Véleményvezér

vv

Nincsenek biztonságban többé a bankbetétek

2013.03.26. I 3 komment I Címkék: eu bank ciprus euro allam

frank.jpgA válság közepén olyan európai politikusok lehetnek fontos pozíciókban, akik egyszerre tájékozatlanok és felelőtlenek. Ha eddig nem aggódtunk volna, most elkezdenénk. (Fotó: Campanero Rumbero/flickr))

Tegnap egy nagy lépéssel közelebb kerültünk az eurózóna összeomlásához. Az eurózóna pénzügyminiszterit tömörítő Eurócsoport soros vezetője, a holland Jeroen Dijsselbloem egészem meredeket talált mondani, hogy aztán hat óra múlva vissza is vonja nyilatkozatát. Elég ijesztő, ami történik.

Ajánlott írásunk: Egy állam, amelyik nem működik

A bankbetétek többé nem érinthetetlenek

Ciprus esetében az EU egy korábban nem alkalmazott megoldáshoz nyúlt. Az ország csőd szélén álló bankrendszerét nem kizárólag közös (értsd: elsősorban német) pénzből mentik ki, hanem a betétek részleges konfiskálásával. Bár az eredeti javaslat legveszélyesebb része, a betétbiztosítással is védett 100 ezer eurónál kisebb betétek részleges einstandja nem valósult meg, a 100 ezer euró feletti betétek bizony nagyon csúnyán járnak, egyes esetekben ezek 40%-ára teszi rá a kezét a ciprusi állam.

Az eddig érinthetetlennek hitt bankbetétek immár egyértelműen nem azok.Ez pedig felveti annak veszélyét, hogy egy következő válsághelyzetben – mondjuk Olaszország vagy Spanyolország esetében – a nagybetétesek már az első napon megrohamozzák a bankokat. Ez az ő esetükben nyilván elsősorban a tőke idegen országba történő elutalását jelentené. Ahogyan azt már megírtuk, ez egyrészt komoly fenyegetés az európai bankrendszer stabilitására, másrészt egy hatékony fegyver az északi országok kezében arra, hogy a délieket egy fenntarthatóbb gazdaságpolitika követésére kényszerítsék.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

A bajt nem lehet visszacsinálni

Nyilvánvaló azonban, hogy utóbbi fegyver csak akkor vethető be, ha végső soron az említett fenyegetés valahogyan mégis elkerülhető. Az Eurócsoport soros elnöki posztját betöltő holland pénzügyminiszter azonban tegnap úgy tett, mintha nem is értené, mennyire kényes a mostani helyzet. Azt nyilatkozta ugyanis, hogy ciprusi megoldás az európai válságkezelés új modellje, és hogy ezentúl a közös európai válságkezelő alap helyett a betétesek pénzét használják majd a problémás bankok feltőkésítésére. Ez körülbelül olyan, mintha egyszerűen csak az kiáltotta volna, hogy fusson mindenki, amerre lát, és vigye magával a pénzét is.

A nyilatkozatát hat óra múlva vissza is vonta. A frissen kiadott kommünikéje értelmében a ciprusi megoldás csupán egyedi eset, az EU pedig a válságkezelésben mindig testre szabott megoldásokat alkalmaz az egyes országok esetében. A két szöveg megjelenése közt eltelt hat órában nem csak a tőzsdék estek meredeken, de valószínűleg Dijsselbloem úr is irtózatos mennyiségű pofont kaphatott – ám visszakozásával a bajt már nem lehet teljesen visszacsinálni.

Olvasd el ezt is: Ha megdézsmálják a bankbetéteket, jöhet az összeomlás

El lehet kezdeni aggódni

A tegnapi történések létező legpozitívabb olvasta is csupán az, hogy az európai válságkezelés egyik kulcsszereplője nem tudja, mit beszél. A kissé negatívabb értelmezés szerint tudja, és bár az Eurócsoport többsége nem osztja véleményét, mégis elegendően fajsúlyosnak érezte a mögötte állókat ahhoz, hogy egy ilyen kijelentést tegyen. A legrosszabb verzió pedig nyilván az, hogy az igazságot hallhattuk, csak éppen azt nem lett volna szabad kimondania.

Nem tudjuk, melyikről lehet szó, de az bizonyos, hogy a válság kellős közepén olyan európai politikusok lehetnek fontos pozíciókban, akik egyszerre tájékozatlanok és felelőtlenek. Ha eddig nem aggódtunk volna, akkor most elkezdenénk.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brückner Gergő 2013.03.26. 13:19:56

Sajnos valóban vad következményei lesznek a betétadónak, szinte már függetlenül attól, hogy mit és hogyan vezetnek be. Az ötlet uniós felvetése már azt jelenti, hogy Ciprus lehúzhatja a vécén az egyetlen "versenyképes" iparágát, az elsősorban a transzparencia hiányára és a káros adóversenyre építő pénzügyi szolgáltató rendszerét. Számunkra pedig sajnos az az üzenet, hogy olyan országokban, ahol erős finanszírozási probléma jelenik meg, ráadásul az adott ország nem igazán együttműködő, az unió nagyon oda tud csapni. Mi az aktuális finanszírozási stabilitás ellenére nagy külföldi kitettséggel és súlyos adóssággal bajlódunk, és persze nagyon szeretünk üzengetni az uniónak. Ha az eurózóna vég erősnek is tűnik, Ciprus formális kiszakadása, vagy kvázi-kikerülése szerintem reális.

akos.szalai 2013.03.26. 15:17:16

Hadd legyek megint optimista, hogy hadd keressem ebben is a jót: legalább lesz egy erős érdekcsoport (a nagybetétesek), akik innentől nem biztos, hogy annyira bőszen bólogatnak majd, ha azt a - szerintem - enyhén szólva leegyszerűsített állítást hallják, hogy egyes bankok túl nagyok ahhoz, hogy ne hagyjuk bedőlni őket. Lesz egy csoport, amely mostmár tudhatja, hogy amikor a kormányzatok, EU, EKB, IMF, stb. éppen elengedhetetlen szükségét érzik majd egy-egy bank feltőkésítésének, akkor az az ő pénzükből történik. Lesz egy csoport, amely végre azt fogja mondani, hogy ne fizessen mindenki ugyanannyit - függetlenül attól, hogy mennyire megfontoltan fekteti be a pénzét -, hanem terheljük a problémát elsősorban azokra, akik veszélyes bankra bízták a pénzüket. Egyébként vélhetően a magasabb kamat, hozam reményében. Ha tetszik: keményítsünk a költségvetési korláton...

Martin József Péter 2013.03.26. 18:51:18

Az Eurócsoport vezetőjének nyilatkozata nyilvánvalóan politikai és kommunikációs hiba volt. Még akkor is, ha egy friss hír szerint egy készülő EU-s jogszabály a jövőben is lehetővé tenné, hogy a 100 ezer euró feletti nagybetéteseket is bevonják veszteségmegosztásba a szanálandó bankok esetében. www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/eu_a_nagybetetek_nem_elveznek_majd_teljes_vedelmet.181746.html

De ez még mindig nem egyenlő azzal, hogy egyszerűen csak lenyúlhatják a kisbefektetők pénzét, amire néhány elemzés, pl. a VV-é, már nem először, céloz. Végülis eddig szintén csak 100 ezer euróig volt betétbiztosítás, és ha csődbe ment a bank, akkor elveszett a betét.

Ciprus – a válság okait tekintve – egyedi eset, ezt elég könnyű belátni. Az meg, hogy az eurózóna GDP-jének 0,2 százalékát kitevő ország (mégoly kiterjedt, a GDP 7-8-szorosára rúgó bankrendszerrel) fogja bedönteni a teljes blokkot, az Európai Központi Bankkal együtt, az gyakorlatilag kizárt. Ilyenre nemcsak Ciprus, de valószínűleg még Görögország vagy Portugália sem lenne képest. Spanyolország és pláne Olaszország persze más nagyságrend, ott merülne fel igazán ennek reális veszélye. Nyilván a döntéshozók a Lehman-csőd tanulságait is levonták.

A ciprusi kérdést tovább árnyalja, hogy brüsszeli hírek szerint a kisbetétesek megvágása nem is az EU ötlete volt, hanem a ciprusi kormányé. Ha ez így van – állítólag diplomaták félnyilvános briefingeken erről beszélnek – akkor persze végképp elhibázott az, ahogy az Eurócsoport az egész ügyet kommunikálja. És ha igaz a hír, akkor a parlamenti szavazást követően a ciprusi kormánynak (amelynek tehát a javaslatát a parlament egyhangúlag elutasította) azonnal le kellett volna mondania. De ez mellékszál.

Önmagában a ciprusi önrész követelése a Trojka részéről nem ördögtől való, például azért nem, mert ellenkező esetben az államadósság fenntarthatatlan pályára került volna. Általában véve, a ciprusi válság eszkalálódásának veszélye nagyon eltúlzott, bővebben: tagokvagyunk.postr.hu/meddig-gyuruzik-a-ciprusi-valsag
De ez nem újdonság, Görögország kapcsán is sokan és sokszor tutira megjósolták a görög ellenőrizetlen csődöt, kilépését az eurózónából, és a valutaövezet felbomlását.

Válságban, amúgy érthető módon, a katasztrófa-forgatókönyveknek komoly keletjük van, de válasszuk azért el a ciprusi helyzetet (amely valóban igen súlyos!) attól, hogy ez reálisan milyen láncreakciót indíthat el.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása