Véleményvezér

vv

Polip módjára hálózza be Magyarországot: már Lázár János is oligarcházik

2012.03.12. I 2 komment I Címkék: fidesz korrupcio lazar janos oligarchak

csanyi2.jpgLázár János az oligarcházásra oligarcházással, a nevekre gyakorlatilag névvel reagált, ami eddig tabunak számított. A szellem kint van a palackból. (Fotó: Hajdú D. András/[origo])

Lázár János pénteken váratlanul egy féltéglát hajított a magyar belpolitika pocsolyájába. A Fidesz frakcióvezetője azt találta nyilatkozni, hogy Magyarországot polipszerűen behálózza egy, az elmúlt húsz évben felépített, magát magyarnak mondó bank-konglomerátum, illetve annak vezetője. Bár Lázár János nem mondta ki, a leírás alapján ez a bank csakis az OTP lehet, a frakcióvezető tehát gyakorlatilag Csányi Sándort nevezte az országot a háttérből irányító oligarchának.

Ajánlott írásunk: A korrupció irányítja az államot?

Oligarcházás a Fidesz alatt...

Az oligarcha-téma már Orbán Viktornak a választási győzelme után elmondott beszédében is megjelent, a miniszterelnök a velük való sürgős leszámolásra tett ígéretet. A közvélemény vagy a kormány által oligarchaként azonosított figurákkal kapcsolatban azonban látványos leleplezések mégsem történtek. Az oligarchák elleni küzdelem pedig felkerülni látszott azon témák hosszú listájára, amelyek kapcsán a kormányfő egyszer mondott valami nagyot, hogy aztán soha többé ne foglalkozzon vele.

A téma viszont pár hete ismét forró lett. Ángyán József államtitkár magyarázta lemondását az oligarchák elleni sikertelen és magányos küzdelmével, internetes portálokon cikkek sorozata jelent meg, az LMP és a Jobbik parlamenti képviselői pedig parlamenti hozzászólásaikban kezdték el boncolgatni a kérdést. Végül ezt a jelenséget foglalta össze egy kicsit átfogóbban a Transparency International általunk is hivatkozott jelentése a múlt héten. Persze az elmúlt hetek cikkei és beszédei elég nyilvánvalóan más személyekkel foglalkoztak, mint akikre Orbán Viktor korábban gondolhatott.

A Lázár János kijelentése mögötti, a nyilatkozó által is sugallt szándék az, hogy a magyar internetes sajtó és külön néven nevezve Mong Attila (meghívott kommentelőnk) ahelyett, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium körüli ügyekkel és személyekkel foglalkozna, inkább Csányi Sándort vegye célkeresztbe. Röviden: egy nyilvánvaló figyelemelterelési kísérletről van szó.

„Fiala János: – Ott tartunk tehát, hogy bankok...

Lázár János: – Egy-egy bank-konglomerátum születéséről az elmúlt húsz évben, hogy hogy jött létre egy magyarnak tűnő nagy bank, annak a vezetője milyen hatást gyakorol a magyar gazdaságra, a magyar társadalomra, a magyar politikára. Polip módjára hogyan hálózza be az országot, erről kellene beszélni.

Fiala: – Most éppen arról a Csányi Sándorról beszélünk, aki először tett gesztust az önkormányzatoknak a tartozásaik átütemezése kapcsán? Róla beszélünk?

Lázár: – Biztatom az újságírókat, hogy vizsgálják meg, kiről is beszélünk, hogy vannak-e valódi gazdasági hatalmak ebben az országban. Ezt javasoltam volna Mong Attilának is, ha beszélhettem volna vele, de nem tehettem meg. [...] Az a borzasztó, tudod, hogy akik diktálni próbálnak az üzlet világából, a bankok világából, a telekommunikáció világából, a gazdasági csoportok világából, azokat senki nem választotta meg, maximum a részvényesek vagy a tulajdonosok. És azoknak diktálnak, akik mögött elvileg társadalmi legitimáció van, és ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy ellenzéki vagy kormánypárti valaki. [...] Nekem az a véleményem, hogy a gazdasági csoportoknak az ország érdekeit kellene szolgálni, és nem a politikai csoportoknak kellene a gazdasági csoportok érdekeit szolgálni."


Vajon melyik magyar bankár "polip" Lázár szerint? (nol.hu)

...és előtte

Ennél azonban bonyolultabb a képlet, hiszen miközben oligarcházni és polipozni így, köznevesült formában mindenkinek szabad, sőt lassan már-már bevett is, addig valakit konkrétan oligarchának nevezni mindeddig tabunak számított, hogy a polipszerű behálózásról már ne is beszéljünk. A miniszterelnök is mindig kényesen ügyelt rá, hogy soha senkit ne említsen név szerint. Lázár János azonban már nem volt ilyen óvatos (még ha nem is mondta ki a nevet, a beszélgetőpartnere ezt megtette helyette, hiszen a személyleírás teljesen félreérthetetlen volt).

Hasonló esetre egyre emlékszünk csak: Dávid Ibolya azonban ennél kevesebbet és lényegesen konkrétabbat állított. A politikusnő azóta is bíróságra jár az ügy miatt – mint vádlott. Bár egy kapcsolódó pert (a lehallgatások állítása szerint közvetlen megrendelője, Tombor András ellen) a Legfelsőbb Bíróságon végül megnyert, az ügyészség személyes adattal való visszaéléssel is vádolja (itt áprilisban várható elsőfokú ítélet).

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Csak a kezdet?

A vonatkozó törvények alapján tehát Lázárnak vagy komoly bizonyítékok vannak a kezében, vagy nagyon bízik abban, hogy Csányi Sándor úgysem fog perelni. Persze az is lehet, hogy csak a mentelmi joga miatt ilyen szókimondó a frakcióvezető, de a képviselői védettség mögé bújás azonnali és komoly hitelvesztést jelentene neki az ügyben.

Olvasd el ezt is: Orbán mégsem harcol az oligarchák ellen?

Akármelyik is legyen a helyzet, ez a történet minden bizonnyal nem fog itt megállni. Lázár János az oligarcházásra oligarcházással, a nevekre gyakorlatilag névvel reagált. A szellem kint van a palackból. A titokzatos háttéremberek kérdése pedig egyre inkább a magyar közélet egyik fő kérdésévé válik.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NagyLevin 2012.03.12. 12:07:21

Lázár egyrészt nem szereti vállalni a felelősséget mondataiért, másrészt nem szereti azt sem, ha az újságírók, a Mong Attiláék csak úgy összevissza oknyomoznak, nem a Fidesz-frakcióvezetőjének megrendelésére. Itt volt már az ideje, hogy a tényfeltáró újságírás irányításában is végre kezdeményezően lépje fel a párt és ezen az eddig elhanyagolt területen is megkezdődjön a Nemzeti Együttműködés. Tapasztalt és kellőképpen megfontolt kremlinológusokra volna szükség annak értelmezésére, hogy miért épp Csányi most, pardon, miért épp a polipként behálózó bank, amely magyarnak tűnik, úgymond. Bank, magyarnak tűnik, ez világos, Ángyán és mások mondandóját a bevett Fidesz retorika szerint célszerű álmagyar bánkározással semlegesíteni. De vajon célszerű-e az oligarchák ellen az ország egyik legbefolyásosabb emberének a különben nagyon szerethető Rádió Q-n célzásokkal harcolni, és ha nem, akkor miért teszi mégis? Vajon kapcsolatban van-e azon meg nem nevezett személy említése, akiről mindenkinek Csányi Sándor ugrik be, az állítólagos Csányi-Simicska-rivalizálással? Készül valamivel, mondjuk, a Magyar Nemzet a közeljövőben vagy ez csak alkalmi petárda volt és az újság megmarad a nyolcvanas éveiket taposó filozófus-oligarchák elleni szívós küzdelem már jól ismert terepén? Csupa kínzó és izgalmas kérdés. Ahogy Virág elvtárs mondaná, nem szívesen lennék most az oligarchák helyében.

Varró László 2012.03.12. 15:07:11

Tegyük fel, hogy a probléma az, hogy az OTP Bank domináns poziciója a pénzügyi szektorban olyan mértékű, amely leforditódik túlzott mértékű politikai befolyásra is. Amennyiben ez a helyzet, a probléma gyöketét az orvosolja, ha a pénzügyi szektorban élénkebb lesz a verseny, és az OTP piaci részesedése csökken. Figyelembe véve a magyar gazdaság tőkeszegénységét, nyilvánvaló módon ez a külföldi bankok tevékenységének bővülése nélkül elképzelhetetlen. A külföldi bankok tevékenység bővülésének alapfeltétele a hitelezési tevékenységgel kapcsolatos jogbiztonság. Például ha egy vidéki polgármester svájci frank kötvénnyel eladósitja városát, és ezzel a felelőtlen spekulációval megkárositja választópolgárait, annak komoly politikai következményei vannak, de kötvény mint hitelviszonyt megtestesitő értékpapir jogilag szent és sérthetetlen. Nem kerülhet sor arra, hogy az állam jogalkotási erejét használják a bank ellen egy rossz polgármesteri döntés következményeinek elkerülésére. Ha ilyesmi mégis a lehetőségek körébe kerül, a külföldi bankok minimum visszafogják magyarországi tevékenységüket, rosszabb esetben ki is vonulnak az országból, erősitve a maradók piaci erejét. Mindazon politikusok, akik a külföldi bankok szemében rombolják a hitelviszonyok és szerződések jogi sérthetetlenségét, objektive szövetségesei azoknak, akiket oligarchiáknak szeretnek nevezni, mivel a nyilt verseny a gazdasági túlhatalom legbiztosabb ellenszere. Még a magyar cégek között is a jogbiztonság megrendülése a transzparensebb és a nyugati befektési kultúrának kitett tőzsdei cégeket mint az OTP és a MOL hátrányosabban érinti a nem tőzsdei, egy-egy nagyvállalkozó saját vagy éppen az állam tulajdonában cégekkel szemben. Röviden összefoglalva, ha Csányi Sándor polip, akkor Lázár Jánost úgy nagyjából a tintahalak közé sorolnám a lábasfejűek rendjében.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása