Véleményvezér

vv

Ki az úr a kormányban? Kommunikáció vs. stratégia

2010.10.21. I 98 komment I Címkék: fidesz nyugdíjasok orban allam

Jó dolog az, ha egy politikus feltalálja magát a nehéz helyzetekben is. Az azonban már kevésbé, ha a farok csóválja a kutyát. (Fotó: napi.hu)

Ahogy telnek-múlnak a napok, egyre radikálisabbnak tűnnek a kormánynak a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos javaslatai. Egészen pontosan: a kormány egyre radikálisabban fogalmaz. Félő, hogy akárcsak korábban, a Fideszt saját kommunikációja viszi bele olyasmibe, amit eleinte talán nem is akart.

Egy államosítás története: ahogy kezdődött...

Tudjuk, hogy a magánnyugdíjrendszerbe történő befizetések ügyében a kormány eleinte kifejezetten mérsékelt volt. Szeptemberben még arra törekedett, hogy a befizetéseket a jelenlegi EU-s szabályokkal ellentétben költségvetési bevételként számolja el az Unió. Vagyis a rendszer feltehetően maradt volna, pusztán a magánnyugdíjrendszer által akkor még nem érintett költségvetés könyvelési szabályait szerették volna megváltoztatni. Szó sem volt nyugdíjtőzsdéről vagy a nyugdíjak védelméről – csupán egy technikai kérdésről. Sőt a kormány akkori érve az volt, hogy azért kellene az Uniónak változtatnia a szabályokon, mert indokolatlan volna éppen az ügyben felelősen cselekvő országokat, például Magyarországot büntetni.

Az EU azonban annak ellenére sem engedett, hogy a javaslat maximálisan indokolt volt. Végül azonban a kormány nehéz helyzetbe került, mert a bejelentett adócsökkentések bevezetéséhez és a kitűzött költségvetési hiánycél eléréséhez az állami kiadásokat kellett volna jelentősen csökkenteni. Erre már nem voltak hajlandóak.

Maradt a menekülőút, a korábban a felelős magatartás példájának mondott magánnyugdíjrendszer megpiszkálása. Először a kormányfő csak 14 hónapnyi, átmeneti változásról beszélt. Kiderült azonban, hogy komoly népharag halmozódott fel a magánnyugdíjpénztárak ellen, és hogy sokaknak tetszene az államosítás ötlete. A szellem kiszabadult a palackból, a kommunikáció önálló életre kelt.

Ajánlott írásunk: Holtzer Péter - Az állam magánnyugdíjasai


...és ahogy végződött

A lendületen felbuzdulva egy kormánybiztost is kineveztek, hogy feltárja, milyen veszteségeket okozott a régi rendszer az embereknek. Az időzítés fontos: erre nem az eredeti bejelentés előtt került sor, hanem annak „sikere”, jó fogadtatása után. A Véleményvezér szerint a kormányfő hirtelen meglátta az ügyben rejlő lehetőséget és a kényszerintézkedésből hirtelen tudatos politikai vízió kerekedett.

Tegnap Orbán Viktor pedig már arról beszélt, hogy a magyar állam többé egy forintot sem fog a magánnyugdíjrendszerbe utalni, és csak aki kifejezetten akarja, az maradhat majd a régi szisztémában. Azt is egyértelművé tette, hogy az állami rendszerbe való visszalépés nemcsak könnyű, hanem kifejezetten támogatott is lesz.

Alig néhány hét alatt a kormány eljutott a magánnyugdíjrendszer jó példaként való beállításától annak teljes démonizálásáig. Az érintetlenül hagyástól a tudatos felszámolás javaslatáig. Minden jel arra mutat, hogy eredetileg ők is az első változatot szerették volna. Később aztán felfedezték, hogy milyen erényt is lehet ebből a szükségből kovácsolni, hogy végül ez a szükség már mint tudatos vízió manifesztálódjon.

survey software


Baljós párhuzam

Mindez nagyon hasonlít az IMF-tárgyalás történetéhez. Ott is úgy kezdődött, hogy a kormány meg akart egyezni. Erről beszéltek áprilisban és májusban is. Majd amikor kiderült, hogy a terv nem valósítható meg úgy, ahogy gondolták, egyetlen hétvége alatt megfordították a mondandójukat. Pénteken még az új hitelről tárgyaltak az IMF-fel, hétfőn már gazdasági függetlenségi harcról szólt a dal.

Végül ez a bicebóca szlogen önálló életre kelt. Úgy tűnt, sokaknak tetszett a mögöttes üzenet, ezért aztán a kormány is egyre jobban belelovalta magát. Mostanra pedig szinte kormányzati célként jelenik meg az, amit még 4-5 hónapja is a legrosszabb, elkerülendő forgatókönyvnek tekintettek.

Szlogen vagy stratégia?

Jó dolog az, ha egy politikus feltalálja magát a nehéz helyzetekben is. Az azonban már kevésbé, ha a farok csóválja a kutyát. Ha nem a stratégia mozgatja a kommunikációt, hanem a retorika határozza meg a célt és a tervet. A szlogenalapú népszerűség ugyanis múlandó, miközben a szlogenalapú gazdaságpolitika sokkal több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt.

Ennek a kormánynak legalább négy éve van. Nincs semmi oka arra, hogy már most a jövő heti népszerűséget szem előtt tartva politizáljon.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit 2010.10.21. 08:51:26

Az összevissza komunikáció miatt, tényleg le kell lépni a magányugdíjunkról, mert az állam ugyebár nem fog utalni, de a működési költségeket meg a pénztárak le fogják vonni. Mivel a pénztárak érzik, hogy itt a vége a dalnak, ezért amit lehet ki is menekítenek a vagyonból. Szóval ennek a magányugdíj rendszernek vége érzésem szerint, csak az a gond, hogy lassú kínnal, sok veszteséggel fog kimúlni. Az állam meg ugye ismét az államháztartás kiigazítására fogja felhasználni a befolyó pénzt. Én 39 éves vagyok, asszem a legbiztosabb, ha valamennyit kuporgatok havonta, veszek rajta aranyat és elásom a kertbe. Itt 30 év múlva nem lesz nyugdíj.

is 2010.10.21. 08:51:35

a FIDESZ az első tandíjtüntetés óta ezt csinálja. népszerűek is, de 15 éve csak az ország kárára vannak.

turboczi 2010.10.21. 08:59:13

Én nem látom az ellentmondást. Persze, hogy úgy akart megegyezni a kormány (=FIDESZ=Orbán), ahogy neki jó. És ha nem jó, akkor nem egyeznek meg. Persze előtte azt mondják, hogy meg akarnak egyezni.

Ugyenez a pénztárakkal is. Volt egy tervük, amit el akartak fogadtatni. Az EU nem fogadta el, akkor megcsinálják másképp is. Van élet az EU-n és az IMF-en kívül is, ezt évek óta tudjuk (nem mellesleg Orbántól).

Hol itt az ellentmondás akkor?

turboczi 2010.10.21. 08:59:21

"Én 39 éves vagyok, asszem a legbiztosabb, ha valamennyit kuporgatok havonta, veszek rajta aranyat és elásom a kertbe. Itt 30 év múlva nem lesz nyugdíj."

Én ugyanennyi idős vagyok és már régen magamnak spórolok. Ilyen helyzetben, amiben kb. 25 éve vagyunk (amióta kb. az eszünket tudjuk), másra nem is számíthat felelős ember.

Gera 2010.10.21. 08:59:33

Én is a fideszre szavaztam, de nekem semmi kedvem ilyen elnézően magyarázgatni a hülyeségeiket. Ennek a kormánynak eddig egyetlen értékelhető cselekedete volt, a társasági adó csökkentése, de az sajnos nagyon kevés a sok ostobasággal szemben, ami utána jött. Kb tizedannyira tűnik átgondoltnak a gazdaságpolitikájuk, mint Fletóék egészségügyi reformja.

Hollandi · http://oranje.blog.hu 2010.10.21. 09:18:56

Ahogy már előttem is kapargatták, lehet, hogy ez politikailag a fidesznek kurva jó, mert a zemberek ezt így beveszik, de az országnak kurvára nem, és majd 15-20 év múlva kezdenek rájönni az emberek, hogy őket itt átkúrták. Nem kicsit, nagyon. Hol lesz akkor Selmeczi asszonyság, hogy kiszámolja a veszteségeket?

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.10.21. 09:19:08

@turboczi: egyetértek. Egyébként sem érem meg a nyugdíjkorhatárt, ha meg azt a staisztikailag kinéző 5 évet (65-től 70-ig) számolom, annyi megtakarításom már most is van, hogy nulla fillér nyugdíj nélkül is ellegyek. Csak az a baj, hogy a Nemzeti Összefogás Rendszere, vagy mi a szösz pont, hogy nem arról kellett volna szóljon, hogy mindenki dugja el valami jó helyre, amije van, mielőtt elveszi az állam. Nem jó ez így.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.10.21. 09:19:12

@lebowski71: a működési költséget szerintem simán fedezni fogja a hozam - persze, ha nem lesz újabb válság. De válság ide vagy oda: a pénztárak 1% hozamot (az infláció felett!!!) így is hoztak, azaz a pénzemből egy fillér el nem veszett. Ha rám hallgatsz: maradjon ott az a pénz, baja nem lesz, de azért nagyon ne tegyél hozzá. Válassz alternatív megtakarítási formát, nekem is az van. és az viszont durván kamatozik...

sárkányfő 2010.10.21. 09:24:11

@turboczi:
csatlakozom, elveszítettem a bizalmam a (mindenkori) magyar államban.

a pártok egymástól hihetetlen gyorsasággal eltanulják a rosszat, tehát mostantól kezdve a szociknál sem lenne biztonságban a pénzem, függetlenül attól, hogy mostanáig ők legalább tiszteletben tartották ezt a rendszert.

a pénzemet vagy a kispárnámban, vagy egy osztrák bankban/nyugdíjpénztárban fogom tartani. engem a magyar állam nem nyúl le.

sárkányfő 2010.10.21. 09:26:26

A poszt ismét remek, de ha a végén a VV azt tanácsolja, hogy a Fidesz "ne a népszerűséget szem előtt tartva politizáljon", akkor minden lényeglátása ellenére éppen a legbelső lényegét nem látja annak, amit a fidesz már legalább 10 éve csinál. Sok csalódás vár még a VV-re.

Ha van tétje egy politikai tettnek, akkor a fidesz 10-ből 10-szer a saját hatalmi-politikai szempontjai szerint dönt, nem pedig az ország hosszútávú érdekei szerint.

A posztban leírt logika ezzel együtt kiváló, az IMF-fel való párhuzam pedig csillagos ötös, talált-süllyedt.

Csak egy aprócska darabkával egészíteném ki a képet, a fidesz elmúlt sok évben híveit az ellenség-magyar világképre tanította, e mentén politizált, és láthatóan e mentén kormányoz is. ha valamit nem lehet racionálisan megindokolni, sőt látványosan önsorsrontó, az ország pozícióit aláásó, akkor elkiáltja magát: ellenség! (IMF, nyugdíjpénztárak, tesco, stb..), és az erre szoktatott híveinek nem is kell több. ez a múltba ragadt kurucos mentalitás a XXI. századi, együttműködésre és reális kompromisszumokra épülő globalizált világában rengeteg kárt okoz, és konzerválja ősi hibáinkat.

A fidesz következetlenségére is jól mutat rá a poszt, ezt még annyival toldom meg, hogy 1997-ben _valódi_ _nemzeti_ együttműködés és egyeztetés után alakult ki egy össznemzeti, fidesz-mszp _együttműködés_, mely keretében maga a fidesz is megszavazta a magánnyugdíjpénztárakat, felismervén a nemezt hosszútávú érdekét, a kommunisztikus, fenntarthatatlan és igazságtalan felosztó-kirovó rendszer felszámolását.
Ezt áldozza most fel rövidtávú érdekeiért a fidesz.

kalapocska 2010.10.21. 10:10:24

Az a kerdes ,hogy hogy nezzuk mit kell kepviselnie a kormanynak. Tessek valoban megtesznek mindent amit a nep akar Kevesebb ado tobb koltes. Az mas kerdes hogy minek nekunk politikusok ha a sajat felelotlen donteseinket torvenyesitik. Azt meg tudnank magunk is tenni sima nepszavazassal. Kevesebb ado igen, visszavenni a kiadasokbol nem. Igazabol azert kellenenek politikusok, hogy egy kicsit hosszabb tavu celokat is meg tudjanak valositani. Hogy ne adosodjunk el vegleg es legyenek a kozfeladatok ellatva. Egy csomo penzt pazarlunk teljesen felelotlen emberekre.

igényes 2010.10.21. 10:10:30

A FIDESZ-nek a képességeit meghaladja a mai gazdasági helyzet, sajnos súlyosabbá tették, mint volt. Nos kellene egy ki önkritika, visszalépni, nem ellenségként tekinteni az ország túlnyomó részét.

igényes 2010.10.21. 10:10:42

Nagyon szép a fotó ezzel a sok zászlóval!

Nekem elég lenne csupán egy ebből. Minnek ez a reklámfogás, szerénység kellene és egy zászló, mely alatta a magyar polgárok együttesen vannak. Szám szerint nem tudom hány db zászlót alkalmaznak.

Budaphestie 2010.10.21. 10:10:48

Minthogy a magyar választók többsége alulművelt és szerény matematikai, logikai képességekkel rendelkezik, ezért demokráciában mindig a lehető legrosszabb eredmény születik a választásokon. Nem volt ez másképp Gyurcsány esetében sem és nincs ez most sem másképpen.
Elvileg persze véletlenül eshetne a választás nem a legrosszabb opcióra, mert azért a kommunikáció vezeti a szavazó kezét és hát miért ne lehetne a legokosabbnak a legjobb a kommunikációja?

Általában azonban azok értenek legjobban az ostoba ember nyelvén, akik a logika nyelvén kevésbé. Az egyetlen szerencsénk, hogy ez nem csak magyar sajátosság és talán a vakok között lehetünk még félszeműek.

FPéter 2010.10.21. 10:10:56

@Humperdickk: milyen megtakarítási forma kamatozik durván..?

igényes 2010.10.21. 10:11:04

@ó jaj:

Szerintem itt az egész lényege:

Voltak a fiatal hosszúhajú, fülbevalós fiatal demokraták, belekóstóltak a jóba, füllbevaló ki, haj levágatva, négy öt gyerek készen. Most a vagyonosodás a fontos mert látják a nyugdíj nem lesz elegendő sem nekik, sem gyermekeiknek.

7esbusz 2010.10.21. 10:11:13

Én már döntöttem, lesz ami lesz az én pénzemet nem kapja meg a Kedves Vezető. Hacsak nem szűnik meg a pénztár, a pénzem ott marad. Sokaknak még mindig nem esett le, hogy a MNYP-i pénz ÖRÖKÖLHETŐ. Ha nem érném el a korhatárt, a kölkömnek lesz egy kis zsebpénze.

radala 2010.10.21. 10:11:37

@turboczi: Nyilván nincs semmi ellentmondás, csak a VV-sek akarnak iszonyatosan okosnak látszani.
Erről szól az egész.
De ennek ellenére vannak azért okos észrevételeik. Szerintem ugyan nincs igaza a VV-nek, de akár igaza is lehetne. Az a kérdés, hogy a Fidesz profin kommunikál vagy csak profin kommunikál.
Én nem hiszek abban, hogy a szép lányok buták, így abban sem hiszek, hogy aki jól kommunikál az hazudik.
De tény ugyanakkor, hogy nem minden szép lány okos és az is tény, hogy a jó kommunikációnak nincs feltétlenül köze a jó stratégiához. Egyszerűen most nem áll módunkban még megítélni, hogy csak csinos ez a lány vagy esetleg okos is. De szerintem az, hogy csinos, az már azért valami:-)
@lebowski71: Ebben az esetben OV elérte azt, amit egy jobboldali politikusnak elérnie kéne.
Elkezdtél ön-gondoskodni. A mnyp-nek eddig semmi köze nem volt az öngondoskodáshoz. Mindannyiunknak el kell gondolkozni azon, hogy sajnos Mo-n erre van szükség, mert OV-ban valószínűleg nem lehet megbízni, a szocikban BIZTOSAN nem lehet megbízni, más meg nem nagyon látszik.
Ez egyébként rossz, de lehetne látni a napos oldalát is.

BTA 2010.10.21. 10:11:46

@ó jaj: Teljesen egyetértek... egy kivétellel... a fidesz nem rövid távú érdekből lopja el a magánynyugdíjpénztári befizetéseinket, sokkal inkább közép és hosszútávúakból... a most, válságadóval, mny-visszatartással begyűjtött pénzekből fogják 4 év múlva megvásárolni a választásokat. Vajon miért pont 3 évre tervezték az extra-adókat? Addigra összejön párszáz-milliárd, amiből a választások előtti évben majd lehet látványosan morzsákat szórni a népnek: egy kis nyugdíj-emelés, egy kis adócsökkentés, stb.. és amilyen ostoba és rövidlátó ez a nép, be is fogják venni.... aztán kezdődik elölről...

freagle 2010.10.21. 10:11:53

A poszt tényleg jó.
Egy dolgon csodálkozom csak, hogy sokaknak most esik le, a Fidesz látványból politizál.
Ahogy fentebb már elhangzott, mást sem csinál jó 10 éve...

Egy évvel ezelőtt már megírtam:
freagle.blog.hu/2009/09/01/hazugsagok_kora_iii_a_rendszerhiba

hubble7 2010.10.21. 10:12:00

Sok "okostóni"
Akinek nem kell az állami nyugdij, fizessen csak a magánpéztáraknak, és majd 30 év mulva kérje a pénzét, meglátjuk mit kap!!!!
(Csak ne legyen majd szükség nyögdijjas mentőcsomagra!)

Truth-Love 2010.10.21. 14:47:47

Hölgyeim és Uraim!

Ilyen országban élünk. A mostani kormány demokratikus választásokon nyert. A szellemi átlag őket juttatta hatalomra. Most megkapták. Minden ország olyan vezetőket kap, amilyet megérdemel. Sajnos nálunk ennyire futotta, ilyen a középszer nálunk!

De valamit most már tenni kell, mivel ez már sok. Még nekem is, pedig én biztos voltam, hogy ott fogják folytatni, ahol 8 éve abbahagyták, mert nem tanulnak. De ekkora böszmeségekre én sem készültem fel.

Ha ez a tendencia így folytatódik (mármint a hangos csőcseléknek mindig bedobunk valami koncot és egyre durvább dolgok kellenek, hogy az ingerküszöböt átlépjék), akkor itt előbb vagy utóbb vér fog folyni!

Azon sok minden múlik majd, hogy az Alkotmánybíróság mennyire lesz keménytökű. Hány most meghozott törvényt fog eltörölni. Ha semmit, akkor nagy bajban vagyunk!

BTA 2010.10.21. 14:48:00

@hubble7: rendben, de majd te is meglátod, mit kapsz a bombabiztos állami nyugdíjból.... főleg ahhoz képest, amennyit befizetsz....
Csak megjegyezném: a 2008-as összeomláskor (és bizonyos szempontból azóta) csak és kizárólag azért tudja az állam a bombabiztos nyugdíjakat kifizetni, mert az az IMF, amit mostanában a fidesz kb. az ördöggel egy szinten emleget, a hónunk alá nyúlt... anélkül pápá nyugdíj lett volna...
Ezzel szemben az én mny-számlám - ha minimális hozammal is - , de megvolt. És a következő 20-30-kitudjamennyi év alatt bőven lesz lehetősége kitermelnie a 2008-ban elszenvedett veszteségeket... Ráadásul ezt a számlámat pontosan látom.... nem a láthatatlan nagy kalapba kerül bele a pénzem, hogy aztán ingyenélő álrokkantnyugdíjasok henyélését finanszírozzák belőle....

M_Runcájsz 2010.10.21. 14:49:01

A kormánypárt teljesen úgy működik, mint a kereskedelmi tévék. Csak a 'látogatottság', tetszési index számít. Mónika show szintű a tartalmuk, csak annyi a különbség, hogy más pénzével játszanak.
A mi pénzünkön akarnak átbaszni, hogy az a jó, ha nincs nálam a pénzem, hanem a közösben van, a retek ingyenélő cigó 0 Ft betétjével, de velem azonos kivétjével. Jah meg 5 milliárdért panorámakép az országról. A pénzemből... anyátok p... drága volt az elmúlt 4 év permanens kampánya, eszerint a Geodézia is sok pénzt beletett. Csak kijön szép lassan...

gpetersz 2010.10.21. 14:49:11

@hubble7:
Aha, mert az ellenség ellopja! De a Viktor az nem. Az mindig becsületes volt és sosem hazudott!

M_Runcájsz 2010.10.21. 14:49:17

@Hollandi: Talán pont még Selmeczi asszonyság élni fog ezek közül, de jó eséllyel a főkolompos Orbán már meg sem éri azt az időt, amikor ennek a kizárólag saját hatalmi érdekeit képviselő döntésnek a kárát érezzük!

hubble7 2010.10.21. 14:49:26

Van egy piszok jó ötletem! (hátha Viktorék is olvassák)
Kifuttatnám a jelenlegi rendszert.
Nem szednék senkitől járulékot.
Aki megöregszik, éljen ahogy tud, abból amit félretett!
(Magunkat ismerve épiteni kellene vagy ezer
hajléktalan szállót, ingyenkonyhával)

Dub hadnagy 2010.10.21. 14:49:35

@hubble7: Azzal egyetértek, hogy nem lehet tudni, mit fogok kapni 30 év múlva a magánnyugdíjpénztárból, de ez pontosan ugyanígy igaz az államira is.
@radala: azon gondolkodtam, hogy ha valakinek van választása, hogy milyen arányban kapja legálisan ill. alternatív módon a fizetését, akkor eddig lényegében a magánnyugdíjpénztári átutalás volt az egyedüli motiváció a magasabb legális részre, mert nekem legalábbis volt olyan érzésem, hogy ez a sajátom, no ez most gyorsan elmúlt, és cinikus megfogalmazásoddal összhangban gondolkodhatok a valódi öngondoskodáson.

Rá Dios 2010.10.21. 14:49:41

"Ennek a kormánynak legalább négy éve van. Nincs semmi oka arra, hogy már most a jövő heti népszerűséget szem előtt tartva politizáljon."

Mégis azt teszi.
Egyre hosszabnak látom azt a négy évet. Lehet, hogy addig sem tart, de többnek fogjuk érezni.

eszkep 2010.10.21. 14:49:49

@is: Az elmúlt 8 év után elég vicces elkezdeni azon meccsezni, ki is van valójában az ország kárára...

Dr. Klein Imre · http://subnormalia.blog.hu 2010.10.21. 14:49:57

@hubble7:
Azért legalább sejted, hogy a cikk nem erről szólt? Vagy inkább kritika nélkül éljenzed a Kedves Vezetőnk?

Rá Dios 2010.10.21. 14:50:03

@hubble7: És az államnak miből lesz pénze, Te....

Rive 2010.10.21. 14:50:15

Tekintve, hogy massziv káderhiányban szenvednek (ó, bocsánat, javitok: hozzáértő, gyakorlott káderekből szenvednek hiányt - kontraszelektált bólogatótömeg, az van), nem nagyon van más lehetőségük, mint kommunikálni.

Aztán még egy kicsit többet kommunikálni, hogy a törvényszerűen bekövetkező hibákat elfedjék.

Aztán még többet kommunikálni, hogy az egészet valamiféle zseniális terv részeként állitsák be.

Aztán meg még sokkal többet kommunikálni, hogy az kavarodás a gonoszburzsulykarvalytőke hibája, csakis.

Aztán meg lekussoltatni szépen sorban mindenkit, aki nem veszi be a nagy nemzeti szabadságharcot/csodát/forradalmat és van pofája hangosan is nyafogni.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.10.21. 14:50:22

@FPéter: hosszúlejáratú (10-20 éves) kötvény. A durva alatt az infláció+1%-nál nagyobbat értem... :)

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.10.21. 14:50:28

@7esbusz: így van. A gyerekeimnek majd annyival jobb lesz - Ausztriában... :)

Hollandi · http://oranje.blog.hu 2010.10.21. 14:50:36

@hubble7: te meg tarthatod a markod az államnak, ha szerencséd van, nem fogsz éhen halni, te zseni

egygrafikus 2010.10.21. 14:50:46

Én 55 éves vagyok, jó ideje fizetem magánnyugdíjpéntárba is a nyugdíjjárulékaimat. Most bedöntik a rendszert és elbukom az eddigieket? Merthogy a péntárak nyilván nem teljesen hülyék, és ha látják, hogy itt a vég, akkor kimentik a vagyonból amit lehet, ergo hozam nuku (mot azért van valamennyi, nem igaz, hogy az egészet elbukták). Ráadásul eddig abban a hitben éltem, hogy a családom örökölheti a befizetéseimet (nem kevés) államiban ugye errôl szó nincs, legfeljebb valami nevetséges összeget fizetnek árvajáradék, meg özvegyi nyugdíj címén, ha egyáltalán...

FPéter 2010.10.21. 14:50:53

@hubble7: szívet melengető naivitással bízol az ÁLLAMban. Az biztos, hogy a magánszámládról azt a pénzt megkapod. Ellenben a demográfia szót már hallottad? Még ha teljes felelősséggel is gazdálkodna az állam a következő 30 évben (amire jelenleg nem sok esélyt látok), akkor is sokkal nagyobb arányban lesznek nyugdíjasok akkor, mint most. Viszont már most is folyamatosan deficites a nyugdíjkassza, ezért is kellenek a fent vázolt sumákolások. A magánnyugdíjpénztár kevesebbet fog fizetni, mint amit most _ígérnek_ neked, ellenben legalább azt nullánál nagyobb valószínűséggel ki is fogja fizetni. Kapizsga?

sárkányfő 2010.10.21. 14:50:59

@BTA: naná :)
ezt már nem akartam leírni, így túl hosszú lett, pedig lehetne ezt még fokozni, csak nem akartam hogy elvesszen a lényeg.

az már világos, hogy az "adócsökkentés" fedezetére bőven elég a szektoradók (bár válság sincs, tehát már a "válságadó" is hamis elnevezés, mindegy).
Akkor mire kell a nyugdíjpénz? Igen, arra amit írtál: 2013-tól itt olyan osztogatás lesz, hogy ihaj.

ez ment amúgy 98-02 között is, az első két évben keményen tartották a pénzügyi fegyelmet. most, hogy lenyúlták a nyugdíjat, már erre sem lesz szükség. ennek az árát majd 10-30 év múlva fizetik meg az akkori nyugdíjasok, azaz mi.

kártékony 2010.10.21. 14:51:06

@hubble7: Óó, te nagyon egyszerű gyermeke a népnek...

A MNYP névre szóló, örökölhető konstrukció. a kifizetés nem függ az aktuális politikai széljárástól, csak és kizárólag a befizetett összegektől és az elért nyereségtől/elszenvedett veszteségtől.
Ezzel szemben az állami nyugdíj kifizetésének feltételeit, a korhatárt, a nyugdíj számításának módját mindig az aktuális hatalmon lévő politikai erő határozza meg.
Szerinted milyek a biztosabb???? Tényleg nem érted, vagy csak nem akarod érteni, mint egyszerű egybites fideszes?

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.21. 14:51:14

Ki az úr a Fidesz kormányban, kérdezi a posztíró, és az általa felvetett, lehetséges válaszok szerint stratégia vagy kommunikáció. Viszont ha azt kérdezzük, ki az úr a stratégia+kommunikációban, nem arra jutunk, hogy a hatalom megtartása? (szolgálat helyett)

tommybravo 2010.10.21. 14:51:21

@hubble7: Szeretném, ha a kormány hallgatna rád, és rám bízná, hogy hova akarom tenni a pénzemet. Te dönthetnél úgy, hogy átmégy az államiba, mert bízol bennük, a magánban meg nem. Én pont fordítva: az államban nem bízok már hosszú ideje, ezért inkább a magánt választanám, annak minden kockázatával.

Knorr 2010.10.21. 14:51:31

@hubble7: majd te fogsz csodálkozni, mert 20-30 év múlva az állami nyugdj rendszer öból.ssze fog omlani, míg akik félretettek maguknak majd vígan élnek a kamatos kamat

manager2008 2010.10.21. 14:51:37

Keressetek magatoknak svájci nyugdíjpénztárat.
A saját befizetéseitek szempontjából ez megfelelő.

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.10.21. 14:51:48

Na ki az úr? Hát Gyorbán Viktor és pillanatnyi szeszélyei, és ez megmagyarázza a többit is.

tcom 2010.10.21. 14:52:03

Csakhogy Orbán tudja, hogy hiába lenne jogos inkább az állam kiadásain spórolni, hogy hosszú távon kellenek a magánnyugdíjpénztárak, a népszerűség elvesztése miatt retteg.
Egyszer már elvesztette még egyszer egy pillanatig sem akarja.
A nagy "dupla vagy semmi" játékban abban reménykedik, hogy nagy csoda folytán 3 év múlva az elöregedő társadalom (!) gazdasága szárnyalni fog (!), amiből akkor majd kifizeti a nyugdíjasokat és továbbra is fenntarthatja a csökkentett adót.
Ha nem, majd akkor rögtönöz. Kilép az EU-ból, elveszi a mocskos külföldi tőkésektől a maradék pénzt is, csakhogy a nyugdíjasokat, meg a segélyeseket megvehesse. A nálunk ötször gazdagabb nyugati országok nyugdíj korhatárt emelnek, csökkentik a közszolgák bérért, csökkentik a szociális kiadásokat. Nem jó kedvükből, hanem kényszerből, mert fenntartható a jelenlegi egyenleg.

25-30 év múlva, amikor a magánnyugdíjunk kiegészíthetné a siralmas állami nyugdíjakat Orbán már csendesen kuporogva fogja élni napjait. Az akkor nyugdíjba vonulók meg majd áldják Orbán nevét.

Egy biztos, nyugdíjra nem kell számítani a mai harmincasoknak. Vagy el kell húzni más országba ahol nem felelőtlen hatalom mániás, paranoiás, idegbeteg szarházi Orbánok uralkodnak, vagy gyűjtögetni, mint a hangya az öregkorunkra, mert most élik éppen fel a mai nyugdíjasok.

CubE 2010.10.21. 14:52:06

@hubble7: és ha az állam csődbe megy kinek reklamálsz ??

totya87 2010.10.21. 14:52:15

@hubble7: szeretnék a magánnyugdíjpénztárnak fizetni, de látod nem hagyják.

Teljesen egyetértek azzal a mondatoddal, hogy majd 30év múlva kérem és meglátom mire jutottam. NEM KELL mentőcsomag.

De legyen ez fordítva is: ha az állam nem tud adni, akkor ott sincs. Fair?

Csak néhány tény:
- születési rátánk sökken
- egy nagy születési boom volt a 60-as évek közepén, azok 15 év múlva mennek nyugdíjba
- egy másik (kisebb) boom volt a '70-es évek közepén (valami intézkedés hatására), ők, 25év múlva

Hány aktív lesz akkor? Mekkora lesz a nyugdíjkassza?

Én személy szerint jobban bízom az általam választott és figyelt, nevemre szóló takarékban (ami még örökölhető is). Elfogadom, ha más jobban bízik Selmeczi Gabiban. De ne kényszerítsenek valahová...

A nyugdíjrendszer tipikusan olyan, amit nagyon nehezen tud a politika kezelni (bárhol): a változtatások pozitív hatása 20-30 év múlva jelentkezik. Az esetleges negatív pedig holnap (ld Franciaország). A választás holnap van. Én leszek kormányon 20-30 év múlva? Aligha.

Ja és az okostónizást kikérem magamnak. Én sem minősítem a más véleményen lévőket.

SzabadSzellem 2010.10.21. 14:52:21

@hubble7: Szinte biztos vagyok abban, hogy a mnyp-ben maradva lesz annyi nyugdíjam, mint neked az államiban. Sokszor fogják még ide-oda huzogatni az állami nyugdíj feltételeit az elkövetkező 30 évben, csak nehogy pofára esve találd magad.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.10.21. 14:52:43

A Hírszerző cikke érdekes ebben az ügyben.
Ha ez a kommunikációs ügy azért van, mert a végcél a svéd modell bevezetése, akkor nem hiszem, hogy olyan rossz lenne a végeredmény...
De persze, ezt nem látjuk. (Azt azért megjegyezném, hogy tényleg a legalja volt az a kampány, amit az év elején a mostani ellenzék folytatott svéd ügyben.)

Amire azért fölhívnám a figyelmet: A kormány kb. fél éve van hivatalban. A nyakába szakadt nagyon sok minden, az adósságtól kezdve a gazdasági válságon át az állam válságáig, nem biztos, hogy rögtön és azonnal mindent meg tudnak oldani.
Persze, Matolcsyt én se akarom védeni, de legalább azt várjuk meg, mi lesz az egésznek a kifutása.

Úgy, ahogy azt is mondtam, hogy jövő ilyenkor nézzük meg, mi zajlik kiadáscsökkentés terén. A mozgásteret az új adókkal kívánják megteremteni.

Én akkor tartom jogosnak a riadalmat, ha ezt az időt megvártuk.

Pikk 2010.10.21. 14:52:57

Most már lényegében minden a fideszen múlik, minden lehetséges ellenállást megszüntettek, lényegében beleestek a mézesbödönbe. Az aktuális "nokiás doboz" mérete kb a katasztrófa főszereplő zagytározónak felel meg. Azért kiváncsi leszek az ébredésre is, ha lesz ilyen.

Winston Smith 2010.10.21. 14:53:06

@ó jaj: "ha a végén a VV azt tanácsolja, hogy a Fidesz "ne a népszerűséget szem előtt tartva politizáljon", akkor minden lényeglátása ellenére éppen a legbelső lényegét nem látja annak, amit a fidesz már legalább 10 éve csinál"

A népszerűséget hajhászva politizálni lehet
- ellenzékben (de ott is ésszel, mert az ígéreteket kormányra kerülve be kell tartani)
- kormányon a választás előtti utolsó évben (de ott is ésszel, feltéve hogy nem kizárt az újraválasztás).

Kormányon a választás után a szakmaiságra kell a hangsúlyt fektetni, mert ha "elkúrják", akkor 4 év múlva nincs miből osztogatni meg az osztogatásra népszerűséghajhász sikerkommunikációt felépíteni, és akkor bukta van.

Többek között ezt nem ismerte fel pl. az MSZP 2006-ban, és emiatt bukott most hatalmasat.

blacklord 2010.10.21. 14:53:18

Ember, lassan jobban tetszenek az írásaid, mint Tótáéi és TörökG-éi! Megint igazad van.

tcom 2010.10.21. 14:53:25

@hubble7:

Sajnálatosan ma az államnak befizetett nyugdíjak nem elegendőek a mai nyugdíjasok kifizetésére. Honnan lesz elegendő 20-30 év múlva, amikor másfélszer ennyi nyugdíjas és fele ennyi adófizető lesz???

Kicsit számolni kellene!!!

A magánynyugdíjak sem szentek, de a hozzájuk befizetett pénz nem kerül kifizetésre jelenleg és mérhetően a tagok SZÁMLÁJÁN gyarapodik, vagy akár csökken, de valami azért marad.

Az állam, ameddig kisstílű, hatalommániás, diktátorhajlamú vezetők irányítják bármikor felélik az állam vagyonát egy kis népszerűség érdekében. Ez történik 2001- óta.

A nyugdíjak a válság ellenére folyamatosan növelik arányukat a költségvetésben. Vagyis válság ide, megszorítás oda, reáljövedelem csökkenés, jöhet bármi a nyugdíjakon mindig emelnek, a járulék megszerzésén nem szigorítanak.

Csak egy kis józan ész kell, hogy ebbe belefullad az ország előbb utóbb.

Attól, hogy kedveljük az éppen aktuális hatalmat még nem kell bólogató zombivá válnunk. Gondolj arra, hogy Gyurcsány hozta meg az intézkedéseket.
Maga a Fidesz tiltakozott az energia adó bevezetése miatt, hogy csökkentik a beruházást, károsak az ország tőkevonzó képességére. De mint tudjuk más az ellenzéki politizálás, a kampány és más a kormányzás.

Winston Smith 2010.10.21. 14:53:33

@hubble7: Azért azt is megnézem, te mit kapsz az akkori hárommillió munkaképes korútól és eü. állapotútól, akiből kb. egymillió roma..

Squid 2010.10.21. 14:54:59

@hubble7: "Sok "okostóni"
Akinek nem kell az állami nyugdij, fizessen csak a magánpéztáraknak, és majd 30 év mulva kérje a pénzét, meglátjuk mit kap!!!!
(Csak ne legyen majd szükség nyögdijjas mentőcsomagra!) "

Tudod az a különbség, hogy 30 év múlva én elmehetek a mnyp-hez a nyugdíjjamért és lesz kivel beszélnem, míg 30 év múlva ha Orbán igéretét akarom behajtani, akkor vagy a kórházba vagy a temetőbe kell mennem, mert addigra majd 80 éves lesz.

Arról az apró kis nüanszról nem is beszélve, hogy OV 3 hónapja tűzzel vassal állt ki a mnyprendszer mellet. most pedig ezt elfelejtve teljesen megszünteti. Kérdem én tőled kedves kolléga, hogyan bízhatok valaki igéretében aki 3 hónap után 180 fokot fordult? Mondd mire számíthatok 30 év múlva, látva a 3 hónap alatt történt változást?

sztd 2010.10.21. 14:55:15

Azon gondolkozom, hogy VV stábja hány éves lehet? De most komolyan.

A Fidesz az IMF viselkedését mindig is (de legalábbis a jobbratolódása óta) károsnak látta. A magán-nyugdíjpénztárakat is a bevezetésüktől kezdve bírálta.
(Ez utóbbit legutóbb talán a Portfólió elemezte ki, és derült ki az elemzéséből, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszerbe kerülő pénzből több veszik el a befizető számára, mint az államiból, és ebben nincs kivétel a pénztárak között.)

Szóval a népakarat szárnyán két régi céljukat is sikerül megvalósítaniuk.
Hogy korábban miért mondtak mást? Féltek esetleg a pénzpiacoktól, míg most már nem félnek? Beszéltek össze-vissza, hogy mindenki bízzon bennük, hogy minél több szavazatuk legyen? Maguk sem gondolták, hogy ezeket megtehetik? Nem tudom.
A lényeg, hogy a Fideszről és az MSZP-ről is lehetett tudni, hogy mit tesz, és mit nem tesz, ha megteheti.
Ugyanez a helyzet az SZDSZ-szel és az MDF-fel is.

Igazából a Jobbikról és az LMP-ről nem lehet tudni, de lehet, hogy róluk sosem fog kiderülni.

A kérdés sem lényeges. Engem az foglalkoztat, hogy mit akar kezdeni a Fidesz ennyi pénzzel? Szerkezeti reformokra kellenek? Gazdaságot élénkítene belőlük? Le akarja nyúlni? Lassan (de egyre gyorsabban) illene ezzel is előállni.

blacklord 2010.10.21. 14:55:19

Én egyébként ezt tényleg nem értem. Adott a tény, hogy van x ember és lesz 30 év múlva y ember. y<x, nem kicsivel. Innentől hogy a f@szba gondolják a felosztó-kirovó rendszert? Pont az lenne a magánnyugdíjpénztárak értelme, hogy mindenki saját magának gyűjtse össze a saját ellátásának tőkéjét, és így egy 20 éves átmeneti időszak után (amíg az államnak úgy kell a régebben elpazarolt nyugdíjpénzeket fizetnie, hogy nincs már a maiakból járulékbevétel) a rendszer tökéletesen finanszírozott, és csak az szívja meg, aki nem fizetett be eleget életében - az pedig magára vessen, ha önhibás, ha pedig nem, akkor szociális eset. Azzal a kikötéssel együtt, hogy a magánnyugdíjpénztárak tegyék a pénzük szép részét magyar állampapírba, ez még az államnak is többé-kevésbé hasznos (ezt a pénzt nem veszíti el teljesen, de az eddigiekkel ellentétben EL KELL SZÁMOLNIA vele és kamatot fizet rá).
Szóval ez eddig távolról a Fidesz legnagyobb ostobasága, ui. a nyugdíjrendszer sokkal, de sokkal komolyabb probléma, mint a többi (önkormányzatok, közcégek, oktatás, egészségügy). Ha pedig középtávon se találnak ki semmit a kiadási oldalra (azaz ha az így "átmenetileg" beszedett plusz tőkét nem "fejlesztésre" használják), akkor tényleg készülhet az ország az államcsődre, akkor nem lesz menekvés.

Pash 2010.10.21. 14:55:35

Ezek után nem tudom miért várja el az állam bárkitől is hogy rendesen az utolsó fillérig fizesse be a járulékokat, ha azt úgyis csak ellopják. Ha én vállalkozó lennék és megtehetném hogy kozmetikázom a könyvelést, az tuti hogy a minimálisnál egy fillérrel sem fizetnék többet, azt is csak azért hogy az APEH ne szórakozzon. A többi meg menne magánmegtakarításba. Így viszont hogy multinál dolgozó alkalmazott vagyok, aki után tisztességesen 100%-ban be van fizetve az összes járulék, csak anyázni tudok hogy az állam ellopja a nyugdíjamat, és kénytelen vagyok a nettómból megtakarítani, jobban mondva többet megtakarítani mint eddig.

egyedi 2010.10.21. 14:55:38

@hubble7: majd azt is meglátjuk állami nyugdíjat miből kap

kisa 2010.10.21. 14:55:43

@hubble7: És te mit fogsz kapni az államtól? Amikor 2 millió dolgozó lesz, és 7 millió eltartott?
Viktorod meg a sírban addigra.

David Webb 2010.10.21. 14:55:47

hubble7 csak aztán nehogy pont az állami nyugdíjadnak mondjanak búcsút... szted miből fogják 25-30 év múlva kifizetni a Te nyugdíjadat?? Amikor mindenhol azt hangoztatják, h egyre kevesebb gyerek születik, vagyis egyre kevesebben fognak melózni, kevesebb lesz a bevétele állambácsinak.

gp 2010.10.21. 14:56:00

Ezt egy régebbi poszthoz kellene beszúrnom, így bocsi az offért, de ott már nem olvasná senki.
index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/20/200_milliora_buntette_az_mtelekomot_a_gvh/
És ezekért állnak ki egyesek oly hévvel, hogy beborul a blogszféra ege...

paráznabillegető 2010.10.21. 14:56:06

@7esbusz: csak addig örökölhető, ameddig azt nem mondják, hogy nem az.
akkor aztán baszhassátok! :)

kamarti 2010.10.21. 14:56:14

@radala: azért azt, hogy a kommunikáció (az aktuális vezér részéről) lehet színtiszta manipuláció, nem Leni Riffenstahl, nem is Shakespeare ("temetni jöttem, nem dicsérni"), hanem nagyjából Arisztotelész óta tudjuk... (vö: "minden bírót azzal lehet meggyőzni, hogy valamilyen érzelmet keltünk benne, vagy azzal, hogy valamilyen jellemnek mutatjuk magunkat, vagy azzal, hogy bebizonyítjuk ügyünket”) A meggyőzés rendelkezésre álló eszközei A. szerint a logika (logos), az etika (ethos), és az emocioanalitás (pathos). A meggyőzésnek erkölcsi vonatkozása is van: a “szónok” hatást gyakorol a “közönségre”, és a sikeres meggyőzés eredménye elvileg a közönség érdekében áll, bár nem kizárt, hogy e mellett (és nem helyett!) a szónok érdeke is érvényesüljön. Abban az esetben, amikor csak a szónok érdeke érvényesül, manipulációról beszélünk. (tehát a hallgatóság nincs tudatában a befolyásoltságának, mert nem ismeri a szónok érdekeit, illetve csakis jó előfeltételezése van a szónokkal kapcsolatban. A manipuláció tehát akkor érvényesül, ha a hallgató nem vesz részt tudatos és értelmes lényként a beszélgetésben, ha a szónok a hallgatót tárgyként kezeli...
Vékony a jég a meggyőzés és a manipuláció között, igaz (feltehető a kérdés akár a legnagyobbakkal, Kossuthtal kapcsolatban is) - de azért a Fidesz komunikáció _sorrendje_ (közlünk, majd aztán indokolunk, illetve "meggyőzünk") sztem elég sokat elárul...
szóval ennél a szép vagy okos dilemmánál ez egy kicsit mélyebb (és húsbavágóbb) dolog, már megbocsáss

Sir Galahad 2010.10.21. 14:56:20

Szerintem nem a kommunikáció vezeti a Fidesz stratégiáját, hanem a kényszerítő körülmények. Ha az IMF nem ragaszkodik a hiánycélhoz, ha az Unió engedi elszámolni a költségvetésben a magánnyugdíjpénztárak miatt kieső bevételek pótlását, akkor nincs bankadó, nincs válságadó, nincs államosítás. Az már más kérdés, hogy ezt egyébként a Fidesz - szerintem - ügyesen kommunkálja.

Persze fel lehet vetni, hogy ezek helyett az intézkedések helyett a Fidesz csinálhatna mást is, folytathatná a megszorításokat, de 1. azt nem lehetne ilyen jól kommunikálni, 2. akkor meg amiatt hörögne pl. a VV is, hogy ez mekkora egy szemét népnyúzó banda, pedig nem ezt ígérték... tehát akárhogy és akármit csinálnának, ellenállással mindenképp találkoznának. Így a kisebb ellenállás felé haladtak.

gp 2010.10.21. 14:56:27

@hubble7: valahol egyetértek. Érdekelne, ha x évtized múlva beborulna a mnyp külső (gazdasági válság) vagy belső (bűncselekmény, stb.) okokból, akkor azon menne a felháborodás, hogy miért nem segít az állam...

Valahol a két pillér megtartása lenne a célszerű, a kettő egészséges versenyhelyzetét fenntartva. Ha az államiban is egyéni számlák lesznek és leírva garantálják a visszalépés hátránymentességét, akkor nem biztos, hogy maradnék mnyp-ben.

Legalább ha lopják a pénzt, tudom, hova kell menni egy-két pofont kiosztani. Ciprusra úgysem tudnék leutazni, és kedvem sem volna. Na persze ezt a bekezdést már viccnek szántam :)

Zsola777 2010.10.21. 14:56:40

"Ennek a kormánynak legalább négy éve van. Nincs semmi oka arra, hogy már most a jövő heti népszerűséget szem előtt tartva politizáljon."

De azt azért elvárom, mint szavazó, hogy ne szlogenekkel szédítsen, ne legyen hiteltelen, és ne csak érintőlegessen tájékoztasson, hanem az ehhez hasonló elemzéseket ne csak itt olvassam, hanem a kormányszóvivőtől halljam. Akkor az ő posztjának is több értelme lenne. Vagy a kormányfőtől, tökmindegy, de fejtse ki. Utálom, ha a szavazomért történt dörgölőzés után most lekezelnek, mert megtehetik.

pali923 2010.10.21. 14:56:45

Egyszerű ez egyébként: mikor lesz a költségvetésben 420 Md Ft egy összegben, amit vissza tudna adni a magánnyugdíjpénztáraknak?
Ugyanis ennyi lenne, amit 14 hónap alatt havi 30Md Ft-tal számolva lenyúl az állam tőlünk, tagoktól. Igen, lenyúl. Mivel pedig belátható időn belül ekkora összeget nem fognak tudni előteremteni, megkezdték a kampányt azért, hogy ne is kelljen visszaadni.
Azt is hozzáteszem, hogy ennek az intézkedésnek nem csak pozitív visszhangja van, elég sokan vagyunk, akik kiakadtak ezen a lenyúláson, (igen, mi nem mszp-sek is). Én minden eszközzel ragaszkodni fogok a végsőkig ezért a pénzért, nem hiszek az állam mindenhatóságában, hiába hirdeti pártunk és kormányunk.
Tényleg, senki nem emlékszik arra, hogy mit tud tenni az állam a közjó nevében? Tessék visszaemlékezni 1945-1990-ig. Akkor is csak jót akartak nekünk...

pali923 2010.10.21. 14:56:49

@hubble7: Nem olvasol a tényekről, ugye, csak a politikusok beszédei után ítélsz meg mindent, igaz?
Nézz utána, ezek a pénztárak valóban veszteségesek voltak 2008-ban, de 2009-ben komoly nyereségeket értek el. 30 év múlva, ha minden jól menne, és nem nyúl bele senki, jobb nyugdíjat kapnál, mint az államitól.
Állambácsi szerinted olyan jó nyugdíjat fizet? Majd megkérdem anyámat, hogy van megelégedve. Ja, hogy én fizetem néhány számláját, így kijön belőle...

stratez 2010.10.21. 14:56:58

A fikázni sokkal egyszerűbb, mint alternatívákat találni annak a trágyadombnak az eltakarításához, amit a jó szociaink hátrahagytak, majd most a lakájaikkal együtt kényelmesen hátradőlve figyelik kárörömmel, mire megy vele az új kormány. Miután a jól bejáratott komcsi-posztkomcsi eladósítási utat és az emberekről újabb bőrlenyúzási módszereket nem akarják követni, maradnak az ilylen és ehhez hasonló megoldások.

red shield rapresentative 2010.10.21. 14:57:04

@7esbusz:

Kedves öreg 7-es buszos barátom!

Szerződést kötöttem a .......Magánnyugdíj-pénztárral, vállalták, hogy hírtelen halálom esetén a befizetett pénzt a törvényes örökösök a magyar jog szerint öröklik. Nem nagy összeg, mindössze 3 686 012 Ft. Most míg nem késő, holnap már munkanélküli leszek várhatóan, így a Duna folyót választom, amúgyis oda szántak, de lehet így most még örökölhetik a verejtékes munkával megszerzett megtakarításomat.

Id. Lencsés István 2010.10.21. 14:57:09

Orbán szerint mindig a jobbik fog győzni, ha jó az edző és a játékosok is felkészültek erre.

szamarhegy 2010.10.21. 14:57:14

hubble7, Nem tudom mit fog érni 30 év múlva, de az egyéni számla elég pontos adatot mutat, hogy összegszerűen mire számíthatsz, a reálkamat, meg reálkamat, még ha minimális is. Az állami nyugdíj miatt se lennék a helyedben nyugodt, ha nem lesz aki befizesse, mert ugye ahhoz gyerekek kellenének, akik most valahogy nem születnek elég számban. Szimpla matek. Nekem a kulturális üzenete a legaggasztóbb, egyrészt az állam ne nyúljon semmihez se ad hoc jelleggel, legyen tervezhető, kiszámítható, ez vonatkozik a válságadók évközi kivetésére is, de a nyugdíjrendszer ad hoc piszkálása meg végképp káros. A másik kulturális probléma, hogy a Kádár rendszerben szocializálódott embereknek 20 éve hiába mondják, hogy az állami nyugdíj nem lesz elég (pláne, ha nem vagy bejelentve...) , mert drámai módon romlik a keresők-nyugdíjasok aránya, mégis nehezen vették/veszik tudomásul, hogy kell valami magán takarékoskodás. A magánnyugdíjpénztár is ezt a gondolkodást erősítette, hogy az állam is szeretné, ha nem a bizonytalan közösre építene a társadalom. Erre, most az egész sutba lett vágva, mert mégis az állam a tuti. Szimpla hazardírozásnak tartom az öngondoskodás gondolatának megkérdőjelezését.

Táskás Tóni 2010.10.21. 15:03:53

@hubble7: Nyugodtan bízd a pénzed Matolcsira.Szégyen ,hogy ilyen miniszterünk van ,lassan már mindent elvesz tőle még a fidesz is , most pl energia politika.A szakemberek meg csak röhögnek rajta /pl Bod Péter/ , nekem inkább sírhatnékom van ha ránézek . Amit Orbán hirdet válságot az az ő 16%-os SZJA válsága ,ezért fogják elbaszni a nyugdíjrendszert és a külön adókkal a csúnya multik elleni úszítással végképp meghülyítik az embereket.Vidd a pénzed az államiba ,Te biztosan azok között vagy ,akik nyernek a 16%-os SZJA-val. Amugy a magánnyugdíjpénztárba a fizetett nyugdíjjárulék 8%-a megy , a többit ugyanúgy a közösbe kell utalni. ,és ezért a megállapított nyugdíjjárulékod 75 %-át a közösböl kapod . A maradék 25 %@BTA: -ra pedig biztosan fedezetet nyújt a mnyp-ból kapott járadék.@freagle: A legnagyobb baj hogy nagyon sok embernek még mindig nem esik le.

Bruno 2010.10.21. 15:04:01

@stratez:

Ha szerinted a szimpla lopás (merthogy a magántulajdon elvétele az lopás) megoldás, akkor elég gyenge a közgazdasági tudásod. Esetleg nem kellene a csókosoknak sok-sok-sok milliárdot hirtelen kiutalni (légifotó stb...), meg nem kellene irreális adócsökkentés (speciel én jól járok vele de attól ez még irreális), meg nem kellene zsákszámra önteni a pénzt az egyházaknak, és akkkor nem kellene ellopni a pénzemet.

Táskás Tóni 2010.10.22. 19:27:24

@stratez: Ha nincs 500- -600 e ft bruttó fizetésed , akkor a 16% SZJA-val Neked sem lesz jobb / viszont szarabb lesz ,mert lesz szép áremelkedés../

tonchyka 2010.10.22. 19:27:25

A legborzasztóbb az egészben a kommenteket olvasva,hogy a magyar kormányok elveszítették az emberek bizalmát.Most úgy néz ki a nép,mint amikor a bírkák veszélyt éreznek,összedugják a fejüket,így védve érzik magukat.Igaz,mit beszélek?Itt a népet is megosztják,egymás ellen uszítják,így még a veszélyérzetét sem tudja a nép eltüntetni.Egy szó mint száz.Az elmúlt 20 évben a politika,a politikusok elveszítették legfőbb értéküket,a szavahihetőségüket.Ez pedig egy nemzet tragédiája.

Táskás Tóni 2010.10.22. 19:27:51

@sztd: A magánnyp-akat 1997-ben a fidesz megszavazta.A 2010-es választási programjában azt ígérte ,hogy a magánnyugdíjpénztárakat megvédi .Alkotmánybírósági határozat szerint a magántulajdon védelme miatt tilos a mnyp-akhoz hozzányúlni , mármint a szociknak tilos ,viszont Orbánnak szabad. Matolcsival és ezekkel a miniszterekkel szerkezeti átyalakítás, igaz ezt nem gondoltad komolyan Éppe4n most nyúlnak le 5milliárd ft-ot a vidékfejlesztési államtitkár "volt" cégébe.undorító. Orbán és Smittpali levélben kuncsorog Orbán a tv-ben kuncsorog jó pár embernek ,sőt a teljes térségnek megoldhatő lenne ezzel a pénzzel a jövője és a sorsa

hubble7 2010.10.22. 19:27:57

Minden kedves "hubble7" reagálónak:
5 gyerekem van, én gondoskodtam a nyugdijamról,tán másokéról is, a kedves reagálók mit ( hányat) tudnak felmutatni?
Hiteles véleményt 2 gyermek felett tudok elfogadni.

szamarhegy 2010.10.22. 19:28:02

@stratez: Ha egy ezermilliárdos nagyságrendű pénzforrást erővel, bizonytalanságot sejtetve beerőszakolsz a nagy közösbe, ami kapcsán az követhető, hogy a pénz most bemegy, a jövőbeni nyugdíj meg csak egy ígéret, hogy majd jobb lesz..., mindezt azért mert MI nem szorítunk meg és IMF hitelre se szorulunk (tehát egy politikai párt nem éppen reális és őszinte kommunikációjának fenntartása miatt) , akkor az mivel jobb, mint ha hitelt vennénk fel.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.10.22. 19:28:08

@pali923: Nagyon egyszerű. Ha lejár az IMF hitel törlesztő részlete. Jövőre ennél a mostani nyugdíj-összegnek a többszörösével kezdhetjük a törlesztést. Viszont, remélhetőleg ez örökre nem marad így.
Pl., ha tartani tudjuk a hiánycélt, akkor nincs szükség többet ilyen mentőövre.

Jó lenne a maguk komplexitásában nézni a dolgokat. Az itt kommentelők egy része kizárólag a dolog egyetlen aspektusát nézi, amivel kb. egy platformra kerül a "hőn szeretett" Gyurcsány Ferenccel.
Természetesen egyáltalán nem azt mondom ezzel, hogy a kommentelők gyurcsányisták lennének, azonban a dolog nem egy tényezős.

A következő tényezők legalább beleszámítanak:

1. államháztartási hiány - itt ugye nem vagyunk túl hitelesek, ezt muszáj tartani

2. államadósság - ez is könnyen kiszámolható, hogy miért is nem jó

3. a föntebb említett IMF hitel törlesztésének kezdete jövő évtől
Amúgy annyit hozzátennék, hogy a kormány azt mindig elismerte, hogy ez pontosan 2 évvel ezelőtt a csődből húzott ki minket.

4. a magánnyugdíjpénztári rendszerben elvileg saját tulajdon van, ez való igaz
Viszont, a jelenlegi világgazdasági helyzetben nekem nem nagyon tudja senki se garantálni, hogy a 2008-as válsághoz hasonló ne jöjjön az elkövetkező időszakban. Aztán akkor majd el lehet nézegetni ezekkel a dolgokkal.
Itt se azt mondom, hogy az állam aztán piszok jó gazda lenne, azonban - mint ahogy a válság is megmutatta - az állam az egyedüli szereplő, amely nem tud elszaladni, nem tudja széttárni a kezét.
Végig kell nézni, máshol mekkora állami beavatkozások voltak a válság idején. Nálunk azért nem ment, mert már előtte a padlón volt a költségvetési mozgástér.

5. a kormány terve a svéd modell bevezetése - ez a tegnapi cikkben szerepelt. Ott a befizetések nyilvántartása egyértelműen megoldott. Abban mindenki bizonyos, hogy a mai felosztó-kirovó rendszer működésképtelen lesz.
Lépni meg valamit gyorsan kell, mert egy nyugdíjrendszerbeli átszervezést csak felmenő rendszerben lehet végrehajtani.

6. többen említették a demográfiai helyzetet. Azért ne tegyünk már úgy, mintha ez irányban legalább kísérletek ne indultak volna! A családi adórendszer pont erről szól. Csak épp ennek is kell kifutási idő.

7. ha elmarad az adócsökkentés, akkor egyrészt, az összes ellendrukker nekiesik a kormánynak - ami a kisebbik gond. A nagyobb gond az, hogy ezt már eleve nagyon elkésve léptük meg. Végig kell nézni a régión, milyen adószabályok vannak szerte. A különbség csak az, hogy akik elsőként vezették be a flat tax-et, azok még szabadon választhattak, mi már kényszerből tesszük.

+1. Azt kérdeném azoktól, akik most apokalipszist kiáltanak a kormány intézkedései nyomán, hogy akkor a jelen politikai palettán reálisan melyik erő tudná ezt jobban és sikeresebben csinálni?

Id. Lencsés István 2010.10.22. 19:28:14

@Táskás Tóni:

Kedves Tóni!

Mit tennél az Orbán helyében? Most viszi a pénzt az állami szektorba, de persze csak hiszed, OTP-nél landol a pénz. Mennyi az üzletkötői jutalék, kérdezz rá egy OTP munkásra, Ők tudják.

jog-ász 2010.10.22. 19:28:29

de igen is van oka arra hogy népszerüséget hajszolja a kormány! nem négy évig szeretnének bebetonozódni.

az a legfőbb bizonyiték hogy fogalmuk sincs mi legyen, hogy hatástanulmány készült arról hogy a magánnyugdij rendszer milyen károkat okozott eddig, de arról nem készült hatástanulmány amit éppen meg kivánnak lépni.
én maradok a magánnyugdijban de ha államiba is mennék akkor is probálnék megtakaritani magamnak banknál, kiegészitőbe, mert az állam csak igérvényt ad hogy talán egyszer lesz nyugdijam, a magánban meg látom mennyit gyüjtöttem és annak mi a hozama.

jo.e 2010.10.22. 19:28:31

@Humperdickk: "De válság ide vagy oda: a pénztárak 1% hozamot (az infláció felett!!!) így is hoztak" Ezt az állítást milyen adatokra alapozod? + Milyen időintervallumban? (pl. ha jól látom az otp növekedési portfólió olyan 97%-on áll - ez nyilván nagy növekedés, mondjuk a 76%-hoz képest :) )

radala 2010.10.22. 19:28:57

@Dub hadnagy: Én soha nem gondolkoztam még el (korábban) a mnyp pénzemen, rémlik, hogy kaptam ilyen kimutatásokat, de semmi jelentőséget nem tudatosítottam neki. Nem azt mondom, hogy ez helyes, csak hogy szerintem általános az én hozzáállásom. Szerintem én igyekszem világossá tenni, hogy bárminek az elvétele nem lehet jó. Én abban bízom, hogy lesz helyette valami, ami jobb, de legalábbis nem rosszabb. Ha simán pénzt vesznek ki az csak rossz lehet. Ettől még az embernek van egy "Ügyes" érzése. Ez az ügyes nem egy őszinte csettintés nem egy dícséret, csak annak a megállapítása, hogy ügyesen játszák be a rendelkezésre álló teret. Ettöl még lehetnek rohadt diktátorok vagy dilettáns pöcsök. Szerintem viszont most ezt nem tudhatjuk. Illetve lehet, hogy utólag kiderül, hogy tudtuk és simán genyák, de mondjuk akkor azt, hogy én még a józan ész szemen köpése nélkül "hihetek nekik"
@kamarti:Jaj, de szép. Engem meg is győzött, bármit is akartál mondani:-)
De komolyan. Nyilván bonyolultabb a kérdés a szép és okos vagy csak szépnél, mert ezek bármelyike valóban szinte azonnal eldönthető, itt inkább arról van szó, hogy a szép és okos, sem szép sem okos menyecske még csak a lábát nyújtotta be az ajtón. Szerintem semmit nem tudunk, vannak, akik már 2002 elött is utálták a Fideszt szerintük most is ugyanolyan szar, mint volt.
Én 98-ig nagyon szerettem öket és 2002-ben is majdnem ugyanannyira. Szóval én egyrészt látom a 98-02-es irány folytatását, ami tetszik. Másrészt sajnos 2006-ban be kellett látnom, hogy a Fidesz egész elkepesztő mélységekbe képes lemenni a győzelem érdekében vagy ami még nagyobb baj teljesen félreérti, hogy miért küldték el 02-ben. Szóval nem tudom én sem mi lesz, de pozitív a hozzáállásom, és nem is könnyen hagyom magamat meggyőzni egyelőre az ellenkezőjéről...:-)
Ezért mondom azt, hogy azzal, hogy a VV minden nap ezzel a baromsággal foglalkozik és 40 különböző aspektusból magyarázza nekem, hogy miért is dilettáns faszok gyülekezete ez az OV 2.0 ez most még csak arra jó, hogy a VV-vel szkeptikus legyek.
De sajnos tuti meglátjuk mi lesz. Mindenki jobban járna, ha nekem lenne igazam, de sajnos ettöl még nem lesz nekem igazam.
Szóval, ha valaki engem akarna meggyőzni, akkor azon kívül, hogy korábban kell kelnie, azon kívül nem kéne azzal jönnie, hogy a mnyp az öngondoskodás része volt valaha. Kopits Gy mondjuk reggel meggyőzött arról, hogy ez kb semmire sem jó önmagában, mondjuk nem volt nehéz dolga, mert egyrészt korán volt másrészt ebben soha nem is kételkedtem.
Egy biztos, a Fidesz 94-ben rájött, hogy attól mert szeretik még nem mondhat azt, amit akar, 02-böl azt a következtetést vonta le, hogy azt kell mondania, amit az emberek hallani szeretnének. Ehhez képest szerintem fejlödés, hogy most úgy mondják, amit csinálnak, hogy az baszottul tetsszen annak, aki erre fogékony.
Az is tuti, hogy soha semmi nem fog sikerülni az emberek ellenében. De ugyanakkor KGY-vel is egyet kellett értenem, hogy kár azt várni egy magyartól, hogy a kisebb adót majd jobban befizeti...
Egy átlag magyar akkor sem nagyon adózik, ha nem basszák föl agyilag, de ha fölbasszák, akkor nagyon nem adózik.

mrs. white 2010.10.22. 19:29:11

Alapvetően két különbség van a magán és az álami között. egyrészeről hogy névre szól másik pedig hogy örökölhető. A gondot az okozza, hogy a kádár rendszerben eltapsolták a befizetéseket és a rendszerben nemlétező pénz hiánya termelődik folyamatosan újra. esély sincs hogy az állami helyre álljon ezen a magán még rúgott is egyet. Mai állás szerint névre írhatóvá akarják tenni már csak egy lépés lenne, hogy örökölhető is legyen. ezzel tökéletesen kivédhető lenne a különbség, ha pedig még az 5%-os müködési költséget levinnék 2%-ra (mert most a magán 2800 milliárdot kezel 140 milliárdért) akkor tiszta kánaán lenne. elvileg nincs akadálya a menzán is egyszerűbb olcsóbban kihozni a kaját mint minden egyes háztartásban.ebbe még az is belefér, hogy uram bocsá a befizetés egy része nem a számlán íródik jóvá hanem a szolidáris alapba, mert azok se dögöljenek éhen akiknek a nygugdíjáról a kádár rendszer nem gondoskodott. Paradox módon hogyha a gazdaság nem lábal ki és csődközeli állapotban vegetál akkor a befizetések sem sokat érnek, míg ha helyreáll a gazdaság akkor a kisebb befizetés is üdvös. Csak akkor ezt kellene csinálni és mondani.

vakvarju 2010.10.22. 19:29:21

@tothh: A jelenlegi neobolsevik kormány nyakába a saját megalapozatlan ígéretei szakadtak. Pancser kormány, pancser ígéretek.
@Táskás Tóni: Ha Matolcsy egyedül marad a minisztériumában, már fűteni sem érdemes.
@stratez: Ők nem komcsik-posztkomcsik. Ők a fiatal demokraták: Kövér, Matolcsy, Martonyi, Pintér, Orbán (a névsor tetszés szerint folytatható).
@pali923: Nekünk mindenki mindig csak jót akart. Már belefulladunk a sok jóba.
@sztd: Persze, hogy gazdaságot akar élénkíteni. A saját gazdaságát.
Nekem csak az a bajom a miniszterelnök úrral, hogy a politikát a KISZ titkárok továbbképzőjén tanulta és meg is maradt azon a szinten. Legalább a tanácsadói segítsenek neki.

Italo Balbo 2010.10.22. 19:29:24

Ki az úr a kormányban? A káosz

satobrion 2010.10.22. 19:29:28

Megalomán agy megalomán ötletei valósulnak meg sorra. Az elmúlt időszak törvényei sorra képviselői indítványra születtek meg. Hogy később kiderül, hogy szar az egész? Rá lehet fogni a honatyákra, honanyákra. Viktorka játszótérnek nézi az országot, ahol kiélheti magát. Folyamatosan arról papol, hogy takarékoskodni kell. Csak néhány adalék a "takarékoskodáshoz". Kétszer annyi államtitkár és helyettes államtitkár, mint az előző kormányban. Újból fotóztatjuk az országot 5 milliárdért. Kinevezünk egy kormánybiztost, aki valószínűleg azt fogja megállapítani, hogy az embereket megkárosították a nyugdíjpénztárak. És még sorolhatnám hosszan. De egyet ne feledj Viktor, a nép olyan mint Jumbó az elefánt, soha nem felejt.

Spekuláns 2010.10.22. 19:29:41

Tapsoltok annak hogy magán megtakarítási számla helyett (ahol ráadásul államkötvényekben fial a pénz) a közös kalapba fizetik majd a nyugdíjat?

Azt ajánlom nektek, hogy a fizetésetek is egy nagy közös kalapba fizessétek. Majd az állam onnan juttat amennyit jónak lát...

Volt már ilyen rendszer, igaz én szerencsére a politikusainkkal ellentétben nem abban *szocializálódtam*.

Spekuláns 2010.10.22. 19:29:46

@stratez: "amit a jó szociaink hátrahagytak"

A magánnyugdíjpénztárat a Fidesz is megszavazta.
A Fidesz kormányprogramban az szerepel, hogy "Nem engedjük, hogy az állami nyugdíjak mellett szolgáltatást biztosító magánnyugdíjrendszer megtakarításai veszélybe kerüljenek". Hát most lenyúlják a megtakarításokat a szolgáltatást meg ellehetetlenítik.

"Miután a jól bejáratott komcsi-posztkomcsi eladósítási utat"
Igen, most is posztkomcsi eladósítási út megy. Ha jól tudom hiánnyal tervezik a költségvetést, sőt, a nagyobb hiányért lobbiztak. Mindaz amit te vagy akárki más nem tehet meg, ők megteszik. Mármint azt, hogy többet költsenek mint amennyit megkeresnek.

"az emberekről újabb bőrlenyúzási módszereket nem akarják követni"
Az adótömeg nő. Persze, majd nem a zemberek fizetik meg, végülis a multik kasszáinál sem a zemberek állnak sorban.

"maradnak az ilylen és ehhez hasonló megoldások"
Tök jó.

Spekuláns 2010.10.22. 19:29:58

Ja, egyébként én is jól járok több mint havi 100e-rel az szja miatt, ráadásul minden pártot utálok - mielőtt elkezdtek vörösözni.

De sokkal inkább szerettem volna ha
1. az állam elkezd takarékoskodni a kiadásain
2. nem nyúlja le a magánnyugdíjat
3. lehetőségekhez (lsd 1-es pont) képest csökkent adót, nem növeli a teljes adótömeget és újraelosztást.

Sajnos minden fasszopó politikusunk a kommunizmusban szocializálódott...

Orbán meg még soha nem dolgozott, nem volt munkanélküli stb. Spórolnia sem kellett valószinű még soha. Ezért ilyen nagy fasz.

Spekuláns 2010.10.22. 19:30:08

Még valami...

Az állam MOL részvényekre akar spekulálni, miután kiosztotta a (főleg magyar állampapírba fektető) nyugdíjpénztárakat.

Bort iszik-e?

kamarti 2010.10.22. 19:30:16

@pali923: hogy mikor lesz 420 mrd (hozam nélkül!) visszafizetni a magánnyugdíjpénztártagoknak (és nem a pénztáraknak!) az elharácsolt (úgyis mint 'haradzs') 14 hónapnyi pénzt sztem nem kérdés- Vagy ha az, már válaszolt a kommandante: _soha többé_ nem utalnak a magánpénztáraknak. Vagyis eszük ágában sincs visszaadni (ebben legalább nem hazudnak, már úgy értem, ha nem vesszük hazugságnak az első verziót, hogy felfüggesztik az utalásokat (ami ugye nem azonos a megszüntetéssel), meg kineveznek egy gabikát, hogy vigyázzon a pénzünkre...majd 3 nap múlva ez a hozzáállás. De persze az egyébként sem jellemző általában állambácsira, hogy visszaadná, amit elvesz, a fidesz-féle "átmeneti zárolást" (amit kéretik nem elvonásnak nevezni - mondták az illetékesek fésztufész -, mert nem az) volt alkalmam a saját bőrömön megtapasztalni... de, az: akkor se adják oda, ha törvény van rá, amit még csak nem is módosítottak... (ja, és nem közszolga vagy közalakalmazott vagyok, akin ígérték, hogy karcsúsítanak...)

egyébként azoknak, akik szerint sajnos - az EU, az IMF vagy a szocik vagy akármi miatt - nincs más lehetőség, azoktól megkérdezném: és a takarékosság? Az állami kiadások lefaragása? (azt már hozzá se teszem, hogy kezdve mondjuk magukon - enyhén szólva a mai nap legbicskanyitogatóbban cinikus híre ez a "használják a t. képviselők jótékonykodásra a 16%-os adó bevezetésével a zsebükben maradó rahedli pénzt". Na persze, én meg Móricka vagyok, ugye?)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.10.22. 19:30:20

@tothh:
Nem azért, de az állam válságát nem örökölték, hanem csinálták. Az a maga nevetséges hatásfokával elműködött valahogy, de ami most van az az igazi válság. Az összes minisztériumot lefejezték. Tele vannak kirúgásra váró káderekkel és betöltetlen álláskiírásokkal. Senki nem tudja, ki kinek dolgozik és kinek van joga aláírni... A költségvetés határidejét már kétszer eltolták és úgy látszik, hogy ezt se sikerült tartani.
Kezdek hinni abban, hogy tényleg forradalom volt. Ekkora káoszt csak forradalmak szoktak csinálni :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.10.22. 22:29:14

@tothh:
4. válság csak akkor baj, ha épp akkor mész nyugdíjba, mert akkor realizálod a veszteséget. Egyébként meg, ha az után teszed, akkor nyertél is rajta, mert olcsóbban tudtál értékpapírokat vásárolni.

5. Ez kizárhatjuk, mert ez kb. 30-40%-os nyugdíjcsökkentést jelent. Eddig se mert senki hozzányúlni a nyugdíjasokhoz és nem hiszem, hogy pont Viktor lenne az, aki igen.

6. Ez az adórendszer nem családi, ám ami fontosabb, hogy nincs tudomásunk arról, hogy ez bárhol is bevált volna. De ezt majd néhány év múlva kiértékeljük.

7. Ezzel az a baj, hogy az egyik intézkedés valóban segíti a növekedést, de ennek fedezésére több olyat hoznak, ami akadályozza azt.

+1. Ez hány százalékod ad a gazdasági eredményekhez? Sehányat. Ez nem szempont.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2010.10.24. 12:56:05

Ami azIMF-et illeti:
-"Jól rájuk borítottuk az asztalt."- hiszi a sok megvezetett hülye. Persze. Akkor ezért tárgyal pont most Tarlós az IMF-fel. Tehát akkor olyanért vagyunk büszkék a Fideszre, ami tényszerűen hazugság.

Persze mondhatni, hogy Tarlós a már meglévő hiteleket tárgyalja, nem akar újakat felvenni.

Szeretnék mindenkit megnyugtatni: már most annyi hitelünk van, amennyit 100 év alatt se tudnánk visszafizetni, még akkor sem, ha mindegyik soron lévő kormány belegebedne. Tehát vagy felveszünk újabb hitelt, vagy a régit fizetjük, ígyis-úgyis VISSZAFIZETHETETLEN az adósság. Tehát nagyjából-egészéből lényegtelen, hogy mennyi új hitelt veszünk fel.

Ami meg az most lévő tárgyalásokat illet: az Imf feltételei között tuti ott lesz, hogy magánkézbe kell adni a BKV-t, még akkor is, ha a mno szerint ez még nincs napirenden.

Összefoglalva: ez az egész IMF-mizéria egy ócska média-trükk, hogy az emberek azt higyjék, hogy a Fidesz milyen kemény legény a gáton.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása