Véleményvezér

vv

Gyurcsány vs. MSZP: a végnapok

2011.05.12. I 7 komment I Címkék: mszp gyurcsany mesterhazy

A leszámolósdi a volt kommunista párt utódpártjának belügye. Pontosan annyira érdekes, mint amennyire a Jobbik belső feszültségei. (Fotó: Index)

Ha eddig nem lett volna világos, akkor mostanra valószínűleg már mindenkinek az: a Magyar Szocialista Munkáspárt utódpártja, az MSZP szépen-lassan elfoglalja megérdemelt helyét a magyar politika süllyesztőjében.

Miből van túl sok?

Az MSZP immáron mintegy két éve látványosan agonizál. Már a Gyurcsány lemondását követő miniszterelnök-casting idején gyakorlatilag bohócot csináltak magukból, hogy aztán a 2010-es választásokat követően teljesen jelentéktelenné váljanak. Az elmúlt egy évben a Fidesz hiába veszített komoly mértékben a népszerűségéből, ebből az MSZP nem tudott szinte semmit profitálni. Korábban megszokhattuk, hogy az aktuális kormányzópárt támogatottsága a legerősebb ellenzéki pártéval rajzol ellentétes görbét, de ez többé nincs így. A Fidesz népszerűségének erősödése vagy esése csak a bizonytalanok táborának esésével vagy erősödésével korrelál: vagyis az MSZP már nem váltópárt.

Ez nem meglepő, hiszen a pártnak gyakorlatilag nincsen 60 év alatti támogatója. Nemcsak arról van szó, hogy a szocialistákra mindössze a Kádár-korszak után nosztalgiázók szavaznának, hanem arról is, hogy mindenki másra igaz az, hogy szinte soha és semmiképpen nem választaná már őket. A kérdés csak az, hogy a hitelvesztés oka a „túl sok Kádár” vagy a „túl sok Gyurcsány” volt-e. Ez a kérdés osztja meg az MSZP jelenlegi vezetését, illetve Gyurcsány Ferencet és körét.

"Gyurcsány, aki délután egy körül szólalt fel, kerek perec kijelentette, a pártszervezetek többsége már az övé, és ő osztja a pénzeket. Utalt arra, hogy okkal vette át a párt alapítványát, a Táncsicsot. A tanácskozás hangulatát jellemzi Kovács László felszólalása is, aki szerint semmi meglepő nincs a párton belüli intrikákban, hiszen ez húsz éve megszokott az MSZP-ben. Az ülés forrásaink szerint csendes volt, de nem a nyugalom, hanem a döbbenet miatt, mert Gyurcsány egyértelművé tette, vagy viszi a pártot, vagy szétszakítja. (...) A volt miniszterelnök forrásaink szerint elismerte, hogy az általa kezdeményezett pártszavazás színjáték csupán, amelynek célja, hogy meggyőzze a még ingadozó tagságot arról, ő a párt erős embere. (...) A tanácskozást követő sajtótájékoztatón Gyurcsány minden alapot nélkülöző közlésnek nevezte a pártkasszás zsarolással kapcsolatos hírt, noha azt korábban több résztvevő is megerősítette. Gyurcsány kijelentette: "mi nem zsaroljuk egymást, mi nem fenyegetjük egymást". (...) Arra a kérdésünkre, miszerint többen is fenyegetésként értékelték, ahogy Gyurcsány a Táncsics Alapítványben betöltött pozíciójáról beszélt, Mesterházy kétszer is azt válaszolta, nem érti felvetésünket. Majd közölte, mindenkit beperelnek, aki ezt az információt közli."

Fennmaradt a béke látszata az MSZP-ben (Index)


Ki mit gondol?

Jól látható, hogy az MSZP vezetése úgy érzi, hogy a párt mélyrepülése nem véletlenül esett egybe Gyurcsány Ferenc mélyrepülésével. Ennek megfelelően a jövőt is abban látják, ha a volt miniszterelnök innentől legalábbis nagyon csendben marad.

Az érintettnek erről talán nem meglepő módon más a véleménye. Ő úgy gondolja, hogy az MSZP azért bukott el, mert ellenállt az ő változtatási kísérleteinek. Ha pedig a párt megváltoztathatatlan, akkor a volt miniszterelnök, akinek önmagába vetett hite minden jel szerint töretlen, nem láthat más utat, mint az MSZP-ből való kiválást. A Demokrata Párt bejegyzése, a tegnapi frakcióülés leszámolás-hangulata, illetve Gyurcsány Ferenc hűséges fegyverhordozójának a stop.hu-ról való letiltása mind azt jelzik, hogy a döntés megszületett.

free polls


Jó, de kit érdekel?

Mindez azonban a volt kommunista párt utódpártjának belügye. Nyilván a közvélemény-kutatások szerint őket támogató tizenakárhány százaléknyi összes szavazó aggódva nézi az MSZMP utolsó éveit idéző kiszorítósdit és helyezkedést, de valljuk be, ez ma már pont annyira érdekes, mint amennyire a Jobbik belső feszültségei.

Az ország szempontjából viszont ez a fejlemény egészen egyértelműen jó hír. Itt volt ugyanis már nagyon az ideje, hogy két évtizeddel a rendszerváltozás után ne lehessen a kádári nosztalgiára játszva meghatározó politikai erőnek lenni. Az pedig különösen szép, hogy a piszkos munkát Gyurcsány Ferenc végzi el.

Ahogy ilyenkor mondani szokás: mi már tényleg csak egy kávét kérnénk.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wazelin 2011.05.12. 08:49:56

Szerintem az MSZP-nek jót tenne, ha Gyurcsányt sikerülne leválasztani a pártról. Egy új pártja hozna fixen legalább 5%-ot az elvakult rajongókból, az MSZP pedig kapna egy esélyt, hogy új irányt vegyen (nem biztos, hogy élne vele).

A kádári nosztalgiára utalni pedig szerintem elég erős, akkor amikor a Fidesz arról az oldalról "próbál" előzni.

érdeklődő 2011.05.12. 09:08:45

Szétaprózni a baloldalt jelen állapotában... Néha tényleg kezdek azon gondolkodni, hogy gyurcsány valami beépített ember, talán vmi nyugati liberálisok bujtogathatják, hogy bontsa le a maszopot mint szimbolikus kádári monolitot...

De nem tudom most, hogy amúgy a fidesz is lejtőn van a maszop meg talán épp összeszedi magát, ki tud itt már ezeken eligazodni...

ayatollah 2011.05.12. 09:08:47

A legtöbbjüknek simán börtönben a helye, a legtöbb mostani politikussal együtt. A belső helyezkedés tényleg érdektelen. Érdekes az a fajta helyezkedés lenne valamennyire, hogy ki kerül magánzárkába...

sztd 2011.05.12. 09:09:07

Alapesetben Véleményvezérnek tökéletesen igaza van. Annál jobb nem is történhet, mint, hogy Gyurcsány Ferenc, és az MSZP egymást csinálják ki. Ahogy Bede Márton 2 éve leírta, Magyarországnak Gyurcsány Ferencnél rosszabb miniszterelnöke még nem volt...

DE: Néhány dolgot nem kellene elfelejteni, ami ennek a gennyládának mégiscsak az érdeme. Az MSZP-ben ő nagyjából az egyetlen, akinek azon kívül is van víziója, hogy a hatalmat meg kell szerezni, és kormányozni kell, mert ott van a pénz, és ott vannak a pozíciók.
Nekem a víziója tökéletesen ellenszenves, de legalább létezik, és lehet hozzá viszonyulni. Rajta kívül mégis ki marad a pártban?

A lényeg persze az, hogy lesz-e a Fidesznek a magyar politikában érdemi alternatívája? Jelenleg ugyanis azt látom, hogy Gyurcsány kidőlésével most éppen egy igazi sincs (aminek annak ellenére nem örülök, hogy összességében - a társadalmi többség véleményével ellentétben - jónak tartom a kormányzásukat).
Persze, ha a maradékból emiatt fejlődik ki egy életképes alternatíva, annak csak örülni lehet, számomra a Jobbik, és az LMP is szimpatikusabb, de jelenleg egyik sem tűnik még alkalmasnak. Persze 3 év hosszú idő, a lehetőségek tárháza pedig számos.

tesco 2011.05.15. 23:36:44

Ha a Gyurcsány magával viszi a sleppet nem sok esélyük lesz a kormányzásra, Nagyeszű bájgúnár okosnak tetteti magát mikor lehetősége volt bizonyítani lemondott. Nem le mondani kellet volna hanem meg sem választani. Hangzatos jelszavakat skandált ( DÜBÖRÖG A GAZDASÁG ) .Szabad madarakkal együtt. Csak az a baj hogy nem az országérdeke volt fontos hanem a haveroknak mi tetszik. Vidéket ellehetetleníteni.

fg56 2011.05.17. 12:29:48

Egyértelmű, hogy az országnak az MSZP és a Fidesz is kártékony. Csak kérdés, hogy ha a Fideszből a többség kiábrándul- egyéként ennek érdekében Orbán mindent el is követ - akkor 2014-ben kire lehet egyáltalán még szavazni váltópártként? Ez súlyos probléma lehet.

gemini62 2011.05.29. 10:47:08

GyF-et sokféleképpen lehet megítélni, de ő legalább
"valaki", magával tudja ragadni a hallgatóságát.
Az is tény, hogy legfőbb ideje elkezdeni az 2014-es
választási kampányt, nem a párton belül tökölődni.
MA lehet, hogy jó csapatkapitány: szimpatikus, tisztességes,
intelligens, és olyan magávalragadó, mint egy fogkrém-
reklám. Csatába menni, háborút nyerni csak vezérrel lehet,
azt pedig nem megválasztani kell, hanem felismerni. Hogy
ez ki lehet?





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása