Véleményvezér

vv

A nagy titok: a Fidesz ezért csinál mindent!

2011.12.06. I 0 komment I Címkék: fidesz imf orban allamadossag egykulcsos ado

A Fidesz megpróbál minél több forradalmi intézkedést bebetonozni, hogy azok visszacsinálását az IMF ne tudja feltételként szabni. Visszaüthet. (Fotó: napi.hu)

A kormány gőzerővel dolgozik azon, hogy a fülkeforradalom „vívmányai” közül lehetőleg minél többet mentsen meg az IMF szigora elől. Ez a magyarázat arra, miért vállalják fel az éjszakai parlamenti viták kutyakomédiáját, vagy éppen az olyan nyilvánvalóan kínos intézkedéseket, mint az államadósságplafon négy évvel történő kitolása.

Ajánlott írásunk: Durva tudathasadás - az IMF-delegációról


IMF: visszacsinálnák a forradalmat

Mostanra a kormányfő is megértette, hogy az IMF-tárgyalások megkezdésével hivatalosan is véget ér az általa szabadságharcnak nevezett gazdaságpolitikai ámokfutás. Ha voltak is kezdetben tervek a tárgyalások megkezdésének elhúzására vagy szándékos lassítására, ezeket mára bölcsen feladták, ahogyan „az IMF nem kölcsönt ad, csak biztosítást kötünk vele”-típusú fantazmagóriákat is elfújta a friss nyugati szél. Hitelszerződést fogunk kötni, pont olyat, mint 2008-ban.

Ha pedig ez a helyzet, akkor az is nyilvánvaló, hogy a hitel feltételeként az IMF többé-kevésbé elő fogja írni, hogy milyen gazdaságpolitikát folytathat a magyar kormány 2012-től. Nem egyszerűen az eddigi unortodox gazdaságpolitika végéről van szó, hanem annak részleges felszámolásáról is. Az IMF ugyanis minden valószínűség szerint arra fog törekedni, hogy visszavonasson olyan intézkedéseket, amelyekről az ő szakértőik (csakúgy, mint minden többé-kevésbé komolynak tekinthető magyar közgazdász) azt gondolják, hogy azok aláássák Magyarország stabilitását és/vagy növekedési potenciálját.

survey services


Fidesz: megvédenék a forradalmat

Orbán Viktor természetesen minél többet meg akar őrízni a szóban forgó „vívmányokból”. Nemcsak azért, mert tényleg hisz bennük, hanem egyszerű hatalmi kalkulációból. Számára ugyanis alapvető politikai kényszer azt demonstrálni, hogy nem volt zsákutca az előző másfél év. A 2010 és 2011 között meghozott intézkedésekből minél többet tud megmenteni 2014-ig, annál inkább tarthatja magát a sikeres szabadságharcról szóló retorikához. Afelől pedig semmi kétségünk nem lehet, hogy a miniszterelnök nem az az ember, aki kormánya korábbi hibáit beismerve egy alternatív stratégiát választ és teljesen más irányba kezd tájékozódni. Nem, ő mindent arra az egy lapra fog feltenni, hogy bizonyítsa, neki 2010-ben igaza volt, és hogy a kormányzás iránya a ciklus végéig lényegét tekintve változatlan legyen.

Miután pedig az IMF nagyon erős kártyákat tart a kezében – hiszen a Valutaalap nélkül nagy valószínűséggel a falnak mennénk –, ezért a kormányfőnek nagyjából egy eszköze maradt a fenti célok megvalósítására: minél több forradalmi intézkedést bebetonozni, azért, hogy azok visszacsinálását az IMF ne tudja feltételként szabni.

Ezért van most minden

Ezért került ismét elő az az ötlet, hogy az egykulcsos adót az alkotmányba építsék, ezért verik át rekordgyorsasággal a Parlamenten, hogy a vállalkozások adómentesen pénzt adhassanak alkalmazottaiknak a végtörlesztésre, és ezért teszik magukat nevetségessé azzal, hogy mindjárt felfüggesztéssel kezdi magyarországi pályafutását az adósságplafon intézménye. Utóbbival az a kormány gondja, hogy recessziós környezetben olyan szigorú feltételeket szab a kormánynak, hogy azok mellett az egykulcsos adó gyakorlatilag tarthatatlan lenne.

Még életbe sem lépett, máris 2016-ig tolja ki a kormány az Alaptörvény adósságszabályát, így ebben a ciklusban nem szükséges csökkenő államadósságot felmutatni – olvasható ki a Parlament oldalára vasárnap felkerült, Magyarország pénzügyi stabilitásáról című törvényjavaslatból. A Portfolio.hu szerint a lépés alapvetően arra reakció, hogy a rossz gazdasági körülmények mellett a GDP-arányos államadósság csökkentése már jövőre sem vehető teljesen biztosra. Az alapvetően rossz adósságszabály időben való kitolása azonban még így sem igazán érthető megoldás. Mindezek alapján úgy tűnik, hogy miközben a kormány kivonja magát az adósságcsökkentő előírások alól, addig a következő ciklusokra sosem látott szigorúságot ír elő.

(...) Ezzel a szabállyal a legfőbb gond, hogy gyengülő gazdasági teljesítmény esetén egyre nagyobb költségvetési szigorral teljesíthető, vagyis a válság alatt lenne szükség további megszorításokra. Az pedig külön szerencsétlen, hogy ezzel a helyzettel a növekedési problémák miatt gyakorlatilag azonnal szembe is kell nézni.


Elbukott az adósság elleni harc?
(Index/Portfolio)


De közvetett módon szintén az IMF-tárgyalások miatt kell felgyorsítani egy csomó, látszólag nem gazdasági vonatkozású törvény elfogadását is: jövőre ugyanis olyan gazdasági lépésekre kényszerülhet a kormány, amelyek mellett egyáltalán nem biztos, hogy a kétharmados többség továbbra is fenntartható lesz. Sietni kell hát mindennel, ami a minősített többséget igényli.

Visszaüthet

A kormány stratégiája azonban igen könnyen vissza is üthet: a gyorsan áterőltetett törvényeknek rengeteg szándékolatlan következménye lesz. Ezek közül a legveszélyesebb, hogy a végtörlesztés további gyorsítása (az előrejelzettnél is alacsonyabb hitelkínálaton keresztül), illetve az egykulcsos adó betonba öntése jó előre aláássa a 2012-es költségvetés hitelességét.

Olvasd el ezt is: Ha összeomlik az eurózóna, nekünk nem segítenek


Ez pedig megint a forint meredek gyengüléséhez, illetve leminősítésekhez vezethet, ismételten megkérdőjelezve az ország gazdasági stabilitását. Könnyen lehet, hogy a kormány még azelőtt vereséget szenved, mint hogy egyáltalán leült volna tárgyalni az IMF-fel.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása