Véleményvezér

vv

Nesze neked, keleti szél!

2011.02.24. I 64 komment I Címkék: nyugat orban tortenelem libia demokracia

Jó dolgunkban civilizációs hanyatlást vizionálunk, vezetőink diktátorokkal fényképezkednek és csodálják a Kelet látszólagos erejét, miközben az egész világ olyan szeretne lenni, mint a mi hanyatló Nyugatunk. (Fotó: AFP/via Index)

Sokan emlékszünk még arra, hogy tavaly a magyar miniszterelnök a világrend megváltozásáról kezdett el filozofálni, és kijelentette, hogy a világban keleti szél fúj. Kijelentésével persze nem volt egyedül, Sarkozytől kezdve számos nyugat-európai vezető mondott már hasonlókat.

Mi már akkor is alapvetően tévesnek gondoltuk az ilyen víziókat, de most, hogy az arab világban 1848-hoz és 1989-hez hasonlítható forradalmak söpörnek végig, még inkább meg vagyunk erről győződve.

A Nyugat alkonya?

A romlatlan kelet naiv kultuszának és ezzel összekapcsolódva az olykor öngyűlöletig is elmenő kultúrpesszimizmusnak már az ókortól kezdve nagy hagyománya van a nyugati civilizációban. A rómaiaknál visszatérő téma volt az elveszett aranykor, csakúgy mint a reneszánsz Európában az elveszett antik nagyság. A Brit Birodalom meghatározó gondolkodói az 1700-as évek vége óta folyamatosan a Római Birodalom összeomlásának azonnali megismétlődését vizionálták, hogy ezt a huszadik század elejétől a Kelet feltartóztathatatlan előrenyomulásának különböző variációi váltsák fel. Az aktuális civilizációs kesergő apropóját most éppen az elmúlt évek pénzügyi válsága és elsősorban Kína gazdasági erejének növekedése adja.

Ezekben a gondolatmenetekben az a közös, hogy rövid távú negatív jelenségeket vetítenek ki az eljövendő évtizedekre és tekintik azokat civilizációs jelentőségűnek. Eközben pedig előszeretettel feledkeznek meg azokról a valóban hosszú távú tényezőkről, melyek a Nyugatot legalábbis hatalmi szempontból a világ többi része fölé emelik. A katonai ütőerő és a hihetetlen gazdasági fejlettség mellett a legfontosabb ilyen tényező a nyugati eszmények és vívmányok, a „nyugati modell” univerzális vonzereje.

Keleten a szél nyugati

Az egész 20. századot az jellemezte, hogy a nyugati világon kívüli népek a felzárkózásuk reményében valamiféle nyugati import-eszmét tűztek a zászlajukra, legyen szó kommunizmusról, szocializmusról, demokráciáról vagy piacgazdaságról. Bár ma sokaknak úgy tűnik, hogy a kínai és az indiai gazdaságnak a jelenlegi válsággal szembeni időleges ellenállóképessége valamiféle trendfordulót vetít előre, és hogy eljött az az idő, amikor már nekünk kell tanulnunk a Kelettől, utóbbiak ezt egyáltalán nem így gondolják.

A kínai miniszterelnök például már egy éve nyíltan arról beszél, hogy a rezsimnek sürgősen demokratizálódnia kell, ha fenn akar maradni. A kínai vezetés folyamatosan azon gondolkozik, miként lehetne az ország nyugatiasabb, azaz pluralisztikusabb, szabadabb és kapitalistább, anélkül, hogy a kínai kommunista párt uralma megdőlne.

És iraki meg afganisztáni háború ide vagy oda, a milliónyi arab fiatal az elmúlt hetekben nem Oszama bin Ladent és nem Kínát vagy Indiát éltette, hanem a nyugati szabadságjogokat, és nem valamiféle iszlám teokráciáért, hanem a demokráciáért tüntetett.

panel management


Mi a tanulság?

A mostani arab forradalmi hullám igen tanulságos kell, hogy legyen Európa és a Nyugat számára. Miközben mi jó dolgunkban civilizációs hanyatlást vizionálunk, vezetőink pedig diktátorokkal fényképezkednek és csodálják a Kelet látszólagos erejét, megint csak az derül ki, hogy bizony mégiscsak az egész világ olyan szeretne lenni, mint a mi hanyatló Nyugatunk.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RavenLord 2011.02.24. 08:52:29

Maximálisan egyetértek a poszt tartalmával és örülnék, ha ezt felismernék és hangoztatnák a magyar közélet szereplői is. De sajnos a mai közéletben a nyugat ellenesség nagyon vonzó hívószó. A rendszerváltás legfőbb kudarca, hogy a magyar emberek egy jelentős része nem értette meg, hogy a Nyugathoz tartozás a felemelkedés egyetlen útja, és tömegeket lehet hűlyíteni a "keleti szél" és hasonló lózungokkal. A Nyugathoz tartozás eddig kudarc- mondják sokan a miniszterelnökkel együtt - akkor forduljunk keletnek. Mi kell a magyarnak? Nyugati jólét, de paternalista állam, ami mindent ad és megold, egyéni felelősség, önálló gondolkodás és cselekvés meg semmi. De könyörgöm, melyik keleti államban van ilyen?
Nem véletlen, hogy a nyugatellenességben pont a miniszterelnök és pártjának vezetői járnak élen, mert a kurucos dac, a "mi a világ ellen" mentalitás mindig is népszerűséget hoz, jól meglovagolva a rendszerváltás fent leírt kudarca miatt elégedetlen és sikertelen tömegeket.
Ha 20 éve megcélzott nyugati világot hanyatlónak, követésre érdemtelennek állítjuk be, ahelyett, hogy többet tennénk annak érdekében, hogy még jobban integrálódjunk bele, az teljes irány- és értékvesztéshez vezet. Ezért is felelőtlen ez a gondolkodás.

GGG77 2011.02.24. 09:19:33

Talán a legjobb poszt mióta olvasom a VV-t.
A demokrácia és a kapitalizmus még mindig a létező rendszerek legjobbika.
Nincs semmiféle válság, válság akkor lenne, ha kiderült volna, hogy ezek a rendszerek működésképtelenek.

methan · http://orgelouse.blogspot.com 2011.02.24. 09:19:35

Asszem a cikkben az osszes "nyugati" "europai"-ra cserelendo. Ameriakaban egyaltalan nem altalanos ez a fajta civilizacios pesszimizmus (inkabb csak a lilagozos balos egyetemi kozegben), sot. Erdemes George Friedman-t olvasni ( www.stratfor.com/stratfor_search?s=friedman ), uditoen friss is okos tovabba majd minden Stratfordos anyag a temaban: www.stratfor.com/ .

Lexa56 2011.02.24. 12:25:49

Noha többször egyetértek a VV kommentjeivel, mint nem, ezzel nem tudok egyetérteni. Ahhoz itt kicsit kevés a hely, hogy részletesebben kifejtsem miért. Továbbra is úgy látom, hogy a Nyugat messze túl van a zenitjén, és noha katonai ereje még nagy, de a folyamatos felbomlás jeleit mutatja. Ez nem azt jelenti, hogy a Kelete "romlatlan", de más mint mit, és más is marad, még akkor is, ha "demokratizálódik" és pluralizálódik.

Hathajó 2011.02.24. 12:26:30

Az első két arab ország, ahol kipattant a felkelés a rezsimmel szemben olyan országok, amelyekben az emberek nap mint nap találkozhattak a nyugati emberek életszínvonalával, látszólagos jómódjával. A rengeteg turista, akik a helyiek számára elérhetetlen szolgáltatásokat vehetnek meg, megvásárolhatatlan dolgokat birtokolnak ezekben az országokban lappangó társadalmi feszültségeket generáltak. Amikor én ott jártam, mint "jómódú nyugati turista" roppant furcsa volt a szállodák csillogása és mindennapi élet közti hatalmas szakadék. Vajon hogy élik meg ezt a különbséget azok, akik a szegénységben élnek, és nem csak heteket töltenek ott olyan jólétben, amely mellesleg a saját mindennapi életükre sem igazán jellemző. (hiszen nyaralás közben nem a mindennapi életünk színvonalán élünk)
Jogosan gondolhatják az észak-afrikai emberek, hogy vajon ebből a gazdagságból miért nem jut nekik is több, és nagyon könnyen lehet arra a - egyébként részben téves - következtetésre jutni, hogy a regnáló hatalom az, ami a boldogulásuk útjában áll.
De attól félek ez még csak az első lépcsője az elégedetlenségnek. Hiszen nagyon gyorsan ki fog derülni, bármilyen új vezetés is fog felemelkedni ezekben az országokban, a gazdaságuk versenyképessége, a megtermelt javak mennyisége messze el fog maradni a nyugati társadalmak teljesítményétől, a remélt jólét nem jön el. (ismerős?)
Eddig a civilizációk harcát sikerült a nyugati világnak exportálni ezeken a társadalmakon belülre, a mindenkori vezetőik hatalmának támogatásával. De úgy látszik ez a védővonal most elesik, a status quo felbomlik. Új rend és egyensúly fog kialakulni, gondolom a nyugati stratégák az óceán mindkét partján ezen dolgoznak most.
Mert ez a helyzet most hatalmas kihívás a nyugati társadalom számára. Nagyobb, mint a kommunista rendszer felbomlása.

misc · http://misc.blog.hu 2011.02.24. 12:26:41

kitűnő írás. a szabad, individualista nyugat mindig vonzó lesz a kollektivizmusba kényszerítve élőknek.

JohnHenry 2011.02.24. 12:26:45

ezek szerint akkor most be kell engednünk a törököket az EU-ba vagy sem?

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2011.02.24. 12:26:52

@methan: az amerikai modell viszont – a jobbos, nagynemzeti hőbörgéseikkel, a kompromisszumképtelenségükkel, a világuralmi törekvéseikkel, a globális környezetvédelmi aggályok semmibevételével és a harmadik világ gátlástalan kizsákmányolásával – éppenhogy hanyatlófélben van.

Az európaival ellentétben…

belll 2011.02.24. 12:27:24

A nyugati értétek felé való törekvés és a nyugat - első sorban Európa - hanyatlása nem zárja ki egymást.
A béka segge alól a zuhanó repülőgép is vágyott magasságban van. (mi is így vagyunk, a fuldoklásból kapaszkodtunk fel a süllyedő hajóra és mászhatunk még az árbóckosárig, de csk időt nyertünk)
Az is igaz, hogy a hanytlás inkább az értékvesztett Európára igaz, de USA-nak is át kellene gondolni a jelen dolgait, mert ugyan még nem zuhan, de már csak siklik, a motorok köhögnek.

ati27 2011.02.24. 12:27:20

Sajnos Magyarország egy zárt társadalom. Kb olyan mintha egy kút fenekéről szemlénénk a világot, és a felülről beszűrődő hangokból próbálnánk kitalálni milyen is a külvilág. Ezt hozta a 40-év, és erre apellálnak a jelenlegi vezetőink. 4 éve élek "nyugaton" és egy hosszabb folyamat volt mire rendeződtek/rendeződnek a gondolataim. Persze ehhez kell némi "nyitottság" is! Nagyon sok dologban egész más volt a véleményem 4 éve, mint most. Másrészt ha mélyebben belegondolok, akkor felfedezem az okát: be voltam "zárva" 30 évig egy közegbe, ráadásul nem is tudtam róla, és nem éreztem!
Teljesen másképp működik a "nyugat" mint ahogy az tőlünk látható! Ezt nem lehet elmondani, ezt látni, tapasztalni kell. Sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek az egyéni szabadságra, boldogulásra mint azt gondolná otthon bárki is. Itt jöttem rá arra, hogy egy állam akkor működik jól, ha az állam "láthattalan" az egyének számára. Kína: egy érdekes kérdés. Vannak fenntartásaim. Szerintem kívülről erősnek, szilárdnak és hatalmasnak tűnik. De nagyon sok gond lehet a háttérben: demográfiai szinten, környezeti szinten.. Szóval ott is várható egy "pillangó" effektus, és borulhat az egész. Ha voksolni kellene, akkor Indiára kellene figyelni, persze jelenleg a fő visszatartó erő ott a hihetetlen korrupció..

különvélemény 2011.02.24. 12:27:26

A poszt egy hatalmas csúsztatásgyűjtemény, de rendkívül ügyes! :)

Ráadásul a végkövetkeztetés is sántít.
Minden rendben van nyugaton?
Akkor miért szegényedik a középosztály és attól lefelé mindenki?
Előbb utóbb nyugaton is eljutnak oda, ami most keleten van. Majdnem mindenki szegény, egy szűk réteg meg szupergazdag.
Persze keleten még épülget a középréteg, nulláról nem nehéz, de majd ott is megtorpan.

Az arab világban meg a fennálló rezsim ellen tüntetnek.

szépmező 2011.02.24. 12:27:37

A poszt kiváló összefoglaló, és tény, hogy a népek a lábukkal szavaznak: többszörös nagyságrenddel nagyobb az Európába irányuló bevándorlás, mint az innen Keletre történő kivándorlás.
Sajnos egy komoly hiba van az írásban: a keleti világ egyáltalán nem szeretne olyan lenni mint a Nyugat, csak szeretne az anyagi jólét és a tömegkultúra fogyasztásának olyan szintjére eljutni. Az állandó komplexusuk abból fakad, hogy nem fogják fel, hogy ez nem megy a nyugati életszemlélet átvétele nélkül.
Annyi bizonyos, hogy az arab, indiai stb. értelmiség megvetéssel tekint az önfeladó civilizációnkra, különösen is annak egyes, természetellenesnek nevezhető vonásaira.

(A fenti megállapítások egyes kultúrákra és országokra nem vonatkoznak, pl. Dél-Korea, Japán, stb.. Második diszkusszió: az arab világban nem 1848 zajlik, 1989 inkább. Nem demokráciát akarnak ők, hanem jólétet és valami szoft iszlám államot.)

Sir Galahad 2011.02.24. 12:27:50

A mostani megmozdulásokat sokan úgy értelmezik, mint egyfajta demokratizálódási folyamatot az arab világban - de várjuk ki a végét. Könnyen lehet, hogy ilyesmiről szó sincs, és a diktátoraikat elkergető népek, mondjuk rövid átmenetet követően, teokratikus iszlám rendszert építenek ki országaikban. Pár év, és meglátjuk.

janper 2011.02.24. 12:27:55

Nem szeretem ezt a blogot, ahogy a tobbi 'nepszeru polblogot' sem, tulsagosan egyszeruen lattatnak dolgokat, altalaban.

Ellenben ezzel a cikkel maximalisan egyetertek.

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2011.02.24. 12:28:11

Ja, és egy kifordított válasz a szavazásban feltett kérdésre: a szél egyértelműen Keletről fúj, hiszen a mi vezetőinkről is sokat elmond, hogy kikkel fényképezkedtek. Remélem ezeknek a forradalmaknak mifelénk (értsd: Nyugaton) is lesz hatása.

A brit miniszterelnök például már kimondott egy nagyon fontos mondatot: "Már-már rasszizmus, hogy demokráciára képtelennek tartottuk az arabokat".

Ianas 2011.02.24. 12:28:22

Jobb lenne több ilyen, nem belpolitikai cikket látni. Ha a kutya nem foglalkozna Kormányunkkal és Vezérünkkel, hanem inkább a valóban fontos külföldi eseményekkel, talán megtanulnának szereplés helyett kormányozni.

sztd 2011.02.24. 12:28:27

Az általam látott hozzászólókkal szemben én úgy látom, hogy a poszt tévesen következtet. A hiba a gondolatvezetésben van.
Először is nem ártana szétválasztani a vágyakat a folyamatoktól. Európa nem néhány évtizede hanyatlik, hanem kisebb nagyobb megszakításokkal, már lassan 100 éve. /Az USA szerintem sokkal barátságtalanabb, de sokkal életképesebb rendszer./

Mindenki szereti azt az életet, amikor csak bulizni kell, nem kell dolgozni, és még jól is tartják, de az élet nem ilyen. Azokat, akik más életet hirdetnek, viszont jobb esetben általános értetlenkedés, rosszabb esetben kirekesztés és megvetés övezi.

Lehet, hogy a vágyak tekintetében a nyugat vonzóbb, de az eredményeit tekintve ez nem tűnik tartósnak. A legfontosabb azonban az, hogy a hanyatlás általános, de nem mindenre kiterjedő.
A keleti társadalmak pedig jelenleg annál inkább megágyaznak saját későbbi hanyatlásuknak, minél inkább hasonulnak a nyugathoz.

Véleményvezérnek egy valamiben van igaza. A nyugat még erős és fejlett, és van honnan süllyednie, míg a keletnek van hova fejlődnie, így a folyamatoknak nincs végük, és nem visszafordíthatatlanok.

Kenguru 2011.02.24. 12:28:40

Hiába akarnak az arab stb fiatalok úgy élni mint nyugaton, nem fognak.
Mert már a "nyugatiak" sem fognak hamarosan.

Az a baj, hogy a magyarok a "nyugat" alatt jellemzően a 80-as évek NSZK-ját értik, az akkori jóléttel.

Ehhez szeretnénk felzárkózni ám ez nem lehetséges.
A tágabban értemezett nyugat súlyos válságban van. Demográfialilag hanyatlik, ami gyakorlatilag a jóléti rendszerek fenntarthatatlanságát jelenti.

A termelő ipar jelentős része távozott ázsiába, így jelentős alacsony iskolázottságú tömegek kerültek ki a munka világából.
Az egyének, az államok olyan mértékű adósságot halmoztak föl, amit már nem lehet kinőni.

A nyugat csak akkor lehet versenyképes, ha leépíti szociális rendszereit, ez viszont egy demokráciában igen-igen nehéz.
A másik opció hogy nem versenyez, azaz feladja a szabad világkereskedelem dogmáját. Ez viszont igen nagy felfordulással járna.

Friedman 2011.02.24. 12:28:43

Teljesen egyet tudok érteni az írással. Ez mindig olyan divat, hogy a Nyugat bukásáról beszéljünk. A válság óta mindenki azt mondja, hogy Amerika az összeomlás szélén áll, a politikusaink pedig elmondják, hogy a kapitalizmus megbukott.

Ezen mindig mosolygok, mert Magyarországon is többé kevésbé kapitalizmus működik, pont a szocializmust akartuk 89-ben megbuktatni. Amiért nem vagyunk olyan jók, mint amilyenek szeretnénk, az azért van, mert a kapitalizmusunk nem tökéletes, még túl sok szocialista elem van benne. Nem véletlenül Amerika a legsikeresebb ország. A kapitalimus sikerre ösztönöz (hiszen aki nem küzd, nagyon lecsúszik a társadalomtól), a kapitalizmus vonzza a tehetségeket (mert szocializmusban a tehetségeket visszahúzzák, ráadásul nem tud lényegesen jobban élni, mint az átlag, kapitalizmusban pedig igen - nem csoda, hogy USA-ba ment rengeteg tehetséges tudós, köztük sok magyar). A kommunizmus után mindig a lusták kiálltanak, mert nekik tényleg jobb rendszer.

De tegye fel a kezét, aki nem szívesen cserélne bármelyik nyugat-európai vagy az amerikai életszínvonallal! Nem hiszem, hogy lenne ilyen. Akkor miről is beszélünk - valóban megbukott volna a rendszer?

Dr. Fire 2011.02.24. 12:29:08

Tőlünk, közép-kelet-Nyugatról nézve sokak számára tetszetős az „erős Kelet ” eszménye. Ők olyankor szeretik Keletet, amikor a Nyugat arra emlékeztet bennünket, hogy nem mi tojtuk a spanyolviaszt. A rendszerváltozásban azt a gondolatot élte meg kéjjel a magyar, hogy osztrák lehet ő is. Életszínvonalában. Amikor kiderült, hogy ez nem egyszerű folyamat, rögtön elmúlt a kéj. És a csalódásért a Nyugatot utáljuk, mert nem látták meg bennünk a kedves és okos unokaöcsöt, akit szívesen befizetnek a klubba.

Ha Hegyeshalomnál átlépjük a határt, élvezzük, hogy betartják a sebeségkorlátozást az autópályán, hogy nem tolnak le a pályáról. Felvesszük a szokásokat, udvariasabbak leszünk, és élvettük is az ebből fakadó előnyöket. Visszafelé jövet, amikor magyar autópályára érünk, máris villogtatunk, dudálunk, erőszakoskodunk, ha valaki csak 130-cal megy előttünk a belső sávban. Pláne, ha valami hülye nyugati, aki nyilvánvalóan alkalmatlan a túlélésre.

1kívülálló 2011.02.24. 12:29:17

Kb 100 éve már megmondták az igazságot keleten: "sok kultúra van, de csak egyetlen civilizáció, és ez utóbbi az európai" (Kemal Atatürk).

Dubito 2011.02.24. 12:29:23

Érdekes, gondolatébresztő poszt, tetszett. Noha hiszek a nyugati civilizáció értékrendjében és erejében, és büszke vagyok rá, hogy (még) oda tartozunk, kétségeim vannak affelől, hogy az arab világ lázadói annyira a demokratikus, liberális pluralizmusra vágynának. Inkább csak tele van a tökük az évtizedek óta nyakukon ülő zsarnokokkal és a szegénységgel. De félő, hogy ezt újabb zsarnokokra és még mélyebb szegénységre cserélik majd.

Baromméter 2011.02.24. 12:29:29

@GGG77: "Nincs semmiféle válság, válság akkor lenne, ha kiderült volna, hogy ezek a rendszerek működésképtelenek. "

Te valamit nagyon átaludtál az elmúlt években :)

"A demokrácia és a kapitalizmus még mindig a létező rendszerek legjobbika. "

Ez igaz, csak ahogy jelenleg a nyugati világ ezek alapján berendezkedett, ahogy ezeket kivitelezte, ott lett valami rendesen elqrva.

aeidennis 2011.02.24. 12:29:34

Sajnálom az arabokat. Őket a nyugati ideológiák annyiban érdeklik, hogy szeretnének úgy élni, mint mi. Csak azt nem látják, hogy a Föld ennyi embert "nyugati" színvonalon már nem tud eltartani.

A nyugat alkonya annyiban igaz, hogy "régi nagyságunkat, erkölcsinket, stb." elcseréltük pénzre és jólétre és ez sokaknak fáj.

magyar ember teli szájjal 2011.02.24. 12:29:39

Ez nem a "mi" nyugatunk. Mi magyarok nem a nyugat vagyunk, legfeljebb szeretnénk az lenni de még inkább azt szeretnénk ha valaki kitörölné a kis popsikánkat és enni adna, lehetőleg úgy hogy két szalmaszálat se kelljen keresztbe tenni és ha még egy kicsit hisztizni van kedvünk akkor kapjunk egy nyalókát meg egy szép lufit is.

Az igazi nyugat nem hanyatlik olyan formán ahogy azt Kádár népének tanították anno. Persze jobb azt hinni, hiszen az felmentene mindenkit a munka és a küzdés kényelmetlenségei alól.

Gidro · http://www.kulturpajta.blog.hu 2011.02.24. 12:29:43

Öh, de kik vagyunk mi, hogy ezt tudjuk? Róma gyakorlatilag Aureliustól hanyatlott, mégis, még pár száz évig mennyire erős, és fényes volt. Ezt csak történelmi távlatból tudjuk megmondani, elvégre utólag könnyű. Szóval ez a milyen baromság, méghogy, de hogy képzelik, retardáltak kezdetű mondatok mindkét oldalról kissé hülyén veszik ki magukat. De persze lehet ringatózni, mindenkinek joga van hozzá.

MEDVE1978 2011.02.24. 12:30:00

Hibás hipotézisnek tartom a poszt alapját. Előjön a római párhuzammal egyik oldalon, míg másik oldalára maximálisan vak marad.

A rómaiak gazdagságát, ahogy a mai nyugat gazdagságát, tradícióit számos külső "kultúra" vagy civilizáció irigyelte. Otaker a gót király, aki 476-ban elfoglalta Rómát, önmagára mint római császárra tekintett. A török császár, aki elfoglalta Konstantinápolyt 1453-ban, önmagát kelet-római császárként aposztrofáltatta.

Ebben a párhuzamban a Római Birodalom a mai Nyugat-Európa. Kelet-Európa, Ázsia és Afrika is ilyen szeretne lenni.

Ami természetesen - ahogy a rómaiak idején is, lehetetlen. Hiszen más kultúra, más sajátosságok. Ehhez jelenleg még hozzájön az is, hogy a Föld nem képes nyugati jólétet biztosítani ezeknek az embereknek. Egyszerűen nincs meg a tőke, a nyersanyag, az energia, az étel. Attól, hogy ők demokráciában élnek majd, egyikből sem lesz több.

inebhedj - szerintem 2011.02.24. 12:30:08

Nem szívesen zavarom meg a poszt hatására összegyűlt, a nyugati demokrácia megdicsőülése felett hozsannázó blogger-társadalmat (muhaha!), de az éppen folyó "arab forradalmak" éppen a Nyugattal bratyizó rendszer eltörlését és iszlám állam létrehozását célozzák meg. Azaz jelenleg a Nyugat (Európa, USA és Izrael) éppen elveszti arab szövetségeseit, míg pl. Irán megszerzi azokat.

Szóval, ha az "arab forradalmakból" lehet következtetni a nyugati civilizáció állapotára, akkor az bizony hanyatlik, a poszt meg nem jött össze.

Winston Smith 2011.02.24. 12:30:16

Nekem a kedvencem az, amikor a magyar politikus kijelenti, hogy az oroszoké meg Kínáé a jövő, ezek az igazán sikeres országok, őket kell másolni.

Na ja. Nézzük meg mi a sikerrecept:

- Oroszo.: találj pár tízezer milliárd m3 földgázt a föld alatt, könnyen kitermelhető mélységben, meg jó sok olajat is.
- Kína: legyen 20 ezer forintnak megfelelő összeg a minimálbér, heti hat napos munkarenddel, valamint a biztonsági és környezetvédelmi előírások teljes figyelmen kívül hagyásával.

Melyiket kövessük?

tommygun 2011.02.24. 12:30:36

"az arab világban 1848-hoz és 1989-hez hasonlítható forradalmak söpörnek végig"

Epic fail, sőt a wishful thinking non plusz ultrája. Az igazság az hogy mi nagyon szeretnénk az eseményekbe belemagyarázni a (klasszikus értelemben vett) liberális, emberjogi, demokrata törekvéseket. Pedig egyáltalán nem erről van szó, hanem a nagy számok törvényéről. Az arab felkeléseknek nincs ideológiája, és nem a szabadságjogokért mennek az utcára, hanem mert a megállás nélkül bővülő népesség eljutott arra a pontra amikor a rezsim már nem bírja kordában tartani sem retorikával, sem erőszakkal, sem agyonszubvencionalizált élelmiszerárakkal. Felnőtt egy óriási generáció aminek se munkája se semmije, viszont a szüleikétől eltérően már vannak saját kommunikációs eszközei, amelyek biztosítják azt a koháziót ami egy egyiptomi jellegű megmozduláshoz szükségesek.
Azt is régóta tudjuk hogy az összes 3. világbeli a nyugati stílust utánozza, bár ez számukra csak szabados szexualitást és jólétet jelent. A demokrácia pedig nem ebből áll. Annyiban fennáll a 89-es párhuzam hogy demokratizálás alatt ott is a jobb életet értik, de míg számunkra a demokratikus intézményrendszer és a piacgazdaság tanulható volt (hiszen a szocialista korszakot kivéve ugyanabban a társadalmi formában éltünk mint a nyugati országok), a törzsi, vallási, etnikai szakadékok mentén megosztott, semmiféle demokratikus hagyománnyal nem rendelkező arab országok képtelenek lesznek a demokrácia társadalmi-gazdasági alapjait megteremteni. Egyszerűen azért mert az ő agyuk máshogy jár. Nem jobban vagy rosszabbul, csak máshogy. Úgyhogy mielőtt leborulunk a nagyságuk előtt, inkább húzzunk fel egy baromi magas acélkerítést az EU déli határain, mert ez a sok dühös fiatal rájön hogy otthon a helyzet így is, úgy is reménytelen és akkor majd megindulnak hozzánk. Amivel annyira nem is lenne baj, ha egyszer nem ugyanazt a mentalitást hoznák magukkal ami miatt a saját hazájuk oda jutott, ahol most van. A mentalitást meg nem lehet megváltoztatni.

Secnir 2011.02.24. 12:30:46

éééééés!
most csaptam a homlokomra!
OV azért nem jelenti be a reformokat, és nem csinál semmit, mert megvárja, hogy mi lesz a nagyvilágban!
kedvezzen-e a Keletnek, vagy a Nyugatnak?
1 mrd kínai + 1 mrd arab vagy 300 millió amerikai + 1.5 mrd franszia/német stb.
kivár.
ígér ilyet-olyat, mond ezt-azt, de kivár. Reméli, hogy hamar kiderül (olyan március 15-ig legalább, mert a beszédébe bele kell foglalni majd a líbiai-egyiptomi-bahreini stb forradalmat.
Igaz, nem fülke.

zerge gorilla 2011.02.24. 12:30:49

@GGG77: A demokrácia nem, de a kapitalizmus, jelenlegi formájában legalábbis, működésképtelennek bizonyult. (És nem, nem a kommunizmus a megoldás helyette.) Amit a kapitalizmus mára okozott: a temészeti környezet tönkretétele, túlfogyasztás, terrorizmus, tömeges szegénység, a fejlődő világ kizsákmányolása, mindenható vállalatok, a végtelen növekedésbe vetett hit, egyre nagyobb társadalmi különbségek, individualizmus, a családok szétesése, demográfiai katasztrófahelyzet, stb. Aki még mindig nem látja be, hogy mindez fenntarthatatlan, az csukott szemmel jár.

TemplarOmega (törölt) 2011.02.24. 12:30:52

Nagyjából egyformák, Franciorszában olyan már akár lehetnél Marokkóban is.

blacklord 2011.02.24. 12:30:57

Abszolút egyetértek, nagyon jó a témaválasztás.

@RavenLord: szintén jó meglátás, bár én is nagyon vártam a Fidesz 2/3-át, mostanra beláttam, hogy ennél egy 25%-os Jobbik is jobb lett volna. Ui. utóbbiak annyira ostobák, hogy pillanatok alatt rájuk omlana a hatalom, míg a Fidesz, bár alapvetően szintén tiszta anakronizmus, a sok hülyesége között még sokan reménykednek - miközben mostanra teljesen világos, hogy nem csak, hogy nem végezték el a házi feladatot (azaz távolról sem készültek fel a kormányzásra), de azóta is nagyon nagy rájuk a kabát. :-( Kezdjük a legalapvetőbbel: olyan ember akarná az ország fejlődési irányát megszabni, akinek a mai korban teljesen alapvető dolgok, mint egy mobil vagy egy laptop is idegenek - hogyan fog egy ilyen ember egy e-bankingot, e-közigazgatást és úgy egyáltalán, egy sokkal nagyobb elektronikus részvételen alapuló társadalmat megvalósítani?
Ő tényleg nem érti azt sem, hogy nem a despotikus (nem diktatórikus, az nyilván hülyeség, ő egyszerűen csak a "finom" klasszikus nyomásgyakorlással él - elveszted a munkádat, nem kerülsz be ide-oda, és egyéb szociális ösztönzők) hatalomgyakorlás visz előre (hisz Oroszország is egy nagy szarkupac pl, és csak a gáznak köszönhetően nem süppedt teljes káoszba még), hanem pont, hogy a részvételt kéne erősíteni. Hiszen igen egyszerűen belátható, hogy senki se tévedhetetlen, miközben az ő filozófiájuk az, hogy nem baj, ha valaki politikailag tisztességtelen, csak legyenek közben jó céljai (legalábbis reménykedek benne, hogy nem csak az a logika van mögötte, hogy "á, tök mindegy, csak maradjon meg az az 5-10% szavazó"). Na most én alapból vitatkoznék már ezzel a meglátással, de pont az előbb említett anakronizmusból következően a célkitűzéseik is teljesen abszurdak.

TemplarOmega (törölt) 2011.02.24. 12:31:01

Tudod mi vagy Te egy naiv romatikus, a jövőt az határozza meg akinél több a gyerek. Ez pedig nem nyugaton van.

Laikus érdeklődő (törölt) 2011.02.24. 12:31:10

Miért kell összemosni a beteges nyugatellenességet (ami gyakorlatilag demokráciaellenességet jelent) a globalizáció és fenntarthatatlan fogyasztói társadalom ellenzőivel?

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.02.24. 12:37:50

Tényleg tanulságos, hogy a hunok királya nem szeretné nyugati úriemberek kezébe tenni az országát, de nem habozna mondjuk kínaiaknak megengedni ugyanezt.

Erősnek ő is erős, csak a kínai még nem szokott hozzá a gentlemens agreement koncepciójához.

Igaz, a királyunk sem, úgyhogy valahol mágis értem, miért érti meg jobban kínát, mint az eu-t.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.02.24. 12:46:08

gondolom meg mindig kulaklistan vagyok...;-)

ennek ellenere ez most egy igen jo iras volt a reszetekrol.

==T== 2011.02.24. 12:52:20

Ha csak a felszínt nézzük, igaza van a szerzőnek, de csak akkor.

Az ún. kelet - nem a közel, hanem a távol - jelenleg sokkal fenntarthatóbb módon él, és dinamikusabban fejlődik, mint a nyugat. Kétségtelen, hogy a nyugati életmód vonzóbb (kevés munka, sok pénz), viszont nem fenntartható.

spandex enormity · http://www.youtube.com/watch?v=Ba9wqSqk9-0 2011.02.24. 12:57:32

ki is mondta, hogy a Kárpát-medencében mindig büdös van?
persze, egy űrállomásból nézve tűnhet valamilyen szelek keverékének

tommybravo 2011.02.24. 12:57:36

@==T==: Azért azt ne felejtsd el, hogy pl. Kínában a mi fejlődik, az nem fenntartható, ami fenntartható, az meg nem fejlődik.

drazsé 2011.02.24. 14:06:20

az, hogy épp melyik "oldal" az "erősebb", egyértelműen megmutatja a mindenkori magyar elit orientálódása
(minimum retorikában)

ugyanis pont a másik :)

mi ugye most kelet felé akarunk orientálódni, tehát egyértelműen a nyugat elnen a jó választás

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.02.24. 14:06:28

@King Size Lobster: mert a nyugati demokraciak az egyen szabadsagat helyezik eloterbe a gazdassagi sikerrel szemben - erdekes modon azert valahogy a szabad individuum csak megteremti a josagot, hiszen tobbet lat es erzekel a vilagbol, ennek kovetkezmenyekent jobban at is latja a folyamatokat -, mig a korporatizmus gyakorlatilag a multik hierarchikus, megkerdojelezhetetlen policyk es korlatozasok vilagat akarja kiterjeszteni a hetkoznapi eletre.

a kulonbseg annyi, hogy a multit en valasztom magamnak munkahelyul es a multi fizet nekem. es csak a kialkudott munkaaidomben parancsol nekem, ott is fenntartasokkal.

Laikus érdeklődő (törölt) 2011.02.24. 14:06:32

@miszter Gáttó: Nem (csak) a Kárpát-medencében van büdös, de hozzánk minig minden rossz begyűrűzik.

biobender 2011.02.24. 14:06:35

@==T==: "Az ún. kelet - nem a közel, hanem a távol - jelenleg sokkal fenntarthatóbb módon él, és dinamikusabban fejlődik, mint a nyugat. "

Most a japan gazdasagi stagnaciora vagy a kinai kornyezetszennyezesre gondolsz? Talan Eszak-Koreara, na az aztan tenyleg fenntarthato.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.24. 14:06:43

Megint félreértettétek Orbánunk Viktorunk mondását.

Nem Keleti szél - fúj - ,
hanem
- keleti szélre - helyezte az országot...

...vagy már le is estünk - a keleti szélen - a térképről.

is 2011.02.24. 14:06:51

Ez a poszt a letezo legegyszerubb sztereotipiakat rakja ossze. Nem tudom, hogy egy temaban miert engedtek valakit irni, aki egy 8 eves gyerek szintjen tajekozodott a kerdesben.

Kezdjuk az el nem kotelezett mozgalommal, folytassuk Mao Ce Teunggal, Kadhafival, Nasszerrel, Szaddam Husszeinnel, az afganokkal, akik az oroszok utan az amcsikat is csontig beszopatjak, a szaudiakkal, ahonnan a kereszteny kereszt siman ki van tiltva. Tele a vilag harmadik utas otletekkel, semmifajta nyugati szemlelet akaratlagos atvetele nem volt. Arrol nem is beszelve, hogy a 20. szazad elso ketharmada meg a gyamrati rendszer volt, alig voltak onallo donteskepes allamok. Es ez csak a kezdolepes ebben a temakorben.

Szoval dobjatok ki ezt a posztot a kukaba, az irojaval egyutt.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.02.24. 14:06:56

@==T==: tehat a mi nem fenntarthato fejlodesi utemunk tobbszorose fenntarthato..?;-)

plane a vilag legtulnepesedett orszagaban..:-)

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2011.02.24. 14:07:13

az ilyen hasonlítgatások elég furák. nekem nem tetszenek. mert ami pozitív a keletben vagy a nyugatban az mindig csak a fele a sztorinak. ahogy itt többen rá is mutattak helyesen. ezek nem másolhatóak. ez qrva nagy fantáziátlanságról tesz tanúbizonyságot. akár melyik politikus is mondja.... ÉN NEM akarok keleti módon élni. de azzal istisztában vagyok, hogy a nyugati életforma sem tartható már sokáig. évekig éltem oroszok között, nagyon kedvelem őket, de tudom, láttam, hogyan élnek. az nekünk magyaroknak a halál lenne. nem vagyunk erre képesek. több évszázad alatt kialalkult lelki alkatokat és viselkedési kódokat nem lehet politikai tetszésre változtatni. avagy nem világos mindenkinek, hogy a szocializmus éppen egy ilyen keleti stílusú kísérlet volt 49 és 89 között? eredménye? éppen kihalóban vagyunk és csúszúnk lefelé.... morálisan, gazdaságilag, szinte minden területen. másoljuk a nyugati kultúra és civilizáció felszínét, közben meg a hatalomgyakorlásunk és gondolkodásunk módja primitív és a XIX. sz. végi megrekedt állapotában akadálya a saját fejlődésünknek és jólétünknek.

jó lenne valamit kitalálni, ami élhető. de azt érzem, hogy ez már csak hasonló balhéval lesz lehetséges, mint arabéknál... de mi nem vagyunk egy balhés fajta...

is 2011.02.24. 14:07:16

@TemplarOmega: de nem is keleten (en.wikipedia.org/wiki/File:Countriesbyfertilityrate.svg). az egyetlen hely, ahol sok gyerek van, az a szubszaharai Afrika. a vilag legszegenyebb resze.

biobender 2011.02.24. 14:07:20

@TemplarOmega: Merem allitani, hogy az 18. szazadban az Oszman Birodalomban tobb ember (volt gyerek) volt mint Europaban, De a jovot baromira nem ok hataroztak meg, ha nem tevedek.

Sot, Kina sem, pedig ott is rengeteg ember volt. Az opiumhaboruban egy angol expedicios hadsereg (nehany ezer ember max.) alazta porig a milliardos birodalmat. Az uis szamit am, hogy mit tudnak azok a gyerekek csinalni nem csak az, hogy hanyan vannak.

is 2011.02.24. 14:07:22

@tommygun: "Amivel annyira nem is lenne baj, ha egyszer nem ugyanazt a mentalitást hoznák magukkal ami miatt a saját hazájuk oda jutott, ahol most van. A mentalitást meg nem lehet megváltoztatni. "

Es ezert kell Mo-t is otthagyni annak, aki europai modon akar elni. A hulyenepszavazas 2008-ban megmutatta a 83% mentalitasat: gyulolet es butasag. A mentalitast meg nem lehet megvaltoztatni.

Hiperlajhár 2011.02.24. 14:07:26

Csűrjük, csavarjuk, de a cikk mottója (leadje) az igazság magva........
Egyébként a megoldás: téli gumit a villamosra! :-) :-)

Dr.Traktor 2011.02.24. 14:07:31

Szvsz Kína ugyanúgy időzített bomba, mint a "nyugat" elöregedési folyamata (vagy épp az arab rendszerek borulása).

A másik dolog, amit már vki más is írt, hogy egyelőre persze még mindig jobb nyugatinak lenni, de a középrétegek végleges lecsúszása után ez már nem feltétlenül lesz igaz. (a nagy többség számára)

Márpedig pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a tendencia még csak nem is lassítható, a vadkapitalizmus a profitmaximalizálás és az ipar kitelepítésének "gyümölcse" lassan beérni látszik.
És az szopás lesz... :/

biobender 2011.02.24. 14:40:25

@is: "Tele a vilag harmadik utas otletekkel, semmifajta nyugati szemlelet akaratlagos atvetele nem volt. (Mao Ce Teunggal, Kadhafival, Nasszerrel, Szaddam Husszeinnel)"

Ha szerinted ezek a harmadik utas otletek, akkor egyszeruen a primitiv torzsi tarsadalmakrol ill. a kozepkori stilusu keleti despotizmusrol beszelunk most? Ez a hires keleti szel? Es ide tartunk?

Jo tudni, mert akkor inkabb atuszom a Ferto tavat mint annak idejen a kelet(!)-nemetek. (akik ugye szinten a keleti szelet szerettek).

Szekuriti Blogger · http://szekuriti.blog.hu 2011.02.24. 17:14:10

Magyarországon a nyugati életszínvonalat szeretnék elérni, bár az, amit az 1980-as évek filmjeiben látunk, az már ott sem létezik. A társadalmi problémák mindenhol fennállnak, ennek ellenére a Nyugati félteke vonzó alternatíva a mai magyar valósággal szemben.

El sem tudom mondani, nekem mennyi ismerősöm van külföldön, szerte a világon Ausztriától Kanadáig, az egyszerű ausztriai szakácstól, felszolgálótól, a bostoni programozóig. Bevallom én is csak arra várok, hogy meglegyen egy kis szakmai gyakorlatom, ez kb. a második diplomám megszerzésére meglesz, az angolom már most nagyon jó, barátnőm meg lehet hogy magyart fog tanítani idegen nyelvként, ehhez is kell még 2 év, mire a kezében lesz a mesterdiploma.

Addig az egyetlen feladatunk, hogy eldöntsük, hova megyünk tovább, jelenleg nekünk a legjobban Kanada, Svédország tetszenek, ráadásul Vancouverben nagyon sok magyar él és ha jól tudom, az lett idén a világ legélhetőbb városa.

Az összes rokonunk azt mondja, hogy hülyék vagyunk, ha nem hagyjuk itt ezt a szarházi országot ..

ORGASMUSFORSCHER 2011.02.26. 12:58:15

Ennyi hülyét egy rakáson...
A Kedves Vezető a "keleti szél"-lel Kínára utalt.
Tegye fel a kezét, akinek van ismerőse ott, akármilyen állásban. Illetve élt Kínában? Na, ugye.
Továbbá, nehogy már Kanada, meg Svédország legyen a "Nyugat". A "Nyugat" az USA (s annak kvázi északi csatlósa Kanada), ill. az EU. Mindkettő eléggé szarban van....

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.02.26. 12:58:17

@Winston Smith: EÁ - hódíts meg egy "szűz földet" (űzd el a lakosait), és a végtelen földekre telepíts be annyi embert, amennyi lehetséges.

Ezt mi kétszer is eljátszottuk történelmünk folyamán: az első aranykora után ugyanolyan évszázados válságba kerültünk mint az EÁ is fog (van). A másodikat már nem annyira önszántunkból vállaltuk, és jól meg is szívtuk utána folyamatosan.

@ati27:
"Kína: egy érdekes kérdés. Vannak fenntartásaim. Szerintem kívülről erősnek, szilárdnak és hatalmasnak tűnik. De nagyon sok gond lehet a háttérben: demográfiai szinten, környezeti szinten.. Szóval ott is várható egy "pillangó" effektus, és borulhat az egész."
Viszont az EÁ pepitában (politikában más) ugyanez. (tetemes adósságállománya Kína kezében)

legeslegujabbkor 2011.02.26. 17:22:41

Csak egy élhetőbb világot szeretnének, ne kívánjuk, hogy pont olyat, amilyenben mi élünk most.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2011.03.09. 13:07:04

Jól hangzik a poszt, de szerintem tökéletes félreértésre épül.

Mondhatjuk azt, hogy az arab forradalmak tulajdonképpen az európai életmód megteremtését tűzik ki célul, és a minta amit szeretnének elérni, tulajdonképpen európai gyökerű.

Akár még igazunk is lehet. Bár itt is megjegyezném, hogy minden kultúrában könnyen meg lehet találni azokat a történelmi hivatkozási alapokat, amikre az adott rendszer épül. Ne legyenek kétségeink, egy gazdasági erővel rendelkező öntudatos Közel-kelet vagy éppen India elég gyorsan meg fogja találni saját kultúrára alapozó hivatkozási alapját a demokratikus rendszerre is, a külső hatást meg gyorsan el lehet felejteni.

De függetlenül attól, hogy akár igazunk is lehet, ez teljesen irreleváns. A Közel-kelet eddig kétségkívül európai és amerikai érdekeltség volt. A nyugat által támogatott rezsimek bukásával ez a befolyás megrendült, és helyet teremthet az új jelentkezők (pl. Kína vagy Törökország) térnyerésének. Akkor is, ha egyébként valóban demokratikus rendszerek alakulnak ki.

Természetesen ettől meglehet az a büszke felemelő tudatunk, hogy "ők" tőlünk vették át a demokráciát, meg a mikrohullámú sütőt, és az atombombát, de ne legyenek illúzióink, "ők" ezt igen gyorsan el fogják felejteni (vagy másképp fogják gondolni).

Ezen persze majd hüppöghetünk, de semmivel nem leszünk kevésbé szánalmasak, mint a kockás-terítős szakálmakál, aki azon hümmög, hogy Európának a középkori iszlám adta a filozófiát, a matematikát, az orvostudományt, meg a fejlett bürokratikus államigazgatást, a fürdőket a barackot meg a kávét, de ezt a gonoszgyarmatosítókeresztesek letagadják.

csi szi 2011.03.17. 17:37:16

@kesztió: Pont fordítva látom. Európa afelé tart, hogy periféria legyen, mint pl. Latin-Amerika jelenleg.
Az EU-hoz pedig nem fűznék sok reményt, sanszos, hogy 10-20 év múlva nem lesz eurozóna, talán még EU sem.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása