Véleményvezér

vv

Vita a félázsiaiságról a Véleményvezéren

2012.07.28. I 2 komment I Címkék: orbán különvélemény demokracia

Arpadfeszty.jpgSzabadságszerető vagy feudális hangulatra épülő rendszerekben élő nép a magyar? Kilógunk-e az európai és a régiós országok közül? És ha igen, az igazolja-e Orbán Viktor politikáját? Egy vita összefoglalója.

Szokásos hétvégi interjúnk helyett ezúttal egy vita összefoglalójával jelentkezünk, ugyanis tegnapi, Orbán téved: a magyar nem szolgalelkű nép c. írásunkhoz rengeteg izgalmas, provokatív és színvonalas hozzászólás érkezett. Cikkünk fő állítása a következő volt:

A magyar történelem különlegessége éppen a joguralom évszázados mélységében és a magyar emberek már-már irracionális szabadságvágyában fogható meg a leginkább. Ez volt az a két tényező, mely hosszú évszázadokon át kiemelt minket Európa keleti feléből, és a Magyar Királyságot ennyire a nyugati világ szerves részévé tette. A miniszterelnök által olyannyira megszeretett, központilag kierőszakolt összefogás pedig éppen ezt a két különlegességünket darálta és darálja le, egyre mélyebbre rántva minket a kelet-európaiság bugyraiba.

A Véleményvezérrel szemben Magyari Péter (Index) azt mondja, hogy Orbán Viktornak lényegében igaza van, sőt többek között ez a felismerés teszi őt sikeres vezetővé:

Ha megnézzük a vonatkozó közvélemény-kutatásokat, akkor azt látjuk, hogy a Kádár-korszakot tartja a lakosság nagy többsége a magyar aranykornak, míg az egész régióban itt a legnagyobb elutasítottsága a többpártrendszernek és a kapitalizmusnak. A szabadságszerető magyar nép mítosza a Véleményvezér fantazmagóriája, ezzel szemben az erős vezető utáni vágy remekül megmagyarázza például Orbán Viktor karrierjének történetét. (...) Orbánt éppen az tette a rendszerváltás utáni időszak legsikeresebb politikusává, hogy rájött, hogy erőből kell csinálni.

Magyari ezen túl az egész társadalmat átszövő „elnyomáson, önkényeskedésen, megalázáson alapuló" érintkezési formákról, „feudális hangulatra épülő rendszerekről" beszél, melyek véleménye szerint szintén igazolják a miniszterelnök kijelentését.

Magyarival vitatkozva a Nagy Levin néven kommentelő Vári György (Magyar Narancs) úgy gondolja, a magyarok a Kádár-rendszerben sem az elnyomást, hanem a társadalmi mobilitást, a meglévő kevés szabadságot szerették. Vári írja:

A néplélekről szóló sematikus ostobaságokat szokásba jött nálunk hihetetlen reálpolitikus ravaszságnak gondolni és a gátlástalan cinizmust hallatlan politikai képességként, ájuldozva csodálni. Ezért van az, hogy a két "legtehetségesebb"-nek tartott magyar politikus semmiféle közpolitikai eredményt nem tud felmutatni, kormányzásuk mérlege katasztrofális (Orbán esetében ez csak a második nekifutásra igaz) és ünnepelt tehetségük lényegében kimerül abban, hogy eredményesen tudták félrevezetni választóikat hosszabb-rövidebb időn keresztül. Magyarul annyiban, hogy hazudtak reggel, éjjel meg este. Káprázatos.

Onetheonehand néven hozzászóló kommentelőnk felmérésekre hivatkozik, melyekből az olvasható ki, hogy Magyarország nem csak nyugati államok közül, de Közép-Európából is kilóg:

A hazai és a skandináv (vagy általánosan a nyugati) államokat jellemző értékrendszerek, az együttműködésre való hajlandóság közötti különbség vitán felül óriási. Ahhoz, hogy egy társadalom általánosan felismerje, hogy az együttműködés előre visz, idő kell (és itt nem évekről, de nem is évtizedekről beszélünk) és pozitív visszakapcsolás: együttműködés, siker, sikerérzet, értékrendszerekbe beépülés, majd mindez újra és újra. És még az idő hiánya sem magyarázza eg azt, hogy a kutatások alapján Magyarország egyértelműen kilóg a CEE régióból is, és sokkal inkább a balkáni népekhez tartozunk.

Hozzá hasonlóan Martin József Péter is kutatásokat idéz:

Ami az értékeket illeti, ezekben valóban nagyon rosszul állunk, rosszabbul talán már nem is állhatnánk. Kutatások sora bizonyítja, hogy a magyar társadalomban a bizalmi szint rendkívül alacsony (vö. Fukuyama: „a bizalom a gazdaság cementje"), ebből következően kicsi az együttműködési hajlandóság, nemcsak az elit és a társadalom többi része között, hanem horizontálisan is. Továbbá a szabálykövetés sem divat, és, ami talán a legaggasztóbb, a World Value Survey szerint rémesen zárt társadalom a miénk, nagyjából annyira zárt, mint a maláj vagy az etióp (!). A japán egyébként sokkal nyitottabb, pedig ázsiai... A nyitott-zárt skálán iszonyúan messze vagyunk a fejlett világtól, és, amint arra már többen utaltak, a demokrácia és a kapitalizmus sem igazán népszerű.

Végül ezzel visszakanyarodik az alapkérdéshez:

De mindebből következik-e az, hogy mindenáron erőpolitikát kell folytatni? Nem hiszem, hogy ettől bármi is megjavulna. Demokráciában parancsszóra nem lesz összefogás, az vagy kialakul lassan, az érdekek és a normák mentén, vagy pedig nem lesz. A folytonos erőpolitika kontraproduktív, hiszen legitimálja a rossz beidegződéseket.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Uj Péter 2012.07.29. 01:13:04

A vita tényleg gyönyörű, főleg ahhoz képest, hogy az ember egy szót sem gondol belőle komolyan. Összevissza beszél. Akát naponta kitalál ilyen bornírtságokat, mást mond ennek, mást mond annak, mást mond reggel, mást mond este. Azt gondolja, hogy ez a dolga, marhaságokat kitalálni, és hinteni mindenfele. Bedumálni ezt-azt. Az égvilágon semmilyen jelentősége sincs a szavainak. Annak van jelentősége, hogy összevissza beszél. Annak sajnos nagy.

Magyari Péter 2012.07.29. 12:10:41

Az össze-vissza beszélés károsságáról is van miniszterelnöki idézet szerencsére: "Ha a nihilizmus és a cinizmus mai magyarországi állapota és szintje fennmarad, ha ebben az országban semmi sem szent, ha semmit sem lehet komolyan venni, ha semmiben sem lehet megbízni, ha állandóan be akarjuk bizonyítani, hogy semmi értelme semminek, ha be akarjuk bizonyítani, hogy jónak látszik a cinizmus, hogy valójában valakinek nagyon jó, nekem kevésbé, tehát rossz, tehát ha ez a hangulat, ez a felfogás, ez a gondolkodásmód itt marad velünk, rajtunk, a magyar parlamenten meg általa Magyarországon, akkor nihilisták és cinikusok leszünk. És az ilyen országnak nincs jövője. Nihilizmus és cinizmus elleni küzdelmet kell folytatnunk szakadatlanul a következő években, és a magam részéről, ami ebből rám esik, azt vállalom is. "
2010.06.08. parlament





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása