Véleményvezér

vv

Jobbik-rejtély: megoldva?

2010.04.14. I 273 komment I Címkék: jobbik bunozes szegenyseg voks10

Az ország keleti felében csaknem kétszer annyian szavaztak a Jobbikra, mint a Dunántúlon. Ez a hét megye lehet a kulcsa a Jobbik-rejtélynek.

Ahogy várható volt, a Jobbik 16%-a sokkal nagyobb figyelmet kapott a nemzetközi sajtóban, mint a Fidesz 52%-os győzelme. Külföldi elemzők a Jobbikot komoly veszélynek tekintik, megállítását az új kormánytól várják. Gondoljunk bármit is arról, hogy a Jobbik mennyiben jelent valódi fenyegetést, egy biztos: a párt egy év alatt megduplázta szavazóit.

Ha a Fidesz meg akarja állítani ezt a rohamos növekedést, mindenekelőtt meg kell értenie a Jobbik-jelenséget.

Know your enemy

A Jobbik megfejtésével politikai elemzők régóta próbálkoznak. Sikertelenül. Ugyanis mindenki gyors, frappáns és egyszerű válaszokkal próbálta megmagyarázni az „új erő” előretörését. A tételek sorra dőltek meg, és tisztán lehetett látni: a Jobbik sikerére nincs egyszerű magyarázat.

A Jobbik 2010-es listás eredményei. Forrás: NOL infografika

 

Vasárnap a Jobbik 10-15 %-os eredményt ért el az ország túlnyomó részén, hét keleti megyében azonban 19-27%-ot. Óriási a különbség: az ország keleti felében csaknem kétszer annyian szavaztak a Jobbikra, mint a Dunántúlon.

Mi történt ebben a hét megyében? Ha nem is ad meg minden választ, biztosnak látszik, hogy ez a hét megye lehet az egyik kulcsa a Jobbik-rejtélynek.

Keleti hetek

A statisztikákból jól látható, vásárlóerőt tekintve ez a hét megye az ország szegény vidéke. A szegénység azonban egymagában nem magyarázza a Jobbik támogatottságát, hiszen vannak olyan gazdagabb térségek is, ahol szintén nagy népszerűségnek örvendenek. Azonban a szegénység mellett a keleti megyékben sűrűsödik össze a legtöbb fejletlen kistérség, és itt található a legtöbb szegregálódó kistelepülés is.

Forrás: Index

 

Továbbá, ez a térség vezeti a munkanélküliségi statisztikákat is. Azon túl, hogy mind a hét megye munkanélkülisége jelentősen meghaladja az országos átlagot, itt van az ország munkanélküliségi „top five”-ja is.

Igen ám, de munkanélküliség és szegénység máshol is van. Tehát önmagában ez sem magyarázat a Jobbik sikerére. A bűnügyi térképekkel kiegészítve azonban tisztán látható, hogy egyben az ország legkriminalizáltabb részéről is beszélünk. Az öt „legerőszakosabb” megyéből négy ebben az országrészben van.

Forrás: ENYÜBS Nagyobb képért kattintson ide!

 

De nemcsak a bűnözés, a bűnözéstől való rettegés is jellemzi ezt a térséget. A valós bűnözés mellett a cigányság nagyarányú jelenléte az, ami növeli a bűnözéstől való (vélt vagy valós) félelmet. Kelet-Magyarországon a cigánylakosság mindenütt az országos átlag felett van. Sőt ebben a térsegben található az a három megye, ahol a cigányság aránya meghaladja a 10%-ot.

Valódi okok

A keleti országrészt félelem, elszigeteltség, szegénység, munkanélküliség és bűnözés együttes jelenléte jellemzi. 

Külön-külön ezek csak problémák, de együttesen már a teljes kilátástalanságot jelentik. Külön-külön ezek a problémák sok helyen megvannak az országban, de mindegyik együttesen csak itt, Kelet-Magyarországon.

Ettől más ez az országrész: ez segíthette a Jobbikot a kimagasló szereplésében.

customer surveys

Ezért ha az új kormány meg akarja állítani a Jobbikot, ezzel a kilátástalansággal kell megküzdenie. Ha ezt megteszi, könnyen kihúzhatja a Jobbik méregfogát, és a Jobbikot visszasorolhatja a kispártok közé. Ha azonban ezt elmulasztja, vagy a problémák átterjednek az ország más részeire is, a Jobbik egyre jelentősebb tényező lehet a magyar politikában.

>> A JOBBIK AZ IGAZI "ELEMPÉ"

>> AMIT MINDENKI TUDNI AKAR: MENNYIRE SZDSZ AZ LMP?

>> ANTI-MSZP

>> korábbi írásaink

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karlmax 2010.04.14. 11:08:05

Szerintem a jobbik így is úgy is jelentős tényező lesz a politikában. A Fidesz nem fogja és nem is tudja majd csökkenteni a, esetleg ezen a szinten tartani ezt a pártot. Én nagyon meglepődtem, mikor láttam, hogy néhány százalék csak a különbség a Jobbik és az MSZP között. Erre azért nem számítottam. Azt, hogy abban a hét megyében miért ilyen magas a támogatottságuk, megint csak találgatja cikk. Nem lehet tudni, ötletek és elképzelések lehetnek róla. Lehet hogy ezért, amit írtak. passz

emzperx 2010.04.14. 12:29:49

Igen. A politika arról szól, hogy egy párt valaki(k)nek az érdekeit képviseli másvalaki(k) érdekeivel szemben. A Jobbik az egyetlen olyan erő amelyik - még - nem a hazug konfliktuskerülés és sunnyogás révén akar hatalomra kerülni és felvállalja a rosszfiú szerepét.

bundás kenyér 2010.04.14. 12:39:59

˝Sőt ebben a térsegben található az a három megye, ahol a cigányság aránya meghaladja a 10%-ot.˝
Milyen 10%? Ember ahol én élek minden faluban 50 % felett vannak, és ha az ember azt látja hogy 10 lopásból 9-szer ők lopnak, akkor már náci?

playgorro 2010.04.14. 13:40:14

Ezt most úgy tálalod, mintha spanyolviasz lenne. Ez eddig kinek nem volt nyilvánvaló?! Istenem...

Dr Kangörény 2010.04.14. 13:41:11

A munkanélküliségi adatok mellé (árnyaló tényezőnek) azért nem árt tudni, hogy a legtöbb üres álláshely is ugyanezen a területen van.

vazze... 2010.04.14. 13:41:29

10 év múlva még több cigány lesz, ez húzza magával, hogy még nagyobb a bűnözés tehát annak a pártnak aki ez ellen tenni akar nőni fog a támogatottsága.

Chicano 2010.04.14. 13:41:55

Becsülöm a posztíró alaposságát, de nem tudom adott e valami extrát ahhoz képest amit eddig is tudtunk. Miután belekezdett a posztba így: "mindenki gyors, frappáns és egyszerű válaszokkal próbálta megmagyarázni az „új erő” előretörését" ezt a politikai közhelyet dugja az orrunk alá: "ha az új kormány meg akarja állítani a Jobbikot, ezzel a kilátástalansággal kell megküzdenie". Jó. Hogy erre eddig nem gondoltunk...

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2010.04.14. 13:47:40

A cigány kérdést azért nem oldotta meg az MSZP, mert amíg lehetett szidni az olaszliszkai, veszprémi, kiskunlacházi cigányokat, addig ők szépen vitték ki a pénzt itt-ott amott, meg a parasztember amikor az utolsó szál kolbászt hozta ki a spájzból, akkor is kolompárék miatt csapott az asztalra ahelyett, hogy azt vette volna észre, hogy holnap már nem lesz mit ennie.

A fideszre most az vár, hogy felszámolja ezt az új fajta "panem et dzsipszenszesz" műsorszámot (persze az RTL is most hozza vissza Dzsőzikét), de kérdés ugye, hogy ez meg fog-e történni, vagy esetleg maradt továbbra is a cigánykérdés, mögötte meg a BKV, Hospinvest, Sukoró, etc. mutyi.

A szopó most ugye az, hogy jött a Jobbik és ezekre a dolgokra szépen zseblámpával rávilágít. A dzsipókra is meg a mutyira is. Eldöntendő, hogy a Jobbiktól félni kell, vagy örülni Neki, de az a funkció amit jelenleg ellát és el tud látni, nagyon jót tesz az országnak.

Asidotus 2010.04.14. 13:48:15

Több cigány = több Jobbik. Ez ilyen egyszerű.
Mivel a cigányoknál nagyon magas a gyerekek száma, akik még nem szavazhatnak, a több cigány nem jelenti azt, hogy a Jobbik riválisaira fognak szavazni. Míg országos átlagban a lakosság 4/5-e szavazó is, addig ez a cigányoknál csak a fele.

CsárliFirpó 2010.04.14. 13:48:42

Megtévesztő a cikk adata, mely szerint: "a párt egy év alatt megduplázta szavazóit."
Ha megduplázta volna, akkor nem 16%, hanem 30%-on állna, mivel a tavalyi EP választáson 15%-ot értek el. Szóval arányaiban minimális a növekedésük.

Szerintem a Jobbikban ennyi van benne, amennyi most belőlük kijött. És most már nem a szocik ökörködése következik, ami csak növelte a Jobbikra szavazók táborát, hanem egy nagyon erős Fidesz kormány.
Oda kell tehát a Jobbikra figyelni, de pórázt és szájkosarat kell rájuk tenni, úgy meg már nem lesznek veszélyesek az utcán sem:)

levi009 2010.04.14. 13:48:55

@bundás kenyér: A mi településünkön is meghaladja a cigányság lélekszáma a bűvös 50%-ot. (Ott északon, a legfelső megyében!)
Azt pedig kikérjük magunknak, hogy rasszisták vagyunk, mert bizonyinkább a cigányok rasszistánk velünk szemben.
Én személy szerint életemben sohasem "büdös cigányoztam" le egyiket sem, ellenben ők nap mint nap "büdös parasztoznak", "mocskos magyaroznak" le mindannyiunkat. Természetesen tisztelet a kivételnek, mert vannak azért rendes cigányok is. Igaz, ők a kisebbség kisebbségei...
Nem szeretnék hát tényfeltárni, mindenki döntse el saját magában, hogy van-e összefüggés a romák nagy száma, a kirívóan magas bűnözés és a Jobbik 30%-os támogatottsága között!?

loláb 2010.04.14. 13:49:17

Kiváncsi vagyok, hogyha fidesz tényleg kivezényel 3000 rendőrt azokba a megyékbe, és ezzel töredékére csökkenti a cigányok által elkövetett "megélhetési" bűnöket, akkor ezek a szavazók visszamennek a szocikhoz, vagy akkor az "állítsuk meg a cigánybűnőzés" helyett "vesszen trianont" fognak skandálni?

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.04.14. 13:52:17

Rasszista szöveglésért kitiltás jár, jelzem.

@Nűnű:
Ez nem így van. Nem lehet ilyen egyszerű összefüggéseket felállítani, erről szól a poszt is. Több faktor kell ahhoz, hogy valahol erős legyen a Jobbik.

Ld. Somogy megyét, ahol magas a cigányság aránya, nagy a szegénység, de a garázda bűnözés alacsony. A Jobbik Somogyban ezért nem is erős.

bioLarzen 2010.04.14. 13:54:27

Sem az okosat nem szeretném megjátszani - ezt az oldalt többek között sazért olvasom, mert érződik, hogy a szerző tudja, miről beszél és tájékozott - sem a "rögtön beszólással kezdő" troll sem szeretnék lenni, csak azon gondolkodom, hogy hónapok óta ezt lehet hallani: a Jobbik (észak)Kelet-Magyarországon lesz a legjobb, mert ott a) szegénység b.)reménytelenség c.) ("cigány")bűnözés van. Ez a cikk semmi mást nem csinál, mint kimondja azt, amiről nagyjából mindenki, aki követte a híreket, előre tudott. Persze, nem is állítja, hogy valami bombasztikusat, elementárisat, vadiújat fog állítani, úgyhogy ezt a cikk hibájának felróni nem lehet, ez tény. Én azonban úgy gondolom, az igazi kulcs ezen okok kialakulása/megléte okaiban rejlik: MIÉRT ez az ország azon része, ahol egyszerre nagy a munkanélküliség, az "elmaradottság" és a bűnözés. De, persze, ez már csak marginálisan kötődne a választáshoz.

bio

UI: a "cigánybűnözés" kifejezés nem saját véleményemet tükrözi.

b

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.04.14. 13:55:03

@CsárliFirpó:

"Megtévesztő a cikk adata, mely szerint: "a párt egy év alatt megduplázta szavazóit.""

Miért?

Jobbik eredményei
2009 EP-választás: 427 773
2010 országgyűlési: 855 436

Karlitosz 2010.04.14. 13:56:13

ez a magyarország térkép szépen tovább fog barnulni, ahogy a barnák aránya nő.
a bűnözési statisztikák amúgy a valós bűnözéshez képest sehol sincsenek, a kisebb értékű lopások, garázdaság, kapu szétrúgása, fenyegetőzés, ordenáré viselkedés, stb. semmilyen statisztikában nem szerepel, csak a Jobbik választási eredményében.

_John_Doe_ 2010.04.14. 13:56:39

"tisztán látható, hogy egyben az ország legkriminalizáltabb részéről is beszélünk. Az öt „legerőszakosabb” megyéből négy ebben az országrészben van."

Helyesen: a hat „legerőszakosabb” megyéből négy ebben az országrészben van.

1. Fejér
2. Nógrád
3. Borsod-Abaúj-Zemplén
4. Szabolcs-Szatmár-Bereg
5. Hajdú-Bihar
6. Jász-Nagykun-Szolnok

hirtelendi 2010.04.14. 13:57:09

A poszt alapvetése, miszerint a nemzetközi médiában nagy figyelmet kapott a jobbik térnyerése egyszerűen nem igaz. Minden arról szólt hétfőn, hogy a külföldi elemzők sokkal fontosabbnak tartják a stabil fidesz kormányt, mint a jobbikot. Pontosan azért, mert már látták ezt a jelenséget. Ha a Fidesz rendbe teszi a nagy dolgokat, a jobbiknak vége, marginalizálódni fog. Az itteni statisztikák is ezt támasztják alá, a jobbik a tagadás pártja, bizonytalanságban élők mentsvára, akik úgy gondolják, a múltat végképp eltörölve juthatnak csak előre, valójában egyáltalán nem elvi értékalapon szerveződik, mint ahogy előszeretettel állítják, hanem a legkeményebb egzisztenciális alapon szerveződő párt. ha csökken a lecsúszott egzisztenciák száma, mert rendbe jön az ország gazdaságilag és ami ennek feltétele morálisan, akkor a jobbik alól eltűnik az egzisztenciális félelem motiválta szavazóbázis. A Fidesznek valójában nem kell semmi különöset tennie azon kívül amit amúgy is tenni akarnak.

Karlitosz 2010.04.14. 13:57:53

a szavát szegő fideszből kiábrándult szavazóknak köszönhetően pedig évente megduplázódik majd a Jobbik szavazók száma 2014-ig!

levi009 2010.04.14. 13:59:36

@véleményvezér: Bocs ha kicsit szókimondó voltam, de legyen mentségemre mindaz, amit nap mint nap át kell élnünk ezeken a településeken.
Tudjátok vannak olyan Borsodi falvak és kisvárosok, ahol nem második a Jobbik, hanem első!!! Na, én egy ilyenben lakom.
De tudjátok mit, gyertek ide lakni, csupán csak egy hónapra! Aligha hinném, hogy szalonképesek tudnátok maradni egy ilyen Poston...

potamuskil 2010.04.14. 13:59:39

Én az ország egyik leggazdagabb városában lakom, a bűnözés folyamatosan csökken, cigányok pedig nincsenek (környékről átjárnak lomtalanításkor, akkor gondot is okoznak). Mégis a Jobbikra szavaztam, ahogy szüleim, testvéreim, nagymamám és a legtöbb normális, egészséges gondolkodású ismerősöm. Ennek oka, hogy amit mi látunk az az, hogy a "választott vezetőink" sorban nyúlják le a pénzeket mind országos, mind helyi szinten, valamint a fiataloknál a devianca és nem normális viselkedés elképesztő méreteket ölt (elég csak felnézni a napiszarra...)
A helyi Jobbikos jelölt pedig azt mondta, ők nagyon örülnének, ha nem kellene politikával foglalkozni, de amíg ezek történnek az országban, addig a Jobbik lesz, és erősödni fog. Ha a FIDESZ az alapvető problémákat meg tudja oldani, és nem is lop (legalább nem olyan látványosan és sokat), akkor a Jobbikra nem lesz szükség. De addig igen.

zoone 2010.04.14. 14:00:53

A Jobbik eloretoreset csak az allithatja meg, ha a kutyabol megiscsak szalonna lesz, azaz a Fidesz bebizonyitja, h a hazudozason, a demagogian es az orszag eladasan / szetlopkodasan kivul mast is tud csinalni. Peldaul tisztessegesen iranyitani. Erre viszont szinte semmi esely.

_John_Doe_ 2010.04.14. 14:02:06

Azok a Jobbik szavazók, akiket én ismerek, a cigánybűnözés miatt szavaztak oda.

A többi dumát a MIÉP is nyomta, azt kb. leszarja mindenki.

Tehát nem a nagy magyarság, nem a zsidózás, és az elszámoltatás ígérete a szavazás oka.

2010.04.14. 14:02:35

Túlbonyolítja a cikkíró a jobbik rejtélyt.
Nekem minden ismerősöm, munkatársam a jobbikra szavazott. Meg is kérdeztem őket, hogy miért.
A legfontosabb ok, hogy ők foglalkoznak egyedül a cigánykérdéssel megfelelően. Ha az életedet és vagyonodat mindennap féltened kell tőlük, akkor csak ez az egy számít. Kell az integráció a fenének. Ők nem akarnak integrálódni. Viszont szaporodnak mint a nyulak. Budapesten fel kellene ébrednie néhány embernek. Kihúznia a fejét a homokból. Ha a fidesz is csak támogatni tudja a cigányokat, akkor az unokáink már kisebbségben lesznek az országban. A magyar nem annyival fogy, mint amennyivel a statisztikák hazudják. Ha az ország kereső képes lakosságának több mint 50 %-a általánost se végzett cigány lesz, akkor ki fogja eltartani az országot? Mert most egyre gyorsulva ide tartunk. Ehhez már nem kell több, mint 30-40 év.
Miért kellene megállítani a jobbikot?

Irbisz 2010.04.14. 14:03:44

Csarli Firpó!
"Megtévesztő a cikk adata, mely szerint: "a párt egy év alatt megduplázta szavazóit."
Az állítás igaz, majdnem kétszer annyian szavaztak rájuk, mint tavaly az EP választáson (most több mint 800 000 ember).
Az h. a jóval nagyobb részvétel miatt ez most mennyit ért, az teljesen más kérdés.

Az a nehezen számszerűsíthető faktor kimaradt az elemzésből, h. sokan azért szavaztak rájuk, mint az LMP-re: a hócipőjük tele volt a korrupt, magukat dagatra lopó eddigi pártokból, de az alaposan lejáratódott liberalizmusból (lmp) sem kérnek.

pink75 2010.04.14. 14:05:27

Ez a poszt a hirtelen megvilágosodásról nekem csak e blogot (és hasonszőrű társait) jegyzők eddig is nyilvánvaló képességeiről és tájékozottságáról ad megerősítést.
Tényleg ennyire nincs közötök a való világhoz?
A félelmetes az, hogy az önbizalom viszont mindig az egekben.

Evil One 2010.04.14. 14:06:26

Azért ez tényleg nem egy nagy talány.
Adott egy ember, aki elvesztette az állását, napi megélhetései gondjai vannak, a környezete a szeme láttára pusztul és mellesleg folyamatosan terrorizálja egy kisebbség is.
Valaki azt mondja, szétrúgja a kisebbség seggét és ezúttal kivételesen az ő, egyszerű átlag dolgozó érdekeit fogja nézni. Pont nem fogja érdekelni, hogy ez most fasiszta, kommunista, akármilyen bagázs, lehet maga a sátán is. A jobbik létezése a politikai elit bűne, ha nem dilettáns idióták kormányoztak volna eddig, nem is lennének sehol.

Chicano 2010.04.14. 14:06:51

Én azt mondom várjuk meg az esedékes közvélemyénykutatási adatokat (még a héten ki fog jönni 1-2) ugyanis nem vagyok benne biztos hogy nem csappant meg máris az a 15%. Vannak olyan Jobbikra szavazó ismerőseim akik már be is sokalltak Vonáéktól. A jobboldal érdeke most hogy a FIDESZ-nek meglegyen a 2/3 és meg tudja csinálni amit a szavazóik elvárnak tőlük. Az hogy a Jobbik egyértelműen szembefordult a FIDESZ-el még annak árán is hogy erősödik az MSZP (a Kubatov botránynak ugyanis ez a hozadéka, és magukat is jól tökön szúrták vele mert szerintem ezért nem lett a Jobbik a 2.) sok embernek kinyitotta a szemét. Szerintem hosszú távon a Jobbik be fog állni valahová 5-10% közé, és ez jó is lesz így. Jelenleg az MSZP hosszú távú léte is kérdéses, ha egyben is maradnak bénák lesznek. 4 évig fogja őket a FIDESZ lassú tűzön sütögetni avval hogy hogyan tették tönkre az országot. Az LMP meg kicsi és tapasztalatlan, azt se tudjuk igazán kicsodák. Meggyőződésem hogy a Jobbik lesz az egyetlen aki tényleg fingatni tudja a FIDESZ-t, és ezt FIDESZ szavazóként sem bánom. Sőt, remélem ez lesz a záloga annak hogy nem fognak a fiúk lankadni. Lihegjenek csak bele a FIDESZ nyakába hogy tudják Orbánék is hogy ha hibáznak akkor ki lesz a következő. De ha jól csinálják a fiúk a Jobbik nem fogja többé túllépni a 10%-ot.

CsárliFirpó 2010.04.14. 14:07:51

@véleményvezér: Ennyi erővel más pártok is megduplázhatták szavazóik számát (az LMP még a duplázásnál is jobban), nem csak a Jobbik, mivel egészen más volt a részvétel a tavalyi EP választáshoz képest. Szóval szavazó főt önmagában nem érdemes összehasonlítani, csak akkor lehet ha a részvételt is figyelembe vesszük.

Irbisz 2010.04.14. 14:09:31

@roli101:

Ahogy a szerbeket az albánok kiszaporodták Koszovóból, mi is úgy fogunk járni, még sokunk meg fogja ezt érni.
Nem is árt erre felkészülni, hogy az ember, vagy ha már ő öreg, a gyerekei elég mobilisak legyenek, piacképes tudással/diplomával, nyelvtudással, ne kelljen egy olyan országban élniük, amilyen pl. a mai dél-afrika az ottmaradt szerencsétlen fehéreknek.
na ami ott van (és pl. zimbabwében), az a rasszizmus és fajüldözés, mégis hallgat a világ, mert ugye azt feketék csinálják, akik a mainstram liberális gondolkodás doktrinái szerint alapból nem lehetnek rasszisták.
az csak a fehér embereknek fenntartott vád.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2010.04.14. 14:11:32

Tisztelt Hölgyeim és Uraim:

-a köztörvényes bűnöző orbán viktor a politikusbűnözést nem akarja/fogja felszámolni, hiszen köztörvényes bűnöző maga is. Ennélfogva az ország bármely részére is utazol, ezek a számok az idő előrehaladtával csak magasabbak lesznek.

:))))
Hajrá Magyarország,
Hajrá magyarok
:))))
...idióták.

Mindenki Fake 2010.04.14. 14:13:02

Tényleg nem kell sok ész, hogy az ember tudja: a jobbikra a cigányok miatt szavaztak ennyien.
Az más kérdés, hogy éppen ezért nem érdekük ténylegesen tenni a cigány probléma ellen.
Ha nem lenne ez a probléma, a kutya nem szavazna rájuk.

Kopi3.14 2010.04.14. 14:15:05

Azért ha már statisztikak, igazán bele kellett volna tenni az iskolázottsági mutatókat is, hogy egyértelmübb legyen a kép.

==T== 2010.04.14. 14:15:16

@véleményvezér: Somogyban tudtommal inkább beás cigányok éllnek, míg a Dunán innen szinte csak oláh cigányok...

Chicano 2010.04.14. 14:16:21

@Mindenki Fake: Nálad a pont, igazad van. Ez történt az MSZP-vel is. Nem hogy harcoltak volna a szélsőségek ellen, de sunyiban segítették is őket mert lehetett vele riogatni a baloldali meg nyugdíjas szavazókat. Közhely hogy a szocik miatt erősödött meg a szélsőjobb.

Vámos Sándor · http://passport.blog.hu/ 2010.04.14. 14:17:48

Véleményem szerint pedig nyilvánvaló a jobbik előtörése mögötti választói szándék. Elegük van a PC-ből, az un. politikai elitből, ezért a jobbik előtörését egy csendes forradalomnak is lehet tekinteni. A jobbik léte provokáció, és olyan problémákra mutat rá, melyekkel senki nem foglalkozik, vagy rosszabb esetben megpróbálják pont az ellenkezőjét kommunikálni PC-s megfontolásokból, mint a választó nap mint nap a saját bőrén tapasztal. Nyíltan kellene beszélni a cigányságot érintő és az általuk indukált problémákról, helyre kellene billenteni az értékrendeket a fejekben, vö a munka vs. megélhetési gyerekvállalás. Ezek a problémák törvénymódosításokkal, és a törvények betartatásával orvosolhatók, így ki lehet(ne) fogni a szelet a jobbik vitorláiból.
Egyébként nem kell szélsőjobbozni meg nécizni, csak át kell nézni a szomszédba, hogy mi történt az FPÖ-vel.

KirályFika 2010.04.14. 14:18:04

Sztem ez nem igazán volt egy nagy furmányos rejtély. Már az EP választás idején kiderült számomra, hogy sokan a Jobbik cigánysághoz való hozzáállása miatt támogatták a pártot.

Kopi3.14 2010.04.14. 14:18:05

@Irbisz: lehet inkabb lennék dél-afrikai fehér, mint b´rmely más afrikai területen élö néger, tetszöleges nemzetség, törzs tagjaként...

bandeirante 2010.04.14. 14:20:09

@_John_Doe_: A cigánykérdés az első számú jobbik vonzerő, tökéletesen igaz.

bandeirante 2010.04.14. 14:21:05

@tróger.gyerek: Fölöslegesen csinálod a választási kampányt, nálunk nem lesz második forduló. Ja, és az LMP itt megelőzte a jobbikot, pedig nem Budapesten lakom, ráadásul falusi körzetben.

Kopi3.14 2010.04.14. 14:21:12

@koborló: megélhetési gyerekvállalás? Érdekes, sokgyerekes magyar isemeröseim a családi pótléktól valahogy nem lettek miliomosok.

is 2010.04.14. 14:24:39

természetesen nagyon szarul él mindenki, de 1989-hez, vagy akár 2000-hez képest is messze jobban él az ország 90%-a minimum: jobb kaja jut, több viszta víz, több lakás, több autóút (és nem csak az autópályákra gondolok), jobb iskolák, stb. stb.

ez itt elsősorban percepciós kérdés, hogy mit hisz el a választópolgár. most ott tartunk, hogy a 20%-os reálbérnövekedést szarnak fogadja el, megmutatta vasárnap.

a Jobbik gőzerővel azon lesz (és egyébként az MSZP is, ez nem Jobbik sajátosság), hogy a FIDESZ eddig alkalmazott , és láthatóan a magyar néplélekben különösen jól működő, 'de szar van már megint' érzést tovább is erősítse, fenntartsa. a FIDESZ saját fegyverével találja szemben magát. meglátjuk mi lesz.

Véé 2010.04.14. 14:24:48

Köszönjük az elemzést, Captain Obvious!

garage 2010.04.14. 14:24:52

@Karlitosz: 16% négyszer megduplázódik, az 256%, elég szép lesz :)

Rebegő ajkak 2010.04.14. 14:29:00

@Evil One: Összefoglalva ennyi, ott a pont. Témát lehet bezárni :)

hafez 2010.04.14. 14:29:01

Az itt említett szociológiai okok szerintem csak azt magyarázzák, hogy miért volt nagyobb ezekben a megyékben a voksolási hajlandóság a Jobbikra. Az ma már szinte közhely, hogy a társadalmi fejletlenség és alacsony életszínvonal a radikalizálódás legjobb táptalaja. Inkább azon lenne érdemes elgondolkodni, hogy egyáltalán hogyan tudott 10% fölé jutni a Jobbik támogatottsága még a legmagasabb jövedelmű társadalmi réteg esetében is. Hát erre bizony az elmúlt 8 év impotens politizálásában kell keresni a választ. Elvégre is ez a térség korábban masszív MSZP-bázis volt, a Jobbik legtöbb ex-szoci szavazója is innen került ki.

Chicano 2010.04.14. 14:29:11

@Kopi3.14: Milliomos nem lesz senki a családi pótlékból, de ha sok a gyerek megélni meg lehet belőle. (Meg a szociális segélyekből.) Csak nagyon alacsony színvonalon. De dolgozni nem kell. És ennek a rétegnek ez a lényeg. Ezt nem a rasszizmus mondatja velem, vidéken élek és ismerek néhány ilyen "családot". Meg lehet őket kérdezni, nem is titkolják hogy azért van 8 gyerekük mert valamiből meg kell élni...

Aladár69 2010.04.14. 14:30:53

Kivétel erősíti a szabályt alapon: a (szélső)Jobbik Baranyában jóval az országos átlag alatt szerepelt, ezzel, alig 3,5 százalékponttal verte csak az LMP-t. Holott a munkanélküliség tekintetében Baranya is jóval az országos átlag fölött van, a kisebbség itt is sok helyen problémát okoz (különösen az ormánsági részen) Jelentős ipar nem települt le a régióban az elmúlt években, talán az új autópálya ezen javíthat.
A hivatkozott statisztikából is látszik, hogy Baranya nyugati része hasonlóan "fejlett" mint a borsodi és a szabolcsi térség. Ennek ellenére a Jobbik itt mégsem tudta annyira megvetni a lábát, mint az észak-keleti országrészben. Még egyszer hangsúlyozom, ez lehet "kivétel erősíti a szabályt" alapon is értékelni, ugyanakkor szerintem egy mélyebb elemzést megérne ez a kérdés. Miért van az, hogy a keleti országrész leszakadása évtizedek óta fennálló kérdés?
Ami a bűnözési statisztikákat illeti, közel sem biztos, hogy az észak-keleti részen tapasztalható magas mutató a cigányság számlájára írható. Hiszen az elmúlt években láttuk, hogy a cigányság ellen elkövetett bűncselekmények is drasztikusan megszaporodtak. Tehát nem merném határozottan kijelenteni, hogy a bűnözés magas mutatószámai is a Jobbik erősödésének kiváltó okai közé sorolható.

Evil One 2010.04.14. 14:30:59

@is:

20%-os reálbérnövekedés, mióta? 10 év alatt? Hát kérlek, az tényleg molyfing egy normális gazdaságban.

levi009 2010.04.14. 14:33:00

@Chicano: Jól fogják csinálni a fiúk? :) Nem akarom elvenni a kedved, de már most visszatetsző, amit művelnek!
Nem látod? Sebaj, ezek szerint Neked ehhez több idő szükségeltetik...
Mellesleg a Pokol kapuja is jó szándékkal van kikövezve.

Evil One 2010.04.14. 14:34:42

@Aladár69:

"Ami a bűnözési statisztikákat illeti, közel sem biztos, hogy az észak-keleti részen tapasztalható magas mutató a cigányság számlájára írható."
...
"Tehát nem merném határozottan kijelenteni, hogy a bűnözés magas mutatószámai is a Jobbik erősödésének kiváltó okai közé sorolható."
...
stbstb

Na, pont ennek a hozzáállásnak köszönhető az eredményük, mint amit te itt bemutatsz ingyen, bérmentve.
Gratulálok neked és minden eszmetársadnak. :)

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.04.14. 14:35:03

ez nem rejtély. ezt spanyolviasznak nmutatni és ilyen cikket írni erős túlzás. ez nyilvánvaló és törvényszerű.
így volt ez a 19. sz.ban szocialista-kommunistákkal és a 20. sz.ban a nemzetiszocialistákkal/kommunistákkal.
ahol jólét van sosincs jelentős szélsőség és demagógia.
kérdés, hogy valóban érdek-e hogy önálló egzisztenciájú és szellemű emberekből álljon az ország. ha bábok kellene, az elszegényítésen keresztül lehet alatvalókhoz jutni.

Chicano 2010.04.14. 14:35:04

@levi009: Már most? Azt meg hogy csinálták, még vége sincs a választásoknak. Vagy már OV a miniszterelnök? Lemaradtam valamiről?

Chicano 2010.04.14. 14:39:37

@Aladár69: "Hiszen az elmúlt években láttuk, hogy a cigányság ellen elkövetett bűncselekmények is drasztikusan megszaporodtak. " Remélem nem a valóban gyáva és megmagyarázhatatlan cigánygyilkosságokról beszélsz. Ugyanis amennyire tudom a romák ellen elkövetett bűncselekményeket is döntő többségükben romák követik el. A normálisabbja ezért szavaz a FIDESZ-re, tudja hogy nem magyar gárda kell ide hanem erős, ütőképes rendőrség.

2010.04.14. 14:41:49

Sikerült felfedezni csövön a lyukat...

tundrazuzmo (törölt) 2010.04.14. 14:44:08

@tróger.gyerek: A politikusbűnözés a kutyát nem érdekli, amíg a vagyona és az élete biztonságban van. A politikusbűnözést a törpe minoritás intellektüell réteg követi nyomon, akinek van elég esze ahhoz, hogy átlássa...

Hajrá Magyarország! :)

Rahsid 2010.04.14. 14:47:00

@véleményvezér: Maximum a gondolatmenetedet nem értették meg. Amit mondasz az viszont csak egy vélemény a sok közül, és attól függetlenül hogy te szentül hiszel benne, még lehet hülyeség is.
Meg szerintem egyébként sem tiszted győzködni a kommentelőket a vélt igazadról.

Pilgram (törölt) 2010.04.14. 14:47:31

magyarul ott tarolt a jobbik, ahol szar az élet.
akkor megvan a megoldás!

emelni kell az életszínvonalat, hallod fidesz?
csak így lehet megállítani a radikálisok terjedését.

jaaa, hogy ez nem csak a radikálisok ellen jó, hanem mindenkinek? akkor mégjobban tessék ezen dolgozni.

bandeirante 2010.04.14. 14:50:05

@Kopi3.14: Mert más az igényszintjük.

Nuuk 2010.04.14. 14:51:38

Ebben mi volt a rejtély?

slaci89 2010.04.14. 14:54:51

Bírom, hogy mindenki térképről analizálgat ahelyett, hogy megkérdezne pár embert, aki a rájuk szavazott...
Végül is te sokkal jobban tudod, hogy ő miért szavazott arra, akire, mint saját maga, nem?
Elemzők...vicc bazzeg...

Kabarészínész 2010.04.14. 14:55:33

ütőképes rendőrség... igen. ehelyett mi lesz? a fidesz folytatni fogja a cigánysegg nyalást, további kedvezmények, felzárkóztatásra 100milliárdok, majd 3 év múlva rájönnek, hogy semmi értelme nem volt. ezt a réteget nem lehet felzárkóztatni, integrálni, mert kivetik maguk közül is azt, aki megpróbál "magyar" életet élni, neadjisten dolgozni. ugyanis ha akár egy is munkából szerez jövedelmet, az veszélyt jelent a segélyeikre. ezért van az a jelenség, hogy az integrálódásra, munkára nyitott cigók egyből magyarlakta helyekre próbálnak kitörni.

nem nemsiker_s 2010.04.14. 14:59:02

@zoone:
"A Jobbik eloretoreset csak az allithatja meg, ha a kutyabol megiscsak szalonna lesz, azaz a Fidesz bebizonyitja, h a hazudozason, a demagogian es az orszag eladasan / szetlopkodasan kivul mast is tud csinalni. Peldaul tisztessegesen iranyitani. Erre viszont szinte semmi esely."

Figyelj oda jobban mit írsz, Szocik helyett Fideszt írtál.

Vagy én aludtam át 8 év Fidesz kormányzást ?

hááááát 2010.04.14. 15:07:38

02-es választást azért vesztette el a FIDESZ, mert a vidék támogatottságát erőltette, ezáltal Bp. háttérbe szorult.Azért a 16%-ért nem fog kockáztatni.
A másik dolog az iskolázotsági szint is messze elmarad a többi régióhoz képest.Szóval hiába van bőven munkahely, ha nincs alkalmas ember aki betöltse azokat.Több ismerösöm is azt mondja, csak átképzésel találtak munkát.Lehet ezt kéne eröltetni nem a segélyt.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2010.04.14. 15:10:40

Szerintem egyáltalán nem lehet így leegyszerűsíteni a Jobbik sikerét (cigányok+bűnözés+reménytelenség), hiszen ott van például a nyilvánvaló generációs szakadék a Jobbik és a két (másfél...) nagypárt jelöltjei és választói között.

A J. amellett, hogy tényleg népszerűbb keleten még egy új generációs protestpárt, valamint egy szélsőséges, idegengyűlölő párt is, mikor éppen melyik tulajdonsága domborodik ki jobban. Avagy három az egyben, több különböző réteget képes megfogni, mindegyik számára más jellemzői miatt fontos. Ha valamivel, akkor ezzel a többes párt- és szavazói identitással érdemes foglalkozni...

tundrazuzmo (törölt) 2010.04.14. 15:13:39

A poszt sajnos nem mutatja meg a valós társadalmi okok és a tényleges Jobbik támogatottság közötti összefüggést, kissé hányavetien van összerakva. De azért riszpekt.

Egy OK-OKOZAT összefüggésre épülő stratégiai elemzés sokkal jobb lenne. Pl:
TÉNY: A Jobbik támogatottsága megnőtt kelet-Mo-on. Miért?
OK1: Mert a Jobbik támogatottsága megnőtt az egász országban. Miért?
OK1.1: Mert Az MSZP szavazókat sikerült átcsábítani. Miért?
OK1.1.1: Mert az MSZP lopik, csalik, hazud.

VAGY

TÉNY: A Jobbik támogatottsága megnőtt kelet-Mo-on. Miért?
OK2: Mert Kelet-Mo-on nagyobb a cigányság aránya és a Jobbik a cigányságság ellen mozgósít. Miért?
OK2.1: Mert van bázisuk, hiszen az emberek többsége nem szereti a cigányságot. Miért?
OK2.1.1: Mert a cigányság nagy része többet vesz el a társadalomtól, mint amennyit hozzáad (bűnözés, munkanélküli segélyen élés, szociális juttatások). Miért?
Na ennek sok oka van, többek között az a szocioliberális antidiszkriminációs bullshit, amelyben teljesítmény nélkül agyontámogatták a cigányságot, sokszor a magyar emberek rovására, és szinte mindig a magyar emberek adóforintjából. Az emberek többsége 8 év tehetetlenségéért büntette a szocikat - és ez a cigánykérésben fokozottan igaz.

pink75 2010.04.14. 15:14:11

@nemsiker_s: az egész fidesz aludt 8 évet, csókolom, többek közt ez is egy oka jobbik létének
nem mindenkinek fizetik ezt meg, ők megtehették, még ha szenvedtek is közben

szoktam is röhögni, mikor nyavalyognak a fideszes ismerősök, majd beszállnak a RAV4-be, áj mondeokba, hiluxokba stb. :) Meg a plakátok...Itt az idó! És mellette joviális, egzisztenciálisan biztos hátterű, jóllakott óvodás tekintetű, lánglelkű forradalmárok rendszerváltó hevülettel tekintenek le ránk...

lepetit 2010.04.14. 15:15:43

Az EP választásokon csak a szavazóképes lakosság 36,28%-a vett részt, szemben a mostani 64,38%-kal. Hol duplázta meg a szavazóit egy év alatt?! ...

daniferi 2010.04.14. 15:17:53

@Evil One: A reálbérnövekedés elég vicces tud lenni, mert annak nem igazán könnyű ezt felfogni, aki 10 éve majdnem minden nap meleg kaját evett, most meg örül a heti egy napnak. Azt a sok munkanélkülit se vigasztalja az, hogy átlagban többet keresnek az emberek, ha ő meg utcára kerül.

nem nemsiker_s 2010.04.14. 15:18:00

"A balatonmagyaródi fiatalokat folyamatosan piszkálják, szekálják az autóbuszra Zalakomárban felszálló társaik, rendre előfordul a lökdösődés, a másik megalázása és fenyegetőzés - nyilatkozta a lapnak Németh Zoltán polgármester.

Az autóbuszon utazó napilap munkatársa azt írta: a zalakomári általános iskolánál a felszálló diákok magvadult rajként vágtattak fel a járműre. A gyerekek fékezhetetlennek tűntek, kizárólag az autóbuszon helyet foglaló, idősebb romákkal szemben mutattak némi tiszteletet.

Az utasok szerint a legrosszabbra kell felkészülnie annak is, aki egyedül utazik ezeken a járatokon. Egy idős embert is csúfoltak, kigúnyoltak, megfenyegettek a zalakomári diákok, de a buszon utazók közül senki sem merte megvédeni."

Forrás: www.fn.hu/belfold/20091224/rendor_kiserheti_balatonmagyarodi_buszokat/

Az a legnagyobb baj, hogy ez a fajta probléma jelen pillanatban még elterjedtségét, és mértékét tekintve országos szinten nő.

Amíg a jelenlegi szociális és családtámogatási rendszer gyökeresen nem változik meg, ez csak egyre rosszabb lesz.

fakof 2010.04.14. 15:18:24

nemtom vágjátok-e, de a magyar cigányság 16,66%-a Jobbikos.

Csak szólok.

pink75 2010.04.14. 15:18:32

@lepetit: ehhez a hsz-hez szeretnék kérni egy pártpreferenciát,!

pink75 2010.04.14. 15:22:52

@fakof: ez viszont érdekes lenne, tudni, hogy hol mennyi cigány szavazó van, és kikre szavaztak
lehetnek érdekes arányok nélkülük

MirmiX 2010.04.14. 15:30:45

A Politikai elemzők azért nemtudják megfejteni a Jobbik sikerét mert burokban élnek .A jobbikosok pedig uyganolyan átlagemberekböl állnak mint mi,nem az aranypicsáböl csöppentek a királyi trúnusba mint egyesek ott fent.Ennyi nemkell tultárgyalni.Ahol több a cigány több a bünözés ,ahol több a feka több a bőnözés,miért tart ott afrika ahol tart?Seholnemtart vajon miért vajon miéyt álnek még midnig oylan szinten mint az ősemberek a feketék hát ezért a cigányok cak egy ágai ezeknek a semmirekellő szar embereknek,a maradék meg aki betudott illeszkedni annak meg tisztelet mivel megharcolt érte.Itt persze nem az aranyláncos maffiózós dagatmajálisos idióta oláhkra godnolok.

lepetit 2010.04.14. 15:30:51

@pink75: Csak annyi volt a kérdésem, hogyan kalkulálta ki a posztíró, hogy a Jobbik "megduplázta szavazóit".

szkeptikus vagyok 2010.04.14. 15:34:55

Én az egész Fideszes hozzáállást nem értem. Most nyertek, ott a 2/3-uk (nemzeti ügyeket tekintve biztos a Jobbik támogatása), és máris a Jobbik szalámizgatásával kezdenek foglalkozni. Vagyis nem az a gond, hogy szapora és bűnöz a cigányság nagy része, hanem az, hogy emiatt az emberek a Jobbikra is szavaznak.
Szóval a Fidesz egyelőre hozza a formáját. És még a Jobbik a demokrácia ellensége...

papageno 2010.04.14. 15:35:27

A 15%-ot elemezve, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy néhány éve Torgyánék is kaptak 13%-ot, és mellé a MIÉP még több, mint ötöt. Aztán mindkettő eltűnt a palettáról. Nekik is közelítően azonosak voltak az erős körzeteik, mint most a Jobbiknak.

daniferi 2010.04.14. 15:37:46

Szerintem a legfőbb probléma a bűnözés és az elkövetők jogai. Amíg több joga van egy bűnözőnek, mint annak, aki esetleg védené az értékeit és a saját testi épségét, addig lesz Jobbik is. Erre még ráerősít az állandó "tilos beszélni a cigánybűnözésről", amit a média is elősegít azzal, hogy ha roma az elkövető, akkor kussolnak, ha pedig áldozat, akkor felnagyítják a dolgot, még akkor is, ha az elkövető is az.

Valamint amit még nem szabad elfelejteni, nem csak cigányok élnek szegénységben, de csak őket segíti az állam, mondván be kell illeszkedniük. Míg a munkaügyi központok elsősorban a kisebbségbe tartozókat iskolázza be, ad nekik használható szakmát, addig a többieket kevésbé segítik.

Szerintem annál több oka van a problémáknak és ezáltal a Jobbik előretörésének, minthogy egy hozzászólásba, vagy akár egy posztba is beleférjen.

Az viszont biztos, ha lesz olyan Fidesz által kitalált dolog, ami tetszik a Jobbiknak is, támogatni fogja, de úgy vélem, akkor meg az lesz a baja mindenkinek, hogy kezd szélsőséges lenni a Fidesz :)

dargai.d 2010.04.14. 15:40:46

Hozzátenném: el kellene oszlatni azokat a többnyire fővárosi vélekedéseket (igen, itt is felütötte a fejét 1-2 kommentben ez a vonulat), amelyek szerint Borsodban és úgy általában a keleti részeken az emberek aluliskolázottak lennének és EZÉRT szavaztak a Jobbikra.

A rendszerváltás előtt (és még utána is néhány évig) fontos iparvidék volt ez, (Diósgyőr, Ózd, Kisvárda, stb.) ahol szükség volt a diplomás vezetőrétegre, akik itt telepedtek le és teremtettek maguknak egzisztenicát. Vegészmérnökök, kohómérnökök, sorolhatnám.

Én még csak Jobbik szimpatizáns sem vagyok, de azért bátorkodtam belepofázni, hogy helyretegyem azokat, akik még azt gondolnák innen a székesfővárosból, (magam is itt élek, de Borsodból származtam ide) hogy a "földtúró parasztok" meg a "betanított munkások" szavaztak a Jobbikra azért, mert intellektuálisan csököttek lennének.

Meglepődnének ezek az emberek, ha tudnák, hány diplomás ember támogatja csendben (csupán szavazatával, balhé nélkül) a Jobbikot ezekben a térségekben.

daniferi 2010.04.14. 15:41:32

@szkeptikus vagyok: Igen, ez szintén érdekes. Bár én a Jobbikra szavaztam, örülök a Fidesz majdnem 2/3-ának is, elvégre a célunk közös, mégpedig rendbe rakni az országot. Csak hát el is kéne kezdeni, nem a másikat szidni.

röntgenszeműlány 2010.04.14. 15:42:52

@véleményvezér: Ezek szerint az MSZP szintén megduplázta a szavazóit (503 140 -> 990 428). Légyszíves, ezt is elemezd ki részletesen! "Véleményvezér", szentatyaúristen.

nem nemsiker_s 2010.04.14. 15:43:58

@pink75:
"az egész fidesz aludt 8 évet"

Fogalmam sincs mire gondolsz.
Vagy ez egy afféle Szoci duma, hogy mindenért a fidesz a hibás?
Koma, ez a fajta retorika, látványosan megbukott, most már válthatnátok.

Ja, és azt nyugodtan megnézheted hogy pl. én milyen autóba szállok be.
De az általam ismert jobboldaliak között is kevés az aki kőgazdagnak mondhatja magát.
A többsége egyszerűen a munkájából akar megélni.
Nem úgy, mint a Szocik Posztkommunista "fejlesztésű" ifjonc hülyegyerekei, akik azt hiszik, hogy a kormányzás, csupán a kormányzati pozíció megszerzéséből és megtartásából, valamint a féktelen mutyizásból áll.

pink75 2010.04.14. 15:48:13

@lepetit: megnézte, hogy 16,6%, és elosztotta a 14,7-tel, egyértelmű

kíváncsi voltam, hogy hol figyelnek ennyire

szkeptikus vagyok 2010.04.14. 15:49:13

@daniferi:
Egyébként most számomra is nehéz elképzelni olyan kérdést, amelyet valaki ne támogatna a Fidesz-szel együtt a Parlamentben. Szerintem amúgy ez az ő bajuk is.
Na nem az, hogy együtt szavaznak az MSZP-vel (ezt eddig is megtették, ha őket érintő kérdésről volt szó: mégpedig a titkosítások feloldásának szigorításáról szóló 2/3-os tv. decemberben), hanem hogy esetleg a Jobbik is velük szavaz. Mert akkor 2 napig mondhatják az elhatárolósdit, hogy megint simogatást kapjanak külföldről. Vagyis kénytelenek lesznek olyan fellúgozott törvényeket beterjeszteni, ami a Jobbiknak már nem megy le a torkán, viszont ekkor meg a szavazóbázisuk egy része kezd el kérdéseket feltenni. Médiával még meggyőzhető egy részük, de ugye mégis csak egyszerűbb volna, ha tőlük jobbra nem volna senki. Természetesen csak is a demokrácia nagyobb dicsőségére.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.04.14. 15:50:25

Ha még egyszer újra kezdhetném, iratmegsemmisítőt szállítanék állami megrendelésre...

pink75 2010.04.14. 15:52:06

@nemsiker_s:
Már Megmondó Laci bátyátok is panaszkodott erről, hogy a semmittevést nem toleráló fidesz-mozgalmárok mind leléceltek a jobbikba
ha már oda is eljutottak a hírek, neked is illenne tudnod

a fidesz ellenzéki nyolc éve egy híg fos volt, hogy idézzek egy jobbikost

rezfaszubagoly (törölt) 2010.04.14. 15:53:04

Én mindig meglepődök azon, amikor valaki azt állítja, hogy egész Európa szégyenkezve és rémülettel nézi a Jobbik előretörését.
Aki ilyet mond, az nem tud semmit a nyugati-európai jobboldali szélsőséges pártokról. Mert bizony ott is vannak és sokkal keményebbek, mint a Jobbik. És teljesen természetesnek veszik, hogy van ilyen szín is a politikai palettán.

Orson 2010.04.14. 15:57:05

Elmondom a tisztelt cikkírónak a saját véleményem.
Az én falumban is vannak cigányok, egy részük, 3-4 család, régóta itt él és becsületes, dolgos emberek. Rossz szavunk nem lehet rájuk ezért a továbbiakban nem róluk lesz szó.
A többi, pár éve költözött ide a környező városokból,pontosabban ide telepítették, mert ott már unták őket.
Na és innentől kezdve lazán nőtt a betörések és garázdaságok száma a sokszorosára, hosszú tömött sorok kígyóznak segélyosztáskor és a poén, hogy hozzák idővel a rokonokat is, mert nekik ez így jó.
(Minket nem kérdezett senki, illetve ha járt a szánk egyből rasszisták lettünk. Érdekes módon az előző lakhelyükről senki sem volt rasszista pedig onnan szó szerint kihajították őket.)

Most a szavazásnál összeállt a mágikus keverék kissebség, bűnözés, szegénység.
Na, szóval az a helyzet hogy amint az embernek lesz olyan kalandja, amiben cigányok verték/lopták/alázták meg és nem tehet ellene semmit, egyből tudni fogja hova is húzza azt az ikszet.
Nem a Jobbik pártot támogatom, hanem BÁRKIT, aki ezt megoldja.
Ha Jobbik hatalomra kerülve megoldja, akkor én boldog leszek, külföld nem annyira, de engem az nem érdekel.
Ha Fidesz megoldja, akkor én boldog leszek, Jobbik eltűnik és külföld is boldog lesz, de engem az sem fog érdekelni.

BKV reszelő 2010.04.14. 15:57:17

Jó cikk. Valóban, a jobbikot megállítani úgy lehet, ha az általuk felvetett valós problémákat érdemileg kezelik. Nehéz ügy, de valamit tenni kell, mert az sem szebb jövő - :) - ha a jobbik egyszer nagy párt lesz és az utcán a zsidónak vélt személyeket köpködni, akasztani kezdik. A jobbik megerősödése egyébként elvándorlást is indíthat szerintem...persze nem ezen a 20%-os szinten.

Aladár69 2010.04.14. 16:03:44

@Evil One: nem teljesen értem a gondolatmenetedet... pontosabban a megjegyzésedet, mert indoklás nem áll mögötte.

@véleményvezér: azért még egy kicsit elemezgetném ezt a kérdést... Nézzük pl. Budapestet: az általad hivatkozott statisztika szerint 100 ezer lakosra 347 erőszakos bűncselekmény jut, míg Borsodban 429. Arányaiban nem jelentős eltérés, szemben a választáson elért eredményekkel...
Félre ne érts: nem állítom, hogy a kettő között egyáltalán nincs összefüggés, de azért egyenes következtetést nem mernék levonni csak ezekből a statisztikákból.
Nagy kérdés persze, hogy mi van a kisebb bűncselekményekkel: csoportos randalírozás, félelemkeltés, lopások, stb. Ezek vélhetően nem szerepelnek a hivatkozott statisztikában, és nem tartom egyáltalán kizártnak, hogy az észak-keleti régióban az ilyen jellegű kisebb bűncselekmények száma messze meghaladja az országos átlagot... ez valóban erősíthette a Jobbikot. De azért még lehetne boncolgatni ezt a kérdést.

@Chicano: szomorúan veszem tudomásul, hogy nem tartozom a normálisok közé :)
Az tény, hogy az elmúlt időszakban a rendőrség nem állt a helyzet magaslatán, DE: sokszor az érvényben lévő jogszabályok is megkötötték a kezüket. Szerintem akkor lehet elvárni hatékonyabb fellépést a rendőrségtől, ha először rendbe tesszük a jogszabályi környezetet, kezdve az Rtv-től egészen a Btk-ig.

szkeptikus vagyok 2010.04.14. 16:04:14

@BKV reszelelő: "akasztani kezdik" De gondolom azt kikérnéd magadnak, hogy Orbán királlyá koronázza magát. Akkor más hülyeségeket sem kell szajkózni, mert a végén még te is elhiszed.

Valaki2 2010.04.14. 16:04:41

Mint Somogyi. Nálunk a cigányok integrálódott fajták (ezzel együtt néha kicsit hevesebbek, de ez része a játéknak), ellenben keleten szőröstalpú román-cigányok vannak, akik nem kicsit törzsi szellemiségben élnek (primitívek). Ez a különbség.

2010.04.14. 16:05:04

Hát ha megoldottad a rejtélyt, akkor gratula érte. Én itt lakom Borsodban, ám megfejteni nem tudom, csak tapasztalom, hogy milyen szar itt élni. Hála istennek, a gyerekeim elmentek innen, igy a többit "leszarcsi".Ezt a megyét, Antall-tól kezdve, Horn Gyulán keresztül, Orbán Viktorral folytatva és Fletóval bezárva--mindenki leszarta.Ez egy halálra itélt, megbélyegzett megye, ahonnan menekülni kell minden értelmes fiatalnak.Ide csak akkor jöttek, jönnek ha választás van, ám akkor igérnek mindent. Itt közbiztonság már rég nincs. Ha a Gárdától nem félnének a romák, még rosszabb lenne a helyzet. Köszönhetö mindez, a megélhetési jogvédöknek, a fasisztáktól rettegö és nácit kiabáló buta, ostoba liberális politikusnak, a hatalmukat féltö , ám zsebüket tömö és lopós szociknak.De nem tett ez ellen a probléma ellen senki, mert az országházából ide nem látni. Ha nem látni, akkor nincs probléma-mondták.Hát ezért tartunk itt. De ha már ez a megye senkinek nem kell, akkor adják oda Ficó-nak, ö majd rendbe teszi a höbörgö, orditozó és a jogukat emlegetö kisebbséget.Ott ugyanis, leszarják hogy mit mond az " unijó", mert nem itt élnek. Ezért annak aki belepofázott, elhajtották mint a legyet.Mi pedig, már szólni sem merünk, mert akkor rohannak az "ombudsmanushoz", jön Mohácsi História, Kolompár Orbán és Horváth Aladár--akik megállapitják, hogy a kisebbségnek igenis joga van mindenhez. Csak egyhez nincs joga--a munkához! Hát akkor mi is a megoldás?

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2010.04.14. 16:06:50

"szoktam is röhögni, mikor nyavalyognak a fideszes ismerősök, majd beszállnak a RAV4-be, áj mondeokba, hiluxokba stb. :) Meg a plakátok...Itt az idó! És mellette joviális, egzisztenciálisan biztos hátterű, jóllakott óvodás tekintetű, lánglelkű forradalmárok rendszerváltó hevülettel tekintenek le ránk..."

:D LOL

Kopi3.14 2010.04.14. 16:12:36

@Chicano: és ezért pont a fideszre kell szavazni? A "jogos felháborodásuknak hangot adók" megvédöire?

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2010.04.14. 16:14:38

"Az ma már szinte közhely, hogy a társadalmi fejletlenség és alacsony életszínvonal a radikalizálódás legjobb táptalaja. Inkább azon lenne érdemes elgondolkodni, hogy egyáltalán hogyan tudott 10% fölé jutni a Jobbik támogatottsága még a legmagasabb jövedelmű társadalmi réteg esetében is. "

Na ez egy lényeges kérdés szerintem is.

És ez arra utal, hogy receptív talajra hullott a Jobbik ideológiai töltete. Más magyarázatot nehéz találni. És ez az ami bekevar a hót egyszerű értelmezési kisérleteknek.

Svarcenberg 2010.04.14. 16:15:04

@Kopi3.14: Sokgyerekes magyar vagyok. A családi pótléktól én sem lettem milliomos.
De a gyerekeim normális ruhában járnak.
Naponta többször kapnak enni.
Hajtva vannak, hogy ne csak iskolába járjanak, de tanuljanak is.
Ergo a családi pótlék nem a kocsmákban van elköltve 3 nap alatt.

Kopi3.14 2010.04.14. 16:16:22

@tundrazuzmo: tudsz mutatni etnikai alapú segélyfajtát?

rockjano_ 2010.04.14. 16:17:53

A cikk jó és elemző, de a kérdés nem az hogy mitől erős a jobbik hanem hogy a fidesz mit tud-akar tenni ez ellen.

A helyzet az hogy az itt posztolók mintha nem értenék hogy mennyire szűk az a gazdasági mezsgye amin a fidesznek járni KELL akármilyen többsége is lesz.

Sem nagy közmunkákra, sem sokkal több rendőrre nem lesz pénz. Segélyezést valóban át kéne alakítani de az sem lesz nagyon népszerű, sőt valszeg tovább fokozza az etnikai ellentéteket.

És a gárda jelenséget sem hagyhatja a fidesz mert azzal saját gyengeségét bizonyítaná.

Az egyenlet gyakorlatilag megoldhatatlan legalábbis rövidtávon. És addig való igaz a jobbik sem fog gyengülni.

Svarcenberg 2010.04.14. 16:21:12

Hogy a Fidesz meg tudja-e állítani a Jobbikot? Jó kérdés.
Ha a Fidesz egyértelműen kiállna a Jobbik ellenében, akkor elvesztené a szavazói legalább 20 százalékát.
Abban a pillanatban, hogy egy rossz szót szólna a Kádár-rendszerre, elvesztené a szavazói másik 30 százalékát.
Meg lehet-e állítani a Jobbikat? Hm. Hitlert csak a II. világháború végén tudták megállítani.
Remélem nem jutunk odáig.

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2010.04.14. 16:23:57

@rezfaszubagoly: ja. Erre én is többször hivatkoztam, de eddig erre nem figyelt senki.
Alapvetően azt nem értik meg a magyarországi párt fanok, hogy a Jobbik előretörése szervesen illeszkedik a nemzetközi jelenségek sorába. Az antiglobalista, alternatív globalista, ökoszociális mozgalmak széles spektrumába, ahol bőven találni szélső baltól szélsőjobbik minden alakulatot, konkrétan náci alakulatokat is.
Tehát a jelenségnek legalább ugyanolyan nemzetközi beágyazottsága van mint hazai.

Előre is fel szeretném hívni a tisztelt kommentelők figyelmét a júliusi hollandiai választásokra, ahol a jelenlegi előrejelzések szerint egy, a Jobbiknál radikálisabb párt fog kormányt alakítani.

A párhuzamok kiértékelése sokat segíthet a Jobbik szindróma megértésében.

Joe84 2010.04.14. 16:24:58

A rejtély megoldása az elmúlt 20 év, amiben a Fidesz is vastagon benne van.

A 20 éves pusztítás hatásait keleten kezdtek egyre jobban érezhetővé válni, itt már tudják az emberek, hogy mi a különbség a Jobbik és a többi párt között.

Az ország többi részén még nem tudják, ők csukva tartják a szemüket, nem figyelnek rá, hogy mi történik pár kilométerrel arrébb, csak a saját kis életükkel vannak elfoglalva.
Várnak, amíg az ő utcájukba is beköltöznek a cigányok, megverik, kirabolják őket, aztán majd csodálkoznak, hogy azt mondja Viktor, hogy nincs cigánybűnözés.

szkeptikus vagyok 2010.04.14. 16:28:18

@Kopi3.14:
Valamennyi az, ha nem tudnád, csak éppen nem úgy hívják, hogy cigány segély, hanem hogy halmozottan hátrányos helyzetűeknek járó segély/támogatás. Ugyanis az ilyen családok emelt családi pótlékot is kapnak, de pl. a babakötvény összege is dupla összeg (én vettem a fáradtságot és végigolvastam az értesítőt) és további alkalmakkor IS fizet az állam, nem csak a pulya születésekor.
Ez persze idáig nem volna baj, csak éppen azt senki nem nézi, hogy valaki önhibájából lesz HHH, vagy éppen leszakadt a keze és nem tud dolgozni. Tudom, hogy még akkor is nehéz különbséget tenni az ilyen sorsú emberek között, de erre nincs semmiféle próbálkozás sem. És itt jön a képletbe a személyes tényező is! Segélyt az kap, aki elmegy az önkormányzathoz. És mivel a keret véges, valószínűleg nem annak jut, aki alázatos szemmel szégyenli magát, hogy önhibáján kívül ide jutott, hanem az aki az ügyintéző családjának kiirtását helyezi kilátásba, ha nem kap pízt. Tisztelet az esetleges bátor kivételeknek.

nem nemsiker_s 2010.04.14. 16:30:53

@pink75:
"a fidesz ellenzéki nyolc éve egy híg fos volt, hogy idézzek egy jobbikost"

Ahhoz képest a választási eredményeik nem is rosszak.
Ha semmit sem csináltak, azt úgy látszik nagyon hatékonyan tették, mert elsöprő fölénnyel nyertek.

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2010.04.14. 16:33:23

Ha valaki elmegy egy városba, ahol épp a G8-ak vagy most már a G20-ak tartanak gyülést és megnézi a rengeteg tüntető tiltakozó szervezetet akkor azt látja, hogy egy-egy ilyen G8-gyülésen az egész várost lezárják mert tele van tiltakozókkal, a jelenlévő szervezetek száma több ezres, a jelenlévő tiltakozó személyek száma több százezres nagyságrendű.
Az ilyen szervezetek mind, részben ugyanazon jelenségek ellen tiltakoznak, mint a Jobbik is. Globalista forró tőke enyhe antiszemita kicsngéssel, multicégek, szólásszabadság, a szakadék elmélyülése a globális elit és a népesség 95%-a között stb.

A problémát nem a klasszikus bal-jobb rendszerben kellene kezelni hanem a globalista-antiglobalista rendszerben és rögtön sok változó a helyére kerülne ami most határozatlanúl kóvályog.

Opinion 2010.04.14. 16:36:40

@CsárliFirpó:

Barátom nominálisan megduplázta! Maximum relatíve nem, de a 855000 az a dupljája kb a 430000-nek...

Ennyi.

Kopi3.14 2010.04.14. 16:37:03

@Svarcenberg: nem is feltételeztem az ellenkezöjét. ellenben rendre sok olyan megjegyzés jelenik meg f´roumokon, melyek azt sugallják, hogy segélyböl milyen remekül meg lehet élni, s minél több a gyerek, annál jobban.
Amúgy konkréten a torkon eltünö segély nem csak cigányoknál fordul elö, emlékezz csak a zsadányi asszonyok kezdeményezésére, hogy tiltsák be a faluban a kocsmai nyerögépeket. Na, ott sem sok cigány van, s nem csak ök dekkolnak a kocsmában munka nélkül, hanem fehérek is igen szép számban.

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2010.04.14. 16:37:50

@helota: nyílván a jelenlegi politikai elitnek alapvető érdeke bal-jobb kérdésként kezelni az ügyet mert az erősíti a status quót, ha viszont a globalista-antiglobalista tengelyen ábrázolnák a választások eredményeit, akkor rögtön korszakváltásról kéne beszélni ami igencsak kínosan érintené a még megmaradt politikai elitet.

ManhattanProject 2010.04.14. 16:39:31

A regresszió forrását meghatároznád kicsit pontosabban? index.hu kicsit tág megjelölés. Keresgéltem de semelyik jobbikos cikkben nem leltem, bár lehet csak figyelmetlen voltam.
Leginkább a modell magyarázó erejére lennék kíváncsi, ha netán tudod ennyivel is beérem.

Kopi3.14 2010.04.14. 16:43:25

@szkeptikus vagyok: na azért egyenlöségjelet tenni a cigány és a halmozottan hátrányos helyzetü közé igencsak durva általánosítás. Az meg, hogy valaki inkább büszkén ´henhal, de kussban marad midnig is pocsék mentalitás volt a részemröl, ha volt lehetöség segítséget kérni és kapni. had ne sajnáljam már öket érte. Az is durva általánosítás, hogy midnen segélyért folyamodó cigány eröszakosan nyomatékosít, még he nem is gondoltad, de erösen ezt sugallják az általad leírtak.

@helota: na, a sok antiblobalistán röhögök kétpofára, mikor a megmozdulásaikat az interneten, mobiltelefonokkal szervezik, fapados légitársaságokkal tuaznak a helyszínre, stb. mert pont ezzel mutatják, ök is gyönyörü globalisták, csak fingjuk nicns a világról, s kellöen hülyék birka módra beállni egyetlen nagy ívü lózung mögé.

szkeptikus vagyok 2010.04.14. 16:52:34

@Kopi3.14:
Te valami nagyon okos gyerek lehetsz, aki minden bizonnyal szintén önkormányzatnál dolgozik.

A statisztika pedig arról szól, hogy vannak kivételek, de van egy várható érték is. Ha az a várható érték, hogy a 3H-sok 80%-a cigány (aki ki is verte magának a segélyt), akkor azt hiszem, joggal általánosíthatok. De ha szerinted nem lehet az esetek többségében ugyanolyan kimenetelű dolgokról általánosítva beszélni, akkor dugdossad az ujjad a konnektorba, hátha egy újabb veszélyes általánosítást tudsz megcáfolni.

dr. Wilbur Swain 2010.04.14. 16:52:36

ez mióta volt rejtély? minél közelebb él az ember a cigókhoz, annál sanszosabb, hogy a jobbikra szavaz

Kopi3.14 2010.04.14. 17:01:54

@szkeptikus vagyok: mellélöttél, nagyon nem közigazgatásban vagyok, hanem keményen a versenyszférában.
Amúgy eg adópéldából hozott megfogalamzás: rokkant nyugdíjas, nyugdíjas, vezsélyeztetett terhes, ikerterhes, kiegészítva valami világvége falunk rekedtséggel az minden formában HHH-s, nem kell cigánynak lennie. S a cigányság nicns is a feltételek között, hogy ki lehet az, avagy nem.

Az ujjam nyugodtan dugdosom a konnektorba, ismervén a nullvezetéket, meg a szigetelést. Már, ha belefér. Szóval az általánosításod nagyon okosra sikeredik megint...

djimi 2010.04.14. 17:02:07

Itt borsodban(én pl miskolc) kétfajta magyar ember él: 1: akit már már raboltak ki cigányok, 2: aki úgy éli az életét, hogy ez még előtte van. Itt azért szavaztunk sokan a jobbikra, mert egyedül ők azok aki ki merik mondani hogy cigánybűnözés van(és sajnos igazuk is van), és az embereknek ez az utolsó reményük, hogy ne még több 'brazilt' telepítsenek ide, meg köpködjék össze a hivatalok folyosóit, azt kiabálva, hogy "hogya f@szomba éljek meg ennyi segélyből" idézet vége.

szenon 2010.04.14. 17:02:30

Azért szavaztam a Jobbikra, mert senki nem mondta ki, hogy fel kell lépni a nemzetiségi bűnözés ellen, nem mondta senki ki, hogy meg kell szüntetni a nagyüzemi gyerekgyártást, nem akarja senki megvédeni a szegény kisnyugdíjasokat akik a kis falvakban rettegve fekszenek le, mert nem tudják, mikor verik éjjel rá az ajtót, mikor rabolják ki! Ezt Pesten nem tudják, milyen így élni! Egyébként sza...k a politikára, mert mindenki csak a saját zsebét fogja tömni! Nincs kivétel!!!

pg2 2010.04.14. 17:03:38

Csak sikerült kihozni, amit akartál, de ez így elég komolytalan. Először is, semmi titokzatos nincs a Jobbik előretörésében, másrészt a megfejtésed suta és részleges, harmadrészt a szempontjaid alapján (szegénység, munkanélküliség, cigányság) pl. a baranyaiaknak ugyanúgy Jobbik-fannak kéne lenniük...

hupy80 2010.04.14. 17:05:27

Csak azt szeretném tudni, hogy miért kellene a Jobbikot megállítani?
Az MSZP - SZDSZ bagázsról miért nem készült ilyen cikk, hogy "Ki állítja meg az MSZP/SZDSZ-t" az elmúlt 8 évben????

papamaci1 2010.04.14. 17:10:49

Milyen furcsa ...a szélsőjobb mindig egy " baloldali"
kormány rabló-fosztogató hazug időszaka után erősödik meg....talán nem véletlenül....

lukit 2010.04.14. 17:11:19

Én se értem, miért kellene a Jobbikot megállítani. Végre megoldanának olyan problémákat, amiket más sose fog.

papamaci1 2010.04.14. 17:16:17

És mi az hogy meg kell állítani ? Nem ugyanaz az aluliskolázott proletár és vidéki munkanélküli , vagy szegény kisnyugdíjas réteg szavazott Vonára, mint korábban az MSZP-re ?

A népnek enni kell adni, biztonságot kell nyújtani és akkor nem szavaz a Jobbikra.

Mit érdekli azt a sok autópálya meg új metró, akinek bezárják a kórházát, ellopják a csirkéjét, feltörik a kocsiját, betörnek a házába , vagy az apját-férjét meglincselik ?

flimo13 2010.04.14. 17:17:24

Amúgy akkor ha az lmp az szdsz utódpártja a szavazók miatt, akkor a jobbik az mszpé?

turboczi 2010.04.14. 17:19:59

@Mindenki Fake: Ezzel nem értek egyet. Ha felszámolnák a "cigánytenyészetet", akkor az bizonyíték lenne arra, hogy nemcsak a szájuk nagy, és utat nyithatna egy érettebb politizáláshoz. Most olyanok még, mint a kamasz, amikor visszabeszél. Az meg olyan lenne, mint amikor hazaviszi az első fizetését (borítékban), bocs, ez kicsit idejétmúlt kép.

papamaci1 2010.04.14. 17:20:05

@Joe84: "Fidesz is vastagon benne van."

A FIDESZ kormány alatt a GDP növekedés 7 (hetes) %. Ez a bűnük....

szkeptikus vagyok 2010.04.14. 17:23:40

@Kopi3.14:
Erre céloztam, zsenikém, hogy ne akarjad jobban tudni, hogy mire utaljuk ki a 3H-s segélyeket, ha már nincs ilyen jellegű tapasztalatod. Remélem istenített pártodnak azért több rálátása van a vidék problémáira.
Te csak fizessed szépen az adódat, hogy még több deviáns cigányt lehessen eltartani, és előbb-utóbb jusson felétek is belőlük.

hupy80 2010.04.14. 17:29:19

Az is érdekes hogy olyan nincs hogy késik a segély, de mikor a fizetésed késik, az le kell nyelni. Fültanuja voltam egy beszélgetésnek, mikor valami miatt később kapták meg a segélyt a cigányok, és háborogtak, hogy " Mi van nem dógoztak a magyarok???"

dr. Aullah 2010.04.14. 17:35:08

@papamaci1: Ha felépítenek egy korházat egy milliárdért, és aztán lerombolnak egy milliárdért, akkor az mind a GPDbe megy...

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.04.14. 17:42:27

a fidesz képtelen megszólítani a mostanára totálisan kilátástalan és reménytelen helyzetbe került 25-35 éves embereket, akik százezrei jobb híján a jobbikra szavaznak. ez az egyik fő ok.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.04.14. 17:44:25

A Jobbikot az SZDSZ hívta életre a végtelenül PC dumájával.
Azt még elhiszi az egyszeri választó, hogy a GDP 7,345%-kal növekedett, meg hogy a tanárok fizetése reálértéken 45,7%-kal magasabb mint 2002-ben, meg az egyéb ellenőrizhetetlen kamukat, de azt, hogy a sarkon részegen ordítozó, garázda - érdekes módon véletlenül mindig éppen cigány - szarháziak ugyanolyan rendes emberek mint ő, az már kurvára átlátszó hazugság.
Aki pedig ebben hazudik (meg az is aki a hazug ember látványosan nagy puszipajtása ), az mindenben hazudik, tehát át akar verni, tehát nem méltó a bizalmamra, tehát takarodjon innen a francba.

dargai.d 2010.04.14. 17:49:15

@Aullah: Így van. Végre nem ártana diszkreditálni a szélesebb néptömegek előtt is a hasonló számokat: GDP, növekedési ráta, deficit nagysága, stb.

Persze, fontos mérőszámok ezek is. Mindazonáltal, ha a statisztikailag 10% feletti (valójában több, mint ennek duplája) munkanélküliség nem csökken (főképpen a vidéki válsággócokban) a nagyon közeli jövőben, ha a középosztály, mint olyan ellehetetlenítése tovább folyik, akkor harsoghatja a nyugodtan minden TV adó, "független" gazdasági kutatóintézet, hogy 8%-ot meghaladóan növekedett a gazdaság, ugyanennyit nőtt a GDP, a deficit meg 3%-ra csökkent.

Elmondanám, hogy mindez baszottul nem fogja érdekelni a 45 éves Kovács Pista bácsit, akit éppen akkor rúgtak ki a miskolci mérnöki állásából és nem talál munkát még a szalag mellett sem + éppen betört néhány roma az avasi panellakásába és ellopták maradék megtakarított pénzét is.

Tehát csínján ezekkel a makroökonómiai mutatókkal. Ha csak ezek javulnak, maximum kapunk egy baráti pacsit az IMF-től meg az EU-tól, megjelenik egy fél hasáb terjedelmű elismerő cikk a magyar gazdasági csodáról a Wall Street Journal meg a Financial Times 6. oldalán, a JOBBIK meg majd tovább erősödik...

lüke 2010.04.14. 17:50:34

kérdés :
hogyan kerültek keletre a cigányok?
és mikor?
nekik kéne/kellett volna megoldani, akik odatelepítették

dargai.d 2010.04.14. 17:53:01

@Bukowszky: Ezzel is mélységesen egyetértek. Erről beszéltem előző belepofázásomban. Hogy t.i. súlyos tévedésben van az, aki azt hiszi, hogy az iskolázatlan vidéki "prolik/parasztok" szavaztak (csak) a Jobbikra.

Marr 2010.04.14. 17:59:10

lol, itt is mindenki a Jobbikkal foglalkozik, miért is vagyunk annyira beparázva akkor, hogy a külföldi sajtó is?

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.04.14. 17:59:45

@dargai.d: Jelenleg a statisztikák szerint egy munkanélküli sorba került ember (tehát olyan aki nem segílyből élt!) átlagosan 18 hónap alatt talál munkát. Itt természetesen nem az addig elmegyek fusizni meg maszekolok építkezésen melót értem, hanem a bejelentett regisztrált munkát. 18 hónap. Ezek alapján gyors csökkenés a munkanélküliség terén nem várható. Meg a jelenlegi adórendszer mellett mikor teremtesz munkahelyeket? A vállalkozói körben ahol mozgolódom sokan szeretnék visszavenni azokat akiket az elmúlt másfél évben el kellett küldeniük, de erre a legoptimistább szerint is ősztöl/2011-től lesz módja. Az optimista mondja, akinek megmaradt a kisvállalkozása!

A Fideszes nagykutyák szerint jelentős változás adózás terén 2011-től, az új költségvetés kezdetétől várható, tehát idén meg lennék lepve egy markáns javulástól.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2010.04.14. 18:04:53

@lüke: Megoldották.

Ez olyan, hogy melletted lakik egy cigó galeri. Zavar. Hatalmad van, hogy eltarítsd őket onnan. Megteszed. Megoldottad. Az, hogy átraktad őket máshova, vagy átzavartad? Nem a Te gondod, nincs mit rajta megoldani. Oldják meg azok, akiket zavar. Jah, hogy nem tudják? Az Ő gondjuk...

dargai.d 2010.04.14. 18:09:52

@Valahol Máshol: Egy azonnali markáns javulás esetén én is meg lennék lepődve. Viszont egy javuló irányba mutató határozott tendencia megindítása (adórendszerek reformja, szociális transzferek átcsoportosítása, stb.) halaszthatatlanul szükséges.
Főleg amiatt is, hogy a közigazgatásban (Viktor mondta, nem én) jelentős leépítések várhatóak. Teszem hozzá, ezt helyesnek tartom. Viszont: ha ezek a leépített emberek tovább duzzasztják a munkanélküliek már amúgy is magas számát, akkor itt elszabadulhat a pokol. És ezt Viktor is tudja, ezért van annyira megilletődve.

Azt is tudja, hogy hiába leszünk az IMF kedvence, ez nem megoldani fogja a valódi társadalmi feszültségeket, hanem éppenséggel súlyosbítani. Ezért őrlődik. És végső soron ezért vet fel valós problémákat a Jobbik.

Ceplin 2010.04.14. 18:14:41

Nem ilyen egyszerű a Jobbik kérdés. Keleten lehet a cigány kérdés a legfontosabb. De nem csak ott szavaztak a Jobbikra. Én Győrben élek. Szerencsére minket annyira nem érint a cigánybűnözés, bár már itt is vannak veszélyes környékek. Dolgozni is csak az nem dolgozik aki nem akar. De ennek ellenére én és egy csomó haverom szintén a Jobbikra szavaztunk, pedig nagyrészt diplomás emberek vagyunk. Cáfolva azt a szetereotípiát amit Pestről szeretnek mondani, hogy a Jobbik a vidéki prolik pártja. Többnyire mint Fidesz pártiak voltunk korábban, kb. 2006 októberéig. Akkor sokunk csalódott a Fideszben. Egyszerűen gyávák voltak, ill. politikai számításból hagyták, hogy még 3 évig pusztítsanak itt a szocik. Ezért megérdemelték volna, hogy ne legyen meg a kétharmaduk. A Jobbik egy tökös párt teli hozzánk hasonló emberekkel akik szeretik az egyenes beszédet. Elég volt a polkorrekt dumákból. Megvetéssel tekintünk a sok pestire akik most el vannak ájulva maguktól, hogy ők mennyire értelmiségiek, mennyire európaiak pedig egy újabb szdsz klónt szabadítottak be a parlamentbe. Innen nézve a főváros az ország szégyene. Ők hozták ránk anno a szocikat, most pedig ők akadályozták meg a Jobbikot, hogy jobban megszorongassa a Fideszt. Pedig rá férne.

-JzK- 2010.04.14. 18:24:13

Már látom is, ahogy huhog a sok vadliberális álértelmiségi senkiházi, és sunyin kacsint, hogy igen, a Jobbik a buta, tanulatlan parasztok pártja, akik szűklátókörűségüknél fogva nem tudják meglátni az új világrendjük evangéliumát.
Én egyszerűbb magyarázatot is tudok: érdekes módon a libsi jogvédő dumára mindig valahogy azokon a területeken vevők az emberek, akik soha, vagy nagyon ritkán futnak össze a féltett kisebbséggel. Így van ez USÁ-ban is: a deszegregációt az északi, lényegében feketéktől mentes, liberalizmusra naivitásánál fogva hajlamosabb észak erőszakolta ki, a déliek ellenkeztek. Most is így van: a budapesti vadliberális álpróféták, akik maguk soha nem laktak egy erősen cigánylakta faluban törnek pálcát az emberek felett, akik nem lelkesednek ezen új "evangéliumért", és állnak a lázálmukban elképzelt destruktív kisebbségek oldalára. Nincs ezen semmi meglepő: az ún. zöldek is valójában szintén budai, elkényesztett ZS-kategóriás álértelmiségiek, akik fát még csak valami mesterséges belvárosi parkban láttak.
Bizony a józan paraszti ész közelebb áll a valóságtól, mint a modern áltudományok dogmatizmusa.

spellbinder 2010.04.14. 18:31:59

@nemsiker_s: nem is mertek kampányolni, hogy nehogy elrontsák, amiért nem tettek semmit...mivel nekik most elég volt csak lenni
az emberek többsége nem valamire szavazott, hanem valami ellen - ezért nem is hiányzott nekik semmiféle program, csak megzavarta volna őket a sok betű

spellbinder 2010.04.14. 18:33:50

@papamaci1: igazad van, amiket a végén felsoroltál, azt egy sokdiplomás ÉS valóban művelt ember - piha - fel sem veszih

Leeroy of SMV Design 2010.04.14. 18:41:53

@dargai.d: Ellenben az is igaz, hogy teljes legyen a kép: az előző "átkos" rendszerben a bányában lenn melóztak a cigányok is, ezt kollégám mesélte (idősebb ember), aki szintén bányász volt. Ugye a "csodálatos" rendszerváltás révén a képzetlen tömegek elvesztették a munkájukat, az újabb generációk pedig a rossz példát látják mindenütt maguk körül, azaz munka nélkül is lehet (jól) élni, köszönhetően a jóságosan gondoskodó állam bácsinak. Konzekvencia: olyan munkahelyek tömegét -kéne- megteremteni a segélyek megnyirbálásával egy időben, ahol az iskolázatlan tömegek el tudnak helyezkedni. Sajnos, mivel minden Kínában készül, nem hinném, hogy szükség lenne erre az elfelejtett nemzedékre... Ezt a szakadékot semmilyen Jobbik nem tudja áthidalni.

troll · http://picsogo.blog.hu/ 2010.04.14. 18:49:07

@Chicano: 6-8 gyerekkel 3x annyit keres egy cigány aki sosem dolgozott, mint egy átlag magyar itteni átlagfizetése.
A gyerekét mellesleg szarik nevelni, szocializálni. A portáját elhanyagolja, környezetét teleszemeteli és feléli.
Ahová beköltöztetik őket ott lepusztul a környék, menekül aki tud, az életek munkáival rendben tartott és felépített házakat meg akár fel is lehet gyújtani semmit sem fognak érni.

Nem véletlen, hogy a cigányokkal való együttélés során nőnek az ellentétek és az előítéletek.
BÁRMILYEN más népcsoporttal az együttélés során ezek CSÖKKENNEK.
Meg sem próbálnak erőfeszitéseket tenni hogy másként élenek mivel jsokkal jobban elélnek abból hogfy 15-16 évesen kinyomják az első gyereket. Ja és csak meg kell nézni eg yátlagos ilyen cigány családban hány fogyatékos gyerek van, a 90% -ban van egalább 1!
El kéne gondolkodni ezen is...
Persze beszélni erről vagy felmérést csinálni, hát az a rasszizmus netovábbja.

Sokadik generáció csinálja ezt, náluk ez egy életforma.
Ha itt élnétek fél év alatt rádöbbennétek mekkora faszfejek vagytoka távolból okoskodásotokkal.

De majd meg fogjátok ti is tapasztalni kedveskéim.

sourcerror 2010.04.14. 18:49:07

Látta valaki mivel kampányolt az MSZP Miskolcon?

Miskolci erő
Rend, közbiztonság, létbiztonság

Azt hiszem ez mindent elmond.

Kopi3.14 2010.04.14. 18:53:40

@szkeptikus vagyok: nicns istenített pártom, magyarul indulatból nagyon benéztél valamit, okoska. Egyébként fizetem az adómat, nagoyn jól termelem a GDP-t az országnak- külföldön, a magyar gazdaságot növelem-hogy legyen normális szociális háló, ha neadjisten munkanélküli leszek-nem sokon múlt, hogy az lettem az elm´lt egy évben- legyen normális EÜ-kellett igénybe vennem tavaly, elötte sokáig nem- hogy mire nyugdíjba megyek legyen még nyugdíjalap, s lehessen nugdíjba menni, ne kényszerböl essek a székröl a koporsóba. amúgy mégis mi a halált tennél? azt modnanád, aki cigány az nem kaphat segélyt? milyen alapon? S ha a cigány történetesen elötte itzenévig rendesen dolgozott? Vagy ne kaphasson segélyt, aki nem fizetett járulékot elötte n évig? Pályakezdökkkel mi legyen, dögöljenek meg? Esetleg maradjon a csak cigány ne kapjon segélyt, aztán egy kicsit roszabb gazdasági helyzetben majd a barna hajúak, a balkezesek, a nök se kapjanak?

pszt 2010.04.14. 18:55:05

@jános515:
János bátyám, szívemből szóltál!

nyomasek 2010.04.14. 18:55:17

A jobbik sikere több oldalú.
Az egyik a közbiztonság kérdése. Hetente minimum egy arab musztafa vagy olasz üzletember próbálja lenyúlni, kifosztani az öregemet Borsodban. Szerencsére ki van oktatva, hogyan is kell viselkedni velük szemben, de nagyon sok szerencsétlen áldozatul esik ezeknek a férgeknek. Vagy pl. mindennaposak a terménylopások, fatolvajlások. manapság már fényes nappal is.
A siker másik összetevője a Jobbik úgymond szeplőtelensége. Rájuk még nem lehet korrupciós vádakkal lövöldözni, nem úgy a többi, parlamentet megjárt pártra.

Kopi3.14 2010.04.14. 18:57:24

@Marr: konkrétan németknél sikerült reggeli müsort látnom, helyiek diskurzusát hallani, konkrétan egy fél betüt nem szentelt senki sehol nekünk.

pszt 2010.04.14. 18:58:49

@Kopi3.14:
Nem a fajtáról, hanem a jogosultságról szól!

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.04.14. 18:58:52

@troll: Bár a média még mindig remekül elkeni a dolgot, a tanárember meglincselését már nem lehetett nem lehozni nekik, de azért már sokak szeme kinyílt szerintem. Példaként Miskolcot említeném, én speciel megdöbbentem amikor mutatták, hogy a lakótelepi részen (Avas?) a beköltöztetett cigók, akik puszira kapták a lakást, hogy lelakták az egészet. Szeméthegyek, mondjuk a bűzt tévén nem érezni, de a tavaszi melegben a riporter szája előtt kendő volt... A lakók féltek nyilatkozni és fényes nappal is úgy pucoltak át az uccán, mintha épp lopásból sunnyogtak volna haza. Aki kitakart arccal nyilatkozott, az közölte, hogy sötétedés után nincs az az isten, hogy kidugja az orrát, a lemenő nap fényeire már mindenkinek a zárt ajtók mögött kell lennie, ha jót akar magának, viszont költözni nem tudnak, mert a lelakott, bűzölgő szemétdomb közepén senki sem fogja megvenni tőlük a lakást. Max ha ingyé a cigányoknak adják, abból viszont bajosan lehet költözni... Szóval azért a jólétbe belenőtt politikusok, meg jogi aktivistákon kívül egyre többen látják mi történik észak-keleten.

Reméljen a sok "látnivaló" után mostmár a tettek ideje is eljön.

u.i.: Most jut eszembe valaki írta, hogy a szlovákokhoz lehetne csatolni a területet, Slota, Ficó vagy nemtudom most ki ott a főnök tuti rendet tenne. Ezt a Napló egyik műsorában láthattuk is, frankón fallal lekerítették a putrit odaát, nincs többé bejárogatás az ottani lakótelepre, meg a tisztes dolgozó emberek házainak környékére. Lehet pampogni az EU-ban, Brüsszel helyett jöjjenek tanácskozni meg élni egy-két hónapra a "cigórégióba"...

seabeast 2010.04.14. 19:01:03

Sajnos az elemzők össze-vissza beszélnek, le merném fogadni, hogy nagyítóval kell keresni köztük az olyanokat, akik akár két-három napot is eltöltöttek volna a térségben egy huzamban, ellenben akár 5x ekkora cikket is ide tudnának rittyenteni 10x ennyi táblázattal. Konkrétan amúgy nem erről a cikkről beszélek, mert ez még korrektnek is nevezhető.

Bár szerintem a Jobbik sikerességének igenis a fő oka a cigánykérdés. Nincs sok köze hozzá a jövedelmi viszonyoknak vagy a munkanélküliségnek. Ugyanis 4 vagy 8 évvel ezelőtt is egy leszakadt térség volt Észak-kelet Magyarország többé-kevésbé hasonló mutatókkal és mégis semmi nyoma nem volt a szélsőjobb oldali pártok iránti szimpátiának. (S amíg a Jobbik egy átlagos zsidózó-trianonozó párt volt a Miéppel együtt 1%-ot kapart össze). Persze lehet mondani, hogy itt a gazdasági válság meg eleve egy elkúrtnak minősíthető két ciklus áll mögöttünk, de egész egyszerűen nem romlott olyan drámai mértékben a helyzet ilyen téren a térségben, ami igazolná egy majdnem 30%-on álló ilyen jellegű párt népszerűségét.

Volt szerencsém két éve nyáron egy falukutatás terén Borsod megye déli részén időzni egy ideig egy ezer fős kis faluban és ezek alapján azt kell, hogy mondjam hogy a cigány kérdés bizony messze a legfontosabb kérdés és probléma a helyiek életében és egyszerűen iszonyatosan frusztrálja őket és megmérgezi az életüket. S ez azért nagyon nagy tragédia, mert teljesen apolitikus, ártalmatlan, szó szerint az aktuális miniszterelnököt vagy akármilyen oldali vezető politikust megnevezni nem tudó emberek is olyan gyűlölettel és elkeseredettséggel beszéltek erről a problémáról, hogy hozzájuk képest a kuruc.info szerkesztői békés polgárjogi aktivisták. Egyszerűen tönkreteszi a helyiek életét a tapasztalatom szerint, hogy az iskolától kezdve a lépcsőházon és a tömegközlekedési eszközön át a szórakozóhelyekig, az életük legfontosabb nyilvános terei csatatérként funkcionál mert a romák többsége egyszerűen képtelen betartani a legelemibb civilizációs szabályokat és képtelenség velük együtt élni. S valamilyen oknál fogva nagyot romlott ez a helyzet az elmúlt 4-5 évben, hogy miért az megérne egy külön misét, de valahol a közbiztonság romlása körül kell keresni az igazságot.

Kopi3.14 2010.04.14. 19:02:15

@Yann Le Pentrec: ezt a cigányok melóztak a bányában dolgot már sokaktól hallottam. S sokan modnják, évtizedek óta a leggennyesebb munkáknál voltak a leginkább foglalkoztatottak, ahol nem tudás, hanem ember kellett, darabra. S tény, pont ezek szüntek meg szépen, azóta sok területen a nem ciganynak is nehéz munkát találni, nem hogy a hendikeppel induló dolgozni akaró cigánynak.

2010.04.14. 19:02:50

@Ceplin: ha figyeled a cigányok ajnározásával foglalkozó blogokat, akkor elég hamar kiderül, hogy mindegyiket olyan belvárosi libsi "jogvédők" írják, akik cigányt maximum akkor látnak, amikor lemennek szipuzni a Gödörbe és ott fellép valami kisebbségi zenekar. És valóban el vannak ájulva a saját nagyszerűségüktől, valamint álértelmiségi publikációkat lobogtatva próbálják beadni azt, hogy a cigányok nem is bűnöznek. Ezeknek a liberális lényeknek a valóság nem elég PC, ezért nagy ívben figyelmen kívül hagyják.

Leeroy of SMV Design 2010.04.14. 19:08:29

@Kopi3.14: Igen, és ez az említett kolléga azt is mondta, hogy a cigányok ugyanolyan keményen vagy még jobban nyomták, mint a magyarok. Egyébként ez Borsodban volt tán a hetvenes években, de ugye akkoriban másutt is szükség volt a "darab" emberekre, ahogy írod. Ez hiányzik most, mert azt ugye nem lehet elvárni minden állampolgártól, hogy diplomája legyen, valakinek termelnie is kéne. (Már ha van mit - jelenleg nincs.)

rockjano_ 2010.04.14. 19:13:06

Azt azért megkérdezném hogy ez a sok gond a roma-magyarokkal miért most erősítette meg a jobbikot vagy más szélsőséges pártot, ne mondjátok hogy nem volt ilyen gond 4-8 vagy mégtöbb évvel ezelött.

És nagyon megkérdezném minden jobbik szavazótól/szimpatizánstól hogy milyen megoldást látnak ezekre a problémákra???

- több rendőr közbiztonság megerősítése (rendben több pénz persze kell hozzá) OK de ez nem fogja megoldani a szocializációs és a szegénységből fakadó problémákat.
A több rendőr stb... csak látszatmegoldás

- szociális támogatás átalakítása...igen kellene, de ez rövid távon csak mégtöbb feszültséget szítana

- nagy volumenű közmunka programok...ez volna a legjobb munkát adni a romáknak (pl. kiderülne ki az aki azért nem dolgozik mert a képzettségéhez nem talál munkát és ki az aki azért mert nagyon nem akar) csak ehhez nagyon sok költségvetésből hiányzó pénz kellene, és az is kérdés van-e szükség olyan sok közmunkára (lehet hogy van, köztisztaság, köztereken kertészkedés stb...)

Hiába szavazol a jobbikra egyszerű megoldásai nincsenek sem nekik sem senkinek. Pláne rövid távan. Viktor valami 2 hetet említett hát az tényleg nevetséges.

Az hogy a cigánybűnözést valaki kimondja ... hát ha ez elég, mondjuk a magyarbűnözés még mindig sokkal veszélyesebb

2010.04.14. 19:19:34

@rockjano_: persze, a szegénység miatt rúgták fejbe ötvenszer Szögi Lajost és a munkanélküliség miatt mészárolták le Marian Cozmát. Hogy csak a kirívóbb esetek közül említsek kettőt.

rockjano_ 2010.04.14. 19:23:47

@DnP: Bocsánat de ebben a primitív hangnemben én nem diskurálok senkivel.

Egyébként hazugság nincs 99% roma a börtönkben

(én 50% körül tudom de talán ez is túlzás)

rockjano_ 2010.04.14. 19:26:11

@imperial: És a fiatal cigány apát miért lőtték hátba a gyerekével együtt azok az állatkertek???

vagy cigányt ölni az ok mást meg nem???

Azt imádom hogy a Cozma gyilkossággal azok példálóznak akiknek nagy Mo. matrica van a kocsijuk hátulján. Ami ugye túl jó érzést nem kelt romániában.

gogo boly 2010.04.14. 19:26:33

Ja kerem a kelet mindig is hatterbe volt szoritva idelye hogy öket is valaki felkarolja! Lassan midegyyik part megeri az elmulast 20 ev alatt csak hazudoztak es a zsebeiket TÖMTEEK.

spellbinder 2010.04.14. 19:27:14

@rockjano_: ez az utolsó, tromfnak szánt mondat elég szarra sikeredett

de annyit: ebben az országban nem akar mindenki politikus lenni. A legtöbb ember élni akar, boldogulni, békében. Nem érdekli a megoldás, elméletileg arra valók a választottak, hogy ezt intézzék helyettük, megfizetik őket. De ha azok nem teszik a dolgukat, csak a lét nyúlják, akkor elég egy szívlapát, egy csapás annak, aki közvetlenül abajgatja, egy meg majd a választottnak.
Neki csak egy élete van, nem úgy mint egy fajvédőnek.
És ki ítélné el ezért? A választott? Milyen alapon? Mindenesetre én nem.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.04.14. 19:31:16

@DennisMoor: Megoldás csak kemény és radikális létezik. Ugyanis a szép szó meg a segíly politikája oda vezetett, hogy a bíróság előtt egy megélhetési bűnöző enyhébb büntetést kap, mert jaj szegény cigány.. (lásd az olajradiátorért agyonvert öregember, 4 és fél évet kaptak az elkövetők, a baumagos és egyéb milliárdos tételben sikkasztók meg 7-8 évet, jó arány, mi?).

Szóval a radikális megoldás. A több rendőr nem látszatmegoldás, ha a rendőr valkóban ottvan és fellép. Ha letámadja a putri akkor egy egész sereg rendőr özönli el őket és mennek a zsupkocsira, a bíróság meg nem könnyes szemmel ölelgeti őket hanem elitéli, no nem azért mert cigó, hanem mert törvényt sértett! A cigó lopások, megkárosítások, életellenes bűncselekmények meg lennének torolva, sőt csökkenne a mozgásterületük a sok rendőrrel. Itt pedig jön a válaszút: vagy kínkeserves átképzéssel, vaskarattal elkezd melót keresni, BEILLESZKEDNI (nem szemétdombon élünk), SZOCIALIZÁLÓDNI, nos akkor lehet szó bármiféle segélyről és ösztönzésről a munka irányába. Közmunka, építkezések, hisz Viktor úgyis lakásokat akar építeni ezerrel, hát tessék, megfelelő, szakértő irányítás mellet betont keverni, vödrözni, kismilliom munkát tisztes bérért a roma is el tudna végezni.

Viszont nekem az a tippem, hogy az általam jelzett válaszútnál nem ezt választanák. Hanem a segílyt, a bűnözést, a magyarok majd eltartanak életstílust. Mert lassan 20 éve életképesek így és csak szaporodnak, szaporodnak.

Fájdalommentes megoldás, bocs de nincs, csak keserves tanulás, és szocializálódás, beilleszkedés. Náluk meg az akarat nincs, úgyhogy nincs miről beszélni.

spellbinder 2010.04.14. 19:32:20

@DennisMoor: Te vagy eszmetársaid előálltatok már a megoldással? Volt idő is hozzá. Láttuk, mi lett belőle. Neked éppen nem kellene számonkérned a Jobbikon semmit, még szinte bent sincsenek a parlamentben, kormányzásról meg még ne is beszéljünk.

rockjano_ 2010.04.14. 19:32:44

@spellbinder:
Pedig így van..egyszer szőröstalpuzunk aztán meg siratjuk Cozmát (teljes joggal szörnyű ami ott történt).
Csak engem zavar ez a kettősség???

A megoldást meg sosem hagyhatod csak a politikusokra, aki azthiszi hogy jön a fidesz (vagy akárki) és majd mindent megold és csak az a baj hogy a politikusok ilyenk meg olyanok az nagyon téved. Velünk (is) van a baj.

2010.04.14. 19:32:59

@rockjano_: jó jó értem, a többi vicsorgó libsihez hasonlóan van pofád összehasonlítani pár szélsőséges cselekedetét azzal, hogy a cigányok egész régiókat tartanak rettegésben. Ezért is bukott meg az szdsz és ezért vagytok rohadtul unalmasak.

DennisMoore 2010.04.14. 19:35:00

@Valahol Máshol: Értelek, tehát a dunába kell őket lőni, ha nem akarnak tanulni.

spellbinder 2010.04.14. 19:35:38

@rockjano_: akkor viszont építsük le az államot úgy, ahogy van. Nincs rá szükség.

spellbinder 2010.04.14. 19:36:34

@DennisMoor: nem, nem. Majd megadod a címedet és befogadod őket. Vagy csinálja ezt más?

rockjano_ 2010.04.14. 19:38:10

@imperial: Mond el a megoldásod!!!

Te vicsorogsz itt. Mellébeszélni tudsz csak, nincsenek megoldásaid (mint ahogy a pártodnak sem)

(bár az igaz sajnos hogy nagyon másnak sem)

2010.04.14. 19:39:12

@DennisMoor: zéró tolerancia, a kivételezés megszüntetése és kemény rendőri fellépés az agresszív, rendőrre is támadó egyedekkel szemben. Asszem ez nem nagy kérés, és a cigányok elkanászodott része csak az erőből ért.

rockjano_ 2010.04.14. 19:39:27

@spellbinder: Ezt senki nem mondta.

Pont ezek a helyzetek azok amikor igenis van szükség államra, és erőteljes intézkedésekre, mind a romák mind a szélsőjobboldal ellen.

DennisMoore 2010.04.14. 19:40:08

Továbbra sem értem, hogy viszel keresztül egy ilyen radikális átnevelést vagy mire gondolsz normális európai emberjogi és államjogi keretek közt.Igazából erre lennék kiváncsi.

spellbinder 2010.04.14. 19:41:14

@rockjano_: tudod, ha magyarozni akarsz, akkor esetleg ott van a szentistváni példa a keresztényi európába beszoktatással...
Az elég polkorrekt a számodra?

rockjano_ 2010.04.14. 19:42:11

Ha csak a romakérdés a jobbik titka akkor még mindig nemértem miért csak az utóbbi időben erősödtek meg ennyire???

Vagy 4-8 évvel ezelött az említett gondok még nem léteztek?? Szerintem igen...de várom mások véleményét

spellbinder 2010.04.14. 19:43:23

@rockjano_: 4 évvel ezelőtt se beszélt még erről senki, Jobbik meg nem is volt tkp.

2010.04.14. 19:47:35

Valamelyik nagytudású liberális magyarázza már el, hogy milyen megoldást képzel el pl arra, hogy sok cigánylakta helyre a közművek leolvasói, a postás nem mernek bemenni, a mentősöket, tűzoltókat megtámadják és az utóbbi időben a rendőröket is egyre több fegyveres atrocitás éri az ártatlan kisebbség részéről.

Odamentek és szépen elmagyarázzátok, hogy nem szép dolog mentős bácsit verni, inkább fáradjatok be az iskolába tanulni, elvégre ingyen van? Hát persze. Befizetnék a látványra, már ha ilyen helyen valaha is járt volna liberális, de nem járt, mivel a Rózsadombról és Újlipótból könnyebb osztani a toleranciát.

spellbinder 2010.04.14. 19:49:18

@rockjano_: erre nem is írtam...akkor mit is vársz marika nénitől, 2 évvel innen a nyugdíjba menetel előttről?
Miben kéne változnia? Ne rettegjen?

virtual landscape (törölt) 2010.04.14. 19:50:56

Az írás nem rossz, de a Fidesz szerint cigánybűnözés nem létezik. Ergo: míg ki se mondják, esélyük sincs a felszámolására.

spellbinder 2010.04.14. 19:51:02

@imperial: arról nem is beszélve, hogy az így elveszett és pluszban ellopott közszolgáltatások árát is a környezetre rója a szolgáltató. Ugye, nem vagyunk naívak, hogy ezt benyelik.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.04.14. 19:52:10

@DennisMoor: Leírtam én ilyet? Ez az érvtelen/ötlettelen emberek belemagyarázási képessége.

De igazad van. Remélem egy százmilliárdos segílytétel szebbé teszi a napjaikat és ha minden nemdolgozó romát gazdagságban tartunk akkor nem lesz bűnözés. Természetesen mivel egyetem óta folyamatosan dolgozom és adófizető vagyok, ezért én is hozzájárulok ehhez az adómból, ha akarom ha nem. Remek. Már érzem is, hogy az eddigi rendszerrel előrébb jutottunk!

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.04.14. 19:56:23

@DennisMoor: Hogy viszel keresztül egy ilyen átnevelést?

Vagy beáll a sorba és dolgozik és szocializálódik és munkával keresi meg a betevőrevalót 8hozzáteszem ha dolgozik rendesen, nem csak mímeli a munkát még adókedvezményt is adnék nekik, mert az ösztönző a segély meg nem!) vagy éhenhal. Mert ha nem melózik és a rendőrök miatt nincs lopás meg gyilok akkor mi van? Munka, éhenhalás, vagy esetleg börtön. Érdekes, ha egy szittya, fehér magyar aszondaná, hogy ő nem dolgozik, tartsa el a többi ember, abból a fél évig járó munkanélküliből meg abból a pár morzsából konkrétan éhendöglene.

De igazad van, ahogy az előbb is írtam a jelenlegi rendszer tökéletes. De azért megoldási javaslatot azon kívül hogy öntsünk eléjük százmilliárdokat felzárkóztatás címén, még tőled sem olvastam.

kulipintyo2 2010.04.14. 19:56:54

aki nem érti, hogy a jobbik miért erősödött meg, az hülye - akartam írni először de az az igazság tényleg vannak olyan emberek akiknek fogalma nincs hányszor aláznak meg egy gyereket borsodban amíg kijárja az iskolát.
pesten valóban előfordulhat hogy egész kerületek úgy nőnek fel, hogy nem kell napi szinten elviselni azt a lelki és fizikai terrort amit a cigány kölykök folytatnak a magyarokkal szemben borsodban, szabolcsban stb.
nem arról van szó, hogy a cigány gyerekek inkább bandáznak meg rendetlenebbek mint a magyarok, hanem egyszerűen helótának tekintik a többieket.
egy olyan iskolában pedig ahol 10-20 százalék felett vannak lehetetlen velük szembeszállni. kicsinyesen bosszúállóak, ha nem a nagyobb testvér akkor a szülő veri be a pofádat
annyi gyűlölet halmozódik fel egy emberben iskolás évei alatt, hogy akkor is megfordul a fejében hogy a jobbikra szavazzon ha joizik, buzi vagy zsidó
méghozzá azért mert az összes többi párt arról amit fentebb leírtam azt mondja hogy ilyen nincs is.
mi meg itt vagyunk benne nekunk hiába mondják!

DnP 2010.04.14. 20:09:43

@rockjano_:

Egyébként hazugság nincs 99% roma a börtönkben

(én 50% körül tudom de talán ez is túlzás)

Na akkor szamolgassunk kicsit, mennyi a jelenlegi nepaseg arany? Meg talan csak 10:1 hez vagyunk, (mar csak evek kerdese es meglesz az 50:50 ha igy folytatjak kedves vezereink a tenyeszprogramot), akkor nem kene ezt tukroznie a benti allapotoknak is?

"Can't Stop The Signal..." 2010.04.14. 20:09:55

Húú, sok a koment nem olvasom el mindet.
Aki a mondandómból nem látja ki a lényeget magáravessen.
1.) Kis falu északon. Magas a munkanélküliség, de a segélyt csak akkor kapod, ha dolgozál pár hónapot. A férfiak nem mennek virágotültetni közmunkába. Nagy a baj mi legyen. Jön egy szemfüles vállalkozó. Megkeresi a polgármestert. Küldje hozzá közmunkára az embereket, építenek házakat. Polgármesternek nem nagyon tetszik, nem érti. Sok az omladozó ház, a bennük élő családok felveszik a szocpolt, a közmunkára várakozó férfiak meg jöjjenek hozzám az építkezésre. Megujjul a falu az emberek meg dolgoznak. Látja majd ezt a szomszéd falu és oda is megyünk házakat építeni, utakat, járdákat, közműveket! "olyan sikeres lett, hogy miután lejárt a közmunka, állandóra is jelentkeztek az emberek dolgozni. Volt egy trükk is az egészben. A fizetést osztás. Havi rezsi költség (A) a fizetés (Z) adott hónapban lévő hetek száma (C) és az egyenlet:
(Z-A)/C=Y
Y-on minden ledolgozott hét végén megkapták, utolsó héten Y+A mennyiséget kaptak. Működött. De volt akinek nem tetszett, és különböző "praktikákkal" megbuktatták.

2.) Meglátásom szerint (és sajnos) a politikai életbe belépő friss erők (függetlenül, hogy hol hejezkedik el jobbról barra vagy balról jobbra), parlamentbe kerülésük után, közel kerülnek a TŐKE-hez. Ott pedig térdelnek, és szeretnek. Teljesen mindegy, hogy az a tőke milyen tőke. Az ideológiát mindenki elveszti az életbenmaradási ösztönnel szemben.

Zoelee 2010.04.14. 20:35:40

Azért van ezekben a megyékben JOBBIK fölény, mert sok a cigány. Nincs mese, ki kell mondani. Ezen a területen élek, tapasztalom, sajnos. És a Magyarok pedig nem születésüktől kezdve utálják a cigányokat. Én sem utáltam őket, de tettek érte (nem is keveset), hogy egy egész életre gyűlöljem őket. És nem, nem érdekel az a 0,5%, aki nem ezt a szemét mocskos életmódot folytatja.

Sanyix 2010.04.14. 20:37:29

Totális marhaság, hogy a Jobbikot meg kellene állítani. A legtöbb amit tehetnek, hogy a Gárdával bizonyítják erejüket: Akinek nincs vaj a fején nem kell tőlük félni. A JObbik RENDET akar és ezt csak erős kézzel lehet(ne) megteremteni.

Ez a legnagyobb hülyeség, hogy egy egyenruhától meg a meneteléstől úgy be vannak fosva egyesek

A keleti térségekben a két dolgot egyszerre kellene véghezvinni:

-A közbiztonság nagy arányú javítását
-A gazdaság fejlesztését

Sanyix 2010.04.14. 20:41:59

Ha a Fidesz ki akarja fogni a Jobbik vitorlájából a szél nagy részét , teremtsen közbiztonságot keleten, rajta!

Jobbikos szavazóként is drukkolnék nekik hogy ez sikerüljön.

tlvajferi 2010.04.14. 20:43:30

@Balangó:
:-)
az amcsik is addig féltetteék és pártolták az ottani feketéket, amíg sikerült a bűnözési mutatókat világszínvonalra emelni

ebben nyújtott itt nálunk segítő kezet a maszop , szadesz, fidesz és fog ezután nyújtani a lmp, maszop és fidesz
:-)
a megrendelők a közel keleten keresendők, libanon, szíria, jordánia és egyiptom között
:-)))

virtual landscape (törölt) 2010.04.14. 20:58:27

@Sanyix: Pontosan ez az, de nem értik meg, hanem most már Viktor is csak ostoba maszopos módjára szélsőségezik. Már bánom, hogy az egyéni jelöltjükre átszavaztam, ott is a jobbikosra kellett volna :S

Leeroy of SMV Design 2010.04.14. 21:18:43

@tlvajferi: Amellett, hogy számos és számtalan jeles ember is van az USA-ban, aki fekete - a nyomor és bűnözés helyett a tanulást és kiemelkedést választották, ha már lehetőségük volt rá. A bűnözési mutatók emelkedése meg hülyeség, köztudottan csökkenő számok vannak a nyolcvanas évek óta. (Az más kérdés, hogy a nagy port felvert esetekről többet és jobban értesülünk, köszönhetően a kitágult világnak, lásd internet.) Ha világszínvonalat akarsz látni, ajánlom tanulmányozásra a dél-afrikai bűnügyi statisztikákat, na ott nincs rend téve.

Euscorpius Hungaricus 2010.04.14. 21:23:48

Munkanélküliség? Bűnözés? Ez még nem lenne elég a Jobbik sikeréhez. Kellett hozzá még az emberek igazságérzetének súlyos sárba tiprása, a jogszolgáltatás igazságszolgáltatás helyett. Azon kívül nem járt a budapesti, győri lakos Tiszabőn, vagy Ózdon, ahol a cigányok gyakorlatilag elvesznek mindent, amit csak akarnak(persze szigorúan csak 20eFt értékben). Büntetlenül! Budapesten is megjelennek előbb vagy utóbb kritikus tömegben és akkor szeretném kérni a toleranciát azokkal szemben, akik eleve támadólag lének fel és félelem nélkül elvesznek mindent, szembeszálnak százan a két rendőrjárőrrel, az utcára nem mersz tőlük kimenni. És ráadásul még segélyezzük is őket. Talán csak ezt érzik az emberek(adó), de a napi szintű fenyegetettséget még nem érzik. Fogják! Higgyék el! Ha a Fidesz ezt meg tudja fékezni, akkor fog jelentősen csökkenni a Jobbik ereje.

Gest anyó férje 2010.04.14. 21:37:51

Ezt a süket szöveget hogy "erre sincs pénz, arra sincs pénz" még nagyon sokszor fogjuk hallani az új kormány tisztviselőitől.

Kérdezem, mennyibe kerülne a halálbüntetés bevezetése ? Szerintem inkább pénzt lehetne megtakarítani vele. Legtöbbe az impotencia kerül, de azzal ne akarjon valaki kormányozni.

delpierro 2010.04.14. 21:46:27

@delpierro:
bocs elirtam a masik tanitono 100000 HUFot visz haza.

delpierro 2010.04.14. 21:47:19

@Sanyix:
nagyon igazad van. akinek nincs vaj a fejen nem kell felni. Csak a feles jol kifizetodik.

tlvajferi 2010.04.14. 21:48:06

@Yann Le Pentrec:
azok az usabeli csökkenő bűnözési mutatók még mindig a magyar sokszorosai (10x...100x)
és hogy segítsenek nekik, a gondoskodó amcsi állam engedélyezi mindenkinek a fegyvertartást a revolvertől felfelé :-)

terészetesen vannak törekvő, tanulnivaló feketék és fehérek és másszínűek is, de érdekes, hogy a világot eg yolyna maffia irányítja, mely még az amerikai elnököt is meg tudja választatni és meg tudja venni kilóra

hogy kik ők, biztosan tudod
ők azok, akik háborús bűnöket követtetnek al irakban és afganisztánban
, nemsokára iránban és venezuelában,
ők azok akik halomra gyilkolják az arabokat és utánuk rájuk kenik az ikertornyok felrobbantását
ők azok, kik eg yoszamára vadásznak az egész világon, de nem találják, mert lehet nem is létezik?
ők azok, akik a lengyel gép körül sündöröghettek, mielőtt elnököstül lepottyant...

ők azok akik elhoozták nekünk a piacgazdaságot, az antallt, gonczöket, horn, fityiszt és lendvait
ők tették meg gyurcsányt és ők tették meg bajnait
és végül őkloptak ki minden pénzt az országból...

dr. Aullah 2010.04.14. 21:54:34

@rockjano_: Vagy 4-8 évvel ezelött az említett gondok még nem léteztek?? Szerintem igen...de várom mások véleményét

Már akkor is létezett... de eddig mindegyik párt MAGASRÓL TETT A PROBLÉMÁRA. Eddig...

Na, megoldottam, hol a sütim?

rockjano_ 2010.04.14. 22:07:25

@DnP: Ez nem kérdés, persze mint a világon minden nehéz körülmények közt élő kisebbsége esetén nagyobb a bűnözés. Mit gondolsz amerikában az afro-amerikaiak aránya mennyi a társadalomban és mennyi a börtönökben

Pedig még az elnök is fekete.

A romákról az én tapasztalatom az hogy a házamat 5 erdélyi roma fiú építette egy magyar vállalkozóval. 11-en voltak testvérek otthon, majd 4 évig dolgoztak nálam, soha semmi gondom nem volt velük, sőt kifejezetten baráti volt a viszony.

Szorgalmasak voltak mentek haza hóvégén vitték a pénzt haza, nem is ittak.

Nem voltak nagyon szakképzettek az igaz de a vállalkozó az volt így nem volt gond. És persze viszonylag jó áron dolgoztak.

De az is igaz hogy a mi településünkön nincs sok roma... kvázi nem élek köztük.

Kollégám a IX.-kerben lakik öreg házban, tele van romákkal, van aki még rendesebb mint a magyarok és tisztább is és van olyan család amelyikkel valóban gond van hangoskodnak stb... Ők is sokfélék...

pink75 2010.04.14. 22:10:25

@rockjano_: magyarul nincs rálátásod erre a dologra...ennyi.

mzperxx 2010.04.14. 22:13:18

nem az a legnagyobb baj a jobbik-kal, hogy állítólag cigányoznak, stb., hanme az hogy gyengék ésláthatóan buták. Ők pont arra lennének megfelelőek, aminek látszanak, erős megmondó és kidobóembereknek, csendőröknek, stb. De hogy egy Vona, stb., de akár még Morvai is mit fog csinálni aparlamanetben . . . Morvai szimpatikus volt mindaddig, amyíg össze nem állt velük. És nem azért nem maradt szimpatikus, mert összeállt, hanme mert onnantól a vulgáris szintre süllyedt.

rockjano_ 2010.04.14. 22:15:00

@pink75: Miért neked van???

Azért mert csak az egyik oldalát látod a dolognak???

Az hogy köztük élsz akkor te már mindent tudsz???

Cserélj velük, nőlj fel úgy ahogy ők!!! Putriban minden nélkül, és utána legyél nagylegény

pink75 2010.04.14. 22:16:53

@rockjano_: nekem van
nincs is gondom a rossz akkukra
bár a kábelek műanyaga néha csípi az orrom

dr. Aullah 2010.04.14. 22:18:07

@mzperxx: Tök jó, hogy ennyi jós van.

Vona mit fog csinálni... én nagyon kíváncsi leszek, remélem ki fogja nyitni a száját, és kiosztja azokat akiket kell. Morvai meg már mutatta mit tud csinálni az európa parlamentben. Na ezt várom Vonától is!

pink75 2010.04.14. 22:19:04

@rockjano_: nem mellesleg jártam én hajléktalanként dolgozni
utoljára pedig vegyél egy kicsit vissza, ha egyszer magad ismered be, hogy nem tudod, miről beszélsz

Gest anyó férje 2010.04.14. 22:23:00

Meghatók ezek a történetek a rendes romákról a rendetlen cigányok mellett (a kettő nem ugyanaz a nép véletlenül?) de gyanítom hogy a Szabolcsban élők mégiscsak jobban tudják mi a problémájuk mint az őket lenéző és kioktató fővárosiak.

A rendőrség megerősítése jól hangzik, csak 2 baj van vele: egyrészt nyilvánvalóan kampányfogás, amit a Jobbik überelése céljából dobott be a Fidesz. A másik, hogy a rendőr ha levezénylik vidékre nem számít odavalósinak jópár évig, és addig nagy valószínűséggel igyekszik is visszakerülni valami központibb helyre.

Úgyhogy gyanítom a az igazi vidékiek Szatmárban Borsodban és hasonló helyeken megintcsak magukra maradnak a kampány lecsengésével

egy maréknyi dollár 2010.04.14. 22:24:47

Dicséretes az elemző próbálkozása;nem is igyekszem cáfolni.Őszintén szólva fogalmam sincs,miért érnek el az egyes pártok a különböző megyékben néha jelentősen eltérő eredményeket.De ez régebben is így volt,mikor a Jobbik még nem is létezett.Sőt,a fővárosi kerületekben is szignifikánsan különböző volt a párt-szimpátia.
Én amúgy nem vagyok elájulva a 27%-os eredménytől:a nagy többség/73%/ meg nem a Jobbikra szavazott.
delpierro és mások szerint a sok cigány lakta területeken erősödött fel az igény a radikális párt iránt.De könyörgöm,a sok cigány meg nyilván nem rájuk voksolt!Szóval nem egyértelmű a helyzet.

delpierro 2010.04.14. 22:33:44

@egy maréknyi dollár:
istenem a sok cigany nem rajuk szavazott akkor a feherek 80 szazaleka meg rajuk.

delpierro 2010.04.14. 22:39:17

Figyeljetek dolgoztam en kulfoldon nagyon sokat. Nem kukaskent. Hanem banki ITban. Volt ott aztan mindenfele. Indiai, fekete, hindu, turbanos meg thai meg mar azt sem tudom mifelek. Szerintetek engem erdekelt milyen szinuk van. Erdekelte a francot. Kulturalt emberek voltak es dolgoztunk egyutt. Errol ennyit.

delpierro 2010.04.14. 22:40:06

@egy maréknyi dollár:
te is teljesen hulye vagy. bar azt nem hiszem csak megjatszod magad . sajnos.

dtk74 2010.04.14. 22:41:39

Az én szabolcsi falumban több magyar van segélyen, tartósan, mellette feketemunkán, mint cigány. A magyar lopja a fát a határból (traktorral), és a mezőőr jár ki a haverokkal vadászni. Mindeközben ők kurjongatnak cigánybűnözésről, és magyar becsületről. Szánalmas.

dtk74 2010.04.14. 22:44:50

@Chingford: Mi az hogy nemzeti öntudat elvétele? Ez hogyan folyik a gyakorlatban? Miképpen akarod érvényesíteni a magyar nemzeti érdeket, és mit jelent ez pontosan. Konkrétan ki számít magyarnak szerinted, és mi alapján?
Egy kicsit olyan a szöveg mintha félművelt ember adná elő a tudományos halandzsáját. Fenntartom a lehetőségét, hogy csak én nem értem, ezért várom a válaszokat. Nem hasonló jelszavakat, hanem konkrét magyarázatot, példákkal ha lehet!

pink75 2010.04.14. 22:46:03

@dtk74: fel kell jelenteni őket

dtk74 2010.04.14. 22:48:37

@tlvajferi: És most felnevelték a Jobbikot, a másik oldal féken tartására megteremtették az LMP-t.
ŐK azok akik kihozták OV-t a letargiából, hogy vezethesse nekik a népet.
Természetesen csak viccelek. Aki akarja ragozza még, csak komolyan ne vegye!

egy maréknyi dollár 2010.04.14. 22:49:31

@delpierro: Nagyon megbokrosodtál,hallod hé!Nem tudom,miért gorombáskodsz;nem adtam rá okot.Inkább a kis agresszív purdét iskolázd le.Vagy az túl kockázatos?
Csapnivaló modorodtól függetlenül jó éjszakát kívánok.

kulipintyo2 2010.04.14. 22:50:25

@egy maréknyi dollár:
azok a romák akik "úgy élnek mint a cigányok" nem járnak szavazni csak ha viszik őket és belőlük van több sajnos. a többiek a kissebbség kissebbsége
de még ha elmennének szavazni az is csak azt jelentené, hogy ezeken a helyeken a jobbik még így is erősebb

egyébként tényleg sok tisztességes vagy legalábbis beilleszkedett roma van, szerintem több mint gondolnánk, de teljesen mindegy hogy a romáknak csak a fele él cigánymóra vagy a negyede mert ha a 40ezres avason 4ezer közül 1ezer olyan az már pont elég ahhoz hogy az egészet tönkre vágják (csak a hasamra üttöttem ami a számokat illeti)

ráadásul a beilleszkedett romákkal nem lehet erről beszélni!
elmehetnek ők is a picsába!
amíg ők nem ítélik el nyíltan a tesvíreiket ne is számítsanak rá hogy a "rasszizmus" visszaszorul

dtk74 2010.04.14. 22:51:21

@pink75: Ők a régi barátaim, rokonaim, tágabb értelemben a családom. Szegről -végről. Ezen kívűl köztük vannak a régi munkásőrök, önkéntes rendőrök, stb. jó kapcsolatokkal. Célfotó sem segítene, másrészről kell nekem a baj?
Nyújtsa a kezét aki nem tud semmilyen disznóságról az ismeretségi körében. Mindenkinek van ilyen tapasztalata, és megvan a maga sara is. Már csak azért sem megy a rendőrségre.

pink75 2010.04.14. 22:56:36

@dtk74: én nem tudok. Nagybátyám járja meg olykor a börtönt, mert egyszer egy rendőrnek lopott anyagból csinált kerti grillezőt, kiváltani magát nem tudta. Onnantól kezdve mindig viszik, mert sűrűn összeakad a cigányokkal, és mióta eltörték az orrát, nem néz se istent, se embert. Szóval ő megkapja ezekért a magáét.

Dale 2010.04.14. 22:59:15

@rockjano_: Na figyelj, beszélgessünk egy kicsit, mint liberális értelmiségi a liberális értelmiségivel, de komolyan.

Az a duma amit itt nyomsz, pontosan tükrözi az szdsz történelmi bűnét: nem volt szabad beszélni a cigánysággal kapcsolatos problémákról (pedig a probléma 8 éve is létezett, és igen, én is szavaztam anno az szdsz-re, sajnos).

Igen, igazad van abban, hogy szörnyű körülmények között, minta és kilátás nélkül nőnek fel a cigányok. Nagyon-nagyon nehéz dolguk van, és ezért támogatni kell őket, fel kell őket emelni. Nincs más esélye a magyar társadalomnak.

DE (nagyon nagy de). Nem veheted figyelmen kívül, hogy az integráció, felzárkóztatás mellett létezik egy akut, azonnal megoldandó probléma is. Kelet-Magyarországon a cigányokkal kapcsolatos viselkedési problémák kezelhetetlenné kezdenek válni. És bármennyire nehéz sorsuk van, minden társadalom alapja az, hogy a tagjai FELELŐSEN, és a SZABÁLYOKAT BETARTVA élnek egymás mellett. Ez minden szabálykövető ember elemi elvárása, és igen, azokkal szemben is, akik eddig szocializációs okokból erre nem voltak képesek. Ha ezt nem látod, ha ezt nem tudod elfogadni, akkor nem csak vak vagy, de buta is.

És igen, a megoldás nagyon nehéz, de azért vannak használható irányok. Először az akut problémát kell kezelni, több rendőrrel, polgárőrséggel, akármivel (de nem a Gárdával). Aztán kőkemény és következetes felzárkóztatásra van szükség. Senki nem mondja, hogy könnyű lesz, sőt, én liberális értelmiségiként olyan megoldásokat tartok helyesnek, amik a te gyomrodat nyilvánvalóan megfeküdnék. Nagy közmunkaprogramok kellenek. A segélyt a gyerekek iskolalátogatásához kell kötni. És ha még nem fasisztáztál le magadban, akkor azt is elmondom, hogy szegregált osztályokra van szükség. Nem csak azért, mert a cigány gyerekek szocializációja annyira rossz, hogy tönkreteszik a pedagógusi munkát, hanem mert sajátos törődést igényelnek. Odafigyelést, türelmes munkát elhivatott pedagógusoktól, akik erre teszik fel az életüket.

Egy ilyen, vagy hasonló csomag európai megoldás, és viszonylag hamar (20-30 éven belül) jelentősen előre lehetne lépni vele.

DE CSAK AKKOR, ha őszintén beszélünk a problémáról.

ebedli 2010.04.14. 23:04:01

Fidesz vagy Jobbik, nem tök mindegy?

Mennyivel jobb Kövér és Bayer, mint Vona vagy Pörzse?

Mennyivel jobb Orbán, mint Morvai?

Wittner Mariska az melyik oldal?

delpierro 2010.04.14. 23:17:42

@Dale:
nagyon jol beszelsz! Igazad van. Ciagyn gyereknek cigany pedagogust ! Aki ugye "Odafigyelést, türelmes munkát elhivatott pedagógusoktól, akik erre teszik fel az életüket." Eletet teszi fel a ciganysagra, hogy segitsen a tarsain !
Remelem nem fetrengtek meg a foldon a rohogestol !
Sajnos ilyen pedagogusok nincsenek es sajnos meg is ertem oket. Amit viszont nem ertek, a felelos cigany vezetok miert (???) nem igykeznek ezt a reteget kitermelni ?

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2010.04.14. 23:36:49

Nincs itt semmilyen rejtély, haladjanak tovább.

rockjano_ 2010.04.14. 23:52:20

@Dale: Nagyon dúlnak az érzelmek ezzel kapcsolatban...
nem fasisztázok le senkit, nem kell ez az örökös para..vagy nem tudom mi ez. A szélsőjobb nem fasiszta alapvetően hanem csak szimplán ostoba.

Nos, több és jobban képzett rendőr OK, ez kell persze ez sincs ingyen de OK.

A szegregált oktatás viszont tartósítja és nem felszámolja a problémákat. Lehet hogy egyes gyerekeket késöbb kell beiskoláztatni vagy fel kell zárkóztatni és igen ehhez több forrás kell minden szempontból. De a szegregáció a világon SOHA, SEHOL nem volt megoldás

Had mondjak egy ellenpéldát (mert bár kevés de van)
Az én gyerekem waldorf iskolába jár. Ott szokás hogy szándékosan minden osztályba vesznek fel nehéz sorsú, vagy sérült gyerekeket. Ez nem csak azoknak fontos hanem a többségnek is hogy megtanulják azt hogy vannak különböző emberek, és hogy megtanulják elfogadni mások különbözőségét..és képzeld MŰKÖDIK.
(Ja és ez egy fizetős iskola)

A felsős gyerekek azon vitáznak ki tolja a testi fogyatékos osztálytársuk kocsiját annyira szeretik. És vannak gyerekek akikkel nehéz családi körülményeik miatt sok gond van és igen olyan is van akivel a dolog végül nem működik. De ritka.

Lehet szegregáció nélkül intézni ezt a dolgot csak türelem és intelligencia kell hozzá. Meg persze források.

Meg egy felnőtt nemzet. Hollandiában és Németországban is sok gond van az arab és török bevándorlókkal, nagyon hasonló problémák. Persze tudom gazdagabb ország, de nemcsak az hanem ott régebb óta van demokrácia és felnőttebbek az emberek.

rockjano_ 2010.04.14. 23:53:59

@Dale: Az szdsz-t meg ne keverjük bele, nálluk annál sokkal több probléma volt semmint csak az hogy nem akartak állítólag beszélni dolgokról.

Más komplexebb kérdés

mallac 2010.04.15. 00:05:24

Csak az nem látja aki nem akarja látni. Félnek a magyarok kelet -(egész)magyarországon a rohamosan szaporodó és egyre agresszívabb cigányságtól.A Jobbik és a Magyar Gárda a rettegő magyarok önvédelmi reakciója,nem kötelesek tétlenül nézni az emberek ahogy sorra verik agyon a falvakban az idős védtelen embereket. Aki türelemről karattyol az menjen ki a Hétes telepre Ózdon,üljön le a földre és várjon ,hamarosan úgyis történni fog vele valami.De még inkább küldje oda az édesanyját.

harcsabajuszos 2010.04.15. 00:06:32

@delpierro: Ismerem az efféle munkahelyeket. Sajnos mikor megjön a magasan kvalifikált bangalori team, másnaptól lehet másik vécét keresni az épületben. Pár hónap múlva pedig mindig rájön a vezetőség, hogy már megint csőbe húzták őket és olyan szintű dilettánsokat küldtek, mintha a kerületi középiskolából találomra válogattak volna ki pár törököt.
Multikultúra, az.
Viszont cigányt még nem láttam szerződteni, biztos lehet valami oka.

salamander 2010.04.15. 00:07:06

A fidesznek nem megállítani kell a jobbikot, hanem megérteni és összefogni vele!
Ha nem, a Fidesznek vége!
(Röhögjetek csak, lassan minden MSZP szavazó a jobbikra voksol!)

üdv Vona Gábor.

harcsabajuszos 2010.04.15. 00:09:24

@rockjano_: Gondolod, hogy holnaptól a Scheiber Sándorba is jelentkezhetnek a hátrányos helyzetű tanulásra vágyó roma barátaid, hogy ne csak Ózdon ne szegregáljunk?

rockjano_ 2010.04.15. 00:10:42

@pink75: nemérted vannak ott cigánygyerekek is, és nem gorombák mert emberként bánnak velük így emberek is maradnak.

rockjano_ 2010.04.15. 00:15:19

@Oreg: A legkönnyebb gyűlölködni...feloldoz a hibáid alól...

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2010.04.15. 00:15:57

@rockjano_: 'Hollandiában és Németországban is sok gond van az arab és török bevándorlókkal, nagyon hasonló problémák. '

És ezek a felnőtt nemzetek megoldják ezeket a problémákat? Nem. Majd megoldódnak, ha egy demokratikus szavazáson bevezetik a sáriát. (És valószínűleg be fogják, mielőtt olaj hiányában ez az elb@szott civilizáció összeomlik.)

Föld hívjra rockjanót, baszki.

salamander 2010.04.15. 00:17:53

Majd ha a Lauder Javne felvesz egyszerű magyarokat esetleg négereket és cigányokat is, akkor meghajlok.

Vona Gábor

mokas_gizi 2010.04.15. 00:19:24

Ha nem lettek volna a választási csalások a Jobbik akkor második lett volna...

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2010.04.15. 00:23:56

Btw, amíg dönthetek a gyerekem sorsáról, addig nem engedem meg, hogy ostobák közé kerüljön. Semmi szüksége negatív modellekre.

rockjano_ 2010.04.15. 00:25:58

@pink75: nem próbállak meggyőzni hidd el.

Legyél boldog az előitéleteiddel.

rockjano_ 2010.04.15. 00:27:26

@Bockó: kicsit végletes vagy :-)))

De nem baj...

pink75 2010.04.15. 00:29:20

@rockjano_: akartad mondani, tapasztalataiddal

harcsabajuszos 2010.04.15. 00:29:45

@rockjano_: Nem válasz.
Holnaptól a Waldorfodba is mehetnek a tudásra vágyó cigányok?
Ha nem, miért is nem?
Ez kérdés volt, lássuk a választ.

mokas_gizi 2010.04.15. 00:30:04

@rockjano_:

Azért kíváncsi lennék hogy a gyermekeid olyan osztályba járna ahol a cigányok terrorizálják akkor mi lenne erről az egészről a véleményed...

Akkor is ilyen csodásan látnád ezt a dolgot...?

és ha bemennél szólni a tanároknak akkor azt mondanák nem tudnak sajnos mit tenni...

Gyereked meg félve menne el az iskolába és összeverve jönne haza...

rockjano_ 2010.04.15. 00:35:49

@mokas_gizi: Vannak ilyen gyerekek és gyorsan megváltoznak, mert nem gettósodnak el, mert ciki bunkónak lenni, mert egy jó iskola szocializálja még a nehéz helyzetben lévőket is, és vannak akik nagyjából putriban laknak (mégcsak nem is romák speciel) de ők is beilleszkednek.

(néha van egy kis tetűirtás OK :-) )

És néha valóban van olyan kit el kell tanácsolni 4-5 évente egy kb...

mokas_gizi 2010.04.15. 00:35:52

@mokas_gizi:

De mehettünk még tovább is...

Mit szólnál ha halálra vernék a gyermekedet, az elkövető meg kapna EGY évet 3-4 évre felfüggesztve...?

Vagy megkéselnék a gyermekedet és ezután a "gyermekcsíny" után, az elkövetőt másnap elengednék mert még kiskorú...

A fenti esetekre nem egy példa volt mostanában...

rockjano_ 2010.04.15. 00:38:22

@mokas_gizi: Ha gettósítod a cigánygyereket és más iskolába küldöd akkor majd az utcán veri meg a gyereked.

Minden szegregálás csak a probléma elkerülése elodázása, semmiképpen sem megoldása.

TV-ben volt hogy romániában falakat húznak a települések két része közé...gratuláció ez lesz a következő lépés nálunk is??? Ez a megoldás???

Nem hiszem...

rockjano_ 2010.04.15. 00:40:22

@mokas_gizi: Kinek a gyerekét verték halálra és kaptak 3-4 évet??

ha ez megtörtént ott az igazságszolgáltatással van baj. A jogos bírói szigorral én is egyetértek

pink75 2010.04.15. 00:40:52

pedig végül felhúzták a falakat
mint ahogy te is magatok köré, grat

pink75 2010.04.15. 00:41:48

@rockjano_: ez komoly? nem azzal van a baj, hogy agyonverték azt a szerencsétlent?

rockjano_ 2010.04.15. 00:44:07

@pink75: Akárki ver agyon akárkit kapja meg a jogos büntetését vagy nem???

pink75 2010.04.15. 03:06:15

@eml: beköltözött a cukrászdájába?

pink75 2010.04.15. 04:22:54

@ostopenko: tudsz erre valami utalást a programjukban?
helyremehetsz

driopios 2010.04.15. 07:16:16

Olyan válasz is kellett volna, hogy "Nem, mert nem akarja"

nabazzmeg 2010.04.15. 07:18:45

mármost miért is kellene megállítani a Jobbikot?
Mi rosszat tettek ők eddig? És mi rosszat tett a többi?
Itt sokan nagyon el vannak tévedve.....

ineralisi · http://degzfigyelo.blog.hu 2010.04.15. 09:11:09

Jobbik rejtély nincs megoldva. Ugyanis a rejtély (ha ezt annak lehet nevezni) az, honnan lett hirtelen annyi pénze a jobbiknak, h meg tudta venni Morvait (aki egyáltalán nem olcsó), valamint mindazt, amit meg tudott venni: kampányt, rendezvényeket, stábot, titkosszolgálati infókat, stb, stb, stb.. Ez ugyanis sok-sok száz millió forint. Az a rejtély, honnan van a terülj-terülj asztalkám? Gondolod, h a legcsóróbbak dobták össze? A gój motorosok a nemzet javára lemondtam ötszáz db Harley megvásárlásáról, hm?

kékestetyőigejza 2010.04.15. 09:29:41

hamar elrepül ez a négy év is. ahogy így visszatekintve, hamar elrepült "az" a nyolc év is.

az életemből! a q..rva életbe!

jobbra tartunk, mert nálunk jobb oldali közlekedés van normális esetben. a kihágókat meg meg kell büntetni!
az ország a baloldalon haladva frontálisan totálkáros lett. most innen indulunk...

neurotikk! (törölt) 2010.04.15. 09:33:08

Alapos, kerek, jol felepitett elemzes a nyilvanvalorol. Gratulalok. Mi a kovetkezo? 'Ha nem iszunk szomjasak leszunk'?

De amiert verem a billentyuzetet az inkabb az, irtak itt, a ciganysag a fo oka a sikernek. Teljesen jogos. Unokatesomnak a Nyirsegben van kis erdofoltja, gazdalkodo alkat a srac, na o raszokott, hogy baltanyellel jarja a hatart. A hosszabb fajtaval. Azert baltanyellel, mert a baseballutot fegyvernek minosithetnek esetleg, ha valami tortenne. Ismeros autoszerelo a muhelyeben ha cigany kliens erkezik, foleg ha pereputtyal akkor egy embert kenytelen arra alitani hogy figyeljek a mozgasukat, latvanyosan. Ez se mindig eleg. Ez csak egy pici adalek volt a viszonyokhoz amirol mindenki hall a toleranciat erolteto nyilvanossagon keresztul is.

Na de ezekkel mindig gond volt. Ami valtozik, hogy most az emberek tobbsegenek a helyzete epp meg nem game over jellegu, de kozel sem remenyteli. Naprol napra tuleles. Nem vicc. Jovokep? Mikor a maval is bajok vannak, kerem? Es nem emberi jogok szintjen, hanem letfentartas!
Ilyenkor nana hogy kiveri a tolerancia utolso biztositekat is az olyen mint pl. az eszetlen tamogatasi rendszer. Mikor pl. 1 ora segelyosztasi keses lincseleshez vezethet a falukozpontban a duhos ciganyok miatt.
Kozben pedig minimum alatt kapnak megalazo munkaert dolgos emberek. Komolyan minimum alatt. Igaz 3 eves info, de egy ismerosom valami 40-50 e kozott kap kezhez harommuszakos meloert a cipogyarban? (megoldjak hogy papiron hiheto legyen, higyjetek el) Es meg ezt is kesve fizetik es a hibakat levonjak. Amik reszben a szar eszkozok miatt vagy a szar termek miatt van. De ugralni nem fog, mert ha ez sincs, akkor mehet a ciganysorra ahol o eselytelen, a lesullyedtek kozott a ciganyok a kiralyok.
Nana, hogy nem ejnyebejnyezi fog ha latja, az ugyeskedo es lopos cigany meg ordibalva koveteli a segelyt amit a munkastol vonnak. Mert hat a cigany lop is persze, rakenyszerulnek, es valljuk be, eletrevalo nepseg a maguk modjan, ott tesz erte hogy eletben maradjon ahol tud, es mivel jovokepuk annyi se mint a magyaroknak, ennyi eleg is, ez mar nekik eletcel, vesztenivalo zero!
Es mindekozben az europai jolet szemenek megfelelni akaro politikai banda (ne mondjuk elitet legyszi) az emberi jogok egyetemes elvenek megfeleloen elnyomja mestersegesen a problemat. Belato es oszinte emberekre szabott megkozeltessel probal hozzaallni a ciganyokhoz. Mintha erkolcsi tanulmanyok felolvasasaval akarna ravenni az ukran maffiozokat az alazatra. Nem megy. Letudjak nyilatkozatokkal meg nacizassal meg penzosztassal a politikusok a helyzet 'megoldasat'. Es oda se figyelnek mi a hatasa, mig a helyben elok borukon tapasztaljak! Semmi! Olaj a tuzre, igy nem megy, mas modszer kell.
A Jobbik egy ujfajtat adna, ami a duhos embernek tetszik is, nagyon is.

Aztan ne is beszeljunk mit el meg a naprol napra elo ember mikor este egyeb lehetoseg nem leven nezi a rongyrazo penzszoro tv musort, hallja az okos toleranciabeszedet a vilagutazo okosoktol, hallja mennyi penzt pazarolnak el presztizsbol, ertelmetlenul, ugyanugy torteto alkalmatlansagbol, nem beszelve hogy a millios fizetesuek nemhogy le se szarjak a problemait, majdnem hogy le is szoljak erte, legjobb esetben is erzeketlennek es iltoleransnak belyegezve, de ez nem eleg, a sok fizetes, az alkalmatlan hozzaallas, a kioktatas melle meg csalnak is. Raadasul alig kendozve, ha kilatszik, pofatlanul kimagyarazva lenezo hulyenek nezo stilusban.
Nesze neked tolerancia es elni es elni hagyni. Marmint a fejeseket hagyjak elni, a tobbiek meg is dogolhetnek, a lenyeg hogy hangzatosak legyenek a pozicioban levok.
Mennyit er ilyen helyzetben a liberalis program?
Az egyszeruen megfogalmazott dolgok, mint ciganykerdes megoldasa, tolvajok megbuntetese, ennyi eleg. 4 szo! Ez a betonbiztos program nekik. A tobbi csak uri maszlag, batikolt ruhas mezitlabas bohockodas a McDonaldsosz ebed utan. A tobbiek csak tepik a szajukat nagy hangon mint mindig, miert szavaznanak rajuk? A Jobbi, na az olyat mond amire szukseguk van.

Ugy latszik, a tolerancia vedelmeben meg a liberalizmus erdekeben jobb ha egy kicsit felreraknak most belole a donteshozok. Annyit amennyit muszaj. Azt mondom. Egyre kevesebb a vesztenivaloja az embereknek a keleti tersegben, es tudjuk mire kepes az akinek semmi vesztenivaloja nincs mar. De tenyleg semmi.

Keso sincs meg, hisz latjuk, legjobb esetben is boven 50% alatt van meg a legrosszabb helyen is a radikalisok tamogatoja, tersegi atlagban is csak 1/3. Ez meg csak aggaszto, nem veszelyes. De inkabb ne varjatok meg a 80%-ot, azt mondom.

ineralisi · http://degzfigyelo.blog.hu 2010.04.15. 09:37:54

@mokas_gizi: Ha agyonvernék a gyerekemet, elvárnám, h az elkövető minimum hét, de inkább tíz-tizenkét évet üljön (különben esetleg veszem a fáradságot, vállalom a kockázatot és megölöm). Hét-nyolc év annak járnak, aki viperával ver félholtra bárkit. Ugyanakkor elvárom azt is, h azt a hét évet színtől, fajtól, származástól, mindentől függetlenül kapja meg.

Ha a suliban megverik, meglopják, zaklatják a gyerekemet, elvárom, h az iskola ezt akadályozza meg, vagyis távolítsa el a közösségből a beilleszkedésre képtelen, a tanulást zavaró diákokat színtől, fajtól, származástól, mindentől függetlenül. Ezt kell megtenni, nem zsidózni meg cigányozni kétkapura. Minimálisan értelmes ember ezt felfogja. A pronyó meg nem. De nehogy már az ostoba pronyókhoz kelljen alkalmazkodni..

dr. Aullah 2010.04.15. 09:45:28

@ineralisi: "Ha a suliban megverik, meglopják, zaklatják a gyerekemet, elvárom, h az iskola ezt akadályozza meg, vagyis távolítsa el a közösségből a beilleszkedésre képtelen, a tanulást zavaró diákokat színtől, fajtól, származástól, mindentől függetlenül."

Ezzel az a baj, hogy a sok liberális köcsög elvett minden eszközt a tanártól... nem mernek tenni semmit, mert félnek, hogy megverik őket, vagy kirúgják. Nem hibáztatom őket.

ineralisi · http://degzfigyelo.blog.hu 2010.04.15. 10:00:42

@Aullah: Persze, az világos, h meg kell hozni a szabályokat, ami a normális együttéléshez kell. Nem kell ütni a gyereket, de ha képtelen beilleszkedni, zavarja az oktatást, át lehet tenni olyan suliba, ami kiemelten a problémás gyerekekre szakosodott.

Más.
Erőszak: minősített esetekben: aljas szándék, nyereségvágy, különös kegyetlenség, többszörösen visszaeső, mindenképpen ragaszkodnék ahhoz, h csak bizottsági vizsgálat után kerülhessen vissza a társadalomba az illető, és természetesen csak feltételesen. Megvan ennek a civilizált módja, meg lehet oldani, csak akarni, tenni kell. Ez nem történt meg, és ez nem a cigányok mulasztása. A társadalom hagyta, h idáig fajuljon a dolog. A saját felelősséget kéne kicsit felemlegetni, meg piszkálni már csak az illendőség kedvéért is.

Tudom, h vidéken pocsék a helyzet, de amikor mondom a nagybátyámnak, h szereljünk fel kamerát, segítek neki, akkor egyből szabadkozik: ááá, minek az, meg a többi. Ha nem akar védekezni, ha cigányozni könnyebb, ha ő hívja napszámba a cigányt és nem fizeti ki a bérét rendesen, aztán csodálkozik, h a viszi a cigány a szerszámot, a gépet, a disznót, akkor ámen, legyen akarata szerint. Nem baltanyél kell, meg nem karó, lapátnyél, AK, kézigránát, hanem egy kibaszott kamera, ami már a mobiltelefonban is benne van. Ott a bizonyíték, meg lehet tenni a feljelentést. Ha nem jár el a rendőr, azt is fel kell jelenteni. Ha ez sem hat, ki kell pakolni az egészet a netre. Vannak módszerek. Tulképp nagyon hasznos lenne EU-s támogatásból önvédelmi tanfolyamokat szervezni falvakba, meg ilyesmi, csodálom, h még senkinek nem jutott az eszébe - persze, mert cigányozni könnyebb, és nem kell hozzá.

ineralisi · http://degzfigyelo.blog.hu 2010.04.15. 10:03:25

_ész_ nem kell hozzá, akartam mondani..

NaEzAz 2010.04.15. 10:03:26

Jobbik rejtély?
Ennyire vakok az emberek? Ennyire nem látják milyen az élet azokban a megyékben?
Milyen rejtély? Ha egy rendőrkapitány a cigánybűnözésről beszél felfüggesztjük, ha ezekután a lakosság a jobbikhoz húz rejtélyről beszélünk?

karlmax 2010.04.15. 10:09:48

@NaEzAz: Mondasz valamit. Ha valaki tenni akar valamit ezekkel, akkor vagy kirúgják, vagy lecsukják. És nem csak a cigányokról van szó, hanem egyébként a "bűnözőkről", vagy azokról az emberekről akik károkat okoznak, mint az MTV ostromon. Én fegyverhasználatot is engedélyeztem volna, nem úgy mint ami történt. Azóta is a rendőrség kér bocsánatokat. Vicc! Senki nem kérte hogy az emberek térköveket szedjenek fel és autókat gyújtsanak fel az utcán.

dr. Aullah 2010.04.15. 10:16:04

@ineralisi: Hát persze... másik iskola... megint ez a "legyen ez a másnak a gondja".

Ha a társadalom alatt a politikus vezetőkre gondolsz, akkor igen.

ineralisi · http://degzfigyelo.blog.hu 2010.04.15. 10:31:32

@Aullah: Ugyan kérlek, szó nincs másra hárításról. Rendszerről van szó: a gyerekek nagy része normál suliba jár, a súlyos fogyatékkal élő gyerek, akik nem képesek a normál oktatásban részt venni, az ő igényeik szerint kialakított suliba járnak. A személyiségzavaros gyerekek szintén. Rendszer. Külön minisztériuma van, vagy volt ennek, csak éppen nem igazán működött sehogy sem.

Ha a társadalom alatt csak a politikusokra gondolnék és nem a közösségre magára, akkor hárítanám a felelősséget.

dr. Aullah 2010.04.15. 11:12:29

@ineralisi: Na épp ez az. A cigánygyerekek, akik verekednek, káromkodnak, zavarják az órát nem súlyos fogyatékosok, se nem személyiségzavarosak. Egyszerűen fegyelmezetlenek, mert otthon senki nem tanította őket. Amiről te beszélsz az más. A súlyos fogyatékosok azok másik iskolába járnak azzal nincs is gond.

Hát egy egyszerű ember, azon kívül, hogy szavaz... nem sok mást tehet. Próbálok láthatatlan lenni, nehogy engem is kinézzenek maguknak, mert akkor megjárom.

neurotikk! (törölt) 2010.04.15. 12:29:48

@ineralisi: Tulajdonkeppen az onvedelem es a megelozes az jo atmeneti dolog.
De egy kamera nem biztos hogy segit az ellen, aki leszarja ha elkapjak vagy sem, na meg kulonben is szamit a rasszizmus mint csodaszo moge bujas vedelmere. Elelmes a trukkos ember. Vagy ha nem is szarja le, de nincs vesztenivaloja, akkor is ugyanott vagyunk. Enni kell, megfagyni nem akar, ha elkapjak, max ez a ketto kipipalva mas penzen.
Nincs vesztenivalojuk. Akinek nincs vesztenivaloja, az szarik az elektromos keritesre is. Mint hallottuk. Az a vedekezes se segitett. A verekedes sem fog, ciganyveroket ma eloitelettel kezelnek, akar jogos a veres, akar nem.

Az okokon kell dolgozni, azt megszuntetni.
Ez a nincs vesztenivalo dolog, ez az ami a ciganyoknal mar letezik, es a keleti orszagresz egyre nagyobb hanyada csatlakozik hozza. Csak meg el bennuk a kulturalt neveltetes, vagy meg van egy utolso, igaz remenytelen, vegetalo, de megiscsak utolso szal az eletben maradashoz.
Majd ha az orszag egyre nagyobb reszenek lesz napi megelhetesi gondja, etel, futes szinten, na majd akkor a magyarkerdes is erore kap. Vagy szabolcsi kerdes, borsodi kerdes, valami neve lesz. Az eroszakos, tarsadalmon kivuli bandak ugye. Akik nel a sajat letuk kerdese felulirja a tarsadalmi kerdest.

Sajnos akik tortetnek a sajat boldogulasuk ugyeben azok nem neznek korul. Mi lesz ha boldogulnak, de csak itthon, ahol ki lesznek teve az elkeseredettek duhenek? Ez nem boldogulas. Ulnek majd szep ruhaban, finom kajaval a kezukben egy szarkupac kozepen. Gyonyoru karrier. Akik tortetnek a presztizshelyekert es a donteshozo poziciokert, azok jobb lenne ha elgondolkodnanak ezen.

El kell erni hogy mindenkinek legyen veszteni valoja. Szep elet, boldog csalad, erdekes munka, ami kedves neki.
Es akkor majd nem az elszamoltatasrol es a halalbuntetesrol meg a ciganyok kordaban tartasarol fog szolni a kampany es nem kell majd felni a szelsosegesektol.
Akinek tetszik az elet nem akarja majd fenekestul felforditani, nem az allando valtoza, meg forradalom, meg ilyenek lesznek a tema.
Sajnalom hogy ekkora gigantikus kozhelyeket kell itt pattogtatni, de hat ez van.

Amugy fingom nincs hogy lehetne ezt elerni, a nelkul hogy kicsereljuk a lakossagot, de biztos nem az eddigi evek latszatra szoritkozo hozzaallasaval, az biztos. Radikalitassal sem, a maskent szetcseszett az nem jobb.

Egy biztos, a jobbik rejtely az annak rejtely, aki onamito kenyelmes latszatember. Nem visszaszoritani kell, hanem elvenni a lehetoseget a kifejlodesetol. Bocs az ujabb kozhelyert, de mintha ez sem tudatosulna senkiben.

Avatar 2010.04.15. 12:43:35

Érdekes, a múltkori cikkben nem keresgéltek ilyen bonyolult összefüggéseket...
velemenyvezer.blog.hu/2010/04/13/szdsz_lmp

Ott lezárták annyival, hogy ahol régen az SZDSZ jól szerepelt ott volt most viszonylag erősebb az LMP is, tehát a korábbi szadeszosok szavaztak rá. (Mellesleg a szadesz 94 óta nem kapott annyi szavazatot, mint most az LMP, de ez mellékes.)
Ha az előző cikk elemzési színvonalát vetítenénk át az itteni adatokra, akkor azt a következtetést kéne levonni, hogy a jobbikra a munkanélküli bűnöző cigányok szavaztak... :)

ineralisi · http://degzfigyelo.blog.hu 2010.04.15. 15:35:08

@Aullah: Nem vagyok ugyan pedagógus, "csak" szülő, ám úgy gondolom, akik verekednek és kiabálnak az órán, azok igenis személyiségzavaros gyerekek. Itt, Finnországban, ADHD a neve az ilyesminek ( hu.wikipedia.org/wiki/ADHD ), látom otthon is.. Itt külön iskolába, de legalábbis külön osztályba járnak. Az exem öccse ilyen osztályban tanított fél évet, azt mondta, csak az első hónap volt állati kemény, mert kicsit sem vicc, amire ezek a gyerekek képesek, de amikor megvan a kapcsolat velük, (és jó napjuk van), tényleg jó fejek is tudnak lenni, lehet szeretni őket. Tehát amiről beszéltem, ott szakemberek foglalkoznak a problémás gyerekekkel meg az átlag gyerekekkel is. Magasan elismert szakma a pedagógus. Khmm.. asszem, ez Magyarországon nem így van (bár személyes tapasztalatom nincs az ügyben). És ez valóban leginkább a parlament és a kormányok felelőssége, a pártoké, mert folyamatosan azt nyomatják, h a megoldás mi vagyunk, te csak szavazz, aztán tűrj tovább. Lófaszt. Ez nem így van - vagy nem így kéne lenni.

Most, h két új párt került a parlamentbe, talán lesz rá lehetőség, h megváltozzon a dolog, de ehhez civil nyomás alatt kell tartani a pártokat. Majdnem hárommillió szavazásra jogosul meg egyáltalán nem szavazott, az ő pártjuk a második legnagyobb párt ma Magyarországon. Én sem szavaztam, elköltöztem már régen - előre hoztam a választásomat, azzal szavaztam. Tőlem már bohóckodhatnak, többé nem érint, nem tudják tönkretenni az életem.

@neurotikk: ha jól hallottam, van egy falu Magyarországon, amit "bekameráztak" és 80%-al csökkent a bűncselekmények száma. Erről meg a borászhaver panaszairól jutott eszembe, h erre micsoda bizniszt lehetne építeni: mozgásérzékelős reflektorok, kamerák stb., és persze valamiféle támogatást szerezni a projektre. Sztem komolyat lehetne kaszálni rajta, és mindenki jól járna, kivéve a tolvajt, vagy garázdát. Az, h az elfogottak 80%-a cigány lenne, az egy dolog, ami nem is különösebben érdekes, ha már elkapták, és leültették. Azt is mondtam már korábban, h egyáltalán nem értem, miért nem lehetnek önellátóak a börtönök - legalábbis a kisebb bűncselekmények elkövetőinek börtönei. Termeszthetnének fokhagymát, és más, sok emberi munkát igénylő mezőgazdasági terméket. Biztosan nem lenne olcsóbb a kínai.. Nagyon az őrzést sem kéne erőltetni, ha megszökik a piti visszaeső, úgyis elkapják megint, és akkor már komolyabb helyre kerül - persze plusz pár évvel. Így lehet a másfélből három vagy több. A kemény magnak lenne pár igazán kemény hely, talán egész Magyarországra elég lenne kettő, a többi meg a szimpla építőtábortól haladna az egyre szigorúbb felé. Miért ne? Az igazi kérdés az, miért egy magamfajta kívülállónak kell megmondani, hogyan lehetne megoldani a problémát, amikor ezért fizetést vesznek fel emberek. Állítólag szakemberek.. Ja mert hogy azok is a lopással vannak elfoglalva.. aha.. Nos őket is sittre kéne ám vágni a lopkodásért, nem csak a piti arcokat.

Sztem amit itt vázoltam megoldást, abban mindegy, h valakinek van-e reménye, vagy nincsen. Ha tizenéves terminátorok jönnek ki a sittről, akkor tizen és fél éves terminátorok mennek vissza a sittre fokhagymafüzért fonni, vagy kapálni. Ha bent is terminátorkodnak, akkor lehet, h egész életükben összesen tizenévet voltak szabadlábon. Le lehet sitten is élni egy életet. Kaja van, fűtenek is, és a szerzetesek is megvannak szex nélkül.. És ez egyáltalán nem rasszizmus, hiszen rohadtul mindegy, milyen származású az elkövető. Azé, mer cigány vagyok? Nem, azért mert bűnt követtél el.

SevenDeadlySins (törölt) 2010.04.15. 16:25:56

@DnP: írd fel a regressziót jövedelem, iskolázottság, családi állapot, város/falu, alkoholizmus és etnikumra kérlek, majd így közöld a esélyhányadost, ami úgy fog kinézni, hogy:
Ha az illető roma akkor minden egyéb feltétel mellett x%-kal nagyobb eséllyel lesz börtönviselt.

SevenDeadlySins (törölt) 2010.04.15. 16:33:41

@neurotikk!:
+1 A szegénységre különféleképpen reagálnak a társ csoportok. a cigányok stratégiája a lopás, a nyanyókáké a csirkenevelés a nyugdíj mellé a többieknek pedig alkoholizmus, elkötözés nagyon kevesen tudnak kitörni.

Gondoljátok végig mi lnne ha bekameráznátok a világot s kakastollas csendőrök járőröznének. Attól talán lenne munka? Pénz, tervezhetőség, -veszteni való, iskola? Csak az történne hogy bár Marinéninek megmaadnnak a csirkéi( nagyon helyesen) a fia továbbra is alkoholista lenne, a cigányok fellázadnának mint Szlovákiában s a hely tovább rohadna ugyanúgy.

Munkahely, stabil kiszámítható munkahely kell s a 'cigánybűnözés' is elillan. s max annyira lesz probléma mint a nyugati megyékben.

ineralisi · http://degzfigyelo.blog.hu 2010.04.15. 17:47:46

@SevenDeadlySins: Nem sokat kell gondolkodnom, a nagyapámék úgy éltek, h szinte alig vettek valamit a boltból, mindent megtermeltek maguknak: húst zöldséget, gyümölcsöt, bort, pálinkát, dohányt. Boldogan, elégedetten éltek volna, ha nem kapnak két háborút is. Igen, meg lehet élni a földből, kertből, csak rengeteget kell dolgozni vele, de van, aki ezt szereti.

Abból nem lehet megélni, h az ember csak úgy elveszi a másik által megtermelt dolgot, azzal csak sittre lehet jutni, ha azt akarjuk, h egy közösség életképes maradjon. Az, h most csendőrnek, sheriff-nek, vagy körzeti megbízottnak hívjuk a helyi zsarut, puszta kozmetika. Az, h egy párt saját csendőrséget állít, az meg tűrhetetlen.

A munkahelyekkel meg az a probléma, h alapvetően arról van szó, h eladható terméket kell előállítani. Ez pedig egyáltalán nem egyszerű dolog, a munka kifizetődő kell, h legyen, mert csak a nyereséget lehet elosztani.

SevenDeadlySins (törölt) 2010.04.15. 22:09:44

@ineralisi: Nekem is nő egy telefonfa a kertben csak sajnos árnyékot vet plexibokorra, azt pedig igazán nem ültethettem volna a földgáz kutam mellé! A bukolikus életképed nagyon tetszett de ha lehet ne a felzárküztatással ne a világháború előtti szintet lőjük be, főleg ne az 1914-eset:D

Bocs, nem akartam gúnyolódni, de ugye ezt nem gondoltad komolyan? A 40 éves éves korszakban valamilyen munkát végeznie kellett az öregeidnek is, ha mást nem hát a helyi szövetkezetben abból pedig valamicske nyugdíj és jövedelem csak csirrent csöppent. Annyi földje senkinek nem volt hogy télen nyáron meg lehessen élni belőle, erről gondoskodott a rendszer, s ez manapsg sem változott.

De ettől függetlenül lehet a mezőgazdaságot is nyereségesen űzni, az olaszoknak sikerült. A titok a szervezés. Szövetkezet, vertikális koncentráció és szervezés szervezés szervezés kevesebb átrakodás, már a szüretkor szelektálás, a gazdák között a termelés felosztása. Nem véletlen hogy Olaszországban kb kétszeres jövedelemszint mellett meg tudnak élni belőle. ez a rendszer annyira hatékony hogy ..
figyelem

a

szövetkezeti kötvények az államkötvény után a legalacsonyabb kamatúak.

Funfact: a Raiffeisen annak idején szövetkezeti bankként indult.

Szóval van fantázia. S igen munkahelyeket kell teremteni, s az csak természetes hogy meg kell találni a nyereségesség útját, de hát ezért képzünk közgazdászokat, nem?

ineralisi · http://degzfigyelo.blog.hu 2010.04.16. 10:12:07

@SevenDeadlySins: Nagyanyámnak 3200 Ft volt a nyugdíja, a házkörül szinte mindent megtermelt: zöldség, gyümölcs, csirkék, kacsák, eladásra tört paprika, bor és pálinka, kacsatoll, stb. Idős korában, élete vége felé, háromszor törtek be hozzá, de őt szerencsére nem bántották.

Az állam elsődleges kötelessége a közbiztonságot biztosítani, utána jöhet bármiféle felzárkóztatás meg ilyesmi. Bizonyos alapvető életszínvonalat biztosítani kell a polgárok számára, de pl. ha a kiutalt lakásban szándékos rongálás tapasztalható, azaz nem normális használtból származó károk, sérülések, azt szankcionálni kell, rá kell terhelni a lakóra. Ha nem tud fizetni, leülheti a mindenkori napidíjra átszámítva, és pl. a sittről járhat ki ilyen lakásokat felújítani - legalább szakmát is tanul. Mondom, két fegyőr elég egy hat-nyolc fős csoport felügyeletére, mert a szökéstől való visszatartóerő az, h tudja, úgyis begyűjtik megint, és akkor sokkal keményebb helyre kerül arra a pár évre, amit a szökésért pluszban kap. Számolni a sittesek is tudnak, főleg, ha egyszerű a matek. Arra kell törekedni, h egyszerű legyen a matek: ezzel ezt kockáztatom, és ekkora a valószínűsége, h bukok.

A munkahelyek létrejöttét természetesen ösztönözni kell, szakembereknek és nem politikusoknak kéne az ilyen programokkal foglalkozni, de nem tartom egészségesnek, ha az állam hoz létre un. szociális munkahelyeket, mert ezek jobbára veszteségesek, és a korrupció, tehát a bűnözés melegágyai, ráadásul pontosan tudjuk, h nem működik a tervgazdálkodás..

Leeroy of SMV Design 2010.04.20. 21:39:42

@tlvajferi: Az állítólagos "maffiáról" való nevetséges handabandázásodat meg egyenesen húgyommal nem illetném, ugyanis a logika (már ha lehet beszélni ilyenről) egyetlen tényezőn megbillen: ha olyan penge lenne az a "maffia", ahogyan lefested, ők, azaz az őseik hogyhogy nem tudták megakadályozni 60-70 éve a népességük csaknem teljes kiírtását? Ugye erre nem tudsz felelni? Ha már mindenáron ragaszkodsz ehhez az összeesküvés-elmélethez, akkor a Távol-Keletre tekingess, ugyanis a nyugati civilizációt épp a mosolygós kínaiak kebelezik be, míg ti a folyamatosan fröcsögő zsidózással vagytok elfoglalva...





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása