Véleményvezér

vv

A hanyatlás természete, avagy miért nem mentünk csődbe 2012-ben?

2013.01.02. I 1 komment I Címkék: mszp fidesz gyurcsany orban gazdasagi valsag

matorb4.jpgEgy ország békeidőben önmagától nagyon nehezen tud tönkremenni. A görögöknek is tíz év kellett hozzá, és Gyurcsány is csak akkor bukott meg, amikor már a világgazdaság helyzete is nagyon rosszra fordult. A Véleményvezér évértékelője. (Fotó: Botár Gergely/kormany.hu)

2012 bizonyos értelemben sikeres volt a magyar kormány szempontjából. Immáron harmadik éve folytatták az unortodox gazdaságpolitikát, oktatáspolitikát, önkormányzati politikát vagy éppen külpolitikát: Orbán Viktor 2010-ben változást ígért és csakúgy, mint a korábbi években, 2012-ben is tartotta magát ehhez az ígéretéhez. A kormányfő ugyanis változás alatt elsősorban azt érti, hogy bizonyos kérdésekben elutasítja az elmúlt húsz év gyakorlatát, tapasztalatait, normáit és tanulságait. Sőt nemcsak az elmúlt húsz évét utasítja el, hanem számos esetben nemet mond mindarra, amit az adott témáról a nyugati világban gondolni szokás. Ennek leglátványosabb példája kétségtelenül a gazdaságpolitika, de ugyanez elmondható a keleti szél külpolitikai doktrínájáról, vagy éppen az úgynevezett felsőoktatási reformról is.

Nem részletezzük most, hogy szerintünk az egyes lépések miért rosszak. Megtettük ezt már az elmúlt évben meglehetősen sűrűn, igazából jóval sűrűbben, mint szerettük volna. De úgy éreztük, hogy a miniszterelnök nem ad nekünk még csak esélyt sem, hogy ne vele, pontosabban, hogy ne az elhibázott politikájával foglalkozzunk.

Ajánlott írásunk: Miért félhet a tiltakozó hallgatóktól a kormány?

A hanyatlás természete

Most egy másik, nem kevésbé érdekes kérdésre szeretnénk felhívni a figyelmet: hogyan lehetséges az, hogy két és fél év meredekebbnél meredekebb szakpolitikai melléfogásai sem tették tönkre az országot? Hogy lehet az, hogy nem jött el semmiféle kataklizma, amit pedig nagyon sokan nagyon sokszor vizionáltak?

A helyzet az, hogy egy ország békeidőben önmagától nagyon nehezen tud csak tönkremenni. Ha az államszervezetbe vetett hit nem roggyan meg, mint tette mondjuk Németországban vagy Magyarországon az első világháború után, akkor „mindig van valahogy". Egy ország romlása csak lépésről-lépésre, lassan és fokozatosan megy végbe. Gondoljunk csak Görögország helyzetére: abban az országban már tíz éve szinte semmit nem termeltek, a létező leghajmeresztőbb csalásokat alkalmazták gazdaságpolitika néven, az agónia mégis ennyi ideig elhúzódott.

A helyzet dinamikája mindig akkor változik meg, amikor ezeket a viszonylag kicsi országokat egy lényegesen nagyobb nemzetközi kontextusba helyezzük. A nemzetközi környezet ugyanis éppen az egyes országokhoz viszonyított méreténél fogva képes arra, hogy rövid idő alatt hirtelen változást idézzen elő. Ekkor aztán egyetlen szempillantás alatt felnagyítódik az összes korábbi hiba és bűn, az ország pedig gyorsan zuhanni kezd.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Gyurcsány sem azonnal bukott meg

Magyarország esetében nem is kell messzire mennünk a nyilvánvaló párhuzamért. A 2002 és 2006 közötti MSZP-SZDSZ kormányzás párját ritkítóan nagy hülyeségeket csinált: először fékevesztett osztogatásba kezdett, majd ahogyan azt Gyurcsány Ferenc hírhedt beszédében elismerte, két éven át csak hazudott és mímelte a kormányzást az újraválasztás reményében. És noha már egészen korán mutatkoztak egyértelmű jelei az ország problémáinak, a zuhanás mégis elmaradt. Utána még két éven át Gyurcsány a gazdaságpolitikában nem csinált semmivel sem borzasztóbb dolgokat, mint korábban, azonban amikor 2008 végén hirtelen nagyon rosszra fordult a világgazdaság helyzete, a megelőző hat év MSZP-SZDSZ kormányainak összes hibája és bűne azonnal a fejére lett olvasva. Az ország a csőd szélére került, a rendszerváltozás óta nem látott recesszióba zuhant, a miniszterelnök pedig megbukott.

Szerintünk a mostani helyzet igen sok szempontból hasonlít a Gyurcsány-időszakhoz. Miniszterelnöki benyomások emelkednek törvényerőre, hogy aztán a komolytalan előkészítés és a pongyola szövegezés miatt már a szabályozás szövege se tükrözze az eredeti szándékot, a katasztrofális végrehajtás során pedig kap még egy gellert a folyamat. A miniszterelnök pedig a kudarcot hiperaktivitással próbálja kompenzálni – Gyurcsánynál ez főleg kommunikációban manifesztálódott, Orbánnál meg törvényalkotásban.

Olvasd el ezt is: Így nem lehet majd feljutni a középosztályba

A környezet tartott a víz felett, a környezet ránthat a mélybe

A szélesebb környezet egyelőre megbocsátó a magyar kormány unortodoxiájával szemben. Az Amerikában és Európában tapasztalható óriási banki pénzbőség miatt gyakorlatilag nincsen olyan államkötvény, amit ne lehetne eladni (2012-ben például milliárd dolláros értékben lehetett görög állampapírokat kiadni). Az a tény, hogy Magyarország még nem ment a falnak, ebben a környezetben teljesen természetesnek mondható. Ám mivel nem tudhatjuk, hogy jövőre vagy 2014-ben hogyan változik a fejlett országok befektetőinek kockázatéhsége, ezért azt sem tudjuk megjósolni, hogy ez a helyzet meddig tartható.

De nem is ez a legfontosabb tény, hanem az, hogy akárcsak Gyurcsány idejében, most is rengeteg jel utal arra, hogy bár nem süllyedtünk el azonnal, de igenis hanyatlunk, leszakadunk. Mára lassan nem játszunk egy ligában a többi visegrádi országgal. Egyre kevesebb olyan mutatót találni – legyen az egészségügyi, gazdasági vagy oktatási – ahol ne estünk volna Visegrád és a Balkán közé. Pedig alig húsz évvel ezelőtt ugyanezen dimenziók mentén még rendszerint a régiós lista legelején álltunk.

Természetesen nem csak Orbán Viktor második kormánya juttatott minket ide, de ők is hozzátették saját részüket, és sajnos semmi jelét nem látjuk, hogy ne ugyanezt folytatnák 2013-ban is.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madár István 2013.01.03. 08:54:26

Amellett, hogy a gazdaságpolitika általános hiteltelensége és a sérülékenységünk miatt egyértelműen a külső környezet a meghatározó, azért egy ilyen összegző írásból hiányolok egy dolgot, amit a kormány javára kell írni.

Nevezetesen: a kormány azért tavaly (2012) óriási kiigazítást hajtott végre. Igaz, hogy nagyrészt a saját korábbi lépései miatt kellett ezeket végrehajtani, de akkor is tény: a költségvetés flow folyamatai rég voltak ennyire jók. Persze a fenntarthatósággal kapcsolatban most is van egy csomó kérdés, de az akkor is fontos, hogy a devizakötvény-piacról való kiszorulásunk ellenére az állam likviditási helyzete stabil, amiben a 2012-es elkötelezettség azért szintén szerepet játszik.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása