Véleményvezér

vv

Így terjeszthetik el rólad, hogy terrorista vagy

2013.04.22. I 0 komment I Címkék: media terrorizmus boston kozossegi media

bostonbomber.jpgA közösség médiában mindent a megosztás ural, ez azonban semmiféle ellenőrzést nem foglal magába. Egy jól hangzó, ám valótlan hír sokkal nagyobb megosztásszámot fog eredményezni, mint egy kézenfekvő, de valós információ. (Kép: Gawker)

A bostoni merénylők semlegesítése után a média egy része ismét a közösségi oldalak, különösen a Facebook, a Twitter és a Reddit ünneplésével volt tele. Manapság már alig akad olyan komolyabb bűntény vagy nagyobb horderejű politikai esemény, melynek kapcsán ne az volna a konklúzió, hogy mennyi mindent köszönhetünk ezeknek az oldalaknak. A valóságban azonban pont a bostoni merénylet mutatta meg, hogy bizonyos kritikus ügyekben a közösségi média szerepe nem csak korlátos, de akár kontraproduktív is lehet.

Ajánlott írásunk: Durvul: nyomozókat küldtek Simorékra

Ártatlanokat gyanúsítottak meg

Érdemes végignézni a bostoni eseményeket a közösségi média oldaláról. A merénylet után percekkel azonnal képek és videók százai árasztották el az internetet. Ahogy ilyenkor lenni szokás, természetesen ez mindenféle részvétet, kegyeletet vagy személyiségi jogot mellőzve történt:emberek százmilliói láthatták a világ minden részéről az embermaradványokat és a vérben fetrengő riadt arcokat. És persze az első pillanatoktól kezdve megjelentek a hamis képek és történetek is. Ki ne látta volna például a piros pólós fiatalembert, aki egy halott hölgy fölé borul? A történet szerint aznap akarta megkérni a kezét, de a hölgy a robbantás áldozata lett. Szívszorító. Csakhogy a történetből semmi nem volt igaz, és a nő szerencsére nem is halt meg.

De ez csak a kezdet volt. A robbantás után néhány órával elkezdődött az internetes közösségek magánnyomozása is a merénylet előtt és után készült felvételek alapján. A több ezer netező energiát nem sajnálva találta meg szinte órák alatt a lehetséges elkövetőket. Talán már nem is emlékszünk, de majd egy napig rengetegen azt hitték egy kék kabátos úrról és egy sötét bőrű srácról, hogy ők voltak a merénylők – és mindezt azért, mert a felvételeken az egyik gyanús hátizsákot hordott, a másik pedig éppen nem arra nézett, mint környezete. Természetesen mára tudjuk, hogy semmi közük nem volt az eseményekhez, mégis 24 óráig tömegek vadásztak rájuk.

Amikor azonban a rendőrség megtalálta végre a két valódi gyanúsítottat és nyilvánosságra hozta a fotóikat, a közösségi médiában ismét ezrek ugrottak a képekre: a hasonlóság alapján kipécéztek egy ártatlan, ráadásul akkor már hetek óta eltűnt fiatal férfit, egy bizonyos Sunil Tripathit, akiről azonnal világgá kürtölték, hogy terrorista.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

A merénylő is interneten követte a hajtóvadászatot

A hab a tortán az volt, amikor a rendőri hajtóvadászatot gyakorlatilag élőben lehetett követni a közösségi oldalakon: volt olyan site is, ahol a Bostonban élő netezők térképen jelölték be „real-time", hogy éppen hol vannak rendőrök, merre tartanak és mit csinálnak. Azóta tudjuk, hogy a feltételezett robbantó is folyamatosan online volt és nem csak twitterezett, de végig figyelte azt is, hogy a hajtóvadászat merre tart. Ha a robbantó nem egy labilis 19 éves fiatalember, hanem egy profi bűnelkövető, ezek az információk bőségesen elegendőek lettek volna, hogy kicsússzon a rendőrök markából.

A probléma ilyen ügyekben a közösségi oldalak és az internet logikájával van. Ugyanis ellentétben az igazságszolgáltatáséval, a közösség médiában mindent a megosztás ural, az információmegosztás azonban semmiféle ellenőrzést nem foglal magába. Egy ilyen rendszerben nem csoda, hogy mondjuk egy jól hangzó, ám valótlan hír sokkal nagyobb megosztásszámot fog eredményezni, mint egy kézenfekvő, de valós információ.

Hasonlóképpen, bár az internet rengeteg adatot tartalmaz eseményekről és személyekről, ezek semmilyen szinten nincsenek sem rendszerezve, sem verifikálva, így az ilyen kritikus jelentőségű ügyekben kizárólag az interneten folytatott nyomozások könnyen vakvágányra futhatnak és ártatlanokat tehetnek ki a nép haragjának, ahogyan azt többször is mutatta a bostoni merénylő utáni hajtóvadászat.

Olvasd el ezt is: Orbán már az EU-pénzek elbukására készülhet

Hátráltathatja az igazság kiderülését

A suszter maradjon a kaptafánál – az elmúlt napok eseményei is azt bizonyították be, hogy az internetes közösségek arra jók, amire létrehozták őket: események szervezésére, kapcsolattartásra és még rengeteg más dologra. Ám az olyan speciális felkészültséget igénylő kérdésekben, mint a bűnügyi nyomozás, éppen az információ ellenőrizhetőségének hiánya, illetve az információmegosztás logikája miatt inkább hátráltathatják, mint segíthetik az igazság kiderülését.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása