Véleményvezér

vv

Az állami mobilszolgáltató remélt halálára

2013.01.14. I 0 komment I Címkék: fidesz eu allam tavkozles

mobilsz.jpgMiután a telekommunikációs büntetőadókkal jó előre legyengítették a konkurenciát, egy kivéreztetett piacra akart a Fidesz-kormány a negyedik szolgáltatóval betörni. A vállalat vezetőinek lemondásával azonban megfenekleni látszik a projekt. (Fotó: HVG Archív)

Szeptemberben a bíróság hatályon kívül helyezte az NMHH döntését, mely a negyedik mobilfrekvencia tenderében a Posta, az MFB és az MVM által tulajdonolt állami konzorciumot hozta ki győztesnek. A minap pedig kiderült, hogy a leendő állami mobilszolgáltató elnöke és vezérigazgatója lemondott. Úgy tűnik, a kormány állami mobilszolgáltató-projektje komoly veszélybe került – ami lehet, hogy nem is olyan nagy baj.

Ajánlott írásunk: Állami mobilszolgáltató: így tett keresztbe magának a Fidesz

Betörni egy piacra, ahová nem is érdemes

A távközlés manapság nagyon távolról, és főleg a hozzá nem értők számára tűnhet csak tuti biznisznek. A tíz évvel ezelőtti „szexi" telkócégek ugyanis mára szinte mindenütt vergődnek. Európából az elmúlt években több tucat komoly szolgáltató tűnt el, és aki talpon is tudott maradni, annak sem rózsásak a kilátásai: magas beruházási kényszer alacsony profitkilátásokkal. Nem csoda, hogy a befektetők már évekkel ezelőtt máshová fordították a figyelmüket: a telkók helyett inkább a tartalomgyártókba kezdtek befektetni, illetve azokba, akik a különböző tartalmakat menedzselik (aggregálják).

Ráadásul a távközlés nemcsak nehéz iparág Magyaroszágon, hanem szabályozott is: méghozzá EU-keretek között. A Bizottság által szigorúan felügyelt piacon pedig az állam egyetlen szereplővel sem kivételezhet. Akkor miért tarthatta a második Orbán-kormány mégis jó ötletnek, hogy egy negyedik mobilszolgáltatót indítson a válság által sújtott 2010-es években? A Fidesz notóriusan hanyag döntéshozatalán túl ennek csak két oka lehetett, és a Véleményvezér attól fél, hogy a kormányt is pontosan ezek az okok vezérelhették.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Előre legyengíteni a konkurenciát

Az első magyarázat az, hogy egy olyan piacra mindig könnyebb betörni, ahol tömegével mennek tönkre szolgáltatók, a talpon maradók pedig komoly pénzügyi nehézségektől szenvednek. Sajnos úgy tűnik, a két évvel ezelőtt szimplán rosszindulatúnak aposztrofált feltételezések mostanra nem is tűnnek a valóságtól elrugaszkodottnak. A 2010-ben kivetett telekommunikációs különadó ugyanis nemcsak évi 60-70 milliárd forinttal gazdagította a költségvetést, hanem egyben ennyit is vett ki a szolgáltatók zsebéből. Ráadásul az adót nem a profitra, hanem az árbevételre vetették ki, így azoknak is fizetniük kellett, akiknek nem is volt jelentős profitjuk vagy egyenesen veszteségesek volták. Az adó következtében több cég tönkrement, és aki túl is élte, az is kénytelen volt minden beruházását befagyasztani.

Miután azonban a kormány a különadóval elbukott az Unióban, a Fidesz tavaly két újabb adóval állt a telkók elé: egyrészt a két forintos SMS- és beszédadóval, másrészt a közvélemény számára kevésbé ismert közműadóval, mely a távközlési hálózatokra is adót vetett ki. Ezen két adó mértéke pedig meghaladja az EU által megtorpedózott korábbi különadót, melyek így a szolgáltatók kilátásait évről-évre tovább rontják, helyet teremtve egyben annak, hogy a kivéreztetett piacon egy új szolgáltató jelenhessen meg.

Persze ez sem elég ahhoz, hogy egy új szolgáltató automatikusan sikeres legyen. Kellene még ehhez ugyanis valami biztos piac is. És ez a másik magyarázat: iparági pletykák szerint a kormány ezt a piacot az állami és államtól függő intézményekben látja, hiszen ezek miért is ne egy állami cégtől vegyék igénybe a távközlési szolgáltatásokat? Természetesen erre csak közbeszerzési eljárás kereteiben nyílna lehetőség, azonban könnyű elképzelni, hogy a kormány minden jogi (és nem jogi) eszközt bevetne, hogy miként a negyedik frekvencia győztese is, úgy az ilyen beszerzések nyertese is az állami induló legyen.

Olvasd el ezt is: Kemény bosszút állna a kormány, ha tudnának törvényt írni

Mi lenne ebből?

Nem nehéz belátni, hogy ez borzasztó sok jogvitát eredményezne, nagy-nagy sajtóvisszhanggal – mind Budapesten, mind Brüsszelben. De ha sikerülne is a projekt, mivel nincsen állami pénz sok tíz- és százmilliárdos beruházásokra, ezért ez azt is jelentené, hogy a valóságban az állami intézmények finanszíroznák az állami mobilszolgáltató piaci versenyképességét. Egyszerűbben: ilyen módon ez a cég az adófizetők pénzén venné fel a többi mobilóriással a piaci versenyt.

Talán jobb is, ha ez az egész szerencsétlen ötlet így, még csírájában elhal.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása