Véleményvezér

vv

Bajnai példátlan kezdése és gyors öngólja

2012.11.09. I 0 komment I Címkék: fidesz bajnai posztkommunizmus együtt2014

e2014.jpg2014-et az a körülbelül egymillió ember fogja eldönteni, akik 2002-ben és 2006-ban még a Fideszre szavaztak, de kiábrándultak. A Bajnait támogató celebaláírók nevét olvasva azonban rögtön kinyílik a bicska a zsebükben. (Fotó: Huszti István/Index)

Amilyen jól vette az első kanyart Bajnai Gordon és az Együtt 2014, olyan rosszul fordul a másodikra. A tegnap útjára indított országos aláírásgyűjtő akció aláírói közül sokan többet tesznek Bajnai Gordon és az elmúlt 22 év levitézlett balliberális elitjének az összemosásáért, mint a fideszes álcivilek összes lejáratókampánya együttvéve.

Ajánlott írásunk: Rezsiállamosítás: félázsiai népnek félázsiai megoldások

Példátlan rajt

Bajnai Gordon október 23-i belépője rendkívül jól sikerült: első beszéde ügyesen teljesítette azt a feladatot, hogy egyszerre szólítsa meg a jelenlegi kormánnyal harcosan szembenállókat, illetve azokat, akik a Fidesztől és az egykori balliberális kormánykoalíciót alkotó figuráktól egyformán viszolyognak.

Ezt a tényt illusztrálja a Medián minapi felmérése is, mely szerint az Együtt 2014 az elmúlt két évtized politikatörténetében szinte példátlan módon, a nulláról indulva egyetlen hónap alatt 14%-os támogatottságot szerzett az összes választó körében. Ráadásul úgy, hogy támogatói 36%-át a korábban pártot választani nem tudók közül vonzotta magához. Egy olyan környezetben, ahol a népesség többsége változást szeretne, de úgy, hogy közben az ellenzéket is elutasítja, ez a lehető legjobb ómen egy kezdő formációnak a jövőre nézve.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Gyors öngól

Mindenki tudja azonban, hogy Bajnai Gordon rendkívül nehéz egyensúlyozásra vállalkozott. Úgy kell megszereznie az ellenzéki pártok és szavazóik támogatását, hogy közben mozgalmának a bizonytalanok óriási tömege számára is vonzónak kell maradnia. Ráadásul különösebben bonyolult elemzés nélkül is belátható, hogy a 2014-es választást az a körülbelül egymillió ember fogja eldönteni, akik 2002-ben és 2006-ban a Fideszre szavaztak, de ma már nem tudják Orbán Viktort és pártját támogatni. Ha ezen választók többsége végül ismét a Fidesz mellé teszi az ikszet vagy egyszerűen nem megy el szavazni, akkor az Együtt 2014 nem lesz képes elérni célját.

A mozgalom tegnap bejelentett országos aláírásgyűjtő akciója önmagában jó ötletnek tűnik. Mint minden választáson induló szervezetnek, nekik is fel kell mérniük, hogy kik a támogatóik, kikre számíthatnak egy mozgósítási kampányban vagy plakátragasztóként és szórólapozóként.

Az ellenben hatalmas öngól, hogy az első száz, szimbolikusnak szánt aláíró között számos olyan figura található, akiknek a neve elválaszthatatlan az MSZP-SZDSZ koalíciótól és annak teljesen hiteltelenné vált hátországától. A neveket nem is szükséges kiemelni, a rendszeres újságolvasó azonnal be tudja azonosítani azt a legalább tucatnyi embert erről a listáról, akiknek a neve hallatán azonnal kinyílik a bicska minden volt jobboldali szavazó zsebében.

Olvasd el ezt is: Bajnai és a zombik

Még mindig 1995

Bajnai Gordonnak és az Együtt 2014-nek sokkal óvatosabban és távolságtartóbban kellene viszonyulnia ezekhez az elkopott balliberális petíciófüggőkhöz, illetve az ő csimpaszkodásukhoz. Ahogy nemrég Kuncze Gábor is véresen komolyan gondolta, hogy az általa vezetett szervezet felajánlkozása nem jelent komoly politikai terhet az Együtt 2014 számára, úgy a mostani aláírók is azt hiszik, hogy még mindig 1995-öt írunk.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása