Véleményvezér

vv

Elie Wiesel visszaadta a nagykeresztet: ez most nem a kormány sara

2012.06.20. I 2 komment I Címkék: fidesz jobbik tortenelem szelsojobb

wiesel.jpgA szélsőjobb kormányzati támogatású térnyeréséről vizionálni egyszerűen komolytalan. A Fidesz-kormányt sok mindennel lehet vádolni, de ezzel biztosan nem. (Fotó: Móricz Simon/Népszabadság)

A magyar származású Nobel-békedíjas Elie Wiesel egy Kövér Lászlónak írt levelében kijelentette, hogy lemond a korábban neki adományozott Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjéről, tiltakozásul, amiért szerinte a magyar állam képviselői szélsőjobboldali jelenségeket támogatnak. Szomorú látni, hogy Wiesel úr ennyire félreérti a magyar politikai helyzetet.

Ajánlott írásunk: A Fidesz így tényleg nem tud majd kikapni

Ezzel nem lehet vádolni a Fideszt

Elie Wiesel a Nyirő József újratemetésében játszott magyar állami szerepvállalás, illetve más, a szélsőjobboldal bizonyos szereplőinek rehabilitálásaként értékelt események miatt visszaadta a neki pár évvel ezelőtt adományozott nagykeresztet. A lépés mögött az a megfontolás húzódik meg, hogy az író szerint Magyarországon ismételten felütötték a fejüket szélsőjobboldali és antiszemita jelenségek, amelyeket a magyar kormány vagy támogat, vagy nem lép fel ellenük kellő eréllyel.

Aki Magyarországon él és követi a közéletet, az pontosan tudja, hogy ez nem így van. A Fidesz-kormányt sok mindennel lehet vádolni, de ezzel biztosan nem. Szemben a szocialisták regnálásával, az Orbán-kormány visszaszorította a szélsőjobboldali eszméket hirdető szervezeteket, a Magyar Gárdát, és határozottan fellép a nyílt antiszemita megnyilvánulások ellen. Szimbolikus erejű volt, amikor a Schweitzer Józsefet érő támadás után személyesen a köztársasági elnök látogatta meg az egykori főrabbit, és kormányzati szereplők több elítélő nyilatkozatot is kiadtak. Ráadásul az MSZP és az SZDSZ bevett gyakorlatával ellentétben a Fidesz soha nem törekedett arra, hogy politikai tőkét kovácsoljon a szélsőjobboldallal kapcsolatos félelmekből.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Nem fenyegető, csak szánalmas

A Wiesel úr által említett Nyirő-újratemetés esetében is teljesen nyilvánvaló, hogy az egész esemény nem Nyirő nyilas nézeteinek, hanem az íróhoz kapcsolódó, az erdélyi magyarság köré épített mítosznak szólt. Nem véletlen, hogy Nyirő nyilas szimpatizáns múltjáról a legtöbben csak az újratemetés körüli felhajtás miatt értesültek. A Véleményvezér szerint pedig az egyes magyar állami tisztviselők szerepe az újratemetésben inkább volt borzasztóan nevetséges és szánalmas, semmint felháborító vagy fenyegető. A Horthy-szobor ügye még ennél is sokkal egyértelműbb: a szóban forgó emlékmű egy önkormányzat döntésének eredményeként, mindenfajta látható kormányzati támogatás nélkül – legyen szó akár anyagi, akár kommunikációs támogatásról – valósult meg. A Kerekiben felállított Horthy-faszoborból kormányzati szinten támogatott Horthy-kultuszt kiolvasni vélők esetében nehéz nem indokolatlan félelmet vagy rosszindulatot látni.

A Horthy-szobor kapcsán megjelent, helyenként hiszterikus reakciók a magyar történelem teljesen egyoldalú és bizonyos értelemben szélsőséges olvasatát tükrözték. A szóban forgó időszakról az elmúlt két évtizedben megjelent, a kommunista történetírás legendáitól és torzításaitól fokozatosan megszabadított tudományos igényű munkákból ugyanis világosan látszik, hogy a Horthy-korszakot nem lehet olyan fekete-fehér módon megítélni, ahogy sokan szeretnék. Abban ugyanis egyszerre volt jelen az egyre autokratikusabb hatalomgyakorlás, az antiszemitizmus, a náci befolyás fokozatos térnyerése, valamint a megvert és megcsonkított ország gazdasági és társadalmi talpraállása, büszkeségének részleges helyreállítása, illetve a két totalitárius diktatúra közötti, nagyon sokáig sikeresnek tűnő egyensúlyozás.

Ráadásul a magyar közgondolkodás fősodrában közmegegyezés van arról, hogy az 1944. március 19-e utáni időszak, illetve az azt megelőző zsidótörvények és a zsidóság elleni egyéb intézkedések teljesen vállalhatatlanok. Soha semmilyen jele nem volt annak, hogy a Fidesz vagy a magyar jobboldal meghatározó alakjai ne így gondolkodnának. Sőt, az általuk megalkotott Alaptörvény éppen a német megszállás napját tekinti a magyar történelmi kontinuitás végének. A szélsőjobb kormányzati támogatású térnyeréséről vizionálni egyszerűen komolytalan.

Olvasd el ezt is: A baloldal világklasszis a tökölésben

Még mindig a régi kultúrharc

Arról van szó, hogy a '80-as, '90-es évek kultúrharcán edződött politikai és értelmiségi réteg továbbra is csak a fasiszta-kommunista dichotómiában tud gondolkodni. Bár a magyar közéletből mostanra szinte mindegyikük teljesen kiszorult és semmi esélye nem mutatkozik, hogy oda visszakerülhetnének, szemmel láthatóan akadnak, akik mindmáig elhiszik az ő interpretációjukat Magyarországról.

Ahogyan azonban az MSZP-SZDSZ kormány áldásos tevékenysége nélkül nem kaphatott volna erőre a Jobbik, úgy a magyarországi helyzetet a régi kultúrharcos szemlélet szerint leegyszerűsítő és eltorzító interpretációk is sajnos azok kezére játszanak, akik ilyen vagy olyan módon, de a szélsőjobboldali eszmék valódi megerősödésében érdekeltek.

Természetesen sajnálatos, hogy Elie Wiesel visszaadta a nagykeresztet. De nem gondoljuk, hogy erről elsősorban a magyar kormány tehetne.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rényi P.D. (Magyar Narancs) 2012.06.21. 02:08:50

Ez szerintem így nagyon nem ok.

"Akik Magyarországon élnek és követik a közéletet", azok többsége olyannyira csak a magyar társadalmi és politikai kontextusban képes látni az eseményeket, hogy észre sem veszi, azok a határon kívül milyen benyomásokat keletkeztetnek. A magyar OGY elnöke - más kormánytisztviselőkkel az oldalán - érthetetlen diplomáciai konfliktust vállal egy szomszéd országgal egy, a Szálasi vezette parlamentben aktív, szövegeiben Hitlert és Göbbelst éltető - egyébként korábban jelentéktelennek tartott - képviselő-író újratemetése okán. A miniszterelnök szerint ez így nagyjából ok. Ezen - legalábbis országhatáron túlról nézve - nem nagyon van mit magyarázni. Ezek után tehetünk úgy, mintha minket nem érdekelne az, mit gondolnak rólunk külföldön, fel is háborodhatunk egyes megszólalásokon, személyes döntéseken - de legalább ne lepődjünk meg rajtuk.

2006-ban a Jobbik (a MIÉP-pel együtt) se tudta megközelíteni a parlamenti küszöböt, két éve pedig már 17 %-al masíroztak be az OGY-be. Jelentősen azóta sem csökkent a támogatottságuk, hasonló méretű szélsőjobboldali párt pedig közel-távol nincs Közép-Európában. Ne tegyünk már úgy, mintha Magyarországon ne tartanák magukat kirekesztő nézetek és úgy se, mintha ez illeszkedne valamiféle regionális vagy nemzetközi tendenciához. (Nem beszélve arról, hogy a Jobbik által használt nyelv és és eszmerendszer összehasonlíthatatlanul durvább, mint amit a nyugat-európai szélsőjobboldali pártoknál tapasztalunk.)

És ne tegyünk úgy se, mintha a kormány tíz karommal küzdene ez ellen. A kormányváltás óta ráadásul több elemzés igazolta már, miként veszi ki a politikai témákat a kormány a Jobbik kezéből és ebből a sorból nem lóg ki Kövér akciója sem. (A multik különadói, az abortusztiltás napirendre emelése, a NAT, az alkotmány és a közmunka program végül elfogadott szellemisége, sőt, még a magánnyugdíjpénztárpénzek államosítása is mind fellelhető elem a Jobbik 2010-es választási programjában.) Ez lehet, hogy nem ideológiai meggyőződés, inkább politikai racionalitás eredménye, de a lényegen - és a látszaton - nem változtat. Retorikájában a Fidesz megmaradt európai konzervatív pártnak, kormánya pedig jobbközép kabinetnek, de a napi politikai cselekmények ezzel nem ritkán szembe mennek. (Azt pedig csak halkan jegyzem meg, hogy Áder János köztársasági elnök, ergo nem a kormány tagja.)

"A Véleményvezér szerint pedig az egyes magyar állami tisztviselők szerepe az újratemetésben inkább volt borzasztóan nevetséges és szánalmas, semmint felháborító vagy fenyegető."
Pontosan erről van szó, csak hogy ami a mi szemszögünkből nevetséges, az külföldről nézve könnyen tűnhet és tűnik is félelmetesnek. Ha csak a látszata keletkezik annak, hogy itt állami tisztviselők fasisztákat rehabilitálnak, már óriási károkat okozunk az egész ország megítélésének. Ami kevésbé félelmetes, viszont szomorú, az az, miként a magyar közélet jelentős része minderre reagál: legyintéssel, nevetéssel.

NagyLevin 2012.06.21. 10:27:37

Kedves VV!

Akkor a szélsőlibsi Narancs-kommandó másik tagja is lecsap, ráadásul borzasztóan hosszú lesz.

1. Nem csak Kerekiről van szó. Csókakő szintén állított szobrot Horthynak, a kezdeményezést támogató polgármester a Fidesz adja. Vácott a Fidesz nevezett el utcát Hóman Bálintról, aki szintén kitartott a nyilasok mellett is. Szegeden a helyi KDNP vezetője szorgalmazza Horthy-szobor állítását. Pesten fideszes önkormányzattól kapott emléktáblát a kormányzó. Csepel fideszes vezetése döntött úgy, hogy a Hitler éltető Nyirőről a Radnóti Miklósról elnevezett művházban emlékezik meg. Wass Albertről fideszes városrész nevezett el közteret, Tormay Cécile szobrát is fideszes városvezetésnek köszönhetjük. A KDNP-s oktatáspolitika döntött úgy, hogy nem esztétikai, hanem politikai érvekre hivatkozva teszi be a NAT-ba kötelezőnek Nyirőt, Wasst és a különben gyakran remek Szabó Dezsőt ("nemzeti konzervatív" irodalom - ez sokat elmond arról, mit ért Hoffmann Rózsa nemzetin és konzervatívon). Nyirő újratemetése sem kegyeleti aktus volt, hanem politikai demonstráció. Fentebbiek kultusza tehát nyugodtan tekinthető félhivatalosnak. Horthy szerepét természetesen lehet és kell kutatni és árnyalni, de példaképnek bizonyosan nincs okunk tekinteni. Nyirő és Wass írt szép dolgokat is, ha szerintem összességében nem is nagyon jelentős írók, viszont kötelezővé tételüket nem előzte meg irodalmi szempontú újrafelfedezés, ez bizony szimpla és bevallott politikai identitásképzés - és erre épp őket találták meg. Nem gondolom, hogy ez az antiszemitizmushoz fűződő fideszes-kdnp-s vonzalmakra utalna, csak arra, hogy képtelenek elviselni a magyar nemzet valódi múltját és kultúráját, ezért álmodnak helyette egy másikat, amelyikben nem követtünk el hibákat, nem hozott politikai elitünk végzetes döntéseket, Trianon kizárólag mások hibája és ármánykodása volt, mindenben igazunk volt, csak igazságtalanul bántottak minket. Mi ugyanis soha nem követtünk el hibát, mert mi nagyok vagyunk, nagylelkűek és dicsők, tehát senkit és semmit nem tagadunk meg, akinek köze volt régi dicsőségünkhöz. A magyarok olyanok, mint Uz Bence Nyirőnél, aki nem kap papírt arról, hogy remekül beszél románul, ebből ezernyi hátránya van, de a gonosz román inspektort, aki igazságtalanul megbuktatta, azért megmenti és még csak nem is zsarolja ki tőle a papírt, ami eleve járna neki (csak tréfából, aztán összetépi), mert a magyarnak a jó szó többet ér. Ezt az idealizált képet szeretik fideszék, mert annyira nem felnőttek, hogy az igazi magyarokat képesek legyenek szeretni. Ez viszont azzal jár, hogy minden rosszra, ami történt velünk, csak önsajnálattal és ellenségképzéssel tudunk reagálni. Az ellenség meg a múltban ilyen esetekben hagyományosan a zsidók voltak, a Fidesz pechjére, akik tényleg nem antiszemiták, de csak antiszemitákat találnak a nagy lomtárban, mikor legitimációért és identitásajánlatért feltúrják. Ugyanúgy működik, ez, mint Matolcsy tündérmeséi, a kellemetlen valóság behelyettesítésére. Pedig a magyarok épp olyan jók/rosszak, mint általában mindenki, bonyolultabban a Fidesz kedvenc műfajánál, a tündérmesénél. Azt hiszik a Fidesz-KDNP-ben, hogy menni fog, amit a csepeli polgármester mondott: egyszerre Nyirő és Radnóti. Nyirőt megünnepeljük a Radnóti művházban, közben pedig látványosan kiállunk az inzultált Schweitzer József mellett. Wiesel gesztusa azt jelzi: nem megy együtt. Ezen nem kéne most még jobban megsértődni és még durcásabb tündérálomba fogni.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása