Véleményvezér

vv

Mindenki Tarlós ellen: a helyzet reménytelen

2012.02.21. I 1 komment I Címkék: budapest fidesz kozlekedes tarlos rogan

tarlosrogan.jpgA BKV életben tartásához szükséges állami pénz előbb-utóbb meg fog érkezni. Kérdés, milyen politikai árat kell ezért fizetnie Tarlósnak. A baj nem a személyekkel, hanem a struktúrával van. (Fotó: MTI)

A héten várhatóan elkészül a BKV-val kapcsolatos végleges koncepció a kormány számára. Mindenki, aki csak távolról is követi a városháza eseményeit, tudja, hogy a konkrét kérdés nem a probléma maga, hanem a Budapest irányításával kapcsolatos hatalmi harc egyik epizódja csupán. És bár jelenleg a főszereplőket Tarlós Istvánnak és Rogán Antalnak hívják, a probléma elsősorban nem személyi, hanem strukturális.

Ajánlott írásunk: Mint az MSZP: Újabb probléma? Újabb adót!

Mindenki Tarlós ellen

A konkrét ügy, amennyire azt követni lehet, arról szól, hogy a főváros állami segítséget kér a BKV életben tartásához. Miközben sejthető, hogy ez a segítség előbb-utóbb meg fog érkezni, még nyitott kérdés, hogy cserébe milyen politikai árat kell fizetnie a főpolgármesternek.

A külső szemlélőnek úgy tűnik, hogy Tarlós István a Fidesz hatalmi strukturáitól a leginkább különálló, és a miniszterelnöktől magát leginkább távol tartó vezető fideszes politikus. Mint ahogy az is egyértelműnek látszik, hogy a kormányfő nem hagy ki egyetlen alkalmat sem, hogy tudatosítsa a főpolgármesterben, hiba volt lemondania országgyűlési képviselői mandátumáról.

A főpolgármester helyzetét természetesen nem könnyíti meg az sem, hogy Rogán Antal ötödik kerületi polgármester, a Fidesz által a fülkeforradalom végrehajtására kijelölt képviselői indítványok egyik rekordere jól érzékelhetően kinézte magának Tarlós székét.

De mindez csak a felszín, a bajok ennél sokkal fundamentálisabbak.


Eladósítás vagy semmittevés

Először is, bár a fővárosnak hivatalosan 1,7 millió lakosa van, annak infrastruktúráját mintegy 3 millió ember használja rendszeresen. Az ország úthálózatának szerkezetéből és vállalati elrendeződéséből fakadóan Budapesten keresztül halad az országon belüli és az országba bejövő kereskedelem és áruszállítási forgalom egy óriási része is. Ezen kívül Budapestnek természetesen el kell látnia számos olyan funkciót is, ami fővárosi szerepéből fakad. Erre pedig az 1,7 millió ember által jelentett erőforrás-mennyiség, illetve a vállalatok helyi adója nyilvánvalóan nem elegendő.

Ráadásul a kerületek és a főváros viszonya egészen különösen szerencsétlenül lett meghatározva. Hiszen miközben az alapvetően kerületi lakosság kiszolgálására összpontosító kerületi polgármesterek rendelkeznek a hagyományos polgármesteri funkció összes ismérvével, addig az összfővárosi szemléletet érvényesíteni hivatott főpolgármesteri pozícióval arányaiban lényegesen kevesebb hatalom jár.

A feladatokhoz és beruházási igényekhez képest eltörpülő erőforrások és szankcionálási lehetőség miatt a mindenkori főpolgármester vagy a semmittevés, vagy az eladósítás stratégiáját választhatja.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Egy erős ember kellene

Ebből a lehetetlen helyzetből a jelenlegi struktúra mellett csak az jelenthetne kitörést, ha a főpolgármester gond nélkül mozgósítani tudná az állami tartalékokat, vagy informális eszközökkel rá tudná bírni a kerületi polgármestereket a kooperációra. Magyarul: ha a főpolgármester egy fideszes erős ember volna, aki önálló hatalmi tényező a párton belül. Természetesen éppen ezek azok az emberek, akiket a kormányon lévő párt vezetője soha nem fog egy ilyen nagy politikai láthatóságot nyújtó szék közelébe engedni.

 Olvasd el ezt is: Szuverenitás: az Európai Unió tényleg elveszi?

A budapesti főpolgármesteri pozíció tehát strukturálisan rendkívül gyenge, és úgy tűnik, a politikai logika azt diktálja, hogy az is maradjon. Tarlós István helyzete pedig egész egyszerűen reménytelen. A Demszky-féle felelőtlen eladósítás politikáját már nem követhető, így hát marad neki a sziszifuszi küzdelem, hogy történjen valami.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  


 

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brückner Gergő 2012.02.21. 11:52:55

Nagyon pontos és jó összefoglaló. Politikailag az is benne lehet a pakliban, hogy számban és arányaiban is több a vidéki szavazó, több a frakcióban is a vidéki képviselő, mint a fővárosi, illetve a kerületi polgármesterek között is több a Fideszben is lényeges entitás, erősek lehetnek a főpolgármester ellen. Ettől függetlenül mégsem értem, hogy ha a nagyfőnök kitalálta Tarlóst, akkor utána miért hagyja ezt a méltatlan marakodást. Sikeres főváros nélkül nincsen sikeres ország - elég egyszerű képlet, egészen biztos, hogy nagy a politikai deccite annak, ha látványosan nem működik Budapest.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása