Véleményvezér

vv

Valóban tudja az állam, hogy mi a közérdek?

2010.10.19. I 53 komment I Címkék: fidesz orban allam gazdasagi valsag allamadossag

Senki nem okozott annyi kárt a közérdeknek, mint az állam. Itt nem az ún. „subprime” hitelek indították el a lavinát, nem is a lakossági devizahitelek. Magyarországot a magyar állam lökte a szakadék szélére. (Fotó: fidesz.hu)

Orbán Viktor tegnapi beszédében is elmondta, és lassan az új kormány meghatározó toposzává válik, hogy a felemelkedésünk záloga a magántulajdon hibáinak állam általi kiküszöbölése. Az államnak vissza kell szereznie azokat a funkciókat, melyeket a magánérdek – természetesen a magántőke segítségével – a közérdek sérelmére sajátított ki magának. A kormányfő azonban megfeledkezni látszik arról, hogy Magyarországon a közérdek elsősorban nem a magántőke, hanem éppen az állam miatt sérült.

Ajánlott írásunk: Jó szándékkal a pokolba - az új gazdasági akciótervről


Magyarország vs RoW

Elviekben mindenki egyetért azzal, hogy az államnak a köz érdekét kell szem előtt tartania. A kormányfő azonban tovább megy ennél. A témában elmondott beszédeiben nem elvekről beszél, hanem konkrét tapasztalatra hivatkozik. Arra, hogy a nagy pénzügyi válságban kiderült: a magántulajdon felelőtlenségéért végső soron az államnak és rajta keresztül az állampolgároknak kell fizetniük. Ha pedig a végső biztosítékot az állam jelenti, akkor kutya kötelessége, hogy megakadályozza a „káresemény” újbóli bekövetkeztét.

Ezt az eszmefuttatást nyugodt szívvel elmondhatná Barack Obama vagy David Cameron. De nem a magyar miniszterelnök.

Nálunk ugyanis, szemben más országokkal, a nagy pénzügyi válság nem magántulajdonú vállalkozások megroggyanásával kezdődött. Itt nem az ún. „subprime” hitelek indították el a lavinát, de még csak nem is a lakossági devizahitelek. Magyarországot bizony a magyar állam lökte a szakadék szélére.

A magyar állam, a válság és a közérdek

Nehéz is lenne elfelejteni: 2008. novemberének elején a magyar állam a csőd szélére került. Nem talált ugyanis vevőt azokra a magyar államkötvényekre (figyeljünk az elnevezésre!), melyeket a magyar állam folyamatos túlköltekezése és az ebből adódó óriási állami eladósodottság miatt egyre nagyobb mennyiségben kellett kibocsátani. Akkor, amint tudjuk, az IMF mentette meg az országot. A magyar forint azonban az állam finanszírozási helyzetének bizonytalansága miatt rendkívüli módon meggyengült. Ez a szélsőséges gyengülés csak akkor ért véget, amikor Gyurcsány Ferenc lemondása után egyértelművé vált, hogy a kormányfő immáron nem akadályozhatja tovább az állami költségvetés szükséges szanálását.

Mindezzel párhuzamosan természetesen további problémát okozott, hogy a lakosság devizaadósságai csökkentették az állam mozgásterét a saját maga által kreált káosz kezelésében. A devizahitelek azonban csak akkor jelentettek problémát, amikor az állam megroggyanása miatt a forint mélyrepülésbe kezdett. Érdemes megnézni, hogy mi történt a lengyel és cseh devizahitelekkel. Egész pontosan semmi. Miután az ő államháztartásuk és állami adósság szintjük egészséges volt, a devizáik stabilak tudtak maradni a válság ideje alatt is, és a lakosság devizában történt eladósodását is meglehetősen könnyen tudták kezelni. A szlovákokról meg ugye ne is beszéljünk, mert esetleg túlságosan fájna.

No és azok a csúnya, gonosz nyugdíjpénztárak vajon melyik befektetéseiken vesztették messze a legtöbb forintot? Azokon, amiket magyar állampapírba fektettek.

A válságból meglehetősen egyértelműen kiderült, hogy az elmúlt években senki más nem okozott annyi kárt a közérdeknek, mint a magyar állam.

feedback surveys


Először jobb államot, csak utána többet

A fentiekből persze az is egyértelmű, hogy óriási szükség volt a baloldali kormányzat leváltására. És hogy a válságból kivezető út ott kezdődik, hogy a magyar állam megtanul a köz érdekében, de legalábbis nem ellenében tenni.

De miért is jó az nekünk, ha a jelenlegi helyzetben még több minden kerül a magyar állam felügyelete, irányítása, szabályozása alá? Milyen csoda történt az elmúlt pár hónapban, ami miatt ez az ezer sebből vérző, szétzilált magyar államigazgatás hirtelen mindent megtanult? Vagy tényleg van, aki elhiszi, hogy Gyurcsány, majd Bajnai szándékosan rombolt, tudatosan visszaszorította a megannyi jobbnál jobb állami kezdeményezést, és az ő lelépésükkel hirtelen minden egy csapásra jól fog menni? Hogy csak akarni kell?

Valóban nagy szükség lenne a „jó államra”. Még az is lehet, hogy ez a kormány tud ilyet építeni. De előbb építsék fel, és csak utána kezdjék bővíteni: a közérdek ezt kívánja. Egyébként csak a bajt fogjuk sokszorozni.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tanyasi Jóska 2010.10.19. 08:45:27

Az Állam arra megy, amerre politikai irányítói akarják. Ha a magánérdeknek akar kedvezni, akkor arra, ha a közérdeknek, akkor arra. A politikusok fejében az újraválasztás lehetősége mindenek előtt való...

Az állami célok meghatározása sokkal fontosabb volna, mert először azt kellene definiálni, hogy mire van az országnak szüksége, majd ahhoz kellene szervezetet, vezetőket találni.

Egy jó cikk a "liberális államról": ennyiresenkinemlehethulye.blog.hu/2010/10/18/anyatok_a_liberalis_jogallam

jan 2010.10.19. 09:02:28

Nagyon jó írás, a lényegre tapint rá. Eddig nem úgy viselkedett a magyar állam, hogy elhiggyem neki, hogy jobb helyen vannak nála a nyugdíjmegtakarításaim, mint a nyugdíjpénztáraknál.

Ráadásul: még ha garancia is lenne nekem Orbán Viktor adott szava, miszerint biztonságban van az állami nyugdíjam, hol lesz Orbán Viktor 35-40 év múlva, amikor nyugdíjba megyek?

Netuddki. 2010.10.19. 09:09:49

Állam? Ugyan már!

Magyarországot a választóikat aprópénzért eláruló politikusok juttatták ide. Akik ahelyett, hogy a közösség érdekében ténykedtek volna a saját zsebük megtömésével foglalkoztak.
Ebben az utóbbi 20 évben a politika közelébe jutott összes politikus benne volt (és sajnos van).

Miért nem akarja orbán rendbetenni a feketegazdaságot? Miért +adókat vet ki ahelyett, hogy az adóbefizetésben a hiányt szüntetné meg?

iqsamp 2010.10.19. 09:12:52

Teljesen egyetértek. Ezt a parlamentben is fel kéne olvasni:)

Netuddki. 2010.10.19. 09:18:45

"Bízol-e a magyar államban, hogy az ezentúl valóban a közérdeket fogja képviselni?"

Erre azt szokták mondani, hogy hinni a templomban kell.

Ellenőrzés nélkül a legtöbb ember nem végzi el a munkáját. Ez fokozottan igaz a magyar politikusra.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.10.19. 09:26:19

Valahol, én úgy érzem, mindenki féligazságokat beszél.

Orbán arra utalt, hogy mindenki kapja meg a magáét, az állam az államét (közérdek), a magánszektor a magáét (magánérdek). A probléma ott van, amikor az állam bizonyos magánérdeket kezd el támogatni. És bár jó lenne mindezt egy politikai-retorikai szófordulatnak tekinteni, de azért látszott, hogy van nem kis valóságalapja annak, amit mond.

A másik kérdés: Az állam hitelessége a mélyponton van. Erről döntő mértékben nem Orbán és csapata tehet. (Még mielőtt valaki jönne a 300Ft-os népszavazással, azt leszögezném, Őszöd, és az arra adott kormánypárti reakciók után nem lett, nem lehetett volna ilyen szavazás. Ez egy primitív módja volt a kormánynak véleményt mondani. HG minden prosztósága ellenére jól látta.)
Viszont, most az ő feladata lenne mindezt helyreállítani. Ami nem lesz könnyű feladat.
Egyrészt azért, mert ő sem ártatlan bárányka, azért ő is volt már kormányfő, nem választható el az államtól.

Másrészt, pedig azért, mert igen kicsi a mozgástere, annak ellenére, hogy tkpn. teljhatalmat élvez.

A feladata az, hogy el tudja hitetni a társadalommal, hogy a most meghozott rövidtávú intézkedések azért történtek, hogy jövőre neki tudjanak lendülni az átfogó, szerkezeti átalakításoknak. Hogy legyen rá forrás.

Persze, a 2002 óta követett "kommunikációs" hozzáállás itt értelemszerűen bizalmatlanságot szül. Így mindenki előzetes ítéletei alapján mond egyelőre véleményt Orbánék politikájáról. Ez többnyire a hasonló fórumok hozzászólóin is látszik.

Ha Orbánék tényleg nekiállnak az államot gatyába rázni, akkor kezdhetünk valamit. Más lehetőség nincs, már túl sok lehetőséget játszott el az ország.

belekotty 2010.10.19. 09:26:28

@jan: "hol lesz Orbán Viktor 35-40 év múlva, amikor nyugdíjba megyek? " -
Szobra lesz és tankönyvek róla, abból a pénzből amit tőled elvontak. Nyugdíjad? Talán az éhhalál elkerülésére elég lesz. Viktor talpnyalóinak unokái pedig segélyt fognak osztani neked a te tőled ellopott pénzből felhalmozott vagyonokból és te nagyon hálás leszel nekik ezért.

Italo Balbo 2010.10.19. 09:26:32

"Vagy tényleg van, aki elhiszi..." De még mennyien.

A többség viszont leszar mindent, csak neki több pénze legyen

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.10.19. 09:31:02

A subprime hitelek elterjedéséért is az amerikai állam a felelős. Ők ösztönözték erre a pénzintézeteket.
A lakosság devizaeladósodottságáról is az állam tehet.

Egyébként pedig nem azzal van a baj, hogy az állam a közérdeket képviseli-e, hanem azzal, hogy azt hiszi, hogy ő tudja, hogy mi a köz érdeke.

nevetőharmadik 2010.10.19. 09:31:11

Nemrég olvastam az interjút Szalai Annamáriával: index.hu/kultur/media/2010/10/19/ha_kell_elerhetetlenne_tehetjuk_a_kuruczinfot_is/

Tulajdonképpen nagyon sok minden, amit mond a Médiahatóság rendszeréről, jónak tűnik és a mechanizmus talán még tetszik is.

A gond csak ott van, hogy én annyira, de annyira nem tudok abban bízni, hogy a jelenlegi teljhatalommal majd csínján fognak bánni...

...eddig mondjuk nem is bántak csínján.

DArchAngel 2010.10.19. 09:39:49

@jan: Hol lesz? Vagy vidáman él még a modern orvostudománynak köszönhetően, vagy mauzóleumban, mint Vlagyimir Iljics, és minden igaz polgár életében egyszer megnézi :)

Annyira szerettem volna, ha tökös gyerekek, és nem qrják el ezzel a maszatolással a lehetőséget, ami az ölükbe hullott. De ez így nulla. Behajtanak egy halom pénzt (Bajnai v2.0), és aztán lesheted, hogy az hová megy majd el.

Netuddki. 2010.10.19. 09:44:39

@DArchAngel: "Behajtanak egy halom pénzt (Bajnai v2.0), és aztán lesheted, hogy az hová megy majd el. "

Mondjuk a fidesz adósságainak rendezésére?
Tessék kérem megcáfolni! Könyörgöm!

DArchAngel 2010.10.19. 09:50:35

@kovi1970: Azért mondjuk ennyi adósságuk nem lehet. Vagy elég uzsorakamatra adták. A lényeg az, hogy semmi értelmét nem látom annak, hogy megint beszednek egy halom pénzt, de a pénznyelőt el sem kezdték befedni...

hower 2010.10.19. 15:27:07

@Italo Balbo: "A többség viszont leszar mindent, csak neki több pénze legyen "

A többség jövőre - legalábbis akinél nincs gyerek - előreláthatólag koppani fog.

7esbusz 2010.10.19. 15:27:12

Az a probléma, hogy kedvenc politikusaink 20 éve kísérleti lombiknak használják az országot. Ez nem jött be, próbáljuk ki azt. Az se jött be, akkor meg amazt. Talán nem is lenne ez gond, ha már megtalálták volna sikeres formulát, de nem. És az idő, valamint ezzel párhuzamosan az én türelmem is lassan de biztosan elfogy.

BTA 2010.10.19. 15:28:15

Ez az egész "akciótervezés" csak pénzbehajtás... 3 év alatt "félretesznek" annyit, amiből megnyerik/megveszik a következő választásokat....
Vajon miért pont 3 évre kellenek ezek az adók?? És mi lesz azután??? Ha nem nyúlnak hozzá ténylegesen a szar közellátó-rendszerekhez, mitől működnének azok jobban???
És egy költői kérdés: ha a magánnyugdíj-pénztárakat azért kell kicsinálni, mert szarul működtek, akkor felszámoljuk az egészségügyet is? Meg az állami nyugdíjrendszert is? Végülis azok is szarul működnek...

gmower (törölt) 2010.10.19. 15:28:29

"Vagy tényleg van, aki elhiszi, hogy Gyurcsány, majd Bajnai szándékosan rombolt, tudatosan visszaszorította a megannyi jobbnál jobb állami kezdeményezést, és az ő lelépésükkel hirtelen minden egy csapásra jól fog menni?"

Erre csak egy dolgot tudok mondani: a buta embernél csak egy rosszabb van, a szorgalmas buta.

Ha csak a régi ellenségeim az MNYP-k államosításra kerülnének, már sokkal jobb lenne a helyzetünk. Aki meg öngondoskodni akar, az fizzessen be az adózott jövedelméből önkéntes nyugdíjpénztárba.

"Hogy csak akarni kell?"

Nem csak, de legalább akarni kell. Gyurcsány egy dolgot akart: hatalomban maradni. Bajnait meg aztán végképp ne dícsérje senki, ők gyakorlatilag nem kormányoztak (egy ország vezetése nem csak a költségvetés összeállításáról szól), bár az tény, hogy a ballib kormányok lécét még ők is át tudták ugorni azzal, hogy jelentősen nem rontották tovább az ország helyzetét. Ő is egy dolgot akart: bekerülni a magyar történelembe, mint miniszterelnök. Emlékezzünk csak megválasztásának körülményeire....

a katona fehérben 2010.10.19. 15:28:41

@iqsamp: Én se értem, miért van az egy jó ideje, hogy a politikai tárgyú blogokban értelmesebb érveléseket lehet olvasni, mint a parlamentben hallani.

vokalpatriota 2010.10.19. 15:29:14

Az Állam - én vagyok. Az Állam - mi vagyunk.
Olyan az államunk, amilyenek mi. Ez ennyire egyszerű.

Nem Orbán Viktor vagy Gyurcsány Ferenc tette ilyenné, hanem mi.

Tegnap az egyik posztban írta valaki, kárhoztatva a gonosz multikat: hogy mert nálunk a macskaeledel, amit vesz havonta a macskáinak, az is 9000 Ft, kétszer annyi, mintha külföldön venné...

Nem tudtam, sírjak, vagy röhögjek.

Egyszer kérdezte tőlem valaki, költőien: miért ilyen drága a benzin?

Pedig a válasz rémesen egyszerű: mert megveszed...

1990-ben elhittük, hogy a rendszerváltás magával hozza a kánaánt - anélkül, hogy többet dolgoznánk.

Semelyik kormány nem mert még odaállni a zemberek elé, és elmondani: a nyugati életszínvonal elérése ILLÚZIÓ!

Élhetünk jobban, mint eddig, de úgy nem. Csak akkor, ha kétszer annyit dolgozunk.

De nem tesszük. Kétszer annyit fogyasztani szeretünk és szeretnénk. De kétszer annyit biztos, hogy nem dolgozunk érte.

Ez az, aminek az elmagyarázását eddig minden kormány elsumákolta.

Tessék elolvasni, mit mondott Hernádi MOL vezér az Arénában az Info rádióban.

A lépés jó. A MOL beleáll, elfogadja, bár fáj. De csak akkor, ha a fentieket valaki végre nem csak elmagyarázza, hanem elkezdi átalakítani azokat a rendszereket, amiket már rég át kellett volna. Mert egyszer volt Budán kutyavásár...

korxi 2010.10.19. 15:29:19

@DArchAngel: Kb. így van, a pénznyelő rendszereket vagy átalakítani kell, vagy továbbra is etetni pénzzel.
Itt most a második verzió van napirenden.

Serio (törölt) 2010.10.19. 15:29:39

Valóban, talán a magyar állam kihívásokkal küszködik a közérdek érvényesítése terén...

Viszont ettől függetlenül egyetlen más szervezet sem létezik, amelynek egyáltalán szándékában állna a nevezett közérdeket képviselni.
Én azt mondom, szavazzunk bizalmat, és a fenti gondolatmenet jusson eszünkbe, amikor majd sorra basszák ki az utcára a csinovnyikokat, és sokaknak kedve támad a kormányt anyázni.
A közérdek gajra küldése ugyanis elsősorban ezeknek a lusta, semmirevaló, korrupt csinovnyikoknak a műve, nem személyesen Gyurcsányé.

Táskás Tóni 2010.10.19. 15:29:40

@kovi1970: A fidesz adósságára és a kiépített eddigi legdrágább állam fenntartására. 2000 milliárd ft/év az önkormányzati rendszer fenntartása ,amihez hiába volt törvénymódosítás nem nyúltak és a 1-el kevesebb miniszter ,de hatszoros mennyiségű államtitkár fenntartására . Hiába ígérték ,hogy 2010-ben 120 milliárdot megspórolnak magukon ,ez nem jött össze ,na ezért kell a mnyp pénze, és még van pofájuk azt mondani ,hogy az állam kezeli a legjobban a mnyp -i tagok pénzét.

Refuse/Resist! 2010.10.19. 15:29:56

"No és azok a csúnya, gonosz nyugdíjpénztárak vajon melyik befektetéseiken vesztették messze a legtöbb forintot? Azokon, amiket magyar állampapírba fektettek."
Ez igaz? Az igaz, hogy 2008-ban volt olyan időszak, amikor negatív hozama volt az állampapíroknak, de az alábbi összefoglaló szerint összességében még 2008-ban is pozitív volt, nem?
www.pszaf.hu/fogyasztoknak/penztarak/tajek_nypbefektetesek2008.html

A részvények produkálták a negatív hozamot.
Persze, lehet azon jó libertárius módjára filózni, hogy az állam okozta a válságot...

Pettyes Szfinx 2010.10.19. 15:30:10

No, meséljetek, mit tudtok?! Hova mennek el a pénzek? Itt mindenki annyira tudja, hogy amit beszednek, az csak zsebbe, pártkasszába mehet. Várom a konkrétumokat.
Mert persze azt fel sem lehet tételezni, hogy valóban a költségvetési hiány csökkentése a cél. Az biztosan nem lehet...
Egyébként pedig azt mondom, hogy várjuk már ki a végét a kormányzásnak, és aztán beszéljünk! Még csak éppen elkezdték...
Bezzeg, akik itt kommentelnek, azoknak jó része - fogadok - 2006-ban is megadta a bizalmat a ballib oldalnak. Aztán azt meg hogy??? Nem láttátok 2002-2006 között, hogy mi történik? És most, amikor éppen elkezdődött valami, akkor nem várjátok ki a végét. Csak gratulálni tudok, tényleg!

dzsaszper 2010.10.19. 15:30:20

Na igen, ott a pont.

A mindenkori kormánynak (nem feltétlen a magyar államnak) túlságosan szabad a keze, és a magyar államon belüli védekező mechanizmusok meglehetősen gyengék.

Nem örülök annak, hogy ennyire meg kell bízni a mindenkori választott kormányban. Például egy alkotmánysértő kormányrendelet ellen nincs más út csak az Alkotmánybíróság (közig. hivatal nem lehet, mert az kormányhivatal, az ügyészi óvás most is ki van zárva [és azt is a kormány alá készülnek rendelni ami önmagában nem feltétlen baj],) pl. a fővárosi közig bíróság alkalmas lenne az AB tehermentesítésére.

Ez csak egy példa. Aki nyer, ma mindent visz és nincsenek fékek. Ami válságban jól jöhet (ld. ókori demokráciák, két választott együttes vezető helyett válságban rövid ideig "diktátor"), de nem szerencsés ha a választott személyekben vakon megbízunk. Előbb utóbb olyan is odakerül, aki visszaél a lehetőségekkel.

sztd 2010.10.19. 15:30:29

Azon kevés esetek eggyike, amikor teljesen igaznak és jogosnak tartom VV érvelését.

Az igazság másik oldala, hogy az állam a magánosítás közben lépett le a közérdek útjáról, és a köz támogatásával tette (hisz 2006-ban újraválasztották a most sokat szidott szocialistákat). :)

Falusi (törölt) 2010.10.19. 15:30:53

ez egy mai hír, tényleg "jó" gazda az állam.iért kell privát cég, ha van állami mentőszolgálat???

Október 23-án a korábbi évek gyakorlatával szemben nem az Országos Mentőszolgálat, hanem egy magáncég látja el a rendezvények egészségügyi biztosítását, bár az OMSZ az ünnepnapon így is készenléti ügyeletet ad. A helyére lépő céget a lebonyolító Hungarofest az Index kérdésére nem volt hajlandó megnevezni.

pakesz (törölt) 2010.10.19. 15:31:17

nem lesz jo allam...
miert is lenne jo?

a szavazasnal dol el minden, hogy nem mernek meghozni olyan dontest amit meg kene...

Molnar Lajos mondta, hogy az lenne az egeszsegugynel a cel, hogy ne legyen politikai kampany resze...
o a hus arahoz hasonlitotta, hogy 30 eve meg az allamot szidtak ha emelkedett a hus ara, ma mar nem
az egeszsegugy nagyon fontos dolog, de szerintem a hus meg a viz is nagyon fontos dolog... ezeknek az arkepzese mar az allami hatokorbol kikerultek, az egeszsegugy is kikerulhetne

ostván 2010.10.19. 15:31:28

A Fidesz stílusáról sokat elárul az, ahogy Szegeden és Esztergomban működnek. Kicsinyes, frusztrált, a hatalmukkal visszaélő lépéseket tudnak csak felmutatni. És ha ezzel a jelzésértékű mennyiségben jelen lévő nem az állampárthoz tartozó helyhatósághoz így állnak hozzá, akkor mire számíthatunk más területeken? Mi lesz nálunk, ha a külső, korlátozó tényezők miatt OV agyát ellepi a vörös köd? Ha egy nagyon-nagyon fontos törvényt minden egyeztetés és hatásvizsgálat nélkül 2 munkanapon belül áthajthatnak a törvényhozáson, mint most? Itt Magyarországon pillanatnyilag egyetlen ember korlátlan akarata érvényesül. Az általa kiépített hihetetlenül erős hierarchikus rendszer lehetőséget sem hagy az ötleteinek más irányból való megszemlélésére, várható hatásainak felvetésére, stb. Nem, az úgy jó, jobb már nem is lehet. A szavazógépezet meg végzi a dolgát.
Ennyire erős még Kádár idején sem volt a centralizmus, mint most.

Vahakomb 2010.10.19. 15:31:35

@tothh: Az állam hitelessége a mélyponton van. Erről döntő mértékben Gyurcsány és csapata tehet, mert ők hazudtak éjjel és nappal.
Az állam adóssága nagy.Erről döntő mértékben Gyurcsány és csapata tehet, mert úgy szórták a pénzt (brancson belül), mint még senki e világon.
A szocik fele a dutyiban.Erről döntő mértékben Gyurcsány és csapata tehet, mert megengedték, sőt, "példaképükkel" gerjesztették a korrupciót, a hazugságot, s a becstelenséget.

Devil 2010.10.19. 15:31:56

Nem kell zseninek lenni hogy el tudd donteni hogy a mostani Orszeggyules kinek az erdekeit szolgalja. Vajon milyen hatalmi agat, demokratikus intezmenyt, a vegrehajto es a torbenyhozo hatalom mely reszet nem fideszesitett eddig Orban? Egyiket sem.
Jelenleg az allam mindenfele civil kontroll nelkul (sot anelkul hogy tudnal rola hogy az allam mit is csinal mert ovek az ASZ es a media is) csak es kizarolag a Fidesz politikai erdekeit szolgalja; a Fidesz pedig egyetlen ember, Orban kore epul fel, kezi vezerlessel; Orbant pedig csak es kizarolag a hatalomvagy hajtja amit a legegyszerubb ezkozokkel, az indulatok felkorbacsolasaval es mezesmazos igeretekkel er el - amiket senki sem fog rajta szamonkerni.
Hat, ennyit arrol hogy kinek fizeted az adot meg a myugdijat.

Akik csak a Magyar Nemzetet olvassak, MTVt vagy HirTVt nezik: hasonlitsak ossze mit ir a "Nemzet" es mondjuk az Index az esztergomi fideszesek amokfutasarol, es beszeljuk meg vajon elfogulatlan-e az kozszolgalati media, es van-e barmifele kulombseg a jobboldali es az allami tajekoztatas kozott?

Devil 2010.10.19. 15:32:13

@nevetőharmadik: Kinaban is elerhetetlenne tesznek ezt-azt, konkretan ami nekik nem tetszik, portalokat, embereket...
Ha Orban nem egy szocial-jobbos, nem is annyira burkoltan EU es kapitalizmus-ellenes, nem is olyan burkoltan zsidoellenes retorikat nyomatott volna 16 evig, akkor most nem lennenek ilyen nepszeruek az ilyen szelsoseges portalok.
Aki ezzel vitatkozna, gyujtese ossze hany olyan cikket olvasott/latott a jobbos mediaban ami az EU elonyeirol szolt. Aztan megbeszeljuk Orban szocsovei mennyire elfogulatlanok es hogy miert ilyenek.

Anyámasszony_sanyija 2010.10.19. 15:32:17

Meg van a 2/3-uk. Megvan a lehetőségük, hogy rendbetegyék az országot. Megvan a lehetőségük, hogy megreformálják a nagy ellátórendszereket.

És nem csinálnak semmit, csak ideiglesen adót emelnek. A posvány pedig marad.

Ez kéremszépen az igazi, orbitális nagy elkúrás!

andrush 2010.10.19. 15:32:25

Na, végre egy jó poszt! Gratula!

nyg 2010.10.19. 15:32:32

A Véleményvezérnek egy lépéssel előbb kellett volna kezdeni. Az állam eróziója ugyanis éppen a magánérdek (befolyásos csoportok, a szocialisták holdudvarának emberei) miatt gyorsult fel, felesleges beruházásokkal, korrupcióval stb, teljesen legyengítve az államot, amely aztán a szintén magánérdek által gerjesztett világválságot már sehogyan sem tudta kezelni. Szóval vissza a kályhához!

Balage00 · http://balages.blogspot.com 2010.10.19. 15:32:44

Azért azzal én vitatkoznék, hogy Magyarországon csak az állam (gonosz baloldal) tehetett a válságról. A válság egy részéről igen, de ez csak a kisebbik része volt. A válság másik része, ami a magánszférában keletkezett és leginkább a magasabb munkanélküliségben nyilvánult meg, az igenis közvetetten az amerikai subprime válságból indult.

Az, hogy a magyar állam miért került nagyobb szarba, mint a többi, a válság idején egyértelmű. A túlköltekezés miatt még akkor is túl kockázatosak voltunk, de ezen akár szeretitek az MSZP-t akár nem hülyeség lenne azt mondani, hogy Bajnai nem változtatott pozitív irányba.

Orbán beszéde meg összevisszaság. Azt mondta benne, hogy a modern állam "kicsi, de erős", amivel maximálisan egyetértek. Csak nem tudom hova tenni azt, hogy ezzel együtt azt akarja bizonygatni, hogy az "állam lehet jó gazda", és végsősoron mégis nagyobb államról beszél.

A másik dolog, amit említett, hogy az "állam piacosítása öngyilkos modell". Persze tudom, hogy ezzel mire utalt, és azt is, hogy politikai öngyilkosság ma Mo.-n a piac szót pozitív kontextusban használni (mennyire szánalmas ez már), de az államnak bizonyos szempontból igenis piac/üzlet-orientált szemlélet felé kéne fordulnia. Rettentően hatékonytalanul működünk és ezen kéne változtatni, lehetünk piac-orientáltak anélkül is, hogy profitra hajtunk. Lehet hatékonyabb MÁV-unk, BKV-nk meg bürokráciánk. Igaz, hogy sok embert el kéne bocsátani, de hát ez hosszútávon mégis olcsóbb lenne, mint fenntartani a mostani tákolmányt. Az államnak is úgy kéne működnie, mint egy cégnek a piacon: azaz abban a tudatban kéne léteznie, hogy tudja, hogy egy elégedetlen "kliens" bármikor elmehet a konkurenciához, mégha ez nincs is így. Ez lenne az igazi közérdek.

bass.gitár 2010.10.19. 15:32:54

@jan:
Egy kormánynak se higgy soha!
Olyan pici lehetsz még. Hiszel a mesékben.

trey82 2010.10.19. 15:33:04

Pontosan igy van.

Az vilagos hogy nagyon szuk a mozgaster es a maastrichti kriteriumok teljesitese azonnali forrast igenyel akarcsak az adocsokkentes tehat ez egy kenyszerpalya.

De nem lehet kinovesre jatszani ti. hogy majd a gazdasagi novekedes beindulasa miatt el lehet torolni a valsagadokat hiszen ezek az adok eleve erosen fekezni fogjak a gazdasagot. Egyetlen lehetoseg van - amit egyebkent mar 20 eve meg kellett volna tenni - radikalis allami leepites, koltsegcsokkentes. Egy kisebb, de hatekonyabb allam teljesen megvalosithato csak a rengeteg ingyenelo here kirugasa rengeteg szavazat elvesztesevel jar ezert nem merte eddig senki sem meglepni. Szerintem egyebkent most sem lesz semmi ezen a teren, ne legyen igazam...

is 2010.10.19. 15:33:22

a 2008-as helyzet elemzese teljesen zagyva, es kb. a tenyek ketharmadat nem veszi figyelembe. ezert hiaba ertek egyet azzal, hogy a mai magyar allam mindenre jo, csak a kozerdek artikulalasara nem.

gyorsan indoklok, akinek nincs lila kod a szeme elott: 2008-ban harman voltak eladosodva: a magyar koltsegvetes (hivjuk allamnak), a magyar allampolgarok (kellett lakast venni), es a magyar vallalatok (szinten devizaban eladosodva). az MNB-ben 15 millird euro csucsult, az magyar koltsegvetes egyeves kotelezettsege csak 6 milliard lett volna, siman tarthato. teljesen felrevezeto azt allitani, hogy az allam csodolt be. viszont a lakossag meg a vallalatok, meg a bankok maguk meg tovabbi 15 milliard even beluli lejarattal rendelkeztek, es ez a 15 milliard vitt minket a csodbe, illetve az, hogy az MNB tartalekait nem toltottek jobban fel.

a felvett hitelnek egy jo reszet nem is koltottuk el, csak betettuk az MNB-be, hogy lehesen latni, hogy van. nem is pluszban vettuk fel a hitelt, hanem a piaci HELYETT, raadasul tobb szazalekkal olcsobb kamaton, tehat meg kerestunk is rajta. ha most vennenk meg fel hitelt, akkor megint kb. 2,5-3%-on kapnank, ehelyett a piacrol veszunk fel 6-7%-ert. 4% kamattoblet, azert, hogy a magannyugdijpenztarakba bele lehessen markolni. bolcs dolog mondhatom, foleg azoknak, akik ezt az egesz kozgazdasagtan dolgot nem is ertik, de boszen csapolnak ezekhez az intezkedesekhez.

is 2010.10.19. 15:33:25

@Italo Balbo: es nem is hosszutavon, hanem csak a kovetkezo honapban. ez zajlik most mnyp ugyben is. ki nem szarja le, hogy 10 ev mulva mi lesz? jovore eljunk egy kicsit jobban. ez ment a keteves koltsegvetestol 2006-ig, pofara is estunk, a jonep meg maig nem hajlando tudomasul venni, hogy olyan nincs, hogy orokke a lehetosegeink felett elunk. Orban nagyon rossz utra vitte a keteves koltsegvetes drogjaval a magyar tarsadalmat, es viszi most is az mnyp-vel, meg a szektorialis adokkal. drogot sziv, aki beall Orban moge.

Kenguru 2010.10.19. 15:33:41

"No és azok a csúnya, gonosz nyugdíjpénztárak vajon melyik befektetéseiken vesztették messze a legtöbb forintot? Azokon, amiket magyar állampapírba fektettek."

Ez igy ebben a formaban nem igaz. Az csak akkor lenne veszeteseg, ha a Mnyp-ek ezeket a kotvenyeket eladtak volna lejarat elott, de ilyet miert tennenek?
A pillanatnyi kimutatasokaon ez vesztesegnek latszik, de ezt nem realizaljak.

A magyar allamkotveny az utobbi husz ev egyik legjobb befektetesenek bizonyult(eremes errol elolvesni a Nyilasi blogjat), csak ez nekunk kurva sokpenzbe kerul.

Ugyanis ezert fizet az allam ilyen sokat, mert nem biznak benne.
Es a tobbiben igaza van a posztnak.

Azt azert megjegyeznem hogy a subprime valsagban az USA-ban az allam kezes is csunyan benne van, mint ahogy nalunk is sokkal kisebb lett volnaa baj, ha az allam teszi a dolgat es szabalyoz.

is 2010.10.19. 15:34:02

most olvasom a kepelairast, hogy nem a lakossagi devizahitelek voltak a bajok okozoi. ja, ha eltekintunk attol, hogy a lakasvasarlast a fedezetlen beremeles tette lehetove, ami fedezetlen beremelest a felvett hitelek tettek lehetove, akkor igen. aki meg atlatja ezt a haromlepese logikat, az sikit, amikor ilyen sotetseget olvas, hogy nem a lakas devizahitelek dontottek be joreszben a penzugyi helyzetet.

1kutya 2010.10.19. 15:34:10

@DArchAngel: "de a pénznyelőt el sem kezdték befedni"

nem találtak akkora deszkákat...

crey7 2010.10.19. 15:34:24

"No és azok a csúnya, gonosz nyugdíjpénztárak vajon melyik befektetéseiken vesztették messze a legtöbb forintot? Azokon, amiket magyar állampapírba fektettek."

Itt van kérem a lényeg. Nem tetszik nekem a magánnyugdíjpénztár folyósítások megcsapolása. Messze vagyok még a nyugdíjtól, de ha esetleg oda jutok, ki fog nekem nyugdíjat fizetni??

A kormány által sarcolt plusz forrásoknak tényleg akkor van értelme, ha végre ebben a kurva országban valaki lesz annyira bátor, hogy megkezdi a valós reformokat.

Haragszom az új kormányra, amiért három hónapot elcseszett az újabb választási győzelem oltárán, és csak kenegette a szart. Ideje felébredni.

DarthVader 2010.10.19. 15:34:33

Az állam tudja. De nem mondja.

index.hu/belfold/2010/10/18/ismeretlen_maganceg_valtja_fel_a_mentoszolgalatot/

"Mivel a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság a válaszlevélben kérésünk ellenére nem nevezte meg a 23-i ügyeletet biztosító privát mentőszolgálatot, a kérdést a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Divíziója igazgatójának, Varga Szilviának is feltettük. Varga szerint azonban ez az adat nem nyilvános, és visszairányított az Államtitkársághoz."

Nem nyilvános. Aha.

Apa, kezdődik!!!

Robinzon Kurzor 2010.10.19. 15:34:46

Nézem a szavazás állását (71% nem), közben az inforadio.hu-n az a kérdés, hogy visszalépnék-e az állami nyugdíjrendszerbe.

Ott meg a relatív többség (43%, de ha csak a nem pénztári tagokat nézzük, akkor 2/3) azt mondja, hogy "Igen, ha ezzel jobban járok".

Nekem ez a két eredmény ellentmondásos, és akkor most ne is menjünk bele abba, hogy egy piramisjátékban való részvételnél értelmezhető-e az "Igen, ha ezzel jobban járok" válasz.

hajdú 2010.10.19. 15:34:59

Kiváló eszmefuttatás lenne, egészen eddig a bekezdésig.

"No és azok a csúnya, gonosz nyugdíjpénztárak vajon melyik befektetéseiken vesztették messze a legtöbb forintot? Azokon, amiket magyar állampapírba fektettek."

Ezt a bekezdést így ahogy van kihúznám, mert konkrétan nem igaz, mondhatni hülyeség (a nyugdíjpénztárak ugyanúgy a részvényeken buktak a legtöbbet, mint minden más befektető, az államkötvényeken meg nem is (nagyon) bukhattak), így hitelteleníti az amúgy jó posztot, ráadásul teljesen felesleges, a gondolatmenet enélkül is megáll.

Várúr 2010.10.19. 15:35:19

@jan:
Bocs', az is kérdés, te hol leszel 30-40 év núlva...

Várúr 2010.10.19. 15:35:23

@nevetőharmadik:
Nem arra szavaztak a zemberek, hogy "csínján bánjanak", mint tették Furcsányék. Idézet Ferenc államférfitől: "Trükkök százaival". Miért is kéne rég nemlétező médiakuratóriumokkal, szennyező alumíniumosokkal, profitot vagonszám kilapátoló bankokkal, minimálbért fizető áruházláncokkal csínján bánni?

PR-küszöb 2010.10.19. 18:47:40

Uraim, uraim. XIX. századi kategóriákkal próbálunk egy nagyonis XXI. századi helyzetet leírni. Ez pedig nem lehetséges. Mindaddig, amíg a magyar állam polgárai születésük jogán ezen állam szolgáltatásaira befizetettnek vélik/érzik/vallják magukat, maguk szüretelhetik le tévedésük keserű gyömölcseit kicsiny hétköznapi életükben. És e keserűséget aligha édesíti meg a kommentekbe sűrített verbális erőszak. Az igazi, a demokráciát valóban működtető pólusokat ugyanis nem pártok alkotják, hanem a mindenkori centrum (hatalom) és a mindenkori periféria (civil szféra). E kettő egyensúlya szüli a demokráciát és nem fordítva.

legeslegujabbkor 2010.10.19. 22:08:56

@PR-küszöb: Egy ilyen hatalommal szemben igen hamar megerősödik az a bizonyos civil szféra és megteremtődik az egyensúly.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.20. 08:17:29

Nagyon csodálkoznék, ha pont az Orbán-kormány lenne az, amelyik kisöpri a magánérdeket az államból. Soha ennyi személyre szabott törvénymódosítást nem hozott még parlamenti többség, mint ez. Baranyai László, Borkai Zsolt, Navracsics Tibor, a CIG Biztosító, Vida Ildikó, Szalai Annamária és a CBA mind a magánérdekeiknek megfelelően kerültek előnyösebb helyzetbe, és ehhez csak a megfelelő törvényeket kellett átírni.

A Fidesz számára a magánérdekük az állam érdeke, az állam érdeke pedig elsőrendű érdek.

PR-küszöb 2010.10.20. 21:04:07

@legeslegujabbkor: Ha így gondolod, ajánlom a Karamazov testvérek-ből a nagy inkvizítor példázatát. Az emberek ugyanis megrettennek a szabadságtól...





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása