Véleményvezér

vv

Gyurcsánnyal összefogni csak egyre kínosabb

2013.05.29. I 0 komment I Címkék: mszp gyurcsany bajnai oszodi beszed

gyurcsanyszilvasy_1.jpgJóval valószínűbb, hogy nem MSZP-s riválisai, hanem maga Gyurcsány szivárogtatta ki az őszödi beszédet, de ez ma már mindegy. A mai baloldalnak nem Őszöd a legnagyobb problémája, hanem a korrupció és az inkompetencia nagyon hosszúra nyúló árnyékai. (Fotó: MTI)

Hét évvel az elhangzása után ismét közéleti téma lett az őszödi beszédből: a múlt héten két Fidesz-közeli lap, a Heti Válasz és a Magyar Nemzet két különböző lehetséges verziót közölt Gyurcsány Ferenc beszédének kiszivárogtatásáról, az egyik egy DK-s „koronatanú" vallomására, a másik pedig a Portik-Laborc beszélgetésekbn elhangzottakra hivatkozva. A volt miniszterelnök ma már nem a magyar politika beteg embere – hiszen mind ő, mind pártja jelentéktelen politika szereplő –, az ellenzéki oldalé viszont nagyon is. Amennyiben akár Bajnai, akár Mesterházy vezetésével megvalósul az ellenzéki összefogás, hihetetlen önsorsrontás lenne abba Gyurcsányt is bevonni.

Ajánlott írásunk: A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya

Két teória

A múlt héten a Heti Válasznak adott interjújában egy bizonyos Szabó Bálint egy olyan történetet adott elő, mely szerint vezető szocialista politikusok állnak az őszödi beszéd kiszivárogtatása mögött. Állítása szerint a 2009-ben Bolíviában meggyilkolt kalandor, Rózsa-Flores Eduardo lakásán 2006 nyarán a férfi Titó nevű kutyájára vigyázott, amikor arra lett figyelmes, hogy a szomszéd szobában „Imre, Katalin és Ferenc", vagyis egy MSZP-s miniszter, házelnök és államtitkár éppen lejátsszák az őszödi beszédet. A sztori szerint tehát vezető szocialista politikusok árulták el Gyurcsány Ferencet, minderre pedig a véletlen folytán jött rá Szabó.

Nagyon hamar, még aznap kiderült azonban, hogy ez az amúgy is valószínűtlen történet nagyon nem klappol, hiszen Rózsa-Flores 2006-ra már eladta a szóban forgó lakást, ráadásul a kutya, akire Szabó saját elmondása alapján akkor vigyázott, már 2004-ben elpusztult.

Két nappal később ráadásul a Magyar Nemzet a Portik-Laborc beszélgetések alapján előállt egy másik variációval, mely ráadásul egybevág több korábbi elmélettel és pletykával is. Eszerint Szilvásy György segítségével valószínűleg maga Gyurcsány szivárogtatta ki az őszödi beszédet, mert abban reménykedett, hogy az pozitív hatással lesz a közvéleményre és 2006 őszén segít neki megnyerni az önkormányzati választásokat. A Magyar Nemzet szerint a Szabó-féle Heti Válaszos történet Gyurcsányék figyelemelterelési kísérlete, amit azért kellett meghúzniuk, mert rájöttek, hogy a nyilvánosságra hozott Portik-Laborc beszélgetések leleplezték őket.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Teljesen mindegy

Bár nekünk a második teória jóval valószínűbbnek tűnik, igazából már teljesen mindegy, hogy melyik igaz. Mindegy, mert Gyurcsány már nem tényező és mert a mai baloldalnak nem Őszöd a legnagyobb problémája, hanem a korrupció és az inkompetencia nagyon hosszúra nyúló árnyékai. Amíg ezekkel nem tudnak mit kezdeni, addig a baloldalon nem lesz kormányképes erő.

A „ki szivárogtatott?" kérdése egy egyre inkább fakuló politikai tábor, és különösen annak egy letűnt generációja számára fontos csak. A szavazók többsége számára azonban a régi viták és sérelmek felmelegítése, a veterán harcosok veszekedése pusztán közepesen érdekes bulvárhír, ahonnan egyáltalán nem lóg ki a Tito kutyás szál.

Olvasd el ezt is: A Fidesz megvédi a trafikmutyizókat

Van azért ebben valami jó is

Szörnyű még belegondolni is, hogy ezek az operettszereplők egykor szinte teljhatalommal rendelkeztek ebben az országban és időről időre maffiózókkal intéztették az ügyeiket. Mára azonban a dráma teljes kabaréba fulladt, Gyurcsány Ferenc a helyére került. A nevetségessé válás pedig a legnagyobb büntetés, amit a mai magyar demokrácia az egykori hatalmasokra kiszabni képes. Nem sok, de ez is valami.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása