Véleményvezér

vv

Kijár Áder Jánosnak, hogy kapjon egy esélyt – Vári György különvéleménye

2012.05.05. I 0 komment I Címkék: fidesz különvélemény vári györgy ader janos

vari_gyorgy5.jpgHa Áder a beszéde szellemében akar dolgozni, azzal az írott normákon átlépő, hallgatólagos megállapodásokat felrúgó agresszív politikai gyakorlattal kellene szembeszállnia, ami a jelenlegi kormányzás lelke. 

Új rovatunkban az előző hét általunk legérdekesebbnek, legtanulságosabbnak, legprovokatívabbnak talált hozzászólása kapcsán kérjük meg annak szerzőjét, hogy fejtse ki bővebben állításait. Ezen a héten a Nagy Levin néven kommentelő Vári György újságírót, irodalomkritikust kérdezzük, aki az Áder János nem Orbán – és talán nem is lesz c. bejegyzésünknél írta azt Áder János első elnöki beszédéről, hogy az „fontos gesztus volt, jól teszik a nem kormánypárti nyilvánosságcsinálók is, ha elismeréssel viszonozzák."

Véleményvezér: Szerinted elsősorban miért lehetett pozitív Áder beszédének visszhangja a Fidesz szimpatizánsi körén kívül is? Mi az, amit te a leginkább biztatónak éreztél?

Vári György: A Fidesz és az MSZP – bár ebben a vonatkozásban szerintem a Fidesz bűnei még súlyosabbak – politikai stratégiája az utóbbi években folytatott háborújuk során egyaránt a politikai közösség felszámolására irányult. Akik egy közösséghez tartoznak, azok képesek a másik kisebb közösségeinek - családjának, „osztályának" – múltjával együtt érezni, politikai vitáik közben nem vonják kétségbe, hogy a másik ugyanahhoz a tágabb közösséghez tartozik, mint ők, legfeljebb azt gondolják róla, hogy hülye. Ha ez megszűnik, nincs többé tere a politikai vitának, a másik nem érvel, hanem fondorlatosan az elpusztításunkra tör, nincs okunk figyelni arra, amit mond. A „mieinknek" tehát eleve igazuk van mindig mindenben. Schmitt Pál plágiumügye és a Gyurcsány dolgozata körüli súlyos plágiumgyanú szemléletessé tette, hogy hová vezet ez, még ha az ezek kapcsán produkált némely megszólalások inkább röhejesek voltak is. Áder nyíltan kiszállt beszédében a Fidesz 2002-től máig tartó retorikai hadjáratából: a szimbolikus kezdőpont a „haza nem lehet ellenzékben" volt szerintem. Nagyon figyelt arra, hogy a teljes politikai közösséghez beszéljen, ez elég körülményessé és kimódolttá is tette mindenkit megszólítani kívánó beszédét, de ez legyen vele a legnagyobb baj.

Vári György (1978) újságíró, irodalomkritikus, a Magyar Narancs munkatársa.

VV: Említetted, hogy akadtak azért problémás mondatok is.

VGy: Másodszorra elolvasva úgy tűnt, hogy igazán komoly baj nincs a beszéddel, leszámítva az Alaptörvény iránti elköteleződést, amelynek preambuluma például nem kis mértékben erre a szimbolikus kirekesztésre épül, ezért nem képviseli az Áder által emlegetett magyar nemzeti hagyományokat, melyek sokkal sokszínűbbek és gazdagabbak annál a dagályosan üres semmitmondásnál, amelyet a Nemzeti hitvallás habosít. Nem mintha súlyosabb bajok nem lennének az Alaptörvénnyel. Továbbá az, amit Áder mond, bármilyen fontos, mégiscsak evidencia és ez egy idő után inkább fárasztó lenne, semmint méltóságteljes, ha mindezt nem szegény Schmitt Pál után kéne figyelnünk.

VV: Szerinted mi mindent kellene tennie Ádernek ahhoz, hogy ne verje le azt a viszonylag magas lécet, amit a beszédével feltett?

VGy: Nincs egyszerű helyzetben Áder, ha a beszéde szellemében akar dolgozni, ugyanis azzal az írott normákon átlépő, hallgatólagos megállapodásokat izomból felrúgó agresszív politikai gyakorlattal kellene szembeszállnia, ami a jelenlegi kormányzás lelke. Olyan vagy még aktívabb szerepet kellene betöltenie, amilyet Sólyom László vitt pár éve. Ezt aligha fogja megtenni: míg a sajnálatunkra méltó Schmitt Pál a megbízóit naponta leleplező és kinevettető karikatúra-elnök volt, addig Áder, aki Schmittnél, persze, sokkal különb, várhatóan az emberarcú orbánizmust fogja megtestesíteni. Egészen nem kizárható azért az sem, hogy másképp lesz – ez után a beszéd után igazán kijár Ádernek, hogy kapjon egy esélyt. Konkrét kérdéseket illetően egyetértek az LMP üdítően szemtelen ötletével: a párt „azt kéri Áder Jánostól, hogy kezdeményezze az ombudsmannál a választási és az igazságügyi törvények alkotmányossági felülvizsgálatát".

VV: Van egyéb olyan konkrét lépés, amit már most szívesen látnál tőle?

VGy: Tevékeny köztársasági elnökként Áder maga alakíthatja ki saját elnöki szerepét, eldöntheti, mennyire kell részt vennie a politikai csatározásokban ahhoz, hogy képviselhesse, amiről beszélt, a nemzet egységét. Egy erkölcsi válságos beszédnek (a Közgéptől a közmédiáig vagy az egyre mélyülő szociális krízisig tartó témákban) volna létjogosultsága most is például. De nem akarok az ő helyzetében eleve képtelen követelésekkel előhozakodni: ha kicsit is túlmegy azon, amit életútja ismeretében el lehet várni tőle, az is méltó lesz az elismerésre. Még akkor is, ha például az igazságtalan választási rendszer és az „igazságügyi reform" megalkotásában játszott szerepe komolyan mérsékli a vele szemben táplált reményeket. Nem akarok méltánytalannak tűnni, de azért végletesen naivnak sem.

A legutóbbi különvélemények a Véleményvezéren:
Baksa Roland: A telefonadónál inkább a felkészületlenség dominálhat
Madár István: A gazdaságpolitikában nemigen van jelen a tudatosság elve
Szalai Ákos: A plágiumügy főszereplője nem Schmitt
Lánczi Tamás: Az LMP az SZDSZ bunkósbotját suhogtatja

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása