Véleményvezér

vv

Brutális adóbehajtás: mit tervez Orbán Viktor?

2011.09.05. I 0 komment I Címkék: fidesz orban afa allamadossag matolcsy gazdasagi novekedes

Orbán Viktor valami szokatlant akar csinálni, és az államnak rengeteg eszköze van arra, hogy a gazdasági élet játékszabályait felforgassa. (Fotó: fidesz.hu)

Valami készül. Minden jel arra mutat, hogy a miniszterelnök megértette a gazdasági növekedés eltűnésének potenciális gazdasági és politikai következményeit, és most a kormányzati munka elsősorban ennek a kezelésére kezdett összpontosítani. A kormány mozgástere nagyon szűk és az alternatívák is lehangolóak.

Azt is tudjuk, hogy hamarosan bejelentés várható. A kérdés csak az, milyen.

Ajánlott írásunk: Kinek fájjon igazán a Matolcsy-program bukása?


Nem klasszikus megszorítás

A miniszterelnök az elmúlt héten a szokottnál többet nyilatkozott és beszélt nyilvánosan gazdasági kérdésekről. Mondandójának lényege az volt, hogy a kormányzat érti: valamit tennie kell. Ugyan a miniszterelnök nem ismerte el, de ez természetesen azt is jelenti, hogy amit a Fidesz-kormány eddig tett, az elégtelennek bizonyult. Szijjártó Péter megfogalmazásában: „fel kell gyorsítani az ország újjáépítését”.

A Véleményvezér szerint a kiszivárgó információk, illetve a nyilatkozatok kétféle lehetséges stratégiát vetíthetnek előre.

Mindkét stratégia abból indulhat ki, hogy a kormányfő mindenáron szakítani akar az elmúlt húsz évet jellemző „húzd meg, ereszd meg”-politikával, és emiatt most nem lesz hajlandó egy klasszikus típusú megszorításra. Mindenképpen valami mást akart csinálni, mint amit eddig megszokhattunk.

Régi keretek, nagyobb hatékonyság?

Az egyik lehetséges irány a „behajtási illúzió” kergetése. Vagyis, hogy elhiszik, hogy a kormány képes lesz arra, amire elődei még soha: drámaian csökkenteni az adóelkerülés mértékét és sokkal nagyobb hatékonysággal behajtani az állam vélt jussát. Erre utalt például Orbán Viktornak az a nyilatkozata, melyben szinte megbántottan részletezte, hogy a magyar vállalkozói szektor nem viszonozta kormánya adócsökkentési gesztusát, és továbbra is következetes adóelkerülő maradt.

Ha a kormány valóban ezt az irányt választaná, akkor minden bizonnyal különféle, eddig elképzelhetetlennek tűnő nyomozati és bírságolási eszközöket fognak az adóhatóság kezébe adni. Ez az út egyben azon tévhitek megerősítését is jelentené, miszerint a jelenlegi keretek között megoldható gazdasági bajjal nézünk szembe.

"A miniszterelnök szerint a korábbi, többkulcsos adórendszer munkaellenes volt, tönkretette az országot, és döntő szerepe volt abban, hogy a magyar gazdaság csődközelbe sodródott, ezért - mondta - nem hajlandó visszalépni annak irányába. Megjegyezte azt is, megítélése szerint a magyar vállalkozói világ egyelőre még nem viszonozta fegyelmezett adófizetéssel azt, hogy a kormány jelentősen csökkentette a vállalkozásokat terhelő adókat, több kis adót pedig eltörölt arra számítva, hogy ez javítja az adófizetési morált. Ez nem következett be, különösen az áfa területén továbbra is nagyon nagy az adóvisszaélés, -elkerülés és -csalás mértéke, ezért "az adóhatóságnak ezen a területen jobb teljesítményt kell nyújtania" - jelentette ki azzal együtt, hogy a vállalkozásokat "az eddiginél erősebb együttműködésre" kérik."

Orbán: "nagyon nagy az adócsalás mértéke" (portfolio.hu)


Új keretek: ugrás a sötétbe?

A másik lehetőség, hogy a kormány valami rendkívül formabontó megoldással, egyetlen huszárvágással próbálja a legnagyobb problémák valamelyikét megoldani.

A Véleményvezér nagyon nem szeretne tippeket adni, főleg nem ilyen típusúakat, de elméletileg egy államnak rengeteg eszköz áll a rendelkezésére, hogy a gazdasági élet játékszabályait egyik pillanatról a másikra alapjaiban felforgassa. Ráadásul egy olyan kormány esetében, amelyik részben meggyőződésből, részben belpolitikai taktika okán a vélt vagy valós gazdasági szuverenitás helyreállítását tűzte ki célul, rövid távon akár még jó ötletnek is tűnhet valamilyen kurucosabb megoldás, természetesen elsősorban a külföld terhére.

Az ilyen típusú megoldásokkal (kezdve például az államosításoktól az ország külföldi és belföldi hitelezői közötti különbségtételen át a bankrendszer drámai gyengítéséig) az az óriási probléma, hogy szükségszerűen átgondolatlanok. Mivel az elmúlt évtizedekben kevés ország alkalmazta azokat, nem igazán ismerjük a hatásmechanizmusukat. Ennek megfelelően közel sem egyértelmű, hogy nem okoznak-e lényegesen nagyobb kárt már középtávon is, mint amennyi hasznot rövidtávon hoznak.

Ez a veszély különösen igaz akkor, amikor egy kormánynak olyannyira nem fekszik még a normális, rutinszerű tervezés sem, hogy már februárban kénytelen jelentősen korrigálni az éves költségvetési tervet.

web polls


De melyiket választják?

Hangsúlyozni szeretnénk: a fentiek pusztán spekulációk a részünkről. És így akár az is lehet, hogy a kormányfő váratlanul egy vegytiszta, elsősorban adóemelésekkel operáló megszorító csomagot fog bejelenteni. Mi azonban nagyon meglepődnénk ezen.

Vannak pillanatok, melyek egész kormányzati ciklusokat meghatározhatnak: szerintünk ez most egy ilyen lesz.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása