Véleményvezér

vv

Tandíj: így győzi le a kormány a hallgatókat

2013.01.23. I 3 komment I Címkék: fidesz fiatalok oktatas

ovp.jpgA HÖOK-nek elemi érdeke a tiltakozást a tárgyalóasztalnál megtartani, ahol nincs ott riválisa. Nem is csoda, hogy rögtön bele is mentek egy rossz egyezségbe, melyet a Hallgatói Hálózat és több más szervezet elutasít. (Fotó: facebook.com/orbanviktor)

Hétfőn az egyetemi hallgatók hivatalos érdekképviselete, a HÖOK egy részmegállapodást írt alá a kormánnyal, mely első látásra kézzelfogható eredményeket tartalmaz: a tárgyalások során ugyanis sikerült elérni, hogy azon a 16 szakon is induljon államilag finanszírozott képzés, melyeken a kormány korábbi tervei szerint kizárólag költségtérítéses formában lehetett volna tanulni. Valójában azonban nem a hallgatók, hanem a kormány ért el jelentős sikert. A részmegállapodás értelmében ugyanis rendkívül magas, néhol majdnem maximális pontszámmal lehetne csak ezekre a szakokra bekerülni, vagyis alig változik valami; de ami még fontosabb, a kormánynak sikerült megosztania az eddig többé-kevésbé egységesen fellépő diákokat.

Ajánlott írásunk: Amikor Orbán Viktor pártfőtitkárt játszik

A HÖOK és a kormány: egymásra utalva

A Fidesz-kormányt a tavalyi év végén igazi hideg zuhanyként érte a felsőoktatásban tanulók, majd a középiskolások tandíjellenes tiltakozása. Olyannyira, hogy emlékezetes módon még Orbán Viktor is szükségét érezte, hogy egy színjátékot kreálva valamiféle társadalmi egyeztetést imitáljon, ami után azon nyomban bejelentette, hogy három napon belül új felsőoktatási koncepció készül. A hirtelen visszakozás és a kormány kompromisszumkészsége sokakat meglepett, köztük a Véleményvezért is, hiszen ez valódi újdonságot jelentett az előző évek kormányzati stílusához képest. Mostanra azonban teljes mértékben bebizonyosodott, hogy a kormány nem kompromisszumot keres, hanem bólogató partnereket.

Így aztán nem is meglepő, hogy a kormány nem kívánja a hivatalos tárgyalásokon egyenrangú szereplőként látni az alternatív és harcias érdekképviseletet, a Hallgatói Hálózatot, hanem inkább a mindig is a politikai elittel összekacsintó HÖOK-kel kíván asztalhoz ülni. Ez persze végső soron a HÖOK-nek is kapóra jön, hiszen borzasztó kellemetlen lehetett nekik azt látni, hogy a hallgatók a hivatalos érdekképviseleti rendszert megkerülve kezdenek demonstrációkba. A HÖOK-nek tehát elemi érdeke a tiltakozást a tárgyalóasztalnál megtartani, ahol nincs ott riválisa, és így nem is csoda, hogy rögtön bele is mentek abba a rossz egyezségbe, melyet a Hallgatói Hálózat és több más szervezet elutasít.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Nem segíti a társadalmi mobilitást

Hiába válik ugyanis államilag finanszírozottá a szóban forgó 16, részben kritikus jelentőségű szak, ha rendívül magas, szinte a maximális pontszám közeli eredménnyel lehet azokra csak bejutni. Nem nehéz ugyanis belátni, hogy akár fizetősek ezek a szakok, akár „ingyenesek", ilyen ponthatárok mellett úgyis nagyjából ugyanaz a kör férhet majd hozzájuk. Azok, akik elitgimnáziumba járnak, vagy akiknek a szülei rendelkeznek elég pénzzel, és hajlandóak is áldozni felvételi előkészítőre, különórákra, nyelvvizsgákra, vagyis mindarra, ami a magas felvételi pontszámok eléréséhez szükséges.

A mai magyar oktatási rendszerben ugyanis a szomorú valóság az, hogy az ingyenes oktatás valójában már a középiskolában sem ingyenes – egy jobb egyetemre bekerülni egy átlagos gimnáziumból legtöbbször akkor van esélye a diáknak, ha a család már idejekorán mélyen a zsebébe nyúl, hogy a gyerek magánúton megszerezhesse azt a tudást, amit a középiskolának kellene megadnia, de mégsem ad meg. Az extrém magas ponthatárok tehát a kevésbé tehetősek számára sokkal komolyabb akadályt fognak jelenteni, vagyis a HÖOK által jóváhagyott megállapodás éppen úgy nem fogja a társadalmi mobilitást elősegíteni, ahogyan a tandíj sem.

Olvasd el ezt is: Az Orbán-kormány és a központosítási mánia kudarca

Rossz kompromisszum

A Véleményvezér már számtalanszor leírta, hogy a jelenlegi kormány kizárólag az erőből ért, tárgyalni, egyezkedni ezért teljesen értelmetlen vele: ha ígéretet is tesz valamire, úgysem fogja azt betartani. Miután a Bankszövetségtől kezdve a különféle szakszervezetekig mindenkivel eljátszották már ezt, üdítő volt látni, hogy velük ellentétben a diákok nem hagyják magukat és inkább erőt mutatnak, aminek – akkor
úgy látszott – meg is lett az eredménye. Most azonban a HÖOK a rossz kompromisszumokkal a demonstrációk által elért összes eddigi eredményt veszélyezteti, és ha ez így folytatódik, a végén mégiscsak Orbán Viktor fogja megnyerni ezt a meccset is.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2013.01.23. 08:55:36

Jogos volt a diákok megmozdulása a tél elején egyeztetések nélkül, rapid módon bejelentett, drasztikus korlátozásokat és lefaragásokat tartalmazó kormányzati verdikttel szemben. A bejelentések szigora és a diákság arra adott reakciói mutatták, hogy az előző évekkel ellentétben itt bizony szükség lesz a kormány részéről a kompromisszumkészségre. A tárgyalások megkezdése és az eddigi konkrét kompromisszumok ténye máris előrelépés.

A minapi Balog-HÖOK egyezség viszont csak egy részmegállapodás. A HÖOK hangsúlyozza is, hogy számos kérdés nyitva maradt, többek között a hallgatói szerződések ügye, ami majd februárban, a remélt uniós állásfoglalás ismeretében lesz majd újra forró téma. A konkrétumok mellett ugyanakkor kormányzati ígéretekhez is előzetes bizalmat szavazott a HÖOK - lássuk, vissza meri-e vonni a kormány az eddig szóban elhangzott ígéreteit a várakozó diáksággal szemben.

A HaHa kérdése érdekes: az alternatív szerveződésnek fontos szerepe volt a tüntetések során, és erősítették a diákok érdekérvényesítő erejét. A HaHa sajátos struktúrája (amire büszkék is) azonban kevéssé alkalmas formális tárgyalásokra a döntéshozókkal: mégis, ki választotta meg őket, kiket képviselnek, és kik képviselnék magát a szervezetet és milyen jogon a kormányzattal folytatott tárgyalások során?

Bármennyire is üdvös volna, hogy minél több diákszervezet folytasson tárgyalásokat a kormánnyal, a HaHának először el kéne döntenie, hogyan lép be sajátos elvek alapján felépülő alter szervezetként a közéleti mainstreambe. Kompromisszumkészséget követelni csak a magunk kompromisszumkészségének bizonyításával lehet.

NagyLevin 2013.01.23. 11:27:14

Abban szerintem Gellértnek igaza van, hogy a meccs nincs lefutva. Ezt a helyzetet - legalábbis középtávon - már nem lehet trükközéssel megoldani és ezt Orbán nem tudja, azért nem, mert nem ismer politikai, csak kommunikációs problémákat. Viszont a spontán hallgatói és oktatói ellenállás eddig komoly nyomást tudott gyakorolni a kormányzatra és a HÖOK-ra - miért ne lehetne ez továbbra is így? Az a kérdés, mire tudja rákényeríteni a HÖOK-ot azoknak a szervezett tömegereje, akiket, úgymond, képvisel. A HÖOK például most már kénytelen folyamatosan egyeztetni azzal a HaHá-val, akikkel tavaly még szóba sem kívántak állni. Épp ezért tévedés szerintem, hogy ne volna hatékony a HaHa működése, abból a téves megfontolásból indul ki, hogy a bázisdemokratikus működés eleve nem lehet hatékony (pedig Gellért anarchisztikus vonzalmai miatt meg is érthetné akár az intézményes hatalommal szembeni bizalmatlanságot). Mindezt azután, hogy maga Gellért ismeri el és sorolja fel a HaHa munkájától igazán nem független eredményeket. Egyébként a hálózatokat maguk a felsőoktatás szereplői ismerték el legitimnek azzal, hogy bevették őket a decemberben alakult Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum (OFEF) alapítói közé, a Magyar Rektori Konferencia elnöksége, a köz és felsőoktatási szakszervezetek és éppen a HÖOK mellett, vagyis immár a HÖOK sem vitatja a HaHa legitimitását és a kormányzat, ha akarna, remekül tudna tárgyalni az OFEF-fel-hálózatostul.

Panyi kapitány 2013.01.23. 11:33:49

Miután a miniszterelnök az Ötkertben nem hogy senkit nem képviselő és senki által nem megválasztott, de teljesen ismeretlen diákok véleménye alapján rendelt meg egy új felsőoktatási koncepciót, a kormány részéről szerintem elég vicces a HaHa legitimitásán rugózni és erre hivatkozva mellőzni őket, nem? :)

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása