Véleményvezér

vv

Fidesz-svájcibicska: a gazdasági függetlenség

2011.03.29. I 51 komment I Címkék: fidesz bajnai allamadossag

Mi különbözteti meg a Fidesz gazdaságpolitikáját a Széll Kálmán-tervhez kísértetiesen hasonló programot megvalósító, de az IMF és az EU elvárásainak „behódoló” Bajnai-kormányétól?

Az új alkotmányba két, sokak által nehezen megmagyarázhatónak tűnő elem is valószínűleg be fog kerülni. Nehezen megmagyarázhatóak, hiszen még egy jó ideig semmiféle közvetlen hatásuk nem lesz.

Miféle szabályok?

Az egyik egy új javaslat: az eurót gyakorlatilag csak kétharmados parlamenti többséggel és alkotmánymódosítással lehet majd bevezetni, hiszen a forint mint nemzeti valuta is bekerül az alaptörvénybe. Mivel Magyarországon fel sem merülhet az euró bevezetése a következő öt-hat évben, nyilvánvalóan ez nem egy rövid távú gazdasági következményekkel bíró szabály.

A másik a már korábban is ismert alkotmányos adósságplafon elképzelése: az alkotmány azt is deklarálná, hogy az 50% a hosszú távú, kőbe vésett elfogadható maximuma az államadósságnak. De miért pont 50%? Miért tűzték ki ezt a rendkívül ambiciózus és nem is feltétlenül ésszerű célt, amit leghamarabb is szintén csak öt-hat év múlva érhetünk el? (Új javaslat, hogy az Alkotmánybíróság is csak akkor kapná vissza a nemrég elvont jogköreit, ha Magyarország adósságállománya 50% alá csökkenne.)

A kormány rövid távú gazdaságpolitikai érdekei egyik esetben sem magyarázza az Alkotmányba iktatást. Éppen ezért hosszabb távú megfontolásokat kell feltételeznünk.

Mi lehet a cél?

Már csak az intézkedések időtávja is mutatja, hogy ezekben az esetekben a kormány nem szorosan vett aktuálpolitikai kérdéseket próbál meg szabályokkal befolyásolni. Sokkal valószínűbb, hogy ezek az intézkedések elvi és szimbolikus értékkel bírnak. Rövid távú céljuk pedig legfeljebb az üzenetküldés lehet.

De mi lehet az a hosszú távú megfontolás, ami összefűzi ezeket az új szabályokat? A Véleményvezér szerint ez tényleg nem lehet más, mint a gazdasági szabadságharcnak és függetlenségnek a kormány által egyre többet hangoztatott gondolata.

Először az IMF-konfliktus kapcsán bukkant ez fel, az események utólagos rekonstrukciója alapján valószínűleg kényszerből, de miután kommunikációs panelként bevált és népszerűnek bizonyult, a kormány egyre gyakrabban vette elő ezt a retorikát. Az a megérzésünk, hogy az európai versenyképességi paktum egyébként általunk üdvözölt elutasítása sem csak gazdaságpolitikai, hanem szintén a gazdasági függetlenséggel kapcsolatos elvi megfontolások eredménye.

surveys & polls


Mire jó a gazdasági függetlenség?

Nem tisztünk eldönteni, hogy a kormány hirtelen valóban elkezdett ennek az egyébként meglehetősen nehezen értelmezhető, de annál jobban kommunikálható eszménynek a híve lenni, vagy csak egy hasznos kommunikációs eszközt látnak benne. Mindenesetre nekünk úgy tűnik, hogy az elmúlt hónapokban ez vált a miniszterelnök gazdaságpolitikai svájci bicskájává.

Ennek megfelelően nem lennénk meglepődve, ha a 2014-es kampányban és ahhoz közeledve még többet hallanánk majd arról, hogy a kormány mennyit tett Magyarország gazdasági függetlenségének helyreállításáért. Ennek illusztrációja lesz többek között az adósságplafon és a forint mint nemzeti valuta alkotmányba foglalása is. Még az is lehet, hogy ezzel megtalálni vélik azt a pontot, amivel közérthető módon megkülönböztethetik gazdaságpolitikájukat az egyébként a Széll Kálmán-tervhez kísértetiesen hasonló programot megvalósító, de az IMF és az EU elvárásainak „behódoló” Bajnai-kormányétól.

Ami azonban jó píárfogás, jó kommunikációs panel, az nem feltétlenül bölcs politika. A kétharmados euró és az 50 százalékos adósságplafon könnyen olyan kényszerpályákat jelölhetnek ki, amelyeknek hatásait ma még elképzelni se nagyon tudjuk. A gazdaság és a politika is olyan komplex rendszerek ugyanis, ahol a rövid távon túli előrejelzés teljességgel reménytelen vállalkozás. Ezért aztán nem igazán vezet jóra, ha a jelen korlátos ismeretei alapján próbáljuk ezeket túlszabályozni.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fg56 2011.03.29. 11:40:58

Orbán és a Fidesz - megszokhattuk már - mindent túlszabályoz és a gazdasági függetlenség is reménytelen út egy ilyen kis országnak Európa közepén. Felelőtlen politizálás is ez egyben, mert megnehezíti a változtatásokat - ha arra szükség lenne. Ráadásul ez az alkotmány (bármennyire is azt hazudja Orbán, hogy a nép is beleszólt) egyoldalúan a jobboldal - azon belül is a Fidesz - alkotmánya marad és nem Magyarországé.

f.domino 2011.03.29. 11:41:30

Nincs itt semmi szimbolika, semmi gazdaságpolitikai hitvallás. Ez is egy azok közül az időzített bombák közül, amikről tegnap írtam. Amikkel jó előre lehetetlenné teszik a következő kormányok működését.
Tételezzük fel, hogy 2018-ban be akarnák vezetni az Eurót! Ha a Fidesz lesz kormányon, egyszerűen bevezeti. Ha meglesz a 2/3-a, megváltoztatja az alkotmányt. Ha nem, nem. Ha valaki kérdőre vonná őket emiatt, azt mondják majd, hogy "kuss, ez a nép érdeke". Vagy annyit sem. Viszont ha nem ők lesznek kormányon, máris van két kommunikációs patronjuk. Lehet szidni a kormányt, mert képtelen bevezetni az Eurót, vagy mert alkotmányt sért. (Van sapka-nincs sapka). És bár nem olvastam az alkotmánytervezetet, nem is vagyok jogász, de abban biztos bagyok, hogy valahol van egy olyan bomba is elrejtve, hogy ebben az esetben "Schmit Páll" feloszlathatja a parlamentet.

abaka 2011.03.29. 11:41:41

A adossagplafon bevezetese egy dologra egyertelmuen ravilagit: a kormany ossze-vissza beszel, konkret hosszu tavu strategia teljes hianyaban. Mikozben uton-utfelen azt nyomatjak, hogy mekkora gazdasagi novekedes fog itten kovetkezni, alkotmanyba foglalnak egy novekedest korlatozo adossagplafont. Arrol persze keves szo esik, hogy eddig barhol vezettek be az adossagplafont, az mindenhol a novekedes gatjanak bizonyult.

Tehat van itt egy adocsokkentes, ami elvileg a novekedest segitene meg egy plafon, ami viszont lassitja a gazdasagot. Nem akarnam azt allitani, hogy akar az adocsokkentes, akar a plafon mindenkepp rossz otlet, de most akkor vagy az egyik, vagy a masik.

NewWay 2011.03.29. 11:41:47

A Forint alkotmányba írása teljesen hülyeség. Az Euró bevezetésére kötelezettségünk van, amint lehetséges.

Az 50% adósságplafon viszont nagyon jó, érdemes elolvasni a Svájci gazdaság sikerének egyik fontos titkát: ott is hasonló adósságplafon van!

quendelapo 2011.03.29. 11:41:52

Tegyük fel, hogy a patrióta gazdaságpolitika célja az állam és a háztartások deviza adósságának csökkentése, a magyar termékek exportjának növelése és a magyar tulajdonban lévő kkv-k súlyának emelése a gazdaságon belül.
Ehhez arra lenne szükség, hogy több befektetés és beruházás legyen Magyarországon, egymás után alakítsanak új cégeket a magyar vállalkozók, eközben dőljön a lé külföldről is. A multik minél nagyobb arányban dolgozzanak hazai cégekkel vagy legalább jól képzett, magasan fizetett munkaerőt alkalmazzanak, minimálbéres, betanított munkások helyett.
Ehhez képest a magán-nyugdíjpénztárak einstandolásával sikerült elbizonytalanítani a magyar befektetőket, a kiszámíthatatlan különadók elriasztották a külföldieket. A közmunkaprogram leállításával az önkormányzatok tömegével mondtak fel az alulképzett, máshol elhelyezkedni nem tudó embereknek, az ország pesszimizmusa pedig a csúcson.

J.W. Booth 2011.03.29. 11:42:03

Viszonylag leegyszerűsítve így hangzik a párhuzam:

Bajnaiéknak kis mozgásterük, kis támogatottságuk volt, de nagyjából jól csinálták. Az emberek mindeszt rossznak, károsnak látták.

A Fidesznek óriási mozgástere van, nagy támogatottsága, és többnyire szarul csinálják, néha nagyon szarul. A zemberek mindezt jónak és hasznosnak látják.

Az európai elfogadottság és renomé fontosabb, mint egy kis pojáca álmai, pláne, ha olyan vérciki, mint a Viktor.

Minősíteni úgyis majd a történelem fog.

Grigorij Pantyelejevics 2011.03.29. 11:42:13

Egy gyönyörű képzavar ugrott be erről a posztról:

A zsebben kinyíló svájci bicska majd jól tökön szúrja ezt az impotens bagázst. :P

Tower13 2011.03.29. 11:42:15

Az utolsó két mondattal nehéz vitatkozni.
A többi meg.. majd kiderül.

morbiczer 2011.03.29. 11:42:17

Nem kell csodalkozni azon, hogy belefoglaltak a forintot az alkotmanyba. Ez csak egy tovabbi eleme annak a taktikanak, hogy biztositsak hatalmukat arra az esetre is, ha esetleg elvesztenek a valasztast.

Fidesz nelkul nem lehet belathato idon belul alkotmanyt modositani, foleg annak fenyeben, hogy a Jobbik ugysem tamogatna soha az eurot. Szoval ez egy kituno zsarolasi potencial leeht a jovoben.

A Fideszre nezve azonban nincsen kockazata a lepesnek, mert az MSZP (es az LMP) ugyis megszavazna az eurot.

Raadasul en meg vagyok gyozodve arrol, hogy OV nem akar eurot, mert az csak korlatozna a hatalmat.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2011.03.29. 11:42:30

Hogy mi a különbség a Bajnai és az Orbán (Széll) program között? Egyetlen egy dolog: a legális pálinkafőzés. Bár a program ugyanaz, a lelkület ettől teljesen más:

Frady Endre:
Legális pálinkafőzés

Nincs párja fiúnak s lánynak,
Hiába jő lőni Ámor,
Udvarlás helyett csak hánynak,
Honunk merő cefremámor.

Tintás tömeg bárgyún tejel,
Bankot tart el, nem lop rezet,
S együtt lépne zúgó fejjel…
Minden út kómába vezet!

tomwar 2011.03.29. 11:42:30

"A kétharmados euró és az 50 százalékos adósságplafon könnyen olyan kényszerpályákat jelölhetnek ki, amelyeknek hatásait ma még elképzelni se nagyon tudjuk."

Tesokam, majd atirjuk ezt is. 2/3-dal semmi sem lehetetlen.

Ujragondol.

folti_ 2011.03.29. 11:42:38

Azért megnézném a Vezénylő Tábornok Úr arcát, hogyha az EU válaszul jövőre megvonná az összes támogatást az országtól. Vagy csak szigorúan annyit adna vissza, mint amennyit befizetünk ...

Persze abból aztán lehetne acsúnyagonoszEU propagandát keríteni...

turulpina 2011.03.29. 11:42:41

Az alkotmányos adósságplafon szuper, de csak úgy van értelme*,**, ha összekapcsolják - szintén az alkotmányban, hiszen az (egy a-l-a-p-t-ö-r-v-é-n-y) mi másra volna való, minthogy napi aktualitásokat*** és szemfényvesztéseket**** szórjunk bele, én pl. Schmittné diós zserbójának receptjét hiányolom az új alkotmányból, zárójel bezár - a teljes életfogytiglannal.

Amely kormány nem tudja tartani magát az 50%-os hiánycélhoz, annak minden tagja - főosztályvezetői szintig bezárólag - kapjon tényleges életfogytot.

Ezt nevezném én haladó szellemű alkotmánynak.

*: Ja, csak mert szankció nélkül aztán kurva sokat ér, ha alkotmányba foglaljuk.

**: Azt miért nem foglaljuk alkotmányba, hogy legyen nyáron végig legalább 30 fok, és ne essen az eső, csak hajnalban? Olyan jó lenne.

***: Én beletenném viktor helyében azt is, hogy 'És Gyurcsány egy szemét, örökre!'

****: A csontvázbizottságot is meg kéne örökíteni az új alkotmányban, még emelné is a színvonalat.

e-hajos 2011.03.29. 11:42:42

Emlékeim szerint még a szoc. Románia utolsó éveiben a nagy Csau vezér döntött úgy, hogy nullára viszi le az államadósságot. Az eredmény totális legatyásodás lett. A mai Románia még mindig azt nyögi.

ayatollah 2011.03.29. 11:42:47

A forint alkotmányba foglalása szerintem csak azt a célt szolgálja, hogy majd ha a jelenlegi hatalom ellenzékbe szorul, akkor is legyen egy adu ász a kezükben, hogy nélkülük az eurót nem lehet majd bevezetni, így legalább az euró bevezetéséig ellenzékből is megmarad a befolyásuk, és blokkolhatják az elszámoltatási kísérleteket.

pali923 2011.03.29. 11:42:53

Gazdaságilag független maximum Dél-Korea lehet, de neki sem megy teljesen. Ez a szöveg csak a jobbikos vadmagyarok hülyítése miatt megy, normális európai országban ez nem járható út, még szöveg szintjén sem.

midnight coder 2011.03.29. 11:42:59

Állam bácsi eladósodása _nagyon_ rossz ötlet. Az adósságot - és a kamatait - bizony fizetni kell. Ha az adósságplafon be van építve az alkotmányba, akkor a mindenkori kormánynak lesz egy korlátja abban hogy a "nagy a jólétet" hitelből valósítsa meg. Ha szar a helyzet, akkor azt bizony viselnie kell a társadalomnak, az a megoldás hogy hitelfelvétellel besöpörjük a problémát a szőnyeg alá, ahogy azt a szocik tették mindennél károsabb.

sztd 2011.03.29. 11:43:02

Szerintem viszont ezek szerencsés döntések. Az mondjuk tény, hogy az Euro bevezetéséről az EU csatlakozáskor döntöttünk, szóval ez így hülyeség, de nem árt, ha akkor is 2/3-dos támogatást igényel, amikor ez aktuális lesz, mivel kissé elszabadultak a szabályozásban. Ne felejtsük el, hogy az egész stabilitási paktum (vagy annak egy szigorúbb változata) várhatóan feltétele lesz az euroövezeti-tagságnak, ezért nem árt a konszenzus a kérdésben! Ezen kívül ez az egész szabályozás úgy megy keresztül, hogy a magyar elnökséget egyszerűen kihagyták az előkészítésből. Lehet, hogy ez egy üzenet az EU-nak, hogy amilyen az adjonisten...

Az 50 %-os korlát viszont szerintem még magas is. Azt gondolom, hogy, ha 40%-os újraelosztást képzelnek el, akkor ne legyen 30%-osnál nagyobb az államadósság, ezért nagyon helyes, ha Baksa Roland jól értelmezi, és a rendszerbe bele van kódolva az adósság elfogyása.

Bajnaival szemben (eltekintve a hatmilliárdos libalopástól) az az igazi különbség, hogy az Orbán kormány hajlandó foglalkozni a hosszú távú és komoly problémákkal, míg Bajnai esetében erre nem nagyon láttam kísérletet. Ilyen problémának gondolom a vízrendezést (mondjuk most vették el a pénzt, szóval ez rosszpont), az energetikát, és a demográfiát. Szerintem ezek hosszú távon a legnagyobb problémák, szóval komoly hiba volt ezt elhanyagolni. Bajnai is figyelt az államadósságra, a nyugdíjrendszerre, stb. Az egészségügybe ideje sem volt belekezdeni, és az oktatás sem rövidpályás menet.

harmincas 2011.03.29. 11:43:04

Bajnai vs. Orbán? Hát lássuk:

- Bajnai álszent, nemzetieskedő melldöngetés nélkül tette a dolgát.
- Bajnai nem tett hazug, üres ígéreteket.
- Bajnai nem rabolta el erőszakkal a magánnyugdíjakat.
- Bajnai nem mondta elképesztő cinizmussal az ellenkezőjét, mint amit fél évvel korábban. (Az alkotmánybíróság szerepe, a népszavazás alkalmazása, a választások eredményének tiszteletben tartása stb. stb.)
- Bajnai nem épített diktatúrát (médiatörvény, alkotmánybíróság stb. stb.)

Biztos van még más is, de hirtelen ennyi jut eszembe.

czibulkal 2011.03.29. 11:43:09

Miért 50 %?
Mert azt úgysem érjük el (vagyis vigyázni fognak rá, hogy nehogy elérjük ezt a szintet), addig nincs alkotmánybíróság, a királyság meg működhet tovább.
Ha nem sikerül elérni az alkotmányban előírt 50 %-ot, akkor mi lesz a szankció? Ejnye-bejnye vagy irgum-burgum esetleg lári-fári?

il_ 2011.03.29. 11:43:13

"A gazdasági függetlenségnek már a gondolata is úgy hülyeség, ahogy van! 36 %" - te jóságos ég, ezt az oldalt kik olvassák?!

DonCsocso 2011.03.29. 11:43:14

Gazdasagi fuggetlensegrol beszelni egy olyan orszagban, ahol az export 80%-a fugg Nemetorszagtol...
Gazdasagi fuggetlensegrol beszelni egy olyan orszagban, amelyik koltsegvetese az EU-s penzek nelkul egy pillanat alatt kartyavarkent dolne ossze...
Ennyit a gazdasagi fuggetlensegrol...

nu pagagyí 2011.03.29. 12:00:15

Mi a különbség? A szakértelem Bajnai javára.

Nils. H 2011.03.29. 12:00:24

Azt nem annyira értem, hogy az AB jogkörének csorbítása (és elnökének parlamenti megválasztása - ez a nem mindegy, éljen stumpfpityu!!!!) hogyan lehetne a gazdasági függetlenség jele....

@harmincas: Úgy-úgy-úgy!

abaka 2011.03.29. 12:00:26

@NewWay: Mert Svajc nem novekedesre alapozta a gazdasagpolitikajat. Nezd meg pl mit tett a lengyelekkel. Mikor rajottek, hogy mennyire visszafogja a novekedesuket a regio tobbi orszagaval szember, elkezdtek az import statisztikakt hamisitani, hogy kisebbnek tunjon az allamadossag...

Buba Blictrix 2011.03.31. 11:29:37

@il_: Például én. Szvsz a "gazdasági függetlenség" egy értelmetlen fogalom, ezért az elérésére való törekvés értelmetlenség. Elismerem, szépen hangzik, de a ha annyit jelent, mint "zárt kereskedelmi állam", akkor egy éven belül Ceaucescu Romániájához jutsz, és narancs, rizs és gyapotültetvényeken fognak kötelező önkéntes munkát végezni a gyermekeink. Ha viszont nem a "zárt kereskedelmi államot" jelenti, akkor mit? Várom a választ. Üdv, BB

freemind93 2011.03.31. 11:29:42

ha mar ugysincs fogalmuk a gazdasaghoz, miert allnak meg 50% allamadossagnal? a zemberek mindent bevesznek. legyen 30%! sot, zero! bar, felmerul nem lenne e jobb kotelezoen tartani 20% tartalekot. akkor lennenk aztan onalloak!

nemecsek ernő áruló 2011.03.31. 11:29:46

"az IMF és az EU elvárásainak „behódoló”"
Amíg az IMF, és az EU pénzén élősködünk, mert képtelenek vagyunk a kíméletlen közigazgatási megszorítások ellenére is gazdaságosan működtetni az országot (lásd még: rendőrségi, tűzoltósági elvonások vs. toronymagasan elszálló deficit) addig szerintem teljesen jogos elvárás volna, hogy az EU, és az IMF diktáljon. Sőt. Egészen biztos vagyok benne, hogy egy átmeneti rosszabb helyzet után hatalmas fellendülés jönne. Lásd még: Észtország.

Vissza Bajnait!

Yasashi Tanuki 2011.03.31. 11:29:49

@fg56: "...ez az alkotmány (bármennyire is azt hazudja Orbán, hogy a nép is beleszólt) egyoldalúan a jobboldal - azon belül is a Fidesz - alkotmánya. "

Lehet, hogy elkerülte a figyelmedet, de mind az országgyűlési mind az önkormányzati választásokat a jobboldal nyerte elsöprő fölénnyel. Számomra ebből az következik, hogy a magyar választópolgárok döntő többsége jobboldali, tehát jobboldali Alkotmányt szeretne.

Benzoate Ostylezene Bicarbonate · http://fbi.gov 2011.03.31. 11:29:51

Gazdasági függetlenség? Az urak néztek mostanában a világtérképre, az ő méreteire és az ott látott arányokra?

Yasashi Tanuki 2011.03.31. 11:29:57

@pali923: " a szöveg csak a jobbikos vadmagyarok hülyítése miatt megy, normális európai országban ez nem járható út"

Ha ellátogatsz pl. Finnországba akkor azt fogod látni, hogy hazai hipermarket uralja a piacot, leginkább finn beszállítókkal. Svédországban kitűzték, hogy a gázfüggés csökkentésére a gazdaság energiafogyasztásának 20%-át megújuló energiaforrásokból fedezik. Ezekben az országokban a nagy közműszolgáltatókat - víz, áram..stb nem adják multik kezébe. Kb. ezt takarja szerintem az áhított gazdasági függetlenség és ez nagyon is kivetelezhető és van rá európai példa is bőven.

-er- 2011.03.31. 11:29:59

@morbiczer: nemcsak a forintot, hanem a forint shortolás lehetőségét is be kell venni az alkotmányba.
abaka" Nem akarnam azt allitani, hogy akar az adocsokkentes, akar a plafon mindenkepp rossz otlet, de most akkor vagy az egyik, vagy a masik." pontosan

Gabbesz 2011.03.31. 11:30:07

@il_: Az hagyján, hogy kik olvassák. Vannak, akik még írnak is! Viccet félretéve: komolyan gondolod, hogy lehetünk gazdaságilag függetlenek? Ez még olyan méretű országoknak sem sikerül, mint az USA, Kína vagy Oroszország.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.03.31. 11:30:13

Azért nem kellene keverni a szezont a fazonnal. Bajnai értett ahhoz amit csinált. Tudta mit csinál.
A fidesz meg megy az ún. forradalmi lendülete után, és gazdasági forradalmat csinál. Ami tényleg forradalom, ha a forradalom szervezetletlenséget, válogatás nélkül mindent lerombolni, semmit sem építeni, fellengzős dumával takarni azt, hogy fogalmuk sincs mit csinálnak. Úgy akarnak egy országot talpraállítani, hogy nem mennek bele konfliktusokba. Gyávák, populisták, ostobák, és ehhez még hatalmat is megszavaztak nekik.Vicces lesz látni, mikor sírva visszapitizik magukat a nagy gazdasági forradalmukból, amikor nem tudják megoldani az ország gondjait. Látjuk hogy nem tudják.

NewWay 2011.03.31. 11:30:15

@abaka:
Na igen, de Magyarországon a hiteleket nem a fejlesztésre vették fel a kormányok (elmúlt 8-10 év), hanem elverték, elosztogatták nyugdíjra, segélyre, stb.

Tehát Magyarországnak igenis előnyös lenne, ha meg lenne kötve a kormányok keze az osztogatásban, pénzszórásban.

Grigorij Pantyelejevics 2011.03.31. 11:30:23

@harmincas: "Bajnai vs. Orbán? Hát lássuk:
...
Biztos van még más is, de hirtelen ennyi jut eszembe."

Nekem még egy jut eszembe. Amit Bajnai tett, vagy tenni szándékozott, az angolul is ugyanúgy volt leírva, mint magyarul. Mert angolul sem kellett szégyellnie. :)

NewWay 2011.03.31. 11:30:27

@harmincas:
Bajnai vs. Orbán? Hát lássuk:
- Bajnai nem tett semmit a csaló rokkantnyugdíjasok felszámolására, pedig semmilyen népszerűségi kockázata nem volt
- Bajnai nem tett semmit az önkormányzatok eladósodottságának, hitelfelvételének a megfékezésére
stb.
- Bajnai bevezette az ingatlanadót (amit az alkotmánybíróság eltörölt), pedig tudta, hogy rengeteg devizahiteles bajban van. De nem érdekelte, plusz egy teher az emberek nyakába!

Bajnainak arany élete volt, sokmindent keresztülvihetett volna, mert ha az MSZP-sek pampognak, akkor csak bedobta volna, hogy "akkor előrehozott választások lesznek, és nem lophattok még egy évig!".

Ehelyett Bajnai beszari volt, és csak apróságokhoz mert hozzányúlni.

Ez hatalmas bűn!

shinichi 2011.03.31. 11:30:30

@midnight coder: "Ha az adósságplafon be van építve az alkotmányba, akkor a mindenkori kormánynak lesz egy korlátja abban hogy a "nagy a jólétet" hitelből valósítsa meg."
És aki elment a háromigenes népszavazásra, és igennel szavazott? Azzal mi lesz? Vagy a Fidesz amikor éveken át gátolta a reformokat? A száznapos programot is megszavazták. Azokat vinném munkatáborba, akik akkor igent nyomtak.

@il_: Arra a válaszra az szavazott, akinek van bármiféle gazdasági képzettsége, vagy legálabb egy kis józan esze. Ha belegondolsz, rájöhetsz, hogy gazdasági függetlenség nem létezik.
Valaki írta Észak-Kóreát, de azok sem függetlenek. Kínától, Egyesült Államoktól, és Dél-Kóreától (meg másoktól) kapott segélyből élnek gyakorlatilag. Ott csak a kapitalizmus felett sikerült győzelmet aratni, olyan is az életszínvonal.

pali923 2011.03.31. 11:30:33

@Buba Blictrix: Bocsánat, tényleg Észak...

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.03.31. 11:30:37

A gazdasági önállóság igenis jó gondolat (szembe megy a globális monetáris kizsákmányolással és függéssel)... de azt ezzel az aljas indítékból elkövetett alkotmányozással nem lehet megvalósítani - ám belepusztítani egy egész országot bele lehet, amolyan fideszmódszerekkel. (ezek sajnos kontárok mindenben, még a jó ötleteket is csak elrontani tudják - önös érdekeiknek megfelelően átírva azokat és az országgal megfizettetve az okozott károkat)
Mondjon le Orbán! Állítsuk meg a jogászkormányt - ha jót akarunk magunknak, ne nézzük őket tétlenül, hisz az ellenségeink mind... csak a lakosság érdekeit nem veszik számításba . Pedig arra hivatkoznak... tehát nemcsak hülyék, de hazugok is a végtelenségig... vagyis addig, amíg elnézzük nekik. Nem kéne tovább!

Benny sk 2011.03.31. 11:30:45

"Először az IMF-konfliktus kapcsán bukkant ez fel, az események utólagos rekonstrukciója alapján valószínűleg kényszerből, de miután kommunikációs panelként bevált és népszerűnek bizonyult, a kormány egyre gyakrabban vette elő ezt a retorikát."

Csak kérdem: nem ezt hívják populizmusnak?

Már korábban írtam (bár lehet moderálva lett), hogy az IMF és az EU diktátumainak az volt a célja, hogy stabilabbá váljon az államháztartás, kiszámíthatóbb legyen a gazdaság. Tény, hogy ezt nem testvéri szeretetből tették, hanem azért, hogy egy biztonságosan hitelezhető, jó adós váljon belőlünk. Mellékhatásként közelítettünk volna a maastrichti kritériumokhoz, ami ugyancsak egyfajta gazdasági stabilitást mutat (továbbá szerződtünk is rá, hogy próbáljuk közelíteni azt; no meg az ajró bevezetés miatt sem ártana)
Azt gondolom, hogy Bajnai (sőt már Gyurcsány is) felismerte ennek szükségességét. Tehát nem „behódoltak”, hanem az IMF és az EU azt várta el tőlünk, ami amúgy is érdekünk.
Na ja. Népszerű intézkedésekkel nem lesz pénzügyi stabilitás, még akkor sem, ha a fidesz mondja. A Széll Kálmán terv, ezen tévedésük(?) beismerése. Kellenek a reformok, melyek mindig sérteni fogják egyesek (vagy akár nagyobb csoportok) érdekeit. Adott esetben, mindenkinek nagyobb terhet (pl.: vizitdíj, tandíj) kell viselni átmenetileg ahhoz, hogy később kevesebb is elég legyen…

Ugyan az a gondolat vetődik fel bennem újra és újra: ha a jelen kormány gazdaságpolitikája nem is különbözik olyan sokban a korábbi kormányokétól, akkor nem lett volna célravezetőbb a politikai acsarkodás helyett, 5 évvel ezelőtt leülni és megállapodni!?

nemecsek ernő áruló 2011.03.31. 11:30:49

@il_: Olyanok, akiket nem feltétlen hülyített be a non-stop imazsámoly orbán viktor felé. Magyarország nem Svájc. Magyarország egymaga nem tud fennmaradni. Még az irtózatos méretű EU pénzek mellett sem. Gazdasági függetlenség... piha... majd ha nem lesz deficites az államháztartás, és folyamatos nagy arányú gazdasági növekedés lesz, és nem leszünk EU tagok. Majd akkor. Addig totális abszolút néphülyítő baromság.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.03.31. 11:30:51

az európától független gazdaságnak nagyjából annyi értelme és realitása van, mint egy európától független időjárásnak...

Robinzon Kurzor 2011.03.31. 11:30:54

Az 50%-os plafon (mint cél) csak arra jó, hogy arra mutogatva lehessen valami gazdasági szükségállapotra hivatkozva korlátozni alkotmányos jogokat.
(Ha már, akkor a költségvetési hiányra kellene alkotmányos korlát.)

A Fidesz szinte szó szerint azt mondja, hogy ha betartanák az alkotmányt (még azt is, amit ők csinálnak), akkor csak "megszorításokkal", a zemberekkel megfizettetve lehetne rendbe hozni a gazdaságot.
(Persze az összes különadót is végül is a zemberek fizetik, csak a multik szedik be.)

Ha a zembereket olyan (látszólagos) választás elé állítják, hogy kevesebb szabadságért cserébe kap egy kis alamizsnát az államtól, akkor a közelmúlt magyar történelmét tekintve elég jól látható, hogy mit fog választani.
És ez most még az orosz tankokra sem lehet majd fogni ...

PR-küszöb 2011.03.31. 11:30:58

A legnagyobb baj akkor lenne, ha nem csupán elhangzanának az u.n. kommunikációs panelek, hanem ha azokat tényleg komolyan is gondolnák... Egy szikár, csak és pusztán a hatalmat célzó logika szerint az események láncolata hézagtalanul egymásbailleszkedik. Ám mi van akkor, ha - rendkívüli eset - de ez az utóbbi bizonyul véletlenek sorozatának? Mint ahogy a 2002-es választási vereség is véletlen volt és semmilyen utólagos magyarázat nem mentheti logikátlanságát, ha csak az nem, hogy anélkül a vereség nélkül ez a mostani 2/3 soha nem jöhetett volna létre.
Mi van, ha a nagybetűs Történelem logikája íródik egy események közé kódolt s fel nem ismert nyelven?
És itt nem feltétlenül az arab világ mostani dolgaira gondolok, pontosabban nem közvetlen párhuzamokra, csupán arra, hogy Líbiában pl. fél éve ki látta előre azt, hogy valami, bármi, egyáltalán történni fog?

Gerardus A. Lodewijk 2011.03.31. 11:31:01

@morbiczer: "Fidesz nelkul nem lehet belathato idon belul alkotmanyt modositani"

Ami nem hajlik, az törik. Én szóltam.

Gerardus A. Lodewijk 2011.03.31. 11:31:05

Az AB jogkörének az államadósság 50%-os szint alá kerüléséhez kötéséről csak annyit, hogy a jogászok jóerkölcsbe ütközőnek nevezik az olyan feltételt, amelynek teljesülése kizárólag a teljesülésben ellenérdekelt félen múlik.

gt_ 2011.03.31. 11:31:07

@J.W. Booth: "Viszonylag leegyszerűsítve így hangzik a párhuzam:
Bajnaiéknak kis mozgásterük, kis támogatottságuk volt, de nagyjából jól csinálták. Az emberek mindeszt rossznak, károsnak látták.
A Fidesznek óriási mozgástere van, nagy támogatottsága, és többnyire szarul csinálják, néha nagyon szarul. A zemberek mindezt jónak és hasznosnak látják."

Szebben nem is lehetett volna....

v.tom 2011.03.31. 11:31:10

@sztd: A 80%-os államadósság nem számít kiugróan magas értéknek. A megkötést lehet üdvözölni is, de egy pillanatra itt álljunk meg. Az esetleges gazdasági recessziót (amit okozhat bármi: egy újabb, nagyobb válság, egy természeti katasztrófa, egy háború) két féle módon tud kezelni egy kormány: hitellel, vagy lakosság sanyargatásával.

Hitellel kezelték nálunk ezt az 1. és 2. vh után is, mondhatjuk, elfogadható sikerrel.
Oroszországban, ukrajnában máshogy kezelték a dolgot. Akkor és ott emberek tízmilliói haltak éhen.

sztd 2011.03.31. 13:16:22

@v.tom:
"A 80%-os államadósság nem számít kiugróan magas értéknek. "
Csak itt ez megtakarítások nélkül, és viszonylag magas kamat mellett ekkora, ami azt jelenti, hogy a kamatteher folyamatosan kiszivattyúzza a pénzt a gazdaságból. Így viszont nincs annyi befektetés, szóval komoly problémát jelent.

Igazad van abban, hogy nem mindegy, hogy mit vesz meg az ember, az adósságból, de egy szint után, már szerintem kezd mindegy lenni. A 80%-os államadósságszint 50%-os újraelosztás mellett szerintem egyértelműen sok, és állítólag az 50 %-os újraelosztás is sok. Szóval ideális esetben az adósság szerintem lemegy 30% körülire, (vagy az alattira) és csak szélsőséges esetben (pl. a válság ilyen volt) emelkedik vissza. Prosperáló gazdaságban és békeidőben szerintem önmagában nem indokol semmi magas államadósságot.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása