Véleményvezér

vv

Az elitek lázadása?

2010.11.08. I 17 komment I Címkék: fidesz elit demokracia alkotmanybirosag lazar janos

Ha tényleg felpuhul az AB korlátozásáról szóló javaslat, az azt jelenti, hogy Magyarországon sem mindent vivő a nyers politikai akarat. Hogy itt is vannak olyan véleményformálók, akik képesek elfogadhatóbb mederbe terelni a kormány elképzeléseit. (Fotó: fidesz.hu)

Úgy tűnik, fordulatot vett az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozásáról szóló történet. A múlt héten még azt hihette mindenki, hogy a Fidesz át fogja verni drasztikus javaslatát az országgyűlésen. Azonban az alkotmányügyi bizottság fideszes elnökének, Balsai Istvánnak a szavaiból kiderült, hogy a javaslatokon mégis tompítani fognak: abban az esetben, ha egy törvény alapjogokat sért, az Alkotmánybíróság mindenképpen vizsgálhatja majd.

Bár ez a módosítás nem mondható nagy horderejűnek, a jelentősége mégis óriási – politikai oldalról.

Ajánlott írásunk: Magyar Országgyűlés - az minek van?


Totális hatalom

A Véleményvezér nem jár „I love AB” feliratú pólóban. Ennek ellenére korábban kifejtettük, hogy Lázár János javaslata az AB jogkörének korlátozásáról veszélyes, és az, hogy a törvényjavaslat “megtorlásul” született, kifejezetten vészjósló üzenet. Azt is kifejtettük, hogy a törvényjavaslat múlt heti vitája egy alkotmánymódosításhoz méltatlan volt. Ha azonban Balsai javaslata átmegy, az jelentősen változtat a képen.

Magyarországon a kétharmados parlamenti többség az a határ, ami felett a politikában bármit meg lehet csinálni. Minden országban van egy hasonló határ, amit olykor-olykor el is érnek bizonyos pártok, a nyugati világban mégis azt lehet látni, hogy a politikai erők a gyakorlatban sosem tudnak „bármit” megtenni.

Az MTI tudósítása szerint Balsai István, a parlament alkotmányügyi bizottságának fideszes elnöke a testület csütörtöki rendkívüli ülése után újságíróknak úgy fogalmazott: bizonyos esetekben mégsem gátolnák meg az AB kontrollját az eredeti törvénymódosítási javaslatban foglalt tilalmak - például a költségvetés, az adók, az illetékek - tekintetében. Finomodhat az eredeti indítvány - tette hozzá. (...) Hogy pontosan miben finomodhat a javaslat, arról módosító indítvány hiányában az alkotmányügyi bizottság megkeresett tagjai nem tudtak nyilatkozni. Egy ellenzéki forrásunk feltételezése szerint abban az esetben, ha egy adókivetés alapjogot sértene, az Alkotmánybíróság mégis vizsgálódhatna.

Felpuhítják az AB-t korlátozó törvényjavaslatot (Index)


Vegyük például Berlusconit! A többszörös olasz miniszterelnök az ottani média ura, Olaszország egyik leggazdagabb embere, mégsem lehet azt állítani, hogy mindent megtehetne Itáliában, sőt időről-időre a bíróság előtt kénytelen magyarázkodni. Olaszországot ugyanis nemcsak a politika uralja egymaga, hanem meghatározó befolyása van az egyháznak, a szakszervezeteknek, az igazságszolgáltatásnak, és sokak szerint a maffiának is.

De az angolszász világ is jó példa erre. Hiába volt korábban Bush idején a republikánusoké a Képviselőház, a Szenátus, a Fehér Ház és a kormányzói posztok többsége, megannyi fontos javaslatuk és jelöltjük egykori óriási többségük ellenére is elbukott – egyszerűen a washingtoni véleményformálók ellenállásán. Nagy-Britanniában pedig szimpla többséggel is meg lehetne dönteni a monarchiát, mégsem jutott senkinek komolyan eszébe ezt megtenni, mert egy ilyen kísérlet a formális felhatalmazás ellenére is biztosan elbukna a brit elit ellenállásán.

Nyilván nem mindig jó, és gyakran saját maguk felé hajlik a kezük, de a nyugati világban a politikai hatalom elsőszámú belső korlátját a különböző elitek jelentik. Nélkülük sehol sem lehet kormányozni.

web surveys


Magyar elit?

A Véleményvezérnek az egész alkotmánybíróságos történetben leginkább volt az aggasztó, hogy úgy látszott, Magyarországon egy teljesen egyértelműen rosszul előkészített, drasztikus törvényt is át lehet verni csak azért, mert az új kormánynak kétharmada van a Parlamentben.

Balsai javaslata annak lehet újabb bizonyítéka, hogy Magyarországon is vannak olyan véleményformálók, akik képesek elfogadhatóbb, mérsékeltebb mederbe terelni a kormány akaratát. Jól lehetett látni, hogy a javaslat nemcsak az ellenzékiek körében vágta ki a biztosítékot, hanem az AB elleni drasztikus kirohanás a meghatározó jobboldali gondolkodók és értelmiségiek egy része számára is vállalhatatlan volt. Voltak, akik hallgatásukkal fejezték ki nemtetszésüket, és akadtak olyanok is, akik nyíltan kiálltak és felszólaltak a javaslat ellen.

Nem ünnepeljük Balsai bejelentését, hiszen a módosított javaslat még így is súlyosan korlátozza a jogállam egyik alapintézményét. Azonban ha az eredeti törvényjavaslat végül mégis felpuhul, az annak lehet egy bizonyítéka, hogy Magyarországon sem mindent vivő a nyers politikai akarat. És többek között ez az, ami megkülönböztet minket a Balkántól.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robinzon Kurzor 2010.11.08. 09:10:12

A Balkántól (vagy mondjuk inkább mondjuk Türmenisztánt) csak az különböztet meg, hogy még kell egy kicsit adni a látszatra.
Még.
Egy kicsit.

Nem kell "I love AB" pólóban járni, pláne nem kell Gyurcsány zászlója alatt védeni a demokráciát, de szerintem az AB jogkörének bármilyen szűkítése túl van a "nem szerencsés", meg "érted haragszom, nem ellened" kritikán.

A felvizezés itt nem megoldás, én fordítva látom a helyzetet: az a tény, hogy nem sikerült az egész javaslatot visszavonatni, azt jelzi, hogy a nyers politikai akarat mindent visz, ha ezt (akár csak "felvizezve" is) meg lehet csinálni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.11.08. 10:21:04

Tegyük fel, hogy tényleg létezik olyan elit, amitől a kormány képes meggondolni magát. Hogy magyarázzák ezt meg a választóknak? A Nép akaratát felülírja néhány tollforgató?
Szerintem egyébként inkább arról van szó, hogy a párton belül sem volt osztatlan támogatottsága a dolognak. Csak néhány ember akarta. (Ld. még Gyurcsány kormányzása)

sárkányfő 2010.11.08. 10:21:16

wishful...

maga a poszt is elismeri, hogy maximum kozmetikázás várható, és "a módosított javaslat még így is súlyosan korlátozza a jogállam egyik alapintézményét".

magyarul a jobbos elit száját betömik egy szépségtapasszal, hogy ne érezze magét annyira szarul, meg ne érezze balkánnak a hazáját, hogy az önámításra hajlamosaknak adjanak valami kapaszkodót.

ennyi.

Agent Cooper 2010.11.08. 11:10:29

Ez maximum azt jelelenti, hogy egyelőre így nem tudnak még intézkedéseket végrehajtani, és a jelenleginél sokkal több energiát kell fordítani az ötlet politikai marketingjére.
Sokkal hagyományosabb, képmutatóbb módon kell ezt megcsinálni a jövőben, kell hozzá a szokásos demagóg érvalap is, amit az emberek benyalnak, mint a bélyeget.

ostván 2010.11.08. 15:57:45

@Agent Cooper: Azt hiszem, amit tegnap még benyaltak, azt holnap már - csomagolva is - nehezebb lesz eladni. Legalábbis remélem.
Továbbá azt is remélem, hogy a kapkodva, sietve elkészített, és emiatt sok hibát tartalmazó törvényekből a Fidesznél is tanultak, és - hátha - megpróbálnak alaposabb munkát végezni.

Táskás Tóni 2010.11.08. 15:57:53

A nyers politikai akarat ugyanúgy megmaradt a fidesz részéről, és ezt a mostani "finomítás" sem teszi kevésbé szörnyűvé.

Lefetyke 2010.11.08. 15:58:04

Még ne örüljünk előre, mert még nem puhították fel a szabályt.
De ha megteszik, én egy picit megnyugszom. Abból számomra az jönne le, hogy a Fidesz nem tartja magát a gyurcsányi "Tüntetnek majd 1-2 napig, aztán hazamennek"-hozzáálláshoz, pedig a 2/3-os támogatottságukkal ezt sokkal nyugodtabban megtehetnék (sőt, még egy nagyon ingatag módon ideológizálni is tudják).

Teljesen függetlenül attól, hogy a jelenlegi alkotmány mennyire korszerű, az Alkotmánybíróságra szükség van. De ez a mostani helyzet jól rávilágított arra, hogy a Fidesznek a következő években ténylegesen csak egyetlen korlátja van: önmaga, hogy meddig megy el. Szóval örülnék annak láttán, hogy nem lépnek át minden határon.
Gyurcsány ezt négy éve jogos és morális felhatalmazás nélkül akarta meglépni. A Fidesz most remélhetőleg a jogi és morális felhatalmazás (utóbbi itt már nem annyira egyértelmű) megléte ellenére se fogja megtenni. Én itt látok egy különbséget. HA...

KG2000 2010.11.08. 15:58:13

Tudjuk, hogy Gyurcsány miniszterelnöksége alatt rendkívül éles kirohanásokat tett az Ab ellen, amikor az egy neki nem tetsző döntést hozott. Nem mellesleg Bajnai is, az ő simulékonyabb stílusában. Nyilvánvaló, hogy korlátozták is volna az Ab hatáskörét, ha meglett volna a többségük hozzá. Valójában tehát az összes miniszterelnök egyetért abban, hogy az Ab-nak túl nagy a hatásköre, csak most Gyurcsány letagadta azt - ismerős, ugye, Gyurcsány elég sokszor és sokat hazudott és hazudik.

Másrészről itt egészen másról van szó, mint nyers politikai akaratról. Arról van szó, hogy a Standard and Poor vagy bármelyik másik "rating agency" egy fél oldalas jelentéssel be tudja dönteni a forintot, azzal együtt a költségvetést és persze a kormányt is. Ez a kiindulópont. Meg az, hogy vannak Magyarországon oyanok (pl. Gyurcsány), akik erre játszanak. Az igaz, "AB elleni drasztikus kirohanás a meghatározó jobboldali gondolkodók és értelmiségiek egy része számára is vállalhatatlan volt." (mondjuk én is értelmiségi vagyok, de én megértem a kormány szándékait, és alapvetően egyetértek a kormány korlátozási szándékaiban, ha azok nem emberjogi, környezetvédelmi eseteket érintenek), de azért azt is világosan kell látni, hogy ezek a "jobbos értelmiségiek" legnagyobb része állami pénzen élő intézményekben dolgoznak, és ha pénzosztásról van szó, akkor igencsak hosszúra nyújtják a kezüket, nagyra nyitják a bukszát. De kérdezem én, az iszonyú költségvetési hiányra és az iszonyú eladósodottságra mi is a MEGOLDÁSI JAVASLATUK ezeknek a "fevilágosult" jobbos éretmiségieknek?

némalevente 2010.11.08. 15:58:22

Szerintem míg nyugaton egyértelműen láthatóvá válik a tiltakozó/véleményformáló elit ilyen esetekben, addig itthon jelenleg nem tudnék ilyet mondani. Ezért is gondolom azt, hogy ez csupán szemfényvesztés, egy átgondolatlan, dühből hozott politikai döntés kozmetikázása, becsomagolása marketing bullshitbe. Eladhatóvá kell tenni a dolgot, ennyi az egész...

Publius Decius Mus 2010.11.08. 15:58:33

A jobb oldali szavazók és gondolkodók figyelnek, de egyenlőre szilárdan állnak a Fidesz mögött.

Ezért a cikk arra alapszik, hogy létezik egy semleges elit, vagy egy baloldali elit Magyarországon. Semleges nincs. A baloldali most cáfolta az elit szót 20 év kemény munkával. A tűntetéseket most is Gyurcsány vezeti. Kell még erről beszélgetni?

nevetőharmadik 2010.11.08. 16:02:37

Bottom line: jelenleg Magyarországon nem szabad korlátozni az Alkotmánybíróság hatáskörét.

Amennyiben a felpuhítás az első lépés a törvényjavaslat visszavonásának irányába, jó. Amennyiben (és ez a valószínűbb) a felpuhítás mindössze a véleményvezérek szájának betömését hivatott szolgálni, nagyon nem jó.

Mindemellett egyetértek a poszttal, kifejezetten pozitív tapasztalat, hogy a kormányzat meghallotta a "véleményformáló elit" hangját, és ennek hatására valamit tett.

Ugyanakkor: emiatt még nem jár buksisimogatás a kormánynak.

Sharpe · http://www.book-fun-factory.com/farfun/ 2010.11.08. 16:02:40

Még ha csak kozmetikázás is, attól még biztató, hogy Fidesz úgy érzi van ellenállás amit el kell csitítani.

KG2000 2010.11.08. 16:02:48

Itt van az "elit" egyik része, amely "megvédi" az Alkotmányt:
"Hiszen továbbra is arról van szó, hogy korlátozni kívánják az Alkotmánybíróság jogköreit, hogy a költségvetésben az adótörvényekkel ütött lyukat a nyugdíjjárulékok alkotmányellenes elvonásával foltozhassák be. Alternatívaként az LMP saját költségvetési javaslatát ajánlotta a kormány figyelmébe. Ennek a lényege ötszázalékos járulékcsökkentés, illetve az egészségügy és az oktatás fejlesztése."

Úgy védik meg a demokráciát, hogy csökkentik a járulékokat és növelik a kiadásokat. Az MSZP még semmi konkrétat nem mondott, de ha mondana, kb. ugyanazt mondaná.

PR-küszöb 2010.11.08. 16:28:19

@Robinzon Kurzor: Egyetértek. Egy lánc csak épp annyira erős, mint amilyen erős a leggyengébb láncszeme...

Robinzon Kurzor 2010.11.08. 20:40:41

@KG2000:

Az AB-t sokan és sokszor bélyegezték elfogultnak, kritizálták szakmai alapon egyes döntéseiket.

De lennél szíves olyan "kirohanást" idézni bármelyik volt kormányfőtől, ami a jogkör korlátozásának igényét fogalmazta meg.

Mert még a végén magad is elhiszed, hogy volt ilyen ...

Most olyan apróságokról ne is beszéljünk, hogy mi szerepelt a Fidesz-programban az AB-ről, meg hogy Horn Gyuszi mögött is volt 2/3, mégis szépen benyelte, amikor az AB szívatta a Bokros-csomag egyes elemeivel.

ftk 2010.11.09. 12:07:13

Én nem gondolom, hogy a tiltakozás "hatására" történik bármi. Nem ez az első eset ennél a kormánynál, hogy előjönnek valami egyértelműen felháborítóval, pár napig megy a hajcibálás a közvéleményben, aztán bejelentik, hogy na jó, nem egészen így (de majdnem). Akkor a közvélemény megnyugszik, és szépen megcsinálták azt, amit akartak. Ez nekem szisztematikusnak tűnik, az AB-ügy is szépen beilleszkedik a sorba. Egyébként ez bevett tömegbefolyásolási taktika.

Iustizmord 2010.11.09. 12:24:14

ne vicceljünk már hogy balsai javaslata majd jobb lesz.

viszonylag ritkán van hogy VALLÁSI meg LELKIIMSRETEI okból lenne egy ADÓtörbvény alkotmányosan kérdéses.

az adótv a közteherviselés, arányosság, egyenlőség, diszkrimináció tilalma, visszamenő hatály, ilyesmi mellett lehet alkotmányosan fals.

ennyi erővel balsai kiállhatna, hogy az élethez való alkotmányos jog alapján is vizsgálhatja majd az AB a kérdést. persze, meg az ártatlanság vélelme mellett is, nem, de mi értelme lenne?

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása