Véleményvezér

vv

Kiállni a kisebbségekért: Románia meri, mi nem

2012.03.05. I 1 komment I Címkék: jog fidesz eu romania kulpol

2008.02.04_Parlament.jpgMi 2005-ben feltétel nélkül megszavaztuk Románia EU-csatlakozását, miközben a románok most vétóval fenyegették Szerbiát a vlachok kisebbségi jogaira hivatkozva. (Fotó: AGERPRES)

Fellélegezhetett Szerbia a múlt héten, amikor az összes uniós tagállam vezetője megszavazta európai uniós tagjelölti státuszukat. Az utolsó napokban az okozott némi izgalmat, hogy Románia kilátásba helyezte vétóját arra hivatkozva, hogy Szerbia megpróbálja asszimilálni az országban élő vlach kisebbséget és nem biztosít elegendő jogokat.

Mindez jó példa arra, hogy más államok mennyivel jobban sáfárkodnak az EU és más szervezetek által biztosított vétójogukkal.

Ajánlott írásunk: Így nem lettünk tényezők a világpolitikában!

A követendő példa: Románia

Érdemes külön megjegyezni, hogy a Szerbiában élő vlach kisebbség igazából néhány tucat településnyi, mindössze pár tízezer embert jelent. Szerbiában nyilván szó nincs vlachellenes pogromokról, miközben korábban sorozatos magyarverésekre került sor a Délvidéken. Úgyszintén nem beszélhetünk a kollektív bűnösség elvének törvénybe iktatásáról, aminek például a Benes-dekrétumok miatt a magyar kisebbség is elszenvedője. De az erdélyi magyarokhoz sem hasonlítható a helyzetük, akiknek nagyon jelentős számarányuk ellenére szinte szabadságharcot kellett vívniuk alapvető kisebbségi jogaikért.

A vlachok helyzetét tehát össze sem lehet hasonlítani a határon túli magyarokéval. Mégis, Románia láthatóan sokkal öntudatosabban és ügyesebben áll ki értük, vagy használja fel az ügyüket a román állam érdekének (ami ebben az esetben a schengeni csatlakozás meggyorsítását jelenti) hatékonyabb képviseletére. Románia ugyanúgy nagyon okosan aknázza ki a vétójogában rejlő lehetőségeket, mint ahogy Görögország is a mai napig megvétózza a Macedónia nemzetközi pozícióját javító lépéseket.


Magyarország: defenzív mentalitás

Magyarország sajnos szinte sosem volt ilyen bátor az elmúlt évtizedekben. A magyar külpolitikát kisebbségi kérdésekben is a jól ismert defenzív mentalitás jellemezte, nem vállalt fel nyílt konfrontációt a szomszédos országokkal. Gondoljunk csak bele: gyakorlatilag feltétel nélkül szavaztuk meg 2005-ben Románia EU-csatlakozását, sőt azt megelőzően a magyar fél alapszerződésekben biztosította a környező országokat, hogy hazánknak semmiféle területi követelése nincs velük szemben.

A magyar diplomácia mindig azt várta, hogy majd szomszédaink is ilyen udvariasak lesznek és viszonozzák gesztusainkat. Az eredményt mindenki jól ismeri: bár Brüsszelben sokszor megsimogatták a fejünket, a szlovák nyelvtörvény most is hatályban van, kettős állampolgárokat fosztanak meg szlovák állampolgárságuktól, de a különféle autonómiatörekvések is teljes elutasítással találkoznak.

A „vétó-kártyát" csak nemrég kezdtük el kijátszani, amikor a készülő szerb kárpótlási törvény megakadályozására vetette azt be a fideszes külpolitika. Ez a lépés természetesen sikeresnek is bizonyult, hiszen a szerb kormány visszavonulót fújt és a kárpótlási törvényt a magyaroknak kedvezően módosította.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Van alkupozíciónk, csak okosan ki kell használni

A román, a görög és megannyi hasonló eset is jól mutatja, hogy egy ország lehet kicsi vagy kevésbé gazdag, az egyes nemzetközi szervezetekben betöltött tagsága, az ezzel járó jogok miatt igenis lehet komoly külpolitikai alkupozíciója. Magyarországnak a jövőben egészen biztosan sokkal aktívabban kellene az EU-ban, a NATO-ban és más szervezetekben biztosított beleszólási lehetőségével élnie, mint eddig tette.

Olvasd el ezt is: NAV-ot küldeni a kormány ellen tiltakozókra: egyre jobban fél a Fidesz

A magyar külpolitika egyik első számú célkitűzése a határon túli magyarok jogainak biztosítása. Azonban a jelenlegi környezetben ehhez jóval több támogatóra lenne szükség, mint amennyivel rendelkezünk. A balkáni államok EU-csatlakozása kiváló alkalom lett volna, illetve lehetne még mindig Magyarországnak arra, hogy amennyiben ezen jogok tekintetében a csatalkozó államok nem állnak a pártunkon, akkor Magyarország akár a csatlakozásuk megvétózásának a fegyverével változtasson ezen a helyzeten.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varró László 2012.03.05. 14:20:36

Az a baj, hogy jelen pillanatban Romániának sokkal jobb reputációja van Európában, mint nekünk. Amennnyiben Magyarország a ma próbálna igy fellépni, akár Szerbiával szemben is, a reflex gondolata mindenkinek az lenne, hogy na eggyel több ok, hogy miért volt történelmi baklövés a magyarokat felvenni az Unióba. Nyelvtörvény ide nyelvtörvény oda, ma a szlovákok oszthatják az észt arról, hogy Magyarország semmibe veszi az európai normákat (én magam személyesen is megéltem ilyet az elmúlt hetekben). Sajnos az a rossz reputáció, amelyet a magyar külpolitika és kormányzati kommunikáció bénázása okoz, aláássa a nemzetpolitikai cselekvőképességünket (is).

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása