Véleményvezér

vv

Kenyeret és focit!

2010.06.25. I 13 komment I Címkék: futball sarkozy vb2010

A foci politikai jelentősége túldimenzionált. A focisták már inkább sztárok, nem hősök: a hősre lehetett politikát építeni, a sztárra már csak üzletet lehet.
(Fotó: Telegraph/Paul Grover)

Sokakat meglepett, hogy a francia állam és politika a legfelsőbb szinten reagált a gall futballválogatott botrányaira és katasztrofális VB-szereplésére. Nicholas Sarkozy, aki régóta élesen bírálja a válogatott edzőjét, vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezte, és tegnap személyesen fogadta Thierry Henry-t, a csapat talán legnevesebb játékosát, hogy tájékozódjon a történtekről.

Ez még nekünk, magyaroknak is meghökkentő volt, annak ellenére, hogy Orbán Viktorról is köztudomású: a fociban sokkal többet lát, mint sportot. Alig néhány hónapja például, többé-kevésbé biztos befutó miniszterelnök-jelöltként ő is kritizálta a magyar szövetségi kapitányt.

Ha a vizsgálóbizottság és az Henry-találkozó talán túlzás is, az mindenesetre teljesen bevett, hogy európai politikusok valamilyen szinten foglalkoznak a futballal.

Mitől különleges a foci?

A futball nyilvánvalóan különleges.

Egyrészt azért, mert szemben más sportokkal, ezt szinte bárki tudja játszani: nem igényel speciális kellékeket, sporteszközöket, sem hosszú évek gyakorlását vagy alapos szabályismeretet. A sport művelői és rajongói közti átfedés így a lehető legnagyobb, ami megsokszorozza a futballcsapatokkal való azonosulást.

Másrészt, ellentétben számos más, csupán regionálisan fontos sporttal, a futballnak rengeteg helyen van hagyománya és millárdok imádják. Ez pedig képessé teszi arra, hogy - ellentétben mondjuk a jéghokival vagy éppen a szinkronúszással - a világ népeinek közös nevezője legyen. Egy közös mérce, mely lehetőséget teremt nem csak iskolák, városok vagy régiók, hanem a nemzetek versengésére is.

Miért fontos a politikának?

A nemzetközi versenysport a küzdelem, az áldozatvállalás és a kitartás szimbóluma: a sportolók hősök és példaképek, akikre milliók néznek fel. Ezért a sportolók rendkívül vonzóak a politika számára. Megfelelő propagandával ugyanis fontos üzeneteket lehet az ő pozitív tulajdonságaikra építve célba juttatni - lásd Puskás Ferencet mint világverő kispesti proletárt, vagy a Zidane-féle francia válogatottat mint a befogadó, integráló Franciaország szimbólumát.

Ugyanakkor a legnépszerűbb sport, a futball egyben az egyik legfontosabb szórakoztató eszköz is. A „panem et circenses” logikájának megfelelően, a szórakozás mint alapvető emberi szükséglet kielégítése a politikai siker egyik legfontosabb előfeltétele – leginkább ott, ahol az üzleti élet nem gondoskodik elegendő szórakoztatásról. Azokban az országokban, ahol nincs fejlett szórakoztatóipar, a politikusnak a hatalma megtartásához is fontos lehet a foci és a focista.

Mindezen okok miatt a nyugat- és kelet-európai politikusok többsége a nemzeti tizenegy ügyét fontos politikai kérdésnek tartja.

De valóban ennyire fontos a foci?

A Véleményvezér szerint a foci politikai jelentősége túl van dimenzionálva. Legalábbis ma a fejlett világban már nincs akkora jelentősége, mint amekkorát a politikusok rendszerint tulajdonítanak neki.

Ugyanis a futball drámaian megváltozott: egyre inkább üzlet, és ezt mindenki látja. Ennek megfelelően a sportolók is egyre inkább sztárok, nem pedig hősök. A jó focista mára nem különbözik számottevően a hollywoodi sztároktól, amire David Beckham vagy Christiano Ronaldo karaktere a leglátványosabb példa.

A sztár szórakoztat, de nem mutat példát. A hősre még lehetett politikát, üzenetet építeni, a sztárra már csak üzletet lehet.

web survey


A futball szórakoztató aspektusa ezzel párhuzamosan egyre inkább eltávolodik a politikától és közeledik az üzlet területéhez. Akár baloldali, akár jobboldali a kormány, a tévé ontani fogja a focimeccseket. A nemzeti tizenegy szereplése egy szabad médiával rendelkező országban már elsősorban nem politikai kérdés, hanem egyszerű show business.

Az a politikus pedig, aki túl sokat foglalkozik vele nyilvánosan, maga is inkább sztár, semmint valódi tekintély lesz.

Vigyázó szemetek Párizsra (vagy Milánóra) vessétek!

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

appa68 2010.06.25. 09:25:07

"Ennek megfelelően a sportolók is egyre inkább sztárok, nem pedig hősök. "
Ez a multikulti Európára nagyon igaz. Ez egyben a bukás oka is. A sztár a bankszámlát nézi, a hős a hazája zászlaját.
Eddig az látszik, hogy a hazaszeretet, az országért való küzdés legalább egy gólt jelent. ( Jó példa erre a szlovák csapat.)
"Egy közös mérce, mely lehetőséget teremt nem csak iskolák, városok vagy régiók, hanem a nemzetek versengésére is."
Így igaz, de ebben a versenyben a sztárok buknak, s vele együtt mi, európaiak is. Mert valljuk be, egy Chile-Dél-Korea meccs nekünk nem az igazi...

Asidotus 2010.06.25. 10:00:50

A foci pusztán gazdasági súlya miatt is a politika által kiemelten kezelendő.

Azt kell a focival kapcsolatban látni, hogy az emberek mit szeretnének a kormányuktól látni? Hogy az ő országuk szép, fontos és jó ott élni. Ehhez erős hadsereg, jól működő gazdaság és erős foci kell. Az emberek szeretik a focit, és ez a 3. dolog, amivel lemérik országukat más országukkal szemben. Emiatt egy vezető politikusnak mindent meg kell tennie, hogy hazájának labdarúgása minél több örömet szerezzen a népnek.

spinat 2010.06.25. 10:48:17

Valahol hallottam, hogy az angoloknál a klubnak nagyobb jelentösége van, mint a válogatottnak. Egy igazi szurkoló nem nagyon foglalkozik a válogatottal, hisz ott az ellen játékosai is szerepelnek. És ha valakik, akkor az angolok tudják mi a foci jelentösége.
Ahogy Roger taylor mondta:
Only football gives the truth,
Rock and rol just pays the bills.
Only our team is the real team.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.06.25. 11:40:46

@appa68: "A sztár a bankszámlát nézi, a hős a hazája zászlaját." - ez nagyon eltalált mondat, és én azt hiszem, fedi is a valóságot.
Elég megnézni pl. a tegnapi Japán Válogatottat. Gyönyörűen játszottak, egységes csapatként. Már a Himnusz alatt is lehetett látni az elszántságot bennük.

De én azt gondolom, hogy az argentinoknál is valami hasonló lehet, azzal a különbséggel, hogy ott bizony vannak igencsak giga-sztárok is. A sokat szidott Maradona egy nagy családot csinált a csapatból, és őérte is küzdenek. Ők hajtanak, nem koncepciótlanul ténferegnek a pályán, mint némely európai csapat.

Zalai Béla 2010.06.25. 11:40:54

Nem látom a szakadékot Zidane és Beckham fizetése között, ami miatt az előbbi politikai értéket képviselhetett, az utóbbi viszont "csak" reklámértéket - holott ha jól értem, a bejegyzés ennek alapján von különbséget "hős" és "sztár" között.

Arzén Vendel (törölt) 2010.06.25. 11:58:32

A foci politikai súlyánál még fontosabb annak társadalmi értéke. Egy jó nemzeti válogatottért még olyan emberek is tudnak lelkesedni, akik egyébként soha le nem ülnének meccset nézni. Nekünk ez 25 éve nem adatik meg, lassan el is felejtjük, hogy milyen volt futballban megbecsültnek és sikeresnek lenni. A szlovákok valóban minden elismerést megérdemelnek, mert ezzel a szerény képességű csapattal is képesek sikeresen küzdeni az országukért.
@spinat: lehet hogy ezt mondják, de egy igazi angol fociőrült az üdvösségét odaadná a vb trófeáért...

TyToo 2010.06.25. 12:21:09

Igazat adok a bevezetőkben leírtaknak. Azonban máshogy fogalmaznék. A focisták már nem hősiesek, de sok ember szemében még hősök és azok is maradnak. De a cikk tartalmához kapcsolódóan megállja a helyét a megállapítás.

TyToo 2010.06.25. 12:24:58

Egyetértek a bevezetőben leírtakkal, de annyiban változtanék, hogy a focisták még hősök (azok is maradnak sok ember szemében), csak nem viselkednek hősiesen. Sztárok lettek, annak érzik magukat és, mint ezzel járó dolog a pénz is képbe került. Sokan pedig már a döntéseiket (sőt teljesítményüket is) a pénzközpontúság szerint hozzák. Tisztelet a kivételnek!

nas 2010.06.25. 17:18:20

vannak olyan sztárok akik belementek a politikába és vannak politikusok akik sztárként próbálnak viselkedni.

Bono pl. az adósságeltörléssel politikai értéket teremtett, mégis egyre többen azt gondolják, hogy elvesztette a hiteléét ezzel a megváltom a világot attitűddel.

A másik oldalon ott van Tony Blair kampány, aki sztárként próbált viselkedni - de nem jött be. Ezt az utat követte Gurcsány, és szerintem ebbe fog belebukni Orbán Viktor is.

Szolgálati Füldugó 2010.06.25. 18:59:37

@appa68: "valljuk be, egy Chile-Dél-Korea meccs nekünk nem az igazi..." A chileieknek viszont igen.
Tízezrek lettek hajléktalanok, méghozzá nem trópusi klímán. Sok városban romok között élnek, szükséglakásokban. Iszonyat szükségük van az önfeledtségre, és a reményre. És a foci a chileieknek most ezt jelenti. A romok között talált, szakadt, gyűrött zászlót, ami az élniakarás jelképe lett, magával vitte Dél-Afrikába a csapat. Az elnök, Pinera a rommá vált falvakban együtt nézi a meccseket a földönfutókkal. Lehet azt mondani, hogy ez populizmus. De segít élni.

La Serenissima 2010.06.26. 00:51:22

elég sokat írok focis témákról és, bár szeretem a vv-t, ez sajnos elég banálisra sikeredett...persze igaz, hogy nagyobb a szerepe a pénznek, az üzletnek, a kluboknak, mint korábban volt. de van aki erről még nem hallott, aki bármennyire is képben van?

legalább az egykori állítólagos komoly politikai jelentőségről írtatok volna valami kézzelfoghatót. pl. arról hogy milyen identitáspolitikai jelentősége lehet a focinak. ilyenje amúgy mostanában is van, lásd németországot az elmúlt tíz évben (a foci a patriotizmus legnépszerűbb formájává lett). vagy pl. arról hogy a focista imázsának politikai felhasználása mennyire erőltetett volt mindig is: mostmár pl. van keresztény és magyar Puskás is, nem csak kispesti proletár...

ag100 · http://terelout.blog.hu/ 2010.06.26. 12:30:20

Szerintem meg egyes országokban túl sok jelentőséget tulajdonítanak a focinak. Ezzel az energiával bizony sok hasznos dolgot csinálhatnának.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása