Véleményvezér

vv

Magyarország vs. Románia: melyik a jobb IMF-stratégia?

2010.07.27. I 63 komment I Címkék: imf romania allamadossag

Amíg nem ismerjük a magyar kormány terveit, azt sem tudjuk megítélni, hogy helyes volt-e vagy sem az IMF-nek teljesen hátat fordítani.

A minap jelentette be az IMF, hogy a korábbi éles ellentétek ellenére sikerült megegyeznie a román kormánnyal, így Románia megkapja hitelkeretének következő részletét. Sőt a megállapodás része az is, hogy engedve a bukaresti igényeknek, a washingtoni szervezet elfogadja az általa eredetileg követeltnél lényegesen magasabb költségvetési hiányt.

Mindez akár azt is sugallhatná, hogy a mi esetünkben is nyitva áll a lehetőség valami hasonlóra.

Kapcsolódó írásunk: IMF-hitel - az év legnagyobb politikai kérdése


Párhuzamok Magyarországgal

A román eset több szempontból is hasonlít a magyarra. A tárgyalások első szakaszában ugyanis ott is éles ellentétek voltak. Bukarest eredetileg mereven elzárkózott attól, hogy a magyarénál jelenleg lényegesen mélyebb román recesszió kellős közepén jelentős adóemeléseket hajtson végre. Sőt, az elnök és a miniszterelnök nyilvánosan is kijelentették, hogy a román kormány ilyet bizonyosan nem fog tenni.

Az IMF azonban egészen határozottan, ha úgy tetszik, megzsarolta Romániát. Román sajtóértesülések szerint világossá tették, hogy egy tapodtat sem engednek az elvárásaikból, ha pedig Bukarest nem tartaná magát a korábbi megállapodáshoz, akkor nem hívhatja le hitelkeretének következő részét. Eddig meglehetősen szembeszökőek a hasonlóságok a mi példánkkal.

A román kormány azonban végül beadta a derekát és jópár nagyon kemény intézkedést jelentett be, cserében pedig az IMF is engedett a feltételei egy részében. Végeredményben Románia a magyarnál lényegesebb magasabb költségvetési hiányra szerezte meg az IMF hozzájárulását.

Miért is ne történhetne valami hasonló nálunk is? Mi is engednénk egy kicsit, ők is engednének egy kicsit.

Ez mégis egy másik történet

Szemben a hivatalos nyilatkozatokkal, az új magyar kormány legnagyobb problémája az IMF-fel az, hogy utóbbi bizonyos gazdaságpolitikai lépéseket egyszerűen nem fogadna el.

Míg Románia végül beleegyezett, hogy az IMF által is támogatott intézkedéseket hozzon, és azoknak csak a mértékén alkudozott, addig Budapest erre nem hajlandó. Ehelyett a magyar kormány valószínűleg olyan programmal és intézkedésekkel készül 2011-re, amit a nemzetközi szervezet jól sejthetően ellenezne. Minden bizonnyal ezért hangsúlyozza azt a kormányzati kommunikáció, hogy az IMF-hitel lejártával hazánk visszaszerzi gazdasági függetlenségét, azaz cselekvési szabadságát.

web survey


Melyik a jobb stratégia?

Mindez önmagában nem jobb vagy rosszabb, pusztán más stratégia, mint a románoké. Amíg nem tudjuk, hogy mik is a magyar kormány konkrét tervei, addig nem lehet azt sem megítélni, hogy helyes volt-e vagy sem az IMF-nek teljesen hátat fordítani.

Amint azt korábban is írtuk, a Véleményvezér szerint ez az év hátralévő részének legnagyobb politikai kérdése.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mojszipupi 2010.07.27. 13:39:32

A probléma az h MO áll legrégebben (2004 óta) túlzott deficit eljárás alatt. Így nekünk eddig engedték mint most a románoknak, de nálunk további engedményket már nem fognak tenni. Nagyon helyesen. Nem lehet jóléti intézkedésekkel tovább növelni a hiányt. 20 éve reformokra vár az ország de az összes eddigi kormány csak a szaros népszerűsűgét nézte és szórták a pénzt. Talán most rákényszerülünk végre a fegyelemre

Bilbo 2010.07.27. 13:39:36

Képzeljük el, mi van, ha az amúgy sem nagy román fizetéseket 25%-kal csökknetik. Romániában kb. 100 év múlva érik el az átlag EU életszínvonalat.

Platon 2010.07.27. 13:39:51

Meglepődnék ha nagy akarással felül lehetne írni a gazdasági realitásokat. Ilyen gazdasági környezetben ilyen adósság állomány mellett véleményem szerint a kockázatkerülő politika lenne a követendő. Az ilyen lépések könyen a forint bedőléséhez és azon át ad absurdum akár államcsődhöz is vezethetnek.

El Polako 2010.07.27. 13:39:54

Ez a poszt azért sántít, mert pár hete az IMF nem azt mondta, hogy ha magyarok engednek nekik, akkor cserébe megsimogatja a buksijukat, hanem azt, hogy "a hiánycélból azért nem engedhet, mert akkor a többi országgal is ezt kéne, hogy tegye.." szóval az egész kamu. Nem tetszik az IMF-nek, hogy van egy kormány amely nem nyal be mindent...ennyi.

tölgyes 2010.07.27. 13:40:23

Nincs ok az izgalomra. Ha Orbán hajlandó lesz a nyugdíjak csökkentésére, a közalkalmazotti bérek radikális megnyirbálására, a közlekedésben a nyugdíjas kedvezmények eltörlésére, kórházak bezárására, a betegek megsarcolására, akkor ő lesz az IMF kedvence..

Jelentkezzen aki nyugdíjának ötödét, fizetésének negyedét felajánlja az IMF-fel való jó kapcsolatért!!!!

Az MSZP-t kellett volna választani, és akkor jönne az IMF a rozson át!!!Igaz lenne nyugdíjcsökkentés, köztisztviselő bércsökkentés .. de még utazási kedvezmények eltörlése is..Bankadó viszont nem lenne.

Lehet választani.

Budaphestie 2010.07.27. 13:40:36

"Az IMF azonban egészen határozottan, ha úgy tetszik, megzsarolta Romániát."
Ilyen alapon persze minden adásvétel zsarolás, hiszen minden üzlet "ha nem adsz X pénzt, akkor nem adom a terméket" alapon megy.

Nagyon nem szerencsés, sőt hibás a zsarolás szót ebben a kontextusban használni tehát nem "tetszik úgy".

PLa 2010.07.27. 13:40:49

A románok sem ültek le már az IMF-nek, hála a magyaroknak.
Vagy bankadó, vagy magas hiány. Az IMF a magas hiányt választotta...
Ennyi.

belaaaa 2010.07.27. 13:41:06

Szerintem azért nem lehet összehasonlítani a két ország jelenlegi helyzetét. Romániában egy nagyon brutális megszorító csomag után is 6,8% körül várható a hiány, nem beszélve a sokat emlegetett hitelminősítő cégeknél történt besorolására, ami pénz piacokról finanszírozhatatlan jelenleg. Romániának nem volt választása. Szerencsére a Bajnai-Oszkó párosnak köszönhetően mi nem ebben a helyzetben vagyunk. Ezt az is jelzi, hogy az IMF kirúgása után sem szabadult el forint árfolyama. A gond az, hogy Magyarország nagyon szigorú konvergencia programba ment bele, ami a nagyobb átfogó reformok finanszírozási lehetőségét szűkíti be. Egyébként az IMF-el is inkább elvi nézeteltérések vannak és kevésbé gazdasági. Azt meg, hogy Merkeltől kezdve mindenki Magyarországgal keménykedik az elsősorban azért van , mert 2005-től kezdődően az égvilágon nem azt történt a fiskális politikában, amit az EU felé vállaltunk. Én speciel nem csodálkozok rajta, hogy külföldön azt mondják, hogy gyerekek.. annyiszor átvertetek minket, többet nem engedünk...

Decadurabolin 2010.07.27. 13:43:36

Az IMF a románoknak azért engedett, hogy a magyar fiaskójuk ne ismétlődjön meg. Román testvéreinknek kitapostuk az útat....

morden2 2010.07.27. 13:57:41

Mint abszolúlt laikusnak nekem tetszik, hogy nem egy valamilyen külföldi pénzszervezet álltal diktált dolgokat hajtja végre a kormány hogy meglegyenek a számaink év végén.
Én azt nem értem hogy miért nem jutott eszébe az államoknak már nagyon de nagyon sok évvel ezelőtt a bankadó, laikus ésszel : onnan kell elvenni a pénzt ahol nagyon sok van belőle. Nyilván a bank lenne az első, amit megadóztatnék, nem értem miért nem fogadják el és örülnek hogy csak most jutott eszébe az államoknak ez az adóztatás

histar007 2010.07.27. 13:57:48

Ha további pénzeket kellene kunyerálni, akkor elég buta dolog összerúgni a port. Viszont ha a kormány úgy ítéli meg, hogy nem kell tőlük egy fillér sem, akkor nincs miről beszélni.

Amúgy meg úgy tudom, hogy a korábbi konvergencia tervet kérik számon rajtunk. Azt meg ugye egy más szintezetű kormány írta akkor, amikor még vígan nyilatkozták, hogy a válság minket messze el fog kerülni.
Itthon még lehet az mondani, hogy az egy másik korány volt. A külföld szemében viszont azt is a Magyar Köztársaság Kormánya hozta.

Amúgy kimondva elég pofátlanságnak hangzik, hogy mások 8-10-12% hiánnyal számolnak, mi meg kicsit sem mehetünk 3 fölé. Amikor a padtárs kettest kap, és nincs retorzió, minket meg jól elgyepálnak a 4/5-ért...

Halihó 2010.07.27. 13:58:04

Kérdés, hogy van-e arra precedens, hogy valaki szemben ment az IMF-el és jól jött ki belőle?

Lord_M_ 2010.07.27. 13:58:22

Ez van... az IMF-nek nem tetszik hogy valaki rá szeretne lépni a bankok nyakára. Ugyan már, ki látott már ilyet?! Még hogy a bankok extra adót fizessenek. A román vezetés megsarcolta az embereket, mint ahogy tették ezt nálunk 1994-98 között, tették ezt 2006-ban, és végül 2008-2009-ben. Köszönettel, de lassan az ország adófizető lakosságának elege van abból, hogy mindent, mindig mi fizessünk meg. A bankok okozta válságban, az emberek zsebeibe nyúltak az államok és fizettek a bankoknak rendkívüli "segélyeket". Ugye, ha jól emlékszem csak az amerikában 700mrd dollárt adtak a bankoknak. Mert akkor bizony a bankok tudtak jelentkezni, és sírni, hogy Ők a gazdaság motorja, és ha nem tudnak hitelezni, itt bizony világvége lesz. Európában hasonlóan. Még mi is adtunk a bankjainknak. Aztán mi történt? A válság évében, és utána következő évben, a bankszektor kiváló profittal zárt. Az igaz, hogy közben pár cég bedőlt, másoknál "csak" leépítések voltak, mert a gazdaság "motorja" a plafonra tornázta a kamatokat... és némi árfolyamveszteséggel az egekbe a törlesztőrészleteket. Családok, cégek dobták be a törölközőt. Most, amikor végre valaki ki meri nyitni a száját, hogy márpedig a károk okozói is vegyék ki a részüket a helyreállításból, akkor megint megy a sírás... és nyafogás az EU-nál meg az IMF-nél...

Szóval, lehet, hogy a románok beadták a derekukat, illetve az emberek derekát, én a magam részéről szeretném ha végre más dereka is bent lenne az enyém mellett és mások is fizetnének, nem csak én meg még az a kb 2 millió (2.8?) bejelentett akik csak pislognak az üzletek polcai előtt. Meg hó elején amikor jön a fizetés.

Azt gondolom, ez lehet az IMF szemében a legnagyobb szálka. amúgy itt az ideje hogy a bankok is megtanulják:

"Pénz beszél... azt mondja : viszlát!"

szóval, egyelőre nem szeretném ha a románokhoz hasonlóan "megkegyelmeznének", mert tartok tőle, hogy jövőre akkor megint előbb érne el pár embert a "hóvége van" érzés, illetve több ember veszítené el a munkahelyét és dőlne a nyakára a lakáshitel.

(most hagyjuk hogy kinek mekkora hitelei vannak és hogy azt felelségteljesen vette e fel vagy sem, a hitelbíráló bankok pont annyira felelősek mint azok akik felvették - egyelőre a válságból vezető kiutat keressük)

ca2 2010.07.27. 13:58:34

Egy-két észrevétel:
-A legutóbbi tárgyalási forduló Románia és az IMF között kudarccal zárult, akkor az IMF ragaszkodott a 3,4%-os hiánycél tartásához.
Most az IMF elfogadta a románok által javasolt új 6,8%-os (!!!) hiánycélt. Micsoda fordulat!
Magyarországon is elfogadna az IMF hasonló mértékű hiányt, ha azt ők hitelezhetnék meg és az általuk megjelölt forrásokból fizetnénk vissza nekik a hitelt, de erre a magyar kormány - nagyon helyesen- nem hajlandó!
Nyilván a kapálózás elsősorban a bankadó miatt megy, az IMF most arra számít, hogy majd nagy kegyesen hozzájárul nálunk is a hiány elengedéséhez ha lemondunk a bankadóról. Így a bankadó miatt kieső bevételeket pótolhatnánk az új - megemelt- hiányból, amit természetesen az IMF szívesen hitelezne. Ez részünkről nagy hiba lenne.
Mivel az IMF története során gazdasági tanácsaival még egyetlen országot sem tudott talpra állítani, így nem hiszem hogy sokat veszítenénk ha a jövőben nem a IMF-Gyurcsány-Bajnai pü politikát leszünk kénytelenek elszenvedni. Pont elég nekünk, hogy fissza fizetjük az MSZP hatalomban tartása érdekében nyújtott hitelt!

JAS39 2010.07.27. 13:58:40

A szimatom nekem is azt súgja, hogy egyáltalán nem biztos, hogy mi rosszul jövünk majd ki ebből az IMF-fel folytatott csörtéből. Tovább gondolva, az is lehet, hogy ezt majd csak 1, másfél év múlva utólag fogjuk látni, mármnit, hogy ez jó volt vagy rossz az országnak. Ezt úgy értékelhetjük majd reálisan, hogy pl. összevetjük a magyar és román GDP növekedést, költségvetési hiány, ill. államadósság alakulását...

orient 2010.07.27. 13:58:48

Szerintem a román parlament szebb belül.

Mr. Rustical 2010.07.27. 13:59:09

Kicsit hiányos a szöveg, a konkrétumokat például teljesen nélkülözi.

Néhányat pótolok:

1. A román kormány konkrétan úgy egyezett meg az IMF-fel, hogy a közszféra minden dolgozójának bérét 25%-kal CSÖKKENTETTE. A nyugdíjak 15%-os csökkentése is tervbe volt véve, ezt végül az Alkotmánybíróság nem engedte át, helyette végül az ÁFÁt emelték 19-ről 24%-ra. Néhány kisebb adóemelés volt még, de a bankokhoz, multikhoz nem nyúltak.

2. A román deficit 6,8%-os lesz, ezt nyelte be csont nélkül az IMF, ezzel szemben a magyar 3,8%-ot aggasztónak látja.

Mindezek fényében kikövetkeztethető, hogy Magyarország is sikeresebb lehetett volna a hiánycél növelését szorgalmazó törekvéseivel, ha a bankadó helyett a lakossággal fizetteti meg a kormány az IMF megállapodás árát. Az egész történet során az IMF nagyon világosan kimutatta a foga fehérjét, kb. százezredszer működése során. Aki továbbra is hinni akarja, hogy az IMF a nemzetközi gazdaság stabilitása fölött őrködik, nyugodtan higgye, hitbéli kérdésekben nem lehet vitatkozni.

Ugyanakkor a VV által elindított, semmitmondó szavazógép helyett célszerű lenne egy olyan közvélemény-kutatást indítani, ami ilyen kérdéseket tesz fel:

Ön szerint milyen eszközökkel csökkentse a kormány a költségvetés hiányát:

1. a bankok megadóztatásával 200 mrd ft értékben
2. a tanárok és egészségügyi dolgozók bérének 25%-os elvonásával

csoko20 2010.07.27. 13:59:20

A románok mindig mindenben jobban lavíroztak mint mi.

SiKom 2010.07.27. 13:59:57

Index Fórumból idézek:

"A Nemzetközi Valutaalap nyilvánosságra hozta a megállapodás technikai részleteit rögzítő memorandumot, amelyet a Boc-kormánnyal írt alá. A hazai gazdaság főbb mutatói egyelőre illeszkednek az IMF-hitelmegállapodás feltételeihez.

A memorandum szerint Romániának évharmadonként rögzített mutatókat kell teljesítenie ahhoz, hogy igénybe vegye a hitelkeret újabb és újabb részleteit. A memorandumbam az IMF meghatározta, évharmadonként mennyi lehet a költségvetés hiánya és az infláció, de a dokumentum az állami garanciavállalásokat is szabályozza és az állami vállalatok átszervezéséről is szól.

A monitorizálás egyes tételek esetében a fentieknél is szigorúbb. Míg az infláció és a költségvetési hiány alakulásának adatait elég évharmadonként jelenteni, a köztartozásra, az EU-pénzalapok felhasználására és az állami garanciavállalásra vonatkozó adatokat havonta kell közölnie az IMF-fel a pénzügyminisztériumnak. Szintén havonta kell prezentálni a költségvetés alakulására vonatkozó előzetes adatokat."

2009. június 11.
penz.transindex.ro/?cikk=9665

Ez egy egy éves cikk azóta az IMF gyámság alatt sikerült a tervezett hiány (3,6%)dupláját összehozni (6,8%). Biztosan kiváló szakemberek gyámkodnak Románia fölött, szinte irigylem őket, nekünk csak Orbán jutott.
"

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.27. 14:00:09

A különbség valahol ott van, hogy mi előrébb járunk, mint románok, mi már túl vagyunk azokon az komoly intézkedéseken, ami románokra még csak most vár, túl vagyunk már azon is, hogy engedjenek a hiánycélból, így egyszerűen velünk szemben mások az elvárások. Nem gonoszságból, nem kiszúrsból, hanem egyszerűen azért, mert mi már jobban állunk.

papika 2010.07.27. 14:02:09

Nekem azért itt egy kicsit kilóg a lóláb.
Ezek szerint az IMF nem is a szigorú költségvetési politika mellett kardoskodik, hanem hogy a kormányok úgy táncoljanak, ahogy ők fütyülnek. És akkor már mindjárt nem is olyan nagy baj, ha 7% a hiány, meg ha egy kicsit borulnak az eredeti ígéretek (emlékezzünk, amikor felvettük a hitelt, akkor a Gyurcsány 2009-re kőbevésett 2.8%-ról beszélt, aztán egy kis áfaemelésért cserébe máris lehetett 4%, amit pl. úgy sikerült tartani, hogy az 50 év felettiek magánnyugdíj-megtakarításait önkéntesen át lehetett vezetni az állami rendszerbe. magyarán sehogy, de mivel az IMF füttye szerint táncolt a kormány, ez nem volt baj ).
Szegény románok (és székelyek)! Remélem, nem eröltetnek rájuk további privatizációkat meg ciános aranybányákat!
Gondolom, egy kis vízmű- meg Volán privatizációért cserébe a mi kormányunk is elengedhette volna a hiányt.

tolsztoj 2010.07.27. 14:03:17

Csak egy marha akarna még valaha is hitelt ettől a jópofa társaságtól - akihez hozzányúlt az IMF, az beteg lett, vannak közöttük halálosan betegek is már.
Úgyhogy akkor lássam az IMF-et amikor a hátam közepét....

"azta" 2010.07.27. 14:03:34

továbbra sem értem, de persze én naiv vagyok!
ha lehetséges, hogy Románia esetében engedjenek a hiánycélokból, akkor mi a francnak kellett hisztériát kelteni egy olyan esetben, ahol minden további nélkül ígéretet adtunk a saját hiánycélunk tartására, de nem kértünk a jó tanácsokból?! ez nem a régi (még nem Bajnai), hazudozós kormány, hello! itt komoly törekvések vannak pl. az államapparátus lebontására! többek közt. szóval a szándékunk nyilvánvaló!
a román engedmény egy uzsorás üzenete - ha úgy táncolsz ahogy én fütyülök, még engedményt is kaphatsz...

Tartós Béka 2010.07.27. 14:04:17

Marhaság ez.
Az IMF hagyott faképnél minket, nem mi őket.
A románoknak kapásból engedték a hiány elszaladását, mert ők nem járatták le magukat. Velünk nem voltak hajlandóak megegyezni, nekünk diktálni akartak, olyan dolgokban, amikhez semmi közük.
Nincs más nemzeti érdeket védő választás, mint a beintés nekik.

Sieg 2010.07.27. 14:04:27

Nem ismerjük sem a kormány terveit, sem azt, hogy vajon mi lehetett az az IMF elvárás, ami miatt még tárgyalni sem volt hajlandó a kormány, ezért a kérdésben lehetetlen objektíven ítélni, legfeljebb tippelgetni lehet.

A hitelkeret elutasításával igen komoly finanszírozási többletköltséget vett nyakába a kormány. Ha az okok pusztán gazdaságiak, akkor nagyon komoly érvek kellenek ahhoz, hogy indokolható legyen: mi volt az az IMF követelés, amitől való megszabadulás megéri az évi százmilliárdos nagyságrendű finanszírozási többletköltséget. Valami azt súgja, sosem fogjuk megtudni.

Az eddigi IMF követelés egyszerű volt maga Orbán szerint: 3,8 százalékos hiány. Gyaníthatóan a következő időszakra is csak ilyen egyszerű kritérium lett volna. Ha ezt nem hajlandó elfogadni a kormány, akkor gazdaságilag csak az a magyarázat, hogy költekezni akar jövőre, valószínűleg a már ismert „ki kell nőni a hiányt” és „költekezéssel kell élénkíteni a gazdaságot” jelszavakkal. Ez önmagában is elég kérdéses stratégia (és akkor finoman fejeztem ki magam), ha még a finanszírozási többletköltséget is beleszámítjuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nettó veszíteni fog az ország. Nem keveset, a semmiért.
Így mulat egy magyar úr.

A gyakorlatban én nem gazdasági indokokra gyanakszom. A kormány az önkormányzati választásokig nem hajlandó nyilatkozni a terveiről (nem túl szép dolog, ha már a nemzet egyetért és együttműködik ;)), ennek hiányában viszont nincs miről tárgyalni. A helyzetet kihasználva Orbán dobott egy csontot a szavazóbázisnak is, hiszen minél jobbra megyünk, annál inkább démonizálva van az IMF, a végén már egészen elképesztő összeesküvés-elméletek társaságában.

Rá Dios 2010.07.27. 14:04:40

Ha volna, már elő lehetett volna, kellett volna vele állni és a NER keretében, legalább egyszer, akár "nem szokványos konzultzációban", mondjuk egy borsodi falugyűlésen meg kellett volna "a zemberekkel" beszélni, oszt' hajrá, csináljuk, a jó életbe már!

schnee 2010.07.27. 14:05:13

SZVSZ:
- rövidtávon nem jó stratégia, hiszen a negatívumai már látszanak egyből
- hosszútávon viszont jó stratégia, mivel az imf még egyetlen országot sem tudott rendbetettni

hodara 2010.07.27. 14:05:22

@belaaaa: Szóról szóra igazad van!
A sok elötted szólóval közlöm nem az IMF nem engedi a hiány növelését hanem az EU.Az IMF enged ha struktúrális átalakításokra kell.
Annyiban nem értek veled egyet,hogy a Bajnaiék tényleg csináltak olyan megszorításokat amire szükség volt.De ennyi.Ez a dolog könnyebbik része.Ráadásul nekik engedték a hiány növelését mert még a Görög válság elött volt.
Az igazán nehéz úgy csökkenteni a hiányt,hogy a társadalom ne menjen csődbe,ne nőjön nagyon a munkanélküliség,legyen gazdasági növekedés,struktúrális reformok......
Ez a nehéz.Értem én,hogy Bajnai......
De ha engem odaraknak én is mondtam volna 13. havi nyug. eltörlés, áfa emelés...Ez nem nehéz.A gazdasági és a társadalmi hatásokat is figyelembe kell venni.

bagyula 2010.07.27. 14:05:28

@belaaaa: Joember, Bajnai-Oszko ugynannak a partnak a kormanyaban dolgoztak mint aki az allamcsodkozelbe kormanyoztak az orszagot. Ahelyett, hogy egy komoly legitimitasu kormanynak adtak volna at a kormanyrudat, hogy az probaljon valamit kihozni a helyzetbol ehelyett bar betartottak az az IMF megallapodast, nagyban szukitettek a mostani kormany mozgasteret. Nem beszelve arrol, hogy a tavaly meg nem volt EU valsag, ami ugyancsak betett az uj kormanynak.

Persze megertem, hogy meg volt lopnivalo ezert nem lehetett ido elott lelelpni a husosfazek mellol...

fogash 2010.07.27. 14:05:39

@BPHead: nanana!!!

Az IMF remeghet azért, hogy VSSZAFIZETJÜK-E a hitelt, de hogy MIBŐL, ahhoz semmi köze. A gond ott képződik, hogy az IMF a Zembereket akarja megsanyargatni (vö: örökös bérrabszolgaság), a Zorbán meg a bankokat venné le.

Mivel a bankszektor tavaly (tudod, 2009, a világválság éve) több, mint 300.000.000.000 Ft ADÓZOTT nyereséget ért el (háromszázmilliárd, ha valaki nem tudná kiolvasni), számomra úgy tűnik, van helye a tökük megtekerésének. Szerinted hány tanári/orvosi/polgármesteri fizetést és nyugdíjat kellene megkurtítani, hogy ennyi zsé összejöjjön? Vagy emeljenek ÁFÁ-t, SZJA-t?

A baj ott folytatódik, hogy a S&P, a Moody's és társaik most összezárnak, aszongyák, hogy jájjamagyarokkal nem tárgyalazájemef, akkor kockázatos az ország. Ettől a HUF zuhan, a tőzsde zuhan, HOLOTT MI MA UGYANANNYI MUNKÁT VÉGEZTÜNK EL, MINT MÚLT KEDDEN, VAGY EGY HÓNAPJA KEDDEN. A GDP NEM VÁLTOZOTT, de a tuggyukkik sirámai miatt egy euróért, frankért 10%kal többet kell fizetnünk. És ez így megy körbe-körbe.

Egyetlen megoldás a venezuelai út: lerázni az IMF-et, amilyen hamar csak lehet. Kifizetni ami jár nekik, de nem többet.

Rá Dios 2010.07.27. 14:18:49

Ja, gondolom, a románok, akik mindig ügyesebben politizáltak nálunk, ezúttal megkapják a Tiszántúlt is.:-)

zuhor 2010.07.27. 14:20:52

Azt hiszem megtaláltam, hogy mi az ok az engedményre! Szóval mint mindenki tudja a hitel után kamatot!(sokat) kell fizetni. A Magyar Kormány mivel a kassza elég kopár, már nem akar adósságspirálba lépni,(bár már elég régóta benne van) viszont így az IMF egy rakás pénztől elesne. Ezért azután a Román gazdaságnak engedett, hogy akkor onnan tudja pótólni a hiányzó pár millát! A bankok és így az IMF is pénzből, kihelyezett pénzből él, ezért kell, hogy ha az egyik helyen befullad a bolt gyorsan keressen másik madarat.

kubatov_kommunista 2010.07.27. 14:33:35

Lehet, ez egy teljesen naiv kérdés, de azért felteszem.
Nincs valamilyen szerződés a két fél között? (gyanítom van, nem csak idejöttek mint a rokonok)
Abban nem térnek ki a tárgyalásokra? (gyanítom de, és ez független az épp aktuális kormánytól)

Önmagában nem hiszem, hogy jó stratégia ha az egyik fél idő előtt elmegy mert nem látja értelmét annak, hogy ott legyen.

Egyébként meg gondolom ez az egész olyan mint háztartást vezetni kicsiben. Ha van pénzed ugrálhatsz, ha nincs akkor nem. És én sem közölhetem a bankkal, hogy bocsika nekem most eltérő koncepcióm van, úgyhogy kicsit most nem törlesztek, mert valami mást kell vennem helyette. Majd szólok, ha lesz időm veled foglalkozni.

zfuly 2010.07.27. 18:51:58

A The Times vélemény rovatában megjelent írás szerint Magyarország (és Orbán) valami egészen rendkívülit csinált - kimondta a "Nem"-et.

www.mno.hu/portal/727015

thehandsomest (törölt) 2010.07.27. 18:52:09

Ugye az megvan, hogy 2008-ban a Fidesz azzal vádolta az MSZP-t, hogy nem kellett volna megszakítani a kapcsolatot az IMF-el /mert akkor 2 hét volt, csak a tárgyalás előkészítés, a forint meg közben zuhant/? Csak kérdezem, mert hátha hozzásegítek valakit az emlékezéshez.

Remélem azt is nagyon sokan tudják hogy attól hogy mi (igen én is) utáljuk a hitelminősítőket, attól még a komoly beruházások náluk dőlnek el.

Ja és mégvalami:
index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/26/orban_jovore_nem_kell_a_3_szazalek/

Véletlenül nem egy hete tett ezzel ellentétes igéretet Berlinben?

morden2 2010.07.27. 18:52:24

@kubatov_kommunista: jó ez a bankos példa, csak az IMF esetében olyan lenne , mintha jönne a banki alkalmazott és megmondaná neked, hogy ne a benzinzen meg a vacsorákon spórolj, hanem egyél kevesebb gyömölcsöt meg ne vegyél annyi füzetet a gyereknek.

dzsaszper 2010.07.27. 18:52:34

@Sieg: nekem pár hír nem illik ebbe a képbe: a külföldi bankok hazai leányai úgy döntenek, nem tárgyalnak a kormánnyal, inkább az IMF vállán sírják ki magukat. A tárgyalási forduló után az IMF rohan velük megbeszélni... A bankok folyamatosan a bankadó paramétereinek "javításáról" beszélnek...

Szóval legalább ennyire hihető, hogy a bankadó a fő ütközőpont.

dzsaszper 2010.07.27. 18:52:43

@kubatov_kommunista: megpróbálkozhatsz vele... hátha maguktól rábólintanak... el tudok képzelni nagyon kevés olyan helyzetet, amikor belemennek átmenetileg (pl. munkanélküli lettél és van esélyed pár hónap alatt elhelyezkedni)

dzsaszper 2010.07.27. 18:52:54

@ca2: az IMF még talán belemenne a hiány emelésébe, de az EU a görögök miatt nem fog (hacsaknem az euró alapkamat jelentős emelését is bevállalják a kedveünkért, nem hiszem hogy megtennék). Merkel is elég egyértelműen fogalmazott. Innentől kezdve ez az út kizárva.

fogash 2010.07.27. 18:53:06

@kubatov_kommunista: nem azt mondtuk, hogy nem törlesztünk! Azt közöltük az IMF-fel, hogy bizony mi a T-bone steak helyett mostantól sertéstarját grillezünk (=onnét veszünk el, ahol van). Az IMF-nek meg jobban tetszett volna, ha télen 18 helyett csak 14 fokra fűtjük fel a lakást (=szorítsunk ott, ahol eddig is kevesebb jutott).

dzsaszper 2010.07.27. 18:53:13

igazából a nagy kérdés az, hogy mikorra lesz elég nagy a gazdaság növekedése ahhoz, hogy kiváltsa a bankadót. Netalán az utolsó IMF részletek visszafizetését lehet-e már a növekedésből legalább jelentős részben finanszírozni?

inebhedj - szerintem 2010.07.27. 23:47:14

@mojszipupi:

"Nem lehet jóléti intézkedésekkel tovább növelni a hiányt. (...) Talán most rákényszerülünk végre a fegyelemre ."

Van egy elméletem a másik Földről, miszerint a különböző publicisták, tévéreklámok és műsorok alkotói, belvárosi megmondó emberek, stb. egy másik bolygón élnek, amely ugyan hasonlít a mienkre, de a mindennapi élet részleteiben (ahol az ördög bújik meg) jelentősen eltér.

Ezen a Földön lévő Magyarországon (ahol én élek) bő huszonegynehány éve nincsenek jóléti intézkedések. A fegyelemre a korrupció és az ezzel összefüggő gazdálkodási intézkedések visszaszorítása során lenne szükség, mivel valójában ez jelenti az elképesztő terhet a nemzetgazdaságon - na erre nincs semmi remény, ehelyett szokás a nemlétező jóléti intézkedések felszámolásáról szóló (a másik Földről származó) ún. szakmai állásfoglalások szajkózása.

Megragadnám az alkalmat tehát, hogy az IMF útján csókoltassam a másik Földön élő alteregómat és a dunántúli Áfészt.

ben2 2010.07.27. 23:47:47

Mi már egyszer megegyeztünk az IMF-el és érezzük az eredményét. A Románoknak még hiányzik ez a tapasztalat.

ben2 2010.07.27. 23:47:58

@kubatov_kommunista:

"Nincs valamilyen szerződés a két fél között?"

Ezt kérdezte az ellenzék is annak idején Gyurcsányéktól, akik először azt állították, hogy nincs, csak valami elvi nyilatkozat, később egyes megszorító intézkedéseket azzal magyaráztak, hogy benne van a nem létező IMF szerződésben, amit nem hajlandóak nyilvánosságra hozni.
A legjobb, ha a kapcsolat.hu-n érdeklődsz, hátha GYF elszólja magát a blogján.

Devil 2010.07.27. 23:48:14

"Szemben a hivatalos nyilatkozatokkal, az új magyar kormány legnagyobb problémája az IMF-fel az, hogy utóbbi bizonyos gazdaságpolitikai lépéseket egyszerűen nem fogadna el."

Meg mindig rengeteg a dezinformacio, es valojaban alig-alig tudja valaki miert is szakadtak meg a targyalasok. Az IMF es az EU ezt nyilatkozta:
index.hu/gazdasag/magyar/2010/07/20/ezek_miatt_ragott_be_a_bizottsag_es_az_imf/
Igen, bizony, le kellene bontani a szocializmust meg az atlathatatlan allamot, de ezt Orban nem akarja, ezert szakadtak meg a targyalasok.

Devil 2010.07.27. 23:48:22

@fogash: Gondolom az IMF felhivott telefonon es emondta - csak neked csak most - hogy mit akar. Ha jogy a HorrTVben mondtak ezt neked? Es elhitted? Hany eves vagy te kiralyfi? Es meg hiszel a mesekben?
Pld a MAV reformja - ami egy allami penznyelde, a politikai penzosztas ezkoze, a mutyizas archeotipusa - pont a kisember erdeke lenne.

Devil 2010.07.27. 23:48:43

@ca2:
Tebvedes, az ujabb IMF hitelkeretre nincs szuksegunk, olvass kicsit utana. Viszont IMF nelkul a deficitet a piacrol kell majd finansziroznunk, rosszabb kamattal, nagyobb felarral, tehat vegulis penzt pazarolunk.
Nem csak a bankado volt a bajuk, hanem az hogy a kormany nincs elegge elkotelezve a reformok mellett ("tobb idore van szuksege...") ennek is utanaolvashatnal mielott valamit tenykent kezelsz. Persze ha velemeny... akkor a velemenyunk.. ize... van velemenyed vagy csak a jobbos mediat hallgatod? szoval a "velemenyunk" khm. erosen elter.

Mr Neanderthal 2010.07.27. 23:49:01

Az IMF nélkül magasabb kamatra vesz fel az állam hitelt a piacon, többet fizetünk vissza. Ennyi.

Leonaprofi3 2010.07.27. 23:49:11

Nos, szerintem meg épp, hogy a román engedmény a magyar kormány tökös hozzáállásának köszönhető (többek között), mert az IMF-nél félnek, hogy elindulhat egy lavina. Mert nem a két szép szeméért adják az országoknak a nagylelkű hitelkeretüket, hanem hogy keressenek rajta. És vajon miért akarta megtiltani az IMF a bankadót? Mert magasabb szinteken a bankok tulajdonosai jó barátságban vannak az IMF-esekkel.
Szóval éppen ideje volt már egy kicsit függetlenedni a pénzügyi lélegeztetőgéptől, hogy láthassuk elengedett kézzel mennyire tud járni az ország. És egyelőre a kezdeti spekulációs roham csillapodtával tartja magát a forint. Ha pedig túl nagy hülyeségek nem következnek be, még az is megtörténhet, hogy megáll a saját lábán. Úgyhogy én támogatom a merész húzást!

wip 2010.07.27. 23:49:45

Az életszínvonalról annyit, hogy 2000-ben azt rebesgette a most regnáló kormányvezér stábja, hogy 2010-ben elérjük az 1989-es szintet, most már arról van szó, hogy 2020-ban. Sajnos, a mi legnagyobb bajunk, hogy ezek a viktoriánusok akkor sem hiszik el, hogy a viktátor a pénzlenyúlásra utazik/lásd pl. MFB/,amikor kilóg a tökük a gatyából. Gondolom, akkor is az IMF és az EU lesz a hibás, nem a vezér. Ezért nem adok igazat Bagyulának,aki nyilvánvalóan fidesses, mert ha nem vette volna észre, 20 év óta 1/egy!/ normális kormányunk volt, a Bajnai -kormány!...és igaza van kubátovnak, ha van pénzed ugrálhatsz, ha nincs, fogd be a szád! A bankadó meg akár tetszik, akár nem, egy szükséges rossz. Esetleg lehetne helyette egy kis nyugdíjcsökkentés, vagy közszféra létszámcsökkentés, netán az APEH és a VPOP nem kapná meg a 13,14, 15. havi bért.Ennyi...

MACISAJT 2010.07.27. 23:50:03

Tény hogy az MSZP/SZDSZ kormányzás következtében, Magyarország elsőként az EU-s országok között (!) IMF hitelt volt kénytelen az államcsőd elkerüléséhez felvenni.
Ilyen hitelt csak a legaljább, legreménytelenebb helyzetben levő államok vesznek fel(vagy ahol a vezetésnek- valamiért- ez az érdeke)

Magyarországot azóta ebben mindösszesen három EU állam követte,Lettország, Románia és nemrég az elmúlt évtizedben az EU-t költségvetési adataival háromszor is gyurcsany-veres-draskovics módra körbehazudó Görögország.
(Magyarországon az államadósság a legnagyobb Közép-Európában, a GDP mintegy 80 százaléka.)

Az emlitett négy EU-s országon kivül további térségbeli IMF hitel felvevők:
Szerbia- (legutóbb engedélyt kapott az IMF-től idei államháztartási hiányának 4,8 százalékra történő növelésére GDP-arányosan az eredetileg tervezett 4 százalékról.)
Bosznia-Hercegovina.(minihitel, 1,2 milliárd eurós hitel, amelyet három év alatt folyósítanak ).
Koszovó - A 110 millió eurós, 18 hónapra szóló.
Ukrajna-.

Szép kis kompánia.

Ráadásul a már felvett IMF nagyrésze, 15 milliárd euró eltünt a bajnai-féle "kormányzás"
költsélgei között, vagy a simor -féle MNB bugyraiban pihen, miközben a piacról kell az 5-6%-os hiteleket felvenni...

Magyarország, az EU történetében példátlanul régóta, hat éve (!) áll úgynevezett „túlzottdeficit-eljárás” alatt. (Túlzott deficit akkor áll fenn, ha egy Európai Uniós tagország nem teljesíti a maastrichti szerződésben a fenntartható államháztartási helyzetre vonatkozó legfonotosabb követelményeket, vagyis a költségvetés hiánya meghaladja a GDP 3 százalékát, illetve az államadósság a 60 százalékát. Ennek megfelelően már 2004-ben a belépett Magyarország automatikusan túlzottdeficit-eljárás alá került a csatlakozáskor(!).

Orbánék örököltek egy teljes kádár-korszakot meghaladó IMF hitelt.Amit elödeik felvettek, az államcsőd elött, ők meg fizethetnek vissza.Ráadásul a hitel feltételei amit "ezek" kötöttek, ámde körömszakadtáig tagadtak, olyanok mintha a teljes országot gyámság alá helyezte volna a ..Provident.

Ebből a helyzetből-logikusan-Orbánék megpróbálnak kitörni.Nem lesz könnyü.
Velük szemben áll az itthoni és külhoni strigák és honkupecek teljes hada+médiájuk, akik ráadásul a szerencsétlen , tudatosan évekig csapdába csalt devizahiteleseket is használhatják, túszként.

Viszont Orbánéknak ( a tömegtámogatottságuk mögött) van egy fegyverük:mondani szokták, ha egymillióval tartozol a banknak-neked vannak álmatlan éjszakáid.
Ha viszont HÚSZEZERMILLIÁRDDAL- akkor meg a bankárnak.

Sem az IMF-nek sem az EKB-nak nem érdeke hogy Magyarország bedőljön, csak azért hogy a ballibnek kedvezzen..Így aztán megy a bruszt, a keménykedés, az üzengetés...remélhetőleg az ország számára pozítiv fejleményekkel.

Az agyonvert lúzerek pedig, akik "teljesítményükkel" nemrég akkorát égtek mint a zuglói kabátgyár, és most bosszúra, revansra szomjúzva hörögnek naponta bármire és annak ellenkezőjére és akik 6-8 évig kussoltak a "trükkök százai" nyomán kialakult medgyessy-gyurcsány-bajnai helyzetről, a túlzottdeficit-eljárásokról..a számtalanszor visszadobott konvergencia-programokról..arról hogy EGYETLEN EGY maastrichti kritériumnak sem felel meg már az az ország, amelynél a 2002-es kormányváltáskor még az volt a kérdése hogy 2005 vagy 2006 legyen az euró bevezetésének az időpontja...az államcsőd elötti IMF hitelről és azt kisérő letagadott feltételekről..

szóval "ezek" most mindent a másfél hónapos(!) Orbán-kormányon akarják leverni.
A ballib sajtó kárörömködése kiséretében.
Hát nem érdekes? És tanulságos mindez?

U.I.És most főleg Demszkigrádért megy a csata...
Ugyanis arra számitanak ha, ugyanúgy ahogy 2006-ban, itt még sikerülne megvetni a lábukat még a küszöbön, akkor számukra nincs minden veszve...Majd lesz "Sztálingrád" gondolja szanyi "kapitány"..:)

Wagner Úr 2010.07.27. 23:50:22

"Az IMF azonban egészen határozottan, ha úgy tetszik, megzsarolta Romániát. Román sajtóértesülések szerint világossá tették, hogy egy tapodtat sem engednek az elvárásaikból, ha pedig Bukarest nem tartaná magát a korábbi megállapodáshoz, akkor nem hívhatja le hitelkeretének következő részét. Eddig meglehetősen szembeszökőek a hasonlóságok a mi példánkkal."

Hát nekem az szökik szembe, hogy mi már nem hívunk le a hitelkeretből jó ideje, így minket nem zsarolhatnak azzal, hogy nem hívhatjuk le a következő részletet.

Az elmúlt tíz év legpozitívabb döntése volt a bankadó és az IMF-től való elhidegülés.

Áldja meg az Isten, Mr. Bogár!

Analfa Béla 2010.07.27. 23:50:41

@orient: És mennyivel többen járnak be dolgozni :)

ne most 2010.07.27. 23:50:48

A románok diplomáciában mindig is 6:0-ra vertek bennünket. A görögök is egy ligával feljebb játszanak ezen a pályán. Nyugat-EU-ból vagy US-ből elég tahónak tűnünk. Elküldtük az IMF-et és Merkel már adja is a németesen udvarias modort.

bádogos 2010.07.27. 23:51:07

Látom megy a szokásos jobber balhé: Információ nuku, tudás nuku, de tele a padlás összeesküvéselméletekkel.

Pár szó a románokról:
Romániának a magas költségvetési hiánnyal együtt is az össz államadóssága a GDP 34 százaléka (a mienk valahol 80% körül).
www.nyugatijelen.com/gazdasag/romania_allamadossaga_aprilisban_elerte_a_gdp_34_szazalekat.php

Romániában nem az IMF akarta a nyugdíjak csökkentését (a közalkalmazottak bérének csökkentését igen, de kisebb mértékben, mint azt végül a kormány bevezette. Emellett javasolta az ÁFA 24%-ra emelését a jelenlegi 19 helyett, valamint az egykulcsos adó 20%-ra emelését a jelenlegi 16% helyett.
hvg.hu/gazdasag/20100521_imf_romania_bercsokkentes_adoemeles

Az "uzsoráról":
Az IMF által nyújtott kölcsönöknek alacsonyabb a kamatozása, mint a piaci alapon elérhető forrásoknak, ezért is kötnek ki lényegesen több garanciát (nem árazzák be a kockázatot, inkább igyekeznek azt közvetlenül kezelni).
A piaci finanszírozás ára viszont - hála ügyes manőverezésünknek - folyamatosan nő.
www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=135070&is=1
www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=4&i=135360&is=1
www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=452922&place=kepes2

(Még egyszer: Nem ordítozik, olvas, értelmez. (Halkan tenném hozzá: Polgárok így szokták.))

páppi 2010.07.27. 23:51:23

Ahogy a cikkben is szerepel Románia sokkal rosszabb helyzetben van mint mi. Valószínűleg Romániának szüksége van az IMF hitelre, mivel erről tárgyaltak. Magyarországnak nincs szüksége az IMF kölcsönre hiszen már március óta nem hívtuk le a maradék keretet. A Magyarország - IMF tárgyalások arról szóltak, hogy mi betartjuk-e a hiányt. Az, hogy az IMF-nek nem tetszett a bankadó (tehát milyen módon tartjuk be a 3,8-as deficitet) az ebből a szempontból nem lényeges. Magyarországnak nincs szüksége további hitelre és vésztartalékra sem, a tárgyalások lényegi része nem is erről szólt. Magyarország az EU többi tagállamával együtt szorítja majd le a hiányt, ebből következik, hogy ebbe sincs beleszólása az IMF-nek,

Akkor ugyan miért és egyáltalán miről kellene még egyezkednünk az IMF-fel és miből kellene engednünk?! Semmiből. Pontosan az volt a gond az előző kormány IMF tárgyalásaival, hogy olyan ügyekbe is beleszólást engedtek, amik nem tartoznak rájuk. Magyarországon a képviselőket választják meg az emberek, hogy a gazdaságot koordinálják nem pedig az IMF-et.
Eddig és ezután is az IMF hitel felvétele azt, mutatta a piacok felé, hogy egy ország nem tud megállni a saját lábán, most meg hirtelen mindenki azt kéri a számon a kormányon, hogy miért akar a saját lábára áll?! Ez abszurd...

Az IMF-nek nem érdeke az emberek életminőségének javítása, az ország rendbe tétele, neki az az érdeke, hogy kamatostul megfizessük a kölcsönt (esetleg fölöslegesen vegyünk fel újabb hiteleket). Nem ők a mindenható megmondó emberek, nem értenek se jobban se rosszabbul a magyar gazdasághoz, ők csak pénzük visszafizetésének a legegyszerűbb módját akarják ráerőltetni a kormányra. Nem segélyszervezet csak egy üzleti partner. Ezt tessék felfogni.

Az, hogy Romániának kell az újabb kölcsön és ezen alkudoznak az ő dolguk és az előbb leírtak okán semmilyen értelmes párhuzam nem vonható az ottani és az itthoni helyzet között.

SiKom 2010.07.27. 23:51:34

@Tartós Béka:
"A románoknak kapásból engedték a hiány elszaladását, mert ők nem járatták le magukat."

A románok is lejáratták magukat, amikor a havonta, háromhavonta jelentés mellett képesek voltak átverni az IMF-et, és bukni a célt. Az IMF meg egy évig semmit se vett észre!!!

DirkDiggler 2010.07.27. 23:51:46

" - Mi a különbség a magyar és a román között?
- ?
- Mindkettö eladja pénzért az anyját is, de a román le is szállítja."

Azt hiszem tökéletesen illik a mostani helyzetre :)

vomit 2010.07.27. 23:51:59

egy szo: botswana
www.theglobalist.com/storyid.aspx?storyid=2507

Stiglitz (..) points to one country that got it right — Botswana. How did it succeed? By ignoring advice from Washington-based institutions.

stepboy 2010.07.27. 23:52:07

@thehandsomest: nem; eddig mindig csak az idei hiánycélról volt szó - 3.8% és azt fogják idén tartani. A jövőről még nem volt szó (valszeg a tárgyalásokon sem akarták szóba hozni - ez lehetett a probléma).

Mr. Rustical 2010.07.28. 09:49:27

@bádogos: Látom ész továbbra is csak a haladó oldalon van, hát sajnos ezzel együtt kell élnetek. Kár, hogy a sok eszetekkel adósságcsapdába döntöttétek az országot (az előzuő Orbán kormány 54%-os adósságot hagyott maga után, most meg, amint mondod, 80% körül van, versenyképességben a régió vezető helyéről az utalsók közé csúsztunk, stb.). Gratulálok a gazdaság-politikai képzettségetekhez, nemkülönben ahhoz a sajátos képességetekhez, ahogy a kognitív disszonanciákat egy szimpla fasisztázással feloldjátok a kobakotokban.

Ugyanakkor megjegyzem, hogy a felsorolt információid nem naprakészek, jelenleg már nem 19, hanem 24% az ÁFA Romániában. És valóban, az IMF nem kérte a nyugdíjak, sőt a bérek csökkentését sem - ezt siettek is kinyilatkoztatni minden fórumon - csak
éppen nem fogadtak el a román kormány részéről semmilyen más megoldást. Ott is felmerült a bankok megsarcolásának kérdése, sőt a fast-food adó, meg hasonló multi-érdekeket sértő intézkedések, de amíg ezek napirenden voltak, addig az IMF nem engedett a hiáyncélból. Aztán ahogy a terheket a kormány áthárította a lakosságra és a KKVkra, egyből engedékenyebbek lettek.

Mert az IMF nem szól bele a költségvetési politikába, csak a gazdaság stabilitása fölött őrködik. Persze. Az pedig, hogy eddig szinte kivétel nélkül minden IMF-es "mentőcsomag" az adott ország kifosztásához (csőd, eladósodás, minden jószág áron aluli kiárusítása külföldieknek) vezetett, pusztán a véletlen, valamint a hozzá nem értő, piacellenes, fasiszta kormányzatok műve.

dzsaszper 2010.07.28. 12:55:47

@dcx:
rövid távon igazad van.
ha hamarabb ki tudunk jönni a hitelekből, mert nagyobb gazdasági növekedést érünk el így, akkor hosszú távon nagyon nincs igazad.
Rövid távon a minél hosszabb annuitásos hitellel kell kevesebbet fizetni. Hosszú távon meg kb. exponenciálisan egyre többet fizetsz vissza összértékben.
Ugyanez pepitában, a hitelkamat és a gazdaság növekedésének függvényében.

Avatar 2010.07.30. 12:03:42

A bankadó valójában nem más, mint az adószedés feladatának outsource-olása az Apehtől a bankokhoz. Az adó beszedése népszerűtlen feladat, jobb az, ha az emberek a bankokat utálják azért, mert elszedik a pénzüket, a jóságos állambácsi meg majd az orrukra koppint a gonoszoknak, és elveszi tőlük a suskát.
Mennyivel jobb ez így, mintha közvetlenül kellene adót emelni!
Nem új az ötlet, hogy a nyereséges cégektől kell elvenni a a pénzt, hasonló alapon pakoltak egyre több és több adót a benzinre is, hiszen az olajmultinak úgyis bazi nagy nyeresége van rajta, annak majd elszedjük egy részét. Csakhogy a multi továbbra is meg akarta keresni a maga profitját, ezért minden adóemelés után árat is emelt, így végül mégis a közember fizette be az adót amikor a benzinkútnál fizetett.
Egy ideig persze elhiszi, hogy a rohadt multi miatt olyan drága a benzin, de egy idő után világos lesz számára, hogy már 59%ot az állam kap a benzin árából, literenként mintegy 200 ft-ot, de valahogy mégse fussa az államnak ebből az utak rendbetételére, vagy a motorizáció hatásait kompenzáló környezetvédelmi beruházásokra.
Aztán amikor már a töke tele van az egésszel, megtankol inkább külföldön, ha van rá módja...

Hasonló eredményeket várok a bankadótól. Az adót szépen csendben tovább fogják hárítani a bankok az ügyfelekre, mi meg majd káromkodunk, hogy miért kerül egyre többe a számlavezetési díj (és az egyéb banki szolgáltatások). A számlavezetést pedig nem nagyon lehet kikerülni, hiszen az állam igen jelentős körben törvényi úton banki számlavezetésre kötelezte az országot...





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása