Véleményvezér

vv

Magyar Országgyűlés: az minek van?

2010.11.04. I 51 komment I Címkék: fidesz parlament demokracia alkotmany lazar janos

Az elmúlt húsz év sok tekintetben a demokrácia és a jogállam paródiája volt. A Fidesz arra tett ígéretet, hogy ennek véget vet. Mégis ezt a mentalitást folytatják.

A Fidesz erőből kormányoz. Ahogy korábbi cikkünkben kifejtettük, az Alkotmánybíróság jogkörének csorbítása azt az üzenetet hordozza, hogy bárki, aki az új kormányt akadályozza, azt félreállítják – még akkor is, ha egy jogállami alapintézményről van szó. A javaslat parlamenti vitája viszont azt is szépen megmutatta, hogy az Országgyűlést még az ilyen nagy horderejű kérdések esetében sem veszik komolyan.

Mi történt?

Az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozásáról szóló parlamenti vita komolytalan, alkotmánymódosításhoz pedig különösen méltatlan volt. A törvényjavaslatot benyújtó Lázár János 21 perces vitaindítójának nagy részében nem is magáról a javaslatról beszélt, sőt expozéjában semmi érdemlegeset nem mondott arról, hogy miért van égető szükség az Alkotmánybíróság jogkörének megnyirbálására. Miután pedig az ellenzéki pártok komoly nemtetszésüket nyilvánították ki és aggodalmuknak adtak hangot, az előterjesztő nem csak, hogy nem reagált érdemben, hanem fellengzősen magát az egész vitát is színvonaltalannak minősítette.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy a részletes vitára az előterjesztő egyszerűen be sem ment, hasonlóan a képviselők és a miniszterek többségéhez.

Miért baj?

Mindez talán megbocsáthatóbb lenne egy hétköznapi törvényjavaslat esetében. De itt nem erről van szó: a jogállam egyik alapintézményének a korlátozásáról és egyben az Alkotmány módosításáról beszélünk, mely ráadásul jelenleg a közélet elsőszámú témája.

Sem az Alkotmányra, sem az Országgyűlésre nem tekintünk vallásos áhítattal, de nagyon sokat elárul az, hogy a parlamenti többség az alaptörvény módosítását sem tartotta olyan jelentőségű kérdésnek, hogy azt tisztességesen megmagyarázza és tisztességesen megvitassa a Házban. Az egészből az látszott: ők már mindent elmondtak, nem hajlandók ezen vitatkozni sem, a végén úgyis az lesz, amit ők akarnak.

A másik érdekes aspektusa a dolognak, hogy a Fidesz a valóságban sokkal többet mondott el a sajtónak az alkotmánymódosítás hátteréről, mint az Országgyűlésnek. Ez pedig aggasztó tendencia, aminek már korábban is voltak jelei: a Fidesz vezetőinek legfontosabb kijelentései általában nem a Parlamentben, hanem különböző rendezvényeken hangzanak el. Ennek talán legszembetűnőbb példája az volt, amikor a miniszterelnök az iparágakat sújtó különadó bevezetését a Széll Kálmán Alapítvány egyik rendezvényén jelentette be, az Országgyűlésnek pedig csak napokkal később beszélt róla.

Nem ezt ígérték

A magyar alkotmányos berendezkedés alapja, hogy az Országgyűlésnek van kormánya. Ez azt jelenti, hogy ezen a fórumon dőlnek el a legfontosabb kérdések, és attól még, hogy ott bárkinek többsége is van, a javaslatokat megfelelő módon kell megvitatni. A Fidesz viszont tendenciózusan úgy viselkedik, mintha a kormánynak lenne parlamentje: mintha utóbbi egyedüli célja az lenne, hogy a kormány fejében megszületett gondolatokat a lehető leggyorsabban vésse törvénybe, érdemi viták nélkül. Az, hogy a kormány a fontosabb indítványait rendre nem saját maga terjeszti elő, hanem egy-két kormánypárti képviselővel nyújttatja be a gyorsaság és egyszerűség kedvéért, szintén ezt a hozzáállást mutatja.

Persze nem vagyunk naivak: az elmúlt húsz év sok tekintetben a demokrácia és a jogállam paródiája volt, megtanultuk azt, hogy jogállamot és demokratikus folyamatokat is lehet csak játszani, imitálni. Azonban a Fidesz pontosan arra tett ígéretet, hogy véget vet az elmúlt húsz év gyakorlatának.

A Véleményvezér meglehetősen irritálónak tartja azokat a baloldali tollforgatókat, akik folyamatosan Magyarország politikai hagyományainak elmaradottságáról elmélkednek. Ugyanis éppen egy olyan országban élünk, ahol igenis nagyon komoly hagyományai vannak az országgyűlés intézményének. Ebben az országban szabadságharcokat vívtak azért, hogy az Országgyűlés ne csak a (bécsi) kormány utasításait hajtsa végre, hanem gyakorolhassa jogait és valódi, komoly vitákat folytathasson.

Ha a kormány valóban eltökélt, hogy új korszakot nyisson és jobb országot építsen, akkor a mindenkori parlament jelentőségének csökkentése egészen biztosan nem jó irány. Ez ugyanis nem szakítást jelent az elmúlt húsz év mentalitásával, hanem annak egyenes folytatását.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.11.04. 13:42:04

"Azonban a Fidesz pontosan arra tett ígéretet, hogy véget vet az elmúlt húsz év gyakorlatának."
Véget is vet. Már nem is imitálja :)

Ha megnézed a Fidesz hívek által írt kommenteket, ott látod, hogy mindez jól van így. A jogállam a csak a bűnösöket védi, tehát nem kell.

nevembalint 2010.11.04. 13:42:12

Az új korszak olyan nagy probléma lenne ilyen irányba, ha működne?

sztd 2010.11.04. 13:42:26

"A magyar alkotmányos berendezkedés alapja, hogy az Országgyűlésnek van kormánya. Ez azt jelenti, hogy ezen a fórumon dőlnek el a legfontosabb kérdések..."

Bár elvben VV-nek tökéletesen igaza van, gyakorlatilag az elvárás teljes képtelenségnek tűnik. 386 (vagy akár 200 esetleg 100) ember túl sok ahhoz, hogy bármit érdemben átgondoljon, megvitasson, és döntést hozzon.

A dolgok természetéből adódik, hogy egy ilyen gyűlésen, már leosztott lapoknak kell lenniük. Lehet, hogy egy beállt demokráciában szerves fejlődés mellett, ahol van idő éveket dolgozni egy törvényjavaslaton ez működik (elég belegondolni: kormány bejelenti a parlamentben, hogy ilyen irányú törvényt akar hozni, jön az egyeztetés mindenhol, majd hónapok múlva benyújtja a javaslatot, ahol a parlament ÉVEKIG(!) vitatkozik rajta, finomítja, majd megszavazzák...).

Na ez ilyen rohamtempó mellett szerintem nem megy. A rohamtempó szükségességében pedig szerintem társadalmi konszenzus közeli állapot van.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.11.04. 13:42:38

"... az elmúlt húsz év sok tekintetben a demokrácia és a jogállam paródiája volt, megtanultuk azt, hogy jogállamot és demokratikus folyamatokat is lehet csak játszani, imitálni. Azonban a Fidesz pontosan arra tett ígéretet, hogy véget vet az elmúlt húsz év gyakorlatának."

- és pontosan EZT is teszi! ("game over";)
Ők nem imitálják a jogállamot és a demokratikus folyamatokat - ennek mostantól "gyakorlat"-ilag vége.

Rive 2010.11.04. 13:43:05

"éppen egy olyan országban élünk, ahol igenis nagyon komoly hagyományai vannak az országgyűlés intézményének."
Össze vanik keverve a 'történelme' és a 'hagyománya'. A történelem még nem (élő) hagyomány.

Dettó, mint a 'jobboldali' hazai helyzete. Elvileg ennek a szónak van egy (nyugaton illetve kevésbé terhelt politikai kultúrával rendelkező országokban) általánosan használt, jól körülhatárolt, konzervativ felhangokkal diszes jelentése.

Gyakorlatilag viszont itthon pont a konzervativ rész nem egy élő jobboldali hagyományba kapaszkodik (tekintve, hogy azt elég alaposan félbeszakasztották a kommunizmus épitése alatt), hanem hol a kádári nosztalgiába, hol a második világháború előtti vadromantikus nemzetképbe (annak baloldali felhangjaival együtt), hol valami saját kreálmányú izébe. Ennek megfelelően a 'hagyomány' nem is képes betölteni a szerepét, az egész fogalomkör össze-vissza hányódik az épp aktuális igényeknek/indulatoknak megfelelően.

Parlamenthez visszatérve: immáron jó sok éve a parlament nem a komoly viták helyszine, hanem a legitimáció forrása a hatalom gyakorlásához. A szoci alatt eleve nem volt vita, a dolgokról a KB döntött: a rendszerváltáshoz vezető eseményekről a párt és az ellenzék parlamenten kivül döntött: rendszerváltás után pedig a pártharcok ismét villámgyorsan a kötelező jelenlét, előre megirt forgatókönyv, büntetett elhajlás megalázó és gyilkos körébe szoritották az egészet.

Nincs (élő) hagyomány, mert ami volt azt nem élte senki élő, hogy továbbadhatná: új pedig nem gyökeresedett meg annyira, hogy hatása lehetne.

Illetve, hagyománynak épp tekinthetjük a kötelező egyenszavazást is, de ehhez túlsággal idealista vagyok.

hubble7 2010.11.04. 13:43:59

Az irány jó.
A gazdaságot talpra kell állitani.
Az életszinvonalat erőteljesen növelni kell,
meg kell szüntetni a mélyszegénységet az éhezést.
Ha ezt az AB (vagy bárki, bármi) akadályozza, fel kell függeszteni gazdasági, pénzügyi kérdésekben a jogkörét.

faszoccse 2010.11.04. 13:44:13

Hát kérem, aki ezt nem látta előre, az magára vessen.

Viktor már az elvesztett 2002-es választások után jelezte, hogy mit gondol a hatalmi szervekről (kormány, országgyűlés, AB). Ami használra vált (AB), azt abszolutizálta (szavakban), de amúgy meg a haza nem lehet ellenzékben, így hát inkább be se járt az ogy-be.

Na most ugyanez van: aki nem velünk, az ellenünk, csak épp Viktor a fasz jobbik végén van, mink meg maradtunk a rosszon, szokás szerint.

Inkább azon kéne elmélkedni, ha sikerül a vízfejű baromnak (matolcsy) eltapsolnia az ellopott megtakarításainkat valami újabb eszetlen Széchenyi terv keretében - de persze sikerül továbbra is mellőzni minden _valódi_, a növekedés fenntartását hosszú távon is biztosító szerkezeti reformot, nyugdíj, TB, önkorik -, akkor minket veszik majd el a fijúk, hogy legyen miből kormányzást imitálni?

Elveszik az autókat, ékszereket, házakat? Mert a nép arra hatalmazta fel őket? Mindenkit seggbekúrnak, mert a nép arra hatalmazta fel őket a 2/3-al?

Meddig lesz még ez takaró? Épül északkorea izomból.

OkoskaTo:rp 2010.11.04. 13:44:19

Tévedés, hogy a kormánynak van országgyűlése. Orbán Viktornak van országgyűlése, aki elfogad bármit, amit a Vezér megálmodik.

ostván 2010.11.04. 13:44:24

Pontosítanék: Nem csak a FIDESZ-nek van országgyűlése, hanem Orbán Viktornak van egyre szélesebb körű hűbéresi gárdája, amelynek első lépcsője a FIDESZ nevezetű szabadcsapat. Ebbe a körbe tartozik a kormány, az országgyűlés 2/3-a, és egyre több "független" hivatal és szervezet.
Most hátradőlve figyelem, hogy azok, akik "nem ilyen lovat" akartak, mikor unják meg.

nemecsek ernő áruló 2010.11.04. 13:44:29

A fidesz mindig is ilyen volt, mi Nagy Imre újratemetése, és az akkor elhangzott uszítő, gyűlölködő Orbán-beszéd óta hajtogatjuk, de senki nem hitt nekünk. Aki csodálkozik ezen, sikeres ember nem lehet. Kb. olyan ez, mint amikor Gyurcsányt támadták az őszödi beszéd miatt. Egy szó újdonság nem volt abban a szövegben. Ahogy Feri mondta: "TELJESEN NYILVÁNVALÓ VOLT, hogy amit mondunk, az nem igaz." Így nyert Ferenc is, és most így nyert Viktor is. Teljesen nyilvánvaló volt, hogy amit mondanak, az nem igaz!

is 2010.11.04. 13:44:43

annak a 26x kivalasztott FIDESZ-KDNP-s biodiszletnek kellene ezt a posztot sokszor elolvasni. nem tudom reggel hogyan igazitjak meg a ruhat meg a sminket, meg a frizurat, mert en a helyukben tukorbe mar nem tudnenk nezni. a parlament(arizmus) tokeletes lejaratasa folyik.

KG2000 2010.11.04. 13:44:51

A VV által felvetett problematikára, hogy ki kinek a kije, illetve, hogy van-e értelme a kérdésnek van egy rendkívül egyszerű válasz. A választók eldöntik a következő parlamenti választásokon.

babraba 2010.11.04. 15:06:34

@KG2000: ok, de mi van akkor, ha viktor úgy dönt, hogy ideje a választásokat is ignorálni, mer'a végén még nem nyernek?
jaaa, kétharmaduk van, szóval, ha megcsinálják, végül is mi akartuk! (nem én, mi magyarok!)

KG2000 2010.11.04. 15:06:39

@Gerzsonka:
Orbán többek között azt mondta 1989-ben:
"A ma vállunkra nehezedő csődtömeg egyenes következménye annak, hogy vérbe fojtották forradalmunkat, és visszakényszerítettek bennünket abba az ázsiai zsákutcába, amelyből most újra megpróbálunk kiutat találni. Valójában akkor, 1956-ban vette el tőlünk - mai fiataloktól - jövőnket a Magyar Szocialista Munkáspárt. Ezért a hatodik koporsóban nem csupán egy legyilkolt fiatal, hanem a mi elkövetkezendő húsz vagy ki tudja hány évünk is ott fekszik"
TÖKÉLETES JÓSLÁS VOLT, és nem az ő hibája, hogy így történtek.

Egészen konkrétan Gyurcsány a 2006-os kampányban azt hazudta, hogy minden a legnagyobb rendben van. Orbán pedig azt mondta 2010-ben, hogy az ország csődközeli helyzetben van. Tehát Gyurcsány valóban hazudott, míg Orbán az igazságot mondta el.

kubatov_kommunista 2010.11.04. 15:06:47

@nevembalint:
"Az új korszak olyan nagy probléma lenne ilyen irányba, ha működne?"
IGEN! (Függetlenül attól, hogy működik-e vagy sem!)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.11.04. 15:06:53

Így van!
Ehhez, ami most az Országgyűlésben folyik, teljesen felesleges maga az Országgyűlés. Bőven elegendő lenne egy 20 főből álló, gyakorlatilag reprezentációs feladatokat ellátó testület, amely minden különösebb cécó nélkül egyszerűen jóváhagyja Orbán intézkedéseit. Javaslom, hogy legyen a testület neve az egyszerűség kedvéért Fasiszta Nagytanács!

labi 2010.11.04. 15:10:22

Nem is szabad változtatni, én is 100 milkás végkielégítésre hajtok amit állami cégből lapátolnék ki, védje is meg ezt az alkotmánybíróság, így van ez jól. Nehogy már elvegyék tőlem ezt a lehetőséget. :)

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2010.11.04. 15:10:31

Média központú világot élünk, hamarabb lesz valami téma egy blogon, vagy a twitteren mint az országgyűlésben. A parlamentben eddig is csak jelképes volt az országgyűlés feladata, a lényegi rész a szakbizottságoknál zajlott és zajlik.

KG2000 2010.11.04. 15:10:45

Egy párhuzam:
Obama tegnap elvesztette a képviselőházi többséget. Aminek az a következménye a kommnetárok szerint, hogy semmit sem fog tudni megvalósítani, még az egészségügyi reformja is dugába dől. A republikánusoknak egyetlenegy cél vezérli: Obama semmit se tudjon megvalósítani, hogy aztán 2 év múlva megbukjon. EZT NEVEZITEK TI DEMOKRÁCIÁNAK?

Ugyancsak az USA: tegnapi hír, hogy a központi bank, a FED 600 millárd dollárt nyomat. Tudjátok ti, hogy hörögnétek, ha Orbán azt mondaná az MN-nek: nyomtassatok már nekünk 600 millárd Forintot?????????????????

Lehet kritizálni Orbánt, csak nehogy azt higyjétek, hogy TI bármilyen értelemben, erkölcsileg, szakértelemben jobbak vagytok. Egyáltalán nem.

riksafighter 2010.11.04. 15:10:55

van egy apró különbség ...ezt a "mentalitást" 2/3 nyi választó támasztja alá és nem egy girhes libatolvaj és pár bűntársa...

természetesen átlépik az alkotmányt ..mert az hulladék és természetesen erős centralizált állam felépítése a cél a többség érdeki szerinti , természetesen ezzel szemben a piaci érdekcsoportok állnak

Vitéz Kőbányai Világos 2010.11.04. 15:11:00

@hubble7: Imádom az ilyen hozzászólókat, mint te. Hogy jön ehhez bármilyen gazdasági kérdés????? Mellesleg sorold már fel azokat a kormányzati intézkedéseket, amelyek akár tömeges életszínvonal növekedéshez (értsd: olyanhoz, amelyik lényegében érinti a lakosság több, mint 10%át), akár a mélyszegénység felszámolásához hozzájárultak! Akkor utána jöhetnek a nemzetgazdasági stabilizációs intézkedések is (már azon túl, hogy sikerült megenni a vetőkrumplit)!
Köszike!

fallen 2010.11.04. 15:11:08

Végül is lázár megmondta, hogy ez nem a fidesz frakciója, hanem orbán viktoré. Ami tanulságos, hogy ma már a népszabadságban is megjelent egy közvéleménykutatás, ami szerint a a fidesz növelte népszerűségét. Persze a birka nép, aki 40 évig elnyomásban élt, az egyrészt nem érti meg, hogy mire megy ki a játék, másrészt meg amíg nem kerül neki többe, hogy nincs AB, addig kurvára nem zavarja.
Persze, ha elmagyarázná valaki nekik, hogy ami a végkielégítéseket illeti, azt persze sosem fűzik hozzá, hogy a 2 millió az bruttóban értendő, egyrészt az összeget tekintve, másrészt pedig, hogy mindent beleszámítanak, beleértve a felmondási időt, szabadságpénzt is. Tehát, ha valaki nem tudta kivenni a szabadságát mert kirúgták, azt pénzben megváltják, azonban ha véletlenül pont emiatt csúszik át bruttó 2 milliós határon akkor dupla szívás. Tehát a végkielégítés alatt nem azt értik, amit valójában megadóztatnak, hanem sokkal többet.
Amúgy meg, az igazán durva végkielégítések nem az idén voltak, a BKV-s, MÁV-os lelépők röhögnek a markukba, tőlük nem kérik vissza. Az egésznek két értelme van:
1 - szívatni azokat a közszolgákat, és egyebeket, akik kiszolgálták az előző kormányt és politikai megbízhatatlanságuk okán meg kellett tőlük szabadulni.
2 - a magánnyugdíjpénztárak lenyúlása.

Végül kis szösszenet, hogy köpi magát arcon a fidesz

„Van még egy tanulsága az Alkotmánybíróság döntésének. Mégpedig az, hogy egy demokráciában általában a demokratáknak van igazuk. Egy demokráciában nem képzelhető el, hogy a kormány a saját programját egyetlen lehetséges útnak minősítse.”
(2007. március 12., orbanviktor. hu)

„Az Ab határozatai mindenkire kötelezőek, ezért a kormánynak is tiszteletben kellene tartani ezeket. Nagyon szerencsétlen, valamint rombolja az alkotmányos jogállamot és az Alkotmánybíróság tekintélyét, ha a végrehajtó hatalom, az igazságügyi miniszter vagy a miniszterelnök vitába száll az Alkotmánybírósággal.”
(2009. március 5., Répássy Róbert)

„A Fidesz, ahogy eddig is, úgy a jövőben is tudomásul veszi az Alkotmánybíróság döntéseit.”
(2009. július 14., Fidesz-közlemény

Kedves fidesznyikek, ne azzal gyertek, hogy a mocskos szocik mit csináltak, mert ezt senki nem vitatja, meg is kapták a büntetésüket. Ezzel az utóbbi 3 idézettel kezdjetek valamit.

Cantona 007 2010.11.04. 15:11:16

Még nem tudatosodott a kétharmad,még mindig vannak naiv és felesleges mondatok és kérdések. Meg kéne már érteni végre, hogy Magyarország történetében az a kivételes dolog történt, hogy kétharmada van egy pártnak a parlamentben. Ja...a választópolgárok szavazatai miatt. Ezt tessék tudomásul venni. Legközelebbi megálló, ahol fel lehet erre a vonatra szállni, 2014 április. Addig tessék belenyugodni a nép akaratába.

ostván 2010.11.04. 15:11:22

@hubble7: A gazdaság (viszonylag) jól működik. Mindaddig, míg a politikusok csak óvatosan avatkoznak bele. Ha olyanok akarják megmondani a gazdasági szereplőknek, hogy mit tegyünk, akik soha életükben nem dolgoztak, akik soha életükben nem kockáztatták a vagyonukat, mint vállalkozó, abból csak rosszabb világ lesz.
Ha békén hagyják a gazdaságot, nőni fog az életszínvonal (amivel egyébként semmi baj nincs. Pl abból kiindulva, hogy alig férnek el az autók az utcákon. Nem csak Bp-en, nem csak a nagyobb városokban, hanem már kisebb helyeken sem lehet dugó nélküli közlekedést tapasztalni).
Az éhezésről és a mélyszegénységről: egyik falusi önkormányzat ezt elhitte, és beszerzett lisztett, cukrot, más alapvető élelmiszereket, hogy aki rászorul viheti. NEM KELLETT! Ott romlott rájuk. Ha a magát szegénynek tartó polgár nem kap kp-t, amiből a kocsmát és a mobiltelefon számláját tudná kifizetni, akkor nem kell neki a természetbeli segély.
Egyébként meg Magyarországon nincsen háborús helyzet. Csak Orbán V. fejében. Az, hogy válság van, az NORMÁLIS dolog. Normális eszközökkel kell úrrá lenni rajta. Pl. takarékossági intézkedésekkel. De ettől úgy fél Orbán, mint ördög a tömjénfüsttől. Mert az - valószínűleg - népszerűségveztéssel járna. Szerintem, ha tisztességesen elmagyaráznák, akkor nem, de nem is akarnak semmit megmagyarázni (lásd országgyűlési vita).

ostván 2010.11.04. 15:11:24

@El Topo (Sgt. Elias): Volt már ilyen a Kádár-időszakban. Amikor a kormány határozatokkal kormányzott.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.11.04. 15:11:32

"sokmillió ember vállán állunk" - mondotta a miniszterelnök...
no és hányan akarnak cipőtalpakat vállon viselni?
azt hiszem, ezen áll vagy bukik...

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.11.04. 15:17:35

ez a "népi kétharmad" pont a lakosság egynegyede?

ostván 2010.11.04. 15:21:31

@KG2000: Most, itt Magyarországon az utcán járva nem azt látom, hogy csődközeli állapot lenne. Mennek a hídépítések, mennek a villamos-korszerűsítések (pl. Miskolcon, meg máshol is), (viszonylag) jó útjaink vannak, alig férünk el a gépkocsiktól az utcán (fiatal és nem a legolcsóbb a gépkocsiparkunk), nagyon sok házon látni, hogy tetőcsere volt, ablakcsere volt, külső felújítás volt (én tudom, hogy ennél sokkal több belső felújítás is volt, pl. a lakótelepeken).
Szóval te még nem láttál csődöt, ha elhiszed, hogy a mi állapotunk csődközeli. Szerintem jól élünk, bár rosszabbul, mint ahogy szeretnénk. De ezen a pszihológusod tudna változtatni (nem az életszínvoladon, hanem a szemléleteden).

pete_r 2010.11.04. 15:26:19

@hubble7: Ha a kormány fékjeit eltüntetik, akkor amit lehet, megteszik. Ha mindent megtehetnek, meg is fogják tenni. Fékek nélkül még azt is, ami neked esetleg már nagyon nem fog tetszeni. Akkor gondolkozz el azon, mit írtál ide. (Félreértés ne essék, nem csak a jelenlegi kormányra gondolok...)

Cantona 007 2010.11.04. 15:27:36

@nexialista: Most mondjad meg nekem,mi a francot kezdesz,ezzel a " lakosság egynegyede" szövegeddel.

AnnaKarenina 2010.11.04. 18:07:31

@vakcsibe: Megnézném a 2/3 (kb. 3 millió ember) és a 3 millió mnypt. tag összecsapását, pláne, hogy átfedés is van. :)

pete_r 2010.11.04. 18:07:35

@vakcsibe: A nép akarata nem egyenlő egy párt akaratával, bármennyire is kétharmados többséget szerzett a parlamentben. Főleg úgy nem, hogy ész nélkül robog a maga által kijelölt irányba, figyelmen kívül hagyva a demokrácia alapvető szabályait. Ennek a belátásához nem kell akadémikusnak lenni.
Már csak azért sem jó ez az út, mert a kapkodásnak sohasem volt jó vége. Az elmúlt időszakra pedig nem lehet azt mondani, hogy kiérlelt és megfontolt törvényalkotás, de akár megfontolt (vagy bármilyen érdemi) kommunikáció zajlott volna.

boldogito 2010.11.04. 18:07:54

A legnagyobb baj ezzel a bloggal az, hogy elfogult. Nem a konzervatív értékrend irányában, hanem a fidesz irányában. Nem hajlandóak kimondani, hogy igen ez rossz, és elhatárolódnak tőle, mert ez így tarthatatlan. A legkeményebb megnyilvánulás az volt, hogy ha így megy tovább, akkor baj lesz. De többet sosem. Én úgy gondolom, hogy egy felelős médiumnak, márpedig a Véleményvezér blog szerintem annak tartja magát, bátran kellene védenie azokat az értékeket, amelyeket képvisel. Ha nem az az egyetlen elv, hogy a Fidesz bizonyítványát magyarázza.
Ami még zavar, az az, hogy a Fidesz tetteit nem önmagában vizsgálja, hanem az Mszp-hez hasonlítva.

Ez nem csak erre a posztra, hanem úgy általában értem.

Ibn al-Haiszam 2010.11.04. 18:08:13

@KG2000: Pontosan az a baj, hogy a fejek nagy részében még mindig a TI és a MI szembenállása határozza meg a gondolatokat és a véleményeket. Ne az Egyesült Államokkal vonj párhuzamot, aki kicsit is tisztában van az USA belpolitikai erővonalaival az jól tudja hogy az nem követendő példa.

Vonj párhuzamot Svájccal például, ahol az ötvenes évek végén rájöttek a politikusok, hogy ha az embereknek rosszul megy, akkor nekik is rosszul fog menni. A négy nagy párt ezért nagykoalíciót alkotott.

Komolyan elhiszed hogy az A-oldalon mindenki tökkelütött és csak a B-oldal politikusai a jó szakemberek??? Komolyan elhiszed hogy csak a B-oldalon van korrupció és az A-oldal minden politikusa angyal?

Azon kellene elgondolkodni, hogy kinek éri meg az a folyamatos megosztottság, ami a közéletet ma Magyarországon jellemzi.

öcsi55 2010.11.04. 18:08:18

@nexialista: szerinted egynegyed!
Mégis az van, amit mi akarunk!Látod mit ér az egynegyed.

Lasombra 2010.11.04. 18:08:35

aki még egyszer ideszarja, hogy a zemberek erre adtak felhatalmazást, azt bizisten fejbe baszom egy szatyor rohadt naranccsal!

mondta a Fidesz, hogy mit fog csinálni? nem mondta.
mutassátok meg, HOVA volt leírva, hogy ezt fogják csinálni? mert az ellenkezőjét bizony még tavasszal is nyomták, annak van nyoma. csak épp annak nem, hogy ez lesz. csak nem hazudtak? á, az kizárt, ők nem olyanok.

az a helyzet, hogy egy biankó csekket kaptak, épp ezért kurvára álságos és még ennél is unalmasabb szöveg, hogy a nép ezt akarta.

a jeti faszát akarta.
azt se tudta, mi lesz, csak hogy húzzanak a szocik a csába. és ezt a Fidesz úgy kommunikálja, hogy az ő programjukat akarta a nép. azt a programot, amit kevesebben láttak, mint Columbo feleségét, illetve, amit mégis, abban épp az ellenkezője volt leírva/nyilatkozva, mint ami most megy (ld magánnyugdíjpénztárak)

és azokról még nem is beszéltünk, amiket a választások óta találtak ki. azt mégis hogy a hátamban akarhatták már a választók áprilisban? mint, amit abba a remek NENYI-be is beleszartak, hogy a választópolgárok már áprilisban arról döntöttek, amiről amúgy csak júniusban értesülhettek.

szép volt, fiúk.

Várúr 2010.11.04. 18:08:45

Országgyűlés, jogállam és egyebek... Sólyom köztársasági elnök intelmei, tömegtüntetés, stb. nem volt elég ahhoz, hogy a parlamenti kisebbségben lévő Furcsány-kormány eltakarodjon. Súlyos kérdéseket, pl. az ország húszezer milliárdos eladósítását a korábbi parlament még csak nem is tárgyalta. A sor hosszan folytatható. Hát kösz, én nem így képzel(t)em az országgyűlést. Továbbá úgy sem, hogy évekig tárgyalgat, pl. a "qrogató" Szanyi eeetárs alkoholgőzös ötleteiről, közben zuhanunk tovább, az újabb gigakölcsönig.

Várúr 2010.11.04. 18:08:50

@fallen:
Ha neked a nép birka, tessék számadó juhásznak állni. Vagy nagy ívben kerülni az össznépi legelőt.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.11.04. 18:09:07

Amúgy nem kell OV-nek lenni ahhoz, hogy valakinek meglágyuljon az agya az országgyűlés falairól nehezedő hatalmas nyomás súlyától.

Schiffer is vagy elhülyült, vagy csak teszi a hülyét:
„Alkotmánybíróság nem a jogászoknak kell, hanem az embereknek, a szegényeknek, akiknek nincs máshova fordulniuk, amikor a hatalom a gazdagok érdekeit érvényesíti”

Ezen körülmények között csodálkozik még valaki, hogy már rég nem lehet egy ilyen témát érdemben megtárgyalni?

Kissé csípősebben:
szabadter.wordpress.com/2010/11/04/magyar-negyparti-hulyeseg-haz/

KG2000 2010.11.04. 18:11:44

@ostván: Nagyon sok embernek megy nagyon jól vagy jól, de 1) sokan nagy szegénységben élnek és 2) az állam továbbra is csődközeli helyzetben van, a tervezett adók beszedésére szükség van. Ha az állam megroppan, akkor pl. a Ft-Euro-Svájci Frank árfolyam "kicsit" nagyon megugrik példának okáért, és azt mindenki megérzi.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.11.04. 18:11:54

@KG2000: Azért nem ilyen egyszerű dolog ez: KG2000 "
A VV által felvetett problematikára, hogy ki kinek a kije, illetve, hogy van-e értelme a kérdésnek van egy rendkívül egyszerű válasz. A választók eldöntik a következő parlamenti választásokon. " Ugyanis
- Amennyiben a parlamentben a választók általi küldöttek ülnek, akiken keresztül vagyon a nép akarata képviseltetve.... ahogyan azt az Alkotmány is regéli, hogy minden hatalom e népnek a kezében és irányításában vagyon....
Tehát az orbáni módszerekkel és a fidesznyik elképzelésekkel szemben egyetlen valós tény áll - éspedig az, hogy ők megfordították az alapvetéseket: ami nagyon nagyon alkotmányellenes már most is és eleve jogszerűtlen, azaz totális visszaélést valósítanak meg a hatalomgyakorlásban...
1. az a nép joga eredendően - nem a fideszé
2. a parlamentben ülőknek a nép akaratát kell képviselniük (ami ugye idén véletlenül sem számított még)
3. a kormányt a parlamenten keresztül az irányítással, az ország működésének biztosításával bízza meg a népképviselet (de hát ezt is egyedül ez a beteges vezér vállalta magára - önkényesen)
4.végső soron semmi szükség nincs a parlamentben ülőkre , ha 4éven keresztül egyetlen ember alkotja a nemzetet és annak érdekeit is kizárólag ő tudja megállapítani, és kormányozni is csak a saját akarata szerint fog... nyugodtan haza lehet küldeni mindenkit -
a parlamentet érdemes lenne bezárni...
Tehát valóban egyszerű a válaszod (és rohadt együgyű is): majd négy év múlva teszünk megint valahova egy ikszet - és zsupsz! Már demokratikusan működünk is...
Nekem is van egy kérdésem: addig mi a faszt csináljak? - ha Orbán úgy dönt például, hogy dögöljek meg, mert neki nincs kedve a választókkal szarakodni... megy a saját feje után...
Tapsikolnom kéne örömömben? Végig kéne néznem , hogy éli ki hatalmi mámorát? Miként veszejti el azokat, akik neki nem tetszenek valamiért? - Orbán és akik őt éltetik - a fentiek ellenére.... azok valójában minek örülnek?

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.11.04. 18:12:03

VV kérdése teljesen jogosan lett feltéve: Minek is van az országgyűlés? Mit is csinálnak ott? Kit is képviselnek? Hogyan is teszik azt? Mi a működésük eredménye? volt már beszámoló, hogy mit valósítottak meg a választói akaratból ? - tudjátok, amire hivatkoznak úgy, hogy pont az ellenkezőjét teszik annak, amivel megbízták őket, hogy odamenjenek . Undorodni lehet csak ezektől a politikusoktól - ez kizárólag az ő gyűlésük - gyülekezőhelyük, miközben az ország saját magát építi le erkölcsiben, fizikálisan és mentálisan... hogy az emberi méltóságról már ne is beszéljek (gőzünk nincs már, hogy mi is az valójában) hiéna tanya - nem országház az!

szita szita péntek 2010.11.04. 18:12:09

@sztd: "Lehet, hogy egy beállt demokráciában szerves fejlődés mellett, ahol van idő éveket dolgozni egy törvényjavaslaton ez működik ...
Na ez ilyen rohamtempó mellett szerintem nem megy. " - Engem az gondolkodtat el, hogy minek ez a rohamtempó? Nem csak most, hanem úgy általában. A magyar parlament éves szinten olyan 400 körüli törvényt hoz, módosít - azaz egy-egy ülésnapon többet is. Minek? Kis túlzással 400 trv ÖSSZESEN elegendő lenne egy működő társadalomnak. Mit ne mondjak, anno mindössze 12 parancsolat volt... Hülyeség? Hááát, az amerikai esküdtbíráskodás egész sokáig elműködött egy ennél alig valamivel összetettebb szabályrendszer alapján.

Nem véletlen a kirohanásom a törvények számossága ellen. Ez a fránya jogrendszer már csak úgy van összerakva, hogy jogszabályi hierarchia van benne - azaz ha valamit egyszer törvénnyel szabályoztak, akkor annak módosításához minimum azonos szintű trv szükséges. Ugyanakkor ez a mennyiség már áttekinthetetlen - miközben mégis elvárjuk minden állampolgártól, hogy betartsa azokat. Csak én érzem ezt marhaságnak?

Megoldási javaslatom (bár tudom utópia): Viszonylag kevés, ám alaposan átgondolt, kidolgozott, hosszú távon is működőképes törvény kell. Így megteremtődik a jog megismerésének esélye, és a jog kiszámíthatósága.

Bikfenc 2010.11.04. 18:12:21

"Legközelebbi megálló, ahol fel lehet erre a vonatra szállni, 2014 április. Addig tessék belenyugodni a nép akaratába. "

Többen írták már más blogokban is, hogy majd a nép 2014-ben eldönti, hogy milyen volt ez a négy év, szavazatával elküldi azt aki neki nem tetszik.
Ez pontosan így van.
DE:
Az a választás, vajon ugyanolyan feltételekkel fog zajlani, mint amilyenre most gondolunk, vagy változnak időközben?
Gondolok itt arra az egyszerű tényre, hogy Kádár alatt is volt országgyűlés és választások is voltak, és rendszeresen elmentünk szavazni,
Jaaa, hogy csak egy jelölt volt? DE szavaztunk, és választottunk. :(
Na, ez egy jó kérdés.
A mostani AB akció sejtetni enged egy olyan (szigorúan csak pesszimista elméletekben lehetséges) eljárást is, amelyben ha nem nem úgy áll a zászló, hát fordítanak rajta, hogy úgy álljon. Ehhez megvan minden felhatalmazás, feltétel. (Pl. alkotmánymódosítás)
De, azt hiszem túlzottan pesszimista vagyok...

Martian (törölt) 2010.11.04. 18:12:27

@Gerzsonka: "A fidesz mindig is ilyen volt, mi Nagy Imre újratemetése, és az akkor elhangzott uszítő, gyűlölködő Orbán-beszéd óta hajtogatjuk."

Szerintem Viktor még mindig nem eléggé szókimondó :) bár az a beszéde taktikailag teljesen a helyén volt.

vakvarju 2010.11.04. 18:12:33

@OkoskaTo:rp: Orbán Viktornak megvan mindene, csak a lelki békéje hiányzik. Fék nélkül száguldozik, ideges, az arca feszült, beszéd közben remeg a szája. Mitől fél? Ott vannak a saját testőrei, a páncélozott autója, jövőre több millióval több lesz az (állami) jövedelme, vannak szép házai, a vagyoni helyzete miatt sem kell aggódnia. Akkor mitől fél? A diktátorok sajátossága, hogy kezükben a hatalom, mégis állandó rettegésben élnek. Mindenhol és mindenkiben ellenséget látnak. Persze így már érthető a milliomos KISZ titkár félelme.
Egyébként jó lenne, ha a gazdaságot a Fidesz Központi Bizottsága békén hagyná. Az szerencsére működik nélkülük is. Mert akik működtetik, értenek hozzá.
Érdekes, most mindenki nagyon sajnálja a 56-os áldozatokat. Sajnálni is kell őket. Csak azt nem értem, ha olyan borzasztó volt a Kádár-rendszer, miért kellett 800 ezer embernek belépni a pártba, a kisz-be, besúgónak állni. Most ők a legnagyobb jobboldaliak. És most ők verik magukat, akik éltették azt a rendszert. Na erről ennyit.
@KG2000: Én erkölcsileg és szakértelemben is jobb vagyok. Sőt sokkal jobb. Hál' Istennek! Mindenki tudja, hogy a 2002-es - a fidesz bukás évében - nagyon-nagyon sokan vettek fel milliós végkielégítéseket 5 milliótól 139 millióig (Szász Károly, Orbán V., Kövér L., Baranyay László MFB: 139 millió ft!!!!!., Kondor K., stb.) Remélem visszamenőleg nekik is vissza kell fizetni a felvett végkielégítést az állam kasszába. Ami törvénytelen most, az törvénytelen volt akkor is. És az 500 fős főtisztviselői kar? Akiket öt évre bebetonozott a bukott kormány, több százezer forintos fizetéséért. És ez a pénz akkor is járt nekik HA ÉRDEMI MUNKÁT NEM VÉGEZTEK. Felmondani sem tudott nekik a következő kormány, mert akkor az személyenként több milliós végkielégítéssel járt volna. És tessék azt is kivizsgáltatni ki, mikor, mennyiért és kinek, milyen feltételekkel adták el egyetlen hónap alatt a 12 állami gazdaságot? És Sukoró? Orbán miről tárgyalt ez ügyben Lauder úrral? Remélem ezt is kinyomozzák, valamint tanúként kihallgatják Orbán Viktort is. És a tanúnak mindig igazat kell mondani, bár ő még soha sem hazudott, tehát ezzel nem lesz probléma.
Aki pedig csődközeli állapotról beszél, kívánom, hogy csak annyi jusson neki, amennyi agy csődbe jutott gazdaság idején jutna nekik.

crey7 2010.11.05. 09:02:53

@hubble7:
Az irány jó. - Az irány jó? Ha ezt úgy kell értelmeznem, hogy a valós teljesítmény/cselekedetek és a valóság kendőzése hülye demagóg szövegekkel jó, akkor segítek:
Nem jó.

Nem lenne jó akkor sem, ha ezt akárki más csinálná.
A gazdaságot talpra kell állitani. - Ébredezik. De nem az állam fogja talpra állítani, hanem a fogyasztó.

Az életszinvonalat erőteljesen növelni kell - először reformokat kellene végrehajtani, hogy ne kelljen minden befizetett adóforintot egy feneketlen kútba önteni, majd csodálkozni, hogy mindent és mindenkit meg kell újra sarcolni (legyen ez magánember, bank, távközlési cég, stb.), hogy újra egyenesben legyen a hajó, majd ezeket a pénzeket újra bele lehessen önteni a kútba... majd utána beszélgethetünk arról, hogy életszínvonal emelése. Meggyesi úr megcsinálta. Kösz, még egyszer nem. Így nem.

meg kell szüntetni a mélyszegénységet az éhezést. -
És ki kell venni a biliből a kezünket is. Mélyszegénység mindig is volt, van most is, és lesz is. Egy utópisztikus álom az, hogy egyszer nem lesznek leszakadottak. De lesznek, a mennyiségük, és a leszakadás mértéke nem mindegy.

Ha ezt az AB (vagy bárki, bármi) akadályozza, fel kell függeszteni gazdasági, pénzügyi kérdésekben a jogkörét. - és holnap kijelenteni, hogy minden falu élére kisbírót nevezünk ki, akinek joga van az első éjszakához, illetve be kell szolgáltatni neki a papi tizedet is.

Nem, ne lehessen mindent megcsinálni. Főleg ne úgy, hogy most 2/3-al új alkotmányt gyártunk, majd utána 4/5-re emeljük a módosítását is. Szerencse, hogy az alaptörvényhez még nem férnek hozzá.

Sztávrosz_ (törölt) 2010.11.05. 09:02:56

@szita szita péntek: Számomra is ellentmondás, hogy szabadnak gondoljuk magunkat egy olyan világban, ahol a történelemben soha nem látott számú törvénynek, jogszabálynak, helyi rendeletnek kell hogy megfeleljen az átlagember.
Igaz, soha nem élt még egyszerre ennyi ember egymás mellett.

TallérossyZebulon 2010.11.05. 09:03:12

Nem igaz, hogy az Országgyűlésnek van kormánya, mert a Magyar Köztársaságnak van kormánya, ez így van.

Tímár Mihály 2010.11.05. 09:03:19

@vakcsibe:
A Fidesznek valóban 2/3-a van a parlamentben. A választók kb. 55 %-ának szavazatával (ami egyébként az összes választópolgár 1/3-a).

A Fidesz programjáról egyébként semmit nem lehetett tudni a választások előtt, sőt még az önkormányzati választások előtt sem. A választók semmire sem adtak felhatalmazást az elmúlt időszak intézkedései közül, merthogy egyiket sem reklámozták a választási programjukban. Sőt, a legtöbbet még ők sem tudták a választások előtt, csak most rögtönzik.

Abban ne legyél annyira biztos, hogy akár 4 év múlva le lehet őket váltani. Rengeteg különböző módja van annak, hogy egy kormányzó párt biztosítsa a saját többségét (lást Bethlen, Milosevics, Putyin, vagy szélsőségesebb esetben Hitler példáját). A módszerek egy része még legális is.

Az, hogy valamelyik párt demokratikusan került hatalomra, még nem jelenti, hogy demokratikusan is fog viselkedni. Hitler is (majdnem) teljesen demokratikus módon jutott hatalomra!





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása