Véleményvezér

vv

Ez a csapat tényleg ennyit tud

2012.10.05. I 5 komment I Címkék: fidesz orban koltsegvetes matolcsy

orbmat.jpgA kormány néhány héttel ezelőtt kezdte csupán valóban elhinni, hogy a jövő évi büdzsé tervezetében 500-600 milliárdos lyuk tátong, és hogy ebből baj lesz. Ekkorát nem lehet véletlenül tévedni. (Fotó: fidesz.hu)

Sajtóértesülések alapján kijelenthetjük, hogy Hérakleitosznak nem volt igaza, amikor azt mondta, hogy kétszer nem lépünk ugyanabba a folyóba. A második Orbán-kormánynak a költségvetés tervezése esetében nem hogy kétszer, de háromszor is sikerült ez a ritka mutatvány.

Ajánlott írásunk: Hoffmann Rózsa harca az idegen nyelvű oktatás ellen

Tévedtek egy kicsit – egy kicsit nagyot

Egy tegnapi cikk alapján nagyon úgy tűnik, hogy a kormány vezetése néhány héttel ezelőtt kezdte csupán valóban elhinni, amit a gazdaságpolitikával nem csak ráolvasás szintjén foglalkozók már jóval régebb óta mondanak, miszerint a jövő évi költségvetés tervezetében 500-600 milliárdos lyuk tátong. A százmilliárdokkal való dobálózáshoz nem szokott olvasók kedvéért eláruljuk: ennyit nem lehet csak úgy tévedni. A költségvetés készítői vagy csaltak, vagy egyáltalán nem értenek ahhoz, amit csinálnak.

A helyzetet orvoslandó végül mintegy két hétnyi ötletelés eredményeképpen áll össze az újabb kiigazítócsomag. Mondanunk sem kell, hogy az ilyen ötletrohamokon született intézkedések rendszerint vagy végrehajthatatlanok, vagy csak súlyos járulékos pusztítás mellett ültethetőek át a gyakorlatba.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Gyorsan összedobtak valamit

Körültekintő előkészítésről, neadjisten valamifajta hosszabb távú, előremutató tervezésről ilyen esetben természetesen szó sem lehet. Nem meglepő, hogy az újabb bankadó, az áfaemelés vagy éppen a pedagógusok életpályamodelljének eltörlése jöttek ki a végén ötletként – hogy az önbecsapást újabb magasságokba emelő jegybanki adóról ne is beszéljünk.

origongm.jpg
Forrás: [origo]


Kevésbé fájna ez akkor, ha nem sokadszorra játszanák el. Ha nem történt volna meg annyiszor, hogy inkább a saját retorikájuknak hisznek a tények helyett, hogy még a lineáris törvényszerűségeket is politikai kérdésként próbálják kezelni, és hogy az utolsó pillanatban, kapkodva kísérlik meg eloltani az általuk gyújtott tüzeket, olyan intézkedésekkel, melyek máshol gyújtanak újabb eloltásra váró lángokat.

Olvasd el ezt is: Állami mobilszolgáltató: így tett magának keresztbe a Fidesz

Önmaguk ellenségei

Nehéz a gúnyolódást mellőzve írni erről a jelenségről.

Ehelyett azonban inkább szögezzük le: ez a csapat tényleg ennyit tud. Nem arról van szó, hogy rossz tanácsadók félrevezetik a jóságos cárt, és még csak nem is arról, hogy az ellenfél tudatos aknamunkájának köszönhetően kerülne folyton nehéz helyzetbe a kormány.

Nem, ők egyszerűn önmaguk legnagyobb ellenségei. Kormányzásnak nevezik a heti szintű politikai taktikázást, miközben teljesen minősíthetetlen színvonalon próbálnak létfontosságú kérdésekben dönteni. Amit ők gigászi küzdelemként élnek meg, az valójában csak a saját képességeikkel való birkózás. A valóságban csak egy felkészületlen csapat szerencsétlenkedik az általuk kormányzásnak nevezett színdarabban.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ontheonehand 2012.10.05. 10:38:52

Viszont a mai csomag nem rossz:

1. kiviszi a jegybanki tranzakciós adót
2. betömi a lyukakat (még adóbeszedési hatékonyságnövelés nélkül is),
3 nincs benne hajmeresztő unorthodoxia

így közelebb visz a megegyezéshez, még ha nagy áttörést nem is hoz.

Baksa Roland 2012.10.05. 15:54:45

Vitatkozva ontheonehand-dal: a csomag EGYETLEN előnye, hogy a 3 százalék alatti hiányt - talán - teljesíti.

A gazdaság strukturális bajaival meg sem próbál foglalkozni, összevadásznak innen-onnan pár milliárdot, pár tízmilliárdot. De például a segélyplafon bevezetésétől remélt 8 milliárdra tényleg olyan nagy szükség van, ha azzal havi 5-10 ezer forintot vesznek el olyanoktól, akik tényleg nem élnek nagy lábon és sokan közülük tényleg nem jókedvükből élnek szociális segélyeken? A pénztárgépes chipes megoldásnál kíváncsi lennék arra a hatástanulmányra, hogy ezzel hogyan jön össze 95 mrd - ne feledjük: az egész csomag egynegyede, miközben van úgy kb két hónap minden pénztárgépbe darabonként 50 ezer forintért beépíteni a kütyüt. Ki állja a cechet? És ezzel tényleg az ügyeskedők észhez térnek? Ha ilyen egyszerű az egész, eddig miért nem tették? Vagy a pedagóguséletpálya-modell elhalasztásának nem 73 mrd az egyenlegjavító hatása, hanem úgy 25-30. A kisvállalati adót hétfőn fogadta el a parlament, pénteken Matolcsy beszigorítja...

Ja, és már most több intézmény fejre áll az idei két zárolás után, erre kapnak a nyakukba egy harmadikat. Szép, tartós, szerkezetjavító lépés.

A piac örvend elsőre, hogy közelebb leszünk az IMF-megállapodáshoz, meg néhány hónapon belül nem áll fejre az ország, így aztán három hétre bátran veszi a magas hozamú magyar állampapírokat.

Madár István 2012.10.05. 21:09:25

Nekem valahol a kettőtök között van a véleményem. Nincs szó reformerejű átalakításról, de hát ezzel kapcsolatban nem is voltak illúzióink. Viszont az intézkedések leginkább kiadás oldaliak, viszonylag nagy részük tartósnak mondható, nincsenek benne olyan elemek, amelyek tovább rombolnák a piaci bizalmat, növekedési áldozata vélhetően nem magas. Azért a chipes kasszát nem látom hülyeségnek, lehet, hogy nem hoz 95 milliárdot, de legalább nem intézményt rombol, normát erősít - ezekből azért nem volt sok mostanában.

Ami viszont baj, hogy ez nem lesz elég.
www.portfolio.hu/gazdasag/valami_van_ez_az_igazi_gyors_ertekeles_az_uj_csomagrol.173864.html

-dg- 2012.10.07. 10:06:02

én is kicsit átmenetinek és túlzónak is érzem a piaci örömöt. egyrészt kétségtelen, hogy önmagában a lépések közelebb visznek egy IMF-megállapodáshoz, nyilván azért, mert ezekben valóban nem igazán akad effektív unortodox darab, nincs jogsértés, átgázolás, sőt, felmentik az mnb-t. (bár ne felejtsük el, hogy néhány napja a nyerőgépek kapcsán szépen megmutatták, hogy e tekintetben a kormány értékrendjében nincs változás, továbbra is áll, hogy bármikor bármilyen korlátot átlépnek, ha éppen akarnak.) másfelől viszont tényleg sehol nincs a növekedést előtérbe helyező intézkedés, és az egyes elemek végiggondoltsága / eredményessége is hiányzik.
kicsit úgy tetszik, az elmúlt két év megtanított minket vagy piacot annak örülni, ha nem effektív hülyeség történik. ugyanilyen relatív az is, mennyiben visz tényleg közelebb a megállapodáshoz a csomag - szerintem e tekintetben teljesen felesleges találgatni, esélyt latolgatni, megállapodás csak akkor lesz, ha muszáj, ez régóta egyértelmű. a lehetőséget fennakarják tartani, sőt, mondjuk inkább csak nem akarják teljesen kizárni, de ennyi, és ez nem változás.
én ugyanakkor őszintén meglepődtem, de úgy tűnik, hogy én dimenzionálom túl azt, hogy a hiánycél feladása ennyire könnyen átmegy a piacon. egyrészt ez volt az egyetlen, eddig tényleg kőbevésettnek tűnő pont a gazdaságpolitikában (az első nekifutást leszámítva, az IMF 2010 nyári kirúgása óta legalábbis), és most az én olvasatomban az bizonyosodott be, hogy ehhez is hozzányúlnak, ha kell. ráadásul úgy, hogy innentől kezdve tizedszázalékokra vagyunk a 3-as határtól, tehát miközben a csomag nem elég, ráadásul aligha hoz be annyit, mint amit most lekönyvelnének belőle, nem beszélve arról, hogy a növekedéssel is bármi lehet jövőre, most majd szépen azt lehet találgatni már néhány hónap múlva is, hogy akár már egy 60-80mrd-os lyukacska nem dob-e 3 százalék fölé minket.

ontheonehand 2012.10.17. 15:02:54

sajnos a kételkedőknek lett igaza.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása