Véleményvezér

vv

Demszky 20 éve: egyes, leülhet!

2010.08.29. I 43 komment I Címkék: demszky szavazas

Olvasóink 80%-a egyest vagy kettest adna Demszky Gábor főpolgármesteri teljesítményére. Népszerűsége reprezentatív felmérések szerint is 10% körül mozog. Heti szavazás-összesítőnk. (Fotó: Index)

Ezen a héten a legtöbb szavazat a Demszky Gáborról szóló cikkünkhöz érkezett (A Demszky-titok), így szokásos hétvégi szavazás-összesítőnkben most azt nézzük meg, mit gondolnak olvasóink a távozó főpolgármesterről.

Demszky húsz év után távozik a főváros éléről, ami elképesztően hosszú idő. Véleményünk szerint azonban politikai sikereit Demszky nem saját teljesítményének vagy kvalitásainak, hanem a megfoghatatlan, a helyi és az országos politika közt lebegő sajátos főpolgármesteri posztnak köszönheti. Utóbbi pedig nem valódi politikai teljesítményt, hanem leginkább csak látványpolitizálást igényel.

Hiszen, ahogy írtuk: „Pártja még Budapesten sem ért el soha egyharmadnál jobb eredményt, sőt az utolsó 12 évben már az egyötödnyi szavazat megszerzése is elérhetetlen cél volt számukra. Demszkynek vezetői képességei szemmel láthatóan nincsenek, a várost gyakorlatilag mindig mások irányították helyette: hol Atkári János, hol Mesterházy Ernő és Hagyó Miklós volt az igazi főnök. Nyilvánosan beszélni nem tud, retorikai képességei gyengék. Húsz év alatt egyetlen olyan eredményt sem tudott felmutatni, ami az ő saját, személyes politikai teljesítménye lenne.”

A cikkünkhöz mellékelt szavazásban arra kértük olvasóinkat, hogy ők is értékeljék 1-től 5-ig Demszky Gábor húsz éves teljesítményét. Igen sok, közel 3800 olvasónk osztályozta végül a főpolgármestert. Íme!



 

Az eredmény önmagáért beszél: a Véleményvezér szavazóinak 61%-a a lehető legrosszabb osztályzatot, egyest adott Demszkynek, az egyesek és kettesek aránya pedig együttesen 80%. Ezzel szemben mindössze 10%-nyian voltak, akik nagyon jóra (5) vagy jóra (4) értékelték Demszky húsz éves regnálását. (Megjegyzés: Mindig megismételjük, hogy természetesen nem tudományos és nem reprezentatív felmérésekről van szó. Demszky Gábor népszerűsége azonban még a reprezentatív felmérések szerint is 10% körül mozog…)

Végezetül egy cikkünkhöz érkezett kommentet, ezmegazesamaz hozzászólását idéznénk, aki tömör összefoglalóját adja a Demszky-érának:

Elég csak megnézni hogy 1992-ben mennyi volt Budapest lakossága és mennyi ma... Hogy lehet sikeres egy olyan polgármester akinek regnálása alatt az ő kis "világvárosából" a lakosok majd' 25%-a elpárolgott? A Belvárosnak gyakorlatilag vége. Ráadásul Demszky és csapata 20 év alatt nem vette ezt észre. Az még semmi hogy nem tudtak mit tenni a belső kerületek lepusztulása és élhetetlenné válása ellen, de nem látták, hogy a külkerületek és agglomeráció van felfutóban, és nem végezték el a szükséges fejlesztéseket, pénzek átcsoportosítását azokra a részekre.


Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

georg 48 2010.08.29. 18:12:59

Nnnna, ilyenkor őrülök meg !
Hát ki a szentszar választotta meg 20 éven át ?
Két évtizeden keresztül csak ő kellett a pestieknek!
Most, amikor már az állampolgárok zsebe is üres, ekkor kezdenek feleszmélni.
Ráadásul, volt aki könnyezett a búcsúztatóján ! Pfuj !!!!

guderian 2010.08.29. 18:13:28

Van még hely Hagyó mellett...aztán remélem viktor, pintér, gyurcsány, draskovics és a többi is követi majd.

blacklord 2010.08.29. 18:13:59

Nem igazán értek egyet a kommentelővel. Igen, ki kellett volna építeni olyan tömegközlekedést, amivel az agglomeráció jobban megközelíthető az utóbbi tíz évben (felszíni v. kéregvasút), és kellett volna hozzá P+R. A BKV-nak már réges-rég kellett volna beléptetőkapukat felszerelnie, és átlátható gazdálkodást folytatnia, így valószínűleg a költségvetésnek feleannyiba fájna évente, és sokkal jobb lenne a szolgáltatás is (mondjuk elég lenne a VEKE-t odaengedni 3 évre, aztán megnézni, mit érnek el - gyanítom, erősen meglepődne mindenki, hogy mekkora változást hoznának, ui. sok dolog még csak nem is pénzkérdés, hanem szervezésé). És akkor ezen túl ott van még a felújítások körüli káosz, a város kampánycélú felásása 2006-ban a metrónak, de nem is mondom tovább. Nem az lett volna a cél, hogy totál lerobbanjon a Belváros, Rogán Anti pl. szerintem nem végez rossz munkát ezen a téren. Igenis jó, ha egy nagyváros belvárosa élhető szórakoztató közeg (mint pl. a Liszt Ferenc tér környéke, a Ráday utca), és ilyesmivé kéne a Belvárost is alakítani, hogy a pörgést szerető emberek lakjanak ott, és odajárjon a város nagy része kultúráltan (és kevésbé kultúráltan :-) ) szórakozni, meg legyenek zöld terek is. Forgalomcsillapítás amennyire lehet, bringás infrastruktúra. És igen, ő legalább a saját kerületében lakik, vazz... (Demszky legnagyobb szégyene szerintem ez, hogy képes volt az agglomerációban lakni)

Abrash1965 2010.08.29. 18:14:27

Már rég nem szeretem Demszkyt, de a keretes anyag annyira állatorvosi ló, az összes Demszkyvel kapcsolatos nemértemavilágot-demszkiahibás attitűdöt jól érzékelteti.

- a) csökkenő lakosság? 20 éve nem volt meg az agglomeráció fogalma - ma megvan. És persze ex budapestiek laknak ott. Ez természetes folyamat, az emberek nem demszki miatt, hanem az olcsóbb ingatlanok vagy jobb levegő, atáj stb miatt "költöznek ki" és nem pedig "menekülnek". A budaörs-zsámbék-solymár-stb karéj akkor is jó hely lakni, ha kívül esik a város határain.
b) vajon mit is kellett volna a demszkynek csinálni, bekebelezni az agglomerációt, akkor lenne boldog a keretes cucc irója? nemá.
c) ha pusztulnak a belső kerületek, akkor miért is segitene az agglomerációba való pénz-csoportositás? megalol. Mert ha kifelé csoportositanak többet bent jobban lepusztul.
d) a belső kerületek lepusztulása nem kis mértékben a plázakorszaknak köszönhető. Többfelé a világon hanyatlanak a központok, hasonló mechanizmusok alapján. Demszky meg aligha állithatta volna meg a plázamániát, ha egyszer a pesti parasztnak az köll és oda megy vásárlani, akkor tönkre megy a Nagykörút és Rákóczi addigi boltos rétege (vagy elmegy plazásnak stb), az meberek elszoknak stb.
Persze valljuk be a Rákóczin és a Kossuth Lajos utcán vásárolni sose volt kellemes, sőt inkább rosz volt.

Vagy tényleg D felelős a plazakorszakért, az agglomeráció kialakulásáért, meg hogy nem csoportositott eleget a külső kerületekbe, megakadályozandó a belsők lepusztulását?

Demszky mástól nem jó.
Mert önmagát túlélt legenda, mert despotává lett (egyirányúban forditva parkolás, terepjáróügyek stb), mert korrupt lett ( a bábjai nem felelősek mindenért), meg unalmas és koncepciótlan.

De a keretes marhaságokon lépjünk már túl, vagy ne publikáljunk, csak mert viszket az ujjbegy.
Persze a netre minden hülye irhat, még én is :D

CsárliFirpó 2010.08.29. 18:14:34

Demszkytől függetlenül, akinek a teljesítménye magáért beszél (egy teljesen legatyásított, liberalizmusától szétzilált hajléktalan telepet hagyott hátra maga után), azt kellene mindenképpen szabályozni, hogy egyetlen vezető se lehessen ilyen hosszú ideig hatalmon. Legyen 8 vagy 10 év és utána legyen egy szünet. Ha egy újabb ciklust kihagy is, majd azt követően újra megméretteti magát ám tegye, de kötelező legyen felhagynia 2 ciklusa után ahogy az amerikai elnököknek is.
Ez a bebetonozott apparátus amellett, hogy teljesen elveszítették már 1 évtizede a kontrollt, ráadásul olyan mértékű korrupcióra és semmittevésre rendezkedett be, hogy iszonyú időbe telik jóvátenni. Eközben minden környékbeli nagyváros fényévekre húzott el előttünk...

kasztor 2010.08.29. 18:23:13

Ki nem bírhatom az ürgét, de egy polgármester a közgyűlés nélkül egy senki. Így van ez a falvakban is. A képviselő testület dönt minden fontos kérdésben.
Ugye azt fikázzák, aki pozícióban van, ez természetes.
Semmi se örök, erre minden politikusnak fel kell készülnie

nyünyüge 2010.08.29. 18:55:27

Azért az senki sem gondolhatja - még a szavazás kitalálója sem - hogy ez így egy hiteles eredmény.
Emlékezetünk rövid, Demszky utolsó pár évében tényleg igen gyengén muzsikált.
Mindenesetre korrektebb lett volna a szavazás, ha megelőzi egy az egész húsz évet felölelő tételes összefoglalás.

sprenczl 2010.08.29. 18:56:02

20 év alatt mondjuk be kellett volna fejezni a 3-as metrót, ugyanis a tervezett végállomása eredetileg nem Újpest központja, hanem Káposztásmegyer...kb 3-4 megálló.
A másik irányba meg Ferihegy 1 és 2AB-ig kivezetni és lenne egy normális metróvonalunk, mely átszeli a várost, könnyen és kultúráltan és olcsón megközelíthető a reptérről a belváros. Ha ezt az egyet megteszik, többet hasznosat tettek volna, mint amúgy egész 20 év alatt. de nem tették....

nyünyüge 2010.08.29. 19:32:08

@Elcseszett nick:
Addig mondogatjátok magatoknak, míg el is hiszitek, hogy Demszky "lerombolta" a fővárost.
Van hiteles kép a fejetekben, hogy milyen volt 20 éve a város? Mi változott benne a 20 év alatt? Sokminden rosszban felelős Demszky, ilyen pl. a BKV elzüllése, de hogy minden kerületi piszokért, minden kutyatartó otthagyott kutyasz@ráért, az elcseszett önkormányzati rendszer okozta kusza felelősségi viszonyok okozta beruházási anomáliákért mind ő volna felelős, az hülyeség.
-----
A szavazáshoz még egy megjegyzés: érdekes lett volna a szavazatokat aszerint megosztani, hogy valaki Budapesten él-e, gyakran jár ide, vagy csak távolról utálja.

campobaszo 2010.08.29. 19:50:32

"Demszky Gábor népszerűsége azonban még a reprezentatív felmérések szerint is 10% körül mozog".

A számok nem hazudnak,de játszani azért lehet velük.
Nem tudom Budapesten mennyi maradt meg a korábbi népszerűségből,de egy országos felmérés eredményét citálni nem elegáns dolog!
Még ebben a nem reprezentatív szavazásban is a válaszadók 20 százaléka értékelte közepesre vagy jobbra.
40% még most sem buktatná meg,pedig most már azt is lehet újra :)

tomtyi 2010.08.29. 19:50:39

@Abrash1965:
a plázákért miért is nem debilszki a felelős? tán olyan szabályozást kellett volna hozni, hogy nem, oszt kuss!
"Demszky meg aligha állithatta volna meg a plázamániát, ha egyszer a pesti parasztnak az köll és oda megy vásárlani">nem! először készül a pláza, utána megy oda a pestiparaszt. fordított a sorrend, a logika.

tomtyi 2010.08.29. 19:50:44

@nyünyüge:
de, ő a felelős. ő a vezető, neki kell megfelelő embereket maga mellé venni, feladattal ellátni, és a kiszabott feladat elvégzését ellenőrizni, stb., még ezer dolog. ezek közül melyiket csinálta jól?

Elcseszett nick 2010.08.29. 20:16:18

@nyünyüge: Csak azt ne mond nekem, hogy semmi köze a 3-as metró nem meghosszabításához, a 4-es metró elkúrt szerződéséhez, és úgy általában az elmúlt 20 évben a nevetséges út/híd/bicikliút/stb. felújítási, építési szerződésekhez, a kormányzati negyedhez, stb. A BKV-t már te említetted.

"...az elcseszett önkormányzati rendszer okozta kusza felelősségi viszonyok okozta beruházási anomáliákért mind ő volna felelős, az hülyeség"
Teljesen jogos, de hogy ne tudott volna ezekről, és hogy semmi köze nem volt hozzájuk, az azért túlzás.

Akkor mégis mit csinált, mi a feladatköre?

Kalmár 2010.08.29. 20:16:28

Nem született Demszky abba a székbe, hanem a lakosság választotta vissza 20 éven át. Döbbenet.
Mindenki a maga szakította virágot szagolja.

NoMojito 2010.08.29. 20:17:44

Hasznos és érdekes tapasztalat lesz a fővárosiaknak, hogy hamarosan lesz mihez hasonlítani a polgármesteri tevékenységet.

Abrash1965 2010.08.29. 20:17:50

@tomtyi: nem lehet az ilyesmit betiltani. akkor azért lázadna a paraszt..

Zuzu Petals 2010.08.29. 20:22:39

@Abrash1965: Már elnézést, de pont Te írkálsz itt veretes marhaságokat. Honnan veszed azt pl. hogy 20 éve nem volt agglomeráció. Volt, és Bp. lakossága agglomerációval együtt csökkent 20 év alatt kb. 250-300ezerrel, az sok. Az is fals, h az agglomerációban olcsóbb lenne a telek. Pomázon, Szigetszentmiklóson sokkal drágábbak a telkek, mint Budapest valamely külső kerületében.
Ez aváros egy kalap szar, tényleg csak az ötkerben történik valami, és ez jó, mert van remény,h egyszer lehet olyan vezetője Bp.-nek, aki nem tojik a város ügyeire, hanem lopás közben a lakókra is gondol.

Bebes 2010.08.29. 22:36:38

Érdemes a kérdésre pár év múltán visszatérni. Uis a 20 év alatt a főpolgármesterség az egyetlen, ahol nincs összehasonlítási alapunk.
Jó lenne továbbá azt is számításba venni, hogy Budapest kerületekből áll, amelyek meglehetős pénzügyi és döntési önállósággal rendelkeznek.
Amúgy mélyen egyetértek azzal a kommentelővel, aki szerint maximálni kellene a mandátumot (két ciklusra).

Abrash1965 2010.08.29. 22:37:28

@Zuzu Petals: "Bp. lakossága agglomerációval együtt csökkent 20 év alatt kb. 250-300ezerrel, az sok. "

nna erre adatot, forrásmegjelöléssel, léccives.

'volt" agglomeráció, de bazira nem volt ugyanaz, ami ma - lásd hány embernek volt autója akkor és hánynak ma.

Elcseszett nick 2010.08.29. 22:37:29

@Kalmár: Jogos lenne, de légyszi nézd meg, hogy kiket állítottak ki ellene a pártok. A Tarlós kivételével nimadokat. Vajon miért?

ddr76 2010.08.29. 22:37:38

Elöször is szeretném kijelenteni, nem vagyok pesti.

Demszky mellet azért egy-két dolog szól.
Ha valakit 5-ször megválsztanak az nem véletlen, nem hiszem hogy van még egy nagyvárosi polgármester aki ezt megcsinálta.
A 4-es metró már rég készenlehetne ha az első Orbán-kormány le nem állitatja.
A nagyvárosok népessége mindenhol csökken, mert az újgazdagék inkább kiköltöznek az első faluba, ahonnan persze csak kocsival lehet visszajönni mindennap. Persze apuka is meg anyuka is külön autóval.
A plázáknak mondhatta volna hogy NEM, de akkor egyszerüen azok a táblán kívül épitkeztek volna, és még adő bevétel sincs.
A legtöbb turista aki csak ritkán jár Pesten azok mind
csodálkoznak hogy mennyit fejlödött a város.
Bár ez minden kelet európai városra igaz.

De sajnos ez mind nem sokat ér, ha a helybeliek nem igy érzik, mert tényleg nem így van, vagy mert épp az ellenzéki poltika ezt sújkolja az emberekbe, mert legtöbbször csak ez a baj.

félemelet 2010.08.29. 22:37:59

Nem vagyok szociológus, de józan paraszti ésszel is tudok a Bp.állítólagos élhetetlenségét egyedüli lehetséges okként feltűntetőn kívüli egyéb hiteles magyarázatot adni arra, hogy miért költöztek ki annyian Bp. agglomerációiba.

Plö meggazdagodtak Budapesten, de mégis jócskán kifizetődőbbnek találták, hogy ötödannyit fizessenek egy jó kis kertvárosi telekért, mint Budán, ahol egyes kerületekben csak meghatározott tetőhajlásszögű házat (pl. lapostető kizárt!!!) építhettek volna a helyi önkormányzattal folyó 2 évnyi értelmetlen huzavona után. Ez a néptömeg NEM hagyta el Budapestet, nem Szegedre, Győrbe vagy Debrecenbe költözött, hanem olyan távolságra a bp.-i munkahelyétől, amit még kacagva letudhat nap mint nap az Audival.

Ezesetben semmi köze Demszkynek ahhoz, hogy egy budai villácska árából az agglomerációban birtokod lehet - természetesen szép kis villával a közepén.

Ha Budapest "élhetetlen" lenne, akkor éppen fordítva lenne: az agglomerációban lenne megfizethetetlen a telekár és Budán occsó... Bp. hovatovább annyira élhető, hogy a jelek szerint a sok nyűgjével együtt is itt éldegél az ország ötöde-hatoda, és eszükben sincs máshová menni...

félemelet 2010.08.29. 22:38:14

@Zuzu Petals:

Van némi vitatható abban az érvben, amiben az agglomeráció legjobb telkeit Bp. legszarabb külvárosi telkivel hasonlítgatod árban - és ebből messzemenő következtetéseket is levonsz. :-)

Ennek semmi köze Demszkyék faszságaihoz, ez egy egyszerű klasszikus érvelési hiba...

nyünyüge 2010.08.29. 22:38:19

@Zuzu Petals:
Jártál az ötkeren túl is valahol? Mert a kilencben, nyolcban is történtek jó dolgok, meg a tizenháromban is jócskán. Amúgy meg Rogán szépen tolja ki a megoldhatatlan problémáit a környező kerületekbe, ügyesen dolgozott együtt a főpolgármesterrel, a volt kormánnyal úgy, hogy minden érdem az övé legyen (meglehetős látványos és bunkó módon tette ezt az új Fő utca vagy hogy hívják projekt átadási ünnepségén is).

Rókakígyó 2010.08.29. 22:38:27

Demszkít is egy helyen lehetett volna megfogni: a korrupcióval. Mi a frászért lehetett elfogadni, h a valakijének van egy 100 milliós nyaralója, ahová ő város terepjárójával jár. Ez hihető? Szerintem a 2. ciklustól már ott lopott ő is ahol tudott. És hát a következő sem lesz különb, tudva hogy Viktor a parlamenti munkájából lett milliárdos, amiről természetesen nem lehet beszélni, mert senki nem tud róla semmit, mert a fidesz nem ilyen.

ddr76 2010.08.29. 22:38:50

Egyébként nálam 3-as, talán kicsit alá

guderian 2010.08.29. 22:38:58

Mondjuk szerintem Tarlós jó polgármester lesz. A III. kerületet is szépen vezette, ahogy emlékszem.
A technika egyre olcsóbb, egész Budapestet be lehet kamerázni, nincs még minden veszve. A tatárjárás után is újraépült az ország. demszkynek is hasonló sajnos a hagyatéka.

SLacc 2010.08.29. 22:39:06

Tényleg nem kötekedésképpen, de miért baj, ha csökken a főváros lakossága? Nem túl nagy az összlakossághoz képest így is?
Lehet, hogy nem, meg anyám, de nem kötekedni akartam. Vannak élhető nagyvárosok Magyarországon, csak kéne oda is pár cég. Vidékfejlesztés, okosan, vagy mi.

mingyá beszólok! 2010.08.29. 23:26:18

Alapvetően nem csak Demszkyvel van a baj, hanem a régi, egypárt-rendszer szemléletének tovább élésével. A stáb aki körülvette, automatikusan a régi módszerekkel és az új kísértéseknek engedve zabálta fel a várost, és vagyonát teljesen leszarva a jövőt és a lakosság érdekeit.
Sajnos Budapest mára akkora vízfejjé duzzadt, hogy az ország működését veszélyeztetik a hihetetlen fenntartási költségei. Igen, a centralizáció áldásos hatásai mára tökéletesen megmutatkoztak, elég csak megnézni a lakosság összetételét. A 80-90-es évektől szinte minden elszegényedő vidéki településről Pestre költöztek fel az élni és boldogulni akarók. Közben a vidék még inkább elszegényedett és elnéptelenedett.

A Főváros éves költségvetését nem ismerem pontosan, valami 1000 milliárd körüli összegről hallottam. Ha ez a szám igaz, érthetetlen hogy a vidéken élő kb. 80%-nyi magyar lakosság miért tűri el hogy fejlettebb infrastruktúra, és komolyabb szociális fejlesztések nélkül kelljen tengődnie ugyanakkora teherviselésért. Persze egy apró falu nem fog annyit adózni, mint Pest, de arányaiban minden lakója annyi százalékot fizet be, mint a fővárosiak. Ja, igen Új Magyarország Projekt, meg EU-s pénzek. Ez mondjuk Ózd és Diósgyőr környékén most igen hitelesen hangzik... :(

Meg kéne nézni, mire lenne elég a 4-es metro építésének állandóan növekvő költsége.
Mondjuk Zala-megyét, vagy egész Borsodot fel lehetne virágoztatni ennyi pénzből. Röhej hogy Budapesten 3 nagy nemzetközi pályaudvar van és két nemzetközi repülőtér, a 3 metróvonalról nem is beszélve - Zalaegerszegre pedig egy nyomtávon megy a vasút. Bobánál akár egy órát is várhatsz az IC-n mire továbbindul a vonat.

Nevetséges hogy egy ilyen idegbeteg, súlytalan "ember" és kedves "rágcsáló" kollégái ennyi rombolás után még szabadon távozhatnak a posztjukról...

metaxxxa 2010.08.30. 00:21:52

2-es de csak azért mert a város formálisan még nincs csődben, bár sokak szerint informálisan már rég...
Nekem az lenne a minimum, hogy a polgámester lakjon a városában életvitelszerűen. Az első két ciklusában akart és eredményei is voltak utána csak ott volt. 4 és 8 éve is "közvéleménykutattam" hogy rájöjjek ki szavazta meg. Akivel csak találkoztam a választások utánán direkt vagy finom formában megkapta a kérdést. Ha valakit ennyien átkoznak az hogy maradhat életben? Rokonok, barátok, ismerősök, kollégák, postás, rendőr, vasutas, bkv-s, taxis, stb. között ciklusonként 1-2 ember vállalta. Ez 1 százalék alatti eredmény, persze nem reprezentatív. Egyszerűen nem hiszem el, hogy tisztességes úton maradt hatalmon. Ha már büntetni nem lehet akkor javaslom ezentúl mindenhol írjuk a nevét kisbetűvel.

BKV reszelő 2010.08.30. 09:16:50

@ddr76: "...Demszky mellet azért egy-két dolog szól.
Ha valakit 5-ször megválsztanak az nem véletlen, nem hiszem hogy van még egy nagyvárosi polgármester aki ezt megcsinálta...."

Mutass még egy várost, ahol a kerületeknek saját polgármestere van olyan önállódággsl, mint budaspesten. A budapesti lakóknak a kerületi polgármester a lényeg, a főpolgármestert leszarják, az nem kártyázik a kerületekben. Ezért speciális az a szék és ezért lehetett ez a pöcs 20 évig főpolgármester. A sokat szidott tarlós is jó polgármestere volt óbudának...mindegy volt, ki a főpolgármester.

szamarhegy 2010.08.30. 09:16:58

1. A rendszerváltás idején 20 éves voltam, ezért az SZDSZ-FIDESZ páros állt a legközelebb hozzám, ilyen sorrendben, mert akkor Orbánék a lelkes ifjúsági tagozatnak számítottak. Számomra nagy csalódás és elgondolkodtató, hogy olyan embereket darált fel és zabált meg ez a korrupt és cinikus politikia, akik 89 előtt az állásukat, a magánéletüket, a gyermekeik tanulási lehetőségeit is veszélyeztették ellenzéki tevékenységükkel.
2. Vajon, lehet e egy fővárost ilyen feldarabolt, decentralizált struktúrában hatékonyan működtetni.
3. A pártfinanszírozás rendezetlensége is ott van a problémák mögött.

Robinzon Kurzor 2010.08.30. 09:17:08

"Hogy lehet sikeres egy olyan polgármester akinek regnálása alatt az ő kis "világvárosából" a lakosok majd' 25%-a elpárolgott?"

Ez persze így kifejezetten értelmetlen.

Az agglomerációba kiköltözők Budapestre járnak be dolgozni, kulturális programokra, a gyerekeik ötödiktől Budapestre járnak iskolába.

Sok közlekedési problémát, azon belül elsősorban a légszennyezést jelentős részben ez a réteg okozza: minden reggel kilométeres sorokban állnak (járó motorral) az összes bevezető főúton, közben panaszkodnak, hogy milyen szar ez a város, el kell innen menni...

Észre kellene venni, hogy Budapest tényleges határai nem ott vannak, ahol a piros csík a térképen: azt 1950-ben rajzolták oda.
Ma Budapest lényegében határos Székesfehérvárral és Hatvannal, Dunaújvárossal és Esztergommal.

Az önkormányzati rendszer pedig nem képes kezelni ezt a helyzetet, még a felismerés szintjére sem jutott a politika, meg a közgodolkodás.

Ezért is jellemző, hogy bár rengeteg ügyben érheti Demszkyt jogos kritika (és akkor most finoman fogalmaztam), mégis ez a "vélemény" az uralkodó, ha Demszkyről van szó.

Dr.Traktor 2010.08.30. 09:17:15

azért kiváncsi lennék azokra a jóemberekre így fésztufész akik szerint 5öst érdemel a nagy D. 20 éves áldozatos melójáért.
tényleg.
legalább kiderülne, hogy nem vagyunk egyedül a világegyetemben, sőt az ufók már a spájzban vannak. és szavaznak is!

Valandil 2010.08.30. 09:18:05

@ddr76: A négyes metró mindig 4 év múlva lesz kész. 2006-ban is 4 évet mondtak, idén is. Biztos a patás tehet az elkúrásról.
Pláne, hogy fölösleges presztízsberuházás ezen a nyomvonalon.

tudos77 2010.08.30. 09:18:12

Demszkyt ötször választották meg Budapest lakói. Nem pártszimpátiából, mert a pártja egy jelentéktelen kétfarkú-kutya szintű viccpárt volt 98'-óta, hanem mert nyilván tetszett Budapest lakóinak amit csinál. Kérdem én, ha a többi párt (főként a mai kormánypártok) ez ellen a most teljesen nevetségesnek, korruptnak és tehetségtelennek kikiáltott ember ellen nem tudott egy olyan jelöltet állítani, akinek legalább esélye lett volna ellene, akkor miről beszélünk?
Lehet itt közvélemény-kutatni, hogy mekkora százalék ad neki egyest, de arra is kíváncsi lennék, hogy ezekből az emberekből hányan szavaztak rá korábban (adtak neki ötöst)? Merthogy szavaztak rá. Rengetegen. Budapestiek. Ahányszor elindult megválasztották, egészen pontosan ötször. Soha nem vesztett választást (nemúgy mint miniszterelnökünk, aki állítólag baromi népszerű, tehetséges és imádják az emrberek), még az SZDSZ eljelenktéktelenedése, valamint az őszödi beszéd után sem. Ilyet nem nagyon tudott senki eddig Európában.
Ez azért teljesítmény. Szerintem.

Kalmár 2010.08.30. 09:18:17

@SLacc: Azt hiszem, nem az a lényeg, hogy vajon jó-e egy egy gigapolisz létrejötte.
Csak az feltűnő, hogy az emberek nem szivesen laknak ott, mert többen távoznak, mint érkeznek.
Ez pedig minősíti a vezetést, különösen, ha ez 20 éven át tart. Azért az már elég jó minta.
Ha az elköltözöttek, nemmel szavaztak volna időben, már régen történelem lenne ez a nímand.

félemelet 2010.08.30. 09:18:21

Bocs a feketehumorért, de óvatosan azzal az egyessel: egyes után ismételt vizsgára szokták rendelni a diákot. :-D

világoszöld 2010.08.30. 09:18:24

Én meg arra leszek kiváncsi, hogy 20 év múlva "milyen osztályzatot kap", ami ma trendi, holnapra elavul.

kiwiman 2010.08.30. 09:18:34

"Olvasóink 80%-a egyest vagy kettest adna Demszky Gábor főpolgármesteri teljesítményére. Népszerűsége reprezentatív felmérések szerint is 10% körül mozog."
Aha, persze. Megis 5x ujravalasztottak.
2002-ben sem talalkoztam szinte senkivel aki az MSZP-re szavazott, de aztan valahogy megis ok nyertek.
Imadom az ilyen felmereseket.
Senki nem szavazna ra, de vhogy megis mindig o nyer.
Hogy a jo eletbe mukodik ez?

érdeklődő 2010.08.30. 09:18:45

Pest egy katasztrófa. Egy balkáni nyomortelep. Bár sokan demagógnak és demográfiailag nem megalapozottnak fogják tartani az érvelést, DE: 40 év kommunizmus- 2 metró, 20 év demokrácia -1 metró ( sincs kész, és nem is lesz még sokáig). Pedig állítólag a demokrácia sokkal hatékonyabb az erőforráskezelésben, mint a kommunizmus-diktatúra. De ha csak a szimpla egyenes arányosság szerint nézem, akkor sem stimmel...

Persze lehet mondani, hogy nem metrón mérjük egy városvezetés hatékonyságát, ill. hogy lehet 4-es metróra nem is lenne szükség, meg Budapest népessége sem indokolja, de a terv elvileg 20 éve megvan, tehát ki lehetett volna vitelezni. Meg kéne vizsgálni más városok 20 évelett mely pontból mely pontra jutottak. Szerintem sokkal előbbre.

IP gyűjtögető 2010.08.30. 10:18:33

A szörnyű, hogy most értem Adyt és adok neki mélységesen igazat. Az ebben az országban élők többsége annyira tudatlan, a saját érdekeit sem felismerő homo sampiens alfaj, ahol már az is csoda, hogy a területre még Magyaroszág nevet használják. Azt kell sajnálni aki (akik) ezt a csődtömeget ( Mo + Bp ) rendbe teszik, tudván tudva, hogy amint egy picit jobb lesz a helyzet az itt a többséget alkotó undorító alfaj újból a teljes lakosság nyakába teszi azt a pöcegödör szökevény bandát, amelyik az utolsó 8 évet produkálta. Igazságos csak az lenne, ha még 20 évig lenne demcki elftárs az, ami most.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása