Véleményvezér

vv

Bunkó maradjon-e a Jobbik?

2010.09.10. I 46 komment I Címkék: jobbik demokracia

A választások óta a Jobbik azzal kerül a hírekbe, hogy politikusai alapvető társas normáknak sem képesek megfelelni, a közéletiekről nem is beszélve. Ami egy utcai tüntetésen még elmegy, a "nemzet templomában" már nem.

Amikor Szegedi Csanád, egyetemista, ősmagyarbolt-tulajdonos és Jobbik-alelnök pár hónappal ezelőtt hazaárulónak nevezte Antall Józsefet, már egyszer elmélkedtünk arról, hogy vajon hogy engedheti meg magának egy azóta középpárttá vált formáció vezető politikusa, hogy ennyire bárdolatlan legyen. Az elmúlt hetek jobbikos megnyilvánulásai kapcsán a kérdés inkább úgy módosul, hogy vajon törvényszerű-e, hogy egy radikális párt csak úgy ontsa magából a hasonló megnyilatkozásokat.

Kapcsolódó írásunk: Így fogja ki a Fidesz a Jobbik vitorlájából a szelet


Mivel került a Jobbik a hírekbe?

A választások óta a Jobbik ugyanis leginkább azzal kerül a hírekbe, hogy politikusai a legalapvetőbb társas normáknak sem képesek megfelelni, a közéleti normákról már nem is beszélve. A legemlékezetesebbek: Novák Előd beszólásai a Parlamentben és a kulturális bizottság ülésén („Lógjon!” és „Alföldi Roberta”), Zagyva György Gyula parlamenti keménykedése („Ezt majd a folyosón megbeszéljük!”), majd két újságíró ostorral és anális közösüléssel való fenyegetése („Lehúzhatnánk a gatyátokat és meg…nánk titeket"), melyeket most egy Arab-Magyar Barátság Napja elnevezésű rendezvény szervezése követett a szeptember 11-i tragédia évfordulójára.

Ezekben az esetekben az is közös, hogy a Jobbik csak a felháborodás hatására, inkább értetlenkedve és támadva visszakozott, ha egyáltalán megtette ezt. Azon normák megsértéséért, amelyekért még Magyarországon is le szoktak mondani politikusok, a Jobbikban nincs retorzió.

Mindez éles kontrasztban áll azzal, hogy amikor Pősze Lajos jobbikos frakcióvezető-helyettes enyhén kritizálni merészelte a Magyar Gárdát, őt viszont azonnal visszahívták tisztségéből.

Törvényszerű-e mindez?

Közhelyszámba megy, hogy a Jobbik korábban a cigánykérdés tematizálásával különböztette meg magát a többi párttól és szerzett népszerűséget. Most viszont a Fidesz intézkedései és kommunikációja egyértelműen kihúzni látszanak a szőnyeget a jobbikos rendpárti szlogenek alól. Arról nem is beszélve, hogy a gazdasági szabadságharc szlogenje muzsika számos Jobbik-szavazó füleinek.

Legfontosabb ütőkártyájuk gyengülésével pedig a jobbikos politikusok korábban háttérbe szorított, marginális témákba próbálnak belekapni. Így került terítékre a homoszexualitástól kezdve a palesztinok ügyén át egészen a Nyugathoz való viszonyunk alapjainak feszegetéséig megannyi téma. Szemben azonban a cigánykérdéssel, ezek a témák csak egy nagyon szűk réteget érdekelnek: jól mutatja ezt a Hetero Büszkeség Napjának alig száz felvonulója. Ráadásul ezek az ügyek, azon túl, hogy nem képesek mozgósítani az embereket, elidegeníthetik a Jobbik nagy számú potenciális támogatóját. (Mert miért szavazzon egy borsodi kis faluban élő, magát kiszolgáltatottnak érző idős néni egy olyan pártra, amelyik nyugdíja helyett a Bilderberg-összeesküvéssel, vagy éppen a palesztinokkal meg az izraeliekkel van elfoglalva?)

És ahogy újonnan előtérbe tolt témáikkal egyre nehezebben tudják a jobbikosok magukat észrevetetni, egyre inkább szorulnak be abba a zsákutcás stratégiába, hogy leginkább a stílusukkal legyenek feltűnőek.

A Jobbik dilemmája

Természetesen a Jobbiknak korábban is voltak bőven megbotránkoztató megnyilvánulásai. Ám akkor még a cigányokkal kapcsolatos keménykedéssel sikerült számos szavazójukban elnyomni a felmerülő kétségeket, ráadásul parlamenten kívüli pártként még más mércével mérték őket. Parlamenti erőként azonban a radikális törzsszavazókon kívül másoknak már nehezen vállalható ez a vircsaft, és minden bizonnyal a párt egyes vezetői is érzik, hogy ami egy utcai tüntetésen még elmegy, az Országgyűlésben ( a „nemzet templomában”) már nem.

online survey
 
web surveys


Ez a Jobbik egyik nagy dilemmája: hogy inkább tartsák a lelkesedést a keménymagban a radikalizmusnak nevezett bunkósággal, vagy kockáztassák az elszürkülést az elmúlt egy évben szerzett szavazóik megtartása érdekében. Eddig úgy tűnik, hogy a tehetetlenség inkább az előbbi irányba viszi a pártot.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztd 2010.09.10. 10:20:34

Nehéz elképzelni, hogy azok, akik dühből szavazták be a Jobbikot a parlamentbe, és a dühük abból táplálkozott, hogy a politikusok képesek egy rossz mondat miatt lemondani, ellenben 40 milliárdos pénzelherdálások mellett a fülük botját sem mozdítják, sőt még helyeslik is, nos, nehéz elképzelni, hogy ezeket az embereket tényleg zavarná a Jobbik stílusa.
Ha valami zavarni fogja, akkor az az, ha emellett másra nem lesz képes.

Persze lehet, hogy nem ismerem a Jobbik-szavazó gondolkodását, lehet, hogy tévedek. Csak személy szerint durván aránytalannak érzem, hogy miközben gondatlanság, pazarlás és korrupció miatt 1000 milliárdok folynak ki az országból (vagy meg sem lehet őket termelni), valaki a beszédstílust szóváteszi.

Nem akarom a Fideszt összemosni ezen a téren a szocialistákkal, de szerintem most annak van itt az ideje, hogy bemutassák (nyilván nem két nap alatt), hogy sokkal eredményesebbek országépítésben, és utána lehet szólni Novák Elődnek, hogy figyeljen a szavaira.

Ezekiel 25,17 2010.09.10. 10:20:57

Nem értem, hogy miért csak "bunkó és radikális" illetve a "szürke és mérsékelt" lehetőségek között választhatna a jobbik.

Lehet radikálisan, a PC normáit felrúgva fogalmazni úgy, hogy közben betartják az elemi normákat és illemszabályokat. Lásd nyugati radikális pártok (bár lehet, hogy csak én vagyok rosszul értesült, de pl. Geert Wilders vagy a Flamand Érdek politikusai azért saját országukban mondanak radikálisnak számító dolgokat, de nem bunkók - szerintem akkor esélyük sem lenne szavazatot szerezni). Szerintem a Jobbiknak is ezt kellene választania.

A normák betartása sokkal inkább intelligencia függvénye, és jaj annak a pártnak, amelyik a bunkóságot választja stratégiájának, ezzel hosszú távon még Magyarországon sem lehet valaki sikeres.

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.09.10. 10:23:27

@Sawyer_: Mert kb. ezek a reálisabb opciók, Wildersék pl. meglehetősen mérsékeltek a Jobbikhoz képest. A nem-bunkó radikalizmushoz meg olyan emberanyag is kellene, ami a Jobbikban nem látszik - egyetértve Békés Márton véleményével jobbklikk.hu/index.php?Cikk=261

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.09.10. 10:24:07

A bunkó és a radikális nem feltétlenül jár együtt - bár az ellenérdekeltek nyilván így próbálják kommunikálni.
A Jobbik akkor lehet kormányerő, ha ebbe az irányba mozdul. Ha tudatosan lesz bunkó, akkor lehet akár többször ekkora erő is, de sosem kerül kormányra. Ha szürke és/vagy mérsékelt lesz, be sem jut legközelebb.

A gond az, hogy mint oly sokszor, megint nem a lényegről van szó. Persze, Zagyva igazi nagy tahó, de tényleg jobb nála a kifinomult, öltönyös Demszky vagy Hagyó? A program kéne, hogy fontos legyen, nem a körítés. De a magyar média, incl. blogszféra ez utóbbival nem kíván törődni...

Viktus 2010.09.10. 10:24:16

A radikalizmus meg nem a bunkóságot jelenti ajánlom tanulmányozásra Bajcsy-Zsilinszky Endre munkásságát lásd. nemzeti radikalizmus 1930-1944. dec. 24.

radala 2010.09.10. 10:30:57

Szerintem a Jobbik tök mindegy mit csinál a Fidesz-t nem lehet radikáljobbról előzni. teljesen mindegy, hogy a Fidesz vagy az MSZP vagy időben egymás után segítették fölnőni a Jobbikot, az biztos, hogy ma a létük csak a Fidesz érdeke. Most már nem tud olyan szélsőségeset mondani a Fidesz, ami bánthatna bárkit is, mert akit valami bántani akar annak ott van a Jobbik. A Jobbik soha nem lesz még egyszer 10 % fölött szerintem. Azaz mindegy is, hogy mit csinál. Talán azért lehet mégis érdekes az általuk választott stratégia, mert az kérdés lehet, hogy mit is kezdhetnek majd az 5-8 százalékukkal a jövőben. A bunkó -radikális vonallal soha semmit a szürkével ugyan veszélyeztetik még az 5-öt is, de tán ez az 5 % használható lenne valamire.
Ha nem lenne Jobbik, akkor most föl lehetnének egyesek háborodva OV azon üde kis viccén, hogy "csak azokat a javaslatokat TUDTUK (vagy hogy mondta) megfogadni, használni, amik az alkotmányosság keretein belül maradnak. Lehet, hogy én vagyok paranoid, de ez egy kikacsintás volt számomra a leggusztustalanabb cigánygyűlölők felé, hogy "értjük mi, hogy el kéne őket gázosítani, de legalább táborokba zárni, de sajna ez ma nem megy..."
Persze senki nem jobb ebben a témában (talán csak az LMP), de én roppant kellemetlennek tartom azt, hogy az összes párt legalább burkoltan rasszista.
Igazából jó, hogy a Jobbik behozta ezt a témát, mert muszáj róla beszélni, de szörnyű az, ahogy beszélünk róla.

reccs 2010.09.10. 11:09:01

"Nem adhatok mást, csak mi lényegem."

pákozdy 2010.09.10. 11:20:34

Javaslok a Jobbiknak egy új nevet, a jövőre nézve: Rosszabbik.

spájdernecc 2010.09.10. 11:22:29

@Viktus:
persze
de mutass egy Bajcsyhoz mérhető figurát a jobbikban

Treuga Mei 2010.09.10. 11:26:05

A Jobbiknak aligha maradtak választásai. A Fidesz lenyúlta témáikat - ami mellesleg a Fidesz szociopátiáját is jelzi: a szavazókkal együtt! Mérsékelt szlogeneket is fújnak a kormányban, ám számos alapvető társadalmi kérdésben (hajléktalanok, kulturálisan leszakadó rétegek, munkavállalói érdekérvényesítés, szegregáció, melegek) szélsőséges - ha tetszik: radikális - konzervatív, illetve extremista jobboldali (a kettő nem azonos!) retorikát és éppily praxist kezdenek elsajátítani. Ez a Jobbik számára a megmaradás esélyét vehetné el.
Ugyanakkor a Jobbik erős hálózata, valamint az, hogy bizonyos területeken - főként Hunniában - az egyetlen működő közösségszervező erő a szorosan ráépült Gárda, komoly tartalékokat képez. Mivel a jelenlegi kormány bizonyos jobbikos programelemeket átemelt, ezeken a területeken a probléma megoldhatósága befagy. (A leglátványosabb - ám korántsem egyetlen! - elem az etnikai feszültésgek regionális polgárháború közelébe kerülése.) Ez pedig azt eredményezi, hogy a Jobbik továbbra is megélhet ezeken a területeken. Méghozzá épp evvel a "bunkósággal". Az inpulzív üzenettel, hogy "a kormány puha".
Sajnos lehet, hogy Vona - vagy tanácsadóinak grémiuma - kiválóan érzékeli a hatalomtechnikai lehetőségeit. Bízzunk benne, hogy tévedek!

Merlin

Ps.: Ne feledjük, Torgyán dr. hány éven át lehetett komoly tényező ezen az ugaron!

Viktus 2010.09.10. 11:48:20

@spájdernecc:

Lehetne olyan idővel, ha nem kötné gúzsba az a politikai-ideológai katyvasz amit ma radikalizmus címszóval illetnek ...

Maisie MacKenzie 2010.09.10. 11:48:24

A Jobbik azt az űrt fogja kitőlteni, amelyet a Fidesz hagy neki.

Ha van eszük akkor a kemény magukat akarják megtartani minden áron, hisz ők segítenek plakátozni, KC-t gyűjteni, fenntartani az élő párt látszatát.

Így a mindenkor létező elégedetlenkedők megtalálhatják választáskor a Jobbikot, mint protest pártot és már garantált a megfelelő eredmény.
(Hatalomra csak valami kataklizma esetén juthatnak, mint anno a nyilasok vagy a komcsik, addig a létezés a tét.)

bástya · http://magyarcitrom.postr.hu 2010.09.10. 12:10:27

Én is sokszor foglalkoztam a Jobbikkal és én is úgy gondolom, hogy nincs más útjuk, csak a bunkó radikalizmus, ugyanis ott van csak tér jelen pillanatban. Két jobbközép párt nem kell, lásd KDNP példáját. Arról nem is beszélve, ha elveszítik a radikális szavazóikat, nem lesz bázisuk, mert az esetleg hozzájuk csábult (át)szavazók nem keményvonalasak, bármikor visszatérhetnek a Fideszhez vagy uram bocsáss, az MSZP-hez.

O_L_I 2010.09.10. 12:10:49

Átgondoltan radikális sajnos nincs a listán, remélem nekik azért eszükbe jut egyébként elsüllyednek.

szkeptikus vagyok 2010.09.10. 12:11:13

Zagyvát nem tartom nagy zseninek, de pl. a Robertázás szerintem kifejezetten vicces (Nováktól). De persze vannak akik csak azon tudnak nevetni, ahogy Eszterházy P. Így gondozd a magyarodat verse egy egész országot aláz meg. És Roberta esetében kifejezetten helyén való a buzizás, hiszen, mint a tegnapi Fábryból kiderült, nála minden ekörül forog.
Ha intelligensebben megy tovább ez a hangnem a Jobbiknál (inkább Novák vonal), abból baj nem lesz. Érzékenyebben érintenek a politikusok tolvajlásai, mint bármelyik nyafogása, hogy ez vagy az belegázolt a méltóságába (??).
Amúgy Mesterházy meg "ledrogdílerezte" az Orsóst. Vagy az ezen az oldalon pozitívum?

Flaggx 2010.09.10. 13:54:05

A Jobbikról azért szólnak csak ilyen hírek, mert másról nem írnak velük kapcsolatban a "független" ujságírók. "A Jobbikról csak akkor írunk, ha balhé van, különben egy szót sem!" - a legtöbb embert -sajnálatos módon - még mindig a földi sugárzású 3 adó irányít, azt veszik készpénznek amit ott látnak, nem néznek utána semminek se. Ha ezek a média források azt kezdenék el szajkózni, hogy az mszp a legjobb, csak ők tudják kihúzni a szarból az országot, simán beszavaznák többséggel őket a parlamentbe az elmúlt 8 év ellenére is.
Egyébként ha valaki tovább gondolja a posztot... a Fidesz lenyulja a Jobbik ötleteit, tehát azért csak jó valamire a radikális párt, ha másra nem, hát arra, hogy addig lovagoljon egy témán, amíg fideszék meg nem próbálják megoldani.
Azontúl nem értem, miért vezetőbb hír az, hogy egy képviselő csúnyát mondott a parlamentben, mint az hogy egy másik sikkasztott, lopott - csak ő nem beszélt csunyán...
Szerintem ez elég szomorú.

Vlad, a Sündisznó 2010.09.10. 13:54:47

Azért a radikalizmust és a szélsőségességet (vagy jelen esetben idiotizmus) válasszuk ketté (ld. Bajcsy-Zsilinszky Endre).

A Jobbiknak inkább a radikalizmus és konzervatizmus irányába kellene elmozdulnia a szélsőségesség helyett. Pl lehet nyugodtan cigányozni, de tudományosan, nem hőbörögve (pl szerintem amit a választási programjukban leírtak a cigánybűnözéssel kapcsolatban, az *5-ös). Bár együttérzek a palesztinokkal, de lássuk be, a közelkelet nem Európa, egyszerűen blőd dolog ezzel foglalkozni, egyértelműen a Jobbik szélsőséges szimpatizánsai miatt lovagolnak ezen a témán.

Ez a magyar-arab barátság erőltetése meg valami förmedvény... Nem emlékszem, hogy a Jobbik szervezett volna mondjuk bármit is a hivatalos lengyel-magyar barátság napján, sőt a lengyel tragédiával kapcsolatban is csak egy picike részvétnyilvánító szöveget adtak ki, amit nem is a párt elnöke jegyzett.

Nem értem, hogy mire ez a nagy barátkozás a muszlimokkal? Meg törökök? Mindezt csak azért csinálják, hogy a zsidókat bosszantsák, de engem, mint keresztényt és magyart rendkívül idegesít ez az arab-muszlim hízelgés... meglesz ennek a böjtje.

A bunkósághoz még: a Fidesz 2/3-a sokkal ontrombább dolgokat szokott mondani, csak mivel mindenki hőbörög (mint egy marhacsorda) nem mindig lehet érteni. Úgyhogy nem csak a Jobbiknak van javítani valója ezen a téren, egyszerűen csak őket szemeli ki a média.

---

Összegzésként: Jobbikra szavaztam, és fogok is a mostani önkormányzati választáson, de egyre kevesebb a hitem bennük. Reménykedtem benne, hogy képesek lesznek felnőni, és kialakítani egy Lengyelországhoz hasonló felállást, ahol gyakorlatilag két jobboldali párt uralja a terepet, a baloldal pedig kb halott.

Emlékszem pl, hogy ellene voltak a drognak, legutóbb, amikor a füvesek a margitszigeten babazsúroztak, csak az IKSZ volt jelen, a Jobbik nem. De, arab-magyar barátságra futja, melyet egyenesen a párt elnökével reklámoznak...

No mindegy, a remény hal meg utoljára, meglátjuk 4 év múlva, hogy addig mit alkotnak...

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2010.09.10. 13:55:13

A jobbik csak a bunkó irányba folytathatja....ugyanis a jobbik a bunkók gyülekezete...ha jóindulatúan fogalmazunk. Ha nem fogalmazok jóindulatúan, akkor meg azt mondom, hogy a jobbik a nemzetünk söpredékének a gyülekezőhelye.

Marco Aurelio 2010.09.10. 14:04:17

Azért egy dolgot ne felejtsünk el, a Fidesznek már nem elég "lenyúlni" egy témát, hiszen kormányon vannak. Tehetnek "rendpárti" kijelentéseket, de az embereknek feltűnik, hogy a "2 hét" mire volt elég és mire nem, és hogy a rendőrök továbbra is a traffipaxok mögött bújkálnak vagy csinálnak egyebet is.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.09.10. 14:04:38

@szkeptikus vagyok: azért ez furcsa felfogás, hogy ha valakinek nem tetszik a Robertázás, akkor ők az Így gondozd a magyarodon nevetnek.

Nem tudsz elképzelni középutat, hogy valaki például egyiket sem tartja elfogadhatónak?

Krapulax_ 2010.09.10. 14:04:59

Elég egyoldalú ez az iromány. Ha más párt tagja sosem szólt volna be senkinek, akkor még meg is lehetne érteni, de hát ez ebben a formában nem igaz. Lehet itt sokadjára lovagolni szavakon, hogy ki mit mondott, de ez már elég elcsépelt. Tudtommal a Zagyvás beszólásnak is volt előzménye, az ostoros-bezárós-megfenyegetős dologban pedig feljelentések történtek oda-vissza is, gondolom itt még nem született bírósági ítélet. Ennek ellenére a drága "véleményvezér" már ítéletet mond, és bizonyára csak véletlen, hogy a két hetekesnek ad igazat.
Szánalmas.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2010.09.10. 14:05:14

A jobbiknak soha nem volt semmilyen érdemleges kínálata. Ami népszerűséget össze tudott magának csiholni (kezdettől ez volt a cél, egy pillanatig sem az ország sorsán javítás), azt felelőtlenül ígérő gátlástalan nagyszájúságával érte el: csak a már addigra is súlyosan mérgezett politikai légkört mérgezte meg méginkább. Ez a kívánatos árnyalás képességével nem rendelkező, mert tőle, azaz józan ítélőképességétől addigra már módszeresen megfosztott, álszempontok és érvek sorával egészen összezavart sokakban viszhangra talált, mert bennük reményvesztettségükben reményt keltett. Ez volt és marad ennek a társaságnak az összes eredménye, azon túl, hogy hozzájárult a fönnálló rendszer fönntartásához, amennyiben segített fönntartani a valójában leosztott lapokon belül mozgó a becsapott népnek kínált ún. politika iránt az érdeklődést. Ennyiben hasonlítanak az LMP-re. Jövőjük nincs jelentőségük az ország számára nulla, létük öncélú. A legtöbb amit elérhetnek, vezetőik személyes jólétének fönntartása nálunk politikainak tekintett eszközökkel. A velük való foglalkozás a rájuk figyelés, ügyeik – mint itt – elemzése fölértelésüket jelenti, és ezért káros az ország egészére nézve.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2010.09.10. 14:05:31

"Mivel került a Jobbik a hírekbe?"

Nyilván olyan hírekkel, amit felfújt, hazudott, kitalált róla a nagyon-nagyon semleges-korrekt média, mint például a Zindex, meg te is.
Melynek csúcsteljesítménye az volt, amikor Gaudit összefektette Morvaival. Persze kérdőjellel a végén, hiszen tudta, hogy nem igaz. Aztán 2 hét múlva elintézte 2 rövid mondatos "elnézést" kéréssel. De azt már senki sem olvasta. Nyilván te sem.

beavereater [AT] 2010.09.10. 14:05:43

@szkeptikus vagyok: "De persze vannak akik csak azon tudnak nevetni, ahogy Eszterházy P. Így gondozd a magyarodat verse egy egész országot aláz meg."

Látom, te sem értetted azt a verset. Amúgy még ha igazad is lenne: Eszterházy megengedhetné magának, azok után ami a magyar kultúra európai hírnevének öregbítéséért tett.

kanca 2010.09.10. 14:05:53

Engem meg az zavar jobban ha egy korrupciós botrányokkal tarkított következmények nélküli párt valakit erkölcsi alapon, de politikailag korrekt módon nyilatkozva bírál más politikai pártokat. Aki a politikai megnyilatkozások szintjén skatulyáz be pártokat és nem néz a dolgok mögé az nagyon szűk látókörrel rendelkezik.

Viktus 2010.09.10. 14:05:57

Antall József szerepéről lehetne vitatkozni a jelzőkről is ...

A többi perfomansze tényleg nem igazán mutat jól hiába vicces a kuruc címlapon pl. Roberta, de a nagy házban politizálva más hangnem illendő. Ráadásul a legtöbb felesleges mutatvány-beszólás magát a Jobbikot is gyengíti , mert a hírekben egyedül az jut el sőt maga a párt kommunikáció is tévesen azokra helyezte a hangsúlyt. A frakció valós produktív eredményei törvényjavaslatok stb. meg elsikkadtak nem jutnak el a választópolgárokhoz ... csak a kis ostorka, amely a szavazók széles rétegeit nem nagyon érdekli.

Melyik iránnyal lehetne sikeresebb a Jobbik? - kérdésben lehetséges válaszok közül egyikkel sem. A radikális hangnem megmaradhat csak racionálisabb tartalommal kellene feltölteni. Ja, és a radikális hangnem nem az ostorcsapkodást meg gyere ki a folyósóra jelenti, hanem a kormányt szembesíteni a társadalmi problémákkal. A pártban már most is megvan ez a mag lásd. Volner János javaslatai.
Mellette pedig konszolidálni a pártot valódi alternatívát mutatni az elitben eddig is csalódott, majd az új többségben ezután csalódni fogó embereknek. Na ez ami nem nagyon megy.

Csak ehhez bizony markáns politikai irányváltás szükséges pl. az IMF fétisizálása aranyos, de mellette hiteltelen támadni a kormányzatot, hogy így-úgy devizahitelesek, mert éppen azért szálltak el ezek a hitelek, mert nincsen semmi megegyezés az IMF-el akikkel lehetne erősködni, ha két éve éppen nem az mentett volna meg az államcsődtől. A költségvetés sincsen sehol, amely egyre inkább érdekelné a befektetői köröket. A Jobbik itt markánsan nem tudja megfogni a kormányt, mert maga is egyetért a "gazdasági szabadságharccal", amely egy ilyen szinten eladósodott országban jelenleg kivitelezhetetlen reálcél ...
Főleg, hogy a Jobbik "gazdasági szakértője" olyan bődületes marhaságot tudott javasolni alternatívaként, hogy a magánnyugdíjpénztárak államosításából fedezze a kormány a devizahitelesek problémáit. Ilyen szakértelemmel tálalt demagógia maximum a kocsmákban generálthat szavazóbázist, mert aki még nem itta el az agyát az tisztában van vele, hogy ez megint a jövő eltékozolása lenne nem is beszélve a befektetői bizalom romlásáról ami csak további árfolyamveszteséget generálna még több bedőlővel amire elég sem lenne a magánnyugdíjas pénz végül.

Igazából a vezetés csak sodródik nem képes meghatározni egy egyértelmű irányvonalat a hogyan továbbra hosszútávon pedig nem fog sikerülni a különböző kis szervezeteknek , mint a HVIM való megfelelési kényszer, és az elitben csalódott tömegek megtartása akiknek kevés a Szálasi idézet ...

ENDRE 2010.09.10. 14:07:08

Szerintem az említett példákat nem lehet összemosni, és külön érdemes értékelni, hacsak nem az a cél szokás szerint, hogy lejárassuk a Jobbikot.
Antall József hazaáruló? Ő így gondolja és a parlamentben is szólásszabadság van. Ráadásul olyan választópolgárokat képvisel, akiknek többsége ezzel egyetért.
A közösüléses dologgal nem is érdemes foglalkozni, mert az állítólag hangzott el, amit pont olyan "újságírók" állítanak, akik élen járnak a nemzeti oldal lejáratásában.
Alföldi Robreta nemi beállítottságával való viccelődés, valószínű nem tartozott a témához, csak ezért nem volt helyes.
Az, hogy egy képviselő odaszól a másiknak, hogy lejátsszuk a folyosón, nem hiszem, hogy először fordult elő.

Diocles 2010.09.10. 14:08:07

Amikor Szegedi Csanád, egyetemista, ősmagyarbolt-tulajdonos és Jobbik-alelnök pár hónappal ezelőtt hazaárulónak nevezte Antall Józsefet, már egyszer elmélkedtünk arról, hogy vajon hogy engedheti meg magának egy azóta középpárttá vált formáció vezető politikusa, hogy ennyire bárdolatlan legyen."

Halottról jót, vagy semmit, és a stílussal sem értek egyet, de Antall megítélése finoman szólva sem jó a szélesebb - akár jobbos, akár balos - közvéleményben, úgyhogy ezen aligha veszíthettek.

"Ez a Jobbik egyik nagy dilemmája: hogy inkább tartsák a lelkesedést a keménymagban a radikalizmusnak nevezett bunkósággal, vagy kockáztassák az elszürkülést az elmúlt egy évben szerzett szavazóik megtartása érdekében. Eddig úgy tűnik, hogy a tehetetlenség inkább az előbbi irányba viszi a pártot."

Ez így megtévesztő, célszerűbb volna úgy kategorizálnotok, h kikkel, kivel szembeni bunkóság.

A Jobbik protestszavazóit ugyanis egyértelműen a leplezetlen cigányellenesség vonzotta hozzájuk, és szerintem csakis ezzel tudják őket megtartani.

Ez a közeg meglehetősen jól körülhatárolható, még területileg is (É-K-Magyarország), a hagyományos nemzeti radikalizmushoz csekély közük van, sőt, az kifejezetten taszítja őket (pl. a kettős állampolgárság, stb.), viszont a cigányokat nagyon utálják, sokszor akár
nem is alaptalanul.

Tehát én új kategórizálást javasolnék nektek, szerintem a Jobbikban kétféle radikalizmus van, egyrészt a MIÉP-től megörökölt nemzeti radikalizmus (hagyományos antiszemizmus, Szent Korona-tan, Trianon-trauma, stb.), másrészt a cigányellenes radikalizmus.

Ha a Jobbik elhagyja az utóbbit, vagy jelentősen mérséklődik a cigánytémában, akkor a bázisa felének nem lesz miért rájuk voksolnia, magyarán lezsugorodnak az egykori MIÉP-bázisra, és onnan már nincs messze a kuka sem, mint azt a MIÉP esetében láthattuk.

is 2010.09.10. 14:08:27

en sem ertem: miniszterelnokot nem csak Szegedi Csanad, hanem vezeto FIDESZ-politikus is hazaarulozott le. most vagy elvszeruen eliteljuk a bardolatlansagot, es akkor tessek a peldakat rendesen vegigvenni, vagy Allatfarm van, es egyeseknek lehet mas egyeseket lehazaarulozni, masoknak meg nem szabad masokat lehazaarulozni. ennek a posztnak igy se fule, se farka.

Viktus 2010.09.10. 14:08:27

@bástya:

Csak itt már rövid távon is előállhat könnyen más helyzet lásd. a Fidesz októberig elhúzhatja , hogy gyakorlatilag nem csinál semmit, de bizony ősz végére legkésőbb prezentálnia kell egy költségvetést ami nem éppen azt a kánaánt hozza el amit új többség jórészt epedve vár ... a Fidesz éppen azért van nyerő pozicíóban , mert nem tud felállni vele szemben alternatíva.
Az MSZP akármit mondhat a kutya nem hisz már nekik a fanatikus jórészt nyugdíjasokból álló táboron kívül.
Az LMP média hack az ökozöldségeivel már mostanra kipurcant.
Az MDF-nek, SZDSZ-nek vége. A Civil Mozgalom pedig már az elején kicsinálta magát a politikai elitből kihulott szemét felkarolásával.

A Fidesz hosszútávú ereje éppen abban van, hogy nem látszik egy olyan politikai alternatíva, amelyre x-elhetnének a választók. A Jobbik előtt ott volt a lehetőség továbbfejlődni, de pillanatnyilag elégedettek a zsíros fizetésekkel a pártszervezet meg bomladozik elfele.

VLV 2010.09.10. 14:08:51

"Közhelyszámba megy, hogy a Jobbik korábban a cigánykérdés tematizálásával különböztette meg magát a többi párttól és szerzett népszerűséget. Most viszont a Fidesz intézkedései és kommunikációja egyértelműen kihúzni látszanak a szőnyeget a jobbikos rendpárti szlogenek alól."

Te miről beszélsz? A közbiztonság a cigányok lakta vidékeken Orbánék óta még rosszabb, vagy maximum stagnál, miközben továbbra is kapják a segélyeket az újonnan születendő purgyék után, és számuk exponenciálisan növekszik.

Orbánék csak azt "kommunikálják" hogy képesek kezelni a kérdést de akinek van szeme, látja, hogy gyakorlatilag a nagy lóf*sz sem változott "cigányügyben".

Ameddig Orbánék nem lépnek fel határozottan és radikálisan ebben a kérdésben, addig a Jobbik szavazói megmaradnak, sőt egyre nőni fognak. A szakállamtitkár Balog úr "keresztény hittérítési" javaslatával a cigányok között nem lehet megállítani a kigyúrt kopasz bandákban járó és kurvákat futtató roma polgártársakat, de komolyan, miért hiszik azt a Fidesz-MSZP-LMP szavazók hogy ilyenekkel szemben a szép szavak meg a keresztényi értékrend hangsúlyozása akármit is számít?
A Fidesz én szerintem a következő 4 évben sem fog keményen fellépni "cigányügyben" (de bárcsak tenné, és akkor én is rájuk szavaznék legközelebb! ) ezért arra nem kell számítani hogy kihúzná a Jobbik alól a szőnyeget.

Netszamuráj 2010.09.10. 14:09:02

Bakker, ezen a magyar-arab barátság napján kiakadtam. Komolyan, ez a Jobbik ez már nemzetbiztonsági kockázatnak tekinthető. És ők hazaárulóznak, mikor a legnagyobb hazaárulók? Pofám leszakad.

EMU 2010.09.10. 14:09:14

"Bunkó maradjon-e a Jobbik?" - ugye a kérdés csak költői. Hát mert más nagyon úgysem tud lenni ez a sötét söpredék.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.09.10. 14:09:23

Jó poszt, jó kérdés!

A választásig minden bizonnyal a "negatív reklám is reklám" stratégiát követik.
Hogy utána mi lesz az kérdéses. Már csak azért is mert lehet, hogy stratégia, lehet, hogy csak magukat adják...

Mindenesetre, ha Vona komolyan gondolja a váltópárttá válást, akkor ezt a modort el kell felejteniük.

Iustizmord 2010.09.10. 14:10:19

úgy is feltehető a kérdés: domesztikálható-e zagyva, novák, meg a többi proletár?

a válasz az hogy vélhetően nem, tehát az marad a kérdés, hogy engedi-e a jobbik hogy ezek a dúvadak legyenek a párt arcai?

na erre még a jobbik se tudja a választ, ha jól hallottam, novák elődke öntörvényűsége, kezelhetetlensége már a frakcióban is felmerül problémaként

(ps: nem túl demokratikus, de az izgága elődke egy nagy sallert megérdemelne, de még inkább egy csákányt hogy eccer legalább dógozzon egy keserveset életébe')

Ezekiel 25,17 2010.09.10. 15:38:01

@beavereater: segíts, légyszi értelmezni a verset, mert én sem nagyon látok benne mást, mint a bunkó, primitív gyűlöletet a magyarok ellen.

Egyébként pedig ez az intellektuálisnak álcázott (ál)liberális gőg és lenézés magyar jelképek és nemzet iránt a Jobbik jó megfelelője a másik oldalon. A beszédmodor PC, de a stílus ott is bicskanyitogató.

Dr. No 2010.09.10. 15:38:17

"Ezekben az esetekben az is közös, hogy a Jobbik csak a felháborodás hatására, inkább értetlenkedve és támadva visszakozott, ha egyáltalán megtette ezt. Azon normák megsértéséért, amelyekért még Magyarországon is le szoktak mondani politikusok, a Jobbikban nincs retorzió."

Pontosan úgy viselkednek, mint a Fidesz tette azt ellenzékben, csak a helyzetükből adódóan - ti. hogy a Fidesz a kormánypárt - egy kicsit túltéve rajtuk. Aközött ugyanis, hogy az éppen hivatalban lévő miniszterelnököt nevezik valakik hazaárulónak vagy valamelyik korábbit, aki egyébként elhunyt, csupán mennyiségi eltérés van. Igaz, ez a mennyiség már a kegyeleti szempontokat is elnyeli. Nem mellesleg a "hazaáruló Antall" fantazmagória alapját képező "Rózsadombi paktum"-mesét emlékeim szerint a Magyar Nemzet is teljes gőzzel népszerűsítette a megfelelő időben.

Viktus 2010.09.10. 17:31:04

@Dr. No:

Én már a szerkesztőknél sem értem, miért is ne lehetne halott miniszterelnököt, akinek enyhén szólva is vitatott munkássága ilyesmi jelzővel illetni gondolom Gömbös, Imrédy, Bárdossy, Sztójay, Szálasi munkásságával szembeni értékelésnél nem nyomna sokat a latban, hogy elhaláloztak ... enyhén szólva sem a "paktum" ott a legfőbb problémakör az irányában.
Az elmaradt rendszerváltás annál inkább, az elrontott privatizáció stb.

Jerky_Master 2010.09.10. 17:31:22

ne maradjon. börtönbe a nyilasokkal.
70%-ban zsidógyűlölők, 30%-ban cigányüldözők.
nemhogy szükség nincs ezekre, de az ország szégyenei.
ja, bocsánat, nem szélsőjobb, csak nemzeti radikális, nem zsidógyűlölő, csak igazságkimondó (mint Joseph Goebbels volt), nem cigányüldöző, csak végső megoldáskereső. és különben is magyarok, úgyhogy mit bántod a magyart?!

Jerky_Master 2010.09.10. 17:31:31

@Netszamuráj: a dolog egyetlen lényege az Izrael-ellenesség és a zsidógyűlölet. A Jobbiknak csupán ez kell az araboktól (de csodálkozni fognak, hogy sokuktól ezt már nem kapják meg), a többi felejtős. Pontosabban a "palesztinoktól". A palikendő viselése is csak ezt fejezi ki - a nettó zsidógyűlöletet.

átlátó 2010.09.10. 17:31:39

Bár csípi a szemem a Jobbik néhány megnyílvánulása, én egyelőre a tartalmat figyelem és nem a formát...mondom egyelőre. Persze "bunkózni" lehet intellektuálisan is, meg kéne tanulniuk. Szoktam mondani, hogy vannak nálam nagyobb hülyék is, szóval én is hülye vagyok.

Lucius Flavius Arrianus 2010.09.10. 17:31:52

@szkeptikus vagyok:
nem Eszterházy. Esterházy. Nem vers, hanem próza. Talán el kellene olvasni, mielőtt véleményt nyilvánítasz.

gondolkodjunk Béláim 2010.09.10. 18:52:50

A Jobbik az MSZP és a Fidesz gyermeke, de nem az összeesküvés elméleteknek megfelelően. Az érem egyik oldala az, hogy a szocik semmit nem tettek a cigányság integrációja és helyzetének javítása érdekében, hanem eltapsolták azt a kevés pénzt is, ami ezt a célt szolgálta volna. Továbbá, nem javították, hanem kapkodó, átgondolatlan intézkedéseikkel rontották a közbiztonságot vidéken.
Ami a Fideszt illeti, annyira fontos volt nekik a most elért (túl)hatalmi koncentráció, hogy nem merték elidegeníteni a szélsőjobboldali szavazókat. Ehelyett vagy átvették a szélsőjobbos jelszavakat, vagy sunyítottak, de semmi esetre sem merték úgy elutasítani ezt a szennyes áradatot, mint tették volt a német vagy a brit konzervatívok. Az eredmény: mára az új generáció körében teljesen szalonképessé vált a zsidózás, a buzizás és a cigányozás. Ebből nehéz lesz visszatáncolni.
Vajon kiknek a szájából és mikor hangzott el az alábbi két idézet?
„A Fidesznek nincs kormányzati hatalma. De megőrzött tekintélyünkkel és a hiteles szavak erejével is mindent megteszünk, hogy a náci ihletésű, ásatag, leszerepelt és mégis a szó szoros értelmében életveszélyes ideológiák semmiképpen ne nyerjenek teret. Sajnos, a kilátástalanság, az életkörülmények romlása kedvez ezeknek a nézeteknek.”

„A Fidesz elutasítja a gyűlöletkeltés és az erőszak minden formáját. Ugyanakkor elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kisebbségi kormány tehetetlensége miatt a rendőrség továbbra sincs abban a helyzetben, hogy biztosítani tudja a köznyugalmat.”

2010.09.10. 18:53:20

@Sawyer_: "az intellektuálisnak álcázott (ál)liberális gőg és lenézés magyar jelképek és nemzet iránt a Jobbik jó megfelelője a másik oldalon."

És ezek az arrogáns, nagypofájú "demokráciaféltők" sorra mennek börtönbe, kiderül róluk hogy még az érettségi bizonyítványuk is hamis, álló farokkal kenegetnek sztriptíztáncosnőket és romokban hever miattuk Magyarország gazdasága. De nem számít, mert tudnak viselkedni a Parlamentben. Hurrá....

xxxor 2010.09.11. 21:29:32

Számomra a jobbikra szavazás azt jelentette, hogy nem fogadom el egyik "rendszerváltó" vagy öreg pártot sem. A Fidesz-MSZP-MDF-SZDSZ-MIÉP-KDNP-satöbbi politikacsinálásnál még az is jobb, ha egy radikális gárda időnként rossz irányba csap, vagy béna nyilatkozatokat tesz. Időnként elolvasom a Barikád-ot, jókat derülök és szörnyülködök a tartalmán és a formáján, de mégis, sokkal szimpatikusabb-egyszerűbb-őszintébb, mint bármelyik aktuális nagy politikai szócső. Csak azokat az öreg barátaimat sajnálom, akik most fejcsóválva emlegetik a rossz párhuzamokat. Nem a jobbikkal van a baj, hanem a világgal, bódult álomból pedig pofonnal lehet a legjobban felébreszteni a részegeket. Nem a jobbikosok fogják megváltoztatni a dolgokat, de miattuk talán kitalál valamit az értelmesebb többség. Roberta egyébként szerintem állati jó poén volt, félórát röhögtünk rajta.

gondolkodjunk Béláim 2010.09.12. 18:31:18

@xxxor:Nem ismerem xxxor életkorát, de gondolom, hozzáállása nem egyedülálló a 30 év alattiak körében. Amennyiben xxxor erős ellenszenvvel viseltetik a zsidók, a cigányok és a melegek iránt, írásának van belső logikája. Amennyiben ellenszenve nem túl erős, inkább idegenkedik tőlük, vagy netán semmilyen ellenszenvet nem érez, akkor viszont öngólt lő. A Jobbik, mint majd minden szélsőséges párt (vagy legyek politikailag korrekt és nevezzem őket radikálisnak?), közös ellenségképből él. Annak idején a nyilasok és a kommunisták is radikális megoldásokat ajánlottak, de még ennél is inkább volt markáns ellenségképük. Az eredmények ismeretesek.
A rendszerváltás hajnalán tömegesen munkanélkülivé vált, főként észak-észak-kelet- magyarországi cigányság, mint minden elnyomorodott, társadalom peremén élő réteg, valóban a bűnözés melegágya. A mellettük élő nem-cigányok ettől iszonyatos mértékben szenvednek. A kölcsönös gyűlölet fokozódik. Erre tesz rá még több lapáttal a Jobbik. Ha tovább fokozzuk a gyűlöletet, a végkifejlet az erőszak. Ez lenne a megoldás?
Ami pedig a zsidókérdést illeti, a Jobbik szavazók zöme lehet, hogy az életében nem találkozott zsidóval, vagy ha igen, talán sokszor nem is tudta, hogy zsidó. A Jobbik szavazók zöme ugyanis vidéki és vidéken, egy hasonszőrű radikális eszme eredményeként, 1944-ben majdnem teljesen kiirtották a magyar zsidókat. Nem tudom hány százaléka a magyar pénzembereknek zsidó, de gondolom, koránt sem olyan sok, mint ahogy azt a Jobbik propagandája beállítja. Megint csak azt kell mondjam, még ha a pénzemberek többsége zsidó is (nagyon kétlem a mai Magyarországon), a zsidók többsége semmi esetre sem pénzember. Lehet, hogy 1945 után sok volt a zsidó a kommunista pártban, hiszen, ha nem jönnek az oroszok, akkor egy szálig odavesznek, de az is biztos, hogy a zsidók többsége, ennek ellenére, nem lett kommunista. Nem csak az egykori zsidó bankár, de az államosított fűszeres, trafikos vagy szabó sem lehetett szerelmes a Rákosi rendszerbe. (Mint ahogy majd minden nyilas magyar volt, de ettől még a magyarok többsége nem volt nyilas.) Szóval most gyűlöljük a zsidókat? Mert a Jobbik csak ezt a gyűlöletet szítja a cigányok és a zsidók ellen, még olyan környékeken is, ahol zsidó nem él. Ezzel nem tudom mekkora pofont fog a Jobbik adni a „részegeknek” (mi lennénk azok, maga a társadalom?), de meglehet, akkorát, hogy hosszútávon megint sokan belehalnak. Ezt én nem tartom túl egészségesnek. A kijózanodás mindig elég későn szokott jönni. Általában vesztes háborúk után.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása