Véleményvezér

vv

Könnyebb kirúgások, több munkahely: kinek az oldalán áll a Fidesz?

2011.07.27. I 0 komment I Címkék: fidesz multik munkahely demografia

Egy munkáltató kétszer is meggondolja, felvegyen-e újabb dolgozót. A kormánynak egyesúlyoznia kell úgy, hogy se az anyákat ne riassza el a munkavállalástól, se a cégeket az ő alkalmazásuktól. (Fotó: workitmom.com)

A Nemzetgazdasági Minisztérium a múlt héten tervezet formájában nyilvánosságra hozta az új Munka törvénykönyvét, mely számos helyen komoly változásokat hozna, különösen a felmondások szabályozásában. A változások iránya egyértelmű: az eddig munkavállaló-barát hozzáállást felváltja a munkáltatóknak kedvezőbb szabályozás. A tervezetet a Véleményvezér alapvetően üdvözli, ám azt nem, hogy a kormány kommunikációja és konkrét tervei ismét ellentmondanak egymásnak.

Ajánlott írásunk: Közmunka: a Fidesz-kormány csodafegyvere?


Mi a baj a túlságosan is munkavállaló-barát szabályozással?

Az NGM láthatóan jól mérte fel a problémát: a magyar foglalkoztatás egyik rákfenéje, hogy a munkajog túlzottan a munkavállalóknak kedvez. Sajnos ez annyira így van, hogy a szabályozás már kifejezetten árt a munkaerőpiacnak, a foglalkoztatás bővülésének.

Egy munkáltató Magyarországon kétszer is meggondolja, hogy felvegyen-e egy újabb munkavállalót. Egyszerűen azért, mert a mostani magyar munkajog szinte lehetetlenné teszi, hogy a munkaadó megválhasson dolgozójától még olyan esetekben is, ha az ő munkájára már nincsen szüksége, ha a cégnek nagyon rosszul megy a szekere vagy ha az adott munkavállaló egyszerűen „csak” borzalmasan dolgozik. Ismerjük ezért, hogy mire kényszerül a piac: szerződés nélkül vagy mindenféle egyéb szerződéssel alkalmaznak emberek százezreit, és ha fel is vesznek valakit munkavállalónak, amikor megválnak tőle, szinte mindig közös megegyezéssel kénytelenek megszüntetni a munkaviszonyt. Ugyanis a munkáltatók teljes joggal tarthatnak a munkaügyi bíróságok általános munkaválló-baráti hozzáállásától, ami miatt még teljesen jogos esetekben is sorra bukják el a pereket.

Ez pedig rengeteget árt a munkaerőpiacnak. Ráadásul akkor, amikor a kormány egyik fő célkitűzése, hogy tíz év alatt egymillió új munkahely jöjjön létre Magyarországon, még inkább arra van szükség, hogy a munkáltatók igenis merjenek új alkalamzottakat felvenni, és ne attól féljenek, hogy azok örökre a nyakukon maradhatnak.

"A javaslat szerint a jövőben a munkáltató hamarabb bocsáthatná el rendes felmondással a hatályos törvény szerinti védelmi időszakban lévő munkavállalóit. A táppénzen lévők, a várandósok, szülési szabadságon lévők, a gyermekgondozás, illetve hozzátartozó otthoni gondozása miatt fizetés nélküli szabadságukat töltő, a beteg gyermeket táppénzen ápoló és az önkéntes katonai szolgálaton lévő munkavállalókkal a védelmi idő alatt is közölhető a felmondás. A felmondási idő pedig - ellentétben az eddigi tizenöt, illetve harmincnapos szabállyal - a védelmi idő lejártát követő napon kezdődik. A törvényjavaslat szövege nem tartalmazza a védelmi idő kifejezést.

Újdonság az is, hogy a munkáltató a határozott idejű munkaviszonyt rendes felmondással is megszüntetheti három esetben: felszámolási vagy csődeljárás időtartama alatt, a munkavállaló tartós alkalmatlansága esetén, illetve ha a munkaviszony fenntartása elháríthatatlan külső ok következtében lehetetlenné válik. A jelenlegi szabályok szerint rendes felmondással csak határozatlan idejű munkaviszonyt lehet megszüntetni.

Az új törvénykönyvben már nem szerepelne az a most meglévő rendelkezés, amely szerint a munkavállaló munkaviszonyát rendes felmondással a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a nyugdíjba vonulásig csak különösen indokolt esetben szüntetheti meg.

A rendkívüli felmondás intézménye helyett az azonnali hatályú felmondást vezetné be az új törvénykönyv. Az indoklás szerint a javaslat mellőzi azt a korábbi rendelkezést, amely szerint a munkavállaló munkavégzésére vagy magatartására hivatkozással történő munkáltatói felmondás előtt lehetőséget kell adni a vele szemben felhozott kifogások elleni védekezésre, kivéve, ha az eset összes körülményeiből következően ez a munkáltatótól nem várható el.

A munkaviszony jogellenes megszüntetésének jogkövetkezményei is megváltoznak. Megszűnik az elmaradt munkabér jogintézménye, mivel a munkaviszony nem a bírósági ítélet jogerőre emelkedésének napján szűnik meg, hanem a munkaviszonyt megszüntető nyilatkozat közlésekor. Az elmaradt munkabér helyett a munkavállalót kártérítés illeti meg, amelynek mértéke legfeljebb 18 havi átlagkereset."

Csökkenti a fiatalok kivehető szabadságát a Munka törvénykönyvének új javaslata (origo) 

A demográfiai szempont

A munkaügyi szabályok egy másik rákfenéjét azok a különböző védemi rendszerek jelentik, melyek az indokolt mértéken felül is azt biztosítják, hogy a táppénzeseket, várandósakat, nyugdíj előtt állókat és egyéb csoportokat ne lehessen a megszokott módon elbocsátani.

Nagy dolognak tartjuk, hogy a kormány ezekhez a korábban tabunak tekintett védelmi szabályokhoz is hozzá mer nyúlni a nagyobb foglalkoztatás érdekében. A legkényesebb kérdésnek egyértelműen az anyasággal kapcsolatos védelmi rendszer tekinthető. A Véleményvezér úgy látja, hogy az ország jelenlegi demográfiai helyzetében csakis az olyan családpolitika lehet kifizetődő, amelyik segíti az anyák munkavállalását, a másik oldalon viszont azt is látni kell, hogy minél több hasonló védelmi rendszert építünk a munkaügyi szabályokba, a munkaadók annál jobban fognak majd félni a kisgyerekes vagy gyereket tervező nők foglalkoztatásától.

A kormánynak ezen a téren tehát különösen nehéz feladata van, hiszen egyesúlyoznia kell úgy, hogy se az anyákat ne riassza el a munkavállalástól, se a cégeket az ő alkalmazásuktól.

Ellentmondások

Bár új Munka törvénykönyve tervezetét fontos lépésnek tartjuk, úgy látjuk, hogy a kormány ismét belefutott abba a problémába, ami már az elmúlt egy évben is rengeteg kárt okozott: a kommunikáció és a tettek ellentmondanak egymásnak, sőt gyakran az egyik lépés a másik lépésnek is.

A Fidesz ugyanis többek között azzal az ígérettel került kormányra, hogy a tulajdonosokat és a munkavállalókat fogja megvédeni. Ezt követően az előbbi csoporttól elvették a magánnyugdíjpénztári megtakarításaikat, az utóbbi csoport pedig hamarosan megkaphatja az új munkaügyi szabályokat. És teszi mindezt úgy a kormány, hogy nemrég a Szociális Konzultáció során egymillióan támogatták a Fidesznek azt a javaslatát, hogy be kell vezetni a védett kor intézményét. Mindemellett a kormány az elmúlt egy évben folyamatosan azt kommunikálta, hogy a csúnya multik és nagyvállalatok ideje lejárt, és Magyarország kormánya végre a dolgozó magyar emberek oldalán áll.

survey hosting


Akkor most kinek az oldalán állnak?

A kormánynak látnia kell, hogy kevés dologgal tehet rosszabbat az országnak, mint hogy egymásnak ellentmondó dolgokat tesz és mond. Ez ugyanis teljes bizonytalanságot eredményez a piacon, amit senki sem szeret. De azt is be kellene végre látni, hogy ez a politika a legrosszabb magának a Fidesznek is, hiszen az egymásnak ellentmondó intézkedések miatt senki sem tudja majd magáénak érezni a kormány politikáját.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása