Véleményvezér

vv

Ferenc pápa nagyon megváltoztathatja az egyházat

2013.03.27. I 1 komment I Címkék: nyugat vallas szegenyseg ferenc papa

ferencpapa2.jpgA Vatikán sokkal jobban fogja képviselni azokat a százmilliókat, akik napjainkban olyan körülmények között élnek, mint az európaiak éltek több száz évvel ezelőtt. És ennek már itt volt az ideje. (Fotó: AP)

Bergoglio bíboros pápává választása után rögtön a nyugati média célkeresztjébe került: felmelegítették a vádakat, miszerint együttműködött a korábbi argentin katonai diktatúrával, és nem győzik ostorozni korábbi kijelentései miatt, melyekben élesen kikelt a homoszexuálisok házassága ellen. A média többsége éppen csak azt nem veszi észre, hogy a bíborosok testülete a talán "legbaloldalibb" lehetséges jelöltet választotta pápává.

Ajánlott írásunk: Egy állam, amelyik nem működik

Máshová állt be az iránytű

Ferenc pápa a névválasztásától kezdve folyamatosan meglepetéseket okoz: nem hordja a pápai aranykeresztet és a piros pápai cipőt, ahogy megtagadja a pápai tisztség megannyi más külsőségét is. A bíborosokkal együtt buszozik, néha pedig elvegyül a tömegben, hol beül a vatikáni dolgozók miséjén az utolsó padba, hol pedig egy börtön kápolnájába. Sokaknak talán meglepő, a tradicionálisabb katolikusoknak pedig egyenesen visszatetsző lehet, ahogyan Ferenc pápa az egyik oldalon nem tart be bizonyos pápai szokásokat, a másikon pedig erőteljes "politikus" beszédekkel áll ki a szegények és az elesettek mellett vagy éppen a korrupció ellen.

Pedig egyszerűen arról van szó, hogy Ferenc pápával a Vatikán iránytűje is máshová állt be. Eddig azt szokhattuk meg, hogy a pápa mindig elsősorban a katolikus világ bölcsőjének, a fejlett nyugati világnak a problémáival foglalkozott. Amikor a pápák beszéltek, mondanivalójuk leginkább nekünk szólt, nem pedig egy átlagos afrikai vagy latin-amerikai kereszténynek.

Ennek most vége. És teljes joggal.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Nagyon más problémák

Ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy Európa, azon belül is Nyugat-Európa, illetve Észak-Amerika, azon belül is az Egyesült Államok lehetséges, hogy nekünk "a" világot jelenti, a valóságban viszont annak csak egy kis szelete. Lehet, hogy a világ GDP-jének nagy része ezekben az országokban összpontosul, ám az USA és az EU összlakossága alig teszi ki a Föld lakóinak egytizedét.

A mi világunkon túli világ pedig nagyon más. Mi most nagyon nehezen éljük meg a gazdasági válságot, hiszen mindenki érzi a gazdasági visszaesést, a növekvő árakat, sőt az is lehet, hogy lesznek olyan országok Európában, ahol a bankbetéteket is megadóztatják. De azt is látni kell, hogy emellett a Földön több mint 3 milliárd ember él napi 2,5 dollárnál kevesebből, több mint 1 milliárd felnőtt írástudatlan és évente 600 ezer gyerek hal meg Afrikában maláriában, és akkor a 30-40 millió HIV-fertőzöttről nem is beszéltünk.

Európa és az USA problémái egyszerűen köszönő viszonyban sincsenek a Föld népességének mindennapi bajaival és problémáival. Ha pedig a katolikus egyház valóban világegyház akar lenni, nem teheti meg, hogy ne változtasson eddigi nézőpontján. A Ferenc pápával érkező szemléletváltás ezért valószínűleg nagyon jót tesz a katolikus egyháznak, hiszen a hívek többsége sem a fejlett Nyugaton él már hosszú ideje.

Olvasd el ezt is: Ha megdézsmálják a bankbetéteket, jöhet az összeomlás

Hiteles ember

A Vatikán tehát sokkal jobban fogja képviselni azokat a százmilliókat, akik napjainkban olyan körülmények között élnek, mint az európaiak éltek több száz évvel ezelőtt. Régóta mondják, és valószínűleg igaz is, hogy a katolikus egyház háttérbe szorulásának fő oka, hogy meggyengült a kapcsolata a valódi hívekkel. Ferenc egy nagy lehetőség az egyháznak, hogy ismét szorosabbra fonódjon ez a kapcsolat - csak éppen Európán kívül. Ferenc pápa legnagyobb erénye, hogy személyében és életében is egy hiteles ember. A világnak abból a részéből jön, ahol teljesen mást értenek az olyan szavak alatt, mint szenvedés vagy kihívás, így sokkal jobban át tudja érezni a katolikus hívek többségének problémáit. És most leginkább erre van szüksége az egyháznak, hogy visszaszerezze megtépázott hitelességét.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akos.szalai 2013.03.27. 09:57:45

Az hogy Ferenc pápa hoz-e változást, majd eldől. (Egyébként nem szakított a korábbi tradíciókkal, egyszerűen a II. János Pál által vitt külsőségekhez tért vissza. Amelyek egyébként nekem személy szerint kevésbé tetszenek, mint XVI. Benedeké - de ez most részletkérdés.)
Az azonban szerintem egyszerűen téves olvasat, és ezért téves predikciókhoz vezet, hogy az "Európán kívüli világ" ad pápát a világnak. Argentína, és Dél-Amerika ad. Nagyon más a Katolikus Egyház helyzete a Távol-Keleten, vagy Afrikában, mint Latin-Amerikában. És akkor a teljesn más problémákkal szembesülő angolszász világról nem is beszélünk (amelyről az Európa vs. fejlődő világ viszonyban szívesen elfeledkezünk...)
A katolicizmus Latin-Amerikában, de Argentínában különösen, nagyon hasonló problémákkal küzd, mint Dél-Európában. A vallásgyakorlók aránya ott sem nagyobb, ha nem alacsonyabb. De ellentétben Európával ott a katolicizmus soha nem is tudta teljesen kiszorítani a korábbi hitet - sok helyen erősen szinkertista ma is. A régió erősen kitett az észak-amerikai pünkösdista egyházak térítésének: a katolicizmus az utóbbi időszakban jelentősen tért veszít. (Amire, mint arra a vallásszocilógiai egyértelmű jelekkel rámutat, nem megoldás a "túlzott keménység" feladása, amire sok latin-amerikai püspök törekszik. Magamat ajánlva: www.szazadveg.hu/files/kiadoarchivum/szalai38.pdf - különösen 25-27. o.)

Ezzel szemben az Egyház a Távol-Keleten erősödik. Mind a kis tigriseknél, mind az egyenlőre szegényebb régiókban. (Egyébként jónéhány helyen az általatok is némileg leszólt "tradícionalisok" vezetése alatt.)

Röviden - hogy az Egyház jövőképén túl is kiemeljek valamit - nem kéne már túllépni az "Európa+Észak-Amerika vs. a világ többi része" dichotómián? Észak-Amerika és Európa nagyon nem ugyanaz, és nem csak a Katolikus Egyház problémái szempontjából. De még ennél is fontosabb, hogy a "harmadik világ" szerintem nem létezik. Nagyon széttartó arrafelé a fejlődés, és egy Dél-Amerikára optimalizált gazdasági, szociális, vagy éppen pasztorális program nagyon félrevihet Ázsiában, vagy Afrikában.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása