Véleményvezér

vv

Mégsem esik szét Európa: megmenekültünk?

2012.01.13. I 0 komment I Címkék: fidesz eu bank euro gazdasagi valsag allamadossag

Az segített, hogy az olaszok végre megszorítanak, az EKB pedig beindította a pénzgyártást. Mi meg az Unió újonnan megálmodott mélyebb integrációjának, pontosabban annak kikényszerítésének a kísérleti egerei leszünk.

Nagyon úgy néz ki, hogy az Európai Unió átvészelte a válság legutóbbi hullámát. A problémáknak természetesen még nincs vége, de kijelenthető, hogy az azonnali EU-összeomlással vagy felbomlással kapcsolatos félelmek elmúltak.

Ajánlott írásunk: Orbán Viktornak az államcsőd nem opció


Nem omlottunk össze

Tavaly októberben éleződött ki igazán az eurózóna és ezzel együtt az Európai Unió válsága. A megelőző években óriási mennyiségű eurózóna-beli állampapírt felhalmozó európai bankokba vetett bizalom egyre inkább meginogni látszott. Ezen megingás mögött elsősorban a felhalmozott államkötvényekkel kapcsolatos bizonytalanságok álltak. A két jelenség ráadásul egymást erősítette: a gyenge bankok lehúzták az eurózóna stabilitását, míg az utóbbi stabilitási problémái aláásták a bankokba vetett bizalmat.

Akkor nagyon sokan temették az eurózónát és elkerülhetetlennek látták az összeomlást. Ehhez képest ezen a héten mind Olaszország, mind Spanyolország, vagyis az EU két legnagyobb „beteg embere” összesen 22 milliárd eurónyi államkötvényt tudott kibocsátani. Ráadásul tették mindezt úgy, hogy ennek ára, vagyis a kötvényekre fizetett kamatláb jelentősen csökkent: még Olaszország esetében is a kritikusnak tekintett 7% alá esett. Az európai bankrendszer esetleges likviditási válságáról pedig már egy szó sem esik.

Mi történt?

A rövid távon nyilvánvalóan sikeres válságkezelés alapvetően két pilléren nyugszik.

Az egyik, hogy a különösen problémás nagy országokban, Spanyolországban és Olaszországban 2-3 évnyi huzakodás után végre olyan gazdasági lépéseket jelentettek be, melyek jelentősen csökkentik a költségvetési hiányt és elősegítik a fenntartható adósságpálya kialakítását. Mindez nem csak a spanyolok és az olaszok érdeme, hiszen a józan politikát megvalósítani képes olasz kormány kinevezéséhez mind Brüsszel, mind Berlin igencsak aktívan hozzájárult.

Ennél is fontosabb volt azonban a második pillér: az Európai Központi Bank három év vonakodás után végre megnyitotta a csapot, vagyis beindította a „pénzgyártást”. Decemberben egyetlen nap alatt 500 milliárd eurónyi friss készpénzt öntöttek az európai bankrendszerbe, és ezzel egyik pillanatról a másikra megszüntették a likviditási válság veszélyét. Az EKB vonakodását az oldotta fel, hogy december elején az ominózus angol-magyar vétós tanácskozáson az Unió országai olyan intézkedéseket fogadtak el, melyek egyértelműen a szorosabb, a költségvetési politikára is közvetlenebbül kiterjedő integráció irányába viszik az Uniót.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az Európai Unió teljesen egyenesbe jött volna. A magas adósságszint problémái jelen vannak, de az EKB rugalmasabb hozzáállásával ez a probléma, ha jelentős költségek mellett is, de kezelhető – miként Japán is immár két évtizede egy hasonló problémát görget így maga előtt. Az ár, amit a következő években, sőt talán évtizedben Európának ezért fizetnie kell, az alacsony gazdasági növekedés, illetve elsősorban a déli államokban a rendkívül magas munkanélküliség lesz. Közben persze a görögök minden bizonnyal el fognak süllyedni, de ez az eurózónát már valószínűleg nem fogja magával rántani.

Mit jelent ez nekünk, magyaroknak?

Ezek a fejlemények akár jót is jelenthettek volna Magyarország számára, hiszen a külső turbulenciák mérséklődésével csökkent az esélye, hogy a piaci érzékelés a magyar problémákat is felnagyítja.

Olvasd el ezt is: Megfizetjük a válság(félre)kezelés árát


Ehelyett azonban elértük, hogy az Európai Unió újonnan megálmodott mélyebb integrációjának, pontosabban annak kikényszerítésének a kísérleti egerei legyünk. Mert bár Budapesten szeretjük azt gondolni, hogy azok ott Brüsszelben direkt ellenünk esküdtek össze, a valóságban azért lett éppen most ilyen fontos a „magyarkérdés”, mert precedensnek szánnak minket. Az újonnan megtalált európai stabilitás fennntartásához szükséges gazdasági és szabályozási egység kikényszerítésének precedense lesz, hogy az Unió mit kezd a különutas Magyarországgal.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása