Véleményvezér

vv

A lakossági gáz- és áramellátás államosítása felé?

2012.12.06. I 3 komment I

orbmatolcsymti.jpgA kormány terve a rezsiköltségek 10%-os leszorítására a nagyobb közgazdaságtani őrültségek közé tartozik. Orbán első kormányzása során is nagy mértékben beavatkozott a lakossági gáz árába, megásva a MOL regionális terjeszkedési stratégiájának sírját. (Fotó: MTI)

A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy 10%-kal csökkenteni szeretné az áram és a gáz lakossági árát. Erről nekünk az az egyetemi professzor jutott eszünkbe, aki a hasonló mélységű felvetésekre mindig azt mondta, hogy „ja kérem, én is szeretnék két méteres szőke svéd lenni".

Ajánlott írásunk: Meddig húzhatja Semjén?

Nonszensz elméletben

Aki figyeli a Fidesz történetét, az láthatja, hogy ebben az ügyben Orbán Viktor egy nagyon régi és valószínűleg nagyon mélyen gyökerező fixációjáról van szó, úgyhogy teljesen valószínűtlen, hogy a kérdésben a józan észnek akár egy szemernyi esélye is lenne. A miniszterelnök pénteki rádióinterjújában ráadásul egyfajta ideológiát is kerített a közüzemi díjak további csökkentése köré. Azt ugyan elismerte, hogy az áramtermelők számára lehetővé kell tenni, hogy valamifajta haszonra is szert tegyenek ezen tevékenységükből, ugyanakkor indokolatlannak nevezte, hogy az áram és a gáz célba juttatása is hasznot hozó tevékenység legyen. Továbbá azt sugallta, hogy ezen utóbbi szolgáltatás esetleges nyereségének terhére kell a lakossági árakat csökkenteni.

A miniszterelnök érvelésével mindössze két gond van. Az egyik, hogy elméleti oldalról nonszensz. A másik, hogy gyakorlatiról is.

Ami az elsőt illeti: talán magyarázni sem kell, hogy mindenki, aki tőkét fektet egy vállalkozásba, azért teszi ezt, hogy pénzt keressen. A magánszféra esetében ez meglehetősen triviális, de ha ez a befektető az állam, akkor például azért kell rajta pénzt keresnie, mert a beruházás finanszírozására használt államadósság kamatait valahogy vissza kell fizetni. Ha pedig utóbbit nem képes megtenni, akkor a szóban forgó beruházás sem más, mint egy szociális juttatás. Utóbbit azonban az áram- és gázvezetékek államosításánál sokkal egyszerűbben is el lehetne juttatni az emberekhez.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Nonszensz gyakorlatban

Hagyjuk is az elméleti szempontokat, nézzük inkább a gyakorlatot!

Itt az a probléma, hogy a lakossági gáz- és áramellátáson már régóta csak veszteséget termel minden magyarországi szolgáltató. Ezt a veszteséget egyelőre keresztfinanszírozzák a vállalatoknak nyújtott szolgáltatásokból, ezen keresztül egyébként csökkentve a magyar ipar versenyképességét és így munkahelyteremtő képességét is. Ennek ellenére ezek a cégek már évek óta nem keresnek annyit Magyarországon, hogy az beruházásokat indokoljon a részükről. Emiatt, a kormány nyilván nem szándékolt, de mégis nagyon erős ösztönzését követve nem is nagyon ruháznak be Magyarországon, ami – nem győzzük hangsúlyozni – ismét csak a magyar gazdaságnak káros.

Persze arról is szó lehet, hogy a miniszterelnök fejében valamilyen nagy terv van arról, hogy ezek a multicégek előbb-utóbb kivonulnak Magyarországról, és akkor milyen jó lesz nekünk, hiszen így végre a magyar állam kezére kerülhet a lakossági gáz- és áramellátás. Mivel azonban a magyar állam éppen azon dolgozik, hogy óriási hitelterhét lejjebb szorítsa, ezért a magyar állami tulajdon arra is garanciát jelentene, hogy még hosszú évekig semmilyen friss tőke nem áll majd rendelkezésre a gáz- és áram szállítási- és disztribúciós infrastruktúra felújítására és fejlesztésére.

Arról az apróságról pedig már nem is akarunk hosszabban beszélni, hogy a magyar állami vállalatoknak milyen fantasztikus tapasztalata van a hatékony és nem pártfinanszírozás-logikájú működésben. Egy szó mint száz: a kormány terve a rezsiköltségek 10%-os leszorítására még a Fidesz által kétségtelenül magasra tett léchez képest is a nagyobb közgazdaságtani őrültségek közé tartozik.

Olvasd el ezt is: Orbán így nyerne 2014-ben

Ezt tényleg nem érti

A Véleményvezér a kormány gazdaságpolitikai voluntarizmusát rendszerint elsősorban a rövidtávú hatalmi érdekek érvényesülésének tudja be. Azaz: a legtöbb esetben nem azt gondoljuk, hogy a miniszterelnök ne tudná, milyen potenciális következményei lehetnek egy-egy lépésnek, hanem azt, hogy ezek tudatában is bevállalja az adott intézkedés kockázatait, mert azt gondolja, hogy abból politikai előnye származhat.

Ez az eset azonban más. A miniszterelnök már 1998-2002-ben is – tehát abban az időszakban, amikor a Fidesz-kormányt az egyébként józan és sikeres gazdaságpolitika jellemezte – önkényesen és nagy mértékben beavatkozott a lakossági gáz árába, ezáltal megásva a MOL regionális terjeszkedési stratégiájának sírját. Bár mint minden lépésében, a rövid távú hatalmi kalkuláció ebben a kérdésben is fontos a miniszterelnöknek, most valószínűleg alapvetően másról: a helyzet fundamentális meg nem értéséről is szó van.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varró László 2012.12.06. 10:00:48

Nagy örömömre szolgált, hogy a Miniszterelnök szerint a termelő tevékenység szert tehet valamiféle haszonra, ma ugyanis ez egyáltalán nem igy van. Az adminisztrativen megállapitott átvételi árak a hazai gázkitermelésben éppen úgy nem képesek a lekötött tőke megtérülését biztositani mint a paksi atomerőmű esetén. A következmények szomorúak: beruházások hiányában a magyar gázkitermelés az előrejelzéseknél jóval gyorsabban zuhan, az energia stratégiai szempontból egyébként támogatható új paksi reaktor finanszirozása a lehetetlennel határos. A miniszterelnöki bejelentés után gondolom ezen a téren komoly változások lesznek, helyes.

A termelők és a fogyasztók között egyébként nem nyerészkedő spekulánsok vannak, hanem a hálózat, amelynek tőkeigénye nagyobb, mint a hagyományos erőműveké. Több tizezer km vezeték, cső és kábel, transzformátorok és kompresszorok ezrei, összesen a GDP jónéhány százalékára rügó tőkeértékkel. Globális átlagban mintegy kétszer annyi beruházás várható villamos hálózatokba, mint nagy erőmúvekbe (nemzetközi viszonylatban a zöld energia beruházások is nagy tételt jelentenek, ezek Magyarországon gyakorlatilag leálltak). Amennyiben ez a beruházási igény nem jön, a hálózat leromlik. A nagy villamosenergia rendszer összeomlások, amikor egy komplett ország sötétben marad, szinte mindig hálózati, nem pedig erőművi problémákból származnak, azt talán emliteni sem kell, hogy az energia ellátás biztonsága az ipari versenyképesség kulcs tényezője.
A lakossági fogyasztás fetisizálása értelmetlen, két lokból is: műszaki szempontból nem létezik olyan, hogy lakossági fogyasztó, a hálózat egy műszaki rendszert képez, amelyet a fizika még kétharmaddal sem módositható törvényei irányitanak. Még szabályozási szempontból is, Magyarországon egymillióval több lakosságinak minősülő vételezési pont van, mint ahány háztartás az országban él, a horgásztanyáktól a tárasház földszintjén működő fodrászatig. A nonprofit, csökkentett lakossági energia szolgáltatás óriási katyvaszt fog eredményezni, amelynek legvalószinűbb következménye egy látványos, a facebookon kedvelten megosztott műholdkép lesz: egy sötét Magyarország sziluett a kivilágitott Európa közepén. Tulajdonképpen a Nemzeti Együttműködés Rendszerének legjobb jelképe.

Baksa Roland 2012.12.06. 10:26:42

Nem is nagyon szeretném szaporítani a szót, VV és Varró László briliánsan leírta, mi az ábra. Csak két dolgot tennék hozzá: ez a Fidesz-féle választási kampány nekünk, az országnak nagyon sokba fog kerülni. Másrészt: a Fidesz dettó olyan, mint az MSZP 2002-ben. Lassan mondom, hogy mindenki megértse: NEM LESZ GÁZ-ÁR-E-ME-LÉS. (pedagógusbéremelés meg orvosbéremelés az viszont lesz)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2012.12.06. 15:09:08

Ilyenkor azért prezentációs céllal a kormány mutathatna egy táblázatot az EU-s gáz és villanyárakról, mert ha jól tudom, a magyar árak nem magasak, hanem a középmezőnyben helyezkednek el.

Ugyanis a probléma inkább ott van, hogy a nettó 142 ezer forintos átlagbérből valóban sok befizetni a 28 ezres gázszámlát, de ha a Lajtán túl azt mondjuk, hogy 100 euró a gázszámla, nem esnek tőle hasra.

Ugyanis nem a gáz vagy a villany ára magas, hanem a nettó fizetések alacsonyak.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása