Véleményvezér

vv

Fidesz: mint a '94-es MSZP

2011.07.15. I komment I Címkék: fidesz orban tarlos kover laszlo oligarchak

Pintér Sándor helyettes államtitkárát vesztegetéssel gyanúsítják, Tarlós vazallusoknak nevezi a fideszes polgármestereket, Kövér László a kormányt kritizálja. Amikor egy párt ennyire domináns, a lényeges konfliktusok is párton belül jelennek meg. (Fotó: fidesz.hu)

Az elmúlt napok három olyan esetet is felvillantottak, melyek rávilágítanak a jelen és a közeljövő szempontjából meghatározó politikai ellentétekre. Mivel egyetlen párt hatalma szinte abszolút mértékben domináns, ezért természetes módon a lényeges konfliktusok is a pártok közötti ellentétek helyett a Fideszen belüli ellentétekként jelennek meg.

Mint ahogy 1994 és 1998 között fontos volt például a Baja Ferenc és Szekeres Imre közti különbség, ugyanúgy ma a vezető fideszes politikusok és háttéremberek elv- és érdekkonfliktusai határozzák meg az ország politikájának alakulását.

Ajánlott írásunk: A Fidesz valódi ellenzéket csinált magának


Ellentétek a háttérben

Tegnapelőtt nyilvánosságra került, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetéssel gyanúsítja Eiselt Györgyöt, a belügyminisztérium helyettes államtitkárát, aki tegnap fel is ajánlotta lemondását. Eiselt Györgyről úgy hírlik, nagyon közel áll főnökéhez, Pintér Sándorhoz, akinek a kormányon belüli pozíciója eddig teljesen megingathatatlannak tűnt.

Mondanunk sem kell, hogy legjobb emlékezetünk szerint maga az esemény, hogy hivatalban lévő helyettes államtitkárt vesztegetéssel gyanúsítanak, igen ritka az elmúlt húsz év politikatörténetében. Nem azért, mert korábban egyetlen helyettes államtitkár sem vesztegetett volna meg senkit, hanem azért, mert szinte soha nem volt szabad ellenük vádat emelni (korábban hasonló megint csak a Fidesz alatt történt, konkrétan Szabadi Béla esetében). Ez a fordulat önmagában nagyon jelentős, és mindenképpen pozitív eseményként értékelendő.

Ugyanakkor az is igaz, hogy mint annak idején Szabadi Béla esetében is, nyilvánvalóan most sem csak Iustitia kardja mozdult meg. Hanem bizonyos kormányoldalon belüli (vagyis inkább mögötti) összecsapások, hatalmi vetélkedések lecsapódásaként történik mindez.

Ellentétek az előtérben

A másik érdekes esemény Tarlós István azon kijelentése volt, amelyben egészen nyíltan Pesti Imre vazallusainak nevezte a kerületi polgármesterek egy részét.

Budapest mindig is egy különleges hely volt a magyar jobboldal, és természetesen a Fidesz számára is. És a várossal kapcsolatos ambivalens viszonyulásnak is köszönhetően meglehetősen zavarosnak tűnik a párt helyi stratégiája, illetve a párt által irányított kerületi önkormányzatok szerepfelfogása. A Tarlós-Pesti-Rogán hármas folyamatos birkózása már-már szintén a '94-es MSZP-t idézi.

Végezetül itt van a Véleményvezér szerint igazságtalanul démonizált Kövér László esete. A Fidesz korábbi alapelveihez talán ő a leglátványosabban ragaszkodó politikus, aki a minap nyíltan bírálta a kormánynak azt a gyakorlatát is, mely a parlamentet egyszerű törvénygyárrá degradálja. Vele szemben pedig egészen nyilvánvalóan felsorakozott a kormányfő, illetve a kormányfő minden rezdülését árnyékként követők sűrű hada.

survey service


Jó ez?

Mindez persze nem azt jelenti, hogy reped, vagy akár szakad a Fidesz. Egy ekkora pártnál teljesen abnormális lenne a teljes egység. Sőt, véleményünk szerint a Fidesz méretéhez képest még így is egy túlságosan is egyközpontú, egyhangú, túlságosan is egyenvéleményeket közvetítő párt. És bár ez lehet, hogy jó a törvények gyors elfogadásakor, bizonyosan nem jó stratégia a szavazók minél szélesebb körének megnyerése, illetve megtartása szempontjából.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása