Véleményvezér

vv

A Fidesz és a foci

2010.11.09. I 86 komment I Címkék: sport fidesz futball orban kosa

Kósa Debrecene tízmilliárdot kap stadionra, ám nem biztos, hogy az országnak és a városnak pont erre van a leginkább szüksége. Tipikus Fidesz-betegség, hogy a nagyság valódi megjelenítője a futballsiker. (Fotó: MTI)

A kormány döntése alapján Debrecen városa két éven át két részletben tíz milliárd forintot kap egy új futballstadion felépítésére. Hogy a helyi futballnak ez jót fog tenni, nem lehet kérdés. De hogy valóban a futball az, amire Debrecennek vagy általában az országnak szüksége lenne, annál inkább.

Debrecen és a sikerek

Kósa Lajos érdemei vitathatatlanok: Debrecent rövid időn belül Magyarország második legrangosabb városává tette, ami egyáltalán nem volt szükségszerű. Valószínűleg mára sokan elfelejtették, de ez a kilencvenes években még közel sem volt így.

A város sikereit is tükrözte az, hogy a többi magyar focicsapattal szemben a DVSC-ben már jó ideje egyfajta tudatosság, kiszámíthatóság uralkodott. Ennek megfelelően a csapat legendásan támaszkodott a debreceni nevelésű játékosokra: az elmúlt évtizedből nagyon nehezen tudnánk felidézni olyan országos szintű labdarúgókat, akik olyannyira lojálisak lettek volna városukhoz és csapatukhoz, mint Sándor Tamás vagy Dombi Tibor.

"A vasárnap éjszakába nyúló kormányülésen döntettek a Debrecenben épülő stadion sorsáról. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője a Független Hírügynökségnek így nyilatkozott: a kormány döntött arról, hogy Debrecen önkormányzatával közös projektcéget hoznak létre annak érdekében, hogy a városban felépülhessen a futballstadion és a helyi csapat rangos mérkőzéseken is tudja az ellenfelet fogadni. Erre a kormány két év alatt, két részletben 10 milliárd forintot szán.

- Biztosítani szeretném önöket arról, hogy a nemzetközi szabályoknak mindenben megfelelő létesítményt avathatunk rövidesen, ahol még sok örömet okozhatnak, sok felemelő pillanattal ajándékozhatják meg magukat a debreceniek és az egész közösséget, egész Magyarországot – mondta el a DTV-nek októberi látogatásán Orbán Viktor. A miniszterelnök a város ünnepélyes alakuló közgyűlésén erősítette meg a korábbi ígéretét, mely szerint a kormány támogatja a debreceni terveket."


A Fidesz és a foci

Ám félő, hogy Debrecen is egyre inkább elkapja az egyik tipikus Fidesz-betegséget: azt a tévhitet, miszerint a nagyság valódi megjelenítője a futballsiker. A Fidesz vezetői körében ugyanis a futballnak valamiféle óriásira felnagyított, és a hatalomhoz szorosan kapcsolódó jelentése van – s ez láthatóan több, mint a miniszterelnök személyes hobbija. Nemcsak Orbán Viktor a Videoton meccseinek rendszeres látogatója, hanem Kósa Lajos is mindig megjelenik a közvetítésben, ha a DVSC meccsét adja a tévé, miközben nemrég még Kubatov Gábort emlegették, mint a Fradi következő elnökét, s a sort könnyen lehetne folytatni megannyi hirtelen fociőrültté lett potentáttal és nagyvállalattal.

Távol álljon tőlünk, hogy lebecsüljük a foci és a minden egyéb cirkuszi szórakoztatás szerepét a modern társadalmakban. De amint azt már korábban megírtuk, szerintünk a miniszterelnök ezzel kapcsolatos víziója téves, a labdarúgás fontosságába vetett hite igencsak eltúlzott. A foci ma elsősorban üzlet és a bulvár hírforrása, semmint férfias és példaképtermelő küzdelem, ezért aztán sokkal felületesebb politikai hatást fejt is ki, mint egykor.

Ajánlott írásunk: Kenyeret és focit!


Mi a baj ezzel?

Egy pillanatig sem vitatjuk, hogy ha van olyan csapat ma Magyarországon, amelyik egy ilyen stadiont megérdemel, az a DVSC. Abban viszont egyáltalán nem vagyunk biztosak, hogy akár Debrecennek, akár az országnak most elsősorban stadionokra lenne szüksége. Nem azért, mert ebből a pénzből „x lélegeztető gépet lehetne venni” vagy mert mindent kizárólag termelő beruházásokra kellene fordítani. Igenis óriási szükségünk van szimbólumokra, közösségképző ideákra és terekre.

De ahhoz, hogy ezek a szimbólumok hassanak, nem ártana, hogy tartalmuk is legyen. Hogy egy koherens vízió részeiként épüljenek fel. Egyelőre azonban nem látjuk ezt a víziót. Hallunk forradalomról, meg keleti szélről, meg Puskásról, és láttuk, hogyan kellett megutálni először az IMF-et, aztán a magánnyugdíj-pénztárakat, most meg az AB-t. De fogalmunk sincs, hogy mindez hogyan is áll össze. Nincs egységes cél, nincs mit szimbolizálni.

survey software


Az meg aztán számunkra felfoghatatlanul homályos, hogy miért pont az a sportág szimbolizálna bármit is, amelyikben esélyünk sincs záros határidőn belül a világ élvonalába kerülni, amelyikben a jelenlegi általános munkakultúra minősíthetetlenül alacsony, amelyik világszinten is primadonnákat és celebeket futtat sportemberek helyett, és amelyiknek éppen az a jellegzetessége, hogy a legjobb csapatok teljesen nemzetköziek.

A futball annyira nem illeszkedik a magyar helyzethez és Magyarország lehetséges kitörési stratégiáihoz, hogy szerintünk ezek a beruházások inkább az ötlettelenség szimbólumai.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezekiel 25,17 2010.11.09. 12:05:02

Fontos Debrecenben az új stadion, ez biztos. De most igaza van a Véleményvezérnek, amikor azt kérdezi, hogy az e a legfontosabb? Én pedig hozzáteszem, hogy épp most?

Látszólag a Loki csúcson van, de egy sikertörténet sem tarthat örökké. Épp ezért azt gondolom, fennáll a veszélye annak, hogy mire elkészül az új stadion már csak 3-4 ezres közönség előtt játszanak majd benne NB1-es meccseket, mert addigra a DVSC elbúcsúzik a nemzetközi kupáktól. (Ne nekem legyen igazam). Ezt a stadiont 2007-08-ban meg kellett volna építeni, ahogy Kósa megígérte 2006-ban (már akkor is sokadik ígéret volt ez).

A másik probléma, hogy való igaz, hogy a közvélekedés most Debrecent egyértelműen a második helyre teszi. De ennek az alapja sokszor a városvezetés jó marketingje, meg néhány látványberuházás, kevéssé a gazdasági helyzet vagy a tőke- és munkaerővonzó képesség. Debrecenből ma is inkább elvándorolnak a jól képzett fiatalok, mert még mindig kevés a multi. Nagyon sokat kellene fejlődjön a város gazdaságilag, ha egy Kolozsvár vagy Temesvár szintű regionális központ akar lenni az országon belül. Magyarország Budapest-centrikussága miatt erre elég kevés az esély.

Iustizmord 2010.11.09. 12:23:51

nem, nem, én KÜLÖN kérem hogy a frissen lenyúlt mnyp-számlám egyenlegét sehová máshová, csak a debreceni stadionépítésre költsék.

nem is tudom hogy tudtam eddig élni nélküle.

természetesen kaposvár, győr, eger mind-mind megérdemel egy stadiont (szeged nem), budapest hármat is, merjünk nagyok lenni.

DArchAngel 2010.11.09. 13:10:22

Propaganda beruházás a tíz millió futballista országában. Egyszerűen nem hiszem el, hogy ennyi pénzt ölnek ebbe. Ezer és ezer értelmesebb dologra lehetne költeni, vagy el se költeni, hanem csökkenteni vele a hiányt. Viktor szerint mindenkinek ki kell vennie a részét az ország talpra állításából, áldozatokat kell hoznunk. Azért hozzak áldozatot, hogy Kósa felavathasson egy 20000-es stadiont, amit utána jó a pár ezren látogatnak?
Bezzeg a szegedi szuperlézerből valószínűleg semmi sem lesz, pedig arra 300 millió kellene, nem 10 milliárd. A Nemzeti Együttműködés ezek szerint kamu? Mert egyre inkább úgy tűnik...

the_line 2010.11.09. 13:49:14

Örülnék neki, ha jó lenne a magyar foci. Ekkor sokan kijárnának meccsekre. Én örülnék neki, ha sokan járnának ki meccsekre, de ahhoz jó foci kell először, nem a csillivilli stadion az alapja. A stadion a végső akkord kéne hogy legyen. Az, hogy egy évben 2X telt ház előtt játszhatna a loki (európai kupában, de azért ne vegyünk arra mérget, hogy ez még sokszor elő fog fordulni a következő években), nem indokol ennyi pénzt. A magyar állam pénzét pláne nem. Mindenhol, ahol jó stadionok vannak és/vagy jó foci, ott főként a magántőke nyomja bele a pénzt (részben kivétel pl ami mostanában van Lengyelországban, de ők kaptak egy EB rendezési jogot, szóval felfogható befektetésnek is). Mi köze van ehhez ilyen szinten az államnak?

Az állam, ha már stadionra költ, illene egy darab korszerű, nagy világszínvonalú nemzeti stadiont építenie, 35-40 ezer férőhelyeset, melyet aztán minden, európai kupa miatt teltházzal "fenyegetett" klub és a válogatott bérelhetne, de otthont adhatna színvonalas nemzetközi tornáknak, óriáskoncerteknek stb. Vagy újítsák fel normálisan a Puskást, bár talán már akkor mindegy is újat, korszerűbbet építeni, esetleg pénzvisszanyerő helyekkel benne (pl üzletek, éttermek, stb).

Erre a 20ezres stadionra ÁLLAMI pénzt pocsékolni fölösleges, és egyébként káros is. Ha az állam akar egy futballszintű sportot felfuttatni saját pénzén, ahhoz amúgy sem elég pár milliárd, százmilliárdokra lenne szükség.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.11.09. 16:19:38

PONTOSAN miért építünk egy magántulajdonban lévő csapatnak stadiont, amely tele van külföldi igazolásokkal? Nem akkor "nemzeti érték" egy focicsapat, ha kölyökmezőnytől kezdődően ontja a tehetségeket, amelyre később a válogatott épül? Az Ajax pl. egy ilyen csapat . ( Játszhatunk olyat, hogy mond valaki egy debreceni tehetséget, és mondok rá öt világklasszist, akit az Ajax nevelt. ) Hány néző is jár Dábrácánben meccsre?

Egyetlen stadiont kellene felépítenie a kormánynak: a Puskás Stadiont, pengére, világszinvonalúra - a klubcsapatok pedig oldják meg önerőből. Ha nem megy, BL sikerek után sem megy - akkor nem kell erőltetni.

ftxpmj 2010.11.09. 16:28:05

Debrecenből nem hiszem, hogy elvándorolnának a fiatalok, lévén, hogy ilyen cégek települtek ide: Teva gyógyszergyár, szolgáltatóközpontok: IT Service, British Telecom, Ryanair ügyfélszolgálat stb, ezek a cégek nem 100-150 embert foglalkoztatnak, folyamatos náluk a felvétel. Épült versenyuszoda, jégcsarnok(állami támogatás nélkül), Debrecenből már csak a stadion hiányzott, most meg lesz az is. :D

csillagkutya seven 2010.11.09. 16:28:17

és miért nem a debrecen tulajdonosa épít stadiont? évek óta nyomják beléjük az állam pénzét az önkormányzaton keresztül erre most még stadiont is kapnak...újítsa fel a mostanit kósa és szima közösen, aztán ennyi.

mobo 2010.11.09. 16:32:02

"Abban viszont egyáltalán nem vagyunk biztosak, hogy akár Debrecennek, akár az országnak most elsősorban stadionokra lenne szüksége"
Én meg qrvára biztos vagyok benne, hogy nem.
Mitől olyan fontos ez a rohadt foci???
Hogy a sport mint olyan miért fontos, azt még kapisgálom. De hogy a foci???

turulpina 2010.11.09. 16:32:11

Hadd legyek egy kicsit demagóg.

Amikor azért kell - hivatalosan - az AB-t szétkúrni és felbontani a jogállamiságot, hogy a 98%-os szuperadóval vissza lehessen szerezni - elméleti maximum - kb. 1Mrd Ft-ot, akkor egyből mellé 5Mrd-ért térképészni kell, meg 10Mrd-ért a lalinak stadiont adni?

Minden kibaszott hír csak a válságadókról szól, de akkor még se lehet akkora a válság, ha máris akadt 10Mrd kikúrnivaló egy soha meg nem térülő stadionra.

Lassan kezd ez az egész tragikomédia a 'gyúrunk vazze'-re hasonlítani, ahol Orbán fog versenyt hencegni Kósával, hogy kinek jobb csapata és stadionja (vidi vs loki).

Tényleg ilyen jól állunk?
Mert ha igen, akkor még se kéne tán ellopni a mnyp-i befizetésemet, kibaszott fideszes tolvajbanda!!!

stikasz_1 2010.11.09. 16:44:24

Nem ilyen sima ügy ez.
A DVSC jelenleg az egyetlen nyereséges futballvállalkozás, ami jelentős (százmilliós) adót fizet. A BL, EL szereplés stadionostól olcsóbb, mint egy európai kulturális főváros-projekt, Olimpiáról már nem is beszélve, és mégis valamennyire a nemzetközi körforgásba kerül az ország.
A kiscsapatok olcsón venni-drágán eladni üzleti modelljét a Debrecen sem kerülheti meg, de jelen pillanatban az egyik legsikeresebb ezen a téren Magyarországon a DVSC. Dzsudzsák nevét mindenki ismeri, Rudolf játszik a Serie A-ban, de olyan külföldiek mint Sidibe vagy Kouemaha úgy lettek nemzetközi középszinten ismert játékosok, hogy a Lokiból mentek külföldre. Hogy kell-e stadiont építeni? Ez egy nehéz kérdés. Az mennyire korrekt, hogy a felépített nemzetközi karrier hasznát, a nemzetközi szereplés bevételeinek jelentős részét a Puskás-, Szusza-stadion kapja, illetve Budapest, pedig közük nincs Debrecenhez? Az adózás, az idehozott nemzetközi klubok miatti bevétel egy részét fedezi a stadion költségeinek, és érzésem szerint 10-15 éves időtávon is jobban meg fogja érni a stadion, mint a pécsi beruházások.
Nem azt mondom, hogy enélkül vége a világnak, de a világban sokmilliárdos üzletnek számító focibizniszből kimaradni nem szerencsés. Szerintem.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2010.11.09. 16:44:32

Gondolkozott-e azon valaki, hogy ebből a pénzből, a magyar sportot (nem ide értve a bundázó, botlábú, szinvonaltalan focit) mekkorát fejlődhetne?

És nem mellesleg ha a foci elvileg "profi" akkor miért az államnak - az én pénzemből - kell stadiont építeni?

Coluche125 2010.11.09. 16:44:38

Mondja már meg valaki, hogy milyen szempontok alapján döntenek egyes sportágak beruházásairól.
Olimpiai eredményesség?
Politika?
Csak úgy?

Artie 2010.11.09. 16:44:53

Ötlettelenség? Hofival: "lószart, mama!"

Ebből lehet a legtöbb pénzt kilopni. Ennyi.

Győrben miért sikerült többnyire magánpénzből stadiont építeni?

Az MKB Veszprém miért nem állami pénzből épült csarnokban játszik? Ők nem érdemelték volna meg?

Az Audi ETO miért a romhalmazra hajazó Magvassyban játszik? Ők nem érdemlik meg?

Pofozógép focicsapat (európai szinten) vs. "világverő kézilabdacsapatok". Melyik a jobb országimázs?

Winston Smith 2010.11.09. 16:45:09

Kb. ez az egyetlen Fidesz-döntés, amivel egyetértek az elmúlt napokból.

Az országnak most struktúrális reformokra és takarékos költségvetésre lenne szüksége. De Debrecen annyira megérdemel egy normális stadiont, hogy még egy takarékos költségvetésből sem lenne kár áldozni rá 10 milliárdot. (Nemhogy a mostani költségvetésnek csúfolt sz*rkupacból, amibe még az 5 milliárdos repülős fényképezgetésre is majdnem jutott pénz.)

tikmony 2010.11.09. 16:45:20

Nézzétek meg a szavazás szavazás eredményét, világosabban mutatja a véleményt

És észre kéne azt is, hogy rengeteg új sportág fejlődött ki, amelyek elszívják az érdeklődést a foci elől, amelyről hovatovább csak a randalírozások kapcsán hallani.

rockjano_ 2010.11.09. 16:45:26

Ez megint egy jó fegyver lesz az ellenzék kezében.

Tökfölösleges, és ez is az én mnyb pénzemből megy gondolom (csak hogy legyünk kissé demagógok :-) )

ftxpmj 2010.11.09. 16:45:35

Ja és tudomásom szerint pályázni akarunk egy U-20-as vb-re is, ahhoz meg kellenek a stadionok, Győr, Székesfehérvár, Debrecen, ha megkapnánk valószínűleg megépülne az új Puskás is végre, de ahhoz, hogy megkapjuk prezentálni kell egy pár stadiont, mert az előző pályázatoknál is az volt a gond, hogy csak maketteket mutogattunk.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.11.09. 16:45:57

Most persze népszerű vélemény az, hogy "mé' pont most kell stadion Debrecenbe", de álljunk meg egy pillanatra!

A magyar stadionhelyzet TRAGIKUS. Aki szereti a focit, és ne adj isten, volt már kint meccsen, és tévében is néz nemzetközi mérkőzéseket, tudhatja, hogy nemhogy a "nagy nyugat", hanem még a Balkán és Kelet-Európa is magasan ver minket stadionügyben! Az igénytelenség felsőfoka, ami ma Magyarországon stadionügyben van!

És mi ennek a jelentősége? Tavaly mikor a Loki a BL-ben szerepelt, én is néztem a szereplésüket -az ír állami tévén! Bezony, ki tudja hány országban, hány millió ember nézte a meccset... és mit láttak? Egy lerombolt, katasztrofális állapotban lévő Puskást. A debreceni stadiont szerencsére nem mutatták meg, mert akkor gyorsan leírtak volna minket valami afrikai ország szintjére... (anno mikor a Bordeaux tíz éve edzést tartott a debreceni stadionban, mondták: jó ez az edzőpálya, nagyon jó, de hol a stadion, ahol a meccs lesz? Ez az! - mondták a vezetőink. A franciák nem hittek a szemüknek.)

Mi ennek a jelentősége? Országimázs, itt az országimázs, így lehet Magyarországot pillanatok alatt eljuttatni pár millió külföldi emberhez, nem drága senkit nem érdeklő tévéreklámokkal! Éppen ezért a debreceni stadiont ugyanolyan befektetésnek tekintem, mint pl. a Hungaroringet. Annak is van egy csomó társadalmi-gazdasági haszna.

Én inkább azt keveslem, hogy csak a debreceni stadiont csinálják meg; a Puskást sem ártana, mert ha így folytatjuk, lassan nem engednek nemzetközi meccset játszani ott. És miért állami pénzből? Mert ehhez nagyon kevés a magyar fociban lévő magántőke, viszont a nemzetközi szereplések az államnak közvetlen-közvetett anyagi haszonnal járnak. A debreceni futballklub tavaly 234 millió forint társasági adót fizetett be az államkasszába, és számítások szerint, ha a többi közvetett adót is beleszámoljuk, kb. 800 milliót szakított az állam a Loki tavalyi BL menetelésével. A foci nemzetközi szinten nagy üzlet!

fidesz = házmesterek pártja 2010.11.09. 16:50:39

@Droli: a focit, mint fizetett sportolókkal eljátszatott színjátszást, be kéne tiltani. Amatőr meccsek környékére nem kell rendőri készültség, ami nem mondható el az ú.n. profi (röhej) meccsekről.

Krujs 2010.11.09. 16:52:21

'A foci ma elsősorban üzlet...'

pontosan.

Magyarország az esélytelenek közt indul minden eb rendezési kezdeményezéskor, még ha összefogna is valakivel.

ha lenne egy válalható Stadionunk, közelebb kerülnénk ehez a lehetőséghez.

És ez csak egy dolog.

Én örülök hogy erre ment 1 milliárd, annak jobban örültem volna ha ezt mondjuk a lakos Imrétől veszik el, vagy hasonlók.

hajrá, hajrá

stikasz_1 2010.11.09. 16:54:27

Jaj ne, ne hasonlítgassuk már más sportágakhoz a focit, teljesen értelmetlen. Értékelek én mindenkit, de egy hússzoros világbajnok kenus nevét a kutya sem ismeri külföldön, egy háromszoros olimpiai bajnok pólós csak nálunk lehet nagymenő, de a foci az teljesen más nagyságrend. Baromira nem igazságos, de ez van. Az a szomorú helyzet, hogy ha nem lenne focirovat a napilapokban, vagy nem adnának focimeccset a tévék, a teljes magyar sport lehúzhatná a rolót a sok tucatnyi világbajnokunkkal együtt. Persze ez logikus is, ezt a sportot a világ kb. 150 országában veszik komolyan, a magyar sikersportágak többségét 15-ben sem. Aki nem így látja, az légyszi mondja meg, kik a legjobb klubcsapatok a férfi és női kézilabdában. És amikor kínlódik, kik is sorolhatók ide, eszébe jut a teljes fociélmezőny a Barcelonától a Manchesteren át a Juventusig. És amikor baromira nem tudja felidézni, ki az aktuális női és férfi világbajnok kéziben, nyilván tudja, hogy az idén a spanyolok verték a hollandokat a foci vb döntőjében, négy évvel ezelőtt meg Zidane fejelte le Materazzit. Ez a realitás.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2010.11.09. 17:21:15

@Artie: Egyetértek. A Győr szörnyű csarnokban játszik...
Ha már stadion, Szeged is egyre több sportban remekel. Nekik stadion nem járna?

turulpina 2010.11.09. 17:21:28

@Winston Smith: "Az országnak most struktúrális reformokra és takarékos költségvetésre lenne szüksége."

Ja. Csak épp Orbánnak, meg a jobbkezének kéne erről lassan szólni. Hogy megvan a 2/3, lehetne végre melózni. Ja hogy az melós volna, meg népszerűségvesztéssel is járna...

Szidjuk itt bazmeg a providenteseket, meg a svájci frankosokat, hogy hogy lehettek ilyen hülyék, felelőtlenek.
A kormány mivel jobb, felelősebb? Feléli a nyugdíjra félretett pénzünket, a jövőt, és stadiont épít belőle Kósának, meg légifényképeztet...

sztd 2010.11.09. 17:21:52

@RAMBO:
Az a véleményem, hogy, ha már focistadiont építenek, akkor az legyen Debrecenben. Egyszerűen azért, mert ott van egyedül olyan foci, ami stadiont érdemel. Majd ha Pesten is lesz, akkor más lesz a véleményem, de nincs!

Ettől függetlenül én még a nemzetközi meccseken is elaludnék, ha nézném őket, szóval úgy általában nem tudom mire való a focistadion, nyilván soha nem fogom megérteni, hogy minek az, akár ingyen is, nemhogy pénzért. Még a helyet is sajnálnám rá. Ezért erről általában sosem alkotok önálló véleményt.

Véleményvezér hogy áll ezzel?

KG2000 2010.11.09. 17:22:02

A foci a világban óriási üzlet, éppen ezért lehet, hogy Magyarországon is érdemes befektetni. Csak ha az állam ebbe befektet, akkor bizonyítania kell, hogy a befektetése nem lesz veszteséges. Persze bbe az állam egy magánválalkozóval szemben sokminden indirekt nyereséget beleszámíthat. Addig, amígl ez eddig nem történt meg, a VVnak igaza van.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2010.11.09. 17:22:10

@stikasz_1: jah, magadból indulsz ki... Szép.
Te azért azt felejted el, hogy a foci üzlet, aminek saját magát kéne eltartania... Én nem akarom eltartani a magyar focit, egy óriási bundabotrány (amit épp eltusolnak) közepén.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2010.11.09. 17:22:29

Ezren járnak egy átlaghétvégén meccsre Debrecenben. Ehhez minek? Az államnak odáig kéne terjednie, hogy ennek a pénznek a kétszereséből építenek egy stadiont Pesten a Puskás helyére, ahol azok a csapatok, akik nemzetközi porondra jutottak, de nem alkalmas a stadionjuk le tudják játszani a meccseiket. Meg a válogatott, ugye. De, a focit ne kezdjük el államilag pénzelni, mert ocsmányan néz ki, minden más csapat teljesen jogosan fog reklamálni, és a Debrecen se fog minden évben kijutni a nemzetközi porondra. Addig pedig maradnak az ezres meccsek.

Stadiont az állam ne építsen! Adjanak a kluboknak pénzt az utánpótlásra, az még ok.

kázoli 2010.11.09. 17:22:46

Mély tisztelettel és a kulturált véleménynyilvánításnak a téma relevanciáját illető legmagasabb szintű bevállalásával szeretném megkérdezni: mi a f.szér' kell nekem/nekünk ezt finanszírozni?
- Azért, mert az aktuális miniszterelnök fociz(gat)ott?
- Azért, mert Kósa L. a Fidesz egyik főelvtársa, és jóban van a Központi Bizottság Pénzosztó Elvtársaival?
- Azért, mert a magánnyugdíjak lenyúlásával és a nyugdíjjárulék megemelésével pénzhez jutottak, és most virítani akarnak a stadionátadón?
- Azért, mert (ide lehet a többi kérdést behelyettesíteni) ...

A többesszámot Magyarország azon adófizetőinek/lakóinak nevében bátorkodom használni, akik horribile dictu nem nézik/élvezik a magyar bohócbajnokságot, mert a színvonala szart sem ér, és a futballvezetők pénzfüggő stréberek/dilettánsok, továbbá nem kívánnak elvegyülni a stadionokat a meccseken megtöltő akár többszáz berúgni és garázdálkodni vágyó félbűnözővel.

Abból a 10 ezer misiből, ha már magánkézbe akarják áttolni (a DVSC ugye magánkézben van?) például inkább sok-sok kisvállalkozást/magángazdálkodót kellene feltőkésíteni, hogy nemzetközi értelemben versenyképes árut termeljenek!

Persze lehet, hogy már ki vannak jelölve azok a (kis)vállalkozók, akiket a stadionépítéssel megtámogatnak...

Úgy látszik lemaradtam arról a hírről, hogy kis hazánk jelenlegi legnagyobb, mintegy utolsóként megoldandó problémáinak egyike a futballstadionjaink szűkössége.

Éljen a közpénzek gazdaságtalan elherdálását megszüntető kormány (részlet a 'Jelmondatok 2002-2010 között' című, még kiadatlan Fidesz összesből)!

vakvarju 2010.11.09. 17:22:57

A debreceni futballcsapat tulajdonosa Szima Gábor. Akkor legyen szíves a tulajdonos megépíttetni a stadiont nem KÖZPÉNZBŐL.
@ftxpmj: Legyen szíves megkérdezni Kósa urat, hogy az előző kormány idején mennyi eurót kapott Debrecen város fejlesztésre? És azt is, hogy mennyi adóssága van Debrecen Önkormányzatának?
@Droli: "800 milliót szakított az állam a Loki tavalyi BL menetelésével." Ezért cserébe mindössze csak 10 milliárdot kap egy stadion építésére. Szerintem is megéri. Kósáéknak!

kerdesek05 2010.11.09. 17:23:05

aggályos a a versenyjogi része. amióta magyarország az európai unió tagja, a magyar állam nem nyújthat bizonyos mérték vagy összeg feletti támogatást piaci alapon működő tevékenységekhez, kivéve ha az hozzáférhető minden (unión belüli) piaci résztvevő számára. így például gazdasági társaságként működő labdarugó klubok közötti versenyt torzítja, hogy az egyiknek saját bevételeiből vagy hitelből kell olyan stadiont építenie, ami megfelel a nemzetközi kupaszereplésnek, míg a másiknak bemondásra felépíti az állam.

szóval nem debrecen a hibás. két dolog felháborító, hogy egy piaci tevékenységet finanszíroz az állam indokolatlanul és diszkriminatíven, illetve hogy mindezt akkor teszi, amikor 900 milliárd forint nyugdíjjárulékot von el a magánnyugdíjpénztáraktól és a befizetőktől, a költségvetési egyensúlyra hivatkozva.

eztEgyed! 2010.11.09. 17:23:18

"A foci nemzetközi szinten nagy üzlet!"

Így van. Ezért nem kéne állami pénzből egy magáncsapatnak stadiont építeni...

Ha a csapat nyereséges volt, akkor szépen ruházzon be a stadion költségébe, sőt azt mondom a Magyar Állam vállaljon garanciát... De hogy egy 20ezre stadiont építsük 1000 nézőnek 10milliárdért az szimplán lopás.

(Ha jól tudom feljelentették a MAL-t mert olcsóbban kapta a vizet, és ez állítólag lopás. Akkor miért nem lopás, ha az állam egy magáncégnek 10milliárdért stadiont épít?)

Thomas Simon 2010.11.09. 17:23:35

"De fogalmunk sincs, hogy mindez hogyan is áll össze. Nincs egységes cél, nincs mit szimbolizálni."

A lényeg az, hogy valahol el kell kezdeni, és nincs ennél jobb hely, mint Debrecen, ahol tudatos építő munkát végeznek, a legnagyobb potenciál itt van, ide érdemes befektetni.

"Az meg aztán számunkra felfoghatatlanul homályos, hogy miért pont az a sportág szimbolizálna bármit is.."

Azért, mert ez a világ legnépszerűbb és egyik legnehezebb sportága.
Azért, mert ezt játszák a gyerekek az iskolában és lent a füvön.
Azért mert ha a focira gondolunk egyből eszünkbe jut az aranycsapat által, hogy mi magyarok is képesek vagyunk elérni bármit, amit akarunk.
Azért mert a mai elkorcsosult társadalomban szükség van egy közös nyelvre és összetartó erőre, ami részben lehet a futball.

Lehet, hogy jók vagyunk a vizilabdában, de soha nem fog annyi embert megmozgatni, mint a foci és soha nem is lesz olyan népszerű.

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.11.09. 17:24:01

Ez a beruházás engem is meglepett, mert tavaly, amikor a Loki a BL-ben "menetelt", akkor 2 milliárdról szóltak a hírek és arról, hogy annyi össze is jöhet a BL-ben. De biztos, hogy én emlékszem rosszul...

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2010.11.09. 17:24:14

remek... ember nem tudná levezetni ennek a megtérülését, semmilyen formában.
aki elfogult a foci miatt, az üsse be a gugliba egy magyar világbajnok nevét (pl. Talma), és vele szemben egy magyar futball klub névjegyét.

jó reggelt. a semmit nem teljesítő foci csak itthon szent tehén.

becike4 2010.11.09. 17:24:50

@Krujs: nem úgy kéne kijutni egy EB-re,hogy mi vagyunk a rendezők,hanem a játék alapján,különben úgy járunk,mint észak Korea a vébén,vagy a Loki a kupákban,mindenki ellenünk javítana gólarányt.

Amatőr 2010.11.09. 17:31:02

@stikasz_1: Valóban remek üzlet és milliókat érdeklő sport szerte a világban a foci. Nálunk sajnos egyenlőre labdarúgás van, amire kb 10-20 ezer ember vevő mindössze és nem azért fogytak el a nézők, mert ócskák a stadionok, hanem mert ez a produkció ennyi embert érdekel. A Magyar Bajnokságot zökkenőmentesen le lehetne bonyolítani a BKV Előre és az MTK pályáján, nem fognak nézők a stadionokon kívül rekedni.
Azt a tízest pedig költsék a sportra: iskoláknak sportpályát, uszodát, tornatermet.
És ha majd nálunk is fociznak, akkor lesz értelme stadiont építeni!

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.11.09. 17:31:54

építsünk stadiont Kolontáron és Devecserben!!
tényleg baromi fontos, különben elvándorolnak,
az ottmaradó közösséget meg semmi nem tartja össze...

9mmPara 2010.11.09. 18:28:11

A képlet szerintem sokkal egyszerűbb. Kósa debreceni megdicsőüléseinek egyik kedvenc alkalma a Loki bajnokavatása. Gyakorlatilag minden alkalommal megígérte, hogy mostmár aztán lesz stadion. Azok a piszkos komcsibérenc libsi szurkolók meg az elvárt rajongás helyett utóbbi egy-két alkalommal nem átallották azt skandálni, hogy "hol a stadion?". Ez tűrhetetlen.

stikasz_1 2010.11.09. 18:28:19

@Tyson925: Nem állítom, hogy az a stadion kell. Csak azt állítom, kissé leegyszerűsítése a dolgoknak az, hogy "magyarfoci, fúj, egy fillért se nekik". A foci hozhat pénzt, a többi sport nem. A te felfogásod alapján ne adjunk egy vasat se öttusára, kajakra vagy vízilabdára, mert abból pénz ki nem jöhet, viszont próbáljuk felfuttatni a focit, mert hátha jön a pénzeső. Tessék felébredni! Itt rengeteg embernek, rengeteg sportágban van sportállása azért, mert úszik, fut, vív. Az is pénzbe kerül. Ez éppen úgy része a nem fontos, de mégis elvárt dolgoknak, mint az augusztusi tűzijáték, meg a Nemzeti Múzeum. A nagy helyzet az, hogy még mindig a foci az egyetlen, ami valamilyen szinten nagyobb tömeget érdekel.
A másik megjegyzésedre: szeretem a sportot, sokat tudok sok sportágról, éppen azért mondom azt, hogy a foci más nagyságrend. Okoskodás nem érdekel, mert ha tényekről kell beszélni, akkor mégiscsak az van, hogy közvetítési díjat igazán csak a rossz magyar fociért lehet kérni.
A bundabotrány meg... Hát erre nem tudok mit mondani, ez jelenleg egy összeurópai szintű balhé. És a foci ezt is túl fogja élni.
Szóval összességében: nem vagyok elvakult stadionpárti, de az esztelen demagógiával sem szimpatizálok.

greycup 2010.11.09. 18:28:25

@Droli:
És ennek a nagy üzletnek hogyan lesz része az átlagpolgár? Ha majd az ír állami tvn egy fasza Debrecen stadion lesz látható, az miért lesz jobb nekem? Ez a befolyt 800 millió gyakorlatilag lóf*sz összeg a költségvetésben. Társadalmi haszna kb. annak lenne, ha ezt a 10 milliárdos összeget mondjuk rányomnák a diáksportra. A "melyek a legélhetőbb országok" jellegű szavazáson kb. a következők szoktak az élen végezni: Finnország, Svájc, Norvégia... labdarúgó mércével mérve középszerű, gyenge válogatottak. Kicsit olyan ez, mint a cocializmusban, löketjük a sportsikereket, hadd legyen büszke a nép, jól megmutatjuk a kecseg kapitalistáknak is... kicsit túl van spilázva ez az "országimázs = jó foci" dolog.

Megjegyezném, kb. most a "csúcson" sem jár 3-5000 embernél több bajnoki meccsre Debrecenben.

becike4 2010.11.09. 18:28:34

@sztd: Tudod hol van foci édesöcsém?Angliában,Németországban,az olaszoknál,spanyoloknál,stb.Nálunk harminc éve egyre színvonaltalanabb amit foci címén művelnekUgyanolyanok a labdarúgóink,mint a politikusaink,tehetségtelen,tisztességtelen/TippMix/ megélhetési szarjankók.Nézz már meg egy magyar bajnokit,mikor bejönne,pont úgy néznek ki,mint egy menő profi,zselé,tetkó,piercing,aztán bedobják közéjük a lasztit,és kezdődik a kabaré.

Spiro 2010.11.09. 18:28:46

A DVSC-t egy jószemű tulajdonos már rég Akasztóra költöztette volna, hiszen ott standionban nincs hiány.

Annak a pár ezer fanatikusnak meg úgyis mind1 hova kell kimenni, illetve ott is meg lenne a mostani DVSC 3000-5000-es nézőszám hasonló játék esetén.

Azért a 10MRD (35-40M EUR) kissé túlzás egy 20.000-es stadionért.
Az MNYP befagyasztási lenyúlásból 18 db 40.000 stadiont is építhetnénk (úúúú ez 1,5%-kal tuningolná a GDP---)

stikasz_1 2010.11.09. 18:28:54

@Amatőr: Oké. Várom a magyar tévés meccsek nézettségi adatait, összevetve más sportágakéval és mondjuk az európai élbajnokságok meccseinek adataival. Hogy lássuk, hány embert érdekel. Ha ilyen pontosan tudod, nyilván adatokra támaszkodsz.

2010.11.09. 18:29:04

Sajnos a Magyar foci olyan mint a politika,mindenki "nagyon ért hozzá",mégis mind a kettő a béka s*egge alatt van.

Robinzon Kurzor 2010.11.09. 18:29:25

A magyar foci pont azért szánalmas, mert ilyen teljesítményre is állami pénzek mennek.

Klubhűséget emlegetni meg a legszánalmasabb: aki igazán jó képességű, az a magyar "élvonalban" nem fog tudni fejlődni, kibontakozni.
Nem klubhűségből nem mennek profibb ligába, hanem mert különösebb megerőltetés nélkül is olyan szinten élhetnek, amire gyerekkorában nem is gondolt.

Ez a mentalitás hatja át az egész magyar focit, ezért van egy egész fordulóban összesen harmadannyi néző, mint anno egyetlen kettős rangadón, vagy most minden héten Münchenben, Milánóban, Madridban, Barcelonában.

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.11.09. 18:29:35

Annyi pozitívum van a dologban, hogy végre Budapestről eltolódik kelet felé a súlypont. Debrecenben színvonalas kulturális élet zajlik, ide is lehet hozni majd nagyobb produkciókat, amik nem férnek már a Főnix csarnokba. Nem csak Budapestben kell gondolkozni!

radír2010 2010.11.09. 18:29:40

Szükség van a stadionra igenis! Teljesen mindegy ki van hatalmon,Debrecen városa megérdemli a stadiont!

mréveiller 2010.11.09. 18:29:48

Debrecen 8 évig kb semmire nem kapott pénzt még a Kulturális Fővárosi címet is Pécs kapta Toller miatt. most ezt is sajnáljátok tőlünk, debreceniektől? Bezzeg ha pesten épül valami közpénzből annak örülni kell, igaz?

pali923 2010.11.09. 18:29:53

Valóban, a legfontosabb kérdés az: magántulajdonban levő csapatnak miért az állam épít stadiont???

Spiro 2010.11.09. 18:30:01

Nem lehetne inkább a Bíróság által a Tűzoltóknak megítélt 2MRD Ft-ot először kifizetni, az elmaradt 1.500.000 óra túlóráért.

Az sem baj, ha csak 16.000-es lesz a stadion, vagy el sem készül, de jó lenne, ha nem égnének a házak!!

lyia (törölt) 2010.11.09. 18:30:44

Én azt gondolom, hogy a sport nagyon fontos része az életünknek, de ebben is, mint minden másban, célszerű az önmérséklet. A foci egy költségigényes sport, ami hátrány egy relatíve szegény országnak, hiszen, ha versenyben akar maradni a nagyokkal, aránytalanul sokat kell rá költeni.

Merjünk nagyok lenni kicsiben, amivel azt akarom üzenni, hogy áldozzunk tízmilliárdot csocsóasztalokra, tollaslabda szettekre, pingpong- (bocs) asztalokra, röplabdahálókra, és verjük agyon a világot csocsóban, tollaslabdában, asztaliteniszben, röplabdában.

Ide nem kellenek nagy beruházások, csak némi szabadidő, meg egy kis tehetség.

reccs 2010.11.09. 18:30:53

Azért a jó, hogy a Fidesznek nem pl. a szuperóriás műlesiklás a hobbija.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.11.09. 18:31:13

@vakvarju: 10 milliárd - egy év alatt 800 millió. 8%, ez magasabb, mint az alapkamat :-)

A debreceni csapat, ha hazai pályán játszana (nem mindig idegenben, mint most, mert a Puskás stadion idegenben van) sokkal jobb eredményre lenne képes. És akkor lehetne ez a 800 millió akár 1 milliárd is.

Szima amúgy az egyik tulajdonos, vannak még ott páran, például az önkormányzat is birtokol ha jól tudom 25%-ot. A stadion amúgy is a városé lesz, nem csak a focicsapaté, pl. majd a virágkarnevál is ott lesz megtartva.

A magyar foci pont olyan, amennyi pénz van benne - majdnem nulla. A kétmilliárdos tavalyi BL bevételtől itthon hanyattesett mindenki, miközben a mostani ukrán EL csoportellenfél pont ennyit költött két játékosra...Valahol meg kell adni a lökést a hazai focinak, mert nemzetközi szinten nagy pénzt lehet szakítani és nagyon jó marketingeszköz.

@eztEgyed!: Ezernél azért jóval több néző van... a rangadókon az Oláh Gábor utcai stadion gyakorlatilag tele van (8500 néző).

stratez 2010.11.09. 20:24:18

Persze, persze, hát úgy jó az, ha tovább égetjük magunkat azzal, hogy Európa legjobb csapatait egy libalegelőn vagy az összedőlőfélben lévő Népstadionban akarjuk fogadni. A sok orbánkósázó fel sem fogja, hogy itt nem Kósáról, Debrecenről és főleg nem Orbánról szól ez a dolog, hanem arról, hanem az ország presztízséről, arról, hogy a világ legjobb üzletében, a fociban való részvételnek legalább a lehetősége megmaradjon. Egy befektetésről, ami rövidtávon is megtérül.

hollario 2010.11.09. 20:24:25

@fantasztikus!: "Szükség van a stadionra igenis! Teljesen mindegy ki van hatalmon,Debrecen városa megérdemli a stadiont!"

És is megérdemlem a nyugdíjam, mégis elveszik. Debrecen jobban megérdemli, hogy legyen mit szétverni a huligánoknak. Hurrá. Öröm, bódottá.

ati27 2010.11.09. 20:24:35

Bizony EGY normális stadion kellene.. De csak egy! Ha valamelyik csapat feljut, akkor bérelheti/használhatja. De ezt valaki leírta már. Ha már ezt a 10 milliárdot el kell tapsolni, tegyék így. De lenne jobb helye is.. Pl oktatás, ott igencsak elkelne a lóvé. Vagy kutatás, akár még bölcsöde építés is.. :) Persze nem akarok jönni azzal a frázissal, hogy: "hány lélegeztető gép" :)

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.11.09. 20:24:51

@greycup: Miért, a négyes metróból milyen haszna lesz egy állampolgárnak? Vagy a Pécsre költött milliárdokból? Ugyanez a helyzet a stadionnal is. Mellékesen megjegyzem, kollégáimnál az a bizonyos közvetített meccs tette fel Magyarországot a térképre. Előtte nagyon szép panorámaképeket mutattak Budapestről. Lehet, hogy pár ír éppen emiatt jött Magyarországra nyaralni, ki tudja.

Dr. Kward 2010.11.09. 20:25:05

A Fradinál is megkezdődött az angolok kitúrása, igazán kíváncsi leszek, hogy fog sikerülni, elvégre elég sok pénzt betett a tulaj:
ftcsz.blog.hu/2010/11/09/kevin_mekkeb_focicsapat_akcios_aron_elado_ugyanitt_szotyi_berelheto
de legalább nem torgyán érkezik a dögkútjával))

ShanklyGates 2010.11.09. 20:26:15

"A foci nemzetközi szinten nagy üzlet!"

Pontosabban: A futball nemzetközi szinten NAGY FORGALMAT realizáló üzlet. A sikeres egyesületek - túlnyomó részük veszteséges - ha termelnek is profitot, azt mind visszaforgatják a versenyképesség fenntartása érdekében.

A futball olyankor nagy üzlet, amikor - hála az UEFA pénzelosztó rendszerének és a lebonyolításnak - a versenytársak költségvetésének töredékével gazdálkodó klubok (DVSC) is néha odaférnek egy nagyot szakítani a BL-ben, EL-ben - puszta részvétellel.

Azzal a befektetéssel, amivel itt is eredményeket tudnának elérni, már rég nem lenne nyereséges a klub.

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2010.11.09. 20:26:27

Tökéletes időpont stadionépítésre nincs, mivel a magyar foci.. hát kicsit gyenge. De mégsem gondolom ezt egy akkora hibának, mint felróják itt...

- A Debrecen most jó, zsinórban kétszer kijutni nemzetközi magmérettetésre már rég nem volt divatban itthon
- Amellett hogy elismerem mind a kézilabdázók vagy a kajakosok sikereit (és örülök is neki) még mindig a foci az ami a legtöbb pénzt és szurkolót vonzza (és ha még eredmények is lennének)
- Egy új stadionnak több értelme van a focin kívül is, mint ha Talmának vennénk 3 Suter vázat vagy más délibábot kergetnénk (Balatonring rémlik?) + jót tesz a városnak is szerintem..

Ez a sztori is persze kicsit savanyúan magyaros, de ezt már megszokhatta az, akit ide dobott le a gólya.. :)

Kandabula 2010.11.09. 20:26:38

Egyetértek mindenféle színvonalas stadionok építésével, bárhol az országban. Itt kellene nem az állami, hanem a magántőkének megmutatkoznia!

mrs. white 2010.11.09. 20:26:50

A fidesz egyre nagyobb rejtély a számomra. Lassan már nyomokban sem emlékeztet a kormányzásuk a 98-02 közöttire. Régen csináltak egy Bozsik programot ahol összegyüjtötték a fiatalokat az ország minden részéből az akadémiákba. Innen került kia mostani sikeres nemzedék. Németh Szalai Koman st. Ha ezt a 10 milliárdot ugyanerre költenék (mert természetesen ezt a szocik szétverték nehogy már valami értelmes legyen) akkor lehetne ismét egy jó nemzedék a Komanék után következő űr után. Szóval régen így gondolkodtak, volt egy vízió egy tervszerű végrehajtás ha úgy tetszik a jövőbe mutató gondolkodás. Most a gazdasági politikájukon pont ugyanezt érzem. Az értelmes alúlról építkezés, oktatás fejlesztés helyett az átgonodolatlan gigantomán ötletelés. A focinál ez még talán megbocsájtható de gazdaságpolitikára rámehetünk.

eztEgyed! 2010.11.09. 20:27:02

@Droli: "És akkor lehetne ez a 800 millió akár 1 milliárd is."
"...a rangadókon az Oláh Gábor utcai stadion gyakorlatilag tele van (8500 néző)."

Ha ez ilyen jó befektetés, akkor miért a magyar állam pénzéből építünk egy magáncsapat részére stadiont? A magyar állam vállaljon garanciát, a cég meg kockáztasson, hogy legyen ami arra ösztönzi, hogy kilegyen használva a stadion.

misc · http://misc.blog.hu 2010.11.09. 20:27:08

A stadionépítés nem állami feladat. Ha valóban van igény Debrecenben új stadionra, akkor itt a lehetőség: tervezd meg te, győzz meg egy bankot, hogy finanszírozza, ha bejön, gazdag leszel.

Azok, akiknek érdeke, hogy legyen sok stadion (a futballiparban érdekeltek és a focirajongók) azt állítják, hogy a kedvenc sportjuk közérdek, a labdarúgás olyan fontos, felsőbbrendű tevékenység, ami arra jogosult, hogy a társadalom közpénzből támogassa.

Ne higgyünk nekik. Focimeccsre járni egy szabadidős elfoglaltság, nem nemesebb vagy fontosabb, mint bármi más, amit az emberek a szabadidejüket eltöltik. Az olvasás, a moziba járás vagy a haverokkal való sörözés sincs államilag támogatva.

szeme közé, laposan! 2010.11.09. 20:27:13

@Iustizmord: Győrnek már van stadionja. Nem is nagyon állami...

blaise71 2010.11.09. 20:27:37

"amelyik világszinten is primadonnákat és celebeket futtat sportemberek helyett, és amelyiknek éppen az a jellegzetessége, hogy a legjobb csapatok teljesen nemzetköziek."

na azért álljunk meg már egy szóra...Cé Ronit,Rúnit, Ibrát, Ribéryt, és még egy-két valóban punci focistát levehetünk, de azért Xavit, Iniestát, vagy Giggs-et, esetleg Robbent, azért ne állítsuk már be primadonnának mert ez azért rájuk nézve elég sértés és túlzás. Ezek mind profi sportemberek, totálisan!!! Ez a hasonlat sajnos nagyon gyenge, és nem ide való!

SP (a bátor) 2010.11.09. 20:27:59

Budapesten az "Állami" Operaház ÉVES szintű támogatása 5,6 MILLIÁRD forint. Az nény év alatt két stadion...
Szintén adópénzből...
Részemről becsukhatják.

Amatőr 2010.11.09. 20:28:06

@stikasz_1: Nincsenek adataim (csak azt a statisztikát fogadom el, amelyet magam hamisítottam). (többé-kevésbé ezt mondta Churchill)
E téren csak a magam és a környezetem tapasztalatára hagyatkozom; bele szoktam nézni a magyar meccsek közvetítésébe, de 3-4 percnél többet nem vállalok, mert unom és átkapcsolok egy külhoni közvetítésre. Tisztelem a debreceni labdarúgók igyekezetét, de ha profiknak tekintjük őket, akkor a nemzetközi szereplésük nem több szánalmas vergődésnél. Sajnáltam a fiúkat és inkább pár perc után átkapcsoltam.
Persze, ha úgy tekintjük, mintha egy kedvtelésből játszó, amatőr csapat venné fel a küzdelmet a profikkal szemben, akkor mondhatjuk, hogy heroikus küzdelemben maradtak alul. De erről csak olvasni szeretek, a látvány nem érdekel. Pláne, hogy még fizessek is érte?
A valóság pedig a fizető néző. A többi pedig a "RIZSA".
És én már csak a saját szememnek hiszek.

Henry The Navigator 2010.11.09. 20:28:15

@Droli: Egyáltalán nem biztos, hogy a Loki jobb eredményeket érne el Debrecenben, mint a Puskásban, ez csak feltételezés, semmi más. A Harkiv, a Samp és a PSV is sokkal jobb csapat náluk, ez egyértelmű. Ha már valamilyen stadion fejlesztésbe kezdenek Viktorék, akkor szerintem egy budapesti, 45-50 ezres, korszerű arénába kellene az emberek pénzét pumpálni, mert jelenleg ebben vagyunk a legjobban elmaradva a világtól. Belgrád, Zágráb,Prága, Varsó stb. rendelkezik legalább 1 nagy befogadó képességű,hozzánk képest modern stadionnal. Ráadásul ha most Debrecennek adják ezt a pénzt, akkor tényleg szinte semmi remény arra, hogy a fővárosnak legyen végre európai szintű, normális szórakozást biztosító stadionja, amelyre alapozva lehetne nyugodtabban pályázni egy-egy nagyobb eseményre. A többi sportág fővárosi, a "vidéki" létesítmények helyzetéhez képest borzalmas hiányáról(hoki, kézi,kosár, futsal, uszodák) már nem is beszélve.

hidroponi 2010.11.09. 20:28:49

most nezem a hiradokat, a tuzoltok vegrehajtast kernek a parancsnoksagok ellen mert nem fizetik ki a jogos(hamegszamitvalamitajog) penzuket, ezert nem fognak tudni venni uzemanyagot, tehat a tuzoltok nem mennek ki a tuzekhez. de arra a kurva focira van 10milliard.

MiKeyRuLeS 2010.11.09. 20:29:23

Vajon a fenntartásra is adnak külön állami pénzt, mert az biztos, hogy évente párszáz milliót elvisz csak a működtetés is.
A 3-4 ezer néző nem tudom, mennyi bevételt fog produkálni évente 15-ször, de ha kb. 3.000 Ft lesz az átlagjegy akkor 15 x 4000 x 3000 = 180 millió összbevétel. Ebből üzemeltetni egy 20 ezres stadiont és egy nb1-es csapatot, szinte varázslat. Bár, nálunk elég sok a pénzzel varázsló...
Vagy lehet, hogy a több tízmilliárdos tartozáshoz csapják, amivel jelenleg Debrecen "büszkélkedhet".

dr kíváncsivagyok 2010.11.09. 20:29:29

@ftxpmj: Akkor az általad említett tőkeerős cégeknek kellett volna megépíteniük a stadiont ! Azért mert most egy-két éve megy a szekér nem kell rögtön stadion , vagyis kell ,de építse meg Debrecen ! Avagy , amikor ment a szekér a Diósgyőrnek , akkor miért nem kapott egy stadiont ?! Önerőből "foltozgatják" !!

dr kíváncsivagyok 2010.11.09. 20:32:45

@fantasztikus!: Megérdemli ? Lehet . De mondjuk Szolnok ugyan miért nem ?! Vagy Miskolc ?! Sorolhatnám... Ez is (sajnos) egyszerű politika : Orbán "megjutalmazta" a (hozzá) hűséges várost...

szaunas 2010.11.09. 20:38:18

Végig olvasva a hsz.-eket: nagyon sajnálom azokat, akik nincsenek tisztában pár lényeges dologgal, s csak - vélhetően érzelmi alapon - a negatívumokat látják, illetve nem látják a dolgok valós lényegét:
1, a Debrecen focicsapatától több adót még nem fizetett be egyetlenegy magyar klubcsapat sem... az államnak!
2, a Debrecen focicsapatának a hazai (és idegen-beli) látogatottsága jelenleg is a legmagasabb (a hazai bajnokikat figyelembe véve, mivel nemzetközi szintű összehasonlítás - magyar klubokkal - sajnálatos módon nincs... (ennek is vannak okai)
3, Az igazi aránypár ott érhető tetten, hogy pl. a Forma I. több évtizedes története során minden évben csak Magyar Állami Garanciával volt nevezhető, és működőképes... Egy évben 2 nap... Ja, hogy az, azért Bp. üzletmenetének, mint járulékos bevételi forrásnak kiváló: természetes... Az ország mit profitált belőle?
Több magyar bort vettek? Több magyar sajtot zabáltak? NEM!!! De milliárdokba kerültek a GARANCIÁK!!!
4, A büdös életben nem nevezhetünk semmilyen nemzetközi foci eseményre, ha nem tudunk végre MŰKÖDŐ stadiont (okat) felmutatni - mert hogy eddig zsinórban csak a tervekkel dicsekedtünk...
5, Európában a legjobb, a legbiztosabb sport - pénzügyileg - a foci.
Aki ebbe nem száll bele, az le, és kimarad!!!

Remélem, hogy a debreceni stadion megépítése az első lépés azon az úton, melyen már lassan minden európai ország - infrastrukturálisan biztosan - megelőz minket!

Bruhahaha 2010.11.09. 21:09:02

@szaunas:
1: én is sok adót befizettem már, de nekem nem épít házat az állam, akkor egy focicsapatnak miért tenné? Ez nem igazság, én is akarok egy új házat...
2: én anno 20-30 ezres meccsekre jártam és nekem nem okozott gondot, hogy olyan elmaradott stadionokba kellett járnom. Ha meg stadion kell, akkor termelje ki magának a csapat, ha már olyan sokan járnak meccsekre. ezt a pénzt pedig fordítsák az elmaradott körzetekben élő gyerekek felzárkóztatására vagy a 7-8 évesek utánpótlás nevelésére és a felnövő korosztályok megfelelő képzésére...
4: a régi nagyok a grundon fociztak és mégis nagyok lettek. először talán mutassanak valamit a játékosok -és ne csak a nagy pofájukat-, aztán majd ha már nem férnek be a népek a stadionba, akkor építsünk egy újat. Mondjuk ehhez nemzetközi eredmények is kellenek...
5: ha ennyire biztos üzlet, akkor miért nem üzlet itt Magyarországon. Ja, mert csak ott üzlet, ahol eredményesen fociznak és az emberek kimennek megnézni a meccseket. Hát akkor ebből megint kimaradunk...

Tudod, ha valami hulladék, arra nem szívesen adok és jobban tenné az állam is, ha így gondolkodna és a tényleg fontos dolgokra költené az általad, általunk befizetett adót...

EMU 2010.11.09. 21:10:42

Keveslem a tíz milliárdot. Magyarország legnagyobb tahói által játszott sportág, a legnagyobb sumák parasztok lubickolnak benne, a legnagyobb gyökereket érdekli, úgyhogy igazi magyar sportág, többet érdemelne sokkal. Annyira elveszetten sötét ország ez, hogy a legreprezentánsabb sportága sokkal de sokkal többet kellene, hogy kapjon, hiszen igazi hungarikum ez a szar is. Még csilliárdokat bele, hagy örüljön a sok veszett magyar bunkó. Érdekes, ahol van futball, ott nem kell a magánnyugdíjakat beleforgatni.

Bruhahaha 2010.11.11. 18:02:34

@chezcecherserge: itt nem a pesti irigységről van szó, hanem arról, hogy az ország harmada nyomorban él...mennyi munkahelyet lehetne teremteni ebből a pénzből???

ősirománszokás 2010.11.11. 18:02:40

Szaunas, én ugyan nem értek a focihoz de; 3-4 ne adj' Isten 5-6 ezres látogatottság mellett minek is kell egy 20 ezres stadion? Miért is kell biancoba megfinanszírozni azt hogy egyszer majd talán lesz nemzetközi szinten is értelmezhető labdarúgásunk? A Forma-1 es példád nemigazán ül, mivel sokat profitál belőle az ország, és az idelátogató turisták elég sok sajtot és bort elfogyasztanak. Garanciák egyébként ritkán kerülnek milliárdokba, ha igen akkor már százmilliárdos nagyságrendű garanciákról beszélünk. A nemzetközi focieseményekhez meg gondolom elég lenne 1-2 színvonalas focicsapat is. Ha majd az meglesz, én leszek az első aki igazat ad neked hogy használjuk ki a tehetségeink nyújtotta lehetőséget. Arról meg hogy ki sajnál kit; majd ha a saját fa*ával veri a csalánt mindenki akkor nyugodtan lehet sajnálkozni. De ebben az országban ez úgy működik, hogy én fizessek adót, és majd hozzád hasonló váteszek eldöntik hogy nekem hogy lesz jó annak a felhasználása. Hát nem annyira; a minimum amit elvárnék az egy esettanulmány ami elmagyarázza nekem naivnak hogy milyen haszna lesz ebből az országnak és persze nekem. Arról már ne is beszéljünk, hogy ideális esetben a Debreceni adófizetők pénzéből, a város költségvetéséből, a saját megválasztott képviselő testületük azt szavaz meg és költ el amit és ahogy akar. Ja hogy tökig el van adósodva Debrecen, mer' olyan jól kezelték a közvagyont? Erre annyit tudok mondani hogy nem az én problémám.

kicsike1 2010.11.11. 18:02:45

örvendetes hogy a MAGÁNnyugdíjam jó helyre kerül!
és pont ahhoz a baromhoz aki elintézte hogy 30%-al nagyobb legyen a törlesztőrészletem.
Az idióta lokálpatrióták meg elmehetnek a sunyiba, de oda se neki egyszer majd lehull a hályog és tisztán fogtok látna.
Mi lenne ha a Debrecen város adóbevételéből finansziroznák ezt az egyébként rettentő nyereséges MAGÁNválallkozást?
VÁLSÁG FOCI ADÓT MIELŐBB!

Nem is értem, amikor az elmúlt hónapok pr narancsszólamai arról szóltak milyen sz@rban vagyunk!
Na most akkor ez hogy is van?
Erre van pénz?
Esetleg a nyudíjasokra, hontalanokra, árvákra, na ne, azok majd mehetnek Debrecenbe... kéne menni focimeccset kéne nézni

reccs 2010.11.11. 18:02:50

@szaunas: Az ország mit profitált belőle?
Több magyar bort vettek? Több magyar sajtot zabáltak? NEM!!! De milliárdokba kerültek a GARANCIÁK!!!
... Aki ebbe nem száll bele, az le, és kimarad!!!

Egyrészt honnan tudod, hogy mennyi pénzt hagytak itt. Másrészt a főváros is az ország része, csak hogy tudd. Plusz a garancia alapjáraton semmibe nem kerül. Egyébként meg a foci itt baromira nem üzlet. Nagyon szegény afrikai országok azok, ahol az egyetlen "normális" felemelkedési lehetőség a foci révén lelépni az országból. De ha szerinted már itt tartunk... vagy te itt tartasz?

fabot 2010.11.11. 18:02:58

hehe, forgolódtok a zsírotokban ;)

1. a foci nagyon fontos
2. a foci a világon a legfontosabb sport. Inkább legyünk nyolcadikok a világban fociban, mint elsők vizilabdában
3. a foci "A" nemzetépítő sportág
4. a foci a legjobb sport - nem kell sok befektetés, csapatszellemett erősíti, sokan űzhetik, stb stb
5. addig kell ütni a vasat, amíg meleg - ha most nem kapnak a magyar focisták egy rendes stadiont, akkor mikor?
6. foci ígyis, úgyis van, még mindig tízszer többen mennek ki egy akármilyen bajnokira, mint egyéb sportmeccsekre; a tv-ben még mindig a focibajnokságot követik a magyar bajnokságból

nabu 2010.11.11. 18:03:03

@EMU: Elég nehéz erre tisztességes futball rajongóként másképp reagálni, mint hogy a tiédet. Nem igaz, amit írsz, a futball egy remek sport, a legnépszerűbb az országban, jó játszani és nézni is és igen is óriási nevelő potenciál van benne. Ha valaki életében játszott rendesen futballt, tudja fontos dolgokra taníthatja meg az embert, de egyébként ez igaz az összes többi sportra is. A bejegyzés egyébként tetszik, mert végre valaki nem csak anyázni tud, hanem érvel és még csak nem is tesz szélsőséges kijelentéseket és elismeri azokat a pontokat, amik egyértelműek (DVSC megérdemli a sport fontos, stb). Nem tudom egyébként, hogy jó-e most erre költeni a pénzt vagy nem, de igazi drukkerként nem tudok erre mást reagálni, mint, hogy örülök neki, hogy még egy csapatnak lesz tisztességes stadionja, ráadásul egy olyan csapatnak, ami megérdemli, pedig nem vagyok Loki-drukker, de így gondolom.

sztd 2010.11.11. 18:03:13

@becike4:
Nos édes bátyám, nem nézek meg egy magyar bajnokit. Egy nemzetközit sem. Egy vb meccset sem nézek folyamatosan végig, mert annyira nem köt le. Lehet, hogy Angliában és Németországban vagy Spanyol- és Olaszországban van foci, de az én fogalmaim szerint az is kabaré ami ott van. Azonnal kifekszenek, amint hozzáérnek a sarkukhoz, és percekig ott vannak elterülve, majd jön a hordágy. Nyilván kabarénak is szánják.
De @stikasz_1: igazat szólt abban, hogy tudom, hogy kik voltak a világbajnokok az elmúlt évtizedekben, fel tudok sorolni 5 nemzetközileg jelentős csapatot, és esélyem sincs 3 jelentős magyar vagy európai vízilabda, kézilabda vagy hokicsapatot felsorolni. Még azt is tudom, hogy ki nyerte az elmúlt években folyamatosan a magyar bajnokságokat (pedig egy meccset sem láttam).
Ez van.

fabot 2010.11.11. 18:03:17

@Bruhahaha: mintapéldáját adtad a demagógiának. A régi nagyok csigatempóban mozogtak. Manapság a foci -ahhoz képest- borzasztóan erős fizikumot feltételez. Lehet, hogy a te igénytelen ízlésednek megfelelet a lerobbant Népstadion, de azóta már mindenki plázákba jár vásárolni.

Ezekiel 25,17 2010.11.11. 18:03:28

@ftxpmj: Akkor érdemes lenne megnézned egy -két statisztikát arról, hogy a Debreceni Egyetemen végzett értelmesebb hallgatók hol építik karrierjüket. Azért mert 1-2 cég épített szolgáltatóközpontokat, ahol nemhogy a nyugati, de még a budapesti bérekhez képest is mélyen alulfizetettek az emberek,na ettől Debrecen nem lesz versenyképes Budapesttel.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása