Véleményvezér

vv

Fidesz vs. Most-Híd: kinek van igaza?

2010.11.10. I 65 komment I Címkék: fidesz hataron tuliak

Nagy dilemma, hogy van-e bármilyen jogunk és erkölcsi alapunk „okosabbnak lenni” a szlovákiai magyar választóknál, és jobban tudni, hogy mi kell nekik. Ám a Most-Híd ideológiáját mégsem szabad legitim kisebbségi stratégiaként igazolni. (Fotó: Somogyi Tibor / Új Szó)

Sokan felháborodással fogadták, hogy a Bugár Béla vezette Most-Híd nem kapott meghívást a Magyar Állandó Értekezletre, mivel a formáció a Fidesz szerint nem etnikai alapú, hanem „vegyes párt”. A kritikusok szerint a magyar kormánypárt egyszerűen nem hajlandó tudomásul venni, hogy a felvidéki magyarság a Fidesz-szövetséges, „nacionalista” MKP helyett a „liberális” Most-Hídra szavazott. Ezek a bírálatok azért is különösen hangosak, mert furcsamód a szlovákiai Most-Híd vált számos, idehaza parlamenti párt nélkül maradt liberális kedvenc politikai formációjává, bezzegpártjává.

Egyszerű lenne, ha a Most-Híd és a Fidesz konfliktusának bármelyik egydimenziós értelmezése helytálló volna, ha bármelyik félnek kizárólagosan igazat lehetne adni. Nem lehet. A helyzetet viszont tovább bonyolítja, hogy ebben az esetben még az sem mondható, hogy az igazság valahol középen lenne.

A MÁÉRT-ra meghívást kapott pártok:

Erdélyből a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, és a Magyar Polgári Párt, Felvidékről a Magyar Koalíció Pártja, Vajdaságból a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, Kárpátaljáról a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség, Horvátországból a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége, és Magyar Egyesületek Szövetsége, Muravidékről a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség. Meghívást kapott a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége, három képviselőt hívnak meg az USA-ból, a Kanadai Magyar Kultúrközpont, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács, a Latin-Amerikai Magyar Országos Szervezetek Szövetsége és Ausztráliából az Új Dél-Walesi Magyar Szövetség.

Forrás: Duna Televízió


Mi a baj a Most-Híddal?

Az, hogy semmilyen értelemben nem az, aminek mondja magát. Nem magyar párt, nem magyar-szlovák párt, de nem is híd a két nemzet között.

Nem magyar párt, hiszen éppen a Most-Hídban lévő ténylegesen liberális szlovákok vádolják a pártot – teljesen jogosan – puhánysággal a magyar kisebbségi érdekvédelem területén. A Most-Híd például elfogadta a kormánykoalíción belül a szlovák államnyelvtörvénynek egy olyan módosítását, amely továbbra is fenntartaná a kisebbség tagjai által elkövetett nyelvi bűnök pénzbüntetésének lehetőségét.

Éppen ezért nem lehet magyar-szlovák párt sem: mert ahhoz legalább részben magyarnak kellene lennie, de a nyelvtörvény esetéből (is) látható, hogy nem az. A Most-Híd ugyanis a magyarok számára egyfajta asszimilációs pályát képvisel: ha békén hagyják üzletelni a magyar anyanyelvűnek született elitet, és nem üldözik kifejezetten magyarságáért, akkor a közösség érdekei beáldozhatóak számára. Ez a mentalitás pedig találkozik a nem-radikális „jó szlovákok” egy részének azzal a „magyarbarát” hozzáállásával, mely a magyarok asszimilációját elkerülhetetlen tényként kezeli, és ezért tart értelmetlennek mindenfajta konfliktust.

De a Most-Híd nem is híd a két nemzet között, mert akkor a két nemzet érdekeit szintetizálnia kellene – ám amit nem képvisel, azt nem is tudja szintetizálni. A hídépítés persze többnyire üzlet, ez a dimenzió viszont – legalábbis a szlovák sajtó állításai szerint – egyáltalán nem hiányzik a Most-Hídból.

Ajánlott írásunk: MKP - Gettópolitika


Mi a baj a Fidesszel?

Az, hogy kicsit elefántnak tűnik a porcelánboltban. Ugyanis a Most-Hídra szavazott a felvidéki magyarok bő fele, közel kétharmada. Ha a Fidesz a mostani helyzetben kiközösíti a Most-Hidat, akkor ezeknek az embereknek egy tekintélyes része könnyen úgy érezheti, hogy a Fidesz – s ami rosszabb: az anyaország – őket közösíti ki. Amit otthon körültekintéssel és sikerrel vitt véghez a Fidesz, hogy az MSZP választóinak azt üzente, nem velük, hanem az MSZP-vel van baj – ez az az üzenet, ami teljesen hiányzik a Fidesz részéről a Híd választói felé.

Továbbá nagy dilemma, hogy van-e bármilyen jogunk és erkölcsi alapunk innen, Magyarországról beleszólni az ottani törekvésekbe, és adott esetben „okosabbnak lenni” a szlovákiai magyar választóknál, és jobban tudni, hogy mi kell nekik. Az a fajta keménykedés tehát, amit a Fidesz ebben a kérdésben már egy jó fél éve bemutat, nem biztos, hogy a társadalmi folyamatok szintjén nem sül el a visszájára. Ami, ha így történik, nagy baj lenne.

polls & surveys


De kinek van igaza?

Ebben a vitában senkinek nincs teljesen igaza.

A Most-Híd teljes joggal követelhet magának elismerést Magyarországon azért, mert a magyar kisebbség jó része őket választotta Szlovákiában. Ugyanakkor a magyar kormány alapvetően mégis jól látja, hogy azt az ideológiát, melyet a Most-Híd képviselni látszik, egyszerűen nem szabad igazolnia azzal, hogy elfogadja azt, mint legitim magyar kisebbségi stratégiát. Ez ugyanis hosszú távon súlyosan sérti nemzeti érdekeinket.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Slothrop 2010.11.10. 09:10:10

Amit itt nagyon nehezen fognak fel: a szlovákiai magyarok töbsége ugyanúgy nem tisztán "ideológiai", hanem főleg praktikus, materiális szempontok alapján választ, mint a határon innenieké. A nyelvtörvény botrányos és megalázó, de 1. nem sietteti az asszimilációt, ellenkezőleg, 2. bármikor meg lehet változtatni. Remélni, azt lehet, hogy a Velencei Bizottság állásfoglalása jótékony hatással lesz a kormányra. Viszont ami sietteti az asszimilációt és a fogyást, és nem lehetne egyetlen tollvonással megváltoztatni, az a magyar lakta vidékek viszonylagos elszegényedése. És a fejlesztési pénzekhez, beruházásokhoz, útépítéshez stb. csak úgy lehet jó eséllyel hozzájutni, ha a magyarok képviselői akármilyen ideológiával, de benne vannak a parlamenti többségben és a kormányban. Bugár arra jött rá (függetlenül a saját, elvileg kereszténydemokrata ideológiájától), hogy a Duray-féle vonal (magyar hangja: Csáky) ebből a szempontból tarthatatlan és használhatatlan. Sem a Smer, sem az SKDÚ nem fogja bevenni koalícióba. Ennyi. A magyarországi források csak arra elegendőek, hogy a favorizált politikusokat és sleppjüket kitömjék pénzzel, de abból sosem lesz út stb. Mellesleg az állampolgársági toborzóirodákból sem. Meg lehet nézni az önkormányzati választások jelöltjeit, szép számmal álltak át a Hídhoz olyanok, akiknek a szétváláskor Bugár minden volt, csak rendes ember nem. A "vállalkozókról" nem is beszélve. És nem ideológiából, hanem a legjózanabb számításból állnak át. Úgyhogy szép dolog a MÁÉRT, meg perszehogy sértés, ha a Hidat nem hívják meg, de alapjában véve nem nagy ügy, mert az egyik szimbolikus koordinátarendszerben mozog, a másik meg gyakorlatiban, a kettő teljesen más.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.11.10. 09:11:12

Gratulálok, kedves Véleményvezér.

Bezzeg a lágyagyú nacionalista MKP legitim kisebbségi stratégiát folytat azzal, hogy kettős állampolgárságban, (fidesz)magyar tőgyön való állandó csüngésben, Trianonsiratásban és a szlovákokkal való folytonos konfrontációban látja a fantáziát. Mert a Fidesz ezt a szemléletet „legitimálta” a MKP-nak fenntartott MÁÉRT-os páhollyal, nemdebár?

Elfogadom, hogy konzervatívok vagytok, és az izomból való nemzeti politika áll nektek jól, de azért gondolkozzatok is néha egy kicsit. Első gyakorlatként képzeljétek lelki szemetek elé, hogy nem Magyarországról osztogatjátok az észt, hanem holnap is szemébe kell nézni az esetleg teljesen normális szlovák kollégának a munkahelyen.

Erdélyiként nagyon jól tudom, mit beszélek…

kisa 2010.11.10. 10:04:07

Nos, azért azt ne feledjük, hogy Szlovákiában 4 párti koalíciós kormány van. Tehát a Most-nak (is) meglehetősen ügyesen kell lavíroznia, hiszen a rá szavazó szlovákok ÉS magyarok érdekeit IS figyelembe kell vennie.
Nekem amúgy nagyon tetszik ez a formáció, amennyiben az egymás melletti békés együttélés a cél, akkor ez a lehető legjobb (és legnehezebb).Le a kalappal a HÍD-ra szavazók előtt, akik ezt felfogták! Mert hiába döngeti a mellét az MKP, hogy ők mennyire magyarok, és hiába hívják meg a MÁÉRT-ra, ha otthon NINCS beleszólása a dolgokba.

misc · http://misc.blog.hu 2010.11.10. 10:04:10

Az etnikai alapú politizálás balkáni dolog. Miért nem lehet a szlovákiai magyarokra bízni, hogy akarnak-e asszimilálódni, vagy sem?

borsikm 2010.11.10. 11:16:28

Ott téved mind az MKP, mind a Fidesz, mind Bugárék, hogy azt hiszik: egy kisebbségben lévő, ráadásul alapvetően ellenségnek tekintett közösség érdekérvényesítése lehetséges parlamenti eszközökkel.

Nem, nem lehetséges, a Lajtától keletre legalábbis biztosan nem. De onnét nyugatra sem igazán, elég ha a dél-tiroliak vagy az észak-írek esetére gondolunk. Magyarul parlamenti eszközökkel, tágabban a rendszer szabta törvényes keretek között harcolva csupán idő kérdése a teljes asszimiláció, az erőviszonyok ugyanis semmilyen konstellációban sem kedvezhetnek. Ideje lenne ezt végre felismerni, kimondani, és ennek függvényében cselekedni.

kisa 2010.11.10. 11:16:39

Ez az asszimilálódás furcsa dolog: minél inkább asszimilálni akarják a ht magyarokat, annál nagyobb az ellenállás részükről.
Nekem ilyenkor mindig a 80-as évekbeli Szabadka jut eszembe: a kutya nem foglalkozott azzal, hogy ki kicsoda. A boltban ugyan többnyire szerbül kérdezték meg, mit akarsz, de ha magyarul válaszoltál, akkor magyarul folytatták.

budai zöld 2010.11.10. 13:58:21

@SCUMM:
"Az etnikai alapú politizálás balkáni dolog"

Most hirtelen nem is tudom, hogy Barcelona vagy Edinburgh balkánibb.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.11.10. 13:58:31

@kesztió: ezért lesz érdekes elnézni, hogy ha lesz szavazójog a kettős állampolgársággal, akkor odakint tényleg mindenki automatikusan a fideszre szavaz-e majd

Ha lesz normális alternatívája a fidesznek (nem ezek a mostani ellenzéki pártok), akkor korántsem biztos, hogy a kintiek olyan itthoni pártokat fogják támogatni, akik itthonról az ő farkukkal verik a csalánt.

v-olga 2010.11.10. 13:59:14

"hosszú távon súlyosan sérti nemzeti érdekeinket"

Én még ideológiailag nem vagyok elég képzett a polgári dilettantizmusban. Meg tudná valaki magyarázni, hogy a nemzeti érdekeink miként tudnak sérülni Szlovákiában? Már persze akkor ha nem gondoljuk magunkhoz csatolni Szlovákiát, mert akkor persze érteném.
Tán csak nem a Fidesz potenciális szavazótábora sérül?

Diocles 2010.11.10. 14:00:13

Zseniális poszt.

Miről is szól a Most-Híd?
Mik az alkotóelemei?

1. Van egy olyan jókora identitászavaros réteg, amelynek már ciki magyarnak lenni, de -- jóllehet a gyerekeit már szlovák suliba járatja -- még ciki szlováknak is lenni.
Nekik ideális megoldás a Most-Híd által kinált kettős identitás, amely voltaképp ARANYHÍD az asszimilációhoz.

A többi szomszédos állam javarészt hiányzik az a réteg, hiszen Romániában, Szerbiában, pláne Ukrajnában a magyar identitás még mindig "előkelőbb", mint a román pl.
Ausztriában meg ez az asszimiláció már régesrég végbement, nem utolsósorban azért van olyan kevés magyar ott, mert a kettős identitásúak már rég az "előkelőbb" németet választották.

2. Vannak a szlovák elittel erősen összefonódott, magyar származású helyi üzleti körök, akik nem szeretnék, h a bizniszt, holmi elvi-nemzetiségi kérdések zavarják, ők sok mindent hajlandóak lenyelni.

A szlovákiái magyarok két ilyen pénzeszsák háttérembert említenek a Most környéként, Simon Zsolt mezőgazdasági minisztert, és a Slovnaft volt magyar elnökét.

3. A szlovákiai szlovák elitbe maximálisan beintegrálódott a szlovmagyar sajtó, élén az Új Szóval, akik ezerrel dolgoznak egy új szlovmagyar identitás megteremtésén, amelynek kulcseleme a Magyarországtól való elfordulás, lesajnálás ("lehet, h mi is magyarok vagyunk, de semmi közünk azokhoz ott a Duna másik oldalán. Annál több közünk van a szlovákokhoz!") és a kettős identitás propagálásán alapul.

4. és erre az építményre találtak egy eladható arcot, jelesül Bugár Bélát, aki az arcát, személyiségét adja a projekthez.

5. ez a modell jelenleg, lásd az első pontot, csak és kizárólag Szlovákiában volt lehetséges, Erdélyben egyszerűen nem működne egy ilyen kettős identitású párt, Kesztió nicken kívül senki nem szavazna rájuk.

6. tényleg felvetődik az a kérdés, h a Híd-Most meghívása esetén akkor már miért nem hívjuk a szerb kormánypártot is a Máért-re, hiszen
1. nekik is vannak magyar képviselőik, szavazók
2. messze több kulturális jogot adtak a vajdaságiaknak (pl. helyi autonómia), mint amit Bugárék üzleti vállalkozása akárcsak felvet...

EMU 2010.11.10. 14:09:57

Nem tök mindegy, milyen párt a Most-Híd? Halálos nyugalommal szarhat a fideszre, és könnyesre röhögheti magát az erőlködésen, ami a negligálásukat illeti. A fidesz páváskodhat bátran, hogy ők a parlamenten kívüli bohócokkal majd klubozgatnak, és tudomást sem vesznek egy részben magyar identitású szlovák kormánypártról, attól még a tény tény marad. Magyarok képviseletét a szlovák parlamentben és a szlovák kormányban a Most-Híd láthatja el, bármennyire is sérti ez a felcsúti paraszt büszkeségét. Pojácáskodhat, de ez az ég világon semmit nem változtat a Most-Híd szerepén, presztízsén, súlyán. Ellenben a büszke népnemzeti anyamagyarok megint szépen bemutatták a világnak, mekkora ostoba, korlátolt barmok is ők itt a bolygó kis szegletében. Ettől a Most-Hídnak cseppet sem lesz rosszabb, sőt biztosak lehetünk abban, hogy ennél szerencsésebben és kedvezőbben nem is alakulhatott volna a soruk, hiszen még csak leállítaniuk sem kellett a magyarországi nyomulást, okoskodást, belepofázást a dolgaikba, bekussolt a fidesz magától is, úgyis csak ártani, megosztani, összeugrasztani tudnak. Ölelgethetik a szlovák kormánypárt helyett a tőkés püspököt kedvükre, annak bírja a gerince, meg kedvére is való egy kis acsarkodás meg gyűlölködés, az meg a fidesznek is lételeme. Hajrá Most-Híd, hajrá magyarok!

Diocles 2010.11.10. 14:14:02

Egy hónapja volt hatalmas botrány abból, h egy szlovákiai szlovák iskolában az angoltanárnő leíratta a magyar nemzetiségű diákjával 100-szor, h "Magyarul nem beszélünk az iskolában!"

NA, és most jön a meghökkentő rész, ez a tanárnő -- elvileg -- MAGYAR, szlovákiai magyar nemzetiségű volt.

El lehet képzelni, h milyen identitása van az ilyennek, és aligha van ezzel egyedül. Nos, őket célozza meg Bugár, Slota meg Fico még túl szlovák nekik (bár nyilván szavaznak magyarok még oda is), az MKP meg túl "magyar".

beeble 2010.11.10. 14:42:29

A Most-Híd nem magyar párt, ezt a kereszténydemokratából liberálissá átvedlett Bugár nemegyszer világosan kijelentette. (Valójában egy olyan mutyiszövetség, mint amilyen az SZDSZ volt Magyarországon (remélem, ott is végzi). Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a választások előtt a legnagyobb hangon határolódott el a Smertől (Fico pártja), kormányra kerülve pedig még saját választói számára is érthetetlen módon a Smer kádereit delegálja magas rangú állami pozíciókba.)

spravy.pravda.sk/bugar-nie-sme-druhou-madarskou-stranou-dyy-/sk_domace.asp?c=A090912_092420_sk_domace_p01

A Máért-re pedig a határon túli magyar pártokat hívják meg, ergo a Most-Hidat teljesen logikusan nem. Hisz akkor nyilván meghívhatnák pl. a SaS pártot is, arra is szavaztak felvidéki magyarok, sőt van egy magyar nemzetiségű parlamenti képviselőjük is.
Ilyen egyszerű az egész.

A felvidéki magyarok egy jelentős része - a Most-Híd szavazók - sajnos úgy gondolta, nem harcol tovább az anyanyelvéért, kultúrájáért, ősei hagyatékáért, magyarságáért. Nekik a hamis békesség illúziója fontosabb a felvidéki magyarság megmaradásánál. Ők elhitték a Most-Hídnak, hogy a problémák szőnyeg alá söprésével azok maguktól megoldódnak. Csak remélni lehet, hogy még azelőtt felnyílik a szemük, mielőtt túl késő lesz.

Ramaty 2010.11.10. 14:42:32

Már eleve a MÁÉRT is egy vicc, keziccsókolom.

dr. emmett brown 2010.11.10. 14:57:22

@Diocles:
Biztos vagy abban, hogy a Híd-szavazók azért nem az MKP-re szavaztak, mert az túl magyar? Ily egyszerű lenne? Az MKP bukásában maga az MKP is vastagon benne van, az otromba kampányával...

A szerdahelyi tanárnő esete tényleg elszomorító, én azt a verziót hallottam, hogy vegyes családból származik, és valóban sokan vannak, akik szlovák iskolába íratják a gyerekeiket azzal, hogy úgy több esélyük van stb.

Semmilyen reprezentatív felmérés nem áll rendelkezésemre, de attól tartok, tévedsz, amikor azt állítod, hogy a Híd szavazói általában ilyenek. Azért szavaztak a Hídra, mert tetszett nekik az üzenete, amiben nem volt benne az asszimiláció, ha meg netán körmönfont módon mégis erre törekedne, akkor majd legközelebb nem szavaznak rá.

Devil 2010.11.10. 15:06:44

@beeble: Akkor ideje lenne a Maert-en is valtoztatni, mert igy olyan partok maradnak ki belole akik sok magyar erdekeit kepviselik.

civil polip 2010.11.10. 15:06:55

@Diocles: "El lehet képzelni, h milyen identitása van az ilyennek, és aligha van ezzel egyedül. Nos, őket célozza meg Bugár"

Akkor mellélőtt. Gyakorlatilag a teljes tágabb baráti köröm és rokonságom a Hídra szavazott, pedig nincs baj az identitásukkal. Fel se merül például, hogy szlovák iskolába járjanak a gyerekeik. (Jut eszembe, mi a szart keres magyar gyerek a dunaszerdahelyi szlovák iskolában? Van ott egy rakás magyar iskola. ) Továbbá, a faluban, ahol élek, majdnem 70%-kal nyert a Híd. És itt sem kérdés az identitás (egy-két marhát kivéve, akikről az első kommentedben írtál).

steaksauce 2010.11.10. 15:07:02

MOST-HID szavazó voltam. Megbántam, hogy egyáltalán szavaztam. Egyik sem érdemli, meg hogy a felvidéki magyarokat képviselje a szlovák parlamentben. Sem az MKP, sem a HID

steaksauce 2010.11.10. 15:07:09

@dr. emmett brown: Én speciel a vezetői miatt nem szavaztam az MKP-ra, illetve mert meg akarták mondani ki a magyar és ki nem (az lett volna a magyar, aki rájuk szavaz).

Geroj (törölt) · http://komaromiblog.com 2010.11.10. 15:15:27

A Híd és a Fidesz viszonyát tanulmányozva érdemes megnézni a júniusi választás előtti időszakot. A Híd mozdult el többször is a Fidesz ellen, ráhajtva a szavazók azon tulajdonságára, hogy közömbösek, kényelmesek, nem szeretik a konfliktust.

A Híd választási újságjaiban olyanokat írt, hogy teljes egyenjogúság van, nincs itt probléma szlovák és magyar közt, minden rendben van, csak össze kell fogni. Megoldották a problémát azzal, hogy azt mondták, nincs probléma.

Már pedig Felvidéken nagy gondok vannak, amiket legalább ki kéne mondani. Úgy könnyű megbékélni, ahogy a szlovákok is szeretnék, hogy nekünk semmilyen követelésünk, jogunk nincs. A Híd ezt az utat választotta.

Ezért teljesen egyetértek azzal, hogy amíg nem változtat ezen a kifejezetten demagóg politizáláson, nem lehet rá számítani magyar ügyekben.

Van magyar képviselő a liberális SaS pártban is. Ilyen alapon őket is meg lehetne hívni mindenhová..

Robinzon Kurzor 2010.11.10. 15:29:06

Azt kellene eldönteni és kimondani, hogy akkor a MÁÉRT-re a határon túli magyarokat bizonyítottan és legitim módon képviselő politikai formációkat hívják meg?

Vagy ezek közül azokat, amelyek politikájával a mindenkori kormány, momentán a Fidesz (=Orbán Viktor) egyetért.

Lehet egyet nem érteni bármelyikkel, de akkor ez milyen alapon zárja ki az adott szervezetet a MÁÉRT-ről?

Aki nem a Fidesz-vonalat képviseli az nem eléggé magyar?

És egyáltalán: a mindenkori magyar kormány "nemzetpolitikájához" kell igazodni a határon túli magyarok szervezeteinek, vagy pont fordítva, a mindenkori kormánynak azt kell diplomáciai úton is támogatni, amire az ottani magyarok a voksukat adták?

A kérdés természetesen költői: a határon túlra is kiterjesztett NER keretein belül minden határon túli magyar szervezetnek azt a vonalat kell követnie, amit Orbán Viktor meghatároz.

beeble 2010.11.10. 15:32:28

@Devil: Csakhogy a Most nem képviseli a magyarok érdekeit. A saját érdekein kívül az égvilágon semmit sem képvisel, a nemzeti érdekeket és értékeket meg éppen magasról letojja. A Felvidéken nem egyszerűen nem lehet máshogy képviselni a magyarságot, csak etnikai alapon, minden más út az asszimilációba vezet.

beeble 2010.11.10. 15:41:50

@Robinzon Kurzor: Ez a teóriád ott bukott meg, hogy a Máért-re meghívták pl. az RMDSZ-t is, na őket pedig igazán nem lehet azzal vádolni, hogy a "Fidesz-vonalat" követik...
A Most-Híd egyszerűen nem magyar párt - a saját elnöke mondta. Ha nem hiszed, nézd meg a fenti linkemet...

Ezekiel 25,17 2010.11.10. 15:42:10

Kesztió erre a kijelentésedre milyen példát tudsz hozni: "lágyagyú nacionalista MKP "?

Szerintem sem folytatott jó kampányt az MKP, de egyáltalán nem túlzó nacionalisták (messze állnak egy dél-tiroli, korzikai vagy északír modelltől). Bár széplelkű liberálisaink szívét mindig megmelengeti Híd-Most típusú nemzetek feletti, multikulturális párt gondolata, valós eredményeket a kisebbségeknek csak a etnikai pártok értek el Európa-szerte. És ez bizonyára nem véletlen.

Elképesztő, hogy még ma is a (bér)kommentelők jó része nem tud elszakadni a gondolattól, hogy a nemzeti ügyek bármilyen mértékű felvállalása az már nacionalizmus, illetve "rontja a békés egymás mellett élést".

Azt kell belátni, hogy amelyik szlovákot/románt/szerbet zavarja az anyanyelvi oktatás, a kétnyelvű felirat stb. azzal kár a békés egymás mellett élést erőltetni. Az ilyeneknek úgyis csak akkor lesz jó állampolgár a határon túli magyar, ha szépen bekussol és esetleg csak otthon használja anyanyelvét. És erre nem az a megoldás, ha behúzzuk fülünk-farkunk csak, hogy az érzékeny lelküket meg ne sértsük.

De amíg ilyen nagy arányban gondolkodnak asszimiláció pártian addig nem sok jóra lehet számítani.

A Fidesz álláspontja helyes: a MÁÉRT-re azokat lehet meghívni, akik vállalják a magyarság képviseletét. Bugárék ezt nem merték felvállalni. Ezek után nincs miről beszélni. És még sokan ez ellen háborognak. Csak azt nem értem miért? Ilyen alapon Obamát vagy Basescut is meg lehetne hívni, mindkettőre bizonyosan több százezer magyar szavazott.

Sajnos le kell vonni a konzekvenciát: Szlovákiában nem volt annyi magyar szavazó, hogy egy magyar pártot bejuttasson Ez a mai helyzet és ebből kell kiindulni, nem holmi a 600.000 hűséges felvidéki magyar mítoszából.

dr. emmett brown 2010.11.10. 16:15:58

@Sawyer_:
A 600 000 felvidéki magyar a mítoszban kihez hűséges?

Éhesló 2010.11.10. 16:16:26

Nem tudom, ki és milyen alapon beszél arról, hogy a felvidékiek közül kire szavazott?
Nem titkos szavazás van arrafelé?
Van erről valamilyen nyilvántartás?
Szerintem Bugárékra nem csak magyarok szavaztak, más magyarok meg nem szavaztak senkire sem: egyszerűen otthon maradtak látva az évtizedek óta folyó a magyar kisebbség számára eredmények nélküli kollaborációt.

Azt sem tudom, hogy milyen alapon kéri bárki számon bármilyen párttól, politikustól, hogy olyanokkal üljön egy asztal mellé, akikkel szellemi, nemzetstratégiai kérdésekben nem ért egyet. Mi haszna lenne ennek, a kollaborálók elismerésén túl? Márpedig a nemzetstratégia szempontjából a kollaboráció-asszimiláció nem támogatandó, mert az eltűnéshez, beolvadáshoz vezet. Ezért nem szabad elismerni Bugárt és csapatát. Akkor sem, ha a teljes felvidéki magyarság úgy dönt (őrvidéki, horvát és szlovén példára), hogy inkább beolvad, mint magyar marad.

A felvidéki magyarok közül akik bugárékra szavaztak, válaszottak: nem a maygarságot, hanem a szlovákságot választották. Szabad választásuk volt, de nem a miénk és nem a fideszé.
Ezért a felelősség sem a miénk, és nem a fideszé, hanem az övék.

guvernalista (törölt) 2010.11.10. 16:22:42

a most-híd egy regionális unionista párt.

simán el tudnám képzelni azt, hogy komárom és komarno egyszer újra egy város lesz közös helyhatósággal, ami nem lesz se a magyar, se a szlovák állam alá rendelve. mert ez az ezeréves hagyomány. ugyanígy el tudnám képzelni, hogy bihar és bihor újra egy megye legyen. és ez megint csak az ezeréves hagyomány. a nemzetiségek békés egymás mellett élése az unióban.

a nacionalizmus, és a nemzetállami lét, amit az mkp hirdet egy 20. századi ideológia, szóval szerintem bugár nem ostoba, hogy a regionalizmusban, és az unionizmusban keresi ebből a kiutat. a történelem alighanem őt fogja igazolni, és nem orbánt.

dr kíváncsivagyok 2010.11.10. 17:02:07

Rég olvastam a problémát ennyire pontosan érzékelő írást ! Így igaz , Orbán Viktornak már a szlovákiai magyarok esetében is sikerült a kettészakítás , megosztás politikáját véghezvinni ! ( Lásd a szlovákiai választások előtti provokatív lépések és nyílt el-nem ismerése a nevezett pártnak ) Ha csak egy részük is magyar , meg kellett volna hívni őket . Nem szabad elfelejteni hogy ott , a felvidéki magyarságnál is van népakarat, még ha ez nem is egyezik O V véleményével !

dr kíváncsivagyok 2010.11.10. 17:14:20

@Éhesló: A felelősség áthárításával lemondani több százezer magyarról , mert a pártjaink ( Fidesz - MKP ) vezetőinek ideológiája radikális és nem liberális ?! Csak annyi a probléma , hogy az anyaországban 2/3 - os kormányerő , Szlovákiában meg 2/3 - os választási győzelemmel koalíciós kormánytag - gyökeresen más politikai ( nem nemzeti ) érdeket képvisel .

Mr. Rustical 2010.11.10. 17:20:26

@guvernalista: Te jelenleg melyik században élsz?
A regionalizmus, "régiók európája", azok a szólamok, amit az EU egyes vezetői egy darabig néha elsütögettek vidéki haknikon a múlt század végére még a legsúlytalanabb közszereplők szájából is kikoptak. Mivelhogy akkora irrealitásra utalnak, amit még a valóságtól legelszakadtabb brüsszeli lények se tudnak már röhögés nélkül előadni. Kíváncsi vagyok, hogy fogja majd a Bihar-Bihor meg a Komárom-Komárno képviselni a saját érdekeit az erőforrásait felélt világban úgy 20-25 év múlva.

guvernalista (törölt) 2010.11.10. 17:24:43

@Sawyer_:
nézd ez elég egyszerű dolog. mondhatnám azt is, hogy egy kevés nyelvpolitikával rendet lehetne tenni a fejekben.

előrébb járnánk ha nagy-magyarországot nagy-hunországnak hívnánk, mivel nagy-britannia sem nagy-anglia attól, hogy a király londonban élt. és a szlovák felföld itt olyan, mint a a briteknél a skót. csak itt nem a kelta többség volt az északi hegyekben, hanem szláv.

gondolom egy skót zsebében is kinyílna a bicska, ha az angolok azt mondanák, hogy a történelmük elfér egy sms-ben. ez ugye a magyar sovinizmus kvintesszenciája. egy végtelen ostoba dolog. most persze ez nem azt jelenti, hogy én egyetértenék a szlovák nacionalistákkal, akik válaszul be akarják tiltani a kisebbségi nyelvhasználatot. mert ez éppen olyan abszurd, mintha skóciában betiltanák az angolt.

szerintem nem olyan bonyolult ezt megérteni. és még annyit, hogy szerintem végtelen konzervatív mindez.

Mr. Rustical 2010.11.10. 17:25:02

@Diocles: Kösz, hogy megírtad ezt a kommentet, végre értelmes információhoz jutottam a témában.

Csak annyi megjegyzésem van, hogy a többi HTM közösség tekintetében túl optimista vagy: bár elég ciki szrebnek, románnak, ukránnak lenni, de nem cikibb, mint magyarnak. Az utóbbi 8 év ebben a tekintetben nagy változást hozott.

Az a tippem, hogy a román parlamentben is ebben a ciklusban látunk utoljára magyar közképviseletet (olyan, amilyen, de etnikai alapon szervezett magyar párt). És nem kell már sokáig várni egy helyi HíD megjelenésére, ha az RMDSZ kikerül a hatalomból.

boldogito 2010.11.10. 17:25:21

Azt hiszem, hogy aki azt mondja, hogy asszimilálódni bűn, az hazaárulónak tartja azt a magyar sportolót, aki állampolgárságot vált, és másik ország színeiben versenyez, aki meg szerbiai szerbként lesz magyar állampolgár arra meg büszke.
Gondolatkísérlet. Aki ezt elítéli az egyetért azzal, hogy az itt élő szerb, román, német, stb. kisebbségek a saját nyelkükön intézzék az ügyeiket a hivatalban? Nem zsörtölődne, hogy ezekért ennyivel több adót kell fizetni, miközben lehetne belőle inkubátor meg autópálya?
Miért baj az, ha a szlovákiai magyarok integrálódnak Szlovákiába? Neadjisten asszimilálódnak? Az ott élőknek ez a legjobb, jobban tudnak boldogulni.

Mr. Rustical 2010.11.10. 17:25:57

@kíváncsivagyok: Igen, és a román PNL-t is meg kéne hívni, mert magyar képviselőt küldtek az EP-be, magyar nyelvű plakátokat raktak ki számos erdélyi városban már több választáson, és számos magyar szavazójuk van.
A jelenlegi kormánypárt PDL és a PSD szintén hajt magyar szavazatokra, tehát őket is illene meghívni.
Az ukrajnai Régiók Pártja az UMDSz-szel stratégiai szövetségben van, és nagyon sok magyar szavazatot bezsebelt a legutóbbi választásokon, tehát ők is legyenek ott, akárcsak a szerb demokrata Párt, amelyik közel ugyanannyi magyar szavazatot kap, mint az MVSZ.

Egyébként meg mindegy, nem érdekes, miről van szó, a lényeg, hogy q... a... OV!

pepita ofélia 2010.11.10. 17:35:20

Még pár hétig pihentetni kellene ezt a vitát, addig, míg el nem fogadják a 10%-os kisebbségi nyelvküszöböt, meg a Chmel mellé kerülő kisebbségi bizottság fel nem áll.
Ha az utóbbiak szakértők, az előbbit pedig átnyomják, akkor a mostani kormányban lévő magyarok fél év alatt eredményesebbek voltak, mint a több ciklusos elődjeik.
Vörös Éva

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.10. 17:42:23

@v-olga:" Meg tudná valaki magyarázni, hogy a nemzeti érdekeink miként tudnak sérülni Szlovákiában?"

Magyarország határai és a magyar nemzet földrajzilag nem esik egybe, és erről nem a magyarság tehet.

Nem hiszem, hogy újat mondtam.

pepita ofélia 2010.11.10. 17:42:25

@boldogito: Okos legyél. Az utolsó mondatod nincs relációban a neveddel.

pepita ofélia 2010.11.10. 17:57:02

@boldogito: "Miért baj az, ha a szlovákiai magyarok integrálódnak Szlovákiába? Neadjisten asszimilálódnak? Az ott élőknek ez a legjobb, jobban tudnak boldogulni."

Okos legyél! Az utolsó mondatod nem az.

dr. emmett brown 2010.11.10. 17:57:22

@boldogito:
Barátom, ezért át fogják harapni a virtuális torkodat... A jobb boldogulásnak nem feltétele az asszimiláció. Elég ha beszéled a többség nyelvét, legalábbis ma Szlovákiában így van, de ambícióidtól függően az se kell mindig.

Bár vicces dolog ez az asszimiláció, ahány ember hozzászól, annyiféle értelme van. Valaki már azt is az asszimiláció első lépésének tartja, ha egy felvidéki magyar megtanul szlovákul. Vagy olyan pártra szavaz, amelyik a szlovákokkal való együttműködést hirdeti.

Te meg a boldogulás feltételének látod, ami amúgy a legdurvább félreértés. Mindegy, hogy bűnnek tartod-e vagy sem az asszimilációt, arról van szó, hogy az arra ösztökélő vagy kényszerítő körülmények nem normálisak, tudod?

Éhesló 2010.11.10. 17:57:51

@kíváncsivagyok:
A felelősséget nem én és nem buktor hárítja senkire sem.
A most szvazói döntöttek arról, hogy a magyar párt helyett szlovák pártra szavaznak.
A most szavazói döntöttek úgy, hogy a minden határon túli kollaboráció fontosabb, mint a nemzeti célok.
A döntéshez joguk van és ezt nem vitatom el tőlük. Buktor sem.
Ellenben a döntéseknek (és a felvidéki választók döntéseinek is) vannak következményei.
Az egyik ezek közül az, hogy a kollaborálókkal nem szívesen ülnek egy asztal mellé azok, akik nem értenek egyet a kollaborációval.
Ehhez viszont nekik van joguk.
Nem kevesebb mint azoknak a kollaboránsoknak, akik az elmúlt 100 év tapasztalatai nyomán a magyarságukat inkább szlovákságként élnék meg, kedvezőbb elbánásban reménykedve egy sovén többségi közegben.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.10. 18:09:53

@Robinzon Kurzor:
A MÁÉRT-re nem azokat a pártokat hívják meg, akikre a határon túli magyarok szavaznak, hanem azokat, amelyek magyar pártként határozzák meg önmagukat.

Csak ezért nem kapott meghívót a Híd.

dr. emmett brown 2010.11.10. 18:29:58

@Éhesló:
"A most szvazói döntöttek arról, hogy a magyar párt helyett szlovák pártra szavaznak."

Ok, ne legyen a Híd magyar párt, de ugyanazon oknál fogva nem is szlovák, ez könnyedén belátható, ugye?

Egyébként kiválóan szórakozom az általános szemiotikai zűrzavaron, esetedben a kollaborál szó használatán. Hogy érted? Ki kivel? Az a kollaboráció, hogy párton belül szlovákokkal dolgoznak együtt? Vagy az, hogy a Híd tagja a kormánynak? Az MKP is kollaborált? Az együttműködésre törekvés a kollaboráció? (Ah, az értelmező szótár szerint igen: kollaboráció, kollaborálás 1. együttműködés 2. hazaáruló együttműködés az ellenséges megszállókkal. Te a kettesre gondolsz, ugye?)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.10. 18:30:06

@boldogito: "Miért baj az, ha a szlovákiai magyarok integrálódnak Szlovákiába? Neadjisten asszimilálódnak? Az ott élőknek ez a legjobb, jobban tudnak boldogulni. "

Mert ez csak egyénileg megoldás, a magyarok közösségének nem az.

Nem azok a népek sikeresek a világban, amelyeknek a tagjai külföldre kerülve gyorsan asszimilálódnak, hanem inkább az olyanok, amelyek megtartják nemzeti identitásukat. Sőt, beolvasztják a hozzájuk érkezőket.

A magyar nem ilyen, hajlamos az asszimilációra.

Még száz év és nem lesz kikért összehívni a MÁÉRT-et.

Az ausztriai magyarságot már nem is képviseli rajta senki, így lesz ez máshol is.

guvernalista (törölt) 2010.11.10. 18:41:05

@Mr. Rustical:
a 21-ben, szerintem te élsz a 20. században. kíváncsi vagyok, hogy a (nacionalisták által) szétszakított kormárom és komárno, vagy bihar és bihor hogyan fogja képviselni a gazdasági érdekeit és a kulturális értékeit a világban. mert szerintem csak a régión és az unión keresztül tudja érvényesíteni ezeket.

szerintem valami ilyesmi térképben kellene gondolkodni:
kepfeltoltes.hu/100524/NUTS_3_regions_EU-27_www.kepfeltoltes.hu_.png

felteszem ez a térkép neked nem tetszik, mert nincsenek rajta trianoni határok. és felteszem egy szlovák nacionalistának sem tetszik pont ugyanezért.

a regionalizmusról meg csak annyit, hogy a nagy-magyarországnak nevezett terület (szlovákul uhorsko szerintem így kellene hívni: nagy-hunország) valójában egy makro régió.

és a probléma, hogy a magyar nacionalisták befestik az egészet piros-fehér-zöldre, mintha másik nemzetiség nem is élt volna errefelé. a szlovákok meg azt mondják, hogy csak a jelenlegi magyarországot (szlovákul madarsko) kellene így befesteni.

szerintem meg el kellene felejteni ezeket az országhatárokat végre, az uniót, a várost, a régiót (a vidéket) kell erősíteni. az állam szerepét pedig gyengíteni.

bádogos 2010.11.10. 23:38:55

@beeble: "a kereszténydemokratából liberálissá átvedlett Bugár"

El vagy tévedve. Egy európai kereszténydemokrata pontosan így néz ki. Bugárt bármikor oda lehetne tenni Angela Merkel mellé. Akiket nem lehetne, mert teljesen más világ, azok a hazai kereszténydemokraták, akik inkább tűnnek valami euro-tálib mozgalom tagjainak.

Éhesló 2010.11.10. 23:39:16

@dr. emmett brown: a levezetésed téves, ami nem magyar az nemzetstratégiai értelemben mindegy, hogy mi.
Ezek alapján pedig nem nagyon van keresnivalója ott, ahol legalább néhány (nemzetstratégiai) alapkérdésben egyetértenek a résztvevők.

Annak örülök, hogy a kollaboráns szó jelentését megkerested, abban nem vagyok biztos, hogy a szó történelmi pejoratív jelentését megértetted.
De nem érdekes.

kisa 2010.11.10. 23:39:35

@Akitlosz: "Nem azok a népek sikeresek a világban, amelyeknek a tagjai külföldre kerülve gyorsan asszimilálódnak, hanem inkább az olyanok, amelyek megtartják nemzeti identitásukat. Sőt, beolvasztják a hozzájuk érkezőket."

Hát, fogalmam sincs, hogy a 3-400 évvel ezelőtt amerikába kivándorolt németek, írek, angolok, franciák, hottentották mennyire integrálódtak egymáshoz vagy sem, de azért lássuk be, hogy egy elég sikeres,egységes nemzetet hoztak létre. Az ottani őslakosok meg hiába akarták megtartani az identitásukat akár az életük árán is, sőt, integrálni magukba a betelepülőket, kurvára nem lettek sikeresek.
Ez az egész részedről valamiféle megalapozatlan áltudományos handabanda.
Vagy tudsz forrást?

fbml 2010.11.10. 23:39:45

Súlyos tévedésnek tartom, hogy idehaza még mindig axióma az etnikai alapú politizálás szükségszerűsége, ennek alternatívájaként pedig a magyar kisebbségek erőszakos beolvasztását vagy a rettenetes asszimilációt hozzák fel, nyilván. Mintha határon túli magyarból nem lenne konzi, libsi, szoci. (Majdnem) mindenki abból indul ki, hogy egy etnikai szerveződés nyilván jobban képviselné a fentiek érdekeit, mint a többségi nemzet konzi, libsi, szoci stb. pártjai, ami bornírt hülyeség.

Miért volna illegitim a határon túliak részéről, ha a nettó magyarkodást felmutatni tudó, a szlovák politikai életben lassan teljesen vállalhatatlanná váló etnikai egypárt helyett jobban vonzza őket egy vegyes, esetleg egy civilizált, kulturált többségi formáció, amelyik szlovák állampolgárként őket is hajlandó képviselni? No persze, amíg többé-kevésbé biztosan leírhatják a magyar szavazatokat, nyilván nem fognak sietni versenybe szállni értük, de ez - legalábbis a szlovák választási eredmények ezt sejtetik - odafent már nem törvényszerű.

dr. emmett brown 2010.11.10. 23:39:50

@guvernalista:
Ez a regionalista felfogás nekem is tetszik, de ez a Nagy-Hunország eléggé vicces, ezt te komolyan gondolod?

Az Uhorsko magyar megfelelője a Magyar Királyság, vagy csak simán a Trianon előtti és utáni állapotot nem megkülönböztető Magyarország (tudtommal a Hungary, Ungarn stb. is ilyen). Aki a Nagy-Magyarországot használja, pont azért teszi, hogy ez a különbség érződjön.

Nagy-Hunországod ezen túl is megmosolyogtató, elég példa volt a mindenféle földrajzi név-átnevezésekre, had ne akarjunk még egyet (illetve a visszanevezések ellen nem lenne kifogásom, legyen csak Stúrovo Parkaň szlovákul). Meg amúgy is magyarok lennénk, nem hunok.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.11.10. 23:40:02

@Akitlosz:
„Magyarország határai és a magyar nemzet földrajzilag nem esik egybe, és erről nem a magyarság tehet.”

Tehet. Hajaj, hogy mennyire. De álmodj csak nyugodtan. Kényelmesebb a gonosz Antantra, a szabadkőművesekre, a liberálisokra stb. fogni, mint szembenézni súlyos történelmi hibáinkkal.

@guvernalista:
Ez tetszett!

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.11.10. 23:40:14

Na most én egy dolgot nem értek. A szlovákiai magyarok a Híd-Most-ot választották. A zemberek ezt akarták, kis szavazófülkés forradalom volt ott is az MKP ellen. Na most akkor ilyenkor már nem a szavazók számítanak, hanem az eszmék? Akkor, hogy is van ez?

bokrif 2010.11.11. 08:11:05

Mennyi tévhit jobbról-balról (pun intended).

A Híd-Mostnak voltak magyar szavazói. Erről (közvélemény)kutatások is voltak a választások környékén. Sőt. A szavazóik többsége magyar, és ha összeadjuk a Híd és az MKP szavazatait rájöhetünk, hogy ezen kívül bizonyára voltak szlovák szavazói is a Hídnak. (Egyébként nem csak magyarul és szlovákul kampányoltak.)
Tévhit, hogy az asszimilációs stratégiát folytatók szavaztak a Hídra. Teljesen normális felvidéki magyarok is szavaztak rájuk.
Sokan állítják, hogy OV a felvidéki magyarok között is megosztottságot szít. Részben igaz, de a felvidéki magyarok nem úgy működnek mint az anyaországiak, hogy ennyire uszítani lehessen őket egymásra. Ott normálisabb a viszony és a Híd-szavazók nem utálják az MKP-szavazókat és fordítva sem. Köszönnek egymásnak ahogy kell és ha nem értenek egyet akkor azt leginkább a szavazóhelyiségekben fejtik ki.

Itt pedig érdemes megjegyezni, hogy nem polarizált a helyi magyar társadalom. Nem csak magyar-magyarok meg szlovmagyarok. Sőt ők vannak kisebbségben. A "csendes többség" az pedig beszél magyarul és szlovákul, nem foglalkozik azzal, hogy ki magyar és ki szlovák, gyermekét ha tudja magyar iskolába járatja, de nem gondolja azt, hogy gáz az, ha a nem magyar egyetemen tanul tovább. Mondjuk tömören, próbál normálisan élni a szülőföldjén, ami történetesen Szlovákia. Megkérdezed őket, azt fogják mondani Szlovákia a hazájuk és magyarok.
Az már más kérdés, hogy ez a véleményem szerint többségi csoport veszélyeztetve van. Pontosan azért mert normálisak és egy közösségben élnek a szlovákokkal, ezért természetes a vegyes-házasság intézménye. Nem direkt csinálják - ne értsétek félre. A vegyes-házasság viszont magában hordozza azt a veszélyt, hogy a gyerekek nem tanulnak meg magyarul, de ha megtanulnak veszítenek a "nemzeti kötődésükből". Nem direkt. Egyébiránt ez a generáció igen versenyképes lehet, mert egy legalább 15 milliós, de szerintem 25+ milliós nyelvterületen tud alapból boldogulni. Ők pedig nem attól lesznek szlovákok, hogy erőltetik a Cirilt meg a Metódot és nem is attól lesznek magyarok, mert el kell énekelni a Szózatot évzáró végén.
(Amúgy az asszimilációval kapcsolatos elméletek szerint az a közösség van veszélyeztetve, aminek szélesebben értelmezett kulturális ereje kisebb. Mivel Szlovákiában már nincs ilyen különbség, a dolog szerintem tud oda-vissza működni.)

Másik tévhit a történet másik feléről: valóban nem lehet felróni a magyar szülőknek, hogy próbálják gyermekük lehetőségeit növelni és szlovák iskolába küldik, de ez nem normális. Európában a nemzetiségi jogokat elismerik az országok - legalább papíron.
Igenis a Szlovák Köztársaság feladata, hogy biztosítsa azt, hogy a magyaroknak is pont ugyanannyi érvényesülési lehetőségük legyen mint a többségi társadalom tagjainak. A szlovák állampolgárnak ismernie kell az államnyelvet, de nem szenvedhet csorbát az anyanyelve. A szlovákok sem szerették, többek között emiatt azt a Csehszlovákia nevű dolgot. De nem csak a nyelvről van szó, hanem az összes többiről, kultúráról, médiáról, oktatásról, persze mindegyik kulcsa a nyelv és az ehhez kapcsolódó jogok.
(Pl. felháborító, hogy volt olyan szavazóhelyiség, ahol az A3-A2-es szlovák tájékoztató plakát alatt ki volt téve kisbetűkkel egy A4-es lapra magyarul a lényeg. A Szlovák Köztársaság akkor is Szlovák Köztársaság, ha magyarul írom le.)

+1 téma: Az etnikai párt egy különleges műfaj. Nem tud klasszikusan ideologikusan vagy az általa választott értékek mentén politizálni. Az összes többi pártot az emberek meggyőződésük alapján választják, amit általában születésük után alakítanak ki és változtathatnak meg. Az etnikai párt meg van lőve, mert az egész etnikai közösséget kell képviselnie és nem tud a politikai térben elhelyezkedni, csak úgy, hogy a saját szavazóinak bizonyos meggyőződéseit háttérbe szorítja. Ez az ami szétfeszíti ezeket a szervezeteket, hiába nevezik magukat szövetségnek vagy koalíciónak. Ha pedig értékalapon politizálnak, akkor kiesnek a hatalomból, akár helyi szinten is. Ez univerzális probléma. Persze nem ennyire elvi okai vannak, de ott van az erdélyi, délvidéki, kárpátaljai fragmentáltság. Nem beszélve arról, hogy nem tud egy helyi többségi párt pl. kiállni a nemzetiségek jogai mellett, mert a saját szavazóbázisát csökkenti akkor...
Ettől még nem lesz rossz és nacionalista az etnikai párt, de nem is lesz egy hatékony érdekképviseleti eszköz a 21. század Közép-Európájában.

dr. emmett brown 2010.11.11. 11:24:03

@Éhesló:
Jaj, hát engem nem érdekel a Máért, a Híd vegyes párt, hát akkor nem magyar, ok, ami nem magyar, az még nem szükségszerűen szlovák. De akkor a máért szempontjából sem szlovák, hanem nem magyar.

A kollaborál szó történelmi pejoratív értelmét pontosan értem, épp azt vitatom, hogy jogosan használod-e ilyen értelemben.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.11. 11:36:48

@kisa: "Hát, fogalmam sincs, hogy a 3-400 évvel ezelőtt amerikába kivándorolt németek, írek, angolok, franciák, hottentották mennyire integrálódtak egymáshoz vagy sem, de azért lássuk be, hogy egy elég sikeres,egységes nemzetet hoztak létre."

Csak éppen nem sikeres német, ír, angol, francia, hottentotta nemzetet, hanem egy új nemzetet, akik minden hozzájuk érkezőt asszimilálni igyekeznek a "népek nagy olvasztótégelyében".

"Az ottani őslakosok meg hiába akarták megtartani az identitásukat akár az életük árán is, sőt, integrálni magukba a betelepülőket, kurvára nem lettek sikeresek."

Ennek katonai oka van. A bevándorló európaiak kiirtották az indiánokat, és lerombolták az indiánok gazdaságát.Több tízmillió bölényt mészároltak le, csak azért, hogy az indiánok gazdasága összeomoljon. Na ez ám a fajirtás! Csak a véletlenen múlott, hogy néhány száz bölény életben maradt, mert nem találták meg őket egy félreeső völgyben.

Tehát annyi még nem elég, hogy egy nemzetnek fontos legyen a saját nemzeti léte, meg is kell tudnia védenie azt. Ez nem sikerült mindig mindenkinek a náluk erősebbekkel szemben.

De amelyik népnek nem is igazán fontos a saját nemzeti léte, az biztosan el fog tűnni idővel, ráadásul önként. Asszimilálódnak.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.11. 13:23:36

@fbml: Természetesen mindenhol vannak "konzik, libsik, szocik", csak nem egyformán fontos az embereknek a magyar identitás. Vannak világpolgárok, européerek, olyanok akik nem szeretnek kisebbség lenni, egyéb internacionalisták. De nem csak a "szoci" 2libsiknél nem annyira fontos a magyar öntudat. "Jobb" oldalon is sokan inkább az "isten, (király), haza sorrendet követik, azaz fontosabb nekik az egyházuk - amelyik szintén nemzetek feletti ideológiát hirdet -, a nemzetüknél.

A Haza mindenekfelett eszmét kevesen vallják bármely oldalon.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.11. 13:23:40

@kesztió: Kifejtenéd esetleg részletesebben?

Magyarország nem tehet az első világháborúról, nem is volt akkoriban független ország. A háború után pedig a vesztes országokat büntették.

Azaz olyasmiért kapott büntetést Magyarország - Első világháború - amiről nem tehát.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.11. 13:29:26

@bokrif: "(Amúgy az asszimilációval kapcsolatos elméletek szerint az a közösség van veszélyeztetve, aminek szélesebben értelmezett kulturális ereje kisebb. Mivel Szlovákiában már nincs ilyen különbség, a dolog szerintem tud oda-vissza működni.)"

Oda-vissza? Ugyan mitől asszimilálódna ma egy szlovák Szlovákiában magyarrá?

guvernalista (törölt) 2010.11.11. 17:02:23

@dr. emmett brown:
az uhorsko magyar megfelelője szerintem hunország. a madarsko pedig magyarország. szóval mi valamiért nem akarjuk megkülönböztetni a kettőt.

egy átlag gyerek úgy képzeli, hogy nándorfehérvárnál a magyarok megállították a törököket. na most ez féligazság. jött az oszmán birodalom, és egy hunyadi nevű havasalföldi gyerek összeszervezett egy hadsereget, és megállította a törököket belgrádnál. de gondolom elég sok nemzetiség volt ott, és nyilván egy csomó magyar. de ez a jankó gyerek a románoknak is földije volt, csak ők úgy hívták: iancu. a szerbek úgy, hogy szibinyányin jánkó, a szlovákok meg úgy, hogy ján. és szerintem szibinyányin, vagy hunyadi volt annyira eszes, hogy mindenkit hadba hívott a török ellen, nem csak a magyarokat. márpedig akkor ő egy "hun" hadvezér volt, akárhogy csűrjük csavarjuk.

ez a nagy hunország egy makro régió volt, vagy egy mini unió. és szerintem a nemzeti büszkeségünket nem csorbítaná az, ha azt mondanánk, hogy buda ennek volt a központja.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.11. 17:40:30

@guvernalista:
"az uhorsko magyar megfelelője szerintem hunország. a madarsko pedig magyarország. szóval mi valamiért nem akarjuk megkülönböztetni a kettőt."

Azért mert szerintünk Magyarország 1114 éves.

A szlovákok szerint viszont "Uhorsko" 1918-ban jogutód nélkül megszűnt, s helyén több állam jött létre, s ezek közül az egyik "Madarsko".

Ha ezt a szlovák logikát a magyarok tudnák ... nagyot nevetnének.

A szlovákok saját teóriája viszont az ő szemszögükből érthető, nem egy létező ország területét vették el, hanem egy szerintük megszűnt ország helyén alakultak újak, így könnyebb nekik megemészteni, hogy a mostani országuk korábban Magyarország ... izé "Uhorsko" volt.

Amúgy a hunok nem sokáig voltak-e terület urai, szóval, ha egy nagyobb, többnemzetiségű országot zavarna, hogy az ország a magyarokról van elnevezve, akkor a hun is zavarhatná őket, meg nem is lenne igaz, úgyhogy el lehetne nevezni a földrajzi területről, nem a lakóiról. Például Kárpátiának.

guvernalista (törölt) 2010.11.12. 09:48:36

@Akitlosz:
a szomszédainkat a "hun" kifejezés használata nem zavarja, hiszen ők pont így nevezik el ezt a területet. horvátul a történelmi királyság ugarska (hunország), aminek része volt hrvatska (horvátország). a mai magyar köztársaság pedig madarska (magyarország).

nem értem azt, hogy miért kellene kisajátítani történelmünket. bánk bán történetéből remek drámát írt katona józsef, és remek zenét írt erkel egressy béni szövegkönyvéhez. kisebbíti ezt, hogy bánk bán pozsonyi nádorispán volt, és banco néven horvát bán. szerintem nem. de miért ne csinálhatnánk a szomszédainkkal történelmi filmeket koprodukcióban. nem értem, hogy miért kell nekük azt mondani, hogy csak a magyarok laktak a kárpát medencében, és trianon után a többi nemzetséget meg ledobták az ufók.

szóval nekem úgy tűnik, hogy évszázadokon át a nemzetségfők (a nemesek) makro régióban, vagy egy mini unióban gondolkodtak. és ez a terület akkoriban virágzott. nem lehet, hogy ez a regionalizmusra épülő kultúra, amit bugár is képvisel nem is olyan nagy butaság.

én nem mondom, hogy ne legyenek nemzetiségi parlamentek, erről szó nincs. azokra is szükség van. micsoda magyar országgyűlés az, ahol az alpokalja, a szlovák felföld, a kárpátalja, a román részek (partium), román erdély (transylvania), a szerb vajdaság (vojvodina) és a szlavónia kisebbségben élő magyarjai nincsenek képviselve. nem beszélve a többségi magyar székelyföldről.

szóval persze az igaz, hogy a jelenlegi berendezkedésben ehhez muszáj elválasztani az országgyűlést a törvényhozástól. hiszen a "határon kívüliek" nem a magyar kincstárnak fizetnek az adót. de akkor válasszuk ezeket külön.

szóval szerintem nem máért kell, hanem magyar országgyűlés. ez ilyen egyszerű. a kárpát medence (vagy ha neked jobban tetszik így kárpátia) minden magyarjának képviselője évente legalább egyszer gyűljön össze pesten.

ez nem irredentizmus, vagy sovinizmus, szóval nem arról van szó, hogy a amit csak lehet befestünk piros fehér zöldre. jó, hogy nem festjük be madagaszkárt. hanem egy természetes igény. legyen már végre egy magyar országgyűlés, ahol a "határon kívüliek" is jelen vannak.

no, de akkor ne a magyar miniszterelnök válassza már ki, hogy neki melyik magyar politikus tetszik, vagy nem tetszik. szóval a máért össze nem hívásánál szerintem csak ez volt arcátlanabb pimaszság.

bokrif 2010.11.12. 09:48:39

@Akitlosz: Elméletileg lehetséges és a vegyes házasság oda-vissza is működik, a család tagjainak személyiségén múlik, de ha a sztereotip felállást vesszük akkor egy magyar apa nyilván nem engedné, hogy a szlovák anyától született gyermeke ne tanuljon meg magyarul.
Továbbá ahol tömbmagyarság van, ott azok a szlovákok akiknek nem fontos a szlovák identitásuk elmagyarosodhatnak. Nem kizárt. Ezért mondom, hogy oda-vissza működhet.
Persze ebbe most mindenki jól beleköthet, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy azonos kulturális szinten van a két közösség + amit fent írtam.

NemethTitusz 2010.11.12. 09:48:47

Valaki elmagyarázná nekem, miért kéne meghívni a Mostot a MÁÉRT-re? Tényleg igaz, hogy a felvdéki magyarság jelentős többsége a Most-ra szavazott de ez még nem teszi őket magyar pártá. Az is igaz, hogy magyarok vannak a vezetőségében, de még ez sem jelenti azt, hogy a Most magyar párt lenne. Abban az esetben lenne magyar párt, ha a) magyar pártként határozná meg magát, b) felvállalná a felvidéki magyarság érdekképviseletét. Ebből a két feltételből viszont egyik sem igaz.
Mondjuk, nem rosszból, de vicces az, amikor pár ballib próbál győzködni arról, hogy a Mostot meg kéne hívni. Azok a ballibek, akik számára nem lényeges az etnikai politizálás, akik gond nélkül elszlovákosodnának ha úgy hozná (pl. anyagi) érdekük.
Mert miért is nem szabad a Mostot meghívni?
Nem azért, mert a Fidesz az MKP-t támogatja. Ez itt a felvidéken szerintem senkit nem érdekel. Hanem azért, mert mint mondtam, nem magyar pártként határozza meg önmagát és mert beleegyezik olyan törvénymódosításokba, melyek ránk nézve hátrányosak (mi több bizonyos szempontból a nyelvtörvény durvítását szavazték meg).
Ők gyakorlatilag elfogadták a "jó indián" elvét. Aki csak akkor jó, ha halott. Úgy gondolják, hogy ha csöndben maradunk és minden egyes esetben lenyeljük a békát, akkor majd pénzt kap a Csallóköz, Zoboalja, Gömör és Bodrogköz.
És miért akar ott lenni a Most? Mert mindenhol ott akar lenni. A szlovákok számára elmondja, hogy nem magyar párt, a felvidéki magyaroknak és az anyaországiaknak pedig azt állítják, hogy magyar párt a Most, ami nem is Most hanem Híd. Ezekkel kéne tárgyalni? Akik hátbadöfnek? Hisz a nyelvtörvény durvítása után Bugár kijelentette hogy örül, mert nem tetszik a nyelvtörvény sem az MKP-nak sem Budapestnek.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.14. 13:05:45

@guvernalista: "horvátul a történelmi királyság ugarska (hunország), aminek része volt hrvatska (horvátország). a mai magyar köztársaság pedig madarska (magyarország)."

Ugyanazon okból, amiért a szlovákoknál is.

Ha ezt a logikát tartod helyesnek és nem a magyart, akkor nekünk sem szabadna az 1918 előtti országunkat Magyarországnak hívni, hanem Hungáriának, vagy Hunniának - bár Hunnia csak Kelet-Magyarországot jelent - Hunnia+Pannonia = Hungaria, de ez egyben azt is jelentené, hogy a mai országunkat 1918-től eredeztetjük, ami hát ... nem túl történelmi.

Már így is elég seggnyaló nép a magyar, - pl. minden magára valamit is adó nép a saját nyelvén nevezi el országát és ezt a feliratot viselő pl. az olimpiákon. Suomi, Deutschland stb., míg a magyarok azt firkálják magunkra, hogy "Hungary", - az jót tenne, ha a szlovákok, meg a horvátok nevezhetnék el Magyarországot az ő ízlésük szerint.

De mondom, nem erről van szó, sokkal többről. A horvátok, szlovákok szerint Magyarország csak 1918 óta létezik, ezért a különböző megnevezések, míg a magyarok szerint természetesen 896 óta, ezért az egyforma megnevezés.

"szóval szerintem nem máért kell, hanem magyar országgyűlés. ez ilyen egyszerű. a kárpát medence (vagy ha neked jobban tetszik így kárpátia) minden magyarjának képviselője évente legalább egyszer gyűljön össze pesten."

Ez jó ötlet.
Én adnék rendes országgyűlési képviseletet a határon túli magyaroknak.

Pl. Ausztria, Szlovénia, Horvátország egy-egy-egy képviselő, Szerbia, Ukrajna kettő-kettő, Szlovákia három, Románia öt, mindösszesen tizenöt képviselő hely a magyar országgyűlésben a szomszédos országok magyarságának.

Csak így lenne biztosítható az állandó képviseletük, és ez a szimbolikus jelentőségén túl azért is hasznos lenne, mert így első kézből kaphatnának tájékoztatást a határon túliak a Magyarországi fejleményekről is a saját képviselőiktől.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.14. 13:05:52

@bokrif: Elméletileg.

Gyakorlatilag mégis minden embernek annak a nyelvnek az ismerete a hasznosabb, amelyik nyelv annak az országnak a nyelve, ahol él.

Ha azt nem tudja jól, akkor nagy hátrányban lesz egész életében.

Haloperidol 2010.11.15. 15:13:34

Tökéletesen egyetértek a posztolóval: vállalhatatlan az a kisebbségi politika magyar részről, amely az asszimilációt BÁRMILYEN formában sietteti és emiatt akármilyen kompromisszumot köt a szlovákokkal. Csakis olyan kompromisszum képzelhető el, amely a felvidéki magyarok kulturális és egyéni szabadságát érintetlenül hagyja és az autonómia irányába mutat.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása