Véleményvezér

vv

A forradalom szörnyű logikája

2010.10.28. I 122 komment I Címkék: fidesz orban allam demokracia alkotmany alkotmanybirosag lazar janos

Ha az ember elkezd a forradalom szörnyű logikája szerint gondolkodni, akkor csak előre lehet menekülni. A forradalom nem veszíthet csatát, nem engedheti, hogy a régi rend maradványai korlátot jelentsenek.

„Mégis miért csinálják ezt?” Sokan megdöbbenve fogadták az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozását. Pedig a döntés logikusan következett az eddigiekből. Ha bárkinek kétsége lett volna: Orbán Viktor tényleg egyfajta forradalmat akar véghez vinni. Nyíltan szembefordult az IMF-hez való viszonyunkkal kapcsolatos széleskörű konszenzussal, a multinacionális cégekkel kapcsolatos szabályalkotás korábbi bevett megoldásával, vagy éppen a köztársasági elnök, a Számvevőszék elnöke és az alkotmánybírók kiválasztásában kialakult gyakorlattal.

Az elmúlt hónapokban mindenki számára egyértelművé tette, hogy azok a szabályok, amelyek 1990-ből eredeztethetőek, a magát forradalminak mondó kormányra nem érvényesek. A miniszterelnök nem a demokráciát vagy a jogállamot tagadja, hanem a rendszerváltozással kialakult rendszert és annak konvencióit, melyek korlátot jelentenek forradalmának.

Ajánlott írásunk: Ki az úr a kormányban? Kommunikáció vs. stratégia


Forradalom van, érted?

Bármely jött-ment revolúcionista megmondhatja, hogy a forradalom legnagyobb ellensége az emberek földhöz ragadtsága. Az állampolgár már csak olyan, hogy ha nem figyelmeztetik, akkor folyton visszaesik a megszokott kerékvágásba. Ezért aztán jelezni kell neki, főleg így, a forradalom elején, hogy semmi nem fogja megállítani a változást – se a külföld, se az EU, se a régi rendszer szabályai.

Ez pedig azt jelenti, hogy minden nyilvános csatát meg kell nyerni vagy legalábbis elhúzni addig, amikorra az új rezsim már megszilárdult. Ezért kellett a megnyerhetetlen Simor-ügyön annyi ideig rugózni (még nincs vége) és ezért kellett hirtelen gazdasági szabadságharcot hirdetni, amikor az IMF-delegáció a hazautazásával nyíltan azt üzente, hogy ő bizony nem része az új rendnek. Ha az ember elkezd a forradalom szörnyű logikája szerint gondolkodni, akkor csak előre lehet menekülni.

Ezért került most sorra az Alkotmánybíróság is. Az Index tegnapi cikke alapján úgy tűnik, a kormányfő számolt azzal, hogy az intézkedés nagyon népszerűtlen lesz. Népszerűtlen, de szerinte mégis szükségszerű. Nem azért, mert a költségvetésnek olyan fontos a végkielégítésekre kivetett különadó, még csak nem is azért, mert a Fidesz így akar bosszút állni az előző kormány káderein. Hanem, mert a forradalom egyszerűen nem veszíthet még csatát, nem engedheti, hogy a régi rend maradványai korlátot jelentsenek.

A forradalom rögös útja

A demokratikus rendszerben (és minden vonatkozó félelem ellenére, ez bizony nagyon is demokrácia) a szavazók a katonák, és az őket befolyásolni tudók – az újságírók, az orvosok, a tanárok – a tisztek. A miniszterelnök semmit nem ért el, ha csak lerombolja az előző rendszert. Ahhoz, hogy egy új megszilárduljon, még további választásokat kell nyernie. Ehhez pedig vigyáznia kell, hogy ne kövesse el a forradalmak legtipikusabb hibáját: ne rohanjon túlságosan előre. Oda, ahova már nem követik a csapatai.

A miniszterelnök látszólag bármit megtehet, mert az előző húsz évet szinte senki nem szerette, és mert az ellenzéke egyelőre egy vicc. De senki nem tudhatja, hogy mi az, ami már túl sok a forradalomból a magyar választóknak – különösen a közvéleményt a frontvonalban irányító „tiszteknek”. Az Alkotmánybírósággal kapcsolatos tegnapi törvényjavaslat sok embernél kiverte a biztosítékot, de nem tudhatjuk, mennyinél.

És ennek megítélésében a közvélemény-kutatások sem fognak segíteni. A nagy horderejű események, intézkedések megítélése ugyanis hosszú időn át formálódik. Jó példa erre a jelenségre az őszödi beszéd. Az sem azonnal idegenítette el a szocialistáktól a szavazókat, hanem fokozatosan, más döntésekkel kombinálva, a szavazók agyában sokáig motoszkálva, két év múltán vált Gyurcsány Ferenc halotti beszédévé.

customer surveys
survey service


A forradalom határai

Gyors visszajelzés, a tömegek látványos és azonnal kihátrálása híján azonban még jó ideig működhet tovább a forradalmi logika – csatáról csatára. Egyelőre tényleg csak a miniszterelnök és a Fidesz felsővezetésének józanságán múlik, hogy meddig viszik mindezt előre.

Ezért bármennyire is kaotikus ez a helyzet, sajnos még sokáig nem tudhatjuk, hogy hol húzódnak majd a „szavazófülkés forradalom” határai. És azt sem, hogy visszanézve mi bizonyul majd legitimnek mindabból, amit a kormány a kétharmada birtokában tesz.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.10.28. 09:43:44

Egy ilyen forradalomnak nincsenek határai. Nem lehetnek, mert a Népnek nem lehetnek határai. A Nép felhatalmazta a Vezetést a vezetésre. Minden, ami a Vezetés útjában áll, az a Népnek áll az útjában. (Ahogy Lázár polgártárs is megmondta. A Népet nem korlátozhatja holmi alkotmány.)

WinterMute 2010.10.28. 09:44:08

Zseniális, ahogy látszólag különböző populista ügyek megoldása okán sorra rombolják le az addig minden szereplő által egyetértésben elfogadott szabályrendszert.

Az is nagyon ügyes, ahogy az átlagember számára elvont síkra terelik az ügyeket. A birkák nem tudnak mit kezdeni a lex-Mal és az AB jogkörének korlátozásával kapcsolatos fogalmakkal, nekik minimum egy "hazudtunk éjjel-nappal" kell, hogy felkapják a szarfoltos legelő bámulásából és elbőgjék magukat. A veszélyekre és indikációkra mutató kritikák pedig szintén túlságosan elvontak nekik, esély sincs, hogy borsónyi agyukba gyökeret verjenek.

Ha nem itt élnék, akkor érdeklődve várnám mi a következő lépés, így viszont meglehetősen szomorú vagyok.

teddyde 2010.10.28. 09:44:13

2007. június 29., orbanviktor.hu
"Elhárult egy fenyegető alkotmányos válság veszélye. Jó oka volt az OVB-nek, hogy végre tudomásul vegye, Magyarország olyan ország, ahol az Alkotmánybíróság döntései mindenkire kötelezőek. Nincs kibúvó, kiskapu,ez a magyar demokrácia egyik vastörvénye."

orbanviktor.hu/cikk/kuzdeni_akkor_kell_ha_van_ertelme

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.10.28. 09:44:34

tömegek :)))

mármint az 1000 index olvasó :)
az már tömeg...
akiknek már belemosták az agyukba, hogy csak a csürhe megy ki az utcára, hogy megdöntsön egy fennálló rendszert

az értelmiségi vörös katona, TV-t néz, és blogot olvas

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.10.28. 09:47:49

Az alkotmánnyal kapcsolatos mostani intézkedéseket egy hatékony ellenzék jól ki tudta volna használni ellenkommunikációra, de jelenleg nincs ilyen ellenzék. Amíg impotens az ellenzék, és nincsenek ott hiteles arcok, addig ütheti a fidesz a vasat, mert nincs kihez fordulnia a választóknak.

Most bármit megtehet a fidesz, mert nincs alternatívájuk, és ezt a lehetőséget ki is használják.

mérien 2010.10.28. 09:50:28

Elkeserítő. Ez az, amit nem láttak az emberek. Pedig látniuk kellett volna, hisz volt már előadás egyszer. Persze négyféle rothadt almából elég nehéz választani. Eszi, nem eszi, ez van:(

NYJetsTD 2010.10.28. 09:53:57

„Sőt, nem hátrálok meg a patetikusnak tűnő kifejezéstől sem, ezért hadd mondjam, hogy a népszavazás az az erőszakmentes népi mozgalom legmagasabb rendű formája, szerintem, amit az európai kultúrkör ez idáig megalkotott. Hát legyünk erre büszkék, hogy Magyarországon kapunk egy ilyen lehetőséget” – Orbán-Viktor, 2008 március.
Egy napraforgó hozzá képest....

Dinsdale Piranha 2010.10.28. 10:13:49

A nép java része egyelőre sokkal jobban gyűlöli az mszpt, minthogy felfogja a fidesz aljasságát és ez még jó ideig tartani fog. Be kell látni, hogy az átlagemberek többségét egyáltalán nem érdekli az alkotmány, vagy alkotmánybíróság meg a társaik.

sárkányfő 2010.10.28. 10:14:00

Sajnálom hogy a VV különösebb tétovázás nélkül átvette a Fidesz aktuális prpagandájának kulcsszavát, a "forradalmat", holott az a manipuláció eszköze.

Ez épp úgy el- és kihasználásra szánt szó, mint a polgár, a nemzet, az együttműködés és hasonlók. Fideszes szájból nem jelent semmit, illetve jelent: a politikai harc eszközévé, a tiszta beszéd összezavarására szolgáló fegyverré silányítanak eredetileg valódi tartalommal és értékkel bíró szavakat.
Ha úgy tetszik a magyar nyelvvel szemben is épp olyan gátlástalanok, mint általában.

A "forradalom" eredetileg egy pozitív szó, amely valamilyen minőségében újat, jobbat hoz. Lássuk a fideszes "forradalom" minőségi mérlegét:

Köztársasági elnök: Sólyom László -> Schmitt Pál.

Számvevőszék elnöke: Kovács Árpád -> Domokos László

AB: csökkentett hatáskör

Magánnyugdíjpénztárak:
Részint államosítva, részint ellehetetlenítve. Noha maga Orbáán is megszavazta felállításukat 1997-ben, és írásban is megígérte biztonságukat most tavasszal a Fideszprogramban.

A nemzet demokráciájának egyik fő intézménye, a népszavazás:
Korlátozás, nem lehet majd a magánnyugdíjpénztárakról szavazni.

És akkor még nem is említettem a Nenyit, az önkormányzati választásokon indulás feltétleinek szigorítását, és az önkény többi formáját. Szóval milyen forradalom van itt? Ez ugyanaz a hatalmi túlterjeszkedés, amire egyébként miden párt hajlamos, csak most a 2/3-dal sokkal messzebb lehet elmenni. A pártlogika maga alá gyűri az államot, az országot, és így minőségében romlik.

Ez nem forradalom, ez rombolás.

sárkányfő 2010.10.28. 10:14:06

Tölgyessy mondta még hétfőn Orbánról:
"A jogrendszert nem autonóm önmozgással bíró értékrendként tiszteli, hanem a hatalom akaratának eszközeként használja."

Hát igen. Épp ez a baj.

Sose bírtam Hornt, de ki kell mondanom: Horn egy nagy demokrata volt Orbánhoz képest.

sociomurmur 2010.10.28. 10:15:32

@teddyde:
ÉRDEMES folytatni az idézetet:)

- Elhárult egy fenyegető alkotmányos válság veszélye. Jó oka volt az OVB-nek, hogy végre tudomásul vegye, Magyarország olyan ország, ahol az Alkotmánybíróság döntései mindenkire kötelezőek. Nincs kibúvó, kiskapu, ez a magyar demokrácia egyik vastörvénye. Most már nem érdemes játszani a gondolattal, hogy mi lett volna, ha. De nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy biztosak legyünk abban, az összes, a demokrácia iránt elkötelezett szereplő megszólalt volna, és előbb-utóbb az OVB-nek be kellett volna látnia, hogy nem emelheti magát az Alkotmánybíróság fölé. Mindenkinek jobb ez így, nekik különösen. Ez több, mint a Fidesz győzelme, ez már az új többség győzelme.

- A kormányoldal szerint, ha sikeres, vagyis hatigenes lesz a népszavazás, akkor Magyarországon nem lehet majd reformokat megvalósítani.

- A népszavazás azt jelenti, hogy !!!! Magyarországon senkinek sincs joga az emberek megkérdezése nélkül és az emberek ellenére reformokat bevezetni. !!!! Tehát nem azt, hogy reformokat nem lehet. Úgy nem működik a dolog, ahogy a kommunista rendszer örökségeként itt maradt szocialista reflexek diktálják. Ez a politika legyengíti Magyarországot.
!!!!A reform útja egyeztetés, konzultáció, döntésekbe való bevonás.!!!! Ezek a kulcsszavak.

!!!! A demokrácia arról szól, hogy nem engedjük, hogy akaratunk ellenére boldoggá tegyenek bennünket. Egykori angoltanárom is mindig azt mondta, ne tégy jót mással a megkérdezése nélkül, hátha más az ízlése. !!!!

Kedves fideszes sajtófigyelők! ideje lenne a vezér saját szavait is néha visszaadni a főnöknek, mert ha másnak nem is hisz, saját magára csak figyel! Vagy tévedek? Vagy féltek, hogy kirúgnának ezért? Ej, ej...

:)

Igazi 2010.10.28. 10:23:01

Értsétek már meg végre, még jó, hogy kihasználják a kétharmadot, az mszp is ezt tenné. Az itt akadékoskodó ötven ember miatt nem hátrálhatnak meg. Tovább ülni a langyos ganéban, mi? 8 évig ezt tettük. Nem értitek, vagy inkább nem akarjátok megérteni a lényeget. De hála Istennek nem ti döntitek el, tűrjetek, nyolc évig mi is ezt tettük.

midnight coder 2010.10.28. 10:23:32

Azt kellene belátni, hogy maga a demokrácia bukott. Nem nálunk, hanem az egész világon. Európa haldoklik, az USA haldoklik, Kína pedig rakétasebességgel emelkedik. Miért ? Mert ott nem a farok csóválja a kutyát. Nem a takarító Mari néni dönti el népszavazáson hogy épüljön-e atomerőmű. Mivel neki ehhez sem végzettsége, sem információi nincsenek, így Mari néni max. az alapján tud dönteni amit a Barátok Közt aktuális részében a kedvenc szereplője nyilatkozik a témáról.

Nálunk ez a kurva nagy demokrácia amit az elmúlt 20 évben sikerült felépíteni meglehetősen szánalmas eredményeket hozott. Pedig az összes környező országhoz képest itt a legnagyobb a demokrácia. Lásd szlovákok ahol lényegében a zsidótörvényekhez hasonló kollektív megkülönböztetés van máig is érvényben (Benesi dekrétumok) és a kurvára demokratikus európa le se szarja a dolgot. Ugyanis a gazdaságuk viszont működik, mert a kormányuk nem a demokráciát fejlesztette hanem a gazdasági környezetet javította. Nem úgy mint nálunk az MSZP - itt minden szar volt, de a demokrácia az virágzott. Az elvtársak demokratikusan lopták szét az országot.

theof 2010.10.28. 10:23:40

Fölösleges ezen ennyit rugózni semmi baj nincs azzal hogy ha valaki megszerzi a hatalmat akkor hatalmát teljes mértékben kihasználva söpörjön el mindenkit aki az útjába van. Úgy is mondhatnám csend! mert a mester alkot. Ha eltörlik a 4 év múlva esedékes szavazást, felkel a jó nép és kipaterolja őket a parlamentből de ezen filózni hogy vége a demokráciának.... A demokrácia amúgy is csak egy középszerű utópia :) ebben szerintem nem vitatkozik egy értelmiségi sem.

márvesztes 2010.10.28. 10:30:57

Azt hiszem három nap alatt ez a oszt ragadta meg a legjobban a lényeget.
Nem kétség a további robogás, mert a veszteség a forradálmárnak elviselhetetlen.

mérien 2010.10.28. 10:31:18

@Igazi: Nem, itt nem egy Fradi-Újpest meccsről van szó. Attól, hogy az egyik elfogadhatatlan, még a másik is lehet az. De mint már írtam, nehéz négyféle hibás almából választani. Csak mivel az ember hazájáról van szó, itthon marad, s nyeli továbbra is a mérget. Bár lehetne valakire maradéktalanul voksot tenni:(

Schaf · http://www.speedcams.hu 2010.10.28. 10:31:28

Először is leszögezném, hogy kicsit nekem is visszás amit csinálnak, de a mostani helyzetet kicsit olyannak érzem, mint a nyuszika és a fűnyíró esetét a viccben.

1. Megteheti a FIDESZ, hogy módosítja kénye-kedve szerint az Alkotmányt? - Igen
2. A szavazók döntő többsége egyetért a törvény céljával és elítéli az állami pénzekkel történő trükközést? - Igen
3. Az ellenzék az adott esetet és az adott módosítást, vagy az ennek kapcsán előálló precedenst bírálja? - A precedenst
4. Volt eddig beleszólása a nagypolitikába az állampolgárnak, a választásokat kivéve? - Nem
5. Az állampolgárok a nagypolitika ellen, akár utcai demonstrációkkal is elértek valaha valamit? - Nem
6. Biztosan kijelenthető, hogy az alkotmány AB jogköreit a felvázoltakban korlátozó változtatása hátrányosan érinti majd a választók döntő többségét? - Nem

...ergo valami olyasmit kritizálunk, ami "majd" fog megtörténni, vagy nem fog. "Tudod mit róka? ..... meg a fűnyíródat!"

Érdekes volt továbbá számomra, az a példa ami a közalkalmazottak viszonylatában a sajtóban bemutatta, hogy egy tanár milyen rosszul jár, a 98%-os törvény miatt. Levezették, hogy közel 1,5 millió forinttal kevesebbet kap kézhez a munkaviszony megszüntetésekor, ha a törvény érvényben marad. Csak az az apróság szúrt nekem szemet, hogy a kedves tanerő fizetését nettó 165.000 Ft-tal számolták. Azért kíváncsi lennék melyik tanár kap kézhez 165.000 Ft.-ot ebben az országban... mert az tényleg lehet, hogy rosszul jár. De a 90-100.000 Ft-os fizetésekkel a másfél millió erősen túlzó számítás.

Terézágyú 2010.10.28. 10:31:36

@Igazi:
"Értsétek már meg végre, még jó, hogy kihasználják a kétharmadot, az mszp is ezt tenné."

Az mszpnek már volt kétharmada 1994-1998-ban. Mégsem tett ilyesmit.
Csak úgy mondom :)

KG2000 2010.10.28. 10:31:57

A VV antimarxistaként abból indul ki, hogy a forradalom mindenképpen valamilyen rossz dolog, de ha nem is, akkor is alapvetően antidemokratikus. Már az illusztráló képből is ez derül ki. PEDIG EZ EGÉSZ EGYSZERŰEN NEM IGAZ.

Két példa a magyar történelemből:
1848: Ha valaki csak egy kicsit beleolvas a történelemkönyvekbe, akkor világossá válik, hogy a forradalmat valójában a magyar törvényhozás törvényekkel hajtotta végre. Talán mindenkinek beugrik az "áprilisi törvények" kifejezés. Tehát 1848 egyszerre volt törvényes és forradalom. A jobbágyfelszabadítás pedig jóval lényegesebb alkotmánymódosítás volt, mint a mostani. A VV abba is belegondolhat, hogy a Habsburgok pontosan ugyanúgy érveltek a magyar törvényes forradalom ellen, mint a VV és az index legtöbb blogja. Sem a Habsburgoknak, sem a VV nincs igaza alapvetően, még akkor sem, ha a kormány követ el hbákat. Élesen szét kell választani a szabadságharcot a forradalomtól.
1956: Bizony az is békés volt alapvetően és törvényes, és megalakult a forradalom nyomán egy törvényes koalíciós kormány. Itt is élesen szét kell választani a szabadságharcot a forradalomtól.

ca2 2010.10.28. 10:39:11

"De ahogy Gyurcsány őszödi beszéde sem azonnal idegenítette el az embereket, a tömegek most sem fognak látványosan kihátrálni."

Hát mondjuk emlékeim szerint 2006-ban az önkormányzati választásokra a zemberek már elég rendesen elidegenedtek Gyurcsánytól, tehát nem "most sem fognak látványosan kihátrálni"..., hanem legfeljebb annyit állapíthatunk meg, hogy "most nem fognak látványosan kihátrálni".
Csak egy aprócska szó a különbség, csak éppen ettől teljesen mást jelent a mondat.
De hát a zindexen ezt már megszoktuk...

"A veszélyekre és indikációkra mutató kritikák pedig szintén túlságosan elvontak nekik"

Nem csoda! Mert mi is került most veszélybe? A lopás szabadsága?
Az AB nem tudja értelmezni a "jó erkölcsbe ütköző" fogalmát? Miért nem? Ilyen jogi kategória létezik...
Mit is próbál megvédeni az AB?
Azt, hogy továbbra is meg lehessen azt tenni, hogy engem alkalmaz a közszféra, köt velem egy olyan munkaszerzősét, amibe azt foglaljuk bele, hogy nekem már 3 hónap munkavégzés után is jár 50 havi végkielégítés, majd a 4 hónapban véletlenül pont nekem mondanak fel...
Gratulálok! Amíg az AB egy ilyen kérdésben nem tudja értelmezni a "jó erkölcsbe ütközés" fogalmát, addig szerintem nehéz várni az átlagos választópolgártól, hogy a demokrácia végét kezdje siratni ha a kormány neki megy az AB-nak.
Azon persze lehet vitatkozni, hogy az AB-tól elvonható-e egyáltalán bármilyen jogkör (sztem nem),
de mondjuk az sem ártana, ha az AB az Alkotmány szellemében hozna döntéseket, talán jobban féltenénk akkor mi is a demokráciát.
Mert ugye az AB sok oldalról fogást vehetett volna a törvényen...
Pl támadhatta volna a visszamenőlegességet, ami sztem adóztatásnál nem lehetséges, csak büntetésnél, az adó ugye meg nem egy büntetés...
Támadhatta volna a mértéket, mert a 98%-os adó az gyakorlatilag kisajátítás és nem adóztatás...
Érvelhetett volna azzal, hogy többnyire az érintettek nem fogják tudni megfizetni ezeket az adókat, hiszen ezeknek az összegeknek jó része visszavándorolt a párt finanszírozásba és nem az érintett bankszámláján pihen...
Érvelhetett volna azzal, hogy ez a munkáltató részéről kimeríti az állami vagyon hűtlen kezelésének fogalmát, ami büntetőjogi kategória...
De nem, a nagytiszteletű AB azt az egyetlen dolgot nem érti, ami teljesen nyilvánvaló, a" jó erkölcsbe ütközés" fogalmát...
Hogy erre hülye választ adott a fidesz? Igen.
Hülye felvetésre hülye választ lehet adni.
Ma Mo-on a politikai kultúra sajnos itt tart. Nem csak a fidesz, nem csak a pártok hanem az AB, LB, ÁSZ..stb stb
Hiába rettegtek itt az indexen, ettől a választók jó része nem fogja a demokrácia végét vizionálni, nagyon is tisztában van azzal, hogy mi a mai magyar realitás!

Prala 2010.10.28. 10:40:08

nagyon jó a poszt!

szerintem badarság itt bármit is forradalomnak nevezni, olyan hülyeség, mint az emeszpé "reformjai"...(=megszorítás)

a fidesz túlszívta magát, de ember legyen aki ekkora siker (választás) után nem szétrakott lábakkal ül a kanapéban, öntelt vigyorral....

én nem félek és nem féltem a "nagy" demokratikus jogaimat. az előző kormányoktól sem féltettem, pedig ott is voltak szép ügyek.

hisztéria az egész és csak sajnálni tudom azt, aki felül ennek az egésznek.

AB-t mellett szimpátia-tüntetni? ki az a hülye aki ilyet kitalált??

Pékszakállú Henceg 2010.10.28. 10:40:47

@KG2000: Hirtelen egy (most már kettő) olyan "forradalmat" tudok mondani, ahol a harcok nem a szabadságjogok kivívásáért folytak: az észak-koreai, és most ez a fülkeforradalom. Éppen ezért nem is lehet összevetni sem 1848-al, sem 1956-al, aki ezt teszi, az történelmet hamisít és hazudik.

Talon 2010.10.28. 10:41:01

Két baj van ezzel. Az egyik, hogy demokráciában élni jobb, mint diktatúrában. De mire rendes diktatúra lesz, addig eltelik pár év.

A másik sokkal hamarabb be fog következni. A külföldi befektetők kivonulnak, kirúgnak az EU-ból, és nem fogják finanszírozni Magyarországot. És azt még az a sok elvakult jobber is kegyetlenül meg fogja szívni, aki azt gondolja, hogy 2/3-dal joga van a bármit megtenni. Mert itthon ez igaz, de külföldieket ez nem érdekli.

Azt pedig csak az idióták gondolhatják, hogy ez Mo felemelkedésének (harmadik) útja.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2010.10.28. 10:41:54

@Terézágyú:

Csak úgy mondom, hogy az MSZP-nek soha nem volt 2/3-da. A koalíciónak volt, ergo az SZDSZ-szel alaposan egyeztetni kellett volna ilyen dolgokat, amit a liberálisok bizonyára alapból elvetettek volna.
Szóval a helyzet messze nem ugyanaz, mint a Horn kormány ideje alatt.

Másrészt a MSZP megfelelően taccsra tette ahhoz az országot, hogy az emberek többségének a véleménye az legyen: "Ha halálbüntetés kell, akkor legyen halál büntetés". (kéretik nem félre érteni)

márvesztes 2010.10.28. 10:43:53

@ca2: Nézd már meg, hogy 2006-ban mennyi önkori helyet nyertek a szocik, és most mennyit. Erről beszél a VV.

mérien 2010.10.28. 10:53:01

@Schaf: Én 20 év után kapok nettó 110-et, ha nincs túlórám. S nem úgy van ám, ahogy sokan gondolják, hogy 5 óra megtartása után hazamegyünk.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2010.10.28. 10:53:10

@Talon:

Nem tartozik ide, de ha már az EU-t félted... felsorolnál pár dolgot, ami jó az EU tagságban ennek az országnak?

Azon kívül, hogy remek kizsákmányolható üres piacot biztosítunk a tőkének? (lásd a pofátlan bankok, az multi élelmiszerláncok, stb-stb.)

Zz_ 2010.10.28. 10:53:15

@Talon: na ja, és az is el fog menni, aki értékes, produktív munkát végez. Mert nem akar "Kínában" élni és gyereket nevelni.

ca2 2010.10.28. 10:53:29

@márvesztes: Az önkormányzati választásokat 2006-ban meg most is a fidesz nyerte.
Most egy kicsit jobban mint akkor, de ez nem az öszödi beszédnek meg a választásoktól mostanáig eltelt időnek köszönhető, hanem a közben eltelt 3 évnek.
A 2006-os önkormányzati választásokra az emberek már bőven kiábrándultak az mszp-ből, tehát bár menniyre szeretné a cikk írója azt sugallni, hogy "most SEM.." ez nem valós. Legfeljebb azt állíthatja, hogy "most NEM..", de ez meg teljesen mást jelent!

KG2000 2010.10.28. 10:53:39

@Pékszakállú Henceg: még szerencse, hogy a választók kiszavaztak titeket a hatalomból TÖRVÉNYESEN és alkotmányosan. Mert a közveszélyes őrült, történelmet hamisít és hazudik, aki a magyarországi 2010-es választásokat Észak-Koreával hasonlítja össze.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2010.10.28. 10:55:19

Robogjon a forradalom, kispolgár aki nem bírja!
Rakendroll! :-)

Martian (törölt) 2010.10.28. 10:59:20

A közvélemény mindig is hajlott arra, hogy a demokráciát egyfajta svájcibicskának tekintse, amelynek sokoldalú szerszámkészlete van a társadalmi problémák kezelésére.

Csak éppen a demokrácia és a jogállam lélektani alapja korántsem valamiféle fejlett, magasröptű eszmeiség, hanem a nyárspolgári félelem és bizalmatlanság soha nem látott mértékű elterjedése, közmegegyezéssé való válása... mindent szabályozni, mindenkit valamivel sakkban tartani.

Így a következmények megjósolhatók: e láthatatlan börtön játékszabályai alapján a bizalmatlanság időről-időre újra osztja a lapokat, de ugyanaz a körbesétálós játék folytatódik. Ám ha valaki a zárakat kezdi el piszkálni, a tömeg egy idő után ordítva veti rá magát, hogyan is képzeli ezt... mert nem látható, hogy ettől a lakat kinyílik-e vagy netán végképp bezárul.

Churchill bátyó cinikus demokrácia-igazolására viszont lett volna egy próbatétel: a vén gazember szerette a jó borokat... így csak annyit kellett volna tenni, hogy a piacon fellelhető összes minőségi italt és lőrét egyenlő arányban összeönteni, majd élete végéig ezt felszolgálni neki.
:))

Rive 2010.10.28. 10:59:29

@agyvihar: kétharmad ellen nincs 'hatékony ellenzék'. A Vikikéék által most felrugott jogállami eszmény szerint a kétharmad az kétharmad és négy évig tart: ugyanez tartotta kormányon az MSZP-t az utóbbi négy évben, és ugyanez miatt marad a Fidesz most négy évig, és aki a jogállamiságban hisz, az ez ellen csak nagyon-nagyon keveset tud tenni, hacsak ő maga nem böki tökön a saját eszményeit.

Véleményt nyilvánitani persze lehet, meg egy-két dolog azért (egyelőre) népszavazható, meg az alkotmánybiróságnak is maradt még jogköre erre-arra - persze a forradalmi logika és a pálcától való félelem ezeket a lehetőségeket is szépen lassan maga alá gyűrheti.

Ja, és még valami. A Fidesz kétharmados többsége a parlamentben nem azt jelenti, hogy az ország kétharmada velük van, szerencsére.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.10.28. 11:02:26

@midnight coder:

Érdekes kérdés, hogy a demokrácia halott e.
Ahogy a hollandtanárnőm mondta, én szeretem a diktatúrát, ha én lehetek a diktátor :D.
A viccet félretéve nem tudom megitélni, hogy mi a nagyobb gáz : ha cigányoktól lejárt száraztésztáért meg nyuggerektők 19.ooo forintokért veszik a szavazatot ( és ezek ennek megfelelően szavaznak ), vagy ha van valami "felső erő", aki eldönti, hogy mi a tuti.
Az én személyes érdekeimnek úgy egyik sem jó.
Mindenesetre a demokráciában legalább el lehet a tutit megmpndó "felső erőket" hajtani.

A kérdés másik aspektusa merőben kulturális : kvázi a "szabad akarat" vitához visszatérő. A fehérember már a középkortól (de a kora újkortól mindenképpen) inkább hajlott az invencióra, a saját kezdeményezésekre, vállalkozószelleműbb volt. Ázsiában nem ez a helyzet, bár Kína sok tekintetben anomália és érdekesség ( a komm. párt uralma versus gazdasági fellendülés ). Szerintem fellendülés és tartós növekedés csak innovatív és kezdeményező légkörben lehet. Az ilyen légkör viszont implikálja a független gondolkodást, amely viszont a demokrácia alapja.

Az a kérdés, hogy a KKE hova tartozik : inkább európai e vagy inkább ázsiai e. Szerintem Orbánnak jó sanszai vannak, mert Magyarországon a szellemi igényesség és függetlenség iránti igény csak nyomokban van. Viszont kudarcra van ítélve, mert nem elég intelligens ahhoz, hogy belássa : a diktatúrában a legjobb embereknek kell a szabályokat alkotni ( pont a kontroll hiánya miatt ). Ergo valahol biztos el fogja kúrni, ez azért is valószínű mert a III. Birodalom bukása óta tudjuk, hogy a kétfrontos (és pláne a több frontos) háború kudarcra van ítélve. Szerintem nem kellene az istent kísértenie : éppen eléggé megtette a görög krízisben, amikor összebalhézott az IMFfel. Úgy néz ki, hogy egyelőre az ő forgatókönyve jött be, de ez nem volt nyilvánvaló (legalábbis nekem nem). Nem kellene 19re lapot húzni, mert a várható haszon nincs arányban a várható veszteséggel.

Fizesse vissza azt az egy milliárdot, amit beszedett a végkielégitések után
DE
p.l. a kommereknél, akik a végkielégítéseket kapták, végezzen vagyonosodási vizsgálatot és teljes adóellenőrzést. Ez egy ésszerű kompromisszum lenne, és ha talál valamit, azt a HírTv minden nap lehozhatná.

Terézágyú 2010.10.28. 11:02:32

@midnight coder:

"Azt kellene belátni, hogy maga a demokrácia bukott. Nem nálunk, hanem az egész világon."

Na, ezt mondták annak idején a fasiszták is, a nácik is stb.

Nem azt mondom, hogy te az vagy, csak azt, hogy ők is ezt mondták.

ca2 2010.10.28. 11:02:43

@Schaf: Sajnos ez is igaz!
Elméletileg nem, de gyakorlatilag meg sajnos igen!
Hogy mihe-mit szól az EU az évek során gyakorlatilag tök indiferensé vált, hiszen mennyire lehet adni egy olyan szervezet véleményére, amely szerint 2006-ban a magyar gazdaságpolitika még teljesen rendben volt, utólag kellett nekik szólni, hogy "izé,.. uraim, van egy kis gond..."
Görög válság dettó ugyan ez...
A tavalyi és az idei költségvetést is jóvá hagyta az EU és az IMF, aztán utólag kiderül, hogy a tavalyi hiány 0,5 százalékkal magasabb az eddig közöltnél...
Kis iróniával azt is mondhatnám, hogy addig jó amíg nem értenek egyet, mert amivel eddig egyet értettek abból általában gond lett.

Pékszakállú Henceg 2010.10.28. 11:02:57

Nekem a problémám az olyan kijelentésekkel is van, hogy kétharmad szavazott a fideszre, ami számtani ismeretek hiányát feltételezi. A választásokon a választásokra jogosultak csupán 33%-a szavazott a fideszre, tehát kijelenthetjük, hogy a fidesz a választásra jogosultak 1/3-os kisebbségének akaratát erőszakolja rá a választásra jogosultak 2/3-ára, éppen ezért nem is igen hivatkozhat a népfelségre, semmilyen kontextusban.
Az egy más kérdés, hogy sokan nem tudták mire adni a voksukat, mert annyir aalkalmatlan társaságok gyülekeztek a parlament küszöbén. :(

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.10.28. 12:58:47

@Martian:
"Ám ha valaki a zárakat kezdi el piszkálni, a tömeg egy idő után ordítva veti rá magát, hogyan is képzeli ezt... mert nem látható, hogy ettől a lakat kinyílik-e vagy netán végképp bezárul."

nézd, a zárakat piszkálni ( mint most Orbán teszi ) kockázatos abból a szempontból, hogy korlátlan veszteség ( mármint az én szempontomból ) is lehet a dologból, de a nyereségem korlátos. Ő nyilván nem így van ( a saját szempontjából ), nadehát én nem vagyok miniszterelnök.

Amitől tartok, az az, hogy ez a zárpiszkálgatás precedenst és lehetőséget teremt olyan szabályok elfogadtatására, amelyek engem anyagilag rosszul érintenek. ( P.l. költségvetési szemkotokból a devizabetétek zárolása vagy kényszerkonverziója, vagy az ingatlanadó bevezetése, az AB döntés ellenére. )

Nyerni max. annyit nyerhetek vele, hogy az mszpt egy életre leradírozzák ( így nem jöhet vissza, nem emelhet adót, nem lophat és nem kúrhat el ), de ez szerintem ilyen drasztikus módszerek nélkül is megoldható. Félreértés ne essék, án támogatom a fidesz ilyen irányú törekvéseit, de ezt nem, mert ez nekem is kárt okozhat.

sárkányfő 2010.10.28. 12:58:54

@Terézágyú:
"Azt kellene belátni, hogy maga a demokrácia bukott. Nem nálunk, hanem az egész világon."

de most komolyan, nincs a sötét hülyeségnek határa?
hol bukott meg? mi van? mit kéne belátni? elgurult gyógyszer?
A bukott Amerikából és Nyugat-Európából milliók emigrálnak a remek gazdag Kubába, Észak-Koreába, meg sötét afrikai államokba?

Édes istenem...

ca2 2010.10.28. 12:58:59

@Scaramella va alla guerra: "p.l. a kommereknél, akik a végkielégítéseket kapták, végezzen vagyonosodási vizsgálatot és teljes adóellenőrzés"

Igen csak ez a törvény pont arról próbál szólni, hogy "papíron" a több tíz milliós végkielégítések rendben vannak. Van mögötte egy munka szerződés, ami ugyan mindenki számára nyilvánvaló módon azért született, hogy legyen mi alapján kifizetni a hatalmas végkielégítést, de hát az AB sem érti, hogy mi a "jó erkölcsbe ütközés" fogalma, akkor egy normál bíróságon hogyan lehet ezt érvényesíten (egy 5 éves perben, amit ha meg is nyer az állam, miből érvényesíti a követelését?)

Mike36 2010.10.28. 12:59:11

szimplán el lehet menni odáig is, hogy Orbánékat majd nem lehet lecserélni, a nagy forradalmi hevületben pl. nem lesznek választások 14-ben. Simán megtehetik. Aztán nyasgem. Szerencsére 80 km-re északra már ott van egy másik állam, sosem gondoltam volna, hogy én oda fogok "menekülni". Pedig erősen foglalkoztat mostanában ez a gondolat.

Pékszakállú Henceg 2010.10.28. 12:59:19

@KG2000: látom, az olvasás-értelmezéssel nálad is gond van. Te hasonlítottad '48-hoz és '56-hoz a 2010-es választásokat, márpedig egy választás nem forradalom, legfeljebb egy-két eszement, és annak hívei körében

klacus 2010.10.28. 12:59:29

Pékszakállú Henceg 2010.10.28. 11:02:57 Aki nem szavazott, az most is szarik mindenre. Max nyüszít néha egy kicsit.

Ez teljesen értelmetlen fejtegetés. Aki nem vette a fáradtságot, hogy elmenjen az a többire bízta. A többi már csak politika, tehát hazugság.

A fenti post szerintem tök jó lett, visszafogott és logikusnak tűnő, jobb mint sok elemzőé. Gratulálok!

ca2 2010.10.28. 13:00:45

@Pékszakállú Henceg: Na ez egy óriási baromság!
Azoknak a szavazatára meg akaratára hivatkozni nem lehet akik nem vettek részt a választáson.
Te az feltételezed, hogy 1/3 erőszakolja rá az akaratát 2/3-ra tehát azokra is "ráerőszakolodik" az akarat, akik nem mentek el. (100%-ukra a te állításod szerint)
Akkor ilyen alapon én meg azt is állíthatom, hogy akik nem mentek el azok mind a fideszre szavaztak volna...
Cáfold meg, ha tudod!
Sőt, azt is állíthatom, hogy aki nem ment el 100%-ban a Thürmer Gyulára szavazott volna, tehát tessék átadni a kormányzást a munkáspártnak...
Ilyenekkel érvelni baromság!

Nyugdíjkárosultak · http://nyugdijkarosultak.blog.hu/ 2010.10.28. 13:00:54

A forradalom csak díszlet, a lényeg a pénz.
Ha az Ab most megrendszabályozatlanul marad, akkor borulhat az ugyancsak necces bankadó, Tesco-adó és a nyugdíjpénztári elvonás is. Ez utóbbit tuti elkaszálná az Ab, hiszen még csak nem is óriáscégek, hanem átlagemberek magántulajdonának elvonásáról van szó. Márpedig ez fájna a legjobban a kormánynak, hiszen a 420 milliárdos azonnali elvonás mellett ott figyel még 2600 milliárdnyi áthozható megtakarítási is a pénztáraknál. Ez pedig több mint a bankadó és a "válságadók" egyben. Ha ezek közül bármelyikbe belekötne az Ab, borulna a teljes 2011-es költségvetés, a kormány pedig nem tudná áthárítani a megszorításokat a bankokra, a multikra vagy a „nyugdíjtőzsdére”. Végül nekik maguknak kéne kiadást csökkenteni, azaz megszorítani, ami óriási népszerűségvesztést jelentene, sokkal nagyobbat, mint amekkorát a mostani balhé.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.10.28. 13:01:00

A probléma nem az hogy most ez az 1 törvény van az AB előtt hanem az hogy körülbelül 10! Bankadótól kezdve a multiadókig és még egy pár "alkotmányellenes dolog".
Ha az AB ezeket nagy igazságérzetében elkaszálja akkor jöhetnek a másféle megszorítások aminek biztos nagyon fog örülni a nép. Az a 98%-os adó most csak ürügy hogy ennek az ürügyén a többi felett döntést is kivegyék az AB kezéből.

Dr. No 2010.10.28. 13:01:06

@Prala: Mire te aggódnál a demokratikus jogaidért, addigra azok már sehol sem lesznek. Pesze vannak, akik szeretik alattvalóként süvegelni Döbrögit, nekik ez a szívükből jön.

-d(-_-)b- 2010.10.28. 13:01:16

"Nekem a problémám az olyan kijelentésekkel is van, hogy kétharmad szavazott a fideszre, ami számtani ismeretek hiányát feltételezi."

Ez a kijelentés pedig a valóság ismeretének hányát feltételezi.

Akkor gondolom, nem tiltakoztál ennyire, amikor a miép alig kapott mandátumot, pedig olyan 300ezren szavaztak rájuk (ha jól emlékszem).

Ianas 2010.10.28. 13:01:25

@Igazi: És most, 8 év tűrnivaló után lesz újabb ki tudja hány évnyi tűrnivalónk. :) Az, hogy az mszp rossz volt, nem jelenti azt, hogy a fidesz jobb, vagy hogy feljogosult bármit megtenni.

Mindenesetre érdekes állat az ember.

kyanzes (törölt) 2010.10.28. 13:01:38

Már megkezdték az MSZP és LMP szimpatizánsok kivégzését a Duna hidaknál, az ellenzéki politikai vezetőket pedig felakasztották.

Az USA, Oroszország és Kína nagyköveteit most toloncolták ki az országból, mindegyikük megkapta a hadüzenetet.

A hadsereg bevonult Csehországba, Szlovákiába, és Romániába, területi követeléseink érvényesítése folytán.

Várjál... most jött a hír, hogy félreértés történt, csak az Alkotmánybíróság jogköreit szablyák át. Akkor mégse lőnek.

fitball 2010.10.28. 13:05:55

Most mér is hőbörgünk?? Sajnáljuk szegény Eleonora féléket?? Vagy mi?Vihar egy pohár vízben! Persze magában mindenki föl van háborodva a "Pofátlan" végkielégitéseken de ha lehet balhézni mért ne?!

midnight coder 2010.10.28. 13:06:02

@Scaramella va alla guerra: Szerintem a felső erő elfogadhatóbb. Mert az elszámoltatható. A demokrata meg vidáman mondhatja hogy elkúrtuk elvtársak, nem kicsit de nagyon, és ezzel kész, a dolog el van intézve.

Másrészt ha száraz tésztával (vagy nyugdíjemeléssel) tudsz szavazatot venni, az nem biztos hogy hosszú távon felemelkedéshez vezet. A demokrácia azt jelenti hogy itt és most a tömegeknek a lehető legjobb lesz. Akár azon az áron is, hogy ezt hitelből csináljuk. Utánunk pedig jöhet a Vízözön elvtárs ha jól megválasztja az istenadta nép...

midnight coder 2010.10.28. 13:06:07

@Pékszakállú Henceg: Ha nem mész el szavazni azzal is szavazol: legyen az amit azok akarnak akik elmennek szavazni - neked sincs jobb ötleted.

NYJetsTD 2010.10.28. 13:06:14

@midnight coder:
Ez mind szép lenne ha ugyan ezt mondtátok volna a vizitdíj és még számos " a nép dönt a FIDESZ támogatja" esetében is. Akkor bezzeg jó volt a takarító nénik szavazata is. Most azt mondjátok, hogy a demokrácia nem jó és megbukott, de fél évvel ezelőtt még ti támogattátok volna a leghangosabban. Ja, hogy a vezér is most ezt mondja...
Egyet leváltunk mert velejéig korrupt, erre jön a cinikusan diktatórikus....

Schaf · http://www.speedcams.hu 2010.10.28. 13:06:22

@Pékszakállú Henceg:

Demagóg a szöveg. Aki nem ment el szavazni, akárkire is az kvázi azt mondta: "nekem mindegy".

Volt elég választási lehetőség és ha másra nem a 2/3 megakadályozására lett volna lehetősége azoknak is, akik otthon maradtak pl. független jelöltre szavaznak, LMP-re, mittomén. "Csak azért is"... Mindenki tudta, hogy nem a FIDESZ győzelem a tét, hanem a 2/3.

Egy demokráciában pedig akit nem érdekel a szavazás, aki nem él a jogaival, az ne károgjon, hogy nem az ő álláspontját képviselik.

papamaci1 2010.10.28. 13:06:35

AD 1.

Tetszettek volna az elmúlt nyolc évben úgy kormányozni , hogy a FIDESZ-nek NE legyen kétharmada. Ennek birtokában ugyanis minden törvényes.

DE a LÉNYEG:

Ad 2.

Tetszettek volna tüntetni, sztrájkolni, fellázadni akkor amikor az állam (az MSZP kormányai...) felhalmozott/felhalmoztak 2.000. 000 HUF / fő ÁLLAMADÓSSÁGOT. (Mert ez mindennek a fő oka és veleje.....)

Ezt most a multik, bankok , mnyp-k segítségével kezeljük (megadóztatjuk őket).

VAGY

Ennek a visszafizetésére szépen tessék mindenkinek, minden állampolgárnak zsebből kiperkálni kétmillió HUF-ot.

UGYANIS AZ ÁLLAM CSELEKEDETEIÉRT (hitelfelvétel, stb..) AZ ÁLLAMPOLGÁR FELEL.

Az ÁLLAM= az ÁLLAMPOLGÁROK összessége.

A felelősség nem csak az MSZP-t , vagy a FIDESZ-t , az IMF-et , vagy az Úristent terheli.

A felelősség főleg a CSELEKVŐ ÁLLAMPOLGÁROKAT terheli !!!!!

AnnaKarenina 2010.10.28. 13:06:42

@Pékszakállú Henceg: De hát ez is a demagógia része. , mert hogy a valóban megszerzett parlamenti 2/3 csak jobban hangzik, mintha azt mondanák, hogy a választópolgárok 1/3-ának kegyelméből vagyok most istenkirály.
Azt hiszem, nagy ostobaság volt azt hinni, hogy egyszer nem jön valaki, aki majd erre használja a hatalmat. Tehát eleve hiba, hogy a rendszerben benne volt ez a lehetőség, mármint az, hogy 50%+1-nél kevesebbel ilyen arányú győzelem következzék.

A másik (kicsit azoknak is, akik nem tulajdonítanak jelentőséget az AB jogai korlátozásának, vagy egyenesen nevetségesnek tartják pl. a szimpátiatüntetést), hogy szerintem a legfontosabb a TÖRVÉNYESSÉG egy országban, mert csak akkor tudhatod magadat biztonságban, ha van hova fordulnod az igazságodért. Ez akkor is így van, ha sokat moroghatunk a magyar igazságszolgáltatásra, mert lassú, mert sokszor nem konzekvens, stb.
Ha nincs törvényesség, ha nincs, vagy eszköztelen a törvényesség őre, az AB, akkor bármit megtehetnek és akivel csak akarják.
És nem kell azt hinni, hogy majd csak a büdös komcsik fogják megszívni, mert egyáltalán nem zavarja őket az, ha az általuk oly gyakran emlegetett népet is szívatják. A magán-nyugdíjpénztári tagok járulékutalásának felfüggesztése önhatalmúlag, az ezzel kapcsolatos érvényes szerződések semmibe vétele és az ebből következő teljes magán-nyugdíjpénztári vagyon lenyúlása nagyon sokféle embert érint. A 16 %-os adóval kifejezetten maguknak és egy amúgy is az átlagnál jobban élő rétegnek ad felmentést a közterhek arányos viselésétől.
Persze lehet mondani, hogy közben elvesz a bankoktól, nagy élelmiszerláncoktól és mobilszolgáltatóktól, de még ez sem tisztességes, mert nem a nyereséget adóztatja és mindenképpen csak átmeneti lehet. Ki tudja azt előre, hogy a pénzek ilyen mértékű kivonása a gazdaságból, mit eredményez? Jobb-e az nekünk, ha csak a saját kapitalista elitünk zsákmányol ki és nem lesz versenytársa?
Kell-e egy olyan cinikus hatalom, ami előre kiszámítja a "néplélek" rezdüléseit és csak az érdekli, tud-e azokon a húrokon úgy játszani, hogy a nép neki adjon igazat és közben cseppet sem érdekli, hogy nekünk, a népnek jó, vagy jobb legyen.
Tényleg megelégszünk a hatalomtechnikai mutatványokkal, nem azt szeretnénk, hogy ez az ország jusson előbbre?

Hollandi · http://oranje.blog.hu 2010.10.28. 13:06:52

ezzel a forradalommal az első és egyetlen probléma, hogy leginkább a "nagy októberi szocialista" forradalomhoz tudnám hasonlítani
A FIDESZ bebizonyította, hogy semmi köze ahhoz, amivel a baloldal vádolta (náci, rasszista, stb.).
Sokkal több köze van azokhoz, akikkel állítólag harcot folytatnak (kommunisták). Magyarul a FIDESZ egy bolsevista pártalakulat.

Chicano 2010.10.28. 13:06:58

@Pékszakállú Henceg: "A választásokon a választásokra jogosultak csupán 33%-a szavazott a fideszre, tehát kijelenthetjük, hogy a fidesz a választásra jogosultak 1/3-os kisebbségének akaratát erőszakolja rá a választásra jogosultak 2/3-ára, éppen ezért nem is igen hivatkozhat a népfelségre, semmilyen kontextusban."

Jó lenne már abbahagyni az ilyen süketeléseket: a szavazáson részvevő választók kétharmada szavazott a fideszre, és ez ami számít. Tőlünk nyugatra ettől sokkal kevesebben járnak szavazni mégsem hallottam soha hogy ott az ellenzék ilyen ostoba módon próbálta vitatni a győztes legitimitását. Aki nem ment el azt nem érdekelte a választás. És ne gyertek már avval a hülyeséggel hogy aki nem ment el az protesztből tette. Biztos volt ilyen is, de akkor ezek jobb ha csöndbe maradnak mert ott volt a lehetőség, csak maguknak köszönhetik ha nem éltek evvel az alapjogukkal.

Ettől függetlenül én aki a fideszre szavaztam nem értek egyet avval hogy most az alkotmánybíróságot baxogatják, ugyanis nem látom a dolognak értelmét. Enélkül is átverhetnék amit akarnak, maximum futniuk kellene még egy extra kört. A hasonló akciókkal csak azokat a régről meglévő ballib sztereotípiákat erősítik amik miatt 2002-ben is bebuktak. Ostobaság, sokkal többet árt hosszútávon mint amit most nyernek vele. (Ha egyáltalán...) Gondolom Jánosunkon kívül azért nem szólal meg senki a vezérkarból mert várják hogy mi lesz a holdudvar reakciója. Magam is kíváncsin vagyok...

riksafighter 2010.10.28. 13:07:26

nem nagyon értem mire a nyivák ? ..2/3 mellé jár mint kávéra a tejszínhab hogy alkotmányozhat , alkotmánybíróságot beszüntethet , királyságot kikiálthat stb ... ekkora hatalmat adott a nép a fidesznek vagy 4 hónapja ... most esik le a tantusz hogy ezt-is- jelenti a 2/3 ? hogy mindez törvényes és megtehetik a szavazók akaratából ? és akkor mire fel van vonyítás mégjobbról balról lentről fentről ?

Publius Decius Mus 2010.10.28. 13:07:36

A jelenlegi rendszer 20 éves és erősen húz minket lefelé a mocsárba. Gyenge életszínvonal emelkedésünkért a nemzeti vagyon teljes elvesztésével, állami és magánkölcsönökkel fizettünk, közben milliók szoktak le a munkáról és munkahely is kevés van, reprodukcióra is alig vagyunk képesek. Feriék abban hoztak újat, hogy még el is kúrták.

Hát most Viktorék arra kaptak felhatalmazást, hogy záros határidőn belül csináljanak csodát. Talán nem meglepő, ha vannak meredek húzásaik.

Másrészt nem túlzás azt állítani, hogy a tény, hogy Gyurcsány szervezi és vezeti az új törvény elleni megmozdulást a Fidesz legszebb álmaiban volt.

MickthePick 2010.10.28. 13:07:44

@Pékszakállú Henceg: Még nem unja ezt ezt felhozó sok droid, hogy erre a standard válasz: aki nem szavazott, az ne ugasson?
A hallgatás beleegyezés. Aki nem szavazott, az legitimálta a szavazók választását, azaz dehogyisnincs meg a 2/3.

Publius Decius Mus 2010.10.28. 13:07:55

@Pékszakállú Henceg: Mit javasolsz, esetleg írjuk a nem szavazókat automatikusan az MSZP-hez, vagy az éppen aktuális SZDSZ klónhoz?

gorcsev54 2010.10.28. 13:08:05

"Nem sokkal korábban, 2007 őszén még szintén úgy fogalmazott, hogy a szegényeknek, a leszakadóknak, a rászorulóknak, illetve a középosztálynak történelmi szövetséget kell kötniük egymással, és ennek célja a demokrácia, vagyis a népuralom helyreállítása. A történelmi szövetség első lépése a népszavazás – mondta akkor Orbán. Hozzátette, hogy a világosan kifejeződő népakaratnak senki sem állhat ellen, ha mégis, a nép kezében a döntés, milyen módon szerez érvényt világosan kifejezett, demokratikus akaratának. A Fidesz – amely 2002-ben a magyarországi olimpia megrendezése kapcsán tervezte a szavazás megtartását, 2004-ben pedig támogatta az akkor a kettős állampolgárságról szóló referendumot – tavaly az európai parlamenti szavazást „a második szociális népszavazásnak” minősítette.

Az alig három évvel ezelőtt elhangzottak óta nagyot fordult a világ, a Fidesz újra kormányra került és kétharmados többséget kapott a parlamentben. Orbán idén júliusban az ATV-n elhangzott interjújában már arra a kérdésre, hogy lesz-e népszavazás az új alkotmány kérdésében, úgy válaszolt, nem gondolja. "Nem vagyok a híve" – ismertette saját álláspontját, amely szerint azért választják meg a képviselőket, hogy a mindenkire tartozó fontos kérdésekben .Orbán Viktor egyik alkotmányozó tanácsadója, Schöpflin György a Népszabadságnak aztán augusztus elején azt mondta: csak morális kérdések – abortusz, válás – esetén látja indokoltnak a népszavazás intézményét. A történész-politológus professzor akkor úgy fogalmazott: "megkérdőjelezi" magát a népszavazás intézményét, ráadásul szerinte bonyolult kérdésekről felesleges népszavazást tartani, az csak "a populizmus irányába viszi" a politikai folyamatokat.döntsenek, és csak kivételes esetben forduljanak vissza a választókhoz. "-Ennyit Orbán Viktor szavahihetőségéről.

Yasashi Tanuki 2010.10.28. 13:08:11

@ó jaj: "Horn egy nagy demokrata volt Orbánhoz képest."

Ha az MSZP-nek egyedül meglett volna a kétharmada 95-ben aligha vélekednél így.
Az utolsó szó a gazdasági jólété lesz: inkább egy forradalom ami a multikat és bankokat adóztatja, mint egy Bokros csomag ami az inflációt kétszámjegyűre pörgeti fel.

Sherpa_1 2010.10.28. 13:08:19

Minden valamire való alkotmánynak a "We the People" alannyal kellene kezdődnie, ahogyan például az Egyesült Államok alkotmánya kezdődik.

Filhipposz 2010.10.28. 13:08:43

@Pékszakállú Henceg: Igazi demagóg klasszfej fej vagy öcsém. A Fidesz a demokrácia történetének egyik legnagyobb győzelmét aratta, klasszikus (egyéni) választási rendszerben ez nem 67, hanem 99%-os parlamenti fölényre jogosítaná (az egy Angyalföld kivételével ugye...). Ehhez képest a sajtó 90%-ban még mindig a liberálisok kezén van. Akkor most miről is beszélünk?

Publius Decius Mus 2010.10.28. 13:08:54

@Scaramella va alla guerra: Ölég gyenge amiket összehordtál. Kapásból az, hogy Orbánt a III-ik Birodalommal párosítgatod, hát nem kevés butaságra vall. Azután a tavalyi görög válság idejére helyezed Orbán tárgyalását az IMF-el. Tegyél rendet a fejedben amíg nem késő!

pakesz (törölt) 2010.10.28. 13:09:02

a T. blog iro elfelejti a piacot...
persze a kulfold nem fog beugatni, de a piac igen :)))

es a piac a nagy ellatorendszerek reformjait varja, kulonben a 80% GDP hitel torlesztese nem 4% lesz hanem 8%...
ez 3.2% GDP hiany pluszba...
ergo ha makacskodnak, akkor meg fogjak mutatni mi a stejsz...

t a m á s 2010.10.28. 13:09:24

1. Nagyon jó és világos, lényeget tárgyaló tiszta okfejtésű cikk.
2. Elnézést kérek, természetesen NEM szó szerint, de pontosan ugyanezt tudtam,ugyanezt láttam előre. (ahogy Debreceni József is megírta korábban)
3. A kérdés csak az, hogy a tömeg ezt miért nem tudta? (költői kérdés). Erre a válasz kettős lehet;

3.1 A nagyon buta, korlátolt MSZP nem ismeri a tömegmanipuláció, a mob felé szükséges demagógia technikáját

3.2 Ez és így is a legfelsőbb gazdasági körök és érdekeik célját szolgálja (most egy kicsit felháboroghatunk azon hogy...AB jogkör, meg Nyugdíjpénztár, meg 98%-os adó stb. A székely himnuszt pillanatnyilag most kevesebbszer kell énekelgetni.)

Addig is amíg ezzel elvannak ezzel a tömegek, addig mehet a szigorúbb központi kormányzás és a saját klientúra további kiépítése és kitömése.

Igenis a FIDESZ sok munkát tett ebbe bele az elmúlt időszakban és - magyar viszonyok között - nagyon tehetségesen és sikeresen csinálta. Az MSZP, SZDSZ e tekintetben egy nagy nulla volt és most is az.

Filhipposz 2010.10.28. 13:09:36

@midnight coder: OFF: Azt tudtátok, hogy Csehszlovákiában (legalábbis Csehországban) a háború után pár évig sárga karszalagot kellett hordaniuk a magyaroknak és a németeknek?! És a mai napig nem ismerik el a komcsik, hogy az ő totalitarizmusuk legalább annyira gonosz volt, mint a német. Ez utóbbit és a spanyolt is következetesen "fasisztának" becézik, holott ahhoz semmi közük nincs, és mellesleg a fasizmus és a német nemzetiszocializmus baloldali, a Frankoizmus pedig jobboldali jellegű rendszer volt.

Bocs.

almodhi 2010.10.28. 13:09:47

"Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes jövőnkben sem bízik, és aki a mi boldog, fényes jövőnkben nem bízik, az áruló."

Filhipposz 2010.10.28. 13:09:53

@kyanzes: Király! De azt nem értem, hogy hogy jönnek a kardok az AB "jogköreihez"!

pakesz (törölt) 2010.10.28. 13:14:32

@ó jaj: "A nemzet demokráciájának egyik fő intézménye, a népszavazás:
Korlátozás, nem lehet majd a magánnyugdíjpénztárakról szavazni."

Torok Gabi leirta... vagy a piroslapok...
ez a magannyugdijpanztarakra megy
az evente 360 Mrd mig ez a mostani csak 1 Mrd OSSZESEN!!!

amugy a nepszavazast is lehet rosszul hasznalni mint lathattuk ahogy Hitler hasznalta fel a nep neveben oszt mi lett belole...
kovetkezonek o is levaltotta az allamfot?

2010.10.28. 13:14:38

@Yasashi Tanuki: ""Az utolsó szó a gazdasági jólété lesz:"

Hát , nekem a nagy adócsökkentásből annyi jut, hogy januártól 3.000Ft-tal többet adózok, miközben az árak (már cska különadók miatt is) jelentősen emelkedni fognak. Pusztán hassal gondolkodva eddig a Bajnai-kormánnyal jártam a legjobban, alatta 10 000Ft-tal csökkent az adóterhelésem.

kubatov_kommunista 2010.10.28. 13:30:47

Orbán remek egyházalapító lehetne. Az elképzeléseit egy szektában a híveivel, nyugodtan. De államfőként ugyanez... felejtős. Kb. ennyit a Forradalomról.

A demokrácia és kapitalizmus kérdése. Egy átlagember 2 rendszerben már él(t). Egyesek még az első leváltásában is részt vettek. Elég gyorsan lemondanának róla. Ha szétnézek más országok valahogy nem akarnak egyfolytában rendszert váltani. Esetleg, netán-tán nem elképzelhető, hogy mégsem a rendszerben van a hiba? Ennyit a valóságról.

tölgyes 2010.10.28. 13:34:21

A véleményvezér állításával ellentétben az őszödi beszédet már megelőzte az MSZP visszaesése.. amit a beszéd nyilvánosságra kerülése felgyorsított és nyílt véleményalkotásra ösztönzött. Tehát már az írás címe is tévedés.

Ezen kívül is van egy hiba. Az őszödi beszéd leleplezte a magyar jogállamiság gyenge pontjait. A beszédet követően nem távozott a miniszterelnök pedig a lakosság azt kívánta volna.. és jogállami eszközökkel nem is lehetett távozásra bírni.. csak túl későn és akkor is felemás módon.

A fidesz azonban nem az AB ellen lép fel - Gy. állítása hazugság.. már megint - hanem azzal a dilemmával szembesíti a választót, hogy VAGY MARADNAK A VÉGKIELÉGÍTÉSEK ÉS NEVETNEK A MARKUKBA AZOK, AKIK LENYÚLTAK 50-100 MILLIÓT.. VAGYIS ODA AZ IGAZSÁG.. VAGY AZ IGAZSÁG ÉRVÉNYESÜLÉSE IRÁNYÁBA TESZ EGY LÉPÉST AZ ALKOTMÁNY IS ÉS AZ EGÉSZ JOGREND IS..Mert sokaknak elege van abból a jogrendből, amelyik védelmet nyújt az embereket kifosztó Hadú BÉT-nek.. és a végkielégítéseseknek.. de kiszolgálja az iszap-károsultat, az utcára kerülő bányászt, szövőnőt.. kétkezi munkást.

mese-mese-meskete 2010.10.28. 14:19:42

@Igazi: Ez hazugság! Az MSZP-nek 1994-ben nem 2/3-a (66,6%-a), hanem 72%-a volt. Saját magukat bekorlátozták azzal, hogy akkor alkotmányt érintő kérdésekben csak 4/5-ös (80%) többség esetén léphetnek

AnnaKarenina 2010.10.28. 14:19:50

@tölgyes: Gy.F. miatt nagyon odavan. Az a mondat pedig úgy lenne helyes, hogy a Fidesz által felheccelt lakosság egy része kívánta a távozását. A lakosság egy más részét meg érdekelte volna, hogy a reformokkal előbbre juthatott volna-e az ország.

Fidesz-demagóg az az állítás, hogy az AB jogainak korlátozása nélkül a markukba nevetnének azok, akik olyan mértékű végkielégítést kaptak, ami kiveri a biztosítékot. Ezeket törvényesen, bíróság előtt vissza lehet perelni.
Kb. az ötvenes évek színvonala, hogy ami nem tetszik a hatalomnak, azt rövid úton elintézi, államosítja, büntetéssel sújtja.
Az nem lehet, hogy csak az egyik oldal felé vagyunk kényesek a jogbiztonságra.
Arra is legyünk kényesek, hogy a közteherviselés igazi terhe megint a szegényekre tolódik át, vagy hogy jogérvényes szerződéseket lehet semmisnek tekintve, a magán-nyugdíjpénztári tagok bérből levont járulékát és eddigi vagyonát elvenni.

Lacdelo 2010.10.28. 14:20:09

(M)agyarorszag a diktatorikus koztarsasag?

A Fidesz kormanyt egy magat valamire ado orszagban nemhogy elzavartak volna, de nem is juthatott volna hatalomra. Amit eddig muveltek az eszbontoan felhaborito es egy normalis, jozan embernek a gyomra felfordul tole.

Eddigi politikajuk alapjan ugy tunik csak a gazdagoknak akarnak segiteni az egykulcsos adorendszerre valo atteressel, amit raadasul a kis emberek atteteles megadoztatasabol akarnak megvalositani (bank ado, multik adoztatasa, stb...). Es ha valaki ellenszegul, megha az maga az AB is, akkor meg azokat is gondolkodas nelkul megregulazna az alkotmany modositasaval. A Fidesznek semmi sem szent. Minden ezkoszt megragad a celja elereseben, csakhogy befoltozza a koltsegvetesen sajat maga altal okozott lyukat, amit az egykulcsos adobevezetes tervezetevel okozott.

Mikor fog ennek az orszagnak a bal oldalja fellazadni? Mar eppen itt lenne az ideje hogy megmutassuk Viktor urnak, hogy nem lehet kenye-kedve szerint packazni az emberekkel. November 3-a az idopont az AB elott. A franciak megtettek Sarkozy ellen, habar Sarkozy nagysagrendekkel jobb politikus mint a mi Viktorunk. A franciak nem egy birka nep, mutassuk meg hogy mi sem.

Gandalf(helyett) 2010.10.28. 14:20:22

Ugyan-ugyan. Vannak itt akkora csúsztatások, hogy csak na.
Ha egy párt ellenzékben messzemenőkig üdvözli az AB döntését, mikor mondjuk Bokros csomag ellehetetlenítéséről, vagy a vagyonadóról van szó, akkor számomra hiteltelenné válik, mikor ugyanezen testület jogköreit hatalomra jutása után épp az adókkal szemben megnyírbálja, miután az AB nem bólogat neki.

Ahelyett, hogy javított formában, kizárólag a valóban jóerkölcsbe ütköző jövedelmeket "sarcolná" meg.
Drágán fogunk mi ezért még fizetni.

Thyb 2010.10.28. 14:20:30

@kubatov_kommunista: azt, hogy mennyire lenne jó vallás alapíztó, azt nem tudom, de az inkviziciót már elkezdte. Ahol számára nem megfelelő ember ült a vezetői vagy döntés hozó székben azokat nagyrészt már eltakarította.
Érdekes viszont számomra a hozzáállás, hogy az aki 4 évig az MSZP ellen az alkotmánnyal, a nép akaratával érvelt, az most ezen dolgokat megmódosítja, hogy nehogy ugyanazzal lehessen megvádolni. Nagyon örültem, hogy az MSZP eltűnt a süllyesztőben, mert szakmai inkompetenciájuk vitathatatlan volt, de az, hogy egy ugyan ilyen kvalitással rendelkező, s ki tudja ehhez hányszoros arroganciával társuló bagázs lépjen a helyükre, az nem kicsit szégyenletes.

ca2 2010.10.28. 14:20:34

@Filhipposz: Tudtuk, sőt azt is tudjuk, hogy a mai napig ezeknek a jogszabályoknak a jó része érvényben van. Érdekes módon ezekre nem olyan érzékeny az EU?!
Pedig vicc, de a hatályos jogszabályok szerint elvileg Csehországból és Szlovákiából a magyar és német nemzetiségűek kitoloncolhatóak kollektív bűnösségük miatt.

Lacdelo 2010.10.28. 14:20:49

@tölgyes:

Latom csak copy- pastel-ni tudsz a Fidesznek a propaganda anyagabol. Nem artana ha mas forrasbol is tajekozodnal. Szanalmasak allitasaid. Csak gyengeelmejuek tudjak ezeket komolyan venni.

November 3-an tuntetunk az AB elott. A francia baloldal megcsinalta! Mi sem vagyunk birkabb nep, mint a francia vagy megis?

Várúr 2010.10.28. 14:27:59

@ó jaj:
"A jogrendszer autonóm önmozgással bíró értékrendje" (Tölgyessy) bámulatosan ostoba megállapítás. A jogrendszer minden társadalomban szervezőerő, viszonyítási pont és hatalomtechnikai eszköz. Erre lett kitalálva. "Autonóm önmozgó érték" - eltekintve a nagyképű nyakatekert fogalmazástól - mondjuk egy vers vagy egy festmény. Ezen az alapon az összes ünnepelt forradalom a jogtalanság ünnepe, mivel szembement az addigi törvényekkel és jogszokásokkal. A Rákóczi-szabadságharc, 1848-49, 1956, de még az Alkotmány 1990-es átírása is csupa törvénytelenség (nem mellesleg az akkori átírókat semmiféle választás nem hatalmazta fel rá).

ca2 2010.10.28. 14:28:08

@Lacdelo:" November 3-an tuntetunk az AB elott."

Hogy is mondta a vezéretek?
"Majd megunjátok és haza mentek..."

stratez 2010.10.28. 14:33:38

Különleges helyzet van a jó szociknak és a világgazdasági válságnak köszönhetően, és a különleges helyzet különleges intézkedéseket követel. Persze, a kibicnek semmi sem drága alapon lehet itt az alkotmányos rend állítólagos védelmében rettegdét üzemeltetni, csak hát mi is az alternatívája Orbánék intézkedéseinek? Erről mély csend honol a világvégét vizionálók részéről. Az alternatíva az, kedves rettegők, magukat halálra aggódók, hogy minden megy tovább a gyurcsányi úton, úgy ahogy az elmúlt 8 évben. Én a magam részéről ettől sokkal jobban rettegek, mint bármilyen alkotmánymódosítástól. Maradjunk ennyiben.

Várúr 2010.10.28. 14:48:20

@tölgyes:
Formális jogi érveléssel, merőben más korábbi helyzetekből kiragadott orbáni idézetekkel operál ma a celofán-átlátszó, jogféltő ballib csapat. Kilenc libatartó halála nem verte ki a biztosítékot. Ártatlanul megvertek, letartóztatottak százai sem. Irtózatos lopások, végkielégítések, korrupciós ügyek ezrei sem. Csak a mai indexen olvasható, micsoda jutalmakat kaptak egy húszezer milliárdos adóssággal küszködő országban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetői még az utolsó pillanatban is, másfél (!) éves fizetésükön felül.

kisa 2010.10.28. 14:48:36

@Schaf: Csak úgy mondom, hogy a fidesznek SINCS kétharmada.
A fidesz-KDNP-nek van kétharmada, annak a kdnp-nek, amelyik határozottan állítja magáról, hogy ők önálló párt.

sacman 2010.10.28. 14:48:51

Kár hogy a szövegértelmezés még mindig nem erőssége a párt híveknek. Nem a konkrét ügy (98%-os adó) a lényeg, hanem az a cinizmus és az azonnali reakció, amely a MAGYAR VÁLASZTÓPOLGÁROK ÁLTAL TÖRVÉNYESEN MEGVÁLASZTOTT VEZETŐKBEN (ez nagyon fontos hiszen minden megszólalásukban kihangsúlyozzák) megfogalmazódott.

Miszerint aki nem velünk van az ellenünk.

Az AB feliratkozott az EU és az IMF mögé arra a fekete listára, amelyre népszavazási kezdeményezések korlátozása következményeképpen a MAGYAR VÁLASZTÓPOLGÁR is hamarosan felkerül.

Mivel az ellenzék biodíszlet, az AB az egyedüli ellensúly a teljhatalomal szemben. Aki ezt nem ismeri fel azzal tényleg kár vitatkozni.

AnnaKarenina 2010.10.28. 14:48:56

@Várúr: Lehet Tölgyessy kijelentésén vitatkozni, de megelégedhetünk azzal, hogy a jogrendszer általában a társadalmi közmegegyezést tükrözi, ami elindult mondjuk a tíz parancsolattól és bonyolult rendszerekké vált. (Ilyen szempontból akár autonóm önmozgással bíró értékrendje is lehet.) Nem véletlenül létezik az Alkotmánybíróság, ami valószínűleg egyedül képes arra, hogy a jogrendszert áttekintse, annak koherenciáját és érvényességét fenntartsa.
Az -azt teszem, amit akarok- semmiképpen sem illeszkedik a jogrendhez és jogbiztonsághoz, akkor sem, ha képes arra hatalmi szóval a maga ízléséhez igazítani a jogrendet.
Azok a valóban forradalmi megmozdulások, amiket megemlített vagy idegen hatalmak, vagy tűrhetetlen zsarnokság ellen léptek fel. Remélhetőleg a Fidesznek nem ez utóbbi a célja, mármint hogy tűrhetetlen zsarnokságot hozzon létre.
Ha a jelenleg érvényes Alkotmányt elolvassa, szerintem nem sok kivetni valót lehet benne találni, szerintem semmit.
Persze, ha a határon túli magyarok választójogot kapnak, akkor pl, már igen, mert ki kell benne mondani, hogy kétféle magyar állampolgár van, az egyiknek csak joga van, a másiknak a jogai mellé kötelezettségei is. Nem faramuci ez?

kisa 2010.10.28. 14:49:04

@ca2: Tévedsz. Az AB nem a lopás szabadságát meszelte el. Hanem egy törvény VISSZAMENŐLEGES hatályát. Érted? Ha holnap hoznak egy törvényt, hogy ca2 túl sokat keres, és ezért 10 évre visszamenőleg fizesse vissza, akkor az AB azt is elmeszeli. Mert jogállamban visszamenőleges törvényt nem hozunk.
A fidesz perelje be egyenként azokat, akik szerinte túl sokat kapta, és hozzon egy törvényt, hogy mostantól mennyi lehet a végkielégítés maximuma és az hány év után jár.
De nem, ők belebirizgálnak az egyetlen olyan szervezetbe, amelyik hatékonyan képes a jogállamiság biztosítására.

kisa 2010.10.28. 14:50:10

@Schaf: Nem tartozik ide, de miért is volt jó az országnak 1000 körül, amikor felvette a kereszténységet? Jöttek a papok, meg a németek.

ca2 2010.10.28. 14:50:33

"mi is az alternatívája Orbánék intézkedéseinek?"

Esetleg fel lehetne venni újabb 20 milliárd euro hitelt, azzal nyilván a fidesz is kihúzná 2014-ig...
Persze szigorúan csak úgy demokratikus, ha visszafizetni már a következő kormánynak kell.
("ez úgy elegáns... " by Gyurcsány)
Egy-két mszp gyűlést még szétveretnének hozzá a rebisz-szel, pár nyugdíjasnak kilőnék a szemét...
Aztán ha esetleg még van valami 2014-ben a 20 milliárd euroból azt a Tarlós be nokiásdobozolná...
Jajj, de szép is lenne így a demokrácia!
Annyira rettegek én is, hogy nem így lesz!!!

AnnaKarenina 2010.10.28. 14:50:39

@stratez: Különleges helyzet van valóban, mert a Fidesz miközben pénzeket terel be az állami költségvetésbe azon közben pénzeket enged ki belőle, mert volt egy közgazdaságilag át nem gondolt ígérete az egyszeri nagyarányú adócsökkentésre, ami a gazdaság motorjává válik, mert csak akarni kell.
Miért nem áll meg vajon a bankok, az élelmiszerláncok és mobilszolgáltatók átmeneti megadóztatásánál? Hiszen abból épp elég pénzt kap. Miért kell neki a magán-nyugdíjpénztári megtakarítás? Miért kell neki mindjárt az elején, hogy az AB ne bírálhasson felül semmiféle gazdaságra vonatkozó jogszabályt? Ettől nem tartasz?

sacman 2010.10.28. 17:34:05

Aki a kínaiakat irigyli éljen ott egy kis ideig. Mi szörnyülködünk azon, hogy néhány száz embernek mindene oda lett Kolontáron és Devecseren. Kínában a Jangce és Sárga folyókon létrehozott erőművek miatt közel 5 millió embernek kellett elhagyni az otthonát. Nem volt választásuk. Kérdezzük meg azokat a szerencsétleneket akik a gyárak mellett felépített betonrengetegben napi néhány dollárárt gályáznak 3 műszakban embertelen körülmények között. Volt nálunk is egy ideig hasonló időszak, nem biztos hogy újraélném.

Grigorij 2010.10.28. 17:34:20

A blogírók figyelmébe szeretném ajánlani, hogy a forradalom icipicit más!
Mert ha EZ forradalom, ahogy szinte az összes "közíró" meg blogger írja, akkor Pinochet vagy Castro tette is az?
A forradalom, ugyanis egy rosz, elavult leváltására szolgáló cselekmény, mely jobbat hoz létre.
Akkor most a chilei bebörtönzések, kivégzések, kínzások, emberek ezreinek az eltüntetése stb. az jó?
Haladó?
Mert ott is hasonló történt...
Gazdasági bajok, demokratikus rendszer nem volt képes a javításra, jött egy diktátor, aki gyakorlatilag minden demokratikus intézmény korlátozott vagy megszüntetett és kuss volt!
Most itt ez van, pontosabban efelé robogunk!
De EZ nem forradalom!!!

midnight coder 2010.10.28. 17:34:34

@AnnaKarenina: Sokkal inkább az a kérdés hogy hogyan gondolta anno a közgazdász Bokros hogy állam bácsinak lesz pénze kifizetni a polgárok helyett a továbbra is működtetett felosztó-kirovó rendszerbe a manyugba kerülő pénzeket ? Nos, nem volt. A manyug is hitelből ment. Mostanra jött rá állam bácsi hogy hülyét csinált magából. Előbb kellett volna.

midnight coder 2010.10.29. 09:15:22

@Thyb: Az hogy milyen szakmai kvalitásokkal rendelkezek az kiderül 4 év múlva. Demokráciaellenességben pedig akkor sem tudják lenyomni az MSZP-t ha egyenként felakasztják az összes alkotmánybírót: Fletó az öszödi beszéddel a demokrácia alapját a szabad választásokat kérdőjelezte meg. Azzal hogy választók tömegeit vezette félre (és ezt nyíltan be is vallotta) de facto választási csalást hajtott végre. És azzal hogy utána nem lépett le olyan standardot állított fel, amit a FIDESZ nemigen tud átlépni.

ca2 2010.10.29. 09:15:33

@kisa: "Hanem egy törvény VISSZAMENŐLEGES hatályát."

Pont ez a vicc, hogy nem!
Sztem te még az én hsz-omat sem olvastad el, nem hogy mást a témával kapcsolatban.
Nem túl elegáns, de magamat idézem az előző hsz-omból:

Azon persze lehet vitatkozni, hogy az AB-tól elvonható-e egyáltalán bármilyen jogkör (sztem nem),
de mondjuk az sem ártana, ha az AB az Alkotmány szellemében hozna döntéseket, talán jobban féltenénk akkor mi is a demokráciát.
Mert ugye az AB sok oldalról fogást vehetett volna a törvényen...
Pl támadhatta volna a visszamenőlegességet, ami sztem adóztatásnál nem lehetséges, csak büntetésnél, az adó ugye meg nem egy büntetés...
Támadhatta volna a mértéket, mert a 98%-os adó az gyakorlatilag kisajátítás és nem adóztatás...
Érvelhetett volna azzal, hogy többnyire az érintettek nem fogják tudni megfizetni ezeket az adókat, hiszen ezeknek az összegeknek jó része visszavándorolt a párt finanszírozásba és nem az érintett bankszámláján pihen...
Érvelhetett volna azzal, hogy ez a munkáltató részéről kimeríti az állami vagyon hűtlen kezelésének fogalmát, ami büntetőjogi kategória...
De nem, a nagytiszteletű AB azt az egyetlen dolgot nem érti, ami teljesen nyilvánvaló, a" jó erkölcsbe ütközés" fogalmát...
Hogy erre hülye választ adott a fidesz? Igen.
Hülye felvetésre hülye választ lehet adni.

AnnaKarenina 2010.10.29. 09:15:40

@kisa: Tényleg nem tartozik ide. Ezt valószínűleg úgy hívják reálpolitika. A magyaroknak már nem ment olyan jól a zsákmányszerző kalandozás, előbb-utóbb eltűntek/ eltüntették volna őket Európából. Így megmaradtunk.

ca2 2010.10.29. 09:15:46

@kisa: "Az AB nem a lopás szabadságát meszelte el. "

Ebben teljesen egyet értünk. Az AB a lopás szabadságát sajnos nem meszelte el! Fenntartotta.

ermi71 2010.10.29. 09:15:57

Jó és mire ment az ország az elmúlt 20 évvel? Mire mentünk a mostani alkotmánnyal? Olyan kurva jó az életünk? Hát nem mi bosszankodtunk hogy egy 2/3 törvényt sem lehetett átvinni megszavaztatni? Nem haladtunk előre semmit mert állandóan hol a fidesz hol a szocik az szdsz-el minden fontos 2/3 törvényt megfúrtak.Itt a lehetőség a változásra én megértem, hogy mindent megpróbálnak felforgatni. 4 év múlva eldöntjük jól csinálták-e. Soha vissza nem térő alkalom és lehetőség a változásra, ha totojáznának szarakodnának az tényleg bűn lenne. Mindenki tudja, hogy ez az alkotmány már nem állja meg a helyét. Na most képzeljétek el ugyan miben tudna megállapodni ez az öt párt közösen? Ha rajtuk múlik semmiben, állandóan viták lennének meg ugatások ez nem jó az nem jó. Erre marhára nincs már idő.

Várúr 2010.10.29. 09:17:39

@kisa:
Te tévedsz. Az AB még csak nem is a visszamenőlegesség miatt meszelt, mivelhogy az adóév elejére datálás n e m visszamenőlegesség. A "jó erkölcs" fogalmának jogi tisztázatlansága miatt meszelt.

Várúr 2010.10.29. 09:18:06

@AnnaKarenina:
Óriási bajnak tartanám a jog "autonóm önmozgását" - (mellesleg, ha autonóm, akkor önmozog, tehát Tölgyessy ide vagy oda, a kifejezés buta szóismétlés). Írástudó ilyen pongyolán ne fogalmazzon. A jog "önmozog" és önmagát értelmezi ma is, sajna. Ahogy évezredek óta, némi jogfejlődésssel együtt. Ezért vannak viták az Alkotmánybíróságon belül is (különvélemények, megoszló szavazatok). Ezért húzódnak tíz évekig nyilvánvaló büntetőügyek és kártérítési viták. Téves ítéleteknek semmiféle jogkövetkezményük nincs. Véleményem szerint a politikába nem "az, amit akarok" hanem "az, amire képes vagyok" bőven belefér, sőt a politika erről szól, pláne ekkora többséggel. Ráadásul magát az adózás jogosságát az itteni kommentek zöme sem vitatja. 1848-ban szó nem volt tűrhetetlen zsarnokságról, sőt a helyzet '56-ra is enyhült. Akkorra lett elege az embereknek a dolgok folyásából, ahogy idén tavasszal. Végül a határon túli magyarság választójogáról: nem ritka Európában - ráadásul pár képviselőt választhatnának listán, ami érdemi beleszólást nem jelent, csupán egy jelképes gesztus.

gorcsev54 2010.10.29. 09:20:58

@nagyjoco: Még, hogy a multik nem hárítják át a különadót? ASpár már el is kezdte! De más a becsületes multikról: két hete 1 Kg Karaj 1240Ft -előtte ,csak kb 100Ft olcsóbb(senki nem tudjamiért emelkedett) ,múlt hét végén 1449 Ft,csak úgy kapásból 209 Ft áremelés, most hét végén AKCIÓ!!!! 1249Ft( még mindig 109 Ft drágább mint előtte .De nem kell ám észrevenni ,hogy folyamatosan átvernek!Ez csak egy áru cikk és a többi ami hetente mozog felfelé ,aztán akcióba visszamegy de sose az eredeti árra aztán vége az akciónak és még drágább . a"paraszt meg a végén már azt sem tudja mi volt az igazi ára. Azt hiszem általában így működik minden itt.

Seregbontó 2010.10.29. 09:21:05

A kérdés, hogy mi lesz négy év múlva, ha a szocik visszahozzák Gyurcsányt. Az ő hülyeségeitől lényegében csak az AB védte az országot. Ezt Orbánék nagyon nem gondolták végig.

jo.e 2010.10.29. 09:21:10

1 valami rendkívül bosszantó ebben a vitában. 1re többször merül föl a 2M Ft fölötti végkielégítést kapó pl. tanárok esete. Lassan az lesz az eredménye, h. szemét tanárok mennyi pénzt kapnak. Holott a legtöbb igazgató inkább levágatná tőből a karját, minthogy elküldjön 1 olyan kollégát, akinek magas végkielégítés járna. Vagy nem így van? Nyugdíjazáskor meg nem jár pénz - ez a törzsgárda jellegű kifizetés max. az államigazgatásban divat...

Schaf · http://www.speedcams.hu 2010.10.29. 09:21:19

@kisa: A FIDESZ-nek a klasszikus egyéni választókerületes rendszerrel nem hogy 2/3-da, de 99%-ka lenne. Ennyit erről, kár vitatkozni rajta...

...másrészt, 1000 körül sem mindenki értett egyet állítólag Istvánnal (pontosan nem tudjuk, hiszen a történelmet sosem az ellenzék írja), de nem jelenthető ki teljes bizonyossággal, hogy ha akkor és ott nem gy fordul a történelem kereke, akkor most rosszabb lenne. A példa kedvéért ha Koppány győz és még nyugatabbra megyünk 400km-t, lehet most jobban élnénk nem?

(na ez is demagógia) .-))

belekotty 2010.10.29. 09:21:47

@stratez: Ebben igazad van, csak éppen nem ez volt megigérve.
Adóprés van továbbra is, szó sincs a nagy állami pénznyelők reformjáról.
Ha Orbán megmondta volna hogy korlátozni fogja az AB-t akkor lehet választást sem nyert volna, nem hogy kétharmada legyen.

Martian (törölt) 2010.10.29. 09:22:01

@Lacdelo: "A Fidesz kormanyt egy magat valamire ado orszagban nemhogy elzavartak volna, de nem is juthatott volna hatalomra."

Nehéz ilyen országot találni... az osztrákoknak a közelmúltban is meggyűlt a bajuk H betűvel kezdődő politikussal... Berlusconihoz képest OV maga Justicia istennő... és Olof Palme agyonlövése után is sok svéd bontott otthon pezsgőt, hogy végre kivonták a forgalomból ezt a szélsőbalos autokratát.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2010.10.29. 09:22:07

@AnnaKarenina:

Nagyon egyszerű a nyugdíjpénztár kérdése. A hiánycél tartásához erre a forrásra szüksége van a kormánynak.

Miért is?
Mert anno egy átgondolatlan, rosszul működő és kötelező rendszer került bevezetésre, amelynek terheit sem az IMF sem az EU nem engedte elszámolni vagy átütemezni. Vajon miért is féltik annyira azt a magánnyugdíj pénztári rendszert, ami jelenleg CSAK veszteséget termelt az embereknek? (Fülem hallatára tájékoztattak egy ügyfelet az egyik magánnyugdíj pénztárnál, hogy az eddig befizetett mintegy 1,4 millió forintjából alig 500.000 Ft van a számláján!!)

Elhiszem, hogy a zsíros és ingyen fialó tyúk jól jött pár embernek és funkcionáriusnak (hiszen lehetett jó autóval járni, zsíros fizetést felvenni, költségtérítéseket, miegymás), de nem értem mi a hiszti alapja. Senki nem szünteti meg egyelőre ezeket a pénztárakat. Senki nem teszi kötelezővé a kilépést belőlük. Csupán az állam által oda folyósított összegek kifizetését napolják el (MERT NEM VESZIK EL A PÉNZT CSAK 14 hónapig nem folyósítják) jelen állás szerint. Azaz az egésznek tulajdonképpen annyi a lényege, hogy ha nem engedték elszámolni ennek költségeit a különböző szervezetek, akkor egy belpolitikai döntéssel simán megszüntetik egy időre ezt a költséghányadot.

Azt a fiatalt, akinek a megtakarítása jelenleg mínusz X %-ot ér a magánnyugdíj pénztárában, nem érinti hátrányosan. Akiknek pedig a legnagyobba hangjuk azok nem is magánnyugdíj pénztár tagok, hiszen jószerivel csak a kötelező időszakban léptek be oda emberek. Aki igazi MAGÁN nyugdíj megtakarítást akart magának, az úgy is kötött piaci alapon a megfelelő biztosítóknál saját szerződést és nem a félig állami verziót választotta.

Id. Lencsés István 2010.10.29. 09:22:17

Nem viszi túlzásba a munkát a Miniszterelnök?

Nekem úgy tünik, hogy viszi az Országgyűlést, a Köztársasági Elnök feladatait, a FIDESZ szóvivői feladatát, a kormányszóvivői feladatokat, MLSZ feladatokat. Külföldön is van néhány funkciója.

Lehetséges, hogy zseni? Elgondolkodtató a sok munka, valóban mindezek a területek azt hittem egy emberes feladatok. Nem tudom a FIDESZ képviselők miért is ülnek ott, ötletük nincs, nem is szólnak a vitákhoz, mert nincs. Ezt az egész parlamenti munkát a mai világban az Inerneten elvégezhetnék, távmunkában.
Mekkora rezsit sporolna meg az ország(ház)?
Amit el kell ismerni egyedűl a Miniszterelnök dolgozik. A FIDESZ képviselők 263-an vannak, de minek? Csak szavaznak, és mutogatnak vissza, de másra, nem halottam még önkritikát. Mit is rontottak el 8 évvel ezelött, és a nyolc év alatt, mint ellenzék.

"A miniszterelnök jogállása
A Magyar Köztársaság Alkotmánya a miniszterelnököt a legmagasabb állami tisztségviselők egyikének tekinti, követve azon alkotmányjogi alapelvet, mely szerint a mindenkori kormány megbízatása a miniszterelnök személyéhez kötődik.

A kormány a miniszterelnökből és a miniszterekből áll. A miniszterelnököt a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés - tagjai többségének szavazatával - választja meg, a kormány programjának elfogadásával egyidejűleg.

Miniszterelnöknek javasolható, illetve miniszterelnökké megválasztható minden büntetlen előéletű, az országgyűlési képviselők választásán választójoggal rendelkező személy.

A miniszterelnök, illetőleg a kormány a köztársasági elnök útján az Országgyűlés elnökéhez intézett írásbeli nyilatkozatával lemondhat megbízatásáról. A miniszterelnök megbízatása a lemondás benyújtásával szűnik meg. A lemondás érvényességéhez elfogadó nyilatkozat nem szükséges. A köztársasági elnök a miniszterelnök lemondásáról haladéktalanul tájékoztatja az Országgyűlést.

Érdemes megemlíteni, hogy az Alkotmánybíróság 2004. decemberében kihirdetett határozatáig a vonatkozó törvény a miniszterelnök lemondása esetén harmincnapos lemondási időt állapított meg. Az Alkotmány szerint a lemondást követően azonnal ügyvezető miniszterelnökről beszélhetünk, és a kormány korlátozott jogkörű lesz, vagyis ellentétes az Alkotmánnyal bármilyen lemondási idő meghatározása. Az 55/2004. (XII. 13.) AB határozat kimondta azt is, hogy a lemondott miniszterelnökkel szemben bizalmatlansági indítvány benyújtására nem kerülhet sor.

A lemondáson kívül az Alkotmány értelmében megszűnik a miniszterelnök megbízatása

1. a miniszterelnök halálával, választójogának elvesztésével, összeférhetetlenségének megállapításával, illetőleg
2. ha az Országgyűlés a miniszterelnöktől a bizalmat megvonja és új miniszterelnököt választ.

Ebben az esetben az állami irányítás folyamatossága érdekében új miniszterelnökre van szükség, így a miniszterelnök megbízatásának megszűnését követően harminc napon belül a köztársasági elnök javaslatot tesz az új miniszterelnök személyére.

Az összeférhetetlenség tekintetében - figyelemmel a miniszterelnök kiemelt jelentőségét - szigorú szabályok érvényesülnek, így a miniszterelnök:

1. további munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthet, kivéve, ha az tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, valamint jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységre irányul;
2. a munkaköri feladatainak ellátásából eredő nyilvános szerepléséért díjazásban nem részesülhet;
3. nem folytathat olyan tevékenységet, amely hivatalához méltatlan;
4. nem lehet érdek-képviseleti szervezet tisztségviselője.

A fennálló összeférhetetlenségi okot a megválasztásától számított harminc napon belül köteles megszüntetni, amennyiben ezen kötelezettségének az előírt ideig nem tesz eleget, vagy a tisztsége gyakorlása során vele szemben összeférhetetlenségi ok merül fel, bármely országgyűlési képviselő írásbeli indítványára - az összeférhetetlenségi ügyekkel foglalkozó országgyűlési bizottsága véleményének kikérése után - az Országgyűlés az indítvány kézhezvételétől számított harminc napon belül dönt az összeférhetetlenség kérdésében .

A miniszterelnök munkáját a Miniszterelnöki Hivatal segíti, amely gondoskodik a miniszterelnök, valamint a kormány döntéseivel összefüggő feladatok ellátásáról.

A miniszterelnök feladat- és hatásköre

A miniszterelnök feladatai egyrészt az Alkotmányból, másrészt egyéb jogszabályokból vezethetők le:

1. javaslatára nevezi ki és menti fel a köztársasági elnök a minisztereket, ennek megfelelően a kormány csak akkor tekinthető megalakultnak, miután tagjait megválasztották;
2. vezeti a Kormány üléseit;
3. a kormány által hozott rendeleteket és határozatokat aláírja, biztosítja azok végrehajtását;
4. Az Országgyűlés elé terjeszti a kormány programját és a kormány munkájáról készített beszámolót;
5. a Honvédelmi Tanács tagja;
6. gyakorolja a munkáltatói jogokat a miniszterek tekintetében.

A miniszterelnök kinevezi, megbízza például:

1. az országos rendőr-főkapitányt,
2. a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsának elnökét,
3. a Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács tagjait,
4. a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatóját."

Id. Lencsés István 2010.10.29. 09:23:15

@AnnaKarenina:

1 000 000 munkahelyet igért, de sorra mennek tönkre a cégek, sorra gyűlik a devizahitelesek problémája. Sorra adunk ki légifényképezésre 5 milliárdot, TeK 10 milliárd. Venni akarunk MOL részvénycsomagot, melyet majd a tőzsdén Soros vagy Putyin megszerez.

1 000 000 munkahely, de kinek, nem magyaroknak, mert ugye a munkadók kivonulnak majd.

1 000 000 munkahely : 120 hónappal (10 év) = 8333 új munkahelyet kellene teremtenie havonta, nos 6 hónap alatt kirúgták az országot, de 50 000 új munkahely nem lett! (8333 x 6 hónap = 50 000)

Egy esetben lesz új munkahely 1 000 000, amikor megtámadjuk majd a velünk nem egyetértőeket.

midnight coder 2010.10.29. 09:23:24

@AnnaKarenina: Azért ez az adócsökkentéses dolog a szlovákoknál eléggé bejött. És mi sem nagyon tudunk mással versenyezni a térségben mint az alacsony bérköltség. Sem az infrastruktúra nem kiemelkedően jó, sem a magyar munkaerő (sem képzettségben, sem morálban), nyersanyagunk, energiaforrásunk nincs, különösebben jó turisztikai célpont sem vagyunk. Akkor mi mással tudunk versenyezni mint a bérköltségek ?

Haloperidol 2010.10.29. 09:23:33

A cikk mondanivalójával egyetértek. Már Trockij is megmondta annak idején: "A forradalom olyan, mint a bicikli: tekerni kell, különben elbukunk."

Orbánéknak is tekerni kell a reformokat egyre radikálisabban, csak az a kérdés, hogy meddig mernek/tudnak elmenni. Kétfelől is szorítják őket: az MSZP és LMP és a nemzetközi vélemények balról, a Jobbik meg jobbról.
Érdekes szituáció, csak az a baj, hogy 10 millió ember a kísérleti alany... Többek között én is. :-(

Táskás Tóni 2010.10.29. 09:23:41

@ca2: Mi is lesz a hatása Orbán intézkedéseinek?
1.16 %-os SZJA pár százezer ember élvezi az új adótörvény jövedelemnövelő intézkedését. Naivitás ettől várni a belső fogyasztás olyan mértékű növekedését , amely már látható hatással van a gazd-i növ.-re.
2. Ennek érdekében viszont feláldozza a konszenzussal meghozott törvényt a mnyp-akról, ami pár éven belül 25%-al tehermentesíti a költségvetést.
3.Kb 150 milliárd ft az a veszteség , ami az IMF-el való együttműködés megtagadása miatt állt elő, ennyivel többe kerül éves szinten az állam külső piacokról történő finanszírozása.
4. Multikra és bankokra kivetett óriási adók minimum megfékezik a beruházásokat, amelyek a gazd-i fejlődés alapjai.
5 és a további gusztustalanságok nem teljeskörűen
-5 milliárd országfotózásra
-Kocsis több tizmilliárdos ügyét nem vizsgálja az ügyészség , sőt még a BKV élén maradhat.,kinek a pártkasszáját gyarapította a tizmilliárd ft-okkal.
Nem hiszek a tévedhetetlen delejes embernek , számomra nincs benne semmi emberi.!!!

AnnaKarenina 2010.10.29. 09:23:52

@midnight coder: A helyzet az, hogy ez egy kényszer. Ti. hogy muszáj magán-nyugdíjpénztári alapra fektetni a nyugdíjrendszert, mert sem a népességcsökkenés, sem a munkanélküliség miatt nem tartható a korábbi nyugdíj finanszírozás. Az természetes, vagy talán jobb szó, hogy kalkulálandó, hogy a kettő között van egy átmeneti időszak, amikor az államnak (költségvetésnek) is finanszíroznia kell a nyugdíjakat, másképp nem megy, egészen addig, amíg ki nem futnak a teljes egészében állami nyugdíjak. (A várható élettartam miatt azért ez is kalkulálható.) De ehhez ott voltak a TB-alapok, amiket 1998-ban a Fidesz egyszerűen beolvasztott a költségvetésbe. Mellesleg ez az eü-t is érintette.
Már megtörtént a nyugdíjalap módosítása (bruttó helyett nettó bér), a korhatárnövelések, tehát javult kicsit a financiális helyzet, persze a nyugdíjasoké nem.
Ha most megint elvész a mnypt-i megtakarítás a költségvetésben és helyette lesz a konkrétum nélküli ígérvény az állami nyugdíjra, akkor nem tudom, hogy a mostani fiatalok miből kapják majd azt, mert nem lesz, nem tud lenni annyi befizetés.
A mnypt. azt jelentette, hogy az állam levehet a saját válláról egy terhet.

AnnaKarenina 2010.10.29. 09:24:12

@midnight coder: Még annyit, hogy szerintem ez egy jó eszköz a fekete bérezés ellen is. Ha az emberek tudják, hogy a nyugdíjmegtakarításuk a saját nevesített számlájukon van, erről a mnypt. minden évben elszámolást küld, akkor sokkal erősebb érdekük van hivatalos bért kiharcolni maguknak.
Lehetne javítani a mnypt.-k működésén, jobban odanézni a működési költségeikre, a felelősségvállalásukra és mindenkori állapotukra, de nem kéne ellehetetleníteni őket.

kútásó 2010.10.29. 09:24:35

Oh basszatok meg , mar megint egy oszodi beszed Orban Viktortol. Ez ma a harmadik olyan cikk ahol parhuzam kerul az AB megnyesese es az oszodi beszed koze. Ez a balos ujsagirok Szent Gralja? Megtalalni Orban oszodi beszedet? Azon gondolkodok, h mit kaphat az, aki megtalalja. Gyurcsany nutellaba martja a golyoit te meg lenyalhatod?
Amugy meg nem ertem mit megy a rinyalas az AB miatt. Ez most pont olyan eset, mint a Szalai fele beszolas az RTL-nek, hogy a monika-showt valoban jo otlet hanyagolni. Abban mindenki egyetertett, hogy a monika az szar, dehat az allam ne szoljon mar bele a mediaba, mert az milyen dolog. Most is mindenki egyetert abban h a tobb millios vegkielgitesek egyenloek a pofatlan lopassal, dehat ne ilyen egyszeruen intezzek mar, hogy puff leadozni a szajret, oszt szevasz. Tologassak egy kicsit az ugyet, mondjuk meg ugy 20 evig. Ugyan a problema megmarad, de legalabb buszkek lehetunk a jogallamunkra. Az embereknek pont azzal lett tele a tokuk, hogy a jogallamisagra hivatkozva a legnagyobb gazemberek vigyorogva megusznak mindent. Mikozben megy a ping-pongozas az AB-vel, a szarhaziak vidaman integetnek a vegkielegitesbol, kozbeszerzesbol ujitott jakuzzibol. Tavasszal vilagos volt h a fidesz 2/3-a a tet es az h ha meglesz nekik, akkor azt csinalhatnak amit akarnak. A istenadta nep ennek tudataban faradt el szavazni. Es ugy dontottek hogy legyen a fidesznek 2/3-a (akik a fideszre szavaztak aktivan, akik meg otthon maradtak azok passzivan tamogattak). Orbanek meg semmi mast nem tesznek, mint amire felhatalmazast es jogot kaptak: Izombol intezik az ugyeket es nem tokoresznek. Ha majd mas partok betiltasara hasznaljak a 2/3-t, akkor majd lehet picsogni, meg mutogatni a demokracia-feltestol teleszart gatyakat. Addig meg lehet, melyseges ahitattal szemlelni a demokracia buja viragzasat.

belevauvau 2010.10.29. 09:58:28

Azt hiszem Pakesz fogta meg a lényeget. Lehet itt Robin Hoodot játszani, ha elmaradnak a nagy rendszerek belátható időn belüli reformjai, akkor a piac azonnal "átárazza" az országot. Ok, és mi lesz a Robin Hood adó, és a nyugdíjpénztári befizetések lenyúlása után? Akkor jönnek majd a betétek?
Lehet, nem is olyan sokára azon kell majd elgondolkodni, hogy az a "tolvaj hazaáruló Gyurcsány" ugyan miért is akart reformot, és a "Haza Hőse Orbán" miért is harcolt annyira ellene. Aztán lassan definiálni kell olyan fogalmakat, hogy kis a haza igazi árulója.

Kandabula 2010.11.02. 09:37:09

@kyanzes: Szabják. Amúgy mindeggy. A probléma abból adódik, hogy ... szóval, szarul érzem magam.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása