Véleményvezér

vv

Hitelvesztés után: mikor megy Matolcsy?

2011.09.22. I 0 komment I Címkék: fidesz orban matolcsy gazdasagi novekedes egykulcsos ado

Ha az új miniszter nem is csinálna semmi mást, mint amit Matolcsy tenne, legalább ideig-óráig hitelesebb, és így hatásosabb lenne. A kérdés az, hogy a kormányfő meddig tolerálja a mostani helyzetet. (Fotó: Bánkuti András/hvg.hu)

A 2012-es költségvetés tervezése kezd bohózatba fulladni. Az elmúlt napokban úgy röpködtek a hivatalosan bejelentett tízmilliárdos ötletek, mint egy rossz marketinges ötletrohamon. Mindez pedig teljesen aláássa a gazdaságpolitika és vele együtt a kormány hitelességét.

A miniszterelnök előbb-utóbb kénytelen lesz lenyelni a békát, és meneszteni számára láthatóan kedves miniszterét.

Ajánlott írásunk: Gazdaságpolitika: káosz a kormányban


Mi a baj a nyilvános ötleteléssel?

Egyik nap egykulcsos adóval tervez a minisztérium, a másik nap bejelentik a misztikus ÁHJ-t, ami nem adó, de mégis az. Hétfőn még a szuperbruttó teljes kivezetésről szól a miniszter, de szerdán kiderül, hogy ez mégsem igaz az átlagbér felett keresők esetén. A megemelt minimálbér kapcsán pedig minden érintett érzi, hogy még legalább egy, a korábbiakat korrigáló hivatalos bejelentés várható.

Az ötleteléssel nincs semmi baj, a nyilvános ötleteléssel viszont annál inkább. Az adózó állampolgár ugyanis megszokta, hogy amikor egy gazdasági miniszter jelent be valamit, akkor annak valami jelentősége azért van. Azt nem fogják másnap egy új ötletre cserélni. Arról már nem is beszélve, hogy ha maga a kormányfő teszi az egykulcsos adót a gazdaságpolitika centrumába, akkor nem derülhet ki egy hét múlva, hogy mégsem egészen egykulcsos az adó.

Mindez ugyanis hitelvesztéshez vezet. Erodálja a gazdasági miniszter és a kormányfő szavainak súlyát, ami pedig azt jelenti, hogy nem lesznek képesek a lakosság és a vállalatok várakozásainak gyors befolyásolására. Magyarul: szűkül az eszköztáruk, csökken a hatásuk és ezzel az egész gazdaságpolitika mozgástere.

Új ember kell

Pedig nagy szükség lenne arra a bizonyos hitelességre. 2012 ugyanis igen csúnyának ígérkezik: óriási megszorítás, minimális növekedés (ha egyáltalán lesz), megugró infláció. Ebben a helyzetben a választóknak különösen fontos lesz, hogy elhihessék: nem hiába van az áldozatuk, a kormány bölcsen sáfárkodik a belőlük kisajtolt pénzzel. A vállalkozóknak és vállalatoknak, ha lehet, még jobban kell hinniük a gazdaságpolitikában ahhoz, hogy ilyen nyomott gazdasági környezetben ismét elkezdjenk beruházni.

Minden, a közéletet követő embernek világos, hogy Matolcsy György nem rendelkezik már ezzel a szükséges hitelességgel. Sőt a költségvetési tervezésnek nevezett kabarétréfa után az is kijelenthető, hogy a miniszter ténykedése kifejezetten szűkíti a kormány lehetőségeit. Ilyen helyzetben pusztán egy új ember miniszteri kinevezése is már előrelépést jelenthet. Még ha nem is csinálna semmi mást, mint amit Matolcsy tenne, legalább ideig-óráig hitelesebb, és így hatásosabb lenne.

web polls


Meddig tart a bizalom?

A kérdés az, hogy a miniszterelnök meddig hajlandó tolerálni a jelenlegi helyzetet. Ugyani függetlenül attól, hogy Orbán Viktor mennyire szereti, tiszteli vagy tartja fontos hatalmi kártyának miniszterét, el kell jönnie annak a pontnak, ahol a kormány gazdasági mozgásterének bővítésével többet nyer a kormányfő, mint amennyit személyesen veszít a miniszter leváltásával.

Foglamunk sincs, hogy ez mikor fog megtörténni. De az a gyanúnk, hogy a miniszterelnök hatalmi érzéke már jelzett. A beharangozott sarkalatos törvények dömpingje előtt bizonyosan nem lesz minisztercsere a kormányban. De ha 2012 várakozásainknak megfelelően a konszolidáció éveként lesz beharangozva, akkor az arra hivatkozó januári kormányátalakítás minden bizonnyal eléri Matolcsy Györgyöt is.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása