Véleményvezér

vv

Orbán Viktornak az államcsőd nem opció

2012.01.12. I 0 komment I Címkék: fidesz eu bank imf orban gazdasagi valsag allamcsod

Államcsőd esetén a kormány szinte bizonyosan bukik, és amikor a bankbetétek is elértéktelenednek, a kormánypárt elveszíti minden esélyét, hogy belátható időn belül ismét politikai tényező legyen.

Tegnap az Európai Bizottság egyértelművé tette, hogy a magyar kormánynak komoly politikai árat kell azért fizetnie, ha hozzá akar férni az EU-IMF által nyújtott hitelhez. Mostanra már csak két opció közül választhat a kormány: politikai hitelvesztés vagy államcsőd. Beszélgetésekben és már elemzésekben is egyre többször bukkan fel az a megfontolás, hogy a miniszterelnök esetleg azt gondolhatja, az államcsőd nem a világ vége.

Valóban nem az, de majdnem.

Ajánlott írásunk: Így leszünk páriaország Orbán Viktor miatt


Mit jelent az államcsőd?

Az államcsőd technikailag azt jelentené, hogy a magyar állam nem képes fizetni az államadósság esedékes kamatait és részleteit. Egy ilyen helyzetben természetesen azonnal megszűnik a további hitelfelvétel lehetősége. Helyette ugyanúgy, mint a csődbe jutott vállalatoknál, az adós leül és elkezd tárgyalni a kölcsönök visszafizetésének átütemezéséről. Ezek a tárgyalások akár évekig is elhúzódhatnak.

Fontos rögzíteni, hogy az állam igazából csak a külföldi devizában denominált hitelein tud csődöt jelenteni, hiszen a saját pénznemében meglévő adósságát bármikor törlesztheti pénznyomtatással. Utóbbi természetesen az infláció meredek emelkedéséhez, ezzel együtt a bérek, illetve különösen a forintban lévő megtakarítások nagyon gyors elértéktelenedéséhez vezet. Miközben hosszú távon ez óriási károkat okoz, rövid távon más jelenti a valódi fejfájást egy csődbe jutott államnak.

customer survey


Oda akár egy teljes évtized

A legsúlyosabb rövid távú probléma rendszerint az, hogy a kormányzat a nemfizetés pillanatától kezdve kénytelen egyensúlyban tartani a költségvetését, hiszen képtelen külföldről újabb hitelt felvenni az esetleges deficit finanszírozására. Ha viszont további pénznyomtatással tervezné betömni a költségvetés lyukait, akkor azzal nagyon gyorsan hiperinflációs környezetet teremthet. A kiegyensúlyozott költségvetés megvalósítása ezért csak az állami kiadások jelentős visszavágásával és/vagy további adóemelésekkel érhető el.

Még nehezebb a helyzet akkor, ha az adott országban a lakosság jelentős devizaállománnyal rendelkezik, és az államcsőd hatására az emberek elkezdik kivenni devizájukat a bankokból. Egy ilyen helyzetet egyetlen bankrendszer sem képes normálisan kezelni, hogy egy szisztematikusan legyengítettről ne is beszéljünk. Ilyenkor pillanatok alatt rákényszerülhet a kormány a konvertibilitás felfüggesztésére és a devizabetétek kényszerátváltására.

Természetesen a fentiekkel párhuzamosan a GDP is meredek zuhanásba kezd és rengeteg munkahely szűnik meg. A vonatkozó tanulmányok azt mutatják, hogy egy államcsőd után átlagosan 5-6 évbe telik, amíg az ország gazdasága eléri a csőd előtti kibocsátási szintjét (GDP-jét). Amennyiben a csőd a bankrendszer összeomlását is eredményezi, úgy ez az időszak átlagosan 7-8 évre nő.

Mindent elsöpör a népharag

Miközben a gazdasági következmények katasztrofálisak, ezeknél is fontosabb lehet az, hogy egy államcsőd nagyon gyorsan kontrollálhatatlan politikai és társadalmi folyamatokat indíthat el.

Egyrészt logikus módon teljesen meginog a kormányba, illetve megfelelő alternatíva híján az egész politikai rendszerbe vetett hit. A csődesemény időben koncentrált jellege kifejezetten elősegíti a protesztérzelmek felkorbácsolódását, ezért az államcsődöt rendszerint tüntetéssorozatok és zavargások kísérik. A kormány szinte bizonyosan bukik, és amikor a bankbetétek is elértéktelenednek, a kormánypárt elveszíti minden esélyét arra, hogy belátható időn belül ismét politikai tényező legyen.

Jelentősen megnő továbbá a fősodron kívüli pártok népszerűsége, a választók pedig gyakran egy erős vezetőre kezdenek el vágyni, hogy az rendet tegyen és elszámoltassa az akkor már előző rezsimet.

survey tools


Argentínától Izlandig

Az elmúlt tíz év leggyakrabban emlegetett példái az államcsődre Argentína, Bulgária és Izland. Argentínában az államcsődöt a bankok megrohamozása, illetve halálos áldozatokkal járó tüntetések és fosztogatások kísérték, majd a rákövetkező tíz évre gyakorlatilag bebetonozta magát a hatalomba egy távolról jött, korábban ellenzéki házaspár. Bulgáriában az államcsőd után szintén megrohamozták a bankokat, majd az egy hónapig tartó tüntetéssorozat miatt lemondott a szocialista kormány, amelynek tagjai azóta sem tudtak visszakapaszkodni a politikai életbe.

Izlandon is összekapcsolódott az államcsőd és a bankrendszer összeomlása, itt azonban a tüntetéseket nem kísérte erőszak, viszont jelenleg is eljárás folyik a csőd idején hivatalban lévő kormány számos tagja ellen. Az izlandi politikai establishment teljesen szétesett és így számos új szereplő jelent meg a politikai palettán.

Olvasd el ezt is: 2011: Magyarország ismét a szakadék szélén


Az államcsőd nem valódi opció

A jelenlegi kormány szempontjából az EU-IMF pénz és az államcsőd közti döntés csak látszólagos dilemma. A valóságban a nemzetközi példák azt mutatják, hogy szinte lehetetlen egy kormánynak túlélnie az államcsődöt, az azt követő gazdasági és társadalmi felfordulás pedig akár az egész, általuk képviselt politikai oldalt is száműzheti hosszú időre a politikából.

Amennyiben Orbán Viktor és kormánya reálisan mérik fel lépéseik esetleges következményeit, úgy nem gondolhatják, hogy valódi választási helyzetben vannak. Az EU és az IMF csomagjával legalább időt nyerhetnek, az államcsőddel viszont semmit.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása