Véleményvezér

vv

Kisajátítási törvény: ha a kormány úgy gondolja, innentől majd elveheti

2012.07.03. I 1 komment I Címkék: jog fidesz allam korrupcio

orbanlazar.jpgFélő, hogy hamarosan példát is láthatunk majd arra, hogy földeket és házakat sajátítanak ki a kormány vagy a kormányhoz közel álló vállalkozók számára „fontos projektekben". (Fotó: fidesz.hu)

Egy új javaslat szerint a magyar állam abban az esetben is kisajátíthatna egy ingatlant, amennyiben azt a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánítja. Talán elsőre a fenti hír nem tűnik túlságosan fontosnak a legtöbb olvasó számára, ám a Véleményvezér szerint nagy horderejű, sőt elvi jelentőségű kérdésről van szó. Ez a javaslat egyszerűen rossz és veszélyes.

Ajánlott írásunk: Elindultunk az Európai Egyesült Államok felé

Amikor fontosabb a közösség érdeke

A kisajátítás ősi jogintézmény, melynek alakulása a kulturált országokban szinte mindenhol hasonló utat járt be az évszázadok során. Lényege, hogy az állam (kártalanítás mellett) elvehesse más földjét vagy házát, amennyiben azt a közérdek megköveteli. Erre persze mindenütt csak kivételes esetekben kerülhet sor és az államnak szigorú szabályokat kell betartania. Szinte mindenhol bürokraták, nem pedig politikusok döntenek az ilyen ügyekben, és csak olyan esetekben hagyják jóvá a kisajátítást, ha a kisajátítással biztosított tevékenység közösségi előnyei jelentősen meghaladják a tulajdon elvonásával okozott kárt. Például akkor, ha az ország két felét összekötő Duna-híd megépítését egy kétszáz négyszögöles legelőn bejegyzett özvegyi jog akadályozza.

Azonban már nem ilyen egyértelmű a közérdek elsőbbsége a magánérdekkel szemben egy olyan esetben, amikor például egy minisztérium szeretné felújítani épületét, ezért a mellette lévő háztömböt kisajátítaná (szintén valós példa). Pontosan ezért nagyon fontosak a garanciális szabályok az ilyen esetekben. Természetesen az új javaslat éppen ezeket a garanciális szabályokat iktatná ki. Az új szabály ugyanis gyakorlatilag azt tenné lehetővé, hogy ha a kormány valamit fontos beruházásnak nyilvánít, akkor az építési hatóság a kisajátításkor a közérdek-magánérdek kérdését nem is vizsgálhatná.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Vissza fognak vele élni

Két probléma van ezzel az ötlettel. Egyrészt az, hogy egy újabb jogosítvánnyal bővítené a kormány mostanra már valóban végtelennek tűnő jogkörét. Márpedig ha valamit megtanulhattunk az elmúlt évtizedekben (és sajnos ebben nem kivétel az elmúlt két év sem, sőt), az az, hogy ha egy új jogosítvánnyal politikai vagy önös célból lehet döntést hozni, akkor előbb, mint utóbb arra sor is kerül. Félő, hogy hamarosan példát is láthatunk majd arra, hogy földeket és házakat sajátítanak ki a kormány vagy a kormányhoz közel álló vállalkozók számára „fontos projektekben".

A másik probléma némileg összetettebb. A kisajátítás ugyanis azért egy kivételes dolog, mert a magántulajdon szentségét sérti. Sajnálatos módon a magántulajdon sértetlenségét a magyar politika sosem értette, és mindig úgy tekintett erre kérdésre, mint valami ősi kövületre vagy középkori babonára. A baj csak az, hogy a magántulajdon szentsége nem valamiféle lózung nyugaton, és a nyugati befektetők többek között éppen ezen a kérdésen keresztül vizsgálják az egyes országokat. Nagyot téved a magyar politika, amikor azt hiszi, hogy egy nyugati befektetőt csak az érdekel, hogy egy országban mekkora profitot tud realizálni.

Egy befektetőt elsősorban a befektetésének biztonsága érdekli, és az elvárt profitot is ahhoz méri. Minél nagyobb a befektetés kockázata, mondjuk, mert a kormány kisajátíthatja önhatalmúlag a tulajdonát, annál inkább olyan körbe sorolják az országot, ahol gyorsan és magas profitot kell elérni, és nem hosszú távra berendezkedni. Ezért veszélyes minden olyan intézkedés, ami a tulajdon sértetlenségét csorbítja, különösen, amennyiben arra politikusokat hatalmaz fel.

Olvasd el ezt is: De akkor miért zavartuk el az IMF-et?

Kulturált országban nem szokás

A Véleményvezér nem gondolja, hogy a magyar kormány szándékosan folytatna olyan politikát, ami a nyugati befektetőket elijeszti. Sokkal inkább azt látjuk ebben az esetben, hogy ismét egy olyan megoldást szeretnének törvényi szintre emelni, amivel a kormány a politikai akarát mindenek felett, az államigazgatáson is átnyúlva tudja érvényesíteni a számára fontos esetekben. Közben pedig megint nem veszik észre, hogy olyan intézményeken is átgázolnak, amelyeket kulturált országokban sérthetetlennek tekintenek.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akos.szalai 2012.07.03. 22:23:47

Hát a magántulajdont tisztelni a XIX. század óta nem divat. De ez sajnos nem magyar sajátosság. A legtöbb ország elfogadja, hogy ha a kormány, ha valamit közérdeknek nevez, akkor onnantól a kisajátítás jogos - a legritkábban akaszt bajuszt a bíróság azért, hogy azt mondja, hogy valami nem közérdek. (Más kérdés, hogy kivétel mindig van - a magyar AB gyakorlatában is van.)

De a kisajátítás még (nagyjából) rendben van. Mert ott a jól rosszul becsült árat ki kell fizetni kompenzációként. Az igazán rázós a szabályozás: ott egyik napról a másikra minden kompenzáció nélkül mondhatja a helyi, vagy központi kormányzat, hogy innentől nem csinálhatod azt a tulajdonoddal, amit eddig. Nem építhetsz rá, nem tarthatod nyitva a kocsmádat 10 után, nem árulhatsz alkoholt, stb.. Ezekért senki nem fizet kártérítést, ezek esetén senki nem mér össze semmit semmivel. (Összehasonlításként: ha azt mondanák, hogy kisajátítják a kocsmád, majd visszavásárolhatod, de úgy, hogy innentől csak 10-ig tarthatsz nyitva, akkor ott kapnál valamilyen - igaz közel nem teljes - kártalanítást.)
A joggazdaságtanban éppen ezért a szabályozást gyakran szabályozói kisajátításnak [regulatory taking] nevezik.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása