Véleményvezér

vv

Így lesz végleg nyugdíjaspárt a Fideszből

2012.12.20. I 2 komment I Címkék: fidesz oktatas tandij nyugdijasok

ovnyugdijas.jpgMiközben a Fidesz a nyugdíjasok érdekében politizált, legalább retorikájában képviselte a fiatalokat is. Most azonban a nyugdíjasoknak a fiatalokkal kapcsolatos sztereotípiáira ráerősítve próbálják meg lejáratni a tüntető diákokat. (Fotó: facebook.com/orbanviktor)

A középiskolások és egyetemisták tegnapi tüntetései és sztrájkjai már nem csupán tandíjellenesek, hanem egyre inkább kormányellenesek is voltak. Ezzel párhuzamosan az Orbán-kormánynak a diákokkal szemben követett stratégiája is változást mutat: egyre dominánsabbak a közvéleményt a fiatalok ellen hergelő, lenézőnek hangzó nyilatkozatok. Még egy-két hét, és a Fideszből ugyanolyan nyugdíjaspárt lehet, mint az MSZP és a DK.

Ajánlott írásunk: Miért félhet a tiltakozó hallgatóktól a kormány?

Lenézik a fiatalokat...

A kormány a tandíjellenes tiltakozások egyre kellemetlenebbé váló ügyét a karácsony előtt mindenképpen le akarta zárni. Kedden Balog Zoltán leült a HÖOK-kel tárgyalni, azonban semmilyen konkrét ígéretet nem tett, így a diákok képviselői a vita egy pontján egyszerűen felálltak és távoztak. A miniszter 40 ezer államilag finanszírozott felsőoktatási helyet ígért, amit a diákok egyszerű kommunikációs fogásnak minősítettek. Ezt követően tegnap Giró-Szász András már 40 helyett 55 ezer állami férőhelyről beszélt, de ezzel sem sikerült nyugvópontra juttatni a kérdést, hisz a diákok tegnap este sokezres demonstrációt tartottak az Akadémia előtt.

Ezen a tandíjellenes rendezvényen pedig a skandált jelszavaktól a transzparenseken át a rózsa szimbólumáig minden a kormányellenességgel kapcsolódott össze. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a diákok felháborodása és tiltakozása a tandíjon túlmutató általánosabb elégedetlenség manifesztációja kezd lenni.

Ezzel párhuzamosan a kormány is taktikát váltott. Amint kiderült, hogy nem működik az ígérgetés és nem lehetséges a gyors megegyezés, ellentámadásba mentek át. Kedden Balog Zoltán még finomabban a diákok hálátlanságára és fafejűségére utalt („a hallgatók egyelőre nem hallják a kormány szavát"), Rogán Antal már direktebben és lenézőbben fogalmazott („nem volt túl udvarias dolog egyébként felpattanni egy tárgyalás közepén, és otthagyni a minisztert, akiben (...) végig megvolt a nyitottság"), hogy aztán szerdára végül elguruljon a gyógyszer. Tegnap este ugyanis Rogán már arról beszélt, hogy szerinte néhány fiatal egyszerűen csak azt élvezi, hogy a rendőrök az adófizetők pénzén kísérgetik őket a városban fel és alá – mintha a tiltakozás valójában belvárosi zsúrfiúk magamutogató utcai vonulgatása lenne.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

...és már le is mondtak róluk

Mindezek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a kormány megpróbálja minimalizálni a diákmegmozdulások hatását a többi szavazói csoportra. Ennek részei a diákok neveletlenségére, elkényeztetettségére és bajkeresésére történő célzások, és ezt hivatott demonstrálni a lánchídi „rendbontók" előállítása is. Határozottan az az ember érzése, mintha a kormányban lemondtak volna a diákok pacifikálásáról, és ehelyett inkább a lejáratásukra összpontosítanak. Ezt pedig úgy valósítják meg, hogy a nyugdíjasoknak a fiatalokkal kapcsolatos sztereotípiáira és panaszaira próbálnak meg ráerősíteni.

Ez persze meglepőnek semmiképpen sem nevezhető. A diáktüntetések már most nagyobbra nőttek, mint azt a kormány legrosszabb álmában is gondolta volna. Bár a miniszterelnök a frakcióülésen állítólag bagatellizálta a kérdést, elég világos, hogy mekkora is a veszély. A tegnapi budapesti diáktüntetés egyik szónoka arra utalt, hogy a kormány a napokban veszíti el a 2014-es választást, és könnyen lehet, hogy igaza lesz. Ahogyan azt mi is megírtuk korábban, egy egyébként nehezen mozgósítható, de ugyanakkor jó mozgósítóerővel bíró szavazói réteg politikai aktivizálódásának lehetünk szemtanúi.

Olvasd el ezt is: Így nem lehet majd feljutni a középosztályba

Vége a kettős játéknak?

Miközben a fiatalok a politikai tűzkeresztségükön a Fidesz-KDNP-vel harcolva esnek át, a kormány az elmúlt két és fél évben végrehajtott intézkedéseivel soha nem szegte meg a „Ne bántsd a nyugdíjast!" szabályát. Az ország gazdasága a padlón, devizahitelesek százezrei élnek néhány száz forintból a hó végén, minden pénzt ki akartak vonni a felsőoktatásból – de a nyugdíjasok reáljövedelme végig szent és sérthetetlen maradt. Eddig azonban a Fidesz arra azért ügyelt, hogy legalább retorikájában megőrizze az aktívak és a fiatalok képviseletének hangsúlyozását. Lehetséges, a diákok tüntetése lesz az a pont, amikor nyílt állásfoglalásra kényszerülnek ebben a kettős játékban.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akos.szalai 2012.12.20. 10:27:38

Nem értem a problémát. Mindig azzal vádoljuk a FIDESZ-t, hogy csak rövidtávon gondolkodik, mindent a 2014-es választásoknak rendel alá. Most látszik, hogy nem. Felismerte, hogy ezen fiatalok szavazatait csak egy-két választásra lehet megszerezni. Ha most lázadoznak is, öt-tíz év múlva (már "megkomolyodva") úgyis a kisebbik rosszra fognak szavazni. Ami akkor lehet még a FIDESZ is. Ezzel szemben a nyugdíjasokba befektetni - mint látjuk a baloldal példáján (vagy a FIDESZ 92-es nyugdíjemelést elutasító szavazatának hosszú felhánytorgatásán) - hosszútávon megtérülő befektetés. És ezt a hatást a magyar demográfiai adatok csak felerősítik: tíz év alatt a teles népességen belül közel 3%-kal nőtt a 60 év felettiek, és 2%-kal csökkent a 15 év alattiak száma. (Ja, a politikai viharok közepette csendben megjelent a 2011-es népszámlálás demográfiai adatainak előzetes eredménye: www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/nepsz2011/nepszelo2011_2.pdf)

Ja, és egy gondolat jutott még eszembe: milyen más is lenne itt az élet, ha a KDNP-nek sikerül (többek között a ma a középiskolások megmozdulásait üdvözlő politikai, értelmiségi körök ellenállása ellenére) keresztülvinni a még nem szavazó fiatalok, gyerekek után járó extra szavazati jogot, vagy sikerül leszállíttatnia a választási korhatárt.

NagyLevin 2012.12.20. 10:30:41

A VV maradéktalanul osztja azt a társadalomképet, amely szerint a társadalom lényegében "mindenki harca mindenki ellen" az állami újraelosztás egyre szűkülő forrásaiért a "jóléti állam vége" után. Nagy és homogén társadalmi csoportok feszülnek engesztelhetetlen gyűlölettel egymásnak, a csoportok közt nincs és nem is lehet semmiféle érdek vagy - pláne - értékközösség, kapcsolat is alig. Ezt a harcot - az oly igen szörnyű tömegdemokrácia (magyarul: általános választójog, igen népszerűtlen jogintézmény Magyarhonban, a másik hülye, én okos vagyok, mégis egyforma mértékben ugathatunk bele a közdolgokba) átkának köszönhetően - többnyire a nyugdíjasok nyerik meg aggasztó számosságuk okán. A nyugdíjasok, vagyis a hazai blogszféra első számú, eminens ellenségei, e tekintetben teljes a világnézeti közösség libi, konzi, de olykor még szoftbalos közt is. A VV nem hajlandó odafigyelni saját szavaira sem: a diákok szerintük "jó mozgósítóerővel bíró szavazói réteg", ugyanakkor a nyugdíjasok "természetes ellenségei", vagyis ha nekik jó valami, akkor a náluk öregebbeknek szükségképpen rossz. De akkor mivel magyarázható a jó mozgósítóképesség, mi hát a "húsz esztendő hatalma". Felvetném magyarázatkísérletként, hogy a fiatal embereket szüleik hozták a világra és ez a helyzet bizonyos rokonságot teremt a két generáció között, annyira, hogy némely szülők megkísérelnének pénzzel beszállni akár a tőlük idegen és velük ellenségesen szembenálló generáció, az ún. gyerekeik taníttatásába is. Vagyis nekik is fáj, méhozzá sokba fáj a felsőoktatási reform, pláne, ha nem tudnak beszállni, mert nincs miből. Továbbá a szülőket is szülők szülték, ők a "fiatalok" vonatkozásában nagymama és nagypapa néven ismeretesek a leíró társadalomtudományokban. Nekik is vannak érdekeltségeik unokáikban. A "fiatalság" ügyét, a "jövő" ügyét mindenki magáénak érzi, érezheti és a tegnap tüntető lányok és fiúk a legtöbbet éppen a társadalmi szolidaritásról beszéltek. A Fidesz meg a korkedvezményes nyugdíjak elvétele idején ingyenélőzött és az aktívakra hivatkozott ( ez az intézkedése még mindig fel-felemlíttetik dicsérően a nyugdíjasellenes egységfront közvetlenül Puzsér Róbert mellett hasító zászlóshajója, az eseményeket amúgy egyre szomorúbban szemlélő mandiner posztjaiban), a rokkantnyugdíjasokat is "aktivizálni" akarná, hogy azok se éljenek ingyér'. Most is épp a tanulás, értelmiségiskedés és az egyetemi ingyenlógás, "büfé-ruhatár szak" azonosítása folyik a kormánypropagandában, az aktivitáshiány, a dologtalanság házmesteres kárhoztatása. Dolgozzanak inkább, ne tüntessenek stb. Tiszta Kádár-retró. A megosztás taktikája nem korosztály, hanem Fidesz-specifikus (lásd HAHA-HÖOK korosztályon belül stb). Olyan szép ez a diákmozgolódás, nem lehetne legalább ebből kihagyni a nyugdíjasok szekírozását?





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása