Véleményvezér

vv

Fidesz, Facebook, fiatalok

2011.01.27. I 60 komment I Címkék: fidesz fiatalok tarsadalom demokracia

Sok fiatal kezdi elveszíteni a hitét abban, hogy bárki, bármelyik kormány képes lehet a mainál normálisabb világot teremteni Magyarországon.

Sokan emlékezhetnek még rá, hogy 2002-ben a Kossuth téren, a Testnevelési Főiskolán vagy éppen a Millenárison rendezett Fidesz-gyűlések tömegével vonzották még a gimnazistákat és a huszonéves egyetemistákat, főiskolásokat. 2011-re azonban a helyzet radikálisan megváltozott: az egykor Fiatal Demokraták Szövetségének nevezett párt már igencsak erőlködik, hogy meg tudja szólítani ezt a korosztályt.

Idősödő Demokraták Szövetsége

A vereséget követő nyolc évben a Fidesz részben biológiai szükségszerűségből, részben egy tudatos politikai stratégia részeként az idősebb korosztályok felé nyitott, eközben azonban egyre messzebb került a fiataloktól. Míg a ’90-es években magától értetődő volt, hogy a világra nyitott, iskolázott, vállalkozó szellemű fiatalok pártja a Fidesz, addig a 2006-os választásokra a 30 év alatti korosztályban már beérte, sőt egyes felmérések szerint meg is előzte az MSZP Orbán Viktor pártját. És bár a szocialisták időközben szétestek, a 2009-es EP-választás világosan megmutatta, hogy a mostani huszonéves generáció számára számottevő vonzerőt jelent a Jobbik, és kisebb részben az LMP is. Ha valaki például 2009-ben csakis internetes fórumok és kommentek alapján akart volna tájékozódni a magyar politikáról, azt hihette volna, hogy a Jobbik a Fidesszel teljesen egy kategóriában lévő párt.

Tavaly áprilisban pedig a Gallup felmérése szerint a Fidesz már a 65 év felettiek között érte el a legnagyobb népszerűséget, miközben a 30 év alattiak körében a legalacsonyabbat. És miközben 2002-ben a fideszes fiatalok számára Orbán Viktor egy valódi ikon volt, addig nyolc év múlva már a párt szervezetének utánpótlását jelentő ifjak, valamint maga a pártigazgató (!) is gúnyolódnak a leendő miniszterelnökön, aki nem ért a számítástechnikához, de "most már sokat léptünk előre, mert sms-t tud fogadni meg küldeni, és tudja, mi a fax és az e-mail közti különbség".



 

Nem lesz ez így jó

Mostanra a párt stratégái már kezdik kapizsgálni, hogy ez így nem lesz jó, és hogy egy egész generációt elveszíteni óriási luxus. A Fidesz éppen ezért hajlandó megtenni a kötelező lépéseket: úgy érzik például, kell valamit kezdeniük az új generációk egyik meghatározó csatornájával, a Facebookkal, ahol a Fidesz kormányzásával szembeni ellenérzések a leginkább elkezdték összekovácsolni az embereket.

Kétségtelen, hogy a kampányban ügyesen használta a párt a Facebookot, ahogyan az is, hogy Orbán Viktor ottani csoportját igen tehetségesen szerkesztik. Mindezek ellenére is nyilvánvaló, hogy óriási szakadék alakult ki a párt és a valaha biztosra vehető támogatói csoportja között, amit önmagában ügyes és innovatív technikai húzásokkal már nem lehet áthidalni.

A probléma ugyanis sokkal alapvetőbb: nem a technikában, hanem a gondolkozásban rejlik. Ezt egészen látványosan demonstrálta az, hogy a párt új Facebook-kampányát kivel próbálják eladni. Mert ki az, aki a Fidesz vezetése szerint képes megszólítani a mai fiatalokat, aki szólni tud a Facebook-generációhoz? Ki más, mint Deutsch Tamás! Nem tudjuk, hogy mi járhatott az ezt kiötlő kommunikációs stratégák fejében. Talán eszükbe jutott, hogy valamikor tényleg Deutsch volt a legfiatalabb a vezetésből (körülbelül húsz éve)? Vagy az, hogy neki őszül legkevésbé a haja? Bármi is adta a szikrát, a gondolat maga katasztrofális, és pontosan megmutatja, hogy mennyire nem érti ez a csapat a mai huszonévesek gondolatvilágát.

survey services


Nem a forma, a tartalom

Valószínűleg részben ennek tudható be, hogy miközben a második Orbán-kormány intézkedései eddig látványosan megkímélték az időseket és juttatásaikat, addig a magánnyugdíjpénztárak államosításakor vagy éppen a médiatörvény és a blogok esetleges szabályozása körüli vita kapcsán a kormány, úgy tűnik, szinte észre sem vette, hogy nagyon sok fiatalt elidegenít magától.

Ennél is fontosabb az a jelenség, hogy a Fidesz-kormány általános teljesítménye miatt sok fiatal kezdi elveszíteni a hitét abban, hogy bárki, bármelyik kormány képes lehet a mainál normálisabb világot teremteni Magyarországon. Erős a gyanúnk, hogy a közvélemény-kutatások szerint lassan lemorzsolódó, és a bizonytalanok táborát erősítő egykori Fidesz-szimpatizánsok egy meghatározó része a 30 év alattiak közül kerül ki. Mint ahogyan a Magyarországot az idén elhagyni készülő rekordszámú orvos döntő többsége is ehhez a korosztályhoz tartozik.

Végső soron teljesen mindegy, hogy ki jelenti be a legújabb Facebook-kampányt a kormány nevében. Még az is mellékes, hogy Orbán Viktor tudja-e, mi a különbség a fax és az e-mail között. A kérdés az: érti-e, hogy a nála fiatalabb generációk mennyire mást akarnak, mint azok, akiknek most meggyőződésből vagy taktikából játszik.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.01.27. 17:14:06

Végre valaki kimondta, ami nyílt titok: az FDSZ "nyugger" párt lett! (Ödesz) S semmi köze a nevében szereplő fiatalokhoz.

bubastis2 2011.01.27. 17:14:15

Nagyszerű cikk, és nagyon is igaz minden. Tegyük hozzá, hogy a cikkben leírtak sosem voltak igazabbak, mint az elmúlt nyolc év során: nem volt kormánypárt, amelyik a fiatalok számára kiábrándítóbb teljesítményt mutatott volna, mint az MSZP.

fg56 2011.01.27. 17:14:20

Nemcsak a fiatal generáció nem látja egyik pártban sem a jövőt, de a középkorú és idősebb korosztály sem. Főleg a Fidesz által bevezetett diktatórikus és az új pártok bekerülését nehezítő törvényei miatt nem lehet számítani új erőre a parlamentben, aki valóban jó irányba állíthatná belátható időn belül az ország szekerét. Így aztán szépen lassan, de biztosan kialakul majd egy civil kontroll és tüntetési hullám, amely új választásokat ugyan nem tud majd kikényszeríteni, de jelzéseket, figyelmeztetéseket adhat a hatalom számára, hogy rossz úton jár. Eközben a leszerepelt vagy éppen gyenge ellenzék miatt egy általános parlament és politika-ellenes hangulat fog kialakulni Magyarországon. Tehát nyugodt és biztató belpolitikára továbbra sem lehet számítani.

1116001 2011.01.27. 17:14:24

Remek post!
Ezt a jelenséget remekül meg lehet figyelni a nagygyűléseken, ahol nyugdíjasok sikoltoznak úgy mint a tinik. Vagy a fentebb nevezett facebook csoportok kommentjeinél, ahol szintén az 50+ korosztály borul térdre a nagy vezér előtt. Jah és a legszebb, hogy a legkisebb kritikát sem képesek elfogadni. Egyből tiltanak, törölnek:D

Robinzon Kurzor 2011.01.27. 17:14:28

A Fidesz a Facebookon nem tud terjeszkedni, csak az amúgy is a táborukba tartozók csápolnak ott is.

érdeklődő 2011.01.27. 17:14:35

Olyan kérdést is fel lehetett volna tenni, hogy vonzóbb-e a fidesz a fiatalok számára, mint az mszp/jobbik/lmp?

Fiatalként számomra még mindig inkább vonzó, mint pl. a maszop, s bár eléggé elbizonytalanodtam az utóbbi hónapok eseményei miatt, azért még mindig meggyőződéssel NEM-szavaznék az mszp-re...

Viszont rövid az ideje a fidesznek is a bizonyításra, talán egy évet még adok nekik, addigra beérnek a válság-adók, letisztul a nyugdíj-ügy, megvilágosodunk médiairányítás szempontjából...

érdeklődő 2011.01.27. 17:14:42

" addig a magánnyugdíjpénztárak államosításakor vagy éppen a médiatörvény és a blogok esetleges szabályozása körüli vita kapcsán a kormány, úgy tűnik, szinte észre sem vette, hogy nagyon sok fiatalt elidegenít magától."

- A felsőoktatás körül vitákról nem is beszélve, szerintem amiatt súlyos szavazatokat vesztett a fidesz...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.01.27. 17:14:51

Komoly hiányosságnak tartom, hogy a cikkíró nem tesz még csak egy utalást sem a Fidelitasz szerepére...

Én is akarok kommentelni 2011.01.27. 17:15:00

Nincs más, sok fiatal fantom felhasználót kell generálni, és lájkolni mindent ami fideszes kezdeményezés és máris megvan a fiatal generáció támogatása is. A francba, már meg is csinálták :)

fidesz friend 2011.01.27. 17:15:18

ez a cikk telitalálat! mert valóban, NEM A FORMA, HANEM A TARTALOM számít. márpedig, és ezen most sokan fel fognak szisszenni: a net, a facebook és a többi közösségi cucc maga a megtestesült és működő liberalizmus. csakhogy – és kérlek, olvasd tovább – a liberalizmus nem az, amit itt liberalizmus címkével egyre gyengülő minőségben előadott az SzDSz, és nem is az, amit – hangsúlyozom – az itthoni "liberalizmus" habzó szájú kritikusai annak gondolnak.
a liberalizmus az, ami Európa jobbik felét és az USA-t sikeresen működteti, amivel még a családi Néppártban is ütközik a Fidesz pl a médiatv. miatt, aminek a nevében minden EU-s mondat úgy kezdődik, hogy "biztosak vagyunk abban, hogy ha megígérte, akkor be is tartja", stb.
ez a hozzáállás = folytonos koncenzuskeresés, folytonos feltáró vita, folytonos megegyezések sorozata, egymás érdekeinek folytonos elismerése, kölcsönös tisztelet.
ami idegen az egész pályás letámadást játszó fidesztől, és formai trükkökkel, főleg D.Tompikával nem hidalható át.
a kiút nálunk nagyjából arrafelé van/lehet, ahonnan a mérsékelt konzervatív (mármint gazdaságilag konzervatív) hangok egyelőre halkan és szórványosan megszólalnak. ugyanis a konzervativizmus sem egyenlő a KdnP által előadott avíttas keresztény rizsával.
szerencsére mind a liberlizmusnak, mind a konzertavizmusnak van modern, hatékony, a társadalmakat előrevivő példája - és egyszer talán egy hiteles személy majd importálja. ha a tartalom oké, akkor a "fiatalos" (de nem csak fiatal) netvilág mellé fog állni, akkor is, ha 70 éves is!

Jól figyeljenek, mert csak egyszer mondom el! 2011.01.27. 17:15:22

Az én ismeretségi körömben bizony fideszesek a fiatalok, szinte kivétel nélkül (nem személyes, hanem szakmából adódó ismeretség). Szocival még nem találkoztam, 1-2 LMP-s még van, kérdés, hogy meddig, mert bizony nem más az ő politikájuk sem.

Petyhüdt Petymeg a dinamikus kritikus 2011.01.27. 17:15:32

Kissé visszatetsző, hogy ők nyomulnak a facebookon, a pofinkba tolják még ott is, amit és amikor csak akarnak, de őket lehetetlen elérni ott, nyilván senki sem olvassa a kommenteket, üzeneteket.. természetes, hogy erre nincs kapacitása Viktornak (bár ha Steve Jobsnak van... az embernek azért mégiscsak arra van ideje, amire szán..), de ez így nem teljesen korrekt.

Zorgo 2011.01.27. 17:15:46

Talán csak annyi a baj,hogy a Fidesz szépen lassan átalakult KDNP-vé, csak még nem merik bevallani maguknak sem.Szembe mennek mindazzal, amiért harcoltak egykor, és olyan értékeket emelnek a magasba, amivel nehéz egy fiatalnak azonosulni.Anno nekem is Ők voltak a favoritok, de ez a Fidesz, már nem az a Fidesz.Elborzaszt amikor sémákat húznak mindenkire, aki más elvek szerint él, gondolkodik.Elborzaszt ahogyan ellenségként kezelnek mindenkit, aki nem az Ő oldalukon áll.Kár értetek Srácok, azt hittem Ti lesztek a haza reménysége, de most úgy látom Ti sem vagytok különbek, mint akik ellen harcoltatok a rendszerváltáskor!Sajnálom.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.01.27. 17:15:50

nincs gond, csak a fiatalságra utaló F-et kell kivenni a párt nevéből...
ja meg a demokratát...

Haloperidol 2011.01.27. 17:15:55

Hát, az, hogy Fácsén beerősítenek, az nem kompenzálja azt a pénzt, amit lenyúlnak a nyugdíjakból...

kM 2011.01.27. 17:16:02

A 14-28 korosztállyal jelenleg senki nem tud kezdeni semmit. Minthogy a korosztály sem tud magával.

Palotai éles szemű megállapításai itt: quart.hu/cikk.php?id=5873

flort 2011.01.27. 17:16:06

Ez a Facebook-dolog engem emlékeztet egy kissé a polgári körök (ki emlékszik már rájuk?) történetére: volt kezdetben egy spontán jelenség (civil társaságok, egyesületek, mint pl. a vasútbarátoké egyik oldalról, illetve netes csoportok a másikról), amire rátelepedett a politika egyik oldala és elveszítette a spontán jellegét. Egyik esetben sem azok verődtek össze, akik amúgy is összeverődnének, hanem akiket a politika összeterelt: nagyhangú nénikék, okos fiatalok, hasonló fontos emberek. Csak hát, ez nem az igazi...

DArchAngel 2011.01.27. 17:16:09

Talán ha a FIDESZ és az MSZP feje nem tövig lenne a nyugdíjasok és egyéb eltartottak fenekében, akkor tudnának ők is nyitni a fiatalok felé. Bár jobb is, ha nem teszik. Így legalább - ha lassan is -de előbb-utóbb kikopnak a hatalomból.

Toeck Filkow 2011.01.27. 17:16:13

Orbán mindig is csak a saját korosztályával próbált foglalkozni. A kilencvenes években még szart az idősebbekre, a nyugdíjasokra. Most, hogy már maga is korosodik, szarik a fiatalokra.

Akkoriban abból indult ki, hogy a vén faszok nem értenek semmit, majd én megmondom. Most, hogy ő lett a vén fasz (és hatalma is van), abból indul ki, hogy ezek a taknyosok nem értenek semmit, majd én megmondom.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2011.01.27. 17:16:28

Azért két dolgot ne keverjünk: interneten való kommunikáció és a korosztály. A jelentős internet lemaradás miatt nálunk inkább a társadalmi státusz ÉS a korosztály adja ki, hogy ki és mit használ a neten. Az internet, a közösségi oldalak pont arra lehetőség, hogy a tömegmédia által "bedarálható" rétegen túliakat elérje, de ezeket most éppen a döntéseivel (manyup, médiatv.) távolítja el, nehéz is lenne kommunikálni. És ez megint nem (csak) korosztályos kérdés, hanem inkább társadalmi státusz.

Dixi. 2011.01.27. 17:16:33

Kíváncsi leszek arra a pillanatra Magyarországon amikor a fidesz az első adandó alkalommal korlátozni fogj az internet szabadságát...
Azt hiszem az lesz az a pillanat amikor azemberek, és itt a 30 év alatti korosztályt értem, megérti azt h mit is jelent a média törvény.
És mit is jelent a kommunikációs lehetőségek jelentős korlátozása.
Azt hiszem Deutsch Tamás elégé lejáratta már a fideszt....
hisz emlékezzük csak arra zsákra a fején....

JohnHenry 2011.01.27. 17:16:37

"Sok fiatal kezdi elveszíteni a hitét abban, hogy bárki, bármelyik kormány képes lehet a mainál normálisabb világot teremteni Magyarországon."

ez nem hit kérdése, egyszerű realizmus. és hát igen, a fidesz törődik a biztos szavazó nyugdíjasokkal és a 3 gyerekes jól kereső fiatalokkal, mindenki más le van...

bádogos 2011.01.27. 17:16:43

"Ha valaki például 2009-ben csakis internetes fórumok és kommentek alapján akart volna tájékozódni a magyar politikáról, azt hihette volna, hogy a Jobbik a Fidesszel teljesen egy kategóriában lévő párt."

Ezt éppenséggel ma is gondolhatja. A fideszes és jobbikos rajongók szókincse és érvkészlete ugyanis annyira hasonló, hogy pusztán olvasás alapján nagy részüket nehéz megkülönböztetni egymástól.

Sieg 2011.01.27. 17:16:57

"Még az is mellékes, hogy Orbán Viktor tudja-e, mi a különbség a fax és az e-mail között."

Nem értek egyet. Az információtechnológia fejlődése az utóbbi 10-15 év meghatározó társadalom- és gazdaságformáló ereje volt és még inkább az lesz a jövőben.
OV nem csak PR-ben utazik, hanem nagyívű stratégiaformálókét is szeretne fellépni (és a koncentrált hatalom miatt fel is lép) és mint ilyen egyszerűen röhejes, hogy nem érti a modern társadalom és gazdaság egyik legfontosabb összetevőjét. Ha valaki keleti szelet és a kapitalizmus végét vizionálja, akkor legalább a látszatra adhatna.

Rettentő ciki volt Bush-nak is az "internets", nem véletlenül. Pedig az nem ma volt.

Pistie 2011.01.27. 17:18:58

Ez az, amire a legkevésbé vágytak a Fidesz szimpatizánsok. Ugyanis sokkal jobb volt abban a hitben lenni, hogy a nyugdíjasok pártja az MSZP, és majd szépen a korosztály kihalásával ők is kihalnak. A valóságban a Fidesz sokkal inkább a nyugdíjasok pártja lett az elmúlt években.

eremita 2011.01.27. 17:19:09

Ahogy Orbán egyre jobban távolodik - politikai és fizikai tekintetben is - fiatalkori önmagától úgy válik egyre népszerűtlenebbé a fiatal generáció szemében.

Nem az a baj, hogy Orbán életkoránál fogva már nem a fiatal nemzedék tagja. Sokkal inkább szembetűnő az, hogy a mai Orbán Viktor személyisége mennyire különbözik fiatalkori önmagától. Az egykori radikális, friss szemléletű, nyitott nyitott gondolkodású fiatalember a szemünk előtt változott egy ravasz, számító politikussá, aki erkölcsi aggályok nélkül képes bármit megtenni, ha a politikai érdeke úgy kívánja. Megrontotta a hatalom bűvölete. Ez nemcsak az ő személyes, hanem egész Magyarország tragédiája is.

Mert minden adottsága megvolt hozzá, hogy - egy európai kitekintésben is - modern gondolkodású, korszerű konzervatív jobboldalt hozzon létre. Ehelyett a szemünk láttára bontakozik ki egy avítt, horthysta-kádárista attitűdökkel teli új világ. Nem csodálom, ha fiatalok tömegei idegennek érzik magukat ebben a politikai környezetben.

Egy romlott, korrupt és megújulni képtelen baloldal mellé bónuszként kapunk most egy hazug, kettős beszédű, kettős erkölcsű jobboldalt is.

Jogosan tehetjük fel a kérdést: törvényszerű volt, hogy így alakuljanak a dolgok? Megint nincs szerencsénk, mint annyiszor a történelemben?

Hozzá Szóló 2011.01.27. 17:19:13

"Mostanra a párt stratégái már kezdik kapizsgálni, hogy ez így nem lesz jó, és hogy egy egész generációt elveszíteni óriási luxus."

Ugyan már, dehogy.
Szó sincs erről.
Ebben az országban több, mint 3 millió nyugdíjas van. Aki őket megnyeri, az megnyeri a választást. Ez történt most, a fidesznek sikerült, vagyis pontosabban az MSZP rontotta el... így aztán sikerült...

A fiatalok meg le vannak szarva. Kevesen vannak, túl kevesen. Azok is a neten élnek, informálódnak, nem olyan hülyék, mint a 90-es években voltak, az akkori lehetőségek meg egyebek miatt...

Nem érdeke a Fidesznek az, hogy a fiatalok felé nyisson, mert nincsenek is fiatalok!

gpetersz 2011.01.27. 17:19:18

Jó poszt. Kubatov meg leúszott azóta a Dunán. Semmit nem tudni róla...

jani74 2011.01.27. 17:19:23

Természetesen nincsenek pontos adataim, csak a látókörömben lévő fiatalok ismerete alapján vetítem ki a többiekre a megoszlást, és 6-8%-nál nem becsülöm többre a fidesz követőket. Az igazság az, hogy napjainkban nincs követésre érdemes párt, politikai csoport. Hitelesnek tűnő jövőképe nincsen egyik csoportnak sem. Hangzatos mondatok elhangzanak néha, de szerintem ők sem hiszik el a tartalmát, ezért a nagy érdeklődés a külföldi érvényesülés után. Ez szomorú, de érthető. Miért maradna itthon munkanélkülinek, szegénynek, ha külföldön boldogulhat? Vagy beszéljük rá Őket, hogy szép a rongyos is, a jövőtlenség, na nem.

Flynn 2011.01.27. 17:19:29

Valóban, a lassan 50 éves Orbán Viktor nem érti a nála 30 évvel fiatalabb generációt, bár ez bárki másra is igaz lenne.
Jogos az az érzés, hogy a mai politikai elitből senki nem képes egy normális Magyarországot csinálni.
Többek között azért sem, mert még a fidesz politikusai is az előző rendszerben szocializálódtak, ergo a problémákra adott válaszaik is abból az időszakból valók.
Amik sajnos kevesek a mai problémákhoz.
Arról meg már ne is beszéljünk, hogy nem a Yale-en vagy a Harvardon végzett személyekről van szó, hanem a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen...

Asidotus 2011.01.27. 17:19:38

Valahogy tökmindegy, hogy mit csinál a Fidesz, amíg nicnsr reális alternatívája, addig ők maradnak. Legfeljebb rekordalacsony részvételű választásokon.

Tidal Wave 2011.01.27. 17:19:44

Hát igen, ha visszatekintünk az elmúlt 10-15 évre, a konzervatív jobboldalnak a webes megjelenés mindig is gyengéje volt, ezen valóban javítani kellene. Például, már a 90-es években is a legjobb web oldala az SZDSZ-nek (nekik, mint a globalizációért rajongóknak kötelező volt), meg a MIÉP-nek volt. Most is a Jobbik weboldala igen profi, és jobban használják a web 2.0-ás felületeket is.

A fiatalok számára ezek egyre fontosabbá vállnak, itt valóban lenne mit fejlődnie a Fidesznek.

De azért mindezeken túl azt is meg kell jegyezni, hogy a Jobbik és az LMP sikere nagy részben az elmúlt húsz évben bekövetkezett kiábrándulásból következik, és ezért volt egy anti-establishment feeling, amely két, addig parlamenten kívüli pártot is beröpített. A húsz éves "hatpárti" stabilitásnak vége, mostantól fel lehetönk arra készülve, hogy bérmelyik választáson megjelennek új formációk, amelyek a fiatalok szavazataira bizton számíthatnak.

Viszont ezeknek a relatív gyengesége is nyilvánvaló, a beágyazottságuk minimális. A Fidesz relatív népszerűségcsökkenéséből meg a szoci őskövületek, az elmőlt húsz éve lerakódott vízköve (v.ö. "89-es demokraták") meg nem tudtak profitálni, hiszen a fiatalok körében ők sokkal rosszabbak, mint a Fidesz. Ez a közeli jövőben várhatóan nem is fog változni...

Lumieres 2011.01.27. 17:19:53

Szerintem lqrták a fészbukos Jövőjüket. A múlt heti "bemutatkozás" után egyértelmű, hogy a fészbukon ELVESZTETTE a fidesz a tisztességes versenyt...

TetraB 2011.01.27. 17:19:56

jó poszt, az FI a párt nevében már valóban nem sokat jelent. ..

Karnamantra 2011.01.27. 17:20:17

Nagyon fontos dolgokra hívja fel a figelmet az írás az utolsó 3 bekezdésben.

Egyet fűznék hozzá: a hvg 201-ben a választások előtt táblázatot tett közzé, miszerint az induló pártok (akkor még az mdf is) politikusai körében a fidesznek a legmagasabb az átlagéletkora (valami 50 fölöttire emlékszem). az mszp-nél is magasabb!

Egyet pedig megjegyzek: SZÉGYEN, hogy a miniszterelnök enniyre idegenkedik az "ördögtől való" internettől, ennyire nem ismeri fel, hogy ez ma már a MINIMUM, mint a személyi (persze nem Jóskabácsinak a tanyán, de egy elnöknek, könyörgöm).

Exem jut eszembe, amikor már jóval szakítás u7tán kínálgattam neki, hogy milyen jó dolog egy e-mail, vagy régi ismerőseivel felvenni a kapcsolatot a (z akkor még) wiwen, azt válaszolta, "nem vagyok a híve az ilyesmiknek". Persze, az ő döntése, van neki egy világképe, stb. (Bigott katolikus, teszem hozzá.) De kérem, ez maga a jövő, ugyanilyen erővel a telefonnak sem kéne a "hívének" lennie, vagy az autós közlekedésnek, az sem volt mindig, az is leváltott valaha valamit!

Jelentős hátrányba kerülnek az olyan emberek, akik "nem haladnak a korral". Nem óbégathat, ha valami emiatt neki rosszul megy, de ő ellenáll, csakazértis. Hát még, ha egy ország vezetője ilyen, akkor áttételesn az egész ország kerül hátrányba!

Exemnek azt válaszoltam, hogy ez nem hit kérdése. Ez nagyon fontos.

Rob67 2011.01.27. 17:20:21

Hát ennek a Fideszes Facebook csiportnak a növekedése a tengernyi fake támogató mellett is nevetségesen kis számban tud csak felmutatni. Tegnap óta alig 300 főt...
Tamáska ebből elég cinkes bukta szag árad :)
Na de most komolyan és a viccet félretéve: Tomika mitől hiteles egy fiatal körében, a szex irányultséga miatt, hogy rárepólt minden titkérnőre?
Maximum ennyi és az egykorvolt fülbevaló ami esetleg érdekességet válthat ki a fiatalokból.

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2011.01.27. 17:20:25

A Fidesz-kormány általános teljesítménye miatt sok ember kezdi elveszíteni a hitét

A többi csak blabla

kubatov_kommunista 2011.01.27. 17:20:29

Hát konzervatív gondolkodással eleve nehéz fiatalokat megnyerni.
A Fidesznek nagyon kimaradt a 8 év amíg ellenzékben voltak. Kimaradt az EU csatlakozás, kimaradt az abból származó mozgásszabadsággal járó előnyök (és itt nem az utazásra gondolok - hanem a pénz, tulajdon, munka, iskola, stb.)
Orbán egy múlt századi ember gondolkodásában.
Ő és a fidesz is majd 'kikopik' a politikából.

kM 2011.01.27. 17:20:36

A hivatkozott, blogbejegyzésben beágyazott grafikon egyetlen dologról tanúskodik: a Fidesz néppárt.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2011.01.27. 17:20:41

Mostanában többször is kommentáltam Orbán Viktor Facebook-oldalán. Megdöbbentő, hogy míg az egyiptomi találkozóról már a harmadikat nyomják, addig a médiapoltikáról vagy a nyugdíjról gyakorlatilag elvétve esik csak szó. A Facebook-oldal elég jól mutatja, hogy nekik mi a kedves, és mi a nem kedves téma...

Katzenbach 2011.01.27. 17:20:48

Az utolsó mondat nagyon tanulságos és sajnos igaz is.

Flúgatlan 2011.01.27. 17:20:55

Hát, igen... Én még csatlakoztam is volna a Facebook-csoporthoz, mert nagyjából egyetértek vele, de Deutsch Tamás személye biztossá tette, hogy nem csatlakozok.

De afiatalokhoz tényleg kevésbé tudnak szólni, mint 15 éve, az biztos.

Noormális 2011.01.27. 17:20:59

Örülök, hogy végre téma lett ez is. Egyetértek azzal, hogy a Fidesz eltávolodik a fiataloktól, de nem gondolom, hogy ez azért lenne, mert nem tudják, mit akar ez a korosztály. Szerintem nagyon is tudatos stratégia, amit követnek, ami egyszerűen a demográfiai szerkezetből adódik (ti. hogy a fiatalok vannak a legkevesebben). Sajnos valószínűleg ez nem is fog változni rövidtávon, az előrelátás, tudatos stratégiai tervezés pedig nem a politika sajátja...

Facebook-csoport ide vagy oda, én nem remélek semmi változást e téren.

nénike · http://mandiner.hu 2011.01.27. 17:21:04

Brüsszelben maga Orbán Viktor jelentette be, hogy a 2010-es választást a Facebook-on nyerte meg a Fidesz.

Na ez legalább annyira ütött, mint amikor Szanyi Tibor lájkoltatta az MSZP-t.

nevetőharmadik 2011.01.27. 17:21:10

Off, de...

Orbán Viktor számítógépet használ?

bájgúnár 2011.01.27. 17:21:12

Az MSZP nek már nincs a Fidesznek stagnál a fiatal választó rétege.A mostani fiatalok radikálisabbak.Amennyiben bukik a Fidesz nem az MSZP hanem a Jobbik fog megerősödni!A radikálisok európaszerte erősödni fognak.Mindaz addig tart mig az ország ilyen szar helyzetben van.Munkanélküliség,alacsony bérek,közbiztonság hiánya stb.
Bár lehet hogy énvagyok nagyon borulátó!

Bergeroth 2011.01.27. 17:21:19

21. századi politikusokra lenne szükség, és nem begyepesedett 20.századi őskövületekre.
Lesz majd nagy csodálkozás, amikor mindenki aki teheti elhagyja az országot.
orbán mondott valami olyasmit nemrég, hogy szeretné ha a fiatalok hazajönnének. Én azt kérdezném, hogy ugyan miért? Minek jöjjenek haza?
Mit tud ez az ország adni, amikor folyamatosan csak azt látjuk, hogy elvesznek mindent, a fizetések a béka segge alatt vannak és cserébe még nekünk kellene alázatot mutatni. Na ne röhögtess már viktor.
Ki az a hülye, aki képes hazajönni havi nettó 120.000-ért, amikor kint ugyanezért a munkáért akár 300-400 ezret is kaphat? (pl. programozó)
Majd ha lesz 1 millió új munkahely (lol), akkor majd előszedhetjük újra a témát.

antho 2011.01.27. 21:00:19

Nem lehet, hogy arról van szó: beáll az európai trend? Vagy másképp. Mutasson nekem valaki egy olyan európai konzervatív pártot, amelyik szavazótáborának nagy többsége fiatal. Ha valaki járt már nyugat-európai egyetemen nagyjából felmérheti a fiatalok irányultságát: vannak balosok, meg szélsőbalosok. Mao és Che.
És igen eltelt húsz év. Az öreg kommerek kihaltak. A középkorú, '90-es MDF szavazók meg nyuggerek lettek. A rendszerváltás 50-es MDF-es nemzedéke már 70 fölött van, bizony. A mai fiataloknak pedig már nem a rendszerváltás az origó. Épp ezért az ő körükben már nem a rendszerváltó pártok a legnépszerűbbek, hanem a két új párt az LMP és a Jobbik.
Az elmúlt húsz év arról szólt, hogy ki, hogyan értelmezi a rendszerváltozást. Ebben a koordináta rendszerben mozgott az MSZP, az SZDSZ, az MDF és a Fidesz is. Két párt volt, amelyik már más inerciarendszert választott és a fiatalok őket preferálták, mert a fiatalok már nem a rendszerváltás nyelvét beszélik. Az elindult folyamatnak több következménye is lesz. 1.Lassan, de biztosan a társadalomban is megtörténik a rendszerváltás. 2. A rendszerváltó pártok - ha nem történik teljes megújulás bennük (eddig egyikben sem történt meg) - el fognak tűnni a pártpalettáról. Az MDF-fel és az SZDSZ-szel ez már megtörtént.

Ideggyógyközpont 2011.01.27. 21:23:47

Üdv Mindenkinek!

Hogy tisztán lássunk először is egy kis "agyonismételt" adalék a post-ban szereplő generációról.

A mai 20-30 év közötti korosztály, akik potenciálisan a fiatal szavazók lennének különleges helyzetben van, ez nem csak kis hazánkban, de nagyjából a fejlett európai országokban mindenütt így van.
A korábbi generációkhoz képest magas a jól képzettek aránya. Ők általában a képességeiket nem megfelelően kihasználó munkakörben dolgoznak, valamely nemzetközi vállalatnál elfogadható bérért, vagy elszegődnek egy KKV-hoz, ahol ugyan maximálisan igénybe veszik a tudásukat, és fejlődésre sarkalják őket, de mindezt cseppet sem elfogadható bérért.
Sokan közülük csak a húszas éveik végén helyezkednek el, addig képzik magukat, mert a munkáltatók a már említett munkakörök betöltéséhez irreális képzettséget és tudást várnak el, amelyet mint említettem nem használnak ki.
Ez a generáció általában olyan környezetben töltötte gyermekkorát, ahol a szülők a megélhetéshez szükséges minimum feltételeket általában már a bérjövedelemből biztosítani tudták, sokan szereztek ingatlant, saját járművet már a gyermek érkezése előtt (egyébként pont ennek a generációnak a szülei tartoznak az úgynevezett "Homo Kádáricus" kategóriába).
A mai 20 és 30 év közöttiek viszont alapjában véve nem rendelkeznek javakkal, a 30 felé közelítők jutnak el arra a szintre, hogy saját ingatlanban és perspektívákban kezdjenek gondolkodni, és akkor is csak ha biztosnak látszó megélhetésük van. Sokan csak lebegnek a semmiben, nem tudnak hosszútávú párkapcsolatokat létrehozni, nem szakadnak el a szülőktől, néhányak tulajdonképpen még a 30-as éveik elején is kvázi gyerekek. Ez véleményem szerint általában a stabil jövőkép hiányából adódik.

Sokaknak közülük akár érdemi emlékeik sincsenek (néhányuknak nem is lehetnek) a szocializmus időszakáról, számukra a liberális sajtó, a szabad gondolkodás, szórakozás, tanulás minden előnyükkel és hátrányukkal együtt természetes fogalmak. Még a kevéssé érdeklődőek is, az őket érő hatások, a média és még sorolhatnánk mi miatt meglepő módon tájékozottak a világ eseményeivel kapcsolatban (még ha néha nem is a kellő alapossággal).
Ami viszont a legfontosabb így vagy úgy de mindegyikük foglalkozik a politikával. Van aki a "politikai bulvármédiában" megjelenő jelszavakat hangoztatva, van aki a saját jól felfogott érdekei mentén, és olyan is akad aki megpróbál korrekten több forrásból táplálkozva véleményt alkotni.
Alapvetően ebbe a generációba beivódott a mindennapi politika, igaz nem mindenki van tisztában azzal, hogy mi is az konkrétan, milyen összefüggések mozgatják.

És itt jön a jelenlegi kormány kommunikációja, döntései és azoknak problematikája.

Az elmúlt néhány hónap politikájának eredményeképpen nagyon sok, a 2010-es választásokon még a FIDESZ-KDNP-re szavazó fiatal a környezetemben egy fél pálforduláson ment keresztül. Nem is minden esetben a döntésekkel volt problémájuk, hanem a kommunikációval, amelynek hibáiról már korábban ezen a blogon is említést tettem.
Ezek a fiatalok sok mindent tűrnek, sokszor nem is fogják fel a döntések hátterében lévő, az azokat mozgató esetleges gazdasági összefüggéseket, de azt nem szeretik, hogy - már elnézést - hülyének nézik őket.
Próbálkozhat a kormány a politikáját eladni a médiában, a közösségi portálokon, bárhol, ha az nem egyenes akkor ezt a generációt ma már sokkal nehezebb meggyőzni bárki igazáról.
Mint korábban is írtam az utóbbi években mindennapossá vált számukra a politika, már gondolkodóként érték meg amint a korábbi kormányzatok alatt a reform szó jelentése "valami ami nem jó nekünk" lesz.
Nem kell kötelezően azt gondolni, hogy a fiatalok nem értik meg a konzervatív gazdaságpolitikát, nem fogják fel, hogy az ellátó rendszerek módosítására szükség van, vagy hogy az ország gazdasága nem éppen virágzik. Csak ezt értelmesen, egyszerűen el kéne nekik mondani, politikai pártpropaganda, - amibe már belefáradtak - és popularizmus nélkül.

Lehet, hogy az észérvek és az egyenesség még aktív szavazókká tehetik őket, de a bizonytalanság, a marketing ízű politika, és az információ áramlásának akadályozása, egészen biztos, hogy bármilyen megjelenési felületen ellenszenvet szül bennük, nemcsak a jelenlegi kormány vagy a kormányzópártok, de az egész politikai élettel szemben.
Ezen kellene változtatni, és nem kizárólag a kormánynak, de minden ma aktív magyar politikai szereplőnek is.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2011.01.28. 08:32:54

FIDESZ: De ha kikopott a fiatal (FI) meg a demokrata (DE) a névből, mert hát kikopott, akkor marad az SZ.

Már csak az a kérdés hogy egyszerűen csak bűnszervezetet jelöl ez az SZ, vagy van még valami más értelme is.

Shinjuku 2011.01.28. 08:33:00

Az ertelmesebbje - mert megteheti - elhagyja az orszagot... Aki marad, az vagy a szerenyebb kepessegekkel rendelkezo, vagy az eros csaladi es egyeb hatszellel rendelkezo, vagy a radikalis szelsojobbos... Jo kis tarsasag lesz: az eddigi elit bebetonozza a poziciokat odafont, odalent meg nehany csekelyertelmu meg nehany nagy hazafi kiabal majd.

Hathajó 2011.01.28. 08:33:06

Tegnap nyilatkoztam. Ami érdekes az inkább a korosztály, amelyik ott volt a Fiumei úton. Csupa húszas-harmincas fiatal. Pontosan róluk szól ez a cikk szerintem is. Közülük vajon hányan fognak ezek után a fiúkra szavazni? Nem csináltam közvélemény kutatást de nem hiszem hogy nagyon sokan fogják Viktor lájkolni ha legközelebb alkalmuk lesz rá. Mert igazából már ott tegnap elmondták a véleményüket a kormányzatról, és leadták a szavazatukat jó előre.
Nem mondom, hogy menjenek és nézzék meg a szemükkel a kormány okosai, mert majd utólag minden kiderül számukra a részletezett statisztikából, hogy személy szerint kik is voltak az antiszociálisok.

Joooe 2011.01.28. 14:39:04

Kicsit félremegy a cikk, a jobbik és az lmp erősödése nem elsősorban a fidesz fiatalos jellegének esetleges gyengülése az oka, hanem a fidesz középpárt jellege és a ballib józan ésszel vállalhatatlan politikája. A korábbi kormányzat töketlensége nyomán növekedett azoknak a száma akik határozott, erős fellépést ígérő jobbik felé tolódtak el feltételesen (támogatva az ésszerű radikalizmust, ugyanakkor elutasítva az eszetlen szélsőségességet). A fideszszel szembeni antipátiájuk nyomán korábbi ballib szavazók, korábbi döntésük vállalhatatlanságát felismerve nem tudtak hova fordulni csak az lmp-re "vakon" leadott vokshoz.

Ráadásul ki számít fiatalnak? Csak a facebookos tinik? Ha én 28 évesen már inkább valódi dolgokkal foglalkozom és szerintem már a "lájkolás" szó is ciki akkor már öreg vagyok? Ide a nyugdíjat és aláírom :)))

Joooe 2011.01.28. 15:48:08

@Hathajó: Óriási hibát követett el a kormány és a fidesz azzal, hogy a magánnyugdíjpénztári reformot nem kommunikálta megfelelően. A kevésbé tájékozott vagy butább réteg számára megfelelő lehet a selmeczi féle kommunikáció, vagy bármilyen más lózung. A legértelmesebb, önállóan, aktívan információt kereső és szelektáló, megfontoló nagyon nagyon szűk réteg magától is érti a magánnyugdíjrendszer óriási költségét és jelenlegi formájában fenntarthatatlanságát, nem gondolja hogy az "öngondoskodást" az államnak kéne fizetnie, és emiatt magas elvonási szintet fenntartania, és nem ringatja magát abba az illúzióba, hogy ekkora óriási összeget más forrásból meg lehet spórolni.
Van azonban egy középréteg, aki elég értelmes ahhoz, hogy eljussanak hozzá a magánrendszert népszerűsítő propagandaszövegek, az államtól kieső nyugdíjjárulék az "én pénzem" hülyeségek, de nem elég értelmes ahhoz, hogy magától felmérje ez mekkora költségeket jelent neki mint adófizetőnek, nem tud szabadulni "az állam fizessen nekem minél több dolgot, de nekem ne kelljen fizetni semmit mert már 1 Ft adó is rablás" kommunista elvtől.

Mondjuk a magán vagy az állami rendszer választása nem függ attól, hogy egyébként valaki választói, állampolgári szemmel mit gondol jobbnak az államnak.

Szerintem magasabb a nyilatkozók között a fiatalok aránya, de ez nem a fiatalok fidesszel szembefordulását jelenti, hanem hogy a fidesszel szembefordulók közül az aktívan ellenkezők - akár saját nyugdíjuk kárára is - között a fiatalok aránya magasabb.

Hathajó 2011.01.28. 22:22:45

@Joooe: Sajnos a kormány nem kommunikációs csak hibákat követett el a manyup törvény magyarázatakor. Csak utalás: Gyurcsány is azt hitte annak idején, hogy kommunikációs hibát vét nem pedig stratégiaikat.
A magánnyugdíj pénztárak működésével kapcsolatosan nagyon sok problémát lehet felvetni teljesen jogosan, tavaly pont ezekkel kapcsolatban próbált az akkori kormány változtatásokat eszközölni, komoly szakma megfontolásokat figyelembe véve (én speciel a szakmai előkészítőket hallottam beszélni erről, nem politikusokat vagy papagáj kommandót, hanem felkészült szakértő embereket). Akkor ezt a változtatást Fidesz megbénította (ebben nagyon erősek ezt el kell ismerni, mert ehhez dzsungelharc logika szükségleltetik), és igen emlékezhetünk rá beemelték a kampányukba is, hogy megvédik a nyugdíjpénztárakat. Ami mostmár tudjuk, duplán hazugság volt, mert akkor nem volt kitől megvédeni, később meg maguktól már nem akarták megvédeni a pénztárakat.
Tehát az érv igaz, sok mindenben változtatni lenne szükséges a pénztárak működésében (jogi forma, befektetési portfóliók szabályozása, működési költségek)
Az állam nem fizet senkinek semmit. Jó lenne megérteni, hogy az állam nem jövedelem tulajdonos, csak adókat szed be és ezért szolgáltatásokat működtet. Tehát akkor, mikor a magánnyugdíj pénztárba befizetünk igen is a saját pénzünket fizetjük be, tudomásul véve azt, hogy ez az összeg a költségvetés forrásait apasztja, amit vagy pótolunk más adók formájában, vagy a kiadásokat csökkentjük ilyen mértékben, vagy ami még számba jöhet, hogy kölcsönnel finanszírozzuk a hiányt. Az eddigi kormányok ezt választották azzal a kis csellel, hogy a pénztárakat kötelezték "biztonságos" államkötvények nagyarányú portfólióban tartására. Ezzel ami kiesett az belföldi finanszírozású hitellé lett javarészt, bár ezzel a probléma távolról sem lett megoldva, a hiány az hiány, az adósság az adósság.

Viszont mi az amivel több a magánnyugdíj pénztár az államitól?
Az állami pénztár hasonlóan az egészségbiztosításhoz sok kommunista elvet tartalmaz. Befizetsz egy halom pénzt, igazából nem is tudod miért és mennyit, ezért nem kapsz semmi mást, mint egy ígérvényt, ha megéled a nyugdíjkorhatárt ellátást kapsz. Hogy ez mennyi lesz, miként tartja meg vásárló értékét halálodig, és egyáltalán miből és ki által lesz ez finanszírozva arra nincs válasz.

A magánynyugdíj pénztár nagy előnye ezzel szemben az átláthatóság. Láthatod, mennyi a befizetésed, ebből könnyen kikövetkeztethető a várható nyugdíjad mértéke. Beláthatod, ha nem fizetsz, alacsony lesz a nyugdíjad, ami arra tanít és ösztönöz, hogy takaríts meg, halmozz fel. Egyáltalán arra ösztönöz, hogy ne kerüld a befizetést, mert ráfázol. Az állami rendszerben ez a korreláció nem látható be, ezért arra ösztönöz, kerüld a befizetést, mert úgyis kapsz majd valamicske nyugdíjat.
Találkoztál már olyan 30-as 40-es emberrel, aki ha megemlítik neki a nyugdíjat azt mondja azt úgyse fog kapni? Én csak ilyenekkel. Ezt alapvetően a fenti érvekkel szokták megindokolni.

Amit a nyilatkozókról mondasz akkor lenne igaz, ha az érintett korosztályok egyenletesen jelennének meg és nem csak a fiatalabb korosztály jelenne meg. (igazából így van-e nem tudom, csak azt írhattam le, amit láttam, ott bizony szinte csak fiatalok voltak) Ha általánosan is igaz, amit tapasztaltam, és a fiatalok döntöttek a maradásról szignifikánsabban, akkor nem hiszem, hogy a szocik ifjúsági tagozata jelent meg csak nyilatkozatot tenni.

Most, hogy kiforgatják a magánynyugdíj perselyeket azt eredményezi, hogy a belföldi eladósodottsága csökken az államnak, ami után nem kell kamatot fizetni - egyébként a saját, nyugdíjpénztári befizetésekkel rendelkező nyugdíjba vonuló polgárainak -, illetve egy kis szabad forrást is fel lehet majd szabadítani a részvények eladogatásával (amelyek a teljes pénztári vagyon kisebb részét jelentik).
A perselybe pedig az ígéretek szerint betesznek egy csomó névreszóló "tartozom neked" cédulát, amelyek fedezete kb. annyira biztonságod, mint amit Dumb és Dumber tudott garantálni.

Joooe 2011.01.31. 08:53:44

@Hathajó: elolvastam amit írtál, meg azt is visszaolvastam amit én, tehát azzal kezdem, hogy elnézést az akkori hangnememért, kicsit bepálinkáztam (nátha, kalapkúra :)) és túl durván fogalmaztam, nem állt szándékomban kvázi lehülyézni a maradókat.

Különben se a nyugdíjvitát akartam újrakezdeni, de hosszan és összeszedetten írtál nyugdíjkérdésekről is így arra is reagálok.

Amit mondani akartam, hogy a kormány kommunikációja kifejezetten a papucsállatkák számára lett méretezve, egyszerű szlogenek használata, ok-okozati összefüggések kerülése. És nem beszélve arról a szűk rétegről aki maga is megkeresi az információt, kerüli a hivatalos csomagolást és a kommunikáció mikéntje nem izgatja, maradt egy elég széles, magyarázatokra fogékony réteg, akiket az ellenzék karjaiba lökött a kormány azáltal, hogy nem hangsúlyozta az átalakítás valódi indokait, még irritálta is őket a - más társadalmi rétegekben egyébként hatékony - leegyszerűsített kommunikációval.

Amikor még csak a manyup pénzek ideiglenes elvonása volt bejelentve (más kérdés, hogy már akkor is sejteni lehetett, hogy ez nem ideiglenes lesz, csak idő kell a részletek kidolgozásához), akkor még elmondták hangsúlyozva, hogy erre azért van szükség mert rengeteg pénz folyik el, kb. 30 milliárd havonta.
Amikor a rendszer gyakorlatilag visszaállamosításáról döntöttek már lemaradt ez az elem, a lényeg a kommunikációból, elfelejtették felszorozni 12-vel, és hogy ez kamatteher csökkenéssel együtt évente kb. 500 milliárd Ft megtakarítást jelent az adófizetőknek.
És lemaradt, hogy ekkora összeget a költségvetés más tételeiből lehetetlen megspórolni, és dumáltak össze-vissza a pénztárak magas működési költségéről meg a pénzpiaci kockázatokról(ami egyébként igaz, de nem ez a lényeg). És ez 500 milliárd Ft a pénztártagok létszámával csak emelkedik, elkövetező pár évben akár 1000 milliárdot is elérhette volna, mielőtt elkezdődik az évtizedekig tartó és megtérülésbe soha nem forduló költségcsökkenés. Ez a mi pénzügyi helyzetünkben fenntarthatatlan, ennyit nem lehet rokkantnyugdíjasokon meg az államigazgatáson leverni.

Csak az a baj, hogy a magyar ember még mindig nem érzi úgy, ha az állam költséget csökkent az neki állampolgárként jó, hanem egyénként háborodik fel azon, hogy nem kap többé ingyenpénzt.

Azt sem kommunikálták, hogy mivel a manyup átállás nyilván a fent látható kárt okozza az államnak, úgy helyes ha ezt a kárt a manyup tagokra hárítják, azaz ok, te nem fizeted be a szüleid nyugdíjához szükséges teljes járulékot, egy részét visszatartod a saját nyugdíjas éveidre, így a hiányt, hogy közben anyád azért teljes nyugdíjat kap az állam meghitelezi neked, ezt akkor törleszted amikor te nyugdíjba mész: a gyerekeid járuléka nem a neked egyébként elvileg járó résznyugdíjra fog fordítódni hanem ennek az adósságnak a törlesztésére. Nagyon jól tele lehetett harsogni a médiát azzal, hogy ez lopás meg nem fair, és itt is elmaradt annak a kommunikációja, hogy az állam nem elvesz, csak megvonja az eddig adott bőkezű támogatást, saját nullszaldósságára törekszik. ÉS sokan még jogfenntartó nyilatkozatot is tettek, hogy őket zsarolták :D Pedig egyszerű, bemész a boltba, ki kell fizetned azt a kenyeret amit anyád már hitelbe elhozott, aztán ne háborogj azon hogy még 1 kenyeret (amit félreraknál magadnak későbbre) csak akkor hozhatsz el ha te kifizeted annak is az árát. (Persze zsarolás mert ha nem fizeted ki, nem hozhatod el, pfuj gusztustalan kapitalizmus)

Szóval, bár én is elítélem azt, ha a kormányok amikor hülyeséget csinálnak akkor a "nem hülyeséget csinálunk, csak rosszul kommunikáljuk" érvbe menekülnek, de ITT szerintem tényleg rossz volt a kommunikáció, valószínűleg úgy ítélték meg a kérdés túl bonyolult az átlagállampolgárnak.

Szerintem az állami egy viszonylag egyszerű, átlátható rendszer, olyasmi ugye mint az a bizonyos világos sör: ami befolyik az rögtön kifolyik. A mindenkori működő gazdaságból lehasított szeletet osztja vissza a nyugdíjasoknak. Ha jól megy a dolgozóknak, sok járulékot fizetnek, a nyugdíjasoknak is jó. Ha nem, akkor nem, ilyen egyszerű. Pont ez a jó benne, hogy nyugdíjasként és dolgozóként ugyanaz az érdeked: a jól működő gazdaság. Szabályozási kockázat egyedül abban van, hogy mekkora az a szelet amit az állam levág a nyugdíjasoknak, de mivel a nyugdíjasok és a járulékfizetők is szavazók, olyan elképesztően nagy aránytalanság nem lehet.
Ehhez képest a magánnyugdíjak rendszere zavaros, számolni kell csődkockázattal, gazdasági és pénzügyi kockázatokkal, állami szabályozás kockázata is legalább akkora (lásd a mostani történéseket :)).

Az állam szerepére többször is utalsz. Egyrészt minden állam úgy működik, hogy befizetsz egy rakás pénzt és az állam szolgáltatásokkal tartozik érte, ebben semmi kommunista nincs, a teljes anarchia hiánya még nem kommunizmus, az lenne az ha ez kizárólagos lenne és minden szolgáltatást az állam irányítana. Bizonyos szolgáltatástípusok természetüknél fogva inkább állami szerepkörbe tartoznak. Szerintem az a pénz aminek a felhasználásáról az állam dönt azt nevezhetjük az állam pénzének, még akkor is ha az az állampolgároktól származik: amiről az állampolgár dönt hogyan költi el az az ő pénze, amit befizet a közösségbe és a közösség dönt a felhasználásáról az a közösségé, ez csak elnevezés-technikai kérdés. Ilyen módon a manyupokba az állam pénze lett befizetve (nem számítva az esetleges tagdíjkiegészítést), az állam adósodott el miatta, nem a te házadon lett jelzálog :)

De hogy az eredeti kérdéshez is visszatérjünk: a nyilatkozókat politikai meggyőződés és dac vezeti, nem feltétlen ésszerűség, így szerintem főleg ellenzéki fiatalok nyilatkoznak, ez nem jelenti a fiatalság általános szembefordulását a fidesszel.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.01.31. 08:55:46

@1.szolo 2014;): Örültem volna, a a poszt szerzője reagál a FIDELITAS említését hiányoló kommentemre...
Tekintettel arra, hogy a cikk a FIDESZ és a fiatalok kapcsolatának hiányáról szól, amely kapcsolatot - szvsz - épp a Fidelitas van hivatott biztosítani...
(mint ahogy minden nagyobb pártnak van/volt elkülönült ifjúsági szervezete:)

subtotal 2011.01.31. 08:55:52

@Joooe: kedves Joooe, jó-e az, hogy bár amikor a témában kifejtetted a hivatalos Fidesz álláspont 'véleményedet' és megkaptad rá a válaszokat azoktól akik nem úgy látják, most pedig átlagosnak állítod be ezeket az embereket, hiszen a te magas intelligenciádhoz nem érnek fel?
Jobb lenne ha tisztelet apró jeleit mutatnád z eltérő véleményekkel szemben, azt hiszem.
Üdv, egy 'átlagos'
PS: velemenyvezer.blog.hu/2010/12/14/top5_a_kormany_ervei_a_penztarak_ellen/fullcommentlist/1#c11886832

Joooe 2011.02.02. 00:28:30

@subtotal: a rosszul sikerült hangnemért és megfogalmazásért már előbb elnézést kértem minthogy kifogásoltad, csakhát ezzel az előzetes moderációval a vv annyira interaktív mintha két szigetről palackpostával kommunikálnánk, napok telnek el a komment megírása és megjelenése között.

Nem az intelligenciáját hiányolom a manyup hívek legszélesebb rétegének, hanem a tájékozottságát. Ez tényleg tény és tapasztalat, fórumokon, való életben, hogy sokan úgy szidják az átalakítást, hogy fogalmuk sincs róla miről szól valójában (mármint a folyó költségvetésre gyakorolt hatásra gondolok) és csak a ballib által kommunikált lózungokat hajtogatják.

Hathajó 2011.02.02. 00:28:33

@Joooe: Azt gondolom az ok-okozati összefüggések boncolgatása a manyup-ok államosítása estében az igazán érdekes kérdés. Tök mindegy, hogy a kommunikáció, amit a kormány ez esetben kifejt papucsállatkák számára van méretezve, vagy az észérvek bizonyos szintjével is kísérletet tesz. A lényeg, hogy előbb döntöttek az államosításról, majd utána próbáltak érveket hozni mellette. Pedig az alapvető és egyetlen mozgató ok az volt, hogy az ígért adócsökkentésnek és tervezett gazdaságélénkítésnek forrásokat kellett találni. Mivel a piac további hitelfelvételt nem nagyon biztosított, az IMF pedig a hiteleket racionális gazdálkodáshoz köti, így ez maradt.
Meg utána az érvelés, hogy miért jó ez nekünk.

Az állami nyugdíjrendszerben tényleg ez a zseniális az egyszerűsége. Még a papucsállatkák is megértik. Ami befolyik azt lehet szétosztani. Csak kérdés, egy csökkenő és öregedő népesség esetén a befolyt összegek fedezik-e a piramisjáték csúcsán lévők eltartását? Mert sajnos ennek a rendszernek ez a veszélye, hogy könnyen válik piramis játékká, és hiába fizettél életed során egy rakat pénzt, az folyamatosan elfolyt, és mire te leszel rászoruló, addigra nem lesz új belépő a játékba. Ebben a manyup kétségtelenül jobb konstrukció, mert a pénz megvan és ami van azt fel is lehet osztani.

Nem az államot, mint szolgáltatót kommunistáztam le, hanem az állami nyugdíjpénztárt és az egészségpénztárat (ez utóbbi meg teljesen marxi logikájú). Mert ugye mindenki képessége szerint ad be, és igényei szerint vesz ki. Ez a kommunizmus. Ezzel csak egy baj van, hogy nincs mögötte racionális ösztönző rendszer. Mindenki arra törekszik, minél kevesebbet fizessen be, ugyanakkor arra is, minél többet vegyen ki. És a befizetés és kivét mértékét egészen követhetetlen összefüggés rendszerek kötik össze igen lazán.

Az államadósság egyébként nincs közvetlenül a házamra terhelve, de attól még ha nem állok jót érte adóbefizetéseimmel, nagyon csúnyán járhatok. De ez igazából már egészen mellékága ennek a témakörnek.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása