Véleményvezér

vv

Fordulat: határon túliak váltják le a Fideszt?

2012.07.02. I 1 komment I Címkék: fidesz romania szavazojog hataron tuliak

rmdsz.jpgNemsokára kiderül, hogy mennyire gondolták komolyan a határon túliak magyarországi politikai részvételét a Fideszben: az ellenségnek tekintett RMDSZ Magyarországon jegyezne be pártot. (Fotó: hvg.hu)

A legnagyobb határon túli magyar párt, az RMDSZ fontolgatja, hogy magyarországi pártot alapítva a budapesti parlamentben is képviseletet szerezzen. Ez az ötlet egyértelműen tesztelni fogja, hogy a Fidesz vajon meggyőződésből vagy rövid távú politikai számításból erőltette-e a határon túli magyarok honi szavazati jogát.

Ajánlott írásunk: Elindultunk az Európai Egyesült Államok felé

Harcban állnak

A magyar belpolitikában premisszaként szokás kezelni, hogy a határon túli magyarok a magyarországi pártok közül leginkább a Fidesszel szimpatizálnak. A feltételezés alapja az, hogy a magyar baloldal az elmúlt húsz évben az ország és a nemzet komplex viszonyát illetően tragikus módon a proletár internacionalizmus (az MSZP esetében), illetve az egykori polgári radikalizmus (az SZDSZ esetében) hagyományát tette magáévá. Határon túli magyarként valóban nem sok szeretnivaló vagy tisztelnivaló volt és van ezekben a gondolatokban (a Véleményvezér szerint anyaországiként sem, de ez most mellékes).

Ugyanakkor rendre elsiklunk egy másik, hasonlóan fontos tény felett: a Fidesz közel másfél évtizede harcban áll a határon túli magyarok legnagyobb politikai pártjaival. A konfliktus nagyon sokrétű, és a személyes bizalmatlanságtól egészen a nemzetárulási gyanúig terjed az ellentétek forrása. Ezen harc részeként a magyar kormány immáron két éve aktívan támogatja az RMDSZ és a Híd-Most ellenfeleit.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Fidesz vs RMDSZ

Nem szándékunk igazságot tenni a vitában, de két tényt le kell szögeznünk. Az egyik oldalról megkérdőjelezhetetlen, hogy az RMDSZ és a Híd-Most a két legnagyobb parlamenti képviselettel rendelkező határon túli magyar párt (utóbbi nem klasszikus, de szavazóit tekintve mégis elsősorban „magyar párt"). A másik oldalról ezen pártok magyar vezetői az elmúlt húsz évben mindent túléltek, minden lehetséges üzletnek résztvevői voltak, és országukban szinte minden többségi erőt kiszolgáltak.

Beágyazottságuk okán a két szóban forgó párt befolyása és mozgósítási képessége Romániában és Szlovákiában lényegesen nagyobb, mint a Fideszé. A Híd-Mosttal összehasonlítható méretű MKP Fidesz-barátsága/függősége ellensúlyozhatja ezt Szlovákiában, de a háromszor annyi magyarral rendelkező Románia esetében egyértelműen az RMDSZ a Góliát és a Fidesz a Dávid.

Olvasd el ezt is: De akkor miért zavartuk el az IMF-et?

Határon túli magyar párt – Magyarországon?

Emiatt pedig könnyen előfordulhat, hogy egy, az RMDSZ által alapított vagy támogatott magyarországi határon túli párt százezres támogatottságot szerez 2014-ben.

Az RMDSZ nem arról híres, hogy különösebben finnyás lenne a szövetségeseit illetően, így pusztán a 23 millió románozás vagy Gyurcsány Ferenc kettős állampolgársággal kapcsolatos kampányának emléke nem fogja őket megakadályozni abban, hogy adott esetben egy baloldali erő mögé álljanak. A Jobbikot viszont romániai támadhatóságuk miatt szinte kizárt, hogy partnerként felvállalják. Mindezek alapján nem kell nagy merészség azt feltételezni, hogy egy ilyen „magyarországi RMDSZ" a Fidesz legesélyesebb baloldali kihívója mögé sorakozna majd fel.

Bár korábban valószínűleg nem tették, ma már nyilván számol ezzel a Fidesz is. Nemsokára pedig az is kiderül, hogy mennyire gondolták komolyan a határon túliak magyarországi politikai részvételét.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NagyLevin 2012.07.02. 10:44:20

A lényeget tekintve egyetértek, de miért csinál úgy a bejegyzés, mintha a "régi, foltos múltú nagyok" állnának szemben az "új, folttalan kicsikkel" a határon túli magyar politikában? Ha Bugár és, mondjuk, Markó mindenkit kiszolgált, úgymond, akkor például Szász Jenő tán nem jellegzetes kliensfigura? AZ MKP vezetői hol voltak, mielőtt a HÍD-MOST megalakult volna? Továbbá, bármit is gondoljunk erről a két alakulatról, nem kéne pontosabban artikulálni annál ellenérzéseinket annál, mint hogy nyitva hagytak lehetőség szerint politikai opciókat a maguk számára, mivel nem állt módjukban megválogatni maguk körül a "többségi" pártokat? Nem védeni akarom őket, csak pontosabb kritikát kérnék. A másik, ennél súlyosabb kérdés, hogy az MSZP nem helyezkedett a proletár internacionalizmus álláspontjára, praktikus szándékú, bár sikertelen cinizmussal kezelte a kérdést: a 23 millió román munkavállalóval ijesztgetni valóban a "proletár internacionalizmus" jellegzetes megnyilvánulása volna? Az SZDSZ pedig nem továbbvitte, hanem félreértette Jászi Oszkár és így a magyar polgári radikalizmus örökségét, Jászi ugyanis a maga módján igenis nacionalista volt, pontosan tudják rövid politikai szerepvállalásának ismerői, hogy ő is egyben akarta tartani az akkori Magyarországot széleskörű nemzetiségi autonómiákkal. Továbbá később sem volt rest a megalakult nemzetállamok kisebbségi politikáját bírálni, éppen úgy, ahogyan annakidején a magyarosító törekvéseket is kritizálta. Talán nem véletlen az sem továbbá, hogy a polgári radikalizmus és Jászi talán legnagyobb kutatója Magyar Gondolat-Szabad gondolat néven publikálta híres tanulmányát. Nyugodtan eszdéeszezzünk meg emeszépzzünk, az többnyire, sajnos, a helyén van, de ne keverjük bele az ügyben teljesen ártatlan magyar eszmetörténetet.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása