Véleményvezér

vv

Levél az EU-tól: támad vagy támogat?

2011.01.24. I 61 komment I Címkék: fidesz media eu mediatorveny

A kormány kapott egy lehetőséget az Európai Bizottságtól, hogy a médiatörvény körüli botrányt maga mögött hagyja és emelt fővel távozzon. (Fotó: Heti Válasz)

Pénteken megérkezett az Európai Bizottság levele a magyar médiatörvénnyel kapcsolatos uniós aggályokkal. A kormány és a Fidesz első reakcióiból úgy tűnik, mintha még mindig nem értenék az elmúlt hetek nemzetközi botrányait.

Technikai jellegű?

A magyar kormány a Bizottság levelében megfogalmazott problémákról majdnem hogy lekicsinylően beszélt, azokat azonnal technikai jellegűnek minősítette. Sőt voltak, akik arra célozgattak, hogy az aggályok nem is magából a törvényből, hanem a Bizottság téves értelmezéséből fakadnak. Azt talán nem kell különösebben magyarázni, hogy a jelenlegi politikai helyzetben a magyar kormánynak semmiképpen sem kellene a Bizottság szakértőinek kompetenciáját megkérdőjelezni vagy az uniós aggályokat bagatellizálni.

Azonban a magyar kormány tartalmilag is téved, ha valóban azt is gondolja, amit idehaza kommunikál: hogy a Bizottság levelében csak másodrangú és megalapozatlan kifogások szerepelnek. Bár a levél nyilvánosan sajnos nem elérhető, a sajtóban megjelent nyilatkozatokból kiderül, azt kifogásolják, hogy a sajtóorgánumok túl széles körét kell a magyar médiatörvény alapján regisztráltatni, valamint nincs kellőképpen definiálva a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye, és ismét csak túl széleskörűen van a kötelezettség kiróva. És végül a Bizottság azt is szóvá tette, hogy ez a törvény a más uniós országokban működő, de a magyar piacon is elérhető terméket előállító médiaszereplőkre is kötelezettségeket róna ki. Ez pedig az egységes audiovizuális piac elvét sérti, melynek lényege pont az, hogy ami az egyik országban megfelel a hatóságoknak, annak a másik országban is elegendőnek kell lennie.

Nincs szükség különösebb jogi tudásra annak a belátásához, hogy ezek távolról sem technikai jellegű, apró-cseprő problémák. Bár az elmúlt hetekben jóval komolyabb kritikákat kapott a kormány, a Bizottság kifogásai is a médiatörvény lényegét érintik.

Támad vagy támogat?

A magyar kormány szinte büszkélkedik azzal, hogy lám, a Bizottság levelében megfogalmazott pontok egyike sem mondja azt, hogy csorbulna Magyarországon a szólásszabadság. Szögezzük azonban le: az Európai Bizottságnak aligha lenne erre hatásköre. A Bizottság ugyanis, mint az Unió „kormánya”, nem jogosult olyan kérdésekben dönteni, hogy helyénvaló-e például egy médiatanácsot úgy felállítani, hogy abba csak egy párt delegál tagokat. Ugyanakkor az is igaz, hogy a Bizottság sokszor hajlamos túlterjeszkedni hatáskörén, és véleményt nyilvánít napi politikai és tagállami kérdésekben is. Hogy ezt most mégsem tette, az jelzésértékű.

A magyar kormánynak mindenképpen örülnie kellene, hogy az Európai Bizottság ilyen szigorúan tartotta magát jogköréhez, és nem állt a médiatörvényt nagyon élesen támadó szereplők sorába. Azzal, hogy az EU szakmai kifogásokat sorolt fel levelében, és ráadásul olyanokat, melyeknek különösebb arcvesztés nélkül is lehetne engedni, igazából a magyar kormány mellé állt. Ezzel a levéllel ugyanis a Bizottság valódi lehetőséget adott a Fidesznek, hogy ha változtatások árán is, de megtarthassa médiatörvényét.

Mondjuk ki: valószínűleg az Európai Bizottságának ugyanolyan fontos a magyar EU-elnökség sikere, mint Magyarországnak. Ez a levél is ennek a bizonyítéka. Ezért is különösen fontos, hogy a magyar kormány a levelet a lehető legnagyobb jóindulattal fogadja, és egy szövetséges lépéseként értékelje.

survey hosting


Mint egy falat kenyér...

A Bizottság politikai támadásoktól mentes levelét tehát nagyon is meg kellene becsülnie a magyar kormánynak, és nyilván illene is teljesítenie a kéréseket. Látni kell ugyanis, hogy Magyarország a nemzetközi felháborodás és kritikák tüzében teljesen egyedül maradt: nem volt olyan európai ország, mely nyíltan kiállt volna a magyar kormány mellett. Nemcsak gyakori kritikusaink, hanem még olyan állandó szövetségesünk is, mint Lengyelország, fenntartásait hangoztatta. Egy ilyen csatát pedig egyedül nem lehet megnyerni. Magyarországnak most úgy kell egy szövetséges, mint egy falat kenyér. A Bizottság levele egy kinyújtott kar, melybe a magyar kormánynak azonnal bele kellene kapaszkodnia.

A tét ugyanis óriási. Az elmúlt hónap bebizonyította, hogy az egész magyar EU-elnökség fél éve, sőt az ország politikai reputációja forog kockán. A kormány pedig most végre megkapta, amit kért: itt vannak a hivatalos uniós kifogások. De a magyar kormány a Bizottságtól sokkal többet kapott, mint aggályokat: a valóságban lehetőséget kapott arra, hogy a botrányt maga mögött hagyhassa és emelt fővel távozzon. Úgy, hogy közben még a médiatörvényét is megtarthatja.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nevetőharmadik 2011.01.24. 08:04:15

Tényleg jó lenne tudni a levél pontos tartalmát. Az pedig, hogy a kiegyensúlyozottság nincs kellően szabályozva, valóban a médiatörvényt ellenzők egyik fő aggályát hangsúlyozza: nevezetesen a gumiszabályozást.

Van ezen kívül más is, de kezdetnek megteszi.

fg56 2011.01.24. 08:04:21

Orbán és kormánya van olyan ravasz és hazug itthoni kommunikációjában (is), hogy majd a törvény megváltoztatását az EU elvárásainak megfelelően úgy adja elő, hogy abban csak néhány technikai változtatás történt. Saját országának lakosságát nézi ezzel teljesen hülyének. De remélhetően megteszi a szükséges változtatásokat és nem megy fejjel a falnak - bár ez Orbánt ismerve nem olyan egyértelmű.

VIII. Nagyapó 2011.01.24. 10:25:17

@nevetőharmadik:

Nem a kiegyensúlyozpottság a fő aggály (vagy tévesen) - azért max. helyreigazítás jár.

Ami pedig a külföldi tartalmat illeti, itt a kormány állítja, hogy az EU-s irányelvet szinte szó szerint vette át - kérdés, mi a "szinte", de a sajtószuabadság szempontjából ez sem tűnik kulcskérdésnek. (Úgysem betartható...)

Ha a "túl széles kör" csak arra vonatkozik, hogy egyes értelmezések szerint akár blogok is bekerülhetnekj, ezek valóban nem tűnnek túl komoly kifogásoknak.

ismeretlen szerző 2011.01.24. 10:26:27

Azért ennek is megvan a másik oldala, az EU is túlpörgette magát ezen a sztorin, ez a megoldás nekik is lehetőséget ad arra, hogy kihátráljanak a tarthatatlan pozíciókból. Amit ez ügyben most látunk és látni fogunk a következő pár hétben, az már előre le van játszva. És persze mindenki a saját szavaival magyarázza otthon a bizonyítványt, ismerjük: "Hát kérem szépen, először is: ez még nem végleges bizonyítvány - ez csak afféle lenyomat"

abaka 2011.01.24. 10:26:40

@fg56: Egyetertek. Szerintem is csupan belso fogyasztasra szant kommunikacio ez a 'pusztan technikai jellegu valtoztatas'. Egyebkent is varhato volt, hogy megprobaljak majd igy eloadni, hogy minimalizalak az "arc-vesztest". En is remelem viszont, hogy a modositasokat hianytalanul vegrehajtjak.

sárkányfő 2011.01.24. 11:09:19

A poszt az Orbán-kormány szemszögéből lett megírva, szinte a szájába rágva, hogy ezzel a lehetőséggel élni kell. És valóban, ha Orbán pontról pontra teljesíteni a Bizottság elvárásait, azzal valóban elvenné a támadások élét, mert kommunikációs szinten (más meg nem számít) védhetővé válna az ügy.

Én azonban, ha nem bánjátok, Magyarország érdekeit nézném elsősorban. A magyar érdek a teles, kompromisszummentes sajtószabadság, és e felől nézve a Bizottság elengedte a magyar sajtószabadság ügyét. Csak azért cserébe, hogy megkönnyítse önmaga működtetését a következő 5 hónapra. Már nekik is kínos, őket is terheli, le akarját tudni.

Ugyanis nagyon fontos dolgok hiányoznak a levélből. Pl. nyomást sem látom annak, hogy a legfőbb hibákat ki akarnák javítattni: a teljesen egyszínű párttestületként létező testületet, a gumszabályokat, és a laza szabályok alapján hozható nagy büntetéseket.

A Bizottság a botrányoktól akar megszabadulni (ahogy a magyar kormány is), nem a sajtószabadság érdekli.

sárkányfő 2011.01.24. 11:09:22

Egyébként ez valószínűleg már a showműsor része. A megállapodás már megszületett Orbán és Barosso között a háttérben, most meg a forgatókönyv szerint végigcsinálják.
csak a legelvakultabb fanatikusok hihetik, hogy a kisegér Magyarország egy pillanatig is küzdhet az oroszlánok Uniós csapatával szemben, azt pedig, hogy ennek értelme is lenne, azt már csak az agylágyultak hihetik.

a fabritius 2011.01.24. 11:09:29

azért kíváncsi lennék rá, hogy a sok hőbörgő ember közül hányan olvasták végig az új médiatörvényt.
én vettem a fáradtságot, és mivel nincs jogi végzettségem, elsőre teljesen semlegesnek találtam.
a később megfogalmazott aggályok természetesen jogosak, de ezek pár részlet, és nem a törvény egészének a módosítását jelentik.
ez az egész téma el van túlozva itthon és főleg külföldön, elég volt már az "aggódó újságírókból", tessék elolvasni a törvényt, tessék elolvasni az aggályokat, és valóban nem ártana a kritikát is nyilvánosságra hozni, mint egy működő demokráciában.
de ami a legfontosabb, hogy az egész nem fekete és fehér, aki ezt meri állítani, az elfogult és felszínes.

ki kicsoda 2011.01.24. 11:57:19

... szerencsétlen fiúk, még az eredetileg mintául választott hollandokat sem ismerik, nem értik mit jelentett az, amikor Neelie Kroes azt mondta: "Hollandabb leszek a hollandoknál." Ezek az emberek nem beszélnek a levegőbe, mint azt a következő holland mondás is igazolja, nem kevesebbet állítanak, mint :" A világot Isten teremtette, Hollandiát viszont a hollandok!"

... ja, ha valaki deklarált példaképeit sem ismeri, pláne nem érti, ... az magára vessen és szenvedje el hülyesége megérdemelt, méltó jutalmát.

flort 2011.01.24. 11:57:28

@a fabritius: az egyik hőbörgő válasza: szerinted hányan olvasták a "The Origin of the Species", vagy pláne a "Phisosophiae Naturalis Principia Mathematica" című műveket akik ma is élnek? Pedig Darwin és Newton eredményei mára közismertek, sőt, közhelyesek. Csak a nyelvezetük nemigen követhető, ezért van, hogy a vájt szemű (e két esetben generációkon át csiszolódott) magyarázatára hagyatkozunk.
Ha nem ezt tennénk, éppúgy nevetséggessé válnánk, mint Te, aki (saját bevallása szerint) végigolvasta a törvényt, bár nem jogász. Így persze nehéz is bármit találni benne; a törvényi szövegeket ugyanis nem a Grimm legszebb meséinek pótlására találták ki.
Teszem azt, egy matematikai, vagy mondjuk tektonikai tárgyú szakmai írást sem értenél meg (vsz századjára sem).
Ezért van, hogy az értők magyarázatára hagyatkozunk (az első esetekben biológia- és fizikatanárnak, a törvényeknél pedig jogásznak hívják őket) és nagyjából elfogadjuk, amit mondanak. Akiktől én olvastam véleményt, egyszerűen szarnak tartják és ez aligha lehet véletlen.
Legyen szép napod és inkább olvass Márquezt!

Kövér_Agár 2011.01.24. 11:57:37

Lehet, hogy rosszul értem, de
1. technikai jellegű kifogás: törölni, kihúzni, konkretizálni, szűkíteni, változtatni, pontosítani.
2. nem technikai jellegű kifogás: veszélyben a sajtószabadság, diktatórikus, az egész sz*r, vonnya vissza, monnyonle.
Akkor itt most melyikről is van szó?

abaka 2011.01.24. 11:57:45

@a fabritius: En meg arra lennek kivancsi, hogy mikor fogjak vegre a fidesz droidok is elkezdeni kinosak erezni ezt a 'nem olvastak el' meg 'nem fogalmaztak meg semmmi konkret kritikat' szoveget. Mert mostanra mar nagyon szanalmas.

Molenaar 2011.01.24. 11:57:54

Nem értem, hogy mi volt ezen botrányos... A heves vita a politikában olyan meglepő?? Vagy egy "rossz" törvény?

Ez inkább a dolgok természetes menete. Ráadásul könnyebb és győzelemmel kecsegtetőbb volt erről, mint a Szocintern tunéz elnökről értekezni.

Az, hogy nincs szövetségesünk meg nem igaz. Érdemes még egyszer megnézni a közvetítést.

Most akkor az ország vagy Orbán reuptációja forog kockán?? Én már teljesen elvesztettem a fonalat...

Megfigyelo 2011.01.24. 11:58:02

Azért nagyon lényeges pontok is vannak az EU kifogásai között. Pl. ha majd jűliustól már Magyarországon nem működhet a szabad sajtó, akkor joga lesz-e a kormánynak megbüntetni (=betiltani) egy - mondjuk - Pozsonyban kiadott magyar nyelvű lapot, esetleg rádiót, TV-t, és megakadályoznia magyarországi terjesztését.

Lumieres 2011.01.24. 11:58:26

Ezt is el fogják qrni... Ahogy a fészbukos gyűlöletkampányt is...

Link Elek 2011.01.24. 12:03:16

tul sok ertelmet tetelezel fel a mostani kormanyrol.
gőgös, onmagukat felsobbrendunek ;s tevedhetelennek tarto emberek osszesege.

Megfigyelo 2011.01.24. 23:37:19

@Kövér_Agár: A technikai jellegűnek minősített kifogássok is érdemiek - pl. "pontosítani" adott esetben annyit is jelent, hogy kizárni (well, csökkenteni) annak lehetőségét, hogy a hatóság önkényesen értelmezi a szóbanforgó pontot (v.ö. gumiparagrafus). Egyébként eddig még csak egy biztos foglalkozott a törvénnyel, akinek a területe inkább technikai. Lehet, hogy még az alapjogi biztos is előveszi...

Megfigyelo 2011.01.24. 23:37:26

@Molenaar: Sajnos Orbánnak sikerült Magyarország nemzetközi imázsát úgy lerontani, hogy most rosszabb, mint amilyen bármikor volt az 1963-as nagy amnesztia óta. "Fejétől bűzlik a hal."

Grigorij Pantyelejevics 2011.01.24. 23:37:33

@a fabritius: Lehet, hogy nem fekete, lehet, hogy nem fehér ... leginkább olyan lila ...

Ha első olvasásra nem sikerült kihámozni a lényegét, összefoglalom:
"Kivánjuk a' sajtó szabadságát, censura eltörlését." - mondták eleink az ominózus 12 pontban.
"Nem, mégsem kívánjuk." - mondja az új törvény.

Úgy negyed századdal ezelőtt Erdős Péter elvtárs mondta meg, milyen lemezeim lehetnek (nem, nem olyanok voltak). Most Szalai Maris van ugyanerre kijelölve. Annyit nem hülyültem ez idő alatt, hogy ne lássam, ez ugyanaz. Jah! Ha valaki még egyszer leírja az erkölcseim védelmét, végleg görcsöt fogok kapni a röhögéstől.
Anyám, apám olyan zenét hallgatott, olyan könyveket olvasott, ami Nem Tetszett a Pártnak, dolgos, családos emberek lettek. Jómagam is olyan zenét hallgattam, ami Nem Tetszett a Pártnak, olyan könyveket olvastam, ami Nem Tetszett a Pártnak. És? ... nem, még nem öltem le egy keresztény csecsemőt sem.

Szerintem a magyar nem olyan hülye nép, hogy milliárdokat kelljen egy Hivatalra költeni, azon a címen, kapcsolja ki/át helyettünk a tévét. Mindenki nyomja meg maga a gombot. Egyszerűbb is, olcsóbb is.

a fabritius 2011.01.24. 23:37:37

@flort: igazad van, maradjon a cipész a kaptafánál.
viszont a te eljárásod átvesz egy kész véleményt másoktól, míg én vállalom a kockázatot, hogy az eredeti forrás és mások véleménye alapján kialakítsak egy saját véleményt. tisztában vagyok vele, hogy nem tökéletes, de legalább az enyém.
Marquez helyett meg van más olvasnivalóm jelenleg.

Dankesőn 2011.01.24. 23:37:40

Én arra lennék kiváncsi mi fog történni, ha majd Szalai Annamáriát Lendvai Ildikó követi a médiatanács elnöki székében? Vajon akkor is ennyire jó lesz ez a törvény?

Sir Galahad 2011.01.24. 23:37:44

Tökéletesen mindegy, hogy ezek érdemi, tartalmi kifogások, vagy inkább technikaiak (szerintem az utóbbiak, és nem értem, hogy az EU korábbi sarkos álláspontja mitől szelídült meg), a lényeg az, hogy a kormány ezt miként tudja kommunikálni. Nos, úgy, hogy van egy 175 oldalas törvény, amiben találtak 3 rövid passzust, amit módosítani kérnek. Ennyit bármelyik ország bármelyik törvényében lehet találni, úgyhogy a törvény alapjában véve rendben van... Szerintem ez lesz a Fidesz kommunikációs csapásiránya,és szerintem be is fog nekik jönni.

tarackos 2011.01.24. 23:37:51

Szerintem jól látja a vezér, az EU engedményeket tett. Viszont ez még nem jelenti azt, hogy az egyes tagországok egyenként is megteszik uezt. Ha nem változtatnak a törvényen, marad a médiatanács a jelenlegi összetételben addig folytatódni fog a kritika. Az pedig önmagáért beszél, hogy a szakik maguktól nem találtak hibát...

old man 2011.01.24. 23:37:54

E.P.-ben profi politikusok vannak, feltételezik hogy M.O.-ot is profi politikusok képviselik, tévednek.

nemacsuka · http://nemacsuka.blog.hu 2011.01.24. 23:38:03

A pozitiv oldal: megint szivembol szolt a VV

A negativ oldal: mar megint a kormany bolcsessegere apellal az iras, amely ereny viszont oly fajoan hianyzik a kormany cselekedeteibol, de legalabbis arculatabol.

Azert koszonet, egy kello meggyozodessel pusztaba kialtott iras....

hackbard.celine 2011.01.24. 23:38:13

A médiatörvény az alapjogi chartával ütközik:
eur-lex.europa.eu/hu/treaties/dat/32007X1214/htm/C2007303HU.01000101.htm

11. cikk

A véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadsága

(1) Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához. Ez a jog magában foglalja a véleményalkotás szabadságát, valamint az információk és eszmék megismerésének és közlésének szabadságát anélkül, hogy ebbe hatósági szerv beavatkozhatna, továbbá országhatárokra való tekintet nélkül.

(2) A tömegtájékoztatás szabadságát és sokszínűségét tiszteletben kell tartani.

Ez a kitétel sérül:
anélkül, hogy ebbe HATÓSÁGi szerv beavatkozHATNA

histar007 2011.01.24. 23:38:16

Azért az érdekes, hogy ha van egy Angol bejegyzésű cégem és magyar nyelven szolgálat műsort Londonból, akkor nem lenne érvényes rá a magyar médiatörvény? Akkor lehetne pornót nyomatni a gyerekcsatorna mellett délután?
Nehezen tudom elképzelni, hogy egy olyan cég aki az USA-ban akar sugározni, nem kell betartania minden helyi és szövetségi előírást... Ja hogy az Amerika? Az másképpen jogállam, vagy ott másképp mérik a sajtószabságot?

Psyman 2011.01.24. 23:38:29

Szerintem az EU elfogadja, hogy egy központosítottabb felügyeleti szerv alá tartozzon a média. Erre több más tagállamban is példa van (Franciaoroszág, Olaszország stb).
Nem is ezen akadtak fenn, hanem hogy a központosított felügyelet egyúttal kormáynfelügyeletet is jelent, ami anyit tesz, hogy a mindenkori kormány cenzúrázhatja a médiát. Apróbb technikai változtatásokkal el lehet fogadtatni az EB-vel a médiatörvényt.

P.Guszti 2011.01.24. 23:38:32

Az Európai Bizottság levelével kipukkanni látszik a médiahisztérialufi, amely valóságos boszorkányüldözésbe torkollott.

Kiderült, hogy a törvény paragrafusait nagyító alá véve, szó sincsen a sajtószabadság megengedhetetlen korlátozásáról. A kifogásolt pontok valóban lényegtelen, technikai jellegű kifogások, és biztosak lehetünk benne, hogy hasonló problémák tömegét lehetne találni akérmely európai ország sajtó- és médiaszabályozásában.

Az EU amúgy is elveszítette hitelességét a véleménynyilvánítási szabadság ügyében akkor, amikor egyrészről felszólítja az országokat arra, hogy büntesse a nemzeti szocialista rendszer bűneinek tagadását, helyeslését vagy kisebbítését, ugyanakkor ezt nem hajlandó alkalmazni a nemzetközi szocialista rendszerek legalább ilyen mértékű és jellegű bűneivel szemben.

Öreg Sam 2011.01.24. 23:38:42

Az EU elnökség akár diadalmenet is lehetett volna.
OV kurucos virtusból ezt beáldozta emlékezetes beszédében,tisztán belpolitikai érdekből.
Fiuk! Győztetek! 2/3-ad megvan!
Hogy nem az EU-ban? Sajnálatos...
Mostanában olvastam egy lengyel ismert/elismert politikai elemzővel készült interjut.
Elqrtuk/elqrta Viktor,a klubban,ahol nem szokás nyilvánosan böfögni/fingani,ő egyenesen a megteritett asztal közepére szart.
Isten óvjon bennünket!

ermi71 2011.01.24. 23:38:46

Hát márpedig a támadások erejéhez képest ez lószar kifogás akárhogy nézzük. Kinti és benti ellenzők szerint is arról volt szó hogy a nulláig azonnal vonja vissza. Erről szóltak a cikkek a fenyegetések, hogy még az elnökséget is elveszik ha nem vonja azonnal vissza. Hol van az a levélben, hogy miért csak fideszes a médiatanács,hol van az a levélben hogy 9 évre miért lett kinevezve a Szalai. Kiderült , hogy ebbe bele sem szólhatnak. Hát basszus akkor mire volt jó ez az egész óriási elánnal végigvitt támadás? Egy kicsit majd módosítgat majd szépen eltelnek a hónapok nyárra már a kurva anyját sem érdekli majd mi van a törvénnyel. Az alkotmányt röhögve végigviszi, abba sem szólhat bele senki. A manyup is sima ügy a 3 millióból marad 80 ezer, ez volt a nagy ellenállás. Érdekes módon a blogolók meg az újságok mindig csak a végén említik hogy nagyon sok mindenbe nem is szólhat bele az EU. A hisztérikus támadás arra tökéletes a Viktornak ,hogy a táborát egyben tartsa. A támogatottság semmit nem változott érdemben. De hát ugye kire is szavazzanak az elforduló fideszesek? Mondjatok egy pártot és hozzá egy miniszterelnök nevet alternatívának.

NewWay 2011.01.24. 23:39:00

@sárkányfő:
"A Bizottság a botrányoktól akar megszabadulni (ahogy a magyar kormány is), nem a sajtószabadság érdekli. "

És kit érdekel a sajtószabadság?
Téged és 5-10 ezer másik embert. A 10 millióból.

Hát, ez nem sok.
A tömegeknek Blikk kell, meg VV, meg meztelen nők meg pletykák.

Ez a tudatlan többség. Próbáld meg elmagyarázni egy Blikk olvasónak, hogy mi az a sajtószabadság!

manager2008 2011.01.24. 23:39:18

Ha valaki egy kicsit is foglalkozik a jogszabályokkal, akár saját problémái miatt is, akkor észrevehette, hogy akár pár szó is katasztrofális következményekkel jár arra akire alkalmazzák.
A legegyszerűbb példa sematikusan leírva.
1. mondatrész "és" második mondatrész "vagy" harmadik mondatrész.
Ha "vagy" helyett az "és" lenne értelmes, mindenkinek, akkor is a jogalkalmazó a harmadik mondatrész alapján eljárhat, és csak a bírósággal lehet valamit kezdeni. Ha a jogszabály céljával, a józan ésszel, és a gyakorlattal is ellentétes a harmadik mondatrész önálló alkalmazása a jogalkalmazó hatóság sem tud mit tenni, és büntet, stb.

Ennek olyan elképesztő következményei lehetnek, hogy senki el sem hinné hogy ilyen van.
Ergo: azt csapnak vele agyon akit csak akarnak, mert ha félrenéz a jogalkalmazó akkor nincs ügy.

Természetesen tudok rá példát, de nem az a lényeg.

A fogalmak alkalmazása is zavaros a jogszabályokban számtalan esetben.
PLd.
Minden "árú" "termék" is egyben.
De nem minden "termék" egyben "áru" is, mert pld. nem árulják sehol.
Ez pld. a jogalkotót nem zavarja, azt állítja hogy a termék =árú.
Mondjuk egy törvényalkotó jogásznak nem kell okvetlenül érteni mindenhez, de akkor kérjen tanácsot.

Egy internetes szolgáltatást egy felhasználó igénybe vehet anélkül is hogy fogalma lenne hogyan keletkezik az információ a képernyőn. Akár minden mondat jöhet más földrészről, más szolgáltatótól, más szerver tulajdonostól, más domain tulajdonostól és más tartalom tulajdonostól, egyben összeszerkeszthet is az egészet bárki bárhonnan. De majd jön a hatóság és szankcionál, kit is?

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2011.01.24. 23:39:23

A 3 problémából 2 csak azt jelenti: Kedves kormány, nem azt írtad amit mondasz, amit állítólag gondoltál, javítsd ki, ez technikai jellegű hiba...

A külföldi médiát érintő pont viszont gáz. Csakhogy azt javítva a törvény számos szabálya értelmét veszti: Onnan ugyanis akinek nem tetszik a médiatörvény az külföldi székhellyel készíti a magyar adást... Értelmetlen a szigor, az a jó, ha inkább ide menekülnek, olyan laza a médiatörvény amennyire csak lehet.

Hogy a magyar sajtó magyar székhellyel szabad vagy luxemburgival technikai kérdés csupán...

A digitális átállás halogatása pont azért érdekes, mert a digitális átállás után teljesen egyenrangúak lesznek a külföldi székhelyű adók: Gond nélkül megoldható, hogy az RTL Klub "luxemburgi székhelyű" legyen, és szépen lekapja a képről a piros és sárga karikáknak a nyomát is.

Pornót akarsz adni már este 10 előtt? Semmi gond, olyan helyre teszed a székhelyed ahol szabad, és a magyar nyelvű adásban is lesz pornó... Nem akarjuk átadni másoknak az adóbevételt? Lehet minimalista médiatörvényt hozni, a mostanit meg kidobni.

Rogerius 2011.01.24. 23:39:26

1. a kiegyensúlyozott hirközlés tág és homályos fogalmának az elbirálása Fidesz-zsoldosok által rengeteg visszaélést eredményezhet.Ezért ennek a "gumiszabálynak" a megváltoztatása maga a törvény lényegét erinti
2. az EU megtette a tőle telhetőt a magyar sajtószabadság érdekébe...innen tovább maguk a magyarok kell-kellene hogy lépjenek saját szabadságuk érdekébe. A Fidesz ezt próbálja megakadályozni összemosva a sajtó szabadságáért tiltakozókat a kommunistákkal...aki ma meg meri kérdőjelezni a média törvényt az bisztosan "kommunista" vagy legjobb esetben "tájékozatlan" aki nem érti az Orbán-féle magasröptűpolitikai víziót.
3. ha a média törvényt a Fidesz "elaltatja", vagyis egy ideig nem alkalmazza, elérheti hogy mindenki megfeledkezik róla majd, esetleg választások előtt, aktiválja a "barátságtalan" média ellen illetve zsarolhatja a politikailag semleges de gazdag kereskedelmi TV-ket vagy bulvármagazinokat.

Chicano 2011.01.24. 23:39:33

Teljesen egyetértek a posztíróval hogy most arcvesztés nélkül jöhetne ki a kormány ebből a slamasztikából. Nekem se tetszik a törvény de az utóbbi hetek hisztérikus, sokszor valóban bizarr vagdalkozásaiból nagyon elegem van. Ha a kormány most módosítaná annyira a törvényt hogy at EU-nak megfeleljen onnantól annak akinek nem teszik annak az EU-t kell majd támadnia, nem a magyar kormányt. Evvel körülbelül vége is lenne a hisztinek úgy hogy gyakorlatilag és lényegi elemeit tekintve megmaradhatna a médiatörvény.

Ting Fu doktor 2011.01.24. 23:39:43

Tudom sokaknak nagyon-nagyon nehezére esik beismerni, de a EB a mostani sokat vitatott médiatörvény egyetlen valóban lényegi pontját sem kritizálta.

És ez a lényeg. A 3 kifogásolt részban akár szóról szóra is követhetnék az EB ajánlását. Ebben teljesen egyetértek a Vezérrel. Mégis ez a levél azt bizonyítja, hogy a törvény lényegi része 100% európai.

Tessék csak visszalapozni 1 hónapot és megnézi miket is kritizáltak a mostani törvényben. És láss csodát ezek egyike sincs benne a mostani EB levélben.

Már pedig ez indirekt elismerése annak, hogy a Fidesznek volt igaza és a hiszti, támadás alaptalan volt.

Amúgy meg egy korábbi postnál leírtam, hogy az EB nem fog találni semmit, mert annyira fél a valódi konfliktustról a nemzeti kormányokkal. Márpedig ha bármilyen konkrét ügyben kritizálták volna a kormányt, akkor végső soron kiderült volna, hogy más országok média törvényeivel is baj van. Ugye-ugye az egyenlő mérce elve.

Előre boritékolható volt, hogy ezt az EB nem vállalja fel, de az arcvesztést elkerülendő találtak 3 lényegét tekintve pitiáner pontot, amibe beleköthet.

Ez a hiszti csúnyán elbukott kedves ballibek. A Fidesz győztesen került ki ebből a csatából. És aki ezt nem hiszi, az nézze meg a Szonda Ipsos legfrisebb kutatási eredményeit.

Ting Fu doktor 2011.01.24. 23:39:45

@Link Elek:

Ez a Te megfejtésed. Jogod van így látni őket.

Viszont kérlek ne vitasd el a jogot tőlünk, hogy mi meg egy határozott, a nemzeti érdekek mellet kiálló és konfliktust vállalni merő kormánynak lássuk Orbán kormányát.

Már csak az arányok miatt sem.

phoenix102 2011.01.24. 23:39:53

@abaka: nem tudom, hogy a fidesz droidok mit mikor fognak kínosnak érezni, én egy dolgot érzek kínosnak, hogy kivisszük a belpolitikát külföldre. Az hogy kinek áll érdekében kivinni, nem túl nagy kérdés. Szerintetek a német külügyminiszter, miniszterelnök stb. egész nap a parlament.hu előtt ül és várja, hogy milyen törvényt fogadnak el és hihetelen hévvel kimazsolázza a hibákat. Nem, hanem segítenek neki, itthonról, hogy mia z amibe bele lehet kötni. Európa retteg a sajtószabadság és a jogállamiság felfüggesztése miatt Mo.-n??? És hogy is volt az a szlovák nyelvtörvény, amit mindenki rendben talált??? Benes dekrétumok??? Mely jogállami elvvel egyeztethető össze ez?? Akkor nem nyilatkozott valahogy rettegők tömege és nem írták ki a ballib lapok címlapjaira. És nem tolongtak a külföldre szakadt, hazai viszonyokat már hallomásból sem ismerő honfitársaink, hogy szapulják őket, mint most Mo.-t.

Secnir 2011.01.24. 23:39:58

a problémám az, hogy -ha a levél valaha is le lesz közölve- azt Fideszesek fogják lefordítani, és nem az eredetit teszik közzé. Azt, hogy "ott" milyen ügyes fordítók ülnek, meg ugye már tudjuk (Merkelék rosszul fordították a médiatörvényt, de majd mi lefordítjuk és jól elküldjük nekik - hiányosan :-) ). Tehát azt mondanak, amit akarnak, és nem tudjuk megkérdőjelezni, mert ők fordították ugye ;)

Hathajó 2011.01.24. 23:40:06

Szerencsére eddig külföldön voltam, ahol nem folyt minden csapból a Zorbán. Most hazajöttem és láthattam milyen épületesen szerepelt az EU parlamentben. Én nagyon kínosan éreztem magam miatta, pedig állítólag ő engem, és minden magyar állampolgárt akart megvédeni a gonosz feltételezések ellen. Hát kérem szépen ne tegye, mert erre sem felhatalmazása sem képessége nincsen.

Az egész csak azért fontos, mert úgy látom nem tanult az esetből, lehet képtelen is már a tanulásra és a tanulságok levonására. Ez pedig azt rejti magában, hogy megpróbálnak bohócot csinálni az EU bizottság kritikáiból, látszólag nem megértve annak lényegi kérdéseit és majd egy látszat "technikai" törvénymódosítással igyekszenek kiverekedni magukat a belföldi felhasználóknak szánt kommunikációs csapdájukból (értsd hazugságaikból).

Aztán majd telik múlik az idő, az EU rájön, hogy átbaszták őket, de addigra talán letelik a félév, és hagynak minket dagonyázni a saját szarunkban és a Zorbánnal európai politikus nem fog szóba állni, mert emlékezni fog arra, hogy ő csak egy egyszeri falusi hazug suttyó. Ez még nem is lenne baj, de mivel ő most Magyarország miniszterelnöke ez mindannyiunkat szarul fog érinteni, mert vele együtt az egész ország a süllyesztőbe kerül, mint annak idején Szlovákia került Meciar tündökletes kormányzása idején.
Vajon nekünk lesz-e eszünk?

SashaBraun 2011.01.24. 23:40:10

@ki kicsoda: "...Neelie Kroes azt mondta: "Hollandabb leszek a hollandoknál." Ezek az emberek nem beszélnek a levegőbe, mint azt a következő holland mondás is igazolja, nem kevesebbet állítanak, mint :" A világot Isten teremtette, Hollandiát viszont a hollandok!""

Szerintem ez az elszólás jól bizonyítja, hogy Neelie Kroes kirekesztő, soviniszta, nacionalista, sőt, mondjuk ki nyíltan xenofób. Vagyis fasiszta, rasszista, és mindebből egyenesen következik, hogy antiszemita is. Tehát Neelie Kroes egy holland neofasiszta, újnáci, zsidógyűlölő asszonyság, miért is kéne akkor adnunk a szavára? Inkább el kéne hallgattatni, hogy ne terjeszthesse tovább megosztó, rasszista véleményét, nyílt antiszemita okfejtését.

No, ez jó kis liberális érvelés lett, immáron liberálisabb vagyok a liberálisoknál...

high up! 2011.01.24. 23:40:20

Iszonyatosan beégtek a bolsi-libsi hisztigerjesztök, ök most éppenséggel lógó orral távoznak.

A cenzúrából, elhallgattatásból, Dunába lövetésböl még a libsi testvér vezette Kroes sem tudott semmit bizonyítani. Csak egy-két olyan technikai dolgot kifigásolt, amit még a komcsi-libsik se értenek, hogy mi az. Szóval fisherek, schiffek, konrádok, vásárhelyik, paullendvaik, mesterházik bukták megint a harcot, de most nem lesznek egy nap alatt elfeledve.

A közvélemény kutatástól már a múlt héten megkapták a nép válaszát: a szavazók páros lábbal küldték röppályára a maszop néven, a parlamentben ideiglenesen tartózkodó pártot.

Pekkarin 2011.01.24. 23:40:28

"Nemcsak gyakori kritikusaink, hanem még olyan állandó szövetségesünk is, mint Lengyelország, fenntartásait hangoztatta. "

Igen? A lengyel képviselők éppen, hogy kiálltak Magyarország mellett. Ezt a téves infót honnan szívta be a kedves posztíró?

TIN modell (törölt) 2011.01.24. 23:40:33

Az ilyen blogok, mint ez, most láthatják, hová vezet az uszításuk.

nemjogasz 2011.01.24. 23:40:42

@a fabritius: gondolom egy ingatlan adásvételi szerződést is simán aláírnál, hiába mondaná egy ügyvéd, hogy szar, mert te elolvastad és szerinted rendben van, vagy nem? Egy törvényben minden egyes szónak jelentősége van, olyannak is, aminek nem is gondolnád. Pl. akár egy "illetve"-t is értelmezhet a hivatal "vagy"-nak esetleg "és"-nek, és nagyon nem mindegy. Mindegy, itt pl. elolvashatsz pár kis kifogást: birkanep.blog.hu/2010/12/04/a_birka_es_a_sajtoszabadsag

Ecsedy Áron 2011.01.24. 23:40:54

Az EU mint a demokrácia zászlóshajója című tévképzetről ajánlom mindenkinek figyelmébe Margaret Thatcher beszédét a közös valutáról és annak szerepéről, mint a demokrácia megszüntetésének eszközéről...

www.youtube.com/watch?v=U2f8nYMCO2I

Nem gondolt senki még olyanra, hogy vannak olyanok, akik számára az EU beavatkozása a nemzeti politikába kulturális kérdés is? Mivel a jelenlegi téma ebben az esetben (média) nem gazdasági kérdés, így ez gyakorlatilag a külvilág beavatkozása a magyar kultúrába.

aeidennis 2011.01.24. 23:40:59

Az európai unióhoz képest a szovjetúnió kismiska. Csak azt nem értem miért nem küldenek ide a nagyságos Unió egy helytartót, aki láttamozza az összes beterjesztett magyar törvényt? (Bár mondjuk minek, a szolga elviszi nekik Brüsszelbe, aztán visszahozza a választ, mit kell javítanunk, hogy megsimogassák a buksinkat).

Seregbontó 2011.01.24. 23:41:02

Nos úgy tűnik a Bizottság szerint nem épül le a magyar demokrácia. Biztos ők is fasiszták.

Seregbontó 2011.01.24. 23:41:08

"És végül a Bizottság azt is szóvá tette, hogy ez a törvény a más uniós országokban működő, de a magyar piacon is elérhető terméket előállító médiaszereplőkre is kötelezettségeket róna ki. Ez pedig az egységes audiovizuális piac elvét sérti, melynek lényege pont az, hogy ami az egyik országban megfelel a hatóságoknak, annak a másik országban is elegendőnek kell lennie."

Az erről szóló törvények kimondva- kimondatlanul a kuruc.info meg a hasonló oldalak ellen irányulnak. Nem hiszem, hogy azok bármely normális országban elfogadhatók lennének.

Várúr 2011.01.24. 23:41:34

@ismeretlen szerző:
Nem is az EU Bizottság pörgette túl magát, hanem a döntési jogkörökkel nem rendelkező EU Parlament. Ott nyomatta a médiacirkuszt Kohn Bandi, Schultz elvtárs meg egy no name nő.

Laetus 2011.01.24. 23:41:49

A megszégyenült EU - felismerve a csapdát, amibe a honi libsik belekergették - megpróbál kisunnyogni az ügy mögül. Nagy kérdés, hogy gentleman legyen-e a kormány és jóindulatúan simogassa meg Kohnbandiék buksiját vagy ellenkezőleg: csavarjon még egyet a tökükön, hogy megtudják: hol lakik az Úristen ... :)))

luis5 2011.01.24. 23:41:52

kiegyensúlyozottság: ezt egyszerűen nem lehet úgy definiálni hogy ne maradjon örök gumijogszabály.

DE: a be nem tartása semmiféle szankcióval nem jár- így ha vki meg is állapítja annak tényét, nincs semmilyen következménye (se pénzbünti, se egyéb)

Döglött ló.

szist 2011.01.24. 23:42:05



Nahát de sok itt a károgóóóóó
Most vagytok sz...ba !
meg az ATV-sek
az EU nemtalált lényeges kifogást a média törvényben!!!!
akkor minek a Tüntetés
azb a millio lökött aki a szocik mellé állt
Most csak kapkodja a fejét.
Mi lesz velünk balosok?
mibe kapaszkodjunk ezután?
Olvastátok ma a neten?
az EU élvonalába tartozik Magyar o.
a Ft javul - a benzin árát csökkentjük!!!
növekstik a gazdaság termelése !!
Na most kedves elvtársaim : mi lesz most ?
miről fogtok csámcsogni ezek után?
az IMF is jo véleményt irt hazánkról
(nemsokára visszakapják az adott hitel összegét)
a februárban bejelenteni kyvánt reformok jo irányt mutatnak !!! Ők irták

szegény balos tollbajnokok
...talán gyurcsányt kéne preferálnotok, nem Orbánt szapulni.... maradjatok még 7 évig a vezéretek árnyékában aztán csápolhattok
vagy akkor meg már minek?
üdv

dr Brcskzf Gröőő 2011.01.24. 23:42:07

@sárkányfő: A levél csak annyit említ, ami az audiovizuális uniós szabályozásnak tételesen ellentmond. Ha ezen változtatnak, attól még megmarad egy csomó aggály, ami talán nem von maga után hivatalos eljárást (lévén belügy), de elfeledkezni sem fognak a törvényről (még botrányosnak is tarthatják, különösen a nem Néppártiak).

abaka 2011.01.25. 08:54:57

@phoenix102: Termeszetesen butasag azt allitani, hogy nincsenek mogottes erdekek a hatterben. A nyomas jelentos resze valasz a kulonadokra, dehat az varhato volt es a kormanynak fel kellett volna ra keszulnie. Te is ezt varnad el a magyar kormanytol, ha pl a MOL-t diszkriminalnak kulfoldon. De ez nem jelenti azt, hogy a megfogalmazott kritika jogtalan. Azt sejtetni meg, hogy az egyebkent jobboldali nemet kormany vagy a konzervativ kulfoldi sajto csak arra var, hogy a magyar baloldal megmondja nekik, mit kell kritizalni, hat az nevetseges.

A messzemenoleg tulzo kritikak, a kulfoldi sajtoban Mo-t gyalazo "kulfoldre szakadt" magyarok, a Benes dekrtumok kerdeseben nagyjabol egyetertek veled (apropo a szlovak nyelvtorveny sokat puhult a tervezethez kepest pont a nemzetkozi tiltakozasok eredmenyekent). De ezek egyikebol sem kovetkezik, hogy amediatorveny ertelmesen megfogalmazott kritikai alaptalanok, megfontolatlanok vagy jogtalanok lennenek.

Rive 2011.01.25. 09:35:51

Szóval, hogy' legyen puskapor is a lövöldözéshez, ime az a bizonyos levél: docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B0r7BthchvpmZjY4ZjQ5NzItNWY3Yi00Mzk2LWIyYjgtYmU1ZGMyMmJiNDk3&hl=hu&authkey=CIC2z8IE

Hevenyészett magyar forditásban: nol.hu/belfold/amit_a_kormany_el_akart_titkolni__neelie_kroes_levele

Csaxólok, ez már az a kaliber, ami minél udvariasabbnak és visszafogottabbnak tetszik, annál veszélyesebb.

Kacagány 2011.01.27. 21:00:26

A browserem megette az előző hozzászólásom, de csakazértis leírom újra:

Azok a téveszmések akik azon örvendeznek, hogy lám a "ZEU" alig talált kifogást a törvénytervezetben, azt javaslom, hogy fussanak neki a fenti cikknek újra.

A lényeg: épp arról van szó, hogy a bizottság megtette azt a hatalmas gesztust -értsd: SZÍVESSÉGET A FIDESZNEK- hogy csak pár dologba kötött bele, és nem cincálta szét az egészet darabokra. És nem azért mert nem tudná, hanem mert NEM AKARJA. Erre persze jó oka van -láss pár fentebbi hozzászólást.

Innentől magánvélemény következik:
Az igazi tanulság, hogy természetesen orbán van akkora hülye hogy ezt nem látja, és nem él a szívességgel amit grátisz kapott.
Ez a diplomáciai -és emberi- dilettantizmus egyfelől kétségbeejtő, másfelől viszont reménykeltő amiatt, hogyha továbbra is fennhéjázva rázza a pofonfát, talán leesik neki végre egy olyan is, amire már rég rászolgált; ami -bátorkodom kijelenteni-,

Joooe 2011.01.28. 14:08:00

@post:
"Nincs szükség különösebb jogi tudásra annak a belátásához, hogy ezek távolról sem technikai jellegű, apró-cseprő problémák."
Egyrészt a technikai jellegű nem jelenti azt hogy apró-cseprő. Alapvetően téves megközelítés, hiszen nem arról szólt az eddigi felhajtás hogy JOGTUDOMÁNYI természetű hibák vannak a médiatörvényben (mint egyébként nagyon sok jogszabályba becsúszik ilyesmi), hanem hogy alapvető szabadságjogokat aránytalanul korlátoz, amit ugye lehetősége és kötelessége lenne az EB-nek kifogásolni ha valamelyik tagállam ilyet tesz. A levél annak bizonyítéka, hogy ilyen súlyos hibák nincsenek a törvényben, és ezzel súlyos kérdéseket vet fel a korábbi vádak motivációját illetően.

"Ez pedig az egységes audiovizuális piac elvét sérti, melynek lényege pont az, hogy ami az egyik országban megfelel a hatóságoknak, annak a másik országban is elegendőnek kell lennie."
Ez pont hogy példa a "technikai jellegű" minősítésre, hiszen lehet hogy létezik ilyen megállapodás amit sért, a józan ész viszont pont azt diktálja, hogy - mivel a médiaszabályozások célja szerte európában nem a céltalan vagdalkozás hanem a médiafogyasztók védelme - a médiaszabályozás természetéből adódóan az adott piacRA és nem az adott piacRÓL szolgáltatókra vonatkozik. Más kérdés hogy a nemzetek közötti együttműködés szintjén jelenleg ez technikai nehézségeket vet fel, csak akkor lenne a magyar államnak lehetősége eljárni a külföldi műsorszolgáltatóval szemben ha magyar állampolgárság vagy cégbejegyzés vagy regisztráció okán erre jogköre van, de mindenképp előremutató elképzelés.

fidesz friend 2011.01.28. 14:08:02

@nevetőharmadik: mi az, hogy "jó lenne"? lehet!
ha nemcsak a szás jár, hanem tényleg szeretnéd ismerni a levél teljes tartalmát, akkor járj utána. angolul fent van a neten, magyarul a Népszabadságban.

nevetőharmadik 2011.01.28. 14:15:38

@fidesz friend: Kedvesem, csekkold le a hozzászólásom dátumát. Akkor, négy nappal ezelőtt még nem volt nyilvános a levél. A száj járatásáról ezek után ne oktass ki.

Köszönöm.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása