Véleményvezér

vv

Mi történik most a nyugdíjunkkal?

2010.10.15. I 331 komment I Címkék: nyugdíjasok allam allamadossag matolcsy

Gondoljunk bele, mi lett volna, ha Gyurcsány ezekhez a pénzekhez is hozzá tud férni! Nyugdíjmegtakarításaink eddig védve voltak a politika felelőtlenségétől,  Matolcsy szerint azonban nagyobb biztonságban lesznek az államnál.

Tegnapelőtt a kormányfő egyebek mellett bejelentette: a költségvetési hiánycél tartása érdekében 2012-ig a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket átirányítják az állami nyugdíjrendszerbe. Ez a valóságban azt jelenti, hogy megkezdődött a magánnyugdíj-pénztári rendszer lebontása.

Aki azt gondolta vagy szerette volna gondolni, hogy ez tényleg csak egy ideiglenes intézkedés, annak az illúzióit Matolcsy György tegnapi nyilatkozata el kellett, hogy oszlassa. A miniszter, bár szintén "ideiglenes megállításról" beszél, azt is kijelentette, hogy a kormány "csalódott a nyugdíjrendszerben", és hogy szerinte a nyugdíj sokkal inkább biztonságban van az államnál, mintha magántulajdonú alapkezelőkre lenne bízva.

Ajánlott írásunk: Jó szándékkal a pokolba - az új gazdasági akciótervről


A rendszer előnyei és hátrányai

A jelenlegi, 1998-tól datálható nyugdíjrendszer az elmúlt húsz év egyetlen igazán átfogónak mondható államigazgatási átalakítási kísérletének az eredménye. Lényege, hogy megkezdte a ketyegő nyugdíjbomba hatástalanítását. Egyrészt mindenkit előtakarékosságra kényszerített, másrészt lehetővé tette, hogy ezek a megtakarítások külföldi befektetésekbe vándoroljanak és így sorsuk valamelyest elválasztódjon az ország mindenkori helyzetétől – ha úgy tetszik, ez egy biztosítás is volt a nehéz évekre.

A pénztárak taglétszáma. Forrás: magannyugdijpenztaram.hu/PSZÁF


A rendszer lehetővé tette továbbá, hogy azok, akik szisztematikusan ragaszkodnak hozzá, hogy legálisan bevallott jövedelmük, és ezen keresztül rendesen befizetett nyugdíjjárulékuk legyen, azok idős korukra magasabb nyugdíjat élvezhessenek, mint akik akár kényszerből, akár önként, de a "készpénzes pénzkeresést" preferálták.

Makroszinten nem is lehet kérdéses, hogy erre a kényszer-megtakarítási rendszerre egyszerűen szükség volt és van.

A rendszer azonban felemás módon működött. Miközben biztosította a megtakarítások felhalmozását, alulszabályozottsága és az így kialakuló versenyhiány aránytalanul drágává tette. Ezt tetézte, hogy az előző kormány által bevezetett intézkedések (a forint alapú eszközök kötelező arányának drámai emelése) miatt a rendszer éppen az egyik legfontosabb funkcióját, a magyar megtakarítások imént említett nemzetközi diverzifikációját veszítette el.

Bár a fentiek kétségtelenül orvosolandó problémát jelentettek, a rendszer mégis ellátta legfontosabb feladatát: védte az egyszeri állampolgár hosszú távú megtakarítását a magyar politika ezerszer bizonyított felelőtlenségétől. Gondoljunk csak bele, mi lett volna, ha Medgyessy vagy Gyurcsány ezekhez a pénzekhez is hozzá tud férni!

web surveys
customer survey


In Government We Trust

Az Orbán-kormány most lebontja ezt a védőfalat. Hivatalosan azért, mert a válság kezelése rendkívüli intézkedéseket igényel. Annyira persze nem rendkívülit, hogy a legnagyobb szavazótömb, a mostani nyugdíjasok érdekei sérülhessenek, csak annyira, hogy a dolgozókról, a fiatalokról, a kisgyermekes családokról lehessen még egy bőrt lehúzni. De amint Matolcsy Györgytől megtudhattuk, valójában nem csupán a rendkívüli helyzetről van szó, hanem sokkal inkább arról, hogy jobb helyen van a mi pénzünk az ő kezében, mint máshol.

A kérdés most már csak az, hihetjük-e, hogy ez a kormány és az utána következők ellen fognak tudni állni annak a kísértésnek, hogy a rövid távú problémáikat „egyszeri válságnak” bélyegezve, folyamatosan a folyó költségekre pazarolják a felhalmozni való pénzt. Hogy a felhalmozás helyett nem fogják a rövid távú politikai tőkéjük növelésére fordítani a fiatalabb generációk befizetéseit. Hogy tovább is látnak, mint a demokratikus rendszer négyéves ciklusai, és képesek 20-30 évre előre tekinteni.

Kapcsolódó írásunk: Nyugdíjasok, a szent tehenek


Attól függően, hogy ki mennyire bízik az államapparátus kompetenciájában, az egyes miniszterek képességeiben és általában a politikai osztály józanságában, mindenki eldöntheti, hogy mit gondol az előbbi kérdésekről. Hogy akkor a magánnyugdíj-rendszer szétverése most jó vagy rossz – vagy esetleg tragikus.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Willie 2010.10.15. 09:12:28

Erdekes helyzet ez. Nekem pl. mikor legutobb megneztem osszegszeruen kevesebb volt a magannyugdijpenztari megtakaritasom, mint az az osszeg, amit befizettem... Magyaran jobban jartam volna, ha a parnahuzatban tartom a penzt... Ugyanez van az USA-ban is a magannyugdijpenztarakkal. Volt olyan ismerosom, akinek a megtakaritasanak konkretan a fele uszott el. Az ellenpelda erre az Arizona Allami Nyugdijrendszer (ezt ismerem USA-ban), ahol siman hozzak a 8%-os hozamot a megtakaritasok, pedig az allami rendszer es minden allami alkalmazottnak kotelezo.

bonakovacs 2010.10.15. 09:12:41

"Mindennek ellen tudok állni, kivéve a kisértést" mondta - ha jól tudom - Oscar Wilde. De persze a Vezér erősebb jellem nála, vigyáz a pénzünkre, fiaztatja, és amikor teheti, visszaadja. Akár a mesében...

azAttis 2010.10.15. 09:12:49

A magánnyugdíjpénztári értesítő az elmúlt pár évben csak azt tartalmazta mennyit vesztettek a befizetett összegből. Ezért nincs bajom a megszüntetésükkel bár a módszer nem tetszik.

tcom 2010.10.15. 09:12:54

"Gondoljunk bele, mi lett volna, ha Gyurcsány ezekhez a pénzekhez is hozzá tud férni!"

Mi lett volna? Ami most történik majd, hogy az állam megveszi belőle a segélyeseket és a nyugdíjasokat. Vagyis kidobott pénz lesz.

Köszönöm Fidesz!!!
Nem is szavaztam rád!

Gyugyelákné 2010.10.15. 09:12:58

Medgyessy vagy Gyurcsány ezekhez a pénzekhez is hozzá [b]tudott[/b] férni, hisz Orbán sem a kétharmad miatt lopja el ezt a pénzt, hanem mert egy balkáni lótolvaj. Viszont érdekes, hogy még most is az említettekkel riogat a szerző, pedig tény, hogy ők nem einstandolták ezeket a pénzeket.

belekotty 2010.10.15. 09:14:39

Azért a dolog egy kicsit komplikáltabb. Ami nincs befizetve az államnak, az ott hiányzik, helyette hitel, aminek kamatait mi fizetjük.
A pénztártagok pedig a pénztár működési költségeit, amely nem kis részt magyar állampapírt vesz.
Tehát össztársadalmi szinten a magánnyugdíjpénztár nem buli, még akkor sem lenne az ha ezek nem buktak volna akkorát 2008-ban a befektetéseiken.

sárkányfő 2010.10.15. 09:14:48

Én komolyan nem értem, ez azt jelenti, hogy a felhalmozásra, a jövő biztosítására szánt pénzt most az állam egyszerűen elkölti majd folyó kiadásokra?

Nem ők papoltak évekig hogy jövőfelélő a maszop-kormány?

És egyáltalán: a felhalmozó, öngondoskodó, fenntartható rendszer helyett megerősítjük a felosztó-kirovót? Miközben ketyeg a nyugdíjbomba? Tényleg el fog húzni ebből az országból minden értelmes ember.

A mélypont: Matolcsynál lenne biztonságban a pénzünk? Mi ez, akasztófahumor?

Édes istenem :(

veny 2010.10.15. 09:17:21

Az állami nyögdíjjal pont ez a baj: a mindenkori politikai érdekek szerint szórakoznak vele derék vezetőink össze-vissza. Ráadásul az összes tilitoli végül egy irányba mutat, a korábbi teljesítménytől mindinkább független, szociális segélyre emlékeztető egyennyögdíj felé.

Aki tehát hosszabb távon normális jövedelemmel bír, az egyértelműen rosszul jár az állami cseccsel, míg aki minimumkörnyéki (vagy mé olyan se) szinten fizetget be, annak csudijó.

Mivel sokkal többen fizetgetnek, mint fizetnek, az állami nyögdíj többeknek jó, mint rossz. Ha tehát az állami rendszer lesz megint kötelező, az a többségi akarat, a demokrácia újabb diadala. Forradalmi.

Kár, hogy pont azoknak rossz ez is, mint amúgy minden itt, akik amúgy is a vállukon viszik ezt az egész kócerájt... Meddig fejhető a naponta véresre vert tehén?

belekotty 2010.10.15. 09:20:43

@ó jaj: "A mélypont: Matolcsynál lenne biztonságban a pénzünk?" - Hát igen, Matolcsy lenne az utolsó akire egy forintot is rábíznék.

trocadero 2010.10.15. 09:22:06

Azért ne felejtsük el, hogy Medgyessy és Gyurcsány által felvett hitelek törlesztésére miatt kell a nyugdíj-megtakarításhoz hozzányúlni.
Másrészt, ha Orbánnak sikerül csökkentenie más intézkedésekkel a népességcsökkenést, akkor az sokkal többet növelhet a mostani keresők nyugdíjas évekbeni életszínvonalán, mint az így esetlegesen elveszett megtakarítás.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.10.15. 09:22:15

"Gondoljunk csak bele, mi lett volna, ha Medgyessy vagy Gyurcsány ezekhez a pénzekhez is hozzá tud férni!"
Muszáj kora reggel a frászt hozni rám? :)
Bár, hogy őszinte legyek semmivel sem megnyugtatóbb, ha Orbán teszi ugyanezt.

Nagyon sokan azon sírnak, hogy milyen kicsi a hozama. De vajon hányan számolták ki, hogy a felosztó-kirovó rendszerben mekkora hozamra számíthatnak? (Negatívra, masszívan negatívra)

Sajnos, a szavazók nem értik, illetve nem akarják érteni, hogy a felosztó-kirovó rendszer egy lángoló ház. Bármilyen irányba (az egyéni számlás államira is igaz ez!) akarod elhagyni, megégeted magad (nem használhatod az új befizetéseket a jelenlegi kifizetések fedezetéül), azonban ez még mindig jobb, mint megvárni amíg rád szakad.
Amit most a kormány csinál az az, hogy fél lábbal már kint van a házból, felszisszen, hogy ez fáj és visszahúzza. Sőt nagyon valószínű, hogy az ajtót is bezárja.

aszora 2010.10.15. 09:25:52

Az állami folyó kiadásokhoz elvileg mindekinek arányosan hozzá kell járulnia, a manyup-ok miatt kieső bevételt emiatt eddig az állam egyéb módon kipótolta, ami tkp. állami támogatás a manyup-oknak.

Más lett volna a helyzet persze ha a kötelezőn felüli öngondoskodáson alapulna a rendszer, de ugye nem erről van szó. A kiesett bevétel miatti többlet költséget pedig mindeki fizette, nem csak a manyup tag.

Ha viszont mindenki manyup -tag lenne, akkor megint semmi sem történt, mert ennyivel kevesebb külön megtakarítás van, viszont ennyivel kevesebb hitelvagy más bevétel szükséges a hiány pótlásához.

Lehet mondani, hogy az állam csökkentse a kiadásokat is, de akkor is majd mindenki önkéntesen takarékoskodhat pluszban ha akar, az nem igazán jó, hogy a magánmegtakarításokat (amelyek hozama amúgy elég rossz) az állam drága hitelek felvételével vagy egyéb adónöveléssel támogassa: ez az egyensúlyt nem javítja, összességében csak plusz költséget okoz. persze lehet hogy ezt nem csak manyup-tagok fizetik...

Hosszabb távon a kiadási oldalon is változtatni kell majd, korrekt nyugdíjrendszerrel csökkenthető lenne a járulék mértéke, aztán a magánmegtakarítások pedig lehetnek akkor pluszban önkéntesek, és még a csökkenő államadósság/alacsonyabb kamatok/kisebb adóterhek esetén nőhet a foglalkoztatottság, és beállhat egy magasabb szintű egyensúly, aminek megvalósulását az eddig szisztéma erősen akadályozza...

Arról ne is beszéljünk, hogy a magán alapkezelők mennyivel megbízhatóbbak, mint mondjuk az állam, érdekes módon a "befektetők" szerint általában az állam a legkisebb kockázatú, ha pl. hitelkötvényekről van szó :)

coeurace 2010.10.15. 09:26:59

@belekotty:
Egy különbség van! Ha a magánnyudíjpénztár vesz állampapírt a befizetésekből, akkor tisztán látszik, hogy az állam kijön-e a folyó működésre jutó pénzből. Ha a nyugdíjjárulékot lenyeli a költségvetés, akkor nincs rá mód, hogy ellenőrizzük ezt. (Tovább megyek, a felosztó/kirovó logika mentén nyíltan elköltik a pénzt, tehát úgy sem tesznek, mintha ez megtakarítás lenne.)

Az elmúlt években nem csak a nyugdíjpénztárak, hanem a legtöbb átlagos befektető is vesztett a pénzéből. Egyébként az én értesítőm szerint 2008-ban jelentős veszteség keletkezett, amit 2009 végére majdnem teljesen visszanyertem. Azt fontos látni, hogy ez egy hosszú távú befektetésen kimutatott fiktív veszteség, ami csak akkor lenne valós veszteség, ha ma el akarnád adni a részvényedet.

Példa: Vettél 2008 nyarán OTP részvényt 7,000 Ft-ért
2008 decemberben volt rajta 4,000 Ft veszteséged.
2009 áprilisában a pénzed már 5,800 Ft-tal ért kevesebbet!
2010 októberben a veszteséged 1,500 Ft
Valós veszteség ez? Csak akkor, ha ki akarod venni a pénzt. Ha reál eszközre átszámítjuk, akkor van
0,0000...0001% részesedésed egy nyereségesen működő bankban és ez nem változott idő közben, csak a piac pilanatnyilag ennyire értékeli a részvényedet.

alibaszna de bamba (törölt) 2010.10.15. 09:28:18

Amit a nagy előd (gyurcsány)elkezdett,most a kárpátalja géniusza megvalósítja!
Nem kell az embereknek az a sok pénz,csak elszórnák mindenféle baromságra.
Gyurbán Viktor,vagy Orcsány Ferenc majd vigyáz rá!
Hajrá demokrácia,hajrá magyarország.
Legalább szabadon választhatunk népnyúzót!
Ez kell a népnek.

Willie 2010.10.15. 09:28:54

@Lord_Valdez: "felosztó-kirovó rendszer egy lángoló ház. Bármilyen irányba (az egyéni számlás államira is igaz ez!) "

Igazabol erre hoztam ellenpeldakent az Arizonait, ami egyeni szamlas allami rendszer es megis hozza a 8%-os hozamot. tehat van ra pelda, hogy lehet ezt jol is csinalni. Persze nem pont a magyar politikusokrol gondolom, hogy jol csinaljak :)

balf 2010.10.15. 09:30:01

Ez most jobb lett mint a tegnapi első reakció.. :))

Igen, sztem is az a fő kérdés, hogy elhisszük-e, hogy a jövőben a magyar állam jobban fog vigyázni a pénzre (sokkal) mint eddig. Ez pedig politikai ízlés, preferencia, és persze egy kis hit kérdése.

Eddig az állam nagyságrendekkel többet lopott a rá bízott pénzekből mint a nyugdíjpénztárak, csak nem küldött róla év végén értesítőt! Hogy ezután másképp lesze-e -- nem tudom, de az biztos hogy most nagyobb esélyt látok rá mint az elmúlt 20 évben bármikor. (Pedig nem is OV-ékre szavaztam.)

veny 2010.10.15. 09:30:07

@belekotty: Az államnak befizetett nyugdíjjárulék ugye egyrészt pénz a most kifizetendő nyögdíjra, másrészt implicit ígéret jövőbeli álami kifizetésre, azaz adóssággyártás.

A magánpénztárba befizetés implicit adósságot nem gyárt, ellenben azonnali kötelezettséget igen. (Egyébként az emiatt hiányzó mai nyögdíj adóból, azaz pont ugyanúgy a most aktívak befizetéseiből jön, mint az első esetben.)

A difi ott van, hogy az implicit adósságot "nagyvonalúan" elfelejtjük elszámolni, amitől aztán egyes számok szebbek.

fingerbangs 2010.10.15. 09:31:26

pont azért vittem a pénzem magánpénztárba, hogy ne az államnál legyen amiről tudvalevő hogy nyugdíjrendszere deficites az összeomlás határán van

ezt a pénzt most egyszerűen ellopták tőlem

aszora 2010.10.15. 09:32:06

@Willie:
Így van a rossz államinak nem laternatívája egy mégrosszabb magán, akkor sem ha magán :)
Lehetne pl. állami egyéni számlás, az állami fizetési garanciánál pedig nincs biztosabb (és soha nem is lesz), a költsége pedig jelentősen kisebb lenne, és jól járhatna az állam is (kisebb finanszírozási igény, kisebb kamatok), és a befizető is (magasabb hozam, illetve alacsonyabb adók-töb munkahely - ami szintén azért előfeltétele a nyugdíjkassza egyensúlyának (is) ).

flimo13 2010.10.15. 09:33:19

Szerintem át kéne gondolni a kötelező nyugdíjrendszert. Ugyanis most a nagy többség számára úgy működik, hogy az élet megalapozásának költségei fiatal korban jelentkeznek, mikor alacsonyabb a keresetük, amiből ráadásul jelentős részt már az elejétől fogva elvonnak a jövendő nyugdíj számára.

Közben meg az első lakást, autót hitelből veszik, magas kamatra, a nyugdíjmegtakarításuk meg alig őrzi meg az értékét. 200 ezres bruttóból közel évi 800 ezret vonnak el nyugdíjcélra, ebből tíz év alatt két ember összespórol egy lakásra valót. Igaz bukja ezzel az esetleges(?) hozamot, viszont nyer több millió forintnyi kamatot.

Később, mikor már vélhetően magasabb fizetésért dolgozik, törlesztőrészletektől mentesen jövedelme sokkal nagyobb hányadát tudja nyugdíjcélú megtakarításra felhasználni, behozva a korábbi lemaradást.

Gyeprefing Padrafos (törölt) 2010.10.15. 09:33:40

Ugye milyen szar volt a szocializmus?
Akkor 1 ember,1 párt lopott.
Most hány párt,hány éhes politikusát kell eltartani?!
Igaz,most megválaszthadod,hogy ki nyúzza le a bőröd.
Jajj de fasza!

HerbSpaak 2010.10.15. 09:34:51

Az egészben az a szép,hogy a feloszto/kirovó-ból kiveszed a nyugdijpénztári részt és ezt nevezed öngoskodásnak. Aki a teljes összeget befizeti,az finanszíroz mindent, a pénztártag meg nem. Aztán amikor majd nyugdíjba megy a pénztártagok negatív hozama miatt kicsi lesz a nyugdíjuk. Aztán majd tartják a markukat,hogy nekik is annyi a kenyér ...
Magyarul tőzsdéznek a nyugdíjuk egy részévelmami úgy néz ki bebukik, a negatívumokért meg majd jöhet a gondoskodó állam.
Öngoskodás az,ha a KÖTELEZŐ nyugdíjpénztáron FELÜL fizetsz be pénzt valahova.
No,de egy magántársaság,aki állami pénzhez jut. No az el fogja lopni a pénzt. Az biztos ...
Lehet ütni :)
Herb

satobrion 2010.10.15. 09:35:01

A FIDESZ receptje a hiánycél tartásához:
Bankadó bevezetése (a kis jövedelmű ügyfél szívja meg)
Energetikai szektor, Multi, távközlés különadója (a szegényebb réteg szívja meg)
Egy kulcsos szja (a kiskeresetűek szívják meg)
Magánnyugdíjpénztárak megszüntetése (a megtakarítók szívják meg)

Ez az egyenlő teherviselés? Sírnom kell. Mi lesz még?

mr_gubahwr 2010.10.15. 09:36:15

"Gondoljunk bele, mi lett volna, ha Gyurcsány ezekhez a pénzekhez is hozzá tud férni!" Nagyon manipulatív költői kérdés. Vártam volna véleményvezértől pár opciós lehetőséget arra, hogy mi lett volna ha... Mondjuk egy poll formájában.

borsikm 2010.10.15. 09:37:10

Jó reggelt!

A poszt alapvetően hibás, bár a szerző tájékozatlansága nem róható fel neki, a hiba a jobboldali kommunikációs gépezetben van. Gyurcsány ugyanis nemcsak hogy hozzá nyúlt ezekhez a pénzekhez, hanem kormánya a mostaninál sokkal komolyabb mértékben machinált velük:

www.mno.hu/portal/655066

"A Magyar Nemzet megtudta, több hónap vagy akár egy év is eltelhet, míg az egyéni számlánkon megjelenik az általunk jóval korábban befizetett tagdíj, miközben az adóhatóság és a pénztárak egymásra mutogatnak, a PSZÁF pedig nem tesz semmit a lassan három éve fennálló probléma megoldása érdekében. "

Azt hiszem, ennek tükrében az írás némi korrekcióra szorul.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.10.15. 09:37:18

@Willie:
Nem ismerem az Pension Funds of Arizona működési modelljét. Lehet, hogy érdemes megnézni, azonban két dolog nagyon különbözik. Az egyik a demográfia, a másik a gazdaság.

@aszora:
Az egyéni számlás rendszerre való áttérés még sokkal többe kerül, mint a jelenlegi rendszer.

flimo13 2010.10.15. 09:37:24

@belekotty: az a bukta nagyrészt abból származott, hogy megnőtt az állampapírok hozama, ami miatt a korábban, alacsonyabb kamatra kibocsátott papírok csak úgy lettek a piacon eladhatóak, ha csökkent az áruk. De mivel nem adták el ezeket, valós veszteség sem keletkezett, csupán azon az értéken kellett az elszámolásban szerepeltetni.

BISMARCK 2010.10.15. 09:37:25

@aszora:

Így van.
Annak idején volt is erről vita, ill. alternatívaként ez a megoldás is felmerült (pl. Németh György), de Bokros lesöpörte az érveket. Aztán kiderült, hogy rossz az egész.
Csak halkan jegyzem meg, hogy Bokros ezt tartja élete főművének.

coeurace 2010.10.15. 09:38:57

@aszora:
Az öngondoskodás lényege az lenne, hogy félreteszel (kötelezően) öreg napjaidra. Ha az állam simán elkülönítené ezeket a nyugdíjpénzeket és úgy kezelné, mint a kibocsátott állampapírokat, akkor nem lenne ekkora gáz, hogy elveszik, de nyilván nem ezt akarják csinálni, hiszen a mnyp-k eddig is főként állampapírt vásároltak.

Ami a kieső bevételt illeti, nem akarlak elkeseríteni, de ilyen nincs! A felosztó/kirovó nyugdíjrendszer görget egy beépített (implicit) államadósságot. Ez a jelenlegi nyugdíjasok számára járó nyugdíj!
Ha át akarsz állni arra, hogy mindenki magának takarékoskodik (akár csak 25%-os arányban is, ami az elmúlt 12 évben történt), akkor az új befizetések megtakarítássá válnak és nem finanszírozzák tovább az implicit adósság törlesztését. Ezt nevezik a politikusok "kieső bevétel"-nek.

A baj azzal van, hogy demográfiai okok miatt, a felosztó/kirovó rendszerben vagy egyre kevesebb embernek kell az egyre nagyobb implicit adósságot finanszírozni, vagy ezt folyamatos korhatáremeléssel kell egyensúlyban tartani. Utóbbi viszont nem folytatható korlátlanul, mivel az emberek egyre tovább élnek, de nem biztos, hogy ugyanannyival tovább lesznek aktívak. Esetleg emelhető a járulék mértéke, de ez meg az adócsalást ösztönzi. Így aztán a rendszer folyamatosan feszültséget gerjeszt.

A közteherviseléssel egyetértek, de be kell látnunk, hogy a nyugdíjrendszerbe az elmúlt években beletöltött "pótlás" valójában a nyugdíjasokkal szemben meglévő adósság törlesztése. Legfeljebb nincs róla nyomtatott állampapír. Ennek a törlesztésnek bizony bele kell férnie a folyó költségvetésbe, amit az adókból finanszírozunk.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.10.15. 09:42:06

érdekes azért az a kettősség, ami megjelenik. Egyfelől az adó kismértékű csökkenését kiegyenlítik az ipari adók (telekommunikációs különadó, vagy mi a csuda) továbbterhelése mindenkire, ergo kábé ugyanott van mindenki, csak nem az államon keresztül megy a pénzének ez a része - ez egyfajta kifelé lábalás a felosztó-kirovó rendszerből. Nem teljesen, mert az ipari szereplők terhelése nőtt, de a népet csak így lehet lázongás nélkül kivezetni.

Ugyanakkor a nyugdíj-államosítás nagyon veszélyes dolog. Jó lenne tudni, milyen lehetőségei vannak a magánnyugdíjpénztárak ügyfeleinek, és hogy mi lesz, amikor (mondjuk egy-két év múlva) a meglevő pénzeket is beszedi a kormány, és nem csak a befizetéseket irányítja át. Kétségem sincs afelől természetesen, hogy törvényesen veszi át a pénzek kezelését, csinálnak hozzá egy törvényt, szóval nem az a kérdés, hogy lehet-e ilyet csinálni, hanem hogy mit lehet tenni, ha nem szeretném, hogy a következő választások kampányát a nyugdíjamra félretett pénzemből csinálják.

BISMARCK 2010.10.15. 09:42:18

@coeurace:

"hiszen a mnyp-k eddig is főként állampapírt vásároltak"

Ez sztem nem teljesen igaz, max az utóbbi pár évre. Ha jól emlékszem alig pár éve szabad egyáltalán állampapírt venniük.

uni1002 2010.10.15. 09:45:16

@fingerbangs: Hej, ha ilyen egyszerű lenne a világ!
Az állam mindig fog fizetni, a magán meg zsebre vághatja és elszelel vele. Az állam nyugdíjrendszere soha nem lehet deficites, mert a költségvetés az alapja.
Politikai döntés, hogy melyik kalapból melyik zsebbe teszi, a pénzt.
Tetted volna Önkéntes Magánnyugdíj Pénztárba, vagy Nyugdíj Előtakarékossági Számlára, azt senki nem bánthatja.

Vegyi Ali 2010.10.15. 09:47:50

A magánnyugdíjpénztár jó, mert megtakarításra kényszerít, és -a szerzővel ellentétben- én úgy gondolom, hogy direkt jó, ha ezt a pénzt állampapírba fekteti (kis részt fektethessen akármibe, ebből termelje ki a profitját), mert akkor végső soron az államháztartás hiányát egyre nagyobb mértékben (minél több pénz van a rendszerben) a belső megtakarításból lehet finanszírozni. Szerintem ez az egyetlen út hosszú távon a külső hitelektől való függetlenedés felé. Annak meg egyértelműen rossz üzenete van, hogy a kormány minden lehetséges hatalom birtokában azt vesz el tőlem, amit akar. Az, hogy a saját megtakarításomat, bármikor államosíthatja, az nekem most nagyjából olyan, hogy lehet, hogy holnap a nagyszüleim padlását söprik le, vagy leemelik a pénzt a bankszámlámról, és azt mondják rá, hogy Válságkölcsön (a Békekölcsön már foglalt, és most nem a békéért küzdünk, hanem a válság ellen). Amúgy azért is vicces, hogy Matolcsy kijelenti, hogy a rendszer rossz, mert én épp az első FIDESZ kormány idején, 99-ben nyitottam a magánnyugdíj-számlámat, mert kötelező volt.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.10.15. 09:48:11

@borsikm: az, hogy max az első évi kamatot lenyúlták az éves részletről, az nudli ahhoz képest, amit a fidesz megtehet a pénzzel: kizárólag az a különbség a két rendszer között, hogy a szocik egy év múlva odaadták, a fidesz meg nem fogja odaadni, hanem megtartja.

is 2010.10.15. 09:48:28

@BISMARCK: nekem nem derult ki, hogy rossz ez az egesz. legyszi magyarazd el. de ne ugy, hogy iden rosszab, hanem ugy 20-30-50 eves tavlatban, ami egy rendes nyugdijlepes kifutasi ideje. elore is kosz.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.10.15. 09:48:45

Olyan aranyos amikor azt kell olvasnom jópár kommentben, hogy Megyó, Fletó felvette a hiteleket és örüljek hogy Viktor csak a befizetett mnypt zsetonomat kéri és nem rögtön a bankbetétemet és a lakásom felét.
Azokból a hitelektől az eltartott többség habzsidőzsizett (és javítsatok ki ha tévedek, de egyetlen karakán hereverő jobbos sem küldte vissza a fizuemelést, 13. havi nyugdíjat, gázártámogatást, stb. hogy nem, nem értek egyet, tudom hová vezet).
Kinyúlták a javát, mert JÁR. Most pedig van képük bólogatni, a mnypt úgyis kicsi hozamot produkál, söpörjük ki a padlást gondosan, amit más gyűjtött az nekem JÁR.
Világvicce ez az ország...

veny 2010.10.15. 09:49:07

@borsikm: A késedelmes jóváírás oka az, hogy az APEH képtelen megfelelni a saját maga által specifikált adatszolgáltatási kötelezettségének a pénztárak felé.

Azaz átnyomják a pénzt, de a kísérőjegyzék, hogy ebből mennyi kié, teljesen szar, használhatatlan, és amíg ezt nem javítják, a pénz parkolni kénytelen.

Amúgy nem hiszem, hogy ez tudatos szabotázs lenne, ugyanis sehol senki nem nyer rajta. Egyszerű butaság, inkompetencia, nemtörődömség az ok, mint a magyar állami szerveknél szinte mindig.

meggyes alfonz 2010.10.15. 09:49:35

A felosztó-kiróvó rendszer sajátja, hogy amit ma befizetünk, azt ma a nyugdíjasokra el is költjük nyugdíjként. Így nem is kell rá vigyázni! Elköltődik.
Ha csak felosztó-kirovó rendszer lesz 20-30 év múlva tök mindegy most mennyit fizettünk be, csak az akkor dolgozók befizetéseit lehet nyugdíjra kiosztani.

Paralelepipedon 2010.10.15. 09:50:49

Örülök, hogy vissza lehet térni az állami nyugdíjhoz, mert a magánnyugdíjpénztárban az utóbbi időben szinte már fogyott a pénzem. Persze kaptam szép hangú levelet, hogy válság idején ez így működik, ne csüggedjek, lesz majd jobb is.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.10.15. 09:52:20

@Vegyi Ali: én nem látok sehol garanciát arra, hogy az állam a nyugdíjbefizetéseket garantált hozamú állampapírba fektetné. Nincs annak semmi értelme, hogy elvegye a pénz felett rendelkezés jogát akkor, ha azt is mondhatta volna, hogy a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó szabályok úgy változnak, hogy csak állampapírt vásárolhatnak a befizetéseken.

De hová tűnt Columbo felesége? 2010.10.15. 09:53:16

@trocadero:
"..Azért ne felejtsük el, hogy Medgyessy és Gyurcsány által felvett hitelek törlesztésére miatt kell a nyugdíj-megtakarításhoz hozzányúlni..."

Ez így elég nagy tévedés kéremszépen! Emlékezzünk csak, mit is mondott Varga Mihály néhány hónapja?

Ők (mármint a bizottsága) találtak csontvázakat a szekrényekben, ami 600Mrd Ft-tal teszi kiljebb a hiánycél megvalósulását, de SZERENCSÉRE A 29 pontban megfogalmazott akcióterv biztosítja a cél elérését.

Most meg ez .

Mi van????? Akkor most miért is kell ez a pénz? Plusz a válságadó?

Emberek, ébresztő!!!!

meggyes alfonz 2010.10.15. 09:55:03

@borsikm: Majd ha az APEH nem változtatja havonta a fájl specifikációt, ami alapján a pénztáraknak be lehet azonosítaniuk az átutalt pénzeket és a specifikációban leírtakat be is tartja az APEH a pénztárak is időben az egyéni számlákra tudják írni a pénzt. (Azonosításig is termel hozamot a befizetett pénz, csak nem a tag által megjelölt portfolóban, hanem a függőben!)

Vegyi Ali 2010.10.15. 09:57:37

@flugi_: Épp ezt mondom, hogy az állam, most az államosított pénzt a folyó ügyekre fogja költeni. Ezzel szemben épp hogy a pénztáraknál kellene hagyni, olyan feltételekkel, hogy a döntő többségét csak állampapírba fektethessék. Bocs, ha félreérthető voltam.

alibaszna de bamba (törölt) 2010.10.15. 09:59:51

@Zébácsi: Akkor minek vette át a hatlmat?
hogy kivegye a csontvázakat a szekrényből és tovább nyúzza a népet?!
Ezért kár volt!
Már 12 éve éhes a hatalomra vityesz, meg a maradék pénzre amit még nem loptak el az elődök.
Ébresztő emberek!

Átvitel honvéd 2010.10.15. 10:00:08

...Nem érzem a posztban foglaltak tökéletes igazságát.

Addig a pontig, hogy a kormány igyekszik megszabadulni -- az egyébként anno kívülről rákényszerített -- magánnyugdíjpénztári rendszertől, addig rendben van.

Hogy ez a törekvés nem jogos-e, abban már nem vagyok annyira biztos, mint amennyire a poszt sugallja.

Ezeket a dolgokat több szempontból is meg lehetne nézni, a közvetlen értelemben legfontosabb szempont szerint azonban csak egy kérdés van: hogy megállja-e a helyét az, hogy az mnyp az alapfunkcióját jobban teljesíti, mint az állami nyugdíjrendszer. Ezt is kétféle szempontból nézhetnénk: 1.) "mennyit" fizet, amikor fizetésre kerül a sor, és 2.) "fizet-e" egyáltalán. Az első kérdésre a válasz eddig -- a mnyp-k szempontjából -- elég siralmas; a befizetett összegek hozama nevetséges, a mnyp-k működési költsége magas stb., azaz per pill. ott tartunk, hogy csak egy "ígéretről" beszélgetünk (...lesz pénzed, és több, mintha az állami rendszer látott volna el, ha nyugdíjba mész), az anyázásig (ti. hogy ténylegesen mennyi _van_ a borítékban) még nem. A másik kérdés ("fizet-e" egyáltalán): egy állami nyugdíjrendszer _nem teheti meg_, hogy magára hagyja a nyugdíjasokat. Egyszerűen nem teheti meg. Egy mnyp-nek ellenben nincsenek kötelezettségei. Ha megfelelt a szabályoknak, és "nem jól gazdálkodott", akkor becsukja a boltot, az addig mondjuk harminc évig fizető egyorrút meg köszi szépen, lássa el az állami nyugdíjrendszer. A "nem jól gazdálkodással" kapcsolatban -- tessék megnézni az önköltséget, illetve a mnyp-s befektetések valós bizonytalanságát; akinek van, nézze meg, mekkora "hozamot" produkált a nyugdíjpénztári tőkéje az elmúlt két-három évben. És még egy: arról senki nem beszél, hogy az a trend, ami az állami nyugdíjrendszer tíz-tizenöt éven belüli, nehezen v. sehogy sem finanszírozhatóságát valószínűsíti, nevezetesen, hogy egyre kevesebben tartanak el egyre több nyugdíjast, milyen hatással lesz a ma még (kifizetési kötelezettség híján) nagyon vígan élő mnyp-okra. ...Ebbe vajon ezek, nem akarnak majd beledögleni?... Csodák nincsenek -- mindenki abból főz csak, ami van, és a csökkenő születésszám, mint peremfeltétel, éppúgy sújtja a mnyp-okat, mint az állami nyugdíjrendszert. ...Tehát nincs olyan érv, amely szerint a magánnyugdíjpénztári rendszer az állami nyugdíjrendszer felett állna, hozamban v. biztonságban, sőt, a gyakorlatot tekintve épp ellenkezőleg!

Azzal az érvvel is bajok vannak, hogy a a mnyp - a tőke külföldi eszközökbe fektetése miatt - a nyugdíjat függetleníti a helyi politikai-gazdasági balhéktól. A globalizáció közepette ui. ma éppen az a jellemző, hogy ha balhé van, akkor világszerte van, ami azt jelenti, hogy a mnyp akármilyen eszközbe fekteti a delikvens pénzét, azt, vagy annak jelentős részét harminc-negyvenéves távon mérhető valószínűséggel elbukja.

A legviccesebb Ferenc és Orbán ilyetén párhuzamba hozása. A nyugdíjkassza Ferenc kezére játszása nyilván nem lett volna poén, eddig rendben van. A kérdés a "miért". Azért nem, mert ugyanúgy semmi nem lett volna belőle - csak valamilyen nemes cél, mondjuk egy egyszeri tizennegyedik havi nyugdíj, meg még egy kis "személyes" mutyi finanszírozása -, ahogy Ferenc és nagyzseni "gazdasági szakemberei" egyéb okosságaiból. Orbánon ezzel szemben nagyon jól látszik, hogy nem öncélúan próbálja a különféle pénzeket összeszedni, hanem pontosan azon vonal mentén, amelyet a választási programban világosan megmondtak. Nevezetesen: szerkezetátalakítás, amelyhez egyszeri, relatíve magas költség társul. Erről tárgyaltak, közvetlenül a választások után, az EU-val... mármint, az ebből következő, átmenetileg magasabb hiánycélról. Azok barátságosan beintettek. Ez a peremfeltétel. Azaz abba a helyzetbe hozták, hogy vagy pénzt szerez az átalakításhoz, vagy bukja a választási programját -- mi is bukjuk, mert az a szerkezetátalakítás, az azért most már nagyon k'éne --, aztán elhiteltelenedik. ...Szóval "teccettek volna" az EU-bürokratákra hatni a kérdésben. ...Látok egyébként valami "igazságot" ebben a dologban: ha azok akkor belemennek a magasabb hiánycélba, az egészet "mi" finanszíroztuk volna pl. hitellel. Most így tartjuk a hiánycélt. Nincs plusz hitel. Rendben, tartjuk a hiánycélt, a pluszpénzt pedig a többségében nyugati gyökerű, multinacionális cégektől szedjük be, viszontlátásra....

Lenny 2010.10.15. 10:00:19

Az OTP-nél 3-4 év fizetés után kb. ott tartottam, mint amennyit befizettem.
NEM VOLT hasznuk.
Akkor azok mi a lxfaszt csináltak a pénzzel?
Kaptam egy kimutatást, amiben sajnálták, válság volt és blablabla, de ne változtass, hamarosan jobb lesz - volt ez a a szöveg tavaly. Lásd fenti posztoló: a világon hol érnek el ezek eredményeket?

Másrészt: ideje lenne azokat megfogni, akik semmit nem fizetnek be, de azután itt posztolgatnak és siránkoznak, hogy nincs nyugdíj és úgysem lesz (valószínűleg részben emiatt és a hibás 20-25 év politika, demográfiai csökkenés (családtámogatás GYF idejében???) és u.ezek még röhögnek és BÜSZKÉK is rá.

Waldi! 2010.10.15. 10:00:59

Nem lenne tisztessegesebb azt mondani, hogy hiveinek, szarban a haza, ha biztok bennunk lepjetek vissza az allami nyugdij szektorba, es akkor a fidesznyikek labon szavazhatnanak, hogy a 2700 mrd forint mekkora reszevel segitik ki a koltsegvetest.

Ha 14 honap alatt kilopnak a zsebunkbol 420 mrd forintot, akkor azt csak ugy lehet karpotolni, ha azt utanna kamatos kamattal atutaljak az egyeni szamlakra. Csak az allami nyugdijba visszalepoket lehet hozomra karpotolni. Gondolom ez lesz a trukk.

flimo13 2010.10.15. 10:02:03

@flugi_: egy értelme van, nem kell hozzászámolni a hiányhoz, így könnyebb tartani. Lehet ez az egész csak egy sima könyvelési trükk..

Lenny 2010.10.15. 10:03:06

Igen, én meg remélem, hogy azok kapnak bármilyen hozamot és nyugdíjat, akik BE IS FIZETTEK.
Nem pedig szociális vállalkozók és brazil munkakerülők családostul.

Budaphestie 2010.10.15. 10:03:20

A jelenlegi helyzetben teljesen világos, hogy a fidesz fel akarja élni azt a nyugdíjunkat, amit eddig öregkorunkra raktunk félre! Vérlázító! Ezek pitiáner tolvajok.
Én a Nyugdíjbiztosítómmal kötöttem szerződést, hogy kerül ide Orbán Viktor koszos, más pénzét kotorászó keze?

BISMARCK 2010.10.15. 10:03:23

@is:

Az egyéni számlavezetés önmagában nem az ördögtől való. De ebben a formájában nem jó. Most veszteséges, de a válság előtt sem hozott annyit mintha ugyanabból a pénzből magyar állampapírokat vettek vna. Miért? Mert magas a működtetési költség. És az hosszú távon is maga lett vna. Nem más ez mint egy piramis játék, amiben a végén az állam állja a számlát. Szted mi lesz amikor majd tömegesen mennek nyugdíjba akik ma befizetnek és kiderül, hogy a mnyp nem tud fizetni ill. nem annyit mint amennyit előre vetítettek? Hagyják majd a nyugdíjasokat nyomorogni vagy az állam fizet? Akinek egy csöpp esze van, az gondolhatja, hogy ez jó rendszer, akinek kicsit több az már most belátja - ill. látta már a 90es évek közepén is - hogy ez a rendszer így nem lesz működőképes.

Gyeprefing Padrafos (törölt) 2010.10.15. 10:04:33

@József István: Véletlenül nem orbán tanácsadója,vagy legalább is bértollnoka teccik lenni?

borsikm 2010.10.15. 10:07:22

@flugi_: @veny: Szerintem olvassátok el alaposabban a cikket. Pontosan azt boncolgatja, hogy a több mint százmilliárdos görgetett összegről nem lehet tudni, hol van, és kinek fial. (Holott teljesen nyilvánvaló, hogy ha lenne rá akarat, minden különösebb gond nélkül lehetne olyan rendszert írni, ami a befizetés regisztrálása után kb. 300 ms alatt írja jóvá a cuccost. )

AnnaKarenina 2010.10.15. 10:08:16

@borsikm: Csak azért, mert a memória nagyon véges, bár erre szolgálna a kereső a neten. Nem Gyurcsányék manipuláltak a nyugdíjösszegekkel, hanem az első Orbán-kormány:
"A Fidesz vezette koalíció 1998 nyarán, első teendői között a társadalombiztosítási önkormányzatok felszámolásával „visszaállamosította” a nyugdíj- és egészségbiztosítási alapokat. Akkor a Fidesz politikusai még átmenetinek nevezték ezt az intézkedést, majd előbb a Miniszterelnöki Hivatalhoz, később a Pénzügyminisztériumhoz, végül az Egészségügyi Minisztériumhoz delegálták az alapok kezelését. Az évente több mint 1500 milliárdot kezelő alapok költségvetése beleolvadt a központi büdzsébe. A járulék beszedését a társadalombiztosítási államtitkár, Selmeczi Gabriella 1999 januárjától átadta az APEH-nek. Néhány hónappal később az alapok 60–80 milliárdos vagyonát az ÁPV Rt. kapta meg értékesítésre. Az ÁSZ-jelentések rendre kifogásolták, hogy bár az alapok vagyonának államosítása megtörtént, az ahhoz kapcsolódó kötelezettségeket továbbra is az egészségügyi kasszából fizetik. Így például a járulékfizetők pénzéből konszolidálták a Postabankot." www.kozszolga.hu/hirek/eg%C3%A9szs%C3%A9g%C3%BCgy-utolbbi-h%C3%BAsz-%C3%A9ve

Kókuszmenyét 2010.10.15. 10:08:19

Az állami nyugdíjnak már nyomokban sem lesz emléke mire én nyugdíjas leszek. Amit befizettem az évek során az államnak, sosem fogom viszontlátni. Amit a magánnyugdíjpénztárba fizettem azt talán... bár mostmár az sem biztos. 68-78-88 évesen csak magamra (családomra) számíthatok majd... ha megérem...

Egyébként, ha a Gyurcsány-kormány talált volna ki ilyesmit, nyilván a fidesz lett volna az első aki azt harsogja, hogy meglopják az embereket...

"Kösz", mindenkinek aki hozzájárult a kétharmadhoz....

balf 2010.10.15. 10:08:40

@endre69: Ha azt gondolod, hogy OV olyan mint Kádár, akkor egyszerűen nem tudod, milyen volt a szocializmusban itt élni. Sokkal rosszabb, elhiheted. Még a 80-as években is, még régebbre meg nem is megyek már vissza......

Nandini 2010.10.15. 10:08:48

Nekem szépen tessék az a 8%-ot átutalni a fizetésemmel együtt, majd én szépen megforgatom magamnak. Akkor sem az államra, sem a MNYP-ra nem lehet 40 év mulva újjal mutogatni.

Gyeprefing Padrafos (törölt) 2010.10.15. 10:10:46

@Nandini: Ez az 1etlen1 igazságos megoldás!!!!
A többi csak DUMA!!!!!

Budaphestie 2010.10.15. 10:11:19

Az a baj, hogy az átlag magyar szavazó annyira primkó, hogy még azt sem érti, hogy a magánnyugdíjpénztárba berakott pénz az ő pénze, csak éppen más kezeli. Az kezeli, AKIRE RÁBÍZTA!
Most pedig a koszos tolvaj magyar állam az ő, a mi pénzünket veszi el!

Átvitel honvéd 2010.10.15. 10:11:28

@Gyeprefing Padrafos: véletlenül nem, csak olyan, aki időnként gondolkozik. Ebben az is benne van, hogy ha van _észérv_, ami a fentieket más megvilágításba helyezi (teszem fel, az imént én magam is ezen a síkon mozogtam), hallgatom.

Karachar Nevian (törölt) 2010.10.15. 10:12:54

Szaisztok

Néhány hete írtam egy hasonló oldalon hogy a nyugdíjrendszert olyan irányba kéne vinni, ami tképp ötvözi az állami nyugdíjat az öngondoskodással egy kissé kifacsart módon: speciális, hosszútávra szóló állampapír-opciókat kéne kínálni a munkavállalóknak(lejárat a nyugdíjkorhatár elérésekor legyen, tehát az idő múlásával egyre rövidebb lejáratú papírokat).
A lényege az, hogy ez egy befektetés volna államilag garantált hozammal, melyet akár időközben értékesíthet is a leendő nyugdíjas a másodpiacon vagy fedezetül szolgálhatna hitelfelvételkor.
Nagy előnye h nem megy ki a pénz az országból, növelné az állampapírok iránti keresletet, ami meg leszorítaná a hozamokat.

Amit most látok OV szemében, az ennek egy potenciális változata egy lényeges különbséggel.
Lehet hogy ő fogja megmondani h a 2800mrd Ft. biza menjen állampapírba, de mi, munkavállalók, nem kapjuk meg ezt a "papírt" amivel igazolhatnánk majdan a követelésünket, helyette nyugdíjat kapunk(vagy nem kapunk). Na ez a nagy trükk, hisz a lejáratkor így nem lesznek kötelesek egy fillért sem fizetni, hanem az aktuális helyzet(számítási mód) fogja eldönteni hogy mennyi is jut(és mint tudjuk az jóval kevesebb lesz a mostaninál, mert nem lesz aki megtermelje azt...)

Szépen kirajzolódik ezzel a hierarchia is:
Dolgozó < Nyugdíjas < Államnak hitelező
Nagyon félnek attól hogy a mostani dolgozó elismerten hitelezővé váljon, mert akkor lennének jogai és az nagyon veszélyes!

Lenny 2010.10.15. 10:13:04

Mégvalami - ennek az idáig befizetett magánnyugdíjnak semmi plusz hozama nem volt (lásd kimutatásaik) ill. ezt korábban is be kellett fizetni az államba - és most ismét. Ez a te pénzed LESZ (ha megéled), de most nem a Te pénzed.
Akkor mi a difi?

Karachar Nevian (törölt) 2010.10.15. 10:14:34

Akinek van esze, az most kezdi el shortolni Magyarországot. Lehet hogy erre kéne használni a magánnyugdíj-egyenlegemet? :)

Alternatív 2010.10.15. 10:14:51

@belekotty: Ellentmondasz önmagadnak: ha a MNP államkötvényt vesz akkor annyival kevesebb hitelt kell felvenni, vagyis nem hiányzik a kasszából a pénz.

coeurace 2010.10.15. 10:16:28

@BISMARCK:
Éppen ellenkezőleg! A szabályozás sokáig korlátozta a részvényvásárlást, de a legtöbb pénztár még a megengedett mértékben sem vásárolt részvényt, hanem inkább a biztos állampapírokat választotta.
Adok linket egy MNB tanulmányhoz, még 2006-ból, amiben ezt is megtalálhatod:
www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Kiadvanyok/mnbhu_mnbtanulmanyok/MT_48.pdf

kubatov_kommunista 2010.10.15. 10:17:36

"Gondoljunk csak bele, mi lett volna, ha Medgyessy vagy Gyurcsány ezekhez a pénzekhez is hozzá tud férni!"

Csúsztatás! Hozzáférni úgyanúgy hozzáfért volna. Az a kormány NEM lépte meg ezt a lépést ez a kormány meglépte. Pont. (Én azért reménykedem még az EU-ban)

Azzal egyetértek, hogy a mnyp-k nem a legjobban funkciónáltak. Azt is előfordulhat, hogy egy kormány forrást akar. Adjon alternatívát, hogy nekiadom vagy az mnyp-nek! Majd én eldöntöm! Jól/rosszul, de az én döntésem. Ilyenformán ez a dolog nem arról szól, hogy az mnyp-k jól vagy rosszul működnek. Soha nem is szólt arról.

Alternatív 2010.10.15. 10:17:58

Mi lett volna, ha Gyurcsány is hozzá tudott volna férni?
Hát ilyen szabadrablásos alapon ő is hozzáfért volna, de ennyire azért nem süllyedt mélyre.

tlac 2010.10.15. 10:18:26

nyugdíjmegtakarításaink pont ugyanolyan védettek mint eddig. 14 hónapig az új utalások (cca havi 30 milliárd) nem fog befolyni a pénztárig, az államnál megállnak, finanszírozni az államot.

veny 2010.10.15. 10:18:31

@BISMARCK: Sajátos a látásmódja az úrnak.

Ha valamit is hallott a piramisjátékokról, nehéz tagadnia, hogy az állami nyugdíjrendszerünknél igen kevés dologra illik jobban a meghatározása...

A magánpénztárak költséghányada meg valóban lehetne kisebb, de nem vészes ma sem. 5% környéki egyszeri díj van a befizetéseken, utána a számlán levő pénzre semmilyen költség nem számolódik el.

Átvitel honvéd 2010.10.15. 10:18:43

Jut eszembe: az államháztartást nem javította-e anno, hogy Ferenc, majd Gordon idejében az APEH hosszútávon visszatartotta, parkoltatta a mnyp-aknak utalandó pénzeket? ...Mennyi is ennek a havi összege?... Hány milliárd?...

www.mno.hu/portal/655066

A cikk szerint a késés több hónapos, esetleg éves nagyságrend volt... az már erősen partiban van Orbánék 14-hónapos moratóriumával... Hörgött anno valaki azon, hogy "más" rendelkezik a befizetett pénzeivel, és annak hozamával?... Ja, hogy nem is tudta. Ja, hogy Ferencnek megengedjük. Oké.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.10.15. 10:18:58

De bizony gáz, hogy el akarják venni, mert az a zsé a te saját előtakarékosságod. Többek közt ez az egyik oka annak, hogy ne zsebbe kapd a fizetésedet. Ha ez nem lenne, még többen lépnének ki a legális munkavállalók nem túl népes táborából. Azt pedig nem lehet hagyni, hogy az állami szektor jövedelmi elvonásaiból egyedül tartsák el az államot! A drága - nem drága vita pedig szvsz szemfényvesztés. "Azért lopom el a pénzed, mert drága dolgokra költenéd." Ugyan már kérem, mi ez? Überpaternalizmus, vagy mi? Pontosan az az oka a magánnyugdíj előtakarékosságnak, hogy a tagok nem bíznak abban, hogy az állam valaha is fizetni fog nekik nyugdíjat, vagy ha mégis nem tisztességes nyugdíjat, az biztos. Látjuk a mostani nyugdíjasokon, akik gyakran egy élet munkája és nyugdíjjárulék-fizetése után nyomorognak az állam által biztosított nyugdíjból. Az adóért ugye nem jár cserébe ellenszolgáltatás. Az állami nyugdíjért viszont igen - járni jár ellenszolgáltatás, csak majd nem jut. Na ezt látták be úgy 2,8 millióan az aktív lakosság köréből, akik rendelkeznek magánnyugdíj számlával.

moncayo 2010.10.15. 10:19:13

Soha ne higgy a (Magyar) Államnak! Soha ne higgy a Hatalomnak, s főként soha ne higgy magyar politikusnak, mondá egy barátom. Bújj ki az adófizetés alól, mert úgyse kapsz az Államtól semmit! Legyél papiron minimálbérel 4 órában, s az így megtakaritott pénzed külföldön fektesd be valami biztonságosabb dologba. Ugyan így csak a Magyar Államtól minimálnyugdíjat fogsz kapni, de azok se fognak sokkal kapni, akik bíztak az Államban és becsülettel fizettek. Ők majd nyomorognak, én meg elleszek. Külföldön, ahol sokat süt a nap, s az élet is olcsóbb, mint otthon. S igaza van a barátomnak.

Hiszen ma 3 millió ember tart el 10 milliót, a népességfogyás miatt 15-20 év múlva 2 milliónak kellene eltartani 8 milliót. S hiába adná ki Orbán, hogy minden magyar nőt fel kell csinálni ("Asszonynak szüli kötelesség, lánynak díccsőség" mondá anno egy kefebajuszos ember), az 1 millió új gyerek csak 222-25 éb múlva fordul termőre, de Te addigra éhen halsz!

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2010.10.15. 10:19:21

Ez sima visszaállamosítás:
MNYP: egyéni számla
Állami: Közös és kontrollálatlan kalap

Magyar_polgár 2010.10.15. 10:19:36

A sokadik probléma a dologgal a következő:
Az ország (költségvetés) alapvető problémája, hogy kevesen fizetnek (és még kevesebb fizetnek számottevő) járulékokat.
A 8% lenyúlásával ismét - és sokadszor - azokat röviditik meg, akik egyáltalán megteszik.
Hányadik bőr?

veny 2010.10.15. 10:19:59

@borsikm: Nem vagyok rászorulva, hogy a MaNem ferdítő szófosását olvassam e tárgyban, régebbről és jóval közelebbről ismerem a problémákat.

stratez 2010.10.15. 10:20:58

Hagyjuk a kamuzást, a magánnyugdíjpénztárak jól átverték a nyugdíjasokat, a beígért ilyen, olyan hozamoknak nyomuk sincs, azok nem jutnak el a nyugdíjasokhoz, ottmarad a pénztárosok zsebében. Nem lennék meglepve, ha tömegesen lépnének vissza az emberek az állami rendszerbe, ha ezt lehetővé teszik számukra.

is 2010.10.15. 10:21:12

@BISMARCK: ha megengeded kiveszem a tenyleges erveket a szovegedbol:

- magas a mukodesi koltseg: a nyugdijfolyosito intezet koltsege mekkora? volna-e megoldas a koltsegek maximalizasara jogszabalyban (volna)? volna-e lehetoseg a minimalis tagletszam emelesere, hogy a piac ne legyen ennyire szettagolt, es csokkenhessen a koltseg (volna)?
- a valsag elott nem hozott annyit, mint a magyar allampapir: mert a deviza alapu lakashitelezessel mestersegesen magasan tartottak a forint arfolyamat, tehat a kulfoldi befektetes hozamahoz nem jott hozza az arfolyam. kivancsi vagyok, hogy kockazattal sulyozottan (ami be is utott pl. 315 forintos euroben, most 220 forintos svajci frankban) vajon kijonne-e ugyanez.
- a mnyp nem tud majd fizetni: es az allam mibol tudna, jelenleg nagyon sokan NEM fizetnek be. es igen, ez a rendszer igazsagos. aki nem fizet, az nyomorogni fog. amelyik rendszerben mindenki szegeny, mert akinek van, attol elvesszuk, az a letezo szocializmus, es 40 eveig probaltuk, es aztan otthagytuk. bizony, aki nem fizetett be TB-t, az 20m2-en, 18 fokban, es napi 1800 kalorian eljen nyugdijaskent, a 10 eves TV-jet nezve, es a 10 eves mosogepeben mosva az 5 eves ruhait.
- a rendszer alapjaban nem az ordogtol valo: nocsak, az elobb azt olvastuk, szinten toled, hogy az egesz ugy ahogy van, rossz. ha nem az ordogtol valo, akkor mondj egy jo megvalositast.
- tomeges nyugdijbavonulas: ezt a kerdest elrontottad, hiszen ez a kerdes indukalta, hogy a feloszto-kirovo rendszert meg kell valtoztatni, hiszen az allam lathatoan nem tud garanciat adni arra, hogy rendes nyugdijat ad.
- most veszteseges: 2009-ben a nyugdijpenztarak hatalmas nyereseget konyveltek el, es iden is nyeresegesek lesznek. 2008-ban buktak hatalmasat, de mar visszaszereztek. jo lenne, ha az egyetlen szamszeru adatban nem tevednel ekkorat. ezen az egy biztos ponton az egesz ervelesed orra bukik.

naugye! 2010.10.15. 10:21:54

1. Orbán ezekkel a lépésekkel bebizonyította, hogy nem fél hozzányulni az emberek félretett pénzéhez.
2. A tervezett intézkedések egyéb strukturális reformok nélkül nem elegendőek a gazdaság beindításához, a most lenyúlt pénz két-három év múlva elfogy, akkor majd megint einstandolni kell.
3. Aki azt hiszi, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárban, nyugdíjtakarékossági számlán, vagy csak egyszerű bankszámlán tartott pénze biztonságban van, az pofára fog esni.

Squid 2010.10.15. 10:22:10

Nos ennyit a Forradalmi Kormányról, az a gazdasági "csomag" (??) a leggusztustalanabb módon csomagolt lehúzása azoknak az embereknek akik rendesen fizetnek adót és járulékokat.

Gyurcsány agy dekadens töketlen balfék volt, de ehez képest az Öszödi beszéd nulla. Orbán 5 hónap alatt eljutott egy olyan szintű hitelvesztéshez ami a legrosszabb várakozásokat is túlszárnylja, mind politikailag mind gazdaságilag bebizonyította a saját és a Forradalmi Kormány alkalmatlanságát.

Ez tűrhetetlen és nem csak azért mert a rendes adófizetők nyugdíját költi el ahelyett hogy az ellátórendszereket reformálná, hanem azért mert semmilyen hosszútávú elképzelése nincsen. Ez nem fér bele az ország és a világgazdaság jelenlegi állapotában.

Átvitel honvéd 2010.10.15. 10:22:50

@Gyeprefing Padrafos: én eddig sem emlékszem, hogy arról a 8%-ról szabadon lehetett volna dönteni. Jelentkezzen az, aki valaha sikerrel ment be a mnyp-ához (nem önkéntes mnyp-ról beszélek!), és sikerrel verte ki belőlük minimum a befizetett tőkeösszeget. Na ennyit erről.

Mérges 1234 2010.10.15. 10:23:10

HAHÓ mindeki, lenne egy fontos kérdésem.

Szóval lehet már tudni valamit a jővőre tervezett, de most igencsak agyon halgatott álami leépítésekről vagy sem?????

Tud valaki valamit, vagy reform megint elmarad, csak a pénzbehajtásig jutottak??

Valaki válaszolján már, ez igencsak fontos.

Megint csak a szart finnanszírozzuk vagy van rá esély, hogy egyszer majd váltoizik a szar?

flimo13 2010.10.15. 10:23:16

@Alternatív: viszont hitel, így növeli az államháztartás hiányát. Gondolom az lesz a lényeg, hogy ezt nem kölcsönként, tehát nem hiányként fogják elkönyvelni.

is 2010.10.15. 10:24:04

@stratez: hagyjuk mar a 7%-os GDP-novekedesrol, meg az egymillio uj munkahelyrol szolo kamuzasokat, a NERmany se 7%-ot nem hozott, se egymillio munkahelyet nem teremt. becsaptak, atvagtak az embereket, a joletnek nyoma sincs. el kell kuldeni ezeket a picsaba. nem csodalkoznek ha az emberek 0 adot fizetnenek ennek a hazudos bagazsnak, ha ezt lehetove teszik szamukra.

gC 2010.10.15. 10:24:25

Egyéként nekem az a gyanúm, Barroso-val megkötötték a deal-t hogy az EU nem balhézik most a nyugdíjak átmeneti lenyúlása ügyében cserébe Viktorék jövőre szétcsapnak az egészségügyben és/vagy az államigazgatásban és/vagy a szocális ellátások terén. Úgyhogy a show izgi része majd még csak most jön. Egyébként ha jobban belegondolunk másként nehezen lenne is eléképzelhető mivel fogják a tökünket.

Transylvanianmixedgrill 2010.10.15. 10:24:41

A magánnyugdíj pénztárak legnagyobb gondja, hogy statikus a portfoliókezelésük. Magyarán: beteheted a pénzed 3-4 részvény alap csomagba, oszt csókolom! Ha jön egy válság, csak csomagot tudsz váltani, de a csomagokban lévő egyes alapok közt nem tudsz ugrálni. Nem tudod parkolópályára tenni a pénzed! A magánynyugdíj pénztár valójában egy gyengécske, hosszú távú unit-linked biztosítás, nagyon szar kezelési lehetőségekkel.
Viszont: ha netán elkezd felfelé menni a gazdaság, akkor megugranak nyilván a hozamok is. Oké, hogy most állambácsi lenyúlja a befizetéseim, de mi garantálja, hogy 1-2 éven belül nem fog meglódulni a gazdaság, és akkor a pénzemből vásárolt részvények értékei most magasabbak lennének. Ezt az így elmulasztott hasznot ki fogja nekem visszafizetni?

fikanick 2010.10.15. 10:27:57

A mostani allas szerint Orbanek nem az orszag helyzetet akarjak megvaltoztatni, hanem a letezot akarjak megjavitani.

Sok szerencset hozza, ez tovabbi 4 ev vergodest jelent. Bosszant, hogy ennyivel kitolodik a hazakoltozesem, de addig tutira nem viszek penzt az orszagba, amig hozza nem nyulnak a lenyeges darabokhoz. Addig berlek egy lakast arra, amikor otthon vagyok es bamulom, ahogy no a munkanelkuliseg es csokkennek az ingatlan-arak. Megjegyzem, ha most hozzanyulnanak mondjuk a nyugdijas-ellatashoz, a szocialis ellatasokhoz vagy mondjuk levagnak vegre fel evre a GYES-t is eltartana 2-3 evig, amig a megszoritasokbol (es mondjuk az ennek reven csokkentheto adokbol) eredmeny lenne, de lathatoan ez most sem lesz cel.

Komolyan, nem is tudom, hogy mi kene annak az orszagnak, hogy vegre szembenezzen azzal, hogy nem azert van szarban, mert a kulso tenyezok abba lokik, hanem mert senkinek sincs eleg batorsaga ahhoz, hogy megtegye azt, amit meg kell tenni.

Ezek szerint nem 2-3, hanem meg 6-7 ev. Van egy fogadasom, hogy 6-7 ev mulva Romania sem nagyon lesz messze Magyarorszag egy fore juto GDP-jetol. Most olyan 50%-al magasabb, szerintem addigra nem lesz tobb a kulonbseg 10-nel.

Tenyleg, oszinten erdekelne mi kene a szembenezeshez? Allamcsod? Devizakrach? Allamcsiny?

Martian (törölt) 2010.10.15. 10:28:30

@BISMARCK: való igaz, a kötelező magánnyugdíj rendszer valóban egy aberrált piramis játék. Akkor már inkább a saját portfolio.

belekotty 2010.10.15. 10:29:14

Tisztázzuk. Az nyílvánvalóvá vált hogy a befektetési alapok hatalmas lenyúlások az egész világon.
Tehát a magánnyugdíjpénztár a nagy közösbe, amiben szarban vagyunk, nem hoz semmit
Sajnos strateznek ebben igaza van, ezek átverések.

Ringlósztár 2010.10.15. 10:29:28

Ez a változás azoknak jó, akik eltitkolják jövedelmüket és nem fizetnek adót, járulékokat és azoknak rossz, akiknek csak olyan jövedelmük van, ami után muszáj befizetni az adót és járulékot. Én sajnos az utóbbiba tartozom, de nem is azt ígérte II. OV, hogy nekem lesz jobb, hanem a vállalkozóknak.

Martian (törölt) 2010.10.15. 10:30:37

@Transylvanianmixedgrill: jogos, egy jó dinamikus portfolio kezelés még akár a válság alatt is tudott névleges nyereséget hozni.

borsikm 2010.10.15. 10:30:44

@AnnaKarenina: hazudsz, ugyanis itt nem machináció történt, hanem az addigra már csúfosan leszerepelt, korrupciós ügyekkel és veszteséges gazdálkodással terhelt tb-önkormányzati rendszert számolták fel, teljesen jogosan, amúgy még a választások előtt bejelentve az erre irányuló szándékot. A Postabank "konszolidálása" (azaz a csódbe ment bank megvásárlása a zemberek pénzének megmentése érdekében) pedig éppenséggel az előző szoci kormány áldásos tevékenységének egy másik vetülete miatt vált szükségessé.

Ringlósztár 2010.10.15. 10:32:24

@stratez:
Tudod van a bibliában egy olyan: Ne hazudj!
Az én számlám hozama 12 év alatt (12 éve nulla volt a számlám egyenlege, most 5 millió) 1,8 millió forint.
Fogalmatlan fideszvédő.

AnnaKarenina 2010.10.15. 10:33:32

Arra a kérdésre, hogy Gyurcsányék mit csináltak volna a magán-nyugdíjpénztárakkal, az a válasz, hogy ez nem a feltevések kategóriája, hanem a valóságé, nem csináltak vele semmit.
Egyébként már azért sem, mert szerintem ők amellett voltak, hogy a magán-nyugdíjpénztárak bevezetése a legjobb intézkedés arra, amit a természetes népességcsökkenés idéz elő. Az aktív nemzedékek már nem tudják finanszírozni az előttük lévő nemzedékek nyugdíját, ezért jobb, ha nyugdíj megtakarításukat egy névre szóló számlára helyezik, így mindenki olyan nyugdíjban részesül, amiről gondoskodott magának. Elvben ez a megoldás segíthetné a fekete bérek megszűnését, hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy a munkabér minden elemében hivatalosan bejelentett legyen, mert arra kötelező nyugdíjjárulékot fizetni.

Persze, sajnos a gyakorlati megvalósításba jónéhány gikszer csúszott, pl. a gazdasági válság, amiben pont a megtakarítási alapok buktak be + a magán-nyugdíjpénztárak gazdálkodásának hiányos szabályozása (pont a válság mutatta meg, hogy a nmypt-k még akkor is jobban jártak volna, ha az OTP-ben betétben tartották volna a pénzüket, mint államkötvényekben, vagy részvényekben) + a mnypt.-k működési költségeinek szabályozatlansága, ellenőrizetlensége.
De nem lehet más út, csak jobban kellene csinálni. Azzal, hogy OV most állami nyugdíjat ígér, rögtön tudható, hogy ezt az ígéretet nem lehet majd beváltani, vagy ha mégis, akkor azok a nyugdíjak nagyon alacsonyak lesznek. A fiataloknak most kellene minden lehetséges módon tiltakozniuk ez ellen a lépés ellen.

Nadiposzi (törölt) 2010.10.15. 10:33:44

Csak egy apró pontosítás, ha jól emlékszem 1997-től léteznek mnyp-ak, nem 1998-tól.
Mindenképp hozzájuk kell nyúlni, mert nem váltak be.
Költségeik nagyok, a hozamaik kicsik. Kockázatkerülők, de ezt csak addig lehet kritizálni, amíg párszázezer mnyp tag befizetése el nem tűnik egy tutinak tűnő Indonéz ingatlanalapban.
Mielőtt valaki az állami szabályozással érvelne ez ellen, annak írnám, hogy a X. kazetta is biztosítva volt, sőt ellenőrizték is a hatóságok.
A homlokráncolás oka, hogy ez a befizetések einstandja, ez most mi. Tüntessék el a mnyp-akat, cserébe korrekt, kiszámítható állami nyugdíjrendszert teremtsenek, vagy hagyják békén a befizetéseim, mert ez így most csak kapkodásnak tűnik.
Amúgy írta már valaki, hogy az állam sem éppen a kiszámíthatóságáról híres, lásd adókedvezmények, etc.

Dr Kangörény 2010.10.15. 10:33:59

A nyugdíjmegtakarítások hoszzútávú befektetések.

1. Aki most lelkendezik az államosítás miatt, mert csökkent a pénztári számláján lévő összeg csökkenélse miatt, annak felhívnám a figyelmét, hogy az állam hasonló buktát produkált a válság miatt, tehát semmivel nincs jobb helyen az államnál a pénz, mint a pénztárakban lenne.
2. Az, hogy most terhet jelent a költségvetés számára, hogy a jelenlegi állami nyugdíjak finanszírozásából kieső pénztári tagdíjakat pótolni kell, az átállás miatti átmeneti állapot.
Hossztútávon egyértelműen megtérülne, de a vaksi módon csak rövidtávon gondolkodó kormány közép és hosszú távon nyugdaíj csődbe dönti az országot.

3. Ennek egyenes következtménye, hogy azok a 20-25 éves fiatalok, akik folyton nyuggereznek, ugyanúgy ki lesznek szolgáltatva a politikusoknak 40-45 év múlva, mint a mostani nyugdíjasok (értsd: választási időszakban emelés, 13-14. havi nyugdíj ígérgetése, stb., aztán 3 évig lófasz a seggükbe)

Sajnálom, hogy valószínűleg nem fogom megérni azt, amikor a mostani idióta döntésnek tapsoló fiatal fidesz rajongók szembesülnek nyugdíjbavonulásukkor azzal, hogy szopóágra tette őket viktor.

4. "Szeretem" az olyan hozzáállást, hogy "jót" akrnak tenni velünk, ha akarom, ha nem. Miért nem jó megoldás az, hogy engedjék visszalépni azt, aki vissza akar lépni?
Megértem a rövid távon gondolkodókat, akik szerint a válság miatt átmeneti tőke csökkenés rosszabb, mint az állami nyugdíjrendszer, de ha lehet, ne kényszerítsék azokat is vissza, akik ezt nem akarják.

Mert én pl. nem bízom a politikusokban és amit lehet, azt nem az államnak fizetem be.

Tehát az én gondom nem az, hogy xy át akarja adni a nyugdíjszámláján lévő pénzt orbán viktornak, hanem az, hogy az enyémet is el akarják venni.

Ja, és előre szólok: ha az államosítás miatt 20-30 év múlva bedől a nyugdíjrendszer, egy fillért se költsenek az adómból annak foltozására!

Uva 2010.10.15. 10:34:10

Kíváncsi vagyok majd, hogy a zemberek az Apophis kisbolygó 2036-ban esedékes becsapódását miképpen fogják majd Gyurcsány Ferenc nyakába varrni.
Tisztelt jobboldali fajtársaim figyelmébe ajánlom, hogy immár majdnem 6 hónapja vége a vörösterrornak, Ferivel riogatni és mindent ráfogni lejárt lemez.

is 2010.10.15. 10:35:30

@flimo13: pontosan, a jovo evi hiany 360 milliarddal (kb. a GDP 1,5%-val) kisebb. a vallalt 2,8% csak 1%-kal kisebb, tehat maris van 0,5% szabadon elkoltheto penz. mire? a gazdagok adocsokkentesere. ki kell szolgalni a budai torzsszavazo reteget.

mezítlábasfellebbezés 2010.10.15. 10:37:14

És mi van akkor, ha fogom magam és kilépek, elviszem a már összegyűjtött tőkémet (a nettó befizetéseket), átteszem egy megtakarítási számlára, és oda utaltatom a könyvelővel a 8%-omat?
Vagy van olyan szabály, amely kimondja, hogy azt a 8%-ot kizárólag magánnyugdíjpénztárba kell utalni? És ha nem teszem?

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.10.15. 10:40:30

Miért hívsz rendőrt amikor valaki a lakásodban kotorászik és viszi azt, ami megtetszett neki? Miért? Mert az a tiéd és azért te tettél és te rendelkezel felette. Egyszerűen nem hagyod, hogy ezt tegyék veled. Ellenállsz, megpróbálod ezt az igazságtalanságot megakadályozni. Akkor miért hagyod, hogy a hatalom tegye veled ugyanezt?

Karachar Nevian (törölt) 2010.10.15. 10:41:09

@mezítlábasfellebbezés:
Sztem a 8%-ot nem te utalod, hanem a munkáltatód utalja az APEHnek(a többivel együtt).
Ha te rá tudod venni a munkáltatódat hogy ne utalja...

DillingerEscapePlan 2010.10.15. 10:41:33

a sok tudatlan primitív hozzászólásból arra lehet következtetni, hogy 4 év múlva a hülye magyar megint megszavaz majd egy nagyotmondó gyurcsányt, aztán megint beszopja mindenki a faszt, meg megint csodálkozni fog mindenki, aztán megint jön egy orbánféle, aki azon akarna dolgozni hogy kihúzza a kilóméteres fosból az országot, és akitől azt remélik hogy egy csapásra kánaánt csinál, ami nyilván lehetetlen, aszt akkor 4 év múlva megint bedőlnek egy gyurcsányfasznak, és ez így fog menni az idők végezetéig.

fikanick 2010.10.15. 10:42:04

@borsikm: Nyilvan nem emlekszel ra, de anno a konyvvizsgalo (PWC) nem volt hajlando alairni azokat a kimutatasokat, amikre Orbanek ramondtak, hogy mennyi az annyi es kerdezz csak meg nehany Mandinerest, hogy a Fidelitasos haverjaik kozul hanyan dolgoztak akkoriban a Postabankban.

Nagymeretu lopas volt, a bedoloben levo bank urugyen. Ha nem lett volna az, nem titkositatottak volna a konyveket vagy legalabb a konyvvizsgalo alairta volna.

safranek 2010.10.15. 10:42:31

Ez nem más, mint egy burkolt 8%-os adóemelés. De csak azoknak akik mnyp tagok. Akik nem azok, azoktól jövő befizetések továbbra is a nyugdíj alapba mennek. Az mnyp befizetéseket viszont más - pl: adóságcsökkentés- célra fogják használni. (persze majd kompenzálnak..ha...ha..ha...hiszem ha látom)

csdudi 2010.10.15. 10:44:46

még egy gondolat a magánnyugdíjpénztárakhoz.
ezt nem nagyon hangoztatja senki, pedig a magánnyugdíjpénztári számlán lévő megtakarítás (befizetések+hozamok) örökölhetőek. tehát ha meghalok mielőtt nyugdíjas lennék, a gyerekem ezt az összeget örökli. míg ha az államnak fizetem a nyugdíjjárulékot azt nem fogják örökölni utánam

mezítlábasfellebbezés 2010.10.15. 10:45:06

@Karachar Nevian: igazigaz... necces :S

@Zig Zag: jó, de mit tehet az egyén ez ellen?

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.10.15. 10:45:59

@BISMARCK: Én ennek ellenére szeretném vállalni a saját pénzemből a magasabb nyugdíjpénztári költséget. Kik vagytok ti, hogy ebben megakadályozzatok?

veny 2010.10.15. 10:47:36

@Transylvanianmixedgrill: "az így elmulasztott hasznot ki fogja nekem visszafizetni? "

Előre tetszett szaladni egy lépést...
Miért, a lenyúlt 14 havi tőkét ki fogja visszafizetni?

AnnaKarenina 2010.10.15. 10:48:19

@borsikm: Én nem hazudok, vettem a fáradságot, és utánanéztem, mi történt az első Orbán-kormány alatt. A társadalombiztosítási önkormányzat valószínűleg nem volt olyan beteg, mint amilyennek láttatni szeretnéd, hiszen a hivatkozott cikkben 15 ezer milliárdos vagyonról írtak, amit Orbánék beleolvasztottak a költségvetésbe, vissza sosem adtak belőle, ezzel szemben az államosított vagyonra vonatkozó kötelezettségeket folyamatosan a járulékfizetők pénzeiből teljesítették, állandósítva ezzel a mai nyugdíjasok és aktívok ellentétét. Talán nem kellett volna azt a vagyont így eltüntetni, akkor minden mai és leendő nyugdíjas nyugodtabban alhatna.
Az ötvenes években ezt békekölcsön jegyzésnek hívták, most odaadhatod a saját megtakarításodat az államnak, hadd költse, főleg a magasabb jövedelműek adócsökkentésére.
Egyébként is, mindenki reménykedett abban, hogy a Fidesznek 8 év elegendő volt ahhoz, hogy valóban kitaláljon valamit egy új gazdaságpolitika alapjainak kidolgozására és megvalósítására, helyette csak az van, amit az ún. megélhetési bűnöző is tesz, bemegy a bankba és azt mondja, ide a pénzt. Ráadásul ez még törvényes is. Gratulálok.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.10.15. 10:50:23

@mezítlábasfellebbezés: Sok mindent tehet. Mindenekelőtt kinyilvánítja nemtetszését. Aztán szépen végigmegy az érdekérvényesítés törvényes lehetőségein. Tömörül, hangoztat, választ, kezdeményez. Nagyjából ezeket.

flimo13 2010.10.15. 10:53:40

@belekotty: mikor és mi által vált nyílvánvalóvá?

LouiS 2010.10.15. 10:55:19

@Zig Zag: a végeredmény meg úgyis a parlamentben és a "független" bíróságokon dől el. És borítékolható: kétharmad, pofád befogod.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.10.15. 10:56:35

"Tegnapelőtt a kormányfő egyebek mellett bejelentette: a költségvetési hiánycél tartása érdekében 2012-ig a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket átirányítják az állami nyugdíjrendszerbe. Ez a valóságban azt jelenti, hogy megkezdődött a magánnyugdíj-pénztári rendszer lebontása."

???????? Gondolom, érzed, hogy a második mondat kicsit erős az első után. Szó sincs a magánnyugdíj-pénztári rendszer lebontásáról.

Lefetyke 2010.10.15. 11:00:55

A magánnyugdíjpénztáras rendszer még kevésbé működik, mint az állami előtte. Amiről a cikk egyáltalán nem szól, az az, hogy az állam a TB-ből befutó adójövedelmek egy hatalmas részét folyamatosan a magánnyugdíj-rendszerbe pumpálja át pusztán azért, hogy fenntartsa azt.

A baloldali kormányok egyik legismertebb mottója szerint "az állam rossz gazda". Nos, ha van olyan terület, ahol a magánszféra még rosszabb gazdának bizonyult, akkor az a nyugdíjrendszer. Az állam (=a mi adónk) köldökzsinórján lóg. Visszás dolognak tartom, hogy akik a magánnyugdíj-rendszert dicsőítik, és félnek hogy azt az állami támogatás hiánya megszünteti, miért nem gondolják tovább ezt és döbbennek rá: hoppá, ha állami támogatás nélkül nem képes fennmaradni, akkor mégsem lehet ez annyira jó dolog.

Egyébként magánnyugdíjpénztáras vagyok én is. De még így se látom, hogy hol lesz nekem nyugdíjam öregségemre. Amit befizetek, azzal a jelenlegi nyugdíjakat finanszírozom. Ezt tesszük mind.
Szó se róla, jelenlegi formájában az állami nyugdíjrendszer se életképes, az egészet újra kellene gondolni végre. A kormányok azért nem merték ezt megtenni soha, mert félnek a szavazatok elveszítésétől; inkább homokba dugják a fejüket, és milliárdszám pumpálják a pénzt az állami és a magánnyugdíjpénztárak fenntartására. A nyugdíjas-szavazótábor ugyanis Magyarország legdinamikusabban bővülő szavazótábora. Napról napra többen tartoznak ide, mint a diák-szavazók, vagy az aktív kereső/felnőtt- szavatótáborba.
Remélem, hogy a Fidesz kihasználja a 2/3-át, és követ dob az állóvízbe.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2010.10.15. 11:01:35

@HerbSpaak: nem kell ütni, tökéletesen neked van igazad !

veny 2010.10.15. 11:01:51

@Droli: Pontosan melyik szót nem érted?

pakesz (törölt) 2010.10.15. 11:02:41

en azt hittem, hogy a kerdes az lesz, hogy mit valaszolt volna a Fidesz ha Gyurcsany akarta volna ezt meglepni...

de hat tudjuk a Fidesz velemenye ellezekben es kormanyzason nem ugyanaz, de hogy nem a rendes nyuggereket fingatjak be hanem azt a nyuggert aki majd 20 ev mulva lesz egy kisse undorito...

pongesz 2010.10.15. 11:02:46

lehet vitatkozni a rendszer előnyeiről, de a magánnyugdíj-pénztárakba áramló pénz -akkor is ha az apehen keresztül megy oda-, jog szerint az enyém, a kamataival együtt. amihez oké, hogy csak a nyugdíjba vonulásom után férek hozzá, de örökölhető. az enyém. amihez jogom van. a kormányzat, amikor visszatartja ezt a pénzt, akkor attól foszt meg önkényesen, ami az enyém. sőt nemcsak megfoszt tőle, hanem szétosztja a felosztó-kirovó rendszeren keresztül a mostani nyugdíjasoknak. tehát megfoszt az állam az öngondoskodás lehetőségétől, ez a pénz ugyanis örökre elvész a rendszerből. nagyon hasonló ahhoz, mintha a főnököm egyszer csak gondolna egyet, és azt mondaná, hogy oké, hogy itt dolgozol, de nagy a lakásunkon a rezsi, a következő 14 hónapnyi fizetésedet én kapom. ez nem átcsoportosítás, meg költségvetési kiigazítás. a mnyp tagdíj az én pénzem, amit most nem kapok meg. ez közönséges lopás, amit semmilyen 2/3 nem tesz igazolhatóvá.

TottaKár 2010.10.15. 11:04:48

elmondanám, hogy én örülök neki h igy alakult

a tavalyi évben minuszra jött ki a hozamom a mnyp-ban

ez nem KELL

belekotty 2010.10.15. 11:07:07

"Ringlósztár 2010.10.15. 10:32:24
@stratez:
Tudod van a bibliában egy olyan: Ne hazudj!
Az én számlám hozama 12 év alatt (12 éve nulla volt a számlám egyenlege, most 5 millió) 1,8 millió forint.
Fogalmatlan fideszvédő. "

- Ez úgy durván, sacc/kb, 12 év egyenletes befizetéseit figyelembe véve, kb 4-5 százalék mindössze éves szinten. Az éves infláció ennél több volt. :-))

Lefetyke 2010.10.15. 11:07:22

@pongesz: ez így nagyon szépen hangzik. Csak amikor a magánnyugdíjpénztár nem képes kifizetni, ami a tied, szépen csődbe megy, te meg lesheted a pénzed. Az állam nem mehet csődbe (ha neadjisten megteszi, akkor is lesz helyette másik államszervezet, ami nem tud kibújni az alól, hogy foglalkozzon a nyugdíjas állampolgárokkal).
Ez a gondolat, hogy amit a magánnyugdíjpénztárnak befizetsz, az a tied és visszakövetelheted, egy illúzió. Egy veszteséges ágazatban működő magáncégnek adod a nyugdíjadat. Na mi szokott történni ezekkel? Csődöt mondanak, a hitelezőket (ezek vagyunk te meg én is) koppon hagyják. Ennyi.

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2010.10.15. 11:07:30

endre69 2010.10.15. 09:40:46
'én lettem volna a jövő nemzedék...'

AnnaKarenina 2010.10.15. 11:11:00

@Lefetyke: Önellentmondásban vagy magaddal. Tekintve, hogy mnypt-tag vagy, a járulékod nagyobb része a saját számládra megy, ebből nem finanszírozod a most fizetett állami nyugdíjakat.
Ezt hogy érted? (Szerintem a mnypt. csak a járulékot kapja meg.)
"az állam a TB-ből befutó adójövedelmek egy hatalmas részét folyamatosan a magánnyugdíj-rendszerbe pumpálja át pusztán azért, hogy fenntartsa azt"

pongesz 2010.10.15. 11:12:07

@TottaKár: rosszul fogod fel, mert oké, hogy veszteséget ért el a befizetésed, de az nem realizált veszteség. másrészt, az állami nyugdíj nem felhalmozó, tehát amit az állami rendszerbe fizetsz, az örökre elvész, még a mnyp felhalmozó, amiben a csordogáló pénz a tied.
amikor a befizetéseden veszteséget ér el az alapkezelő, akkor az azt jelenti, hogy a befizetett pénzednek csak mondjuk a 90% ment az alapba. de ami az állami nyugdíjba megy, abból a neked járó rész egy nagy kövér nulla. és 50-60-70 év múlva egy fityinget nem látsz belőle. gondolom nem kell magyaráznom a különbséget a 0% és a 90% között. na, most azt a 90%-ot se kapod meg.

Normális 2010.10.15. 11:13:47

14 évig voltam magánnyugdípénztár-tag a dicsőséges ING-nél. Utána számoltam: ennyi idő alatt, ha a cihába dugdosom a pénzem, több maradt volna.
Ha akármilyen bankbetétbe teszem, meg-másfélszereződött volna.
Marha voltam, hogy beléptem (önként: nekem már nem lett volna kötelező).
Marha voltam, hogy nem léptem ki 10 év és 1 hónap után.
Ahhoz, hogy az állam ne fizesse ki a nyugdíjamat, meg kell halnom (remélem, nem fogok 63,5... bocs, 65... bocs, 70 éves korom előtt),
vagy háborúnak kell lennie (de akkor meg úgyis mindegy)

AnnaKarenina 2010.10.15. 11:14:44

@pakesz: Hát persze, hogy így van. Ami majd 20-30 év múlva lesz, az most még nem (akkora) probléma. Idézzünk OV-tól (bár szerintem nem ő az eredeti forrás): A hídon akkor kell átmenni, ha odaérünk.

veny 2010.10.15. 11:16:04

@Lefetyke: "az állam a TB-ből befutó adójövedelmek egy hatalmas részét folyamatosan a magánnyugdíj-rendszerbe pumpálja át pusztán azért, hogy fenntartsa azt."

Nem. A mai járulékszint mellet a TB és EÜ befizetések nem elegek a TB és EÜ kiadásokra, a magánpénztárak lététől függetlenül adóból kell kitömni a rést. Adót jellemzően ugyanazok fizetnek, mint járulékot amúgy, tehát eléggé mindegy, hogy mit minek hívsz.

A magánpénztár a költségvetés felől nézve annyit tesz, hogy a polgárok egy része az egyik fajta járuléka negyedét máshova fizeti be, és ezért cserébe kevesebb implicit adóssága lesz az államnak. Praktikusan az állam ma fizet a hosszútávú eladósodás helyett.

Minden, a mai állami rendszer jóságát bizonyító számítás azon alapszik, hogy a járulékfizetők felé fennálló adósságot nem, vagy csak részben számolják el.

Amúgy nyilván lehetséges jobb állami rendszert csinálni, amibe aztán terelni se nagyon kell a polgárok jó részét, kéredzkednek bele maguktól. Tán kéne csinálni előbb egy ilyet, nem nekiesni hülyén a már működő rendszereknek, a nagy büdös semmivel amásik serpenyőben.

Joooe 2010.10.15. 11:16:51

Eléggé feldühített ez a cikk, eléggé elfogult és nem értem miért (és főleg: miért ilyen sokan?) gondolják azt az emberek hogy a nyugdíj az valami olyan dolog ami távolkeleti kockázati befektetésekből lesz majd nekik.

Lássuk miből áll a magánnyugdíjrendszer:

- Állítólag fontos az öngondoskodás. Tényleg, erre valók az önkéntes nyugdíjpénztárak. Ha valaki úgy dönt hogy kicsit többet rak félre hogy később több legyen neki, eldönti hogy ezt sima megtakarításként vagy kockázati befektetésként teszi és önként csinálja. Na de hogy kötelező legyen kockáztatni?

- Állítólag ez majd megoldja a demográfiai problémát. És mégis hogyan, ha elöregszik a társadalom, és kevesebben lesznek akik a befektetésekből értéket tudnak teremteni, akkor hogy? A felhalmozott pénzt nem lehet megenni, eltüzelni sem érdemes, az autók sem mennek fele, házat építeni sem igazán alkalmas. Ahhoz hogy az öregek jól éljenek kell egy dolgozó réteg akik ezeket a javakat megtermelik, teljesen mindegy hogy milyen a nyugdíjrendszer. A demográfia problémákat máshogy kell kezelni.

- Az én generációm így duplán fizet nyugdíjat. Egyrészt ki kell fizetnem a saját leendő nyugdíjamat (ráadásul simán lehet hogy semmit nem látok belőle hiszen ez néhány pénzemberen meg világgazdaságon múlik) másrészt ugyanakkor az adómba beépül egy második nyugdíjjárulék, ki kell fizetnem a mostani öregek nyugdíját hiszen az ő nyugdíjjárulékuk is mások nyugdíjára ment el amikor ők dolgoztak.

- A költségvetésből kieső 370 milliárd forint és az emiatt kivetett plusz adó többnyire más országokban kerül befektetésre, az ottani gazdaságot gyarapítja. Vissza nem biztos hogy jön ebből bármi.

- A magán nyugdíjkasszák működésük óta gyakorlatilag semmit nem hoztak, és szinte biztosra vehető hogy jön még néhány kisebb-nagyobb válság abban a pár évtizedben míg mi nyugdíjba megyünk (ilyenek mindig volta és lesznek, a pénzügyi rendszer természetes velejárói), simán lehet hogy az elértéktelenedő befektetésekből nem lesz megélhetéshez elegendő nyugdíjunk. És akkor az államnak kell majd kisegítenie, ezzel jövő generációkat is eladósítjuk?

Állami nyugdíjrendszerben:

- Lehetőséged van öngondoskodásra takarékoskodással vagy önkéntes nyugdíjpénztárba belépéssel.

- Egyszer kell nyugdíjjárulékot fizetni, és ha eléred a nyugdíjkorhatárt kapsz arányos nyugdíjat, amit ha kevesellsz kiegészítesz önkéntesen.

- Kisebb a kezelési költség, nincs kockázat

- Kevesebb adót kell fizetni hiszen ez a pénz nem megy ki a gazdaságból

Szóval azt tartanám jónak, hogy akkor maradhat valaki magánnyugdíjrendszerben ha egyénileg egyrészt megfizeti az államnak azt az összeget amit eddig nem tett mert a nyugdíjjárulékát máshova utalták ÉS vállalja különadóban az állami nyugdíjpénztárba a befizetéseket. (Csak hogy ne más f@szával verjük a csalánt, hülyeség ha valaki azt mondja arra amit az állam pénzéből befizetett magánnyugdíjpénztárba, hogy az "az ő pénze".)

AnnaKarenina 2010.10.15. 11:17:26

@Droli: Azért lebontás, mert amit most átirányítanak az állami nyugdíjrendszerbe, azt a mnypt. nem tudja befektetni. Kétlem, hogy az államtól kamatokkal növelve fogja visszakapni.

frmn 2010.10.15. 11:21:07

@pongesz: Ugyanúgy a nyereség sem realizált. Ki adja nekem írásba, hogy 25-30-35 év múlva (egyáltalán mennyi lesz a nyugdíjkorhatár?) nem leszek éppen mínuszban akármilyen okból kifolyólag?

Azt meg felejtsük el végre, hogy úgy beszélünk erről, mintha az eddigi befizetéseket is "lenyúlta" volna a kormány. Csupán a következő 14 hónap 8%-át nem utalják át a nyugdíjpénztáraknak (mínusz a mnyp-i költségek+esetleges nyerő-esetleges bukta). Ki lehet számolni. (egy kis becsléssel)

Amúgy meg látni kell, hogy ez egy üzenet az EU-nak, aki másodrangú állampolgárként kezel minket, mikor nem engedélyezi a nyugdíreformot végrehajtó országoknak, hogy elszámolhassák a költségvetésből a mnyp-akba befizetett összeget.

kubatov_kommunista 2010.10.15. 11:23:34

@Lefetyke: "Az állam nem mehet csődbe..."
Dehogynem mehet csődbe és első dolga lesz a kifizetések befagyasztása.

Ez a történet nem arról szól, hogy melyik jobb vagy rosszabb.
(Nem tudom akik szidják a hozamot szoktak-e pl. portfóliót változtatni-költői kérdés)
És szerintem naivság lenne azt hinni, hogy egy 10 milliós ország vadul fog prosperálni és nyugdíjakat osztogatni, ha buknak a magánnyugdíjpénztárak (is) a világban - mert mondjuk úgy alakul.

pongesz 2010.10.15. 11:23:36

@Lefetyke: az a szomorú helyzet, hogy előbb fog csődbe menni az állam, mint a nyugdíjpénztárak. és óriási tévedés, hogy az államnak "foglalkoznia kell a nyugdíjasokkal". a nyugdíj leginkább 19-20. századi találmány, az egész rendszer arra épül, hogy egyre több a munkaképes ember, akik kifizetik az előző generáció munkaképtelenjeit. mivel a népesség fogy, és elöregedik, a rendszer nem feltétlenül fenntartható. lehet vitatkozni azon, hogy a mnyp rendszer jó-e, de az öngondoskodás egy fajtája, azon alapul, hogy te nem feltétlen akarsz a többi ember nyugdíjjárulékából élni, inkább felhalmozol. és az nem elvi kérdés, hogy az a pénz a tied. az a pénz tényleg a tied. nem akadémikus a vita, ami most történik, az konkrét lopás.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.10.15. 11:23:41

@veny: A második mondatot nem értem, hogy jön oda. Senkinek nem veszik el az eddig magánnyugdíjpénztárba befizetett pénze, a tervek szerint az állam tizennégy hónapra felfüggeszti átutalásait a magánpénztárak számára, és mindenki hangsúlyozza, hogy ideiglenes megoldásról van szó. Ezek a TÉNYEK, egyelőre ennyit tudunk, és ez alapján szó sincs a magánnyugdíjpénztárak megszüntetéséről. A poszt által leírt dolgokat, mármint hogy a magánnyugdíjpénztár jó dolog, szerintem a kormány sem tagadja, de nem is állította az ellenkezőjét.

csdudi 2010.10.15. 11:24:37

@Joooe: nem az állam fizeti a nyugdíjpénztárba.
a fizetésedből vonják le és utalják el.
és azért a fizetésem még nem az államé :)

Joooe 2010.10.15. 11:26:22

@pongesz: épp ellenkezőleg, az állam csak akkor megy csődbe ha már a magánszektorban gyakorlatilag mindenki csődbe ment, nincs kitől többet elvenni.
Ha nagyon nagy szar van, az állam az utolsó stabil pont.

tejeskave 2010.10.15. 11:26:32

úgy néz ki ez ellen már nem sokat tehetek, mnyp befizetésimet lenyúlja az állam.
sajnos annak idején mikor dolgozni kezdtem-nem is volt annyira rég -kötelező volt mnyp-ba lépni. Ha akartam, ha nem. Nyilván én voltam a mongoloid idióta, h nem néztem utána az önkéntes nyugdíjpénztár lehetőségének, vagy nem kezdtem el más módon öngondoskodni.
Nade! az a 8% vagy az államnak megy vagy a mnyp-ba nem igaz? Erről lehetett döntenem anno, más kérdés, h most ez olyan, mintha meg se történt volna. Persze szívás az egész...mert bizony ha elpatkolok 2012 után és higgyétek el jó messze járok a nyugdíjas kortól, bizony az államé lesz, amit eddig befizetett a munkahelyem, mind az eddigi 1,5% állami mind a 8% mnyp-i . ebben az életben nincs tuti biztos hely ezeknek a befizetéseknek. Ha lesz rá esélyem-mondjuk így gyed után- majd szépen öngondonkodom PLUSZBAN! az eddigiektől meg szépen elbúcsúzom.
Mnyp-ból kivenni az eddigi befizetéseket nem lehet. szerencsére ez még csak pár száz ezer forint. Jobban bosszantana, ha mondjuk 60 éves lennék.

delle 2010.10.15. 11:26:57

Az állam ( kormányoktól, függetlenül ) a legnagyobb köcsög tolvaj, ha tehetném még a kidobált háztartási hulladékom se bíznám rá, nemhogy a megtakarításaim.
Érdekes módon a szutyok önkormányzati népséghez, a millomegy önkormányzati naplopóhoz, az állami sóhivatalokhoz nem nagyon piszkál oda, néhány látszatintézkedéstől eltekintve. Miért nem saját magán kezdi az elvonásokat? Ha csak a koszos állami hivatali önkormányzati paraziták negyedét szélnek eresztené, összevonna néhány önkormányzatot jövőre már meg is lenne a lóvé többszöröse

pokesz70 2010.10.15. 11:27:38

Gyerekkoromban az volt otthon a rendszer, hogy egy-egy jócselekedetet (pl. mosogatás, jó jegy a suliban) a szüleim azzal honorálták, hogy kaptam egy tízforintost, amiből iskolai takarékbélyeget vettem. Gyerekfejjel elhatároztam, hogy gyűjtögetek és majd ha nagy leszek, veszek belőle egy Zsigulit. 10-11 éves koromra összejött 1-2 ezer forint, az akkoriban sokat ért, pláne gyerekfejjel. De az apám elkezdett inni és eljött az a pillanat, amikor szüksége volt az én kis vagyonkámra is, hogy tudjunk enni. Soha többet nem gyűjtöttem a pénzt, akkor és ott megtanultam: előbb-utóbb úgyis valaki lenyúlja. És lám.

Tisztelt Orbán Viktor! Nagyra értékeljük a kalandvágyát, azt a fáradhatatlan lendületet, amivel próbálja az elmúlt 4 év összes fideszes hazugságát valósággá tenni, de talán most már eljöhetne az a pillanat, amikor beláthatná: nem fog menni. Ha kiállna elénk és bevallaná, hogy 4 éven keresztül az obstrukció, a politikai szabotázs és az emberek önkényes és céltalan hergelése mellett igazából nem voltak és most sincsenek valós megoldásai az ország problémáira. Hogy maguk miatt is pocsékoltuk el az utóbbi 4 évet, hogy Önök is felelősek abban, hogy ilyen mélyre süllyedtünk. És kérjenek segítséget azoktól, akiknek már nem lóg a kezük a bilibe.

csdudi 2010.10.15. 11:29:19

@tejeskave: viszont a magánnyugdíjpénztárba fizetett pénz örökölhető.
amit az államnak fizetsz járulékot az nem.

tejeskave 2010.10.15. 11:29:21

helyesbítek: 50 éves jó karban lévő, aktív nyugdíjba menésről még nem álmodozó lennék.

tejeskave 2010.10.15. 11:32:40

@csdudi: oké, értem én, ezért írtam, h arról szépen lemondok. ha a államosítanak, gondolom nem fogják elkülöníteni amit eddig a mnyp-ba fizettem, h legalább az a pár százezer öröklődjön.

Starin 2010.10.15. 11:33:36

@József István: teljesen egyetértek veled. Sajnos 8 év nagy idő, ez alatt kialakult a társadalomban egy meggyőződés, hogy ami állami kiadás az mögött ott korrupció és haszontalanság. Persze, hogy reflexből elkezdünk félni egy ilyen kormányzati bejelentés után. Valószínű azonban, hogy a Fidesznek ez a 4 év az utolsó dobása, ha számottevő politikai tényező kíván maradni, tehát az egyetlen tőkéjét, a relatív hitelességét nem adhatja fel, így minden döntése során ez egy húsba vágó zabla lesz nekik (a gyeplőt a választók szorongatják). Szóval mindössze annyit látunk fél év után, hogy az eddigi működésképtelen hatalomgyakorlási technikát egy alapjaiban más koncepció váltotta fel. aki ezt a tényt nem fogadja el, az hazudik, vagy kimosták az agyát. tehát a végkövetkeztetés számomra: vannak kétségeim, de az elkövetkező 2-3 év választ fog adni rájuk.

veny 2010.10.15. 11:33:36

@Joooe: Pár kérdés:

- Mégis, mi a fenéből tegyen félre a polgár, ha a bérköltsége 60%-a helyből az APEH-nek megy, és a maradékból is csöpög oda szépen a fogyasztási adókon át?

- Pontosan mekkora is az állami nyugdíjrendszer valós működési költsége? Ezt mely (valamennyire is) független szervezet auditjára alapozod?

- "kapsz arányos nyugdíjat", de pontosan mivel is lesz az arányos? Én azt látom, hogy az állami nyugdíj kiegyenlítő jellegű, azaz nem, vagy alig ismeri el a korábbi teljesítményt.

csdudi 2010.10.15. 11:34:54

@tejeskave: feltehetően nem, de nem államosítani fognak, hanem megteremtik annak lehetőségét, hogy visszaléphess az állami nyugdíjba és akkor az eddigi felhalmozásaidat a nyugdíjpénztár átutalja az állami nyugdíjalapba és akkor az már nem lesz örökölhető.

Cook kapitány 2010.10.15. 11:35:00

"Az államnál vagy a magánnyugdíjpénztáraknál vannak nagyobb biztonságban a megtakarítások?"

Nem ez a jó kérdés, a kérdés az, hogy a felosztó-kirovó rendszerrel vagy előtakarékossággal járunk jobban. Orbán nem azt mondta, hogy mostantól egy állami nyugdíjpénztár számláján fog gyűlik a pénz, hanem hogy belefolyik a felosztó-kirovó rendszerbe. Ez a különbség.
Ha saját számlámon gyűlne a pénz, akkor nem érdekelne, hogy azt a számlát az állam vagy egy magáncég vezeti.

vazallus 2010.10.15. 11:35:16

2008-ban több mint 30%-ot buktam a teljes addigi befizetésemen a magánnyugdíjpénztáramba. Tényleg kő kemény biztonság. ING-t 1991-ben alapították, a Magyar Államot 1001-ben. Kicsit jobban bízok benne, hogy 40 év múlva még lesz Magyarország, mint abban, hogy lesz ING. A Lehman Brothers is fasza biztos dolgonak tűnt pár éve még.

delle 2010.10.15. 11:35:29

Indithatna inkább egy felülvizsgálati akciót az összes rokinyugger ügyére, amelyik bukik, attól kamatostól vissza kellene szedni a neki kifizetett lóvét

Fekete Mamba 2010.10.15. 11:35:45

@József István: Drága Barátom, Ön a szerkezetátalakítás igényeivel indokolja állampolgárok hosszú távú megtakarításainak megrövidítését. Ön nyilván bennfentes, ossza meg velünk, mely szerkezetátalakító lépéseket, ill. erre vonatkozó tervet ismer a következő területeken: egészségügy, nyugdíj, közoktatás, igazságszolgáltatás, rendészet, közigazgatás.

BISMARCK 2010.10.15. 11:36:10

@coeurace:

Akkor sajnos rosszul tudtam, köszönöm a segítséget.
Sajnos a kérdés továbbra is áll, miért működnek rosszul?

@veny:

"A vagyonkezelõi
díjak a hazai gyakorlatban a befektetett vagyon hozamából kerülnek levonásra, a pénzári eredménykimutatásokban
befektetési ráfordításként megjelenítve."

Akkor ez most mit jelent?
www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Kiadvanyok/mnbhu_mnbtanulmanyok/MT_48.pdf
31.old.

Joooe 2010.10.15. 11:40:14

@csdudi: de, ha tetszik ha nem, a fizetésed nagyobb része az államé, hogy mit minek nevezünk, ilyen-olyan adónak, járuléknak, munkáltatói járuléknak, mnyp átutalásnak az részletkérdés. Van áfa, jövedéki adó, stb.
Megtermelsz egy értéket (névlegesen amit kifizetnek a munkádért összesen mindenféle címen) és felhasználsz egy értéket (amit ténylegesen a szolgáltatónak/eladónak fizetsz az általad felhasznált dologért). Ez utóbbi töredéke az előbbinek, a többi (lényegtelen formaság milyen módon) az államé. (Persze az állam cserébe ezért ad dolgokat, oktatás, nyugdíj, egészségügy, utak, lóf@aszt a seggedbe, helytáll kataztrófák esetén, stb... még ha ezekben akadnak is bőven hibák)

Magyar_polgár 2010.10.15. 11:40:53

Túl van bonyolítva a Kormányzati Pénzbeszedési Rendszer (KPR).
Pedig csak egy törvénymódosítás kellene a Havi Befizetendő Összeg bevezetéséről.
A szijgyártó minden hónap elsején kihirdetné:
Emberek! Ebben a hónapban mindenkinek 12.634 Ft-ot kell befizetni! Pont!

Na, persze ez csak akkor tudna működni, ha a Parlament felhatalmazná erre a kormányt!
Tehát necces!

R_Gábor 2010.10.15. 11:41:45

@Gyeprefing Padrafos: Szerintem itt mindkét oldal bértollnokaiból/trolljaiból van elég, elfér narancsos színű is.

Timby 2010.10.15. 11:41:45

Had döntsem már én el, hogy az államra bízom a saját pénzem, vagy a Magánnyugdíjpénztárra! Így is fizetem az adót 18 éve és előre láthatóan soha nem leszek nyugdíjas. Ha viszont igen, akkor már valamiből jó lenne eltengődni. A Matolcsy nehogy már beszabályozza, hogy hova óhajtom fizetni a 13 éve választott magánnyugdíj befizetéseket, csak azért hogy jövőre ebből is a felső társadalmi réteg adó csökkentését finanszírozza!

veny 2010.10.15. 11:42:10

@vastudo: "Csupán a következő 14 hónap 8%-át nem utalják át a nyugdíjpénztáraknak (mínusz a mnyp-i költségek+esetleges nyerő-esetleges bukta). Ki lehet számolni. (egy kis becsléssel)"

Számoljuk! :)

Tegyük fel, hogy a MNYP hótszar, hozama nuku, ezért csak a tőke számít. Ha egy pógár mondjuk 35 év befizetés után lenne nyögdíjas, akkor 3,3%-át vesztette el ezzel a majdani pénzének. Az már valami, nem? Ha hozzávesszük, hogy most minden papír nyomott áron megy, azaz a most be nem tett összeg duplán fog hiányozni a végén, akkor ez jóval több is lehet.

"Amúgy meg látni kell, hogy ez egy üzenet az EU-nak, aki másodrangú állampolgárként kezel minket, mikor nem engedélyezi a nyugdíreformot végrehajtó országoknak, hogy elszámolhassák a költségvetésből a mnyp-akba befizetett összeget. "

SZVSZ az EU-nak eléggé mindegy, hogy a most dolgozókat hogy rabolja le a magyar kormány. Ha üzenet egyáltalán, akkor a dolgozónak szól, és azt mondja megint, hogy "el lehet menni".

Id. Lencsés István 2010.10.15. 11:42:38

Érdeme elolvasni egy nyugdíj-pénztári szerződést!

Szerintem lesznek olyan felkészült jogászok, akik szintén befizetők. Kit perelnek majd, valószínűleg a velük szerződött pénztárt, aki viszont továbbtolja az Állam felé. Már régen nem lesz Orbán kormány és nem lesz pénz sem. A győztes csak a jelenlegi kormány lehet. A vesztes pedig az összes befizető és annak leszármazottai. Örökölhető lenne ez a pénz, de például, ha elhalálozok most mint aktív dolgozó a pénzemet csak Orbán Viktor örökölheti és nem a rokonaim. Így tellik majd a külföldi utakra, foci akadémiára, pálinkázásra, testőrségre, életfogytig tartó szuper villára. Rosszul látom?

csdudi 2010.10.15. 11:42:42

@Joooe: ha így nézzük, akkor valóban igazad van
:)

AnnaKarenina 2010.10.15. 11:43:42

@vastudo: "Amúgy meg látni kell, hogy ez egy üzenet az EU-nak, aki másodrangú állampolgárként kezel minket, mikor nem engedélyezi a nyugdíreformot végrehajtó országoknak, hogy elszámolhassák a költségvetésből a mnyp-akba befizetett összeget. " - írod.
Szerinted mennyivel jobban járunk akkor, ha a hiányt megkozmetikázzuk? Mert szerintem semmivel. Amúgy meg a mnypt-i befizetések a zemberek pénze, pontosan arra való, hogy senki ne nyúlhasson hozzá.
De rá is világít arra, hogy mennyire sokan nem érzékelik, hogy a nyugdíj nem juttatás, nem szociális ellátás, hanem az államra (mnypt.) rábízott pénzünk, amire ráadásul köteleznek mindannyiunkat.

És most jól kitoltak az EU-val? Gratulálok, legalább vagytok páran, akik felmentik őket az ilyen gazemberségek alól.

Fekete Mamba 2010.10.15. 11:43:58

@vazallus: Őszintén irigyellek, szerintem neked harmonikus, boldog életed lehet, látszik, hogy mindennek a jó oldalát látod, ez egy igazi adomány, rosszindulat lenne bárgyúságnak nevezni. Már történelemórákon is az ablakon kifelé nézve hallgattad a boldogan csacsogó madarakat, nem hallottad amikor az államban bízó zsidók, svábok, kulákok, kitelepítettek stb. sorsáról volt szó: Ők is bíztak az államban, de ráfaragtak.
Gondolom nem jártál mostanában hazai közintézményben se, nem utaztál vonaton, nem voltál kórházban. Hát tényleg, mindenütt az a magas szintű állami szakértelem, állami biztonság, kiemelkedően biztos színvonal.

Joooe 2010.10.15. 11:45:42

@veny: És minek köszönhető hogy ilyen sok adót kell fizetned? Részben pont annak hogy dupla nyugdíjat fizetsz, a mostani nyugdíjasokét és a majdani sajátodat.

Az állami szervek működése többé-kevésbé átlátható, ebben kénytelen vagyok hinni a híradásoknak.

A nyugdíj pedig valamennyire arányos, nyilván nem lehet belőle fényesen élni, de gondolj bele mennyi járulékot fizettek a mostani nyugdíjasok...

delle 2010.10.15. 11:47:32

@vazallus: a magyar állam valszeg már többször és durvábban szivatta meg a polgárait, mint az összes pénzügyi cég együttvéve...

veny 2010.10.15. 11:48:32

@Droli: A MNYP egy olyan hosszútávú befektetési forma, aminek alapja az, hogy hosszú távon, rendszeresen megy bele pénz.

Ha épp az alapot gáncsolod el, dől az egész, mi ebben a magas neked?

Az is egy érdekes szál, hogy a pénztárak működési költsége (a törvényből következően) úgy számolódik el, hogy a mindenkori új befizetésekből vonnak le rá egy hányadot. Ha 14 hónapig nincs új befizetés, akkor (megint csak a törvényből következően) a pénztár működésének nincs, nem lehet legális forrása. Helyesebben a tulajdonosok (akik adott esetben ugye a tagok) összedobhatják. Teccikérteni...

AnnaKarenina 2010.10.15. 11:50:25

@Joooe: Újra kérdezem (persze nem tőled). Hova lett a TB-alapok 15 ezer milliárdos vagyona, amit 1998-ban (első Fidesz-kormány) beolvasztottak a költségvetésbe. Csak, mint a dupla fizetés egyik indoka.

Zombika 2010.10.15. 11:51:24

@József István:
Te miről beszélsz?
Milyen szerkezetátalakítás költségeire kell ez a pénz? Viktor (vagy bárki a Fideszből) mondott valamit arról, mi a tervük a nyugdíjrendszer összeomlásának elkerülésére, csak nem figyeltem?
13 éve diplomáztam a közgázon, a diplomamunkám éppen az akkor még csak tervezetként létező magánnyugdíjpénztárakról szólt. Már akkor teljesen nyilvánvaló volt, hogy a felosztó-kirovó rendszer - leginkább a demográfiai adatok miatt - nem fenntartható.
Az idősek egyre többen vannak, egyrészt mert tovább élnek az emberek, másrészt mert eleve népes generációk mennek most nyugdíjba (Ratkó gyerekek), viszont a '70-es évek végétől meredeken zuhant a születésszám, ráadásul a felsőoktatásban is egyre többen töltenek pár évet, így sokkal kevesebb az újonnan belépő járulékfizető.
Erre mit csinálnak most a srácok? Megszüntetik a személyes előtakarékosságot és visszatérnek a felosztó-kirovóra. Azért, mert MOST kell a pénz, azt meg leszarják, mi lesz 20-30 év múlva, az már nem az ő dolguk.
A kérdéseid: 1) mennyit fizet? Miért te tudod, hogy az állami nyugdíjad mennyi lesz majd? A demográfiai adatokból ki lehet (nagyjából) számolni. Függ az életkorodtól, a magyar gazdaság jövőbeli teljesítőképességétől (pl. munkanélküliségi ráta), és az akkori törvényi szabályozástól (pl. mekkora lesz akkor a kötelező nyugdíjjárulék). Mindent egybevetve, ha nem történik valami csoda a magyar gazdasággal (ceteris paribus), akkor egy most 40 éve ember a mostani befizetéseinek maximum 70%-át kaphatja (reálértéken) majd meg nyugdíjasként, ha marad a felosztó-kirovó rendszer. Persze ha jól keres és sokat fizet most be, akkor ez a szám sokkal kisebb.
A magánnyugdíjpénztár - különösen egy jól kereső embernek - lényegesen jobb üzlet, akármennyire is megérezték a hozamok a mostani válságot.
2) fizet-e? Könyörgöm az égre, mire van a törvényi szabályozás és az a kurva PSZÁF? Pontosan rögzítve van, hogy mennyit költhet el a mnyp a saját működésére, ez tudtommal 2%. Mindennel együtt, tehát nem lehet kamu számlákkal kiköltségelni, meg ilyenek, ez tokkal, vonóval ennyi. Ha meg attól félnek, hogy az alapkezelő meghülyül és felteszi az egészet a pirosra Vegasban, azt meg azért meg lehet adminisztratív eszközökkel akadályozni. Pl. előírhatnak kötelezően 90%-os befektetési hányadot magyar állampapírra és kész. Mnyp egyféleképpen mehet csődbe: ha a kormányzat ellopja (vagy asszisztál az ellopásához), másképp nem.

kubatov_kommunista 2010.10.15. 11:52:18

@Joooe: "...az állam csak akkor megy csődbe ha már a magánszektorban gyakorlatilag mindenki csődbe ment..."

USA/Oroszország: Clinton/Jelcin - állami kifizetésekkel lógtak

Az állam gyönyörűen tönkre tud menni. Az hogy fél év múlva lesz bevétele az államnak adóból nem vigasztal, ha fél évig nem eszel. A katonát/rendőreit fizetni fogja abba a félévbe is. Az állam nem egy misztikus valami.

Id. Lencsés István 2010.10.15. 11:52:27

@Joooe: Hol találom meg, hogy mennyibe kerül naponta a kormány működése, részletes bontásban?
Miniszterelnök fizetése
Alárendeltek fizetése
Gépjárművek
Szolgák
Juttatások
Üdülési lehetőségeik, külföld, belföld
Üdülési lehetőségek biztosítása külföldi parnerek részére , ennek költségei
Bérleti díjak, autók, épületek
Napidíjak
repülőjegyek
ruhapénz
extra juttatások
reprezentációs költségek
stb

veny 2010.10.15. 11:52:53

@Starin: "8 év nagy idő, ez alatt kialakult a társadalomban egy meggyőződés, hogy ami állami kiadás az mögött ott korrupció és haszontalanság"

Mondjunk legalább 100-at, az reálisabb.

Joooe 2010.10.15. 11:54:30

@AnnaKarenina: Na neee, évi 3500 milliárd forint plusz a költségvetésbe csak úgy észrevétlenül? Most meg itt pár száz milláirdon görcsölünk?
Valami nem stimmel ezzel...

Joooe 2010.10.15. 11:56:58

@hunocska: nincs neked arra időd :)) Inkább termelj GDP-t :D

aszora 2010.10.15. 11:57:55

Beidézem Surányit, mert szerintem elég jól látja a hozam kérdést: (vg.hu/penzugy/megtakaritas/az-eu-elszamolasi-rendszere-hasznalhatatlan-330556)

"Surányi leszögezte: a kilencvenes években támogatta a ma érvényes nyugdíjrendszer bevezetését, most már nem mondana ilyen egyértelmű véleményt. A rendszer legnagyobb előnye, hogy segítségével le lehet szakadni az államról. És bár az előző kormány kiigazító politikája helyes volt, az a korábbi voluntarista lépések javítása volt. A helyzet nem változott, minden kormány azt hiszi, hogy belenyúlhat olyan szisztémákba, amelyeket harminc évig nem szabadna módosítani. Ami a nyugdíjpénztári öngondoskodást illeti: semi a felosztó-kirovó rendszer, sem a tőkefedezeti rendszer nem kezeli megfelelően kezelni az elöregedés problémáját és nem képes megőrizni a nyugdíjak reálértékét.

A Ratkó-generáció befizet a tőkefedezeti rendszerbe, túlkereslet alakul ki az eszközök iránt, harminc év múlva azonban a befizetők száma csökken, és így a kereslet is visszaesik. Így amit ma megtakarítunk, harminc év múlva sokkal kisebb hozadékot jelent. A reálgazdaság erős zsugorodása azt jelenti, hogy egyetlen állam vagy nyugdíjrendszer sem adhat garanciát a nyugdíjak reálértékének megőrzésére. Így az első tisztázandó pont: a nyugdíj értéke mindig a reálgazdaság aktuális teljesítményétől függ. Csak olyan rendszer lehet tisztességes, amely nem vállal garanciát, hanem amelyben a befizetésektől függ az egyes emberek nyugdíja. Nem biztos, hogy Magyarország teljes mértékben szembemegy a világgal a mai nyugdíj lépésekkel."

AnnaKarenina 2010.10.15. 12:02:55

@Joooe: Jogos, 1500 milliárd. (Bocs a tévedésért, de az első hozzászólásomban is ez volt.)

veny 2010.10.15. 12:04:09

@BISMARCK: Persze, a befektetési műveletek költsége a hozamból lejön, de mint az általad idézett írás is mondja, a napi működést nem ez fedezi, és nem ez a meghatározó költségrész.

Sőt, a gyakorlatban ez a két költség más cégnél is keletkezik, ugyanis a jogi környezet miatt a pénztár és a vagyonkezelő külön cégek külön feladatokkal, persze többnyire egy cégcsoporton belül.

Zombika 2010.10.15. 12:05:56

@aszora:
Ezek szerint a Surányi is elvesztette a józan eszét.
"A Ratkó-generáció befizet a tőkefedezeti rendszerbe, túlkereslet alakul ki az eszközök iránt, harminc év múlva azonban a befizetők száma csökken, és így a kereslet is visszaesik."
Milyen speciális eszközök lehetnek ezek, amiket kizárólag magyar nyugdíjasok (a mnyp-on keresztül) vehetnek csak meg, ezért az eszközök értéke kizárólag az ő számuktól függ?
Ezek valami speciális részvények, vagy állampapírok, amit külföldiek, munkaképes korúak, más (nem nyugdíj) biztosítók, befektetési alapok nem jegyezhetnek? Vagy valamiért ezeknek (különösen a külföldi alapoknak) is drámaian visszaesik a keresletük, mert a Ratkó-gyerekek már nyugdíjba mentek? Kit akar ezzel a maszlaggal megetetni?

Kerti007 2010.10.15. 12:06:00

Olvasom a hozzászólásokat és pár kérdés megfogalmazódott bennem:
1. Ha valóban olyan jó a mnyp intézménye a németek miért nem vezették be? Ők gazdagabbak, sokkal több pénzügyi tapasztalatuk van.
2. Menyit fog kapni az a nyugdíjas aki megéri a 85 életévét a mnyp-ból és mennyit kapna az államtól?
Elvileg lehet választani az alacsony járadék és "korlátlan" járadékfizetési időtartam vagy a magasabb járadék és a véges kifizetési időtartam között. Esetleg ha elfogy a pénze akkor hagyják éhen halni?
3. Pontosan kik is a tulajdonosai a nyugdíjpénztáraknak? Ugye kizárólag magyar tulajdonosok kezelik a pénzünket?
4. Ki akadályoz meg Bennünket, ezután hogy Önkéntes nyugdíjpénztárba fizessünk havi több tízezer Ft-ot? (erre egyszerű a válasz az alacsony fizetések )
5. Ki fogja az esetlegesen becsődölő nyugdíjpénztárakat megmenteni? Aki mnyp fan abban biztos lesz annyi öntudat, hogy nem fog könyöradományt kérni az államtól?

Gandalf(helyett) 2010.10.15. 12:08:37

Én már jóideje arról vagyok meggyőződve, hogy a "szimpla" felosztó-kirovó nyugdíjrendszer nem működőképes hosszú távon. Legalábbis, mire én nyugdíjas leszek, ha leszek.
Merhogy arról viszont nem vagyok meggyőződve, hogy meg is érem.
És ugye ki tudja mennyi lesz az annyi, mit osztanak-szoroznak, mire netán kifizetik.
Abból ugyan nem eszünk (szerintem).
Magánnyugdíj pénztári befizetéseimet pedig nyomon tudom követni (online) és arról is én rendelkezem, hogy milyen értékpapírokba fektethetik.
Ezt rabolja le a kormány.
Egyenlőre 14 hónapig (és ennek évtizedekig elvileg járó kamatait). Aztán azt hiszik, leszek olyan hülye, hogy a többit is nekik adom önként.
Esetleg később lesz egy törvény, ami kötelez a visszalépésre?
Mellesleg itt nem arról van szó, hogy majd később megkapom, amit 14 hónapig szépen megtart magának (csak addig parkoltatja valamilyen szlán).

Ez aztán a szemérmetlen rablás.

Starin 2010.10.15. 12:11:01

@aszora: Surányi Úr sajnos nem tette hozzá, hogy a magyar nyugsíjrendszer katasztrófája kicsit korábbra nyúlik vissza. Történt ugyanis, hogy a nyugdíjkasszát a rendszerváltást megelőző hónapokban, években egyszerűen kisöpörték. Mikor jöttek Antallék és belenéztek, nem találtak ott semmit. Tehát nulla induló pénzzel kellett (és kell azóta is) folyamatosan biztosítani a nyugdíjak kifizetését. Egy normális országban a kb. 70 év alatt felhalmozott és folyamatosan felhalmozó kassza képes (recsegve) ellátni a mind több nyugdíjast

balf 2010.10.15. 12:11:23

@Dillinger: Ön nyert! :) Választhat hangszórót!
Komolyra fordítva: sajnos tényleg így működik. És nem csak az elmúlt 20 évre volt ez igaz. A ballib mocskot mindig a jobboldal takarította, aztán jól meg is kapták a pofájukra érte mindig. Közben meg a gyurcsányfélék jókat uszikáltak a saját dácsájuk rejtekén, és röhögtek a markukba.
Ideje lenne véget vetni ennek a kilátástalan körforgásnak.

safranek 2010.10.15. 12:13:17

Az állam nem fekteti be a befizetett nyugdíjalapokat, hanem a ma dolgozók befizetéseiből fizeti a mai nyugdíjasokat.
Ennek az a hátulütője, hogy erőssen függ az aktuális népesség felosztástól, hányan dolgoznak/fizetnek be és hányan nyugdíjasok. Ezért gáz a sok minimálbéres, meg nem fizető, mert ők is növelik a különbséget.

Akkor lesz nyugdíjunk, ha a gyerekeink és unokáink fognak dolgozni.

okostojgli (törölt) 2010.10.15. 12:13:42

És mi lett volna ha Fletó hozzá tud férni?

Balbágy 2010.10.15. 12:18:13

@Kerti007:
Röviden: ha az állam pár éve kötelező jelleggel átirányítja a manimat az államin kívül egy másik csatornára, akkor most miért jelentheti ki elegánsan, hogy "csalódott ebben a megoldásban, és kisdobos becsület szavára visszacsinálja a dolgot". Na most, ha csalódott benne, miért csak átmenetileg csinálja vissza? Kicsit csalódott csak?
Továbbá mi volt ez, egy társadalmi kísérlet? És nem sikerült? Basszus, most szakemberek osszák az észt, vagy kísérletező kedvű pszichopaták?

veny 2010.10.15. 12:18:14

@Joooe: "És minek köszönhető hogy ilyen sok adót kell fizetned? "

Annak, hogy az állam hatalmasra hízott itt, mindenbe beledumál és minden szinten durván pazarol.

"Az állami szervek működése többé-kevésbé átlátható, ebben kénytelen vagyok hinni a híradásoknak."

Én inkább hiszek a szememnek, amíg még szabad... :)

"A nyugdíj pedig valamennyire arányos,"

Valamennyire. :)
Én azt látom, hogy az állami nyugdíj szociális juttatás jellegű, összegének kevés köze van a valós teljesítményekhez, viszont annál több a mindenkori politikai érdekekhez.

Szüleimen látom: anyám végig gimnáziumi tanár volt, eleve nem kapott nagy nyugdíjat, és az is szépen csúszik lefele a rangsorban. Apám beleszaladt egy épp aktuális "nyugdíjplafonba", ezért jóval kevesebbet kap, mint aki előtte vagy utána ment nyugdíjba ugyanolyan háttérrel. Idén januárba, 50 év szolgálat után jött el végleg, amikor is 8 havi pénzt kapott, ami túllógott a júniusi 2 millás visszamenőleges szabályon, most fizetheti vissza a felét.

Aki az államban ilyesmiben megbízik, az hülye szerintem, így konkrétan.

Ringlósztár 2010.10.15. 12:19:22

@flimo13:
Nem, de nem is lett kevesebb a pénzem (nominál értéken biztosan nem), ahogy itt néhány objektív orbánfan terjeszti.

Joooe 2010.10.15. 12:19:32

@Mészáros Laci: nagyjából egyetértek

Ami a magánnyugdíjpénztárban van az nem az én pénzem. (próbálnám meg csak elkölteni :D)
Az csak az alapja akar lenni annak hogy majd lesz nyugdíjam. Csak ebben a rendszerben nem biztos hogy tényleg lesz. Míg államiban biztos hogy lesz, csak legfeljebb kevés. Államiban ha jól megy az országnak a nyugdíjasoknak is jól megy. Ha az állam szarul áll a nyugdíjasok is szarul járnak. Ez így fer, végülis nagyban a leendő nyugdíjasokon múlik hogy hova jut addigra az ország. Öngondoskodni önkéntesen lehessen, de egy stabil alapnyugdíjat biztosítani az állam feladata. A legnagyobb hülyeség a nyugdíjasokból pénzpiaci befektetőket csinálni, a nyugdíjrendszer nem erről szól.

Ringlósztár 2010.10.15. 12:20:50

@safranek:
ÉS ha az aktuális Orbán azt jónak látja.
Ezért jó a MNYP, mert az nem függ az orbángyurcsányoktól.

Balbágy 2010.10.15. 12:21:24

@Balbágy: Ja, természetesen mondhatja az állam, hogy nem áll jót az előző vezetések összes döntéséért, sőt, mondhatja, hogy egyikért sem áll jót: de ez esetben tetszettek volna TÉNYLEGESEN - forradalmat csinálni. És még úgy sem lenne könnyű.

gagauzz kalauzz 2010.10.15. 12:23:44

Vitykáék ezt a havi 30 milliárdot egészen egyszerűen elköltik, pölö az adóreform finanszírozására, és még homályos ígéret sincs arra, pláne nincs jogi értelemben vett kötelezettségvállalás, hogy mikor pótolják vissza a rendszerbe, ha és egyáltalán. Szerintetek honnan akasztanak le másfél év múlva 420 milliárdocskát?
A teljesen reménytelen Matolcsy szerint majd a gazdasági növekedésből. Muhaha.
Zsneiálisan találták ki, ugyanis ezt a pénzt most nem használod fel, tehát nem azonnali megszorítás, csak idős korodban szopod be a brokit mélytorok technikával. Tudod, hogy ki lesz a miniszterelnök és kik lesznek kormányon, amikor nyugger leszel? mert én nem. Inkább odaadnám az utcasarkon a mobilomat felszólítás nélkül Kolompárnak, mert jobban járnék, mint így.
Egyszerűen ellopnak 14 havi nyugdíjjárulékot. Mi nem értelmezhető ebből?

safranek 2010.10.15. 12:24:06

@Ringlósztár: az viszont gáz benne, hogy a mnyp csak a befizetett összeg töredékére vállal garanciát (5%)

Joooe 2010.10.15. 12:25:12

@veny: aki a nyugdíját valami brókercégra bízza, ráadásul többévtizedes távlatban az még nagyobb hülye. Eléggé csapdahelyzet :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.15. 12:26:35

A kormány nem a magánnyugdíj-befizetéseket nyúlja le, hanem a kamatait.
A nyugdíjpénztárak ugyanis az államkötvények felvásárlói voltak, amiknek adósságszolgálata volt, amiért kamatot fizetett az állam.

Noh, most ezt a pénzt Orbán úgy akarja használni, hogy nem fizet érte kamatot.

Kb ennyi a történet.

Zombika 2010.10.15. 12:27:35

@Joooe:
"Öngondoskodni önkéntesen lehessen, de egy stabil alapnyugdíjat biztosítani az állam feladata."
Semmi gond ezzel, csak akkor a fizetendő nyugdíjjárulék ne százalékos formában legyen megadva, hanem konkrét összegben.
Ha minimálbér után fizetem a nyugdíjjárulékot, az nem ugyanaz, mintha egymilla bruttó után. De jelen pillanatban ez egyáltalán nem számít, mert az állami rendszerben - tudtommal, de javítsatok ki, ha tévedek - csak az utolsó pár év átlagjövedelme számít.
Vajon miért van mindenki minimálbérre bejelentve? Ugyanez az egészségüggyel is: tökmindegy, hogy mennyit fizetsz be, ugyanaz a (szar) szolgáltatás jár érte. Szívem szerint azt is összegszerűen határoznám meg: havi X rugó, és jár az állami ellátás, ha ennél többre, másra van igényed, fizess érte, külön, köss magánbiztosítást, bármit.

Zombika 2010.10.15. 12:30:37

@Joooe:
"aki a nyugdíját valami brókercégra bízza, ráadásul többévtizedes távlatban az még nagyobb hülye."

Már írtam: "Ha meg attól félnek, hogy az alapkezelő meghülyül és felteszi az egészet a pirosra Vegasban, azt meg azért meg lehet adminisztratív eszközökkel akadályozni. Pl. előírhatnak kötelezően 90%-os befektetési hányadot magyar állampapírra és kész. Mnyp egyféleképpen mehet csődbe: ha a kormányzat ellopja (vagy asszisztál az ellopásához), másképp nem."

klacus 2010.10.15. 12:34:03

Hát az államban van kb 300.000 ember akikre ott nincs sok szükség.

Egymás sarkára állnak a kávéfőző konyhában.

Egy csomó állami szerv tök felesleges. Jó példa az önkormányzatok adó osztálya, amikor ott az Apeh.
Építési hatóságok akik az égvilágon semmiért se vállalják a felelősséget. 28 főelőadó minden megyeszékhelyen közlekedés optimalizálásra, és nagyon oda kell figyelned, hogy egy értelmesen beállított lámpát találj valahol az országban.

Egyszóval amíg ez megy addig valóban minden fillérre szükség van.

A magán nyugdíj körül folyó vita szerintem pedig egy egyszerű hatalomtechnikai trükk.
Ha a kormány ma azt mondja, hogy holnaptól csak hason fekve lehet BKV-ni, akkor mindenki ordít. Eltelik egy hét és majd finomítják, hogy á lehet guggolva is. Ekkor mindenki fellélegez.

Szerintem azt szeretnék elérni, hogy a mnyp-k csak állampapírba rakhassák a lóvét. Ha tényleg ez lesz, hogy fogtok majd örülni, hogy mégsem vették el.

"Lenint fejbe lövik egy focilabdával, a levegő megfagy, majd Lenin széles msollyal visszgurítja a lasztit a gyerekeknek.
Pedig közéjük is lövethetett volna..."

klacus 2010.10.15. 12:37:59

@kolbászoszsömle: A nyugdíjpénztárak igen elvétve vásároltak mostanában államkötvényt. A válság elött pont az a barom Bajnai kötelezte őket a magas kockázat viselésére. Ergo betőzsdéztek egy csomó lét. Én spec 650.000 tőkét buktam, mert nem adtam fel időben egy papírt...

Ez azért minden csak nem fair...

Ringlósztár 2010.10.15. 12:38:13

@Droli:
Egy szó nincs arról, hogy mi fog történni az ideiglenesen (LOL) leállított átutalások által érintett nyugdíjjárulékkal, ergo: jogosan gondoljuk, hogy ellopja a Magyar Köztársaság Kormánya és hogy ne legyen a lopás feltűnő, alkotmányt módosít és látszatérvekkel megszünteti a MNYP-ket.
Aztán nyugdíjas korunkban leshetjük a csontot a politika asztaláról.

Azt szeretném kérdezni a kormány döntéseit fenntartás nélkül támogatóktól, hogy miért nem hihető az, hogy mi jobbnak tartjuk és jobban bízunk a MNYP-ben, mint a politikusok által fosztogatott államkasszában és ebben nem csak elvakult Orbán gyűlöletünk vezet?

Kerti007 2010.10.15. 12:38:51

@Balbágy: A mnyp jelenlegi szabályok alapján kevesebbet fog fizetni mint az állami nyugdíj (ugyanakkor befizetést feltételezve) Ráadásul amikor rákérdezel miért csak ennyi cinikusan azt mondják miért nem takarékoskodtál. (az alacsony jövedelmedből ami hónap végéig éppen elég abból kellett volna havi pár száz eurót félretenni) Amikor átléptem, Én is az örökölhető, önálló számlát láttam. Utána leültem és olyanokkal is beszéltem akik nem léptek át.
Az alapszabály az, hogy állam nem mehet csődbe. Államra mindig szükség lesz, rendőrre, katonára, tűzoltóra, állami hivatalokra és nyugdíjjakra mindig szükség lesz. Az állam inflációval (pénz nyomtatással) el tudja értékteleníteni a megtakarításainkat. Államcsőd esetén a mnyp sem tudna normális nyugdíjat adni(semmi értéke nem lenne). Ha a mnyp becsődöl akkor az államnak kell jótállnia és fizetnie. (különben hatalmas botrány lenne amikor a gyermektelen kisnyugdíjasok tízezrei éheznének)

Jetstream 2010.10.15. 12:41:04

@Lefetyke: "A baloldali kormányok egyik legismertebb mottója szerint "az állam rossz gazda". "

Basszus, ez nem baloldali hanem jobboldali duma!!!!!

Kéremszépen, mi történik itt Magyarországon?
Miért nem a bal oldal akar államosítani, a jobboldal meg öngondoskodást megvalósítani?
Megfordult a világ?

jo.e 2010.10.15. 12:47:39

Akik a magán ny.p.-akat ill. a nekik befizetett pénzüket védik/féltik kérdeznék valamit. Látták már konkrétan az általuk befizetett összeggel történő gazdálkodás eredményét? Sajnos én igen. Idén váltottam és kaptam 1 elszámolást. 1998 óta 3M Ft körüli befizetéshez 8ezer (!) Ft kamatot hozamot nevezzük akárminek sikerült hozzátenni. Persze láttam már én is ilyen olyan %os kimutatásokat stb., de az igazság pillanata mindig akkor jön el, amikor konkretizáljuk a dolgokat. Hát nekem most eljött :( Ezek után én nem annyira tartok az 1 éves állami "lefoglalástól".

Kerti007 2010.10.15. 12:48:19

@Zombika: rosszul tudod már visszamenőleg nézik, (ha jól emlékszem 1989-ig) a járulékalapodat és azután fogják kiszámolni a nyugdíjadat. Aki minimálbéren volt eddig bejelentve úgy, hogy Ő könyörgött a főnökének érte, az nagyon rosszul fog járni. Aki önhibáján kívül az is.

mákostészta 2010.10.15. 12:49:00

Volt olyan év, aminek a végén kevesebb volt a növekedés az egyik mnyp-nál, mint a befizetett összeg (!) Még a párnahuzat is jobban fizetett. Erről ennyit.

safranek 2010.10.15. 12:50:56

@jo.e: egy államcsőd esetében az állam se fog neked egy kanyi vasat se fizeni! Meg, ha akkor amikor nyugdíjba mész, kevés lesz a befizető, majd el kezdik emelni a nyugdíjkorhatárt, hogy finanszírozni lehessen a nyugdíjrendszert. Ergó alig fogsz kapni valamit, vagy nyugdíjba sem mehetsz majd!

Joooe 2010.10.15. 12:52:57

@kolbászoszsömle: nem kerek így.
A történet lényege, hogy én most két nyugdíjjárulékot fizetek. Fizetek előre a sajátomra, és még adónak álcázott nyugdíjjárulékként fizetem a mostani nyugdíjasokét.
A kormány pedig úgyszüntette meg ezt az igazságtalan helyzetet, hogy adót csökkent, és csak egyet kell fizetnem, de az az államkasszába folyjon be. Szerintem itt nincs lenyúlás. Amióta dolgozom, azóta várom ezt a lépést.
Nem értem a puffogást, eddig kellett volna, ami eddig volt az volt a gáz.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.15. 12:53:38

@Joooe: "Az állami szervek működése többé-kevésbé átlátható, ebben kénytelen vagyok hinni a híradásoknak."

Ez... Elképesztő...
Komolyan leakadtam.
Ha átlátható lenne, nem lenne mutyi. Ha nem lenne mutyi, nem lenne tele szocikkal a dutyi. Meg nem lenne jobb ötlet önkormányzatnál döntési pozícióban lenni, mint kivitelezőnek.

jo.e 2010.10.15. 12:55:00

@safranek: De persze ugyanebben az esetben a m.ny.p. csillió kamattal visszaadná a befizetésemet még a tv-i nyugdíjkorhatár előtt. :) Ezt te sem gondolod komolyan...
Ez 1ébként mind csak elméleti fejtegetés. A valóság az sajnos a 8e Ft.

safranek 2010.10.15. 12:55:48

@Kerti007: Az állam nem mehet csődbe? Tévedsz!
Nem megy konkrétan csődbe az igaz, ergó nem számolják fel, vagy törlik le a térképről, az igaz. De ha a befizetések - kifizetések között nagy lesz a különbség akkor el kezdik emelni a nyugdíjkorhatárt, hogy kevesebb legyen a nyugdíjjas (amit te már nem érsz meg élve!), meg hitelt vesznek fel. Aztán a hitel fizetésére adót emelnek....

yotta 2010.10.15. 12:58:58

@Zombika:
" Pontosan rögzítve van, hogy mennyit költhet el a mnyp a saját működésére, ez tudtommal 2%"

Egy ilyen állítás mellé - amelyen nagyon-nagyon sok érv-ellenérv áll vagy bukik, oda szokták biggyeszteni a törvényhelyet...

Gandalf(helyett) 2010.10.15. 12:59:25

@jo.e: Ha 3 milliós befizetés csak 8 ezret hozott (0,2 %-ot??????), 12 év alatt akkor nem jó pénztárat választottál (sőt nagyon nem)

Az én magyánnyugdíjpénztári befizetésem '99 óta 36 % -os hozamot írt jóvá a szlámon.
Pedig nem a "legnagyobbnak" vagyok a tagja.

safranek 2010.10.15. 13:00:24

@jo.e: csak azt akartam mondani, hogy az állami sem biztos, hogy többet fog fizetni. Gondolj csak arra, hogy bármikor felemelhetik a korhatárt 100 évre, vagy egyszerűen egy törvénnyel csökkentika járandóságodat, lsd Görögök. Ha a A. mnyp nem tetszik át mehetsz B. mnyp-ba.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.10.15. 13:01:03

@TottaKár: Agyatlankám, azért, mert egyszer negatív volt a hozam, akkor nem kell?
Miért nem választottál konzervatív alapot, állampapírt? Akkor nyertél volna, kis számító!:-)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.15. 13:02:47

@Joooe: Eddig olyan volt az igazságtalan rendszer, hogy fizettél egy összeget, amiből a nyugdíjakat fizetgették, meg fizettél egy másik összeget, amit a tied volt, annyira a tied, hogy örökölhető volt.

Noh, most Orbán az Igazságos azt tette, hogy összevonta ezt a két összeget, hogy szétossza a szegények közt, és így majd nem kell törődni azzal, hogy melyik gyereked fogja örökölni.

szekertabor · provo.blog.hu 2010.10.15. 13:03:37

A nyugdíjunk sem az államnál, sem a magánnyugdíj-pénztárakban nincsen biztonságban, de legkevésbbé az utóbbiban. Ugyanis a nyugdíjunkat valójában az utódgeneráció létszáma és termelőereje biztosítja, amit a gyermekvállalás és nevelés biztosít, a magánnyugdíjpénztári öngondoskodás pedig éppen ebben tesz minket ellenérdekeltté. Zárt rendszerben gondolkodva a következő példán szemléltetném a dolgot:
- Mindenkinek, akinek van munkája, választania kell, hogy a gyerekeire (vállalás, egészség, minél jobb nevelés) költi a pénzét, vagy a nyugdíjszámláján fialtatja.
- A többség nem, vagy csak kevés gyereket vállal, és a nevelésükön is spórol, hogy minél többet tehessen félre öreg napjaira.
- A korfa teteje elkeskenyedik, egyre kevesebb aktív dolgozónak kell megtermelni egyre több nyugdíjas szükségleteit (a pénz nem ehető, és a fűtőértéke is alacsony), így még kevesebb gyerekre vállalkoznak.
- Mivel a termelés a létszámmal arányosan lecsökken, a nyugdíjpénztári értékpapír-befektetések elértéktelenednek, tehát a nyugdíjak összegszerűen lecsökkennek.
- Egyben a megtermelt javak csökkenésével a megmaradó pénz is értékét veszíti az egyre gyorsuló inflációban. Tehát a nyugdíjak összegszerűen is lecsökkennek, de a vásárlóerejük még annál is jobban.
- Végül a nyugdíjrendszer összeomlik, azokat, akiknek vannak termelő gyermekei, a gyermekeik próbálják kínlódva ellátni, a többiek éhen halnak.

Nomármost tudom, hogy a hazai rendszerünk nem zárt, és hogy egy darabig még élősködhetünk a harmadik világ nyakán, de globálisan nézve mégiscsak zárt rendszerben élünk, amelyben a magánnyugdíj-rendszer hosszú távon fenntarthatatlan, és a felsorolt negatív hatások már rövid távon is jelentkeznek. Szóval a nyugdíj-öngondoskodás közgazdasági abszurdum, és azt aki feltalálta, már régen fel kellett volna akasztani.

Kerti007 2010.10.15. 13:07:00

@safranek: az állam csődbe mehet, de akkor nem lesz értéke a nyugdíjaknak sem. Abban az esetben a mnyp-ban tartott pénzed sem fog semmit érni.

Kerti007 2010.10.15. 13:10:31

@szekertabor: ott a pont. A szeretetben felnevelt gyerekek, a világon létező legjobb nyugdíjbiztosítás.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.15. 13:13:27

@szekertabor: A pénz nem ehető, meg nincs fűtőértéke?
lol

Amikor a népesség 0,5-1%-a meg tudja termelni azt a kaját, amit a 99-99,5%-a megeszik, az nem lesz szűk keresztmetszet.

Amíg a népesség hasonló arányú része meg tudja termelni azt az energiát, amit a többi elhasznál, az sem lesz szűk keresztmetszet.
A termelés mennyisége és minősége sem függ attól, hogy mennyien dolgoznak benne.
Azaz függ, de az arány nem egyenes, hanem FORDÍTOTT: minél gépesítettebb egy üzem, annál több és jobb, egyenletesebb minőségű terméket tud előállítani.

Szóval az ősi kommunista termelés-fétist el kell felejteni.
Nálunk a szolgáltatás az érték, nem a termelés, mert áru VAN.
Azt gyakorlatilag nem gyártják, hanem keletkezik.

alfredo07 2010.10.15. 13:22:39

Igaza van M.-nek a Magánnyugdíjpénztárakban nincs biztonságban a pénzünk. Kár hogy Tőlük.

Joooe 2010.10.15. 13:23:24

@szekertabor: "Ugyanis a nyugdíjunkat valójában az utódgeneráció létszáma és termelőereje biztosítja, amit a gyermekvállalás és nevelés biztosít, a magánnyugdíjpénztári öngondoskodás pedig éppen ebben tesz minket ellenérdekeltté"
Ez a leges legfontosabb dolog amit sokan elfelejtenek.
Ha a jövőben nem lesz egy kellő munkaerővel rendelkező erős gazdaság, akkor hiába van befektetésünk ebben a gazdaságban az keveset fog érni, ezzel a legfontosabb érv bukik ki az mnyp alól. (nem érintik a demográfiai problémák... dehogynem)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.15. 13:30:17

@Joooe: Mivel _ugyanannyit_ szed be az állam magának, mint amennyit kifizettet veled a magánnyugdíjpénztárba, a fenti kifejtés érvényét veszíti.

Az, amiről ti beszéltek az akkor valósul meg, ha az állam kifizeti a gyereket, vagy megakadályozza, hogy öreg korában mással, mint a gyereke kapcsolatba kerüljön.
A szülő az itt és mostban mindig ellenérdekelt a gyereke nevelésében, hiszen mehetne helyette kirándulni, sörözni, vehetne egy új autót, még egy adag krekket, vagy félretehetné a gyerek fagyijára költött pénzt.

jo.e 2010.10.15. 13:31:08

@Gandalf(helyett): Ehhez gratulálok, komolyan. Mint írtam ilyen százalékokat, számokat én is kaptam évről évre, de amikor eljött a perc, hogy mennyi az annyi, akkor ez jött ki :( A korábbi 2. legn. lakossági bank mnyp. tagja voltam különben. Lehet persze, h. a válság miatt ilyen tragikus a helyzet (azért én élek a gyanúval, h. ami csak létezett szar befektetés azt valahogy mind bevették az "elvitte a válság" -ba), de nem nagyon látszik biztosíték arra, h. ez nem ismétlődik meg.

@safranek: ha emelik pl. a nyugdíjkorhatárt az vonatkozik a mnyp kifizetésre is, nem?

Na mind1 is. Így jártam. Csak azt akarom még mondani, h. ha az összes nyp. tartott volna 1 ilyen beszédet, mint O.V. ahol elmondják, h. Kedves Tagok! A tavalyi és tavalyelőtti befizetéseiket elbuktuk, akkor vajon hányan követelték volna a visszautat az állami nyugdíjrendszerbe? Mekkora lett volna a médiavisszhang, stb. De persze nem tartottak. Kettős a mérce szerintem...

yotta 2010.10.15. 13:32:04

@kolbászoszsömle:
"Ha átlátható lenne, nem lenne mutyi. Ha nem lenne mutyi, nem lenne tele szocikkal a dutyi."

Ez elképesztő, komolyan leakadtam... :-)

Tökéletesen átlátható az, csak tehetetlenek vagyunk vele szemben, mert mutyi attól mutyi, hogy a résztvevők mindegyikének érdeke, hogy ne bukjanak!!!!

Ha mondasz bármilyen "mutyit", fillérre megmondom az összeget, GPS koordinátával a helyet, mégsem buknak...

veny 2010.10.15. 13:32:36

@Ringlósztár: "Ezért jó a MNYP, mert az nem függ az orbángyurcsányoktól."

Pontosan.

veny 2010.10.15. 13:35:49

@Joooe: Azért a nyugdíjpénztárak és a "valami brókercég" között akad pár fényévnyi differencia.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.10.15. 13:37:09

@Ringlósztár: "Azt szeretném kérdezni a kormány döntéseit fenntartás nélkül támogatóktól, hogy miért nem hihető az, hogy mi jobbnak tartjuk és jobban bízunk a MNYP-ben, mint a politikusok által fosztogatott államkasszában és ebben nem csak elvakult Orbán gyűlöletünk vezet?"

Jól írod, az egész hit kérdése, hogy ki mit hisz :-) Én hiszek abban, hogy 14 hónap után visszarakják, te nem. Ezen már nem fogunk összeveszni :-)

szekertabor · provo.blog.hu 2010.10.15. 13:38:01

@kolbászoszsömle:
Csakhogy az az utópia, hogy mindent gépek csinálnak helyettünk, és elég egy értelmes muki, aki a szoftvereket karbantartja, egyelőre még nem áll fenn. Nevezd termelésnek vagy szolgáltatásnak, de az élő munkaerőre továbbra is szükség van, legfeljebb a szektoreloszlása változik. És ne feledd: gépesített termelés=több gép=több karbantartó.

veny 2010.10.15. 13:38:03

@kolbászoszsömle: "a pénzt Orbán úgy akarja használni, hogy nem fizet érte kamatot."

Szerintem ilyet többen szeretnénk, csak sajna nem igen lehet... :)

Amúgy mi a visszafizetés garanciája? Kapunk jelzálog jogot a Parlamentre?

alfredo07 2010.10.15. 13:40:30

@Joooe: @jo.e: Az állami befizetéseidet is láttad? A hozamról csak annyit ellentétben Veled, én örülök hogy tavaly visszaesett a hozam. A már megvásárolt részvények ára vissza fog menni, most pedig olcsón lehet vásárolni, így nagyobb az esély az extra hozamra Egy kis matematika kiegészítésként : Ha 100 egységről valami leesik 60 -ra az 40 % veszteség, ha 60-ról felmegy 100-ra az 66,66666.. növekedés, érdemes egy kicsit gondolkodni rajta. Ráadásul ezt én tudom befolyásolni, örökölni stb.

Micocicó 2010.10.15. 13:43:49

Én inkább azt nehezményezem, hogy Viktorka közölte ez van aztán mindenkinek kuss! Ő meg 300 Ft népszavazást csinált! Mert "azemberek" így meg úgy. Most nem lehetne szavazni?

yotta 2010.10.15. 13:44:27

@Ringlósztár:

"Azt szeretném kérdezni a kormány döntéseit fenntartás nélkül támogatóktól, hogy miért nem hihető az, hogy mi jobbnak tartjuk és jobban bízunk a MNYP-ben, mint a politikusok által fosztogatott államkasszában és ebben nem csak elvakult Orbán gyűlöletünk vezet?"

Összetett a kérdés, ezért nehéz rá válaszolni:
1) Azért tudjuk, hogy orbángyűlöletetek vezet benneteket, mert ezt vagy közvetve, vagy közvetlenül le is írjátok!
2) Fenntartartás nélkül elhisszük nektek, hogy jobban bíztok a MNYP-ben!
Viszont evvel szemben áll mi hitünk, amely 4 év sikeres Orbán kormányzásra alapul, szemben a 40+4+8 év (ál)baloldali rablással.

veny 2010.10.15. 13:46:07

@Kerti007: Nem az a kérdés, hogy fog-e az állam fizetni _valamit_, mert azt fog.

Az a kérdés, hogy ez a valami milyen viszonyban lesz az egyes személyek teljesítményével.

Helyesebben sajna nem kérdés, egyértelműen látszik, hogy a kapcsolat igen laza.

Innentől egyértelműek az érdekek is: annak érdeke a kizárólagos állami nyugdíjrendszer, aki az átlagolással jól jár, magyarán aki átlag alatt teljesít.

yotta 2010.10.15. 13:46:37

@Micocicó: apróság, de: nem ő csinálta!
(az ilyen aprók teszik aztán végképp hiteltelenné a megszólalásaitokat, s aztán ha egyszer végre igazat mondtok, azt meg már abovó elutasítjuk...)

yotta 2010.10.15. 13:48:23

@Micocicó:

"Most nem lehetne szavazni?"

Dehogynem lehet! Szervezzétek meg!
(Lesztek vagy kétezren... bruhahaha)

veny 2010.10.15. 13:48:45

@Jetstream: "Miért nem a bal oldal akar államosítani"

De, az akar.

Hogy a Fidesz pillanatnyilag még nem vallotta be, hogy kommunista párt, ne zavarjon össze senkit. A konzervatív fordulatuk után még évekig volt Viktorunk a liberális internacionálé vezére...

alfredo07 2010.10.15. 13:52:22

@yotta: Ha olyan sikeres volt, miért is nem választották meg újra? Persze csalás volt, Ők nem tettek semmit ezért. Ha az egyik rabolt a másiknak is lehet? Az egyik vörös a vértől, a másik sárga az irigységtől. Remek választási lehetőségek.

yotta 2010.10.15. 13:53:16

@veny:

"@Ringlósztár: "Ezért jó a MNYP, mert az nem függ az orbángyurcsányoktól."

Pontosan. "

Rosszul látod, mert kétszeresen is ilyenektől (most az, hogy melyik jó, ill gonosz nem releváns) függ: vagy azért, mert törvényhozóként beleszólhat, vagy azért mert az elgyurcsányolt vagyonból bármikor alapíthat MNYP-t...

yotta 2010.10.15. 13:54:25

@alfredo007:

Azért nem választották meg újra, mert a gyurcsányista módszerek ellen kevés volt a becsületes kampány!

nemecsek ernő áruló 2010.10.15. 13:54:29

@Joooe: Viszont asz állami nyugdíj azt jelenti, hogy Matolcsy kiállít egy biankó csekket, hogy "Ne aggódjál, valamennyi pénzed majd lesz belőle." Magánnyugdíjpénztárnál az, hogy mennyi pénzem lesz, látható, és követhető.

Ellenben 20 év múlva a nyugdíj-rendszer így, vagy úgy finanszírozhatatlanná válik állami szinten. A magánnyugdíjnál nem kell olyan erősen az államra támaszkodni, mert konkrét összegekről beszélhetünk, amit az alap-kezelő a megfelelő számítások alapján (amely képletekhez te magad is hozzáférsz) kiutalja neked a rendes havi járandóságot.

Az állami nyugdíj minden, csak nem biztos. És ezzel az intézkedéssel az a baj, hogy megint csak 4-5 év múlva lesz látható az esetleges hátránya, ergo szokás szerint rá lehet tolni a felelősséget a következő kormányra.

Ahogy Viktorék mindig is tették.

jo.e 2010.10.15. 13:55:10

Ha ez ilyen 1xű lenne...
Nem értem mit akartál mondani a matematikai kiegészítéssel, ha csak azt nem, h. ezek alapján a pénztár kihozhatja, h. 26.666% eredményt ért el 2 év alatt (mondjuk 1. év 100->60, második 60->100) , közben neked nincs 1 fillérrel sem több pénzed (100 egység)
A befolyásolásban kételkedem, az öröklés klassz, de még senki sem próbálta a való életben. Biztosan ismered/jük azokat a bizonyos apróbetűs kiegészítéseket is? Nincs sok értelme ennek a hitvitának. Majd meglátjuk mi lesz...

Csak azt akartam mondani, hogy hülyeség az ördögi O.V-t vizionálni ott ahol legalábbis kérdéses a "gonosz szándéka"

veny 2010.10.15. 13:55:48

@szekertabor: "amit a gyermekvállalás és nevelés biztosít, a magánnyugdíjpénztári öngondoskodás pedig éppen ebben tesz minket ellenérdekeltté."

Ezt a bárgyúságot!

Bianco meg merem ígérni, hogy az összes elémzvezetett személyt, aki a mnyp miatt nem vállalt gyereket, két tanú és kamerák jelenlétében magam lövöm agyon, szigorúan az evolúció nevében... :)

Amúgy kutatások épp azt bizonyítják, hogy a feltétlen állami gondoskodás hat a szaporulat ellen, csak szólok...

delle 2010.10.15. 13:56:25

nincs éles különbség, mindkettő lop, csak más a csomagolás.

nemecsek ernő áruló 2010.10.15. 13:57:35

@yotta: El kell keserítselek. Az "előző" 40 év szekértolói többségében a fideszben ülnek. Soroljak neveket? Szerinted miért nem hozzák még most 2/3 birtokában sem nyilvánosságra az ügynök-aktákat?

Gondolkodni is kéne néha, nem csak szó nélkül bevenni az orbáni demagógiát.

yotta 2010.10.15. 13:57:48

@veny:
Nem, a baloldal nem akar államosítani, ő mindent a magánvagyonába akar terelni!
Mindezt persze a baloldaliság, a szolidaritás hamis illúzióját keltve! Az agymosás is játszik - jól kiolvasható a hozzászólásokból...

veny 2010.10.15. 13:58:01

@Droli: "Én hiszek abban, hogy 14 hónap után visszarakják"

Megkérdezhetem, hogy miért?

yotta 2010.10.15. 14:00:37

@Gerzsonka:
Most ne akard ebbe az irányba elvinni ezt a szálat, nem erről van szó, de: "Az "előző" 40 év szekértolói többségében a fideszben ülnek. Soroljak neveket?" - ekkora hazugságot csak nagyon kevesek engedhetnek meg maguknak!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.15. 14:01:23

@veny: Garancia az nincs.
Ha olyan szerencsés vagy, hogy megéred a nyugdíjkorhatért ÉS az állam tud fizetni nyugdíjat, akkor kapsz.

@szekertabor: vegyük a mezőgazdaságot.

Amíg lóval szántottak, kézzel vetettek, kaszával arattak, kézzel csépeltek, malomban őröltek, addig kellett hozzá a népesség kb 40%-a, mire liszt lett a kenyérsütéshez.

Ma a népesség 40%-a nem dolgozik ezzel összefüggő iparágban.

A gépesítés, automatizálás az összesített emberigényt is csökkenti.
Egyre kvalifikáltabb munkaerő kell, de egyre kevesebb ember.

Az átcsoportosítás nem darab-darabra megy, hanem egész máshogy.

safranek 2010.10.15. 14:02:26

@jo.e: kérheted hamarabb az mnyp nyugdíjjadat, az államit nem

delle 2010.10.15. 14:02:43

@metalheart: nincs éles különbség, mindkettő az adózóktól lop, csak más a csomagolás.Orbán a "zemberek érdekében", Gyurcsány meg "szolodaritsunk" alapon, de az eredmény ugyanaz.
Az lenne az igazi, ha meg lehetne tenni, h mondjuk az polgár tesz egy nyilatkozatot, h semmi nyugdijra nem tart igényt az államtól, az alapkezelő elhussan valami nem lenyúlós országba, mindenféle garanciákat ad, aztán ide lehetne utalni a 8 %-ot és innen is jönne a nyugdij,. Tudom ez álom, meg az alapkezelő se róbertbácsi, de mennyivel korrektebb eljárás lenne, mint függeni az aktuális idióta kormány kénye-kedvétől, mikor az ember 30 éve mulva nyugdijba megy.

radír2010 2010.10.15. 14:05:57

Adjanak normális nyugdíjat,és kész,akkor nem kell spórolni.

veny 2010.10.15. 14:09:13

@yotta: Figyelj kicsit, ne csak beszélj...

Kik azok, akik bár papírforma szerint a legmesszebb vannak a politikai palettán a Fidesztől, a gyakorlatban mégis egyre többször értenek egyet? Igen, a kommunisták és egyéb szélbalosok.

Érdemes pl. ezt elolvasni:
index.hu/velemeny/2010/10/12/az_ember_aki_mindenkinel_ugyesebben_figurazza_ki_a_komcsikat/

sanyix 2010.10.15. 14:11:38

háhá hogy tudtam előre hogy egy a magánnyugdíjpénztáras marhaság nem lesz hosszúéletű... Amikor dolgozni kezdtem akkor is a mininum kötelezőt toltam magánba (mert nekem kötelező volt már a magán használata), és jól is tettem ugyanis 2009 elején kaptam egy levelet a magánnyugdíjpénztártól hogy saaaajnos a válság(mi más) miatt elúszott az összes hozam, ami egyébként azóta is 0-n áll.
Na ennek aztán tényleg semmi értelme, nem kár érte.
Azt meg felejtsük már el hogy elveszik. Világosan megmondták hogy jóváírják az állami kasszában mindenkinek.

Bár én nekem az tetszene a legjobban hogy lehetne választani hogy pénztárazok, vagy kézhezkapom inkább a pénzt. Ezek a kötelező marhaságok az olyan hülyéknek valók akik minden egyes fillért elköltenek ha van, de én félre tudnék tenni öreg napjaimra, és valószínűleg jobban bánnék vele mint a magánszarok vagy az állam...

alfredo07 2010.10.15. 14:16:12

@jo.e: Továbbra is mondom érdemes a matematikán gondolkozni, azaz közben vásárolt részvények extra emelkedése lesz az extra hozam, amelyeket 60 -ért vettél.

sanyix 2010.10.15. 14:16:15

@yotta: "a baloldal nem akar államosítani, ő mindent a magánvagyonába akar terelni!"

Igen a SAJÁT magánvagyonába okosban óccsóért :)
Igazából azt kell hogy mondjam a rendszerváltáskor nem is volt olyan szegény ez az állam, akkor lett mikor tized, század árakon szép lassan elprivatizáltak mindent a haveroknak :)

Shipak 2010.10.15. 14:17:37

Sziasztok,

Gyurcsány egy amatőr hozzáértésével trappolt.
Orbán pedig egy elmebeteg állat, akinek a fantazmagóriáját a kétharmados többség, hiéna módra lesve a leeső falatokat, bólógat neki.
Orbán orra alól már csak a kefebajusz hiányzik.

Be kell(ene) vezetni a teljes büntetőjogi és anyagi felelősségét a politikusoknak.
Nem kecskét bíznak rájuk, hanem egy országot.
Ha elcseszi, teljes vagyon elkobzás és száműzetésbe, családostól. Ez a minimum.
A másik megoldás a kínai módszer: kötél.

Meggondolnák...

Squid 2010.10.15. 14:18:27

A legjobb leírást a helyzetre a villáminterjú blogon találtam, egyszerűen zseniális:

"Villáminterjú Thürmer Gyulával, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnökével

Bede Márton: Thürmer úr, végre megmozdult valami?
Thürmer Gyula: Igen.
Bede Márton: Köszönöm az interjút!"

Sírnék a röhögéstől ha ezt nem ebben az országban élve kellen olvasnom.

nemecsek ernő áruló 2010.10.15. 14:19:50

@yotta: Oké. Martonyi János, Kövér László, Schmitt Pál, Pozsgay Imre. Ők párt-funkcik voltak olyan pozicióban, ahova csak nagyon megbízható elvtársak kerülhettek.

Gyurcsány meg csak egyszerű KISZ-es volt.

Squid 2010.10.15. 14:21:08

@Shipak: Egy szimpla elmeorvosi vizsgálat minden évben az összes parlamenti képviselőnek megoldaná a problémát.

sanyix 2010.10.15. 14:27:00

@Shipak: számüzetés? LOL aztán előveszik a lenyomozhatatlan offsór számlákról az eltett zsét, és vígan élnek mondjuk svájcban egy villában amiről te csak álmodozhatsz...
Halálbüntetés, ennyi.

Amúgy jó lenne ha olyan gazdaságot tudna ám létrehozni mint a kefebajszos bácsi... bár hollókószttagadásnak számít, de meg kéne nézni honnan hozta fel németországot... ilyenre más gazdasági "zseni" azóta sem volt képes.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.10.15. 14:27:16

Megkérnék egy - kér tőkeerős Fidesz szavazót, hogy a magánvagyonából lesz szíves kipótolni azt az összeget, amit szeretett vezére épp most lop ki a magánnyugdíj alapomból!

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2010.10.15. 14:40:46

"Azt meg felejtsük már el hogy elveszik. Világosan megmondták hogy jóváírják az állami kasszában mindenkinek."
már hogy írnák jóvá??? hiszen az állami nyugdíjpénztárnál a mostani kifizetések a mostani befizetésekből vannak. amit most lenyúlnak, abból egy év múlva már semmi sem lesz, nemhogy akkor, amikor nyugdíjba mész.

Joooe 2010.10.15. 14:42:31

@Gerzsonka: az mnyp-nél nem az átlátható hogy mennyi pénzed lesz, hanem hogy mennyi volt és mennyi van. Hogy ebből mennyi LESZ és az mennyit fog érni na az már szerencsejáték.

Az állami nyugdíjnál látod előre hogy a gazdasági teljesítményből részesülni fogsz. Azt hogy megfelelő arányban azt a 4 évente tartott választások garantálják. (Mint bármi mást. Lehetne mondani hogy az állam majd nem biztos hogy fog utakat építeni vagy átláthatatlanul teszi ezért hozzunk létre egy útépítési pénztárat is. Meg egy iskolafenntartási pénztárat is. Stb. Hülyeség az egész. Az állam alól nem kibújni kell hanem jól működtetni)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.10.15. 14:42:35

@metalheart:
Nem mindegy, hogy a nyugdíjat ki fizeti ki.
Itt volt egy lehetőség arra, hogy bár mi még fizetjük a mostani nyugdíjasok nyugdíját, és a sajátunkra is félreteszünk, de a gyerekeinknek már ne kelljen eltartani minket (illetve ha ők nem tartanak el, akkor is legyen nyugdíjunk)
Erre a megtakarításra tette rá a kezét az állam.
Mert mint tundni illik a magánnyugdíjpénztárakban mindenkinek név szerint ott van a kis pénzecskéje, addig az állami kong. Eltűnt. Elfogyott. Kapisi?
Tehát a mi generációnk nem csak hogy kétszer spórolta meg a nyugdíjat, még harmadszor is ki kell kuncsorogjuk a következő generációtól...

NNa ez az undorító.
EL A KEZEKET A NYUGDÍJAKTÓL!

Illetve, hogy durva legyek: Hiába van felírva az üres kassza falára, hogy Neked mennyi JÁR, ha nem JUT...

Shipak 2010.10.15. 14:46:43

Tulajdonképpen, a jelenlegi ( és az elmúlt 16 év tapasztalata ) állapot azt mutatja, hogy teljesen mindegy milyen színű banda van az élen.
Sajnos.
Rohadt, pofátlanul korrupt tolvajbanda.

metalheart · http://rocknmetal.blog.hu/ 2010.10.15. 14:49:36

@Shipak: nem mindegy. eddig legalább ilyen pofátlanul és ilyen nyíltan közvetlenül tőlem konkrét pénzt nem lopott senki.

Joooe 2010.10.15. 14:51:03

@newtehen: csak előbb legyél szives azt a pénzt amit mnyp tagként az államnak nem fizettél be, pótolni. Mert ez nem a te saját pénzedből lett fizetve hanem az állami nyugdíjjárulékból. Az formálisan a tied csak, eddig se vehettél belőle plazmatévét. A nyugdíjrendszer fenntartása állami feladat még ha az adminisztrációt ki is adja magáncégeknek.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.15. 14:55:56

@Joooe: Ha a nyugdíjrendszer fenntartása állami feladat, akkor miért nem egyidős a nyugdíjrendszer az állammal?

Szóval ez a kijelentésed hibás.

A nyugdíjrendszer az állam egy olyan találmánya, amivel a hatalom békét vásárol.

Joooe 2010.10.15. 14:58:56

@metalheart: ki lopott el tőled és mit? az a pénz nem a tied, érted? semmilyen módon nem juthatsz hozzá csak nyugdíjként. Vagy úgyse.
Aki neked veszteséget okozott azok az mnyp-k akik a tőzsdén az utóbbi pár évben jelentős részét eljátszották a nyugdíjbefizetéseidnek. És ez még jópárszor bukhat mire nyugdíjba mész. (Nem tudom mikor, én 30-40 év múlva)
Neked egy dolog biztos: jogod van nyugdíjra és köteles vagy nyugdíjjárulékot fizetni.
MNYP esetén az előbbi bizonytalan, az utóbbi pedig kétszeres teher.
Állami esetén az előbbi biztos, az utóbbi pedig arányosabb teher.

Shipak 2010.10.15. 14:59:03

@metalheart: Igen, igazad van. Eddig legalább próbálták valahogy színesre festeni a feketét, vagy titkolni. Most pedig egyenesen az arcodra szarnak.
A polgár nem része az államnak, csak drága ( nagyon drága ) és 'tisztelt' vezetőink.
Ott és úgy dögölsz meg, ahol és ahogy sikerül.

Vagy elhagyhatod az országot, ugye?
Nem számít, a létszámot majd feltöltik a kettős és sokadik állampolgárokkal.

Joooe 2010.10.15. 15:00:13

@kolbászoszsömle: egyidős a modern állammal. (szabadidődben meg építs egy piramist orbánnak :))

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.15. 15:03:59

@Joooe: Magyarországon az általános nyugdíjat a komcsik vezették be.

A modern állam ezek szerint a komcsik konstrukciója, és Orbán ezt próbálja visszahozni.
ÁVH-ja már van...

jo.e 2010.10.15. 15:04:15

@alfredo007: Asszem te kevered a mnyp hozamát a részvényárfolyammal. A példád alapján akkor az lenne a jó, ha teljesen lenullázták volna a pénztárat, mert akkor még olcsóbban lehetne részvényt venni és a 0-hoz képest akkor aztán lenne emelkedés (-> végtelen)
Szerintem a bukó az bukó. Olcsó részvényt akkor is lehetett volna venni, ha a te pénzedet éppen nem bukják el, hanem időben kiszállnak amiből ki kellett volna. Te nem láttad előre a tőzsdei dolgokat, én sem, de nekik ez a dolguk. Hányas osztályzatot adsz nekik, hogyan végezték a dolgukat? Utólag könnyű szakérteni. Ez egyébként vonatkozik a többi tőzsdei gurura is. (nem idevéve azokat akik röhögnek a markukban az egész válságon)

veny 2010.10.15. 15:06:51

@Joooe: Számos dolog van, ami az enyém, és mégse vehetek rajta plazmatévét. És ez így van jól.

jo.e 2010.10.15. 15:08:58

@newtehen: Azért ez 1 hatalmas csúsztatás! November elsejétől fogja rátenni a kezét. Eddig még 1 fillért sem "lopott el" tőled senki. Feltéve ha a mnyp-ad tavalyi teljesítményét nem számítjuk lopásnak, mert azt ugye a válság idézte elő. MUHAHA
Az ördög mindig a részletekben lakik. Meg kéne várni, h. mi lesz a most "államosított" 1 évi befizetésünkkel.
V. úgy vagy mint az agresszív kismalac a viccben: "nemvárok!!!" :)) ?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.15. 15:13:48

@jo.e: "Az ördög mindig a részletekben lakik. Meg kéne várni, h. mi lesz a most "államosított" 1 évi befizetésünkkel." Én nem várni, és meglátni akarom, hanem tudni.
ELŐRE!

Mert az ördög valóban a részletekben lakik, és aki úgy viselkedik, mint egy teljhatalmú vezető, isten kegyelméből király, azt úgy is kell kezelni.

veny 2010.10.15. 15:17:56

@Joooe: "Neked egy dolog biztos: jogod van nyugdíjra és köteles vagy nyugdíjjárulékot fizetni."

Mondjuk ez helyből kettő... :)

Válasszuk külön!
1. ) Az, hogy jogom van nyugdíjra, nem feltétlenül így igaz. Az Alkotmány (ami ugyebár mostanában naponta kétszer változik) nem ismeri a nyugdíj fogalmát, ezt írja ni:

"70/E. § (1) A Magyar Köztársaság állampolgárainak joguk van a szociális biztonsághoz; öregség, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibájukon kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén a megélhetésükhöz szükséges ellátásra jogosultak."

A lényeg: amihez eszerint jogod van, az annyi, hogy ne halj éhen, viszont ennek semmi köze ahhoz, hogy valaha dolgoztál és fizettél-e egyáltalán.

2.) Valóban köteles vagyok nyugdíjjárulékot fizetni, de ez a járulék a neve ellenére semmiben nem tér el a sima jövedelemadótól, színtiszta hazugság a puszta léte is; összesen arra jó, hogy látszólag kisebb legyen a valójában durván magas adókulcs.

3.) A két fenti dolog (az öregségi ellátás és a fizetett járulék) kapcsolata nem tisztázott, nem egyszerű és nem stabil időben, azaz alkalmatlan a hosszú távú tervezésre a pógárok részirül.

yotta 2010.10.15. 15:25:12

@veny:
Nézd, mi fideszesek (tudom, szerinted fidesznácik, vagy amit akarsz), csak azért, hogy a volt kommunisták ne értsenek velünk egyet, nem fogjuk a jóról azt mondani, hogy rossz (kapitalimus), a rosszról pedig azt, hogy jó (szocializmus).
Arról pedig nem tehetünk, hogy avval, ami jó, még a volt kommunista is egyetért!

Az, hogy ti (gyurcsányista, neoliberális, nemtudomkik) miért nem értetek velünk egyet - nem tudom, bár érdekelne, ugyanis erre a miértre a mi válaszunk az, hogy egy cél lebeg a neoliberálisok, liberálisok előtt: mindent megszerezni, mindent lenyúlni, mindent a magánvagyonokba hajtani, kiváltságokkal és előjogokkal a többi meg dögöljön meg, boldoguljon, ahogy tud!

Squid 2010.10.15. 15:30:04

Igazából nem is az a baj, hogy lenyúlják a multikat a bankokat a telcokat és a magánnyugdípéztári befizetéseket.

A baj az, hogy a Forradalmi Elmebetegeink arra használják ezt a pénzt, hogy beleöntsék a Mávba a BKV-ba, Egészségügybe és az Önkormányzatokba, hogy az ezen entitások által termelt óriásdeficit ne húzza keresztül a jövő és ideji évre vállalt hiánycélt és, elmondhassák, hogy ők bizony adót csökkentettetek.

Ez olyan szintű felelőtlenség és gazdasági dilettánsság ami minősíthetetlen. Rövidtávú kozmetikázása egy sor fundamentális problémának és kvázi az ország könyvelésének a meghamisítása. Nettó büncselekmény....

yotta 2010.10.15. 15:30:49

@Gerzsonka:
"Oké. Martonyi János, Kövér László, Schmitt Pál, Pozsgay Imre. Ők párt-funkcik voltak olyan pozicióban, ahova csak nagyon megbízható elvtársak kerülhettek"

Tudod, nem mindegy, hogy ezer fideszes között van egy-két megtért bárány vagy ezer magát megtértnek mutató komcsi között van egy-két tisztességes ember!

Ez a dolognmak az egyik része, a másik, hogy az ilyen hozzászólásoknból ordít a sandaság, mert hazudsz: Schmitt nem volt pártfunkci, Kövér László nem volt pártfunkci - ezek még csak párttagok sem voltak. Martonyi 5 hónapot volt MSZMP-tag, Pozsgai pedig nem Fidesz tag.
No, akkor csak ennyit csúsztattál, hogy egy korábbi hazugságot megtámogass!

jo.e 2010.10.15. 15:34:12

@kolbászoszsömle: Előre tudni... :)
Mert ha holnap azt mondja O.V., hogy pl.: "a gazdasági növekedés köbgyökének a felével korrigálva visszafizetjük a mnyp-aknak a 'visszatartott' összeget, feltéve ha az EU beleegyezik a nyugdíjak elszámolásának általunk is kért módjába" akkor ez így jó lenne? V. mit szeretnél hallani?

Előre max. azt lehet tudni, hogy a Duna áradni fog :)

veny 2010.10.15. 15:35:26

@yotta: "ezer fideszes között van egy-két megtért bárány"

Ja, és az meg tök véletlen, hogy épp ezek a birkák vannak a személyhez kötött miniszterelnökin kívül az összes fontosabb székben... :)))

veny 2010.10.15. 15:36:53

@yotta: Pontosan miben is hazudtam szerinted?

yotta 2010.10.15. 15:37:30

@Squid:
"Önkormányzatokba, hogy az ezen entitások által termelt óriásdeficit ne húzza keresztül a jövő és ideji évre vállalt hiánycélt és, elmondhassák, hogy ők bizony adót csökkentettetek."

Ezt azok mondják, akik a közbeszédet 1999 óta abba a mederbe lavírozták, amelyet Kálmán Olga, Bolgár György és köreik képviselnek: szembesíteni a Fideszeseket korábbi igéreteikkel (a sajátjaikkal ilyet elvétve)

Mi -fideszpártiak -viszont szarunk arra, hogy melyik mikor mivel hergeli a nyugger bandát, egy a lényeg jó-e ennek a komcsik által szétlopott országnak, amit Orbánék tesznek vagy sem!

Mondd, hogyan képzeled, hogy az isten tudja hány éve szétNOKIÁSDOBOZOLT MÁV-ot, BKV-t egészségügyet pikk - pakk egy kormányváltással rendbe lehet tenni?
Mi ebben nem gondolkodunk

yotta 2010.10.15. 15:38:45

@veny:
Miért? Tán csak nem azt akarod mondani, hogy a fél MSZP-t kellene a munkatársainkká választanunk?

Anyám! Segíts!

sanyix 2010.10.15. 15:38:53

@metalheart: Úgy hogy az apehnél megvan mennyit fizettél be mnyp-be... na azt szépen hozzáadják az állami nyp-d befizetett összegéhez, majd bekérjék az mnyp-től a valóságos pénzt is... hozamot nem vesztesz ugyanis ezek a szerencsétlen mnyp-k nem hoztak hozamot...

veny 2010.10.15. 15:41:17

@jo.e: Nagyon furán látod az állam szerepét, már megbocsáss.

Pénzt beszedni KIZÁRÓLAG előre tisztázott céllal és feltételekkel lehet, ami nem eszerint működik, az eleve lopás, nincs mit hozzátenni.

yotta 2010.10.15. 15:43:59

@veny:
"Pontosan miben is hazudtam szerinted? "

Pontosan ebben:

"Kik azok, akik bár papírforma szerint a legmesszebb vannak a politikai palettán a Fidesztől, a gyakorlatban mégis egyre többször értenek egyet? Igen, a kommunisták és egyéb szélbalosok."

Ekkora hazugságot ritkán vágnak a pofánkba...
Mérted? Kutattad? Ismered a választások eredményét?

Shipak 2010.10.15. 15:44:36

@yotta:

Másban sem, sajnos, csak abban, hogy az itthon maradt adófizetők zsebéből és a kongó államkincstár sarkában lévő maradékot hogyan lopjátok - lopják el.

Csillebérc 1 forintért?

De mint mondtam, nem a szín ( párt ) számít, hiszen versenyt csináltak belőle, hogy ki tud rövidebb idő alatt többet lopni.
Na ezt a versenyt megnyerték a narancsok.

yotta 2010.10.15. 15:50:34

@Shipak:
"Na ezt a versenyt megnyerték a narancsok."

No, az ilyen állítást általában biznyítani szokják... A tényállás viszont az, hogy még csak verseny sincs: az MSZ(M)P és nómenklatúrája/holdudvara mindent lenyúlt és folyamatosan teszi.
Erre viszont van bizonyíték.
Tudom, erre meg azt kell mondani, hogy a poltpéterapoltpéter...

yotta 2010.10.15. 15:52:15

@Shipak:
Csillebérc pedig mióta fideszes ügy? Lemaradtam valamiről?

veny 2010.10.15. 15:52:45

@yotta: Anyád tényleg segíthetne... :)

Pont ellenkezőleg amúgy, ha állítólag váltás volt meg fülkeforradalom, akkor ideje volna esetleg értelmes embereket választani KE-nek vagy alkotmánybírónak...

De nem, TI fideszesek ehhez legalább olyan kevesek vagytok, mint teszemazt Gyurcsány volt.

A nyugdíjrendszer (részleges) átalakítása az egyetlen érdemi lépés volt az elmúlt 20 évből az állami ellátórendszerek kádári örökségének lebontása felé, és láss csodát, épp az úgynevezett konzervatívok meg antikommerek ágálnak ellene a leghangosabban. A többi rendszer átszabásában "nem gondolkodtok", hát szuper.

Kádár koponyáját muszáj volt ellopatni, mert a környéken már nem tudnának aludni a röhögésétől... :)

jo.e 2010.10.15. 15:55:33

@veny: A cél tiszta és egyértelmű: a nyugdíjkasszába fogjuk befizetni, mint az ezen kívül x %-ot minden hónapban. Miféle lopás? El vagy te tévedve a fogalmakkal.

veny 2010.10.15. 15:58:10

@yotta: Már bocsánat, de rögtön konkrét példát is hoztam rá.

Vagy mely párt rendezvényein tünedezett fel Thürmer az elmúlt években, tetszik emlékezni még? És nem a nézők között megbújva a 625-ik sorban, ugyebár...

Shipak 2010.10.15. 15:59:29

@yotta

Ezek szerint több dologról is lemaradtál.
Senki sem tökéletes.

Joooe 2010.10.15. 15:59:54

@veny: Azért mondtam egyben mert egymással összefüggésben igaz.
Ezen pedig nem kell túl sokat számolgatni. Úgyis az ország mindenkori helyzetétől függ, hogy élnek a nyugdíjasok. (Akárcsak a dolgozók)

yotta 2010.10.15. 16:00:13

@veny: Avval, hogy úgy teszel, mintha mindenhová és mindenkibe rúgnod kell, inkább valamilyen mentális problémára gondolnék, mintsem objektív látásmódra.

Az általad részlegesen átalakított nyugdíjrendszer sem részlegesen átalakított nyigdíjrendszer volt, hanem biznisz! Kúrva nagy biznisz: a nyugdíjrendszer átalakításának látszatával kötelezően törvénnyel betereltek ilyen-olyan liberális pénzügyi körökhöz tartozó kasszákba néhány milliárdocskát forgatgatni!

No ez az a híres részleges átalakítás, tapsolj hozzá!

Most, pedig mi ezt a lét egy időre betereljük a költségvetésbe a közjó érdekében! Igen! Erre adtuk a szavazatunkat és kérem ezt tiszteletben tartani!

Squid 2010.10.15. 16:00:57

@yotta: A felismerhetetlenségig le van tojva, hogy mit csináltak Gyurcsányék és az ő kóklerei, az már a (szomorú)múlt és az azzal való takarózás a jelen hibáit és bénázásait nem teszi jóvá. Nekem nem egy olyan kormány kell aki visszafelé mutogat és azzal nyugtat, hogy "nézd ők elbaszták tehát mi is megtehetjük" ez már nem megy, már nem elég, és ez remélem így is marad. Téged és a tisztelt Fidesszimpatizáns kollégáidat kérem, hogy ébredjenek fel az MSZP-nek vége, nem faktor 3 évig mint ahogy semelyík ellenzéki párt sem. Ne azzl foglalkozzatok ki mit csinált, hanem azzal hogy nektek 2/3-al mit kellene csinálni könyörgöm.

Mint az ország nagyrészét engem sem érdekel ki van hatalmon amíg jól csinálja. Ha a mumusotok lenne és ugyanezt csinálná akkor is ezt írnám mint fentebb.

A 2/3 felelősség is nem csak abszolút vétójog és biankó csekkfüzet.

Mond minek kellett vasútvonalakat megint megnyitni? Minek kell adót csökkenteni ha nem tehetjük meg, mert nincs pénz rá?? Minek kell nekünk agybeteg módon "3x görögválságozni" és ezzel annyi pénzt elcseszni amennyit most össze kell rabolni ahonnan csak lehet?

Miért nem lehet kiállni és azt mondani: I idén X összeg hiányzik, jövőre Y összeg hiányzik ezért nem tudunk adótcsökkenteni, de nekiállunk a nagy ellátórendszerek reformjának, a BKV-nak és a MÁV-nak, aminek az eredménye 2013-2014 magasságában fog látszani és talán még az Eurót is bevezetjük végre, hogy ne spekuláljanak a forintra nonstop. Ha nagyon ínyenckedni akarna Matolcsy úr, esetleg gondolkozhatna azon is, hogyan lehetne az adózók körét bővíteni, és esetleg több emberrel adót fizettetni, mert az a másfél millió(köztük én is)ember aki eltartja ezt a tetves országot már nagyon unja a szivatást.

Ezt kellene tenni nem alkotmányt írni, meg baromságokat kirakni a közhivatalokba és lerabolni amit lehet beleértve azokat az embereket akik ebben a trógerek és adócsalókkal teli országban rendesen fizetnek adót és járulékokat.

Persze ez népszerűségbe kerülne és be kellene vállalni, hogy OV is csak egy piti kamu politikus aki alig különbözik az elődjeitől. Persze ez nem fér bele az egójába ezért szív 10 millió ember.

yotta 2010.10.15. 16:02:19

@veny: És...???
Én meg elmentem eleddig legálább 10 MSZP-s rendezvényre, hallgatom a Klubrádiót, megnézem az ATV-t.. és akkor mi van?
Az van, hogy kiszúr egy teféle és azt kezdi majd híresztelni, hogy csápolok az MSZP-nek... oszt akkor mi van?

drew1 2010.10.15. 20:13:32

Először talán el illene olvasni ezt:
www.budapestbank.hu/szolgaltatas/lakossag/nyugdijp-magan-belepes-miaz.php
Érdekes a garancia kérdése!
A II. VH után megsemmisült az akkori magánnyugdíjpénztárak vagyona,( elég jól működtek), így ezután valószínűleg mindig a levont járulékokból kellett fizetni az aktuális nyugdíjakat. Jelenleg a levontak nem elegendőek a kifizetésekhez, tehát ezt adókból kell pótolni.

Ez azonban nem jelent kétszeres nyugdíjjárulék fizetést a levont összegek tekintetében, mert ha az nem elég a kifizetésekre, akkor ugye nem marad belőle semmi. Ugyanakkor ez a csak papíron létező összeg ( levont járulék) ígérvény az állam részéről arra, hogy majd nyugdíjat fog kapni, akitől levonták.
Értelmetlen ezért az állami nyugdíjrendszerben hozamokról beszélni, mivel negatív összegnek a hozama is csak negatív lenne.
A bérből levont összeg ( összesen 9,5%) a jelenlegi nyugdíjjárulék egynegyede, a többi háromnegyedet a munkáltató fizeti az államnak (nem a bérből vonják le). A munkáltató által fizetett összeg után a nyugdíjat az állam fizeti MINDENKI számára.
Aki magánpénztári tag, annak a béréből levont 9,5%-ból 8% kerül az MNYP- be, 1,5% a nagy állami közös kasszába.
A kétfajta rendszer garanciái és kockázatai:
A tisztán állami rendszerben a nyugdíj csak ígérvény, mert nincsen egyéni számla és nincs hozam sem.
Az igérvény mögött az állam áll, azonban, mint itt sokan leírták, ez a rendszer hosszabb távon nem tartható fent, ha a jövőben dolgozók száma ( demográfia!) csökken, ezáltal a levont járulékok összege csökken.
Az állam bármikor megteheti, hogy mondjuk a nyugdíj maximális összegét 75% helyett 50%-ban határozza meg, ráadásul, teheti ezt a körülmények tényleges alakulása miatt jogosan, ha nem is igazságosan.
További kockázat az államcsőd, de ennek valóban kicsi a valószínűsége.
Lássuk, ezek a kockázatok hogyan alakulnak MNYP-állami rendszerben( ezt egyszerűsítve hívják MNYP-nek).
A magán számlán nyilvántartott összeg létezik, az nem költheti el a pénztár működésre, kizárólag a szerződésben szereplő, cca. 5 %-át. Ez az összeg olyan, mint egy bankbetét, örökölhető is.
Természetesen a hozama több évig is lehet negatív, vagy minimális, de a nyugdíj kifizetés időpontjában nem valószínű a negatív hozam, ugyanakkor a pénztárak garanciaalapot hoztak létre, amely biztosítja a számlán lévő összeg +inflációtól függő kiegészítés kifizetését.
Az államcsőddel azonos valószínűségű, hogy sok pénztár tönkremenetele esetén, a garanciaalap kiürül, és eltűnik a befizetett pénz.
Ez esetben az állami rész alapján még mindig jár a nyugdíj( 75%, kivéve államcsőd).

Figyelembe véve, hogy az elkövetkező -20 évben az állam biztosan csökkenteni fogja a maximális nyugdíjak összegét, illetve számítási módját ( az "Orbán baby boom" legkorábban 19 év múlva növelheti a nyugdíjjárulék fizetők számát) az eldöntendő kérdés:
mitől fél valaki jobban, a jövőben nyugdíjba nyugdíjának rendeleti módon történő csökkentésétől, az esetleges államcsődtől, vagy az MNYP-k rossz befektetési poltikájától, ami az összes MNYP tönkremenetele esetén is "csak" a várható nyugdíj egynegyedének elvesztését jelenti.
Nem hinni kell az egyik, vagy másik rendszerben, gazdasági szereplőben, hanem gondolkodás alapján mérlegelni a kockázatokat.

Joooe 2010.10.15. 20:14:05

A narancsozás gyurcsányozás nem tudom minek ide.

Bármelyik kormány meglépi ezt a két dolgot annak én nagyon örülök:
- Nem kell dupla nyugdíjat fizetnem extrém adóteher formájában
- Nem kell azon aggódnom, hogy lesz-e a nyugdíjam, elviszi-e egy két válság vagy gazdasági átrendeződés.

Ez a két probléma engem régóta zavar és most megoldódni látszik.
Így fizetem szépen a nyugdíjjárulékot és ha lesz állam, lesz nyugdíjam. Ha meg nem, úgyismindegy :))

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.15. 20:14:15

@jo.e: pl kötvényt vetet 1-2-3 éven keresztül.

Joooe 2010.10.15. 20:14:31

A másik dolog amit a cikk pozitívumként említ pedig negatívum:
Az MNYP pénzek jelentős részben külföldi befektetésekbe vándorolnak, más országok gazdaságát erősítve.
Az MNYP megszűnésével és adócsökkentés formájában a pénzek állampolgároknál hagyásával (akik ezt ugye elköltik...) ez a magyar gazdaságot gerjeszti inkább.

yotta 2010.10.15. 20:14:43

@Squid:

"Mond minek kellett vasútvonalakat megint megnyitni?"

Azért kellett megnyitni, mert az embereknek meg kell adni a lehetőséget, hogy helyüket és helyzetüket változtassák!

" Minek kell adót csökkenteni ha nem tehetjük meg, mert nincs pénz rá??"

Azért kell adót csökkenteni, mert megfojt bennünket a hatalmas adó és az az elképzelés, hogy az emberek eredendően jók, tehát bizonyosan lesz egy olyan közteher -határ, amelyet inkább kigazdálkodik a pógár, mintsem elkummantsa. A dolgok ezirányba tartó útjának egy lépése!
Az meg egyenesen undorító, hogy a Gyurcsány-Bajnai -Medgyessy meg IMF olyan kalodába szorították az új kormányt, mintha ők maguk maradtak volna!

Hát NEM!

Azt pedig már ne vesd a szemünkre, hogyha nyüszítünk ha úgy kértek rajtunk számon dolgokat, hogy magatok is nagyon jól tudjátok: AZ ELŐZMÉNYEKEN MÚLIK!

JohnnyB 2010.10.15. 20:14:54

Nekem lenne egy frappáns ötletem: szüntessük meg a pénztárakat, a felhalmozott összeget válaszhatóan kapják meg a pénztártagok. Tudnának belőle fogyasztani, vagy hitelt kiegyenlíteni, aztán fogyasztani a felszabaduló bevételekből. Ez a belső fogyasztásnak adna egy startlövést. Ha valaki ezt az utat választja, akkor majd nyugdíjba vonulásakor teszem azt 0.75-el szorozzák a nyugdíját. Én biztos ezt választanám. 0*0.75=0...

yotta 2010.10.15. 20:15:26

@Squid:
"Minek kell nekünk agybeteg módon "3x görögválságozni" és ezzel annyi pénzt elcseszni amennyit most össze kell rabolni ahonnan csak lehet?"

Ez is a szokásos szemétségek közé tartozik! Nem "görögválságoztak", hanem azt mondták, hogy "görögválságoztak"!

(Most azt feltételezem, hogy a "görögválságozás" alatt takart történet tényeit ismered, tehát nem kell kibontanom a szövegkörnyezet minden aspektusát)

Mi is történt valójában? A ballib média, konkrétan a NOL, majd Klubrádió és Kálmánóga illetve az ezen körökhöz tartozó külföldről zsurnalistázkodó személyek kicsit áthelyezték Kósáék dumájában a hangsúlyt, amivel sikerült néhány spekuláns havert megfűzni egy kis balhéra - hát lett is.

No ezt a másik nyakába varrni a világ leggusztustalanabb játéka, de őszöd után, illetve a Debreczeni könyvben ismertetett hatalomszerző trükkök után ezen csak vigyorgok...-

Squid 2010.10.15. 20:16:05

@veny: "
Kádár koponyáját muszáj volt ellopatni, mert a környéken már nem tudnának aludni a röhögésétől... :"

Sírok a röhögéstől... Ez tökéletesen leírja a helyzetet.

gitáros 2010.10.15. 20:16:21

Apropó, adó. Emlékszünk még Fletóék áfacsökkentésére, amit rögvest visszacsináltak, miután nyertek? No, ezek ugyanezt játsszák, csak nagyban, és jó sok idő kell még, amíg a sok birka észbekap, hogy nem pont erre szavazott.

vakvarju 2010.10.15. 20:16:37

@kolbászoszsömle: A '90-es évek elején a felcsúti KISZ titkár kijelentette, hogy a legrosszabb gazda az állam. És igaza van!
@yotta: Konkrétan hol, mikor, kik és mennyit loptak? Dokumentumokkal, írásos bizonyítékokkal, tényekkel, ha szabad kérnem!
Yota: Martonyi 5 hónapig volt MSZMP tag. Ja! És hány évig volt III/II-es, Járaival, Matolcsyval együtt? Kövér pápai KISZ titkár volt. Schmittről meg ne is beszéljünk, neki aztán mindenki megfelel, csak eltudja adni magát. Higgyék el nekem, ha ismét lenne MSZMP-t, eltűnne az egész jobboldal, egymás sarkát taposva. Talán még most is csókolgatják a párttagkönyvüket, azt a bizonyos vöröset.
Egyébként a jobboldal, mitől is jobb? Mert a full gazdag KISZ titkár vezetőjük nem szereti a bankokat, a tőkéseket, a kapitalistákat, a gazdagokat. Tehát nem szereti a milliomos famíliáját sem? Ez még hozzá képest is szokatlan. Amennyiben ő úgy gondolja, hogy vegyünk el a gazdagoktól és adjunk a szegényeknek, akkor legyen szíves a saját vagyonának az elosztásával kezdeni! Köszönjük!
Egy vicc: Jean, mi az a zűrzavar az utcán? Tüntetnek uram! És miért tüntetnek? Hát azért, hogy ne legyenek gazdagok. És miért nem azért tüntetnek, hogy ne legyenek szegények?
Régebben egy bizonyos TV csatornán Orbán úr azt mondta, hogy ő ezt tanulta - mármint a miniszterelnökséget - és ehhez ért. Kérdésem, hol képeznek miniszterelnököket?

vazallus 2010.10.15. 20:16:58

@Fekete Mamba: 40 év múlva majd meglátjuk melyik "cég" létezik még.

gmower (törölt) 2010.10.15. 20:17:38

Már mióta várom, hogy ezt a béna MNYP rendszert megszüntessék, végre eljött az ideje.

Na akkor gyorsan felsorolom az alapvető tévedéseket (rosszabb esetben hazugságokatí), amit a blogíró, társai, és pánikolók folyamatosan elkövetnek:

1. Vége az öngondoskodásnak. Nem, mivel szó nem volt itt öngondoskodásról, az a pénz, amit az MNYP kimutatásokban látunk az nem a miénk, az az államkasszáb be nem fizetett járulék. Öngondoskodásnak az önkéntes pénztárba fizetést, vagy bármilyen nyugdíjcélú egyéni megtakarítást nevezhetünk.
2. Külföldi befektetések = diverzifikáció. A legutóbbi válság gyönyörűen megmutatta, hogy gyakorlatilag tökmindegy milyen nemzetiség papírjában van az egyszerű ember pénze, a bukás garantált. A globalizáció már csak ilyen, és ennél már csak ilyenebb lesz az elövetkezendő válságok idején. Eleve olyan pénzt, amitől a későbbi létfentartása múlik az embernek sarlatánság részvényekben tartani, mert mint tudjuk, az az egyik legkokázatosabb befektetési forma.
3. A kormány elveszi a pénzem. Lásd első pont, az nem a Te pénzed volt, az egy be nem fizetett járulék.
4. A kormány a megtakarításokat elveszi, azonnal elkölti. Ez csak abban az esetben lenne igaz, ha az ország államadóssága nulla lenne. Mivel ez nem így van, az ami messziről megtakarításnak látszik tulajdonképpen az államadósság része. Az elköltés kétfajta lehet: államadósságcsökkentés, valódi költekezés. Ha a kormány nem az államadósság törlesztésére fordítaná a teljes összeget, akkor valóban nagyot csalódnék. Ez nem valószínű ugyanakkor, ez a sokat emlegetett korábbi kormányok politikája volt.
5. Ez a rendszer mentett volna meg minket a ketyegő nyugdíjbombától. Ez igaz lehetne egy minimális államadóssággal, erős gazdasággal rendelkező országban. Nálunk ezzel szemben finanszírozhatatlan államadósságot eredményezne, ami körübelül olyan, mintha atombombával akarnánk hatástalanítani egy hagyományos bombát...
6. Mi okosan bevezettük ezt a rendszer. Az IMF "javasolta"...
7. Az MNYP-k hatékonyabban kezelik a pénzt, mint az állam. Ezt mondjuk már a szerző is cáfolta. Röhej, hogy azért sírnak a pénztárak, mert a befizetések nélkül nem tudják kezelni a jelenlegi pézállományt. WTF? Ez piramisjátékoknál szokott legfeljebb így lenni... (egyébként létezik működési tartalék...). Egyébként egy profitorientált cég nyilvánvalóan nem fog soha szégyellős lenni, ha az "ügyfelei"-t kell lehúzni, ebben a bankok és a biztosítók pedig különösen jól képzettek (ki tudhatná náluk jobban, hogy hogyan kell elködösíteni a pénzeket)

Táskás Tóni 2010.10.15. 20:17:55

@yotta: Mindenesetre M1-et már csak akkor szabad nézni ,ha amúgy a HIR TV-t vagy az Echo TV-t szereted. Lassan egykutya!

Táskás Tóni 2010.10.15. 20:18:11

@yotta: A legnagyobb ilyen híres kassza az OTP és Csányi lehet ,hogy egy kicsit tökön rúgja Orbánt ezért. Az OTP sok milliárd mnyp-i pénzt kezel és hosszú távu kötvényekben van a pénz.Még az is lehet ,hogy Csányi nem annyira szereti a focit....

sanyix 2010.10.15. 21:24:03

@Táskás Tóni: az az ótépé aki írt nekem egy levelet hogy sajnos a válság miatt elbukták az mnyp-s pénzemet? :D

treffhetes 2010.10.15. 21:24:16

@gmower: Szerintem olvass kicsit jobban utána ennek a dolognak. Már ne is haragudj, de nagyon kifacsart módon gondolkozol.
1. Állami nyugdíj? Nézd meg csak az elmúlt 20 évet. Ne rövidtávon (gazdasági válság 3-5 év) hanem 20 éves ciklusban. Az alapok lényegesen jobban teljesítenek.
2. Az a nem a te pénzed dolgot egy kicsit gondoljuk át. A bruttó fizetésed után huszonakárhány százalékot befizet a cég utánad az állami nyugdíjpénztárba. Majd ezután a Te bruttódból még majdnemtízet. Azaz több mint 30 százalékot. És ez még csak a nyugdíj. Ez nem a te pénzed ,mondod te. Hát kié? Ki a fene dolgozott meg érte? Az állam?
3. Na és, állítólag, ebből hiányzik az a 8%. Azaz marad huszonakárhány százaléka a bruttó fizetésednek. Én úgy látom, hogy az a baj, hogy ha az alapot növelnék, akkor az a huszonakárhány százalék is elég lenne. De ezt nem teszik. Mindenféle átlagos adóterhelésről beszélnek, de az igazság az, hogy a nettó fizetésed kb harmada a bérköltségednek. Azaz kb 3 ember helyett dolgozol (már ha dolgozol) bár ezért kapsz az államtól egészségügyi szolgáltatást és öregségi ellátást (valamint jogbiztonságot, meg védelmet, apparátust aki azért dolgozik, hogy te tudjál dolgozni, meg élni)... Állítólag.
Megint csak az elmúlt 20 évre kellene gondolni. Valahogy mindig, minden spórolásnak az a vége, hogy ezekből az általad igénybe veendő állami szolgáltatásokból csípnek le egy kicsit.
Azaz mindig te szívsz. Namármost, ha a pénzedet egy független intézet kezeli (és ha mégegyszer valaki liberálkommunistázza az összes választható biztosítót, akkor most már hangosan röhögni fogok), akkor esetleg mégse te fogsz szívni. Na most pontosan ezt gondolja néhány jól fésült gondolatú (szerintem inkább agymosott) ember jó ötletnek elvenni.
Miközben egyszerűen arról van szó, hogy ott van egy nagy pénzösszeg "nem a kormány hatáskörében"...
Azt azért észre kellene venni, hogy alapvetően a költségvetés készítésekor az adók és járulékok mértékének meghatározása is megtörténik. Azaz az ilyen hiányzik a kasszából című "duma" süketelés. Mert a pénzügyminiszternek pontosan megvan a lehetősége, hogy máshonnan is szedjen pénzt. Ő a törvényalkotó!
Ezen azért jó lenne gondolkodni is kicsit.

hiiiiiiii 2010.10.16. 11:14:42

Megy a sírás: "rablás": elveszik a megtakarításunkat...

Az hogy idéntől az 1952. jan. 1. után születettek /még a korábbi éra alatt született döntésnek köszönhetően/ csak 65 évesen (62 helyett) mehetnek nyugdíjba, az pont 3 évnyi rablás volt.

Számszerűsítve:

csak az egyszerűség kedvéért 1 aktív, 1952. jan. 1. után született főre 100e Ft bruttóra vetítve:

nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre kitolása: 9500,Ft*12hó*3év=342000,-Ft
/nem csak a magánnyugdíjra befizetett adag (8%), de a nyugdíjra befizetett teljes összeg (8% magán+1,5% állami pénztár) bukta; azt már nem is számolom hozzá, hogy azalatt a 3 év alatt nem befizető, hanem kedvezményezett lett volna/

a mostani sarc: 8000Ft*14 hónap=112000,-Ft

Arról már nem is beszélve, hogy a magánnyugdíjpénztárak ennek rendes haszonélvezői lennének (+ 3 évnyi kezelési költség, díj a 8%-ra..../

Squid 2010.10.16. 11:31:23

@yotta: "Mi is történt valójában? A ballib média, konkrétan a NOL, majd Klubrádió és Kálmánóga illetve az ezen körökhöz tartozó külföldről zsurnalistázkodó személyek kicsit áthelyezték Kósáék dumájában a hangsúlyt, amivel sikerült néhány spekuláns havert megfűzni egy kis balhéra - hát lett is."

Várjálvárjál... Te azt akarod ezzel mondani, hogy nem a fidesz agybeteg kommunikációja döntötte ba havi rendszerességgel a forintot 3 hónapon át hanem a ballib média?? (gondolom a Financial Times is Fletó holdudvara ugye?)

Na ne röhögtess könyörgöm...

sanyix 2010.10.16. 20:50:08

@Squid: milyen forint bedöntés? Ember nézzél már meg egy euro/forint árfolyamgrafikont :) kb 1 év ugyanott van, csak most már nem megy 300 fölé.

fájnönsöl tájmsz meg idióták gyülekezete, minden faszságot elhisznek, megírják és már gerjed a hiszti. Igen ha fletóék oldaláról valaki benyög valamit attól is. Sőt ha gazsi az aluljáróban fingik egyet attól is.

gorcsev54 2010.10.16. 21:21:03

@yotta: Engem nem vezet semmiféle gyűlölet de akkor sem tartom jó ötletnek . Az általad leírt" siker "kormányzásokat már mind megéltem -egyik sem volt sikeres, az Orbáné sem mert akkor nem bukott volna el 2x 4 évet.Vagy a hülye emberek szavazták le? Lehet .

Lámpavas 2010.10.17. 12:59:05

"A magánnyugdíjpénztárak 1999 és 2008. közötti, vagyonnal súlyozott éves nettó pénztári átlaghozama +5,7 százalék volt."

"Átlagos éves december/december infláció az elmúlt 10 évben: 6,45 % (az átlaghozamokkal azonos módon, az 1999-2008. évekre számítva)."

Helyesbítek, nem 0% reál hozamot produkáltak, hanem -0,75%-ot.

Köszönjük! Ennyi!

gorcsev54 2010.10.17. 12:59:24

@hiiiiiiii: Ezt a számolást nem értem ,vagyis értem szóval ez icike -picike" szopatás ".Verem a seggemet örömömben a földhöz ,mert az előző szopást is megkaptam ( 62 helyet 65 ill. az én esetemben csak hála istennek 63,5)-bár ez sem biztos lehet még 70 -is ja Viktor is emelhet korhatárt (álmodjunk mindjárt nagyot) és csak 14 hónapig .Ezt ki hiszi el?Mintha azt hallanám általában a nyugdíj problémát mindenhol a korhatár emelésével próbálkoznának megoldani. ( Az állítólag csak 14 havi pénz nem a nyugdíjra megy, van aki azt hiszi?Mert szerintem nem.)És a számolás szerint melyik hozott több pénzt a nyugdíj kasszába és akkor még a 3 év Szja -ról nem is beszéltem ill. 3 évig nem fizetett nyugdíjról?Vagy mi akar kijönni a számolásból?

sigmundka 2010.10.18. 11:27:17

@Lámpavas: Akkor most melyik a jobb? A -0,75% vagy -6,45%?
Mert ugye az infláció az mínusz? A pénztáraknak meg ugye az állam rossz teljesítménye okán lett a reálhozam negatív.
Ha az infálciós cél teljesül (mert ugye hát OV megígérte) akkor is csak -4% lesz (persze lehet én vagyok túl pesszimista... :).
No hogyha vesszük a pénztárak előző teljesítményét akkor az már egy egyszerű matematikai művelet okán ugye pluszba fog menni (itt meg túl optimista vagyok :), vagy sem?
Szóval a MNYP plusz valamennyi az infláicó okán az állami meg mínusz? Vagy majd emelik kedves kormányunk a nyugdíjakat is annyival mint az infláció? Az még mindig csak zéró vagy kevesebb, nem? :)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.10.18. 12:22:27

@Joooe: Már megbocsáss, de nehogy már a farok csóválja a kutyát.. Kinek a fizetéséből vonják, már mégis???? Mi az hogy nem az én pénzem???? És mi közöm Nekem az állami nyp-hez?
Lehet, hogy Te más pénzét utalgatod a nyugdíjbiztosítóhoz, de nekem a munkahelyemen az én verejtékemen megkeresett fizetésemből vonják!!!!! És nem mindegy ám hogy hova és mennyit, ha ebből kell majd megélnem később.

@jo.e: Sajnos borítékolható, hogy mi lesz a befizetésekkel. És ez nem előítélet, hanem tapasztalat!!!

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.10.18. 12:47:05

@Lámpavas: Még mindig jobb, mint az állami nyugdíjkasza 100% bukója. (ti: üres a nyugdíjkassza...)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.10.18. 12:47:10

@hiiiiiiii: Értem, tehát ne szóljunk, hogy átb@nak, mert mást már jobban is átb@sztak.
Tudod mit? Akkor ha ezentúl megfájdul a lábad, verjél rá a kezedre egy kalapáccsal, és már nem is érzed..

Agyas

szekertabor · provo.blog.hu 2010.10.18. 14:48:16

@veny: Sajnos a "bárgyúság" minősítés mellé nem tettél érveket, pusztán a véleményedet közölted. Én logikus gondolatmenettel vezettem le az álláspontomat, javaslom, tedd te is ezt.
Az, hogy az állami nyugdíjrendszer a gyermekvállalást nem ösztönzi, valóban igaz. Itt az a gondolkodás működik, hogy "miért bajlódjak most a kölkök pelenkázásával, ha a másokéi majd úgyis befizetik azt a járulékot, amiből a nyugdíjamat kifizetik".
Sajnos az önző gondolkodásmódot nem lehet egy csapásra megváltoztatni. Viszont az állami nyugdíjrendszernek lehetne ösztönző hatása a gyermekvállalásra, ha a nyugdíjak kiszámításánál nem csak az aktív évek keresete és a munkában eltöltött évek számítanának, hanem hangsúlyosan az is, hogy hány adó- és járulékfizető gyermeked van. Ez a lehetőség a magánnyugdíj-rendszerben nincsen meg.

szekertabor · provo.blog.hu 2010.10.18. 14:48:22

@kolbászoszsömle:
Sajnos zárt rendszerben szerintem ez sem bizonyított, mivel a magasan automatizált termelés és szolgáltatás (eddigi tapasztalatok alapján) tönkreteszi a környezetet, vagyis időlegesen csökkenthető az élőmunka iránti igény, de ez előbb-utóbb visszaüt.
Ha már a mezőgazdaságot hoztad fel példának: az intenzív vegyszerezéssel és a gépesítés által megkövetelt monokultúrás földműveléssel sokkal kevesebb ember sokkal több élelmiszert termel, viszont a földek reprodukciós képessége egyre csökken, és a szállítási táv - emiatt a levegőszennyezés - egyre nő. (Monokultúrás termelésnél nem terem meg majd' minden a fogyasztási helyhez közel, hanem mindent nagy távolságokról kell odaszállítani. )
Vagyis az élőmunka terhét egyszerűen átkonvertáltuk környezeti terheléssé. Választhatunk, hogy a környező vagy távolabbi társadalmakon élősködünk, vagy a környezetünk tönkretételével a jövő nemzedékeken. Szerintem most éppen mindkettőn egyszerre.

Joooe 2010.10.20. 13:23:24

@newtehen: a NETTÓ fizetésed az a TE pénzed, a (szuper)bruttó-nettó különbség bizony az államé, ezzel jár hogy államszervezetben és nem anarchiában élünk. Ezért a pénzért az állam tartozik neked szolgáltatásokkal. Szóval ha te a nettó fizetésedből fizettél a nyugdíjpénztárba az tényleg a tiéd, de ha a bruttóból az állam fizette be helyetted akkor ne háborogj már hogy az állam rendelkezik vele.
Végülis ha bedől a nyugdíjpénztárad akkor szerinted az állam hagyni fogja hogy éhen halj? Biztos lehetsz benen hogy nem...

Joooe 2010.10.20. 14:01:39

@newtehen: Ja és hogy mi közöd neked az állami nyp-hez? AZ, hogy a mostani nyugdíjasokat eltartani is állami kötelesség, tehát neked mint állampolgárnak is kötelességed.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.10.21. 14:53:46

@Joooe: Valóban, csakhogy, úgy tűnik, itt egészen másról van szó!
index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/21/nem_a_nyugdijkasszak_miatt_eheznek_a_nyugdijasok/
Vagyis, ha jól értelmezem ezen czikket, akkor a magánnyugdíj "elvonása" azért kell, hogy a magasabb jövedelműek kevesebb adót fizessenek!
Vagy tévednék?





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása