Véleményvezér

vv

Így fogja ki a Fidesz a Jobbik vitorlájából a szelet

2010.05.27. I 52 komment I Címkék: trianon fidesz jobbik hataron tuliak

Ha sikerrel jár a Fidesz, már senkit nem fog érdekelni, hogy a Jobbik gárdamellényben villog és kakastollas csendőrséget követel. Egyre kevesebb kártya marad a párt kezében. (Fotó: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu)

Tegnap az Országgyűlés megszavazta a kettős állampolgárságról szóló törvényt. A Jobbiknak biztosan kellemetlen pillanatokat fog még okozni, hogy a szavazásról hiányzott Vona Gábor. Ám nem csak a kritikákkal kell szembenéznie a Jobbiknak.

Hanem azzal is, hogy a Fidesz lényeges ügyekben kifogja a szelet a Jobbik vitorlájából.

1. Trianon

Mit ígért a Jobbik?  A korábbi, nyíltan és fennen hangoztatott revizionista álláspont után már választási programjában is alig foglalkozott a Jobbik Trianonnal. Meglepő, de a Trianon szó mindössze háromszor szerepel a 88 oldalas anyagban, az egyetlen konkrét terv pedig a Trianon Múzeum. A parlament megalakulása után azonban a Jobbik első javaslata egy országgyűlési határozati javaslat volt a Trianon-emléknapról, valamint parlamenti vitanapot is kezdeményeztek Trianonról.

Mit tesz a Fidesz?   A Fidesz nem támogatta a Jobbik kezdeményezéseit. Helyette benyújtott egy saját törvényjavaslatot a Trianon-emléknapról (Nemzeti Összetartozás Napja), melynek megfogalmazásai jóval markánsabbak a Jobbik sokkal "semlegesebb" javaslatszövegénél, ráadásul a jelenkori magyar történelemben először Isten neve is megjelent a törvényben.

Hogyan reagál a Jobbik?  A Jobbik egyszerűen kénytelen saját javaslata helyett a Fidesz azonos témájú javaslatát támogatni. Hiába próbálták meg továbbra is forszírozni a Trianon-vitanapot: ezt a kommunikációs csatát elvesztették.

2. Kettős állampolgárság

Mit ígért a Jobbik?  "A Kárpát-medencei és az emigrációban élő magyarságnak áttelepülés nélkül megadjuk a magyar állampolgárságot, és a leendő kétkamarás parlamentben biztosítjuk a döntéshozatalban való részvétel lehetőségét."

Mit tesz a Fidesz?  Az Országgyűlés tegnap megszavazta a Fidesznek a kettős állampolgárságról szóló, a legelső törvények közt benyújtott javaslatát.

Hogyan reagál a Jobbik?  A Jobbik éppen a legfontosabb szimbolikus ügy, a kettős állampolgárság kapcsán esett szét a leglátványosabban, amit szépen mutat Vona Gábor hiányzása a szavazásról. De az is, hogy míg a kampányban arról volt szó, hogy a visszaállított felsőházban képviseltethetik magukat a határon túliak, már teljesen mást mondanak.

3. Közbiztonság

Mit ígért a Jobbik?  Kampányuk legfontosabb eleme a közbiztonság megteremtése és a cigánybűnözés legyőzése volt, a Magyar Gárdával és a visszaállított csendőrséggel.

Mit tesz a Fidesz?  Orbán Viktor a választás után rögtön a közbiztonságot tette meg első számú prioritásnak, és Pintér Sándorral Ózdon tartotta meg az első Nemzeti Konzultációt. Pintér azt ígérte, két héten belül több rendőr lesz az utcákon. Emellett azonnal beterjesztették a “három csapást”, szigorítva ezzel is a Btk-t.

Hogyan reagál majd a Jobbik?  Ahogy eddig, úgy a jövőben sem tehet mást a Jobbik, csak támogatja a hasonló javaslatokat. Nyilván mindig lesz bűnözés az országban, de néhány határozott intézkedéssel vissza lehet szorítani egyes bűnözési formákat, különösen, amik az ország bizonyos részein tornyosulnak.

A Jobbik kezében egyre kevesebb kártya marad.

survey services

 

Mi lesz így veled, Jobbik?

A Jobbik sikerét nagyrészt a rocker-életérzésnek, valamint a biztonságérzet hiányának és a siralmas kelet-magyarországi viszonyoknak köszönheti. Előbbi a politikai elitbe való betagozódásukkal el fog tűnni, utóbbi kezelése pedig láthatóan a Fidesz egyik elsőszámú célja.

Ha ez sikerül, már senkit nem fog érdekelni, hogy a Jobbik gárdamellényben villog és kakastollas csendőrséget követel.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-oldalához!
Hozzászólás előtt olvasd el moderációs elveinket!

>> MI A BAJ ISTENNEL?

>> FORRADALOM HELYETT REFORMKORT!

>> korábbi írásaink

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.05.27. 09:11:21

Szeretnénk mindenki figyelmét felhívni új moderációs elveinkre!
velemenyvezer.blog.hu/2010/05/25/moderacios_elveink

Gazuzem 2010.05.27. 09:27:19

Fico is ugyanazt csinálja Slotáékkal.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.05.27. 09:34:13

kiváló post. Hozzátenném, hogy a 98-02 kormányról kapott tapasztalat azt súgja, hogy emellett a bizottságok is súlytalanok lesznek.

A kérdés az, hogy a jobbik milyen megoldást választ, az egyik lehetősége, hogy a kommunikációjukban a fideszről úgy beszélnek, mint amelyik csak őmiattuk hozta ezeket a lépéseket, és a fidesz igazából a jobbik mérsékelt szárnya, akinek folyamatosan adni kell a jó ötleteket, és majd a jobbik azzal szolgálja a hazát, hogy mindig megmondja, hogy mit fogadjon el a kétharmados fidesz.

A másik lehetőség az olyan témák felvetése, ami a fidesznek túl meredek. Szerintem ez lesz. Ahhoz jól hozzá vannak szokva, hogy a törvény által előírt felelősségi körökön kívülről mondjanak nagyokat, és ha a fidesznek esetleg valóban oka lesz magyarázkodni nemzetközileg olyan hangok miatt, amik nem európaiak, és mégis a parlamentben hangzanak el, akkor el lehet kezdeni a klasszikus "külföldön járat le minket, ergo idegenszívű" szlogent, amivel a szavazóbázis egy részét meg lehet tartani.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.05.27. 09:40:16

Radikalizmusban nem veheti fel a versenyt a fidesz a jobbikkal. A cigánybűnözés kifejezést pl. soha nem fogják használni, márpedig a jobbikos táborban ezt sokan szeretik hallani.

A Jobbiknak csak annyit kell tennie, hogy mindig ráígér a Fidesz lépéseire, illetve kevesli azokat. Mivel nincsenek kormányon, ezért ezt könnyen megtehetik, ahogy Orbánék is ígérhettek bármit ellenzékből következmények nélkül.

A mérsékelteket ezzel persze nem fogják magukhoz vonzani, de a saját radikális táborukat megtarthatják vele, és amennyiben a Fidesz ígéretei nem válnak be (pl. 2 héten belül javul a helyzet), újabb csalódottakat is vonzhatnak magukhoz.

A mérsékeltebb alapállásból induló mszpnek és lmp-nek sokkal nehezebb versenyezni a fidesszel, mint a jobbiknak.

Phxmike 2010.05.27. 09:40:22

Kihagytad a legelso pillanatot. Eloszor hangzott el a parlamentben a szekely himnusz. A jobbik kezdte enekelni varatlanul ami persze csodalatos volt. A fidesz erre maradt es nyiltan veluk enekelt az MSZp szinte testuletileg kivonult. Hillernek tobb esze volt maradt de nem enekelt. :)

Bar ha ez vitorlabol valo szelkifogasnak szamit akkor eleg valoszerutlen hogy a fidesz osszes kepviseloje egyszerre gombnyomasra azonos reakciot adjon egy ilyen "varatlan" fordulatnal. Megtervezett volt?

Mert azert a ket partnak szemmel lathatoan van egy olyan parterdekeken tulnyulo akart vagy akaratlan egyuttmukodese hogy ussuk a komcsit ahol csak lehet...

the_joker123 2010.05.27. 09:40:32

Orbánnak és a Fidesznek van tapasztalata rivális pártok felszecskázásában, és ahogy Torgyán József eltüntetéséért, úgy - ha tényleg folytatódik ez a tendencia - Vona Gábor és a Jobbik eljelentéktelenítéséért is hálásak lehetünk majd.

Az eszközök eddig - szimbolikus törvények + beígért rendteremtés - ráadásul kifejezetten elegánsak ahhoz képest, hogy miket lehetne még csinálni a Jobbikkal.

Egyébként a pillanat, amire én várok, az az, hogy Pintér Sándor mit kezd majd a Gárdával. Ő sem arról híres, hogy kesztyűs kézzel bánna az ellenfelekkel. Lesz még itt nagy sírás-rívás, hogy folytatódik az elnyomó magyarellenes, Jobbik-üldöző diktatúra. :)

Pong 2010.05.27. 09:44:04

Haho, miert lettem moderalva? Direkt elolvastam, s betartottam a moderacios elveket?? WTFBBQ.

Azt, hogy a Jobbik el fog verezni a mindennapi politikai eletben, ezt mar akkor sikerult megfogalmaznom, mikor meg a parlamentbe bejutasuk gondolata is egy messzi alom volt.

Termeszetes, hogy a Fidesz rutinbol lezavarja spin-bol ezeket a bohocokat, viszont arra meg vigyaznek a helyukben, hogy a "hatorszagukat", azaz a sajat korrupcios, s egyeb kisse gazos ugyeiket elvarrjak idoben, mielott municiot gyartanak belole.

Magyarul az offenziva mellett erdemes lenne a defense-re is koncentralni egy keveset.

Egyebkent meg grat, szeretem az okos hajdzsekkeloket,

La Serenissima 2010.05.27. 09:46:36

igen, a jobbiknak valóban új lemezt kell majd feltennie, ha azt akarja, hogy táncoljanak még a metáljára.

rives 2010.05.27. 09:48:48

Szerintem a Jobbiknak igen nagy szerepe van abban, hogy ezek a témák előkerültek a parlamentben...
Ha ez szélkifogás akkor az, de legalább történik valami.
Már ezért megérte, hogy ott vannak.

Apropó, még egy fontos pont: elszámoltatás!
Azzal hogy állunk?

Picurigor 2010.05.27. 09:50:00

Nem biztos, hogy a dolog olyan nagyon örvendetes. Mert ugyan lehet, hogy a Fidesz lenyúlja a témákat a Jobbiktól, de ez akkor nem jelent mást, minthogy még így is a Jobbik tematizálja a hazai közéletet.
Mert egyelőre úgy néz ki, hogy a Fidesz is csak reaktív ezekben a témákban: a Jobbik felveti, ők meg lenyúlják az egyszerű és olcsó politikai haszon reményében.

A másik probléma ezzel az, hogy - ahogy már felvetették itt előttem - ez ugyanaz, mint pl a Fico-Slota páros. Vagyis, hogy Fico próbál Slotább lenni Slotánál. Aztán lám, ez hova vezethet...
Nem lenne jó, ha nálunk is ilyen irányba fajulnának el a dolgok.

Annál is inkább, mert ilyen "témalenyúlós" kísérlet volt már a két háború között is, amikor is megpróbáltak minden irányvonalat becsatornázni az egységespártba. Ám ott is az volt a gond, hogy minél nagyobbat akar markolni valaki, annál kevesebbet tud fogni...

Szóval, bár a Fidesz a törvényhozó munkát nagy elánnal megkezdte, jó lenne, ha törődnének a politikai napirenddel is, mert nem jó, ha egy szélsőséges párt tematizálja a közéletet...

Ibn al-Haiszam 2010.05.27. 09:54:19

A cikk -szerintem hibásan- azt a látszatot kelti, mintha a felsorolt intézkedések -az eredeti cél mellett- tudatosan a Jobbik gyengítésére is irányulnának.
Véleményem szerint egyszerűen arról van szó, hogy a Fidesz népszerű intézkedésekkel kívánja a kormányzást, a Jobbik-jelenséggel továbbra sem tud mit kezdeni.

Igazat adok flugi_ -nak abban, hogy a Jobbik meredek témákkal fog erre reagálni, de ha okosan csinálják, akkor nem szélsőséges és megvalósíthatatlan ideákkal, hanem olyanokkal, amit előbb-utóbb a Fidesz is kénytelen bevállalni, mint például a gazdaság rendbetétele. Kérdés, hogy vannak-e eléggé érettek ehhez, illetve hogy miként tudják a nem túl népszerű, de az országnak annál fontosabb témákban meggyőzni saját választóikat. De ez legyen már az ő problémájuk.

stoppos76 2010.05.27. 10:02:58

Ez egy jó kis cikk. :)

Az összes többi blog azon pörög, hogy a fidesz lényegtelen kérdésekkel foglalkozik. Pedig pont, hogy nem. Egyszerűen rögtön az első menetben megrogyasztja a politikailag éretlen szélsőjobboldalt. A jobbiknak nincs tapasztalata a parlamenti politizálásban, így nagyon okosan a fidesz már az elején bedöngöli őket.

Az utcai óbégatás és ellenkezés a rendőrökkel itt nem segít.

Sosem voltam fidesz szimpatizáns, de annyit el kell mondjak, nem ülnék le szívesen a Viktorral pókerezni.

Mr. Rustical 2010.05.27. 10:10:09

@agyvihar: Ez azért nem áll, mert akik "csalódottságuk" ellenére eddig nem álltak a Jobbikhoz, ezután sem fognak, mivel nyilván nem vonzó számukra a nemzeti radikális retorika.

A Jobbik tábora nagyjából két részből áll: az egyik a Fidesztől átvándorolt nemzeti radikális tábor, a másik a baloldal pénzosztó ígéretei által meghódított, mára a teljes politikai elitben csalódott, nemzeti kérdések iránt nem érdeklődő réteg.

Előbbi visszaszerzésére pályázik a Fidesz, utóbbiak száma pedig már aligha szaporítható. Egy sikeres Fidesz kormányzás tehát valószínűleg a Jobbik gyengülését hozná, annak ellenére, hogy nyilván belevágnak az általad leírt ígéret-licitbe.

Viszont van egy terület, ahol nagyot üthetnek a Fideszen, és ez a korrupciós ügyek dolga. A Fidesz elszámoltatási programjából látványosan kimaradt egy-két köziserten simlis ügy, vajon miért? Ha a Jobbik rájuk tud verni néhány ilyen ügyet, azzal sokat nyerhet a jobboldali szavazók körében, mert az ő ingerküszö

napielem 2010.05.27. 10:12:34

A választásokra a kampány pontosan négy évig tart. A Fidesz tisztában van vele, hogy ez a kétharmad nem tart örökké, ezért célja a Jobbik még erősebb radikalizálása. Ha azok a szavazók, akik azért szavaztak most a Jobbikra, mert börtönben akarták látni Gyurcsit és tsait illetve több rendőri intézkedést várnak K-Mo.-n visszalépnek Fideszessé, kiderül, hogy a többi Jobbikos ufóhívő-sumérleszármazott-Jézusismagyarvolt-imádoküvölteniéstojástdobálnibárkire típusú antipolgár, még a Vonának is ciki lesz a tagság, nemhogy a rocker tiniknek.

Ajtony 2010.05.27. 10:19:18

@the_joker123: Csak kérdezem: Torgyán és csapata nem volt elég hülye, hogy magától is eltűnjön?
- dehogynem. Teljesen érthetetlen az álláspontod - amivel persze nem vagy egyedül, de ismét csak kérdezem: Mit kellett volna tennie a Fidesznek akkor, amikor egyértelműen Torgyán miatt buktak el 2002-ben? A pacalos kisgazda botrányai, és botrányos emberei miatt minősítették le azt a négy évet a választók.
Az MDF - szétesett magától. Csurka MIÉP-je kezdte, aztán volt egy csomó négybetűs formáció. A végelszámolást Ibi néni tette meg a bukott ballib mellé állással. KDNP - ha úgy vesszük, ma is létezik. Giczi és többi dilis pedig a vezérségért bunyózott.
A "kisgömböc" dumát meg csak a ballib média nyomta, akinek semmi köze a témához, viszont érdeke volt a belső békétlenség

Avatar 2010.05.27. 10:22:26

Szerintem egy Jobbik szavazó ezeket a kérdéseket nem úgy látja, hogy a Fidesz kifogja a szelet a Jobbik vitorlájából, hanem úgy, hogy a Jobbik nyomására kénytelen meglépni ezeket. A farok csóválja a kutyát, a 12%-os Jobbik ugráltatja a 68%-os Fidesz+KDNP-t.

Blog.hu-s nickname 2010.05.27. 10:24:27

"Sikerül-e kifognia a Fidesznek a szelet a Jobbik vitorlájából?"
Hát, a Jobbik azért van, mert újságírók ilyen kérdéseket tesznek fel.
.
Nem az a kérdés, hogy fog-e szelet a Fidesz! Hanem, hogy sikerül-e azokat a létező (eddig - újságírók által is - szőnyeg alá sepert) problémákat megoldani, amire a Jobbik (és a rájuk szavazó 10-20 ember) hívta fel a figyelmet.
.
Azért, mert Pesten 1-2 dolog ismeretlen (és jókat röhögnek a híreken - pl: nem fizetnek a benzinkúton egyesek, kertet betakarítanak majdnemtöbbségiek, stb...) akik a bőrükön érzik ezeket, azok sokszor a megélhetésüket veszítik el emiatt.
.
A rendőrség (törvény) pedig nem csinál semmit. És nem is akar ezügyben.

longlife · http://testepitescsakitt.blog.hu 2010.05.27. 10:28:21

Ha megoldja a Fidesz a Jobbik által felvetett problémákat, akkor hidjétek el, a Jobbikos szavazók és köztük én leszek a legboldogabb! Tőlem akár meg is valósíthatja a Fidesz a korm. prog. ban a Jobbik programját burkoltan, csak üdvözölni fogom! A Jobbik ugyanis valós kérdéseket/problémákat vetett fel amivel AZONNAL kezdeni kellett valamit! Tök mind1 hogy azt a fidesz vagy a jobbik teszi meg! Örülök ennek a felállásnak így, mert így a Jobbik, cselekvésre készteti Orbánékat!
Az viszont fájó, hogy egy Pintér lesz a belügyminiszter... 2006. okt 23.-ai felelősségre vonásnak asszem lőttek!

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.05.27. 10:28:36

rocker-életérzés? ehh? nem tudom, miről beszélsz. a jobbik a sikerét annak köszönheti, hogy egy millió szavazó szerint egyetlen nagy párt sem képes választ adni semmilyen szinten a legkomolyabb problémákra.

amit a fidesz csinál, az parasztvakítás. az egész kormányprogram nem más, mint rizsa, blabla, nagy szavak halmaza, de semmi konkrétum nincs benne. ezek természetesen szép, támogatandó dolgok, és az irány is teljesen jó, de nagyon, nagyon messze van még a megvalósítástól és erősen kétséges, hogy képes lesz rá ez a megújulásra képtelen, belterjes párt. Pintér és a közbiztonság, új szemléletű, modern, állampolgár-barát rendőrség? na ne röhögtess. Mindenki tudja, hogy a Fidesz önmagától ki nem ejtené azt a szót, hogy "cigány".

vazallus 2010.05.27. 10:30:13

Mindenki abból indul ki, hogy javul a helyzet. Ha tényleg így lesz, akkor persze gyengülni fog a jobbik. De:
A demográfiai helyzetet szerintem a fidesz programja nem fogja megoldani (lehet a jobbiké sem tenné, de ő ígérhet amit akar, hiszen nincs hatalmon) Márpedig amíg a kisebbségi szaporulat többszörese a magyarénak, addig csak romlani fog a helyzet és ezt néhány plusz rendőr nem fogja megoldani. De ha mutat nekem akárki egy olyan országot ahol a cigányok példás magatartásukkal és szorgalmas munkavégzésükkel tűntek ki akkor persze még van remény.
A jelenlegi gazdasági rendszer elég erőteljesen romokban hever (lásd euroövezet,Görög, Spanyol, Portugál helyzet amihez hamarosan Szlovákia is csatlakozhat, ha a gatyáját is rákölti a görögmentésre). Simán benne van a pakliban egy újabb válság, esetleg egy még súlyosabb pénzügyi összeomlás akár globális méretű is. Márpedig az mindig a radikálisoknak kedvez.
Ha nem tudnak mit kezdeni a 800.000 bedőlés határán álló devizahitellel. Ez kb 2 millói embert érint, ennyi ember vesztheti el otthonát. Magyarország ötöde.
Ráadásul még a kezdeti lelkesedés viszi a fideszt, még nem tudott hibázni. A szocik is milyen sokáig megéltek az első 100 napjukból. Aztán jönnek majd a nehézségek. Drukkoljunk, hogy sikerüljön megoldani ezeket a dolgokat, de ha nem sikerül, akkor mennek a kukába mint a szocik. És akkor ott is lesz a helyük.
Én úgy látom a világ nem éppen kifelé halad a válságból. Olyan országokban kezdődik a megszorítósdi, mint Ausztria, Németország. Szegényedik el szép lassan mindenki (lásd: a világ országainak államadóssága: az USA-tól Szlovákiáig kb mindenki gatyáig el van adósodva) Márpedig az államadósságot csak adókból lehet kifizetni. Minél több, annál több adóból, amíg a nép hajlandó. Ha már nem lesz hajlandó, na akkor lesz a baj.

micu · http://www.ingyentv.hu 2010.05.27. 10:30:31

Azt hiszem a Jobbik eddigi szereplése meghaladta a várakozásokat. Akik remegtek tőlük láthatják, hogy nincs bennük semmi ördögi mint ahogy azt szoclibék továbbra is sulykolják. A rutin pedig meg majd megjön. Sőt, az LMP is sokkal szimpatikusabb, "szelídebb" mint amire jobboldalról számítottak azaz egyelőre nyomokban sem emlékeztet az SZDSZ-re. Hogy a jobboldalon belül ki, kitől veszi el a témákat és ki az aki először kitalálta azokat, majdnem lényegtelen. Korai még jósolni, de a Jobbik kb. éppen annyi Fidesz szavazót tud majd megnyerni mint amennyit elveszít, ha radikalizmusa csökken. Ez a
vártnál moderáltabb viselkedés viszont arra alkalmas
lesz, hogy az MSZP-től még több szavazót elhozzon, valószínűleg ezért is vezet már 4%-al az MSZP előtt a
legutóbbi közvéleménykutatásokban.

election sc.monitor (törölt) · http://www.valasztas.eoldal.hu 2010.05.27. 10:30:49

CSak az 1. és 2.pontban értek egyet a szerzővel, a 3.pontban nem.
Pintérrel szemben szkeptikus vagyok (főleg az ózdi lufihámozás okán), viszont ha leváltja Ercsiben az összes rendőrt és meneszti a dunaújvárosi kapitnányta, akkor jó lehet a kezdése.

William Kidd 2010.05.27. 10:44:05

A röhej az, hogy a Fidesz egyáltalán nem fog ki semmilyen szelet a Jobbik vitorlájából, hisz pont a Jobbik programja valósul meg, mivel a Fidesz 20 év pálfordulásai és szófosása után kénytelen megvalósítani azokat a dolgokat, amelyek valóban fontosak a nemzeti öntudat és nemzeti újraegyesítés céljából! A Fidesz sunyi és kényszerből cselekszik, nagyon jól tudják ők, hogy a Jobbik jelenti számukra a legnagyobb veszélyt! A magyar nemzet számára meg végre felemelő és erősítő döntések születnek! Ez az értelme és célja, hogy végre bekerült egy valóban nemzeti párt az országgyűlésbe, amely sem nem bolsevik, sem nem liberális gyökerű, nem a Kádár-rendszer torzszülöttje!

dupla vé 2010.05.27. 10:59:31

vajon kifogja-e a szelet? kedves cikkíró, ha követted a parlamenti üléseket, magad is láthattad, hogy Vona Gábor maga kérte Orbán Viktort, hogy legyen kedves az összes szelet kifogni a vitorlákból...
vannak akiknek fontosabb az ország helyzete, problébái, jövője, mint az hogy Orbán Viktort hívjuk-e királyunknak, vagy nem.
ha kifogja az összes szelet, és 4 év múlva számot kell adni, az emberek azt fogják látni, hogy jött egy orbánkormány, mindenféle értékelhető program nélkül, és négy év alatt végrehajtotta a Jobbik programját, azt vajon hová vezet majd?
ahogy figyelem, a szélsőségezés egyre halkabban jelenik meg, és már csak nagyon rövid ideig lehet ezen lovagolni, ugyanis már azok számára sem hihető akik eddig bekajálták. ők már inkább unják, és azt várják hogy értelmes dolgokról folyjon a vita, amiben láthatóan partnerebb a jobbik, mint amit a közvélemény gondolt volna róluk a kampányban kialakult kép miatt.
egyébként orbán meg ne szeleket fogdosson, ne látszatintézkedéseket hozzon szokásaihoz híven, hanem qrva gyorsan rakjon rendet, mert a 2/3 nem azt jelenti, hogy nem lehet itt még orbán takarodj...

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2010.05.27. 11:32:34

Tiszteletem!

A fideszben tapasztalt öreg rókák ülnek és jó politikai érzékkel néhány hét alatt kihúzzák a nemzeti radikalizmus "méregfogát", ahogy a poszt sorolja.
Jó ez?
A fidesznek biztos!
Az országnak már kevésbé , mert szerintem a nemzeti radikális oldal "becsatornázva" a parlamenti demokrácia kereteibe mindenképp kedvezőbb mint ha kvázi képviselet nélkül maradna kb 880 ezer ember, aki rájuk szavazott ( emlékezetből írtam a számot , bocs ha pontatlan lennék).
Ha szétverik a Jobbikot , mint parlamenti érdekérvényesítő pártot , valóban ki fogja elszámoltatni a fidesz-t az ígéreteivel?
Nekem nem hiányzik a 1998-2002 es viktor királyság , ahol lényegében ugyanaz a hatalmi arogancia jelent meg mint fletó vagy antalljóska idejében.
Szerintem legyen meg a fidesz 2/3os többsége hogy meg tudja csinálni amit mond ( ne kelljen paktálnia) és kérjék ezt számon rajta jobbról is meg balról is.
Szerintem ez lenne a dolgok normális rendje.
Valójában fideszpárti vagyok , de a kontroll nélküli fidesz semmivel sem jobb mint elődje. Ezért szavaztam a jobbikra!

falcon2009 2010.05.27. 11:34:02

A fidesz racionálisan cselkszik. Tudja jól, hogy néhány tízezer szavazót máris bukott, es őszig mégtöbbet fog bukni mert a gazdasági kérdésekben nem tudnak javulast elérni. (legalábbis nem tőlük függ, persze szerencsejük, szerencsénk lehet). Így törvényszerűen az a 20% aki azuért szavazott rajuk mert elhitte h akkor jobban fog elni, es szarik a szimbolikus törvényekre az lassan lassan lemorzsolódik. De az önkormányzati választásokig ezekkel a lépésekkel és ezzel a retorikával a jobbiktól el lehet hozni pár százalékot, de legalábbis meg lehet akadályozni h a jobbikhoz sokan átszivárogjanak a jobbszélről a fideszre szavazók... persze csak ideig óráig. De őszig még kitarthatnak, így nagyjából tartható ez a szavazati arány talán.... ennyi a cél.

wigwam 2010.05.27. 11:35:15

Láttunk már olyat, hogy egy kis párt ugráltat egy kormányzó, nagy pártot? Ugye?
Nem akarok a jobbikos sajtósoknak ötleteket adni (ha viszont ez csak most, innen jut eszükbe, akkor a tiszteletdíjat azért tisztázzuk), de nyugodtan nyomhatják az "igen, mecsináltuk" óriásplakátokat. Megcsinálták, még azelőtt, hogy a tisztelt kormány felállt volna, vagy érdemi intézkedéseket átvert volna a naaagy kétharmad.

gorcsev54 2010.05.27. 11:37:14

Egyáltalán nem , hiszek az ilyen előre megmondtam embereknek.Pintér semmi érdemlegest nem fog csinálni,minden erejével azon lesz amin az eddigiek.A Fidesz hamarosan közel ugyanolyan korrupciós botrányoktól lesz hangos mint az Mszp. Ha 4 év alatt sikerül az Mszp . kiszorítani a parlamentből, már megérte
a Jobbik.Ha nem lenne a Jobbik akkor mit csinálna a Fidesz?! "ha kifogja az összes szelet, és 4 év múlva számot kell adni, az emberek azt fogják látni, hogy jött egy orbánkormány, mindenféle értékelhető program nélkül, és négy év alatt végrehajtotta a Jobbik programját, azt vajon hová vezet majd?
ahogy figyelem, a szélsőségezés egyre halkabban jelenik meg, és már csak nagyon rövid ideig lehet ezen lovagolni, ugyanis már azok számára sem hihető akik eddig bekajálták. ők már inkább unják, és azt várják hogy értelmes dolgokról folyjon a vita, amiben láthatóan partnerebb a jobbik, mint amit a közvélemény gondolt volna róluk a kampányban kialakult kép miatt. " Valami ilyesmi:Itt" szélsőséges "csak a Lendvai félék. Amíg a Fidesz "Csintalan Sándorokat " melenget a keblén - katasztrofális betelefonálós seggnyaló műsorral addig egyáltalán nem szavahihető párt.

Kukettó (törölt) 2010.05.27. 11:42:12

@longlife:

"A miniszterjelölti meghallgatáson Pintér leszögezte, hibák valóban voltak, a kivizsgálásnak meg kell történnie, de ezt a feladatot nem neki, hanem a Balsai István fideszes képviselő által vezetett, direkt erre a célra létrehozott bizottságnak kell elvégeznie."

Rigghead 2010.05.27. 11:55:50

nagyjából én is erre számítottam fidesz-jobbik terén. ami meglepett, hogy mekkora elánnal kezdtek neki fideszék a dolognak, gyakorlatilag most semmi mást nem csinálnak...

nem kell sok idő, h ciki legyen a jobbik, emlékszik még valaki a miépre?

Chicken leg 2010.05.27. 12:44:08

Na ez egy erdekes cikk volt.
Mert ezek szerint a Fidesz celja NEM a kozbiztonsag javitasa, NEM a hataron tuli magyarok segitese, hanem a belpolitikai helyzetenek a megszilarditasa, ellenfeleinek kicselezese. Egyik jele hogy a "kormanyprogram"-ban tobbszor szerepel az MSZP szo mint a 'terv' szo, de most mar mas jelek is vannak.
Jo hogy erre mar a jobboldali szimpatizansok is rajottek es kezdik megerteni a Fidesz lenyeget.
Szerintem erdemileg egyik fontos kerdesben sem fognak tenni semmit; ehhez se otletuk, se elkepzelesuk nincs meg de legfokepp az elhatarozasuk hianyzik az esetleg aldozatokkal jaro lepesek iranyaba - mikozben Europa es az egesz vilag atrendezodik mi ugy teszunk mintha nem kellene ehhez alkalmazkodnunk. Valahogy a gepidak is ilyenek lehettek...
Ugy tesznek mintha a vilag veget erne az orszaghatarnal - az sem ujdonsag hogy Orbannak nincs kulpolitikaja, vagy ami keves van az szamara csak a belpolitika egyik ezkoze, a kulfold mar most megjeleno negativ reakcioit (nem, nem a szlovakokra gondolok, hanem azoktol akiktol a penzt kapjuk) Magyarorszagon megjelenito cikkeket pedig hangos hazaurulozas szokta ovezni.

MrFülig 2010.05.27. 12:44:37

Alapvetően nem rossz ez az elemzés, de azért több ponton túlzottan optimista. Egyrészt a Jobbik rájöhet arra, amit egy korábbi kommentátor mondott, miszerint elég csak rátromfolni a Fideszre mindenben, a Jobbiknak ugyanis tényleg semmi felelőssége, mondhatna, amit akar.
Másrészről: "Nyilván mindig lesz bűnözés az országban, de néhány határozott intézkedéssel vissza lehet szorítani egyes bűnözési formákat, különösen, amik az ország bizonyos részein tornyosulnak.". Ez mind szép és jó, de nem hiszem, hogy ilyen egyszerű lenne. Ezeket a bűnözési formákat, csak igen hosszú idő alatt lesz lehetséges felszámolni, amiből a lakosok még sokáig nem fognak érezni sokat. Akkor viszont majd csalódnak a Fideszben :( . Helyesen. Nem kell hamis, hurrá optimista ígéreteket tenni! Félek ugyanez a gazdaságra is igaz lesz és akkor a Jobbik nem hogy gyengülni, hanem még erősödni is fog. Ne legyen igazam!

inebhedj - szerintem 2010.05.27. 12:45:42

A blogban leírtakkal szemben éppen ellenkező a helyzet.

Gyakorlatilag a Jobbik összes "követelését", "elgondolását" a Fidesz végrehajtja (méghozzá prioritással), azaz nemhogy a Fidesz fogja ki a Jobbik vitorlájából a szelet, de egyértelműen a Jobbik irányítja a Fidesz kommunikációját és politikáját is.

Ez alól egyedül Pintér kinevezése a kivétel, a Jobbik erős rendpártiságával és erkölcsi-etikai követelményrendszerével a társadalom által egyszerűen Keresztapának (vagy Olajszőkítőnek) hívott jövendő belügyminiszter személye szögesen ellentétes.

stadtkind 2010.05.27. 13:20:44

@Mr. Rustical:

és aki se nem Fidesztől se nem MSZP-től ment, azzal mi van? Nem csak ez a két párt van. A poszt egy picit felemás. Hallgatva éjszakába nyúlóan az mr5 parlamenti közvetítéseket nem mondanám, hogy eljönne az a felszeletelés.

Tény, hogy a Fidesz most teszi meg azokat az intézkedéseket, amivel népszerű lehet, Jobbikos szavazók csábítgatása stb. Viszont a Jobbik láthatósága is kb adni fog a radikálisoknak pár %-ot. Az MSZP nem teljesít, és képtelen rá. Eltűntek az antifás hisztik, hogy a Jobbik csak agresszorkodni fog a parlamentben. A helyzetet én úgy látom, hogy a Fidesz most akarja az önkormányzati választások előtt a nevesebb intézkedéseket meghozni, mert az államapparátus csökkentés előtte maga lenne a politikai öngyilok. Aztán ha minden poszton ő van, akkor majd jöhet a leépítés, és a kérdés a kommunikáción múlik. Ha el tudja hitetni a kirúgott közalkalmazottakkal, hogy ez így a jó, akkor nagy borulás nem lesz. Viszont az ember nem így nézi, aztán a Jobbik kb ezen nyerhet nagyot, és erősödhet meg a következő 4 évben. Szóval ezt a nagy Fideszes szélkifogást elég betudni az őszi választásoknak.

-vadvirág- 2010.05.27. 13:31:17

@Ibn al-Haiszam: a Jobbik nem képes okosan csinálni semmit sem. Azért nem, mert nincs közöttük igazán okos, nagytudású, széles látókörű politikus. Nem a Fidesz miatt válnak majd szinte észrevétlenné és jelentéktelenné, hanem emiatt. Akik megszavazták őket, vagy balhés fiatalok, vagy a cigányoktól rettegő, kis falvakban élő idősek. Utóbbiakat el fogják veszíteni, az alacsony intellektusú balhés gyerekek maradnak, kábé ők képezik a stabil szavazóbázist.

Komolytalan párt a Jobbik. A Fidesz mögött most olyan erős a társadalmi támogatottság, hogy bármit megtehetnek, és meg is tesznek. A kommunikációjuk csillagos ötös (fideszé), bárki is legyen a tanácsadójuk, nagyon jól csinálja.

lifelike 2010.05.27. 13:43:11

az egész jobbik egy vicc
nem is értenek a politikához, nem tudnak hozzátenni semmit ahhoz ami a házban történik, bejutottak mert a szavazóik buták és ennyi
a fidesz egyszerűen megeszi őket reggelire

-vadvirág- 2010.05.27. 13:53:29

@vazallus: az államadósságunk olyan mértékű, hogy azt adóból kifizetni lehetetlen. Törlesztgetni csak újabb hitelekből lehet. Van egy olyan út is, hogy kérni kell az államadósság törlését, persze ehhez ki kellene jelenteni, hogy az ország fizetésképtelen. Ez konkrétan államcsődöt jelent.

Nagyon nehéz dolga van a Fidesznek. Ezért örülök a kétharmadnak. Övék a felelősség de övék a történelmi lehetőség is, gyökeresen megváltoztatni mindazt, amit eddig az országunkkal tettek. A válságnak sajnos nincs vége, a neheze ezután jön, tetézve az energiaválsággal. Alaposan elhallgatták előlünk a tényeket sajnos, és ha nem akarnak pánikot, a jövőben is el fogják hallgatni. A sorok között kell olvasni és azt is angol eredetiben:)

A Jobbiknak nem gyengíteni, hanem támogatnia kellene a Fideszt, és ha komolyan érdekli őket az ország sorsa, akkor meg is teszik majd. Nem vetélkedő ez, ki mond nagyobbat, hanem lassan élet - halál kérdése, akkora bajban vagyunk.

Mindenesetre egyedül nem megy. A hozzánk hasonló kis országokkal bizony össze kellene fognunk, és a Fidesz helyében alaposan átértékelném az oroszokhoz való hozzáállásunkat. Ők vannak közel, nem az amcsik.

Mouth Hero 2010.05.27. 13:54:07

Sokan pont emiatt a „katalizátor-jelleg” miatt szavaztak a Jobbikra, az a lényeg, hogy be tudtak hozni olyan témákat, amiről a PC jegyében senki nem beszélt, esetleg csak felszínesen kapargatták eddig a képviselők.

Szóval a többségnek teljesen mindegy, ki fog rendet vágni a pirézek között, csak LEGYEN REND ÉS BIZTONSÁG.

stadtkind 2010.05.27. 13:57:15

@-vadvirág-:
hát az első részét cáfolnám. Ajánlom Z Kárpáti Dániel beszédeit, vagy egyáltalán belehallgatni néha az mr5-ön a vitákba. Hidd el, vannak olyan szinten. Amit látok, hogy az MSZP képtelen labdába rúgni, az LMP is kicsit túlmutat rajtuk. A másik pedig pofátlanság azt állítani, hogy közel 1 millió cigányoktól rettegő nyugdíjas és balhés gyerek van, aki a Jobbikra szavazott. Megértem a narancsvakultságot, de a saját társadalmat ne nézzük le. A Jobbikra ugyanúgy szavaztak családanyák, családapák, mérnökök, egyetemisták, jogászok, közgazdászok. A sztereotípiás gondolkodást el kéne hagyni, mint ahogy azt is, hogy az LMP-re csak drogos zsidók szavaztak.. A kérdés az lesz, hogy a közalkalmazotti leépítést hogyan fogják lekommunikálni az őszi választások után.

Feri nagyapa 2010.05.27. 14:07:18

Nem gondolom, hogy a Fidesz részéről az az elsődleges cél, hogy ezekkel az intézkedésekkel a Jobbik vitorlájából kifogják a szelet. Ez inkább csak hozadék. Ugyanis ezek inkább kedélyjavítók. Természetesen fontos a kettős állampolgárság, nagyon örülök, hogy ezzel kezdtek, de ebből a társadalom és az állam eljövendő négy évének működésére nem vagy csak nagyon indirekt módon lehet következtetni. Én is úgy látom, hogy elsősorban őszig kívánják kihúzni, hogy utána a - leszűkített számú képviselő-testületi, bizottsági, IT, FB-tagsági - pozíciókat kiosztva a híveknek és famulusoknak megvalósíthassák az elképzeléseiket. Amiket viszont nem látunk. Azon kár lovagolni - sőt, szerintem csúsztatás -, hogy a kampányban a Jobbik a felsőházban képzelte el a határon túli magyarok képviseletét, most pedig + 26 fővel. Ennek az az egyszerű oka, hogy akkor kormányzati pozícióra készült (legalább is ezt állította), most pedig ellenzékből, a (jövendő) kormánypártok javaslatát próbálta úgy igazítani, hogy ez a képviselet meglegyen. Ha már a választási rendszertől idegen (igaz, nem példa nélküli: lásd korábbi önkormányzati képviselő-testületi választási szabályozást) - pozitív diszkrimináción - alapuló elemet kíván beemelni a Fidesz, akkor akár ez a megoldás is elfogadható lenne. (Bár én nem értek egyet sem a Fidesz, sem a Jobbik javaslatával. Megadnám azoknak a választójogot, akik a magyar adóhatóság alá jelentkeznek be - ennek nyilván előfeltétele egy versenyképes adórendszer -, vagy akik a nyugdíjukat a magyar nyugdíjfolyósítón keresztülfuttatják.)

moszkvicssluszkulcs 2010.05.27. 14:41:44

Mikor először hallottam Orbánt beszélni a választások után, először azt hittem, hogy tévedésből, Vona papírját adták oda neki...
Számomra nem tűnik úgy, hogy kifognák a szelet, sőt, a Jobbiknak köszönhető, hogy egyáltalán szóba hozzák a társadalmat valójában érdeklő problémákat.Persze, a Fidesz szeretné kifogni a szelet, ez nyilvánvaló, de aki a Jobbikra szavazott, az tudja, hogy a Fidesz javaslatok nagy része azért létezik egyáltalán, mert a Jobbik szóba hozta.

bögöbö 2010.05.27. 15:12:18

@Pong: "Termeszetes, hogy a Fidesz rutinbol lezavarja spin-bol ezeket a bohocokat, viszont arra meg vigyaznek a helyukben, hogy a "hatorszagukat", azaz a sajat korrupcios, s egyeb kisse gazos ugyeiket elvarrjak idoben, mielott municiot gyartanak belole."

Ahogy a Fidesz -alapjában véve- profi politizálását ismerem (sajna nem gazdasági és külpolitikai értelemben, hanem a vetélytársak bedöngölésében), egykettőre megoldja a Jobbik-kérdést. Egy kicsit hagyja a zsírosfazék körül ugrálni Vonáékat (ld. bizottságosdi), aztán suba alatt elkapja a töküket, hogy ne legyen kedvük kapargatni a kínos ügyeket.

Doctor Klauße 2010.05.27. 15:28:07

Nos, elolvastam a kommenteket és igen-igen csalódottan látom, hogy egyesek nem látják a fától az erdőt.
Ki hisz még a Jobbik-csodában?
Jó kérdés, megpróbálok rá választ adni.:
-Helyi szinten alig-alig néhány ember.
-Miért is?
-Vona Gábor és a párt "elitje" akik néhol egyéniben csak 1-2ezer szavazatot tudtak a párt konyhájára hozni, mind ott ülnek a parlamentben biztos fizetéssel és állással. A párt többi része meg ott maradt a ****-ban.

Doctor Klauße 2010.05.27. 15:47:59

Ha a valaki azt hiszi, hogy a Jobbik most kifogja a szelet a Fidesz vitorlájából, az hatalmasat téved.
Azt ne higyjétek, hogy Orbánék annyi idő politizálás után ne tudnák, mit csinálnak, már csak rutinból is :D
Most, minnél hamarabb megpróbálják megtenni, megtárgyalni a Jobbikkal a javaslataikat, véghez viszik, utána 3,5 évig mit mondanak Vonáék?
A programjukból 30 oldal kilőve, ahogy a cikk írója mondaná: " A Jobbik kezében egyre kevesebb kártya marad"
Fico vs. Slota effektus

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.05.27. 18:31:40

Az a gond, hogy a Fidesz egy dolgot csinál csak: az MSZP-t, mint olyat, okolja mindenért. Ha bárki beszélgetett fideszes politikussal az elmúlt években, tudhatja ezt. Most kétharmaddal került be az országgyűlésbe, de ezért sem dolgozott meg: egyszerűen kivárta, amíg az MSZP teljesen leamorizálja magát. (A Jobbik remélem számon fogja ezt is kérni.. mert a primitív politikai taktikázás mellett szépen tönkrement az egész ország - és ebben innentől a Fidesznek is megvan a maga felelőssége..) Szóval, nagyszerű, kormányon lesz napokon belül a Fidesz, rohamtempóban gyártják a törvényeket.. csak úgy poffognak a nagy szavak, hatalamas körmondatok.. de ha kicsit jobban odafigyel az ember, még mindig csak azt látja, hogy sehol semmi konkrétum, csak az MSZP-re mutogatás megy.

Nem attól lesz munkám, hogy a képviselő urak azon versengenek a parlamentben, hogy ki tudja jobban alázni egymást, vagyis leginkább az MSZP-t. Ami persze megérdemli, még ennél sokkal többet is megérdemelne, és bármilyen kellemes a fülnek az elmúlt évek után, akkor sem ezt várom tőlük.

A Fidesz egyetlen módon tudja a Jobbikot gyengíteni: ha végre ÉRDEMI munkához lát, amelyet az emberek nemcsak hallanak a hírekben, hanem éreznek is a mindennapokban.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.05.28. 10:19:40

@Bukowszky: Félreértés ne essék: nem az a gondom, hogy a még meg sem alakult kormány miért nem varázsolt ide kánaánt egy hét alatt.. persze, hogy nem..

Csak azt látom, hogy egyesek ott az ország házában sajátos álomvilágban éldegélnek, és hiába a nagy szavak, igazából azokat a dolgokat meg sem említik, amelyket pl. én a legnagyobb gondnak tartok. (pl. urambátyám-mentalitás)

Szerény meglátásom szerint abban, hogy benyögnek egy számot – egymillió, kétszázezer, akármennyi munkahely - még semmi konkrétum nincs, ez ugyanúgy a levegőbe beszélés.

Egyáltalán nem látom, milyen lépésekkel akarják korrigálni azt a fatális hibát, hogy annak idején épp ők kezdtek el minden abszolút oda nem valót is benyomni a felsőoktatatásba..

Csak annyit értek el vele, hogy diplomát kérnek olyan legalja munkakörökben is, amelyekhez még érettségi sem kellene valójában.. és így munka nélkül vannak a diplomások és azok is, akiknek nincs. Esély nincs tanulás mellett emberhez méltó munkát vállalni, és várhatóan a diplomások mintegy fele egész életében nem fog esélyt sem kapni arra, hogy a tanult szakmájában dolgozzon.

Továbbá nem látom mit akarnak azzal kezdeni, hogy a mostani 25-35 éveseknek alig-alig van esélyük karriert csinálni és olyan minőségű életet élni, mint azok, akik a rendszerváltás idején indultak és a semmiből csináltak hihetetlen karriereket - mert hiány volt belőlük, és mert elképesztő támogatási rendszer volt elérhető számukra és mert lényegesen alacsonyabb követelményeknek kellett megfelelniük.. most mindenhol ezek a most 40-50-es emberek vannak vezető pozícióban és nyilván még 20 évig ott lesznek.. teljesen befagyott a vertikális munkaerőáramlás. A mostani fiatalok egész életükben legaljamunkát fognak végezni éhbérért, és ne legyenek illúzióink: nem a rátermettek, tehetségesek fognak feljebb lépni, hanem azok a gerinctelenek, akiknek jobb kapcsolataik vannak.

És éppen ez az; nem látom, mit akarnak kezdeni a nepotizmussal és korrupcióval, amely minden szinten átitatja a munkaerőpiacot, az egész társadalmat. Lehetetlen a leghitványabb pozíciót is megkapni kapcsolatok nélkül, azzal viszont a leghitványabb ember is megkap bármit. Ezért tartunk itt, ezért ülnek mindenhol dilettáns, inkompetens, nyelveket nem beszélő idióták, a főnökök unokaöcsikéi és ivócimborái, akik érdemi munka helyett arra fordítják energiájukat, hogy hozzánemértésüket palástolják. Ha valakin látja a felettese egy tipikus munkahelyen, hogy tehetséges, nagyobb esélye van arra, hogy emiatt tönkreteszik és eltávolítják, mint arra, hogy feljebb lépjen! Ezen hogyan lenne képes változtatni a belterjes Fidesz, ami maga is hasonlóan működik?

Most itt az EU, és mire megyek vele? Nyissak kávézót Bécsben, persze persze. És aki nem akar angol szemetet sepregetni, az mit kezdjen az életével? Valójában még rabszolga sem lehet az ember most itthon. Remek. Legeslegjobb esetben is elmehet ma egy pályakezdő 80-120 ezerért hülyére dolgozni magát. Ebből alapozza meg az életét, ebből vállaljon családot?

Mit akar tenni ez a kormány a pályakezdőkért? Emberek, nézzetek már szét, dugig vannak a munkahelyek nyugdíjasokkal! Semmiféle pályakezdőket kicsit piacképesebbé tevő, valóban működőképes program nem létezik még terv szintjén sem.

Kegyetlenül meg fogja ez még magát bosszulni, mély, elhúzódó társadalmi válság, instabilitás, frusztráció, demokráciai katasztrófa kezdődik, vagy már talán tart is. Ez nem vészmadárkodás, ez sajnos a magyar valóság. És mit csinál a Fidesz? Puffogtatja a nagy szavakat. Mintha abból rajtuk kívül bárki meg tudna élni.

Nem az a gond, hogy a kormányprogram túl általános. Az a gond, hogy a Fidesz elvileg évek óta készül a kormányzásra, elvileg mondtak olyanokat 2006 óta rendszeresen, hogy bármelyik pillanatban készek átvenni a kormányzást (persze konkrét ötletet soha nem hallottunk) - és most tessék, hajrá, csinálják, szurkolunk nekik.. de mit lát az ember? Semmit. Nem látjuk a konkrét terveket, ötleteket, csak a kurvanagy szavak levegőbe puffogtatását és az MSZP mindennapos (amúgy jól megérdemelt) alázását.

Nyilvánvalóan volt ideje a Fidesznek terveket kiagyalni. Ehhez képest, amit látok az országgyűlésben, az a parasztvakítás iskolapéldája. Ez a gond.

Szóval, a Jobbik, ha ügyes, nagyon is találhat fogást a Fideszen. Természetesen nem tökéletes a Fidesz, már csak azért sem, mert ahhoz túl nagy, túl sok irányban van elköteleződve és hát valljuk be, ugyanabban a rendszerváltós mocsárban született, mint pl. az szdsz, mdf, vagy akár az mszp.. és amely mocsárról azóta kiderült, hogy hazugság, átverés és álszentség fortyogott benne. Szerintem egyáltalán nem rossz, hogy jobbról is ekézik a kormánypártot. Különben is, úgy kell a Fidesznek a Jobbik, mint egy falat kenyér. Ennek tükrében mondjuk én különösen visszataszítónak találom azt, hogy Orbán Viktor látványosan, tüntetőleg nem figyel oda a jobbikos felszólalásokra. Ez olyan gyermetegen primitív, felnőtt emberhez, pláne államférfihoz méltatlan viselkedés.

Az ős kaján 2010.05.28. 10:54:02

Ez a legjobb válasz a fidesz részéről. A kutya ugat a karaván halad. Ha sokat ugat bereked, nincs tovább ugatás, csak nyüszítés.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.05.28. 11:11:01

@Az ős kaján: Ez, ha szabad megjegyeznem, éppen, hogy a gyurcsányi végtelenül romlott, cinikus, arrogáns mentalitás.. ("el lehet menni", "lehet tüntetni, majd megunják és hazamennek") - ha a Fidesz is így gondolkodik, az éppen, hogy csak adja a szelet a magát őszintének mutató Jobbik vitorlájába.

Avar1 2010.05.28. 18:12:46

Nem olvastam végig a hozzászólásokat, de szeretnék a cikkre reagálni.
Elöljáróban kezdem, hogy itt több blog, különösen a Mandiner, nemcsak az MSZP-t, hanem a Jobbikot is jócskán le akarja járatni, nem jeleníti meg ugyanis a Jobbiknak a vádakra adott válaszait, igaz, a kommentekben ez megtehető. Ez jellemző volt a Sneider Tamás és Pörzse Sándor ellen irányuló cikkekre is. (Pörzse nem kampányolt például Bársony András mellett csak egy rendezvényen jelezte 1998-ban, ahol elsősorban zenekarok voltak, hogy Bársony következik egyperces (!) hozzászólásra.)
Erre a témára térve: a Jobbik sikeréhez valóban hozzájárult az országban levő elkeseredettség. Én a magam részéről MIÉP-szavazó voltam 2002-ig, és 2003 óta vagyok a Jobbik támogatója, és most csatlakozom a párthoz is.
Ki tudja fogni-e a Fidesz a szelet a Jobbik vitorlájából?
Csak akkor, ha legalább félig betartja az ígéreteit, azaz pl. 200 ezer munkahelyet teremt 2014-ig. (Azt ígérték, hogy 10 év alatt egymillió munkahelyet hoznak létre, ami négy évre vetítve 400 ezret jelent.) Ha viszont Orbánék csak pár százalékosan tartják be az ígéreteiket, akkor nemcsak a Jobbik, hanem az MSZP is újra meg fog erősödni. Ha pedig Gyurcsányék még egyszer hatalomra kerülnének, az Magyarország végét jelentheti.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.05.28. 18:13:00

@Bukowszky: ugyan már, ez a mentalitás pontosan az, amire szüksége van egy kétharmados többségnek: törvényadta joga, hogy tojjon mindenki másnak a fejére, és én el is várom, hogy a jobbikosok fejére tojjanak is.

Ez a "magát őszintének mutató" egyébként nagyon találó :D

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.05.28. 18:13:03

@Bukowszky: bocs, elírtam: természtesen nem "demokráciai", hanem "demográfiai".





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása