Véleményvezér

vv

A bűnözőink megbűnhődnek, csak túl későn

2012.07.20. I 2 komment I Címkék: jog rendorseg korrupcio

vizoviczki.jpgA mi tragédiánk nem az, hogy a bűnösök megmenekülnek, mint tőlünk keletebbre. Hanem az, hogy túl hosszú ideig garázdálkodhatnak, túl sok mindent tehetnek tönkre, mielőtt megbuknak. (Fotó: MTI)

Az elmúlt hetek-hónapok letartóztatásai, őrizetbe vételei fényében nehéz lenne tagadni, hogy Magyarországonigenis őrölnek az igazságszolgáltatás malmai. A gond inkább az, hogy mindezt már-már fájdalmasan lassan teszik.

Ajánlott írásunk: Határon túliak váltják le a Fideszt?

Évtizedek múlva, de előveszik őket

Ahogy egyre több részlet válik megismerhetővé Csatáry László ügyében, úgy lesz egyre kézzelfoghatóbb a gyanú, hogy ez az ember tényleg egy könyörtelen pribék lehetett. És bár mostanra valóban egy rendkívül idős ember, ez nem változtat a tényen, hogy vannak bűnök, amelyeket egy közösség nem bocsáthat meg. Miként Biszku Béla vesszőfutása kapcsán is azt gondoltuk, hogy végre, történik valami (végül nem sok minden történt), ugyanúgy örülhetünk annak is, hogy Csatárynak szembe kell majd néznie korábbi tetteivel.

Persze sokat elárul a magyar társadalom és elit jelenlegi állapotáról az a tény, hogy mennyire más csoportok örülnek az egyik, illetve a másik fejleménynek. De ennek ellenére legalább az némi vigaszt nyújthat, hogy még mindig megvan a remény, hogy ha évtizedek múltán is, de a bűnösöket még Magyarországon is utolérik.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Ez már nem a '90-es évek

Nem jutott ilyen hosszú nyugalom a hetekben letartóztatott Portik Tamásnak, illetve Vizoviczki Lászlónak. De nem szabad elfelejtenünk, hogy a '90-es években az is teljesen elképzelhetetlennek tűnt, hogy ezek az emberek valaha rács mögé kerüljenek. Az az időszak ugyanis a létező legkeményebb vadkeleti viszonyokat jelentette Magyarország számára. A volt kiszesek, ügynökök és maffiózók egymásba könnyen átjáró csoportjai uralták az országot, és nem csupán szemérmetlenül rabolták az állami vagyont és az állami jövedelmeket, hanem bizony igen gyakran Oroszországot idéző módon nyúltak a mindennapi erőszak eszközéhez.

Ma már tudjuk azt, amit akkor csak sejthettünk, miszerint a rendőrség egy része összejátszott velük. Aki pedig velük szemben a rendőrségre kívánta volna bízni magát, az legalábbis óriási kockázatot vállalt. Szintén hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az MDF-kormány nem egy korifeusa, illetve azt követően az MSZP-SZDSZ kormány számos vezető tisztségviselője aktívan asszisztált mindehhez.

És mégis. 15 évvel később ezeket a figurákat csuklyával a fejükön, bilinccsel a kezükön, fotósok hadától kísérve vezetik a börtönbe. Igen, Magyarországon – szemben mondjuk a tőlünk keletebbre lévő országokkal – előbb-utóbb megbűnhődik a bűnösök egy része.

Olvasd el ezt is: Közgép: szenved a Fidesz

Túl sok idő

A gond ott van, hogy ezalatt borzasztó sok idő telik el, és közben rengeteg ember kénytelen elszenvedni a csatáryk és biszkuk nyugalmának igazságtalanságát, vagy éppen a Vizoviczki- és Portik-félék direkt vagy indirekt hatalmát. A mi tragédiánk nem az, hogy a bűnösök megmenekülnek. Hanem az, hogy túl hosszú ideig garázdálkodhatnak, túl sok mindent tehetnek tönkre, mielőtt megbuknak.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NagyLevin 2012.07.20. 12:22:04

Szemléletes, jól mutat, ha ezeket az ügyeket összekapcsoljuk, de túl sok közük azért nincs egymáshoz. Az, hogy Csatáry feltehetően bíróság elé áll majd, ezernyi véletlen összjátékának köszönhető, leginkább annak, hogy nagyon hosszú életű, számos társa megúszta egyszerűen azért, mert átlagos hosszúságú életet éltek. Ez a nem Magyarországról indult akció amúgy is kevés következtetést enged levonni arról, hogy Magyarországon elnyerik-e a bűnösök büntetésüket általában vagy sem. Biszku esetében meg egyelőre kérdéses, felelnie kell-e azért, amit a megtorlások idején művelt. A '90-es évek a felvilághoz sok szálon kötődő alvilágának ügyei kevés kapcsolatot mutatnak mindezzel a véletlen időbeli egybeesésen kívül, azt pedig, hogy ez most megtisztulás-e vagy az informális hatalmi viszonyok átrendeződése, nagy valószínűséggel nem fogjuk megtudni. Továbbá rengeteg másik ügy van, amelyben kérdéses, kiderül-e valaha az igazság. Ha meg a poszt csak annyit állít, hogy a hatalmi viszonyok megváltozása előbb-utóbb be szokott következni és ez az előző garnitúrák gazembereit kellemetlenül érintheti, főleg ha már nincs semmi a kezükben, amivel megvásárolhatnák a szabad eltávozást, az nyilván igaz, csak nem túl merész következtetés. Schiffer András épp ma is beszélt arról, hogy a "kartellpártok" levajazzák egymás közt, hogy ne derülhessen ki semmi igazán fontos továbbra sem, ebben legalább annyi igazság lehet, mint a posztban. Persze, évtizedek múlva akár ez is megváltozhat és ha még épp életben lesznek, kéznél lesznek némelyek a szereplők közül és valakinek eszébe is jutnak, még bajuk is eshetik, persze. Én élemedett korom miatt egyre kevésbé hiszek a mesékben és nem vagyok benne biztos, hogy a rosszak előbb vagy utóbb elnyerik méltó büntetésüket. De legyen a VV-nek igaza.

-dg- 2012.07.20. 13:04:15

hát pont ez az, ami igazán tragikus és riasztó, hogy akár egymástól ennyire távoli ügyek is összekapcsolhatók, de nem úgy, hogy lám-lám, előbb utóbb lecsap az igazságszolgáltatás, hanem úgy, hogy lehet olyan politikai-egyéb felállás, amikor olyanokra is lecsapnak, akiket korábban okkal hittek érinthetetlennek, vagy hitték magukat biztonságban.
se a vizo, se a portik ügyben nem tudjuk pontosan, mire is lesz majd elég bizonyíték vádemelésnél, de az, hogy a magyar igazságszolgáltatás nem tudott/akart/kapott lehetőséget arra, hogy előbb fellépjen, nekem egyértelműnek tűnik. és bármilyen demagógnak is hat, simán lehetett volna korábban lépni - ha másképp nem, vagyonosodási vizsgálat, átfogó adóellenőrzés, stb. vonalon. szomorú, de miközben persze üdvözlendő, hogy végre történt valami, az igazán érdekes kérdés az lenne, hogy miért most.
és ez az, ami a csatárynál sokkal jobban kijön. hónapok óta ült az ügyészség már a feljelentésen is, az már tényleg naivitás lenne, ha a sun/áder izraelben vonalaknak semmilyen jelentőséget nem tulajdonítanánk abban, hogy korábban is rendelkezésre álló infók alapján végül léptek is.
ez így összességében bennem sokkal inkább negatív képet fest fel a magyar igazságszolgáltatásról, azt, hogy valójában politikai döntés eredménye lehet, hogy egyes ügyekben végül milyen lépések - gyanúsítás, vádemelés - történnek vagy nem történnek meg.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása