Véleményvezér

vv

Alföldinek mennie kell

2010.11.18. I 345 komment I Címkék: nemzet alfoldi robert allam nemzeti szinhaz

Nem is lehet kérdéses, hogy Erdély Romániához csatolását nem lehet a magyar Nemzeti Színházban megünnepelni. Egy kiemelten fontos közintézmény vezetőjének Alföldi alkalmatlan. (Fotó: Wiki)

Felháborodást váltott ki, hogy Alföldi Róbert hozzájárult ahhoz, hogy a budapesti Nemzeti Színházban előadással és állófogadással ünnepeljék meg a román nemzeti ünnepet. Ha valaki esetleg nem tudná, ez Nagy-Románia megalakulásának, Erdély Romániához való csatolásának az ünnepe. A színházigazgató azzal érvelt, hogy ez az esemény is segíthet abban, hogy a két ország közeledjen egymáshoz.
Az indoklás végtelenül ostoba, maga az eset pedig ízléstelen – és bár azóta Alföldi a tiltakozás hatására lemondta a rendezvényt, ennek az esetnek konzekvenciái kell, hogy legyenek.

Mi a probléma?

Józan ember számára nem is lehet kérdéses, hogy Erdély Romániához csatolását nem lehet a magyar Nemzeti Színházban megünnepelni. A Nemzeti Színház nem csupán egy a számos színház közül, hanem az ország első számú színháza, és egyben kiemelten fontos állami intézmény. Egy ilyen intézményben pedig nem ünneplünk olyan eseményt, amely a magyar nemzet számára az egyik legnagyobb történelmi csapást jelenti. Ha ezt valaki nem érti, az vagy érzéketlen sok millió magyar ember élettragédiája iránt, vagy egyszerűen csak buta.

Sokan persze a jobboldalon most úgy gondolják, ez is tudatos provokáció, valamiféle „liberális fricska”. Bárcsak az volna! Attól félünk, a valóságban Alföldi Róbert teljesen komolyan gondolta, hogy egy ilyen esemény pozitív üzenetet jelentene és jótékony hatással lenne a két nemzet viszonyára. Alföldi kicsit olyan, mint a ciki déli nagypapa Amerikában, aki nem vette észre, hogy a világ rengeteget változott, és még most is (jobb esetben) négernek hívja az afro-amerikaiakat. Valakinek meg kellene mondania Alföldinek is, hogy az ilyen szövegek mostanra vállalhatatlanok. Tizenöt éve is ciki volt, de mostanra talán egy ország tudja: a nemzeti megbékélés nem azonos az egyoldalú nemzeti önfeladással!


 

Alföldi közismerten szeret meghökkenteni és provokálni, a művészi újszerűség híve. Hogy ő egy komoly művész, sőt zseni, aminek rajongói mondják, vagy egy túlértékelt ripacs, ahogy sokan mások gondolják – majd az idő eldönti. Azt azonban leszögezhetjük, hogy a mostani eset után, melynek művészetéhez nincs sok köze, nem kell várnunk: Alföldi ugyanis világosan bebizonyította, hogy egy kiemelten fontos közintézmény vezetőjének egyszerűen alkalmatlan.

“Nemzetek közeledése”?

Hogy a román félnek mi lehetett a motivációja, amikor a budapesti Nemzeti Színházat választották ki nemzeti ünnepük budapesti megünneplésére (egy pillanatra mindenki képzelje el, hogy a Nemzeti Színház mondjuk román nemzeti színekkel van feldíszítve), az külön megérne egy misét. Erről nyilván sokkal kevesebbet tudhatunk, de az valószínűtlen, hogy a „nemzetek közeledése” vezette volna őket: ugyanis ha egy kicsit is odafigyelnének az Erdély-kérdés magyarországi érzékenységére, nyilván eszükbe sem jutott volna egy ilyen abszurd ötlet. Ahogy a magyar félnek sem jut eszébe a Román Nemzeti Színházban Trianon-emléknapot tartani.

De a hibát ne csak a román oldalon keressük: Alföldiék aktív közreműködése nélkül most nem létezne a probléma.

online surveys


Mit lehet tenni?

Az igazi baj az, hogy nem ez lett volna az első eset, amikor magyar közintézményeket finoman szólva nem rendeltetésszerűen használnak. A hasonló intézményeket a világon szinte mindenütt kiadják különféle rendezvényekre, ám normális országokban arra is odafigyelnek, hogy mire. Magyarország azonban közismerten egy olyan hely, ahol erre magasról tesznek: nálunk például még a Festetics-kastélyban is lehetett pornót forgatni.
Könnyen lehet, hogy a mostani eset mögött is valójában a tipikus magyar bürokrata nemtörődömség állt. Azon sem lennénk meglepve, ha kiderülne, hogy a színház részéről a döntés meghozatalában részt vevő vezetők egyszerűen csak örültek a pénznek és nem érdekelte őket, vagy nem is tudták, hogy mit jelent Magyarország számára a román nemzeti ünnep.

Ez a mentalitás valószínűleg nem változik meg rövid időn belül, ezért más megoldás is kell az ilyen problémákra. A Véleményvezér javasolja egy olyan testületet felállítását, mely a fontosabb közintézmények bérbeadása előtt megvizsgálja, hogy ki és milyen célra akarja használni az adott intézményt, majd mérlegeli, hogy mindez összeegyeztethető-e az intézmény céljaival és presztízsével. De Alföldinek akkor is mennie kell.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nép fia 2010.11.18. 09:17:26

Sajnálom, Robi, leülhetsz. Egyes.

sztd 2010.11.18. 09:17:44

Egy gondolatra reagálnék:
"A Véleményvezér javasolja egy olyan testületet felállítását, mely a közintézmények bérbeadása előtt megvizsgálja, hogy ki és milyen célra akarja használni az adott intézményt, majd mérlegeli, hogy mindez összeegyeztethető-e az adott intézmény céljaival és presztízsével."

Ez megítélésem szerint egy újabb bizottságot jelent sok pénzzel a semmittevés érdekében. Normálisabbnak tartanám, ha kiadnának egy általános etikai kódexet, amit az intézményfenntartó is elfogadna, és a megsértése következményekkel járna. Egyébként első lépésként elég, ha Alföldi számára jár ez következményekkel (akár menesztik, akár lemond), de igazi következmény az, ha valami jobboldalit vágnak ki hasonló baki miatt (pl. Balázs Pétert, ha pornóbálra adja ki a szolnoki színházat). Alföldinek ugyanis már rég a listán kellene lennie ettől a bakitól függetlenül is.

kisa 2010.11.18. 09:17:47

Én nagyon szívesen leszek a bizottság elnöke, havi 4-500 ezer forint nettó+végkielégítésért. Szerintem ezzel mindenki jól jár.
Amúgy igazad van, a Nemzetibe nagyjából semmilyen külföldi ország ünnepe nem való. Alföldi meg hamarosan úgyis repül, amint véget ér a forradalmi alkotmányozó hevület.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.11.18. 09:38:49

"Azt azonban leszögezhetjük, hogy a mostani eset után, melynek művészetéhez nincs sok köze, nem kell várnunk: Alföldi ugyanis világosan bebizonyította, hogy egy kiemelten fontos közintézmény vezetőjének egyszerűen alkalmatlan." Ez egy teljesen téves, indulati következtetés.

A Nemzeti színház vezetése elsősorban művészeti kérdés. Az igazgatójának nem kell hivatalból értenie a belpolitika összes "vitát kavaró" (Pálffy István szíves és értelmetlen közlése) kérdéséhez, és főleg nem kell tekintettel lennie politikushülyék érzékenységére. Ilyenekre gondolok, mint például "a nemzeti megbékélés nem azonos az egyoldalú nemzeti önfeladással!" típusú kijelentések relevanciájának értékelése.

Egy színház vezetésének vannak pénzügyi, műszaki, humán-erőforrás és egyéb aspektusai, és természetesen vannak politikai aspektusai is. De hogy valaki azért legyen alkalmatlan egy színház vezetésére mert mondjuk fogalma sincs a statika alapjairól, vagy a hagyományos jobboldali tabukról, az abszurd.

Valójában Alföldi ítélete rég meg van írva. A Fidesznek általában nincs szüksége ürügyre ahhoz, hogy kirúgjanak valakit, akinek nem tetszik a képe. Szerintem Alföldi akciója pont arra irányult, hogy az elkerülhetetlen kirúgásának a politikai színezetet adjon.

Még hogy nem ért a politikai finomságokhoz. :)

manzárd · http://otthonokosan.blog.hu 2010.11.18. 09:45:50

@Kettes: homályos jobboldali tabu??? cseszd meg, ember, ez nem homályos, hanem világos és egyértelmű tabu. vízválsztó. van, aki szerint meg lehet ünnepelni a magyar nemzeti színházban erdély elcsatolását, és van, aki szerint nem. szerintem nem. ez egy világos és egyértelmű törésvonal. nem egy átláthatatlan, ördöngös külpolitikai dilemma. ez hozzátartozik egy nemzeti intézmény vezetéséhez. azért nemzeti színház, mert nem csak művészeti kérdés már megalakulása óta.

Chicano 2010.11.18. 09:50:16

@Kettes: "Ez egy teljesen téves, indulati következtetés." Amit te írsz azt meg úgy hívják hogy szerecsenmosdatás. A beírásod a legjobb példa arra hogy a hazai baloldal mennyire érzéketlen mindenre ami nemzeti. Igen, Robi repülni fog. Igen, akkor is repülne ha ezt most nem kúrja el. De azért kúrta el mert ugyan úgy nem érti miről van szó mint ahogyan te sem. És igen is, ez már magánba elég ok hogy ki legyen onnan rúgva. Robi alkalmatlan, Robi húzzon vissza a Heti Hetesbe.

Walter Melone (törölt) 2010.11.18. 09:50:17

"A Véleményvezér javasolja egy olyan testületet felállítását, mely a közintézmények bérbeadása előtt megvizsgálja, hogy ki és milyen célra akarja használni az adott intézményt, majd mérlegeli, hogy mindez összeegyeztethető-e az adott intézmény céljaival és presztízsével."

És rögtön kezdhetné mondjuk a szent koronával, ami ugye mit is keres egy köztársaság parlamentének előcsarnokában?

Vihar egy pohár vízben....

Ufóka 2010.11.18. 09:50:57

Bármennyire kívánják azt a magyar érdekek, hogy a román nemzettel baráti viszonyban legyünk még akkor is, ha Erdély elvesztése fájdalmas pont hazánk történelmében; nem ünnepelhetünk a románokkal. Nem csak a Nemzeti Színházban, hanem sehol sem.

Ezekiel 25,17 2010.11.18. 09:52:37

Ebben az ügyben nem arról van szó, hogy mennyire tiszteljük a román kultúrát, hanem arról, hogy nem hagyjuk magunkat szembeköpni. Bár a román nagykövet arcátlansága is megér egy gondolatsort, de a fő hibás mégiscsak Alföldi. És itt nem nacionalizmusról van szó, hanem arról, hogy természetes, hogy minden nép történelmében vannak fájó pontok, és ezt nem szokás az ország fővárosában és annak kiemelt kulturális épületében ünnepelni.

Képzelje el valaki, hogy Észak-Erdély visszacsatolását, a második bécsi döntést a román nemzeti színházban ünnepli a magyar nagykövet! Vagy pl. neonácik Jeruzsálemben emlékeznek Hitlerre és ünneplik a holokausztot! Vagy a németek Versaille-ban ünneplik valamelyik győzelmüket franciák ellen!

Ugye elképzelhetetlen? Akkor meg miért kell Alföldi mellett pampogni?

Egyszerűen a jó ízlésről, az általános emberi normák, a másik érzékenységének tiszteletben tartásáról van szó (figyelem ezek elvileg liberális témák). Alföldi erre alkalmatlan volt, tehát mennie kell.

A legszomorúbb, hogy egyesek, akik magyarul beszélnek, de biztosan nem sok közük van a magyar nemzethez, védik a vállalhatatlant. Ezt nem lenne szabad megengedni.

popzene 2010.11.18. 09:53:12

tegye fel a kezét, aki fejből tudta, hogy a román nemzeti ünnep = erdély elcsatolásának évfordulója.
(én speciel tudtam, de biztos vagyok benne, hogy a magyar lakosság 99%-ának ez új.)

alföldi nem történész, szerintem nem tudta.

persze ettől még az elbaszás elbaszás, csak tök más egy hiba, mint egy szándékos provokáció.

mojszipupi 2010.11.18. 09:56:22

Az emberek igen magas többsége még életében nem volt a Nemzetiben. De itt remekül osztja az észt mit lehet ott ünnepelni mit nem. De pornótól és trágárságtól csöpögő darabok mehetnek ugye? Ott a helyük....

Két ország jó kapcsolatának megőrzése érdekében simán lehetne a Nemzetiben rendezni ezt a dolgot. Persze a kurva nagymagyar sosemvoltamanemzetiben emebrek az öklüket rázzák.

B3NZiN 2010.11.18. 09:56:32

Alapvetően liberális embernek tartom magam, ennek ellenére azt mondom, hogy aki a román nemzeti ünnepet a magyar nemzeti szinházban szeretné megünnepeltetni, az súrolja a hazaárulás fogalmát.

BISMARCK 2010.11.18. 09:59:15

@Kettes:

Akkor szted az sem lenne gond ha Mohács polgármestere engedélyezné, hogy a török hadsereg napját - aug.29. - ott ünnepeljék jövőre?

bovaryné 2010.11.18. 09:59:38

Nem lesz román ünnep a Nemzetiben. Most jól odatettünk a nekik. Nem lennék most a helyükben. Igazán nagyvonalú bosszú Erdélyért.

gergo1000 2010.11.18. 10:01:40

@mojszipupi:
Te beteg vagy, vagy maga az Alföldi.
Szerintem jövőre a Parlamentben ünnepeljenek a románok. Ott se járt sok magyar.

cynicalbitch 2010.11.18. 10:01:56

"Valakinek meg kellene mondania Alföldinek is, hogy az ilyen szövegek mostanra vállalhatatlanok. Tizenöt éve is ciki volt, de mostanra talán egy ország tudja: a nemzeti megbékélés nem azonos az egyoldalú nemzeti önfeladással!"

nekem csupán az az apró kérdés motoszkál az agyamban, hogy a Magyarok hogyan képzelik a nemzeti megbékélést a környező országokkal: mindenki adja vissza az elcsatolt területeket, és akkor tárgyalhatunk arról, hogy megbocsátunk-e?

mert ennél életszerűbb forgatókönyvet még egyetlen Magyartól sem hallottam.

a XX. században éltek, ott is fogtok meghalni, és a büntetésetek az lesz, hogy már a gyerekeitek is csak röhögni fognak rajtatok!

Krujs 2010.11.18. 10:02:39

Volt szerencsém Alföldy munkássága alatt megtekinteni 2 előadást is, mit mondjak, akkora szégyen volt mint amiről most írtok.

Obszcén, beteges, a színpadon kefélős okádékokért kértek tőlem pénz, kimentem 10 perc után... És ez volt mindkét előadáson...

Robi gyerek nem a Román ünnep miatt fog visszamenni a HetiHetesbe, hanem mert alkalmatlan teljesen...

cynicalbitch 2010.11.18. 10:02:51

"Akkor szted az sem lenne gond ha Mohács polgármestere engedélyezné, hogy a török hadsereg napját - aug.29. - ott ünnepeljék jövőre?"

miért ne? csak nem gondolod, hogy egy lassan ötszáz éves csatácskának relevanciája van napjainkban?

ha mindazt az energiát, amit Magyarország lakossága az elmúlt száz évben a nemzeti feldemhedésre fordított, konvertálni lehetne villamosenergiává, nagyhatalom lennénk!

low service 2010.11.18. 10:03:32

ha jó indulattal nézzük Alföldi ötletét akkor a "program" kicsengése az, hogy Erdély elcsatolása rendben van, mindenki megkapta ami jár; ezt meg kell értenünk és máris testvérként borulhat össze a két nép.

Darren79 · http://www.darren.hu/blog 2010.11.18. 10:13:06

Na, megjelent itt pár trollkodó, aki csak azért szól le más embereket, mert az nem volt a Nemzetiben. Csak tudnám, hogy ennek mi köze ahhoz, hogy érezzük, sérti a magyarságunkat, ha Erdély Romániához való csatolását Magyarországon ünneplik.

Anyám...

Robinzon Kurzor 2010.11.18. 10:13:22

Alföldi hibázott, de ez nem ok (legfeljebb ürügy) az eltávolítására.

sanyisanyi 2010.11.18. 10:13:36

Aki látott már alföldi által rendezett darabot, az tudja, hogy semmi keresnivalója nincs a Nemzeti Színházban.
Ez csak egy újabb bizonyíték, a Fidesz pedig ismét bizonyságot tett totális alkalmatlanságáról, hogy nem rúgta ki már rég.

Chicano 2010.11.18. 10:13:51

@mojszipupi: Vicces hogy azok akik vért okádnak ha megkérdőjelezik a nemzeti elkötelezettségüket most azok viccelődnek rajta hogy mit süketel itt a sok "nagymagyar". Semmit nem értetek. Föl se fogjátok miért jutott oda a liberális baloldal ahol most van. Töketlenkedhet bármennyit az Orbán kormány, a magyar ballibek még 8 év múlva is ott lesznek ahol most vannak. Szánalmas.

darkspell 2010.11.18. 10:14:58

Őszinte legyek? Kisebb gondom is nagyobb ennél.
Már majdnem egy évszázados ez a (sajnálatos) esemény, de lassan ideje lenne túllépni rajta.
Attól, hogy minden adandó alkalommal elmondjuk, mennyire szar volt ez nekünk (az volt), még nem lesz jobb. Ez csak nyavalygás.

Megfigyelo 2010.11.18. 10:15:10

@low service: Erdély jó részének elcsatolása rendben van, miért kellene a 7-8 millió erdélyi románnak Magyarországon élnie? A problémát a határok rossz megvona okozta: ha a Partium egy része Magyarországhoz tartoznék és Székelyföld magyar exklávé (esetleg autonómia) lenne, senkinek nem lenne különösebb oka panaszra.

ostván 2010.11.18. 10:15:28

Az első felháborodásban kimondott dolgokat - általában - át szokás gondolni.
Ma nem lenne Európa Únió, ha a németek és a franciák, akik évezrede gyilkos háborúkat vívtak egymással, hatalmas emberi és területi veszteségekkel (oda-vissza), ennek ellenére túl tudtak lépni a múlton és ELŐRE tekintettek. Ebből indult el az Únió (tudom, sokan nem tartják jónak az Európai Úniót, de jobbat még senki sem tudott javasolni).
Szóval - bármekkora felháborodást vált ki, kimondom - ez Románia ügye, ők büszkék rá, és joguk van megünnepelni. Mi, akinek nem ünnep ez a nap, legfeljebb nem megyünk el az ünnepségre. Ha békében akarunk élni a szomszédainkkal, akkor ehhez az ilyen eseményeket el kell fogadni. Nem kell együtt ünnepelni velük, de sértegetni őket (azzal, hogy elküldjük őket a bérelt épületből) nagyon nem illik.
Nem érdekel Alföldi szerepe. De egy megkötött megállapodást utólag felrúgni, az a gerinctelen politikusok stílusa. Egy normális üzletember, ha utólag rájön arra, hogy hibát követett el, a megkötött megállapodást akkor is betartja. Mert az adott szó becsülete fontosabb (hosszabb távra szól), mint egy döntés rövid távú következményei (néhány szélsőséges köpködése, amit nem lett volna kötelező a médiának közvetíteni).
Javaslom ezt a helyzetet ilyen szempontból is végiggondolni!

fidesz = házmesterek pártja 2010.11.18. 10:16:17

@popzene: mondjuk én - leszámítva az ókorit - mindig is rühelltem a történelmet, úgyhogy számomra is újdonság volt. Így esetleg meg tudom érteni, hogy egyeseket ez érzékenyen érint. Őszintén szólva én így is leszarom ezt a nemzetieskedést.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2010.11.18. 10:17:02

Pont ugyanolyan méla undor fog el engem titeket olvasván, mint a román sajtót hasonló témában. Mintha a nemzet szó hallatán átbillenne egy kapcsoló az agyatokban és megszűnnétek józan emberekként gondolkozni.

A román nyelvű blogomon már feldobtam az ötletet, hogy nem a legszerencsésebb választás pont december elsejét tenni nemzeti ünnepnek (lett volna bőven miből válogatni). De garantálom nektek, hogy nem fogják meggondolni magukat. Ez van. És azt se mondhatjátok, hogy minden alap nélkül: Nagy-Románia létrehozása tényleg fontos esemény volt az ország modernizálásának történetében.

A ti esetetekben viszont érthetetlen ez a görcsös nemnemsoházás. Hogy a hóhérnak nem lehet már túllépni a Trianon-szindrómán? Igen, igazságtalan volt, igen tragédiaként élte meg a nemzet. de ennek már kilencvenvalahány éve! Van még egy olyan ország a világon, amelyik még mindig azon sírdogál, hogy 90 évvel ezelőtt elveszítette területének egy (igaz, jó nagy) részét?! Főleg, hogy nem a gonosz bácsi kanyarította le egy véres konyhakéssel: Erdély Magyarország kötelékében maradása PONT OLYAN IGAZSÁGTALANSÁG LETT VOLNA, mint amilyen a Romániához csatolás volt. Na nem azért, mert Erdélyben már akkor kisebbségben voltak a magyarok (bár a nemzeti konzervatív logikátoknak ez jó kemény érv lehetne), hanem, mert elődeink magasan tettek bár annak a látszatára is, hogy jogokat, önrendelkezést stb. kapjanak az erdélyi együttélő nemzetek. Szóval mondogassátok még magatokban jó sokszor, hogy nem volt épp olyan fekete-fehér az a Trianon. A milléniumi magyar politikai elit is rendesen rádolgozott arra, hogy így alakuljanak az események…

December elseje Románia nemzeti ünnepe. És a világon minden normális helyen (Finnország pl.) a nemzeti ünnep az minden állampolgárnak egyformán ünnepe, nemcsak a többségieké. Tehát nekünk, erdélyi magyaroknak is az kell hogy legyen. Az akkor publikált Gyulafehérvári Nyilatkozat pedig, ami széleskörű nemzetiségi jogokat ígért, egyenesen az erdélyi magyarság örömünnepe lehetne. Persze tettek rá, hogy betartsák az ígéretet. De ha megvalósult volna minden a Gyulafehérvári Nyilatkozatból, az erdélyi magyarság JOBBAN JÁRT VOLNA vele, mint Magyarország kötelékében maradni: faszább dolog jogokkal és autonómiával megáldott kisebbséginek lenni, mint egyrészt részese lenni az elnyomó hatalomnak, másrészt a gőgös Budapest kényére táncolni. Ezen is gondolkozzatok el egy kicsit.

Egyszóval. A fentiek tükrében tényleg olyan okos dolog továbbra is a sértettet játszani? Trianont visszacsinálni nem lehet – sőt, ha lehetne, SEM JÁRNÁTOK JÓL VELE. December elsejének ma már a legfontosabb üzenete az, hogy baráti és stratégiai partner ország nemzeti ünnepe. A többi a történelem kukájába való sirám. És ha ezt elfogadnátok, gondolom viszonzásképpen mi is még nagyobb méltósággal ünnepelhetnénk itt, Romániában március 15-ét…

Az pedig, hogy „egy pillanatra mindenki képzelje el, hogy a Nemzeti Színház mondjuk román nemzeti színekkel van feldíszítve”, csúnya mélyrepülés volt részetekről. Mért ne lehetne román színekkel feldíszítve? Mert annyira utáljátok a románokat? Bezzeg ha a nagyvezéretek kedvence, a Kínai Kommunista Párt elnöke számára rendeznétek állófogadást, nemcsak a Nemzeti Színház, de az odavezető út is kínai zászlóval lenne beborítva!

stratez 2010.11.18. 10:17:28

Azt hiszem nincs a világon még egy olyan ország, még egy Abszurdisztán, ahol ez megtörténhet. Alföldit tulajdonképpen még csak hibáztatni sem lehet, annak a balliberális politikai folklórnak, amelyiknek jeles képviselője, annyira szerves része a nemzeti ügyek iránti teljes érzéketlenség, hogy tényleg őszinte, amikor azt állítja, meg sem fordult a fejében, hogy amit tesz, az egy teljes képtelenség. Ami történt, az viszont pontos kórkép a 2000-es évek Magyarországáról, pontos látlelet arról arról az útról, amit bejárt az ország az elmúlt 60 és nem utolsósorban az elmúlt 20 évben.

szvsz 2010.11.18. 10:17:38

@Kettes: "vagy a hagyományos jobboldali tabukról, az abszurd."
Az abszurd az, hogy egy ilyen ostoba ember mint te, viszonylag sok ember elött megnyilvánulhat.
Ha neked csak egy jobboldali tabu az, hogy az ország (és most szándékosan nem úgy fogalmazok, hogy az országod, mert nyilván nem érzed magadénak, ha ilyen hülyeséget képes vagy leirni) 2/3 idegen megszállás alatt áll 90 éve és hogy jópármillió honitársad nincs emberszámba véve sem (mesélhetnék a Rovinariban eltüntetett magyarokról, kirugottakkról, törvény elött semmibe vettekről, megalázottakról akár a saját iskolás éveimből is, stb. de ugyis képtelen lennél felfogni), akkor foghatnád a sátorfádat és húzhatnál Bukarestbe tabukat döntögetni.
Kivánom, hogy legközelebb Udvarhelyen tegyél hasonló megjegyzést szóban.
Gyökér paraszt.

Megfigyelo 2010.11.18. 10:17:57

@Darren79: A nagykövetek a világ minden országában minden évben fogadást adnak nemzeti ünnepük alkalmából. Ez a budapesti román nagykövetnek is joga és kötelessége. Ez nem "Erdély elcsatolásának Magyarországon való ünneplése".

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2010.11.18. 10:21:12

Én azt mondom, h Alföldit soha nem is lett volna szabad oda kinevezni.

Egyszerűen az ő "stílusa" (ha van neki olyan) nem való a nemzet első számú színházának vezetői szerepéhez.

Őt max. egy kortárs, kísérletező kamaraszínház élére tudnám elképzelni esetleg vmelyik egyetemi színpad vezetőjeként.

Mennie kell ez nem kérdés, de nem csak ezért a román buliért, hanem az egész felfogásáért!

szvsz 2010.11.18. 10:21:15

@darkspell: neked sajnos csak sajnálatos és évszázados. Másnak ez a kőkemény valóság és nem sajnálatos hanem tragikus.
Pl. most 5000 kopejkára büntetnének, mert a kommentedet magyarul irtad.
És jobb lesz. Bő 50 évig beszélni sem lehetett rola, most már legalább kimondjuk. Aztán majd jön a többi is.
A leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.11.18. 10:21:42

@darkspell: Túllépni??? Mondjuk Ha ez szerbiában történik akkor ott vér folyik!
Egészséges nacionalizmusunk sincs! Kiölte ez a liberálisnak tartott maszlag!
Legyen tartásod ember!

cynicalbitch 2010.11.18. 10:21:50

@stratez: "Ami történt, az viszont pontos kórkép a 2000-es évek Magyarországáról, pontos látlelet arról arról az útról, amit bejárt az ország az elmúlt 60 és nem utolsósorban az elmúlt 20 évben."

Amit mondasz, az viszont pontos kórkép az 1800-as, 1900-as évek Magyarországáról, pontos látlelet arról arról az útról, amit bejárt az ország a Trianon előtti 100-150 és nem utolsósorban az azt közvetlenül megelőző 20 évben.

Dixi. 2010.11.18. 10:22:02

Robi takarodj.....

Lehetne a szlogen....de ne legyen....
Egyszereüen lejáratta magát a 10 milla magyar szemében...és sztem azok szemében is akik nem itthon magyarok....

szvsz 2010.11.18. 10:23:37

@Megfigyelo: akkor a budapesti román nagykövet hivja meg magához vagy a konzlátusra a vendégeit és próbáljon úgy ünnepelni, hogy ne gyújtsák rá a házat.
Az ugródeszkáról vizbe pisilős vicc ismerős, ugye?

ati27 2010.11.18. 10:23:49

@cynicalbitch:

Teljes mértében egyetértek veled. Egyszer és mindenkorra le kellene zárni ezeket a dolgokat. Miért ne lehetne a nemzetiben? Miért ne lehetne ez a megbékélés szimbóluma? Persze ennek fejében meg lehetne ünnepelni augusztus 20.-át a Román nemzetiben! Sőt tovább megyek, lehetne egy napot találni, amit kineveznénk a román-magyar megbékélés napjának. Ugyanígy lehetne szintén szlovák-magyar megbékélési nap. Hülyeség? Egyáltalán nem.. Valakinek meg kell tennie a kezdő lépést. Az meg tényleg hülye aki 500 évvel ezelőtti eseményekre utalgat.. :)

genyamagyar 2010.11.18. 10:24:04

@szvsz: Ehhez: van egy magyar, jó ismerősöm Romániában. (Nagyvárad). Még a diktatúra idején megkérdeztem tőle, hogy "te, igaz, hogy annyira elnyomják a románok a magyarokat?" mire ő csak legyintett és azt válaszolta: "Az egyik 19, a másik egy híjján húsz!"

Chicano 2010.11.18. 10:25:30

@kesztió: Aha... Tehát ha mondjuk a II. Bécsi döntést és az azt követő észak-erdély visszacsatolását szeretné megünnepelni Jobbik akkor Bukarestben biztosan kibérelhetnék e célra a nemzeti színházat. (Ha van ott ilyen.) Ha fel mernek horgadni a Románok akkor el lehet avval ütni a dolgot hogy régen volt meg úgyis visszakapták az egészet. Te nagyon értesz a román lélekhez, szerinted menne a dolog?

Titus Pullo Urbino 2010.11.18. 10:26:20

Ugye ez az "művész" annak az embernek a fia, aki nagytudású Megyó miniszterelnökünk képviselőtársa volt az MSZP-ben? Igen, az. Köszönöm, hogy mindenkit felvilágosíthattam, hogy a jószándék és a véletlen jelen esetben logikailag kizárható. Ez szándékos provokáció, hazaárulás, mint ahogy a Megyó féle koccintás is az volt Nastase román elnökkel.

_tx_ 2010.11.18. 10:26:22

A probléma, amibe beleütközünk, nem Alföldi Róberttel kapcsolatos, hanem azzal a hiánnyal, amit Trianon és a úgy en block magyar történelem őszinte és konstruktív feldolgozásának elmaradása okoz.

Ezért Alföldit kárhoztatni fölösleges indulat, sokkal célravezetőbb lenne leszögezni alapvetéseket politikai szinten is, mint pl.

1. Trianon tragédia
2. Trianon egy következmény volt, az okok bennünk keresendők
3. A cél a magyar nemzet kultúrális, nyelvi egységének megőrzése/helyreállítása, ez pedig területi integritás (Nagy-Magyarország) nélkül is elképzelhető, sőt
4. Az előző cél jelen helyzetben csak a jelenlegi országhatárok tiszteletben tartásával képzelhető el.

Fentiek leszögezése után már eséllyel lehetne kommunikálni román szomszédaink felé, hogy ami nekik nemzeti ünnep, az nekünk gyásznap, így a Nemzeti Színházban (mégha ócska eklektikus hotelnek is néz ki), max. fekete lobogó mellett, egyszerre síró és nevető szemmel képzelhető el az ünnepség.

Vagyis a helyszínválasztás nem szerencsés, de sokkal nagyobb baj a Trianon-téma politkai oldaltól függően egyoldalú és semmiképpen sem konstruktív tárgyalása.

Véleményvezér pedig úgy látom, szeret olyanokba rúgni, akiket előtte páran már lefejeltek. Ez nem elegáns és nem igazságos.

zirzabella 2010.11.18. 10:26:38

Hajrá Alföldi Róbert, én nem sértődtem meg, pedig Erdélyben születtem és élek: azokkal értek egyet, akik szerint egy színházigazgató igazgasson színházat, rendezzen, játsszon előadásokban - de ne politizáljon, és ne is rángassák bele ilyesmibe.

Amúgy tudtok róla, hogy a kolozsvári magyar színházban december elsején színházfesztivál kezdődik? Jazzkoncerttel? Ami az igazgató szerint jó alkalom arra, hogy nemzetiségre való tekintettel együtt ünnepeljünk? És senki nem sértődött meg?

Csak mondom.

Jódoktorod 2010.11.18. 10:28:20

az utolsó bekezdés kivételével alapvetően egyetértek a véleményvezérrel. (alföldi sztem remek színész és rossz igazgató. előbbi szubjektív, utóbbbi viszont objektív.)
ugyanakkor lassan túl kellene lépni a magyar-román viszony nacionalista, múltba tekintő megközelítésén. a két nemzetnek ezután is itt kell élnie egymás mellet, sőt egymással. mindkét nép/nemzet szívatta már a másikat eleget, mindkét népnek/nemzetnek megvannak a maga jogos és vélt sérelmei. nem ezeket kellene ápolgatnia, nevelgetnie. kétségtelen, hogy nem a román nemzeti ünnep celebrálása a magyar nemzeti színházban, egy (építészetileg sztem ronda, de) szimbolikus jelentőségű intézményben az első lépés a sérelmeken alapuló reláció megújításában. ezt a román nagykövetnek és alföldinek egyaránt tudnia kellene.
a többi csak hülye politikusok (pl. pálffy pista) által kavart paláver.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.11.18. 10:28:23

"Valakinek meg kellene mondania Alföldinek is, hogy az ilyen szövegek mostanra vállalhatatlanok. Tizenöt éve is ciki volt, de mostanra talán egy ország tudja: a nemzeti megbékélés nem azonos az egyoldalú nemzeti önfeladással!"

Nem látom be, hogy a békés közeledés eszméje pont a kinti magyarság érdekében(!) miért lenne ciki, felvállalhatatlan, és egyenlő a nemzeti önfeladással. Aki ilyeneket mond, az szerintem azonos szinten van azokkal a román/szlovák hangadókkal, akik ugyenezeket állítják mondjuk a magyar autonómia megadásáról. Közel 100 év után talán már nem a sértettségből kéne kiindulni, hanem azon kéne dolgozni, hogy az ellentéteket elsímitva az adott helyzetből hozzuk ki a legjobbat, hogy élhetőbbé válljon a kisebbségi lét.

Ettől függetlenül a helyszínválasztás tényleg necces egy kicsit, tekintve a felpaprikázott közhangulatot, Alföldi tényleg átgondolhatta volna más szemszögből is a kérdést, dehát ő nem politikus, hanem művész. Persze a reakció túlzás, de végül is az elkerülhetetlen kirúgásához indoknak jó lesz ez is...

Flea 2010.11.18. 10:28:30

Alföldi elbaszta! Mostanában nincs egyedül! (Vö. Kósa Lajos forint buktató kijelentései) Szakmai tartalma, relevanciája nincs, politikailag nagy hiba! Következmény ezúttal lesz!?

Megfigyelo 2010.11.18. 10:30:27

@szvsz: Sok vendéget akart hívni, ezért kibérelt egy elvben bárki által kibérelhető szinházat. Ez a dolgok normális menete.

szvsz 2010.11.18. 10:31:52

@genyamagyar: neki nyilván nem nyomott fagyit az eladó a fejére, mert véletlenül magyarul kérte. Ő nyilván nem verekedte végig az általános iskolát a románokkal, hogy aztán kizárólag ő álljon a soviniszta igazgató elött és bozgorozzák. Nem hivott rá rendőrt a romántanárnő az óra közepén mert Marosvásárhelyt mondott Tirgu Mures helyett.
De valszeg biróság elött sem állt Marosvásárhelyen '90 tavasza után.
Sok meghasonult és sok elfásult ember van. De ők sem nyalnak román segget, ha nem az életük múlik rajta.

Nick the dick (törölt) 2010.11.18. 10:45:49

@kesztió:
Részben egyet értek, nyugodtan ünnepeljenek csak a románok, ha akarnak. És ott, ahol jónak látják. Azonban annyi érzékenység lehetne a nagykövetség első titkárában, hogy ezt úgy intézi, hogy ne legyen hír belőle. Az összes követség rendszeresen tart fogadásokat Budapesten (főképpen szállodákban) és 99%-ból nem lesz semmilyen hír.
Azt nem gondolhatták komolyan, hogy ha a Nemzeti Színházban ünnepelnek, akkor arról majd nem fog beszélni senki. Ez egyértelmű provokáció.

TH 2010.11.18. 10:45:59

@Kettes: "De hogy valaki azért legyen alkalmatlan egy színház vezetésére mert mondjuk fogalma sincs a statika alapjairól, vagy a hagyományos jobboldali tabukról, az abszurd."
Ez jobboldal-baloldal kérdése, hogy a Nemzeti Színházban illendő-e ünnepelni ilyet? Ne vicceljünk már!

szvsz 2010.11.18. 10:46:08

@_tx_: "2. Trianon egy következmény volt, az okok bennünk keresendők"
Hőőőő?! Elgurult a pirula?
Tudatlan vagyok (tudod, félig románul kellett történelmet tanulni), világosits fel légyszives.

Szarazinda 2010.11.18. 10:46:29

Általában tetszenek a VV írásai, de ezzel most nagyon nem értek egyet.

Ahogy a poszt is utal rá, közintézmények kiadása, azok reprezentatív jellege és mérete miatt, teljesen hétköznapi dolog az országok nagykövetségeinek, az adott ország nem zeti ünnepe alkalmából rendezett fogadásaira.

Olyan helyen dolgozom, ahol ezt testközelből látom, rendszeresen jönnek a meghívók, a Magyar Tudományos Akadémiára, színházakba, múzeumokba.

Ha pedig ez a helyzet, miért ne lenne a román államnak joga ugyanahhoz, amihez bármelyik másik olyan országnak, amelyik Magyarországgal diplomáciai kapcsolatot tart fenn. Mi alapon mondhatná azt a magyar állam, hogy a közintézményemet odaadom mondjuk a németek nemzeti ünnepére mert nincs traumatikus közöm az újraegyesítéshez, de nem adom oda a románoknak, mert ahhoz van.

El kellene végre fogadni, hogy Trianon traumája és a a román nemzeti ünnep elismerése egymástól független dolgok. Teljesen igaza van Alföldinek. A két ország megbékélése pontosan akkor lehet teljes, ha elfogadjuk, hogy a román nemzetnek is lehetnek velünk szemben traumái, a trianon előtti Erdélyben nagyszámú román nemzetiségű polgár élt, akiket értek mind egyéni, mint közösségi hátrányok, el kellene fogadni, hogy Trianon kétségtelen traumája mellett vannak román narratívák, amelyek nem teljesen azonosak, de nem kevésbé legitimek a mieinknél. Ahogy nekik is el kell ezt fogadniuk. És nekik ez a nap a mai román állam megszületésének a napja, a legfontosabb nemzeti ünnepük. El lehet fogadni és teljesen mindegy, hogy ezt a Nemzeti Színházban, vagy egy magán rendezvényteremben teszik, pont azért mindegy, mert mi ezt elfogadjuk és éppen úgy kezeljük Romániát, mint bármilyen más, általunk legitimnek tartott államot. És, ha ez a helyzet, akkor a nemzeti ünnepüket a mi Nemzeti Színházunkban is megtarthatják, ez nem von el semmi a mi, teljesen jogos és megalapozott, traumánkból.

Vagy mondjuk azt, hogy nem fogadjuk el a román narratívát. Szakítsuk meg velük a diplomáciai kapcsolatot, lépjünk ki az EU-ból, vagy lobbizunk az ő kiléptetésükért.

átlátó 2010.11.18. 10:46:39

@Megfigyelo: Elvben sem és gyakorlatban sem bérelheti bárki, akárki, a Nemzeti Színházat. Remélem segítettem.A dolgoknak ez a normális menete a gerinceseknél.

átlátó 2010.11.18. 10:46:48

@kesztió: Jajistenem de szépen beszéltél. Adod amid van...

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2010.11.18. 10:47:02

@Fedor:
Körülbelül a teljes magyar külpolitika ezen az irányvonalon működött az utóbbi tiz évben,mint ami kiolvasható a hozzászólsodból. Lényegében amikor adu volt a kezében, akkor sem használta ki, még a legnagyobb sértéseket is a lehető legnagyobb eleganciával kezelte.
Volt eredménye? Egyáltalán semmi. Amikor valaki utál, attól még nem fog szeretni, ha szépen beszélsz vele, legfeljebb még jobban felbátorodik, mert tudja, hogy akármit megtehet.
És ez most nem arról szól, hogy elitéljük kompletten a románokat, szlovákokat, szerbeket....akárkit.
Itt arról van szó, hogy ezeknek a nemzeteknek az ilyen megértő része az abszolút kisebbség és semmilyen ltható törekvés nincs rá, amitől ez változna.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.11.18. 10:47:15

@manzárd: Ebben az országban rengeteg vízválasztó van. Ha szempont lenne, hogy vízválasztót nem lehet a Nemzetibe vinni, akkor például Orbán Viktor soha nem tehetné be oda a lábát. Ja, az más. :) A kétharmad-egyharmad az nem vízválasztó.

@BISMARCK: Gondolom, neked az is újdonság, hogy Szigetváron, a a török állam közreműködésével kialakított Török-Magyar Barátság Parkban található Szulejmán szobra.

És azt a viccet ismered, egy óceánjáró fedélzetén egy francia utas odalép egy angolhoz és lekever neki egy hatalmas pofont. Megkérdezi az angol:
- Ezt miért kaptam?
- Mert az Ön népe máglyára küldte népünk hős leányát, Jeanne d'Arc-ot.
- De hiszen az több mint ötszáz évvel ezelőtt volt!
- Az lehet, de én csak tegnap hallottam róla.

_tx_ 2010.11.18. 10:49:08

Flea: Kósa Lajosnak mint politikusnak felelőssége van abban, hogy miképp nyilatkozik a gazdaságról.

Alföldinek szinházigazgatóként nem szükséges történelmi igazságtételi szempontból vizsgálni egy a Magyar Állam által támogatott rendezvényt (ahol a kormány is képviselteti magát).

Egyetértek sok előttem szólóval:

1. a helyszínválasztás nem szerencsés,
2. Alföldi maradjon (vagy ha menjen, hát szakmai szempontok alapján, ehhez nem értek, nem ismerem, nem tudom megítélni a munkáját),
3. Ideje továbblépni és gondolkodni kicsit, JOBBIK, HALLASZ?

balf 2010.11.18. 10:49:56

@_tx_: "Alapvetéseid" (az első kivételével) mintha csak egy román politikus szájából hangzottak volna el! Bravó, gratulálhatsz magadnak. :(((

bóbitás lótetűfing 2010.11.18. 10:50:13

Elkúrtad Robi, pedig nagy színész vagy.

svetapop 2010.11.18. 10:50:27

1948 óta Magyarország minden nemzeti érdekéről lemondott, hogy "ne sértse a szomszédos népek érzékenységét". A szomszédos népek pedig naponta köpik szembe azóta is a magyarokat. MEGBÉKÉLÉS - talán most már a szomszédos népek (románok, szlovákok, szerbek stb.) is tehetnének valamit a megbékélés érdekében. A Nemzeti színház választása román részről tudatos provokáció! A románok nem hülyék, sőt messze jobb politikusok mint a magyarok, jól tudták miért választották a Nemzetit. Az a magyar vezető, bármilyen szinten legyen is, aki teljesen érzéketlen a magyar nemzeti érzésekre, nem maradhat magyar vezető! Lehet egy multinacionális cégnél nagyszerűen megfelelne, de nem magyar intézménynél. A nemzeti érzés és érdekek feladása vezetett oda, ahol most vagyunk és láthatólag tovább romboljuk önmagunkat. Attól, hogy feladod azonosságodat, senki sem fog becsülni, legfeljebb lenéznek.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.11.18. 10:50:40

A román nagykövetség nem ünnepelhet egy állami intézményben a Külügyminisztérium tájékoztatása és engedélye nélkül!

Jó lenne tisztázni, hogy a Külügyminisztériumban ki adott erre engedélyt ...

szvsz 2010.11.18. 10:50:42

@Megfigyelo: "Ez a dolgok normális menete."
Khmmmmm, érdekes. Amikor a Magyar Gárda akar kibérelni egy épületet, az nem normális. De hát a Gárda egy nacionalista megnyilvánulás, ugye, ez meg nem...
Gondolom azt is normálisnak tartod, ha a .2 Bécsi Döntést megünnepelni kibérelnénk a bukaresti szinházat.
Csaxolnék, hogy ennek a "normális" ünnepnek a kiagyalói leszállni sem engedték a magyar köztársasági elnök gépét. És kerek perec elküldték a fenébe, hogy ne jelenjen meg az egyébként "magyar részen" (úgy értem ahol nagyszámú magyar él) megrendezett ünnepen.

tschaffer 2010.11.18. 10:51:45

Tetszik ez a vita. A kedvencem az amikor valaki kijelenti hogy elelnvéleményt nem lehetne megengedni :) Klassz. Remélem egyszer majd nem ért egyet a többbséggel és ezt lenyomják a torkán.
Tudom én is csúnya és buta balos vagyok, vagy leszek majd a kommentekben, de szerény véleményem szerint Magyarnak lenni azt jelenti hogy tenni azért hogy a mai Magyarország erős és sikeres legyen. Ehhez pedig becsületesen dolgozom, bármilyen keveset is tegyen ez hozzá az országhoz, és becsületesen adózom, szintén bármilyen keveset is tegyen ez hozzá az egészhez. (Na aki sunnyog már a bkv-n az mehet a sunyiba mert ezek szerint nem tartom magyarnak de nem ám! A magyar ember becsületes MINDIG és nem keres kifogásokat hogy mit miért is nem tart be.)
Az azon való rugózás hogy Erdély így meg úgy, meg Nagymagyarország, mert reális gondolkodással egy teljességgel értelmetlen melldöngetés. Azt mondom rá hogy folyton a múltba nézni olyan mintha seggel mennénk a jövőbe.
Én például nemcsak hogy megvendégelmén a román marhákat, hanem megmutatnám nekik, hogy öcsém ilyen nektek soha nem lesz ha összetojjátok magatokat akkor sem, mert megragadtok a kicsinyes marhaságaitoknál amit mi sem bizonyít jobban mit hogy itt akartok ünnepelni, hát tegyétek! Fizessetek egy rohadt borsos számlát Ti Nekünk a melldöngetésetekért, és menjetek haza keserű szájízzel ahol egy kultúrált rendezvényt sem vagytok képesek összehozni, és ahol csapatosan kóborólnak a kutyák a főutcán.
A mára lennék büszke inkább semmint a múlt megváltoztathatatlan marhaságain rugóznék.

para_zt 2010.11.18. 10:52:10

@bovaryné:
Szemléltetem egy példával, hogy Te is megértsd.
Tegyük fel hogy ellopják a kocsitokat. Tudjátok ki az, csak vele vannak az erős fiúk, így esély nincs visszaszerezni. Ez már önmagában szar ügy. De hogy nálatok ünnepeljék meg az új autójukat, az már több, mint arcátlanság!
Annyira szürreális, hogy ezt még Robinak is soknak kellett volna hogy legyen. De nem volt.

vomita 2010.11.18. 12:46:45

Alföldi hülyeségéval párhuzamosan meg lehet említeni Árpi bácsi köztársasági elnökünk koszorúzását Szulejmán szobránál. A Szulejmán eset azért volt súlyosabb, mert az MTV-ben bértörténészek ragozták Szulejmán nagyságát és nyalták az ország leigázójának seggét, tompítandó Árpi bácsi gyengeelméjüségét.
Javaslom a Batu napokat, a Paszkievics fesztivált, a Hitler farsangot.

darkspell 2010.11.18. 12:47:01

@szvsz: Rendben, tragikus. De ez most miben változtatja meg az életem? Miért rágódjak olyan dolgokon, amin esélyem sincs változtatni? Jobb lesz tőle? Jobb lesz tőle az országnak? Bárkinek?
Miért az a magyar, aki azt szajkózza, hogy "VESSZEN TRIANON!", és miért nem az, aki dolgozik és ezzel eltart 2 másik ingyenélőt?

@Noname Cowboy: Van tartásom. Csak épp nem egy 90 éves eseményen való szájhabzással mérem... Tudom, uszítani mindig könnyebb, de miért nem lehet lassan elfogadni a dolgot?

Megtörtént, megváltozhatatlan. Deal with it.

Nem vagyok fideszes 2010.11.18. 12:47:13

I.: Erdély Romániához csatolását valóban nem kéne a Nemzeti Színházban ünnepelni. Pont.

II.: Egyszerűen szánalmas, hogy mennyi honfitársunk nyalogatja a sebeit és vesz fel mártírpózt Trianon miatt a mai napig is, ez határozza meg a mindennapjait. Igazságtalan döntés volt, ezt mára már kb. senki sem vitatja, de ez van. Beszálltunk egy háborúba, amit elbuktunk, márpedig a vesztes bizony minden háború után a répusz kellemetlenebb végére kerül. Az antant nyert, azt csinált amit akar. Ha a központi hatalmak nyertek volna, akkor meg a németek húzták volna meg a határokat a saját érdekük szerint és a franciák, szerbek, románok vesztettek volna területeket és ők ríhatnának, ami dettó senkit sem érdekelne, ahogy az itteni Trianon-sirám sem.

Hahó, tessenek felébredni, 2010 van, revízió nincs és nem is lesz soha! Van értelme rinyálni, mint a fürdőskurva? Nem inkább tanulni, dolgozni kéne, meg örülni az EU-nak, aminek köszönhetően mára a határok gyakorlatilag nem is léteznek?

Tessék az általunk teljesen jogosan elismert németekre gondolni! Őket aztán durván hülyére verték mindkét világháborúban, de ahelyett, hogy rinyáltak volna, tanultak, dolgoztak, megbékéltek a franciákkal (holott előtte évszázadokon keresztül x háború alkalmával ölték egymást), mára Európa vezető gazdasági hatalma, sőt, az egész kontinens bevezette, vagy be akarja vezetni a német márkát, amit Eurónak hívnak. Mert nem a pofájuk járt, hanem az eszük meg a kezük.

Nem azt mondom, hogy el kell felejteni a trianoni döntést, de tanuljunk meg együttélni vele és túllépni rajta. A jelenben, a jövőért éljünk és ne a múltban, mert annak semmi értelme. Elmúlt és megváltoztathatatlan. A jövőnk viszont baromira rajtunk múlik, nem kéne elkúrni.

Enok mester 2010.11.18. 12:47:25

Nem tudom, ki használta a sajtóban először e hír kapcsán azt, hogy ez Erdély elcsatolásának évfordulója lenne, de annak ellenére, hogy ezt a média egyöntetűen átvette, pontatlan megfogalmazás. Az elcsatolás egy hosszabb folyamat, amely Trianonban ért véget 1920. június 4-én. Ennek egyik első állomása volt az 1918. december 1-jei gyulafehérvári román nagygyűlés, amely az Erdélynek a Regáttal való egyesülését mondta ki - de ez igazából egy nyomatékosított szándéknyilatkozat volt.

szvsz 2010.11.18. 12:48:17

@Megfigyelo: "Ez a dolgok normális menete."
kirabollak majd kibérelem a házadat, hogy megünnepeljem a vagyonom gyarapodását. Ez normális?

Megfigyelo 2010.11.18. 12:48:21

@Nick the dick: Nem provokáció - egyszerűen nemzeti ünnep.

2010.11.18. 12:49:11

1. Trianon megtörtént, és területileg nem is lesz soha visszacsatolva
2. Magyar érdekterület Erdély csak egy esetben lesz, mégpedig gazdaságilag. Ha kellő mennyiségű magyar tőke érkezik a területre, akkor lehet ott újra diktálni.
3. A magyar politikai "elit" a jelenlegi ország gazdaságával és problémáival sem tud megbirkózni, így nagy részükről nagyképűség az elcsatolt területek problémáival is foglalkozniuk.
4. Nemzeti Színház számomra nem jelent nemzetit. Építészetíleg nem tetszik, az ott játszott darabok sem az én ízlésemnek megfelelőek, valamint nem megyek olyan épületbe, ahol "Nobody knows that I'm gay" feliratok vigyorognak rám. Igy az épület nekem csak Színház nemzeti jelző nélkül, ezzel akár a románok is ünnepelhetnének ott bármit. Ami miatt viszont mégsem fér bele, az csak az, hogy a saját házamban/hazámban ne köpjön szemen az, aki előtte pofon vágott, mert kitépem a szívét. Az ügy miatt Alföldi menesztését követelni ellenben kicsit színpadias, főleg egy médiából érkezett Pálffy részéről. A hírek szerint amúgy is csak szóbeli ígéretről volt szó, nem szerződésről, ami akár egy telefonbeszélgetés is lehett akár ajánlatkérés szintjén.

theneverlate_Wizard 2010.11.18. 12:49:44

műbalhé.

kit érdekel, hogy bérbe vesznek egy termet, és ott egy nemzeti ünnepükre tartanak fogadást. tőlem szavtopluk lovát is ünnepelje valaki, ha fizet érte az államnak a terembérletért. ugyanmá, a sok szűklátókörű meg most majd jól felháborodik, hogy a nemzet így meg úgy. túl kéne már lépni, a magyarok folyton magukat égetik le, hogy a száz éves sebeiket nyaldossák. mint a mikor a közép-amerikai országok a spanyolokat hibáztatják, hogy ellopták 500 éve az aranyat, azért megy most szarul nekik

_tx_ 2010.11.18. 12:49:52

Balf:

Pont azért tettem első helyre azt, hogy "Trianon tragédia", mert nem román politikus vagyok.
Észre kellene venni, hogy míg itthon mindenkinek véres a szája és bosszút kiált, az érintettek inkább nyugiban szeretnének élni.
Ha úgy gondolkodsz, hogy mindenki román, aki nem ért egyet veled, elég nehéz lesz megbékélni. A hosszas utálkozásnak pedig semmi értelme nincs, csak energiát von el az összes résztvevőtől.

szvsz:

Kezdetben volt egy Nagy-Magyarország, komoly hagyományokkal, spirituális töltettel, szándékkal, szervezőerővel, amelyhez a környező népek örömmel csatlakoztak, mert az erősebbehez/okosabbhoz érdemes csatlakozni, ha nem elnyomni akar, hanem tárt karokkal vár.

Később sajnos más személyiségjegyek kerültek előtérbe: bár még mindig mi voltunk a főnökök (oké, a XIX. századra már megosztva az osztrákokkal), igyekeztünk elmagyarosítani, visszafojtani a területünkön élő kisebbségeket. Ennek nem Trianon volt az első jele, nem véletlen az sem, hogy már 48-ban egyből minden kisebbségünk ellenünk fordult. Nem voltak lojálisak hozzánk, mert megszegtük az eredeti "élni és élni hagyni" dealt.

Ennyit a magyar übermensch-ről, ezért írtam, hogy Trianon okai bennünk keresendők. Természetesen pechünk is volt, és természetesen sok más nép akár nagyobb bűnökért sem kapott ekkorát. De ez nem ment fel minket az önvizsgálat felelőssége alól, ami nélkül a továbblépés nem lehetséges.

nemacsuka · http://nemacsuka.blog.hu 2010.11.18. 12:51:40

Noha a cikk nehany meglatasaval egyetertek, de a kozpenti testulet felallitasa egy olyan kellemetlen es rossz otlet, ami szokatlan a VV-tol. Egy ilyen intezmenynek van PR menedzsmentje, amelynek tudnia kel, hogy ki az intezmeny celkozonsege, s hogyan tudja ezt a celkozonseget megszolitani, megtartani, boviteni. Nemzetei eseten a celkozonseg definicio szerint viszonylag nagy. A PR feladata a hitelesseg megtartasa is, tehat olyan sem mukodik, hogy suttyomban -- feltetelezvemn hogy a celkozonseg ugysem szerez tudomast az esemenyrol -- szervez ilyen-olyan forgatasokat. Haez nem tartozik bele a PR menedzsment hataskorebe, akkor mikent lehet ervelni a letezese melllett?

fran7 2010.11.18. 12:52:06

1. Alföldi Róbert rendező, aki munkáival nem egyszer nyilvánított véleményt és fog nyilvánítani véleményt politikai kérdésekben.
2. Innentől nem értem azt a felvetést, hogy neki nem kell foglalkoznia politikai kérdésekkel, ha nem akar legyen színész, tegye azt amit a rendezője igazgatója mond neki és senki nem kérdez a felelősségéről.
3 Ha politikai kérdésekben véleményt nyilvánít, akkor ne lepődjön meg, ha róla is véleményt mondanak, amikor ilyen baklövést követ el, akkor főleg.

reccs 2010.11.18. 12:52:15

Hát nem tudom, melyik rosszabb. Alföldi is nagyott hibázott, de ráadásul ezt Pálesz István kéri számon... Mi jön még? :)

theneverlate_Wizard 2010.11.18. 12:52:34

@tschaffer:
ott a pont. ajánlom minden felháborodott figyelmébe.
itt mi nyúljuk le az ő pénzüket, megmutatjuk hogy van színházunk, kulturált nyugatiak vagyunk (hehe), nincs rajtunk fogás, 1000 éves állam, duna melletti szép parlament. fizzesetek csak azért, hogy bemehessetek, meg nézhessétek.

Megfigyelo 2010.11.18. 12:52:38

@para_zt: Annak az autónak a nagyobbik része jog szerint az övék volt - a románok a török idők üta Erdély lakossáfának többségét alkották.

mákosnudli 2010.11.18. 12:52:44

Nem vagyok egy nagy magyarkodó, és bár kedvelem Alföldit, ezt azért én is ízléstelennek látom.

blacklord 2010.11.18. 12:52:57

Totál egyetértek, nem így kéne megbékélni, ez megalázó dolog, és hatalmas hiba Alföldi részéről. Fogadjuk el Trianont, mert ezt annó a 20. század eleji elitünk elkúrta és ezzel már nincs mit tenni, de azért nehogy már nekünk kelljen az ehhez való ujjongás kereteit biztosítani! Abban is van ráció, hogy nem lenne hülyeség deklarálni a magyar állam alapvető hozzáállását ezekhez az ügyekhez, majd magyar-román, magyar-szlovák, magyar-szerb, esetleg magyar-osztrák :-) megbékélési és együttműködési napokat tartani, ahol a hasonlóságainkat és közös céljainkat járnánk körbe, nem a múltbeli ellentéteinket.

KG2000 2010.11.18. 12:54:27

Most nagyon is egyetértek a VV-vel, különösen ez a javaslata nagyon jó: „A Véleményvezér javasolja egy olyan testületet felállítását, mely a közintézmények bérbeadása előtt megvizsgálja, hogy ki és milyen célra akarja használni az adott intézményt, majd mérlegeli, hogy mindez összeegyeztethető-e az intézmény céljaival és presztízsével.” Alföldivel kapcsolatban azt mondom, hogy nem feltétlenül kell mennie, de azt minden erővel meg kell akadályozni, hogy a jövőben bármikor ilyen kárt okozzon a Magyar Köztársaságnak és közvetve állampolgárainak.

Én sem akarok találgatni, mi is mozgatta Alföldit valójában. Az is biztos, hogy érvelése nagyon gyenge, mert megbékélni csak két egyenlő fél tud. A románok jóindulatát viszont egyértelműen megkérdőjelezem. Mert Alföldi csak egyetlenegy személy, és mégha vannak, akik bármilyen indokból (többnyire rosszindulatból) támogatják az ehhez hasonló cselekedeteket, Magyarországon is nyilván kisebbséget alkotnak az ilyen emberek. A roman követség viszont egész Romániát, az egész roman népet, beleértve az ott élő magyarokat is képviseli. Egyszerűen elképzelhetetlen, hogy nem tudták, mit tesznek, vagyis ez nyílt provokáció a részükről. Éppen ezért Alföldi cselekedete rendkívül sólyos, mert fel kellett volna ismernie, hogy a románok provokálni akarnak, és még ha esetleg gyűlöli is a magyarokat, a gyűlöletét kizárólag a művészeti síkon kellett volna megfogalmaznia.

scsaba1 2010.11.18. 12:54:34

@BISMARCK:

Viszont az egri várnál határozottan jó poén lenne. ;)

KG2000 2010.11.18. 12:54:52

@zero:nagyon fontos kérdést vetettél fel, amelyre mindenképpen válaszolni kellene.

"A román nagykövetség nem ünnepelhet egy állami intézményben a Külügyminisztérium tájékoztatása és engedélye nélkül!

Jó lenne tisztázni, hogy a Külügyminisztériumban ki adott erre engedélyt ... "

NewWay 2010.11.18. 12:54:58

@Ufóka:
"Bármennyire kívánják azt a magyar érdekek, hogy a román nemzettel baráti viszonyban legyünk még akkor is, ha Erdély elvesztése fájdalmas pont hazánk történelmében; nem ünnepelhetünk a románokkal. Nem csak a Nemzeti Színházban, hanem sehol sem. "

Abszolút egyetértek!

Barátkozni lehet, de ne köpjük szemen magunkat! Van ami nem fér bele a barátkozásba, és nincs is köze hozzá.

Más témákban lehet, és kell is együttműködni, lobbizni, segíteni egymást (HA kölcsönös!).

Escobar888 2010.11.18. 12:55:08

Odáig kellene visszamenni, hogy ki az a marha aki egy Alföldit a Nemzeti színház élére tesz?
Több okot is fel lehetne sorolni, hogy miért alkalmatlan.
Nagyon remélem, hogy most tényleg kiteszik a szűrét. Mehet ahová akar. Rendezhet amit akar, de nem a Nemzeti színházban!

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.11.18. 12:58:43

"egy pillanatra mindenki képzelje el, hogy a Nemzeti Színház mondjuk román nemzeti színekkel van feldíszítve"

Elképzeltem. Tetszik. Ugyanúgy tetszene, ha a legközelebbi Trianon-emléknapot Bukarestben rendezné a két ország közösen. Mondjuk a Bukaresti Nemzeti Színházban (Theatrul Bucuresti). Vagy, ami még jobb, a Kolozsvári(!) Román(!) Nemzeti Színházban.
Le vagytok maradva, fényévekkel.

tschaffer 2010.11.18. 12:59:20

@para_zt: Azért mert logikailag rossza példa amit hoztál. Megértem az álláspontot, csak eze steben nem értek vele egyet :)
Itt nem kocsilopásról van szó, hanem mondjuk arról hogy bunyó után csak te fizeted meg a másik kárát. És nem nálad ünnepel, hanem olyan helyen ami fontos neked. És nem azért nem teszel ellene, mert a másik erősebb, hanem mert ott a rendőr.
Vagyis a) igen meg vagy sértve
b) csak nemzetközi diplomáciai károkat okozva lehetne konkrétan kitérni
c) az eu-ban geyütt vagyunk ...

Ha b nem tetszik a diplomácia sokmindent elbír, én például megtartanám a rendezvényt de annak minden költségét így a rendőri biztosítást is nekik számláznám és erről előre diplomatikusan értesíteném őket, emi miatt ők álnának el az ötlettől.

Ha a c nem tetszik hát azt nem szeretném megismerni, mert magyarság ide vagy oda a családomat nem áldoznám be mégse és költöznék :)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.11.18. 12:59:42

És mi van, ha lépni akart, csak valahogy kellett találnia a hatalom számára egy okot, ami ráadásul politikai vitát is kiválthat személye körül?

Megfigyelo 2010.11.18. 12:59:48

@szvsz: A magyarok - a kor fogalmai szerint - brutálisan elnyomták az erdályi románokat. Pl. bebörtönözték képviselőiket, amikor azok tiltakoztak Erdélynek Magyarországba való beolvasztása ellen. (Gyengébbek kedvéért: Erdély csak 1541-ig és 1867-1918 között volt államjogilag Magyarország része, a közbülső időben önálló fejedelemség ill. nagyfejedelemség, amit M.O.-val vagy semmi, vagy csak perszonálúnió kötött össze.)

l3v1 2010.11.18. 12:59:51

Nekem már ott a nem-értem kategórába esik ez az egész téma, hogy egy ilyen alkalmat a román nagykövetség miért nem a követség épületében szervez - nagy tömegekre úgysem számítanak, meghívásos alapú az egész. Vagy menjenek egy vidéki kastélyba vagy szállodába, stb. Jó, hogy nem a Parlament valamelyik termét akarták kibérelni :) Ez nem is vicces.

Beefboneknock (törölt) 2010.11.18. 13:00:07

Azt hiszem alföldinek kijár Orbán ígérete a két pofonnal és a hazazavarással.

tschaffer 2010.11.18. 13:00:16

@szvsz: Nem a Magyar gárda egy betiltott egyesület, a román diplomácia mag nem. Amíg nem volt betiltott addig a Magyra Gárda is kibérelhette volna a Nemzetit ha képes csengetni.

Palkovics Ede 2010.11.18. 13:00:21

"egy pillanatra mindenki képzelje el, hogy a Nemzeti Színház mondjuk román nemzeti színekkel van feldíszítve"
Elég csak átmenni pár budapesti hídon, hogy ezt megtapasztaljuk. ;-)

szvsz 2010.11.18. 13:00:45

@tschaffer: megdugom a 9 éves lányodat a feleséged hátán. Fizetek érte sokat, van pénzem, egy csomó kihasznált ember adózik nekem és még a természeti kincsiket is kiaknázom.
De remélem te nem jelentesz fel a mult csorbáit felemlegetve, hanem büszkén tekintesz a jövőbe (ahol a feleséged felkötötte magát szégyenében, a világ rajtad röhög, a neved szitokszó, a lányod pedig hivatásos ribanc lett) és örülsz a pénzednek!

"A mára lennék büszke inkább semmint a múlt megváltoztathatatlan marhaságain rugóznék."
Éppen ezért rugózunk, mert szerintünk megváltoztatható. És amig oláh szomszédaink adnak rá okot, addig meg is akarjuk változtatni. Akik a németekkel és franciákkal példálóznak, azok még soha nem éltek (de lehet nem is jártak) Erdélyben, Vajdaságban vagy a Felvidéken.
Ausztriától pl. a kutya nem akar vissza semmit, pedig velük is volt elég pitty-putty.

regenvagymegsem 2010.11.18. 13:03:33

amugy.. egy dolog a mókás.
hányan írják itt azt..hogy jajj, száz éve már.. meg.. felejtsük már el.. stb. meg hogy "Azt mondom rá hogy folyton a múltba nézni olyan mintha seggel mennénk a jövőbe. "

no, akkor felteszem a kérdést, hány olyan dolog van még.. amit ugyanugy "ünnepelnek", jó 50-60-70 éve volt mondjuk.. és ugyanugy terület csatolás az eredménye.. meg máig kell emlegetni.. sőőt.. emlegetik is, és rossz szót nem lehet rá mondani, mert az nem pc.

gondolkozzunk már picit.

Megfigyelo 2010.11.18. 13:05:20

@szvsz: A köztársasági elnökök látogatásait a két ország külügymiisztériuma szokta konszenzussal megszervezni. Solyom "magánlátogatásai" a nemzetközi szokásjogot sértetették. Ő eljátszotta, hogy a határon túli magyaroknak is kvázi államfője.

tschaffer 2010.11.18. 13:05:23

@svetapop: Nem csak úgy lemondott a nemzeti érdekeiről. Békeszerződésben ratifikálta. Most akkor logikailag ha egy békeszerződést megszegsz akkor az tudod mit jelent?

KG2000 2010.11.18. 13:05:29

@Kettes: "Szerintem Alföldi akciója pont arra irányult, hogy az elkerülhetetlen kirúgásának a politikai színezetet adjon." Ez nagyon könnyen lehet, de ez akkor még rosszabb fényt vet Alföldire. Egyébként önmagadnak mondasz ellent, mert ha egy színházigazgatónak csak művészeti dolgokkal kellene foglalkoznia, akkor nem engedhet be olyan rendsezvényt, amely alapvetően nem művészeti rendezvény.

Sesquatch 2010.11.18. 13:05:31

@tschaffer: itt két dologról van szó.
Egyrészt nagyon sok jobboldali ember is úgy gondolja, hogy nincs értelme Nagymagyarországon rugózni, nem lehet visszacsinálni, ha lehetne esetleg akkor sem lenne értelme.
Ez egy dolog.
A másik az, hogy ezt együtt ünnepeljük - vagy legalábbis a nemzeti színházunkban engedjük, hogy ünnepeljék.
Para_zt jól mondja - lehet, hogy már régen új autót vettünk, nem is gondolunk a régi autóra vissza (nem megyünk seggel a jövőbe), de ha hirtelen felbukkan a tolvaj, hogy a házunkban igyon a cimboráival a sikeres lopás évfordulóján, akkor azért a legtöbb ember vérnyomása még x év után is eléggé megnőne.

Én nem sírom vissza ami immár kb 60 éve történt, de ne essünk már át a ló túloldalára!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.18. 13:06:06

Én eleve gáznak tartottam, hogy egy celeb lehetett a Nemzeti Színház igazgatója. Ok, tudom hogy amúgy színész, de színészből is sokkal jobbak vannak, Alföldi a befutását a médiának köszönhette.

Ellenben én rühellem a Jobbikot(rühellem a Fideszt is), de engedni a románokat a Nemzeti Színházban ünnepelni Erdély elcsatolását tőlünk? Ez az a kategória, mint ha az osztrákokkal ünnepelnénk a 48-49-es szabadságharc leverését. Most ez az ember ennyire hülye, vagy ennyire leszarja a Nemzetet? Ha első, akkor alkalmatlan bármilyen színház vezetésére, ha második, akkor konkrétan alkalmatlan a Nemzeti Színház vezetésére.
(Tudom, anno Medgyesi megjelent ugyanezen román nemzeti ünnepen, de az még mindig semmi volt ehhez képest, hogy a Nemzeti Színházban ünnepeljék országunk feldarabolását.)

scsaba1 2010.11.18. 13:06:42

@Fedor:

Jó ízlés... Mond ez neked valamit? A magyar nemzeti ünnep, ugye március 15. Nagyon furcsán venné ki magát, ha a bécsi magyar nagykövet a Weiner Staatsoper-t venné bérbe a megünneplésére. Pedig milyen régen vót'...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.18. 13:06:54

@tschaffer:
Én balos vagyok, és felháborítónak tartom a dolgot. Ezt felháborítónak tartani nem azonos az irredenta gondolkodásmóddal. Nem, nem reális, hogy Erdélyből bármit is visszakapjunk, és igen, ebben a mai Magyarországban kell leélni az életünk, ezért kell dolgoznunk. De engedni a Nemzeti Színházban, hogy valakik azt ünnepeljék, hogy a mi országunkból szereztek meg egy területet, az pont hogy a saját magunkra szarás kategória.

KG2000 2010.11.18. 13:07:22

Látom, sok kommentelő széles ívben leszólja a magyarok érzékenységét, legjobb esetben kiröhögi, rosszabb esetben mocskolja, mondván, kit érdekel a 90 évvel ezelőtti történelem, miért is akarná valaki visszacsatolni Erdélyt. Ez az érvelés már önmagában is hazug, mert a társadalom egy rendkívűl szűk rétegét eltekintve senki sem akarja Erdély visszacsatolását.

Van itt azonban egy jóval praktikusabb dolog: Erdélyben korántsem van minden rendben, az ERDÉLYI MAGYAROKNAK nagyon sok követelésük va, az ERDÉLYI MAGYAROKAT TOVÁBBRA IS DISZKRIMINÁLJÁK az élet legkülönbözőbb területein. Székelyföl pl. AUTONÓMIÁT akar, tehát nem a magyarországi magyarok, hanem a székelyek. Vagyis véleményem szerint: HA SZÉKELYFÖLD AUTÓMIÁT KAP, AKKOR JÖHETNEK A ROMÁNOK A NEMZETIBE ÜNNEPELNI.

Cinkes 2010.11.18. 13:08:19

@kesztió: teljesen igazat adok neked, mondom ezt úgy, hogy életemben egyszer voltam Romániában. Ez a hisztéria színtiszta baromság. Teljesen jó ötlet lenne végre egy kis közeledést elérni a környező országokkal. Semmi értelme trianonon keseregni, '90 után lehet, hogy úgyis levált volna Erdély. Csak nézzétek meg a keleti blokk többi országát, hogy hány vált szét a rendszerváltás után. Egyik haverom hallott egy székely mondást ami valahogy így szól: isten ments a románoktól de a magyaroktól is. Ezen el lehetne gondolkozni, hogy akkor mi értelme ezt a sértődöttséget erőltetni...

Amidazophen 2010.11.18. 13:08:24

"A Nemzeti Színház nem csupán egy a számos színház közül, hanem az ország első számú színháza, és egyben kiemelten fontos állami intézmény" kellene, hogy legyen - teszem hozzá én. Azonban azzal, hogy ez akár csak ötlet szintjén is felvetődhetett a szinház vezetőiben, teljesen alkalmatlanná teszi az egész intézményt erre. Kicsit olyan, mintha a Nemzeti Bankból hamis pénzek kerülnének ki, ugye?

Alföldi lehet, hogy nagy művész, de éppen magasfokú művészi túlfűtöttsége miatt nem alkalmas egy ilyen, már amúgy is sok kritikát kiváltott szinház vezetésére. Lehet ott rendező, lehet szinész, de igazgatónak legalább olyan alkalmatlan, kurva apácának.

jog-ász 2010.11.18. 13:09:31

szerintem meg van a szinháznak vezetője és van fenntartója, ők is előre ellenőrizhetik miről szól a müsor és az vállalható e. ha olyan engednek müsorba ami már vállalhatatlan akkor vállalják a felelősségüket.

a legjobb persze az lenne ha a nemzeti ünnepeink (meg a románoké is) nem más nemzetek kárára zajlanának-tehát nem erdélyi érzékenységet, meg trianoni érzékenységet kellene figyelembe venni, hanem mindenki tudna örülni a nemzeti ünnepeknek.
el nem tudom képzelni hogy pl londonban a royal albert hall-ban bárkit zavarna bármelyik nép nemzeti ünnepének megünneplése..sok angol még oda is tolná magát kiváncsiskodva.

Kalamona 2010.11.18. 13:09:50

Vannak nálunk örmény, meg roma, meg horvát, meg piréz napok is..., elnézést, hogy a többieket nem soroltam fel (jutnak eszembe a krisnások).
Miért nem lehet politikamentesen ünnepelni? kizárólag azért, mert valami művészi dolgot létrehozhatnék?... ezek után soha nem tudjuk meg, hogy Alföldi alkotott volna-e, valami maradandót.
Igenis jó rendező.

Szirtes T-nek is meg lett bocsájtva az Ember Tragédiája ue. épületben.

smartdrive 2010.11.18. 13:11:20

@Kettes: csakhogy Szulejmán Szigetváron halt meg, ezért annak van logikája. ennek mi?

Kotkodus 2010.11.18. 13:11:41

ha egy magyar sportválogatottat kifütyülnek, megdobálnak külföldön - habár bicskanyitogató érzés - a megfelelő válasz - szerintem - nem az, hogy a visszaadjuk ugyanezt, hanem, hogy megmutatjuk, hogy hogyan kell sportszerűen szurkolni.

valakinek mindig el kell kezdeni a békülést egy konfliktusos helyzetben: gyerekkorunkban ezt úgy tanultuk, hogy "okos enged szamár szenved"...

ráadásul - ha tekintettel akarunk lenni az erdélyben élő honfitársaink életminőségére - akkor KÖTELEZ minket a békés út keresése!

könnyű a határ innesnő oldaláról nagyszájúan verni a mellünket, ha ennek minden hátrányos következményét a határon túl élő honfitársaink szenvedik el...

talán érdemes lenne velük (határon túl élő magyarokkal) egyeztetni ezeket az ügyeket és nem pusztán belpolitikai tőkét kovácsolni ebből a kellemetlen helyzetből...

commando 2010.11.18. 13:11:46

@mojszipupi: Én úgy gondolom, hogy sem trágárságnak, sem pornónak, sem román ünnepnek nincs helye a Nemzetiben.

campobaszo 2010.11.18. 13:11:56

"Ez a mentalitás valószínűleg nem változik meg rövid időn belül" - mármint ez a XX. századi mentalitás.

Erdélyben ünnepelhetik-e március 15-öt?
Románia és Erdély az Európai Unió tagja-e?
Lemondták a rendezvényt?

Nyomás nehezedett rá,meghátrált.

Így kéne működnie a demokráciának?

Abban is segítek,hogy az "olyan testületet felállítását, mely a közintézmények bérbeadása előtt megvizsgálja, hogy ki és milyen célra akarja használni az adott intézményt" magyarul cenzúrának nevezzük.Aczél elvtárs merre vagy?

Álproblémákra adok álokot...

Kotkodus 2010.11.18. 13:12:16

@svetapop:
én nem érzem azt, hogy bármit is veszítenék a magyarságomból, attól, hogy a románok itt ünneplik a nemzeti ünnepüket... mitől leszel te ettől kevesebb?

oatBXL · http://blog.osztrogonacz.com 2010.11.18. 13:12:24

Függetlenül attól, hogy román, osztrák vagy más ország nemzeti ünnepéről van szó: szerintem semmilyen közpénzől fenntartott intézményben nem lehet ünnepségeket tartani. Emlékeim szerint az utolsó a Szovjetúnió volt, aki (amely) közintézményekben ünnepelte(tte) magát. Számomra sz sem lenne sokkal elfogadhatóbb, ha Beludzsikisztán szeretné ünnepeli nemzeti ünnepét a Parlamentben állófogadással. Egyszerűen nem oda való. Béreljék ki a SYMA csarnokot, vagy bármi más magántulajdonban lévő helyet és ott azt csinálnak amit csak akarnak.
Bízom benne, hogy ez már az új Alkotmányban is benne lesz.

szőketisza 2010.11.18. 13:12:34

@kesztió: Gratulálok. Sajnos az érvelésed az elvakult nemzeti droidokat nem fogja meggyőzni.

moncayo 2010.11.18. 13:12:38

Én is egyetértek, hogy a Magyar Nemzetibe nem való a román Államünnep. De nehogy már elfelejtsük, hogy mi magyarok jó pár száz évig szarba se vettük az itt élő jó pár milliónyi más népcsoportot. S min. úgy örültek mikor leléphettek, mi mi a szovjet kivonulással. Valami oka csak lehet, hogy Ausztria kivételével (persze, mert ő az elnyomó volt) minden szomszédunk utált és utál ma is.
Bennünk nem volt soha némi hiba?

frontop 2010.11.18. 13:12:49

@popzene: alföldi nem történész ,ezzel egyetértünk,de jelen esetben olyasvalamiről van szó,ami minimális neveléshez tartozna szűkebb pátriánkban.Ha magukat értelmiséginek nevező személyekből ezen minimális alapműveltség hiányzik,akkor milyen alapon kerülnek felelőségteljes pozícióba,ahol az országot ,nemzetet képviselhetik.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2010.11.18. 13:13:10

Még ha Trianon nem is jönne a képbe, akkor is mi a lópikulának kell Magyarországon megünnepelni egy román ünnepet? Ha Nigéria függetlenségét ünnepelnénk, az ugyanilyen fura lenne, vagy ha Kolumbiában megemlékeznének március 15-ről.

Winston Smith 2010.11.18. 13:13:18

Amúgy ha valaki tudja, elmondhatná, hogy a bécsi magyar nagykövetség hol ünnepli március 15-ét. Vagy a moszkvai magyar nagykövetség október 23-át.

Érdekelne. Mert osztrák és orosz szempontból az sem egy nagy öröm, tényleg kíváncsi lennék, ünnepelhetjük-e állami épületben.

Kotkodus 2010.11.18. 13:13:23

@szvsz:
tapasztalataid sajnos rosszak és van aki ennél sokkal rosszabbakat élt át, vagy nem élt túl...
sajnos az emberek gyakran bután viselkednek...
de tedd a szívedre a kezed és mond meg, hogy szerinted mi segíti jobban kinti honfitársaink életét: ha magyarország büszkén ellenáll romániának, vagy ha megpróbál békülni...
én úgy gondolom, hogy a "nagy-románia" vitorláiból csak úgy tudjuk kifogni a szelet, ha minél barátságosabb viszonyt ápolunk.

frontop 2010.11.18. 13:13:35

@szvsz: tökéletesen igazad van,azok akiknek ez annyira nem súlyos azoknak ajánlom Romániát néhány napra ,hétre úgy hogy magyarságát nem akarja elrejteni.És itt nem a nacionalistákra értem.Bár a nacionalizmus az egy egészséges dolog.A probléma ott van,hogy Romániában ez már a sovinizmus szintjére emlkedett-sülyedt.

ucus 2010.11.18. 13:14:16

Nekem úgy tűnik, hogy akik az "erdélyi magyarság érdekében" úgy gondolják, hogy nyugodtan meg lehetne tartani egy ilyen rendezvényt a Nemzetiben, azok soha nem jártak Erdélyben. Különben nem írnának ilyen badarságot.

alfredo20 (törölt) 2010.11.18. 13:14:35

Az emberi természet része, hogy rivalizálás vagy komplexusok vagy bármi miatt viszálykodás legyen nemzetek között.
És ez ott van mindenhol Nyugat-Európában is, katalán-spanyol, flamand-vallon, észak-ír-angol, svéd-finn, Észak-Olasz-Dél-Olasz, és ki tudja hány egyéb konfliktus.
És ezek ellen úgy lehet leghatékonyabban fellépni, ha nem provokálunk.
A sérelmeket (adott esetben Trianont) csak úgy lehet méltósággal viselni, ha nem ellenségeskedünk, de nem is bratyizunk a másik féllel.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.11.18. 13:14:44

Ezt szokták úgy kommentálni, hogy Epic Fail...

Azért a Nemzeti Színházat kiemelten fontos közintézménynek nevezni túlzás.

buta_lúd (törölt) 2010.11.18. 13:16:23

@tschaffer: A gesztus szerintem is kellően vagány lenne. Csak hiányzik hozzá egynémely dolog: 1. A hazai közvélemény nagy része nem azt látná, hogy tulképpen alázunk, hanem, hogy megalázkodunk; 2. A hazai közvélemény maradékának nagy része meg c-s-a-k a kibékülés irányába tett hatalmas előrelépésnek látná a kérés elfogadását; 3. és utolsó sorban a színház épülete pont olyan habostorta, amilyenből többet is lehet látni Romániában, tehát nem bizonyít semmit.

pellegrina (törölt) 2010.11.18. 13:16:23

Mindenkinek, aki azt irja "altalban kedvelem amit irtok, de most nincs igazatok", mert Alfoldi szuper szinhazigazgato.
Remek. Sok szep nem nemzeti szinhaz van Magyarorszagon, viragoztassa fel azokat!
A Nemzeti Szinhaz elere meg talalunk egy masik remek es nemzetibb erzesu igazgatot, sok tehetsegunk van, van mibol valogatni.
A romanoknak ugyanolyan joguk van megunnepelni nemzeti unnepeiket kozintezmenyekben, mint a tobbi orszagnak. Hat kerem NEM.
Majd ha teljes autonomiat adnak Erdelynek, nem korlatozzak a kolozsvari egyetemen a magyar nyelvet, majd ha egyidoben a bukaresti Nemzeti Szinhazban tartanak egy Trianon emlekestet magyar szempontbol.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2010.11.18. 13:19:18

@Walter Melone: Az a magyar államiság szimbóluma, ha nem tudnád ...

Artur, a mesélő 2010.11.18. 13:20:19

@kesztió:
"December elseje Románia nemzeti ünnepe. És a világon minden normális helyen (Finnország pl.) a nemzeti ünnep az minden állampolgárnak egyformán ünnepe, nemcsak a többségieké. Tehát nekünk, erdélyi magyaroknak is az kell hogy legyen."

Azt hiszem kimondtad a kulcsszót: minden "normális" helyen. Na most K-Európa és a Balkán, benne Romániával kisebbségi szempontból nem egy Finnországhoz hasonló normális hely. Igazad, van, a finnországi svédek magukénak érzik az államukat a finn nemzeti ünnepekkel együtt, de ez azért van, mert az elmúlt száz évben a többség nem törekedett (és jelenleg sem teszi) ezerféle módon a kisebbség ellehetetlenítésére erőszakos beolvasztására, stb... Azaz alkotmányban biztosított jogaik vannak, széles körű megbecsülést élveznek, olyannyira, hogy néhány évvel ezelőttig a svéd KÖTELEZŐ érettségi tárgy volt mindenhol Finnországban (ezt próbáljuk elképzelni Románia viszonylatában).
Na ez az, ami hiányzik itt: gesztust gyakorolni, engedni mindig a többségnek, a felül lévőnek könnyebb először és nem annak, aki a megmaradásáért küzd...

De a konkrét eset ettől elvonatkoztatva is tényleg mindkét fél (Románia + Alföldi) teljes érzéketlenségéről tanúskodik. Sokan hoztak már különböző hasonlatokat, nos itt egy újabb: a francia-német megbékélést és jó viszonyt ma senki nem kérdőjelezi meg, de még az ő relációjukban is elképzelhetetlen, hogy a francia nemzeti ünnepet, máj. 8-at Berlinben ünnepeljék meg (pedig a mai Németország kínosan ügyel arra, hogy elhatárolja magát a náci múlttól, de még így sem jut ilyen ötlet eszébe senkinek - talán mert a franciáknak van jó ízlésük)...

nyehehe 2010.11.18. 13:26:33

@tschaffer: miből gondolod, hogy nekik soha nem lesz? Az a helyzet, hogy mostanra a magyarok járnak át Romániában melózni.

Alföldihez: szerintem egyszerűen csak nem tudta, hogy a román nemzeti ünnep, az nekünk elég fájdalmas. PedigMegyó koccintása óta illene tudni. Persze aki az egyelőrét még mindig N-nel írja (egy -a parkot érintő- kutyapiszokra adott válaszában -jellemző téma), az még sokminden mást sem tud. Viszont adja magát a kérdés, hogy "na ez, kinek a szeretője?" :-)

Szarazinda 2010.11.18. 13:28:36

@para_zt: te azt nem érted, hogy rossz az analógiád. Talán akkor működne, ha kiegészítenénk azzal, hogy mielőtt ellopták a kocsimat, azelőtt én elloptam az ő építőanyagukat, amielőtt viszont ők szidták a k. anyámat, azért, mert előtte meg én vertem ki a gyerekük fogát. Azért mert az a kiscsávó beverte focilabdával az ablakomat.

Teljesen jogosan bánt, hogy ellopták a kocsimat, de, ha tényleg az a közös érdek, hogy magunk mögött tudjuk ezt az egész dolgot, akkor el kellene fogadni, hogy ez nem a kocsilopásról szól már.

Sántít az analógiám, tudom, de még mindig életszerűbb, mint a tiéd.

Zuhatag 2010.11.18. 13:28:53

Mi a rossebért nem otthon ünnepeknek a románok? Vagy ha már annyira itt akarnak, miért nem mondjuk a külügyminisztériumban? Nem megyünk oda pfujjolni, nem borítjuk gyászba az országot és tartunk gyertyás felvonulást, de azért emlékeznünk még szabad. Bánt, hogy a jószomszédi viszony érdekében folyton mi vagyunk az "úriemberek"Jó lenne ha már a mi szomszédaink is tekintettel lennének ránk. Éreztük is, hogy mennyire vannak ránk magyarokra tekintettel amikor a köztársasági elnökünket nem engedték be az országba magyar emberek elé, magyar ünnepre. Vagy pl a nyelvtörvény alkalmazása Szlovákiában. Nekik meg egyenesen a Nemzeti színház kellene az ünneplésre. Akik ezt pártolják, sőt egyenesen helyeslik azok milyen lelkivilággal bírnak?

mizie 2010.11.18. 13:29:08

Az egyetlen ember aki képes profitábilis és minőségi színházat csinálni itthon. Igen ez egy ordas faszság volt, de nem kéne leváltani.

nyehehe 2010.11.18. 13:29:19

@Kettes: a Nemzeti Színház vezetése megkíván az embertől némi nacionalizmust. (pl magyar művek előnyben részesítése, magyar érzékenység figyelembe vétele...) Alföldi kőkemény liberó. Az életvitele (ugye tudjuk...) pláne. Anno még Verebes is mondta neki a Napkeltében, hogy nagyon jó rendezőnek tartja, de szerinte nem a nemzetibe való.

Ezekiel 25,17 2010.11.18. 13:34:08

Nem értem, hogy balos kommentelőink, hogy nem értik meg, hogy itt senki nem nyavalygott Erdélyről, hanem egész egyszerűen azt sérelmezi a józan többség, hogy egy magyar állami kultúrintézményben ünnepelnék azt, ami a magyarságnak fájdalmat jelentett és jórészt jelent ma is.

Nem hiszem el, hogy értelmes emberek nem bírják megérteni, hogy itt nem az állandó múltbanézésről van szó, hanem arról, hogy vannak alapvető kulturális és civilizációs szabályok, amiket be kell tartani, mind a személyes, mind az államközi érintkezés során, ha jó viszonyt akarunk.

Tehát nem azzal van a baj, hogy a románok ünnepelnek, sőt pl. a gyulai románok nyugodtan ünnepeljenek valamilyen állami épületben, hiszen ők ott helyi lakosként jogosultak erre. DE semmi nem indokolja, hogy a román nagykövetség a nemzeti színházban ünnepeljen.

Sajnos olyan lassan évszázados törésvonalak a magyar közgondolkodásban, amik már-már áthidalhatatlanok, ezt egy ilyen vita nagyon jól felszínre hozza.

Kesztióra külön vártam, hogy elmagyarázza nekünk, hogy miért jó az, ha szembeköpjük magunkat.

Magyarként azt gondolom, hogy az ilyen véleményeket meg sem lenne szabad jelentetni, még egy komment erejéig sem, demokrataként pedig azt gondolom, hogy mindenkinek jár a szabad véleménynyilvánítás joga. Melyik ujjamba harapjak? Nem fogunk sokáig jutni, ha nem számoljuk fel a közéletben ezt a fajta megosztottságot és lövészárkokat, de ha erőszakosan számolja fel valaki, akkor meg Ázsiába jutunk vissza...

mizie 2010.11.18. 13:34:40

A másik, hogy komolyan azt hiszitek hogy Alföldi tisztában volt azzal hogy ez lesz? Vszeg a rendezvényszervező elintézte (mint ahogy napi rendszerességgel vannak rendezvények az épületben) és Robika csak akkor kapcsolt amikor a Jobbik elkezdett jajveszékelni.

Azt ugye nem lehetett mondani, hogy nem tudott róla, ezért próbálta vami ostoba köntösbe belebújtatni, de aztán a nap végére belátta hogy hülyeséget csinált.

De mégegyszer, mint igazgató aki a színház minőségi előadásaiért és pénzügyeiért felel, eddig nagyon jó munkát végzett. Nyereséges a színház - Mondjatok még egy ilyet országban. És nem utolsó sorban nagyon jó darabok mennek.

devilstrueface 2010.11.18. 13:38:49

@para_zt: ez bizony egy nagyon jó példa.

Tetszett a poszt. tegnap a hír után egyből elkezdtem keresgélni reakciókat, féltem, hogy ez a "nemtörődömség" fog úrrá lenni a népen, úgy látszik kellemesen csalódtam. Örülök, hogy a nagy többségnek még is csak jelent ez valamit.

balvik 2010.11.18. 13:47:51

Vajon mikor engedik meg a franciák, hogy a németek a Champs-Élysées - n ünnepeljék meg Párizs lerohanásának évfordulóját? Alföldi Róbert... lehet, hogy nagy színész vagy, de ha már a történelmi ismereteid enyhén szólva is hiányosak, akkor ne nyilváníts véleményt politikai ügyekben.

Másfelöl, amíg a románok nem engedik, hogy Kolozsváron a magyar emberek a MAGYAR HIMNUSZT énekeljék, addig ők a határunk közelébe se jöjjenek!!!!

iqfighter 2010.11.18. 13:49:24

Abszolút egyetértek az írással. Tulajdonképpen aki bármilyen finomságot/problémát/nem-egyértelműséget lát abban, hogy ilyet NEM lehet, az hülye. Ilyen egyszerűen.

Egyébként egyik esti/késő esti híradóban se láttam az incidensről semmit. Na ezt nem értem.

ABC 2010.11.18. 13:52:42

@tschaffer:
"véleményem szerint Magyarnak lenni azt jelenti hogy tenni azért hogy a mai Magyarország erős és sikeres legyen"

Öreg, megkérdezhetem, hogy hogyan szavaztál a kettős állampolgárságról? Elmentél egyáltalán?
Ha volt szavazati jogod, ennél többet te a kib.szott életben nem tehettél/tehetnél Magyarországért, mint hogy ott igennel szavazol.

flora.a 2010.11.18. 13:58:11

Amikor először olvastam erről, azt hittem, vicc. De sajnos nem az volt. Magam részéről el sem tudom képzelni, hogy képzelte ezt a rendezvényt. Alföldi talán már rájött, milyen mérhetetlenül ostoba döntést hozott, de szerintem ezért lemondatni nem kell. Akármilyen ripacs is, ő művész, nem politikus. Talán megtanulja, hol a határ, és az ő helye, bár elég öreg ahhoz, hogy ebben ne bízzak. Szerencsére van közvélemény, mely kezd feléledni-hangját hallatni, és politikai pártok, akik - szóval - oda tudnak hatni, hogy ilyen dolgok most már, és talán a jövőben se eshessenek meg. A józan ész, az kéne sokaknak...
Népeinknek szerintem is meg kell békélnie (köszi franciák, osztrákok, ki tudja még ki, az összeugrasztást...). De egyetértek a szerzővel, nem ilyen módon. Nincs okunk meghunyászkodni, ezen a kontinensen mindenki minden disznóságban benne volt könyékig az elmúlt évszázadokban. Ezért az egyenrangú partnerek nyugodt, és nyílt párbeszédét tartanám megfelelőnek a kapcsolatok rendezésére.

kIára 2010.11.18. 13:59:46

Tavaly a Thália Színházban volt, előtte a Duna Palotában, előtte pedig (talán kétszer is) az Uránia Nemzeti Színházban.
Nem értem, hogy mi a probléma – általában valami zenei vagy színházi műsorral jönnek, néha koncerttel – kell egy nagy terem. A közönség a diplopatavendégek és vip-ek kivételével 90%-ban magyar szokott lenni.

Logan Grimnar 2010.11.18. 14:03:13

Elképesztő, hogy egyesek számára mennyire nem jelent semmit a magyar történelem, mennyire nem jelent semmit, hogy ő magyar. Az ilyen emberek anyáznak a leghangosabban, amikor kétségbe vonják a magyarságukat.
Pedig az az ember nem magyar, hanem valami kozmopolita izé, akit nem érint érzékenyen, hogy a Nemzeti Színházban egy olyan eseményt ünnepelnek meg más ( és mindegy, hogy román, szerb, hottentotta vagy kínai ) nemzet képviselői, mely számunkra nemzeti tragédia.

cosmopol 2010.11.18. 14:05:48

@para_zt:
Azért te most egy olyan kocsiról beszélsz, ami akkor hatvan százalékában az ővék volt, és amikor az kérték, hogy legalább az anyósülésre ülhessenek, akkor szépen bezevartuk őket a csomagtartóba.

engem gyíkká változtatott 2010.11.18. 14:06:25

hát ez? komolyan, amikor olvastam, nem hittem el. wtf?

javaslom, a vasutasok fennállásuk évfordulóit ünnepeljék ezután a pörbölyi temetőben, meg mondjuk a mal zrt. is csinálhatna egy ökörsütéses céges bulit Kolontáron, úgyis több hely van ott, amióta gyalulják le a házakat. az ex-mszmp tüntessen a demokrácia NEVÉBEN Budapesten, és így tovább. tökéletes abszurd.

ilyen, ehhez hasonló hír szerintem nincs idegen nyelven, mert ilyen ország nincs még egy, ahol ilyen irreális abszurd felmerülhet. :)

szerintem egyébként a robi komolyan gondolta, szóval simán hülye az arc. egyszerűen ostoba.

jó nagyot közelített egymáshoz a két nemzet, ez igen, robi. most aztán bárhol is lesz ez a sírgyalázó örömünnep, biztos, hogy konfliktust fog szülni. eddig nem tudtunk róla, nem érdekelt senkit, most már majd igen. gratulálok, robi!

robi annyira, úgy és azáltal tehetséges, amennyire, ahogy és ami miatt horvát éva szép.
ki az, mi? hát ez az. :)

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.11.18. 14:06:29

szerintem is felháborító.

amúgy hiába EU, de pl. nem hinném, hogy a franciák elmehetnének a német nemzeti színházba megünnepelni elzász és lotharingia elcsatolását...

továbbá mi se megyünk bécsbe márc. 15-öt, moszkvába 56-ot ünnepelni...

ahogy (tudtommal) a horvátok se jönnek ide jelasicsot éltetni...

ezek olyan dolgok, amiket illik tiszteletben tartani, akárhány éve voltak, nem évülnek el szerintem.

egyébként jó, hogy békülni próbálunk, de ennek biztos van ezernyi más módja.

Cserépke 2010.11.18. 14:07:02

Egyre inkább hiszek az összeesküvés-elméletekben. Szerintem Trianon a nyugat-európai államok szemszögéből egyértelműen azt a célt szolgálta, hogy szétzúzzák ezt az országot. (Tulajdonképpen ezért kerülhetett sor a Balkán összeugrasztásához is).
Az Unió is sokszor álszent. Megvet bennünket amiatt, mert nem történik meg a cigányok integrációja (persze Fro.-ban azért éveken keresztül irtották őket anno). A nyugat-európai államok sohasem a tisztességükről voltak híresek, a gyarmatokat szépen kihasználták és most főnek a saját levükben. Itt persze nem is államokról, hanem sokkal politikusokról kellene beszélni. Az átlag falvakban (a Nagy-Magyarország idején) békében élt egymással szász, cigány, sváb, magyar stb. Mindig a politika (és újabban ezzel karöltve) a média szítja az etnikai (és egyéb) feszültségeket. Ugorjon egymásnak a nyugdíjas és a kereső, a mnyp. tag a rendvédelmis nyugdíjazandóval, a magyar a cigánnyal stb. Szerintem ezeken felül kell emelkedni.
Az összeesküvések, hatalmi ármánykodások amúgy teljesen átszövik az életünket: lásd pl. a H1N1 körülötti felhajtást. Mit is sugalltak? Oltasd be magad, mert meghalsz. Nem inkább arról van szó, hogy a gyógyszergyártók meggazdagodjanak?
Vagy a másik: közösségi étkezdékben legyen minden előre gyártott porból. A magyar mezőgazdász által előállított termék nem nyerő... Miért is? Ja, mert az Unió előírja.
A magyar érdekeket itt egyik politikus sem képviselte soha. És meglátásom szerint nem is fogja.

Rothstein 2010.11.18. 14:07:13

Az a baj, hogy a magyar egy olyan nemzet, ahol nincs nemzeti minimum. Egy ilyen nemzetet nem tudok Európában mondani. Vagy pl az USA. ott megkérdőjelezhetetlen és vállalhatatlan ha ma valaki a déliek ügyével szimpatizál. Ugyanígy Franciaországon sem a Bourbonokkal vagy Pétainnel szimpatizálnak. Ez egész egyszerűen vállalhatatlan. Főként a Kádár-rendszer agymosása vezetett oda itt, hogy 56-ot parlamenti képviselő és számos követője még mindig ellenforradalmazza, a hazaárulók pártján áll. Trianon-téma dettó. Ezek nem magyarok. Ezek magyar állampolgárok, de a nemzet kártevői, ellenségei. Ezeket meg kell bélyegezni, és nem adni nekik fórumot. Máshol is ez van. Ha valaki nyilvánosan éltetni a Bourbonokat, vagy Petaint, körberöhögnék, esetleg leköpnék, általános megvetéssel súlytanák. Itt meg mi van? Undorodom tőletek. Rosszabbak vagytok mint az ellenségeink.
Trianonról annyit, ezt már nem kibeszélni kell, hanem eljött az idő, Európában is kicsit más szelek fújnak, hogy diplomáciai és egyébb alulról jövő szerveződésekkel kikényszeríthessük a megváltoztatását (nem feltétlen határmódosításra gondolok, hanem magyar oktatás segítése, autonómia stb, a többit meg meglátjuk).
Ez a téma addig fájó seb lesz, amíg egy magyar is életben van odaát. Tótoknál dettó ugyanez van.

morden2 2010.11.18. 14:07:18

Amúgy miért kell ezt nálunk magyaroknál "ünnepelni" én már itt elakadtam, nemzeti ünnepet otthon szokás ünnepelni nem a szomszéd országban.

strappa 2010.11.18. 14:07:36

@kesztió: Szerintem senki se nemnemsoházott a hozzászólásokban. Senki se beszélt visszacsatolásról. Csak ízléstelenségről.
Most nem arról van szó, hogy szegény magyarok nem bírnak megbirkózni a történelmükkel. Egész egyszerűen ízléstelen egy magyar nemzeti tragédiát (ami magában hordozta egy talán még nagyobb tragédia magvait is) a szenvedő fél színe előtt, a legnagyobb színházában ünnepelni.

nemecsek ernő áruló 2010.11.18. 14:07:49

Trianonhoz a magyar embereknek mindig is beteges volt a hozzáállásuk.

Tanulni kellett volna az esetből, megvizsgálni a világpolitikát, elbeszélgetni külföldiekkel, hogy mit tudnak róla, stb.

Trianon azért történt, mert
a) Magyarország _AGRESSZOR_ volt a nagy világégésben
b) mert mindig is túl nagy volt az itteni politikusok pofája, ráadásul ember embernek farkasa (jobb-bal ellentét nem újkeletű, akkor is megvolt már) és a nyugati államok nem kockáztathatták, hogy egy ilyen instabil politikai helyzetű ország tartsa rajta a kezét gyakorlatilag az összes kelet-nyugati kereskedelmi útvonalon.

Ezért volt a Trianoni szerződés. Ebből kéne tanulni. De neeeem. Mi még most is egymás torkának ugrunk.

Hát ezért érdemeltük meg! Napról napra bizonyítjuk!

teleorman 2010.11.18. 14:07:50

Talán egy alapkérdést kellene tisztázni. Van-e egyáltalán értelme a „magyar nemzet” nevű entitás fenntartásának? Kielégít-e ez bármilyen érzelmi szükségletet, ad-e bármilyen identifikációs többletet? Ha nemleges a válasz, sürgősen leépítendők ezen entitás közösségteremtő szimbólumai, mitopoetikus eszményei, a nemzeti érzelmek ápolására hivatott legendái és közösségi eseményei. Legyen Magyarország Zrt-énk, persze nem az, amelyiknek vállalati himnusza, logoja, credója van. Elég egy SzMSz is. Ebben az esetben természetesen teljesen rendben van, hogy jó pénzért egy másik ország arra használja ezt a szinházat, amire csak akarja. (Ebben az esetben persze maga a Nemzeti Szinház is önellentmondás.) Ha a válasz igenlő – azaz ennek az entitásnak a többsége mégiscsak ragaszkodik ehhez a végülis ósdi és nem előrevivő dologhoz – akkor viszont ügyelni kell a politikai szimbólumokra. Vannak nemzeti ünnepek és nemzeti gyásznapok, utóbbiaknak a haszonélvezők általi ünneplésétől távol tartjuk magunkat, semmilyen azonosulást nem mutatunk velük. (Márpedig mi lenne, ha nem gyásznap az, hogy egy nemzetnek mintegy 15%-a idegen, megalázó, ellenséges uralom alá kerül. ) Egy sajátos státuszú közintézménynek a bérbeadása egy ilyennek a megünneplésére márpedig azonosulás. Függetlenül attól, hogy Erdély+Partium+Bánát+Felső Tiszavidék józan mérlegelés szerint sem maradhatott magyar, bár független éppenséggel lehetett volna: 1920-ban még mintegy 35%-nyi volt a magyarok részaránya. (Ciprus kb. 20% török miatt nem egyesülhet Görögországgal!) Mindenki jobban járt volna a függetlenséggel, azt gyászoljuk tehát, hogy ez nem így történt. Mégegyszer: jó lenne az alapkérdést eldönteni, s attól fogva okafogyottak ezek a viták.

nemecsek ernő áruló 2010.11.18. 14:08:08

@zirzabella: Azért, mert Románia nyugati ország kíván lenni, annak megfelelő kultúrával. Mi nem.

Csak úgy mondom.

szamoai 2010.11.18. 14:08:19

@para_zt:

Szerintem inkább az a szürreális, ahogyan te az egész történelmi eseményt értelmezed: egyenértékű azzal, mintha ellopták volna az autónkat.

Ez nagyon csúnya és ártalmas leegyszerűsítés!

Ha már az autólopásnál tartunk mint hasonlatnál, nézd úgy a dolgot: ez eleve egy közös autó volt amit előtte mi sajátítottunk ki jóideje. A "közös" is igazából úgy értendő, hogy nagyobbrészt inkább az övék volt. (Képezzük le ezzel azt a tényt, hogy az elcsatolt területeken több román élt mint magyar)

Visszakövetelnünk a "mi" autónkat ezért határtalan ökörség, romboló, káros. Amire józan erkölcsi, emberi alapon számíthatunk az legfeljebb annyi, hogy valahogyan ismét elérjük a "közös" tulajdonlást. Ezt nem azzal fogjuk elérni, ha folyamatosan felháborodva verjük a palávert és "tolvaj román!"-t kiáltozunk.

Ennek a folyamatnak része lehetne ám az is, hogy hagyjuk őket akárhol ünnepelni a nemzeti ünnepükön, akkor is ha megvan róla a magunk véleménye. Esetleg tök természetes módon ünnepelhetne a bukaresti magyar nagykövet március 15.-én a bukaresti nemzetiben.. (gondolom nekik is van olyanjuk).

Öreg Sam 2010.11.18. 14:08:29

Gratula!
Hány évszázadnak kell még eltelnie,hogy fenntartsunk valamiféle ellenségképet???
Ezt dobta a gép,végre tudomásul kellene vennünk,hogy nemzeti sértődöttségünk nem vezet sehova,főleg azért nem,mert nincs módunkban változtatni.Bááár,mostanában kezdenek valamiféle visszamenőleges érvényű törvények születni....
Ezen analógia alapján hadat üzenünk a tatároknak,törököknek,a Habsburg háznak,mert csak...
Végre a jövőnkkel kellene már foglalkozni!!!

Szputya 2010.11.18. 14:08:44

@Szarazinda: Örülök, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki így gondolkozik... Üdv.

randomuser1 2010.11.18. 14:08:51

Lehet, nem tudta miféle ünnep ez a december elseje arrafele, aszitte ortodox mikulás vagy ilyesmi.

Napkutya 2010.11.18. 14:08:58

Hát, ez most nekem is kiverte a biztosítékot.

Mondjuk, ha a Alföldi kibulizza, hogy a bukaresti Nagy színházban ünnepeljék a magyar államiság létrejöttét, odakinn, jövő augusztusban, akkor javíthat.

De addig?

Sokorai_Atala 2010.11.18. 14:09:04

@zero: ha ez igaz nálad a pont. Azt azért kétlem, hogy Alföldi úr kért engedélyt a külügyminisztériumtól. Azt még szeretném megjegyezni, ha jól tudom Alföldi úr az igazgató, nem művészeti igazgató, akinek csak a műűvészettel kell foglalkoznia, hanem, mindennel(képletesen szólva), a takarítónő fevételétől kezdve a vezető színész szerződtetéséig.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.11.18. 14:09:06

@felvidéki istimester: "Amikor valaki utál, attól még nem fog szeretni, ha szépen beszélsz vele"

Mert attól igen, ha te is gorombáskodsz vele. Persze, nem kell túlzásokba esni, hanem meg kell találni az egyensúlyt. A kompromisszum-keresés erről szól...

calvin&hobbes 2010.11.18. 14:09:25

szvsz 2010.11.18. 10:46:08

@_tx_: "2. Trianon egy következmény volt, az okok bennünk keresendők"
Hőőőő?! Elgurult a pirula?
Tudatlan vagyok (tudod, félig románul kellett történelmet tanulni), világosits fel légyszives.

Hat nem tudom, hogy tortenelmet hogy tanultal de javaslom atismetelni az Ujkori magyar tortenelmet - kulonos tekintettel a dualizmusra, elso vilaghaborura etnikai kerdesekre etc... hidd el meg fogod talalni mire celzott.

Trianon nagyon szomoru esemeny es fajo pontja a magyar tortenelemnek, de ha minden egyes fajo pontora igy emlekeznenk, az ev kozel 365 napjan zokognank.

Labancz 2010.11.18. 14:09:33

Baromság ez a poszt. Meg kell tartani az ünnepséget a Nemzetiben. Nincs ebben semmi.
Mi pedig Erdély visszacsatolását ünnepeljük Bukarestben. 1:1, oszt jónapot.

Theoney 2010.11.18. 15:32:13

1. Egy ilyen presztízsű intézménybe nem való más nemzetek ünnepe, nemhogy pont a románoké.
2. Mit gondoltak a román nagykövetségen? Nem is értem, hogyan juthatott ilyen az eszükbe!
3. És mindezek után nagyot csalódtam Alföldiben. Igazán végiggondolhatta volna, hogy miért adja ki...

Ez az egész úgy ahogy van felháborító!!

Sokorai_Atala 2010.11.18. 15:32:28

@fran7: nem csupán rendező színház igazgató. Ha van kedved olvasd végig a kinevezése körüli herce-hurcát, ahol nem kis politikai nyomásra nevezték ki. Legjobban Balikó Tamás igazgató úr (Pécs) fogalmazta meg, hogy mitől is nyert Alföldi úr. Ha van kedved kereds ki én ebben béna vagyok:)

fran7 2010.11.18. 15:33:06

Kedvenceim, akik azzal érvelnek, hogy Erdély már soha nem lesz Magyarország, megváltozhatatlan. 20 éve ki gondolta volna, hogy lesz egy Szlovákia nevű állam, vagy egy Koszovó nevű állam, vagy Montenegró és Macedónia? 100 éve ki hitte volna, hogy lesz egy Izrael nevű állam? A történelem nem lezárt valami, ami megváltoztathatatlan. A románok éppen egy bizonyos Moldova nevű államot szeretnének közelebb vinni saját államukhoz. Ők valamiért nem hallottak róla, hogy a határok innentől kezdve megváltoztathatatlanok.

milyen szép a Vértes, ó 2010.11.18. 15:35:38

@kesztió:

Jó gondolatok, de az azért rémlik, gondolom, hogy sokan a 'Magyar vagyok, nem turista'-pólóktól, meg a Trianonozástól érzik magyarnak magukat (és ezekben nagyjából ki is merül a dolog), ezeket, hidd el, nem lehet érvekkel és tényekkel megszólítani.

Ezzel együtt persze a dolognak van némi provokáció-szaga román részről (emlékezzünk, abból is hetekig éltek pár éve az ún. mélyjobbosok, hogy valamelyik szoci fejes, Medgyessy talán?, részt vett a december elsejei román fogadáson), Alföldiből kinézem, hogy nem tudja, mit ünnepelnek akkor. Egyelőre az általános magyarországi hozzáállással nem szerencsés ilyeneket rendezni, később, a félbalkáni mentalitás múltával is groteszk lenne-lesz kicsit.

spiral 2010.11.18. 15:36:16

A nemzeti megbékélés érdekében igyekeznünk kell feldolgozni a történteket a valós események feltárásával és azok széleskörű kitárgyalásával. Mindezt anélkül, hogy a megemlékezés ürügy legyen a további konfliktusra. A románoknak pedig igyekeznie kellene, hogy a sérelmeinkre való tekintettel semmi módon ne provokáljanak minket - mondjuk ne ünnepeljék a nemzeti ünnepüket (aminek apropóját ők nagyon is jól tudják) a budapesti Nemzeti Színházban.

zZz 2010.11.18. 15:36:18

@Chicano: kétlem, hogy itt lehetne általánosítani az egész bal oldalra. Én mondjuk semlegesnek vallom magam, ill. annyiban nem, hogy úgy en bloc utálom az egész magyar politikát, válogatás nélkül.

Továbbá nagyon nemzeti érzelműnek sem tartom magam, sőt meg kell mondjam, nemigazán vagyok büszke arra, hogy magyar vagyok, de itt teljesen világos a helyzet. Régen volt, hogy elvették Erdélyt és ezzel már jó ideje meg kellett volna békélni, de még ha egyszer meg is békélünk, akkor is mindennek megvan a helye.
A Nemzeti Színházban semmi helye a román nemzeti ünnepnek, ami arról szól, hogy tőlünk elvettek valamit. Ez egy egyszerűen józan ész szerint is nonszensz.

kIára 2010.11.18. 15:37:04

@l3v1:
Én eddig három Nemzeti Ünnepre kaptam meghívót, a vendégek száma mindig 250-300 között mozog (85-90% magyar). A Thália színház dugig volt, az Uránia is amikor ott tartották. Amúgy mindig politikamentes műsort hoznak, és látszik a nagyköveten, hogy neki is kínos, hogy pont dec. 1. a román nemzeti ünnep.

Amúgy ezt nem értem. Eddig kétszer tartották Románia nemzeti ünnepét az Uránia _Nemzeti_ _Filmszínházban_. Ez senkit sem zavar?

miert is? 2010.11.18. 15:37:05

Alfoldi dontese valoban nem volt szerencses, sot. De miert kevesbe aktualis a kozeledes kerdese mint 15 eve? Miert naivsag hinni abban, hogy lehet kozeledni es ezert valamit tenni kene? Radikalis lepesek kellenek, ebben igaza van, de a kritizaloknak abban van igaza, hogy nem a megfelelo alkalmat es helyet valasztotta.
Ugyanakkor, ha korulnezunk, latunk peldat arra, hogyan tudott ket nep - amelyek tortenelme a magyar-roman viszonyhoz hasonlo sotet viszalyokkal teli - tul lepni a multon. Ha jol emlekszem, nehany eve a franciak a nemet kancellart is meghivtak Normandiaba a D-nap unnepsegekre, ahol az elso sorban a tulelo brit, ausztral es amerikai katonaknak tartott o is beszedet. Ez nehany evvel korabban biztosan elkepzelhetetlen lett volna. Valahol el kell kezdeni, bizzunk benne hogy Alfoldit talan ez a gondolat (is) vezerelte, megha rossz is volt a dontese.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2010.11.18. 15:39:03

@Megfigyelo: "A magyarok - a kor fogalmai szerint - brutálisan elnyomták az erdályi románokat."

Nos, mesélj akkor arról, milyen kiváló emberi, állampolgári és kisebbségi jogon járó kulturális jogokat élveztek mondjuk az Oroszországban lakó németek és lengyelek, a Szerbiában lakó törökök, a Romániában lakó bolgárok vagy a Dél-Afrikába bevándorolt indiaiak ebben az időben.

Archenemy 2010.11.18. 15:40:35

"a nemzeti megbékélés nem azonos az egyoldalú nemzeti önfeladással!"

Ebben benne van minden, ennyi.
Ugyanúgy, ahogy a tolerancia sem egyenlő a minden deviancia iránti rajongással.

Bundili 2010.11.18. 15:40:38

@Escobar888: ezzel én is egyetértek! Nem tudom, egyáltalában, hogyan jutott odáig, egy magát polgárpukkasztónak definiáló ripacs, aki, lehet, hogy jó szinész lenne, de ennyi! Már a kinevezését is felháborítónak tartottam, aztán azokután, amiket és ahogy ott a Nemzetiben előadnak az ő rendezésében, nem is járok oda, pedig az egy igazán jó szinház volt még az elődje idejében is. Szégyellheti magát és a felettesei is, hogy eddig nem rúgták még ki!!!!

tjunior 2010.11.18. 15:40:55

Ebben az országban II.Szulejmánnak is lehet szobra.
Min csodálkozunk? Röhej.

KenSentMe 2010.11.18. 15:42:38

Én most kivételesen úgy vagyok, hogy jó ez így..

aki románokat akar ölni, meg üvöltözni akar, meg ilyen "egyes, leülhetsz" szinten villog azzal, hogy viccekből meg reklámokból tanult meg beszélni, az járjon kocsmákba, meccsekre, keménykedjen, acsarkodjon, üvöltözzön..

aki megbékélni akar, az meg járjon színházba.. Alföldire meg sok rosszat lehetne mondani, de szerintem kivételesen ez egy szép gondolat.. és nem csak azért, mert feltétlenül meg kell bocsátani azt, ami történt, hanem mert ez az "ismerd meg barátaidat, de ellenségeidet még inkább" szellemiségében készült.. a primitív indulat meg az ellenségeskedés között pontosan annyi a különbség, hogy a primitív indulat valaki fejének szétverését jelenti szívlapáttal, míg az ellenségeskedés az, hogy szóbaállok az illetővel, megismerem, megtudok róla mindent.. valahol itt kezdődik az emberi tartás, meg a viselkedni tudás, meg a kulturáltság.. hogy el tudok menni az ellenségem temetésére is, meg végig tudom hallgatni, amit beszél.

Az meg, hogy Alföldi nem nyalja a nemzeti romantikus kormányunk valagát, az külön öröm (még akkor is, ha ez nála esetleg pártállás). És - bár sokaknak nem tetszik ez - szerintem inkább igazgassa a Nemzetit egy kicsit bátrabb, értelmesebb ember, mint egy csinovnyik, a közhangulat és a politikai elit feltétlen kiszolgálója.

Én úgy gondolom, hogy rossz, ha elmész egy színházba, és azt mondják, amit hallani szeretnél.

gonosz1hal 2010.11.18. 15:43:08

Kedves Véleményvezér!

Szerintem hatalmas gond az, hogy Alföldi fejét kívánjátok. Miért is?

Alföldi indoklását – miszerint a két nép megbékélését talán segítené egy ilyen gesztus, vagy valami ilyesmi – nevezhetitek naivnak, szerencsétlennek, politikailag felkészületlennek, akárminek. A lényeg mégis az, hogy Alföldi _jóhiszeműen_ járt el. Érvei, ha nem is relevánsak számotokra, azok lehetnek mások számára. Például a magyarországi románság képviselői biztosan így gondolnák. De ne is ragadjunk itt le.

Alföldi a teátrum művészeti igazgatja. Nem politikus, hanem művész, művészként pedig hozhat olyan döntéseket is, amelyeket a szélesebb közvélemény gyomra nem vesz be. Hozott is egy ilyet, majd pont erre való hivatkozással (hogy nem akar megsérteni senkit), visszakozott.

Tehát, összefoglalva:
- művész, nem politikus.
- hozott egy döntést, méghozzá (érvelése alapján egyértelmű) jóhiszemben.
- a felhördülést látva megváltoztatta döntését, hogy ne sértsen senkit.

Ezek után fejét venni egyszerűen gusztustalan lenne, mitöbb, visszás. Soha nem gondoltam, hogy kiállok majd Alföldi igazgatói posztja mellett (szakmailag elképesztőnek tartottam a kinevezését), de ez a "könyörgöm, akasszuk fel!"-mentalitás forgatja a gyomromat.

Tessék már egy kis megbocsátást, empátiát gyakorolni _keresztény_demokraták! (Ugye, Pálfy mester, te legalábbis tudod, hogy az ember el-eladja a lelkét az ördögnek? A különbség annyi, hogy míg Alföldinek eszébe sem jutott, mert jóhiszemű volt, rólad ez már kevésbé mondható el. Te számító vagy.)

3as6árh1i 2010.11.18. 15:43:24

@vomita: Javaslataid helytállóak, de kihagytad a Magyar Haynau Társaságot, mert olyannak is kellene lennie, ha már egyszer van Habsburg Intézet, az élén egy Gerővel, aki - nem teljesen mellesleg - a köztársaság elnökét "beszari alaknak nevezte" (nem a mostanit).

Szóval legyen Haynauról (aki csak a törvényesség helyreállításán munkálkodott, ezért számot tarthat a törvénytisztelő emberek megbecsülésére, igaz?) elnevezett Intézet, vagy Társaság is, és a rendszeres, éves közgyűlésüknek a Nemzeti Múzeum legyen a színhelye.

spiral 2010.11.18. 15:44:01

Nem erős kissé párhuzamot vonni Trianon emléke és a török megszállás közé? Vagy a felszín alatt még mindig egy feldolgozatlan trauma él a magyarságban a törökök hódítása miatt? Ugyanmár!

kIára 2010.11.18. 15:44:08

@Yooha:
Minden nagykövetség, konzulátus és/vagy kulturális intézet évente megünnepli valamilyen helyszínen a saját nemzeti ünnepét. Ha jók a kapcsolataid, gyakorlatilag minden hétre jut két-három fogadás, amit valamelyik diplomáciai intézet tart budapesten, vagy az ország más helyein.

flora.a 2010.11.18. 15:44:29

@Lófasz Hadnagy: a németeket megvették kilóra, mivel legyőzni nem sikerült őket. Tele hassal nincs kedve az embernek verekedni.

szvsz 2010.11.18. 15:45:08

@Kotkodus: lárifári. Holnap beköltözök a lakásodba. Hagyján, de felélem a hűtőből a kajádat, szarosan hagyom a wc-t, egész nap ordittatom a magnót.
Tedd a szivedre a kezed és mondd meg mi lenne üdvösebb: ha picsán rugnál és húznék onnan vagy beletörődnél és hoznál nekem sört amikor már laposodna a buli?

dobozoskóla 2010.11.18. 15:45:14

Nem vagyok fideszista, soha életemben nem trianonoztam, a területek elcsatolását egyszerűen háborús következménynek tartom - aki világháborút robbant ki, és még ráadásul el is veszíti, az ne nyavalyogjon, a vesztesektől el szoktak venni területeket, bezonyám.

Mindazonáltal: Alföldi szépen adja be a lemondását. Eleve meg se kellett volna tenni ilyen pozícióba. És szó nincs arról, hogy ne tudta volna, vagy hogy politikai színezetet akart volna adni a kirúgatásának. Oggyan, kérem. Ki ne tudná a Kempinski-ügy után? És micsoda politika ez? Nevetséges. Az a baj Robikával, hogy szvsz ő már nem tudja, hol él. Annyira elszállt az utóbbi időben, ő és még jó néhány hasonszőrű, hogy komolyan azt hiszi, gyakorlatilag bármit megtehet, és nem lesznek következményei. Erre szokták mondani, hogy jó dolgában nem tud mit csinálni.

pumukli79 2010.11.18. 15:46:16

Én nem tudom mit paráztok. Egy pár ember odamegy az ÉJC világnapját megünnepelni. Sakkó mivan?Es, hogy a román zászlót lobogtatják? A BP zászló nem hasonlít egy kicsit? Gondolom ezt gondolta a tisztelt úriember.

Mondjuk, ha én elképzelem, milyen egy művész, akkor ezek jutnak eszembe: művelt, tájékozott, megfontolt, előrelátó. Tényleg, amúgy milyen művész ez a pasi? Színész? Az jó. Kedvelem a színészeket... De most ő színész vagy menedzser? Hm...

Azért még kíváncsi lennék egy pár dologra... Magyarország lakosságának hány százaléka tudja, hogy Erdélyben (nem Romániában), Vajdaságban (nem...) élnek olyan emberek amik beszélik a magyar nyelvet. mondjuk anyanyelvi szinten. Egyáltalán merre is van Kárpátalja?

No, viszlát ecsém.

szvsz 2010.11.18. 15:46:43

@darkspell: "Miért rágódjak olyan dolgokon, amin esélyem sincs változtatni?"
Miért ne lenne? Próféta vagy, hogy előre bebtonozod a helyzetet. Maximum a gondolkodásmódod ami esélyt sem ad a változásra. Ezért, kell nekem hőbörögni, hogy másként gondolkozz.

"Miért az a magyar, aki azt szajkózza, hogy "VESSZEN TRIANON!", és miért nem az, aki dolgozik és ezzel eltart 2 másik ingyenélőt?"
Ilyent meg ki mondott neked?

Sesquatch 2010.11.18. 15:46:55

@Kotkodus: hihetetlen, hogy ennyire nem érzitek a különbséget:
itt nem ellenállásról, ellenségeskedésről vs barátkozásról van szó.
nekem pl. nem okoz álmatlan éjszakákat Erdély elcsatolása, nem tüntetek azért, hogy csatoljuk vissza a "magyar" területeket, nem utálom sem a románokat, sem a szlovákokat. Egyszerűen egy olyan eseményt, ami együtt járt Magyarország feldarabolásával, nem fogok boldogan ünnepelni velük és nem szeretném, ha Magyarország nemzeti szinházában ünnepelnék meg.
Ennyire nehéz ezt megérteni?
Ettől még lehet teljesen normális, baráti a kapcsolat két nemzet között, ez nem az ellenségeskedésről szól.

Beetang 2010.11.18. 15:48:55

@frontop: kb. annyira, mint itt Magyarországon.

Ödönke 2010.11.18. 15:49:03

Én meg egyszerűen utálom, hogy semmivel se foglalkozunk, csak szimbólumokkal.
Ez egy terem. Azért, mert "nemzeti" a jelzője, attól még egy rendezvényhelyszín. Igaz, Alföldi körültekintőbb lehetett volna, de nem értem, mit kell ebből ekkora balhét csinálni.
Különben meg tanulhatnánk a románoktól európaiságban, és nem folyton gőgösséggel, meg sértettséggel kellene mindenhez hozzáállni.

amfiteatrum 2010.11.18. 15:49:18

@kesztió:
Nem tudom, hogy Ön tényleg erdélyi, esetleg székely-e? Sok mindent megértettem volna hozzászólásából, ha a végén nincs utalás a "nagyvezérre". Ez a mondat kicsit árulkodó.

Mivel nekem erdélyi gyökereim vannak, soha se fogok azonosulni sem Trianonnal, sen Nagy-Romániával, legfeljebb tudomásul venni a tényeket. Elfgadom azt is, ha egy követség protokoll eseményt tart a nemzeti ünnepükön. Budapest tele van jobbnál jobb szállodákkal és egyéb rendezvény helyszínekkel. Az itt élő románok és a diplomaták ünnepljenek ott békében. De a Nemzeti Színház nem erre való. A Nemzeti Színház volt a XIX században a függetlenség jelképe. A magyar nyelv, a magyar nemzet jelképe. Itt csak magyar ünnepeket ünnepeljenek, se románt, se japánt, se pirézt vagy bergengócot.

Tiszteletben tartva véleményét azért örömmel tölt el, hogy sok erdélyi és székely barátom és ismerősöm nem Önhöz hasonlóan gondolkodik.

Walter Melone (törölt) 2010.11.18. 15:50:03

@Deak Tamas:

"A köztársaság ókori eszme, és valóban a zsarnokság feletti győzelmet jelképezte. Fogalma elsősorban az államok egyik törzsfogalmához, az államformához kötődik, amelyben a polgárok közössége, illetve az alkotmányában előírt módon választott köztársasági elnök (államfő) és képviselőik vesznek részt a közügyek megvitatásában, együttesen gyakorolják az államhatalmat. A központ hatalma csak a polgáraitól ered, nincsen egyéb örökölt evilági, vagy túlvilági forrása és nem kötődik egyetlen társadalmi-gazdasági alakulathoz sem. A hatalomgyakorlás mikéntje alapján rendszerezhetők az egyes köztársaságok. A köztársaság egységét köztársasági elnök szimbolizálja. A köztársaság eszméje a modern korban összefonódik a népszuverenitás eszméjével."

Ha a parlamentet a köztársaság legfőbb döntéshozójának tekintjük, akkor nem látom be mit keres ott a korona.
A köztársaság eszméjével sehol sem tudom azonosítani....

De mindegy is, csak egy példa volt.

Lefetyke 2010.11.18. 15:54:07

@kesztió: Úgy azért egy kicsit nehéz túllendülni a problémán, hogy többszáz kilóméter mélyen Romániában 80-90%-ban magyar települések vannak (pl. Csíkszereda), hogy Kolozsvárott mit műveltek még anno Gheorge Funar (ha jól írom) polgármesterkedése idején, vagy hogy pl. Szlovákiában milyen, szerintem emberi alapjogokat sértő nyelvtörvényt hoztak.

De még ha a magyar nemzet teljes toleranciában és nyugalomban élne is az elcsatolt területeken: ilyen történelmi tragédián egyszerűen nem lehet túllépni, ezt valahogy helyre kell hozni, és ez a mai napig nem történt meg. Soha nem lesz megnyugvás, amíg ezt az igazságtalanságot valahogy nem hozzuk helyre. Ennek vannak békés és vannak erőszakos megoldási módjai. Utóbbi éppúgy csattanhat Magyarország, mint a szomszédai hátán. De szerintem a magyar történelem legtalálóbb jelmondata az, hogy "Nem, nem, soha!" Mert ezen a helyzeten tényleg nem lehet csak úgy túllépni.

Lámpavas 2010.11.18. 15:54:46

@ati27: Nézd meg ezt a filmet, és azt gondolod, hogy a film 2010-ben megáll?

www.youtube.com/watch?v=DrZvn1qckIs&feature=player_embedded

kamarti 2010.11.18. 15:55:46

@fran7: sorold már, légy szíves, mely darabjaival nyilvánított politikai véleményt rendezőként?
de bárki mást is sorolhatsz, ha gondolod. Nem hinném, hogy belemagyarázás nélkül menne, nagyon el vagy tévedve - nyilván nem színházba jársz, hanem politikai nagygyúlésre, ahol ilyeneket mondanak

szvsz 2010.11.18. 15:58:11

@_tx_: "amelyhez a környező népek örömmel csatlakoztak"
F@5zság. A kutya nem akart csatlakozni, eleink jöttek oszt csatlakoztattak. Kb. ennyire ismerem el nagy románi létjogosultságát, azaz az erősebb kutya b@5zik alapon.

"igyekeztünk elmagyarosítani, visszafojtani a területünkön élő kisebbségeket."
Csaxolnék, a magyar országgyűlésben a nemzetiségek saját nyelvükön szólalhattak fel, amig ezt akadályozásra nem kezdték használni...
Hol találtál te az akkori világban államot amelyik jobban kezelte a kisebbségeit? Mondj párat légyszi, példákkal.

Ezt a "megérdemeltük Trianont" ballib marhaságot nagyon jól a fejetekbe verték, kár, hogy alapjaiban hibádzik a dolog.
De legyen igazad, OK? Tegyük fel ganék voltunk és ezért csatolták el területeinket és népünket (ami ugye ideológiai faszság, ilyen alapon a szlotákok még mindig a csehek fenekén lógnának, nem igaz?), de akkor vajon miért románositanak, szlovákositanak (felvidéken még a neveket is)? Miért irtottak ki egész falvakat? Miért nem járnak akkor jó példával elől, hogy megmutassák nekünk, fos übermenscheknek? Miért a megalázással kezdik a megbékélést?
És ha nem teszik, vajon nincs-e ugyanannyi jogunk visszakövetelni a területeiket mint amennyi joguk volt nekik elbitorolni?

randomuser1 2010.11.18. 15:58:27

@Winston Smith: moszkvában van(volt?) magyar kultúrközpont, vagy ott, vagy a követség területén, legalábbis úgy 8-10 éve, mikor én ott voltam. csak csendben jegyzem meg h a román követség dec1-ét is saját területén rendezte, nem bérelték ki a nagyszínházat.

szvsz 2010.11.18. 15:59:44

@Megfigyelo: "a románok a török idők üta Erdély lakossáfának többségét alkották."
Huuuuh, ez erős. Konkrétumokkal is alá tudod támasztani? Mondjuk nem lehetett nehéz, hiszen a magyarokat -mint annyiszor a történelem során- rendesen kiirtották.

Szarazinda 2010.11.18. 15:59:54

@Sawyer_: "Melyik ujjamba harapjak?". Azt nem tudom megmondani, de az egyikbe muszáj lesz, vagy el kellene fogadni, hogy egyikbe sem kell, mert magyarként is lehetsz demokrata.

Ha egy kicsit a demokrata részt domborítjuk ki, akkor javaslom, hogy, ha esetleg nem tetted, olvasd el az ellenvéleményeket.

A sajátom, rövidebben összefoglalva pontosan az, hogy magyarként, demokrataként és Trianonra traumaként tekintő magyarként is el lehet fogadni, hogy a Nemzeti Színházban tartsák meg a nemzeti ünnepet. Az a baj, hogy laikusként valószínűleg nem tudod, hogy a diplomáciában ez teljesen bevett gyakorlat. Nemzeti ünnepük alkalmából az országok követségei fogadást rendeznek, és ezt nagyon gyakran teszik reprezentatív, bagy befogadó képességű épületekben. Számos ilyen fogadást tartottak már az MTA-n, a Szépművészeti Múzeumban, asszem a MÜPÁ-ban is, és így tovább.

Ha elismerjük a jelenlegi Román államalakulatot, akkor ezt a nemzeti ünnepével együtt tesszük és megadjuk ugyanazt az ő követségüknek, amit a német, az amerikai, vagy bármelyik követségnek, és ezzel államnak megadunk.

Te is és mindenki, aki csak a saját szemszögéből képest nézi ezt a dolgot, először is azt értsétek meg, hogy nincs semmi rendkívüli abban, hogy a Nemzeti Színházban, vagy ahhoz hasonló helyen nagykövetségek nemzeti ünnep alkalmából fogadásokat tartanak.

Ha ez sikerült, akkor pedig azt kellene megérteni, hogy ez nem egy zéró összegű játszma. Ez lenne az a bizonyos megbékélés.

Nem hiszem el én sem, hogy értelmes emberek ezt meg sem próbálják megérteni.

bagyula 2010.11.18. 20:25:29

@szvsz: Arrol nem beszelve, hogy hiteles informaciok allnak rendelkezesre arrol, hogy a II.-ik becsi dontest pont Antonescu kerte a nemet-olasz szovetsegesektol elejebemenve a helyzet eszkalalodasanak...

Amugy, en azt hittem "masik" Nemzeti epuletrol van szo ...ha van meg ilyen?

pumukli79 2010.11.18. 20:25:52

@Szarazinda: És, ha ez a helyzet, akkor a nemzeti ünnepüket a mi Nemzeti Színházunkban is megtarthatják, ez nem von el semmi a mi, teljesen jogos és megalapozott, traumánkból.

gyerek betölti a 18. szülinapját, az apja elküldi bulizni, mondván, hogy fijjam, buzlizzal, ezután nincs baj belőle. reggel felkel a cshavo, tiszta zöld és kék. Megkérdi az apját:
- hát mi történt édesapám?
- fiam, az éjjel hazajöttél nagy részegen. Nekem lehúztál két pofont, de nem baj mert megígértem, hogy minden rendben lesz. Anyádat leköpted, de ez sem volt baj, mert én tartom a szavam. A hugodat le k**tad, de és sem volt baj, mert az adott szó az adott szó. De amikor a szoba közepébe sz***tál, megtűzdelted fogpiszkálóval és azt mondtad, hogy "figyu, süni mától nálunk lakik", elvesztettem a kiment a biztosíték.

Hát ezzel valahogy így vagyunk nem?

Serio (törölt) 2010.11.18. 20:26:09

:) Ízlelgessük egy kicsit...

- Trianon-gyásznap a bukaresti román nemzeti színházban...
- Becsületnapi megemlékezés a Dohány utcai zsinagógában
- Július negyediki tüzijáték amerikai zászlófelvonással a Buckingham Palace kertjében
- Az április negyediki felszabadulás ünnepe a Szent István Bazilikában

Komolyan, miafasz?!

reccs 2010.11.18. 20:26:18

@Zabalint: "Én eleve gáznak tartottam, hogy egy celeb lehetett a Nemzeti Színház igazgatója. Ok, tudom hogy amúgy színész, de színészből is sokkal jobbak vannak, Alföldi a befutását a médiának köszönhette."

Illetve te csak az rtl reggeli műsorából ismerted, mást nem tudsz róla. Valószínűleg Párizsba, New York-ba stb. azért hívták rendezni, mert látták, hogy milyen jó riportokat csinált az rtl-en. Khmmm.

sztd 2010.11.18. 20:27:01

Engem meglep, hogy mennyien nem értik, hogy mi a baj ezzel az ünneppel. Nekik (minden rossz szándék nélkül) javaslom, hogy képzeljék el, hogy a Vér és becsület kultúrális egyesület (vagy akármelyik náci szervezet) egy gyászemlékülést akarna tartani Budapest orosz megszállásának alkalmából a Nemzeti színházban.
Az igazgató, pedig arra hivatkozva, hogy reméli, hogy ez segíti az ideológiák békés egymás mellett élését ki is adja nekik a színházat.

Összehasonlításképpen a második világháború 1 millió magyar áldozatot követelt (ebbe már a katonák, a zsidók és a civilek is benne vannak), míg Trianonnal 3,4 millió magyart csatoltak el, és ebből majdnem 2 millió jutott Romániához.

Egyébként a meglepetésem nem teljesen indokolt. Miután 40 éven keresztül a csapból is marxizmus folyt, nyilván az egész társadalomnak van egy marxista beütése. Nekem erős jobbos beütés mellett sem ugyanúgy hangzik, ha valaki azt mondja, hogy "Kommunista voltam, kommunista vagyok, kommunista leszek!", mintha azt mondaná, hogy "Náci voltam, náci vagyok, náci leszek!". Pedig ugyanúgy kellene hangoznia!

milyen szép a Vértes, ó 2010.11.18. 20:27:18

@ABC: jók az ostoba szlogenek, csak akkor van gond, amikor indokolni kellene őket, ugye? :)

szvsz 2010.11.18. 20:27:31

@Szarazinda: "közös érdek, hogy magunk mögött tudjuk ezt az egész dolgot, akkor el kellene fogadni, hogy ez nem a kocsilopásról szól már."

Igen, szép dolog a megbékélés. De erre mindig azt mondom, hogy részünkről elég baráti gesztus, hogy ővék az ország 2/3-a, nem? Szerintem eleget tettünk a megbékélésért az elmult időszakban. Odaadtunk, kussoltunk, kipusztultunk, emigráltunk, románosodtunk, szlovákosodtunk, szerbesedtünk.
És mit tettek ők a megbékélésért?
Nyelvtörvényt? Szlovák neveket? Román történelmet? Nem tehetsz ki egy kétnyelvű feliratot egy "magyar" egyetemen?

Való igaz, rajtunk a sor, be az oláhval a parlamentbe és fejükre a Szent Koronát. Akkor biztos megbékélnek. Mi meg nyugodjunk békében.

Uff.

bagyula 2010.11.18. 20:27:43

@tschaffer: Nem lehetne vegre felfogni, hogy a trianoni dontes BARMILYEN mercevel nezve es BARMILYEN elvek alapjan IGAZSAGTALAN VOLT? Itt most pont arrol beszelek, hogy a nemzetisegek onrendelkezesi joga nem ervenyesult a TENYLEGES hatarfelosztasban! Ha ervenyesult volna akkor nem lett volna szukseg az I,II becsi dontesekre!

Tul sok egy "balos" gondolkodotol egy ennyi belatast elvarni???

belekotty 2010.11.18. 20:27:50

A Nemzeti igazgatójaként a nemzetet kell képviselnie és a nemzet egy részének ez nagyon nem tetszik.
Nem is tudom, a németek engednének orosz felvonulást Berlinben a II. világháborúban aratott diadaluk megünneplésére?

Gandalf(helyett) 2010.11.18. 20:28:04

Én valamennyire a megbékélés híve vagyok, de csak annyiban, hogy nem lenne rossz, ha valamikor a jövőben az országot szétszabdalók legalább bocsánatot kérnének (ahogy az mostanában kezd "divatba" jönni).
Ugyanakkor szerintem semmi értelme "Nagy Magyaroszágban" gondolkodni 90 év után.

Éppen ez az, amiért tegnap azt gondoltam, hogy a Nemzeti Színház igazgatójának elment a józan esze, és csak ezt ne.
Lehet megbékélni - ill. napirendre térni felette - egy ilyen dologgal, de keserű szájíz nélkül soha. Örülni neki meg pláne nem lehet.

Haary Plotter 2010.11.18. 20:28:52

Alföldi Róbert zsigerileg eltévelyedett.
Meghívja kedvesen a sunyi nagyrománokat, majd vérig sérti őket azzal, hogy úgymond "Erdély Romániához CSATOLÁSÁRÓL" karattyol, amely kifejezésre FELFORRIK bennük a vér. Hát kérem szépen, ők arról doktorálnak mostanában, hogy a DÁKOK Birodalma több mint 2050 éve a BALATON utánig terjedt, a RÓMAIAK vették át az ősi dák nyelvet és nem fordítva, tehát minden nyugati újlatin nép megpuszilhatja a dákókat... bocs a dákokat. Torma Zsófia már híres "dákkutatónő" lett, hiába hajolt meg előtte a nagy Scliemann Berlinben, a finnugor MTA rá se ... ganélt, pedig a Maros-parti vegyesen ideogrammos, ékírásos és rovásos kövekből kihámozta, hogy az írás nem Közel-Keletről, hanem a Kárpát medencében született. A "dákó-román kontinuitás" pedig AXIÓMA lett "Csócseszku" alatt, hiába mondta volt Nicolae Iorga a kiváló történészük, "ez egy vágyálom, amelyben sok becsületes román szeretne hinni", megölték a zsidóírtó fasiszta legionáriusokk. Hérodotosz szerint a dákok SÁRGA hajú, fehérarcú és szeplős népség volt, FIX mint a mai barna-fekete románok ugyi. Jöttek vad tatárhadként a kutyafülű és görbelábú "bozgorok", vagyis a gaz-emberek (így becézgetik ők egymás közt felsőbb körökben is a magyarokat), nyomorba döntötték őket, amire élő cáfolat maguk az Erdélyi Iskola románjai által írt Suplexx Libellus Valachorum, el kellene olvasni a magyar sulisoknak legalább. A román soviniszta bunkók MA IS keverik az unionista sz-rt Moldáviában, a múlt héten a schengeni határegyezmény aláírása után a nép fele azt ordibálta: HAZAÁRULÁS. A nagyromán pópák Nagyváradon például 29 "államvallási" ortodox mega-katedrálist sz-rtak az utcasarkokra, Tőkés László pedig húsz éve küzd az aprócska református iskolaudvarért, ami a háború előtt az ÖVÉK volt, Botrááány! A Városháza melletti jegyzői és másoló irodában sem ért SENKI magyarul, annak ellenére, hogy még mindig az osztrák-magyar földhivatali térképekért és másolataikért követelik a szégyenletes árakat. Minden erdélyi városban totál elfogytak a németek (volt 850 ezer!) és más kisebbségek (örmények, tótok, szerbek), a magyarok fele, a déli románokat és cigányokat pedig elzavarták, Nyugatra is kellett valamit exportáni nemde. Na de mikor lesz a székelyeknek autonómia? Megaszondta Tusnádon a hajóflottát elkótyavetyélő és cigimaffióta Băsescu (Băşescu=Fingodi) államelnökük: Niciodată = Sohasem = Never!
Na puszilgassa őket Alfélen az Alföldi!

bovaryné 2010.11.18. 20:28:58

Az a helyzet, hogy a románok mindig is ügyesebben lavíroztak a nagyhatalmi érdekek között, mint mi akiknek csak szolgalelkűség jutott . Ezen már rohadtul nem segít, ha nem engedjük be őket a Nemzetibe. Virágoztassuk fel , ami van, ne azt akarjuk , ami nincs!

ds3 2010.11.18. 20:29:12

Hirtelen milyen fontos lett mindenkinek a jóízlés, meg az alapvető kultúrális és civilizációs szabályok. Mert nehogymá néhányszáz román pont a nemzetiben ünnepeljen. Bezzeg augusztus 20-án, amikor 100 000 magyar megy Erdélybe ünnepelni, akikből 50 000-nek semmilyen rokona nem származik onnan, akkor senkinek nem jut ez az eszébe. De még akkor sem, amikor ősi magyar földes beszédeket mondanak és vesszen Trianont skandálnak. Csak akkor van nagy felháborodás, ha valamelyik politikust nem engedik be Romániába vagy Szlovákiába. Kicsit szálljatok már magatokba, nagyon kettős a mérce.

Arra is kiváncsi lennék, hogy ki hányszor járt idén színházban azok közül, akik az Alföldit fikázzák. A nagyrészük szerintem egyszer sem.

Szarazinda 2010.11.18. 20:29:19

@Logan Grimnar: ezt soha nem értettem. Miért gondolod, hogy azért, mert valakinek más a véleménye, még nem jelent számára semmit az, hogy magyar. Nekem például az tűnik elképesztőnek, hogy egyesek még mindig normatív dologként tekintenek az identitásra, pedig:

a) nem várhatod el, hogy valakit ez érdekeljen. Szíve joga mindenkinek, hogy ne érdekelje sajét nemzeti hovatartozása, addig, amíg amúgy betartja az ország törvényeit, és más érzéseit is tiszteletben tartja (azzal, hogy más a véleménye, még nem automatikusan tiszteletlen.

b) azt sem várhatod el, hogy, ha valakit igenis érdekel a magyarsága, és fontos számára az identitása, azt pontosan a te elvárásaid szerint élje meg. Attól, hogy másképp gondolkodik erről, vagy más kérdésről, attól még ugyanúgy lehet számára fontos a magyarsága.

Hát ennyi. Ezt kellene jobboldalon megtanulni. Nem kell egyetérteni sem velem, sem Alföldi Róberttel. De ettől még nem kell helyettünk megmondani, hogy minket érdekel-e a magyarságunk, vagy sem. Ennek a kérdésnek fel sem szabadna merülnie egy ilyen vitában.

para_zt 2010.11.18. 20:29:28

@Megfigyelo:
Igazad van, kiegészítem. Mielőtt ellopták volna azt autót a példában, már hárman ültek benne a tolvajok közül pár órát korábban.
Így jobban tetszik?
Vagy szerinted adjuk BAZ megyét oda a romáknak, mert már többen vannak ott? Vagy Berlin egyes részeit a törököknek?

iBKV 2010.11.18. 20:29:36

@darkspell: Nem nyavalygás. Előtte volt Nyavalygás? Nem. Ez egy kiváltó ok volt, ami kiverte jó pár embernek a biztosítékot. (Sajnos nem 9 milliónak...) Tartás van az emberben, semmi nyavalygás, de ez tényleg a hazaárulás fogalmát súrolja...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2010.11.18. 20:29:44

@Walter Melone: megismétlem, mert látom, nem teljesen világos. A magyar állam szimbóluma a Szent Korona. A létezésének szimbóluma.
Példának okáért - amúgy a közhiedelemmel homlokegyenest ellentétben - a nagyon reakciósnak gondolom nem nevezhető Kossuth Lajos 1849 április után külön utasításban szabályozta azt, hogy a koronának minél többször és minél gyakrabban kell megjelennie, mert ez a magyar államiság szimbóluma, az önálló magyar állam létezésének jelképe.(A témával részletesen foglalkozik a Rubicon címeres száma)
Nos, ezért van a magyar parlamentben.

Nelson Muntz (törölt) 2010.11.18. 20:29:54

kivancsi lennek ha a velemenyvezer csinalna par honap mulva (mondjuk marciusban) egy szavazast arrol, hogy mi a velemenyunk arrol hogy bukarestben az rmdsz megunnepli marc 15-et (ahogy szokta volt).

para_zt 2010.11.18. 20:30:03

@Megfigyelo:
Ugyan milyen jog szerint volt az övék 1918 december 1 előtt? Mert Magyarország állampolgárai voltak, román ajkú nemzetiségként? Vagy ismersz olyan nemzetközi jogi passzust ami szerint ez az "Övék" volt? Mert akkor kérlek hívd fel a Baszkok, a Katalánok, az Oszétok, és még számos náció figyelmét erre az elfogadott jogra! Biztos nagyon hálásak lesznek Neked, hogy ennyi idő és harc után végre megtalálták a megoldást, hiszen minimálisan hasonló jogalappal rendelkeznek, mint a románok anno Erdélyben!

iBKV 2010.11.18. 20:30:08

@ostván: Az a legnagyobb baj, hogy a Te szempontod alapvetően hibás. A szomszéd embernek a nejét megerőszakoltad, elraboltad a gyerekeit, a kertjében lévő összes termést, a kutyáját elástad, hosszú évekig mocskoltad stb... Mindezek tudatában mégsem csengetsz be, hogy születésnapodat ott ünnepeld. Vagy igen?

Már csak azon gondolkozom srácok, hogy ezek az emberek tényleg ennyire töketlenek? 4 általános? Történelem tudás hiánya? Nem meséltek a nagyszülők? Azt se tudja mi az az Erdély? Azt a kérdést fel se merem tenni, hogy jártak-e már ott.... nonszensz..

iBKV 2010.11.18. 20:30:15

@ati27: Mint már korábban elment az a komment: Legyen tartásod ember...

Fico rémlik mit csinált? Nem? Olvass utána. Ilyen hozzáállással Magyarországnak kéne segget nyalnia? Gondolkozz el kérlek és válaszolj őszintén. Komolyan így gondolod?

ludaskása 2010.11.18. 20:30:53

@calvin&hobbes: természetesen igaz, hogy "Trianon egy következmény volt, az okok bennünk keresendők". ha járál iskolába és tanultál történelmet,valamint olvastál hozzá ezt-azt, akkor nagyon jól tudod, ez a földet, melyen éltünk, valakitől elvettük, valakit elnyomtunk, majd terjeszkedtünk, összehúzódtunk, beolvasztottunk, "magyarizáltunk", stb. Szóval ne nagyon villogjunk az emberi jogokkal, mert hát csúnyán visszaéltünk ezekkel. Ráadásul vezetőink szinte mindig csak a saját társadalmi csoportjuk érdekeit nézték, ritkán a hazáét. Szóval azt hiszem megérdemeltük, és kussoljunk. Már csak az elegancia okán is. Helyezzük új alapokra a szomszédsági viszonyainkat és nézzük el a fiatal államok csikóságait.
A Nemzeti pont jó lesz az eseményre, mert egyrészt förtelmes épület, másrészt csupa kék belülről, így illik a románokhoz.
Alföldit meg ne küldjük el a rákba, mert egy újabb progresszív színházi műhely látná kérét. Nem akarok népszínműveket, főképp nem a Nemzetiben!

para_zt 2010.11.18. 20:31:08

@szamoai:
Szerinted, ha felveszel egy stoppost, akkor onnantól közös vele az autód? Sőt, ha kettőt vesz el fel, már többen vannak, tehát már az övék?
Egyébként az autólopás példa valóban erős leegyszerűsítés. Ők anno erőszakkal jutottak a konchoz, emberek ezrei haltak meg érte. Egy autólopás valóban sarkított példa, mert alapesetben erőszakkal nem jár (csak dolog elleni erőszakkal).
Nyilván visszakövetelni nincs realitás. De pont az a lényeg a cikkben, hogy a tolvajlás tényéről sosem szabad megfeledkeznünk. Továbbá bohócot csinálni magunkból még akkor sem, ha elfogadtuk a tényállást.

para_zt 2010.11.18. 20:31:41

@cosmopol:
Tetszik a humorod. :) Ugyanakkor fenntartom: csak mert többen ülnek benne, még nem az ő autójuk.

Dezsőjóska 2010.11.18. 20:31:49

@mojszipupi:

Hogy te is felfogd! Ez olyan mintha anyád gyilkosa nálatok ünnepelné a szabadulását. Nem célozgatásnak szántam, csak szemléletes akartam lenni.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2010.11.18. 20:32:02

Azoknak mondom, akik Tianon elfeledését, az abba való beletörődést hangoztatják:

1. Trianont, a nemzet megalázását elfeledni sohasem lehet.

2. A területek elvesztésébe beletörődni azt lehet, de CSAK AZ UTÁN, hogy a határon túl élő magyarok egyenjogú állampolgárok, teljes körű autonómiával rendelkeznek, Szlovákiában, Romániában, Szerbiában hivatalos nyelv a magyar. ( lásd Skandináviában így működnek a dolgok)

3. Amíg a külhoni magyarok jogfosztottak, amíg a Kisantant a mai napig naponta szembe köpi Magyarországot, mi magyarok nem beszélhetünk sem megbékélésről, sem felejtésről.

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2010.11.18. 20:32:33

@Fedor:
Csak az a sajnálatos helyzet, hogy semmiféle gorombáskodás nem volt, mégis mindenre úgy reagálnak, mint akiből süt a gyűlölet.
Szocialista kormány volt Szlovákiában és MO-n is, Gyurcsányékra mindent lehet mondani, de azt nem, hogy konfrontativ külpolitikát folytattak volna, leginkább mindenre bólogattak utólag.
Mi lett belőle? Nyelvtörvény, Sólyom teljesen bunkó kitiltása, Romániában ugye az "első miniszter" kijelenti, hogy a székelyek soha a büdös életben nem kapnak autonómiát.
Amikor Viktonátorék bevezették a magyar igazolványokat, sok eszement különadót akart bevezetni a magyarokra, mert, hogy van az, hogy évenete kétszer kedvezménnyel utaznak mondjuk a MAV-on, vagy, ha magyar iskolába iratják a kölyköt, kap egy szimbolikus füzetcsomagot.
Nézd meg az elmaradt dél-szlovákiai fejlesztéseket, inkább északra húzzák az autópályát, nem érdekli őket, hogy igy sokszorosan megdrágul,az állami iskolák támogatása úgy van megoldva, hogy a magyar iskolák ne jöjjenek ki belőle jól, nincs magyar püspöke a a többszázezer katolikus magyarnak, megyehatárok szándékos összekuszálása.....ha nem lett volna iszonyú ellenállás már többször felszámolták volna a teljes magyar oktatást......... Folytassam?

Sok rosszat is lehet mondani a Monarchiára, de azért az még alapjaiban véve mindig egy liberális(nem a mai értelemben) állam volt.
Az Apponyi-féle oktatási törvényeknek pl. olyan dolgokat hánytorgatnak fel, amik ma ugyanazon a területen teljesen normális elvárásnak számitanak, csak ugye forditott helyzetben.
Az ún. óriási magyarizáció alatt ötven év alatt öt százalékkal nőtt a magyarok aránya, megmutassam a mai etnikai adatokat? Ha rájuk nézek a sirógörcs kerülget.

Nem, nem kell bunkónak lenni, de bizonyos értékek mellett kőkeményen ki kell tartani, mert ellenkező esetben elveszünk.

iBKV 2010.11.18. 20:32:53

@kesztió: Nem tudom mire ez a nagy arcú megmondom a magamét kommented. Te román vagy, magyar ajkú, világos. A kommenteddel igazán egy nagy probléma van... Az, hogy magyarul van... Gusztustalannak tartom, hogy T/2 személyben utalsz a magyarországi emberekre... Még hogy Románia normális hely... Finnországhoz ne hasonlítsunk egy ilyen országot... Ne próbáld megmagyarázni történelmileg azt a sok sz@rt, amit a magyarok kaptak a lecsatolás után...

Egyedül Te kezdted el a nemnemsoha-zást, tipikus provokációnak tartom a kommentedet, előtte a tartásról, Alföldiről volt szó. szánalmas. Az utolsó bekezdésed pedig, ha az blog említett része mélyrepülés volt, egyenesen zuhanórepülés, vagy metrófurás! Próbálsz okoskodni, a stratégiai nyitottságra már nagyvezérezni kell.. Egyet mondok haver, a kínai elnök nem akarná kivenni a nemzetit, neki bárhol jó lenne. Az odavezető út zászlókkal való kirakása Neked a Ceausescu időkből ragadt meg? Büszke vagy rá?

Mielőtt elkezdenél okoskodni, Erdélyben születtem (NEM Romániában). Köteleztek rá, hogy román himnuszt énekeljek, megkaptam a nemzeti színes nyakkendőt, szépen kiöltöztettek. Megütöttek, ha magyarul szót szóltam. A magyar nyelvemet gusztustalan román szavakkal próbálták meg keverni.. Szakiskolákat szüntettek meg, vagy románosítottak... Szakmát csak románul lehetett tanulni. A magyar férfiakat Constanta-ra küldték katonaságra, pedig a határ mellett laktunk. (Csak azért mert magyarok voltak.) Magyar műemlékeket tüntettek el. Magyar befeketetőket nem engedtek be a Gyilkos-tó környékére csak azért, mert magyarok.. (mondván ez román föld, nem adjuk el a magyaroknak... Közben pedig szó szerint a szar úszott a tóban, mindenhol kosz, szemét) Nagyon nagyon sokáig mesélhetnénk még róla.. De igen, Magyarország a szemét, nem a Te áldott, Szent Romániád! Légy büszke arra, hogy Romániában élsz, mert Te vagy az ékes példája annak, hogy milyen jól működött és működik a román gépezet!

gakken (törölt) 2010.11.18. 20:33:04

Valaki mondta, hogy közintézmény. KÖZ intézmény. Ki lehet adni bérbe, mert azzal a köznek hasznot hoz (vagy csökkenti a veszteséget).
A többi csak nemzeties máz.
Sőt, lehet, csak azért volt butaság kiadni, mert kockáztatta, hogy a Nagyon Magyarok tönkreteszik véletlenül a nagy ellen-buzgalomban azt a "szép" épületet. És ez tényleg butaság. De visszavonni politikai nyomásra???!!!

2010.11.18. 20:33:13

A cikkel eddig a pontig értek egyet: "A Véleményvezér javasolja egy olyan testületet felállítását, mely a közintézmények bérbeadása előtt megvizsgálja..."
Ez megint egy jól fizetett testület lenne, sok millás fizetéssel, fekete audival, titkárnővel. Ha én is benne vagyok, akkor támogatom.
Egyébként meg csak egy bürokrata bullshit.

immobull 2010.11.18. 20:33:21

2010 van és a nemzeti színház jelenlegi épülete semmilyen történelmi jelentőséggel nem bír, egy rendezvényhelyszín, semmilyen magasztos érzelem és magyarságtudta nem tölt el amikor ide bemegyek...

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2010.11.18. 20:33:36

@vomita: nem látom, mi kivetnivaló van Szulajmán szigetvári emlékművében. itt halt meg, (részben) itt van eltemetve. olyan ez, mint a magyar hadisírok a Don-kanyarban, vagy Doberdónál. és azért már elég jó ideje elég jóban vagyunk a törökökkel, miért ne lehetne együtt koszorúzni velük.

kvadrillio 2010.11.18. 20:33:49

neeeem....nem kell mennie Alföldinek.
Alföldi egy széleslátókörű, művelt, sokoldalú, intelligens, szuperteheccséges fazon, nagyon jó színész is.
Nem kell elmennie, hagyni kell még sokáig kibontakoztatni a benne mélyen rejlő iszonyúan fals hülyeségeit is !!!
:)

63as (törölt) 2010.11.18. 20:33:56

Nyilvánvalóan provokatív elképzelés volt. Alföldi egy értelmes, érzékeny fickó, nem is értem, hogy nem érezte hogy micsoda sebbe nyúlkál.

Megbolondult?

Powerklein 2010.11.18. 20:34:19

A sok fanyalgónak érzéketlennek és nem is tudom hogyan nevezzem "ezeket" de: soha semmilyen formában nem lehet megünnepelni az elcsatolást! Miért?? Aki meg ilyet kérdez az nem Magyar! Látogass el Erdélybe kérdezz meg bárkit aki ott él, élt, Erdélyit hogy mit szólnál hozzá ha mi otthon a nemzeitben ünnepelnénk a románokkal?? Segítek, arconrúgna a csizmájával!
A másik miért nem lehet ezt 92 év után még elfogadni! Segítek! Mert 92 év a történelemben nem tényező!! A török több mint 150 évet volt itt, 3-4 generációt! Az osztrákok sem kevés ideig, az oroszok is 45 évet! Aki ezt el tudja fogadni az a legszánnivalóbb ember a világon!
A török megszállás örök volt, az osztrák örök volt, a szovjet örök volt, az EU szerinted örök?? Gondolkozz már el! Szeirnted izrael, illetve a zsidók vala hagyni fogják hogy elfelejtse a világ a holokausztot!!!!!!!!(helyesen) NEM!!! és itt meg a sok idióta Magyar aki önként lemond róla... bárcsak nem kellene soha az életben ilyen emberekkel találkoznom, sem nekem sem a gyerekemnek... szánlak titeket...

Martian (törölt) 2010.11.18. 20:34:48

@Gerzsonka: "Trianon azért történt, mert
a) Magyarország _AGRESSZOR_ volt a nagy világégésben"

Oké, de akkor a szintén agresszor osztrákok miért kaptak magyar területet, illetve a nálunk komolyabb szerepet játszó németektől miért nem vettek el többet?

"b) mert mindig is túl nagy volt az itteni politikusok pofája, ráadásul ember embernek farkasa (jobb-bal ellentét nem újkeletű, akkor is megvolt már)"

Minden országban ez van... sőt, volt rosszabb is.

"a nyugati államok nem kockáztathatták, hogy egy ilyen instabil politikai helyzetű ország tartsa rajta a kezét gyakorlatilag az összes kelet-nyugati kereskedelmi útvonalon."

Nem logikus, mert a megmaradt területeken vezet át a kereskedelmi útvonalak nagy része (Kárpát-medence).

Ezeknél jobb érv az elcsatolt területek nemzetiségei... bár ennek korrekt megoldása a vármegyénkénti népszavazás lett volna.

zenco 2010.11.18. 20:34:53

A sötétség nem ismer /ország/határokat. Az összes balkáni bunkó, aki a "mer'-a-Trianon-és-a büdös-románok-és-provokáció" értelmi szinten vegetál, az biztos lehet benne, hogy a román oldalon lévő, ugyanezen értelmi szinten vegetáló ottani balkáni bunkók már alig várják március 15-ét. Valamelyik ökör itt leírta, hogy mindenki otthon ünnepelje a nemzeti ünnepét. Ihaj! De fel lesz háborodva, amikor a vérmagyar jobbiksuttyókat pofán vágják pl. Aradon a mi nemzeti ünnepünkön a románsuttyók -miután persze leöntötték festékkel az összes Petőfi-szobrot.
Ja! És hogy ki a "nemzeti érzelmű"? Például az, akinek fontos, hogy a határon túli magyarok méltósággal ünnepelhessenek -és nem az, aki csak a nyálát veri mérhetetlen ostobaságában. Marhák.
Ps.: Természetesen "irodalmi" stílusban is közölhettem volna mindezt -de kétlem, hogy akiknek szól, megértették volna. Persze így sem valószínű. :-)

sinister-dexter 2010.11.18. 20:35:04

A "műsor" pedig valahogy így:.... egy kucsmás alak dug hátulról egy pulit,miközben A R egy román zászlóval,egy szál pöcsben rohangál,fel s alá...

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.11.18. 20:35:36

Egyetértek a posztíróval, a románok nyilvánvalóan provokálni akartak, ez nem kérdés.

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2010.11.18. 20:35:43

Én csak azt szeretném megkérdezni, ha a Román nemzeti színházba mennénk ünnepelni Erdély "alkalmi" visszacsatolását, ahhoz mit szólnának?

sanche_ 2010.11.18. 20:36:08

"A Véleményvezér javasolja egy olyan testületet felállítását, mely a közintézmények bérbeadása előtt megvizsgálja, hogy ki és milyen célra akarja használni az adott intézményt, majd mérlegeli, hogy mindez összeegyeztethető-e az intézmény céljaival és presztízsével. "

Helyben vagyubnk. Egy újabb nyolc általánost sem eléri primitív testület, milliós fizetésekért, akik ilyen iszonyatosan "fontos" dolgokban fognak dönteni, amik a világon semmit nem befolyásolnak.

Én csak azt kérdem a T. Véleményvezértől, hogy akkor is így tiltakozott, mikor a két ország Szigetvárnál megcsinálta a Magyar-török barátság parkot, Zrínyivel és Szulejmánnal? Akkor is azt mondtad, hogy vérlázító, hogy hogy milliók sorstragédiájából csinálnak öö.. mit is..békülést?

Netán fordítva, az oroszországi don-kanyaros emlékműveket le kéne rombolniuk a szláv ellenségeinknek? Hiszen miért vannak azok ott? Egy mocsadék, amatőr nácicsicska horda elhullot gyülekezetének miért adnak helyet?
Az netán nem ésrti az oroszok nemtommilyét?

Vagy megvan valami bölcs lexikonban írva, hogy hány év után lehet csak feladni a gyűlölködést?

A legtöbb elcseszett országban - így nálunk is és a románoknál is- a nemzeti ünnepek más nemzetek megalázáról, legyőzéséről vagy valamiképpen az irántuk érzett kötelező gyűlöletről szólnak. Ettőlmég egy ilyen ünnepségnek helyet adhat bármi, főleg, hogy ma már nem arról szól az a dolog mint sok-sok éve. Ahogy a magyar államalapítás ünnepe sem arról szól, hogy kiírtottuk az itt élő és ellenálló népeket, hanem rólunk. Ünnep, csak simán. Én nem tudom, hogy a nagy románia ünnep milyen, de a magyarországi ziher, hogy nem arról szól, hogy elnyomtak és megaláztak magyarokat, csupán önmagukat ünneplik, amiben semmi rossz nincs, még itt se., sőt, a nemzetibe se.

Pash 2010.11.18. 20:36:18

Szerintem semmi gond nincs azzal, hogy a román nagykövet fogadást ad a román nemzeti ünnep kapcsán Budapesten. Ez teljesen normális. Az már kevésbé normális, hogy erre az eseményre nem egy semleges helyet (egy akármilyen konferencia központot) bérel ki, hanem a Nemzeti Színházat, mivel neki mint nagykövetnek tisztában kéne lennie az ilyen szimbólumok jelentőségével. Ebben a helyzetben a két ország között a közeledést és megbékélést a román félnek kell kezdeményeznie (ha győztes nyújt kezet az megbékélés, ha a vesztes, az megalázkodás), de ezt az akciót nem hiszem hogy ilyen irányú törekvésként lehetne értelmezni, sokkal inkább egy finom diplomáciai fricska a kettős állampolgárság miatt.

Falusi (törölt) 2010.11.18. 20:36:53

öklöt rázni könnyebb, mint kezet rázni....a magyar egy gyűlölködő nép

levike999 2010.11.18. 20:37:08

@Walter Melone: "És rögtön kezdhetné mondjuk a szent koronával, ami ugye mit is keres egy köztársaság parlamentének előcsarnokában?"

És mit keres a címerben? És a kettős kereszt? Na meg a Himnusz is Isten nevével kezdődik! Pedig mi különválasztottuk a vallást az államtól! Te jó ég, mit is kereshetnek ezek a szimbólumok a jelképeinkben! Csak nem vissza karunk utalni a múltunkra, ami nélkül nincs jövőnk? A korona mellesleg az állam jelképe is egyben, ezért van a Parlamentben!

unknown_blogger · http://www.tulajdonkeppen.blog.hu 2010.11.18. 20:41:20

Nem, ezen vitázni sem lehetne, ez a kérdés pártfüggetlen.
Óriási felháborodást kellett volna, hogy kiváltson már az ÖTLET, hogy ott ünnepeljenek, nem csak az, hogy Alföldi ezt elsőre el is fogadta. Ez szégyen, aki ezzel vitába száll, vagy megkérdőjelezi, gondolkodjon el (pedig a dogmákat én is gyűlölöm, de ez azok felett áll).

Ja igen, és még valami:
"Nem hiszem el én sem, hogy értelmes emberek ezt meg sem próbálják megérteni. "

ellenszenvesfigura 2010.11.18. 20:41:25

@Gerzsonka:

Felháborító!

A Kormány kérjen bocsánatot Alfölditől, aki ezentúl kapjon ezentúl dupla kárpit!
Romániának pedig fizessünk örökös elégtételt és adjuk át területeinket a Tiszáig! Ez az ország mindig is a demokrácia balkáni őre volt, például nem is az utolsó pillanatban ugrott ki a tengelyhatalmak közül. Több olyan őszinte, igaz európai demokratára lenne szükségünk, mint Ceaușescu! Ráadásul már hatvanezer éve itt élnek őseik, a dákorománok révén, míg mi csak ezer éve vánszorogtunk ide hazátlan mongolokként undorító, szőrös lovainkon.

Borzalmas, hogy a tízezer fasiszta országa vagyunk!
:(((((

fran7 2010.11.18. 20:41:29

@kamarti: Bocsáss meg nekem egyik helyre sem járok. De azt tudom, hogy ha véletlenül nem akarna politizálni Alföldi Róbert, akkor a drámairodalom nagyon szűk szegmenséből válogathatna. Ugyanis véleményem szerint a Bováynés perben az ügyésznek volt igaza, amellett hogy mindazért, amit leírt nem kellett volna perbe fognia Flaubert-t. Nem tudsz úgy színdarabot színpadra állítani, hogy annak ne lenne valamiféle politikai üzenete. Lehet túlzó az általánosításom, de csak egy kicsit.

darkspell 2010.11.18. 20:41:47

@szvsz: az összes elvakult fanatista, aki szerint csak akkor vagy magyar, ha azt gondolod amit ő.
"Így kell éreznie a magyaroknak. Neked nem, mert te nem vagy az." - és társai jellegű megnyilvánulások.

Gyanítom, hogy amíg tüntet, addig nem keres pénzt.

levike999 2010.11.18. 20:41:51

@cynicalbitch: "miért ne? csak nem gondolod, hogy egy lassan ötszáz éves csatácskának relevanciája van napjainkban?"

Ez egy tipikus műveletlen magyar beszólása volt! Ennek a csatácskának köszönhetjük a török kort, ami tönkretette az országot, teljesen átrendezte az ország nemzetiségi térképét, aminek következtében megtörténhetett Trianon, aminek most is milliók a kárvallottjai!

Albandi 2010.11.18. 20:41:57

ez olyan mintha egy neonáci csoport a jeruzsálemi siratófalnál akarná megünnepelné hitler szülinapját. dettó.
gusztustalan és arcátlanul provokatív lenne? az hát! pedig hány év telt már azóta... ugye-ugye
úgyhogy aki ezt a témát még mindig nem érti, az ne nevezze magát liberálisnak, meg értelmiséginek, mert olyan szűklátókörű gyökér, hogy az szörnyű.

tundrazuzmo (törölt) 2010.11.18. 20:42:17

Nekifutok még egyszer, mert elvitte a cenzor.
Alföldi nem tud értékeket képviselni, nem erről híres. Nem csupán a család hagyományos értékét utasítja el (aki ismeri az életvitelét, az tudja, hogy miről beszélek), hanem a nemzet értékeit is többször megtaposta már. Madách sem úgy írta meg az Ember Tragédiáját, ahogyan nála látható a színházban. A nemzeti értékek megtaposásának is van határa, szerintem ez volt az. A nemzet színházának nem szabad helyt adnia egy ilyen rendezvénynek - ekkora értékvesztést nem szabad kommunikálnunk, rajtunk röhögnének az egész világon. És ez most független Trianon értelmezésétől, itt a magyar érdekek nemzetközi képviseletéről van szó! Nem lehetünk ennyire puhányok!

Alföldit sok dolog miatt ki kellene rúgni, betelt a pohár!

Napkutya 2010.11.18. 20:42:42

Csak egy gondolat: két évvel ezelőtt "mély magyar" fidesz gyűlés. Orbánság, zászló, himnusz, székelyhimnusz. Ami kell... Jöjjenek a szavazók!

Ma, egy ilyen rendezvény simán átmegy a fidesz uralta külügyön és mindenki kussol...

Félreértés ne essék, MEGHÍVÓT biztos kaptak rá.
K.rva nehéz lenne letagadni, hogy tudnak róla.

Bravó srácok! Ismét bizonyítottatok!

táltos 2010.11.18. 20:43:19

Azért érdekes, hogy a törökök kapcsán is csak az jut eszébe mindenkinek, hogy ötszáz éve volt.
Azon még nem gondolkodott el senki, hogy mondjuk 1664-ben Zrínyi Miklósnak nem és katonáinak nem az járt az agyában, hogy basszus ne törődjünk a törökkel mert már 123-éve volt hogy elfoglalták Budát, hanem az egész életét arra tette fel fel, hogy amit lehet visszafoglaljon tőlük.
És 1686-ban sem ezen járt a Budát visszafoglalók agya.
Ezzel nem azt mondom, hogy kapára kaszára és uzsgyi visszafoglalni mindent, de legalább ne az legyen, hogy legyintünk egyet és elfogadunk egy oltári nagy történelmi igazságtalanságot.

levike999 2010.11.18. 20:43:30

Ha összejössz a barátod volt barátnőjével, nem mész utána oda hozzá, hogy az orra alá dörgöld akkor sem, ha a társadalom és a barátod is elfogadja ezt a helyzetet!

z 2010.11.18. 20:43:37

@Szarazinda:

"Ha elismerjük a jelenlegi Román államalakulatot, akkor ezt a nemzeti ünnepével együtt tesszük és megadjuk ugyanazt az ő követségüknek, amit a német, az amerikai, vagy bármelyik követségnek, és ezzel államnak megadunk."

Azért ez erősen sarkos vélemény, nem gondolod? Elismerhetjük a román államalakulatot, de a lényeg itt az, hogy az ő ünnepük a mi számunkra történelmi sérelem. Ha ezt ők nem hajlandók belátni, a mi érzéseinket tiszteletben tartani és szépen, csendben megünnepelni ezt ott, ahol nem okoz közfelháborodást, akkor igenis rájuk kell szólni, hogy hé, azért ezt nem így kéne.
Ha ők mást ünnepelnének ott, ha a németek a nemzeti egységüket, vagy az amerikaiak július 4-ét (bármi olyat, amire mi is tudnánk koccintani velük), akkor tegyék.
Ne mondják már nekem, hogy azért tartották volna a Nemzetiben, mert annak a kialakítása és bérleti díja felelt volna meg legjobban az igényeiknek.

Cantona 007 2010.11.18. 20:44:44

Nagy-Románia

A húszas évekre nemzetközi egyezmények is garantálták a létrejövő Nagy-Románia határait. Az 1920-as trianoni békeszerződés Magyarországot kényszerítette arra, hogy elfogadja az új határvonalat a két ország között (amely egyébként messze túlnyúlt a történelmi Erdély határán, és a Partiumot is magába foglalta). Ezen kívül Románia megszerezte Bukovinát Ausztriától, Dél-Dobrudzsát Bulgáriától. Sőt, ekkor még Besszarábia is Nagy-Románia részét képezte, Moldván és Havasalföldön kívül. Románia területe egyébként ezután is többször változott: a második bécsi döntés idején, a második világháború alatt Németország nyomására Észak-Erdélyt Magyarországhoz csatolták. 1945-ben visszakapták a románok ezt a területet, de Besszarábiáról le kellett mondaniuk a nyugat felé terjeszkedő Szovjetunió javára, és Dél-Dobrudzsa is visszakerült Bulgáriához.

Ezen tények alapján nem hiszem, hogy a Nemzeti a legalkalmasabb hely az ünneplésre.

UI: Azt szeretném kérdezni a blog szerzőjétől, van-e tudomása arról, hogy kinek a fejében született meg ez a remek ötlet a helyszínnel kapcsolatban?

Beru 2010.11.18. 20:44:47

@Szarazinda: Nem az a baj, hogy a nemzeti ünnepet Magyarországon is ünnepelni akarják a románok. De nem lehetne inkább egy másik ünnepet? Pl. jún. 26-án a Nemzeti zászlóét? Ami nem bánt senkit? Tényleg nem érzed, hogy nem az ünnepléssel van gond, hanem annak apropójával?

Haary Plotter 2010.11.18. 20:45:34

@popzene: "tegye fel a kezét, aki fejből tudta, hogy a román nemzeti ünnep = erdély elcsatolásának évfordulója. (én speciel tudtam, de biztos vagyok benne, hogy a magyar lakosság 99%-ának ez új.)

Békés románkák felhúznak a lámpavasra, ha így beszélsz. Hogy-hogy "erdély elcsatolása"??? Erdély kisbetúvel még csak hagyján, ha már korcs moghior nyelven írtad (meg ne próbáld az Ardeal, vagy Transilvania szóval!), de hogy elcsatolás, hát öörnyűűű ! Visszatért az ősi dákó+román kontinuitás földjéhez az ideiglenesen azt bitorló vándornéptől, mert már híres történészük megmondta, "a kontinuitás egy olyan vágyálom, amelyet minden becsületes román szeretni hinni". Ezek történelmi tények ugyi, oszt ha nem tetszik, vissza lehet menni Magororszégba te lágyagyú bozgor (gaz-ember), na!

neeskens 2010.11.18. 20:45:40

@Szarazinda: Nem az a probléma, hogy nem próbáljuk megérteni.
Amit te képviselsz és amit Alföldi annak óriási hagyománya van a magyar gondolkodástörténetben. Nem arról van szó, hogy gonoszak, hazaárulók vagy idegenszívűek lennének, akik ezt képviselték/képviselik.
Hanem egész egyszerűen arról, hogy bizonyos problémákra, mintha érzéketlenek lennének a szenzoraik.

Ilyenek voltak a polgári radikálisok 19.sz végén, akik nem érezték sem a nemzetiségi kérdés, sem a zsidókérdés súlyát. Kommunisták, akik tényleg elhitték, hogy az osztálytudat felülírja a nemzeti érzést. Sorolhatnám, de ne érts félre, nem zsidózni, meg kommunistázni akarok, hanem arról beszélek, hogy ezek a problémák valósak, rengeteg ember érzékenységét sértik, ha erről nem vesztek tudomást, akkor abból egészen fals nézetek alakulnak ki.

Csak egy példa: amikor Jásziék az általános választójogot, meg a demokráciát követelték, azt gondolták, hogy emiatt a nemzetiségiek önként és dalolva maradnak a magyar állam keretein belül. Észre se vették az orruk előtt lévő problémát, hogy itt valójában miről van szó.

levike999 2010.11.18. 20:45:57

@Kalamona: "Miért nem lehet politikamentesen ünnepelni?"

Egy politikai ünnepet?

Mikrobi 2010.11.18. 20:46:02

Alföldi Róbertnek rendszeresen vannak olyan megnyilvánulásai, amelyek miatt feláll egy jóérzésű ember hátán a szőr. Hogy ne mondjak mást, a 12 meleg apostolról szóló "művészi" kiállítás a Nemzeti Színház előterében. Már régen ki kellett volna rúgni, de legkésőbb a kormány beiktatásának a másnapján.

pkrisko 2010.11.18. 20:46:07

Az összes szerencsétlen magyarkodó balfék tudomásul vehetné lassan, hogy igen, valóban elveszítettük a világháborút! Igen, mindkettőt! Igen, kaptunk a pofánkra! (És igen, ha újra megpróbálnánk megint csúfos vereséget szenvednénk!)
Civilizált országokban egy ilyen rendezvény megtiszteltetés mindkét félnek. Nálunk viszont csak hőzöngők vannak! :)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2010.11.18. 20:46:57

1. A japan nagykovetseg szeretettel meghivja Ont a pekingi Nemzeti Szinhazba Mandzsuria megszallasanak 79. evfodulojanak alkalmabol rendezett unnepsegre.

2. Az amerikai japan konzulatos diszvacsorat tart a Capitoliumban Perl Harbour bombazasanak 69. evfordulojanak tiszteletere December 6.-án.

Ilyen izlestelen provokaciora CSAK Magyarorszagon van olyan GERINCTELEN ES TUDATLAN ALAK aki felkinal a korabbi ellensegnek ilyen megalazo lehetoseget. ....

Fel kellene jelenteni alfoldit! Nemzeti szimbolum megsertese. Biztos van paragrafus zaszlo egetes, cimer gyalazasra. Ez siman belefer, mivel nem tortent mas mint az emberek nemzeti buszkesegenek sarba tiprasa.

Evil Dick 2010.11.18. 20:47:01

Sikerült megtalálni az indokot, ami végett "Alföldinek mennie kell", és ezen intézmény élére is kinevezésre kerül egy fidesznyik.

Fmaci 2010.11.18. 20:47:08

Mekkora lúzerség egy genetikai (jobban mondva földrajzi) véletlenszerűség szemüvegén keresztül nézni a világot ....

Meg ez a "tegnap ők voltak genyák velünk, nehogy már mi jó fejek legyünk ővelük" típusú érvelés, óvodásnál idősebb korban már elég unalmas.

vakvarju 2010.11.18. 20:47:47

@nyehehe: Verebes pedig nem a Napkeltébe való (volt) és nem a Mikroszkóp Színpadra való. A Napkeltét is végig szuszogta, alig lehetett érteni azt, amit mondott.

@calvin&hobbes: a mohácsi csatavesztés, Mátyás király halála, a '48-49-es szabadságharc bukása is fájó pontja a magyar történelemnek. Jó lenne már egy kicsit a jelennel is foglalkozni. Nemrég voltam Erdélyben, egyáltalán nem élnek rosszul a magyarok. Akinek ott is meg van az egzisztenciája, nem fog átköltözni Magyarországra. Miért is tenné, neki Románia a hazája.
@szvsz: De, jogunk van visszakövetelni Erdélyt is, Felvidéket is. És?
Én az Osztrák-Magyar Monarchiát követelem vissza. De azonnal! És kérem ez ügyben a népszavazás kiírását!

Várúr 2010.11.18. 20:48:08

@Szarazinda:
Hm és még egyszer hm. E logika alapján Trianonban sincs semmi rendkívüli. Magától értetődő a határainkon kívül élő négymillió elnyomott magyar.

Várúr 2010.11.18. 20:48:16

@Winston Smith:
Minden külföldi magyar követség a saját épületében ünnepel. A Nemzeti Színház román kibérelése nyilvánvaló teszt és provokáció volt. Ebbe a csapdába Medgyessy egyszer már beleséltált - ő ugyebár nem a történelmi tájékozottságáról és érzékenységéről híres - most pedig nem egy személy, hanem egy elsődleges fontosságú nemzeti intézmény lett volna a túsz. A román külpolitika a bizánci ravaszkodásról híres. Még azt sem tartom kizártnak, hogy a valódi cél az erdélyi származású, a bukaresti ötleteket jól ismerő Szőcs Géza államtitkár megbuktatása volt. Nem jött be. Ezzel szemben egy nekik nagyon is megfelelő direktor fog bukni. Így lehet túllőni a célon - ahogy Bizánc is bukott a kőkemény, mindenre elszánt törökkel szemben. Ez is egyfajta tanulság felebarátaim.

Lone Starr (törölt) 2010.11.18. 20:48:35

Kedves kesztió!
Kicsit (kurváára) sok a VOLNA a gondolatmenetedben. Örömünnep is lehetNE az erdélyi magyarságnak? A Gyulafehérvári Nyilatkozat? HA betartanák azóta valaha is? Hát, jó ünneplést! Csak mint Finnországban, csak mint Finnországban!

Rigghead 2010.11.18. 20:50:16

ez olyan szomorú, h ilyenekkel vagyunk elfoglalva. szétpolitizált hétköznapok, teljesen szopó már itthon lenni komolyan. nincs olyan icipici nüansznyi valami sem, ahová ne folyna be ez a hígfos magyarpolitika. ki a faszomat érdekel, h ki hol ünnepel nagy-romániát, hát kinek fáj az? ki foglalkozik ma még mindíg erdély elcsatolásával, és minek? vagy komolyan valakit örömmel tölt el, hogy "huhh, hát sikerült megakadályozni, h ne ott legyen a nagy román ünnep"
?

áhh, komolyan....

ÖRÖKKÉ ÉLJEN NAGY ROMÁNIA!

sanche_ 2010.11.18. 20:50:19

@Lefetyke: Miről beszélsz? Milyen igazságtalanság?

Szerinted igazságos volt, hogy az akkori magyar területek 70%ban románok lakták? Mert oké, hogy románia belsejében volt egy színmagyar sziget, de körülötte a magyarok csak uraskodtak a román többség felett.

De egyáltalán, mondj már egy háborút, vagy békeszerződést, ami teljesen igazságos volt mindenkivel szemben!
Akkor most a világon seholsincs megnyugvás? Minden egyes igazságtalanságot(amikhez már se nekünk, se a románoknak semmi közünk) hozzunk helyre?
Esetleg fizessük vissza a nyugati országoknak a kalandozó hadjáratokban zsákmányolt értékeiket?

Vagy meddig kell szerinted az igazságért visszamenni? És kinek az igazságáért? Mert abból is van egy pár..

svetapop 2010.11.18. 20:50:26

tschaffer 2010.11.18. 13:05:23
@svetapop: Nem csak úgy lemondott a nemzeti érdekeiről. Békeszerződésben ratifikálta. Most akkor logikailag ha egy békeszerződést megszegsz akkor az tudod mit jelent?
Románia átlagosan 10 évenként szeg meg egy-egy szerződést, Pl. a Meg nem támadási szerződést az Osztrák-Magyar Monarchia irányában.

Kotkodus 2010.11.18. 13:12:16
@svetapop:
én nem érzem azt, hogy bármit is veszítenék a magyarságomból, attól, hogy a románok itt ünneplik a nemzeti ünnepüket... mitől leszel te ettől kevesebb?
Kotkodus! Javaslom, ha betörnek hozzád és kirabolnak, hívd meg a rablót egy vacsorára, mondjuk karácsonykor, legyetek jó barátok a továbbiakban, és ha bármire szüksége van, add oda neki a békesség kedvéért, ne tedd ki annak a megalázó helyzetnek, hogy újra rabolnia kelljen.

bébarabás 2010.11.18. 20:50:46

Marhaság. Alföldinek nem kell mennie sehova, nehogymá ilyen kis mitugrászok mondják meg hogy hogy s mint.

Haary Plotter 2010.11.18. 20:51:20

@Megfigyelo: "miért kellene a 7-8 millió erdélyi románnak Magyarországon élnie?"

Volt az valamikor 7-8 oláh pásztor (vlach) família is…
Csakhát mi mindig ”nyírtuk a kisebbségeket” ugyi.

funfun 2010.11.18. 20:51:58

Az a baj, hogy Alföldi buta és gyáva. Buta, mert nem gondolkodott előre, és nem látta, mi lesz ebből. Gyáva, mert amint az amúgy kuruc, erkölcsös, antialkesz, az MTV-nél nem túlfizetett Pálfy szóba hozta, hogy Alföldit ki kell rúgni, saját karrierje miatt máris visszatáncolt. Hát nem egy tökös legény ez az Alföldi, az biztos.
De lehet, arra gondolt, ha nem lesz állása, hogy rendezi az elmaradt közös költséget?
Nem szeretem az ilyen alakokat, na. Persze a Pálfy-féléket sem.
Amúgy meg leszarom, hol ünnepel Románia, felőlem a Parlamentet is kibérelhetik, éjfélkor meg kisorsolhatják tombolán a koronát (made in China, mi? De abból nem lett botrány, mert túl sok pénzt hoz a Forma1 a konyhára.)

thimos 2010.11.18. 20:52:27

Ajánlok egy nagyon rövid gondolatkísérletet, bár felületesen nézve off leszek vele. Képzeljük el, hogy (egy alternatív történelemben) Magyarország területéhez csatoltak volna olyan orszégrész(eke)t, melyben pl. szlovákok élnek (vagy bármely más szomszéd etnikum) nagyobb számban, nagyobb tömböt alkotva, de természetesen az ország magyar lakosságának számához mérten kisebbségben. Magyarország (a magyar többség) vajon hogyan bánna vagy bánt volna egy ilyen kisebbséggel feltéve, hogy a magyarok jelleme abban az alternatív történelemben is épp olyan, mint a valóságban?

Hogy on is legyek: Alföldi szeret provokatív lenni. Hogy ezzel csak megdöbbenést akar kiváltani, vagy elgondolkodtatni akar vele, más kérdés. Ettől is függ annak megválaszolása, helye van-e provokációnak a Nemzetiben. És kérdés az is, hogy az adott környezetben (vö. magyar mentalitás) helyévaló-e, hatásos-e, szerencsés-e a provokáció.

Mizantrop 2010.11.18. 20:52:43

Szarazinda, hallgatom példáidat, mivel úgy fest, járatos vagy diplomáciai kérdésekben.
De természetesen kizárólag olyan eseteket idézz fel, amelyekben egy A állam követsége egy B állam területén, a B állam nemzeti jelképként használt intézményében ünnepelte meg a B állam számára tragikus következményekkel járó saját ünnepét, melynek kapcsán A állam megkapta B állam területének kétharmadát. Mert az, hogy mondjuk a norvég nagykövetség ünnepel bármit itt, az senkit nem érdekel, s nyilván nincs az a barom, aki ezen meglepődik.
De! Ezt a kérdést tilos kizárólagosan pragmatikus szempontoknak alárendelni, és csak ebből a szemszögből tekinteni az eseményeket. Mint ahogy akkor sem szarsz a karácsonyi asztal közepére, ha ott és akkor nagyon kell, mert van benned tisztelet a szimbolikus helyzet, s így a szimbólumban megnyilvánuló több ezer éves közösségi érzés, gondolat iránt. Akkor is, ha nem hiszel a Jézuskában, ugye. Mert van benned: ízlés.
A szimbólumokat komolyan nem venni, a szimbolikus dolgokat, érzéseket nem tisztelni - ez a civilizálatlan magatartás, sokkal inkább civilizálatlan, elfogadhatatlan - kedves kesztió és a hozzád hasonlóan gondolkodók - mint a trianoni döntés érzelmi síkjáról véleményt nyilvánítani. Mint ahogy - már írták itt - mi sem megyünk Bukarestbe ünnepelni a második bécsi döntést, egyszerűen azért, mert civilizáltak vagyunk és van bennünk ízlés, ettől vagyunk európaiak. De Kesztió, te nyilván abban sem találnál semmi kivetnivalót, ugye? Virágozzék minden virág?

Alföldy pedig - ha valóban a nemzetek közötti megbékélés, s nem ócska provokáció vagy politikai megfontolás volt a célja - minden további nélkül rendezze meg "Megbékélés" címmel a román drámák hetét vagy amit akar, na annak lenne tartalma.

Így viszont csak egyet lehet érteni a poszt minden betűjével.

tolsztoj 2010.11.18. 20:53:01

@Szarazinda:

"A sajátom, rövidebben összefoglalva pontosan az, hogy magyarként, demokrataként és Trianonra traumaként tekintő magyarként is el lehet fogadni, hogy a Nemzeti Színházban tartsák meg a nemzeti ünnepet. Az a baj, hogy laikusként valószínűleg nem tudod, hogy a diplomáciában ez teljesen bevett gyakorlat. Nemzeti ünnepük alkalmából az országok követségei fogadást rendeznek, és ezt nagyon gyakran teszik reprezentatív, bagy befogadó képességű épületekben."

Zseniális okfejtésed után nagyon nagyra becsülnélek, ha ezt nem nekünk magyaráznád, hanem pl.Basescu úrnak, csak valahogy fordítva - intézd el a románokkal hogy Erdély Horthy általi visszvételének évfordulóját a bukaresti magyar nagykövetség és meghívottjai a bukaresti nemzeti színházban ünnepelhessék, és hogy erre a mi ünnepünkre Basescu koccintson pl.Orbán Viktorral.
Addig amíg ez nem történik meg, addig a te "szöveged" csak egy anyaországi agyficamosnak a mérhetetlenül ostoba blablája...

Haary Plotter 2010.11.18. 20:53:15

@ostván:
”a németek és a franciák, akik évezrede gyilkos háborúkat vívtak egymással”
Őrült rossz hasonlat, de mindenki ezt szajkózza! Mi SOSEM vívtunk gyilkos háborúkat a románokkal.
Ők 1916-ig kivárták, hogy hova billen a mérleg, utána beálltak az Antant mellé győzni. 1941-ben rögtön a szlovákok után és kicsivel a magyarok előtt ”testvériesen” velünk harcoltak a Don-kanyarban. A zsidókat már előtte kinyírták, ”borzasztó primitív, de hatásos módszerekkel”, ahogy mondá egy angol történész, igaz ők ezt csak 2-3 éve ismerték el, nagyon kínos volt, ma is próbálják kiokádni a becsületes megemésztés helyett. Majd bő három év fasisztáskodás után 1945-ben jött a ruszki özönvíz, azonnal hátbaszúrták volt német bajtársaikat, 8 hónap alatt áteveztek a győztes táborba.

”Mert az adott szó becsülete fontosabb (hosszabb távra szól)”
Lásd Gyulafehérvári román Nyilatkozat, III/1 pont: minden nemzet anyanyelvén fog élni és tanulni, a bírókat, rendőröket, ésatöbbi a saját soraikból fogják megválasztani. És lőn: ma Székelyföldön alig van legalább magyarul is tudó állami hivatalnok.

”néhány szélsőséges köpködése”
A radikálisok (radix- gyökér), észreveszik (sajnos?) a turpisságok és provokációk eredetét

Haary Plotter 2010.11.18. 20:53:19

@ati27: Na B+, jó hogy nem 1200 napos az év. Mert mi minden nap valamelyik állammal megbékélés-napoznánk.
A szomszédainknak viszont elég lenne az 1 napos év, hogy végre saját magukkal megbékéljenek!

Platon 2010.11.18. 20:53:26

A poszt végén ott a lényeg.

Alföldiék olyan hülyék hogy fogalmuk sem volt róla miről szól a Román nemzeti ünnep. Most meg ég az arca. Ennyi a történet, nem több.

Azért én megkérdezném a Román nagykövetet is hogy ezt bizalomerősítő lépésnek szánták e.

Parajpuding 2010.11.18. 20:53:27

Mi meg rendezzük virrasztást a Trianoni "tragédia" emlékére a szlovák, vagy a román Parlamentben.

Valószínüleg ott nincsenek ilyen s....házi alföldik, úgyhogy nem fog menni....

evicacica 2010.11.18. 20:54:11

Ajajjjjhhh, hát ez picit túl lett lihegve szerintem. Tekintsünk el most a rugózástól.
Ezek az események fontosak, a budapesti nemzetközi diplomácia vesz részt rajtuk plusz mások, akik a követségnek fontosak - cégek, szolgáltatók. De elsősorban informális diplomáciai esemény, fontos emberekkel lehet találkozni, lobbizni és nyomást gyakorolni, nem ott kezdődik a dolog, hogy hadat üzenünk Iraknak, hanem ott végződik. Én sok ilyenen voltam, mert az egyik bp-i szállodában ezekért a kapcsolatokért voltam felelős. Itt mondanék mást is: azért tartják ezeket az eseményeket közintézményekben, mert lényegesen olcsóbb egy nagytermet kibérelni pl. a Honvédelmi Múzeumban egy 4-500 fős állófogadásra, mint egy szállodában, mint máshol, sok helyen el sem fér. 100e forint alatt gondolkodjatok egy 3-4 órás esti bérletre plusz catering. Nem tudom ki szabja meg ezeket az árakat, de a szállodák és a kongresszusi pl. fényévekkel drágábbak. Ezért a román követségnek tavaly a SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUMBAN volt a nemzeti napi fogadása, úgyhogy lehet menni a kövekkel oda is. Vagy a jobbikos kollégák mehetnek a Vígszínházba, mert tavaly ott volt a a fogadása az izraeli követségnek.
Még azt is szeretném hozzátenni, hogy a román követség diplomatái között elég sok a magyar...mint ahogy a szerben is, mert az előbbi erdélyi, az utóbbi vajdasági.
Ja, és ahogy fentebb említik, hazánk azért más országokkal is ápol diplomáciai kapcsolatot, olyanokkal is, ahol diktatúra van és/vagy gyakori az emberiség elleni bűncselekmény, pl. népírtás, kínzás, stb. Na ezek az országok is ünnepelnek nemzeti napot a Honvédelmiben adott esetben. Akkor legyünk igazságosak, kövezzünk ott is kicsit.

Haary Plotter 2010.11.18. 20:54:31

@zirzabella: "Amúgy tudtok róla, hogy a kolozsvári magyar színházban december elsején színházfesztivál kezdődik? Jazzkoncerttel? Ami az igazgató szerint jó alkalom arra, hogy nemzetiségre való tekintettel együtt ünnepeljünk? És senki nem sértődött meg?"

Tompa Gábor többször rendezett már vegyes csapattal a ”Román Nemzeti” színházban is, amelyet még Trianon ELŐTT, 1906-ban 95% magyar KÖZADAKOZÁSBÓL építettek. A győztes román 2/3 ici-picikét kegyes volt, nem kobozott el mindent, meghagyta nekünk a Magyar Nemzeti színház nyári előadásainak Szamos-parti eldugottabb kicsi épületét.

Haary Plotter 2010.11.18. 20:55:04

@_tx_: ”igyekeztünk elmagyarosítani, visszafojtani a területünkön élő kisebbségeket”

Ezért ők szépen elszaporodtak, mi pedig lassan szétporlunk új gazdáink (meg)figyelő tekintetei alatt.

A 850 ezer erdélyi német virult a magyarság MELLETT, a románok ALATT hazafújta őket a szél ugyi, gyilkosok és pökhendiek a magyarok na, mert megaszonták mások.

2010.11.18. 20:55:37

Gondolom ez a hozzászólásom is ki lesz moderálva, de csak megjegyzem, nem látom a cím és a cikk közötti összefüggést. Végülis ez csak egy hülyeség amin persze illik felháborodni, szerintem is jogosan, de ilyesmiért kirúgni valakit...

@Szarazinda: a mostani Romániát elfogadni és együttműködni egy dolog, de azért hadd bulizzanak valami más helyen. A nemzeti ünnepüket kissé provokatívra sikerült kijelölni. Ez az ők hibájuk, nem a mienk.
A két dolgot igenis el lehet választani...

belekotty 2010.11.18. 20:55:44

@Szarazinda: Bocs, de az én ballib zsebemben is kinyílik a bicska, hogy a románok Erdély elcsatolását ünnepeljék a Nemzeti Színházunkban és ott lengjen a román lobogó.
Nem hiszem el, hogy értelmes emberek ezt meg sem próbálják megérteni.

billy reed 2010.11.18. 20:55:44

@Ödönke: Maximálisan egyetértek.
Vegyük észre végre, hogy:
1. Trianon 1920-ban volt, ma pedig 2010 van.
2. Európa története leírható úgy, hogy a kis egységek /pl. földesúri birtokok, tartományok/ nagyobb egységbe szerveződnek /nemzet/, majd ezek még nagyobbakba /pl. EU/.
Ezért a nemzeti keret bármily kézenfekvő is, múlóban van. Amikor 4 óra alatt Izlandra vagy Amerikába repülhetek, mikor argentin, vagy japán emberekkel levelezhetek, chatelhetek, határok nélkül jöhetek-mehetek, oda költözök, ahová akarok, akkor itt az ideje elgondolkodni.

A nemzet ideje lejárt. Lehet örülni, vagy sajnálni, ugyanúgy vége, mint ahogy vége lett a nemesek adómentességének pl.
Ők is kapálóztak persze...

Lényeg: "Aki kezét az eke szarvára teszi és hátranéz, nem alkalmas Isten országára."

Emberek: nézzetek előre a jövőbe!
Románia NATO és EU szövetségesünk, szomszédunk.
Kit érdekel, ha a magyarországi románok a Nemzeti Színházban akarnak emlékezni?
Itt az idő a sérelmek temetésére.

És én nagyon nem szeretném, ha a fiamnak még mindig ezzel a Trianon-szarsággal kellene foglalkozni, ahelyett, hogy egy virágzó országot és egzisztenciát építene...Trianon a múlt! Nem lehet változtatni rajta!

Járjunk elöl jó példával! Ha háborgunk, szitkozódunk, csak a múltat erőltetjük a jelenre.
Fentebb írta valaki: mi lenne, ha a bécsi Operában emlékeznénk 1849-re?
Aki nem érti, miről beszéltem, az el sem fogja hinni: az osztrákok nem háborognának, és valszeg tennének rá nagy ívben.
A hiba tehát nem az volt, h Alföldi beleegyezett, hanem az, hogy meghátrált.

Pajszer Művek 2010.11.18. 20:56:23

@Szarazinda: Nem lehet elfogadni. A világ összes MÁSIK országában ünnepelhetik (azt is) hogy elvették Erdélyt, de nálunk NEM. Elfogadom hogy ez nekik nemzeti ünnep, naná. De mindenki tisztában van azzal, hogy lopták az országukat. És tőlünk. . Milliónyi magyart nyomtak el, semmiztek ki, aláztak meg és aláznak meg nap mint nap. Pusztuljanak innen ünnepelni.

Ez a mindenáron mindenkivel jóban lenni akaró szervilis nyáladzás meg önfeladás hányingert kelt bennem. Megjegyzem evolúciósan sem túl nyerő mindenki önkéntes lábtörlőjének lenni, senkinek nem javaslom.

bda 2010.11.18. 20:56:32

A múlt dolgain kár keseregni, ami volt az elmúlt, vissza csinálni nem lehet, ezt már a történelem is bebizonyította. Jövőbe kell tekinteni, és ha ez az akció hasznot hoz az országnak akkor mit kell ebből problémát csinálni, hogy ez a nemzeti színház. Az a mi nagy bajunk, hogy nem tudunk összefogni még a saját környezetünkkel sem, inkább hívok szakembert másik faluból, nehogy a szomszédnak 100 Ft-tal több legyen.
Itt tényleg lehetett volna a egy jó lehetőség a két ország viszonyának a javítására.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2010.11.18. 20:56:47

Mi az hogy alfoldi egy rendezo aki ne politizaljon?

Jelen esetben nem mint rendezo felel hanem mint IGAZGATOJA a szinhaznak. Mint ilyen, egy fontos allami intezmenynek nem adhat helyet egy roman provokacionak. Csak egy gerinctelen hulye tudna ebbe belemagyarazni a bekes egyuttelest.

A romaniai magyarok pedig jo kis agymosason mentek keresztul, hogy szinte mind tamogattak ezt a izlestelen otletet.

Megneznem a kinai szinhaz igazgatot ha Tajvan elszakadasanak evfordulojanak helyet adna. Kinaban legalabb buszkek az emberek es nem torodnek bele egy igazsagtalan teruletfosztasba. A kovetkezo mi lesz? Ha igy allunk a kerdeshez akkor senki nem fog harcolni Magyarorszagert, nyulak szerte futnak.

Ezek a puhany antimagyarok nem erdemlik meg a nyelvunket es kulturankat, multunkat. Szegyen amiatt a szazezrek miatt akik a fuggetlen Magyarorszagert haltak meg a haborukban, hogy ma ezek a puhany gyava senkihaziak ne torokul vagy oroszul vagy romanul kelljen beszeljenek.

Haary Plotter 2010.11.18. 20:56:55

@Zuhatag: ”Mi a rossebért nem otthon ünnepeknek a románok? Vagy ha már annyira itt akarnak, miért nem mondjuk a külügyminisztériumban?”

Nagyon szeretik heccelni alattvalóikat. A román hassereg kb 3 éve Csíkszeredában szeretett ünnepelni, élvezte hogy hevesen b~szogatttya a nyakas székely fülét a helikopterekkel, lökhajtásos bombázókkal, ágyúkkal, rezesbandával.

Nagyváradon valaha mertem megkérdezni egy busz-sofőrt, miért bömböl rádiója a hangszórókon is, senki sem tud beszélgetni a buszon; észrevette a nagyon enyhén magyaros hangsúlyomat, így aztán oltyán (délnyugat román) akcentusával megaszonta: vegyem tudomásul, hazájában ő azt csinál amit akar, nekem meg semmi közöm hozzá. Csak jelzem, Nagyváradon születtem akkor, amikor ő a Kárpátok ALATTI kátrányfedős viskójában még az apja faxában sem volt. Csócseszku panel "blokklakása" nekik egy igazi Megváltás volt, mai napig istenítik a nagy Kondukátort.

Myacis 2010.11.18. 20:57:11

Nem értem... eltelt több, mint egy nap a botrány kirobbanása óta, és Alföldi még mindig igazgató. Mire várnak, kedves döntéshozók?

Öreg Sam 2010.11.18. 20:57:18

@Deak Tamas:
Hjaaaa,az a Kossuth,akit eltiltottak az ügyvédi pályáról bizonyos árvaházi pénzek enyhén szólva is zavaros kezelése miatt???
Nincs szándékom nemzeti jelképeket lerombolni,csak végre tudomásul kellene vennünk,hogy egy ellentmondásokkal terhes nemzet(kicsike) vagyunk ,és ez alól nem mentség,hogy Európa közepén vagyunk földrajzilag.
Sőőőt,épen ezért kellene végre kulturáltan viselkednünk talán.
Az EU az USA-hoz hasonló szisztéma szerint lett kitalálva,természetesen sok emberöltőnek kell eltelnie,hogy valóban olyan legyen.
Környező országok polgárai megkapták a lehetőséget,hogy magyar állampolgárok (is) legyenek.
Első lépés a szabad költözködés irányába,sok ilyen jöhet még.Azzal,hogy nemzeti sérelmeinket állandóan melegen tartjuk,sehova nem jutunk.

Walter Melone (törölt) 2010.11.18. 20:57:33

@levike999:
@Deak Tamas:

A Sándor palota jobb hely lenne neki nem? Mégis csak az államiság szimbóluma, nem a törvényhozásé.

De ezek olyan közjogi finomságok, amikhez nem kell mindenkinek értenie...

frank602 2010.11.18. 20:57:45

Sok érdekes hozzászólást olvastam idáig is, pedig még
az elején tartok csak, de minden eddigiből a legjobban
kesztió 11.18. 10:17-es véleménye tetszett a legjobban.
Ajánlom minden nagy, NÉPNEMZETI MAGYAR HAZAFInak, hogy próbálja meg értelmezni, amit határon
túli magyar testvérünk leírt. Gratula KESZTIÓ!

Kristl 2010.11.18. 21:22:31

@billy reed:

dönsd el, hogy most a "nemzetállamok feletti eut" ünnepled vagy a szövetségest.
Mivel egyfelől feladod a magyar államiságot az euért, de elismered a román államiságot. Ergo igy az "önfeladás" egyoldalú az euért, amit történetesen ők nem tesznek meg.
Az ünnep is erről szól.

2. 48-49ben nem az osztrákok ellen "lázadtunk". A magyar államiság ugyanis nem szünt meg a habsburgok alatt. Mi nem "ausztria" egyik tartománya voltunk hanem a habsburgoké, így az összehasonlítás téves történelmi ismeretekre épül és nem állja meg a helyét.

Pajszer Művek 2010.11.18. 21:22:58

@frank601: kesztió ostoba, utálom az olyan arcokat, akik ilyeneket írnak, hogy másoknak is kell ünnepelni valamit. Hát mégis honnan a jóbüdösfrancból veszi a bátorságot, hogy előírja kinek mi kell? Itthon se kell ünnepelni március 15-öt vagy augusztus 20-át, ha nem akarod, már miért kéne? Semmi nem kötelező.

Az ő véleménye is csak egy a sok közül, akkor is ha ottani magyar. Hozok 20 másik magyart aki pont az ellenkezőjét gondolja. A vita tárgyát tekintve teljesen irreleváns hogy ki honnan származik, az érvelési hibák között az "ad hominem circumstantiae (személyes körülményre hivatkozás)" között találod.

És százszor inkább lennék NÉPNEMZETI MAGYAR HAZAFI mint olyan aki a fenti, kapitálissal szedett szavakat sértésnek szánja.

iBKV 2010.11.18. 21:25:14

@Billy Reed: Hat azert egy kicsit(nagyon) eros es tulzo az 1848-as forradalmat felhozni peldakent! Elo a tortenelemkonyveket es olvass utana, ha mar nem tanitottak meg neked....

iBKV 2010.11.18. 21:35:45

@Pajszer Művek: +1 kesztió csak egy provokatív agymosott román, aki nagy sajnálatomra tud magyarul... Nem kell vele foglalkozni, tökéletesen agymosott idióta, aki hamarabb csókolná meg a román állam seggét, minthogy kezet nyújtson egy magyarnak. Az a tipikus románná vált egyén, akiket néha a piacon lehet látni.

Odalépek a piacon a pasashoz: poftic?!(utálom a román nyelvet, elnézést ha nem tudom leírni jól) Megszólalok magyarul, kérdezek. Csak néz rám.. Elfordulok, mennék tovább, majd kiáltozik utánam, tessék tessék, mit adhatok? Hát szánalom...

Más: Román tengerpart, ami tényleg román... Állunk be a kempingbe, a díjszedő ránéz a remndszámtáblára, tripla ár. Majd nézett egy nagyot, amikor perfect románul lett elküldve az román édes anyukájába. Azonnal 1:1-et fizettünk...

Pozitív dolgot is hadd mondjak:

Békás, Csíkszereda satöbbi környéke.. Lassan megyünk az autóval, nénik-bácsik meglátják a H betűt. Integetnek, kiáltoznak: sziasztok magyarok! Sziasztok hazaiak! (A szívem szakadt meg.)

Szovátán egy kempingben, a kijáratnál viszlát angolul, németül és magyarul a következő sor: Üdvözöljük az otthoniakat.

Nah ez a nem mindegy és ezek miatt is fájdalmas emlék, amit nemzetiben gyásznapon kéne megemlékezni. Tényleg, pofátlanság volt a románoktól a bérlése.. Hát akkor nemzeti gyásznapot tartsunk a nemzetiben trianon emlékére.

b0lha 2010.11.18. 21:37:46

azert... 1 tarsadalomban alapvetoen sztem ien libikoka jatek megy... egyik oldalon csucsul a heves es nagyhangu nemzeti erzes, a masikon pedig a hideg, szamito gazdasag. es mindig az van epp fenn a levegoben, ameikre az adott tarsadalomnak, az adott korulmenyek kozott szuksege van. namarmost ha ezt a gondolatmenetet atultetjuk a jelenlegi magyarorszagra, akkor sztem ez ugy nez ki, h van nemzeti kormanyunk, nemzeti egyuttmukodesi rendszerunk, korona az alkotmanyban, stb. viszont penzunk kibaszottul nincsen. ugyerzem ideje lenne a libikokanak 1 kicsit ujra a masik iranyba elbillenni. mert kurvara kardoskodhatunk itt a nagyon nagy magyarsagunkkal, csak eppen ebbol nem igazan lesz mit enni. teny, h hulyen veszi ki magat kicsit h a Magyar Nemzeti szinhazban tartanak egy olyan esemeny megunnepleset, amely a mi perspektivankbol inkabb gyaszolast eredmenyezne. na de kerem, nem hiszem el, h nem vagyunk kepesek ezen felulemelkedni, es azt mondani. szinhaz = rendezvenyterem. unnep = rendezveny. rendezveny a rendezvenyteremben = penz. majd biztos jon a sok fika, h en csak a penzt latom, zsido vagyok, nincs bennem semmi nemzeti erzes, bla bla bla... de ha ezen nem vagyunk kepesek tultenni magunkat, akkor nem varhatjuk el ettol az orszagtol, h akar 1 nanometert is haladjon elore.

t a m á s 2010.11.19. 15:00:37

@felvidéki istimester:
..."ha magyar iskolába íratják a kölyköt, kap egy szimbolikus füzetcsomagot. "...írod szerényen, de hamisan
Na ne! Nézd meg az elmúlt évek határon túliak támogatási rendszerét.
1. Évente 14 milliárd (1 milliárd=1000 millió) direkt támogatás
2. A Duna TV költségvetése 23 milliárd (ebből nagyrészt a hátáron túlról "ideszakadt" riporter-szerkesztőik utazgatásaik és egyéb támogatásaikat finanszírozzák)
3. A Kárpát-medencei-re bővített református egyház és egyéb szervezetek etno-bizniszének sok milliárdja

Szeretném én őket ...e nélkül, szeressenek ők minket, a magyar adófizetők lenyúlt pénze nélkül., ahogy pl. Erdély szerte az anyaországiakat hívják "kosztosokat" (amit nem is értek - ők táplálnak minket???)

Az Alföldi pedig egy nagy f...Csak annyit kellett volna tegyen, hogy egy kommünikét ad ki, hogy a románok kérték de Ő nem engedi a Nemzeti Színházat erre a célra felhasználni.
És rendezett volna a színház előtt egy jó kis jobbos tüntetést, "szőröstalpú oláhozással, kis zsidózással, trianonozással...és azt mondta volna; NA LÁTJÁTOK! EZÉRT!

Superlativus 2010.11.19. 15:01:11

Nem bírtam végig olvasni a kommenteket, mert fel ment bennem a pumpa.
Van egy kérdésem azokhoz, akik szerint ne sírjunk Trianon miatt, mert elvégre elbuktuk a háborút:
nem a győztesnek van meg a lehetősége, hogy békejobbot nyújtson? Minket kellene kiengesztelni, a mi érzékenységünket kellene figyelembe venni nem a győztesekét. Még hogy Romániának gesztust?! Mondja már el valaki alföldinek, hogy mi szívtuk meg legjobban az európai államok közül a XX. századot, nincs abban a helyzetben, hogy nagylelkű gesztusokat tegyen. Ezt kizárólag felénk tehetik meg. Az EU nagyívben tesz ránk (lsd. szlovák helyzet) a románok pedig tiszteletlenek és gőgösek pedig nekik össze kellene tenniük a két kezüket és naponta megköszönni a sorsnak, hogy egy ilyen lehetőséget kaptak. Ezzel úgy látom csak visszaéltek az elmúlt 90 évben. Pedig ha annyi energiát az ország építésére fordítottak volna mint amennyit a kisebbségek és elsősorban a Székelyek asszimilálására fordítottak akkor nem itt állnának.

Qqriq 2010.11.19. 15:01:21

@frank601: Ez most vicc volt, vagy tényleg ilyen hülye vagy?!

(Vagy kesztió nickkel is regisztráltál, és most jól benyaltál magadnak?)

"Az akkor publikált Gyulafehérvári Nyilatkozat pedig, ami széleskörű nemzetiségi jogokat ígért, egyenesen az erdélyi magyarság örömünnepe lehetne."

Ja, ha meg nagyapámnak áramszedője lenne, ő lehetne a villamos....
De végül is csak "bozgorok" lettek a nagy ígérgetésben...

Pajszer Művek 2010.11.19. 15:01:29

@b0lha: Ez elég végletes gondolkodásmód. Vannak akik nem akarnak román vért inni, de azért ez az ünneplősdi kivágja a biztosítékot náluk is. A világ nem fekete és fehér.

A felülemelkedésről meg mindig a székelyföldi román csendőrök jutnak eszembe...meg a Dunaszerdahelyi stadionban tébolyultan tomboló szlovák rendőrök. Ahogy ők felülemelkednek az maga a csoda.... :)

Ki kéne dugni néha az okos buksitokat a monitor mögül és megnézni milyen az élet mondjuk Kárpátalján egy magyarnak..vagy Szlovákiában ahol ma is büntetik a magyar nyelv használatát...

És nem akar itt senki épeszű revíziót csak garantált emberi méltóságot és mondjuk nyelvhasználatot...majd ha ez megvan, akkor lehet felülemelkedni (a bábel-hal nekem ezt a szót mindig a gyáva megalkuvásra és fejelfordításra fordítja de ez csak kötekvés).

Amikor leköpnek akkor is felülemelkedsz és letörlöd: mondván istenke harmatja és szeressük egymást? :))

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.19. 15:01:45

@billy reed:
El vagy te tévedve. Ők egy múltbeli(!) eseményt ünnepelnek, tehát ebben az esetben igenis nem a jelenről van szó. Viszont az ünneplés helye minket sért, a témája miatt, és ez már a jelen.

kabuki09 2010.11.19. 15:01:53

Jelentem, én is elolvastam kesztió kommentjét, csak hogy tudjam, mit is kellene értelmeznem, és átéreznem. Nem mondom, hogy nincs igazság a soraiban, de pár dolgot dolgot szeretnék megjegyezni:

Először is: attól, mert valami régen történt, még nem változtat az esemény - véleményem szerint - objektív igazságtartalmán. Ugyanis ha így lenne, akkor legyinthetnénk nagyon sok történelmi igazságtalanságra, hisz "már oly régen volt, ma már ez nem releváns". Mégis, a tapasztalatom az, hogy az ilyen "igazságtalanságokat" tanuljuk többek között történelemből, és nincs ott lábjegyzetben, hogy egyébként ez már nem lényeges, mert párszáz vagy akár pár tíz évvel ezelőtt történt.

Másodszor: Vegyük úgy, hogy mi ezt az igazságtalanságot, nevezetesen Trianont, tudomásul vettük, mert amennyire tudom, nem készülünk lerohanni Romániát Erdély visszafoglalása miatt, és - be kell lássuk - ez a téma nem merül fel napi szinten, nincs benne az emberek mindennapjaiban. De ettől ez még köztudottan egy érzékeny téma, nagyon sok magyar számára és itt nem csak az államhatárokon belül élőkre gondolok. Lehet ezt mindenféle módon értelmezni, de ez attól még tény marad.
Ebből kifolyólag úgy gondolom, hogy minimális diplomácia érzék esetén fel sem merül, hogy egy ilyen eseményt az elszenvedő ország egyik nemzeti jelképeként funkcionáló középületben ünnepeljen meg a "nyertes" ország külképviselete.

Harmadszor, és ez kifejezetten kesztió kommentjére reagálva: Amennyiben a Kínai Kommunista Párt zászlóival lenne feldíszítve a Nemzeti Színház, én akkor is éppúgy fel lennék háborodva, mert azt is gyűlölöm, amit ők művelnek a kisebbségekkel, és egyáltalán, amit képviselnek.

És végszóként, nem érzem a szükségét, hogy én kérjek elnézést, mert baromira nem veszem jó néven, hogy ezt a "román nemzeti ünnepet" nem akarom, hogy a Nemzeti Színházban ünnepeljenek meg.

venszivar 2010.11.19. 15:02:20

Béke Nobel díjra fel kel terjeszteni ........A Magyar román barátságért tett rendkívüli ,emberfeletti tettei okán.

Qqriq 2010.11.19. 15:02:26

@billy reed:
"Kit érdekel, ha a magyarországi románok a Nemzeti Színházban akarnak emlékezni?"

Azokat, és leszármazottaikat akiket úgy lapátoltak ki 1920-ban Erdélyből, mint egy szarkupacot. Meg azokat, akinek az orra alá dörgölte a regáti betelepített oláh december 6.-án: "Na mivan, már oda át SEM kelletek???!!!"

"A nemzet ideje lejárt."
Ezt nagyon benézted, öreg! Kérdezz meg erről egy franciát vagy egy angolt. Betegre röhögi magát rajtad. És ha van benne egy kis szánalom, elmagyarázza neked, hogy csak az ilyen kis önfeladó barom nemzeteknek van végük, mint amilyennek te is a tagja vagy. Mert ők biztosak benne, hogy francia és angol nemzet még akkor is lesz, amikor neked már a haló porodra sem emléxik a kutya se.

ET-nick 2010.11.19. 15:02:32

Ez legyen a legnagyobb bajunk.

Az vesse rá az első követ, aki még nem hibázott. Elismerte, bocsánatot kért és visszavonta. Bárcsak mindenki így reagálna ilyen esetben. Sajnos nem jellemző.

Még egy pénznyelő testület felállítása? Meg "könyörgöm, akasszuk fel" bosszúhadjárat. Ugyanmár! Nevetséges!

Qqriq 2010.11.19. 15:02:53

Ezt a sok szánalmas internacionalista, történelmi analfabéta hozzászólást olvasva egyre inkább be kell lássam, valóban Hoffmann Rózsa kell ennek a birka népségnek.
Akinek egyik nemzeti ünnep olyan, mint a másik, akiben fel sem merül, hogy talán a győztes tolvajnak nem az egykor legyőzött, kirabolt ellenség nemzeti szimbólum épületében kellene akarnia megünnepelni a tolvajlás évfordulóját: vegetatív idegrendszerek. Kilégzés, belégzés, kilégzés belégzés..... na, meg is volt mára az agytevékenységetek.

Szarazinda 2010.11.19. 15:03:20

@Pajszer Művek: Milliónyi románt, tóthot, szerbet nyomtak el és aláztak meg és kényszerítettek asszimilációra az Osztrák-Magyar Monarchiában.

Nincs itt semmiféle szervilis nyáladzás, csak a tiédnél egy fokkal szélesebb látókör. A hányingeredre, sajnos a mentalitásod megváltoztatásánál csak egy egyszerűbb megoldást látok, az pedig a daedalon.

öregbuksi 2010.11.19. 15:03:28

Azoknak akik úgy gondolják: a faszomat érdekli ki hol és milyen apropóból ünnepel, azt kivánom, hogy az ilyen szervezetekkel kerüljenek közelebbi ismeretségbe, mint szenvedő sértettek : Vatra Românească , vagy a Szürke Farkasok. Csak azt ne gondolja senki, hogy a magyar vezető értelmiségiek, jobbról és balról egy kicsit is okosabbak mint ez a baromarcú.
Romániában a jövőben is, a jelenben is, és a múltban is
mindent lehetett mondani, cselekedni vagy gondolni, de egyet nem, a NEMZETIBEN NEMZETIETLENNEK lenni azt nem, az csak itt
lehetséges ebben a romlott országban. Valaki feljebb azt írta: kiváncsi lenne, hogy a németek
megengednék-e az orosz parádét német földön? Kedves uram, a német vezető értelmiség, is mindent, és annak az ellenkezőjét is, csak hogy bele rúghasson a saját nemzetébe, mert így lesz PC !

megint 2010.11.19. 15:03:47

Erdély Romániához csatolását nem lehet a magyar Nemzeti Színházban megünnepelni, ez így van, szocik is elismerik mára, hogy M.Péter pezsgőzése sem volt éppen normális, helyénvaló dolog. Szerintem pl a Románok sem engednék az ő nemzeti színházukban , hogy 1920-ra ott emlékezzenek meg a magyarok, vagy tartsanak megemlékezést Erdély Magyarországától való elcsatolása okán. Nem értem, hogy miért pont ezen a napon akar javítani a kapcsolatokon alföldi, van még pár száz nap ezen kívül az évben ami senkit sem zavarna.

Senkifia 2010.11.19. 15:04:03

@b0lha: pl a román társadalomban nincs libkóka,ami a nemzeti érzét,értéket,érdeket illeti. Nem számít baloldal,jobboldal,liberális,náci...Mikor nemzetről van szó,összeállnak,mint a beton.És nem hogy a csurli nemzetekkel,mint pl a román, de az orosszal is szembemennek(Lásd:román állampolgárság automatkusan a moldávnaka,ha kéri.Putyinék kezdtek hőzöngeni,hogy jézusmária,-persze,moldávia orosz érdekszféra. Mit tett a román? megszavazta a parlamentbe,szó nélkül. Az orosz nagykövetnek meg aszonták:Bocs,ez belügy. Tisztelettel mondja ezt el Putyin elnök úrnak...Magyarul: Anyátok...És ennyibe maradtak). És aki román,és nem ezt teszi,az tényszerűen örökre elásta magát. Ha politikus, akkor a politikában, ha művész,akkor a román művészvilágban,ha közéleti bárki,akkor a közéletben. Ez csak itt ilyen "természetes",hogy ja hát a pénz,meg gyere barátkozzunk,meg minek fikázzák érte szegény nagyművész vécenevű alföldit...
Van itt hozzászóló,aki(újfennt az alföldifélék sikeres agymosását mutatva)azt hozza párhuzamnak,hogy nade mit szól majd a jobbikos Váradon,ha pofánverik? nem verik pofán, vagy ha igen nyugodtan háborodjon fel. A román se Szegeden,vagy Debrecenben(Seghedin, Debretin, Jula...ami GYula)akart ünnepelni,hanem BUDAPESTEN a NEMZETI SZÍNHÁZBA! Tudod, erre mondta a svéd bakter,mikor a vonat levágta a lábát,hogy "Hát a f.szom nem kéne??"
Szóval senki nem mondta,hogy ne ünnepeljen a román kisebbséggel az épp aktuális romániai nagykövet, december elsején. Ha a franciák kibékültek a németekkel, talán mi is ki tudunk a románokkal. persze ott kétoldalú volt a békülés. És egyik fél se várta el a másiktól,hogy megengedje,hogy a német a porosz-francia háborús győzelmére emlékezzen a Champs Éliseén felvonulva, vagy a francia valamelyik hasonló méretű, a németekre mért győzelmét ünnepelje a berliniStaatsoperben,pl...Bár az messze nincs olyan jelképes hely,mint a Nemzeti.
Úgyhogy tisztelettel: ne beszélj arról,hogy igende másoknál bezzeg mi van,és csak a magyar "mélynemzeti",aki ennyire elmaradott,és felvilágosulatlan. Ez a stílus, amit pl alföldi prezentál, de van még pár "nagy" művész,értelmiségi,stb,akik szintén ezt a vonalat képviselik... Társadalomtudat-formálás,ugye... Csak az irány megkérdőjelezhető,ami a magyar nemzeti érzelmeket,érekeket,ezek képviseletét illeti.És mikor ezen bárki felháborodik, az homofób,antiszemita ,nácifasszta,szélsőjobbos.... éppen mi illik jobban a képbe.Oszd el a jelzőket.
Pedig csak azon háborodott fel a MAGYAR adófizetők egy jelentős része,hogy a MAGYAR NEMZETI SZÍNÁZBA hozta volna alföldi(ja mer' pénzt adnak érte...aha.Így már mindjárt érthetőbb)a ROMÁNOKAT,akik, valljuk be, Trianont akarják ünnepelni,aholis,minden etnikai meg politikai,meg egyéb szempontot figyelembe véve, abszolút igazságtalanul kaptak egy jóval nagyobb darabot Magyarországból, mint ami etnikai összetétellel,vagy történelmileg indokolni lehetett volna. Nagyobb darabot kaptak,mint ami a megmaradt Magyarország.... Just for the record. És ezt szerették volna állófogadással ünneplni BUDAPESTEN? a NEMZETI SZÍNHÁZBA. Nem a szegedi kultúrházba,nem a gyulai városházán,vagy a román kisebbségi önkormányzatnál... Nem. A NEMZETI SZÍNHÁZBA. ÉS ha szerinted ezt el lehet annyival intézni,hogy ááá hát végülis fizettek volna érte... akkor nincs miről vitatkozni. De ne haragudj,ha a hozzátok hasonló nézetűeknek erősen megkérdőjelezik a magyarságát... Lévén,hogy egy nemzethez tartozás nem kijelentésalapú.HAnem kulturális, történelmi és egyéb ehhez hasonló"jelentéktelen" dologban közösségvállalás, feltételek nélkül. Ha ez megvan,akkor megsértődhet az alföldi féle,ha lehazaárulózzák,illetve kétségbe vonják a magyarságát.. De mivel nyilvánvalóan nincs ez meg, nem értem, mi a sértődés tárgya. Ilyen egyszerű ez...

Haary Plotter 2010.11.19. 15:04:11

@Sawyer_: ”a gyulai románok nyugodtan ünnepeljenek”

A 1784-es Horia Closca Crisan féle bocskoros parasztfelkelés után telepítették oda a hegyi mócokat, hogy NE pálinkat főzzenek az alföldi vásárok veszélyes zugeladásaihoz, a nagyon nehéz mész és kőzetfejtés valamint a favágás és gerenda-faragás helyett. Jobb lesz, ha a hatóság szeme előtt békésen földet művelnek.
Bevált a recept 325 évig, most a varsándi magyar asszonyok járnak biciklin át a román oldalról, hogy a magyarhoni románok üvegházaiban friss zöldséget termeljenek mindenki örömére. Így aztán a szorgos románkák nyugodtan ünnepelhetnek, igaz hogy 1990 után egy sem vágyott vissza a Mócvidékre, ahonnan őseik erednek.

victor vacendak 2010.11.19. 15:04:23

Szerintem december 1. nem éppen Erdély elcsatolásának az ünnepe. Nem úgy volt, hogy a magyar kormány 1918 október 31-én kilépett a monarchiából, és ekkor az aktuális tűzszüneti határok léptek életbe (mely már az eredetinél jóval kisebb Erdélyt mutatott)? Az erdélyi Román Nemzeti Gyűlés döntése alapján ekkor Erdély csatlakozott a román únióhoz Bukovánával és Besszarábiával együtt...Az elcsatolás igazából csak Trianonnal történt meg, jóval később. De lehet, hogy az irredenta törikönyvben másként írják. Nem tudom.

Haary Plotter 2010.11.19. 15:04:56

@Gerzsonka:
”Magyarország _AGRESSZOR_ volt a nagy világégésben”

__ A_G_R_E_S_S_Z_O_R__
volt még 1941-ben többek között:
Hitler/Németország,
Tiso/Szovákia,
Antonescu/Románia.

Mindhárom ország nyert a háború után,
később vagy rögtön utána
(Újraegyesítés, Cseh+Szlovákia, Erdély+)
De van egy negyedik, a KAKUKKTOJÁS, na ki az?

Megérdemeltük, mi??
B-szki, edd meg a Napot, napról napra!!!

Haary Plotter 2010.11.22. 10:01:49

@szamoai:
”az elcsatolt területeken több román élt mint magyar”

Csak valamikor 1800 UTÁN. Az ortodox román pópák évszázadokon át sok-sok apró hegyi faluban reggel 6 óra körül jó erősen bekopogott a kis családi házikókba: ”Ioane, fa-ti datoria” (Jancsi, végezd a feladatodat! = Kúrd meg a túrószagú asszonykádat!). Nem viccelek, hit(el)es forrásból, egy brinzás hegyi juhásztól tudom.

Haary Plotter 2010.11.22. 10:01:49

@pumukli79: ”a román zászlót lobogtatják? A Budapest zászló nem hasonlít egy kicsit?”

Volt is emiatt hatalmas felháborodás az erdélyi (h)őssoviniszta Vatra Romaneasca (Román Tűzhely) köreiben. Ezek uszítottak Marosvásárhelyen is, mert ha békében van az ország, 3 nap múlva, III.22-én FELSZÁMOLTÁK volna a volt Securitate teljes állományát, többsége kiszűrve jaj-jaj, a megmaradtak is csak a hadsereg kemény felügyelete alatt dolgozhattak volna megszámlált napokat, jaj-jaj.

Így aztán a vátrások jó előre kibérelték a buszokat, majd az adott napon, a magyarok könyves-gyertyás csendes tüntetése után, az ortodox pópák félreverték a harangokat, mert a magyarok egy mega fánkszabó pohárral ”Ki akarják kanyarintani Erdélyt drága ősi román földünkből”, amire a feldühített Libánfalva és környéke paraszthorda az RMDSz székház előtt kiverte Sütő András szemét, majd a Márko és a Petofi(!) nevű románellenes agitátorokat keresték, de mivel nem találták őket, felgyújtották a székházat, hátha a füst miatt előjönnek a ”patkány magyarok”.

Mikor pedig megtudták, hogy a Budapest zászló pontosan olyan színárnyalatú lett, mint amit ők eredeti román zászlónak akartak volna, forrtak is sötét dühükbe, hogy megelőzték őket a magyarok. Jobb lett így, hogy rájöttek a románok, hogy nem ők sz-rták a ”ros-galben-albastru” (piros-sárga-kék) színegyüttest!

Szenzációs hír: talán két éve, az egyik afrikai ország beperelte őket; a románok változtassanak nemzeti zászlót, mert az övék bizonyítottan RÉGEBBI, a románoké pedig fix-fix ugyanolyan lett utóbb, tehát lekoppintották a négerek zászlaját.
Na erre kössenek bokrétát a románkák!!!

Haary Plotter 2010.11.22. 10:06:56

@szvsz: Magvas, alapos és helyes meglátások, üdvözletet érdemelsz, szvsz!

levike999 2010.11.22. 10:07:25

@Walter Melone: "A Sándor palota jobb hely lenne neki nem? Mégis csak az államiság szimbóluma, nem a törvényhozásé. "

Ez szőrszálhasogatás! Talán csak nem az a baj, hogy a FIDESZ vitte oda?

levike999 2010.11.22. 10:19:31

Nehéz elhinni, hogy Alföldi tényleg csak tévedett. A Nemzeti Színház igazgatója nem lehet ennyire hülye! Elvárható lenne, hogy figyelje a közéletet, és akkor ismerné a Medgyessy pezsgőzős történetét is. Ha egy ilyen kérés jönne be a románoktól, egyből ez jutna eszébe!

levike999 2010.11.22. 10:19:32

@b0lha: "de ha ezen nem vagyunk kepesek tultenni magunkat, akkor nem varhatjuk el ettol az orszagtol, h akar 1 nanometert is haladjon elore."

Kár, hogy semmit sem indokoltál meg! Most én sem fogok, csak megjegyzem, hogy ha egy országban erős a nemzeti érzés, akkor az konkrét gazdasági eredményt hoz!

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2010.11.22. 10:19:58

zavarban vagyok kicsit: a meglévő érzékenységek figyelmen kívül hagyása ugyan hülye ötlet és felelőtlenség, de azt gondolni, hogy a nem meglepő módon a magyarság sorstragédiájához köthető román (vagy a szlovák) nemzeti ünnep egyetlen szerepe az adott államban, hogy azon a magyarok ellen hergeljék magukat az ünneplők, erős túlzás.
egy biztos, ez kívülről nézvést nehezen vállalható, hiszen valaki, aki ilyenről dönthet, megkötötte a szerződést a követséggel, ami nyilván tart ilyenkor fogadást, különben diplomáciai szempontból leírná magát, hisz ilyet minden követség tart. ha a pozsonyi magyar követség leszerződne augusztus 20-ra a szlovák nemzeti színházzal, de a kialakult politikai botrány miatt felbontanák a szerződést, akkor nyilván másért anyáznánk, mint most

Marcipán58 2010.11.22. 10:20:09

Ünnepelte már ez az ország évtizedeken át egy másik ország nemzeti ünnepét, ami nekünk maga a tragédia volt, nem újkeletű ez a dolog. Az internacionalizmus, a kozmopolitizmus úgyszintén nem az. Ha ennek sem lesz visszhangja és következménye (amire jó esély van), akkor minek lesz?!

elves 2010.11.22. 10:26:05

Egy kicsit túlzásnak érzem ezt a cikket. December elsején a románok az 1918-as (tehát még a trianoni döntés előtti) gyulafehérvári nemzetgyűlésre emlékeznek, amikor az ott összegyűlt erdélyi románság kimondta, hogy Romániához szeretne tartozni. Bármennyire hihetetlen ez az ünnep tényleg a románság összetartozásáról szól és nincs alapvetően nem kellene legyen magyarellenes felhangja. Nekem Bede Márton cikke a szimpatikusabb: tényleg nem menő bunkóskodni. Ez olyan mintha egy londoni nemzeti intézmény nem fogadná az amerikai nagykövetség július 4.-i ünnepségét mondván, hogy az az egykori brit gyarmatbirodalom ellen irányul.

Cselo 2010.11.22. 10:30:27

Tisztelt Nagykövet Úr!
Valóban, nagyon fontos és jó dolog az, hogy Magyarország és Románia kapcsolatai jó tendenciát mutatnak. Persze ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben felhőtlenek lennének. Ennek elsődleges oka, hogy Románia nem hajlandó a székely megyéknek autonómiát biztosítani oly módon, ahogyan ezt számos európai országban biztosítják az ott élő nemzeti kisebbségeknek. De még számos okot sorolhatnék és ezek többnyire Románia terhére róhatók.
Az önök ünneplési kísérlete sajnos aláássa a javuló kapcsolatokat. Egyáltalán az a tény, hogy Budapesten, Magyarország területén ünnepelni kívánják Erdély elcsatolását, nagyfokú diplomáciai érzéketlenségre, ízléstelenségre utal. Képzelje el Nagykövet Úr azt, hogy mit szólnának Romániában ahhoz, ha a második bécsi döntést akarná a magyar diplomáciai testület Bukarestben - mondjuk a Román Nemzeti Színházban - megünnepelni!
Igen, jól gondolja, egekig csapó botrány lenne belőle. Nos ehhez képest a magyarországi botrány egy halk sóhaj.
Tisztelt Nagykövet Úr, kérem, hogy a két nemzet békés egymás mellett élése érdekében a jövőben gondolkozzanak és az ilyen provokációtól tartózkodjanak!

funfun 2010.11.22. 10:39:56

@Chaoyang: "Ezek a puhany antimagyarok nem erdemlik meg a nyelvunket es kulturankat, multunkat. " Az milyen már, hogy egy Igazi Nemzeti Magyar Embernek nincs Magyar billentyűs klaviatúrája?
"Szegyen amiatt a szazezrek miatt akik a fuggetlen Magyarorszagert haltak meg a haborukban" - remélem, nem történész vagy, mert különben vissza kellene adnod a diplomádat. Melyik háborúban és hol haltak meg százezrek a FÜGGETLEN Magyarországért??? Üsd már fel legalább az általános iskolás történelemkönyvedet, mikor is voltunk függetlenek egy háborúban, és mikor is harcoltunk a saját függetlenségünkért? Há noooormáááális?

BKV reszelő 2010.11.22. 10:47:23

@b0lha: Valóban. Így kell nézni. Szólja ha meghalt valamelyik szülőd, amikor te ott sírsz a ravatalozóba, beugrunk a haverekkel pezsgőzni, pálinkázni, hangosan vígadni...nég az is lehet, hogy kikapjuk az öreget a dobozból és megtáncoltatjuk. Akkor majd emelkedj felül a fájdalmadon és azon, hogy mi leszarjuk a fájdalmadat, hiszen tolerálható, hogy mi pont ott akarunk ünnepelni. Nyugi, ünnepelni fogunk, lesz mit.

Szóval a tolerancia az kétoldalú dolog. Úgy működik, hogy tolerálok neked ezt-azt, ha te is tolerálsz nekem ezt-azt. De ha te késsel döfködsz, akkor pofánverlek egy vascsővel, nem fogom tolerálni.

Lámpavas 2010.11.22. 10:47:37

@b0lha: ugye nem vagy ennyire egyszerű?
Trianon sem úgy kezdődött, hogy húztak egy vonalat, hanem 10 évvel korábban, azaz még a háború előtt elindult egy szervezett hangulatkeltés a magyarok ellen a csehek és a románok részéről.
A jelképes dolgoknak sokkal nagyobb jelentőségük van egy nemzet életében, mint néhány millió forintnak.
De ha ezt nem érzed, akkor úgyis hiába magyarázok.

Világszám 2010.11.22. 10:47:49

Marhaság! Mi lett volna, ha román nemzeti színek vannak a Nemzeti Színházban. Semmi. Elmaradt volna a sávos gázáremlés. Nem. Vagy itt mindenki attól fél, hogy a románok dörzsölik a tenyerüket, hogy jól átcsesztek minket? De mivel? AZ RMDSz is benne van abban kormányban, amely kénytelen 25%-kal visszavenni a béreket Romániában. Szemét magyarok így szívatják a 16 millió román nemzetet? Köztük másfélmillió magyart, de mégis ők járnak rosszabbul, mert többen vannak. Amúgy a románok elegánsan sajnálkoznak és folytatnák az együttműködést. Sajna ők jöttek ki jobban ebből az egészből, Legalábbis a világ előtt, már ha egyáltalán figyelnek a mi észak-balkáni pancsolónkra.

búvárrégész 2010.11.22. 10:48:06

@Nelson Muntz: Ok, de március 15. nem volt tragédia a románoknak. Tekintve, hogy Románia sem létezett még.
Ezt a kettőt hiba összekeverni.
Mondjuk az I., vagy a II. bécsi döntés megünneplése, az hasonló. De azt meg nem is ünnepplik a magyarok (a magyar állam) Bukarestben, nemzeti intézményben biztosan nem.

ati27 2010.11.22. 10:48:27

Furcsa dolog ez a megbékélés.. Itt olyanok képviselnek nagyrészt merev álláspontokat, akinek köze sem volt hozzá. Azt a kisebb részt, akit emiatt atrocitás ért, elfogadom a véleményét. De. Nem egy példa volt már a megbékélésre. Gondoljunk csak a D-day eseményeire, ott is vannak ünnepek, mindkét fél részt vett-vesz rajta. Olyanok fognak ott kezet, akik a háborúban egymás célkeresztjében lehettek. Sőt néhány esetben, mivel a légiharcok elég jól dokumentáltak valóban találkozott a legyőző és a legyőzött fél (ha túlélte) Na ez már a valami. Sőt amikor Douglas Bader angol pilóta fogságba esett akiről tudni kell hogy két műlábbal repült, harcolt a németek megvendégelték. Sőt az angolok amikor megtudták hol tartják fogva repülőről ledobták a tartalék protéziseket (egy jó kis bombázással együtt) amit a németek szintén átadtak. Voltak ilyen esetek is..

Yasashi Tanuki 2010.11.22. 10:48:33

Ha a románok engedélyezik Moldova függetlenné válásának megünneplését bárhol Bukarestben utána jöhetnek a nemzetibe állófogadni.

Pedig Moldova esetében szavazáson dőlt el a kérdés, nem egy harmadik fél "jóvoltából".

Zuhatag 2010.11.22. 10:49:10

ds3 2010.11.18. 20:29:12

Az a sok magyar nem Bucarestbe megy ünnepelni. Fordítva ülsz a lovon. Abban az esetben, ha Magyarország kapta volna Románia területének 2/3-át, nyugodtan jöhetne a román ünnepelni ide. Mert itt is lennének gyökereik, történelmi múltjuk no meg néhány millió román nemzetiségű ember is. Tarthatnának állami ünnepeket nyugodtan, de még akkor se jöhetnének a Magyar Nemzeti Színházba!!

A határmenti településeinken élnek román anyanyelvű, nemzeti szokásaikat megtartó csoportok . Hányan lehetnek? De a magyar közszolgálati televízióba saját adásidejük van. Nincsenek elnyomva, meg magyarosítva.

Nem úgy mint mi voltunk a románoknál elnyomva és románosítva. Még a születési nevünket is elvették. Nehogymá magyar nevünk legyen. Ha Istvánnak hívtak, lett belőled Stefan. Volt sok jogunk igaz. Pl.: kötelezően mehettünk a tapstérrel tapsolni Csáunak, aztán felköthettük kötelezően a román pionír nyakkendőt, meg tanulhattunk számunkra idegen nyelven.(Értsd. nem anyanyelven). És amint a házból kiléptünk megintcsak idegen nyelven kellett beszélni egy 98%-ban magyarok lakta városban. Ja meg gyerek-felnőtt dolgozhatott látástól mikulásig, hogy ne haljon éhen. Saját (nemzeti) ünnep nem lehetett. De még a Csíksomlyói búcsút is volt olyan év, hogy nem engedélyezték! Ja, hogy ez nem 98 éve volt hanem alig több mint 20 éve. Na részemről a román ne itt ünnepelje meg a nemzetibe az Ő nagy ünnepét. Máshol tegye.

szivsuvit 2010.11.22. 10:49:56

@b0lha: Éppen erről van szó, amiről írsz. Szerintem rosszul látod. A pénzért nem adhatjuk el a lelkünket. Vannak bizonyos dolgok, értékek, amiket nem lehet pénzben mérni, és arra konvertálni.

Egyébként Magyarországon 14 kisebbség él. Sajnálom, hogy a zsidóság nevű kisebbség egy tehetséges alakja, Alföldi Róbert ilyen magas pozícióban sem érti meg, és nincs tekintettel a többségnek az attitűdjét a saját nemzeti mivoltjának összefüggésében. A kormánypárt nem fogja leváltani, mert érdekek fűzik őket egymáshoz.

Jöhet joggal a kérdés, hogy a kormánynak milyen érdeke lehet annál fontosabb, hogy előtérbe helyezi a saját nemzeti kérdését, a saját általa alkotott nemzeti együttműködés rendszerében?

Na, aki erre válaszol, az kap egy gombóc fagyit!

Gondolkozzon mindenki el rajta, és a következő cikk a véleményvezér.blog.hu portálon szóljon arról, hogy az írók, a vélemény alkotó bloggerek megpróbálják kitalálni, levezetni, lehetőségeket adni arra vonatkozóan, hogy mégis mi lehet az az érdek, ami miatt még a székében van.

Remélem ezt a posztomat a moderátor beengedni.

Szeretettel: szivsuvit

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.22. 10:49:56

E kérdésről persze nem csak a magyaroknak, meg a románoknak van véleménye.

index.hu/velemeny/menonemmeno/2010/11/19/romanokkal_bunkoskodni_nem_meno/

Ott természetesen nem lehet kommentálni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.22. 10:50:12

@szvsz: "De erre mindig azt mondom, hogy részünkről elég baráti gesztus, hogy ővék az ország 2/3-a, nem? Szerintem eleget tettünk a megbékélésért az elmult időszakban. Odaadtunk"

Ez nem részünkről baráti gesztus, hanem a franciák részéről. Ők könnyen baráti gesztuskodnak a magyarok rovására.

Nem mi Magyarország adta oda, csupán nem állt módjában megvédenie a területi egységét, azóta pedig nem sokat tesz a helyzet javításáért magyar szempontból.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.22. 10:50:23

@b0lha:
1. Ez egy magyar állami, az adófizetők pénzéből is élő intézmény, nem profitérdekelt magáncég.

2. A román nagykövetség bármilyen alkalomból bármilyen fogadást tarthat a román nagykövetségen. Senkit nem zavar.

3. A románokat ünnepelni a magyarok rovására a magyar nemzeti színházban az valóban nem a pénzről szól, sem a románok, sem a magyarok részéről.

Általánosságban tehát jókat mondasz, de ez a konkrét eset most valóban nem erről szól.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.22. 10:54:20

@Gandalf(helyett): "Ugyanakkor szerintem semmi értelme "Nagy Magyaroszágban" gondolkodni 90 év után."

Ha ezt a török időkben is így gondolták volna, akkor ma a müezzin szólna Buda várából.

Az "örökös" császár Habsburg ebek is a történelem szemétdombjára kerültek még idő után.

A történelem nem ért véget, a határok soha nem "örök időkre" szólnak, és soha nem "megváltoztathatatlanok".

90 év sok? Évezredekig fennálló országok is eltűntek már.

A világ eddig is folyton változni, most is változik, és ezután is változni fog.

A kérdés mindig csak az, hogy hogyan és merre.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.22. 10:54:31

@bovaryné: "Virágoztassuk fel , ami van, ne azt akarjuk , ami nincs! "

Pedig te is pont azt akarod, ami éppen nincs.

Egy felvirágoztatott országot.

Miért azt akarod, ami nincs?

helgoland · http://kozbeszed.sk/ 2010.11.22. 10:54:37

@t a m á s:
Szerinted ebből mi jut el az egyszerű kisemberhez???
Ez sima lenyúlás amivel jóljárnak a politikusok.
A gyerek meg kap egy füzetcsomagot.
De ha már az anyagiaknák tartunk, ez úgy 50 millió euró, ami államszinten szinte semmi, nem ettől lett 21 000 milliárd forint az államadósság.
Esetleg ajánlom, hogy nézz szét EM egyes részein, ami az "odaszakadtak" által bevitt eurókból él.

tééényleg? 2010.11.22. 10:55:15

@victor vacendak: Nem volt mindegy, hogy mi az amit szeretnél megtartani és mi az ahol a katonáid ellenőrzik a területet. Ezért foglalták el meg vissza a területeket a tűzszünet és a békekötés között. December 1-én az (abszolút) többségben lévő románok kinyilvánították akaratukat, hogy a román államhoz akarnak tartozni (és viszik magukkal a kisebbségi szászokat és magyarokat). Ráadásul a terület fölött a román (és antant) seregek rendelkezhettek. Ezért fontos nekik december 1. Részükről ez egy teljesen demokratikus döntésnek a vége. A többség oda akart menni, ment vele a kisebbség is. Ettől persze még nem kéne a magyar nemzetiben koccintani rá, illetve azt sem szabad gondolni, hogy ne lett volna jobb megoldás.

Azon sóhajtozni pedig, hogy megbántjuk szegény románokat akkor kellett volna amikor ők nem gondolták végig, hogy ők megbántják-e szegény magyarokat ezzel a "gesztussal". Nem biztos, hogy ez a megbékélés legjobb módja.

victor vacendak 2010.11.22. 10:55:28

Mikor azt mondjuk, hiába történt régen, nem szabad elfelednünk a sérelmeket (más kérdés, hogy így valóban sosem lesz megbékélés), akkor még is milyen régről beszélünk? Mint kiderült 90 év az még smafu. De akkor viszont a románok is jogosan háborognak, hogy Erdély csak azért volt magyar terület, mert anno a magyarok elfoglalták Burebistáék hagyatékát. Ilyen alapon Trianon csak az ókori Dacia egyik elveszejtett területének visszaadása volt. Szóval továbbra sem értem, miért fáj még mindig (főként olyanoknak, akik sosem éltek az elcsatolt területen, még is úgy gondolják, jobban tudják, hogy érez egy romániai magyar) Trianon vagy ez a bizonyos decemberi 1-je...

b0lha 2010.11.22. 11:06:27

@Senkifia , @Pajszer Művek: hajnalban indexen Bede ur gyakorlatilag egy az egyben megfogalmazta, amit en szerettem volna kifejezni, neki jobban sikerult. annal tobbet nem tudok a dologhoz hozzafuzni, es meggyozni se akarok senkit.

nemecsek ernő áruló 2010.11.22. 11:06:28

@Haary Plotter: Én az első világháborúról beszéltem, amikor Tisza István kivételével a monarchia teljes népe vérgőzben égett, és kiválóan jött Ferenc Ferdinánd meggyilkolása, mert jó okot szolgáltatott. A trianoni diktátum NEM a második világháború után volt.
@ellenszenvesfigura: Félremagyarázod, amit írtam.
@Martian: Az első világháborúban a németeknek is komoly veszteségeik voltak, máskülönben mivel tüzelte volna Hitler a '30-as években a német hülyéket?

milyen szép a Vértes, ó 2010.11.22. 12:25:50

Bármi lesz is, lényeges az, hogy sok félanalfabéta mélynemzeti végre megtudta, hogy van Budapesten Nemzeti Színház, melyet hatalmas Nemzeti összefogással épített fel a Magyar Nemzet. Ja, nem is. De benne van a nevében a Nemzeti, sz'al Nemzeti Szimbólum.

milyen szép a Vértes, ó 2010.11.22. 12:26:05

@Cselo:

Lefordítva: a románok nem hajlandóak megadni azt a székely autonómiát, melyet a magyar országgyűlés vett el 1876-ban. Ja, Székelyföldet ekkor darabolták fel 3 (és fél) vármegyére. De a rohadt románok, nem?

Ja, a 2. bécsi döntés évfordulója még mindig nem magyar nemzeti ünnep. :)

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása