Véleményvezér

vv

Ezért történelmi Schmitt Pál lemondása

2012.04.03. I 3 komment I Címkék: media schmitt plagium demokracia

Schmitt megy, a példája marad: ha egy politikus bármi olyat követ el, ami a távozó elnök bűneihez hasonlítható, már nagyobb valószínűséggel lesz kénytelen rögtön venni a kalapját. (Fotó: Huszti István/Index)

 

Schmitt Pál plágiumbotránya tegnap a köztársasági elnök lemondásával végződött: a Parlamentben bejelentette, hogy mivel személye megosztja a nemzetet, ezért inkább félreáll. Ez az esemény legalább három szempontból is történelmi jelentőségű. 

Ajánlott írásunk: A plágiumügy főszereplője nem Schmitt Pál

A média teszi a dolgát

Az elmúlt két évben sokaktól lehetett hallani olyasmit, hogy Magyarországon megszűnőben a sajtószabadság, sőt már-már a pártállami időszakra jellemző elnyomás kezd visszatérni. Való igaz, a Fidesz-kormány teljesen átszabta a magyar médiaviszonyokat. A közmédia nyíltan kormánypropagandát közvetít, pártközeli üzleti körök vásárolnak fel médiacégeket, orgánumokat, illetve egyre nagyobb a befolyásuk a hirdetési piacon is. És persze ott van az egypárti NMHH működése és az új médiaszabályozás, mely az Unióban is kiverte a biztosítékot.

Ezek a problémák valósak és igen aggasztóak, ám a köztársasági elnök lemondásához vezető események jól mutatják, nem eszik olyan forrón a kását. A magyar média egészét egyetlen kormány sem tudja „semlegesíteni”, a fentiek ellenére is mindig lesznek, akik bátran és tisztességesen teszik a dolgukat.

A Schmitt Pál kisdoktorija körüli botrányt ugyanis a hvg.hu robbantotta ki, majd tartotta életben más, főként internetes orgánumokkal együtt heteken, hónapokon keresztül. Úgy, hogy a hazai politika – ide értve a nyilvánvalóan ellenérdekelt kormánypártokat, de a különösen az első időszakban megrázóan impotens magyar ellenzéket is – mindent megtett azért, hogy ez az ügy el legyen felejtve. Mégsem ez történt, és ez szinte kizárólag az újságírók érdeme, Schmitt Pál lemondása pedig valószínűleg a rendszerváltozás óta eltelt időszak legfontosabb sajtótörténeti eseménye.

 

Az értelmiség igenis számít

Az elnök bukása azonban nem csupán a sajtó erejét mutatta meg.

A Fidesz stratégái azt jól gondolták, hogy a plágium ügye a választópolgárok többsége számára nem húsba vágó, sőt kifejezetten nehezen érthető történet, hogy egy átlag magyar aligha látja át a tudomány világát és a tudományos értekezés szabályait. Igen, a plágiumügy valóban „alapvetően az értelmiséget foglalkoztatja”, azaz a választók tanultabb rétegét, azon belül is a magasan kvalifikáltakat, illetve természetesen a véleményformáló közéleti orgánumokat. Ebben igazuk volt.

Azonban ha valami elsősorban az értelmiséget foglalkoztatja, az a Fideszben annak a szinonimája, hogy a dolog a valóságban nem is számít. Nos, ez viszont óriási tévedés. Azért is kerülhetett sor Schmitt Pál távozására, mert a miniszterelnök és környezete is rádöbbent arra, hogy bár lehet, hogy csak néhány tízezer emberről van szó, ám az ő véleményük mégsem megkerülhető. A közéleti sajtó és véleményformálók, a tudományos elit és az értelmiség nézetei sokkal nagyobb hatással vannak az állampolgárok tömegeire, mintsem, hogy érdemes legyen megkockáztatni a teljes elidegenítésüket.

Hogy erre a kormány rájött, megint csak jó hír. A gazdaság és a nemzetközi környezet kényszerítő erején kívül végre a hatalmának a belföldi, belpolitikai-társadalmi korlátait is elkezdte érezni.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Hagyományt teremt

Végül pedig ne menjünk el magának a lemondásnak a gesztusa mellett sem. Schmitt Pálra sok mindent lehet és kell is mondani, de az biztos, hogy végül meglépte azt, amit sem Medgyessy Péter, sem Gyurcsány Ferenc nem tett meg akkor, amikor erkölcsileg és politikailag védhetetlen dolgaikra fény derült.

Előző írásaink a témában:
A Schmitt-mosdatás 2014 főpróbája
Elindíthat-e lavinát a Schmitt-ügy?
A Schmitt-ügy mostanra Orbán Viktorról szól
Aki Schmitt mellé áll, a kádárizmus mellé áll

A köztársasági elnök lemondása azonban politikusi gesztusként elsősorban nem önmagában történelmi jelentőségű, hanem azért, mert remélhetőleg hagyományt fog teremteni. A hasonló helyzetbe kerülő politikusok előtt ezután legalább majd ott lesz Schmitt Pál példája: ha bármi olyat követnek el, ami a leköszönő államfő bűneihez és hibáihoz mérhető, ők már nagyobb valószínűséggel lesznek kénytelenek rögtön venni a kalapjukat.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NagyLevin 2012.04.03. 13:31:41

Méltatlanul távozott, szegény Schmitt Pál, nem a piti csalásával tette tönkre a becsületét végképp, hanem azzal, amit 2 hónapon át és főleg amit a legutóbbi 3-4 nap alatt művelt. Most a múltját, a kádári évtizedeket meg az utóbbi két évet hagyjuk is. De idős tudósok rugdalására a központból kommunikációs forgatókönyvet írni, nekimenni a minősítési rendszernek általában, a végletekig korrumpálni egy tébolyító hazugságkampány beüzemelésében a közmédiát, kizárással fenyegetni egy kereszténydemokratát igazmondásért, hát ezek után nehéz katarzist érezni úgy, hogy szegény Schmitt még meg is van sértve és még mindig nem érti, ahogy Lázár János és társai sem, hogy mi is a baj voltaképpen. Emiatt Schmittre már tényleg nem lehet haragudni, csak szomorú, szánalomra méltó. Jó lenne, ha még megérthetné nyugdíjasként az életét, Isten adjon neki hosszú, nyugodt öregkort hozzá. Orbán Viktornak és Habony Árpádnak, Semjén Zsoltnak és Rubovszky Györgynek viszont mindenképpen követnie kéne, akárcsak a közmédia csalóinak, hogy bármilyen katarzist lehessen érezni. Egy szegény, gyalázatosan viselkedő, a kádári ügyeskedő kisemberek közül a legnagyobbra növő idős férfi értetlenkedett a sorsán tegnap az Országgyűlésben és duzzogva lépett ki a reflektorfényből, amelyben eddigi életét töltötte. A hvg megérdemelt sikere az egyetlen szép része a történetnek. Ők minden elismerést megérdemelnek.

Martin József Péter 2012.04.03. 22:31:46

A poszt mondandójával alapvetően egyetértek, de azért három fontos kiegészítést tennék.
1. Mielőtt még a Fidesz morálisan megdicsőülne, nem árt megjegyezni, hogy Schmitt jóval a lelepleződés után, késve, óriási nyomás következtében távozott. Akkor ment, amikor már a Fidesz számára is kiderült, hogy védhetetlen. Talán a titkos közvélemény-kutatás bizonyult perdöntőnek, de emlékszünk, hogy az elején, ugye, még bulvárkacsa volt a hír… Fontos persze, hogy a lemondás végül megtörtént, és - egyetértve a poszttal én is úgy gondolom - hasznára válik majd a hazai politikai kultúrának.
2. Bár közjogilag Schmitt a szocialista volt kormányfők, Gyurcsány és Medgyessy felett állt, politikai fajsúlya azonban nem volt mérhető még Medgyessyéhez sem, nemhogy Gyurcsányéhoz. Ez azért árnyalja azt a szépen megkonstruált ellentétet, hogy a szocialisták miniszterelnökei bezzeg nem mondtak le, miközben a fideszes államfő bezzeg távozott.
3. Amint ma a Publius blog is megírta, Magyarországon (majdnem) mindenkiben van egy kis Schmittpál (igaz persze, hogy ők nem államfők), ezért is óvatosan kell bánni a moralizálással, nem felmentve persze az amorálist. Bővebben: publius.blog.hu/2012/04/03/tizmillio_schmitt_pal

Brückner Gergő 2012.04.04. 01:35:54

Mindenesetre óriásit változhat egy nap alatt a politikai hangulat. Miközben Jóska pontjai helytállóak, két év múlva (és talán ez a legfontosabb) már teljesen lényegtelen lesz, hogy az addigra elfelejtett Schmitt mit hazudozott - még az is hazugság volt, hogy nem mond le :) - és az is, hogy miket mondott Szíjjártó, Selmeczi, vagy Orbán. Megmarad a rövid emlék: a jobboldalon számított a morál, volt olyan, hogy lemondás, és a balos miniszterelnökök majd mindig előjönnek, mint a le nem mondás kínos példái.

Én Lánczi András korábbi posztjával értek egyet: ez az egész sztori így pozitív lehet a Fidesznek. Újra jól érezheti magát minden tisztességes szavazó. Hiszen visszatekintve mit tett a Fidesz, nem sürgette, rábízta a köztársasági elnökre a döntést, de az így is megtörtént, ki fog emlékezni a vadabb politikai játszmákra. Furcsa egy helyzet, tisztességes emberek küzdenek valamiért, és amikor elérik, talán éppen azt konzerválják, ami ellen a leginkább küzdöttek volna szívük szerint.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása