Véleményvezér

vv

Kizárni a NATO-ból a potyautas magyarokat?

2012.05.22. I 6 komment I Címkék: eu nato hadsereg kulpol

natoov2.jpgA görögök után minket tennének ki a legtöbben. Soha nem számítottunk erős szövetségesnek, igazából csak egyre csökkenő politikai súlyunkat és földrajzi elhelyezkedésünket hoztuk a közösbe. (Fotó: nato.int)

Miközben a NATO éppen 25. csúcstalálkozóját tartja, a befolyásos Foreign Policy magazin vezető nyugati biztonságpolitikai szakértők között végzett felmérése azt a megdöbbentő eredményt hozta, hogy Magyarországot 59-ből 5 válaszadó kidobná a NATO-ból, ezzel pedig Görögország után a második helyet szereztük meg a szégyenlistán. Az a tény, hogy ilyesmi egyáltalán felmerülhet, ijesztő és rendkívül elgondolkodtató kell, hogy legyen.

Ajánlott írásunk: Válságkezelés: elszegényedés vagy hiperinfláció?

Mindenkinek kell védelem

Az Európai Unión belül az élet olyan békés, hogy mindenki szeret elfeledkezni arról, hogy ezt a biztonságot nem adják ingyen. A NATO, az európai biztonság egyes számú őre úgy létezik, hogy a legtöbb tagország állampolgárai szinte észre sem veszik. Mégpedig azért, mert a szövetség katonai erejét elsősorban az USA adja, miközben az európai államok pénzzel, konfliktusok utáni rendezést elősegítő csapatokkal, illetve politikai legitimációs eszköztárukkal járulnak hozzá az Észak-atlanti Szövetség működéséhez.

Az azonban, hogy a kontinens katonái az utóbbi évtizedekben nem nagyon harcoltak valódi háborúkban, még nem jelenti azt, hogy Európa ne nézne szembe megannyi veszéllyel. Elég, ha arra gondolunk, hogy egy, a szomszédaihoz képest rendkívül gazdag és elöregedő kontinens hosszú távon mennyire csábító célpont lehet bármilyen kalandorpolitika számára. Hadseregre, a határok, illetve alapvető érdekek határon túli védelmére Európának ugyanúgy szüksége van, mint bármilyen más hatalomnak.

A jelenlegi helyzetben pedig nehéz lenne elképzelni erre alkalmasabb rendszert a NATO-nál.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Mi vagyunk a potyautasok

Hazánk helyzete még egyértelműbb. 22 éve idegen megszállás alatt álltunk, 12 éve pedig még véres háború tombolt a szomszédunkban. Azt gondolni, hogy a jelenlegi béke és nyugalom örök időkre biztosítva van, rendkívüli botorság. Ennek ellenére a magyar társadalom és politika valami faja elnyújtott dackorszakban él, vagyis úgy tesz, mintha a honvédelem és a hadsereg csak kolonc lenne a nyakunkon, amit a külföldiek kedvéért kell kipipálnunk. A honvédelemre való költésünk még a GDP arányában is rendkívül alacsony, nem hogy abszolút értékben, és semmiképpen sem elegendő arra, hogy egy, az ország védelmét ellátni képes hadsereget fenntartson.

NATO-tagként igazi potyautas módjára viselkedtünk: a stratégiánk annyi volt, hogy ússzuk meg minél olcsóbban a honvédelem negligálását és közben élvezzük a NATO által nyújtott biztonsági ernyőt. Nem mi vagyunk természetesen az egyetlen állam, amelyik így viselkedik, de immáron több mint tíz éve mi vagyunk az egyik legpofátlanabb ingyenélő a szervezeten belül. Soha nem számítottunk különösen erős szövetségesnek, és istenigazából csak egyre csökkenő politikai súlyunkat és földrajzi elhelyezkedésünket hoztuk a közösbe.

Olvasd el ezt is: Pofátlan végkielégítések: fideszeseknek szabad?

Nem fognak kizárni, de akkor is szégyen

Ennek megfelelően már közel egy évtizede fel-felbukkan az a gondolat, hogy a magyarokat néhány más elhajlóval együtt komolyabb szövetségesi szerepvállalásra kellene kötelezni. Az azonban példa nélküli, hogy egy ilyen, fajsúlyos és befolyásos szakértőkből álló panel Görögország után a leginkább kizárásra érdemes országként nevezzen meg minket. Ez nem más, mint az elmúlt 10-12 év szűklátókörű honvédelmi politikája által előkészített, és az elmúlt két év eszetlen külpolitikai rombolása által kiprovokált fiaskó.

Nem, természetesen nem fognak minket egyhamar kizárni a NATO-ból. De az a tény, hogy komoly helyen egyáltalán megfordulhat valakinek a fejében egy ilyen lehetőség, azt mutatja, hogy a világban, és különösen az Európában lezajló felfordulások korábban elképzelhetetlen forgatókönyveket is a felszínre dobnak. 

Csak remélni tudjuk, hogy Orbán Viktor tegnapi bejelentése a magyar vadászgépeknek a balti légvédelemben való részvételéről több a szokásos jól hangzó, de üres ígéretnél, és Magyarország legalább honvédelmi tekintetben elkezdi komolyan venni magát. Nagyon ideje lenne már.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szlankó Bálint · http://drotontul.blog.hu 2012.05.22. 12:49:19

Nekem nem dolgom a HM-et vedeni, de szerintem nem olyan dramai a helyzet; afganban peldaul meretehez es lehetosegeihez kepest eleg normalisan odateszi magat a honvedseg, de legalabbis nem rohan egybol fulet-farkat behuzva a kijarat fele, mint pl. a franciak, amint meghal par katona. Teny, h keveset koltunk.

Lánczi Tamás 2012.05.22. 13:49:46

Pár éve egy kora nyári szélvihar után, ami kitörte az egyik ablakunkat, elvittem a keretet újraüvegeztetni. Kérdeztem a mestert, hogy sok munka van-e egy ilyen vihart követően. Dehogy - felelte. Majd októberben lesz sok, amikor az első fagyok jönnek. Addig kevesen csináltatják meg...

Hát így működik ez.

Az biztos, hogy keveset költünk, és nem valószínű, hogy ez hosszú távon változna, de az biztos, hogy a mostani kormányzat kifejezetten katonabarát. Nyilván a retorika erősebb, mint a cselekvés, de önmagában az is jelentős elmozdulás a honvédelem területén, hogy a honvédség nem pénznyelőként jelenik meg a kormányzat gondolkodásában. A döntések szintjén pedig a 8000 fős önkéntes tartalékos keret felállítása azt mutatja, hogy a kormányzat tisztában van azzal, hogy az ország védelmi képességeihez növelni kell a végletekig legyengített magyar haderőt.

Hogy több pénz kéne a területre? Azt hiszem, ezt senki sem vitatja.

Uj Péter 2012.05.22. 15:26:17

Nem akarnák bagatelizélni, de ha kérhetnák valamit az édes jó istentől országos hatáskörben, akkor azt, hogy hát megérhessem, hogy ez a NATO-porbléma férjen bele a Hungarian Top10-be! Minden szempontból.

Igaza volt Fodor Lajosnak, amikor még nem államtitkár volt, hanem dandárpk. Lentiben: az imperializmus alvó oroszlán!

smalladam 2012.05.22. 15:36:28

onnan nézve ciki a dolog szerintem, hogy miközben jelen vagyunk egy csomó misszióban afganisztántól afrikáig, az ország katonai erejéhez képest szerintem nem is kevés emberrel, és a katonáink helytállnak, aközben az összes eddigi kormány leszarta a honvédelem ügyét.

ez makroszinten például a gdp-arányos honvédelmi költségvetés megkövetelt szinttől való elmaradását jelenti, mikroszinten meg konkrétan a don-kanyar szindrómát: az afganisztánba küldött katonák felszereltsége folyamatosan alatta maradt az elvártnak, aminek emberhalál is lett a következménye, de a bálint könyvében van még jópár ilyen abszurd sztori.

és akkor ott van az egész haderő rettenetes technikai színvonala, meg az, hogy van csúcstechnikájú gripen, de nincs elég melegítő a katonáknak, vagy nincs pénz elutaztatni egy kiképzendő egységet egy távolabbi kiképzési helyre, meg az iszapkatasztrófára kivezényelt egységek a csúcstechnika mellett muzeális csepel teherautókkal dolgoznak.

aztán az, hogy olyan fejlesztéseket, mint a kevlarsisak-csere, ami egy gripen-beszerzéshez képest aprópénz, képtelenek lebonyolítani, a gépkarabély modernizáció belefulladt a korrupcióba, lassan az összes harcjárművünk, helikopterünk üzemideje lejár, ennek megoldására drága és nevetséges hazai "fejlesztésekkel" tuningoljuk pl a btr-eket, miközben a szomszédos posztszoc országok sokkal ügyesebben vásároltak új vagy használt nyugati technikákat.

a magyar haderő nem egy fejlesztést egyáltalán annak köszönhet, hogy az usa-tól a szövetségesi hűség - afganisztáni részvétel - fejében pénzügyi és technikai támogatást kaptunk! ha nem adtak volna hummer terepjárókat, akkor most is maffiózó autónepperektől bérelt hummereken kellene vezetni tanulniuk az afganisztánba készülő katonáknak.

és mindez a katonai-politikai vezetés komolytalan hozzáállásának is köszönhető. van egy hadseregünk, amiben fiatal tisztek az usa-ba mennek továbbképzésre, meg külföldi missziókra, hogy szakmailag a topon legyenek, közben meg emlékszem még a honvédelmi bizottság egyik ülésére talán 2010-ből, én olyan buta, fogalmatlan embereket még egy sarki talponállóban sem láttam, mint akik ott ültek.

kétségtelen, hogy most indultak el pozitív változások, de kíváncsi leszek ezek mennyire lesznek például mélyrehatóak.

szvsz az említett szavazás eredmények ennek a megbízhatatlan gyökérségnek köszönhető.

akos.szalai 2012.05.22. 20:42:36

A potyázók megrendszabályozása nagyon várható már - legyen szó gazdasági, katonai vállalások nemteljesítéséről. A finanszíroz balekoknak (a potyázók ellentéte a játékelméletben) kezd nagyon elegük lenni. Lásd dél-európai gazdasági egyensúlyhiány, betartatlan ígéretek, katonai vállalások nemteljesítése, stb.

A hadseregről nekem nem a GDP arányos költés jut eszembe, hanem amit az egyik fegyverkereskedő mesélt a magyar honvédség felszereltségéről. Tudom, hogy nem a wikipedia a legjobb forrás, de kb. fedi a tőle hallottakat: tankok száma 15 (üzemidejük lejárt); ágyú 12; harci helikopter 12 (ebből felújításra vár 12). Amire büszkék vagyunk: van 14 Grippen. (Összehasonlításul a 90-es évek elején 6 vadászrepülő század; összesen kb. 100 - igaz már akkor is öreg - harci repülőgéppel.)
És akkor NATO-vállalástól függetlenül is elkezdhetünk gondolkodni a magyar költségvetés prioritási szerkezetén, az állami-kormányzati funkciók növelésén - miközben ezt a legalapvetőbb funkciót ilyen szinten látja el a Jó Állam.

Szlankó Bálint · http://drotontul.blog.hu 2012.05.24. 11:11:06

afganban most mar normalis a felszereles, igaz eltartott egy darabig. ami a hazai cuccokat illeti, harckocsi tenyleg csak 15 van, de ez mindegy: mire kellene tank? loveg ugyanez. helikopter nagyon kene.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása