Véleményvezér

vv

Megcsinálják az Európai Egyesült Államokat

2012.12.04. I 2 komment I Címkék: eu nemet kulpol demokracia

merkelafpgetty.jpgHa tíz hónap múlva újraválasztják Merkelt, valószínűleg nekivágnak a föderális Európa létrehozásának. Nem is foghattunk volna bele rosszabbkor a fene nagy függetlenségi harcunkba. (Fotó: AFP/Getty)

Az elmúlt napok fejleményei egyre valószínűbbé teszik, hogy 2013 végén az európai politikai elit vezetői valóban kísérletet fognak tenni egy föderális berendezkedésű Európai Unió létrehozására. Mi, magyarok nem is foghattunk volna bele rosszabbkor a fene nagy függetlenségi harcunkba.

Ajánlott írásunk: Meddig húzhatja Semjén?

Rejtett kimentés

Az elmúlt pár évben az európai politika meghatározó (észak-nyugati) játékosai rendre azt hajtogatták, hogy nem fogják adófizetőik pénzét a bajba jutott déli országok kimentésére fordítani. Ezt mondták, és nem is mondhattak mást: az észak-európai szavazók többsége ugyanis elutasította az általuk sokszor lustának tekintett déliek megsegítését.

Ugyanakkor ez az európai elit, élén a Németországot irányító kereszténydemokrata-szociáldemokrata „nagykoalíciós" csapattal, túlságosan fontosnak tartja az európai projektet és emiatt az eurózónát ahhoz, hogy azt hagyják bedőlni. Ebben a helyzetben viszont nem tehettek többet, mint hogy megpróbálták rejtett kimentésekkel a vízfelszín felett tartani a délieket. Mára több mint egy billió eurót nyomtattak ki ilyen célból, úgy, hogy annak többségét különböző technikai nevek álcája mögött próbálták a választók szeme elől elrejteni. Mindennek a legfőbb eszköze az Európai Központi Bank (EKB) volt, amelyik az egyetlen olyan valódi pénzosztásra képes szervezet, mely fölött semmilyen választói kontroll nincsen. Miközben tehát verbálisan mindenki elzárkózott a déliek megmentésétől, a valóságban mindig találtak éppen annyi pénzt – pontosabban: nyomtattak pénzt –, hogy a rendszer ne dőljön össze.

Ezt a sajátos helyzetet Merkel kancellár különösen jól használta ki arra, hogy kicsikarja elvárásai teljesítését az egyébként erre nem igazán hajlamos déli országok vezetőitől. Persze rengetegen kiáltottak gyarmatosítást, németuralmat, sőt náci megszállást, de a valóságban meglehetősen egyértelmű, hogy aki fizet, az rendeli a zenét is. És persze jó, ha tudjuk, hogy a déli országok vezetőinek igazából nem volt és nincs is választása: az eurózónán kívüli élet ugyanis a GDP azonnali, akár 50%-os összeomlását hozná, ami pedig a helyi politikai elitek teljes hatalomvesztését eredményezhetné.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Kimentés és erőszak

Ráadásul úgy tűnik, hogy az észak-európai országok egyes vezetői nem voltak restek emlékeztetni a délieket arra, hogy mi is várhat rájuk egy ilyen forgatókönyv megvalósulása esetén.

Ennek talán leglátványosabb példája az ún. Lagarde-lista, mely kétezer befolyásos görög ember nevét tartalmazza, akik az elmúlt évtizedben mindösszesen tizenhárom milliárd eurót folyattak át svájci bankszámlákon. A lista korábban eltűnt a görög miniszterelnök irodájából – azt mondja, nem találta –, de szerencsére volt másolata Nyugaton: így most már egész Görögország tudhatja például az, hogy egy másik volt kormányfő édesanyja alig 500 millió eurót tartott a számláján. Egy szó mint száz: „titkos" kimentéssel és egy kis erőszakos nyomásgyakorlással az észak-nyugat-európai, elsősorban német vezetők eddig sikeresen tartották egyben az eurózónát.

Merkel kancellár nyilatkozataiból úgy tűnik, hogy még egy hasonló év vár ránk: tíz hónap múlva ugyanis Németországban választások lesznek, és ha nincs földindulás, egy új mandátummal rendelkező, Angela Merkel vezette kormány fog felállni. És akkor a friss felhatalmazással, a négy éves mozgástérrel, valamint a válság mélységét addigra valóban felfogó dél-európai politikai vezetőkkel könnyen lehet, hogy nekivágnak a föderális Európa létrehozásának.

Olvasd el ezt is: Orbán így nyerne 2014-ben

Nem most kellene ütni Nyugat-Európát

Persze semmi garancia nincs rá, hogy valóban ez fog történni, de a jelenlegi forgatókönyvek közül ez tűnik a legvalószínűbbnek. Amikor tehát a magyar kül- és gazdaságpolitikáról gondolkodunk, nem árt tekintetbe venni, hogy pontosan milyen környezetben is ütjük-vágjuk Nyugat-Európát.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Martin József Péter 2012.12.04. 16:45:02

A poszt fő üzeneteivel egyetértek, de azért nem árt némi kiegészítés, egy-két ponton elnagyoltnak érzem a gondolatmenetet.

Először is, a déliek között óriási különbségek vannak. Görögország de facto csődben van, és nem látszik a kiút, egyre mélyebbre süllyednek az adósságcsapdában, nő az államadósság és egyre nagyobb mértékű a recesszió. A korábbi adósságleírás nem volt elég, alighanem újabb jelentős adósságelengedés („haircut”) nélkül nem lehet konszolidálni. Azzal egyetértek, hogy a görög kilépés (kiléptetés) az euróövezetből nem megoldás. Olaszországban, de még Spanyolországban sem ennyire rossz a helyzet, nem veszett el annak a lehetősége, hogy kinőhető legyen az adósság, bár némi haircut Madridnak is segítene. Az Észak-Dél ellentétet tompítja, hogy Merkel és Monti között a kezdeti véleménykülönbségek ellenére is láthatóan jól működik a kémia, persze kérdés, hogy mi lesz a szintén jövő évi olasz választások után. Draghi bejentése a korlátlan kötvényvásárlás lehetőságáről nyugtatóan hatott, csődveszély nincs se Itáliában, se Spanyolországban. Tehát míg Görögország mindenképpen egyedi megoldást igényel, addig Olaszország valószínűleg az "északiakkal" együtt megy, a spanyol helyzet pillanatnyilag valahol a kettő között.

Másodszor, nehéz nem észrevenni, hogy mind a német kormány, mind pedig az Európai Bizottság álláspontja néhány hónapja határozottan elmozdult a „szigor” felől a „növekedés” irányába. Ebben szerepe lehetett Francois Hollande megválasztásának, de akár Monti ez irányú törekvéseinek is. Tehát ez is tompítja a posztban nagyon kiélezett Észak-Dél ellentétet.

Harmadszor, a németek pozícióját nemcsak hatalmi tényezők mozgatják, erről már ezeken a hasábokon is írtam. Legalább ilyen fontos, hogy a német modell példaértékűvé vált az EU-ban. Bővebben lásd: www.komment.hu/tartalom/20120827-feljunk-vagy-tanuljunk-a-nemetektol-martin-jozsef-peter-velemenye.html

Negyedszer, nem árt sokszor hangsúlyozni, hogy minden ellenkező híreszteléssel szemben senki nem akar minden szempontból centralizált brüsszeli szuperállamot (Barroso a „nemzetállamok föderációjáról” és nem az európai egyesült államokról beszél), és senki nem azonnal akarja a gazdasági és politikai uniót. A múlt heti Van Rompuy-jelentés a bankunióval, illetve a teljes költségvetési és gazdasági unióval az "öt éven túli" időszakban számol. A realitás tehát a fokozatos haladás a föderáció irányába.

Madár István 2012.12.04. 20:02:24

Érdekes párhuzamai vannak az eurózóna rövid, illetve hosszú távú problémáinak.

Ahogy a rövid távú túlélés érdekében hozott költségvetési kiigazításoknak, úgy a hosszabb távú sikeresség érdekében hozott, a föderáció irányába tett lépéseknek is vannak társadalmi-politikai korlátai. A megszorítások ugyanúgy kikezdik a politikai elitet, ahogy a politikai integráció sem fér bele a nemzetállami identitású társadalmak gondolkodásába. Ebben a narratívában mindkét esetben az ütemezés a fő kérdés. Lehet-e hitelesebb kiigazítással hosszabb ideig tartó türelemre bírni a hitelezőket? A bankunió, az erősebb költségvetési integráció és további intézményi lépések akár erősíthetik is az európai identitást. A következő válságkor pedig eldől, hogy sikeresek voltak-e a törekvések. Valószínűleg nem kell rá sokáig várni.

Egy apró pontosítás: amit az EKB eddig csinált, arra nem használjuk a pénznyomtatás kifejezést. Sem a fedezetelfogadási szabályok lazítása, sem pedig a másodpiacon való állampapírvásárlás módja nem jelenti ezt.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása